Maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma le faʻaogaina o le fatu fatuga: faʻamaoniga, mafuaaga mafuaʻaga, togafitiga togafitiga

O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto (BP). Faatasi ai ma le alualu i luma o le faamai, ua faaletonu le vaai, o le mafaufau, fatuga ma isi totoga taua o le tino o le tagata ua mafatia. O faʻamaʻi pipisi, lea e sili ona aʻafia ai le maso o le fatu, o se tasi o ituaiga o le maualuga.

Faʻamatalaga lautele i faʻamaʻi faʻamaʻi ma le leaga o le loto o le Peraimeri

O le faʻalavelave sili lea ona ogaoga o le maualuga o le toto, lea e paʻu ai le mana o le fatu, o lea e sili atu ona lemu le toto i luga o kamera. O se taunuuga, e le lava le tino e tumu i meaʻai ma le okesene. O faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻalavelave ogaoga o le fatu e tele vaega o atinaʻe:

  1. I le taimi muamua, o le hypertrophy o le ventricular left e mafua ona o le faateleina o le avega i luga o le fatu maso.
  2. O le laasaga lona lua e faʻaalia i le atinaʻeina o le diastolic (dasfunction) (o le solia o le malosi o le myocardium e faʻamalolo atoa ai, ia tumu i le toto).
  3. I le vaega lona tolu, o le faaletonu fou o le ventricle agavale e tupu (o se soliga o lona tulaga faʻaletulafono).
  4. O le taimi lona fa e maua ai se maualuga maualuga o le atiaʻe o faʻafitauli.

Mafuaaga o le faamai

O le maualuga o le maualuga o le fatu (ICD code: I11) e tupu tele lava i le talaaga o le mafaufau o lagona o le tagata maʻi, ona e masani ona galue le popole e avea o se faaoso (amata) e amata ai le togafitiga o le tino. E masani lava, o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma suiga atherosclerotic i totonu o vaa, ona o le maualuga o le cholesterol leaga i totonu o le toto. E faʻapupula i luga o puipui o maʻa, ma fai ai faʻamau e faʻalavelave i le masani ai o le toto.

O mafuaʻaga tonu mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi e fomaʻi e leʻi faavaeina. E talitonuina o le faʻamaʻi pipisi e mafua ona o le gaioiga o se faʻasologa o mea e tele, e aofia ai:

  • Mafuaaga O le faʻaopoopopoina o le faʻapipiʻiina o meaʻai i totonu o le tino e faʻateleina ai le atinaʻe o faʻamaʻi fatu cardiovascular, e faʻaleagaina ai le aoga o fualaau faʻasaina (faʻaitiitia o le toto).
  • Loto o le fatu. Faʻataʻitaʻiga e faʻaalia i le le mafai ona maua atoa le toto i le tino ona o le le manuia o le galuega faʻamalosi o le fatu. Faʻaitiitia le tigā toto e mafua ai le toto maualuga.
  • Aga masani leaga. O le ulaula faifai pea, o le tele o tui o le ava malosi poʻo fualaau oona e mafua ai le vavalalata o le lumenia o vaa i pusa cholesterol, lea e fesoasoani i le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi ma isi maʻi fatu cardiovascular.

I le tusa ma le 35% o maʻi, e leai se mea e maua mai i le fatu fatu fatu. O maʻi mo se taimi uumi e ono faʻaauau pea ona taʻitaʻia se olaga masani masani seia oʻo i se taimi latou te feagai ai ma le tiga o le fatu, lea ua uma ona faʻatasi ma le tolu o taimi o le maʻi. I nisi tulaga, o le faʻamaʻi e faʻaalia i faailoga nei:

  • puupuu le manava
  • migraine
  • hypremia o foliga,
  • tagi
  • fatu fatu
  • popolega po o le fefe ona o le faateleina o le mamafa o le pusa,
  • vavao
  • tiga i le loto ma / poʻo le sternum,
  • toto le toto.

O mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi

Ona o le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi o le fatu, ua le toe aoga le tino o le cardiovascular, ona o le vavalalata o vaʻa toto ma faʻateleina le mamafa. E pei ona faʻaalia i togafitiga faafomaʻi, o lenei fomaʻi o le maʻi e tupu i le 19% o mataupu o le faʻatupulaia o le mamafa. O tagata tomai faapitoa e le mafai ona latou iloa le mafuaaga autu e faaosofia ai le foliga mai o le gasegase maualuga e matua afaina ai le loto, ae o mea e aafia ai lenei faagasologa na faailoaina. O le:

  • mamafa tele
  • faʻasologa masani
  • ola le lelei
  • meaʻai paleni
  • faʻalavelave i le galuega a le loto.

E tusa ai ma le au atamamai, o le mafaufau o lagona o le tagata maʻi e taua tele lona taua, talu ai e masani ona faaosofia ai le atinaʻeina o togafitiga faʻapitoa i laʻau ma vaʻa. O le tele o taimi, ona o suiga o le atherosclerotic i totonu o vaʻa, ua tupu aʻe ai faʻamaʻi pipisi. Afai e aliali mai se tasi o faʻamaʻi o le maʻi, e taua le vave sailia le fesoasoani a se fomaʻi agavaa, talu ai e mafai e le tagata lava ia ona faʻaosofia le atinaʻeina o faʻafitauli matuia. O faʻamaʻi faʻamaʻi ma le faʻalavelave ogaoga o le fatu e matautia ona e mafai ona alualu i luma ma agai atu i ni faʻalavelave sili ona faigata. Ina ia aloese mai se taunuuga o le oti, e taua tele le taofia o le tupu mai o faafitauli.

Faailoga o le maʻi

E tele faʻamaoniga e faʻavae i luga o lea e mafai ai ona e fuafuaina le i ai o le faʻamaʻi pipisi. E aofia ai:

  • foliga felanulanuaʻi,
  • gaioiga malosi
  • faʻalautelega faʻatupulaia o le toto maualuga,
  • le popole o le tagata maʻi
  • o foliga vaaia o le manava manava
  • suiga o pulus
  • migraine

I le tele o taimi, e le o iai ni faailoga i le amataga o le atinaʻeina o le maʻi. E lagona e le tagata maʻi le le mautonu i le vaega lona lua o le faʻamaʻi pipisi o le hypertous ma le tele o mea e faaleagaina ai le loto - i le tulaga o le malosi malosi o le toto.

Tulaga o le atinaʻeina o togafitiga

O faʻamaʻi pipisi e matautia i le mafai ona alualu i luma. Ona o suiga i le toto, na vavaeina e fomai le faagasologa o le atinaeina o faamaʻi i ni tikeri. O le natura o le faʻalavelaveina o le cardiovascular system o loʻo amanaia.

  1. I le tikeri muamua o le hypertist (hypertonic) faʻamaʻi ma le sili ona maualuga o le leona o le fatu, o le maualuga (maualuga) o le maualuga o le toto maualuga ua maualuga - i le va o le 135-159 mm. Hg. Art., O le tuaoi o le diastolic (maualalo) le taua mai le 89 i le 99 mm. Hg. Art.
  2. O le vaega lona lua o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, pe a oʻo i le 179 mm le mamafa. Hg. Art.
  3. O le lona tolu e sili atu i le 181 mm. Hg. Art.

E i ai le tele o laasaga o le faʻamaʻi maualuga (hypertensive) faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o le fatu. O le:

  1. I le taimi muamua, o se mea itiiti e solia.
  2. I le lona lua, e mafai ona iloa mai le hypertrophia o le itu tauagavale o le loto.
  3. O le vaega lona tolu o loʻo faʻaalia i le tupuga o maʻi fatu fatu ma le le atoatoa o le fatu.

I le faʻamaʻi pipisi ma le sili ona afaina o le fatu (111.9 numera e tusa ai ma le ICD 10), e leai se faʻaoga. I le uluai laasaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le mamafa e mafai ona faʻasaina ma le fesoasoani o fualaau faʻasaina. I le laasaga lona lua o le faamai, o le mamafa e mafai ona fesuisuiai, o lea e tulai mai ai faafitauli i le soifua maloloina. I nisi tulaga, e le aoga le togafitiga antihypertensive. Mo lenei mafuaʻaga, o le togafitiga e faia i le faʻaaogaina o fualaau faasaina e faʻamautuina ai galuega a le loto. I le taimi mulimuli o le atinaʻeina o le maʻi, o le gaioiga o le loto ua faʻalavelaveina. I maʻi, o le soifua maloloina lautele ma le tiga e aliali mai i le okeni ua aʻafia.

Galuega le lelei o le fatu

O le maʻi faʻamaʻi pipisi o le a oʻo atu ai i le paʻu. I le faagasologa o le atinaʻeina o le fatu o le fatu ona o le leiloa o le malosi o puipui o le fatu, ua faʻalavelaveina ai le toto, o lona uiga, o le faagaoioia o le pumping o maso ua vaivai. Talu ai ona o le faʻaitiitia o le tafe o le toto i laʻau ma toto toto, o le toto maualuga i totonu o le fatu lava ia e mafai ona faateleina, ma avea ai ma mafuaʻaga mo ona gaioiga le lelei. I lalo o ia tulaga, e le o lelei le tuʻuina atu o le tino i le okesene, e pei lava o le fatu.

Ona o le leai o se okesene, ua amata ai ona galue malosi le fatu ina ia taofia ai le atinaʻeina o le okesene i le faiai. O lenei mea faʻapenei e faʻaleagaina ai fatu maso. O se taunuuga, o le toto maualuga e atiina ae, ma o le lamatiaga o se fatu fatu ua atili faateleina.

Faiga faʻataʻitaʻiga

Afai o se tasi o faʻamaʻi o le maʻi pipisi e aliali mai ma se mea muamua e faaleagaina ai le fatu poʻo fatugaʻo, e taua le faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi. O togafitiga fale e mafai ona afaina ai ma faʻaleagaina ai le tulaga. Seiloga maeʻa suʻesuʻega maeʻaeʻa o le tagata maʻi, o le a faatonuina e le fomai ni vailaau lelei o fualaau o le a fesoasoani i le fofoina o le faʻamaʻi ma faʻaleagaina ai le le lelei o faʻamaoniga o le maʻi.

Faatasi ai ma le fesoasoani a se suʻega faaletino, o le CG ma le ultrasound o fatugaʻo, ua faia ai se suʻesuʻega. E filifilia e le fomaʻi le togafitiga e fuafua i luga o le ata o le falemaʻi. O le cardiologist e manatu i le ogaoga o le togafitiga i le fatu.

Ona o le faaletonu o le fatu, o le gaogao o loʻo galue le lelei ma mafai ona taofia le vai i le tino. I lalo o ia tulaga, e ono foliga mai le tagata maʻi i le edema ma faateleina le toto. A maeʻa sina taimi, o le a taʻitaʻia ai le fatu o le fatu. I le tulaga e le o faia se togafitiga taimi ma faʻamaonia e faʻamaonia ai le toto, o aʻafiaga ogaoga e mafai ona tupu, talu ai e vave ona faʻaumatia le fatu. I lalo o ia tulaga, o loʻo i ai le maualuga o le lamatiaga o le fatu ma le maliu faʻafuaseʻi.

Muamua lava, o le setete o le soifua maloloina e vave tele ona tupu, o le malosi e vave ona tupu ma o le fatu ua uma ona taofia. I le lona 2 ma le 3 o le faʻamaʻi, ua tulai mai faʻafitauli. I le taimi o le faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le malosi e mafai ona vave tulaʻi vave mo le mafuaʻaga e le mafai e le fatu ona tuʻuina atu toto talafeagai ma feagai ma le faateleina o le tino vascular. O le edema pulmonary e atiina ae, lea e mafai foi ona oʻo atu ai i le oti.

O faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma fatuga fatu poʻo fatu e tutusa lava faailoga e pei o le maualuga. Mo lenei mafuaʻaga, e le fautuaina le faʻataʻitaʻiga. Muamua, e tatau ona e iloa le maʻi.

E faʻapefea ona faia togafitiga?

O faʻamaʻi faʻamaʻi poʻo le maualuga o le fatu faʻapitoa e togafitia e pei o le maualuga o le toto - faʻamalosia togafitiga faʻapitoa. Afai e te faʻasaʻoina le toto, o le a faʻaitiitia le mamafa i luga o le loto. E le gata i lea, e tatau ona faʻaaoga fualaau oona e faʻaaogaina i le togafitiga o le toilalo o le fatu. I le laasaga muamua o le atinaʻeina o le faamaʻi, faʻaaogaina le monotherapy ma le ACE. I le faagasologa o togafitiga e tatau ona taʻitaʻia ai se olaga ola maloloina.

Togafitiga e faʻatasi ma togafitiga, mea faʻapitoa o le calcium, ma beta blockers. E leai se togafitiga lautele, e filifilia e le fomaʻi e faʻatatau i uiga o le tagata maʻi ma le toto maualuga.

Faʻasologa masani

I le tulaga o faʻamaʻi pipisi ma faʻatoʻa fatuina fatuga, e aoga tele le faʻaaogaina o metotia fou o togafitiga, ae naʻo le faʻasolo mai e se fomaʻi.

O lea la, faatasi ai ma le fesoasoani a le rosehip infusion, e mafai ona e aveesea le vai mai le tino, ma faʻaitiitia ai le avega i luga o le fatu ma faʻaitiitia le fula. Ina ia saunia se mea e faʻamalolo ai, e tatau ai ona sasaa le laau totō ma vai inu ma tumau mo sina taimi. Ave le afa afa i le tele o taimi i le aso.

E mafai ona faʻaaogaina le pasili fou e togafitia ai le fatu. Fomaʻi fautuaina fusi e aofia i au meaʻai.

O lauti Chamomile, aʻafia valerian ma motherwort e iai se aafiaga lelei i le fatu.

Fautuaga a fomaʻi

Ina ia taofia le atiina ae o le faamai ma le afaina o le fatu, e taua le taitaia o se soifua maloloina, taofi le ulaula tapaa. E afaina ai le galuega a le tino atoa, talu ai ona o le nicotine e aʻafia ai le afaina o toto toto.

E taua le faia i taimi uma o faʻamalositino faaletino ma 'ai lelei ina ia leai ni faafitauli i le mamafa. Inu le 'ava malosi pe a faʻaumatia atoa.

Faʻaaliga i le maʻi

Faatasi ai ma mea masani e masani ona faia e tagata gasegase e le mafai ona maua se fomai, togafitiga o le tagata lava ia ma le faamutaina o togafitiga pe a tulai mai ni tulaga lelei o le toe faaleleia. O vailaʻau e tatau ona faʻatulagaina faʻamaonia e se fomaʻi, e fuafua i uiga patino o le tino o le tagata maʻi. O le fuataga ma le umi o le vasega e fuafuaina e se tagata poto faapitoa.

O fualaau lelei

O le maʻi fatu e togafitia i fualaau nei:

  1. Faafetai i togafitiga, e mafai ona e faʻaumatia le edema ma faʻamaonia le faʻatinoina o toto toto. I le faaaogaina o le "Hydrochlorothiazide", o le "Veapotalidone", o le "Veroshpiron", "Metoclopramide", "Furosemide" i le faamalolo tino ma le fatuga, ua aveesea, toxins ma toxins ua aveesea mai le tino,
  2. Faatasi ai ma le fesoasoani a le "Bisoprolol", "Carvedilol", "Betaxolol" e mafai ona e faʻasalalau le gaioiga o le loto.
  3. Faʻafetai i le angiotensin-faʻaliliuina o le iniseti o le enzyme, e mafai ona faʻaleleia le galuega vascular ma faʻalauteleina le latou faʻalautelega. O le faʻaaogaina o Metoprolol, Captopril, Berlipril, Kapoten, Trandolapril, Lisinopril o loʻo faʻamoemoe e toe faʻafoʻisia le atoatoaga o galuega a le loto ma toto toto.
  4. Faʻaitiitia le faʻafitauli i le fatu ma Amlodipine, Corinfar, Nifedipine, Verapamil, ma Diltiazem. O nei fualaau oona ua taʻua o le kesi o le calcium channel blockers.
  5. O aʻafiaga angiotensin receptor blockers e aofia ai: "Losartan", "Valsartan", "Telmisartan", "Mikardis".

Afai e maualuga le maualuga o le toto ona o le soliga o le faatonutonuina o le toto o le toto e nofoaga autu o le mafaufau, ona faia lea o togafitiga ma le faaaogaina o "Klofelin", "Andipal", "Moxonitex", "Physiotensa".

Faʻailoga

Talu ai talu mai le amataga o le maʻi, ua fautuaina ai soʻo se suiga i le loto, o le maʻi ua maua i le maualuga o le maualuga. O fomai e talanoa e uiga i le fatu maualuga i le taimi o le atinaʻeina o le faamai, a oo i le taimi o suesuega, arrhythmia poo le hypertrophy o le leftricric left o loo manino ona faamatalaina. O togafitiga o loʻo mulimuli mai e faia e iloa ai faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi fatu:

  • Suʻega faaletino. O le fomaʻi na te faia le paʻu, palpation ma auscultation. O se suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga e fuafua ai se manaʻoga faʻapitoa o le fatu. Faʻatasi ai ma faʻalavelave, o le fomaʻi e tosina atu le mafaufau i le faʻalauteleina o le vavalalata ma vaʻaia o le loto, lea e faʻaalia ai lona maualuga. I le gasologa o le auscultation, e iloa ai leo eseese i le okeni.
  • Electrocardiogram o le fatu. Faʻaaogaina o le ECG, e iloilo ai e le fomaʻi le galuega faakonekarate o le myocardium, o lona amio ma le paʻu. E ala i le teenaina o le axis i luga o le mea faapipii, ua maua ai le hypertrophy ventricular.
  • Suesuega echocardiographic o le myocardium. Faʻasalaga faʻamaonia i totonu o le fatu maso, faʻalauteleina o cavities, le setete o vaʻa.
  • Faʻasologa o gaʻo uʻamea ma le plexus cervical. Ua faʻatautaia le faʻafesoʻotaʻi vavalalata (CIM) (faʻafefegaiga, o le gaogao o le gaʻo, vavalalata o laulau).

O togafiti togafitiga e faʻamoemoe i le faasaʻoina o meaʻai ma le olaga (faʻaaogaina o amioga le lelei, le malosi o le tino, le faʻamalosi), faʻasaʻo le toto maualuga. E le gata i lea, o vailaʻau e faʻaaogaina e togafitia ai le le atoatoa o le fatu. E leai se mea faʻapitoa masani faʻapitoa. Togafitiga e filifilia i luga o se tagata taʻitoʻatasi, ma mafaufau i le matua o le maʻi, o le taua o lona toto, totoʻa o le cardiovascular system.

O meaai mo le maualuga o le muso o le fatu e aofia ai le faatapulaa o masima (e oo i le 5 g / aso). E faasaina le 'ai o meaʻai, meaʻai vevela, meaʻai faʻavela, meaʻai ua kukaina, meaʻai. O le aofaʻi o mea taumafa e tatau ona aofia ai fualaʻau, falaoa o le falaoa, ituaiga iʻa e tele-gaʻo, aano o manu, moa. O lisi taʻitasi taʻitasi e tatau ona malilie i le fomaʻi.

Mo le togafitiga o fualaau faasaina, i le amataga o le faamai, ua faatonuina ai le monotherapy ma le angiotensin-converting enzym inhibitors. Faʻatasi ai ma le atinaʻega o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga ma se faʻalavelave matuia i le fatu o le fatu, faʻaaogaina togafitiga, lea e aofia ai vaega nei o fualaau oona:

  • Diuretics. Faʻaititia le aofaʻi o le vai e tafe i totonu o le tino, lea e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le toto (Furosemide, Hypothiazide, Amiloride).
  • ACE inhibitors. Latou te poloka le enzyme e fai ai le angiotensin galue, lea e mafua ai le faateleina o le toto maualuga (Metiopril, Ramipril, Enam).
  • Sartans. O mea gaioiolosi o fualaau oona e maua ai saofaga i le suiga o le angiotensinogen e le toaga i angiotensin (Losartan, Valsartan, Eprosartan).
  • Paʻu o le kesi. Faʻaitiitia le faʻaaogaina o le konisini i totonu o siama, e aʻafia ai lona gaioiga o le intracellular, faʻaitiitia le toto maualuga (Verapamil, Diltiazem, Amlodipine).
  • Beta poloka. E fusifusia e Beta-adrenoreceptors, e taofiofi ai le gaioiga o le hormones o le catecholamine (Acebutolol, Pindolol, Bisoprolol).

Fualaau faasaina

Pe a tupu mai le edema, e masani lava ona faatonuina e fomai ni togafitiga - togafitiga. E aofia ai Furosemide. Ua fautuaina le fualaau faasaina mo le edema e mafua mai:

  • togafitiga o fatugaʻo
  • toto maualuga
  • cerebral edema,
  • hypercalcemia.

O le fualaau o loʻo faʻamatalaina e se fomaʻi e matua aʻafia lava. Veroshpiron o se vailaʻau faʻasaina e puipuia ai le konisini mai le tuʻuina atu o le tino. Tofia mo le puipuia o le edema, faʻapea foʻi:

  • faatasi ai ma le maualuga o le maualuga,
  • cirrhosis o le ate,
  • alu aʻe
  • afaina o le nephrotic
  • hypomagnesemia,
  • hypokalemia.

Ma faʻafetai i le faʻamaonia, e mafai ona e faʻalauteleina le faʻaogaina o toto toto. Ole fualaau faasaina e le afaina ai le tulaga lautele o le soifua maloloina ma e le afaina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Faatasi ai ma le fesoasoani a le fualaau faasaina, ua faaitiitia ai le hypertrophy o le itu tauagavale o le fatu. Faʻailoa atu i le maualuga o le malosi ma le faʻavaivai o le fatu.

Faʻafitauli faʻafitauli

O le aʻafiaga autu e mafua mai i le maualuga o le toto maualuga e le lava le toto. O lona uiga o mea nei - o le malosi o le fatu e manaʻomia e faʻatino ai galuega uma e ese mai le malosi o se okeni maloloina. O le "afi mu" o le tino o le tagata e le o se mea e sili ona mama ma pamu toto vaivai nai lo le masani. E le lelei le tuʻuina atu o meaʻai ma le okesene i le fatu. O le toto e faasolosolo lemu i totonu ole potu pamu ma o le mamafa i totonu o le atria ma le ventricles ua faateleina. O se faʻamaʻi tumau lea e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa mo togafitiga, ma togafitiga faʻamaʻi ma suʻesuʻega.

