Maʻisuka ma mea uma e uiga i ai

O nisi faʻamaʻi e faapitoa lava. O nei pancreatitis ma le maʻisuka.

Ona o lenei mea, atonu e foliga mai e leai se sootaga ma isi. O le mea moni, o le a le mea masani i le va o le mumunia ma le toto maualuga?

I le taimi nei, o nei faʻamaʻi tuga uma e fesoʻotaʻi ma e masani ona matauina i le tasi tagata maʻi. O le pancreas e lua ona galuega. E maua ai enzymes ma inisalini. Muamua e tatau mo le faʻamavaeina o meaai, le lua - glucose.

Faʻafitauli i le pancreas e oʻo atu ai i le maʻisuka. I le tele o tulaga, o se maʻi "suamalie" o le ituaiga lona lua e atiina ae. O se faʻalavelave faʻalavelave lenei e tupu i le sili atu ma le 1/3 o tagata na maua i le pancreatitis.

Le faiga o le atinaʻe o le maʻisuka

Mo le pancreatitis e tumau, o le a tele se taimi, e oʻo atu i le 10 tausaga. I lenei vaitau, e maua ai e le tagata maʻi le tiga i nisi taimi ile tigaina o le hypochondrium. O nei lagona le lelei e manatu i ai o faailoga autu o se maʻi.

Ae o le tiga e mafai ona vave pasi, ma ua galo le gasegase e uiga i lona malaise seia oo i le isi osofaiga. Afai e te le mulimuli i se taumafataga, aua nei e faʻaaogaina vailaau, o maʻi faʻaleagaina e faʻagasolo. I lenei tulaga, o le tagata gasegase e le gata na popole e uiga i le tiga i le itu tauagavale.

O faʻamaoniga e aliali mai e faʻaalia ai le leaga o meaʻai:

O lenei laasaga o le gasegase o le pancreatitis o loʻo faʻaalia foi i le faaletonu o le gataifale gaʻo. O le maualuga o le kulukose i le toto e faʻaititia, e tupu faʻafuaseʻi ma faʻafuaseʻi. O lenei mea mataʻutia e mafai ona malamalama i ai - vevela beta e faʻaitaita, latou te tali atu i le mumū e ala i le faʻasaʻoina o le maualuga o tui o le inisalini.

A oʻo i luma le pancreatitis, e le mafai e le pancreas ona toe taulimaina ana galuega o le endocrine. I lenei tulaga, o le tagata gasegase e maua le glucose toleni. O lona uiga, a maeʻa ona 'ai i le toto o le tagata maʻi, e mafai ona iloa se mea taua o le suka, o lona maualuga e le faʻaitiitia mo se taimi umi.

E umi se taimi e faʻaleleia ai le maʻisuka. E masani lava e tusa ma le lima tausaga.

O le tele lava o taimi, e tupu ai le maʻisuka ituaiga 2 pe a faʻamaonia le lava o le inisalini, ae o lona ulu i totonu o le toto e faigata.

Ole glucose ole tino e le oi totonu o le ate ma musele, ae aafia i le faaleagaina o vaʻa toto. Afai o le maʻisuka ituaiga 1 e tupu, o le mumumato inflammation e mafua ai le suia o suauu pancreatic i le gaʻo po o le fesoʻotaʻiga. I lenei tulaga, o siaki masani e faʻamalosiina, faʻaitiitia le laititi, ma atrophy.

E le mafai ona toe faʻauʻuina a latou galuega - latou te tuʻu le tuʻuina atu o le suavai ma le inisalini i totonu o le toto ma maliu ai o se taunuuga. O lenei faiga e taʻitaʻia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. I lenei tulaga, e tatau ona e iloa o le necrosis cell cellcase o se mea e le mafaafitia. O le gaosiga o le inisalini e le tupu, i le toto o loʻo i ai se faʻaopoopoga o maualuga o suka.

Faailoga o Pancreatitis

I le amataga lava o le faamaʻi, o le tagata maʻi e mafatia i le tigaina o tiga. O loʻo lisi i le itu tauagavale o le hypochondrium. Faʻasaga tiga mo se mafuaaga. O se tali lea i meaʻai. Faʻaaliga leaga e tutupu e tusa ma le 2 itula pe a uma le 'aiga o le taeao, aoauli, ma isi. I le taimi lea, o meaʻai e ulu atu i totonu o le toto. E manaʻomia e ia le sua o le pancreatic.

