O se mea faʻalavelave faʻalavelave: puupuu le manava ma le maʻisuka ma se lisi o maʻi mamaʻi lea e mafai ona taʻu mai

O le edema o le pulmonary o se faʻalogona faʻaleagaina i le maualuga o le suamalie o le tino i totonu o le mama. I le edema pulmonary, o le vai e aoina i avanoa i fafo atu o toto toto. I se tasi o ituaiga o edema, o le cardiogenic pulmonary edema, o le saluina o le vai ua afua mai i le faateleina o le mamafa i vela ma vevela pulmonary. I le avea ai o se faʻalavelave o faʻamaʻi o le fatu, o le edema pulmonary e mafai ona tumau le tumau, ae o loʻo i ai foi le edema pulmonary huhu, lea e vave ona atiina ae ma mafai ai ona maliu le tagata maʻi i se taimi puupuu.

Mafuaaga o edema pulmonary

E masani lava o le edema pulmonary e afua ona o le le lava o le ventricle agavale, o le potu autu o le fatu, e afua mai i le maʻi fatu. I nisi o tulaga o le loto, e manaʻomia le tele o le malosi e faʻatumu ai le augavale tauagavale ina ia mautinoa ai le tafe toto i vaega uma o le tino. E tusa ai ma lea, o le mamafa e faateleina i isi potu o le fatu ma i le pulmonary veins ma capillaries.

E faasolosolo, o le toto e tafe atu i totonu o vaʻa o le tino. O lenei mea e taofia ai le faʻalauteleina o mama ma faʻalavelave ai le fesuiaiga o kesi i totonu. I le faʻaopoopoga i faʻamaʻi fatu, ei ai isi mea e mafua mai i le palanalamal pulmonary:

  • sili atu le toto i veins
  • nisi o faamaʻi fatugao, ogaoga ogaoga, maʻi o le ate, le atoatoa o meaʻai,
  • le solia o le vevesi o le tino mai le mama, e pei ona matauina i le maʻi o Hodgkin,
  • se faʻaitiitia o le tafe toto mai le potu pito i luga o le loto (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatapulaʻaina o le valve valve),
  • faʻafitauli e mafua ai le fesuiaiga o vela pulumu.

Faailoga o le edema pulmonary

O faʻamaoniga i le amataga o le edema pulmonary e atagia ai le faʻalauteleina o le tino o le tino ma le faʻasolosolo solo. E aofia ai:

  • puupuu le manava
  • oso faafuaseʻi o mafatiaga faanatinati pe a mavae itula o moe,
  • puupuu le manava, lea e faafaigofieina i se tulaga nofoa,
  • talepu.

Pe a suʻeina se tagata maʻi, o le vave osofia, faʻavavevave manava, faʻalogo leo pe a faʻalogo, faʻaleleia o vevela o le tino ma mea sese mai fatu masani o fatu e mafai ona maua. Faʻatasi ai ma le ogama o le pulmonary, pe a faʻatumu le pusa vaʻavaʻa ma tamaʻi vaalele i le vai, o le maʻi o le maʻi o loʻo mamafa. Faʻavavevavevave vave, o le a faʻalavelave, faʻafefeteina le feʻaveaʻi o le toto ma faʻasaʻolotoina ma le tale. E televave le fatu, e faʻafefete le fatu o le fatu, o le paʻu e malulu, paʻu ma maua ai se uʻamea susu, faʻafefete le sua. A o le fatu fatu e itiiti ifo ma le itiiti ifo le toto, faʻaitiitia le toto, o le puluser e avea ma filo.

Faʻamatalaga o le edema pulmonary

O le suʻesuʻeina o le edema pulmonary e faia i luga o le faʻavae o faʻamaoniga ma suʻesuʻega faaletino, ona faʻataʻitaʻiina ai lea o se suʻesuʻega o gaʻo o loʻo i totonu o le toto toto, lea e masani ona faʻaalia ai se faʻaitiitia o mea o le okesene. I le taimi lava e tasi, o le soliina o le paleni o le acid-base ma le paleni o le acid-base, faapea foi ma le acidosis metabolic, e mafai foi ona iloa. O le kusi x-ray e masani lava ona faʻaalia le faʻafefeteina o le mama i le mama ma e tele lava le malosi o le fatu ma le tele o le vai i totonu o le mama. I nisi tulaga, e faʻaaogaina le faʻaaogaina o le alia o le pulmonary mo faamoemoega faʻamaʻi, lea e mafai ona faʻamaonia ai le faaletonu o le ventricular left ma faʻasaʻo ai maʻi faʻalavelave faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi, o ona uiga e talitutusa ma na o le edema pulmonary.

Pe a suʻeina se tagata maʻi i le taimi o se osofaiga, foliga mai o le maʻi, o le avega mamafa i luga o le moega, ma uiga masani (fiafia ma le fefe) e taua. I le mamao, faʻalogoina le manava ma le manava. Pe a faʻalogo i (auscultation) o le fatu, taʻu mai le tachycardia (vave vave le fatu fatu e oʻo atu i le 150 i le minute pe sili atu), le manava faʻailo, e le faʻalogoina le fatu ona o le "pisa" i totonu o le pusa. Ua faateleina le pusa. ECG (electrocardiogram) - i le taimi o le edema pulmonary, o se faʻalavelave faʻapitoa o le fatu cardia ua faamaumauina (mai le tachycardia i ni faʻalavelave matuia e oʻo i le faʻalavelave faʻaoga o le myocardial). O le talone o le pulse (o se metotia mo le fuafuaina o le saturation o le toto, okesene) - faʻatasi ai ma le edema pulmonary, o le faʻaitiitia o le paʻu o le okesene i totonu o le toto ua fuafuaina i le 90%.

Faʻasologa o le edema o le pulmonary

Togafitiga o le edema pulmonary e tatau ona faia i se potu maʻi tigaina (uarota). O togafitiga o togafitiga e faʻatatau tonu lava i faʻamaoniga o le malamalama, fatu o le toto, toto maualuga, ma i mataupu taʻitasi e mafai ona eseese faʻasese. O mataupu lautele o togafitiga o:

  • Faʻaitiitia le faʻalavelave o le falemaʻi.
  • Faateleina konekarate o le loto.
  • Sueina o le pulmonary circulation.
  • Ovailana togafitiga (faʻamaʻi toto o le toto).
  • Le faʻaaogaina o fualaau faasaina.

O le tagata gasegase e tuʻuina atu i le moega tuʻufaʻatasi, o ona vae e tuʻuina i le fola e faʻaitiitia le toe foʻi mai o le toto i le fatu. Ina ia faʻaitiitia le faʻalavelave o le nofoaga o le respiratory center ma faʻaitiitia le mamafa i le pulmonary circulation, o le 1 ml o le 1% o le solution o le morphine o loʻo faʻatonutonuina. Faatasi ai ma se osofaiga ogaoga, 2 ml o le droperidol o loo faagaoioia i se auala vavalalata. I le tachycardia ogaoga, 1 ml o le solution 1% o le diphenhydramine poʻo le isi mea e faʻatulagaina. O le gasegase o le oxygen (faʻamaʻi toto o le toto e ala i le inu) e faia i le faʻafesoʻotaʻi o le tagata maʻi i le masini ma le okesene poo le okesene ma le vavalaʻau (e faʻamalu ai le toto ma le okesene ma faʻaitiitia ai le faʻafefete). Faatasi ai ma le toto masani, o tui o le 80 mg o le furosemide ua tui malosi.

Ina ia faʻaleleia le maliliega o le loto, e faʻafeiloaia glycosides cardiac (1 ml o le faʻasalaga o le corglycon poʻo le 0.5 ml o le vaifofo o le strophanthin, muamua o le vaifofo ua faʻaitiitia i le 20 ml o le saline physiological). Mo le laueseina o le myocardium, e tasi le papalama o le nitroglycerin e ave i lalo o le laulaufaiva ma o se vaifofo o le nitroglycerin o loʻo faʻafofo ile mataʻu (i totonu o le toto, i lalo o le puleaina o le toto). O loʻo faʻatagaina e le initaneti ACE (enalapril) e faʻalautele ai vaʻa toto ma faʻaitiitia le avega i luga o le fatu. E tatau ona manatua i le mafaufau e tusa ai ma le talaaga o le edema pulmonary, o le toto maualuga e mafai ona faʻaitiitia (e oʻo ai i le teʻi) poʻo le faateleina (e oʻo i se faʻalavelave maualuga), e ono faʻalavelaveina le fatu o le fatu. O togafitiga e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a le maʻi ma le faʻaauauina pea o le toto.

O le gasegase pneumonia: togafitiga ma faʻamaoniga o faʻafitauli

O le maʻisuka e mafua mai i le talaaga o se faaletonu i metabolic processes, lea e maua ai le maualuga o le suka i le toto. E lua ituaiga taʻiala o le faʻamaʻi. I le tulaga muamua, o le pancreas e le maua ai le inisalini, i le lona lua - ua maua le hormone, ae e le o iloa e suka o le tino.

O le tulaga ese o le maʻisuka e le mafai e tagata ona oti mai le faʻamaʻi lava ia, ae mai i faʻafitauli e mafua mai i le hyperglycemia masani. O le atinaʻega o aʻafiaga e fesoʻotaʻi ma le faagasologa o le microangiopathic ma le faʻamalosiina o palatini. I le avea ai ma se taunuuga o sea soliga, e le o faʻataunuʻuina e le tino puipuia ana galuega puipui.

I le maʻisuka, o suiga e tupu foi i capillaries, toto mumu mumu, ma le okesene o le okesene. O lenei mea e mafai ai e le tino ona faigofie ona aʻafia. I lenei tulaga, soo se okeni poʻo se masini, e aofia ai mama, e mafai ona aʻafia.

O le niumonia i le maʻisuka e tupu pe a maʻi le tino. E tele taimi e faʻapipiʻiina ai le tagata e togafitia i vaalele.

Mafuaʻaga ma Faʻamatalaga Faʻatau

E masani lava, o le niumonia e tupu aʻe i le tala o se vaitau malulu poʻo le fomaʻi. Ae ei ai isi mafuaʻaga o le niumonia i le maʻisuka:

  • hyperglycemia masani,
  • vaivai le puipuiga
  • pulupuna microangiopathy, lea e tutupu ai suiga faʻaleaganuʻu i totonu o vaʻa o totoga faʻaleleia,
  • ituaiga uma o faʻamaʻi pipisi.

Talu ai ona o le maualuga o le suka e fausia ai se siosiomaga lelei i le tino o le tagata maʻi mo le gasegase o siama, e manaomia ai e le maʻisuka ona iloa po o fea o maʻi e mafai ona tupu ai le manava pulmonary.

O le mea sili ona taatele o le gasemonia o le natura o le nosocomial ma le faʻalapotopotoga o Staphylococcus aureus. Ma o le pneumonia siama i le maʻisuka e aʻafia ai e le gata i le siama o staphylococcal, ae o Klebsiella pneumoniae foʻi.

E masani lava i le hyperglycemia masani, o le niumonia e mafua mai i faʻamalosi muamua e atiaʻe. A maeʻa ona maua e se siama siama.

O le tulaga ese o le faagasologa o le le fiafia i le tino ma le maʻisuka o le mafaufauga ma se suiga i le mafaufau, ae o tagata gasegase masani o faailoga o le faamai e talitutusa ma faailoga o se maʻi faanatinati faigofie. E le gata i lea, i le maʻisuka, o le falemaʻi e sili atu ona faʻailoa.

E le gata i lea, faatasi ai ma se maʻi, e pei o le hyperglycemia i le maʻisuka, e masani ona tupu le edema pulmonary. E mafua lenei mea i le mea moni o capillaries e sili atu ona loloto, o le gaioiga o macrophages ma neutrophils ua faʻaleagaina, ma ua faʻavaivaia foʻi le faʻafitauli faʻapitoa.

O se mea taua e faʻapea, o le niumonia e mafua mai i sigi (Coccidioides, Cryptococcus), staphylococcus ma Klebsiella i tagata e leai se atinaʻe o le inisalini e sili atu le faigata nai lo tagata mamaʻi e le o iai ni faʻafitauli tau gasegase. O le gasegase o le gasegase e matua faateleina foi.

E oʻo lava i faʻafitauli faʻaleaga faʻapitoa e i ai se aafiaga leaga i luga o le puipuiga o le tino. O se taunuuga, o le ono mafai ona atiaʻe se sooga o le mama, o le siama o siama, ma e oʻo lava i le oti ua faateleina.