I le maualuga o le toto maualuga, o le manaomia o le toto i le tino ma gaʻo e fesootaʻi ma vaega laiti ma lapoa o le toto ua faateleina. E i ai suauu mama (faʻamaʻivale) ma le pulmonary (faʻamaʻi saʻo) venti heart heart disease. I le tulaga muamua, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le totoga e tatau ona tuuaia ai, o lona uiga, o le faateleina o le mamafa o le eletise i sikuea o le liʻo tele, i le lona lua - pulmonary, o lona uiga, maualuga le toto maualuga i le pulmonary circulation.

Mafuaʻaga talafeagai

O le mea taua i le fatu o le fatu fatu o le fatu maualuga o le faateleina o le maualuga o le toto. O lea faʻamaʻi e tusa ma le 90% o faʻafitauli mai mataupu uma o le maualuga o le toto. I tagata matutua, e tusa ma le 68% o le faaletonu o le fatu e fesootaʻi vavalalata ma le maualuga. O lona uiga o le toto i luga o vaʻa e sili atu le maualuga nai lo le tulaga faʻapitoa. O le fatu, lea e fufuluina ai le toto i lalo o ia tulaga, e faateleina ai le tele i le taimi, ma o le fatu o le fatu (potu tauagavale) e avea ma mea lautele ma lautele.

Ua faalogo tagata uma i se mea e pei o se "loto momomo." O le a lenei mea O le maʻi e fesootaʻi ma le toto maualuga e aafia ai se okeni taua, vave ona atiaʻe, ma i lalo ifo o nisi vaega e amata ona tupu aʻe i le fatu o le fatu. O nisi taimi o le myocardium e matua tele naua e le mafai e le okesene ona ulu i totonu. O lenei tulaga e taua o le angina pectoris ma e faʻaalia i se tiga ogaoga o le fata. O le maualuga o le toto maualuga e faaosofia ai le faateleina o le mafiafia o puipui o toto toto. I lalo o le faatosinaga o tupe teu cholesterol, o le lamatiaga o le fatu ma le stroke e faʻaateleina le tele o taimi.

Matou te taʻuina foi le mafuaaga o lenei maʻi fatu - atherosclerosis. Faatasi ai ma lenei togafitiga, o pusa cholesterol e faia i totonu o le sami. O aʻoaʻoga e faʻalavelave ai i le saolotoga o le taamilosaga o vaʻa toto, o le mafuaʻaga o le toto maualuga. O le aʻafiaga foi e tele sona aafiaga i luga o le fatu.

Faiga faʻavae atinae

E ui lava i le mea moni e le o vaevaeina le faʻamaʻi fatu fatu i vaevaega, o le alualu i luma o maʻi e vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • popole i le fatu faateleina, lea e tau atu i le hypertrophy ventricular left,
  • diastole maʻi e atiaʻe,
  • o loʻo i ai le toilalo o le galuega faʻavae o le ventricle agavale.

Faailoga o le fatu fatu faʻamaʻi pipisi ma le fatu fatu e faalagolago i le faʻaogaina o le ituaiga uluaʻi faʻafitauli o le myocardial ma le umi o le togafitiga. O faʻafitauli faʻapitoa o le faʻamaʻi e ono mafai ona fuafuaina i le vaai, e aofia ai:

  • tino sili atu
  • se fuainumera tele o faʻailoga (crimson striae) o loʻo i luga o le paʻu,
  • o loʻo i ai le muimui o le fatu na mafua mai i le faʻaleagaina,
  • o le le lava o le mānava e tupu i le tele o tulaga pepelo ma tulaga tūlaga, ma le isi, ao amataina le maʻi ile malologa,
  • vaivai mai le gaioiga faaletino ua faaalia,
  • o loʻo i ai se soliga o fatugaʻo, fai sina urine,
  • o loo i ai se lagona tumau o le fiainu
  • ua lagona le moe
  • tigā tiga i le solar pondus area.

Loto o le fatu e mafai ona avea ma paʻu, aemaise lava i luma o le faʻamalama o le atrial. Lotoga o le loto ma o latou taimi e mafai ona taʻu mai ai le tachycardia faʻaleaga.

O isi faʻamaoniga o lenei maualuga maualuga o le fatu fatu (faʻatasi ai ma le vavalalata o le aorta), faʻateleina le mamafa i luga aʻe o le 140/90. I tagata gasegase e le o iai fatu, e mafai ona mataʻituina se vela vevela. I totonu o mama e mafai ona i ai le malulu ma le vevela.

Isi faʻamaoniga talafeagai

O lōia latou te maitauina le tupu o ia faailoga:

  • faateleina le ate
  • fomaʻi susu,
  • fulafula o tapuvae, foliga ma le manava, faapea foi ma lima ma vae,
  • faʻalavelaveina o le faʻaogaina o le tino,
  • pusa o le pusa
  • solia o le manava,
  • lagona o le paʻu
  • vavao
  • taʻavale
  • pogisa uila,
  • puupuu le manava
  • popole, vaivaiga,
  • toso le fatu fatu.

O auala autu i togafitiga

Togafitiga o faʻamaʻi pipisi o le fatu e tatau ona faia faʻatasi. E tatau ona taulai i le tuuina atu o fesoasoani faafomaʻi, ma i luga o le oti. Mo tagata mamaʻi, o le suia o le taumafataga o le a avea ma togafitiga sili ona mataalia, aemaise lava pe a oʻo mai se faʻamaʻi pipisi i le taimi nei.

Fomaʻi mo togafitiga:

  • togafitiga e faʻaitiitia ai le toto,
  • statins ma le maualuga o le cholesterol,
  • peta blockers e maua ai le toto maualuga,
  • aspirin, lea e puipuia ai pupuni toto.

Togafitiga o faʻamaʻi pipisi o le fatu e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga manino a se fomaʻi.

I tulaga ogaoga, ina ia faateleina le toto i le fatu, e tatau ona faia se taotoga. I lenei laasaga, ua totoina le tagata maʻi i le gaioiga i totonu o le manava po o le pusa. O le masini e nafa ma le faʻamalosia o le eletise, lea e mafua ai le konekarate i le konekarate ma faʻalautele. O le faʻaaogaina o se suauu mimiti e tatau ona tatau pe a fai o le eletise o le fatu e maualalo pe toesea atoa.

Puipuiga

Auala puipuia e puipuia mai ai faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi fatu:

  • Faʻaauau le pulea lelei o le tino.
  • O le tuufaatasiga o le taumafa ma lona tausiga (o le faʻaaogaina o oloa ma le maualalo o pasene o mea oona, tele fualaau faisua ma fualaʻau, fibone, vitamini, minerale, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o meaʻai falai ma gaʻo mai le taumafataga).
  • E tatau ona teena le ulaula ma le ava malosi (faʻaleagaina le gaioiga o toto toto).
  • Faʻaauau le mamafa o le mamafa pe a ma le tasi i le masina.
  • Faia aoaoga faaletino i aso uma.
  • Lava le moe.
  • Puleaina popolega.
  • Afai e talafeagai, ave ni mea faʻasao.

O nei mea uma e manaʻomia ai le maualuga o le maualuga o le toto maualuga ma le faʻaleagaina o le fatu.

O le gaioiga sili ona lelei mo tagata mamaʻi o le savali saʻo, aau, uila.

Vaega o lamatiaga

I le lamatiaga o le fiafia i meainu malosi. E toatele e ono le ioe, talu ai ua leva ona faamaonia e saienitisi Farani mea lelei o le uaina mumu i le fatu fatu. O mea uma e foliga mai e saʻo, ae e i ai ni mea laiti. O loʻo matou talanoa e uiga i se mea masani e taʻua o le uaina mama mai vine, ma i ni vaega laiti (e sili atu ma le tasi le ipu i le aso), ae le o mea uma e fiafia i ai, o loʻo inu ai ava malosi. E tele mea ua uma ona fai e uiga i le matautia o le ulaula ma e leai se 'alofaga: o le ulaula e afaina ai o tatou loto.

O se olaga e le tauagafau o le sasa o le olaga nei. O a tatou gasegase masani e masani ona faʻalogo i le gaioiga faaletino. Afai e le lagonaina e le loto le uta, ona vave tele lea. O lea la, o le gaioiga i le ea fou e le o se mea taugata, ae o se auala e faʻaleleia ai le gaioiga o le muso o le fatu ma le puipuia o le fatu ma le toilalo o le fatu.

Faamatalaga lautele e uiga i le faamai

O le maualuga o le maualuga ma le muamua o leions o le fatu e tupu malie. O le mea sili ona taua o le malosi o le lagona poʻo le mafaufau o loʻo faʻaalia e se tagata mo se taimi umi. O le mea lea e taʻitaʻia ai le mea moni o le ANS e aʻafia ai le gasegase vascular. O lenei faʻamaʻi ua iloa i tagata ua oʻo i le 40 tausaga. O vaega o le faʻavaeina o le maʻi o loʻo faʻamatalaina i le laulau i lalo.

Mafuaaga o le faamai

E le tupu se loto mama i se tagata soifua maloloina mai se mea. I le faaopoopo atu i galuega popole, e tele mea e mafai ona avea ma malosiaga mo le atinaʻeina o le faamai. E aofia ai:

  • Ava malosi. E ui i le mea moni e faapea i totonu o tusitusiga o loʻo i ai faʻamatalaga e uiga i le soifua maloloina o le uaina ma le pia, o le faʻaali o loʻo faaalia ai e mamao ese mai le mea moni. E na o mea inu ava malosi i ni vaega laiti e maua ai le lelei, ma le teuina o analogues e mafua ai le maualuga.
  • Soifuaga masani. Ole aoga e aoga e le gata ona e fesoasoani ia te oe e maua ai lou tino i foliga, ae ona o le puipuia o le toto i le itu tauagavale.
  • Vaʻaiga faʻapitoa. Afai o loʻo i ai sau pusa po o le maualuga i totonu o lou aiga, o lona uiga o le ae maua lenei faafitauli.
  • Fuʻa. A oʻo mai le nicotine i le tino, e vaʻa vaʻa vaa ma oso aʻe le mamafa.
  • Tetee tausaga e aʻafia ai i le galuega o le cardiovascular system.
  • Totogi mamafa. E sili atu i le BMI ma suia le pasene o le gaʻo ma le muso i le itu o le muamua faaosooso faateleina le gaosiga o le cholesterol. O loʻo teuina i totonu o vaʻa, lea e oʻo atu ai i le maualuga.

Ae aua vave nei e masalosalo. Afai tatou te vaʻavaʻai i le atuatuvalega, ona oʻo lea i le fatu o le fatu i totonu o se tagata e aliali mai i le tulaga o se tuufaatasiga o mea taua, ae le o se faafitauli faapitoa se tasi.

O faʻamaʻi fatu faʻamaʻi faʻatasi ai ma se faʻasolosolo poʻo se faʻateleina pea o le mamafa. I le tulaga aoao, o foliga vaaia o lenei faailoga o le uiga o le tele o faamai o le cardiovascular system. E ono tupu foʻi le maʻi. I le tusa ma le 35% o tagata gasegase, o le faʻamaʻi e le aliali lava. Latou te faʻaauau pea ona taʻitaʻia o latou olaga masani seia oʻo i se tasi aso latou te oʻo ai i le loto tiga, lea eo mai ma le tolu o taimi o le maʻi. I se faaopoopoga, o le le faʻavauvau e mafai ona avea ma se taotoga o se paʻu poʻo se fatu oso. Afai tatou te talanoa e uiga i faʻaaliga o le maualuga o le fatu, ona mafai ai lea e le tagata gasegase ona feagai ma faʻaʻailoga nei:

  • migraine
  • fefefe fefe ona o le malosi o le mamafa o pusa,
  • puupuu le manava
  • fatu poʻo le paʻu o le fata
  • vavao.

