E faapefea ona aʻafia le kofe toto?

E masani ona ulu atu le caffeine i lou tino i aso uma: mai kofe, lauti poo sukalati (matou te faʻamoemoe ua e sopoia mea inu suamalie suamalie mai lau lisi i aso anamua?) Mo le tele o tagata soifua maloloina, e saogalemu. Ae afai o loʻo iai oe i le maʻisuka ituaiga 2, o le caffeine e mafai ona faigata atili ona pulea lau suka suka.

O le faʻavaeina pea o faʻamatalaga faasaienisi e taʻu mai ai o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaalia le le lelei i le caffeine. I totonu ia i latou, e faateleina ai le maualuga o le toto ma le insulin.

I se suʻesuʻega se tasi, sa matauina e saienitisi tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 oe na ave le caffeine i le ituaiga 250 milikalama i aso uma - tasi le papa i le taeao o le aoauli ma le aoauli. E tasi le laulau e tusa ma le lua ipu kofe. O se taunuuga, o le maualuga o le suka suka i luga o le 8% le maualuga pe a faatusatusa i le vaitaimi latou te leʻi ave ai le kafi, ma le glucose o faʻataʻitaʻiga ina ua maeʻa le taumafa. E mafua ona o le caffeine e afaina ai le tino o le tino e tali atu i le inisalini, o lona uiga e faaitiitia ai lo tatou mataalia i ai.

O lona uiga o sela e itiiti le tali atu i le inisalini nai lo le mea masani, ma o le mea lea e le lelei ai le faʻaaogaina o le toto suka. O le tino e maua atili ai le inisalini i le tali, ae e le fesoasoani. I tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 2, e faʻaaogaina e le tino le inisalini ma le le lelei. A maeʻa ona 'ai, e sili atu ona maualuga le suka o le suka nai lo le soifua maloloina. O le faʻaaogaina o kaloini e mafai ona faigata ai mo i latou ona faʻasaʻo le kulūkose. Ma o lenei mea e faateleina ai avanoa e atiaʻe ai faʻalavelave e pei o le faaleagaina o le faʻalavelave poʻo le fatu fatu.

Aisea e faia ai caffeine

O loo suʻesuʻe pea e saienitisi le faiga o caffeine i le suka o le toto, ae o le uluai lomiga lenei:

  • O le caffeine e faʻapupulaina le maualuga o hormones o le atuatuvale - mo se faataitaiga, epinephrine (faʻapitoa foi o le adrenaline). Ma o le epinephrine e puipuia mai ai siama mai le gauaʻiina o suka, lea e mafua ai le faateleina o le inisalini gaosiga i le tino.
  • E poloka ai se porotini e taʻua o le adenosine. O lenei vailaʻau e tele sona sao i le tele o le inisalini o le a gaosia e lou tino ma pe faʻapefea ona tali atu i ai siaki.
  • Caffeine e aʻafia ai le moe. Ma le le lava o le moe ma le leai o se mea e maua ai le faʻaitiitia o le insulin.

E tele le caffeine e mafai ona faʻaumatia e aunoa ma se afaina i le soifua maloloina?

E naʻo le 200 mg o kaloine e lava e aʻafia ai le maualuga o le suka. E tusa ma le 1-2 kofe kofe poo 3-4 kapu o lauti uliuli.
Mo lou tino, o nei fuainumera e ono eseese, talu ai e ese le lagona i lenei vailaau mo tagata uma ma e faalagolago i ai, faatasi ai ma isi mea, i le mamafa ma le matua. E taua foi pe faʻapefea ona maua e lou tino le caffeine. O i latou e fiafia tele i le kofe ma e le mafai ona mafaufau e ola e aunoa ma se mea mo se aso e atiina ae se amio masani i le taimi e faaitiitia ai le leaga o le caffeine, ae le o le tuueseina atoatoa.

E mafai ona e suʻe pe faʻafefea ona aʻafia lou tino i le caffeine e ala i le fuaina o le suka i le taeao pe a uma le 'aiga o le taeao - pe ae inuina le kofe ma pe ae le inu (o le fua lenei e sili ona lelei mo ni nai aso i le laina, aloese mai le ipu masani masani).

Caffeine i kofe o se isi tala.

Ma o lenei tala e iai se taimi e leʻi mafaufauina. I le tasi itu, o loʻo i ai le faʻamaoniga e mafai e le kofe ona faʻaitiitia le avanoa e atiaʻe ai le maʻisuka ituaiga 2. Ua manatu le au popoto ua mafua lenei mea ona o le antioxyidants o loo i ai. Latou te faʻaitiitia le mumunia i le tino, lea e masani ona avea o se faʻamalosia mo le atinaʻe o le maʻisuka.