Symptomatology

O le ata o le pneumonia i le maʻisuka e talitutusa ma faailoga o le faʻamaʻi i tagata gasegase masani. Ae o tagata matutua matutua e masani lava ona leai se vevela, aʻo vaivai tele o latou tino.

O faʻapogai sili o le faʻamaʻi:

  1. tagi
  2. malo vaivai, i le aluga o taimi e liua ai le susu,
  3. fiva, ma le vevela e oo i le 38 tikeri,
  4. vaivai,
  5. tiga o le ulu
  6. leai se manaʻo
  7. puupuu le manava
  8. lagona le mautonu
  9. vavao
  10. hyperhidrosis.

E le gata i lea, o le tiga e mafai ona tupu i le tino ua afaina, ma faateleina i le taimi o le tale. Ma i nisi o tagata gasegase, o loʻo vaʻaia ai le mafiafia o le malamalama ma le cyanosis o le tafatafa o le nasolabial.

E maitauina o le maʻi o le maʻisuka ma faʻamaʻi pipisi o le manava e le mafai ona alu ese mo le silia ma le lua masina. Ma o le manavaina o faʻafitauli e tupu pe a faʻapipiʻi le exudate fibrous i totonu o le alveoli, faʻatumu le moli o le okeni ma faʻalavelave i le masani ai. O le suavai i totonu o le mama e faʻaaogaina ona o le mea moni e faapea, o siama puipuia e auina atu i le taulaʻi o le inflammatory e taofia le faʻateleina o le faʻamaʻi ma faʻaleaga faʻamaʻi ma siama.

I le maʻisuka, o le pito i lalo poʻo le pito i lalo o le mama e tele lava ina aafia. E le gata i lea, i le tele o tulaga, o le mumū e tupu i le okeni saʻo, lea o loʻo faʻamatalaina e uiga i mea faʻaanatura, aua o le pathogen e sili atu ona faigofie ona ulu atu i le lautele ma le poto fetaui lelei.

O le edema o le pulmonary e faʻatasi ma le cyanosis, puupuu le manava ma se lagona o le faʻamalosia i totonu o le pusa. E le gata i lea, o le faaputuputuina o le vai i totonu o le mama o se taimi lea mo le atinaʻeina o le fatu ma le fula o le fatu fatu.

I le tulaga o le alualu i luma o le edema, o faailo e pei o:

  • Tachycardia
  • puupuu le manava
  • manatu faʻapitoa
  • ogavae ma le tiga o le pusa,
  • lafoaʻiina o faʻamaʻi ma le pipili,
  • sosolo.

Togafitiga ma le puipuiga

O le faavae o le togafitiga mo le niumonia o se auala o togafitiga faafomaʻi. E le gata i lea, e matua taua lava le faʻamaeʻaina e oʻo i le iuga, e ono tulai mai ni toe faʻaleagaina.

O se uiga malie o le maʻi e masani lava ona togafitia i fualaau faasaina e talia lelei e le maʻisuka (Amoxicillin, Azithromycin). Ae ui i lea, i le vaitau o le aveina o ia tupe, e taua le mataituina ma le mataʻitu o faailoga o le kulukose, lea o le a aloese ai mai le atinaʻeina o faʻafitauli.

O faʻalavelave matuia o faʻamaʻi e togafitia i vailaau faʻamaʻi, ae e tatau ona manatua o le tuufaatasiga o le maʻisuka ma vailaau faʻasaʻo e faʻataʻitaʻiina e le fomaʻi.

E le gata i lea, faatasi ai ma le niumonia, o fualaau nei e mafai ona faʻamaonia:

Afai e manaʻomia, o vailaau faʻasaina e faʻamaonia - Acyclovir, Ganciclovir, Ribavirin. I lenei tulaga, e taua le matauina o le moe, ma o le a taofia ai le atinaʻeina o faʻafitauli.

Afai o le tele o le vai e faʻapipiʻi i totonu o le mama, atonu e manaʻomia ona aveeseina. O se atigipese ma se masini o le okesene ua faʻaaoga e fesoasoani ai i le manava. Ina ia faafaigofie le auala mai le mama, e manaomia e le tagata maʻi ona inu tele vai (e oo atu i le 2 lita), ae na o le leai lava o se fatu po o se fatu. O le vitio i lenei tusiga o loʻo talanoa e uiga i le gasegase o le maʻisuka.

O se mea faʻalavelave faʻalavelave: puupuu le manava ma le maʻisuka ma se lisi o maʻi mamaʻi lea e mafai ona taʻu mai

O mafuaʻaga taatele o le maliu mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka o le sasa, fatu fatu po o le fatu, ma faʻafitauli o le manava. Ua faamaonia lenei tulaga e fuainumera.

E tusa ai ma le mataupu mulimuli, e mafua ona o le tino o le tino e matua manifinifi lava ma e tele nai ulu laiti.

Ma afai e faʻaumatia, o ia vaega ua fausia e mafai ai ona maua le avanoa i suauu malosi o le tino puipuia ma le okesene. O se taunuuga, o nisi ituaiga o mumu po o kanesa o le kanesa e ono tupu i ia nofoaga, lea e le mafai e le tino ona taulimaina ona o le leai o se avanoa. O faʻamaʻi pipisi ma maʻi mamaʻi o se faʻasalaga oti.

Le mafutaga i le va o faʻamaʻi

O le maʻisuka e le afaina ai le auala vaalele. Ae o lona faatasi mai i se tasi auala poʻo se isi e faʻagataina ai galuega a totoga uma. Ona o le faʻamaʻi, o le faʻaumatiaga o fesoʻotaiga vavalalata ua tupu, o se taunuuga lea ua le mafai ai e le vaega ua faaleagaina o le mama ona maua le tele o meaʻai, lea e oʻo atu ai i le faʻaititia i le setete ma galuega a le manava i fafo.

E masani lava, o gasegase e iai faʻamaoniga nei:

  • hypoxia amata ona atiina ae,
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • o le malosi taua o le mama ua faaitiitia.

A oʻo mai le maʻisuka i maʻi, e masani ona matauina se faʻavaivaia o le puipuiga o le tino, lea e aafia ai le umi o le faagasologa o le maʻi.

Ona o le niumonia, o loʻo i ai se faʻaopoopoga taua o le suka o le toto, o se faʻavavega tele o le maʻisuka. Afai e iloa lenei tulaga, e lua tagata suʻesuʻe e tatau ona togafitia i le taimi e tasi.

Pomaonia

O le niumonia i tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka e mafua ona o le faʻamaʻi o le tino.

Le faʻaliliuina o le pathogen e mafua mai i laulaau vaalele. Ona o le maualuga o le glucose i le toto o le tagata, o tulaga lelei na faia mo le gauaiina o siama eseese i totonu o le tino.

O se vaega o le tulaga o le niumonia i le maʻisuka o le faʻalogo, faʻapea foi ma se suiga i le mafaufau o se tagata. I isi tagata gasegase, o faʻamaoniga uma o le faʻamaʻi e talitutusa lava ma faailoga o se faʻalavelave faʻalaʻi faʻalaʻi.

I le maʻisuka e maua i le hyperglycemia, e mafai ona tupu le edema pulmonary. O lenei faagasologa e tupu ona o le mea moni o capillaries o le okeni e avea ma mea e sili ona lelei, o le tino puipuia o le tino e faʻavaivaia tele foi, ma o le gaioiga o macrophages ma neutrophils ua fesuiaʻi.

Afai e maua le niumonia i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, e mafai ona matauina nei faʻamaʻi o le maʻi:

  • maualuga le vevela o le tino e oo atu i le 38 tikeri, e ono ono iai se fiva (e taua tele i tagata matutua ma e leai se faateleina o le vevela o le tino, ma e mafua mai i le mea moni ua vaivai tele o latou tino),
  • mago vaivai, faasolosolo malie i le susu (faatasi ai ma le mafanafana ogaoga i le eria o le tino ua afaina, tiga e mafai ona tupu),
  • tagi
  • ogaoga tiga
  • puupuu le manava
  • leai se manaʻoga,
  • televave masani
  • lagona le mautonu
  • vaivai.

O le tele lava o taimi, i le maʻisuka, faʻaleagaina vaega pito i lalo o le mama, ma o le maʻi maʻi o le maʻisuka i ia ituaiga faʻamaʻi e le mafai ona alu ese mo le silia ma le 60 aso.

O le puipuiga sili ona lelei o le niumonia o le tui:

  • tamaiti laiti (e oʻo atu i le 2 tausaga),
  • gasegase e maua i faʻamaʻi faʻamaʻi e pei o le maʻisuka ma le foma,
  • o gasegase e matua afaina ai le puipuiga o faʻamaʻi pipisi e pei o le HIV, kanesa, faʻapea foi ma le chemotherapy,
  • tagata matutua e sili atu ma le 65 tausaga o latou tausaga.

O le tui na faʻaaogaina e saogalemu aua e le o iai le siama. E le mafai ona faʻamaonia le niumonia pe a uma tui puipui.

Toto

O le kanesa e masani ona avea ma se tasi o faafitauli sili ona leaga o le maʻisuka. E iloa lelei o nei maʻi e aafia tele i le faʻamaʻi nai lo isi, ma o tagata e 20 i le 40 tausaga e sili ona aʻafia.

O le ogaoga o le gasegase e tupu mai i le maʻisuka e mafua mai i le le atoatoa o le tino ma le pa'ū i le tino. O faʻamaʻi faʻamaʻi e lua e iloiloina e fefaʻatasi ma le tasi. O le mea lea, o se faʻafitauli faigata o le maʻisuka, o le gasegase o le a matua ogaoga. Ma o ia, i le isi itu, e fesoasoani i le atiina ae o eseesega o le maʻisuka.

O le tele o taimi, o le tuberculosis e mafai ai ona fuafua le i ai o le maʻisuka, o lona aʻafiaga malosi i luga o le tino e faʻapupulaina ai le maʻisuka. Latou te mauaina, e fai ma tulafono, faʻatasi ai ma se suʻega o le toto mo le suka.

O faailoga muamua o le i ai o le maʻi fatu i le gasologa o le maʻisuka:

  • se paʻu mataʻutia i le mamafa,
  • faʻavavevaveina o faʻaʻailoga o le maʻisuka,
  • vaivai faifai pea
  • le lava po o le leai o se manaʻoga.

I vailaau faʻasoifua, o loʻo i ai le tele o le tele o aʻoaʻoga e uiga i le faʻalavelave o le gasegase i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

Ae ui i lea, e leai se mafuaaga mautinoa, ona o mea eseese e mafai ona aʻafia ai foliga vaaia ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi:

  • faʻaleagaina o le tino na mafua mai i le maʻisuka
  • faʻasolosolo taimi o le faʻaogaina o metabolic processes,
  • le faʻamaina o le phagocytosis ma le faʻavaivaia o faʻafitauli o le tino,
  • leai ni vitamini
  • eseesega faaletonu o galuega a le tino ma ona faiga.

O maʻi gasegase ma gasegase gasegase o loʻo togafitia i totonu o le TB.

A o lei faatonuina le togafitiga talafeagai, o le a manaomia e le fomaʻi le aoina o le tele o faamatalaga e uiga i le tino o le tino: foliga o le maʻi endocrin, o le vailaau, faapea foi le taimi mo le faaaogaina o fualaau faasaina, le i ai o eseesega o le maʻisuka, ma le ate ma le fatu fatu.

O Pleurisy o se faʻaogaina o le faʻaogaina o laupepa o le mama.

Latou te tupu pe a faia se pusa i luga o latou luga, e aofia ai mea e pala o le toto coagulability (fibrin), poʻo ona o le faʻaputuina o le vai i totonu o le vaalele o se uiga ese.

Ua lauiloa o lenei tulaga e masani lava ona atiina ae i le maʻisuka. Pleurisy i le maʻisuka e masani lava ona tupu i le taimi lona lua ma o se faʻafitauli faʻafitauli faigata.

I vailaau, o loʻo i ai ituaiga ituaiga o faʻamaʻi:

  • serous.
  • tuʻufaʻatasi.
  • afaina tele.
  • purulenti.
  • masani

I le avea ai o se tulafono, o lenei faʻamaʻi e tupu ona o faʻafitauli o se maʻi pulmonia. I le maʻisuka, o lona ala e matua ogaoga ma vave le alualu i luma.

O le i ai o le tagi e matauina i faailoga nei:

  • o se pa'ū ogaoga i tulaga lautele,
  • fiva
  • tiga o le pusa, faapea foi i le eria ua afaina i le faamai,
  • faʻateleina le sosolo
  • faateleina le manava.