O le fausaga o le pancreas

O masina muaʻi o le atinaʻeina o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i tiga faʻavaitaimi ma mulimuli ane lemu. Afai e te le o gauai atu i nei osofaiga faifai pea, aua le mulimuli i le taumafataga - pancreatitis e avea ma taimi masani.

O le faʻamaloloina o faʻamaʻi e faʻaalia e ala i faʻamaʻi saʻo e fesootai ma le gastrointestinal tract. Faʻaleagaina, afaina o le fatu, leisa, leai se manaʻoga - mamao mai se lisi atoa o faʻalialiavale o le pancreatitis. O le faʻamaʻi e aʻafia ai sela e faʻasaoina le suavai. Le leai o latou aoga e tau atu ai i se faafitauli ogaoga - leai se aoga o meaai.

O le tele o taimi, o le maʻi e amata vave. O le tagata maʻi e oʻo i le ogaoga, faʻavauvau i le itu tauagavale. O le osofaiga e mafai ona umi ni nai itula.

E le mafai ona e onosaia na tiga, e tatau ona e valaau i se fomaʻi. Afai e masalomia le pancreatiti, o le tagata maʻi e ofoina atu ina ia togafitia i se falemai.

I faʻamatalaga muamua o le maʻi, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma faʻapitoa ona faia uma ana tofiga, talu ai o loʻo faʻafefe faʻataʻitaʻi ma se faʻalavelave matuia e faʻaumatia ai le tino atoa.

E faapefea ona togafiti pancreatitis?

O nisi taimi e le mafai ona taofia le atinaʻeina o se maʻi "suamalie". O le taua ma maʻi uma i lenei mataupu o le a tele ni taumafaiga ma ni tupe.

Ae ui i lea, i lenei tulaga, e le tatau i se tasi ona fiu, aua o le faateleina o le glycemia e faaleagaina uma totoga ma mamanu, e oo atu ai i le oti o le tino.

O le sini o togafitiga o le faʻalavelaveina o le faʻaleagaina o le pancreatic. Ina ia ausia, e tatau ona e faʻaaogaina statins, fualaau oona e fesoasoani i le gaogao e lelei le galuega, faʻagesegese le oti o sela. I le faʻaopoopoga, o faʻamaonia faʻapitoa ua faʻamatalaina e maua ai le gaosiga o le gaosiga o le carbohydrate masani.

I le maʻisuka ituaiga 1, e manaʻomia le inisalini. Afai e oʻo mai i le ituaiga lona lua, e mafai ona faʻaaoga fualaʻau i le amataga o lenei faʻamaʻi. A oʻo i luma le faʻamaʻi, o le togafitiga e itiiti se aoga, ona o le le lava o le insulin e avea ma mea atoatoa. Ae ui i lea, o tulaga maualuga o lenei vailaʻau, e talafeagai mo le ituaiga muamua o faamai, e le o manaomia iinei.

E faʻapefea ona faʻatulaga lelei meaʻai?

O se tasi o mafuaʻaga autu o pancreatitis ua leva ona iloa. O lenei mea e le lelei le taumafa.

E mafai ona e faʻaaluina le tele o tausaga i togafitiga, faʻaaoga uma vailaau talafeagai mo lenei mea, ma e le maua ai se taunuuga lelei pe afai e te le amanaiaina le taumafataga.

O le taumafa a se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka e ese mai le laulau o se tagata maʻi ua maua i le faʻalavelave le afaina o le pancreas. Mafatiaga mai le pancreatitis, e tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaai e aofia ai gaʻo, meaʻai gaʻo. O le vaega mulimuli e tatau ona faʻamatalaina atili auiliiliga.

Na o le faʻaitiitia o le faʻavaveina o le gaʻo gaʻo e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaeina o le maʻisuka ituaiga 2 i le tele o taimi. Sweets, o falaoamata oloa e mafai ona aofia i totonu o le taumafataga i ni mea laiti, talu ai o lenei meaʻai e faʻatele ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le le tausisia o lenei tulafono e mafua ai le vevesi tele o le pagatia. Mai lenei mea, e vave ona ia ofuina.