O le toʻatele o tagata e maua i le maualuga o le toto maualuga e afaina i le tiga o le ulu o loʻo i tua o le ulu. Lanu uliuli ma paʻepaʻe o loʻo i luma o mata. Ae o le lauiloa iloga o le isu, lea e toatele tagata e manatu i se faailoga o le maualuga o le toto maualuga, e na o ni iunite lava e aliali mai. Afai e maʻi se tagata mai se gasegase mo le tele o tausaga, o le a amata ona faateleina le tele o le ventricle agavale, ma o le a taofi galuega e masani ai.

Faʻavasegaga

E ui lava i le mea moni e faapea o se vailaʻau vailaʻau e mafua ai le faateleina o le toto maualuga e i ai le igoa lautele - maualuga maualuga (maualuga), i le mea moni, o se faasologa atoa o faʻamaʻi o loʻo faʻapotopotoina i lalo o ia, o loʻo i ai faʻasologa eseese, o faʻamaoniga ma faʻamaoniga o le tino.

E tusa ai ma le faʻavasegaga o le ICD-10, latou te aofia ai vaega | 10 i le | 15. O le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi (WHO) ina ia faʻaopoopoina le faʻamautinoaga ma atinaʻe togafitiga masani faʻapitoa na faia ai lona lava faʻavasegaina, lea o le a tausisia e fomai i Rusia i le taimi e togafitia ai le maualuga.

O se aganuʻu le vaevaeina o le maʻi ile:

  • Pepa maualuga o le Peraimeri maualuga,
  • Maualuga le maualuga.

O le maualuga o le maualuga o le Peraimeri o se faamaʻi tumau tutoatasi lea e faamatalaina i le episodic poʻo le faʻalauteleina o le toto i le toto.

Faʻalagolago i tulaga faatapulaʻa o le faʻalauteleina o le toto ma le suiga i suiga i totoga o le tino, 3 vaega o le faʻamaʻi e iloga:

  • Vaega 1 - o le faʻamaʻi e le afaina ai totoga,
  • Laasaga 2 - o le suiga o totoga e fuafuaina e aunoa ma le solia oa latou galuega,
  • Laasaga 3 - faʻaleagaina totoga i totonu o le tino ma galuega le lelei.

O le isi faitioga mo le faʻaaogaina e tusa ai ma le tolu vaega o le faʻavae o fua faatapulaa o le maualuga o le toto:

  • O le BP ua manatu e masani: sulu (S) 120-129, diastolic (D) 80-84,
  • Faateleina, ae le sili atu i le tulaga masani: S 130-139, D 85-89,
  • O le maualuga o le 1 tikeri: S 140-159, D 90-99,
  • Maualuga maualuga 2 tikeri: S 160-179, D 100-109,
  • O le maualuga o le 3 tikeri: S sili atu i le 180, D e sili atu ma le 110.
Faʻavasegaga

Etiology ma pathogenesis

Etiology, aofia ai mafuaaga o le maualuga o le maualuga ma le maualuga o le maualuga. Muamua, e avea o se faʻamaʻi e atiae faʻatasi, e aunoa ma ni faʻamaʻi faʻamaʻi. Maualuga - o se taunuuga o se maʻi tuga o le tino, lea e mafua ai se suiga i le leo o toto toto.

I le taimi nei, o le maualuga o le toto maualuga o se faʻamaʻi e iai se mea e le masani ai. O lona uiga, o le mafuaaga tonu o lona tupu e leʻi faavaeina. Ae o loʻo i ai mea taua e fesoasoani i le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga:

  • O le atuatuvale o se popolega faifai pea ma le mautonu faalemafaufau lea eo faatasi ma se tagata mo se taimi umi. I lalo o nisi tuʻutuʻuga, e mafai e le atuatuvale ona tupu se faʻalavelave ogaoga ogaoga, e mafua ai le faʻaleagaina o le myocardial poʻo le afaina i totonu o le masini - o se paʻu,
  • Itū faʻatasi - o se mafutaga vavalalata ua leva ona faʻatuina i le va o tuaa na mafatia i le maualuga o le toto ma lona atinaʻe i tamaiti. E le gata i lea, o le tele o augatupulaga o gasegase maualuga o loʻo iai i gafa o le maʻi, o le taimi muamua na aliali mai ai faʻamaʻi o le maʻi,
  • O le mamafa - toetoe lava o tagata uma e maua i le maualuga o le toto maualuga - o le mamafa o le tagata, o le tele o ituaiga eseese. O se mamanu na faʻaalia: mo 10 kilokalama uma o le gaʻo visceral faasili, o le toto maualuga e maualuga i le 2-4 mm. Hg. Art.e oo lava i tagata e aunoa ma le maualuga,
  • Faʻamatalaga tomai - faʻavaivai faifai pea poʻo le faʻalavelave faaletino, o le manaʻoga e faʻalautele mo se taimi umi, faʻalogo i le pisa poʻo se siosiomaga faʻavavevave suiga o le gaioiga o galuega e latalata lava i le atinaʻe o le maualuga,
  • O sese i meaʻai ma amioga le lelei - faʻaalia le mamanu o le atinaʻeina o le maualuga o le toto ma le tele o taumafa mama. E talitonuina o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e mafua ai le faʻaaogaina o le ava malosi, caffeine, ulaula,
  • Suiga o le tausaga ma suiga o le hormonal - o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona tupu i se talavou e avea ma se taunuuga o le tele o le gaosiga o hormones sex sex - androgens. Toeitiiti lava o taimi uma, o le faateleina o le mamafa e fesootaʻi atu i suiga matuia o tamaitai e fesootaʻi ma se matāua i le maualuga o hormones sex sex in the body.
Faʻamatalaga faʻatau

Epidemiology

I le taimi nei, e leai ni mamanu manino i le salalau o le maualuga o le maualuga. Pau le mea e manatu e aafia ai le numera o tagata maʻi o le maualuga o le nofo i totonu o se nofoaga faapitoa (setete). O le maualuga o le maualuga o le faʻamaʻi o se faʻamaʻi o tagata. O le numera o mataupu i totonu o aai e maualuga atu nai lo nofoaga i tua. I totonu o itulagi o loʻo i ai se atinaʻe maualuga o le gaosiga o fale gaosi oloa, e maualuga atu nai lo itu i tua o le itu i sisifo.

O le isi itu o le averesi o le matutua o le faitau aofaʻi. O se mamanu na faaalia mai: o le matua o le matua o le matua, o le sili atu lea o numera o mataupu. E ui o le pepe faatoa fanau mai e mafai foi ona afaina i le maualuga. I totonu o le vaitausaga e sili atu ma le 40 tausaga, mai le 30 i le 40% mafatia i le maualuga o le maualuga, ma i latou oe na pasia le 60 tausaga le matua, e oo atu i le 70%.

O totoga faʻavae mo le maualuga

E TATAU ONA ILOA! O le maualuga o le maualuga ma le mamafa o mafuaʻaga e mafua ai - i le 89% o mataupu, latou te fasia se tagata maʻi ma se fatu fatu poʻo se taʻavale! Lua-vaetolu o maʻi na maliu i le 5 tausaga muamua o maʻi! O le "fasioti tagata lemu," e pei ona taʻua e cardiologists, e taʻitasi tausaga e ave miliona miliona. O le fualaau faasaina Normolife. Faʻateleina le mamafa i le ono 6 itula ona o bioflavonoid. Toe faʻafoʻisia le siʻosiʻomaga ma le gafatia. Saogalēmū i soʻo se matua. E aoga i laʻasaga 1, 2, 3 o le maualuga. Na avatu e Irina Chazova lona manatu atamai i luga o fualaau faasaina.

O le maualuga o le maualuga, e pei ona taʻua i luga, o se maʻi faʻalavelave tele.

O lona uiga, o ipu uma o le tino, ma o le mea lea o totoga uma ma tino, e aafia i le GB.

O okeni lapopoʻa tetele e sili ona aʻafia i le toto maualuga, e aofia ai:

O le fatu o le totoga tutotonu lea o le cardiovascular system, ma o le taunuuga e mafua ona o le maualuga o le toto. Ma o suiga e tutupu i le myocardium e le mafuatiaina e taʻitaʻia ai le fatu o le fatu. O le faʻapitoa o le myocardium o se mea e le lelei.

O le faiʻai o se okeni e matua maaleale lava i le hypoxia, o lona uiga, o le itiiti ifo o le solia o le microcirculation i totonu o ona vaa e oʻo atu ai i le ogaoga o faʻafitauli.

O fatugaʻo foi o totoga ma se atinaʻe lautele. Talu ai ona o le toto o le filtration ma le urine manava e tupu i totonu o le renal tubules, i upu faigofie o le "faamamaina" o le toto mai mea matautia ma gasegase o le tino taua o le tino, e oo lava i sina mea itiiti e oso ai le tele o le telefoni.

O le mata o le mata e aofia ai le tele o ipu laiti, sili ona leaga e "toso" pe a oʻo i luga le maualuga o le toto i luga atu o 160 vaega.

Maʻi faʻamaʻi fatu

E ui i le mea moni o le maualuga o le toto maualuga o se lavelave faigata o le tulafono faatonutonu o le moega lapopoʻa, e afaina ai le fatu ma o valve e tupu muamua ma o se taunuuga le lelei ma le leaga.

Talu ai ona o le maualuga o le vevela e matua faateleina i le maualuga o le toto maualuga, o le myocardium e faigata tele ona "pamu" le toto i totonu o le vaa. O se taunuuga o lenei mea, o le myocardiocytes e amata ona "tuputupu ae", poʻo le gasegase.

O le augavale tauagavale e sili ona afaina i le GB.

E le gata i lea, o le maualuga o le fatu fatu e faigata tele ona o le gasegase o le toto, lea e fesoasoani i le atinaʻeina o le siama ma le leai o se galuega galue o sela.

Hypertrophy o le taumatau tauagavale o loʻo faʻaalia ai se umi faaumiumi o le faʻamaʻi ma le mafai ona faʻapipiʻi o le toilalo o le fatu.

Faʻatonu ma faʻafitauli aʻafia

O mea e fesoasoani i le atinaʻe o le maualuga o le toto maualuga e masani lava ona vaeluaina i ni vaega tetele se lua:

  • Endogenous - e fesoʻotaʻi ma uiga ma le soifuaga o maʻi,
  • Faʻaauau - tutoatasi mai le manaʻoga o le maʻi.

E le mafai ona vavaeeseina ese nisi o mea mai isi, talu ai ona o le faʻamalosia e mafua mai i se tuufaatasiga o tulaga leaga ma totonu.

O se aganuʻu le faʻafofoga i mea o loʻo i ai:

  • Tausaga
  • Itupa
  • Laʻau tino
  • Maʻi faʻamaʻi (maʻi suka, fatu fatu fatu),
  • O vaega o le fatugalemu o le tino o le tino - o le le sologa lelei o le tino, o le faʻaosoosoina o amioga le mautonu, le gasegase i le atuatuvale,
  • O le maʻitaga, masiofo, suiga o le hormonal,
  • Faʻaauau pe maua ni maualuga o le uric acid i le tino,
  • Laʻau vavalaʻau faʻamalosi-vystonia vascular.