Togafitiga o se ituaiga e le totogia i le maʻisuka ua maeʻa ona faia e ala i auala faasao. Mo lenei, togafitiga antibacterial, o le tumama o le laau bronchial, ma le detoxification e masani ona faʻaaogaina. O nei togafitiga e aoga tele ma e mafai ai ona ausia le taunuʻuga ua faʻamoemoeina.

Faʻaaoga vailaʻau e togafitia ai le telefoni.

I le masaniga masani o le faʻaogaina o mea, o togafitiga faʻapitoa e masani ona faʻaaogaina. I lenei tulaga, o le togafitia o togafitiga o le a le maua ai le mea e manaʻo i ai, e le mafai ona fofoina le maʻi mai se ituaiga ogaoga o le maʻi.

O le taotoga e faia i se matagaluega faʻapitoa faʻafomaʻi, ma, i le avea ai o se tulafono, o auala nei e faʻatino ai:

  • tatala alavai
  • taufaasese
  • faʻasologa.

Puipuiga

E tele auala e puipuia ai faʻamaʻi pipisi i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka:

  • o le siaki faifaipea o le suka toto e manaomia. O le tausiga faifaipea o le faatinoga pe a ma le 10 taimi e faagesegese ai le faaleagaina o capillaries,
  • o se suʻesuʻega faʻapitoa e faʻaaoga ai le ultrasound mo le i ai o toto i luga o puipui o toto toto. O le faapipiiina o capillari e tupu ona o le fesuiaʻiina o le toto po o le vevela o le toto. I le faʻaitiitia o lona viscosity, e talafeagai le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina e faʻavae i luga o le acetylsalicylic acid. Peitai, e aunoa ma le feutagai ma se fomaʻi, e le faatagaina le faaaogaina o fualaau faasaina,
  • faʻaauau (agavaʻa) faʻamalosi tino ma faamalositino masani,
  • uumi vaalele i le ea fou o loʻo avea foi ma se puipuiga lelei. E le gata i lea, e matua aoga lava le lafoaia o le nicotine, ma faʻaaoga foi se mea faamama i le ea i totonu o le potu.

Vitio faʻatalanoa

E uiga i le gaioiga o le gasegase pulmonary i le maʻisuka i le vitio:

O faʻamaʻi o le mama ma le maʻisuka e mafai ona afaina tele ai le maʻi o le maʻi, i nisi tulaga e oʻo lava i se mea leaga e mafai ona tupu. O le mea lea, e taua tele le faʻaogaina o le puipuiga ina ia puipuia ai lo latou tupu. O lenei mea e faapitoa lava le moni mo le maʻisuka, ona talu ai ona o latou maʻi, ua vaivai le tino ma ua sili atu ona afaina i siama.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Dyspnea mo le maʻisuka: togafitiga o le le atoatoa o le manava

O le le lava o le manava o se faailoga e fesootaʻi ma le tele o faʻamaʻi. O lona mafuaʻaga autu o faʻamaʻi o le fatu, mama, bronchi ma le anemia. Ae o le leai foi o le ea ma le lagona o le paʻu e mafai ona aliali mai ma le maʻisuka ma le malosi malosi o le tino.

E masani lava, o le amataina o se tasi o faailoga tutusa i le maʻisuka e le o le faʻamaʻi lava ia, ae o faʻalavelave faʻalavelave i ona tuaʻaga. O le mea lea, e masani lava ona maua i le hyperglycemia masani, o se tagata e mafatia i le tele o mea, o le fatu o le fatu ma le nephropathy, ma o nei maʻi uma e toetoe lava o taimi uma eo mai faatasi ai ma le le manava.

Faailoga o le puupuu o le manava - le lava o le ea ma foliga mai o se lagona o le paʻu. I le taimi lava lea e tasi, o le manava faʻavavevave, avea ma le pisapisao, ma le loloto o suiga. Ae aiseā e tulaʻi mai ai sea tulaga ma pe faʻapefea ona puipuia?

Faiga Faʻavae o le Faʻasologa

O fomaʻi e masani ona fesoʻotaʻi le foliga mai o le manava o le manava ma le faʻalavelave vaʻalele ma le toilalo o le fatu. O le mea lea, o le tagata maʻi e masani lava ona maua le saʻo ma faʻamatalaina le leai o se togafitiga. Ae o le mea moni, o le pathogenesis o lenei mea matautia e sili atu ona faigata.

O le tele lava o le talitonuga o le talitonuga e faʻavae i luga o le manatu o le malamalama ma le suʻesuʻeina mulimuli mai e le faiʻai o lagona e ulu i totonu o le tino pe a leʻo faʻaosooso maso respiratory ma faʻafefe saʻo. I lenei tulaga, o le maualuga o le ita o le nerve endings e pulea ai le le mautonu ma auina atu se faailo i le faiʻai e le fetaui ma le umi o maso.

E mafua ai le manava, pe a faʻatusatusa ma maso respiratory, e laʻititi. I le taimi lava e tasi, o manaʻoga e mafua mai i le nerve endings o le mama po o le manava o le tino ma le auai o le nerve vagoa e ulu atu i le fatugalemu o le tino, faia se lagona malamalama poo le le mautonu o le manava le toʻa, i se isi faaupuga, puupuu le manava.

O se manatu masani lea i le auala e faia ai le dyspnea i le maʻisuka ma isi faʻafitauli o le tino. I le avea ai o se tulafono, o lenei faiga o le puupuu o le mānava o le uiga lea o le faʻamalositino, aua i lenei tulaga, o se faʻaopoopoga maualuga o le carbon dioxide i le toto e taua foi.

Ae e masani lava o mataupu faavae ma faiga o foliga vaaia o le manava galue i lalo o tulaga eseese e talitutusa.

I le taimi lava e tasi, o le malosi o le faʻavevesi ma le faʻalavelave i le manava o le tino, o le sili atu foi lea o le ogaoga o le manava.

Ituaiga, ogaoga ma mafuaaga o le puupuu o le manava i le maʻisuka

O le mea moni, o faailoga o le dyspnea, tusa lava po o le a le foliga o latou foliga, e tutusa. Ae o eseesega e mafai ona i ai i vaega o le manava, o lona uiga la e tolu ituaiga o dyspnea: manava (aliali pe a inuina), afaina (tupu i luga o le faʻamalosi) ma fefiloi (faigata le manava i totonu ma fafo).

O le malosi o le dyspnea i le maʻisuka e mafai foi ona ese. I se tulaga maualuga, o le manava e le faigata, ae o le tuusaunoaga ua na o le faateleina o gaoioiga faaletino. Faʻamataʻu laʻititi, o le dyspnea e aliali mai pe a savali pe aʻe aʻe.

Faatasi ai ma le malosi tele, o le le lelei o le loloto ma le tele o le manava e tupu e tusa lava pe a savali lemu. I le tulaga o se tulaga ogaoga, ao savali, o le tagata maʻi e taofi uma mita 100 e maua ai lana manava. Faatasi ai ma se tulaga sili ona ogaoga, o maʻi manava e aliali mai pe a maeʻa sina gaioiga faʻaletino, ma o nisi foi taimi pe a malolo se tagata.

O mafuaʻaga o le manava o le maʻisuka e masani ona fesoʻotai ma le faʻaleagaina o le vascular system, ona o aʻafiaga uma lava o loʻo feagai pea ma le le maua o le okesene. E le gata i lea, e le o le talaaga o se umi umi o le faamaʻi, e tele gasegase e atiae le nephropathy, lea e faateleina ai le mama ma le hypoxia. E le gata i lea, o faafitauli e manava ai e mafai ona tupu faatasi ma le ketoacidosis, pe a totoina le toto, lea ua faia ai konesona ona o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le tele o tagata maʻi e mamafa tele. Ma e pei ona e iloa, o le meaʻai e faʻamalosia ai le galuega a le mama, fatu ma totoga o le manava, o lea o le tele o le okesene ma le toto e le ulu i totonu o le tino ma gaʻo.

E le gata i lea, o le hyperglycemia tumau e aafia ai le galuega a le loto. O le iʻuga, i le maʻisuka o loʻo i ai le fatu, o le vaivai o le mānava e tupu i le taimi o gaoioiga faaletino poʻo le savali.

Aʻo faʻaauau pea le maʻi, o maʻi manava e amata ona faʻalavelave i le tagata maʻi e tusa lava pe nofo filemu, mo se faataitaiga, ao moe.

O le a le mea e fai i le le manava?

O se faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi i le maualuga o le kulukose ma le acetone i le toto e mafai ona mafua ai se osofaʻiga o le dyspnea. I le taimi nei, e tatau loa ona e valaʻau i se falemaʻi. Ae i le taimi o lona faʻamoemoe, e le mafai ona e tagofia fualaau oona, aua e mafai ona faʻaleagaina ai le tulaga.

O lea la, ao leʻi oʻo mai le falemaʻi, e tatau ona faʻamalosi le potu o loʻo i ai le tagata maʻi. Afai o soʻo se lavalava e faigata ai le manava, e tatau ona e tatalaina pe aveese.

E taua foi le fuaina o le maualuga o le suka i totonu o le toto e faʻaaoga ai se glucometer. Afai o le maualuga o le glycemia e maualuga tele, ona mafai loa lea ona maua le inisalini. Ae ui i lea, i lenei tulaga, e talafeagai le feutagaʻi faafomaʻi.

Afai, i le faaopoopo i le maʻisuka, o le maʻi e maʻi fatu, ona tatau ai lea ona ia fuaina le mamafa. I lenei tulaga, o le tagata maʻi e tatau ona nofo i luga o se nofoa poʻo se moega, ae e le tatau ona e tuʻuina o ia i luga o le moega, aua o lenei mea o le a naʻo lona tulaga. E le gata i lea, o vae e tatau ona tuu i lalo, lea o le a mautinoa ai le tafe mai o le tele o le vai mai le fatu.

Afai e maualuga tele le toto, ona mafai lea ona e ave fualaau faasaina. E mafai ona avea ma vailaʻau e pei o Corinfar poʻo Kapoten.

Afai o le manava o le manava ma le maʻisuka ua le mautonu, o lona uiga e le mafai ona faʻaumatiaina e aunoa ma le totogi mo le maʻi maualalo. O le mea lea, e tatau ona faʻamautinoa le maualuga o le suka toto ma tausisia se taumafataga, o lona uiga o le teenaina o meaʻai gaʻo gaʻo.

I le faaopoopo atu i ai, e taua le ave o fualaau o suka i le taimi ma i le sao saʻo poʻo le inisalini. Ae manaʻomia le lafoaia o amioga leaga, aemaise lava mai le ulaula.

E le gata i lea, o nisi o fautuaga lautele e tatau ona mulimuli i ai:

  1. O aso uma, savali i le ea fou mo le 30 minute.
  2. Afai e mafai e le setete o le soifua mālōlōina, ona e manava.
  3. Ia 'ai soo ma i ni vaega laiti.
  4. I le i ai o le fomaʻi ma le maʻisuka, e tatau ona faʻaitiitia le fegalegaleai ma mea e faʻaosoosoina ai le osofaia.
  5. Fua le kulūkose ma le toto maualuga e le aunoa.
  6. Faatapulaa le masima ma taumafa le tele o vai. O lenei tulafono e faʻapitoa lava ona faʻaogaina i tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka nephropathy ma le cardiovascular disorders.
  7. Pulea lou mamafa. O le mamafa o le mamafa i le 1.5-2 kilokalama i totonu o aso e lua e faailoa ai le tumau o le tino i totonu o le tino, o se taotoga o le dyspnea.

I le faaopoopo atu i ai, ma le puupuu o le manava, e le na o vailaau, ae o togafitiga faa-tagata foi e fesoasoani. O le mea lea, ina ia faʻamaonia le manava, meli, susu o le 'oti, aʻa o le horseradish, tulu, lilac vao, turnips, ma e masani lava ona faʻaaogaina palu.

O le le lava o le manava e masani lava ona tupu i fomaʻi. E tusa ai ma foliga o le fula maso i le maʻisuka o le a taʻuina atu le vitio i lenei tusiga.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Suʻeina. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Faʻatonu o le manava: fautuaga mai se fomaʻi

O se tasi o faitioga autu e masani ona faʻaalia e tagata gasegase e le lava le manava. O lenei lagona faʻapitoa e mafai ai e le tagata maʻi ona alu i le falemaʻi, valaau i se falemaʻi ma atonu foi o se faʻamatalaga mo falemaʻi faʻafuaseʻi. O le a le puupuu o le manava ma o le a le mafuaaga autu e mafua ai? O le ae maua tali i nei fesili i lenei tusiga. O lea ...