Afai ua iai lau maʻisuka ituaiga 2, o loʻo i ai isi mea moni mo oe. O le caffeine o le a faʻaleleia lou suka toto ma faʻafaigofie ai ona pulea. O le mea lea, e fautuaina e fomaʻi tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e inu le kofe ma le laʻau faʻamaina. O loʻo i ai pea sina caffeine i nei meainu, ae e le taua.

Faamanuiaga ma le afaina i le tino

Kapalai o se mea lauiloa ua avea ma masani i le taeao ma i fonotaga. O aʻafiaga aoga o le kofe ma le suka maualuga:

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faʻafitauli o le vaʻai, tulaga paʻu ma lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma oʻo ai i le paʻu o le tino! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

  • faaitiitia le moe, faia se malosi malosi,
  • faʻaleleia atili le faʻamalosi
  • fesoasoani e faaleleia ai lagona
  • faaitiitia le insulin ma le suka o le toto,
  • galuega faaleleia o le ate
  • afaina ai le faʻaitiitia o le tino i le tino o le tagata maʻi,
  • siitia le gaioiga galue
  • siitia le vasodilation,
  • aveese ia toxins mai le tino.

O le faʻafitauli sili o le faʻaaogaina poʻo le soona taumafa o le meainu o mea e momoe ai le moe ma le faʻaosofia o le faʻasaʻolotoina o le kulimi hydrochloric i totonu o le manava.

E faapefea ona aʻafia le kofe toto?

Kapalai o se mea inu le inu ma afaina ai le toto toto. I le laasaga muamua o le inu o le maualuga o le suka o le suka e mafua ona o se oso i le adrenaline. I le lumanaʻi, o le paleni faʻaaogaina paleni paleni. Afai e te 'ai pea e oʻo i le 4 ipu o le kofe uliuli masani i le aso - o le tino o le tino i le inisalini o le a faateleina ona o le faʻaitiitia o le fulafula o mea. I lenei auala, o le togafitiga o fualaau faasaina o ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o le a faaosofia, ma o le aafiaga o le adrenaline ma le glucagon i luga o le tino o le a faaleleia. I le maʻisuka ituaiga 1, o le tulaga lamatia o le atiaeina o le hypoglycemia (o se paʻu mataua i le suka) i le po ua faaitiitia.

Afai e te inuina le kofe malosi (o le caffeine content in one cup is 100 mg), ae e seasea ma vave i se fualaau tele, o se osofaʻi malosi i le suka e tupu. O le mea lea, ina ia faʻamautinoa le faʻaalia ma faʻalauteleina le lagona o le tino i le inisalini, e sili atu le faʻaaogaina e le sili atu i le 2 ipu ipu inu suamalie. Ae o le amataga, e fautuaina e faia suʻesuʻega talafeagai ma le endocrinologist.

Kofini masani

Kofe faanatura ma le caffeine e faailoa ai le hormone adrenaline i totonu o le tino, lea e faaosofia ai le oso i le inisalini. E tusa ai ma nisi fomaʻi, e poloka le tafe o le suka i totonu o masini ma siama o le tino, lea e faʻapupulaina le kulukose. O isi tagata atamamai o loʻo fai mai o se vaiinu e faia mai meaola masani e faʻapupulaina ai le lagona o le tino i le inisalini. I le taimi lava e tasi, o se tamaoaiga maualalo e mafai ona faʻaleleia ai le gaʻo o le tino, lea e taua i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 ma le oona tele. O taunuʻuga lelei e maua na o le faʻaaogaina o se oloa lelei ma i se tulaga masani. O le sili ona lelei e maua i le faaopoopoina o le susu, aʻo le suka e le aofia ai.

Fafaga vave

O se mea e inu ai le ava malosi e faia i lalo o le faatosinaga a le tele o togafitiga kemisi. O lenei tekonolosi e fasi ai mea aoga i totonu, ma totoe ai le tofo ma le manogi o uiga o se vai inu. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai se maualuga o mea o faʻaopopo ma meaʻai. Fai mai fomaʻi e faapea o se oloa faapena e afaina ai tagata soifua maloloina, ma e sili atu mo le maʻisuka ona lafoai atoa. I tulaga e iai se masaniga o se ituaiga vai inu, e tatau ona e taumafai e sui i le chicory pe taumafai e fesuiai i le natura.

Meainu inu meainu e maualalo le lamatia o le maʻisuka ituaiga 2

O faʻamanuiaga faʻalesoifua maloloina o le inu kofe ua lelei ona tusiaina.

I suʻesuʻega suʻesuʻe, o le kofe e fesoʻotaʻi ma le maualuga o le toto ma le inisalini, o mea sili ona lamatia mo le maʻisuka ituaiga 2 (7).