O fafo (faʻaaliga) o:

  • Gaioiga faaletino - e taʻitaʻia ai se olaga le lelei, o le maualuga o le toto maualuga e atiina ae 25% le tele o taimi nai lo i latou e auai i taʻaloga faaletino poʻo taʻaloga,
  • O aʻafiaga o le atuatuvale i le galuega ma i le fale,
  • Ava malosi ma ulaula.
  • O se mea e le paleni taumafa o le taumafataga. Taumafa tele-kalori, meaai gaʻo. Faʻafefiloi i mea mama ma mea vevela.
O ai o loʻo lamatia

Faiga Masani

Faʻataʻitaʻi tagata fomaʻi i le faʻaosoosoina o le mamafa. E taʻu mai ai o le tagata gasegase e le masani ai i le galuega o totoga. O le tagata maʻi e auina atu i:

O le ultrasound, MRI ma le fagu-ray o le a fesoasoani e iloa ai suiga o galuega ma masini i le fausaga o le fatu. E tusa ai ma a latou taunuʻuga, ua faia se suʻesuʻega.

O togafitiga o le faamai o le faaitiitia lea o aafiaga o mea e mafua ai le faateleina o le toto. Ioe, afai e sau i le galuega, ona fautuaina lea o le tagata maʻi e ave se tafaoga. Afai e le maua e le tagata maʻi se avanoa faapena, ona fautuaina lea o ia e sainia ma se fomaʻi o le mafaufau ina ia mafai ai ona faʻasaʻoloto le lagona o le suposrain. I lenei foi tulaga, o le a fesoasoani se vasega massage poo vasega masani i le falemaʻi. E le gata i lea, o tagata e maua i le fatu fatu faʻamaʻi e fautuaina:

Maʻi faʻamaʻi fatu

O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto. A o faagasolo le maʻi, o suiga i le gaioiga o totoga sili ona taua e tupu, ua le lelei le vaai, o fatugaʻo, fatu ma faiʻai e mafatia. O faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻalavelave ogaoga o le fatu o se tasi o ituaiga o le maualuga o le tino ua afaina ai le fatu.

Faailoga o le maualuga o le myocardium

O le maualuga o le maualuga o le fatu e mafua ai le faaleagaina o le fatu o loʻo faʻaalia e foliga mai o se lisi patino o faʻamaoniga.

O le natura o faʻamaoniga e faalagolago i le maualuga o le atinaʻeina o le maʻi. O le lisi o faʻamaoniga e aofia ai le tele o faʻaaliga.

Faatasi ai ma le ituaiga atoa o faailoga, o autu autu nei:

  1. O le leiloa le tumau o le malamalama, o le vevela e tupu i le fesootaʻi ma le solia o le fatu fatu, o se taunuuga o le toto e tafe atu i le faiʻai ua faaitiitia ma le le tumau o le siakiina o neurons
  2. Fai mai tagata o le maualuga o le maualuga e masani lava ona "lanu mumu," o se faailoga e aliali mai ona o le faʻaleleia o le va o mata o foliga e tali atu ai i le vavalalata o vaʻa o le loto.
  3. Maualuga maualuga ma le fatu fatu.
  4. Lagona e peiseai "o se fatu e puna mai i loʻu fatafata."
  5. E masani ona faʻalavelave tagata maʻi i se fefe e le mafaamatalaina, o se mea na tupu mo se mea.
  6. O le maualuga o le maualuga o le cardiac e masani ona o faatasi ma suiga faafuasei i le vevela ma le vevela.
  7. Loto fatu
  8. Sensation of ripple i le ulu.
  9. Le popole.
  10. O le fusi o mata, tapuvae o se taunuuga o le le manuia o le fatu.
  11. Faʻafiafiaga vaaia (lago, asterisks, ma isi).

E le gata i lea, o le togiina o tamatamailima ma le paʻu o pito.

Mafuaaga o le faamai

O le maʻi faʻamaʻi fatu o le solia lea o le cardiovascular system ona o le vavalalata o gaʻo toto ma le faʻateleina o le mamafa.

E tusa ai ma fuainumera, o lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e tupu i le 20% o mataupu o le faʻateleina o le mamafa.

O mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi e le o faʻamaonia lelei, e talitonuina o le maualuga o le maualuga e mafua mai i le gaioiga o se faʻalapotopotoga o mea e aofia ai:

  • afaina
  • loto vaivai
  • popole
  • leaga masani
  • meaai le lelei.

Ua talitonu fomaʻi o le faaleagaina o le fatu ona o le maualuga o le toto maualuga e mafua ona o le tulaga o le mafaufau o le tagata maʻi, ma o se popolega lea e avea o se mea e amata ai le atinaʻeina o le togafitiga i mea tau ma galu.

Faatasi ai ma mea taua na mafua ai le tele o lagona ma popolega.

E masani lava o le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi ma le sili ona afaina o le fatu e fesoʻotaʻi ma suiga atherosclerotic i totonu o vaa. E mafua lenei mea i le maualuga o le "leaga" cholesterol i le toto, lea e faʻapupula i luga o puipui o toto toto, ma faʻapipiʻiina ai le tafe toto.

Faailoga o le maʻi

O le maʻi o le maualuga o le hypertensive poʻo le maualuga maualuga o loʻo faamatalaina i faʻamaoniga nei:

  • faʻaauau le faʻateleina o le mamafa o le toto ma le faʻaosoosoina o oso oso faafuasei,
  • hypremia o foliga,
  • ugisa ma sulu
  • osofaʻi pe tuʻimomomo le ulu i le pito i tua o le ulu,
  • suiga o pulus
  • puupuu le manava
  • lagona o le popole.

O faʻafitauli o le toilalo o le fatu e masani lava ona aliali mai i taimi mulimuli o le faʻamaʻi, faʻateleina le maualuga o le toto.

O le le lava o le fatu e iloa ai lava i vaega mulimuli o le maʻi

Togafitiga o le maualuga o le toto maualuga i le faaleagaina o le myocardial

I le iloa o le fatu o lenei fatu loloto ma e uiga i ona taunuuga matautia, o le tagata maʻi e tatau ona vave amata togafitiga lona tulaga.

E tatau ona e iloa i le mataupu pe a maua e le tagata maʻi le myocardium, o le vaega lona tolu lea o le maualuga o le toto maualuga. E mafai ona togafitia e se tagata atamai cardiologist se tagata maʻi. O se tulaga mo le ausiaina o sini o togafitiga o le tuuto atoatoa lea a le tagata maʻi.

Muamua uma ua tofia:

  • (togafitiga, beta-blockers, inhibitors Ca, inhibitors ACE, ma isi),
  • tagata gasegase
  • faʻamaʻi
  • suauu e sili atu ona lelei le faʻaitiitia o le toto, i le tulaga o le faʻamaʻi o le fatu fatu ma faʻaitiitia le faʻaoga o le myocardial mo O2,
  • vailaʻau togafitiga
  • Faamalositino faamalositino, massage. O loʻo faʻataʻitaʻiina pe afai e leai ni faailoga o le tagata gasegase o le faʻasalaga o galuega faʻapitoa.

E le gata i lea, o le faitioga o le toe faʻaleleia poʻo le faʻamagaloina o se suiga tele o le olaga, o lona uiga, teenaina o masaniga leaga, aʻoaʻoga faʻapitoa, malologa, filemu ma le malologa.

O le maualuga o le maualuga, lea e aʻafia ai le toto ma o le cardiovascular system e afaina, o se taunuuga o le solia o auala faigata o le popole ma le endocrin system ma le masima masima. O mafuaʻaga o le maualuga o le maualuga o le toto: o le neuropsychic overstrain, o le mafaufau faʻaleagaga, lagona le lelei, tapunia o le ulu. O le faʻaleagaina o le agavaʻa, ova, o le maʻisuka, moa, sili atu o le sodium chloride i meaʻai e maualuga le maualuga. O se taunuuga o le maualuga o le toto maualuga, le gasegase cardiovascular, maʻi fatu o le fatu, fatuga, ma fatuga fatuga e mafua ai le urea (o fatuga e le mafai ona sola ese) e mafai ona atiae. O le mea lea, o le maualuga o le toto maualuga e iloga i le uluaʻi laʻau o toto toto o le fatu, toto toto o le faiʻai po o fatuga.

Art., O loʻo maua e ulu matua, pisa i le ulu, faʻalavelave moe.

Le lua - pe a oʻo i le 200/115 mm RT le mamafa. Art.

O le fea o loʻo faʻatasi ma ulu o le ulu, maʻi o le tino, faʻavavevave, faʻavauvau pe a savali, faʻalavelave moe, tiga i totonu o le loto. E iai foi suiga o suiga, mo se faataitaiga, o le faateleina i le itu tauagavale o le fatu, vavalalata o vaa o le retina o le tupe.

Lona tolu - pe a oʻo i le mamafa e oʻo i le 230/130 mm RT. Art.

Ma sili atu ma tumau mausali i lenei vaega. I lenei tulaga, o faʻamaʻi pipisi e faʻamatalaina manino: atherosclerosis o arteries, suiga i mea e tele i le tele o okeni, le atoatoa o le gaioiga, angina pectoris, le faʻaaogaina o le tino, le faʻaleagaina o le myocardial, le afaina poʻo le faiʻai.

O faʻalavelave faʻalavelave e tupu i le lona lua ma le tolu tikeri o le maʻi.

Faʻalogo! O togafitiga faʻamatalaina e le o mautinoa ai se taunuuga lelei. Mo faʻamatalaga sili atu ona faʻatuatuaina, faʻafesoʻotaʻi e le ALWAY se tagata tomai faapitoa.

Faʻailogaina o le vailaʻau cardiovascular, faʻapupulaina o se taunuuga o le faʻaleagaina o nofoaga maualuluga o tulafono faatonutonu vevela, o le neurohumoral ma le tele o auala ma e oʻo atu ai i le maualuga o le toto maualuga, suiga o le tino ma le suiga o le fatu i le fatu, fatugalemu o popolega ma gaʻo. O faʻataʻitaʻiga o le maualuga o le toto maualuga o le ulu o le ulu, o le tino, o le paʻu o le toto, o le le manava, o le tiga i totonu o le loto, ufiufi i luma o mata, ma isi. O le siakiina o le toto maualuga e aofia ai le mataʻituina o le toto, ECG, echocardiography, ultrasound o le fatu fatu ma le ua, toto. Pe a faʻamaonia le faʻamautinoaina, e filifilia togafitiga fualaau faʻamaonia e amanaʻia ai mea uma e aʻafia ai.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga Mataʻutia

O le matafaioi autu i le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga e faia i le solia o le tulafono faatonutonu o matagaluega maualuga o le fatugalemu o le tino e pulea ai galuega a le tino, e aofia ai le cardiovascular system. O le mea lea, o le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona mafua mai i le faʻafia ona faʻalavelaveina le faʻalavelave, faʻalavelave umi ma ogaoga le faʻalavelave, faʻalavelave faʻafuaseʻi popole. O le tele o popolega e fesootaʻi ma le mafaufau, galuega o le po, o le aʻafiaga o le vevela ma le pisa e fesoasoani i le tupuga o le maualuga.

O se tulaga lamatia i le atinaʻeina o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le masima, o le mafuaʻaga lea o le pipisi o le masima ma le faatumauina o le vai. Ua faamaonia ai o le taumafa i aso taitasi> 5 g masima e matua faateleina ai le lamatiaga o le faatupuina o le toto maualuga, aemaise lava pe afai ei ai se gasegase faʻatoʻateleina.

