Paʻuinu suamalie: fuainumera glycemic, penefiti ma faʻaleagaina i le maʻisuka

O oloa taʻitasi e maua ai gaʻo, e faaopoopo atu i le kalori, o loʻo i ai se faʻamatalaga manino, lea e masani ona taʻua o le "GI". O lenei faʻamaoniga o loʻo faʻaalia ai le vave vave ona faʻamavaeina o se mea faapitoa, liliu i le kulukose - o se punavai autu o le malosi mo le tino. O le televave o lenei faagasologa e tupu, o le maualuga o le faasino igoa. I meaʻai, o meaʻai uma e aofia ai gaʻo, e masani lava ona vaevaeina i vaega maualalo GI, GI GI, ma le GI maualuga. O le vaega e maualalo le GI e aofia ai "gaʻo vailaʻau faʻamalosi," lea e faʻagesegese lemu. O le kulupu o loʻo i ai le GI maualuga e aofia ai "vailaʻau faʻamalosi faigofie", o le vave faʻaaogaina o mea e tutupu.

Glucose o loʻo faʻatulagaina le faʻamaumauga o le glycemic index; o lona GI e 100 iunite. Faʻatasi ai, o faʻamaufaʻailoga o isi oloa gaosia, faʻatusatusaina, atonu e itiiti, ma o nisi taimi e sili atu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le numera glycemic o le tilo o le 75, susu sukalati e 70, ma o le pia e 110.

O le a le aʻafiaga o faʻamatalaga faʻapitoa i le mamafa

O le faasinomaga o le faasinomaga e aafia ai le tele o meaʻai ma mea e leiloa ai le leiloa, e le itiiti ifo nai lo le tau o le gaosiga o oloa. O le mea o le taimi e ulu atu ai gaʻo i le tino, o le maualuga o le kulukose i le toto e faateleina. O le pancreas e faʻaalia i lenei, amataina le gaosiga o le insulini hormone. O ia e nafa ma le faʻaitiitia o le suka o le toto ma tufatufa atu i tino o le tino e tuʻuina atu ai ia i latou le malosi, faʻapea foʻi ma le teuina o mea le lelei ma lona saogalemu.

O oloa o loʻo i ai se faasinomaga maualuga e taʻitaʻia ai le oso vave ma le malosi i kulūkose, o le mea lea, i le faateleina o le gaosiga o le inisalini. E maua e le tino se malosi malosi tele, ae talu ai e leai se taimi e faʻaalu ai mea uma, pe a le faʻaalia i le malosi malosi o le tino, e teu ai mea e sili atu, e pei o le gaʻo. A maeʻa le tufatufa atu o le suka i le insulin i se "vave", ona paʻu ai lea o lona toto ma ua amata ona lagona e le tagata le fiaai.

O meaai e maualalo le faʻaogaina o le faasologa o mea e faʻavaivaia mo se taimi umi, ma faʻapipiʻi lemu le tino i le kulūkose, o lea o le gaosiga o le inisalini e faifai malie. E iloa e se tagata se lagona o le nofo fiafia i se taimi umi, ma e faʻaaogaina e le tino le gaʻo nai lo le kulukose e toe faʻatumu ai le malosi. O le mea lea, o le faasinomaga o le faasinomaga mo le gau o le mamafa e taua tele ma e tatau ona iloiloina pe a tusia se polokalame mo le gau o le mamafa.

Glycemic index diet

O le tele o mea e mafai ona aafia ai le maualuga o le GI - o le tele o fiva, le i ai o gaʻo ma le lagolago, o le auala o le togafitiga o vevela. Laʻau eleʻele maua, sili ona fua ma fualaʻau. I fualaau faisua e leai ni meaʻai, o lona faailoga e leai se mea. Zero GI i meaʻai protein e pei o le sisi, iʻa, moa, ma aano o manufasi. Mo le mamafa o le mamafa o le mamafa, e le tatau ona latou gaʻo, aua o mea e gaosia ai calories.