O le a le puupuu o le mānava

E pei ona taʻua i luga, o le le manava o le manava (poo le dyspnoea) o se lagona loloto o se tagata, o se lagona malosi, le lelei pe le masani ai le le lava o le ea, e ala i le mausali i totonu o le fatafata, i le falemaʻi - e ala i le faateleina o le respiratory rate i luga o le 18 i le minute ma le faateleina o lona loloto.

O se tagata soifua maloloina e malolo e le gauai atu i lona manava. Faʻatasi ai ma le malosi faʻaletino, o le televave ma le loloto o le manava e sui - ua iloa e se tagata lenei mea, ae o lenei tulaga e le mafua ai ona faʻavaivaia, e le gata i lea, o ona manava manava e toe foi i le masani i totonu o nai minute talu ona maeʻa le faamalositino. Afai o le dyspnea ma le avega mamafa e sili atu ona faʻailoaina, pe faʻaalia foi pe a faia e se tagata ia amioga elemene (pe a tilivaevaevaevae, savavali solo i le fale), pe, sili atu le leaga, e le alu ese i le malologa, o se dyspnea faʻaleagaina, e faʻaalia ai se maʻi faapitoa .

Faʻavasegaga o le dyspnea

Afai e popole le tagata maʻi e uiga i le manava manava, o le puupuu o le manava e taʻua o le manava. E aliali mai pe a faʻamaʻosaʻi le lumenia o le trachea ma le lapoʻa tele (mo se faʻataʻitaʻiga, i tagata gasegase e maua i le fula maso poo le mafuaʻaga o le faʻamalosi o le bronchus mai fafo - faatasi ai ma le pneumothorax, leotele, ma isi).

I le tulaga le mautonu e tupu i le taimi o le faʻamalologa, o le puupuu o le mānava e taʻua o le fafati. E tupu ona o le vavalalata o le lumenia o le tamai bronchi ma o se faʻailoga o faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi pipisi poʻo le emphysema.

E i ai le tele o mafuaʻaga mo le puupuu o le mānava e fefiloi - faatasi ai ma le solia o le manava ma le faʻamalolo. O mea autu o le fatu ma le faʻamaʻi o le tino i le pito i tua, tulaga alualu i luma.

E i ai le 5 tikeri o le malosi o le manava, ua fuafua i luga o le faitioga o le maʻi - o le MRC (Medical Research Council Dyspnea Scale).

LototeleFaailoga
0 - leaiO le le lava o le manava e le afaina, sei vagana ai se mamafa mamafa
1 - malamalamaE faatoa tupu le Dyspnea pe a savali vave pe aoe aʻea
2 - aʻoaʻogaO le le lava o le manava e mafua ai ona alu lemu le savali pe a faatusatusa i tagata soifua maloloina o le vaitausaga tutusa, o le tagata maʻi e faamalosia e taofi pe a savali atu ina ia maua ai lana manava.
3 - mamafaO le tagata maʻi e tu i minute uma (tusa ma le 100 m) e maua ai lana manava.
4 - matua faigata lavaO le le lava o le manava e tupu i sina taimi itiiti pe ua malolo foi. Ona o le le lava o le mānava, o le tagata maʻi ua faamalosia e nofo i le fale i taimi uma.

Dyspnea ma togafitiga o le tino

O lenei faailoga e matauina i maʻi uma o le bronchi ma le mama. Faʻalagolago i togafitiga, o le le lava o le mānava e mafai ona tupu vave (tagi, pneumothorax) pe faʻalavelave le maʻi mo le tele o vaiaso, masina, ma tausaga (faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi, poʻo le COPD).

O le Dyspnea i le COPD e mafua ona o le faʻaitiʻitia o le lumenia o le vaega o le respiratory tract, o le faʻapupulaina o mea faalilolilo i totonu. E tumau, o loʻo i ai se uiga faʻamalolo, ma, i le le lava o togafitiga, e faʻapupulaina ma sili atu ona faʻalauiloaina. E masani ona tuʻufaʻatasia ma le tale ma le faʻatagaina mulimuli ane o le pipisi.

Faʻatasi ai ma le maʻi fulafula, o le vaivai o le manava e faʻaalia i le faʻafuaseʻi o osofaʻiga faafuaseʻi o le faʻamamaina. O loʻo i ai se uiga o le taulaʻau - o se manava manava itiiti e mulimuli mai i se pisapisao, faʻamaʻaloga faigata. A faʻamaʻaloina vailaau faʻapitoa e faʻalauteleina ai le sosolo, o le manava faʻavavevave faʻavave. O osofaʻiga o le faʻavevesi e masani lava ona tupu pe'ā uma ona faʻafesoʻotaʻi ma allergens - e ala i le manava poʻo le 'ai. I mataupu sili ona ogaoga, o le osofaiga e le taofia e bronchomimetics - o le maʻi o loʻo faasolosolo malie ona leaga, ua leiloloa lona mafaufau. O se tulaga sili ona matautia mo le soifua o le tagata maʻi, e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi faafuasei.

Faʻapitoa i le manava o le manava ma faʻamaʻi pipisi - o le bronchitis ma le niumonia. O lona malosi e faalagolago i le ogaoga o le faʻamaʻi faʻamaʻi ma le tele o le faagasologa. I le faaopoopoga i le puupuu o le mānava, o le tagata maʻi e faʻalavelaveina e le tele o isi faʻamaoniga:

  • fiva mai le subfabrile i numera tele,
  • vaivaiga, vevela, vevela ma isi faailoga o le inisua,
  • e le fua mai (matutu) poʻo le gaosia (ma le sputum) le tale,
  • tiga o le pusa.

I le taimi e togafitia ai le bronchitis ma le niumonia, o latou faailoga e taofia i totonu o nai aso ma toe foʻi mai. I tulaga ogaoga o le niumonia, o le fatu e fesoʻotaʻi ma le vaivai o le manava - o le puupuu o le mānava ua matua faateleina ma o isi uiga faʻaalia e aliali mai.

O tumema o le mama i le amataga o tulaga e le mautonu. I le mea na tupu e leʻi iloa faʻafuaseʻi se tumutumu talu ai nei (i le taimi o le faʻasolosolo faʻasolosolo pe o se faʻalavelave faʻafuasei i le faagasologa o le maua o faʻamaʻi pipisi), e faasolosolo malie lava, ma, pe a oʻo i se lapoa tele, e mafua ai ni faʻamaoniga:

  • i le taimi muamua, leai se malosi, ae faasolosolo malie le faateleina o le manava,
  • tale ma le itiiti ifo o le pipili,
  • afaina,
  • tiga o le pusa
  • mamafa o le mamafa, vaivaiga, pallor o le maʻi.

Togafitiga o maʻi o le tino e mafai ona aofia ai le taotoga e aveese ai le tumutumu, chemo ma / poo le radiation thérapie, ma isi togafitiga faʻaonapo nei.

O le sili atu ona lamatia o le soifua o le tagata maʻi e faʻatinoina e ala i faʻalauiloa e ala i le le manava, e pei o le pulmonary embolism, poʻo le pulmonary embolism, faʻalavelave i le vaalele i le lotoifale, ma le edema pulmonary oona.

TELA - o se tulaga e afaina ai se tasi poʻo le sili atu o lālā o le pulmonary e pulu toto, o se taunuuga o le vaega o le mama e le aofia ai le gaioiga o le manava. O faʻamatalaga faʻapitoa o lenei maʻi faʻalagolago i le maualuga o le maʻi o le tino. E masani lava ona faʻaali mai o ia lava i le faʻafuaseʻi o le mānava lea e faʻalavelave ai le tagata maʻi i se faiga faʻaletino poʻo se faʻaletino malosi poʻo le malologa foi, faatasi ai ma se lagona o le paʻu, o le fusi ma le paʻu o le fatu e pei o le angina pectoris, e tele lava ina afaina. O le faʻamaoniga e faʻamaonia i suiga tutusa i le ECG, faʻailoga o le pusa, i le taimi o le angiopulmography.

O le faʻalavelave o le manava e faʻaalia foi o se faailoga o le tolotolo. O le le lava o le manava e manava, o le manava e faʻalogoina mai se mamao - o le pisapisao, o le pupuʻu. O se soa e masani ona vaivai le manava ma lenei maʻi o se maʻi tiga, aemaise lava i se suiga i le tulaga o le tino. O le suʻesuʻega ua faia i luga o le faʻavae o le spirometry, bronchoscopy, x-ray poʻo le faʻatalanoaga.

O le faʻaaogaina o vaʻalele e mafua mai i:

  • solia le tulaga o le tulaga o le trachea po o le bronchi ona o le faamalosia o lenei okeni mai fafo (aoric anerysm, goiter),
  • liona o le trachea po o le bronchi ma se paʻu (kanesa, papillomas),
  • inisinia (aspiration) o se tino mai fafo,
  • le faʻavaeina o le faʻamaʻi o le tino,
  • o le mumū tumau e mafua ai le faʻaumatiaga ma le fibrosis o mea e gaosia i le cartilaginous o le trachea (mo faʻamaʻi o le rūmati - o le lupus erythematosus, o le fatu o le vai, le granulomatosis o Wegener).

O togafitiga faʻatasi ai ma bronchodilators ma lenei maʻi e le aoga. O le autu autu i togafitiga e aofia ai le togafitiga talafeagai o le maʻi ma le toe faʻaleleia o le alatele vaalele.

Oona o le pulmonary oona e mafai ona tupu i le talaaga o se faʻamaʻi pipisi e tuʻuina atu i le soona inu poʻo se taunuuga o le aafia i mea oona i totonu o le manava. I le taimi muamua, o lenei tulaga e faʻaalia i le faʻaitiitia o le manava o le manava ma le manava vave. A mavae sina taimi, o le vaivai o le mānava e suia i le tiga tiga, faatasi ai ma le manava faʻaleleia. O le taʻiala sili o togafitiga o le faʻamalolo.

O faʻamaʻi pipisi nei e le masani ai i le dyspnea:

  • pneumothorax - o se tulaga mataʻutia lea e ulu atu ai le ea i totonu o le pitonuʻu ma e tumau ai iina, faʻamalosi ai le tino ma taofia le gaioiga o le manava, e mafua ona o manuʻa poʻo faʻalavelave pipisi i totonu o le mama, e manaʻomia ai togafitiga faʻafuaseʻi,
  • pulupula tuberculosis - o se maʻi pipisi matuia e mafua mai i le mycobacterium tuberculosis, e manaʻomia ai se togafitiga umi,
  • lung actinomycosis - o se faʻamaʻi e mafua mai i gaʻo,
  • pulmonary emphysema o se faʻamaʻi lea e aʻafia ai le alveoli ma toesea ai lo latou gafatia i fesuiaiga masani o kesi, faʻapupulaina e avea o se tulaga tutoatasi pe o faʻatasi ma isi faʻamaʻi faʻamaʻi faʻalaʻi,
  • silicosis - o se kulupu o faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le faʻaaogaina o le pefu i totonu o le tino, o le toe faʻaleleia e le mafai, o le tagata maʻi ua faatonuina togafitiga faʻapitoa o togafitiga,
  • scoliosis, vaivaiga o le vertebrae o le thoracic, sparkylitis ankylosing - faatasi ai ma nei tuutuuga, o le foliga o le pusa o loʻo faʻalavelaveina, lea e faigata ai le manava ma mafua ai le manava.

Dyspnea ma le togafitiga o le cardiovascular system

O tagata e mafatia i maʻi fatu, o se tasi o faitioga autu e matauina le le manava o le manava. I le amataga o le faamai, o le le lava o le mānava e iloa e tagata gasegase e pei o se lagona o le le lava o le ea i le taimi o le malosi faaletino, ae i le aluga o taimi o lenei lagona e mafua mai i le itiiti ifo ma le le mautonu, i tulaga maualuga e le tuua ai le tagata maʻi e oo lava i le malologa. E le gata i lea, o tulaga oʻooʻo o faʻamaʻi fatu e faʻaalia i le paroysysmal o le dyspnea o le nuʻu - o se osofaʻiga o le paʻu i luga i le po, e mafua ai le fagua o le maʻi. O lenei tulaga e lauiloa foi o le maʻisa. O le mafuaʻaga o le faʻamavaega i le mama.