E le gata i lea, o le faʻaaogaina faifai pea o le kofe masani pe maualalo le gaʻo e fesoʻotaʻi ma le maualalo o le lamatia o le maʻisuka 2 ituaiga e 23-50% (3, 8, 9, 10, 11).

Ua faʻaalia foi i suʻesuʻega o kofe kofe uma e te 'ai e mafai ona faʻaitiitia ai lenei lamatiaga i le 4-8% (3.8).

E le gata i lea, o tagata e inuina 4-6 ipu kofe i aso uma e maualalo le lamatia o le maʻisuka ituaiga 2 nai lo tagata e inu le itiiti ifo ma le 2 ipu i le aso (12).

Lalo Mea: O le masani ai o le kofe e aʻafia ma le maualalo ifo o le maʻisuka ituaiga 2 i le 23-50%. O ipu taitasi i aso taitasi e fesoʻotaʻi ma se laʻititi maualalo o le 4-8%.

Teu ma le caffeine e mafai ona totoina le toto suka

O loʻo i ai se faʻafitauli ogaoga i le va o taimi umi ma taimi pupuu o le kofe.

O suʻesuʻega pupuu e fesoʻotaʻi ai le caffeine ma le kofe e maua ai le toto maualuga ma le insulin resistance (13).

O se suesuega talu ai nei na faaalia ai o le nofo toatasi o le kofe e aofia ai le 100 mg o kaloine e mafai ona afaina tele ai le puleaina o le suka toto i le soifua maloloina o tagata (14).

O isi suʻesuʻega pupuu, e le gata i tagata soifua maloloina ma le maʻisuka ituaiga 2, e faʻaalia ai o le inu o le caffeine ma le caffeine e afaina ai le faatonutonuina o le suka toto ma le insulin i le maeʻa ona 'ai (13, 15, 16).

E le tupu lenei mea i le kofe masiʻi, lea e taʻu mai ai o le caffeine atonu o se soʻo e mafua ai le toto i le toto suka. O le mea moni, o le tele o suʻesuʻega ile caffeine ma le toto suka e tilotilo saʻo ile caffeine, nai lo le kofe (4, 5, 6).

O nisi suʻesuʻega na taumafai e foia lenei faafitauli i le faʻaalia o aʻafiaga ma le kofe masani e le tutusa (17).

Lalo Mea: O suʻesuʻega pupuu e faaalia ai o le kalo e mafai ona oʻo atu ai i le faateleina o le suka toto ma le faʻaitiitia o le lagona lelei ile inisalini.

Faʻafefea ona e faʻaaogaina le inuina o le kofe?

O nisi o suʻesuʻega pupuu e faʻaalia ai o tagata e masani ona inuina le tele o kofe e le maua ai le maualuga o le suka o le toto ma le insulin (18, 19).

O le mea moni, o nisi oi latou ua latou vaaia ni faʻaleleia i le gaioiga o gaʻo gaʻo ma le ate, ma maualuga maualuga o hormones aoga e pei o adiponectin.

O nei mea e mafai ona avea ma vaega e nafa mo le lelei o le kofe taimi umi.

O se suʻesuʻega se tasi na suʻesuʻeina ai aafiaga o le tele o kafe, tagata e le o masani ai le inu o le kofe, ma o le a faateleina le faateleina o le toto toto (20).

I totonu o ni vaega se tolu, o tagata na auai na latou inu ipu e 5 caffeinated, kofe tiva, poʻo kofe e aunoa ma le kofe mo le 16 vaiaso.

O le caffeine groups na matua maualalo. toto maualuga le suka ae leai ni suiga na matauina i isi vaega e lua.

Ina ua uma ona fetuutuunai mo ni mea e fenumiai ai, o caffeinated ma le caffeinated kofe na i ai faatasi ma se paʻu maualalo o le suka i le toto i le mavae ai o le 16 vaiaso.

E ui lava o loʻo i ai pea suiga eseese, o aʻafiaga le lelei i luga o le toto ma le toto o le insulin e foliga mai e faʻaitiitia i le taimi.

I se isi faaupuga, e mafai ona faateleina le maualuga o le toto ma le insulin i le taimi e amata inu ai le kofe. Ae ui i lea, i ni nai vaiaso poʻo ni masina, o laʻasaga o lau maualuga e mafai ona maualalo ifo nai lo le taimi e te amata ai.

Lalo Mea: E le foliga mai e aʻafia tagata inu inu kofe i le maualuga o le toto poʻo le insulin. I se suʻesuʻega e 4-masina na maua ai le inu o le kofe na mafua ai ona paʻu i le suka i le taimi.

E iai foʻi aʻafiaga a le kofe Decaf?

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le kofe tiʻetiʻe e fesoʻotaʻi ma le tele o penefiti soifua maloloina e pei o le kofe masani, e aofia ai le faʻaitiitia o le lamatia o le maʻisuka ituaiga 2 (3, 8, 10, 20).