Afai e te mulimuli i se taumafataga i le amanaʻia o le faʻamatalaga faʻapitoa, ua fautuaina e usitai i tulafono:

  1. Taumafa tele fualaʻau ma fualaau faisua. O le faʻasologa o igoa o pears, peaches or apples and most berries is lower than that of tropical ones - mango, papaya poʻo faʻi.
  2. Faʻaititia le faʻaaogaina o pateta.
  3. Sui le falaoa paʻepaʻe ma oloa faʻatasi ma le faʻaopoopoga o fagalaʻau poʻo fatu atoa ma faia mai le falaoamata pala.
  4. Nai lo le paʻepaʻe paʻepaʻe, 'ai le mea lanu po o le basmati.
  5. Taumafa sili atu le protein ma faʻaopopo fua o fualaʻau i au meaʻai. Latou te faʻamalūlūina, taofi le lagona o le maofa mo se taimi umi ma tausisia le maualuga o kulukose.
  6. O oloa e maua ai le maualuga o le faasinomaga o le sili atu ma le 60, faʻatasi ma oloa maualalo GI, gaʻo ma pulu.

O faʻamanuiaga o kulimi kulimi mo le maʻisuka

O le kulimi suamalie e le aumaia ai se faʻamaʻi faapitoa e fofoina ai se faʻamaʻi tuga, ae i se tulaga lautele, o se mea e gaosi ai susu e faʻamaonia mo le gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2. O se ipu e faia i luga o le kulimi susu o loʻo i ai le tele o faʻamalosi maloloina ma e le tele tele gaʻo vailaʻau matautia.

O le kulimi suamalie, e pei o le tele o meaʻai susu, e mauoa i:

  • vitamini B, A, C, E, H, D,
  • fumela
  • magnesium
  • uʻamea
  • paluka
  • calcium

O elemene aoga aoga ma vitamini e tatau ona aofia ai i le faasologa o aso ole maʻisuka. Ona o lenei "bouquet", o le maualuga o le faʻamautinoaga e mafai ona maua i metabolic processes, e aofia ai i le maualuga o le pancreas ma isi mea failautusi.

Soo se mea aoga i le tulaga o le maualuga e avea ma mea oona. O le kulimi suamalie o se tasi lea o fualaau matautia "matautia". Ina ia aua nei mafua ai se faʻafitauli i le tulaga lautele o le maʻisuka, e tatau ona e filifili kulimi suamalie ma le maualalo o le pasene o mea e gaʻo, o le mea e leaga ai le fale matua matua, o le a le galue.

  1. O le keke falaoa o le areto (XE) e lata i se mea maualalo. 100 kalama o meaai e na o le 1 XE. Ae le o se mafuaaga lea e aafia ai. E sili atu mo le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e faʻamalieina ai i latou i le kulimi kulimi e le sili atu ma le 1-2 taimi i le vaiaso, e le o le insulin-faalagolago - i isi aso uma, ae e le tatau ona e 'ai e sili atu nai lo le lua teaseti i le aso.
  2. O le faasinomaga o le kulimi kulimi (20%) o le 56. O lenei mea o se mea e maualalo, ae sili atu le maualuga nai lo isi mea gaosi susu. Aua o le oloa e lelei mo le hypoglycemia.


Faiga faʻataʻitaʻi: togafitiga o le maʻisuka ma togafitiga faʻa-aganuu poʻo le fai togafiti

O le a le maʻisuka pipisi e maua? Faʻafefea ona iloa ma o le a le mea e faʻapitoa ai?

O a faʻafitauli e ono aʻafia ai 1 le maʻisuka mafuaaga? Faitau atili i lenei tusiga.

E i ai se afaina mai le kirimulu oona mo le maʻisuka?


O le lamatiaga sili o le kirimi kirimulu mo le maʻisuka o lona kalori mea. O le maualuga o le kalorie menus e mafai ona mafua ai le gaʻo, lea e sili ona matautia mo soʻo se faaletonu o le endocrin ma le maʻisuka e leai se faʻalavelave. O le tulaga lona lua o mea taumafa o le cholesterol, ae o lenei taimi e leʻo faʻasaienisi faʻamaienisi ma e leai se masani o kirimi kirimulu lea o le a faʻaalia o le oti.