Dyspnea ma faʻafitauli o le neurotic

Faʻasalaga o le dyspnea i le tasi tikeri po o le isi o loʻo tuʻuina atu e ¾ tagata mamaʻi o neurologists ma psychiatrists. O le lagona o le le lava o le ea, o le le mafai ona inu, e masani lava ona o faatasi ma le popole, popole i le oti mai le paʻu, o se lagona o le "tapuni", o se pupuni i totonu o le pusa e taofia ai le manava atoa - o faitioga a tagata gasegase e matua ese lava. E masani lava, o nei tagata gasegase e matua fiafia tele, e tali vave atu i le atuatuvale, e masani lava ona i ai ni faanaunauga hypochondriacal. O le manava o le manava o le tino e masani lava ona tupu i le tua o le popole ma le fefe, lagona atuatuvale, ina ua mavae le popole i le le fiafia tele. E oʻo lava i osofaʻiga faʻafuaseʻi o le fomaʻi sese - faʻafuaseʻi ona osofaʻia osofaʻiga o le mafaufau vaivai o le manava. O se vaega taua o uiga o le mafaufau o le manava o lona ata o le pisa - masaniga lemu, taufaalili, taufaitagiaiga.

Le togafitiga o le dyspnea i le neurotic ma neurosis-pei o le maʻi e faia e neuropathologists ma psychiatrists.

Dyspnea ma le anemia

Anemia o se vaega o faamaʻi e mafua mai suiga i le tuufaatasiga o le toto, o lona uiga o se faaitiitia o le mea o loo i ai le hemoglobin ma le toto mumu i totonu. Talu ai o le okesene e feaveaʻi saʻo mai le mama i totoga ma fusivaʻi ma le fesoasoani a le hemoglobin, pe a faʻaitiitia le ao, e amata ona iloa e le tino le matelaina o le okesene - hypoxia. O le mea moni, o loʻo taumafai o ia e taui mo lenei tulaga, pe a tautala, ia pamu le sili atu o le okesene i totonu o le toto, ma o le taunuuga lea e faateleina ai le manava ma le loloto o le manava, o lona uiga o le puupuu o le mānava e tupu. O le aisa e mafai ona eseese, ma e tulai mai ona o mafuaaga eseese:

  • le lava le faaaogaina o le uʻamea ma meaai (i totonu o vao, mo se faataitaiga),
  • gasegase masani (faʻamaʻi peptic, uterine leiomyoma),
  • ina ua maeʻa ona mafatia i faʻamaʻi pipisi faʻapitoa po o faʻamaʻi,
  • faatasi ai ma maʻi faʻalavelave faʻapitoa,
  • o se faailoga o le kanesa, aemaise lava o le kanesa o le toto.

I le faaopoopoga i le le manava o le manava ma le mai, ua faitio le tagata maʻi i:

  • ogaoga vaivaiga, leai se malosi,
  • faaitiitia le lelei o le moe, faaitiitia le fiaai,
  • susu, fiaʻai, faʻaitiitia le faʻatinoga, faʻalavelave le mafaufau, manatua.

O tagata o loʻo mafatia mai le anemia e faʻaalia i le pallor o le paʻu, ma nisi o faʻamaʻi - o lona lanu samasama, poʻo le jaundice.

E le faigata le suʻeina o le anemia - ua lava le faia o se suʻega toto. Afai ei ai ni suiga i totonu e faailoa mai ai le anemia, o le tele o suʻega, both laboratory and instrument instruments, o le a tofia e faamanino le suʻesuʻega ma faailoa mai mafuaaga o le maʻi. Togafitiga ua faatonuina e se tagata suʻesuʻe o le toto.

Dyspnea ma faʻamaʻi o le endocrin system

O tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi e pei o thyrotoxicosis, oona ma le maʻisuka meli e masani ona faitio i le puupuu o le manava.

I le thyrotoxicosis - o se tulaga e mafua ai le tele o le gaosia o hormones thyroid, o faʻatinoga faʻavavelaʻau uma i le tino e faʻateleina le malosi - aʻo feagai ma le faateleina o le manaʻomia mo le okesene. E le gata i lea, o le tele o hormones e mafua ai le faateleina o le numera o le vaʻaiaiga o le fatu, o le mea lea ua le maua ai e le fatu le malosi e fufulu toto ai toto i gaʻo ma okeni - latou te iloa le leai o se okesene, lea o loʻo taumafai le tino e taui mo - puupuu le manava.

O le sili atu o mea faʻapipiʻi i totonu o le tino i le taimi o le oona e faʻamalosia ai le gaioiga o maso respiratory, heart, lungs, o se mea e le maua ai le toto ma le leai o le okesene.

Faʻatasi ma le maʻisuka, i se taimi vave pe mulimuli ane, ua afaina ai le tino o le tino, ma o le taunuuga o lea o aʻafiaga uma o loo i ai i se setete o le matelaina o le okesene masani. I le faʻaopoopoga, e aʻafia foʻi fatugaʻo i le taimi o le taimi - o le nephropathy o le maʻisuka e atiina ae, lea e mafua ai ona osofia le anemia, ma o le taunuuga o le maualuga o le hypoxia ua atili faateleina.

Dyspnea i fafine maʻitaga

I le taimi o le maʻitaga, o le tino ma le cardiovascular system o le tino o se tamaitai ua oʻo i ai le mamafa o le avega. O lenei avega e mafua ona o le faateleina o le tele o le felafolafoaʻi o le toto, faʻamalosi mai le pito i lalo o le diaphragm e se vaʻaiga lautele (o le mea lea e faigata tele ai totoga o le pusa) ma o le okesene e manaomia e le gata o le tina, ae o le tuputupu aʻe o le tama. O nei suiga uma o le physiological e taʻitaʻia ai le tele o fafine e iloa le vaivai o le mānava i le taimi o le maitaga. Ole maualuga o le respiratory rate e le sili atu i le 22-24 i le minute, e sili atu ona faʻagasolo i le taimi o le malosi faaletino ma le atuatuvale. A o faagasolo le maitaga, e alualu i luma le dyspnea. E le gata i lea, o tina faʻamoemoe e masani lava ona mafatia mai le maiemia, ma o le taunuuga o le puupuu o le mānava e faʻaleleia.

Afai e sili atu le maualuga o le manava i luga o fuainumera ua taua i luga, o le manava o le manava e le alu ese pe leai foi le faaitiitia i le malologa, e tatau i le fafine maʻitaga ona talanoa i taimi uma i se fomai - fomaʻi-fomaʻi poo le fomaʻi.

Dyspnea i tamaiti

Ole fomaʻi o tamaiti i vaitausaga eseese e eseese. E tatau ona masalomia Dyspnea pe afai:

  • i se tamaititi 0-6 masina o le numera o femalagaiga o le manava (NPV) e silia ma le 60 i le minute,
  • i totonu o se tamaititi 6-12 masina, o se NPV e silia ma le 50 i le minute,
  • i se tamaititi e sili atu i le 1 tausaga o le NPV i le 40 minute,
  • i se tamaititi e sili atu i le 5 tausaga, o le NPV e silia ma le 25 minute,
  • i se tamaititi 10-14 tausaga, o le NPV e silia ma le 20 i le minute.

E sili atu ona saʻo le mafaufau i le manavaina o gaioiga pe a moe le pepe. O se lima mafanafana e tatau ona tuu saoloto i luga o le fatafata o le pepe ma faitau le numera o gaioiga o le pusa i le 1 minute.

I le taimi o le faʻalagona lagona, i le taimi o le malosi faaletino, tagi, ma le fafagaina, o le manava o le manava e sili atu ona maualuga, peitaʻi, afai o le NPV e sili atu i le masani ma faʻavave ona malolo, e tatau ona e logoina le fomaʻi e uiga i lenei mea.

O le tele o taimi, o le dyspnea i tamaiti e tupu i tulaga faʻaleagaina nei:

  • O le maʻi o le manava o le pepe faatoa fananau mai (e masani ona faamauina i pepe ua leva ona fanau mai, o latou tina e mafatia i le maʻisuka, maʻi fatu cardiovascular, o faamai o le itutino, latou te saofaga i le intpouterine hypoxia, asphyxia, ua faaalia i le puupuu o le manava ma le NPV e sili atu i le 60 minute, se lanu uliuli o le paʻu ma pallor, faʻailoga o le pusa, e tatau foi ona vave amataina togafitiga - o le auala pito i sili ona lata mai o le faʻaofiina lea o le tatema i luga o le auala fou s taimi o lona olaga)
  • O le mea lea, o le laryngotracheitis, e le o se mea e sili ona leaga, e le o se mea e mafai ona tupu, e le o se mea e tupu i luga o le tino. o le manava o le dyspnea ma le faʻamalosi, i lenei tulaga, e manaʻomia e tuʻuina atu i le tamaititi se osofiaga o le ea ma vave valaʻau i se falemaʻi),
  • (afaina ai le le atoatoa o le fatu, e mafua mai i le vaʻaia o le vavalalata, o le tamaitiiti e atiina ae ni feʻaloiga i le va o vaʻa autu poʻo le toto, e mafua ai i lenei mea, totoga ma tisoa o le tino e maua ai le toto e le o tumu i le okesene ma le poto masani i le hypoxia, e faalagolago i le mamafa afaina ua faailoa mai e ala i le maitauina o le maitauina ma / poʻo togafitiga faʻapitoa),
  • vailaʻau vailaʻau ma siama, pneumonia, foma, allergies,
  • anaemia.

I le faaiuga, e tatau ona maitauina e na o se fomai faapitoa e mafai ona fuafua le mafuaaga maumaututu o le manava, o le mea lea, afai e tulai mai lenei faasea, e le tatau ona e mafaufau ia te oe lava - o le tali talafeagai e tatau ona e faafesootai se fomai.

Muamua faailoga o faafitauli fatu e le tatau ona le amanaiaina

O fea fomaʻi e faafesootai

Afai e le o iloa le faʻamaʻi o le maʻi, e sili lava le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi (pediatrician for children). A maeʻa le suʻega, o le a mafai e le fomaʻi ona faʻamautuina se faʻamaoniga taumatemate, pe a tatau ai, faʻafesoʻotaʻi le tagata maʻi i se fomaʻi. Afai e fesoʻotaʻi le dyspnea ma togafitiga o le tino, e tatau ona feutagai ma se pulmonologist, ma le maʻi fatu, o le cardiologist. O le aomaia e togafitia e se tagata o le hematologist, faʻamaʻi pipisi o le endocrine - e le endocrinologist, o se faʻalavelave faʻafomaʻi - e se fomaʻi maʻi, faʻafitauli o mafaufau faʻapitoa faʻatasi ma le vaivai o le manava - e se fomai psychiatrist.

Vitio vitio o le tusiga

Faʻatonu o le manava: fautuaga mai se fomaʻi

O le tusiga o le faasaienisi i le autu "Vaega o maʻi mamaʻi i le maʻisuka"

Vaega o maʻi mama i le maʻisuka

O le maʻisuka mitusitus (DM) o loʻo salalau solo i itu uma o le lalolagi, ma o le numera o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka o loʻo faʻaauau pea ona faʻateleina. O suiga i aso nei mo le maʻisuka ua matuā faʻaitiitia ai le tino mai le hyperglycemia ma le hypoglycemia ma na faʻapupulaina ai le ola o tagata gasegase i le ituaiga I ma le maʻisuka II. Ae ui i lea, o faʻafitauli faʻapitoa o le maʻisuka o loʻo tumau pea le ogaoga o faafitauli ma mafua ai le afaina tele o tagata gasegase ma le sosaiete atoa. Lauiloa le faaleagaina o mata, fatugaʻo, fatu, faʻaogaina o le tino, pito i tua, atiina ae e pei o faʻafitauli o le maʻisuka, aʻo suiga i le mama ma le maʻisuka e itiiti le suʻesuʻeina. O mamanu lautele o le sootaga i le va o maʻi suka ma maʻi faʻamaʻi e pei ona taʻua i lalo:

• o faʻamaʻi pipisi o le mama e mafua ai le faʻamaʻi o le maʻisuka, o mea faʻalaulele e faʻalavelave i le puleaina o le maʻisuka ma faʻateleina le lamatiaga o lona atinaʻe,

• o le maʻisuka lē pulea e mafua ai tulaga mo le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi,

• Faʻafaigofie e le DM le kosi ma faʻagata le togafitiga o le tele o faʻamaʻi pipisi,

• togafitiga o faʻamaʻi pipisi i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e manaʻomia i taimi uma le fofo o se faafitauli faaopoopo - ausia le puleaina o le maʻisuka.

O lenei tusiga e taumafai e otooto faʻamatalaga e uiga i le faaleagaina o le tino ma foliga o faʻamaʻi pipisi i le maʻisuka.

