Cholesterol ma le kulukose

Cholesterol i le biochemistry toto o se ituaiga o le soifua maloloina o le tagata. Mo se faʻataʻitaʻiga, e ala i le maualuga o lona faʻasalaga, e mafai e se tasi ona fuafua le amataga o le atinaʻeina o faʻamaʻi tuga e pei o le le atoatoa o le tino, le atherosclerosis vascular, fatu o le fatu, maʻi o le maʻisuka, hepatitis ma isi maʻi faʻamaʻi.

O suʻesuʻega i suʻesuʻega suʻesuʻega o toto e fesoasoani e faapaleni le maualuga o le "saʻo" cholesterol ma aloese mai le alualu i luma o le tele o maʻi. O a mea e tatau ona e iloa e uiga i le lipid taua faapea ma le igoa o le suʻega toto mo le cholesterol?

Le taua o le cholesterol mo le tino

O lenei mea natura e galue e pei o se ituaiga fomaʻi, e nafa ma le fausiaina o le membrane, o le gaosiga atoa, o le gaosia o hormones sex and the proper functioning of all organs.

Afai e sili atu lona faʻatagaina, e ono oʻo i le tulaga faʻatupulaʻia o le atherosclerotic plate, angina pectoris, stroke ma isi faʻamaʻi matautia.

Ole auiliiliga o le cholesterol e fesoasoani e fuafua ai le tulaga moni o le soifua maloloina, o le filifiliga lea o loo atagia manino mai ai le ata o faiga masani o loo tutupu i totonu o le tino.

O le taua o le cholesterol e faigata ona faʻamaualuga. Ae o uiga faaalia ia te ia e le o taimi uma e le mautonu. E le gata i lea, o le lipid e mafai ona afaina ai toto toto, a leai, o le fausiaina o talo, suauu ola, estrogen ma le testosterone, o le metabolism o le tele vitamini (D, E, K, A) ma le gaʻo gaʻo-gaʻo e matua faigata.

I le faatusatusa atu i le talitonuga e na o tagata matutua lava e iai ni "cholesterol" faafitauli, e fautuaina malosi e le au togafitiga faafomaʻi e faapea o tagata gasegase o vaitausaga uma latou te siakiina e le aunoa o latou tulaga o le cholesterol.

Ua faia se auiliiliga mo le cholesterol, o lona tulaga masani e ese mai i le numera o tausaga na ola ma le tane, e tusa ai ma faailo e fa:

  1. Aofai Cholesterol (Chol),
  2. LDL (lipoprotein laititi maualalo, LDL) poʻo le "leaga" cholesterol e aofia i le felauaiga o le lipid i sosoʻo totoga. E mafai ona faʻaputuina i totonu o le toto, faʻaosofia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi-ola - atherosclerosis, osofaʻi fatu ma isi,
  3. HDL (maualuga lipoproteins, HDL) poʻo le "faamanuiaina" cholesterol, lea e faʻamamāina ai le toto o le lipoproteins maualalo ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o pathologies vascular,
  4. Triglycerides (TG) - fomaʻi fomaʻi o le plasma toto, lea foliga, ona o fegalegaleaiga ma le cholesterol, le malosi fua mo le soifua maloloina o le tino.

O nei taʻiala taʻitasi e ese mai i ana galuega ma mea e fai. Ae naʻo le maeʻa ona faʻatusatusa vaega uma e tusa ai ma tulafono faatonutonu, o le a faia se faaiuga mulimuli e uiga i le maualuga o le lipid status. Afai o le auiliiliga o le cholesterol e masani lava, o lenei mea e maua ai le soifua maloloina lelei ma talavou o le tino. A leai, o le setete o le talafaamaumau o le cholesterol e manaʻomia togafitiga ma le faʻasaʻoina.

O afea e manaʻomia ai suʻesuʻega?