O le agavaʻa, faʻaleagaina i le maualuga o le toto maualuga, e tele sona sao taua i lona atinaʻe i le aiga vave (matua, tuafafine, tuagane). O le ono tulai mai o le faatupuina o le maualuga o le toto maualuga e faateleina ai le i ai o le maualuga i le 2 pe sili atu tagata vavalalata.

Siʻitia le atinaʻe o le maualuga o le toto ma fesoasoani le tasi i le isi i le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e faʻatasi ma faʻamaʻi o le faʻafefeteina o le tino, o le gaʻo, gaʻo, maʻisuka, atherosclerosis, gaʻo, maʻi tumau (tonsillitis).

I tamaitai, o le lamatiaga o le faatupuina o le maualuga o le toto maualuga e faateleina i le masiofo ona o le le atoatoa o le hormonal ma le televave o lagona ma lagona popole. 60% o tamaitai maua maualuga le maualuga i le taimi o le moa.

Tausaga autu ma le itupa e fuafua ai le faateleina o le lamatiaga o le faatupuina o le toto maualuga i alii. A oʻo i le 20-30 tausaga, o le toto maualuga e atiina ae i le 9.4% o tane, pe a mavae le 40 tausaga - i le 35%, ma a maeʻa le 60-65 tausaga - ua i ai i le 50%. I le vaitausaga e oo i le 40 tausaga, o le maualuga o le toto maualuga e sili ona taatele i alii, i le tulaga matua o le fua faatatau e suia ai le fiafia o tamaitai. E mafua lenei mea i se maualuga maualuga o le tamaʻi tama i le taimi muamua i le vaeluaga o tausaga mai faʻafitauli o le maualuga o le toto maualuga, faapea foi suiga i le taneopausal i le tino. I le taimi nei, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto.

O le tele o le faʻaleleia o le atinaʻeina o le maualuga o le maualuga o le ava malosi ma le ulaula tapaa, o se meaʻai le lelei, mamafa, leai se faʻamalositino, se siosiomaga le lelei.

Faailoga o le Maualuga

O filifiliga mo le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e eseese ma e faalagolago i le maualuga o le faateleina o le toto maualuga ma le aafia ai o totoga taulai. I taimi muamua, o le maualuga o le totoga e mafua mai i le maʻi o le neurotic: o le vevela, o le ulu o le ulu (e masani lava i tua o le ulu) ma le mamafa i le ulu, tinisitus, ootia i le ulu, faalavelave i le moe, vaivai, le mautonu, lagonaina le lofituina, vaivai, leu.

I le lumanaʻi, o le le lava o le manava i le taimi o le savali vave, tamoe, utaina, aʻeina luga o faasitepu. Ole maualuga o le toto e maualuga atu i le 140-160 / 90-95 mm RT. (poʻo le 19-21 / 12 hPa). Sweating, mumu o foliga, vevesi-e pei o le vevela, faʻapipiʻi o tamatamaivae ma lima ua lauiloa, faʻalavelave umi tiga i le loto fatu e masani lava. I le faatumauina o le vai, o le fulafula o lima e mataituina ("faailoga mama" - e faigata ona aveese le mama mai le tamatamailima), foliga, o le faalialiavale o le laumata, o le malo.

I maʻi ma le maualuga o le toto, o loʻo i ai se ufiufi, susulu o lago ma uila i luma o mata, lea e fesootaʻi ma le pipisi o toto toto i le retina, o loʻo i ai le faʻaitiitia o le faʻaaliga, o le afaina o le afaina e mafai ona mafua ai le leai o se vaaiga.

Faʻamaumauga o le Maualuga

Faʻasolosolo pe faʻalavelave le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, o le faaleagaina faifaipea o ipu o le totoga o loʻo atiaʻe: o le faiʻai, fatugaʻo, fatu, mata. O le le mafai ona iai le toto i nei totoga i le talaaga o le maualuga o le toto maualuga e mafua ai le atinaʻeina o le angina pectoris, le myocardial infarction, the hemorrhagic or stroke ischemic, asthma cardiac, edema pulmonary, exfoliating aoric anerysms, retinal detachment, urea. O le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻalavelave faʻafuaseʻi i le talaaga o le toto maualuga e manaʻomia ai le faʻaitiitia o le toto maualuga i uluai minute ma itula, aua e mafai ona oʻo atu i le maliu o le maʻi.

O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e masani lava ona faigata ona o faʻalavelave faʻafuaseʻi - faʻalautele taimi pupuu i le toto maualuga. O le atinaʻeina o faʻalavelave atonu e muamua atu i lagona faʻalagona poʻo le tino, popolega, suiga i tulaga o mea tau meteorological, ma isi mea faapena. I se faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le maualuga o le toto maualuga e matauina, lea e mafai ona ola i nai itula po o aso ma eo mai faatasi ma le vevela, o le ulu tiga, fiva, palpitations, vomiting, cardinalgia Vaʻaia vaaiga.

O maʻi i le taimi o se faʻalavelave maualuga e fefefe, fiafia poʻo le taofiofi, momoe, i se faʻalavelave ogaoga, latou te ono le iloa. Faʻasaga i tua o le faʻalavelave maualuga ma suiga o meaʻai i le toto, vaʻaia o le myocardial, faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular, faʻalavelave faʻafuaseʻi i le itu taumatau agavale.

Vaʻaia o le maualuga

I le togafitiga o le maualuga o le maualuga, e taua tele e le gata ina faʻaitiitia ai le toto, ae ia faasaʻo ma faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli i le tele e mafai ai. E le mafai ona fofoina atoatoa le maualuga o le toto, ae e mautinoa lava le taofi o lona atinaʻe ma faʻaitiitia le faʻalavelave o faʻalavelave.

O le maualuga o le maualuga e manaomia ai taumafaiga tuufaatasi a le tagata maʻi ma le fomai e ausia ai se sini taatele. I soo se laasaga o le maualuga, e tatau ai:

  • Mulimuli i se taumafataga faʻatasi ma se faʻalauteleina o taumafa o le potassium ma le magnesium, faʻatapulaaina ai le faaaogaina o masima,
  • Taofi poʻo le faʻamapulaʻaina le ava ma le ulaula
  • Lese le mamafa
  • Faʻateleina le gaioiga faʻapitoa: e aoga le alu i totonu mo le aau, faʻaaogaina o le physiotherapy, femalagaaʻi,
  • Faʻasolosolo ma umi se taimi e ave ai fualaau faasaina i lalo o le puleaina o le toto maualuga ma le mataʻituina lelei e le cardiologist.

I le tulaga o le maualuga o le toto maualuga, o fualaau faasaina e faatonuina e taofia ai le vasomotor gaoioiga ma taofiofi ai le sifi o norepinephrine, diuretics, β-blockers, antiplatelet agent, hypolipidemic and hypoglycemic, sedatives. O le filifilia o togafitiga o fualaau faasaina e faia faapitoa, taʻitasi, i le amanaʻiaina o ituaiga uma o tulaga lamatia, toto toto, o le i ai o faamaʻi faʻamaʻi ma le faʻaleagaina o totoga faʻapitoa.

O taiala mo le aoga o le togafitiga o le maualuga o le maualuga o le ausia o:

  • sini pupuu: o le maualuga o le faʻaitiitia o le toto i le maualuga o le faapalepale lelei,
  • sini uumi-taimi: puipuia le atinaʻe poʻo le alualu i luma o suiga i le vaega o totoga faʻatulagaina,
  • sini uumi: puipuiga o le cardiovascular ma isi faʻafitauli ma faʻaʻumiʻumi le soifua o le maʻi.

Faʻafitauli mo le maualuga maualuga

O aʻafiaga umi o le maualuga o le toto maualuga e fuafuaina i le tulaga ma le natura (faʻapitoa pe leaga) o le faʻafitauli o le maʻi. O le faʻasolosolo, o le alualu i luma vave o le maualuga o le toto maualuga, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le lapopoʻa III ma le faʻaleagaina tele o le faʻaleagaina o le faʻavavega o faʻalavelave faʻafomaʻi ma faʻaleagaina ai le faʻasolosolo.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le toto, o le aʻafiaga o le faʻaleagaina o le myocardial, le taʻavale, toilalo o le fatu ma le maliu vave e matua maualuga lava. O le maualuga o le maualuga ole maualuga ole maualuga o le maualuga ile tagata e mamaʻi ile talavou. Muamua, togafitiga faʻapitoa ma le pulea o le toto maualuga e mafai ona faʻagesegese ai le alualu i luma o le maualuga o le toto maualuga.

Ata faʻaleleia

O le maualuga o le maualuga o le maualuga e mafua mai i le faasolosolo faasolosolo mai o faʻalavelave faʻapitoa aʻo faʻasolosolo atu le tasi i le isi, sili atu le ogaoga. O le toilalo o totoga i totonu e le tupu i le taimi e tasi. E manaʻomia tele le taimi. O le mea lea, i tagata gasegase e maualuga le maualuga o loʻo i ai se taimi patino mo le fetuunaiga i suiga i le tino. E tele taimi e iloa ai e tagata gasegase o latou tulaga e masani ai, ma talanoa i se fomaʻi i na o tulaga e maualuga ai le mamafa i luga atu o tulaga masani masani, ma o le soifua maloloina e matua faigata lava.

Mavaega ma laʻasaga o le faʻamaʻi

O faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻalavelave matuia o le fatu o se faʻamaʻi manuia. E tolu tikeri e iloagofie e tusa ai ma le maualuga o le suiga i le toto; tolu laasaga e vaʻaia e tusa ai ma le natura o le solia o le loto.

O le tikeri lona lua o loʻo faʻaalia i le faateleina o le mamafa i le 180 mm Hg, le lona tolu - sili atu i le 180 i le 120. Talu ai ona o le solitulafono e faʻatasi ma le toilalo o le fatu, e ono mafai ona faʻateleina le mamafa ao tumau le faʻamaufaʻailoga diastolic i totonu o tapulaa masani. O lenei mea e faailoa ai le solia o le galuega a le fatu muso.

E tusa ai ma le faʻafitauli o le faʻaleagaina o le fatu, e tolu vaega o le maʻi:

  • Vaega 1 - e leai ni soliga, pe leai,
  • O le Vaega 2 o loʻo faʻatasi ma le faʻataʻitaʻiga ogaoga o le taumatau tauagavale o le loto,
  • O le Vaega 3 o le fatu fatu faʻamaʻi fatu ma le toilalo o le fatu.

I le avea ai o se tulafono, i le tulaga 1, o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga ua matauina, lea e matua lelei lava le tulaga masani pe a fai le togafitiga o le antihypertensive. I le laasaga lona lua o le faamai, e masani ona oso oso, o se tulaga maualuga o le atiaeina o se faalavelave. O le togafitiga o le antihypertensive atonu e le lava le talafeagai ona o le hypertrophy o le ventricular agavale, o le mea lea, o togafitiga e faaopoopoina i le faaaogaina o vailaʻau e faʻasolosolo ai le gaioiga o le fatu.

O le lona tolu o tulaga o faʻamaʻi pipisi o le fatu e faʻatasi ma le maualuga o le maualuga o le toto ma le fatu o le fatu. Monotherapy e le aoga, e tele faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻatasi ai ma le tiga i totonu o le loto ma le solia o lona tafaoga.

Loto le fatu

O le faaletonu o le fatu e faʻatasi ma le solia o le toto, o lona uiga, o le faʻavaivaia o le galuega faʻamalosi o le maso. O le atinaʻeina o sea solitulafono e mafua ona o le vaivaiga o le myocardial, o le leai o se malosi o puipui o le loto.