Talu ai o le decaf e na o sina caffeine itiiti lava, e le maua ai ni aafiaga malosi e pei o kafe caffeinated.

Ma, e le pei o caffeinated kofe, o le decaf e leʻi fesoʻotaʻi ma soʻo se faateleina o le faateleina o le suka (15, 16).

O lenei mea e faʻamaonia ai le manatu e mafai ona gafa le caffeine mo se taimi puupuu i luga o le toto suka ae le o luga o isi mea tuufaatasia i le kofe (21).

O le mea lea, o le kofe tipi e mafai ona avea ma se filifiliga lelei mo tagata e masani i le toto maualuga pe a uma ona inu le kofe.

Lalo Mea: O le kofe tilati e le o tutusa ma le maualuga o le maualuga o le suka o le toto ma le insulin e pei o le kofe masani. Decaf e mafai ona avea ma se filifiliga lelei mo tagata ei ai faafitauli o le suka i le toto.

E faapefea e le kofe ona toto le suka toto, ae faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maʻisuka?

O loʻo i ai se faʻamaonia manino i lenei mea: kofe e mafai ona faʻalautele le suka i le taimi pupuu, ae o le a fesoasoani e puipuia le maʻisuka ituaiga 2 i le umi.

O le mafuaʻaga o lenei mea e tele ina le iloa. Ae ui i lea, na o mai le au suʻesuʻe ma le tele o tulaga taumatematega.

O le faʻamatalaga lenei e tasi o faʻamatalaga le lelei o taimi pupuu:

  • Adrenaline: Meaʻai e faaopoopo ai le adrenaline, lea e mafai ona faʻaleleia le suka toto mo sina taimi puupuu (13, 22).

I le faʻaopoopoga, o nai faʻamatalaga talafeagai nei mo le manuia o aafiaga faʻa-vaitaimi:

  • Adiponectin: Adiponectin o se porotini lea e fesoasoani e faatonutonu ai le suka o le toto. O le tulaga masani lenei i le maʻisuka. O mea inu inu kofe i luga o fale e faateleina ai le maualuga o le adiponectin (23).
  • Hormone-binding hormone-binding globulin (SHBG): O le laʻitiiti o le SHBG e fesoʻotaʻi ma le faʻamalosia o le inisalini. O nisi tagata suʻesuʻe ua fautuaina le faateleina o le SHBG i le kofe ma o le mea lea e mafai ona fesoasoani e puipuia le maʻisuka ituaiga 2 (24, 25, 26).
  • Isi vaega ile kofe: Teu meaʻai i le antioxidants. E mafai ona aʻafia ai le suka o le toto ma le insulin, ma faʻaitiitia ai aʻafiaga le lelei ole caffeine (4, 8, 17, 21, 27, 28).
  • Faʻapalepale: E foliga mai e mafai e le tino ona faateleina le faapalepale i le kaloti i le aluga o taimi, ma atili ai ona tetee i suiga i le maualuga o le suka (8).
  • Gaoioiga taulima: Teu mea e mafai ona faʻaititia ai le lamatiaga ole faʻamaʻi le gase o le gaʻo, lea e matua aʻafia ma le insulin resistance ma le maʻisuka ituaiga 2 (29, 30, 31).

I se faapuupuuga, o le kofe e mafai ona i ai uma le maʻisuka ma le malosi o le maʻisuka. Ae ui i lea, mo le tele o tagata, e foliga mai e sili atu le tele o mea e mafua mai i le maʻisuka.

Lalo Mea: E i ai le tele o aʻoaʻoga e uiga i le mafuaʻaga e eseese ai aʻafiaga o le kofe i le taimi pupuu ma le umi. Ae ui i lea, mo le tele o tagata, o le kofe e fesootaʻi ma se faʻaititia o le lamatia o le maʻisuka ituaiga 2.

Ave le Savali a le Aiga

E ui lava e le o iloa le tele o auala, e tele lava faamaoniga o tagata inu vai inu e sili atu le maualalo o le lamatia o le maʻisuka ituaiga 2.

O suʻesuʻega pupuu, i le isi itu, faʻaali atu e mafai e le kofe ona faʻateleina le maualuga o le toto ma le insulin.

E taua le matauina o le inuina o le kofe e mafai ona i ai aafiaga eseese i tagata (32).

Afai o loʻo iai oe i le maʻisuka pe maua ni faafitauli o le suka, e tatau ona e mataʻituina lou suka suka ma iloa pe faʻafefea ona tali atu i le kofe.

Afai o le kofe e maualuga le toto toto, ona avea lea o le decaf ma filifiliga sili.

I le iʻuga, e tatau ona e suʻeina oe lava ma vaai i mea e sili ona lelei mo oe.

Tuua Lau Faamatalaga