O aoga ma mea leaga o le oloa

Muamua lava, e taua le iloa o se oloa e pei o kulimi oona e le tatau ona vavae ese mai le taumafa o le maʻisuka. O le mea moni, o le oloa na tuʻuina atu, ua saunia i luga o le faavae o le kulimi mamafa, o se faʻasoa saʻo o le vaega o le porotini. O le mafuaaga lena o lona aafiaga i luga o le tino o le tagata, aemaise i le maʻisuka, e tele lava. Faatasi ai ma isi mea, e mafai ona e 'ai le kulimi suamalie mo le maʻisuka aua o loʻo i ai se vaega tele o na vailaau vitamin uma e matua talafeagai mo soo se tagata.

Aemaise lava, o vitamini e pei o A, C, E, B, D, ma H o loʻo faʻalautele i le igoa tuʻuina atu. I le faʻaopoopoga, e le tatau ona galo ia i tatou le tele o vaega o minerale. E faatatau i le calcium, fulukalama, chlorine, ma le sodium. O le i ai o isi vaega, e taʻua o le potassium, magnesium ma le uʻamea, e tatau ona manatu e le itiiti ifo le taua mo le totoga o le maʻisuka. Ae ui i lea, e pei lava o isi oloa, o le igoa tuʻuina atu o le isi itu. E toetoe lava a leai se masalosaloga po o ni atugaluga i tagata ei ai tulaga masani tau soifua maloloina. Ae ui i lea, mo le maʻisuka, o lenei meatotino patino o kirimi kirimoli e matua le manaomia, ma e taua lenei tusa lava pe o le a le ituaiga maʻisuka ua iloa - o le muamua poʻo le lua.

I le tautalagia o lenei mea, e matua fautuaina lava e gauai atu i le mea moni e faapea:

  1. o le oloa na tuʻuina atu, pe'ā faʻaaogaina i le tele o mea, o le a fesoasoani i le fausiaina o le oona, lea e faigofie ma vave ona avea ma amataga o le maʻisuka ituaiga 2:
  2. i le igoa faatasi ai ma le tikeri o le gaʻo gaʻo, e tusa ma le 290 kcal mo le 100 g o le oloa ua uma ona saunia ua faʻamauina,
  3. o faailoilo ua tuʻuina atu o le a sili atu ona taua mo le oloa o le natura masani. E mafua ona o le mea na maua mai i vaega masani o le natura, e taʻua o le susu ma le kulimi.

O le mafuaaga lena, ao le i ai le kulimi kulimi mo le maʻisuka, e matua fautuaina lava e feutagai ma se fomaʻi.

O le a ia taʻuina atu ia te oe o se tagata na feagai ma se faʻamaʻi faʻamaʻi o le a sili ona lelei ma sili ona aoga le faʻaaogaina o se oloa ma se fua faatatau maualuga pe maualalo o le gaʻo. O le tulaga lea e leai se suiga faʻaleagaina o le a tupu i le tino o le maʻi. E faapitoa le maitau o nisi o faʻaaliga e fesoʻotaʻi ma le auala e tatau ona faʻaaogaina ai le kulimi kulimi i le taumafa.

Tuutuuga o le faaaogaina

Ina ia mafai ona saunia le tino mo le faʻapipiʻiina o le kulimi kulimi i totonu o le lisi, e tatau ona faʻaaogaina i ni nai laasaga. E fautuaina e te le faia lenei mea i luga o se manava gaogao, e mafai ona e faaopoopoina le kulimi suamalie mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e pei o se laei i salakeke ma isi ipu, ae le o lona tino mama.

E fautuaina ina ia gauai atu i le mea moni o le maualuga o le gaʻo gaʻo pe a faʻaaoga le kulimi kirimoli e tatau ona 20%.

E le gata i lea, o le maualalo o le gaʻo gaʻo o le oloa, o le sili atu foi ona mafai ona e faʻaaogaina.

Ae peitai, o le mea tonu lava lea o faʻataʻitaʻiga taliaina, lea e matua vaivai ai. E mafai ona e vaevaeina le faʻaaogaina o le oloa faʻamaonia i totonu o auaunaga faapitoa. I le tele o mataupu, o loʻo faʻamalosi mai mammologists e tatau ona itiiti ifo i le fa, ae le silia ma le ono. O le auala sili e faʻaaoga ai le oloa o le faʻaaoga lea o le sipuni.