Laʻi o le tino i le maʻisuka

O se faʻamatalaga faʻasolopito o le faʻaleagaina o le tino i le maʻisuka o le faʻamalosiina o le paʻu pito i lalo o le pulmonary capillaries ona o le microangiopathy. Ole afaina o le maʻisuka e aʻafia ai le faʻavae ma le gaioiga o meaola ole gata o endothelial o capillaries alveolar, ma o lea e mafai ai ona tatou talanoa e uiga i le i ai o faʻamaʻi o le maʻisuka ona o microangiopathy. O le faʻaitiitia o le tino o le tino e masani lava ona maua i le ituaiga I le maʻisuka i tagata ei lalo ifo o le 25 tausaga. Faʻaitiitia le faʻasolosolo malosi o le mama e tupu i soʻo se matua, ao le faʻaleagaina o le pulmonary ona o le faʻaitiitia o le toto i pulmonary capillaries o uiga ia o tagata matutua matutua. O faʻafitauli o galuega e faʻamaonia e mafai ai ona manatu mama o le tino o le maʻisuka 1, 2.

Igor Emilievich Stepanyan - Polofesa, Taitai Lagolago, Ulu. Vaega o le pulmonology a le Central Research Institute of Tuberculosis RAMS.

O le faʻaitiitia o volumes, le mafai ona faʻasalalauina ma le malosi o le gaʻo o le mama i le taimi o le maʻisuka e fesoʻotaʻi ma le glycosylation e le o le enzymatic o meaola o le tino, e mafua ai le faaleagaina o le mea e fesoʻotai ai. I tagata gasegase ei ai le manava o le tino, o le leo laititi o le ea o le a le afaina, ma o se taunuuga o le a faaitiitia ai le malosi o le bronchodilation. E le gata i lea, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le gasegase i siama o le pulmonary, aemaise lava i le gasegase ma le mycoses, ua mafua ona o le solia o le chemotaxis, phagocytosis ma le gasegase o leukocytes polymorphonuclear.

I le fuafuaina o faailoga o le galuega a le respiration mai fafo (HFD) i le 52 tagata maʻi na maua i le maʻisuka, na iloa ai o voluma o le tino (malosi tele o le mama, le malosi atoa o le tino ma le tino o le tino), faapea foi le gasegase o le mama ma le malosi o le okesene i le toto toto ma le maʻisuka i le 48 tagata e aunoa ma lenei faʻamaʻi. O se suʻesuʻega faatusatusa o le tino o le pulupopopopopopopote e 35 tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka na faʻaalia ai le tele o le puipui o puipui o capillaries, alterioles ma puipui o le alveoli i le maʻisuka, lea e mafai ona avea o ni faʻamatalaga o le maʻisuka microangiopathy ma le faʻavae o faʻafitauli o le tino.

FVD maʻi i le maʻisuka

O le iloiloga o le EFD mo le maʻisuka e taua ona:

• o nei suʻesuʻega e leai ni osofaʻiga e mafai ai ona e faʻamalamalamaina le tulaga o le tele o fesoʻotaʻiga o le mama,

• o le leiloa o le faʻaaogaina o pamu elemene e faʻaalia ai lava ia i le matua, ma le atuatuvale, o le atinaʻeina o faʻamaʻi o le tino, i luga o mauga, o le toto e mafua mai i le fatu poʻo fatuga fatu,

• e le pei o le fatu cardiac po o maso skeletal, o le setete o le mama e le faalagolago i le tino faaletino,

• suiga i le HPF e faʻataga ai oe e suʻe faʻasalalauina le alualu i luma o le microangiopathy.

Ae ui i lea, e leai lava se maliega i luga o le matafaioi o le maʻisuka i totonu o le HFD ma le faʻamalositino. O loʻo i ai se manatu e le mafatia le HPF ma le faʻasalaga o le mama i le maʻisuka, ma o le faʻaitiitia o le faʻaleaoga o le tino e mafua mai i le cardiovascular causes, ma o le mea lea e leai se mea e manaʻomia mo suʻesuʻega spirometric i tagata e maua i le maʻisuka. I le isi itu, o loʻo i ai le faʻamaoniga e mafai ona mafaufauina se faʻaitiitia o voluma pulmonary ma le faalavelaveina o vaalele i le maʻisuka ituaiga II.

8 A / / sphere. Pulmonology ma allergology 4 * 2009 www.atmosphere-ph.ru

loimata e pei o faʻafitauli o lenei maʻi, o le faigata na mafua mai i le hyperglycemia, ma le vaʻaia o le ea i le ituaiga o maʻisuka ituaiga II o se tasi lea o tagata vavalo o le oti.

Ua i ai se mafutaga i le va o le maualalo o le insulin i le toto ma le taofiofia o le lagona o le m-cholinergic receptors. O le faailoaina o le hyperreactivity bronchial i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga II lea e tupu i le tolu masina muamua ina ua maeʻa le puleaina o le inisalini e faailoa ai le manaomia o le siakiina o le spirometric ma le siakiina o faailoga o le manava i ia tulaga, aemaise lava i tagata mamaʻi e maua i le gasegase faamai.

Maʻisuka ma le faʻalavelave faʻaletala

O se sootaga tuusaʻo i le va o le maʻisuka ma faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi e leʻi faʻavaeina. O loʻo fautuaina mai o le faʻalauteleina o le fulafula i le bronchial asthma (BA) ma le faʻamaʻi pipisi o le pulmonary disease (COPD) e mafai ona mafua ai le faʻamalosia o le inisalini ma taʻitaʻia ai le gasegase o le kulukose, lea e mafua ai le lamatia o le maʻisuka poʻo le faʻalavelaveina o le maʻisuka 9. 10.

O le vaega taua o tagata gasegase ma le COPD ma le maʻisuka ituaiga II o le, i le tele lava o tulaga, e le o se mea e faalavelaveina, ae o se ituaiga o le faʻafitauli o le FVD.

O le fesili o le mafai ona faia le atoatoa o togafitiga ma le glucocorticosteroids inu (IHC) i tagata mamaʻi ma le tuufaatasiga o le maʻisuka ma le foma e tumau pea i se feeseeseaiga. Fai mai nisi o au suʻesuʻega e faapea, i tagata gasegase ma le AD ma le maʻisuka na maua le fluticasone propionate poʻo le montelukast, o le maualuga o le hemoglobin maualuga e leʻi ese tele. I le isi itu, ua lomia faʻamaumauga e faapea o le faʻaaogaina o le IHC i tagata mamai e maua i le maʻisuka e oʻo atu ai i se faʻaopoopoga taua o le kulūkose kulupu: o 100 μg IHC (i le tulaga o le dipropionate zone timeli) e faateleina le glycemia e 1.82 mg / dl (p = 0.007). I se tasi auala poʻo le isi foi, i le togafitiga o le IHC i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e fautuaina lelei le pulea lelei o le maʻisuka, aemaise lava pe a faʻamalosia le maualuga o tui o nei fualaau.

O le faʻamaʻi ma foliga o le tino o le niumonia i le maʻisuka e leʻi lava le suʻesuʻeina, peitai, o loʻo i ai le faʻamaoniga o taunuuga le maualalo o le niumonia i tagata e maua i le maʻisuka faʻatusatusa i le faitau aofaʻi lautele. O se auiliiliga o mafuaaga o le maliu o le 221 tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka i luga atu o le 10 tausaga, na faaalia ai i le 22% o mataupu na mafua mai le maliu ona o faamaʻi pipisi ma le niumonia.

Maʻisuka i le cystic fibrosis

DM, e masani ona fesootaʻi ma le cystic fibrosis, ei ai uiga eseese mai le maʻisuka "ituaiga" ituaiga I poʻo le II. O lenei mafuaʻaga na faʻamaonia ai se ituaiga faapitoa o le faʻamaʻi - maʻisuka e aʻafia ma cystic fibrosis ("diastic fibrosis-related dia-

e afaina "). I Netherlands, na maua ai le faapalepale o le kulukose i le 16% o tagata gasegase i le cystic fibrosis, ma i le 31% o le maʻisuka. Faatasi ai ma tagata mamaʻi i le cystic fibrosis matutua nai lo le 40 tausaga, o le maʻisuka na tupu i le 52%. I fafine e maua i le cystic fibrosis, o le maʻisuka e amataina i se tausaga e sili atu nai lo alii. Mo le puleaina o le maʻisuka i le cystic fibrosis, e le lava le taumafa, ma e tatau ona faʻaaogā faʻamalosi o le hypoglycemic poo insulin 15, 16.

Maʻisuka ma pulmonary mycosis

I le maʻisuka, o le gaioiga o neutrophils ma macrophages e pagatia, faʻalavelave telefoni feaveai, ma le puipuia o meaola, faapea foi ma le metabolism, ua le afaina. Faʻatasi ai ma le faʻasalaga o le maʻisuka, o nei mea e manaʻomia muamua o se faʻalavelave tele e faʻapupulaina ai faʻamaʻi faʻapitoa, aemaise lava osofaʻi o mycoses (candidiasis, aspergillosis, cryptococcosis).

Mucormycosis (zygomycosis) e mafua mai i sigi o le ituaiga o zyomycetes ma e masani lava ona atiae i tagata e matua faaletonu le puipuiga, aemaise lava i le neutropenia, o le uiga o le maʻisuka lē pulea. O le faʻamaoniga o le mucormycosis e fesoʻotaʻi ma faigata o le faʻamavaeina o se aganuu zygomycete ma le leai o se avanoa e faʻateleina ai le vevela. Togafitiga e aʻafia ai le faʻaumatiaina o aʻafiaga o le puipuia o le tino, le vavalalata o vaega ua afaina o le mama ma le faʻaaogaina o mea maualuga o amphotericin B 18, 19.

Maʻisuka ma le gasegase

O le tuufaatasiga o le maʻisuka ma le gasegase ua lauiloa talu mai aso anamua: Na tusia e Avicenna e uiga i le fesootaiga o nei faamaʻi e lua i le seneturi 11. Tuutuuga mo le faateleina o le gasegase o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka i maʻi pipisi e mafua mai i le taofiofia o le puipuiga o le tino ma le gaosia o cytokines i lalo o aafiaga le lelei o le glycosylation e le o le enzymatic. O le gaioiga o le gasegase tumau o le gasegase i le atinaʻeina o le maʻisuka e tumau pea le le mautonu.

Aʻo lei mauaina le inisalini ma le atinaʻeina o vailaʻau anti-TB, o le pulukary tuberculosis na maua i luga o le autopsy i le toeititi o le maʻisuka na maliliu i aai tele a Europa. O le malosi o le puleaina o le maʻisuka ma le anti-TB ua matua suia ai nei fuainumera, ae o le afaina o le gasegase i tagata mamai ma le seneturi lona 21 e tumau pea i le 1.5-7.8 taimi maualuga nai lo le faitau aofai o tagata 3, 22, 23. O le faateleina o le faateleina o le maʻisuka leaga le aafiaga o le mai.

I lo tatou atunuu, mo le tele o tausaga, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka o loo lamatia i le gasegase, lea e aofia ai le suesueina faaletausaga o ia mea ina ia mafai ai ona iloa suiga i mama. Ua manatu le Union International Tuberculosis Union e talafeagai le folasia o ia faiga i atunuu e maualuga le aafia o le gasegase.

O faʻafitauli o le pulmonary tuberculosis i tagata maʻi e maua i le maʻisuka e masani lava o se tulaga maualalo o le faʻamaʻiina o le maʻi, faʻavasegaina o suiga i le pito i lalo o le mama, fatuina o faigata faʻamalositino, ma faʻatapulaaina le faʻaaogaina o nisi o maʻi.

Atm ^ spres. Pulmonology ma allergology 9

www. siosiomaga-ph.ru

vailaʻau faʻamaʻi pipisi, ona o le i ai o faʻafitauli o le maʻisuka. O le atinaʻeina o le pulusal tuberculosis i tagata mamai, o se tulafono, e mafua ai faigata i le puleaina o le maʻisuka, ma o le hyperglycemia faifai pea, e le faalavelaveina ai le masani masani o faiga toefafofo i totonu o le mama i lalo o le malosi o le togafitiga o le kanesa.

Maʻisuka ma le faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi

O se mafutaga tuusaʻo i le va o le maʻisuka ma le maʻi faʻamaʻi le faʻaleagaina (LLL) e le ono tupu, sei vagana ai suiga o le mama e mafua mai i le microangiopathy ma le glycosylation nonnzymatic o elemene o le pulupeni interstitium. Ae ui i lea, o le maʻisuka na mafua ai ni faʻalavelave matuia i le faʻatinoina o le glucocorticosteroid o togafitiga, e talafeagai mo tagata gasegase i le alualu i luma o le ILI, aemaise le sarcoidosis ma le fibrosing alveolitis. I tulaga faapena, o le puleaina o le maʻisuka e maua i le faʻamoemoeina o le faʻaitiitia o le suka, ma e mafai ona faʻaleleia le lelei o togafitiga o le IDL ma le maualalo o fua o glucocorticosteroids e ala i le faʻaaogaina o plasmapheresis ma lymphocytoplasm-phoresis 26, 27.