Talu ai ona o le faʻaitiitia o le toto i gaʻo ma toto toto, o le toto maualuga ua tupu maualuga i totonu o le fatu lava ia, lea e faʻapupulaina ai lona leaga. O le taʻaloga o le toto ma le faʻamaʻiina o le okesene i le tino atoa ua faʻalavelaveina, faʻapea foʻi ma le fatu o mea taumafa. Ona o le le lava o le okesene, ua faamalosia ai le fatu e galue i se auala vave, ina ia aloese mai le atinaʻeina o le hypoxia o le faiʻai. O lenei mea e faʻaleagaina ai le fatu o le fatu, o lea i luga o le taimi, maualuga le maualuga o le toto maualuga, ma le lamatiaga o le fatu o le fatu ua faateleina le tele o taimi.

Faʻatasi ai ma le fatu o le fatu, o se maualuga maualuga o le faʻaleagaina o le myocardial

Malosiaga talafeagai

Ona o le faaletonu o le fatu, o fatugaʻo e taofi le vai i totonu o le tino e maua ai le toto maualuga, talu ai e le mafai e le loto ona feagai ma le tuʻuina atu o le toto atoa i le tino atoa. O le taunuʻuga o le faʻaalia o le faʻanoanoa ma le sili atu foi le faateleina o le toto. I le aluga o taimi, o lenei mea e oʻo atu ai i le loto vaivai.

Afai e le talia e le tagata maʻi fualaau ina ia faʻamaonia ai le toto, o le a vave ona faʻaumatia le fatu. O aʻafiaga e mafai ona tutupu e mafua mai i le faʻaogaina o le myocardial poʻo le maliu faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi, lea e faʻaalia i le vave vave o le soifua lelei, o le faatelevaveina o le mamafa ma le faʻamaonia atoatoa o le cardiac.

O faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi o le laʻasaga 2 ma le 3 e o gatasi ma faʻalavelave, lea e vave vave ona tulaʻi mai le mamafa. Talu ai e le mafai e le loto ona tuʻuina atu le toto atoa ma faʻafetaui i le faateleina o le vascular tone, o se faʻalavelave e mafai ona taʻitaʻia ai. E le gata i lea, o le ogaoga o le faʻalavelave maualuga e lamatia mo le atinaʻeina o le edema pulmonary.

O faʻamaʻi faʻalavelave faʻafuaseʻi i lenei ituaiga o le maʻi e mafua ai le puʻeina o le loto

Togafitiga mataupu faavae

O faʻamaʻi faʻamaʻi poʻo le maualuga o le gasegase o le fatu e togafitia i le ala lava lea e tasi e pei o le maualuga o le toto, o lona uiga, o le faavae o togafitiga tuusaʻo. Naʻo le faʻasaina o le toto maualuga o le a fesoasoani e faʻaititia le avega i luga o le fatu. E le gata i lea, o fualaau faʻaaogaina i le togafitiga o le toilalo o le fatu e faʻaaogaina.

I le laasaga muamua o le faʻamaʻi, o le monotherapy ma le ACE o loʻo faʻatagaina ma faʻaleleia olaga. Faʻatasi ai ma le alualu i luma o le faʻamaʻi, faʻamalositino faʻamalositino, o loʻo aofia ai:

  • ACE inhibitors
  • togafitiga
  • paʻu o le calcium
  • fualaau faasaina e faamautu ai galuega a le loto,
  • peta blockers.

E leai se togafitiga lautele; o le togafitiga e filifilia taitoatasi mo tagata maʻi taitoatasi, ma mafaufau i mea e faaletonu ai le fatu ma le maualuga o le toto.

Faʻatasi ai ma togafitiga faʻatau, ua faia mea uma e faʻaitiitia ai le avega i luga o le cardiovascular system. O ia faiga e aofia ai suiga o olaga ma se mea paleni taumafa. O fomai e masani ona faatonuina se meaai faapitoa mo tagata gasegase maualuga ma gasegase o le fatu fatu - numera o le laulau soifua maloloina 10 poo fesuiaiga o lenei taumafataga. O le taumafa i aso taitasi o le masima ma le faʻamautuina o le pulega o le ava e tatau ona faʻaititia.

O se vaega taua i togafitiga e faia i suiga o olaga, teenaina o amio le lelei ma le faʻamautuina o le tulafono. O mea uma lava e mafai ona faia e aloese ai mai le atuatuvale, aua talu mai lenei tulaga, o le toto toto e masani lava ona tulai mai.

O togafitiga faʻapitoa e mafai ona faʻaopopoina i togafitiga fualaau, ae naʻo le faʻamaonia e le fomaʻi, o togafiti togafiti, o togafitiga masani.

Rosehip - galue filemu pei o se diuretic

O le fuga o le Rosehip e mafai ai e oe ona aveese vai mai le tino, ma faʻaitiitia ai le avega i luga o le fatu. Mo le sauniuni, sasaa 2 lapopoa launiumasi o fualaau suamalie i vai inu i totonu o se vevela ma faʻaauau pea 4 itula. Ave le lua kuata lua i le tolu taimi i le aso. O le pasi fou, lea e fautuaina ina ia faaopoopo i taumafa i aso taitasi, e tutusa lava lona aafiaga.

Teas faatasi ai ma le faaopoopoina o le chamomile, o le St. John's wort, valerian root ma motherwort herb o le a fesoasoani e faaitiitia le avega i luga o le tino. E sili atu le inu i na ituaiga iʻa aʻo lei moe.

Taofiaga

O le puipuiga e sau i se olaga ola maloloina. E tatau ona e fiu le ulaula, talu ai o le nicotine lea e galue o se tasi o mafuaʻaga mo le solia o le mafai ona gafatia o puipui o toto toto. Ia mautinoa ia faʻaauau pea ona faʻamalositino ma tausisia meaʻai lelei ina ia mafai ai ona puipuia le gaʻo. E tatau ona faaitiitia le ava malosi.

O se mea sese masani a tagata gasegase o le faamutaina o togafitiga pe a tulai mai ni tulaga lelei o le toe faaleleia. E taua le manatuaina o fualaau e pulea ai le toto maualuga e tatau ona umi se taimi, e masani lava mo le olaga. O fualaau faʻamaʻi, pe a faʻaaogaina i vasega pupuu, e le o iai le malosi o le togafitiga, ma o loʻo faʻaauau pea le alualu i luma.

Faʻaleaga le Peraimeri i le fatu o le fatu i le maualuga o le toto

O faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma le sili ona afaina o le fatu o se faʻamaʻi masani o le fatu fatu, e maua i le maualuga o le toto maualuga mo se taimi umi. O lenei faʻamaʻi e mafua mai ona o le le paleni o taumafa, taumafaina o le tele o meaʻai gaʻo, meaai mama tele, faapea foi ona o le malosi o le lagona, popolega ma le maualuga o le poto masani. O le mea lea, e taua le iloa poʻo le a le mea e maua ai le fatu o le fatu fatu o le fatu ma o le a le togafitiga autu.

O faʻamaʻi faʻamaʻi e afaina ai le loto, o loʻo mafatia i le atuatuvale ona o le maualuga o le mamafa

O le tele lava o taimi, o se faʻamaʻi e maua i le tagata matua, ae talu ai nei ua amata ona laʻititi le maʻi, ma o lenei suʻesuʻega ua faia i tagata i le 40 tausaga. O faʻamaʻi o lenei vaega e ogaoga, manaʻomia faʻamatalaga vave ma togafitiga umi.

Tulaga o le maʻi

O faʻamaʻi fatu faʻapitoa o loʻo i ai tulaga faapitoa.

  • Laasaga Numera 1 - O faʻasolosolo maualuga o le toto maualuga, i se tikeri maualuga, o loʻo i ai se liua i le itu tauagavale. Pressure 140-160 / 90-100.
  • Laasaga Numera 2 - O le mamafa o le suiga lea i taimi uma, o loʻo i ai le paʻu o le puipui maso o le taumatau tauagavale, o puipui o arterioles e maitauina suiga. I lenei laasaga, ua maua ai se loto mama. Paʻi 160-180 / 100-110. O le faʻatulagaina o le fatu ma le maualuga o le tino e mafai ona vaaia i le suʻega o le x-ray.
  • Laasaga Numera 3 - Maualuga le maualuga o le toto ma faʻaauau pea ona faateleina. E i ai se suiga i fatugaʻo, faʻalavelave i le vaʻai o le cerebral. Loto vaivai le fatuina, ua gase le galuega i fatugaʻo, ma o loʻo faʻatupuina faafitauli faʻalauteleina. Faʻatasi ai ma le maualuga i lenei laasaga, e le mafai e le fatu ona tuʻuina atu atoa le taʻavale. O le maualuga maualuga o le toto e mafua ai ona leiloa le puipui o toto toto. Ona o le maualalo o le toto, o le mamafa ua mafua ona faateleina, o se taunuuga o lea e le mafai ai e le fatu ona taulimaina lona galuega autu - o le faaooina o le okesene i masini. E amataina e le fatu lana galuega televave i le faʻamoemoe o le pamuina o le toto ma faʻamautinoaina le faʻaogaina o totoga o totoe o le tino. Ae, o le mea e leaga ai, o le fatu e amata faʻavavevave vave ma e le mafai ona faʻamausaliina lona taimi muamua o le galuega. E sili atu le mamafa i le 180/100.

O le maualuga o le maualuga ole maualuga ole maualuga o le mamafa, o loʻo faʻaalia ile eseesega o le mamafa.

Ona o lenei ata, o le maualuga o le toto maualuga ma se afaina tele i le fatu e mafua ai le paʻu i totonu o mama ma isi mea o le tino ma ua taʻua o le le atoatoa o le fatu.

E faapefea ona togafitiga

Aʻo faʻamautinoaina le maualuga, o le mea muamua e fai o le malolo. E tatau ona faʻaitiitia le maualuga o le atuatuvale, e faʻaumatia lagona ma lagona faʻafitauli. O le maualuga o le maualuga e manaʻomia ai se taumafa lea e le aofia ai suga, masima, ma meaʻai gaʻo.

Togafitiga e manaʻomia ai le faʻaaogaina o vailaʻau e faʻaitiitia ai le toto ma le faʻaogaina o ipu, faateleina le tumau o le muso o le fatu.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le toto maualuga, o vailaʻau o loʻo faʻamatalaina e maua ai le malosi o le diuretic, lea e faʻatonutonu ai faiga e tupu i fatugaʻo.

Ua taʻu mai le diuretics e faʻaitiitia ai le mamafa.

O le maualuga o le maualuga ole mafuaʻaga e mafua ai ona maua e tagata maʻi ni iʻa ma teas. E tatau ona faʻaitiitia le faʻalavelave.O vailaʻau faʻaonapo nei e mafai ona faʻaalia e le gata i le faʻaitiitia o le mamafa, ae faʻapea foʻi le puipuia o aʻafiaga leaga i isi gaioiga i totonu.

O le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga e manaʻomia ai le faʻamautuina o le gaioiga o le tino. O le diuretics o fualaau taatele ia e masani ona faʻataʻitaʻiina i le taimi o le maualuga o le toto. O ia tupe o le faavae lea mo le faʻaitiitia o le mamafa.