O faʻavae o le faʻaaogaina o le kulimi kulimi mo le maʻisuka

I le taimi lava lea e tasi, o loʻo faʻamaʻi mai e le gata i le maʻisuka i le mea moni e faapea:

  1. o kulimi suamalie e le tatau ona faʻatasi ma meaʻai gaʻo poʻo i latou o loʻo i ai se tikeri taua o mea o le kalori, aemaise lava o loʻo tatou talanoa e uiga i puaa, lafumanu ma isi vaega ma le faʻaopoopoga o le gaʻo,
  2. e mafai ona e faʻaaoga igoa o le fale, e ui lava i le mea moni o latou, i le tele o mataupu, sili atu le gaʻo nai lo faleoloa. A faʻaaogaina se fale o le fale, e manaʻomia le faʻaitiitia o lona aofaiga, o lona uiga, e le sili atu ma le fa faletusi i aso taitasi,
  3. fefaʻasoaʻiga e manaʻomia, aemaise lava pe afai ua filifili le maʻisuka e alu i luga o se kulimi kirimoli.

Aʻo lei faʻaaogaina le kulimi oona, e tatau ona e faia se taimi atofaina ma se endocrinologist. O le mea moni o le maʻisuka o se faʻamaʻi lea e aofia ai se taumafa malosi mo ituaiga 1 ma le 2 o le faʻamaʻi. I le faaopoopo atu i ai, e le mafai ona e maitauina nisi faʻasalaga o loʻo i ai mo le faʻaogaina o se mea e pei o kulimi mumu. A o nei mea uma, o fautuaga faʻapitoa e matua talafeagai lava e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli ma isi aʻafiaga ogaoga.

O le kulimi suamalie e faatatau i oloa gaosi susu e taua i le taumafa a soʻo se tagata. E pei ona e iloa, i le tuufaatasiga o ipu susu o loʻo i ai se aofaiga tele o porotini, o se mea e tatau ai i meaʻai a tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

O se meaai manaia e faia mai i le kulimi gaʻo, ma o le oloa maeʻa lava e tulaga ese i le tuufaatasiga. E aofia ai:

  • B vitamini
  • vitamini A ma le C
  • vitamini e
  • vitamini h
  • vitamin D
  • calcium, sodium, chlorine
  • phosphorus, uʻamea, magnesium
  • paluka.

O vaega uma o loʻo taua i luga e tatau ona aofia i le lisi o aso uma o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka.

uila mo le maʻisuka.

E le gata i lea, o le kulimi kulimi e faʻamautu lelei ai le metabolism, lea e taua mo le maʻisuka.

E mafai ona 'ai le kulimi kulimi mo le maʻisuka? Ioe, e mafai, ae e taua le manatuaina o nisi o mea e mafai ona taʻitaʻia ai i ni aʻafiaga le lelei ma leaga tele mo le tino o le tagata.

Afai o le oloa e faʻateleina i le tele o mea, ona mafai lea e lenei meaʻai ona tupu i le meaʻai, lea e le talafeagai mo maʻi o loʻo maua i le maʻisuka.

E mafai ona e 'ai le kulimi kulimi mo le maʻisuka, ae e tatau ona e' aina le tasi ma le maualalo ifo o le pasene o mea oona. O le mea e leaga ai, o se mea masani ole nuʻu ole nuʻu e le mafai ona faʻatagaina mo le maʻisuka, aua e saunia mai le kulimi sili ona manogi ma le mafiafia. Ae teu le kulimi kulimi mo le faʻaaogaina, ae na o le tasi lea e le sili atu i le 10% le pasene o le gaʻo o le gaʻo.

Faʻasaina le maʻisuka, kulimi kirimulu i le tele o mea ona o loʻo i ai le tele o le cholesterol, o le iai foi e le manaomia i le tino o se tagata maʻi.