Maʻisuka ma maʻi o le tino i totonu o le pepe

E iloa e le lelei le pulea o le maʻisuka i fafine maʻitaga e aʻafia ai le atinaʻeina o mama i totonu o le pepe. O le faʻasalaga o le faʻasologa o le autu autu o le phospholipids (phosphatidylcholine ma le phosphatidylglycerol) e faʻapupulaina ai le lamatiaga o se faʻalavelave faʻalavelave faʻafitauli o le manava o le tino (ARDS) i pepe faatoa fananau mai. O le aʻafiaga o le ARDS e faʻaititia ma le lelei o le puleaina o le maʻisuka i fafine maʻitaga. O le suʻega faʻamatalaga i le vaiaso lona 37 o le maitaga e mafai ai ona e iloiloina le tulaga o le mama i totonu o le tamaititi, o le lamatiaga o le ARDS ma faʻaumatia ai le manaʻoga e suesue i mea o le phosphatidylcholine ma le phosphatidylglycerol i le amniotic fluid 28, 29.

AD ma ARDS i tagata matutua

Pau le mea taua e fesootaʻi ma le maʻisuka o se faʻaitiitia o le lamatiaga o le atinaʻeina o le ARDS i tagata matutua, e mafua mai i le aʻafiaga o le le fiafia o le hyperglycemia, faʻafitauli o le tino ma vailaau faʻaaogaina mo le maʻisuka.

E leai se masalosalo o se faʻalavelave faʻavaomalo o le maʻisuka e pei o microangiopathy e le mafai ona aʻafia ai mama o se okeni ma se telefoni fesoʻotaʻi tele, ma le tele o suʻesuʻega i le vaitau o le 1990 e maua ai faʻamaoniga e lagolago ai lenei tulaga. Ae ui lava i lea, o faʻamatalaga e uiga i foliga o togafitiga o le maʻi suka i le maʻisuka e tumau pea le leai o se mea faʻapitoa, i lenei vaega o loʻo i ai pea le tele o feteenaiga ma "nofoaga le tumau", ma e tele lava mea tatou te aʻoaʻoina e uiga i foliga o maʻi mama i le maʻisuka.

1. Sandler M. // Arch. Faʻasalalauga. Med. 1990.V. 150.P. 1385.

2. Popov D., Simionescu M. // Itali. J. Anat. Embryol. 2001. V. 106. Faletupe. 1. P. 405.

3. Marvisi M. et al. // Recenti Prog. Med. 1996.V. 87.P. 623.

4. Matsubara T., Hara F. // Nippon Ika Daigaku Zasshi. 1991. V. 58. P. 528.

5. Hsia C.C., Raskin P. // Diabetes Technol. Ther. 2007. V. 9. Faaulu. 1. P. S73.

6. Benbassat C.A. et al. // Am. J. Med. Sci. 2001. V. 322. P. 127.

7. Davis T.M. et al. // Tausiga o le Maʻisuka. 2004. V. 27. P. 752.

8. Terzano C. et al. // J. Asthma. 2009. V. 46. P. 703.

9. Gulcan E. et al. // J. Asthma. 2009. V. 46. P. 207.

10. Barnes P., Celli B. // Eur. Resitala. J. 2009. V. 33. P. 1165.

11. Majumdar S. et al. // J. Indian Med. Faʻatasi. 2007. V. 105. P. 565.

12. Faul J.L. et al. // Clin. Med. Res. 2009. V. 7. P. 14.

13. Slatore C.G. et al. // Am. J. Med. 2009. V. 122. P. 472.

14. Higa M. // Nippon Rinsho. 2008. V. 66. P. 2239.

15. van den Berg J.M. et al. // J. Cyst. Firo. 2009. V. 8. P. 276.

16. Hodson M.E. // Baillieres Clin. Endocrinol. Metab. 1992. V. 6. P. 797.

17. Okubo Y. et al. // Nippon Rinsho. 2008. V. 66. P. 2327.

18. Vincent L. et al. // Ann. Med. Initaneti (Paris). 2000. V. 151. P. 669.

19. Takakura S. // Nippon Rinsho. 2008. V. 66. P. 2356.

20. Sidibe E.H. // Sini. 2007. V. 17. P. 29.

21. Yablokov D.D., Galibina A.I. Pulmonary tuberculosis combined with sickness infections. Tomsk, 1977.S. 232-350.

22. Stevenson C.R. et al. // Chronic Illn. 2007. V. 3. P. 228.

23. Jeon C.Y., Murray M.B. // PLoS Med. 2008. V. 5. P. 152.

24. Dooley K.E., Chaisson R.E. // Lancet Infect. Dis. 2009. V. 9. P. 737.

25. Harries A.D. et al. // Trans. R. Soc. Tele. Med. Hyg. 2009. V. 103. P. 1.

26. Shmelev E.I. et al. // Pulmonology. 1991. Nu. 3. P. 39.

27. Shmelev E.I. et al. // Faʻaaogaina o togafitiga faʻapitoa mo togafitiga. M., 2007.S. 130-132.

28. Tyden O. et al. // Acta Endocrinol. Faletupe. (Copenh.). 1986. V. 277. P. 101.

29. Bourbon J.R., Farrell P.M. // Pediatr. Res. 1985. V. 19. P. 253.

30. Honiden S., Gong M.N. // Crit. Tausiga Med. 2009. V. 37. P. 2455.>

O le faʻasalaga i le saienisi suʻesuʻega faʻasaienisi ma le aoga "Atmosphere. Pulmonology ma le Allerglogy "

E mafai ona e lesitala i soʻo seisi ofisa i Rusia ma le CIS. E fafa taimi ona lomia le mekasini i le tausaga. O le tau o se saofaga mo le ono masina e tusa ai ma le faʻasalalauga o le ofisa Rospechat e 100 rubles, mo le tasi numera - 50 rubles.

Faʻaalia tusiga lauiloa

O le le lava o le manava (dyspnea) o se lagona tiga o le le lava o le ea, i ni faaupuga ogaoga e ave ai le foliga o le paʻu.

Afai o le manava manava e tupu mai i se tagata soifua maloloina e le o se talaaga o le gaioiga faaletino poo le ogaoga o le faʻafitauli o le mafaufau, ua manatu ole tino. O lona mafuaaga o le faateleina o le manaomia o le okesene i totonu o le tino. I isi tulaga, o le dyspnea e mafua mai i nisi faamaʻi ma e taua o le pathological.

E tusa ai ma le faigata i le laasaga o le musumusuga po o le mutaaga, o le dyspnea e iloga o le manava ma le susulu, i le faasologa. O le dyspnea e fefiloi e mafai foi ma se tapulaa o vaega uma e lua.

E tele ituaiga o le manava. O le le lava o le manava e manatu o le tagata lava ia pe afai e maʻi le manava, le faamalieina i le manava, ae e le mafai ona fuaina ma e leai ni mea e tutupu. O le tele o taimi, o se faailoga o le faʻamaʻaloga, neurosis, o le pusa o le pulu. Faamoemoega o le le lava o le mānava e mafua mai i le solia o le taimi, le loloto o le manava, le umi o le manava poo le faʻamalolo, faʻapea foi ma le faateleina o galuega o maso respiratory.

Dyspnea Disease

I faʻamaʻi o le alamaʻi, o le le lava o le manava e mafai ona avea ma se taunuuga o le taofiofia i luga o le ea poʻo se faʻaitiitia i le vaega o le manava o le mama.

O le faʻalavelave i le pito i luga o le respiratory tract (tino mai fafo, tumutumu, faʻaputuina o le pipili) e faigata ai ona inu ma pasi atu i mama, ma mafua ai ona maua le manava o le dyspnea. Faʻaitiitia le lumenia o vaega mulimuli o le bronchial tree - bronchioles, tamai bronchi ma le edema inflammatory poo le spasm o latou musele malie e taofia ai le faʻamalolo, mafua ai ona maua le dyspnea. I le tulaga o le faʻaitiitiina o le trachea poʻo le bronchus tele, o le dyspnea o loʻo i ai se uiga fefiloi, lea e fesootaʻi ma le faʻasaina o vaega uma o le gaioiga.

O le a faʻafefiloi foi Dyspnea ona o le afaina o le paungyma o le tino (pneumonia), atelectasis, tuberculosis, actinomycosis (siama afaina), silicosis, infarction o le pulmonary poo le faamalosi mai fafo i le ea, vai i totonu o le vavao (faatasi ai ma le hydrothorax, pneumothorax). Ole gasegase o le dyspnea e oo i le suffocation e matauina i le pulmonary embolism. O le tagata gasegase e ave se tulaga faamalosi e nofo i le lagolago i ona lima. O le filifilia i se foliga o se osofaʻiga faafuaseʻi o se faailoga lea o le maʻisa, bronchial poʻo le fatu.

Faʻasalaga, manava le manava ma le tiga, o se ata talitutusa e matauina ma manua o le pusa ma le mumu o neura intercostal, faʻaleagaina o maso respiratory (faʻamaʻi pipisi, paʻu, myasthenia gravis).

O le le lava o le manava i le fatu fatu o se faʻamaoniga e masani ona masani ai ma faʻamaʻi. O le mafuaʻaga o le vaivai o le mānava iinei o le faʻavaivaia lea o le faagaoioia o le pumping o le augavale tauagavale ma le malolo i le toto i le pulmonary circulation.

I le maualuga o le manava, e mafai e se tasi ona faamasinoina le matuia o le toilalo o le fatu. I le laasaga muamua, o le manava o le manava e aliali mai i le taimi o le malosi faaletino: aʻe i luga faasitepu e sili atu i le 2-3 fola, savavali i luga, agai i le matagi, ma savali i se saoasaoa vave. Aʻo faʻaauau pea le maʻi, e faigata ona manava e tusa lava pe o sina popole tele, pe a talanoa, 'ai, savali i se tulaga toʻafilemu, taoto faʻasaʻo. I le tulaga ogaoga o le maʻi, o le le lava o le mānava e oʻo lava i sina taumafaiga laiti ma soʻo se gaioiga, e pei o le alu ese mai le moega, felauai solo i le fale, o le a, e mafua ai le lagona le lava o le ea. I le mea mulimuli, o le vaivai o le mānava o loʻo i ai ma o loʻo malolo atoa lava.

O osofaiga o le manava vave, manava e tupu pe a mavae le tino, mafaufauga faalelagona-faalogona po o le faafuasei, masani i le po, i le taimi o le moe e taua o le maʻisuka cardiac. O le tagata gasegase o loʻo nofo i se tulaga faʻamalosi. O le manava e pei o le manava, o le taalili, faalogoina mai se mamao. E mafai ona mataituina le faʻamalolo o le pulupam sputum, lea e faʻaalia ai le amataina o le edema pulmonary, ma le le lava o le mata, le auai o musika fesoasoani i le gaioiga o le manava, o le vavalalata o avanoa intercostal e maitauina.

E le gata i lea, o le manava o le manava e aofia ai le tiga o le paʻu, paʻu o le manava, faʻalavelave i le galuega a le loto e mafai ona avea ma faailoga o le faʻaleagaina o le myocardial, faʻalavelave faʻalavelave (paroxysmal tachycardia, fibrillation i le iniseti) ma mafua ona o le paʻu o le fatu, o le faʻaitiitia o le faʻamalolo ma le okesene i totoga ma gaʻo.

O se kulupu o le toto, o se tasi o ona uiga e puupuu le mānava, e aofia ai le anemia ma le leukemia (faʻamaʻi pipisi). O nei mea e lua e mafua mai i le faʻaititia o le maualuga o le hemoglobin ma le toto mūmū mūmū, o le autu autu lea o le felauaiga o le okesene. O le mea lea, o le okesene o totoga ma gaʻo e mamafa. O se faʻasalaga faʻaalia, o le taimi ma le loloto o le faʻaleleia o le manava - o lea ua amata ai ona faʻaaoga le tino o le okesene mai le siosiomaga ile taimi ole taimi.

O le auala pito sili ona faigofie ma sili ona faatuatuaina mo le mauaina o nei tulaga o se suega masani o le toto.

O le isi vaega o le endocrine (thyrotoxicosis, maʻi suka) ma maʻi faʻamaʻi (peʻa).