O le suka ma le cholesterol e suʻeina pe a fai o le tagata gasegase o loʻo i ai faʻataʻitaʻiga nei:

  • Faʻaauau le faʻateleina o le toto ma le diastolic toto. O le faʻamaoniga o loʻo faʻaalia ai se faʻaitiitia o le teteʻe o puipui lapisi ma le ono mafai ona fausia ai ni atherosclerotic plate i totonu oi latou.
  • Faʻanoanoa taugata. E mafai ona latou tau masalosalo e uiga i le faʻaaogaina o vaʻa tetele ma vaʻaiti.
  • Gutu gutu. O se faailo masani o le hyperglycemia. O le maualuga o le talaaga o le glucose, o le sili atu lea o le xerostomia.
  • Tesea E tupu pe a aʻafia le fausiaina o le faiʻai i le faiga faʻaleagaina. O loʻo matauina i le atherosclerosis o vaʻavaʻa.
  • Lafoaia o laumei i luma o mata ma se uiga ese i taliga. O faʻamaoniga faʻapitoa e tupu mai i tua o le faʻaleagaina o le lapisi lapopoʻa o meafale ma capillaries o le retina.
  • Paresthesia - o se lagona le lelei o le tingling i tamatamailima o pito i luga.
  • O le Dyspnea e puupuu le manava o se natura manava.
  • Tachycardia o se solia o le fatu fatu.
  • Cyanosis o le tafatafa o le nasolabial ma tamatamailima agai i tua o le le lava o le toto i vaega vavalalata o le tino.
Toe foʻi i le laulau o mea

Le fesoʻotaʻiga o suka ma cholesterol

Afai o le tino e le atoatoa le inisalini o hormone, lea o loʻo faʻapipiʻiina i le pancreas, o loʻo i ai pea le hyperglycemia - o le faateleina o le kulukose toto. O le tulaga e lamatia ai le le atoatoa o le tino ma le le mautonu o isi totoga ma mamanu. Faʻasagaga o le maualuga maualuga o suka, o meaʻai e masani ona fesuisuiai le fiafia i mea taumafa o le cholesterol, o se tagata e mafatia mai le meaʻai ma e taʻitaʻia ai se olaga ola solo. o se taunuuga, o vaega o le cholesterol - o le lipoproteins maualalo maualalo ma le maualalo, e afaina ai le lapisi lapisi, ma mafua ai le fausia o pa i le lumen. O le aʻafiaga o nei aʻafiaga i luga o le tino e mafua ai le ogaoga o faʻafitauli.

Sauniuniga mo le faʻatinoga

Saunia lelei ma foai lelei le toto mo le suka, triglycerides, lipoproteins ma isi elemene o meaola o le a fesoasoani i faʻatalatalanoaga taimi ma lau fomaʻi poʻo le fale fesoasoani. Aʻo leʻi faia le suʻega, e tatau ona e teena le taeao. E le fautuaina e inu se isi lava mea nai lo le mama, faʻaauau pea le vai. O le aso na muamua atu, e tatau ona aloese ai le faʻaaogaina o le tino. E le tatau ona faʻataʻitaʻia oe mo le cholesterol pe a uma ona 'ai mea taumafa e maualuga i le faʻamautuina, faʻasao, mea inu, ma mea e faʻaleleia atili ai meaʻai. O le iai o nei vailaau ma le sauniuni le talafeagai e mafai ona faʻasese ai taunuuga ma aafia ai le siama.

Faia ma ituaiga o auiliiliga

O le siakiina o mataʻupu o suʻesuʻega e tatau ona faia i totonu o le falemai o le masani masani ma togafitiga a le aiga. Latou te ave le toto i falemaʻi e leai ni faʻamalositino ua faʻapipiʻiina ma meafaigaluega talafeagai ma tagata e faʻaleleia mo le vave faʻavasega. O le taunuʻuga ua tuʻuina atu i le faiga o se pepa. E mafai ona e foai atu le toto mo le kulukose i le fale. Mo lenei mea, e mafai ona faʻaaogaina faʻamatalaga faʻamalamalamaga e faigofie ona feaveaʻi ma faʻataʻitaʻiga sikola.

Suesuega lautele

Ua faia le auiliiliga e fuafua ai le maualuga o le toto o le toto - o le toto paʻepaʻe mama, o le siamaina o siama - lymphocytes and the coagulation factors. O le lisi lava e tasi e aofia ai le maualuga o le pigglobin pigment, o le mea e faʻauluina ai le okesene. I se suʻesuʻega lautele, e suʻesuʻeina foi le fua o le suauu erythrocyte.

Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻamatalaga o meaola

E aofia ai vaega nei:

  • Suʻega o le faʻamaʻi. O nei mea e aofia ai enzymes alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, ma gamma glutamyl transferase.
  • Bilirubin - aofaiga ma vaega ninii. O le vaega mulimuli e aofia ai le faasino sao ma indirect bilirubin.
  • Creatinine. O ia e nafa ma le gaioiga o fatugaʻo.
Toe foʻi i le laulau o mea

Lipidogram ma ona vaega

E maualuga le maualuga o lipoproteins maualuga, maualalo ma maualalo. O le masini e fua i le lipid index - le fua faatatau o vaevaega lisi. I le avea ai o se vaega o lenei auʻiliʻiliga, ua faitauina le numera o le triglycerides ma le cholesterol. O le fua faatatau o mea e gafa ma le ono mafai ma fua faatatau o le atinaʻe o le atherosclerotic faagasologa. O fuaitau e mafua mai e faʻaaogaina e fuafua ai togafitiga togafitiga.

Faʻasalaina iuga

Ina ia faia se suʻesuʻega, e tatau ona e mulimuli i tulafono o le lavelave ma le faasologa. O suʻesuʻega o meaola o meaola e sili ona faʻaalia. Ae afai e naʻo nisi faʻamatalaga ua faʻaleleia, e fautuaina e toe faia le suʻesuʻega. O faʻatatauga o le auʻiliʻiliga e faia faʻafuaseʻi ma le lima, pe a tatau ai ona tusi ata tutusa ma faʻamaʻi faʻamaʻi.

Mafuaaga mo le faateleina

O se faʻataʻitaʻiga o le lipid ua faʻamaonia ai le atiaʻe o le atherosclerotic faʻasolosolo. O se faʻamatalaga tuusao ina ia mafai ai ona maualalo le cholesterol. Ae afai e maualuga le suka, latou te talanoa e uiga i le maʻisuka ituaiga muamua po o le lua. O le mea lea, ina ia faʻaleleia le tulaga o le maʻi, e fautuaina ia tuu i lalo le cholesterol ma faʻaitiitia le gasegase. A oʻo i le maualuga o le alanine aminotransferase e sili atu i le 41 U / L mo tane ma le 31 U / L mo fafine, o loʻo faʻaalia ai le leaga tele o gaioiga o le cardiovascular ma le digestive system. Ae afai o le amylase enzyme e maualuga i luga atu o le 100 U / L, latou te talanoa e uiga i pancreatitis poo le pancreatic necrosis.

Faailoga mo le suʻega mo le suka ma le cholesterol

O le suʻega o le toto mo le cholesterol e masani ona faatonuina e iloilo ai le lamatiaga o faʻamaʻi fatu cardiovascular e fesootaʻi ma le faʻaleagaina i le va o le toto toto. O nei faʻalavelave e taua, e ui lava e le na o le pau, o mea taua i le atiaʻe o le atherosclerosis, faatasi ai ma eseesega eseese o ona faʻafitauli, lea e teuina ai pusa cholesterol i totonu o le vaa, ona o le dyslipidemia, lea e faalavelaveina ai le toto i vaega taua: fatu, mafaufau, lala, fatu fatu.

Atonu ei ai tulaga pe a fuaina se lipine lipid spectrum. O se suʻesuʻega atoatoa lenei o le toto toto, e aofia ai le fuaina o le aofaʻi o le cholesterol, triglycerides, lipoproteins o maualuga, maualalo ma maualalo le mamafa, o nisi taimi apoproteins A1 ma le B.

Fua o kulūkose maualuga o le auala sili lea e faʻamaonia ai le hypoglycemia, hyperglycemia, ma faʻamaʻi tutusa. Mo se faataitaiga, o le maʻisuka. Sugar ma cholesterol o ni faailoilo mo le siakiina o faʻamaʻi o le ate, fatugaʻo, pancreas, ma isi faʻalavelave o galuega o le endocrin o le glands.

Sauniuniga mo le tuʻuina atu

Afai oe sauniuni e tuʻuina atu le toto mo le suka ma le cholesterol, ona e tatau lea:

  • Aloese mai meaai. O nisi vaega o gaʻo ma gaʻo gaʻo e ulufale mai i le tino ma meaʻai, e masani lava ona faia se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao, e le tatau ona e 'aina se mea mo le 8-14 itula aʻo leʻi tuʻuina atu. E leai se uiga e teʻena ai meaʻai umi, o le a faʻavaivaia ai le tino.
  • Faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o le suavai. E mafai ona e inuina, ae na o le leai o ni vai e leai ni mea faʻaopopo.
  • Aua e inu ava malosi. O le aso ao leʻi faia le auiliiliga, e mautinoa lava, ae o le umi, o le lelei.
  • Afai e mafai, aloese mai le gaioiga faaletino ma tulaga faigata. O le kulūkose e matua aʻafia lava i le faateleina o le vevela, ona o le atuatuvale (faʻalagona poʻo faaletino) lea e faʻaosooso ai le catabolism ma le faʻatagaina o le ATP malosi. Afai o le suʻeina o le toto mai le vein poʻo le tamatamailima e mamafa mo oe, ona e taumafai lea e malolo ao lei ofoina toto.
  • Taofi le ulaula i le afa itula ao leʻi faia le suʻesuʻega.

O sauniuniga mo le suʻega e muta iinei, ae afai o loʻo e inuina ni vailaʻau, e tatau ona e siakiina lau fomaʻi pe afai o le a latou aʻafia ai le suʻega.

Suʻeina o se meaʻai faapitoa mo se suʻega e le faʻatagaina e fomaʻi i taimi uma. O le a sili atu ona fetaui ma sili atu ona aoga le sailia o iuga e aoga ia te oe lava, ma, pe a uma lena, tusi faaiuga ma fetuunai lou olaga. O le tuusaunoaga o ni tagata gasegase ua fautuaina e taofiofia meaai gaʻo i le taimi o sauniuniga.

Suga ma le cholesterol

Ina ia iloa pe maualuga le suka o le toto ma le cholesterol, e tatau ona e faʻatusatusa lau laulau o faʻamaumauga ma le masani mo lau tausaga ma le ituaiga o tagata. Ona mafai lea ona faauigaina taunuuga ma iloilo le lamatiaga o le maʻisuka, suesuega, ma isi mea e faavae i luga o le suʻesuʻega.

Mo le kulukose, o faailoga nei:

IgoaNormTali mo maʻi
HemoglobinE silia ma le 110 g / l2-3 taimi e paʻu ai
Laʻau toto mumu4,000,000 / 1 mm3Faʻasaʻo le faʻaitiitia
Laʻau paʻepaʻe toto9 000 000/1 lE tele taimi e sili atu
ESR i alii / tamaitai10 ml / itula / 15ml / itulaFaʻateleina le masani e 1.5 taimi pe sili atu

Mo le cholesterol, o eseesega o alii ma tamaitai e sili atu ona taʻua (o tau uma i le laulau o loʻo i totonu o le moli / l).

IgoaNorm in 1 LTali i le i ai o faʻamaʻi
ALT (alanine aminotransferase)Faʻasalalau 4 pe sili atu taimi
AST (aspartate aminotransferase)41 iuniteTele le taua o le masani
AlbuminE silia i le 40 gO le taua tele o le albumin
Alkaline phosphatase (alkaline phosphatase)140METele le taua o le masani
GGT (gamma-glutamyltranspeptidase) mo alii61MTele le taua o le masani
GGT (gamma-glutamyltranspeptidase) mo tamaitai30MTele le taua o le masani
Bilirubin (fesootai)Sili atu 2 po o le sili atu taimi
Bilirubin (leai)Sili atu 2 po o le sili atu taimi
Bilirubin (atoa)8.5-20.5 mmolSili atu 2 po o le sili atu taimi

E tusa ai ma le maualuga o le VLDL, o le fua faʻatatau o fuainumera e mai le 0.26 i le 1.04 mmol / L.

Totoina o auiliiliga

I le auiliiliga o taunuuga o loo i ai se faatulagaga o faatusa:

  • aofaʻi cholesterol: faʻapuʻupuʻu cholesterol poʻo Chol, Cholesterol atoa,
  • maualuga lipoproteins maualuga: HDL poʻo LDL-C, HDL Cholesterol,
  • lipoproteins le maualalo: LDL poʻo LDL-cholesterol, Cholesterol LDL,
  • lipoproteins maualalo maualalo: LDL cholesterol fraction SNP poʻo VLDL Cholesterol,
  • triglycerides poʻo TG, TG, Triglycerides,
  • Apolipoprotein A1: Apolipoprotein A-1, Apo A1,
  • apolipoprotein B: Apolipoprotein B,
  • lipoprotein (a): Lipoprotein (a), Lp (a).

Afai o le faailo o le aofaʻi o le cholesterol, o le triglycerides ma le lipoproteins maualalo maualalo ua faʻalauteleina, ma ua maualalo le lipoproteins maualuga, ona talitonuina ai lea o le lamatiaga o le atherosclerosis e maualuga. Ae ui i lea, o le tele o le cholesterol i le toto e le na o le pau lea o le itu i le tulaga o le atherosclerosis. O nisi taimi o le maʻi e aliali mai ia lava i ona masani masani, aemaise lava, pe afai o se tagata e faʻaaogaina le ulaula tapaa, o le hypertonic poʻo le maʻisuka.

O le tulaga o le hyperglycemia (maualuga toto kulukose) e tele tikeri o le mamafa:

  • 6.7 - 8.2 mmol / L - malamalama,
  • 8.3 - 11 mmol / L - fua,
  • 11.1 mmol - mamafa
  • hyperglycemia masani - o le uiga o le maʻi suka,
  • hypoglycemia - kulūkose i lalo ole 3.5 mmol / l.

O le a le mea e fai i le maualuga o le suka ma le cholesterol

E iloa ai o le cholesterol i totonu o le toto e mafai ona nofo i luga o pa puipui o le toto ma solia ai o latou gaoioi, fai ni atherosclerotic plate. Pe a latou momotu, e toto le toto, ma fai se thrombus i lenei nofoaga. E mafai ona paʻu se kulimi toto, o le paʻu ese mai ai e faigofie ona faʻafefe ai vaʻa laiti. O lo o matou talanoa e uiga i se vaega o le maualalo pe maualalo le mamafa, ae le o le cholesterol o se lipid. Ina ia puipuia maʻi o le cardiovascular, ischemia, angina pectoris e mafua mai i le atherosclerosis, muamua lava, e manaʻomia ona sui lou olaga. O nei suiga e aofia ai le mulimulitaia o se taumafataga patino, mataupu faavae o se soifua maloloina ma faʻaitiitia le mamafa o le mamafa.

O le taumafataga e aofia ai le faʻamamaina o le taumafa o le tele o meaʻai gaʻo ma gaʻo tumu, tuʻuina atu o fualaau aina fou ma fualaʻau, nati, fuālaʻau, iʻa, i se isi faaupuga, meaʻai ma le lava gaʻo o gaʻo susu: Omega-3, Omega-6. Meaʻai e maualalo ai le toto suka ma le cholesterol. E tatau foi ona e gauai atu i lemu, pi, pi, lentils ma faaaofia i latou i au meaai i vaiaso taitasi. E leʻo aso uma. O le mataupu faavae o se soifua maloloina maloloina o le eseesega, o lea e le tatau ona e 'ai i le mea e tasi i aso uma. E leai se mea e tatau ona faʻaleagaina ai meaʻai vave, meaʻai talafeagai, taumafataga o meaʻai vave. E tatau ona 'ai soo: 5-6 taimi i le aso i ni vaega laiti. O lenei mea o le a faʻaleleia ai le malosi e faʻaitiitia ai le mamafa ma vave faʻaleleia le tulaga o le lipid ma le metabolism.

Afai o le suiga i le olaga ma mea taumafa e leʻi maua ai ni taunuuga taua, o lea la, i luga o le fautuaga a se fomaʻi, e manaʻomia ona e liliu atu i togafitiga faafomaʻi. O fualaau e maualalo le lipid ua faatonuina e faʻaititia ai le faʻaogaina o nisi o vaega o le cholesterol.O isi fualaau faasaina ua faatonuina i le taimi o togafitiga e aofia ai: polyconazole - o le paluga o gaʻo gaʻo, acidic nicotinic - vitamin PP, ezetimibe - e taofia ai le absorption o cholesterol, fibrates, faaitiitia o lipids ma adsorbents, resins.

O meaai mo le hyperglycemia e aofia ai le teenaina o meaʻai gaʻo. E tatau ona e teena meaʻai ma le maualuga o le faasinomaga o fuainumera, ia sili atu le fiafia i meaʻai ma maualalo. E faʻapea foʻi ma se taumafataga e faʻafaigofie ai le fua o vaega o le lipid, e fautuaina e vaelua le taumafa uma ile 5-6 taumafa ma faʻagalo e uiga i filifili meaai vave, meaʻai talafeagai. E leai se suauu pe afai e mafai, sui e mafai ona faʻaaogaina. O fua suamalie o loʻo faʻaaogaina foi i le faʻaleleiina. O tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona tausisi i se meaai faapitoa.

O le tofiaina o togafitiga fualaau e faia e se fomaʻi. E i ai le tele o aʻafiaga o mea e gaosia i le glycemia: o le faʻaitiitia o le faʻafefe o gaʻo i totonu o le toto, faʻamalosia ai le faʻasiga o le inisalini, lea e faʻaitiitia ai le kulūkose toto ma fualaau e faʻapupulaina ai le lagona o le inisalini. E na o se fomai faapitoa e mafai ona fuafua le ituaiga ma le fualaau o le fualaau faasaina.

E faʻapefea ona faʻaitiitia lau suʻega toto? E i ai le tali!

Faʻailoga mo suʻesuʻega i fale suʻesuʻe

O le suʻesuʻeina ole fale suʻesuʻe o se auala masani e faʻamaonia ai faʻamaʻi i se taimi vave ma fuafua le maualuga o le muaʻi fuafuaina. O le suʻeina o le toto mo le suka ma le cholesterol e mafai ona taʻitasi poʻo le taimi lava e tasi e fai ai le toto mai se vein. O le fomaʻi e taitaia le tagata maʻi mo le suʻega i le fale suesue pe a iai ni faʻamaoniga e pei o:

  • loto le toʻa,
  • faʻalavelave faʻaosooso
  • paʻu faafuasei mamafa poʻo le mamafa o tupe maua mo le leai o se mafuaaga
  • vaivaiga
  • malosi ma masani ai
  • e masani ona faia i luga o le tino ma le susuluina o totoga totoga fafo,
  • faʻamaʻi pipisi
  • vevela ma le le fiafia.
Toe foʻi i le laulau o mea

E faʻapefea ona sauniuni mo le suʻega?

O le faʻateleina ma le tuufaatasiga o le toto ua aafia i le tele o mea. Ina ia maua ni faʻamaumauga saʻo, e fautuaina e ave i le taeao i luga o se manava gaogao. O sauniuniga faapitoa e le manaʻomia mai le tagata maʻi, ae 2-4 aso ao leʻi faia suʻesuʻega, gaʻo, meaʻai vevela ma ulaula, ava malosi ma vailaʻau, aemaise o hormonal, diuretic ma antibacterial agents, e tatau ona tuʻuese mai le meaʻai. O mea inu, e fautuaina e faʻaaoga naʻo vai mama. Faʻaitiitia le mafaufau ma le faʻafitauli faaletino.

O le faʻatuatuaina o taunuʻuga e aʻafia i le maualuga o le sauniuniga a le tagata maʻi, lona tausisia o fautuaga uma a fomaʻi aʻo leʻi faia le faʻataʻitaʻiga toto. O le faʻamautinoaga ma le togafiti togafitiga o le a faʻalagolago i lenei mea.

E faʻapefea ona faia se auʻiliʻiliga?

Mo le fuafuaina o le maualuga o le suka ma le cholesterol i le toto, e lua ituaiga o suʻesuʻega i fale suʻesuʻe e faʻaaogaina: o meaola o meaola ma auiliiliga auiliili. O le muamua oi latou o loʻo faʻaalia se eseesega lautele mai le masani, ma o le lona lua o loʻo sili atu auiliiliga ma faʻamatalaina nei suiga i auiliiliga. E faʻamaonia pe afai e faʻaalia le faailoilo ma o se suʻesuʻega auʻiliʻili o le tulaga e manaʻomia. O le toto mo suʻesuʻega o meaola o loʻo maua mai i le vein vein i totonu o se masini faʻapitoa. O se tusi e lava mo le suʻesuʻega e 5-10 ml. A maeʻa, ona tuu lea o le koneteina i totonu o se centrifuge, lea e vaevaeina ai mea i plasma ma elemene eleelea. E mafai ona e faia se suʻi suʻe i le fale e faʻaaogaina ai faiga faʻavae faapitoa (glucometers).

Faailoga masani

O le masani o le suka ma le lipoproteins i le toto e eseese mo alii ma tamaitai, ona o latou uiga o le physiological. Faatasi ai ma le matua, o nei elemene e faaputuputu i totonu o le tino, ma o lea ua faateleina ai le faateleina. E faapena foi mo tamaiti. E taua le maitauina o faʻamaoniga e lua e fesoʻotaʻi vavalalata, ma afai e faʻatulai se tasi, ona tuputupu ae lea o le isi i le taimi e tasi. O le laulau o faʻataʻitaʻiga masani mo tagata matutua ma tamaiti e pei o lenei:

Tuua Lau Faamatalaga