Mea aoga o le kulimi kirimigi

O faʻamanuiaga o kulimi kulimi mo le maʻisuka e taua tele (photo: bio-ferma.od.ua)

Kemu kulimi - o se oloa na maua i le taimi o le faʻamalosiina o siama o le lactic acid i le kulimi susu. O le kulimi kulimi ei ai le aoga aoga i metabolic processes i le tino o le maʻisuka. O le faʻaaoga masani o lenei gaʻo susu gaosia o le a faʻamalosi ai le faʻaogaina o le tino ma faʻamaonia ai le vaega o meaʻai i le maʻisuka o mamanu muamua ma le lua. I le amanaʻiaina o lenei faʻamatalaga, e taua le faʻamamafa e tatau ona faʻaumatia le kulimi kulimi e aunoa ma le faʻaaogaina. O le kulimi suamalie o loʻo i ai se tamaoaiga vitamini (vitamini A, vaega B, C, D, E) ma elemene taua (calcium, chlorine, magnesium, potassium, iron, phosphorus).

O le faʻamanuiaga o kirimi kirimoli e faapea foi:

  • faamalosia le ponaivi, fao ma le ulu, faʻavavevave le faʻafouina o le paʻu, e pei ona aofia ai le calcium,
  • e avea o se mea faʻatele e faʻavaveina ai le gaioiga o vailaʻau ma vailaʻau faʻasolosolo i meaola fatu cardiovascular,
  • Faʻasalalau le galuega faalilolilo o le vaega o meaʻai, e fesoasoani e aveese mea leaga mai le tino,
  • o lenei oloa e avea o se ofu lelei salalau, o vevela vevela ma o se vaega taua o le gaosia o meaʻai mo le maʻisuka.

O a faʻamanuiaga

Mo le maʻisuka, o meaʻai lelei e taua tele, talu ai e oʻo lava ile laʻititi laʻititi mai fautuaga a le fomaʻi e mafai ona oʻo atu ai i aʻafiaga ogaoga (osofaʻiga, coma, ma isi). O meaai lelei ma lelei e fautuaina mo tagata uma, aemaise lava mo tagata gasegase e maua ai le toto suka. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e le fautuaina le taumafaina, ae e le faʻaaogaina i tagata gasegase o loʻo mafatia i le ituaiga muamua ma le lua o faʻamaʻi.

Mo se taumafa atoatoa a tagata, e tatau ona aofia ai meaʻai susu i meaai, lea e aofia ai le kulimi suamalie. O lenei oloa e aofia ai le tele o porotini, lea e tatau mo le maʻisuka ina ia mautinoa ai o le suka e tumau pea.

O le tuufaatasiga e aofia ai foi vitamini o vaega eseese (B, E, A, D, C ma le H). O le tulaga tulaga ese e faʻapipiʻiina i elemene taua:

  • chlorine ma le sodium
  • calcium, magnesium ma le potassium,
  • fuluula ma le uʻamea.

O nei vaega uma e fautuaina mo le aofia i totonu o le lisi o aso taʻitasi o le maʻisuka. E mafai ona tatou fai atu o lena kulimi kirimigi mo le maʻisuka o se oloa e tatau ai ina ia faatumauina se tulaga masani o le tino.

I le faaopoopo atu i meatotino faʻamaonia ua faamatalaina, faʻatasi ai ma le taumafa lelei, kulimi kirimigi mo le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaleleia ai le gaioiga o le gastrointestinal tract ma fesoasoani e faʻaitiitia ai toxins, lea e taua mo se tino vaivai.

Lapataiga

Fai mai tagata popoto faapea o le maʻisuka, e mafai ona e 'ai le kulimi suamalie, ae e tatau ona e nofouta i tulafono patino mo lona taumafa. A e leʻi aofia ai le meaʻai i le maʻi, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi ma feutagai ma ia pe mafai ona 'ai le kulimi kulimi pe afai e solia le maualuga o le suka. Aua nei galo e uiga i uiga o le tino, faapea foi ma le mea moni o tagata taitoatasi e atiina ae soo se faamaʻi. I le tulaga, e malie le fomaʻi, e mafai ona e 'ai le kulimi suamalie, ae i le tele o lona taumafa e tatau lava ona faʻapulaʻa.

I le faʻaitiitia o aʻafiaga o aʻafiaga leaga, e tatau ona e usitaia fautuaga nei:

  • gaʻo pasene e le silia le 10,
  • e leai se silia ma le 50 g e mafai ona faʻapalaina i le aso,
  • e tatau ona e mautinoa le uiga lelei
  • 'ai naʻo meaai fou.