I le thyrotoxicosis e le thyroid coland, ua tele naua mea e maua mai i le hormones, ona o le aafiaga o le faʻavaveina o metabolic processes, faʻalauteleina o le metabolism ma le faʻaititia o le okesene. O iinei, o le le lava o le manava, e pei o le anemia, e tauia i le natura. E le gata i lea, o maualuga maualuga o le T3, T4 e faʻaleleia ai le gaioiga o le loto, e saofagā ai i faʻalavelave faʻafuaseʻi e pei o le tachycardia paroxysmal, faʻamalamalamaina o le inisititino ma aʻafiaga ua taʻua i luga.

O le Dyspnea i le maʻisuka malosi e mafai ona mafaufauina o se taunuuga o le microangiopathy o le maʻisuka, e mafua ai ona soli le manumalo, o le okesene o le matelaina o sela ma masini. Le fesoʻotaʻiga lona lua o faʻatoʻa fatuga - o le maʻisuka nephropathy. O fatuga fatu e fatuina ai se vaega o le totoina o le toto - erythropoietin, ma lona maʻi le maua.

Faʻatasi ai ma le tele o meaʻai, o se taunuuga o le lafoaia o mea faʻapipiʻi i totonu o totoga o le tino, o galuega a le loto ma mama, e faigata, o le faimalaga o le diaphragm ua gata. E le gata i lea, o le manufeʻai e masani ona faʻatasi ma le atherosclerosis, maualuga maualuga, e aofia ai foi le solia o la latou galuega ma le tupu o le manava.

O le le lava o le manava e oʻo i le tikeri o le paʻu e mafai ona mataʻituina i fua eseese. O le faiga o lona atinaʻe e aofia ai le faateleina o le mafai ona gafatia o le puipui vascular i le microcirculatory level ma le oona o le pulmonary edema, faapea foi ma le faaleagaina tuusaʻo o le loto i le gaioiga o le tino ma le toto i le pulmonary circulation.

Faʻavave o togafitiga manava

E le mafai ona faʻaitiitia le manava e aunoa ma le malamalama i le mafuaʻaga, faʻamautuina le faʻamaʻi lea e mafua ai. Mo soʻo se tikeri o le dyspnea, mo le fesoasoani taimi ma le puipuia o faʻafitauli, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi. Fomaʻi, o lona agavaa e aofia ai le togafitiga o faʻamaʻi ma le le lava o le mānava, o le fomaʻi, cardiologist, endocrinologist.

O tagata faapitoa o le AVENUE centers autu o le a tali auiliili ma i se auala e faigofie ona maua uma fesili e faatatau i lou faafitauli ma o le a faia mea uma e foia ai.

fomaʻi, cardiologist MC Avenue-Alexandrovka

Zhornikov Denis Alexandrovich.

Uma le manava: mafuaʻaga autu, fautuaga a se tagata tomai faapitoa

O le le lava o le mānava o se maʻi le manava, o se faʻaopoopoga i ona taimi ma / poʻo le loloto, lea e masani ona o mai faatasi ma se lagona o le le lava o le ea (kesi), ma o isi taimi e matatau ai, fefe. O le a le mafai ona taofi i le saolotoga saoloto.

O le le lava o le manava e masani lava o se faailoga o se maʻi. Ae ui i lea, o le puupuu o le mānava e tatau ona iloga mai le manava o le manava ma le faʻaleagaina o le atuatuvale poʻo le faʻamalolo (i le mataupu mulimuli, o le manava o le pisapisao e faalavelaveina i lagona loloto).

O mafuaaga mo le foliga mai o le manava o le manava e tele. O le faʻatinoga ma le ituaiga o fesoasoani o le a eseese e faʻatatau i le vave (faʻafuaseʻi) o se osofaʻiga o le faʻavaivaia po o le le lava o le manava e faʻateleina le alualu i luma ma e tumau le tumau.O le dyspnea o se faailoga lea o se maʻi.

Faʻalavelave osofaʻiga o le manava o le manava

O mafuaʻaga sili ona taatele o se osofaʻiga mataʻutia o le manava o le manava, toso.

  1. Se osofaʻiga o le fomaʻi o le bronchial.
  2. Faʻavavevaveina o le gasegase faʻamalosi.
  3. Loto o le fatu - "maʻi fomaʻi".
  4. Se faʻateleina o le toto suka ma le acetone i le maʻisuka.
  5. Spasm o le larynx faʻatasi ai ma allergies poʻo le ogaoga o le mumu.
  6. O fafo i le auala vaalele.
  7. O le thrombosis o ipu o le mama poʻo le mafaufau.
  8. Faʻafitauli matuia ma faʻamaʻi pipisi ma le maualuga o le fiva (pneumonia tele, maningitis, abscess, ma isi).

Dyspnea i le bronchial asthma

Afai o loʻo maʻi le tagata maʻi mai le bronchitis obstructive poʻo le fomaʻi mo sina taimi ma ua maua o ia e fomaʻi, ona muamua lea e te manaʻomia le faʻaaogaina o se fagu moli faapitoa ma se bronchodilator, e pei o salbutamol, fenoterol poʻo serodual. Latou te faʻamalolo le spasm o le bronchi ma faʻateleina le tafe o le ea i totonu o mama. E masani lava 1-2 inumaga (inhalations) e lava e taofi ai se osofaʻiga o le paʻu.

I lenei tulaga, e tatau ona tausisia tulafono nei:

  • E le mafai ona e faia le sili atu i le 2 inhalations - "injections" i se laasaga, ia le itiiti ifo i le 20 minute le umi e tatau ona matauina. O le tele o taimi e faʻaaogaina ai le tagata e faʻaleleia ai le tino e le faʻaleleia ai ona aʻafiaga, ae o foliga vaaia o aʻafiaga, e pei o palpitations, suiga i le toto maualuga - ioe.
  • Aua le sili atu i le maualuga o aso taitasi o le tagata e faʻaleleia le fale, ma faʻaaogaina le faʻaaoga i le ao - e 6-8 taimi i le aso.
  • O le faʻaogaina masani, masani o le faʻaaogaina o se tagata maʻi ile umi o le osofaʻiga o le gaogao e matautia. O le manava malosi e mafai ona alu i totonu o le tulaga o le asthmatic, lea e faigata ona taofi e oʻo lava i le potu maʻi tigaina.
  • Afai a maeʻa ona faʻaaogaina (e 2 taimi 2 "injections") o le tagata e faʻaleleia, e le alu ese pe faʻalautele foi le mānava, valaau loa i se falemaʻi vave.

O le a se mea e mafai ona faia aʻo leʻi oʻo mai le falemaʻi?

Le tuʻuina atu o le ea malulu lelei i le tagata gasegase: tatala se faamalama po o se faamalama (e le fetaui le malulu o le ea!), Aveese ofu fufusi. O isi gaioiga e faʻalagolago i le mafuaʻaga o le manava o le manava.

I se tagata e maua i le maʻisuka, e taua tele le fuaina o le maualuga o le suka o le toto ma se glucometer. I maualuga maualuga o suka, o le insulin o loʻo faailoaina, ae o le aia tatau lea a fomaʻi.

Fautuaina mo se tagata e maua i le maʻi fatu e fua ai le toto (e mafai ona maualuga), tuʻu i lalo. O le taoto i luga o le moega e le talafeagai, ona o le mānava mai lenei mea o le a atili faigata. Faʻamaulalo vae ina ia sili atu le tele o le vai o le toto mai le fatu e alu i vae. I luga o le maualuga (e sili atu ma le 20 mm Hg Ata) luga atu o le masani), afai e mafatia le tagata i le maualuga o le toto maualuga mo se taimi umi ma o loo i ai fualaau mo le mamafa i le fale, ona mafai lea ona e tago i se fualaau faasaina ua faatonuina muamua e se fomaʻi e taofi ai faalavelave matuia, e pei o le ufiufi po o le gaʻo.

Manatua, afai e maʻi se tagata mo le taimi muamua i lona olaga - aua le tuʻuina atu na o oe lava fualaau.

O nai upu e uiga i le laryngospasm

E tatau foi ona ou fai atu ni nai upu e uiga i le laryngospasm. Faʻatasi ai ma le faʻaaloalo, e lagona ai le manava manaia (stridor), faʻalogo i se mea mamao ma e masani ona o mai faatasi ma se maaleale "tale". O lenei tulaga e masani lava ona tupu i ni gasegase mimiti viral respiratory, aemaise i tamaiti. O lona mea e tupu e fesoʻotaʻi ma le ogama o le edengela ma le mumū. I lenei tulaga, aua nei afifi lou faai i ni mafanafana mafanafana (e mafai ona faateleina le fulafula). E tatau ona tatou taumafai e faatoafilemu le tamaititi, avatu ia te ia se vaiinu (faʻafefe o gaioiga e faamaluluina le fulafula), maua avanoa i le malulu malulu. Faatasi ai ma se sini faʻalavelave, e mafai ona e tuʻuina le sinapi i ou vae. I laʻititi laʻititi, atonu e lava lea, ae o le falemaʻi e tatau ona valaʻau, ona o le laryngospasm e mafai ona faʻatupulaia ma vaʻaia atoa le vaalele.

Faʻavave le manava

O foliga vaaia ma le faasolosolo malie o le manava o le manava e sili ona maua i siama poʻo le fatu. E masani lava o le manava vave ma le lagona o le le lava o le ea e aliali muamua i taimi o le malosi faaletino. E faasolosolo lava, o le galuega e mafai ona faia e se tagata, poʻo le mamao e mafai ona ia alu i ai, faʻaititia. O le mafanafana o gaoioiga faaletino e suia, o le tulaga o le olaga e faaitiitia. O faʻamaoniga e pei o palpitations, vaivaiga, pallor poʻo le lūlū o le paʻu (aemaise lava pito i tua) e aofia ai, fulafula ma tiga i totonu o le fatafata e mafai. E fesoʻotaʻi ma le mea moni na amata ona faigata mo le tino po o le loto e faia lana galuega. Afai e te le faia se gaioiga, o le le lava o le manava e amata ona faʻalavelave i sina taumafaiga itiiti ma malolo.

E le mafai ona faʻamalolo le manava lemu e aunoa ma togafitiga mo le faʻamaʻi na mafua ai. O le mea lea, e tatau ona e sailia fesoasoani faafomaʻi ma ia suʻesuʻeina. I le faaopoopo atu i mafuaaga ua mafua mai, o le puupuu o le mānava e foliga mai i le anemia, faʻamaʻi toto, faʻamaʻi rūmati, cirrhosis, ma isi.

A maeʻa ona faʻatuina se faʻamaʻi ma se togafitiga mo togafitiga faʻapitoa i le fale, e fautuaina e usitaia fautuaga nei:

  1. Faʻaaoga vailaʻau e masani ona faʻamatala e lau fomaʻi i taimi uma.
  2. Faʻatalanoa ma lau fomaʻi pe oa vailaʻau ma po o le a le fualaau e mafai ona e faia i lou lava taimi i se faʻalavelave faʻafuaseʻi ma teuina nei vailaʻau i totonu o lau fale falemaʻi falemaʻi.
  3. Savalivali i aso uma i le ea fou i se auala lelei, e sili atu ma le afa itula.
  4. Taofi le ulaula.
  5. Aua le soona inu, e sili le lelei ona 'ai soo i ni vaega laiti. O le tele o meaʻai e faʻaleleia le manava o le manava po o le faʻaleleia o foliga vaaia.
  6. Mo allergies, fomaʻi, taumafai e aloese mai le faʻafesoʻotaʻi ma mea e mafua ai osofaiga a le foma (pefu, fugalaau, manu, mea manogi, ma isi).
  7. Mataitu le toto maualuga, ma le maʻisuka - toto toto.
  8. E tatau ona faʻaumatia faʻavavevave, faʻaitiitia le masima. Faʻatasi ai ma fatu ma fatu fatu fatu, o le cirrhosis o le ate, o le faʻaaogaina o le tele o le vai ma le masima e maua ai le vai i totonu o le tino, lea e mafua ai foi le le lava o le manava.
  9. Faia faʻatinoga i aso uma: gaoioiga faapitoa filifilia ma manava faʻamalositino. O le togafitiga o le tino e faʻavasegaina ai le tino, faʻateleina ai le faʻaagaga o le fatu ma mama.
  10. E mamafa i taimi uma. O le maualalo o le mamafa o le 1.5-2 kilokalama i ni nai aso o se faailo o le faatumauina o le tino i totonu o le tino ma le taʻavale o le le lava o le mānava.

O nei fautuaga o le a aoga i soʻo se faʻamaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga