O le inisalini e sili atu: mataupu faavae mo le filifilia o fualaau sili ona lelei

O le inisalini umi taimi e faʻamalolo mai i se faʻafofo poʻo se faʻamalologa mo pulega faʻapitoa ma le intramuscular. I se tagata soifua maloloina, o lenei hormone o loʻo faʻaauau pea ona gaosia e le pancreas. O se tuufaatasiga umi o le gaosia o lemoni na atiae e faataitai ai se faiga talitutusa i tagata e maua i le maʻisuka.

E faʻagaoioia pe a maeʻa le 60 minute, ona maua lea o le maualuga pe a maeʻa le 2-8 itula. E faʻamautu le maualuga o le kulukose i le toto 18-20 itula.

Talosaga faʻagata faʻagata mo le faʻaleleia o galuega. O loʻo faʻatau atu i fagu 4-10 ml poʻo cartridges o le 1.5-3.0 ml mo peni tui.

E amata ona galue i totonu o le 1-1.5 itula. O le malosi maualuga e faʻaalia pe a maeʻa le 4-12 itula ma e sili atu ma le 24 itula.

Talolo mo le faʻaofiina o s / c. Faʻapipiʻi i le 3 ml cartridges, 5 pi i totonu o se atigi pusa.

E faʻaaogaina pe a uma le 1-1.5 itula. E 11-24 itula aoga, o le maualuga o le aafiaga e tupu i le vaitaimi o le 4-12 itula.

Inisalini lautele mo sc administration. E maua i le 3 ml cartridges, i totonu o talomu 5 ml ma le 3ml cartridges mo peni tui.

O le inisalini ua leva ona faʻaaoga i totonu o le 1.5 itula. O le maualuga o le gaoioiga e tupu i le va o le 3-10 itula. O le vaitau o le gaioiga o se aso.

Faʻaaoga s / i le faʻaaogaina. E iloa i cartridges mo peni tui o le 3 ml, i totonu o fagu o le 10 ml.

E amata ona galue i le 60 minute pe a uma le iniseti, faʻasalalau le faʻaogaina o le suka i le toto mo le itiiti ifo i le aso.

Cartridges e masani ma mo le 3 ml peni tui, i le 10 ml ipu mo le faʻafoega.

O le aotelega o le gaoioiga e tupu pe a uma 3-4 itula. O le umi o le aafiaga o se tagata faaumiumi e 24 itula.

O le inisalini ua leva ona maua i le 3 ml peni tui.

E le gata i lea, o tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka e le tatau ona suia i le tutoatasi le sui faaumiumi ma lona tutusa. E tatau ona faʻamaonia lelei se vailaʻau faʻasalalau faʻapitoa e ese mai i le mafaufau, ma togafitiga faʻatasi ma ia e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga manino a se fomaʻi.

O se auala fou mo le togafitia o le maʻisuka ma le inisalini o le tui o le insulin.

O le pamu o se masini (o le pamu ia lava, o se faatanoa e iai le inisalini ma se taifau mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina), lea o loʻo faʻaauau ai pea le inisalini. O se mea lelei lenei i le tele o injections i aso taitasi. I le lalolagi, o le tele o tagata ua suia i lenei faiga o le puleaina o le inisalini.

Talu ai o loʻo maua pea le vailaʻau, e naʻo gaioiga pupuu poʻo ose iniseti e faia i le gaosiga e faʻaaogaina i pamu.

Laʻau insulin

O nisi masini ua faʻapipiʻiina i masini kulukose, latou te mafaufauina le tatau o le inisalini, tuʻuina atu le inisalini totoe i le toto ma taumafa. O le fualaau faasaina ua matua saʻo lelei lava, e ese mai le folasaga o se tui.

Ua maitauina o tagata e faʻaaogaina le pusa o le insulin e sili atu le mausali o le maʻisuka, e itiiti lava le faʻalavelave ma e faʻaleleia ai le lelei o le olaga. O le pamu e aupito sili ona atagia ai le puleaina o le insulin i se tagata soifua maloloina.

Ae o lenei metotia e iai foi ona toso. O le maʻisuka e faʻalagolago atoa i tekinolosi, ma afai o nisi mafuaaga e taofi ai le galuega (ua uma le inisalini, ua alu ese le pulu), o le tagata maʻi e ono aʻafia i le ketoacidosis.

E le gata i lea, o tagata e faʻaaogaina le pamu e tatau ona faʻafetaia nisi o faʻalavelave e fesootaʻi ma le faʻaauau pea ona faʻaogaina le masini, aemaise lava mo tagata o loʻo taʻitaʻia se olaga ola.

O se mea tāua o le tau maualuga lea o lenei metotia mo le puleaina o insulin.

O vailaau faafomai e le tumau, o le tele ma sili atu o fualaau oona e foliga mai, faigofie ai le olaga mo tagata o loo mafatia i le maʻisuka. O le taimi nei, mo se faʻataʻitaʻiga, o vailaau faʻatau mai i inisalini ua faʻamaʻaina o loʻo tofotofoina

Aʻo leʻi oʻo i tagata uma o loʻo mafatia i le maʻisuka, vave pe mulimuli ane, e ono tulai mai le fesili i le filifilia o le ituaiga sili ona lelei o le inisalini. Faʻataʻitaʻiga faʻasoifua maloloina faʻaonapo nei e ofoina atu uma inisiua ma se laupepa o lenei hormone.

I nisi tulaga, e le gata o le lelei o togafitiga, ae o le avefaasolo o le maʻisuka e mafai ona faalagolago i le filifiliga sao.

E pei ona faʻaalia e le fomaʻi, o le tuʻuina atu o le maʻisuka i le inisiua o se galuega faigatā. O lenei mea e mafai ona faamatalaina i le i ai o se fuainumera tele o tala faanatura ma manatu sese o loʻo i ai i le faʻamaʻi.

E maitauina e le gata i nei tagata mamaʻi na tupuga mai lenei faʻalavelave, ae faʻapea foʻi i fomaʻi. E le o tagata uma e iloa le inisinia e sili atu ona lelei.

O tagata uma e masani lelei i faʻamaʻi suka e iloa e iai ituaiga inisalini eseese, o ia mea uma o loʻo i ai ona lava uiga iloga ma aʻafiaga patino ile tino.

Ina ia fuafua mo oe lava le inisalini e sili atu ona lelei, muamua e mafai ona e faʻamalamalamaina uiga taua lelei o ituaiga taitasi. I se tagata soifua maloloina, o lenei hormone e maua mai i le pancreas, ma o se tagata maʻi e manaomia le mataʻituina faifaipea o le setete o lenei faagasologa, ma, afai e tatau ai, tui se tui tui.

E toe manaʻo foʻi fomaʻi e faʻatautaia le maʻisuka. O loʻo i ai se togafitiga faʻaonaponei faʻaonaponei Europa, ae latou te fifilemu e uiga i ai. O lena.

Talu ai o le maualuga o le inisalini e manaʻomia i totonu o le toto, o fualaau oona ua faʻataʻitaʻiina mo le maʻisuka e faʻatino ai le galuega basal. O nei tupe e faʻaofiina i totonu o le tino i le 1-2 taimi i le aso, pe a uma ona iloiloina le meaai ma ave i le aso e sosoo ai.

O le aoga o lenei fualaau faasaina o le mafai lea ona faʻaaoga i lea aso ma lea aso, ma faʻamautinoa ai le manaʻomia o le tino mo hormones. Ae e tusa lava pe o le a le faaosoosoina o le manatu e foliga mai e le faalagolago i le faifaipea o le iniseti, e tuuina atu le fiafia i se fofo umi e aunoa ma le fautuaga a se fomaʻi e le o se filifiliga e sili ona talafeagai.

Muamua, o le tui o le a fusia oe i se ituaiga amioga i le aso e sosoo ai, ma lona lua, o se tui e le amanaia ai le gaʻo o le suka pe a uma ona 'ai, o le mea lea e manaʻomia ai se faʻaopoopoga o le hormone o se gaioiga vave. O le amataina o le inisalini umi-4 aso i tua atu o le pulega.

O le hormone o le ogatotonu, e pei o le umi, o le basal, ma o loʻo i ai tutusa lelei ma mea le lelei e pei o le muamua. O le eseesega e taoto i le umi o le aafiaga, o lona uiga e mafai ona fuafua lau amio amioga e le mo se aso oi luma, ae mo le 12 itula, ae o le faalagolago i le taumafaina o mea taumafa ma le faʻamalosia o le faʻaaogaina o togafitiga insulin, i le tele o tulaga, tumau.

O vailaau puai-fualaau o se filifiliga e sili atu ona lelei i le tulaga o le faatonutonuina o le suka pe a mavae le gaosiga o le carbohydrate nai lo le umi ma le umi, ae le mafai ona maua le manaoga masani o le tino.

O lenei fualaau faasaina e faia ile afa itula ao le i fuafuaina le taumafataga, pe afai ua uma ona iloa le tele o meaai o le a tosina, ma o meaʻai gaʻo ua aina o le a totogi i le taimi lava e uma ai ona oʻo i totonu o le toto.

Ae peitaʻi, e aoga le mafaufau i le aofaʻi o le aofaʻi 3 itula pe a uma le tui, e manaʻomia ai se mea taumafa faaopoopo ma se vaitaimi atoa e 6 itula. E pei ona taʻua muamua, o lenei hormone e faia ile afa itula ao le i amataina se taumafataga, o lona uiga o se tagata ua na o se mea e tatau ai ona faʻaaogaina le fuainumera fuafuaina o mea inu.

A leai, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le hypoglycemia, ma e le o se mea e sili ona talafeagai.O lona uiga, o lenei ituaiga o fualaau faasaina atonu e le talafeagai mo tagata o loʻo faʻamalosi e fealuai solo solo i totonu o le aai i aso faigaluega atoa ma tamaiti e le faigofie ona faʻamalosia e 'ai uma le ipu pe a latou taumafai 1 sipuni ma faʻafefe le aoauli.

O le tulaga lea, o le filifiliga aupito sili ona lelei o le manaia o vailaau faafomaʻi - o se hormone ultrasound e galue i luga o le mataupu faavae pupuu ma leai ni ona vaivaiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻavaveina o le inu i totonu o le tino e mafai ai ona e ave e le gata i le taimi muamua, ae faapena foi i le taimi pe a uma le taumafataga, o lea e saʻo ai le fuafuaina o le mea e manaomia e le tino.

E le gata i lea, o se vaitaimi aoga o le 3 itula e leai se mea e manaʻomia mo le lua o le taeao / taumafataga ma le aoauli i le aoauli e totogi ai le suka pa'ū. Ae, e pei o se mea pupuu, e matua le mafai ona faamalieina manaoga autu mo le inisalini.

E pei ona mafai ona e vaʻai, e le mafai ona e taliina ma le manino le fesili o le inisalini aupito sili lea. Ae ui i lea, a maeʻa ona feutagai ma se fomaʻi, e mafai ona e filifilia le filifiliga sili ona talafeagai mo lou tino e faʻafefiloi ai basal ma puupuu fualaau, e le gata ina lelei le togafitiga o le inisalini, ae e faigofie foi.

Sa ou maua le maʻisuka mo le 31 tausaga. Ua soifua maloloina nei o ia. Ae, o nei capsules e le mafai ona avanoa i tagata masani, latou te le mananao e faʻatau atu falemaʻi, e le aoga mo i latou.

Mo soʻo se maʻisuka e faʻalagolago i le insulin, o le faʻaaogaina o se fomaʻi filifilia lelei ole sauniuniga ole inisalini e taua tele.

  • umi le umi, galue e oo i le 17 itula. O nei vailaʻau e aofia ai le Biosulin, Insuman, Gensulin, Protafan, Humulin.
  • umi le umi, o lona aafiaga e oo atu i le 30 itula. O: Levemir, Tresiba, Lantus.
  1. E tatau ona siaki le aofaʻi o mole suka i totonu o le toto i le tele o taimi i le aso. O faailo nei e manatu e masani: i luga o se manava gaogao - 5-6 mmol / l ma pe a mavae ni nai itula talu ona 'ai - 8 mmol / l. O le maualuga o le suiga mai le faailo mulimuli o se sili atu i le 3 mmol / L.
  2. E tatau ona filifilia lenei hormone i le amanaʻia o le taimi o le aso, o le aofaʻi o gaʻo kulūlū o loʻo faʻapalaina, le maualuga o le gasegase a le maʻi ma muamua atu ma le 'ai.
  3. E le gata i lea, e tatau ona totogi le mafaufau i le mamafa o le tagata maʻi, i le i ai o isi maʻi ogaoga poʻo le gasegase, le taimi ma le faʻaogaina o isi vailaʻau. O le taua tele, o nei faailoilo o loʻo i le taimi o le tofiaina o se faʻaauau faifaipea o le faia o le inisalini o se gaioiga umi. O le mafuaʻaga o lenei mea o le le lava lea o le faʻalagolago i le injections i le taimi o le 'ai, talu mai le faʻaaogaina, o le maua pea o lenei hormone i le toto toto o le tagata maʻi ua faia.
  4. O se mea taua tele pe a filifilia se vailaau lelei o se vailaau o le tausia lea o se tusi talaʻi faapitoa. I sea tusi o talaaga, o faailoga o mea o loʻo i totonu o le kulukose mole toto i le toto o le tagata maʻi, o le aofaiga faʻatusatusa o iunite o vailaʻau faʻamalosi e faʻaaogaina i taimi o taumafataga, ma o le fua o le puleaina o se insulin sauniuniga ua tusia. O le auiliiliga e masani lava ona faia i luga o se manava leai. E masani lava o le aofaʻi o le faʻasolosolo ma le faʻaaogaina o iunite o vailaʻau o se vaega e 2 i le 1. Afai o le fuainumera o kulūkose i totonu o le toto e sili atu i le faʻatagaina, e manaʻomia le faʻaopoopoina o le faʻaopoopoina o sauniuniga.
  5. O le faagasologa o le filifilia o le tui o le inisalini e amata ile injections po. Faʻatasi ai ma le faʻaofiina o le hormone i le aofaiga o le 10 iunite, i le taimi lava e te leʻi alu i le moega, pe a faʻapea o lenei fualaau e talafeagai, o le toto kulukose i le taeao o le a le sili atu ma le 7 mmol / L. Afai, pe a uma le tuiina o le fua muamua, o le tagata maʻi e tele le vevela, faateleina le manaʻo, e tatau ona faʻaitiitia le ao ile po e ala i ni nai vaega. O le paleni paleni i le va o inumaga o le insulin e faia i le ao ma le po e tatau ona 2: 1.