O le kulimi suamalie mo le maʻisuka e sili atu ona faʻaopopo i ipu, ma e le faʻavave faʻatasi. O le mea lea, o le aʻafiaga o le cholesterol ma isi vailaʻau e ono aʻafia ai le tino o le maʻi o le a faaititia.

Auala e faʻaoga ai

E tele filifiliga, pei o le mataupu mo le maʻisuka, ma le kulimi kirimigi. O le mea autu o le tausisia o fautuaga o loʻo i luga.

O le kulimi suamalie mo le maʻisuka e mafai ona faʻaaoga e pei ona taua i lalo:

  • vevela soup ma salati,
  • faia o le keli
  • fefiloi ma fualaau aina ma fua.

Aʻo sauniuni le vasega lona lua, e faʻatagaina foi le faaopoopoina o se susu susu. Ae o le maʻisuka e le tatau ona 'aina le aano po o le iʻa, talu ai o lenei tulaga o le a faʻateleina ai le faʻatagaina ma o le maʻi e mafai ona maualuga le suka.

Sini kulimi kulimi

E toʻatele tagata atamamai i le togafitiga o le maʻisuka, i le maofa o tagata gasegase, fautua i tagata gasegase e 'ai le kulimi kulimi mo le maʻisuka faatasi ai ma se taumafataga maloloina. O se taumafa faapena e masani i le tele o fomaʻi, e fesoasoani i le toe faʻafoʻiina o metabolic processes, faapea foi ma le minerale ma le paleni o le vaitamini.

Mo sea ituaiga taumafataga, e faʻaaoga ai se ituaiga "aso anapogi". I le aso e manaʻomia ai e le maʻi ona taumafaina le 0.5 kilokalama. susu gaosia susu susu ma se gaʻo gaʻo e oo atu i le 10% (le itiiti ifo le lelei). O le aofaʻi o le volume e vaevaeina i ni vaega se ono. O le taumafataga autu e sui i se oloa susu. I le taimi lava e tasi, latou te inu lauti (e aunoa ma le suka) poʻo se kuka o le rosehip cooked i le foliga o se vai. Faʻaalu se "aso anapogi" tasi i vaiaso uma.

E le o tagata fomaʻi uma e malilie i se taumafataga, o lea e le tatau ona e faʻaaogaina se meaai kulimi kirimili na o oe. E fautuaina ia muamua ona e talanoaina lenei togafitiga togafitiga ma lau fomaʻi.

Suauu manogi mo le maʻisuka ituaiga 2 o se oloa ua faamaonia. O aoga o lona faʻaaogaina e faʻafetaui ai manaʻoga uma e taua tele. Ae o tagata maʻi taʻitasi o loʻo i ai foliga o se ata faʻapitoa, o le mea lea, o fautuaga o loʻo taʻua i luga e lautele. O le maliega e suia le meaai e tatau ona naʻo le fomaʻi e tatau ona tuuina atu, e le tatau i se tasi ona faʻataʻitaʻi i le soifua maloloina ma tutoatasi ia mulimuli i le "kulimi suamalie oona" poʻo se nofoaga i isi suiga i meaʻai.

Faʻavae, mea aoga ma faʻaleagaina o kulimi kirimigi

Faʻatasi ma le maʻisuka, e mafai ona e faʻaaoga kulimi suamalie, ae i se mea e seasea tupu ma faʻaeteete. Ina ia atoatoa le taumafa o le maʻisuka, o oloa gaosi susu, e aofia ai kulimi suamalie, e tatau ona aofia i le lisi. O lenei oloa e aofia ai le tele o porotini, lea e tatau mo le maʻisuka e faʻamaonia ai le suka o le toto.

O le kulimi suamalie e maua foi i vitamini A, B, C, D, E, N. O loʻo i ai le oloa ma microelements:

O nei vaega uma e tatau ona i ai i aso uma o le maʻi. E talitonuina o le kulimi oona o se oloa lea, pe a maʻi, o se mea e manaʻomia e fesoasoani e faatumauina le tulaga masani o le tino.

Faʻatasi ai ma isi mea, o le kulimi kulimi o le a sili ona aoga mo i latou e maua i le maʻisuka ituaiga 2, talu ai e fesoasoani i le faʻaleleia o le gaioiga o le gastrointestinal tract, aveese toxins, lea e taua tele mo se tino vaivai.

Ae mo le leaga o le oloa, e aofia ai i luga o le kalori maualuga. O le taumafaina o calorie maualuga-e mafai ona taʻitaʻia ai le gaʻo, lea e sili ona matautia mo le maʻisuka.

E talitonuina o le kirimi kiripulu o loʻo i ai le cholesterol, lea ei ai se faʻalavelave le mafaamatalaina i toto toto. O le mea moni, o le oloa e itiiti ifo le cholesterol nai lo pata. I lenei tulaga, o kirimi kiripulu o loo i ai le leithith, lea e mafua ai le faʻamavaeina o le cholesterol.

Sini Otooto Lelei

O le tele o fomaʻi e mafai ona mitamita i le poto masani i le togafitia o tagata maʻi maua le maʻisuka fautuaina e faʻaaoga se kulimi oona, aʻo tausia pea se soifua maloloina lelei e fesoasoani i le toe faʻafoʻiina o metabolic process ma mineral ma le paleni.

O ia ituaiga o meaai e talitutusa i nisi auala i se aso anapogi. O le polokalame o le maʻisuka e tatau ona faʻaaogaina le 500 g o le kulimi suamalie i le aso, vaevaeina le oloa ile 6 vaega. I le taimi lava e tasi, e mafai ona inu le lauti e aunoa ma le suka, o le pulupa lapisi ma mea inu saogalemu. O sea aso e le tatau ona sili atu ma le 1 le taimi i le 2 vaiaso.

O ia ituaiga o meaai e le o manaʻo uma i fomaʻi faapitoa, o lea e le tatau ona e alu i se aso anapogi i luga o le kulimi kirimiti ia oe. E tatau ona e fefaʻasoaʻi muamua ma se tagata fai meaʻai.

Faamatalaga Taua

E ui i le mea moni o le oloa e mafai ona faʻaaogaina mo le maʻisuka, e taua tele le amanaʻiaina o tulafono faʻapitoa.

Ina ia aloese mai taunuuga matuia, e taua le usitai i fautuaga faapitoa:

  • filifili kulimi suamalie ma se gaʻo gaʻo e le sili atu ma le 10,
  • 'ai naʻo meaai fou
  • ia le sili atu nai lo le 50 g o le kulimi kulimi i le aso,
  • e faʻatau ai oloa o tagata gaosi oloa.

I le tulaga o se maʻi suka, e fautuaina e faaopoopo le kulimi kulimi e pei o se mea e manaʻomia, ma le 'aina faʻatasi. O lea e mafai ai ona faʻaitiitia faʻafitauli o cholesterol ma isi mea e mafai ona afaina tele ai le tino o le maʻisuka.

Mea aoga ma leaga mo le maʻisuka


Pe a faʻatau se oloa, e taua le faʻalogo i lona fatuga o loʻo faʻaalia i luga o le afifi.

Pe a filifilia se kulimi kulimi, e tatau ona e tuʻuina atu se mea e te fiafia i ai i se oloa masani ma se olaga puupuu. O le kulimi kulimi ua filifilia e tatau ona laugatasia, e aunoa ma ni fatu, mea leaga, paʻepaʻe pe samasama. O le gaioiga lelei e aofia ai le kulimi ma le susu, o nisi taimi - e le o gatasi. O le umi e teuina ai le oloa, o le itiiti ifo o meaʻai e tumau ai i totonu.

E ui lava i vitamini faʻatupulaia, kulimi mumu mo le maʻisuka ituaiga 2 e afaina i ni tuāʻoi ogaoga. Po o le a lava le maualuga o le gaʻo filifilia, o le maualuga lea o le kalori oloa. O le faasino igoa e 56. E ui o le faailoga e le o se mea taua, ae afai e faaopoopo se sipuni i le borscht po o le stew, o le gaʻo gaʻo ma le glycemic index of the finished dish e faʻaopopoina lava.

Mataupu pe a sili atu ona lelei le teenaina:

  • afaina
  • gallbladder poʻo faʻamaʻi ate,
  • maualuga maualuga o le "leaga" cholesterol, fatu ma vascular disease, atherosclerosis,
  • lapatose inlerance.

Tuua Lau Faamatalaga