O fomai e masani ona fautuaina le tagata maʻi e tuuese mea nei mai le meaai:

O le soʻonaʻaina o le pancreas ma meaʻai e tele e le fautuaina. E lima taumafataga i le aso e naʻo se tulaga talafeagai, ma lelei, o tagata gasegase ma pancreatitis e tatau ona 'ai e sili atu i taimi uma. E taua le faʻagaloina o faʻalavelave vave ile alu, faʻaaogaina o meaʻai vave.

E tatau ona tatou manatuaina le aga masani tuai - 'ai i le laulau, maeʻaeʻa meaai. Pancreatitis o se faʻamaʻi lea e masani ona matauina le le lava o le uʻamea i totonu o le toto. I lenei tulaga, e le tatau ona 'ai e le tagata maʻi aano o manu ma apu.

O le a manaʻomia le faʻaleleia o mea o le hemoglobin ma le fesoasoani a isi oloa. E aofia ai:

Vitamini ma minerale e taua tele i le taumafa a se tagata maʻi i le pancreatitis. 300-400 g fualaau faisua ma fualaau aina o le a manaʻomia i aso uma.

Puipuia i le taumafataga e tatau ona oʻo i le 200 g, gaʻo - e leai se sili atu i le 120 g. E tatau ona totogia faapitoa le teuina o ipu, i le aso e le sili atu ma le 60 g.

O fua uma e tatau ona faia e faʻamautinoa ai le maʻi. E le faigofie, ae mafai ona ausia. A aunoa ma le tausisia o le togafitiga o togafitiga, e lagolagoina e se mafaufauga mafaufau lelei, e le mafai ona faia.

O meaʻai manogi e tatau ona tuʻuese mai le taumafataga.

O le tele o fualaau faisua, fualaau, protein ma gaʻo ua talanoaina i luga. O nei faʻamaumauga e tatau ona avea ma faavae. E tatau ona e fuafua i le aso le taua o le taumafa. Mo tagata, o le malosi o le taumafataga o le aso e le tatau ona sili atu i le 2500 Kcal, mo tamaitai - 2000 Kcal.

O mea lelei mo nei faʻamaʻi o loʻo taʻua o meaʻai paleni. E taua le taʻua faʻaeseese e uiga i oloa e faʻaleagaina le mucosa gastric. E faasa ona aofia i latou i le taumafataga. O nei mea vevela vevela, vine, radis, kalaka.

O mea lelei o loʻo fufulu ipu. E le afaina ai foi le meaʻai i meaʻai.

Pe a maʻi le tagata maʻi i se tulaga o le faʻamagaloga, o meaʻai mo ia e kuka i totonu o le ogaumu, poʻo le sisi. O le meaʻai, falai, faʻafefe, ulaula, ma le pata i le vaitau lea e faʻatagaina ona 'ai, ae o le fualaau o meaai leaga e tatau ona laʻititi.

O le isi mea e manaʻomia o le lisiina o oloa e mafai ona aliali mai i le laulau a le tagata maʻi pe afai o le alauni o calorie, gaʻo, gaʻo ma pulu.

I taimi ogaoga o le faʻamaʻi, toe faʻaleleia pe a maeʻa, o mea leaga e faʻatoʻa ese ma vavae ese mai le taumafataga. O manaʻoga lautele ia mo le lisiina o tagata gasegase ma le pancreatitis faigata i le maʻisuka.

O le taumafataga mo se tagata maʻi faapitoa o le a fesoasoani i le fausiaina o le fomaʻi, o ia o le a amanaʻia uma foliga o le tino o le tagata, o lona olaga. O le mea lea, o le maʻisuka ma le pancreatitis oeo atu i totonu mo taʻaloga e manaʻomia le tele o gaʻo popo, lactating, fafine maʻitaga e manaʻomia ni gaʻo faaopoopo.

Pancreatitis i le maʻisuka: mea uma e tatau ona e iloa

O le pancreatitis o se mea na tupu i le pancreas, e mafua ai suiga e le mafai ona suia i sela ma ni masini. I le tulaga o se faʻalavelave ogaoga o le faʻamaʻi, ua suia ai se vaega taua o le tino pancreatic. I lenei tulaga, o le tino o le glandular ua faʻavaivaia i totonu o mea faʻapitoa ma gaʻo. I totonu o le tino, faʻalavelave faʻalotoifale ma fafo o loʻo faʻalavelaveina. I le tulaga o le leai o se failautusi faalilolilo, o le atinaʻeina o le le atoatoa o le eletise, ma i le tulaga i totonu o le secretory deficiency o le toleniga o le glucose ma, o se taunuuga, o le maʻisuka. O lenei ituaiga ua taua o le pancreatogenic, o lona uiga, ua faia e faasaga i le tala o le mumu o le pancreas. O le pancreatitis e masani ona mafua ai le maʻisuka malosi (DM), i se isi faaupuga. E le masalomia, o le maʻisuka e mafai ona tupu o se faʻamaʻi tutoʻatasi, ina ia mafai ai e tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 ona atiaʻe le pancreatite mataʻutia. I lenei tulaga, o le pancreatitis ua manatu o se maʻi faʻalauiloa.

Pancreatitis ma le maʻisuka: o se atinaʻe atinae

E le i oʻo i le taimi nei se manatu autasi o Scientists e uiga i le le mautonu o le pathogenesis. Ae le o se tala e faapea, o le faʻaleagaina ma le faʻaogaina o le masini faʻapipiʻi e taʻitaʻia ai le maʻisuka i le tali atu i mea faʻalavelave faʻaleagaina i sosoʻo vavalalata e maua mai ai le enzymes digestive.

O le pancreas o loʻo i ai le meatotino o le faʻatautaia elevelea. O lona uluai galuega o le gaosia o enzymes ma le faʻamalolo o la latou vaega o meaʻai mo le gaosia o meaai, o lona lua o galuega o le gaosiga o le inisalini - o le hormone e faʻasoa ai le kulūkose e ala i lona faʻaaogaina. O se umi faaumiumi o pancreatitis e mafai ona taufaamatau ai e faaopoopo atu i le vaega o le pancreas e nafa ma le gaogaina (o le enzymatic apparatus), o le nofoaga i tua, lea e pei o tamaʻitaʻi o Langerhans, o le a aafia foi.

O isi faʻamaʻi o le endocrine e masani ona galue e pei o ni faʻatau. O le maʻisuka, o le maʻisuka lona lua e foliga tutusa ma le maʻisuka ituaiga 1, ae e ese mai i le leai o se faʻaleagaina o le tino e autoantibodies.

  • I le maʻi a Itenko-Cushing, o le faʻasaʻoina o hormones mai le siama o loʻo faʻaosofia. Ma o le sili atu o le cortisol e faʻaititia ai le faʻaaogaina o le kulukose e fuluʻi, lea e faʻatele ai lona maualuga i le toto.
  • Pheochromocytoma - o le tumutumu i le mea o le hormonal. E mafai e se tumo ona gase maualuga le maualuga o tui o catecholamines i totonu o le toto, lea, e pei ona taʻua i luga, e maualuga ai le suka suka. Faʻasalaga, o le maualuga maualuga o le hormone o le ola e maua ai le inisalini. E tuʻufaʻatasia lenei ma le mea moni o le gaosiga o le inisalini e le pancreas ma le betta ua faʻavaivaia - o sulu e faasolosolo malie le atrophy.
  • Glucagonoma e maua ai le kesi-contramone hormone glucagon. Faatasi ai ma le faateleina o le pulelasi, ua tulai mai ai le le atoatoa o le endocrin system responsible for carbohydrate metabolism ma ua toe tulai mai le maʻisuka.
  • O le Hemochromatosis e fesoasoani i le faateleina o le faaputuputu o le uʻamea i totonu o le paʻu, ma e mafua ai ona faaleagaina, e aʻafia ai le faaleagaina o pulou betta.
  • Wilson-Konovalov faʻamaʻi faʻatasi ma le faʻaopoopoga o le 'apamemea i totonu o le ate, ma e solia ai le teuina o le kulukose i totonu ma, o se taunuuga, e oʻo atu ai i le maʻisuka.

Cohn's syndrome e fesoʻotaʻi ma le faʻaleagaina o le potassium metabolism. E le mafai e le hepatocytes o le ate ona faia e aunoa ma le fesoasoani o le paluka pāma, faʻaaogaina le kulukose. Ma i lenei tulaga, e tupu foi le hyperglycemia symptomatic.

I le faaopoopo atu i faʻamaʻi pipisi endocrine, lea e faʻateleina le kulukose i se tasi auala poʻo le isi, e mafai ona maua ni faʻamaʻi pipisi. E aofia ai faʻafitauli o le post-pancreatectomy, o le kanesa pancreatic, somatostatinoma. O le pancreas, i se faaopoopoga, e mafai ona avea ma se taumatau pe a oo atu ni mea matautia i le tino (pesticides, glucocorticosteroids). O le atiina ae o le hyperglycemia ma le maʻisuka e tupu i se auala faapena.

Pisreatogenic maʻisuka: mafuaʻaga ma faailoga

O le taʻitaʻiga i le pathogenesis o le maʻisuka o le pancreatogenic o le faasolosolo pea o le sclerosis ma le faʻaogaina o le masini faʻapipiʻi (e le o mea uma lava o se cell, ae o se pasene o latou.) O nisi saienitisi latou te le vavaeeseina mafuaʻaga autoimmune o le maʻi.

Pisreatogenic diabetes e atiina ae, e ese mai le ituaiga 1 poʻo le maʻisuka ituaiga 2:

  1. Faʻatasi ai ma togafitiga o le inisalini, o faʻasolosolo faʻasolosolo e sili atu ona tele.
  2. Ole le atoatoa o le inisalini e mafua ai le tele o mataupu ole ketoacidosis.
  3. O le maʻisuka Pancreatogenic e sili atu le faigofie ona faʻasaʻo i se taumafataga maualalo.
  4. Sili atu ona aoga i le togafitiga o meaʻai e maua i le maʻisuka.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka o loʻo atiaʻe e le ogatasi ma le atoatoa o le tino le atoatoa. O le le atoatoa o le insulin e mafua mai i le malosi o le inisalini, lea, i le itu, e foliga mai o se mea e mafua mai i le taumafa o le hypercaloric ma le maualuga o le maulalo o le maulalo gaʻo. E le pei o le maʻisuka ituaiga 2, o le maʻisuka o le pancreatogenic e atiina ae o se taunuuga o le faaleagaina tuusao o peta beta e le enzymes.

O le pancreatitis i le maʻi suka (o le faʻamaʻi lona lua na atiaʻe taʻitasi, ma le muamua o le talaaga) e foliga ese: o le pancreatic inflammation e le mautonu, e leai ni faʻalavelave, o se ituaiga faʻavalevalea e masani ai.

O le vaega pito i sili ona lamatia o tagata e inu i le ava malosi. E sili atu ma le 50% o tagata gasegase e amata ona maua le pancreatitis o le ava malosi. Vaega o aʻafiaga e aofia ai i latou o loʻo mafatia mai i le gastroduodenal ulcers, tagata o loʻo i ai le faʻaogaina o le le atoatoa o le protein.

O le faʻamaʻi faʻatasi ma tolu mea taua: o le maʻisuka, tiga ma le gaioiga o le gaioiga o le gaʻo. O le maʻi ma le pathogenetically, o le maʻi e mafai ona faamatalaina e pei ona taʻua i lalo:

  • Muamua, o loʻo i ai se fesuiaiga o faiga o le vevesi ma le faʻamagaloina o le faʻamaʻi. I lenei tulaga, o le tiga e tupu i le tiga o le eseesega o le mamafa poʻo le faʻaletagata. O le vaitaimi e 10 tausaga.
  • O mea faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi e oʻo mai i luma: manava, manava, faʻaitiitia le manaʻo ma le faʻamalosi. E le o toe umi se taimi e auai atu ai i le hypoglycemic episodes (o le gaʻo o le carbohydrate ua faʻavaivaia). O le hypoglycemia e tupu ona o ni meaʻai i le inisalini i le toto ona o le faaosofia o suauu beta e ala i le malosi o le enzyme pancreatic.
  • I le taimi o le faʻasalalauina o le leona o le pancreas, sela ma gasegase o loʻo faʻaauau pea ona talepe i lalo, ma o le faʻavaivaia o le kulupu o le kulukose e vave ona fai. I lena mea, o le sugar sugar is within normal limits, ae a maeʻa le 'ai poʻo le glucose toleniga sili atu le maualuga nai lo masani.
  • Pe a oʻo i le maualuga o le hyperglycemia, ma le faʻasesega o le gaosiga o le gaʻo gaʻo e oʻo atu i le maualuga, o le maʻisuka e atiina ae. O le maʻisuka na mafua ai lona amataga i le 30 tagata gasegase ma le pati pancreatitis, ma e 2 taimi e sili atu nai lo le maʻisuka mafua mai isi mafuaaga.