Faamatalaga lautele

O le inisalini e taʻalo taua i le tino. E faafetai ia te ia ona o malosi ma gaʻo o gaʻo i totonu e maua ai le malosi, faʻafetai i mea e mafai ona latou faʻatinoina masani ma faia a latou galuega.O le pancreas e aʻafia i le gaosia o le inisalini.

Ma faʻatasi ai ma le atinaʻeina o soʻo se faʻamaʻi lea e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o ona sela, e avea ma mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le faʻaopoopoga o lenei hormone. O se taunuuga o lenei mea, o le suka e ulu saʻo i le tino faʻatasi ma meaai e le faʻavaeluaina ma faʻavae i totonu o le toto i foliga o microcristall. Ma o lea e amata ai ona maʻi le maʻisuka.

Ae e lua ituaiga - o le muamua ma le lua. Ma afai o le maʻisuka 1 o loʻo i ai se vaega o le maʻi o le maʻi suka, ona faʻamaʻi ai lea i le maʻisuka ituaiga 2, e iai sina eseʻese mea e tutupu i le tino. O le pancreas o loʻo faʻaauau pea ona maua le inisalini, ae o sē o le tino e leai se latou faʻalogo i ai, ona o le a latou le toe faʻaaogaina le malosi atoa. I lenei tulaga, o le suka e le paʻu i le pito i lalo ma nofo foi i totonu o le toto.

Ae i nisi tulaga, e tusa lava pe maua i le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o le mulimuli i se taumafa e le maua ai ni taunuuga lelei, talu mai le taimi o le pancreas e "lalagaina" ma ua taofia ai foi le gaosia o le hormone i le aofaiga tatau. I lenei tulaga, e faʻaaogaina foi sauniuniga inisalini.

O loʻo maua i ni mea se lua - i totonu o maʻa ma vaifofo mo pulega faʻapitoa (injection). Ma o le talanoa i ai e sili atu, insulin poo pepa, e tatau ona maitauina o le injections e maualuga le maualuga o le faʻaaloalo i le tino, talu ai ona o lo latou tino malosi e vave ona oʻo i totonu o le tino ma faʻaauau ona gaoioi.

O le faʻaaogaina o tapenaga o le inisalini e tatau ona tupu pe a uma ona feutagai ma se tagata tomai faapitoa

Ae e le o lona uiga o le inisalini i totonu o fualaʻau e maualalo le lelei. E fesoasoani foi i le maualalo o le toto toto ma fesoasoani e faʻaleleia le tulaga masani o le maʻi. Ae ui i lea, ona o lona faiva, e le talafeagai mo le faʻaaoga i mataupu faʻafuaseʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, faatasi ai ma le amataina o le hyperglycemic coma.

Aisea tatou te manaʻomia ai ni tui?

O lenei gaioiga e le mafai ona afaina ai le maualuga ole kulukose toto. E mafai ona malamalama lenei mea i le hemoglobin glycated, lea e atagia ai le maualuga o le suka i le past 3 months.

Toeitiiti lava o tagata gasegase uma e tatau ona faʻaeteete ma fuafua i taimi uma lona faailoga. Afai e sili atu ona maualuga le tapulaa o le masani (e le o le talaaga o le faaumiumi togafitiga ma le maualuga o gaosiga o fualaau oona), o lona uiga o se tulaga manino manino lea mo le suiga i le puleaina o le inisalini.

E tusa ma le 40 pasene o le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ai le inisalini.

O a tatou uo mai mafatiaga mai gase suka o le a faʻaaogaina i le tausaga talu ona amata le faʻamaʻi. E tupu lenei mea i le maualuga o le maualuga o le suka ma le faʻaitiitia o le hemoglobin glycated. E le gata i lea, o le tele o nei tagata gasegase e iai ni faʻafitauli ogaoga o le faʻafitauli o le maʻi.

Faʻamatalaina e fomaʻi lenei faiga e ala i le le mafai ona ausia tulaga faʻavaomalo aloaia, e ui lava i le i ai o tekonolosi faʻaonaponei faʻaonaponei. O se tasi o mafuaʻaga autū mo lenei mea o le mataʻu i le maʻisuka mo le initaneti atoa.

Afai ole maʻi ole maʻisuka e le iloa poo le a le inisalini e sili atu, e musu e sui i inisiua pe taofi le faia, ona tupu lea i le maualuga maualuga o le suka suka. O sea tulaga e mafua ai le atinaʻeina o faʻafitauli e lamatia ai le ola maloloina ma le ola o le maʻisuka.

E fesoasoani le hormone filifilia lelei e faʻamautinoa ai o le tagata maʻi e atoatoa lona ola. Faʻafetai i faʻaonaponei faʻaonaponei toe faʻaaoga, na mafai ai ona faʻaitiitia le faʻamafanafanaga ma le tiga mai inisiua.

Injections injections e faia i le faʻaaogaina o se inisalini tuila poʻo se peni. O nei mea e sili atu ona faigofie ona faʻaaoga ma sili atu le saʻo o fualaau oona, o lea e sili ai. E mafai foʻi ona e tuiina se tui tui e aunoa ma le aveeseina o ou lavalava, lea e talafeagai, aemaise lava pe a fai o loʻo faigaluega le tagata poo se aoga faʻaaʻoaʻoga.

Pene insulin

O le inisalini e tui i totonu o le gaʻo o le gaʻo i vaega eseese, o le tele o taimi o le pito i luma o le ogavae, manava ma le tauau. O fualaau oona umi e sili ona lelei i le tui i le ogavae po o le paluga i fafo, pupuu i le manava po o le tauau.

O se mea e manaʻomia muamua o le tausisia o tulafono faʻapitoa, e tatau ona fufuluina ou lima aʻo leʻi tuiina ma faʻaaoga na o suauu maʻa. E tatau ona manatuaina o le ava e afaina ai le inisalini, o le mea lea, pe a uma ona togafitia le inisiua i se visepisi, e tatau ona faatali seia maeʻa, ona faʻaauau ai lea o le faʻaaogaina o fualaau faasaina. E taua foi le aluese mai le nofoaga muamua o le inisiua e le itiiti ifo ma le 2 senitimita.

Faʻavasegaina o insulin

O le inisalini pupuu-o se vaifofo o le tui-sinasini tioata. O latou uiga uiga ese o le gaoioi lea i le tino o le tagata sili atu le vave nai lo isi ituaiga o sauniuniga inisalini. Ae i le taimi lava lea e tasi, o le taimi e faʻataunuʻuina ai le vave e amataina.

O nei fualaau oona o le a faʻaaogaina i se mea e le o se afa itula ao le i taumafaina ni metotia se lua-o se mea faʻapitoa poʻo le intramuscular. O le maualuga o le aoga o le faʻaaogaina e ausia i le 2-3 itula ina ua maeʻa le pulega. I le avea ai o se tulafono, o fualaau faʻamalosi e faʻaaogaina ma isi ituaiga o inisalini.

O nei fualaau oona e sili atu ona lemu i totonu o le tino o le tino, ma ua gauai i totonu o le taamilosaga, ona o le sili ona umi o le aafiaga nai lo le iniseti. O le tele o taimi i togafitiga faafomaʻi, o le insulin NPH poʻo le insulin tape e faʻaaogaina.

O le faiga o le gaioiga o sauniuniga insulin

O le inisalini laʻitiiti o manu ma manu. E i ai a latou vailaʻau mo togafitiga eseese. O le eseesega i le va oi latou, o le inisalini o le tagata e mafua ai le maualuga o le tino ma fegalegaleaiga lelei ma le protamine ma le zinc.

Ina ia aloese mai taunuuga lē lelei o le faʻaaogaina o le insulin i le umi o le gaioiga o gaioiga, e tatau ona faʻaaogaina e tusa ai ma le polokalame - 1 pe 2 taimi i le aso. Ma e pei ona taʻua i luga, o nei vailaʻau e masani ona faʻapipiʻi ma insulin.

O lenei vaega o fualaau faasaina o loʻo i ai le laʻititi le maualuga o le gauai i totonu o le toto, o lea latou te galue mo se taimi umi lava. O nei totoga o le inisalini lalo ifo e maua ai le faʻavasegaina o kulūkose i le gasologa o le aso.

E mafua mai i le inisalini:

  • Pork. E maua mai le pancreas o nei manu, e talitutusa lava ma le tagata.
  • Mai povi. E masani ona masani ona maua i le inisalini, ona o loʻo i ai ni eseesega tele mai le hormone tagata.
  • Tagata Faʻailogaina e faʻaaoga ai siama.
  • Faʻainisinia faʻainisinia. E maua mai le puaa, e faʻaaoga ai tekinolosi fou, faʻafetai i lenei mea, o le inisalini e tutusa ma tagata.

I le umi o galuega:

  • gaoioiga e sili atu (Humalog, Novorapid, ma isi),
  • gaioiga pupuu (Galue, Humulin Regular, Insuman Rapid ma isi),
  • le umi o le umi o gaioiga (Protafan, Insuman Bazal, ma isi),
  • umi le galue (Lantus, Levemir, Tresiba ma isi).
Inisalini tagata

E faʻaaogaina le insulin i le pupuu ma le faʻamalosi aʻo leʻi faia taumafataga taitasi e aloese ai mai le oso i le glucose ma faʻasalalau lona tulaga. O fualaʻau ma gaʻo umi e faʻaaogaina e pei o le togafitiga faʻapitoa, e faatonuina 1-2 taimi i le aso ma tausisia le suka i totonu o taʻaloga masani mo se taimi umi. .

Maʻisuka Meaʻai Taumafa

E le masani ona fautuaina togafitiga o le inisalini pe afai e te alu ese mai faʻasoa o lau inisalini. O le isi mafuaaga atonu o tulaga faapena:

  • pneumonia
  • fomaʻi faigata
  • isi faʻamaʻi tigaina,
  • le le mafai ona faʻaaoga vailaau i totonu o maʻa (faatasi ai ma se mea e afaina ai meaai, faafitauli i le ate ma fatuga).

O le fesuiaʻiga i inisiua e mafai ona faʻatinoina pe afai e manaʻo le maʻisuka e taitaia se auala e sili atu ona vave, pe afai e leai se auala e mulimuli ai i se fuamalie masani ma le maualalo o meaʻai.

Ole injections e le mafai i soʻo se auala afaina ai le tulaga o le soifua maloloina. Soo se faʻafitauli e mafai ona tupu i le taimi o le suiga i le tuiina e mafai ona mafaufauina o se mea faʻapitoa ma se faʻasologa. Ae ui i lea, 'aua le misia le taimi o loʻo i ai le manava o le inisalini.

O le mafuaaga mo lenei tulaga e le o le inisalini, ae o le umi o le olaga ma le maualuga o le suka o le toto. I se isi itu, e tusa ai ma fuainumera o fuainumera faafomaʻi faavaomalo, pe a suia le injections, o le aotelega o le olaga ma le maualuga o lona tulaga.

Faatasi ai ma le faaitiitia i le maualuga o le hemoglobin glycated e 1 pasene, o le tulaga e ono tulai mai i faafitauli nei ua faaitiitia:

  • faʻaleagaina o le myocardial (14 pasene),
  • faitotoʻa poʻo le oti (43 pasene),
  • fomaʻi faʻapipiʻi (37 pasene).

Vaega o le faʻaaogaina o le insulin umi

O le a le ituaiga inisalini e ave ma pe o le a le fua, e naʻo le fomaʻi e filifili, ia mafaufau i uiga o le tagata maʻi, le tikeri o le faʻafitauli o maʻi ma le i ai o faʻafitauli ma isi faʻamaʻi. Ina ia iloa le saʻo o le inisalini, e tatau ona mataʻituina le maualuga o le suka i totonu o le toto pe a maeʻa le latou pulega.

O le nofoaga pito i sili ona lelei mo le inisalini o le gaʻo gaʻo i lalo o le manava.

I le tautalagia o le homone e tatau ona gaosia e le pancreas, o lona aofaiga e tatau ona faʻatatau i ED i le aso. O le masani lava e tasi e manaʻomia mo le maʻisuka. Afai o le atoatoa o lona tino, ona mafai lea e le inisalini ona oʻo atu ED i le aso.

O le tulafono sili ona lelei mo le tagofia o fualaau faasaina ua manatu o se tuufaatasiga o inisalini puupuu ma le vavalalata. I le masani ai, o le polokalame mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina e tele lava ina faalagolago i lenei mea. O le tele o taimi i ia tulaga, o polokalama nei e faʻaaogaina:

  • o le faʻaaogaina tutusa o le insulin i le pupuu ma le galue i luga o se manava le gaogao ao lei faia le taeao, ma i le afiafi e na o se fualaau faʻamalosi (aʻo leʻi faia le taumafataga) e tuʻuina ma a maeʻa ni itula -
  • fualaau faasaina e masani ona faia i se aso puupuu (e oo i le 4 taimi i le aso), ma ao lei alu i le moega, o le inuina o se fualaau faasaina o le umi po o le gaioiga gaioiga e faia,
  • i le 5-6 i le taeao. O le inisalini o le galue poʻo le faaumiumi o gaioiga e faia, ma aʻo leʻi oʻo i le taeao ma taumafataga mulimuli ane - puupuu.

I le tulaga na faatonuina e le fomaʻi na o le tasi le vailaau i le maʻi, ona tatau lea ona faʻaaogaina i vavao masani. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o le inisalini puupuu e tuʻu faʻatolu i le aso i le aso (o le taimi mulimuli ao lei moe), 2 - 2 taimi i le aso.

O le inisalini umi, e fuafua i le ituaiga o maʻisuka, e mafai ona faʻapipiʻiina ma se sui fai mea vave, lea e faia ina ia mafai ai ona faʻaaogaina lona galuega faavae, pe mafai ona faʻaaoga e avea o se fualaau e tasi. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le inisalini umi umi e masani ona tuʻufaʻatasia ma se vailaʻau faʻamalosi pe faʻamalosi.

  1. Sulfonylurea.
  2. Meglitinides.
  3. Biguanides.
  4. Thiazolidinediones.

O le inisalini umi taimi e mafai ona avea o se masini e tasi, pei o isi vailaʻau

I le avea ai o se tulafono, e faʻaaoga se vailaʻau o le maualuga o le suka i le umi-umi e sui ai vailaʻau ma le umi o le taimi e faʻaalia ai. Ona o le mea moni e faapea, ina ia mafai ona ausia se aafiaga o le insaline, o le averesi o le inisalini o le tuufaatasiga e faaluaina i le aso, ma le umi - tasi i le aso, o se suiga i togafitiga mo le vaiaso muamua e mafai ona faaosofia ai le tulai mai o le hypoglycemia i le taeao po o le po.

O le tulaga e mafai ona faʻamaonia e ala i le faʻaititia o le aofaʻi o fualaau faʻasaina e 30%, lea e tauia ai le le lava o le hormone faaumiumi e faʻaaoga ai le insulin ma meaʻai. A maeʻa lena mea, e faʻafetaui le vailaau o le vailaʻau inisalini.

O le tuufaatasiga o le basal e tasi pe faalua i le aso ona faia. A uma ona ulufale atu i le tino e ala i le tui, o le hormone e amata ona faʻaalia lona gaioiga pe a mavae ni nai itula. I le taimi lava lea e tasi, o taimi o le faʻaavanoa mo soʻo seʻimi taʻimi umi o le suka o loʻo faʻaalia i le laulau e ese.

Ae afai e manaʻomia le inisalini e faʻalautele, ulu i se aofaiga e sili atu i le 0.6 Unite i le 1 kilokalama o le mamafa o le tagata, ona vaevaeina lea o le fuainumera faʻamaʻi ile 2-3 injections. E le gata i lea, ina ia faʻaesea le tupu mai o faʻafitauli, o le injections e faia i vaega eseese o le tino.

Mafaufau pe faʻapefea ona aloese mai aʻafiaga o le togafitiga o le insulin.

Soʻo se togafitiga o le inisalini, e tusa lava pe o le a le umi o lona faʻaalia, e mafai ona mafua ai aʻafiaga:

  • Hypoglycemia - o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e pa'ū ifo lalo ifo o le 3.0 mmol / L.
  • Faʻamatalaga lautele ma faʻafitauli i le lotoifale - urticaria, faʻamalosi ma faʻamalosi i le nofoaga o tui.
  • Faʻaleagaina o le gaʻo gaʻo - faʻaalia i le faʻapupulaina o gaʻo, e le gata i lalo o le paʻu, ae faʻapea foi i le toto.

O le inisalini o le inisalini e fai sina faʻamalosi e maua ai se avanoa lelei e puipuia ai faʻafitauli mai le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2. E le gata i lea, o le umi o insulin e sili atu ona talafeagai le togafitia o le maʻisuka. Ina ia faʻaesea le faʻaalia o nei aʻafiaga, o le maʻisuka e tatau ona mulimulitaia le taumafataga na fai mai e le fomai i aso uma ma ia suia pea le nofoaga o tui.

Lulu pe puupuu?

I le faʻaaogaina o le puleaina o le basal, o se aga masani le faʻaaoga o insulin faʻatele. I le taimi nei, e mafai e le falemaʻi ona ofoina atu ituaiga e lua o nei fualaau faasaina. E mafai ona inisalini i le umi ole taimi (e oʻo atu i le 16 itula e aofia ai) ma le umi o le faʻaaliga (o lona umi e silia ma le 16 itula).

O hormones o le vaega muamua e aofia ai:

  1. Gensulin N,
  2. Humulin NPH,
  3. Insuman Bazal,
  4. Protafan HM,
  5. Biosulin N.

Tapenaina o le vaega lona lua:

Levemir ma Lantus e matua ese lava mai isi vailaʻau uma ona o lo latou vavalalata i le taimi o le aafia i le tino o le maʻisuka ma e manino atoatoa. O le inisalini o le vaega muamua e mama tele. Aʻo le i faʻaaogaina, e tatau ona vaeluaina le pulou ma i latou i le va o alofilima ina ia maua ai se fofo faʻafefe. O lenei eseesega o le taunuuga o auala eseese o le gaosia o fualaau faasaina.

Inisulini mai le kulupu muamua (laʻititi le umi) o le maualuga. I se isi faaupuga, o le pito i luga o le faʻamoemoe e mafai ona maua i totonu oa latou taga.

O fualaau mai le vaega lona lua e le o faamatalaina e lenei mea. O nei uiga e tatau ona amanaia pe a filifilia le sao o le basal insulin. Peitai, o tulafono lautele mo hormones uma e tutusa.

O le tele o le inisalini e faaumiumi le faʻaalia e tatau ona filifilia ina ia mafai ona tumau le maualuga o le kulukose o le toto i le va o taumafataga i totonu o tapulaa taliaina. O vailaʻau faafomai e aofia ai ni fesuiaiga laiti i le va o le 1 i le 1.5 mmol / L.

Afai ole filifilia ole inisalini, ole toto kullukose e le tatau ona paʻu pe faateleina. O lenei faailo e tatau ona faia mo le 24 itula.

O le inisalini e tatau ona faʻaaogaina e tatau ona tui i totonu o le ogavae poʻo le papa. Talu ai ona o le manaʻomia mo le faʻafeoloolo ma le faʻagesegese, o le injections i le lima ma le manava e faʻasaina!

Inisictions i nei vaega o le a maua ai le faʻafeagai. O le inisalini pupuu, e faʻaaoga i le manava po o le lima, e maua ai se pito lelei i le taimi o le taumafaina o meaai.

Faʻafefea ona taoto i le po?

O fomaʻi e fautuaina e amata ona gasegase le iniseti o le maʻisuka i le po. Ma le isi, ia mautinoa ia e iloa le mea e tuiina ai le inisalini. Afai e leʻi iloa e le tagata maʻi le auala e faia ai lenei mea, e tatau ona ia faia ni fua faʻatatau i le 3 itula:

Afai i totonu o soʻo se vaitaimi, o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka ua i ai se oso i le suka (faʻaititia pe faʻalauteleina), ona i lea tulaga, o le metotia faʻaaoga e tatau ona fetuunai.

I se tulaga faapena, e tatau ona amanaia e faapea, o le faateleina o le kulūkose e le o taimi uma e mafua ai le le maua o le insulin. O nisi taimi atonu o se faamaoniga lea o le hypoglycemia latina, lea na lagona e le faateleina o le kulukose.

Ina ia malamalama i le mafuaaga mo le faateleina o le suka i le po, e tatau ona e mafaufau ma le faaeteete i le taimi i itula uma. I lenei tulaga, e iai se manaʻoga e mataʻituina le faʻatonu o kullukose mai le 00.00 i le 03.00.

Afai o le a faaitiitia i lenei vaitau, ona foliga mai lea o loo i ai se mea ua taua o le natiaina o le "tapunia" faatasi ai ma le faasologa o tua. Afai o lea, ona tatau lea ona faʻaitiitia le fua o le inisalini nocturnal.

O tagata taʻitoʻatasi o le a fai mai o meaai e matua afaina ai le iloiloga o le insulin i le tino o le maʻisuka. Ole fua faʻatatau tonu o le aofaiga o le insaline basal e naʻo le taimi e leai se kulukose i totonu o le toto e sau i meaai, faʻapea foi le insulin ma sina taimi puupuu e faʻaalia ai.

Mo lenei mafuaaga faigofie, ao le i iloiloina lau inisalini i le po, e taua le faateaina o lau 'aiga o afiafi poʻo le sili atu foi le taumafataga o le afiafi nai lo le masani.

E sili le lelei le faʻaaogaina o insulin ina ia mafai ai ona aloese mai se ata vevela o le setete o le tino.

Mo le suʻesuʻeina e le tagata o ia lava, e taua le lafoaia o le taumafaina o protein ma gaʻo i le taimi o le 'aiga o le afiafi ma ao le i siakiina le toto toto. E sili atu le tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia i oloa gaʻo.

E mafua ona o le palatini ma le gaʻo e faʻapipiʻi lemu le tino ma e mafai ona faʻaleleia le maualuga o le suka i le po. O le tulaga, i le isi itu, o le a avea ma mea e faalavelaveina ai le mauaina o se taunuuga atoatoa o le insulin i le po.

Inisalini aso

Ina ia suʻeina le insalini basal i le ao, e tatau ona le aofia ai se tasi o taumafataga. I le mea lelei, e mafai lava ona e fia 'ai i le aso atoa, aʻo fuaina le maualuga o le kulukose i le itula. O lenei mea o le a maua ai se avanoa e vaʻavaʻai manino ai i le taimi o le paʻu pe faateleina i le suka o le toto.

Mo tamaiti laiti, o lenei metotia ole suʻesuʻega e le talafeagai.

I le tulaga o tamaiti, o le insulin e tatau ona toe iloiloina i taimi patino. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e faʻafefe le aoauli ma fua le toto i itula uma:

  • mai le taimi na ala ai le tamaititi,
  • talu mai le tuiina o le insulin.

Latou te faʻaauau pea ona fuaina ao lei faia le malologa, ma a mavae ni nai aso, e tatau ona e lafoaia le aoauli, ona fai lea o se taumafataga afiafi.

Toeitiiti lava o le inisalini e faʻalauteleina e tatau ona faaluaina i le aso. O se tuusaunoaga o le fualaau faasaina Lantus, lea e na o le faatasi i le aso ona tui.

E taua le manatua o mea uma o loʻo taʻua i luga, sei vagana ai Lantus ma Levemir, o loʻo i ai se ituaiga o pule faitalia. I le avea ai o se tulafono, o le pito i luga o nei fualaau oona e tupu i totonu o le 6-8 itula mai le taimi na amata ai ona faʻaalia.

I taimi aupito sili ona lelei, e mafai ona tupu se mataua o le suka i le toto. E tatau ona faʻamaonia lenei mea i se vaega itiiti o areto falaoa.

Fomaʻi fautuaina e toe faia siaki siaki insulin i suiga taʻitasi i le fua. E lava le 3 aso e malamalama ai i le malosi i le tasi itu. Faʻalagolago i taunuuga, o le a faʻatonuina e le fomai ni fua talafeagai.

Ina ia iloiloina le inisalini o aso taʻitasi ma malamalama po o le fea o insulin e sili atu, faʻatali mo le 4 itula mai lau taumafataga talu ai. O le vaitau sili ona lelei e mafai ona taʻua 5 itula.

O i latou e maua i le maʻisuka e faʻaaogaina le inisalini puupuu e tatau ona tatalia se vaitau o le silia ma le 6-8 itula:

E tatau ona talafeagai lenei mea ona o nisi o foliga o le malosi o nei inisalini i le tino o se tagata maʻi. Ole iniseti (Novorapid, Apidra ma Humalog) e le usitaia lenei tulafono.

Humalog ma Humalog Mix 50: eseesega

O nisi tagata maʻisuka latou te manatu sese o nei fualaau oona e avea ma tagata tutusa. E le o lea. O le protamine Hagedorn (NPH), lea e faʻagesegese ai le gaioiga o le inisalini, ua faʻaofiina i totonu o le Humalog mix 50.

O le tele o mea faʻaopopo, o le umi o le tui. O lona lauiloa i le maʻisuka e mafua mai i le mea moni o loʻo faʻafaigofieina ai le tulafono o togafitiga insulin.

Humalog Faafefiloi 50 cartridges 100 IU / ml, 3 ml i le serringe Quick Pen

Ua faʻaititia le numera o le iniseti i aso uma, ae e le aoga i tagata uma. Faʻamaʻi, e faigata ona faʻamautu le lelei o le toto. E le gata i lea, o le protamine Hagedorn e masani ona mafua ai le faʻaleagaina o le maʻisuka.

O le tele lava o taimi, o le inisalini umi na faʻataunuʻuina i tagata matutua matutua, oe, ona o le matutua o latou uiga, ua galo ona faia injections i le taimi.

Long insulinShort insulin
Nofoaga o folasagaO se tui e tuʻuina i le ogavae, aua o lenei tulaga o le fualaau oona e faʻagesegese lemuO le tui e tuʻuina i totonu o le paʻu o le manava, talu ai i lenei tulaga o le inisalini e amata ona toeitiiti galue vave
Taimi taimiE folasia i le taimi lava e tasi (taeao ma afiafi). I le taimi lava e tasi ma le fua o le taeao, o le injection o le "short" insulin e tuʻuina atuAveina o fualaau faasaina i le 20 i le 30 minute aʻo leʻi 'ai
Meaʻai e fusifusiaO le inisalini "umi" e le fesoʻotaʻi ma le taumafa taumafaA maeʻa le puleaina o le inisalini puupuu, o meaʻai e tatau ona ave e aunoa ma le toilalo. Afai e le faia lenei mea, ona iai lea o se avanoa e atiaʻe ai le hypoglycemia

E pei ona mafai ona e vaʻai, o ituaiga o inisalini (o le laulau o loʻo faʻaalia manino ai lenei mea) e eseese i faʻamaufaʻailoga. Ma o nei uiga e tatau ona mafaufau iai.

Na matou suʻesuʻeina ituaiga uma o inisalini ma o latou aafiaga i le tino o le tagata. Matou te faʻamoemoe o loʻo e maua le faʻamatalaga fesoasoani. Ia soifua maloloina!

Ituaiga o inisalini ma a latou gaioiga

E faʻatatau i le gaosiga o le gaosiga, o mea faʻapitoa faʻamalosia ma faʻamaumauga a tagata e vavae ese. O le faʻaaogaina o le vailaʻau faʻasolosolo o le pito i tua e sili atu ona faʻaleagaina, talu ai o le fausaga o vailaʻau o nei mea e foliga tutusa ma le inisalini o le tagata. O fualaau uma e eseese i le umi o le gaioiga.

O iniseti pupuu e faʻaaogaina e faʻataʻitaʻi ai le faʻaaogaina o le elemene e faʻafefiloi ma mea taumafa. Lautele tulaga e lagolagoina e fualaau faasaina ma se gaioiga umi.

ItuaigaUlutala
Meafaigaluega faʻainisinia faʻainisiniaInisalini faʻasaina e le faʻapuʻuʻupuʻu tagata (Mosaoa faʻapitoa, Humulin Regular, Insuman Rapid GT ma isi)
O le umi o le umi o le gaioiga o le insulin-isophan (Humulin NPH, Protafan, Insuman Bazal GT ma isi)
Pepa e lua-vaega - Humulin M3, Insuman Comb 25 GT, Biosulin 30/70
Inisinia o le Inisalini TagataUltrashort - lispro (Humalog), glulisin (Apidra), aspart (NovoRapid)
Gaioiga umi - glargine (Lantus), detemir (Levemir), degludec (Treshiba)
Folasaga e lua-vaega - Ryzodeg, Humalog Mix 25, Humalog Mix 50, Novomiks 30, Novomiks 50, Novomiks 70

O insulini manu, e aofia ai puaa, vavalaʻau, vavalaʻau, insulin, e le masani ona faʻaaogaina e maua ai vailaʻau faʻasaina-tutusa o le insulin. I le tele o auala, o le mea autu o le allergenicity, o le inisalini aupito sili lea e faʻaaogaina i le genetically.