Pancreatogenic maʻi suka

Pancreatogenic maʻi suka - faʻamaʻi pipisi, lea e tupu i le talaaga o se laumua muamua o le pancreas o faʻavae eseese (masani o le pancreatitis). E faʻaalia mai i le le mautonu o le maʻi (o le manava, manava, vevela taimi i le faʻasolosolo) ma le atinaʻe faifaipea o le hyperglycemia. O faʻamatalaga e faʻavae i luga o se suʻesuʻega o le faʻamatalaga glycemic, o le biochemistry toto, ultrasound, ma le MRI o le pancreas. Togafitiga e aofia ai se taumafa e maualalo i gaʻo ma "vave" gaʻo gaʻo, le faʻaaogaina o le enzyme ma le suka, ma le teena o le ava ma le ulaula. A maeʻa le taotoga, o le togafitiga o le inisalini e faʻamatalaina.

Faʻaiʻuga o le maʻi suka pancreatogenic

O le maʻi e amataina i le solia o le endocrine ma le exocrine o le pancreas. O mafuaʻaga nei o le faʻaleagaina o le motu o le 'au o le gland ua iloga:

  • Faʻasoga taimi o le pancreas. O faʻalavelave faifai pea o pancreatitis e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. O le afaina umi e mafua ai le faʻaumatia ma le faʻafefe o tamaʻitaʻi o Langerhans.
  • Pangreatic tipiga. O le aʻafia o le maʻisuka mulimuli ane e ese mai le 10% i le 50% e fuafua i le tele o le taotoga. O le tele lava o taimi, e tupu le maʻi pe a maeʻa le pancreatectomy, pancreatoduodenal resection, o le pancreatojejunostomy longitudinal, o le ogatotonu o le vaega caudal o le pancreas.
  • Isi maʻi faʻamaʻi. Ole kanesa Pancreatic, necrosis pancreatic e mafua ai le solia o le galuega endocrin ma le fausia o le hyperglycemia faifaipea.

E i ai tulaga faʻalavelave e mafua ai le maʻi suka i le pancreatogenic i tagata gasegase e le afaina i le pancreatic. E aofia ai:

  • Ava malosi. O le faʻaaogaina masani o le ava malosi i nisi taimi e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le pancreatitis o le ava malosi e mafua mai i le fausia o le hyperglycemia tumau pe tumau.
  • Mea e le lelei. O le tele o taumafa e maua i le gaʻo, o meaʻai gaʻoloʻo faigofie e mafai ona fesoasoani i le atinaʻe o le oona, hyperlipidemia ma le faʻavaivaia o le kulukose (prediabetes).
  • O le faʻaaoga umi o vailaʻau (corticosteroids) e masani ona o faatasi ma le tupuga o le hyperglycemia.

O le galuega mulimuli o le pancreas o le tuʻuina atu lea o le insulin ma le glucagon i totonu o le toto. Hormones e gaosia e teine ​​o Langerhans o loʻo i le siʻusiʻu o le gland. O aʻafiaga i fafo atu (ava malosi, vailaʻau), faʻalavelave faʻafuaseʻi o le pancreatitis, taotoga i luga o le gland e mafua ai ona le aoga le galuega o le insulin. O le alualu i luma o le mumū masani o le gland e mafua ai le faʻaumatiaga ma le sclerosis o le tamaʻi motu. I le taimi o le vevela tele o le mumū, o le pancreatic edema ua fausia, o le mea o loo i ai i le trypsin i le maualuga o le toto, lea ei ai lona aafiaga faʻatoʻilaloina i le inisinia o le inisalini. O se taunuuga o le faaleagaina o le mea e gata ai le gasegase o le gland, e le tumau, ona tupu ai lea o le hyperglycemia faifaipea, ua faia ai le maʻisuka.

Faailoga o le pancreatogenic diabetes mitusitus

O faʻasologa e masani lava ona tupu i tagata ei ai se mea manifinifi pe masani foi ma le faateleina o le gasegase o le tino. O le faaleagaina i le pancreas o loʻo tuʻuina atu i faʻamaʻi faʻamaʻi (manava, gaioiga, pulufana, flatulence). O lagona tiga i le taimi o le vevesi o le mumū mumū o loʻo i ai i le vailaau o loʻo aʻafia ma e ese le malosi. O le fatuga o le hyperglycemia i le pancreatitis e masani ona tupu malie, i le averesi pe a ma le 5-7 tausaga. A oʻo i le umi o le faʻamaʻi ma le tele o faʻasalaga e faʻatuputeleina, o le aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e faʻateleina. O le maʻisuka e mafai foi ona amata mai i le faaaliga o le tino pancreatiti. O le hyperglycemia postoperative e fausia i le taimi lava e tasi ma e manaʻomia le faasaʻoina e le insulin.

O le maʻisuka Pancreatogenic e agamalū ma maua ai le maualuga o le kulukose o le toto ma le tele o taimi o le hypoglycemia. O tagata gasegase e faʻaleleia lelei ile hyperglycemia e oʻo i le 11 mmol / L. O se isi faʻaopoopoga i le kulukose toto e mafua ai faʻamaoniga o le maʻisuka (fiainu, vevela, paʻu vevela). O le maʻisuka Pancreatogenic e tali lelei i togafitiga ma le togafitiga o le suka ma le suka. O le gasegase o le faʻamaʻi e faʻatasi ma faʻamaʻi pipisi ma pisia i le paʻu.

Faʻaiʻuga

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 3, o le ketoacidosis ma le ketonuria e seasea tupu. O maʻi e maua i le maʻi suka pancreatogenic e faʻaalia i osofaʻiga faifai pea o le hypoglycemia, lea eo mai faatasi ma se lagona o le fiaai, afu malulu, palloruli o le paʻu, fiafia tele, tetete. O le isi mataua i le kulukose o le toto e mafua ai le vevesi po o le leiloa o le malamalama, le atinaʻeina o faoa ma le hypoglycemic coma. Faʻasolosolo taimi umi ole maʻi suka pancreatogenic, faʻalavelave faʻapitoa i isi vaega ma tino (diabetic neuropathy, nephropathy, retinopathy, angiopathy), hypovitaminosis A, E, faaleagaina metabolism o magnesium, copper and zinc.

Faʻailoga

O le faʻamaoniga o le maʻisuka o le maʻisuka ua faigata. E mafua ona o le tolopoina o le toesea o faʻamaʻi o le maʻisuka, o le faigata i le iloa o faʻamaʻi pipisi o le maʻi. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi, e masani ona le amanaʻia faʻamaoniga o faʻalavelave o le pancreatic, e na o le hypoglycemic therapy e faʻamalosia ai. O le faʻamaoniga o le gaʻo o le tino gasegase o loʻo faia i vaega nei:

  1. Suesuega Endocrinologist. O se matafaioi taua o le faia lea o suesuega maeʻaeʻa o le tala faasolopito o le maʻi ma le sootaga o le maʻisuka ma le pancreatitis tumau, o gaioiga i luga o le pancreas, ava malosi, faaletonu o le tino, ma le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamaʻi.
  2. Glycemia monitoring. E aofia ai le fuafuaina o le maualuga o le kulukose i luga o se manava gaogao ma le 2 itula i le maea ai o se taumafataga. I le maʻisuka ituaiga 3, o le fua o le kulukose anapogi o le ai ai i totonu o tapulaa masani, ma a maeʻa ona 'ai o le a siitia.
  3. Iloiloga o galuega faʻapitoa. O loʻo faia i le faʻaaogaina o le suʻesuʻeina o meaola e fuafua ai le galuega a diastase, amylase, trypsin ma le lipase i totonu o le toto. OAM o faʻamatalaga: i le pancreatogenic diabetes, o le kullukose ma le acetone i le urine e masani lava ona toesea.
  4. Faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga. O le faʻasologa o le vevela o le manava, o le MRI pancreatic e faʻataga ai oe e iloilo le tele, faʻalogologo, pancreatic structure, le i ai o faʻaopoopoga faʻaopoopo ma faʻalavelave.