O le umi o le gaioiga o tapenaga o le inisalini e vaeluaina i vaʻavaʻa ma insulin. Latou te gaosia ni meaʻai-faʻamalosia ai le eletise. O fualaau o le umi o taimi, e pei foi o le umi o insulin e pei o le pulelaʻau basal o le hormone. E le mafai ona faʻapipiʻiina le inisalini ma le insulin umi i sauniuniga tuʻufaʻatasia.

O fea le insulin aupito sili - puupuu, umi poʻo le umi, ua fuafuaina e le siama o le insulin, lea e faalagolago i le tausaga o le maʻi, le maualuga o le hyperglycemia ma le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi ma le maʻisuka faafitauli.

Ole vaega ole iniseti mulimuli e iloa ile vave vave o le aafiaga - pe a maeʻa le 10-20 minute, o le suka e faʻaitiitia le tele pe a uma le 1-2.5 itula, o le aofaʻi ole taimi o le hypoglycemic effect is 3-5 hours. Igoa o fualaau faasaina: Humalog, NovoRapid ma Apidra.

O le inisalini puupuu e galue i le 30-60 minute, o lona aafiaga e tumau i le 6-8 itula, ma o le maualuga e mataituina mo 2-3 itula pe a uma le pulega.E tatau ona tui se sauniuniga o le inisalini puupuu 30-30 minute ao lei faia se taumafataga, aua o le a maua ai le maualuga o le maualuga o le hormone i le toto mo le vaitau pe a oʻo le maualuga o le suka.

E maua le inisalini puupuu i lalo ifo o igoa nei:

  • NM o loʻo faʻataʻitaʻiina, Rinsulin R, Humulin Tatala (sauniuniga o le inisinia o inisalini)
  • Khumudar R, Biogulin R (inisalini-semi-synthetic).
  • Failautusi MS, Monosuinsulin MK (monocomponent puaa).

O le inisalini e sili ona lelei e filifili mai lenei lisi o loʻo faʻamoemoeina e le fomaʻi o loʻo faʻatautaia le mafaufauga o allergies, o le tofiaina o isi fualaau. A faʻaaogaina insulini o eseesega faʻatasi, e sili atu pe afai e filifili se tasi gaosi oloa. Ole tau ole ituaiga insulin e fuafuaina e le kamupanī.

O le inisalini ose vave galue e faʻaalia mo le faʻagasologa i aso uma aʻo leʻi oʻo i taumafa tetele, faʻapea foi togafitiga o le maʻisuka i taimi o taotoga. I nai tootoo, o nei vailaʻau e faʻaaogaina e tagata taʻaalo e fausia ai le musele, ma le vaivai tele, thyrotoxicosis, cirrhosis.

O vailaʻau o le umi o le umi ma le umi o gaioiga e faʻaaogaina e tausia ai le faʻasologa masani pe a le aoga le inisalini pe puupuu.

O le atoatoaga o galuega a le pancreas i se tagata soifua maloloina e mafai ai e le tino ona faʻatonutonu le metabolism o le carbohydrate i se tulaga toafilemu i le taimi o le aso. Ma faʻafefea foi ona taulimaina le uta o meaʻai i le gaʻo pe a 'ai pe faʻamalositino ma faʻaogaina i le faʻamaʻi.

O le mea lea, ina ia faatumauina le kulukose i totonu o le toto, o se hormone ma mea tutusa, ae o se eseesega o le saoasaoa o gaoioiga, e manaʻomia. O le mea e leaga ai, i le taimi nei, e le i maua e le saienisi se fofo i lenei faafitauli, ae o le togafiti togafitiga e lua ituaiga o fualaau faasaina e pei o insulin umi ma puupuu ua avea ma se faaolataga mo le maʻisuka.

FeʻauFaʻaauau le galueGaoioiga pupuu
Vaʻalele taimiI luga o se manava gaogaoA o leʻi 'ai
Amata amataI le 1.5-8 itulaA maeʻa le 10-60 minute
PeakA maeʻa le 3-18 itulaPe a ma le 1-4 itula
Le umi o le umi o le gaioiga8-30 itula3-8 i

I le faaopoopo atu i le mea o loʻo i luga, o loʻo tuʻufaʻatasia auala o le vaega o le inisalini, o lona uiga, o le suspensions, lea o loʻo i ai i totonu ia hormones. I le tasi itu, o lenei mea e faʻaitiitia ai le aofai o injections e manaʻomia e le maʻisuka, o se mea tele tele. Ae ui i lea, i lenei tulaga, e faigata ona faatumauina le paleni o le metabolism.

Pe a faʻaaogaina nei vailaʻau, e tatau ona faʻatonutonuina le tele o meaʻai gaʻo, faʻamalositino, ola masani i le lautele. E mafua lenei mea ona o le le mafai ona filifilia le saʻo o le ituaiga o inisalini e manaʻomia i le taimi nei.

O le uluai inisalini na maua mai i le manu, talu mai lena taimi ua sili atu i le tasi ona faaleleia. O nei laʻau o meaola e le o toe faʻaaogaina, na suia i latou i le kemnini o le kemini ma le faʻafouina o le tui fou o le inisalini. O ituaiga uma o inisalini e mafai ona faʻaaogaina e mafai ona faʻapipiʻi e le fausaga o le molecule, le umi o le gaioiga, ma le tuufaatasiga.

O le fofo mo le tui e mafai ona aofia ai le hormone o fausaga eseese:

  1. Tagata Na ia mauaina lenei igoa aua na ia toe faia atoa le fausaga o le inisalini i totonu o la tatou pancreas. E ui lava i le faʻamaonia atoatoa o molelaʻau, o le umi o lenei ituaiga inisalini e ese mai le masini. O le tagata mai le pancreas e vave ulufale atu i le toto, aʻo le taimi e alu ese ai le hormone e faʻamalosi mai le tino o le tino.
  2. Analogs o le inisalini. O le vailaʻau o loʻo faʻaaogaina e tutusa lava le foliga e pei o le inisalini o le tagata, o se mea e tutusa ma le suka. I le taimi lava e tasi, e sili atu ma le tasi le amino acid i totonu o le mole mole ua suia e le isi. O nei fesuiaiga e mafai ai e oe faʻavavevave pe faʻagesegese ai le gaioiga o le hormoni ina ia mafai ai ona faʻataʻatia faʻatasi le synthesis.

O ituaiga uma o inisalini e maua mai i le inisinia. E maua le hormone e ala i le faʻamalosia e faʻamaopoopo Escherichia coli poʻo fuamoa o le fefete, pe a maeʻa ona maua e le vailaau le tele o faʻamalosiga.

VaʻaiFeʻauTofigaFaʻafouina o le insulin
FaʻamatalagaAmata ma maeʻa galuega vave nai lo isi fualaau.Ulu mai i luma o taumafataga taʻitasi, o le fuainumera ua fuafuaina e faavae i luga o vailaʻau 'oloʻo aofia i totonu o meaai.analog
PotoO le faʻaitiitia o le suka e amata i le afa itula, o le taimi autu o le galuega e tusa ma le 5 itula.tagata
Laititi galuegaFuafuaina mo le umi (oʻo atu i le 16 itula) tausiga o le kulukose i se tulaga masani. Le mafai ona faʻasaʻo vave le toto mai suka pe a uma ona 'ai.Latou te tui 1-2 taimi i le aso, e tatau ona latou ola pea i le po ma le aoauli i le va o 'aiga.tagata
UumiTofiga i sini tutusa e pei o galuega fai. O latou la latou filifiliga lelei, galue umi ma sili atu.analog

E fuafua i le tuufaatasiga, o vailaʻau e vaevaeina i le tasi ma le biphasic. O le mea muamua e naʻo le tasi ituaiga o inisalini, o le mea mulimuli e tuʻufaʻatasiga puupuu ma le umi poʻo le faailo ma hormones umi i vaega eseese.

O le inisalini faigofie na maua mai le pancreas o manu pe a ma le afa seneturi talu ai. Talu mai lena taimi, ua faʻaaogaina i le togafitiga o le maʻisuka seia oʻo mai i nei aso. O lea ua mafai e saienitisi ona faʻapipiʻiina na o le insulin i latou lava, e aunoa ma le faʻaaogaina o le hormoni mai le faʻanoanoa o manu. O nei mea ua taʻua o le sooga toega. I le taimi lea, o le tele o eseesega o nei fualaau oona ua faia. E eseese o latou taimi o gaioiga, faʻavae ma isi uiga.

O ni insulin vavalalata ua vaevaeina i ituaiga e lua:

  1. Laititi o sauniuniga ile inisalini - NM, o le Humodar R, Monodar, Biogulin R, Vailaʻau MS, Monosuinsulin MK, ma isi.
  2. Ole inisalini lata ane - Humalog ma Apidra.

Mo le umi o insulin, e aofia ai le umi-taimi ma le umi o insulin. O inisalini-zinc, insulin-isophan ma isi vailaʻau.

O lenei itulau o loʻo faʻamatalaina ituaiga eseese o inisalini ma eseesega i le va oi latou. Faitau po o a vailaʻau e maua mo galuega, umi, pupuu ma faʻataʻitaʻiga. Laasaga talafeagai e faaali ai a latou faailoga tau fefaatauaiga, igoa faavaomalo ma faamatalaga faaopoopo.

O ituaiga ituaiga inisalini ma le umi o le insulin - Protafan, Levemir, Lantus, Tujeo, ma le fualaau fou Tresiba ua faatusatusaina. Ua taʻuina atu pe faʻafefea ona faʻapipiʻiina i latou i ni gaioiga faʻataʻitaʻi aʻo le i 'ai - inisalini puupuu po o se tasi o vaʻaiga faʻasolosolo o le Humalog, NovoRapid, Apidra.

Ituaiga o inisalini ma o latou aafiaga: o se auiliiliga auiliili

O le ae mauaina le iuga sili ona lelei mai le inisiua pe afai e te faʻaaogaina faatasi ma se taumafa maualalo-mauvaʻai ma isi fautuaga a Dr. Bernstein. Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻi i le laasaga o le maʻisuka togafitiga ole maʻisuka poo le ituaiga 1 polokalame e pulea ai le maʻisuka. Tausia o le kulūkose level 3.9-5.5 mmol / L maʻa 24 itula i le aso, pei o tagata soifua maloloina, e moni. O faʻamatalaga uma i lenei 'upega tafailagi e leai se totogi.

Togi o le faamamaina

E faʻatatau i le maualuga o le faʻamamaina, o sauniuniga e vaevaeina i:

  • tu masani
  • faʻapitoa,
  • monocomponent.

O tuʻinanau masani o nisi ia o sauniuniga muamua o inisalini. E aofia ai le tele o le palapalū eleelea, lea na avea ma mafuaʻaga o faʻamaʻi masani faʻafuaseʻi. I le taimi nei, o le faʻasalaga o nei vailaʻau o loʻo faʻaitiitia.

O oloa a le monopik o inisalini ei ai sina aofaiga itiiti o mea le mama (i totonu o tapulaa talafeagai). Ae o insulin monocomponent e toetoe lava a atoatoa ona mama, talu ai o le tele o mea le mama e le tatau ai, e oo lava i lalo ifo o le tapulaa maualalo.

Faʻasalaga Faʻailoa

O le inisalini pupuu "Apidra" e mafai ona faaosofia ai taunuuga le lelei pe afai e te le mulimuli i le fua faatonuina. O se solitulafono masani o le atinaʻeina lea o se tulaga o le hypoglycemic.I lenei tulaga, e manaʻomia lou faʻaaogaina o meaʻai o loʻo i ai le suka ina ia faʻamaonia le lelei. Faʻasaga i tua atu o le maualuga o le hypoglycemia, atonu o le a maʻi le tagata maʻi, ma ina ia mafai ai e ia ona aluese mai lenei tulaga, e manaʻomia le puleaina o le intramuscular o Dextoses poʻo Glucagon.

DIAGNOSTICS

  1. Glucose anapogi anapogi (tolu taimi).

O le kullusese plasma anapogi masani e oʻo i le 6.1 mmol / L.

Afai mai le 6.1 i le 7.0 mmol / L - faʻaleagaina le anapogi glycemia.

E silia i le 7 mmol / l - maʻi suka.

Glucose toleni test. E naʻo le i ai o fua faʻamatalaga, pe afai o le kulukose e mai le 6.1 i le 7.0 mmol / L.

14 itula aʻo lumanaʻi le suʻesuʻega, o loʻo matelaina le fiaʻai, ona ave loa lea o le toto - ua faʻamautuina le kulūkose muamua, ona 75 g lea o le glucose ua faʻavaivai i le 250 ml o le vai ua tuʻuina e inu. A mavae le 2 itula, latou te ave toto ma matamata:

- afai e itiiti ifo i le 7.8, ona maua lea o le faʻapalepale kulukose.

- pe mai le 7.8-11.1, ona faʻavaivaia lea o le kulukose.

- pe a sili atu i le 11.1 ona SD.

  • Fuafuaina o le C-peptide, e talafeagai mo le siakiina o le eseesega. Afai o le maʻisuka ituaiga 1 o le maualuga o le C-peptide e tatau ona latalata i le 0 (mai le 0-2), afai e sili atu nai lo le 2 ona faʻafesoʻotaʻi lea o le maʻisuka 2.
  • O se suesuega o le hemoglobin glycosylated (o se faailoilo o le gaʻo gaʻo i le past 3 months). E laʻititi ifo i le 6.5% i le 45 tausaga. I le mavae ai o le 45 tausaga, 0%. I le 65 tausaga - 7.5-8.0%.
  • Fuafuaga o le kulukose i le urine.
  • Acetone in urine, suʻesuʻega Lange.
  • OAK, OAM, BH, faʻamatalaga faʻapitoa.

    ■ Le sini autu o le togafitia o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1 o le pulea lea o le glycemia.

    ■ Faʻaauau le maualuga o le hemoglobin glycosylated.

    ■ Faʻatulagaina o le tulaga masani: pulea o le tuputupu ae, mamafa o le tino, pala, siakiina o le toto (e oo atu i le 130/80 mm Hg), lipid toto (LDL cholesterol e oo atu i le 3 mmol / L, HDL cholesterol sili atu i le 1.2 mmol / L , faʻasolosolo i le 1.7 mmol / l), faʻatonuina o lauroid function.

    O mataupu faavae o mea taumafa mo le maʻisuka ituaiga 1 e aofia ai le mataituina o se meaʻai masani i le kalori ma le faitauina o meaʻai gaʻo.

    ■ Faʻataunuʻu e 15%, gaʻo 25-30%, carbohydrates - e oo i le 55% o le kalori o aso taitasi. O le tele o le gaʻo ma le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo susu e tatau ona tatau a itiiti ifo i le 10% o le aofaʻi o le faʻaogaina o kalori. I le faʻatinoga, o le faʻaaogaina o le susu gaʻo, fuamoa o fualaʻau ma meaʻai e maua i gaʻo e tatau ona faʻatapulaaina, ma le tatau ona faʻaaogaina gaʻo susu ma iʻa.

    ■ E tatau ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o meaʻai gaʻolaʻo faigofie (e le sili atu ma le 1/3 seʻi vagana ai le sucrose ma le glucose). O gaʻo gaʻo faʻateleina i le fiber ma isi filo faʻatagaina e sili ona lelei. E fautuaina e 'ai mea taumafa e maua i le fiva laau (falaoa mai le falaoamata atoa, fualaʻau, pi, fualaau aina).

    ■ Aloese mai le faʻaaogaina o le suauu. Laititi laʻitiiti (pe a ma le 10 g) i le aofai o le kalori o mea taumafa e faʻatagaina. O fua ma vine e mafai ona faʻaumatia i le faʻaogaina.

    ■ E tatau ona faatapulaaina le kuka i le meaai.

    ■ Ava (vailaau malogo) e taliaina i ni vaega laiti. E tatau ona teena le faaaogaina o meainu manaia.

    ■ Mo le faigofie o tagata gasegase, o le manatu o le "areto o le falaoa" ua folasia mai. Tasi le "falaoa o le falaoa" e tutusa lelei ma le 10-12 g o meaʻai gaʻo; mo lona faʻamaʻi, 1-2 iunite o inisalini e manaʻomia. Soʻo se oloa o loʻo i ai vailaʻau faʻamalosi e mafai ona faʻaalia i "areto falaoa". Manaoga faʻatatau mo "areto paoa" i le aso: mo tagata e leai se paʻu o le mamafa o le tino, galulue i galuega mamafa mamafa, - 25-30,

    ■ O le tagata maʻi e tatau ona ia tusia se tusi o le numera o "areto falaoa" ma faʻaalia ai le glycemia ma le fua o le insulin.

    O gaioiga faaletino e faʻaleleia ai le malosi o le hypoglycemic insulin. I lenei itu, e tatau ona fetuutuunai le fualaau o le insulin o loʻo faʻatonutonuina e tusa ai ma le fuafuaina fuafuaina. O se mea e manaʻomia muamua, o se tasi lava o le auala e tuʻuina ai uta.

    ■ O le lamatiaga o le hypoglycemia e faateleina i le taimi o faamalositino ma i totonu o le 12-40 itula pe a uma le taimi faaumiumi ma / poo le mamafa.

    ■ Mo le malosi o le malosi faaletino e le sili atu ma le 1 le itula, e tatau ona i ai se faʻaopoopoga faaopoopo o gaʻo pe a maeʻa ma pe a maeʻa faamalositino (15 g o vailaʻau gaʻo faigofie mo le 40 minute o le faamalositino).

    ■ Mo le malosi faaletino e sili atu ma le 1 le itula ma le malosi o taaloga, o le 20-50% le faaitiitia i le fua o le insulin, lea e aoga i le taimi ma le isi 6-12 itula e sosoo ai, e tatau.

    ■ O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tatau ona fuafuaina muamua, i le taimi ma a maeʻa faamalositino.

    Ole togafitiga ole togafitiga e aofia ai le taofia o le ulaula tapaa. Ua faaalia ai o le lamatiaga o le atiaeina o albuminuria i tagata ulaula e 2 taimi le maualuga.

    E faʻafefea ona togafitia le maʻisuka i se inisalini puupuu pe sili atu-puupuu

    O le insulin e amata ona galue aʻo leʻi maua e le tino le taimi e faʻaalu ai eletini ma liliu nisi oi latou i le kulukose. O le mea lea, afai e te mulimuli i se taumafa maualalo-carbohydrate, o le inisalini puupuu e sili atu nai lo le Humalog, NovoRapid poʻo Apidra ao le i 'ai. O le inisalini puupuu e tatau ona faʻatulagaina 45 minute aʻo leʻi faia taumafataga. Ole taimi lata mai lea, ma o tagata maʻi uma e maua i le maʻisuka e manaʻomia ona faamanino faʻatasi mo ia lava.

    Tatou te faʻaaogaina le inisalini i "faʻalavelave faʻafuaseʻi" tulaga e vave faʻaitiitia ai le suka toto pe a faʻafuaseʻi ona osooso. O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le maʻisuka faʻalautele aʻo ola maualuga le suka. O le mea lea, tatou te taumafai e faʻaitiitia i le vave vave i le vave e mafai ai, ma o lenei insulin sili atu le sili atu nai lo le pupuu. Afai ei ai lau maʻisuka ituaiga 2, ioe.

    Mataupu Faavae o le Inisalini togafitiga

    ■ Le amataga o le maʻisuka ituaiga 1 (mo le tofiaina ma le filifilia o togafitiga o insulin, aoaoina le tagata maʻi i tulafono o le pulea e le tagata lava ia o le glycemia, meaai, galuega, ma isi). O le amataga o le maʻisuka ituaiga 1 e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa faʻafomaʻi - masani lava i totonu ole potu maʻi mama. A maeʻa ona aveese le maʻi mai le setete o le maʻisukacidosis, e tatau ona i ai se togafitiga atoatoa, e aofia ai le filifilia o le insulin o le togafitiga masani ma le polokalame aʻoaʻoga "Aʻoga o le maʻisuka ituaiga 1" (e le tatau ona faia muamua le aʻoga nai lo le ono masina talu ona amata le maʻi).

    ■ Ketoacidosis o le maʻisuka (ketonuria, hyperglycemia).

    ■ Precoma pe coma (ketoacidotic, hypoglycemic).

    ■ Faʻaauau o faʻafitauli faʻafitauli.

    ■ Faʻafitauli faʻafuaseʻi: faʻamaʻi pipisi, inisua, le manaʻomia mo togafitiga faʻapitoa, gastroenteritis, faʻamaʻi. O le manaʻomia ile falemaʻi e faʻamaonia e le televave o le atinaʻeina o le acidosis, gasegase ma le faʻaaogaina o le inisalini.

    O le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻavae i le soifuaga o le insulin i le olaga atoa. O le sini o le inisalini togafitiga o le lagolago atoatoa lea i auala taua. O le togafitiga o insulin e fuafua e faʻatatau i le faʻatinoina o le malosi faaletino, o le aofaʻi o meaʻai gaʻo e faʻaumatia i taimi taʻitasi, le umi o le maʻisuka ituaiga 1 ma ona faʻafitauli.

    ■ O le tui ole insulin e manaʻomia mo se tagata maʻi maʻi e iai le maʻisuka ituaiga 1 ma le poto masani i le silia ile tausaga e 0.6-0.8 iunite ole inisalini ile kilokalama o le mamafa ole tino. I talavou aʻoga, o lenei manaʻoga e sili atu ma o le fua ile 1.0-1.5 U / kg. O le manaʻomia mo le inisalini e faʻateleina ai le mafatia, faʻamaʻi, taotoga. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻasolosolo o le tino, le gaioiga faʻapitoa, e faʻaitiitia le manaʻomia mo le inisalini.

    ■ O le mataupu o le inisalini togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 o le faʻaaogaina o le pulelaʻau o le inisalini ma le faʻaopopoina o le inisalini (po o analogues o le ultrashort) faʻataʻitaʻiga ao le i faia ni taumafataga e faʻasolo ai le glycemia pe a uma ona 'ai. E le mafai ona faia ni iniseti pupuu pe puʻeina e aunoa ma se mea taumafa e faʻaitiitia ai le glycemia maualuga. I le maʻisuka ituaiga 1, e tatau i le tagata gasegase ona fetuutuunai le fua o le insulin o loʻo faʻatonuina e faʻavae i luga o le glycemia ua maua i le taimi e siaki ai le tagata lava ia. E taua tele le taofia o le atinaʻeina o gaioiga o le hypoglycemic, ma pe a oʻo mai, faʻavavega taimi.

    ■ O le eseesega autu i le va o togafitiga o le inisalini i aso nei o le maualuga maualuga lea o le eletise o le puleaina o le inisalini, aemaise lava i le faavasegaina o le glycemia pe a uma ona 'ai. E iloa lelei e tagata maʻi le manaʻomia ole inisalini mo le falaoa i le taumafataga, ma e mafai ai ona fesuiaʻi le aofaiga o le inisalini e faʻatonuina e tusa ma le taumafaina o le falaoa. Ina ia faʻamaopoopo le 1 "falaoa o le areto", e manaʻomia le 1-2 iunite o inisalini (faʻalagolago i le taimi o le aso ma le lagona faʻalogo).

    ■ O le inisalini e faʻatonuina i se mea faʻapitoa, fualaau faʻamaʻi i totonu o le manava, o le umi o le gaioiga o le gaioiga i le gaʻo o le sulu poʻo le totoa.

    ■ O le tufatufa tutusa o le aso mo le inisalini: 50-60% e pau i luga o insulin o le umi o le umi (poo le umi) gaioiga, o le isi - ile inisalini puupuu.

    Faʻailogaina o Inisalini Insulin Mines

    O se vailaʻau e le faʻaaogaina e tatau ona i totonu o le pusaaisa. O le meafaigaluega mo le faʻaaogaina i aso taitasi e teu i le vevela o le potu mo le 1 masina. A o lei amataina le inisalini, o lona igoa, siaki o le nilala e siakiina, o le manino o le fofo ma le aso e muta ai le iloiloga.

    O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e tui i totonu o le tino o le manava. I lenei sone, o le fofo o loʻo faʻaleleia lelei ma amata ona vave galue. O le nofoaga o loʻo tui i totonu o lenei vaega ua suia i aso uma.

    Pe a faʻaaogaina se tuila, e tatau ona faʻamautinoa le faʻaogaina o fualaau faasaina ua faʻaalia i luga ma le vial. O le tulafono, e 100 IU / ml. I le taimi o le faʻaaogaina o fualaau faasaina, ua faia ai se paʻu paʻu, o se inisi ua faia i le maualuga o le 45 tikeri.

    E tele ituaiga o peni:

    • Muamua (sauniuni e faʻaaoga) - Apidra SoloStar, Humalog QuickPen, Novorapid Flexpen. A maea le fofo, e tatau ona lafoaʻi le au.
    • Toe faʻaaogaina, faʻatasi ai ma se mea e sui ai inisalini - OptiPen Pro, OptiKlik, HumaPen Ergo 2, HumaPen Luxura, Biomatic Pen.

    A o leʻi faʻaaogaina, o le suʻega e faia lea e faʻatautaia ai le va o le nila. Ina ia faia lenei mea, ia maua ni vaega se 3 o fualaau faasaina ma lolomi le piston. Afai o se mataua o se vaifofo e aliali mai i lona pito, e mafai ona e tuiina le inisalini. Afai o le taunuʻuga e le lelei, e toe faalua ona toe faʻaogaina le togafiti, ona suia lea o le nila ile mea fou. Faʻatasi ai ma se gaʻo gaʻo faʻaogaina lelei, o le faʻafoega o le sooupu e faʻatino i se taumatau saʻo.

    O pamu insulin e avea ma masini e lagolagoina uma le maualuga ma le faʻamalosia o le eletise. Latou te faʻapipiʻiina cartridges faʻasolosolo analogues. O le faʻaaogaina o laʻititi laʻitiiti o le fofo i totonu o le tino o le tino e pei o le mea masani masani i le ao ma le po, ma le faʻaopopoina o le mea o loʻo faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le suka na maua mai meaai.

    Mai mea o loʻo i le vaega muamua o le tusiga, o le a manino le puupuu o le inisalini, ae le gata o le taimi ma le saoasaoa o le faʻaalia e taua. O vailaʻau uma ei ai a latou lava uiga, o se mea tutusa o le hormone pancreatic tagata e le o se faʻasalaga.

    Le lisi o foliga o le fualaau faasaina e te manaʻomia e te faʻalogo i:

    • punavai o le lisiti
    • tikeri o le faamamaina
    • taulaʻi
    • pH o le fualaau faasaina
    • tagata gaosi oloa ma faʻafefiloi meatotino.

    O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o se mea tutusa o meaola manu e maua mai i le togafitia o le faga o le puaa ma faʻamamāina. Mo vailaʻau tuʻufaʻatasi, o le mea lava lea e tasi o meaola e fai ma faavae ma, faʻaaogaina le metotia o suiga o le enzym, o le inisalini e maua latalata i le natura. O nei tekinolosi e masani lava ona faʻaaogaina mo le hormone puupuu.

    O le atinaʻeina o le inisinia o fatuga ua mafai ai ona toe faʻaaogaina tino moni o le inisalini tagata na gaosia mai Escherichia coli faatasi ai ma fesuiaiga o genetically suiga. Omoni sili, e pei o se tulafono, e taʻua o vailaʻau faʻamalosi o le inisalini o le tagata.

    O le mea sili ona faigata i le gaosia o fofo o loʻo faʻamamaina atoatoa (mono-vaega). Le itiiti ifo le leaga, o le maualuga o le malosi ma le itiiti ifo o le faʻasaina mo lona faʻaaogaina. O le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi e faʻaaoga ai le tutusa o le hormone ua faʻaitiitia.

    O sauniuniga o auala eseese o gaosiga, fua o faʻasalalau, faʻapotopotoga, faʻatau, e mafai ona faʻatusalia e le tele o faʻasalalauga. O le mea lea, o le fua lava lea e tasi o le inisalini o iunite atonu e aofia ai le tele o volumes i le suauu.

    O le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina e sili ona lelei, o lenei mea e aloese mai le faʻavaivai i le nofoaga o tui. Ae ui i lea, o le tau o ia tupe e sili atu le maualuga nai lo le gaʻo.

    Talu mai fafo, o le saienisi e sili atu nai lo le saienisi i totonu o le atunuu, e masani ona taliaina o fualaau mai atunuu atiaʻe ua sili atu ma lelei. O oloa faaulufaleina mai mai tagata lauiloa ua lauiloa e sili atu ona taugata i le taua.

    O le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaalia i le faʻaitiitia o le pancreas ma le faaitiitia o le gaioiga o suauu peta, lea e nafa ma le gaosiga o le inisalini.

    O lenei gaioiga e le mafai ona afaina ai le maualuga ole kulukose toto. E mafai ona malamalama lenei mea i le hemoglobin glycated, lea e atagia ai le maualuga o le suka i le past 3 months.

    Toeitiiti lava o tagata gasegase uma e tatau ona faʻaeteete ma fuafua i taimi uma lona faailoga. Afai e sili atu ona maualuga le tapulaa o le masani (e le o le talaaga o le faaumiumi togafitiga ma le maualuga o gaosiga o fualaau oona), o lona uiga o se tulaga manino manino lea mo le suiga i le puleaina o le inisalini.

    O matou uso ma tuagane o loʻo mafatia i se suka suka, faʻaauau le iniseti 12-15 tausaga talu ona amata le faʻamaʻi. E tupu lenei mea i le maualuga o le maualuga o le suka ma le faʻaitiitia o le hemoglobin glycated. E le gata i lea, o le tele o nei tagata gasegase e iai ni faʻafitauli ogaoga o le faʻafitauli o le maʻi.

    Faʻamatalaina e fomaʻi lenei faiga e ala i le le mafai ona ausia tulaga faʻavaomalo aloaia, e ui lava i le i ai o tekonolosi faʻaonaponei faʻaonaponei. O se tasi o mafuaʻaga autū mo lenei mea o le mataʻu i le maʻisuka mo le initaneti atoa.

    Afai ole maʻi ole maʻisuka e le iloa poo le a le inisalini e sili atu, e musu e sui i inisiua pe taofi le faia, ona tupu lea i le maualuga maualuga o le suka suka. O sea tulaga e mafua ai le atinaʻeina o faʻafitauli e lamatia ai le ola maloloina ma le ola o le maʻisuka.

    E fesoasoani le hormone filifilia lelei e faʻamautinoa ai o le tagata maʻi e atoatoa lona ola. Faʻafetai i faʻaonaponei faʻaonaponei toe faʻaaoga, na mafai ai ona faʻaitiitia le faʻamafanafanaga ma le tiga mai inisiua.

    O le vaega lona lua o hormones o loʻo faʻatonuina i le maʻisuka o le tele o insuline umi. O la latou faʻafeiloaʻiga e taua tele. I le uma, o le tino e masani ona iloa o le togafitiga, lea e talitutusa ma lona gaioiga masani o le olaga. O le hormone i totonu o se tino maloloina e le maua i le taimi e tasi - o lona maualuga i le toto e tausia i le tulaga talafeagai. Ole inisalini umi taimi e faʻatagaina ai oe e faʻateleina le ono mafai ona suitulaga togafitiga i lenei tulaga. O loʻo taʻua foi e le maʻisuka lenei sini o le fuaitau "tausia le tulaga o le lauiloa."

    O le inisalini puupuu e maua i auala e lua:

    1. Faʻamalosia faʻaletausaga, o le hormone o loʻo faʻapipiʻi e siama.
    2. Semi-gaosia, e faʻaaoga ai le suiga o enzymes o puaa.

    O ituaiga uma o fualaau faasaina e taua o le tagata, aua o lo latou tuufaatasiga o le amino o le a latou toe faia uma ai le hormone o loo faia i totonu o la tatou pancreas.

    Le vaegaSuafa FualaauTaimi faʻatino e tusa ai ma faatonuga
    Amata, minItulaUmi, itula
    fomaʻi fomaiNM301,5-3,57-8
    Gensulin r301-3e oʻo i le 8
    Rinsulin P301-38
    Humulin masani301-35-7
    Faʻasologa o le GT301-47-9
    semi-syntheticBiogulin P20-301-35-8
    Humodar R301-25-7

    O le inisalini puupuu e faamatuu atu i se ituaiga o vaifofo ma se maualuga o le 100, e le sili atu i le 40 iunite i le mililita.Mo tui e faʻaaoga ai se tui, o le vailaau faʻasaina Faʻapipiʻi i fagu tioata faʻatasi ai ma se mea faʻapipiʻi, mo le faʻaaogaina i peni tui - i kalama.

    Taua: Faʻapefea ona teuina insulin poto i le fale, luga o le auala ma pe o le a le vevela, matou te faʻamatala auʻiliʻili iinei.

    E mafai ona tuʻuina le inisalini "Epidera", ae faʻamautinoa ma muaʻi faʻatalanoa ma se fomaʻi. O nisi vailaʻau e iai sona aʻafiaga i le glucose metabolism, o le mafuaʻaga lea e manaʻomia ai le fetuutuunaiga o Apidra. O le tuufaatasiga o le inisalini faatasi ai ma fualaau faasaina ua tuuina atu i le laulau e mafai ona faateleina pe faaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe le hypoglycemia.

    Aafiaga ile InsulinFomaʻi
    FaateleinaPropoxifene
    Pentoxifylline
    Monoamine Oxidase Inhibitors
    "Fluoxetine"
    Hypoglycemic oral medications
    ACE inhibitors
    "Disopyramides"
    Le faʻamaonia ma isi vailaau faʻasaina o loʻo iai fibrates
    ACE inhibitors
    FaʻaititiaCorticosteroids
    Danazol
    Faʻaauau
    Diuretics
    Isoniazid
    Estrogens ma progestogens e fausia ai faʻamatalaga faʻamaonia
    Somatropin
    Oona horroone

    Ole iniseti pupuu e mafai ona solugi ma e mafai ona vave faʻasalalau le faiga ole gaʻo i le tino o le tagata e aʻafia ma le faʻaaogaina ole kulukose. E le pei o insulin umi, o sauniuniga faʻasalalau pupuu e aofia ai se vaifofo faʻapitoa sili ona mamā lea e le aofia ai ni faʻaopoopoga. O se uiga iloga o ia fualaau oona e amata ona vave galue vave ma i se taimi puupuu e mafai ona faʻaitiitia le maualuga o le suka i le masani.

    • Ole iniseti pupuu e amata ona faigaluega i le 30 minute pe a uma le pulega. E fautuaina e ave ile sili atu i le afa itula ao leʻi faia se taumafataga.
    • Ole iniseti e amata ona galue pe a uma le kuata o le itula. O nei fualaau oona e fautuaina e ave pe a ma le 5 i le 10 minute aʻo leʻi faia se taumafataga pe vave foi ona uma se taumafataga.

    I le laulau o loʻo i lalo, mo faʻatusatusaga, o tulaga taua o le saoasaoa ma le umi o gaioiga o ituaiga ituaiga o mea faʻamalolo o loʻo faʻaalia. O igoa o fualaau faasaina e tuuina atu ma le filifiliga, talu ai o loo i ai le tele o a latou ituaiga.

    Ituaiga o inisaliniFaataʻitaʻi faʻataʻitaʻiAmata pe a uma le faʻasuagaVaitaimi o le gaioiga maualugaTaimi faʻatino
    E le umiHumalog, Novorapid, Apidra5-15 minuteMai le afa itula i le 2 itula3 i le 4 itula
    PotoFomaʻi faʻapitoa, Humulin R, Insuman, Rapid30 minute4 i le 2 itula6 - 8 itula
    Vaitaimi umiProtafan NM, Humulin NPH, Insuman, Bazal1-1.5 itula4 i le 10 itula12-16 itula
    Faʻaauau le galueLantus1 itulaFaʻamatalaina24 - 30 itula
    Levemire2 itula16 - 20 itula

    Apidra Solostar: faatonuga mo le faʻaaoga

    O vailaau faʻasaina e gaosia i le ituaiga o fofo o loʻo tui i totonu o le tino. A o leʻi tuiina le inisalini, o le glucose e faʻatatau i le glucometer. Afai e latalata le maualuga o le suka i le tulaga masani mo le tagata gasegase, ona faʻaaogaina lea puupuu 20-30 minute ao le i ai taumafa, ma mea e sili ona puupuu i le taimi lava lea aʻo leʻi 'aʻai. Afai o le faailo e sili atu i tulaga faatauaina e taliaina, o le taimi i le va o le tui ma le meaʻai ua faʻateleina.

    O le fualaau o fualaau faasaina ua fuaina i iunite (UNITS). E leʻo faʻatulagaina ma e fuafua eseese aʻo lei faia le taeao, 'aiga o le aoauli ma le' aiga o le afiafi. Pe a filifilia le vailaʻau o le vailaau faʻasaina, o le maualuga o le suka ao leʻi 'ai ma le aofaʻi o meaʻai gaʻo e fuafua e faʻaaoga e le tagata maʻi.

    Mo le faigofie, faʻaaoga le manatu o se iunite falaoa (XE). 1 XU o loʻo i ai le 12-15 kalama o meaʻai gaʻo. O uiga o le tele o oloa e tuʻuina atu i laulau faʻapitoa.

    'AiLe manaʻoga mo le inisalini (1 XE), i iunite
    Breakfast1,5–2
    Taʻaloga0,8–1,2
    Taumafa1,0–1,5

    Manatu o se tagata e maua i le maʻisuka e 8.8 mmol / L o le anapogi o le toto glucose i le taeao i luga o se manava gaogao (faatasi ai ma sini taitasi o le 6.5 mmol / L), ma ua fuafua e 'ai 4 XE mo le' aiga o le taeao. O le eseesega i le va o le sili ona lelei ma le faʻaalia moni o le 2.3 mmol / L (8.8 - 6.5). Ina ia faʻaitiitia le suka i le tino e aunoa ma le amanaia o meaai, 1 UNIT ole inisalini e manaʻomia, ma a faʻaaoga 4 HE, isi 6 PIECES o fualaau (1.5 PIECES * 4 XE). O le mea lea, ao leʻi 'ai, e tatau i le tagata maʻi ona ulu atu i le 7 iunite ole vailaʻau (1 iunite 6 iunite).

    Ina ia fuafuaina le inisalini aupito sili mo se tagata maʻi faapitoa, e tatau ona filifili se fualaau faasaina. Ina ia mafai ona faʻaaoga le basal production, e masani ona latou faʻaaoga sauniuniga insulin umi. O le falemaʻi faʻamalositisi e maua ai ituaiga lua o inisalini:

    • umi le umi, galue e oo i le 17 itula. O nei vailaʻau e aofia ai le Biosulin, Insuman, Gensulin, Protafan, Humulin.
    • umi le umi, o lona aafiaga e oo atu i le 30 itula. O: Levemir, Tresiba, Lantus.

    Inisinia Lantus ma le Levemir e iai ni eseesega taua mai isi insulin. O eseesega e faapea o vailaʻau e manino atoatoa ma maua se taimi ese o le gaioiga i le tagata maʻi e maua i le maʻisuka. O le ituaiga muamua o inisalini ei ai se lanu paʻepaʻe ma sina gaogao, o lea e tatau ai ona luluina vailaʻau aʻo leʻi faʻaaogaina.

    Pe a faʻaaoga fuamone i se taimi umi, o taimi pito i luga e mafai ona matauina i totonu o latou faʻatonuga. O fualaau o le ituaiga lona lua e le o iai lenei uiga.

    O le tui o se tui umi o le inisalini e tatau ona filifilia ina ia mafai e le vailaau ona taofiofia le maualuga o le kulukose i vavao i le va o taumafataga i totonu o tapulaa talafeagai.

    Ona o le manaʻoga mo le faʻaitiitia o le absorption, o le inisalini umi e faia i lalo o le paʻu o le suilapalapa poʻo le pulu. Poto - i totonu o le manava poʻo lima.

    O uluai injections o le umi o insulin e faia i le po ma fua o le suka e ave i le 3 itula. I le tulaga o se suiga taua i faailo o le kulukose, ua faia le fetuunaiga o fua. Ina ia iloa mafuaʻaga o le maualuga o le kulukose i le po, e tatau ona suʻesuʻe le vaitaimi i le va o le 00.00 ma le 03.00. Faatasi ai ma se faaitiitia o le faatinoga, e tatau ona faaititia le fualaau o le insulin i le po.

    O le tele lava o le faʻamaonia lelei o le voluma manaʻomia o le insaline basal e mafai i le le atoatoa o le kulukose ma le inisalini puupuu i totonu o le toto. O le mea lea, pe a iloiloina le inisalini i le po, e tatau ona e teena le 'aiga o le afiafi.

    Mo se faʻamatalaga sili atu faʻamatalaga, e le tatau ona e faʻaaogaina insulin, e le tatau ona e 'ai i meaʻai po o meaʻai gaʻo

    Mo le fuafuaina o le hormonal basal i le ao, e tatau ona e ave se tasi meaai pe fiaai i le aso atoa. E faia fua i itula uma.

    Aua nei galo o ituaiga uma o inisalini, e faaopoopo atu ia Lantus ma le Levemir, ei ai le pule faitalia. O le taimi sili ona umi o nei vailaau e tupu pe a mavae le 6-8 itula mai le taimi o le pulega. I le gasologa o nei itula, e mafai ona tupu se pa'ū i le suka, lea e faʻasaʻoina e ala i le 'ai o falaoa.

    O siaki siaki e tatau ona faia i taimi uma e suia ai. Ina ia malamalama i le auala e amio i le dynamics o suka, lava uma le tolu aso o le suega. Ma e naʻo luga o faʻavae o taunuʻuga na maua, e mafai e le fomaʻi ona faʻatonuina se vailaau manino o se fualaau faasaina.

    Ina ia mafai ona e iloiloina le fuamoa masani i le ao ma faailoa mai le fualaau sili ona lelei, e tatau ona e faatali mo le lima itula mai le taimi e te tagofia ai le taumafataga talu ai. O maʻi suka e faʻaaogaina le inisalini puupuu e manaʻomia e tu ai se vaitau mai le 6 itula. O se vaega o insuline puupuu o loʻo faʻatusalia e Gensulin, Humulin, Actrapid. Ole iniseti e aofia ai: Novorapid, Apidra, Humalog.

    E le mafai ona tuʻuina atu se tali manino i le fesili o le inisalini o le sili lea. Ae i luga o le fautuaga a se fomaʻi, e mafai ona e filifilia le sao saʻo ole vasal ma puupuu insulin.

    O le mea galue malosi o le pululisin, o lona mole mole e ese mai i meaola (synthesized in the body) insulin e ni mea amino se lua. Talu ai ona o lenei sui, e le o se mea e faʻapipiʻi ai le palafela e fausia ai mea faʻapitoa i totonu o le voli ma lalo o le paʻu, o lea e vave ona ulufale atu i le toto pe a uma ona tuiina.

    Auxiliary ingredients include m-cresol, chloride ma sodium hydroxide, sulfuric acid, tromethamine. O le mautu o le fofo e maua mai i le faaopoopoina o polysorbate. E le pei o isi sauniuniga pupuu, insulin Apidra e le o aofia ai le zinc. O le fofo o loʻo i ai se pH le tutusa (7.3), o lea e mafai ona faʻaitiitia pe a manaʻomia ni atigi laʻititi.

    E le mafai ona faʻaaogaina mo le hypoglycemia. Afai e maualalo le suka i meaʻai, e sili atu le saogalemu le faʻatinoina o Apidra i se taimi mulimuli ane pe a masani le glycemia.

    Ole gasegase i le gilluzin poʻo vaega o ausilali o le fofo.

    O aʻafiaga leaga i Apidra e taatele i ituaiga uma o insulin. O faatonuga mo le faʻaaogaina faʻamatalaga auiliili e uiga i gaioiga uma e le manaʻomia. O le tele o taimi, o le hypoglycemia e fesootaʻi ma le maualuga o le fualaau faasaina ua matauina. Latou te o gatasi ma le atuatuvale, vaivaiga, le mautonu. O le mamafa o le hypoglycemia o loo faailoa mai e le faateleina o le fua o le fatu.

    O le gaioiga o le eletise i le foliga o le edema, vevela, mumu e mafai ona maua ile nofoaga o tui. E masani lava ona latou mou atu pe a uma le lua vaiaso o le faʻaaogaina o Apidra. Ole tele o gaioiga masani e seasea, e manaʻomia ai le sui vave o le inisalini.

    O le le tausisia o le pulega ma auala taʻitasi o le tino e mafai ona taʻitaʻia ai lipodystrophy.

    Ole insulin apidra e le faalavelave i se maʻitaga soifua maloloina, e le afaina ai le atinaʻeina o le intrauterine. O le vailaau faʻasaina e mafai ona faʻaaoga i fafine maʻitaga e iai le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2 ma le maʻisuka ituaiga.

    O suʻesuʻega i le mafai e Apidra ona pasi i susu o susu e leʻi faʻatautaia. I le avea ai o se tulafono, o insulin e tui i totonu o le susu i se vaega itiiti, pe a maeʻa ona faʻamaʻalo i totonu o le vaega o meaʻai o le tamaititi. O le gasegase o le inisalini e ulufale atu i le toto o le pepe e faʻasalaina, o lea o le a le faʻaitiitia ai lona suka. Ae ui i lea, o loʻo i ai se faʻafitauli itiiti o se faʻalavelave faʻafefe i se tamaititi i le paʻu ma isi vaega o le fofo.

    O le aafiaga o le inisalini ua toesea: Danazol, Isoniazid, Clozapine, Olanzapine, Salbutamol, Somatropin, Terbutaline, Epinephrine.

    Faʻaleleia: Disopyramide, Pentoxifylline, Fluoxetine.Clonidine ma reserpine - e mafai ona faʻafefiloi faailoga o le amataga o le hypoglycemia.

    O le ava malosi e faʻaleagaina ai le taui o le maʻisuka ma e mafai ona faʻaosofia ai le hypoglycemia ogaoga, o lea la e tatau ona faaitiitia lona faaaogaina.

    O faleoloa e masani ona ofoina atu Apidra i peni a syringe SoloStar. O se kilika ma se fofo o le 3 ml ma o se faʻasalalauga masani o le U100 ua tuʻuina i totonu; Sini tipitipi e tuʻuina atu laasaga - 1 le iunite. I totonu o le pusa 5 peni, na o le 15 ml pe 1500 iunite o le inisalini.

    Apidra o loʻo maua foi i totonu o le 10 ml fagu. E masani lava ona faʻaaogaina i falemaʻi, ae mafai foi ona faʻaaoga e faʻatumu ai le vaituloto o se pamu insulin.

    Faʻavae
    PharmacodynamicsE tusa ai ma le taʻiala ma le malosi o le gaioiga, o le paʻu tutusa e tutusa ma le inisalini o le tagata, e sili atu i le saoasaoa ma le taimi o galuega. Apidra e faaitiitia le maualuga o le suka i totonu o toto toto e ala i le faaosofiaina o lona gaioiga e maso ma mea oona, ma e taofia ai foi le tuufaatasia o le kulukose e le ate.
    FaailogaFaʻaaoga mo le maʻisuka e faʻaitiitia ai le kulukose pe a uma ona 'ai. Faatasi ai ma le fesoasoani a le fualaau faasaina, o le hyperglycemia e vave lava ona faasaʻo, e aofia ai ma faʻalavelave matuia o le maʻisuka. E mafai ona faʻaaogaina i tagata gasegase mai le 6 tausaga, e tusa lava po o le a le itupa ma le mamafa. E tusa ai ma faʻatonuga, ua faatagaina le inisalini Apidra mo tagata matutua ua maua i le faamaʻi hepatic ma le tele ma le le atoatoa.
    Contraindications
    Faatonuga faapitoa
    1. Ole fua o le inisalini e mafai ona suia i lagona faʻalagona ma faaletino, faʻamaʻi, ma maua ni vailaʻau.
    2. Pe a liliu atu i Apidra mai le insulin o le isi vaega ma le lanu, e mafai ona manaʻomia se fetuunaiga o fualaau. Ina ia aloese mai hypo- ma hyperglycemia matautia, e tatau ona e faʻamalosi tumau le puleaina o suka.
    3. O le misia o injections poʻo le taofi togafitiga faʻatasi ma Apidra e taʻitaʻi atu ai i le ketoacidosis, lea e mafai ona lamatia ai le ola, aemaise lava i le maʻisuka ituaiga 1.
    4. O le taʻeina o meaai pe a maeʻa le inisalini e mafua mai i le faʻaleagaina o le hypoglycemia, leai se mafaufau, coma.
    FaʻasologaOle fua ole manaʻomia ole fuafuaina e faʻavae i luga o le aofaʻi o suauu masini i meaʻai ma le liua tagata taitoatasi o meaʻai i arela o le insulin.
    Gaoioiga e leʻi mafaufauina
    Tina ma le GV
    Fesoʻotaʻiga tau vailaʻau
    Faʻasalaga Fomu
    TauO le afifiina o le apidra SoloStar syringe pene e tusa ma le 2100 rubles, lea e tutusa ma mea e sili ona latalata - NovoRapid ma Humalog.
    TeuinaO le olaga ola o Apidra e 2 tausaga, pe a fai o nei taimi uma na teuina i totonu o le pusaaisa. Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o le lipodystrophy ma le tiga o le injections, e faʻamafanafanaina insulin i le vevela vevela aʻo leʻi faʻaaoga. A leai se avanoa i le la, i le vevela e oo atu i le 25 ° C, o le vailaau faasaina i le syringe pen e tumau ai ona meatotino mo le 4 vaiaso.

    FaʻataʻitaʻigaE pei o isi ituaiga o inisalini, e maua ai e Humalog le toto toto e ala i le faatupuina o maso maso ma le ate e puʻe ai le kulukose. E faʻapupulaina ai foi le protein ma faʻasolosolo ai le malepelepe o le tino. O lenei vailaʻau e maualalo ai le kulūkose i le maeʻa o taumafa vave nai lo le inisalini pisapisao.
    Faailoga mo le faʻaaogainaItuaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka, lea e le mafai ona fai e aunoa ma le togafitiga o le inisalini. E mafai ona faʻatulaga tamaiti mai le 2-6 tausaga. Ina ia tumau lou fale suka, siaki le tusiga "Togafitiga mo le ituaiga 1 Tisuka i Tagata matutua ma Tamaiti" poʻo le "Inisalini mo le Tusa 2 Mateʻo". Saili foi iinei pe o le a le vaega o le insulin o le toto e amata ona tui.
    ContraindicationsVaʻaia le gaioiga i le mea galue poʻo vaega o ausilali i le tuufaatasiga o le tui. O le le mafai ona filifili le fua o le malosi ma le vave fualaau faasaina o Humalog ina ia aloese ai mai taimi masani o toto maualalo maualalo (hypoglycemia).
    Faatonuga faapitoaSuʻega mai isi insulin i Humalog e tatau ona tupu i lalo o le vaavaaiga faʻapitoa a le fomaʻi e aloese ai mai i le hypoglycemia ogaoga. Faitau pe faʻapefea ona tuʻuina atu inisalini injections ma le ava malosi. Suʻe foʻi iinei e uiga i mea e aʻafia ai lagona o le tino ile hormone. Malamalama pe faʻapefea le gaioiga faaletino, tau, malulu, aʻafiaga. Amata le tuiina o le inisalini aʻo leʻi 'aʻai, faʻaauau ona aloese mai mea faʻasaina faasaina.
    FaʻasologaO vailaʻau aupito sili ona lelei o le vailaʻau o Humalog ua filifilia i se tulaga taʻitasi mo tagata maʻi taʻitasi. Faitau le tusiga i luga o le fuafuaina o tui o le inisalini mulimuli ane i auiliiliga. Ia suesue foi i le mataupu "Pulega o Inisalini: o fea ma pe faapefea ona tui". Ia manatua o Humalog e malosi tele. Atonu e talafeagai le faʻaaogaina o le saline physiology e le gata i tamaiti, ae oʻo lava i tagata matutua mamisuka.
    FaʻaiʻugaO le pito sili ona taatele o le aʻafiaga o le maualalo o le toto toto (hypoglycemia). I tulaga ogaoga, e ono afaina ai foʻi ma oti. E le gata i lea, mo le fualaau faasaina Humalog ma ana analogues, o le tulaga lamatia e maualuga tele. I le auala sese mo le faafoeina o le inisalini, atonu e iai le lipohypertrophy i le nofoaga o tui. O tali e le masani ona tutupu: mumu, vevela, fulafula, fiva, faaletonu o le manava, palapitations, afu.

    Analogs e ala i le faʻamaoniga ma le auala e faʻaoga ai

    Inisalini ua faatonuina e faʻamautinoa le maualuga o le kulukose o le toto i ituaiga eseese o le maʻisuka. Faʻaaliga mo le faʻaaogaina o le hormone o ituaiga nei o le faʻamaʻi:

    • O le maʻisuka ituaiga 1 e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le autoimmune i suauʻu endocrin ma le atinaʻeina o le le atoatoa o le homone,
    • Ituaiga 2, lea o loʻo faamatalaina e le leai o se inisalini ona o se faaletonu i lona faʻasolosolo poʻo se faʻaitiitia o le lagona o gaʻo ile gaioiga i lana gaioiga,
    • maʻisuka ile maʻisaga i fafine maʻitaga
    • pancreatic form of the disease, o le taunuuga lea o le pancreatitis ogaoga po o le chronic,
    • ituaiga e leʻo puipuia mai faʻamaʻi - syndromes o Wolfram, Rogers, MODY 5, maʻisuka leona ma isi.

    E masani lava, o le inisalini puupuu e tuʻufaʻatasia ma fualaau oona ma fua umi: puupuu e faia aʻo leʻi 'ai, ma umi - i le taeao ma ao lei momoe. Ole fuainumera o injections o le hormone e le faʻapulaʻaina ma e faalagolago i manaoga ole maʻi. Ina ia faʻaitiitia le paʻu o le paʻu, o le tulaga masani e 3 inisiua ao lei faia taumafataga ma se maualuga e 3 injections e faasaʻo ai le hyperglycemia. Afai e tulaʻi le suka i se taimi e le i leva ae leʻi faia se taumafataga, e faʻapipiʻi le faʻamautuina o le faʻatasi ma se fuafuaga fuafuaina.

    A e manaʻomia se inisalini puupuu:

    1. 1 ituaiga o maʻisuka.
    2. 2 ituaiga o faamai pe a le toe lava le aoga o fualaau faasaina.
    3. Tisipisi gasegase ma maualuga maualuga le kulukose. Mo se laasaga faigofie, 1-2 injections o le umi o insulin e masani lava ona lava.
    4. O le taotoga o le pancreas, lea na mafua ai ona faaleagaina le gaosia o le hormone.
    5. Faʻafitauli o faʻafitauli matuia o le maʻisuka: ketoacidotic ma le hyperosmolar coma.
    6. Vaitaimi o le faateleina o le insulin: ole maʻi maualuga, afaina o le fatu, faaleagaina o le okeni, manua ogaoga.

    O le insulin gululisin e fautuaina ma le faʻaeteete i tagata gasegase i le gasegase o le gasegase. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, e aunoa ma le faʻaaogaina o le ate, e faʻaitiitia le manaʻomia mo le inisalini ona o le faʻaitiitia o le kullucogenesis. E faʻatagaina le faʻaaogaina o le "Apidra" i le tagofia o mea ua fai ma vaisu poʻo ua i ai i lalo nei le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Afai o le tagata gasegase e le gauai i vaega o loʻo galue malosi poʻo ausilali o le vaifofo, ona sili atu lea ona lafoai lona faʻaaogaina. I lenei tulaga, e mafai ona e faʻaauau togafitiga e faʻaaoga ai Novorapid ma isi analogues.

    Afai o siama ua faatonuina e le fomaʻi e le o matauina, e mafai e Apidra ona faʻaosoosoina le atinaʻeina o le hypoglycemia ma isi mea leaga, e aofia ai:

    • vaivai,
    • lagona faifaipea o le vaivai ma vaivaiga,
    • le le mafai ona taulai atu i galuega, mataupu,
    • vailaau vaaia o mea faitino
    • manao le mautonu e moe,
    • ulu matua
    • tele o taotoga.

    Ole fualaau faasaina e le tatau ona faia pe a iai pe ua masalomia le hypoglycemia. E le gata i lea, e tatau ona manatua i nisi taimi, e ui lava e seasea lava, e ono maua e nisi o gasegase ni tali mai i le insulin aspart poʻo isi vaega o le insulin (Novorapid) (metacresol, phenol, glycerol, sodium hydrogen phosphate dihydrate, chloride soda, ma isi). E tatau foi ona e mafaufau i le ono mafai e tagata taitoatasi ona le faapalepale i le insulin aspart.

    O le inisalini e aofia ai le fualaau oona Apidra Solostar e le faʻaaogaina mo le faʻaalia o le hypoglycemia ma le faʻalauteleina o aʻafiaga i vaega o le vailaʻau.

    Pe a faʻaaogaina se inisalini e aofia ai fualaau faasaina mai se isi gaosi oloa, o le a manaʻomia le faʻamautinoa o le togafitiga antidiabetic e le fomaʻi maʻi, talu ai e le mafai ona faʻamaloloina le manaʻoga e fetuutuunai le avega. Atonu e te manaʻomia le suia o le polokalame o le togafitiga o vailaʻau faʻasaina mo le faʻafofoga tautala.