I le finocrinology, o le siakiina o le faʻamaʻi o le faʻamaʻi e faia i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaalia i le mataʻutia ma le malosi o le faʻamaʻi i se talavou ma ogaoga faʻaalia o le hyperglycemia. I le suʻega o le toto, ua maua ai faʻamalosi i pancreatic beta sela. O vaaiga iloga o le maʻisuka ituaiga 2 o le a avea ma mea taua, o le insulin resistance, o le i ai o le C-peptide i le toto ma le leai o se mailei o le hypoglycemic. O le atinaʻeina o ituaiga uma o le maʻisuka e le fesootaʻi ma faʻamaʻi pipisi o le pancreas, faʻapitoa foi ma taotoga i luga o le okeni.

Pancreatogenic maʻisuka togafitiga togafitiga

Mo le lelei sili ona lelei, e tatau ona faia faʻamalosi faʻatasi o le pancreatitis ma le maʻisuka masani. E manaʻomia le lafoaia e le aunoa o le ava malosi ma le tapaa, faʻafetaui le meaʻai ma le olaga. O le faʻamalosia o togafitiga o loʻo i ai faatonuga nei:

  • Meaʻai. O meaai mo le maʻi suka pancreatogenic e aofia ai le faasaʻoina o le palatini, hypovitaminosis, faʻaleagaga eletise. Ua fautuaina tagata maʻi e faʻatapulaʻa le latou faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ("pata"), (falaoa pata, falaoa, suamalie, keke), falai, meaʻai vela ma gaʻo. O le taumafataga autu e aofia ai eletini (ituaiga o meaʻai e maualalo le gaʻo ma iʻa), gaʻo vailaʻau (cereals), fualaau faisua. O meaai e tatau ona faia i ni vaega laiti 5-6 taimi i le aso. E fautuaina le vavae ese o apu, leki, gaʻo manu, sau sau ma le mayonnaise.
  • Totogi o le palacreatic enzyme deficient. O vailaau faʻasaʻi e aofia ai enzymes o le amylase, protease, lipase i vaega eseese e faʻaaogaina. O fualaau e fesoasoani i le faʻavaeina o le faagasologa o le faʻapalapalaina o otaota, faʻaitiitia ai le faaletonu o le protein-malosi.
  • Aveina o suālaʻau maualalo. Ina ia faʻamaonia le metabolism o le carbohydrate, o se taunuuga lelei e maua mai i le tofiaina o vailaau faʻasaina e faavae i le sulfonylurea.
  • Suʻega faʻapipiʻi sui. A maeʻa faʻalavelave faʻapitoa i luga o le pancreas ma le vaeluaina poʻo le vaeluaina o le siʻusiʻu o le gland, o le faʻavae vaega o le inisalini e faʻaalia e le sili atu ma le 30 iunite i le aso. O le maualuga o le kulukose o le toto ua fautuaina e le o lalo ifo o le 4.5 mmol / l ona o le matautia o le hypoglycemia. Faatasi ai ma le faamautuina o le glycemia e tatau ona sui i le tofiaina o vailaʻau o le hypoglycemic oral.
  • Autotransplantation o vaitusi teine. O loʻo faʻatinoina i totonu o nofoaga faʻapitoa mo endocrinological centers. I le maea ai o le faʻasolosolo manuia, o gasegase e maua i le pancreatotomy poʻo le pancreatectomy.

Forecast and Prevention

Faatasi ai ma le togafitiga faʻaleagaina o le faʻaleagaina o le pancreatic ma le faasaʻoina o le hyperglycemia, o le togafitiga o le maʻi e lelei. I le tele o tulaga, e mafai ona ausia se tulaga lelei o le tagata maʻi ma masani ai le taua o le suka. I faʻamaʻi ogaoga o le tino, galuega faʻapitoa i luga o le gland, o le faʻataʻitaʻiga o le a faʻalagolago lava i le gauai ma le taimi e toe faʻaleleia ai. O le gasegase o le faamai ua faateteleina i le tele o meaʻai, ava malosi, faasaunoa o gaʻo, meaʻai suamalie ma le vevela. Mo le puipuiga o le maʻisuka o le maʻisuka, e tatau ona taitaia se soifua maloloina lelei, lafoai le ava malosi, ma i luma o pancreatitis, faia se iloiloga taimi e se gastroenterologist.

Tuua Lau Faamatalaga