    O le maeʻa o togafitiga a antidiabetic poʻo le faʻaaogaina o le maualuga o tui o le inisalini, aemaise lava i tagata e maua i le maʻisuka, e ono aʻafia ai le ketoacidosis o le maʻisuka, faʻapea foi ma le hypoglycemia, lea e lamatia ai le ola.

    O le vaitau taimi mo le tulai mai o le hypoglycemia e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le fua faatatau o le atinaʻeina o le faʻaaogaina o le hypoglycemic from the drugs used, e mafai ona suia i le faʻasaʻoina o togafitiga faʻapitoa.

    O nisi mea e mafai ona faʻaititia le mamafa o le hypoglycemia, e aofia ai:

    • Umi umi o le maʻisuka
    • Malosiaga malosi o le inisalini
    • Le atinaʻe o le neuropathy o le maʻisuka
    • Le faaaogaina o fualaau oona (mo se faataitaiga, β-blockers).

    O le suiga i le fua o le inisalini Apidra Solostar o loʻo faʻatinoina ma se faʻaopoopoga o gaoioiga faʻale-tino poʻo le suia foi o taumafa i aso taitasi.

    I le tulaga o le faʻateleina o gaioiga vave i le taimi lava e uma ai le taumafa, o le a mafai ona faʻatupulaia le hypoglycemia. O le togafitiga o le inisalini pupuu e mafua ai le amataina o le hypoglycemia.

    O faʻasologa o hypo- ma hypoglycemic e mafua ai le tupu mai o le maʻisuka precoma, coma, poʻo le tau atu i le oti.

    Faatasi ai ma se suiga i le lagona faalelagona, o le atiina ae o nisi o faamai, atonu e talafeagai le fetuutuunai o le fualaau o le inisalini e aofia ai fualaau faasaina.

    Pe a galue i ni auala maʻoti, taavale afi, o le lamatiaga o le atiaʻe o le hypo- ma le hyperglycemia, e matua manaomia lava le tausiga.

    Le ituaiga ituaiga insulin

    O fualaau o lenei vaega e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua: o mea e le masani ai ma natura. Muamua o loʻo faia i totonu o fale suʻesuʻe, faʻapipiʻiina le mea aoga autu autu ma isi vaega e fesoasoani i le faʻaitiitia vave o le kulukose toto.

    O le natura masani o le endocrin system e maua mai i le tino poʻo le tino. O ituaiga sili ona lelei o le inisalini e mafai ona faʻavasegaina e le umi o le gaoioiga o ona vaega:

    1. O le faʻamalosi - o nei vailaʻau e amata ona toeitiiti maeʻa pe a uma ona oʻo i totonu o le toto, ma o le vaitaimi o la latou togafiti togafitiga e 3-4 itula. O le lelei o lenei vailaau o le tagofia lea e le tino i le vave e mafai ai, ma o le tasi le tui o le injection e matua faʻalauteleina.
    2. Poto - o le hormone o lenei vaega e amata ona galue i le 15-20 minute pe a maeʻa le tino, ma o le aofaʻi atoa o le vailaʻau e le silia le 6 itula. O lenei ituaiga o hormone e faigofie ona faʻaoga mo tagata mamaʻi o loʻo taʻitaʻia se olaga ola malosi ma e le mafai ona faʻataʻatia lelei le faiga o le aso.
    3. Laititi - faʻalauteleina, ae sili atu ona faʻagesegese lemu i totonu o le toto, lea e umi lona aafiaga. O le umi o le togafiti togafiti e tumau mo le 12 itula.
    4. O le umi - o le hormone o lenei ituaiga e maua ai e le tagata maʻi le aofaiga sao o le inisalini mo le 24-36 itula. Ole mea le lelei o le fualaau faasaina o le mea galue malosi e amata ona galue 1-2 itula pe a uma le tui.

    O le a le sili o le inisalini

    O le falemaʻi faʻafomaʻi faʻaonaponei e ofoina atu le tele o ituaiga o inisalini, o loʻo i totonu o fualaau sili ona lelei i la latou vaega.

    E tofu i latou ma ona uiga lelei ma mea e le lelei i tulaga o le aʻafiaga o le tino o le maʻisuka. O vailaau nei o fualaau oona ua iloga e maua ai le aoga aoga i le maʻisuka ma lagolagoina le sili ona lelei o le kulukose i totonu o le toto:

    • O le Humalog o se hormone e sili atu i le siama ma se vailaʻau kemikolo e tutusa ma le inisalini o le tagata, e mafua mai i le vave faʻavaveina o le toto (15 minute), ma le vaitaimi o le maualuga o le faʻatonuga i le tino mai le afa itula i le 2 itula (o le numera o fualaau faʻasaina ua fuafuaina e le fomaʻi taʻitasi),
    • O le togafitiga - e puupuu le umi o togafitiga, o le amataina o le faʻamaʻaina o fualaau faasaina i le 30 minute talu ona tui i totonu o le palapala faʻapitoa, ma o le maualuga o le fualaau oona e matauina i totonu o le 1-3 itula ina ua uma le tui (le umi o le gaioiga mai le 6 i le 8 itula e aunoa ma le lamatiaga o le hypoglycemia),
    • Protafan - e faatatau i se vaega o fualaau faasaina ma le umi o le gaioiga, e tutusa ma le inisalini o le tagata, o le amata i lalo o le paʻu e amata ona gauai i le toto 1-1.5 pe a uma le ini (o le maualuga o mea e aliali mai i le vaitaimi mai le 4 i le 12 itula, ma le aofaʻiga o le gaoioiga e 16 -24 itula)
    • O Lantus o se fualaau oona e maualalo le umi o le malepelepe o molimula suka, amata ona galue i le 1 le itula talu ona maeʻa le puleaina, e faʻaitiitia le inu, o le mea lea e le faʻavevelaina ai le glucose e vave lava ina ua uma le tui (o le umi o le medication e mai i le 24 i le 30 itula, e le silia le 1 taimi i le aso i le taimi e tasi),
    • O Tresiba o se fualaau umi e mafai ai ona pulea le tele o le suka i le vaitau mai le 24 i le 26 itula, ua faʻamaonia mo le faʻaaogaina e tagata matutua ma tamaiti ua sili atu i le 1 tausaga (o le saogalemu ma le aoga o le inisalini ua faamaonia e suʻesuʻega a le falemaʻi, ma o le fualaau e faʻatautaia e ala i le ala faʻapitoa).

    O le filifilia o se tasi o fualaau sili ona lelei ma sili ona lelei o se tulaga taua i le tulaga atoa o togafitiga. E taua tele le faʻafesoʻotaʻi le endocrinologist mo se fesoasoani ina ia mafai ai e tagata taʻitoʻatasi ona filifilia le ituaiga inisalini aupito sili, fua ole fuainumera ole injections i aso taitasi mo tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi.

    O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

    Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

    Aafiaga aʻafiaga

    O se fualaau faasaina saʻo ma lona aumaga e toetoe lava a le faʻaosofia ai le tupu mai o aʻafiaga itu. Ae ui i lea, ei ai tulaga e le talafeagai ai le inisalini mo se tagata, ma i lenei tulaga atonu e tulaʻi mai ni faafitauli.

    O le tupuga o aʻafiaga o le itu pe'ā faʻaaogaina le inisalini e masani ona fesoʻotaʻi ma le faʻasolosolo, pule le lelei poʻo le teuina o le fualaau faasaina

    O le tele lava o taimi, e faia e tagata ni fetuunaiga i luga ia latou lava, faʻateleina pe faʻaitiitia ai le aofaiga o le inisalini ua toilalo, ma mafua ai se tali atu o le oranism e leʻi mafaufauina. O le faateleina poo le faaitiitia i le fua faatatau e mafua ai le fesuiaiga o le kulukose toto i le tasi itu po o le isi, ma mafua ai le faatupuina o le hypoglycemic or hyperglycemic coma, lea e mafai ona oo atu ai i le oti faafuasei.

    O le isi faafitauli e feagai ma le maʻisuka e masani lava ona feagai ma mea e afaina ai, e masani lava ona tupu i luga o le inisalini o manu. O a latou faailoga muamua o foliga vaaia o le manogi ma le susunuina i le nofoaga o inisiua, faapea foi ma le gasegase o le paʻu ma le fulafula.

    Atrophy o le tino o le tino o se faafitauli e masani ona masani ai i le maʻisuka faatasi ai ma le faʻaaogaina umi o le inisalini. E tupu lenei mea ona o le faʻaauau ona faia o le inisalini i le nofoaga e tasi. E le afaina ai le soifua maloloina, ae o le vaega o le tui e tatau ona suia, talu ai ona o le maualuga o le absorption ua faʻavaivaia.

    Faʻatasi ai ma le faʻagasologa o le faʻaaogaina o le inisalini, e mafai foi ona tupu se mea maualuga, lea e faʻaalia i vaivaiga masani, ulu tiga, faʻaitiitia le toto maualuga, ma isi. I le tulaga o le sologa lelei, e tatau foi ona faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi.

    Vailaʻau Vaaiga Aoao

    I lalo o le a tatou mafaufau ai i se lisi o fualaau o inisalini e faʻavaeina lea e masani ona faʻaaogaina i le togafitiga o le maʻisuka. E tuʻuina atu mo faʻamoemoega faʻamatalaga, e le mafai ona e faʻaaogaina e aunoa ma le malamalama o se fomaʻi i soo se tulaga. Ina ia mafai ai e tupe ona galulue lelei, e tatau ona filifilia i latou taitoatasi!

    O le sauniuniga sili ona puupuu o le inisalini. E aofia ai le inisalini o le tagata. E le pei o isi fualaau oona, e amata ona vave galue vave. A maeʻa ona faʻaaogaina, o le faʻaitiitia o le maualuga o le suka i le toto e matauina pe a maeʻa le 15 minute ma tumau pea i totonu o mea masani mo isi 3 itula.

    Humalog i le foliga o se peni-syringe

    O faʻamaoniga autu mo le faʻaaogaina o lenei vailaʻau o faʻamaʻi ma tuutuuga nei:

    • inisalini e faʻalagolago i le maʻisuka
    • se tali atu i isi togafitiga insulin,
    • hyperglycemia
    • tetee i le faʻaaogaina o fualaau e maualalo ai le suka,
    • Inisalini e faʻalagolago i le maʻisuka ao leʻi faia taotoga.

    O le fualaau o le fualaau faasaina ua filifilia taitoatasi. E mafai ona faʻatinoina lona faʻamuamua i se auala faʻafuaseʻi ma i totonu o le intramuscularly, ma le faʻamalosi. Ae ui i lea, ina ia aloese mai faʻafitauli i le fale, e fautuaina e faʻaaogaina le fualaau faasaina i lalo o le faʻasolosolo i luma ole taumafataga.

    O vailaʻau faʻamalositino o aso nei, e aofia ai Humalog, e iai aʻafiaga. Ma i lenei tulaga, i tagata gasegase i lona faʻaaogaina, o le muaʻi masani e masani ona tupu, o le faʻaitiitia o le lelei o le vaʻai, allergies ma le lipodystrophy.

    Mo se fualaau faasaina e aoga i luga o le taimi, e tatau ona teuina lelei. Ma e tatau ona faia lenei mea i totonu o le pusaaisa, ae e le tatau ona faʻamalosi, aua o le mea lea ua leiloloa ai le mea na faʻamalolo ai.

    Faʻamatalaga Faʻasaʻo

    O le isi vailaau e fesoʻotaʻi ma iniseti pupuu e faʻavae i luga o le hormone tagata. O le aoga o le fualaau faasaina e oo atu i lona 30 minute pe a uma le pulega ma tuuina atu le lagolago lelei a le tino mo le 7 itula.

    Faʻamatalaga vave mo le faʻaaogaina o mea faʻapitoa

    E faʻaaogaina le oloa i le 20 minute ao lei faia le taumafataga. I lenei tulaga, o le initaneti e suia i taimi uma. E le mafai ona e tuʻuina atu i taimi uma ni tui i ni nofoaga se lua. E tatau ona suia i taimi uma. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le taimi muamua e faia i le itu tauagavale, o le lona lua i le manava, o le lona tolu i le papa, ma isi. O lenei mea o le a aloese mai le atrophy o le tino o le tino, lea e masani ona faaosofia e lenei sui.

    Biosulin N

    O se fualaau faʻatau fualaau lea e faaosofia ai le puleaina o le pancreas. O loʻo i ai se mea e tutusa lelei i le tagata, e faigofie ona faʻasaina e le tele o gasegase ma e seasea faʻaosofia le foliga mai o aʻafiaga.

    I le tulaga e suia e se tagata lenei fofo ma fualaau oona, ona mafai lea ona ia maua le hypoglycemia. O mea taua e pei o le ogaoga o le atuatuvale poʻo le faaseʻeina o meaai e mafai ona faʻaosofia ai foliga pe a uma le faʻaaogaina o le Biosulin N. O le mea lea, e taua tele pe'ā faʻaaogaina e fua ai le fua o le suka toto.

    Gensulin N

    Faʻafeiloaʻi i insulin faiva e faʻalautele ai le gaosia o le hormone pancreatic. O le vailaau faasaina e faia i se auala faʻafuaseʻi. O lona aoga lelei foi e tupu ile 1 itula pe a uma le pulega ma tumau mo le tele o itula.

    Eseese o fualaau faasaina Gensulin

    Faʻaauau le inisalini, lea e faʻaaogaina e faʻaititia ai le manava o le inisalini pancreatic. Valivali mo itula. O lona maualuga aoga e maua i le 2-3 itula pe a uma le pulega.

    O le isi fualaau faasaina e masani ona faʻaaogaina e pulea ai le suka i le maʻisuka. E aoga lona lima i le 5 itula talu ona faʻatonuina ma faʻaauau i le aso atoa.

    O uiga o fualaau faasaina, ua faamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi aloaia a le gaosi oloa, ua fautua mai ai o lenei vailaʻau, e le pei o isi inisalini sauniuniga, e mafai ona faʻaaogaina e oo lava i tamaiti e sili atu i le 2 tausaga.

    E tele naua sauniuniga ole inisalini. Ma ia fai mai po o le a le mea sili e sili ona faigata. E tatau ona malamalama o tino taʻitasi e iai ona lava uiga ma i lona lava auala e tali atu ai i fualaau faʻamalosi. O le mea lea, o le filifiliga o se inisalini sauniuniga e tatau ona faia taʻitasi ma naʻo le fomaʻi.

  • Tuua Lau Faamatalaga