O loʻo faʻataunuʻuina atitiata ACE e faʻaleaʻo ai toto toto, ma faʻaitiitia ai le mamafa. O fualaau e pei o beta-blockers ua valaʻaulia e faʻaitiitia ai le taimi o le faʻasaʻoina o le muso o le fatu. O ia mea e fesoasoani foi e faʻaitiitia le faʻamalosi i tagata mamaʻi. O mamanu o le kalama ua mamanuina e faʻafaigofieina le toto maualuga e ala i le faʻaitiitia o le vailaau lautele.

Togafitiga ma vailaau e tatau ona faatonuina na o se fomaʻi e faavae ile suega ma auiliiliga

Pe a fesiligia pe faʻapefea ona faʻaitiitia le maualuga o le toto, e naʻo se fomaʻi e tatau ona tali. O ia lea, e tusa ai ma taunuuga o auiliiliga ma suʻesuʻega, e mafai ona faʻataʻitaʻi togafitiga. E fesoʻotaʻi foi lenei mea ma le faʻamaʻiina ma le aʻafiaga o fualaau oona e faʻamoemoe e faʻaitiitia le faʻamaʻi. E tatau i le fomaʻi ona mataʻituina le tagata gasegase ao inu vailaʻau. O le taofiga o le mamafa i le taimi o le inuina o vailaau e mafai ona eseese, o lea e ono manaomia ai oe e fetuutuunai siama ma mamanu o le tagofia o fualaau faasaina ina ia le aafia ai isi vaega o le fatu fatu, faapea foi totoga taua.

E taua le aua nei galo o le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga o se faagasologa faifai pea, ae le o se tasi o le episodic. A o togafitiga, e le faatagaina le ava malosi. O le ava malosi e mafua ai le mamafa, o le a vave ai ona vave le fatu e faʻamafu ai le toto. O le saoasaoa o le faʻamaʻi i le tino e faʻalauteleina, lea e faʻapupulaina ai le ave i luga o maso o le fatu.

O le togafitiga o le tagata lava ia o se filifiliga sese foi, lea e mafai ona oo atu ai i faafitauli ogaoga ma faafitauli.

Aua nei galo o le ava malosi e fesoasoani e faateleina le mamafa

Taofiaga

O se faʻamaʻi e faigofie atu ona puipuia nai lo le togafitia mo se taimi umi. O le auala pito sili ona taua e aloese ai mai le faʻamaʻi o le faʻasaʻoina lea o lagona faʻalagona. E le tatau ona i ai ni feeseeseaiga, popolega, lagona e le tatau ai, le fiafia. O le moe e tatau ona masani, ia le itiiti ifo ma le 8 itula i le aso.

O gaoioiga faaletino e tatau ona i ai. Gymnastics o se togafitiga lelei faʻamaʻi. E fautuaina le taitaia o se olaga malosi, agai i luma le tele, savali i totonu o le ea fou, fai yoga, aau, faatino faamalositino.

O meaai e tatau ona faapaleniina, e aunoa ma le masima tele, fua o le suka. E tatau ona itiiti ifo le gaʻo i mea taumafa. E tatau ona mautinoa o meaai e aofia ai le gaʻo pulu ma le niu e mafai ona mafai. E tatau foi ona e mataʻituina le maualuga o gaʻo natia e ono i ai i meaʻai. Na o le taimi lena o le a le alualu i luma le maualuga.

Afai e taua le maualuga o le toto maualuga, aua le faʻaleagaina le masima ma le suka

Gymnastics with hypertension

Gymnastics respiratory is the treatment masani. O le manava o le Diaphragm e manaʻomia ai le manava ma le teteʻe mai le diaphragm ma le faaumiumi o le faʻamalologa o le malologa o le manava. E mafai ona e manava i le taumatau saʻo, ao tapunia le tauagavale tauagavale. O se faamalositino fesoasoani e foliga mai e tagi ai se tagata, ma faʻataunuʻu mataʻutia.

Faʻafiafiaga Gymnastics

Afai ei ai le maualuga o le maualuga, e tatau ona e faia faʻataʻitaʻiga e faʻaleleia ai vae. O vae e tatau ona sii i luga ma taofi i le umi e mafai ai. Afai e te le maua le malosi e uu ai ou vae, ona mafai lea ona e tui i luga o le puipui.

O le savali e mafai foi ona aafia ai le mamafa. E aoga le savali i tamatamaivae ma le faʻatulutuli o tulivae. Squatting ma se fasi laau i lima e faʻaleleia lelei ai foi le cardiovascular system. E tatau ona e uuina le laau i pito uma e lua. E tatau ona e faʻamalosi i ni nai taimi.

O fomaʻi e fautuaina togafitiga mo le maualuga o le toto, o le faʻaaogaina o le tino e aoga.

Aʻo nofo i luga o se nofoa, e manaʻomia lou luluina o ou vae. O le faamalositino e tatau ona toe faaluaina. Liliuina o le ulu agavale ma le taumatau o se aoga aoga foi. Liliu lou ulu i le taumatau - inhale, liliu lou ulu i le agavale - exhale.

Toto i luga o le fola e te manava manava ma se diaphragm. O le manava e tatau ona loloto ma tuai. O ia manava e faʻaleleia ai le muso o le fatu, faʻamautu ai sela e maua ai le okesene, ma faʻaoʻo toto toto.

Tutu tulaga. E talafeagai le faʻalauteleina o vae i le lautele ma vavalalata i maso o lima ma vae. O lenei faʻamalositino e toe faalua ona fai. Aʻo nofo i luga o se nofoa e tatau ona e faʻaloaloa ou lima ile itu ma ave se manava. Ona aumai faatasi lea o ou lima ma faʻalelei. O le faʻamalositino e fafa 4 taimi.

O faamalositino e tatau ona faigofie, mo se faataitaiga, e mafai ona e faia vaevaega o vae

Tutu, uu i luga o se nofoa, e tatau ona e feliuliuaʻi o ou vae ile itu, e ese mai i vae taitasi. E toe faalima ona faia le gaoioiga.

O a taunuuga o le toto maualuga?

Maʻi faʻamaʻi fatu

Maʻi faʻamaʻi (hypertensive) maʻi fatu - o faʻamaʻi pipisi e manaʻomia ai aʻoaʻoga faʻapitoa, ma togafitiga faʻamaʻi ma suʻesuʻega. Pe a sailia se fesoasoani faafomai i le tulaga o se tulaga ogaoga i le tulaga, o le toto maualuga e avea ma autu o se togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi, lea e masani ona fesootaʻi ma se soliga o togafitiga o togafitiga.

O loʻo faʻateleina fatuga o fatu fatu i le tali atu i le faateleina o le manaʻomia mo le toto i totoga ma gaʻo e fesoʻotaʻi ma lapoa ma (poʻo) liʻo laiti o le toto. E tusa ai ma lea tulaga, o mea faʻapitoa (leftricular) ma le pulmonary (faʻamalosi) hypertensive fatu fatu e iloga. O le muamua oi latou e fesoʻotaʻi ma le maualuga o le toto, ioe. faʻateleina le mamafa o le hydrostatic i totonu o le tino o le liʻo sili, ma le lona lua - lemoni maualuga, o lona uiga. faateleina le maualuga o le toto i totonu o vaa o le pulmonary circulation.

O nisi taimi, na o le pau lava le faʻaalia o le maʻi fatu GB i le gasologa o tausaga o le faateleina lea o le toto maualuga, lea e aʻafia ai le vave iloa o le maʻi.

Faʻasalaga e faʻasolo ai tagata maʻi i le fomaʻi i le amataga o le faʻamaʻi e le o faʻamaoti: o le vaivai, le faʻaleagaina, le mautonu, vaivaiga lautele, faʻavauvau e matauina.

Mulimuli ane, o le tele o tagata gasegase ei ai a latou faitioga i le taimi muamua e uiga i se vaitau, o le taimi e masani ai ona tiga o le ulu, e masani lava o le taeao, e pei o se "ulu mamafa", localization ulutala, faavauvau i le tulaga o le tagata maʻi, faaitiitia pe a uma ona savali, inu lauti po o kofe. O lenei ituaiga o ulu tiga, o uiga o tagata mamaʻi i le GB, o nisi taimi e matauina i tagata taitoatasi e maua i le toto.

A o faagasolo le maualuga o le maualuga o le toto, o le leseoga o le hemodynamic ua mafua ona o foliga mai o faʻalavelave faʻafuaseʻi ua atagia mai i faitioga a tagata maʻi, ma faitioga e fesoʻotai i le fausiaina o faʻalavelave - faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi (DEP), angioretinopathy ma le vaaia o mea vaaia, le atoatoa, ma isi mea faapena. o.

O le auala o le GB o loʻo faʻaalia e ala i le faʻatautaia i le atinaʻeina o le maualuga o le maualuga o le toto ma faailoga o faʻalavelave faʻasalalau faʻaitulagi. O lenei manatu i le mafaufau, o le eseesega o falemaʻi ma le faʻavaeina o ona laasaga ua fuafuaina, e faʻavae i luga o le faʻamalosia o le tele poʻo le tasi foʻi faailoga - faʻateleina le toto maualuga (mo se faʻataʻitaʻiga, o le iloagofie o laasaga o le maualuga ma le maualuga o le maualuga) ma se faʻasalalauga o faʻamaoniga faʻapitoa e fesoʻotaʻi ma le amata ma le alualu i luma o faʻafitauli.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga Faʻaipoipoga

O taʻiala e taʻitaʻia e se fomaʻi i le faia o se suʻesuʻega e faʻalagolago i le tuufaatasiga o faʻamaoniga e faitio ai le tagata maʻi ma faʻamatalaga mai le faʻatonuina o mea - suʻesuʻega faʻataʻitaʻi ma suʻesuʻega o meaola.

I le uluai siakiina o le maualuga o le maualuga 1, e ono leai ni faitioga a le soifua maloloina i maʻi. O le mamafa e tulai mai i nisi o taimi, o faailoga ia e faitioina e le tagata maʻi: le fefefe, palpitations, fefe, ulu tiga, "fetu" i mata pe a suia le tulaga o le tino.

Mo le maualuga o le maualuga 2, o faailo nei o faʻataʻotoga o mea e aʻafia ai le tino ua uma ona faʻamaonia:

  • Atherosclerotic suiga i maʻa tetele o le toto toto (femoral, iliac, carotid, aorta) - e iloa e suʻesuʻega angiographic,
  • Hypertrophy o le agavale tauagavale o le loto (fatu maualuga),
  • Proteinuria e oo atu i le 30-300 mg / l,
  • Suiga i le fausaga o le faaputuga (vavalalata o le au o le retina).

O le Vaega 3 o loʻo faʻailoaina i le faʻaleagaina lautele o totoga i totonu:

  • Mai le itu o le fatu - angina pectoris, ischemia, infarction myocardial,
  • Mai le itu o le fatugalemu o le tino - cerebrovascular accident, stroke, encephalopathy,
  • O totoga o le vaʻaia - o le afaina o le toto, o le fulafula o le nerve opic,
  • O le vascular system o se gasegase o le aitema, o se laasaga atoa o gaʻo o le gataifale,
  • Fatuga - o se faʻaopoopoga i le maualuga o le creatin levels o le sili atu i le 2.0 mg / dL, le faʻasolosolo o le faʻailoga.

Faailoga, kosi

E amata ona lagona e tagata ia faailoga muamua o le atiaʻeina o le toto maualuga pe a uma le 40-50 tausaga. I le faʻamuamua o le faʻamuamua o faʻamaʻi e amata ona faʻaalia i le 30-35 tausaga. O le mea tonu, o le faateleina o le toto maualuga e masani lava ona iloa i le taimi o se suʻega faaletino poo le fua faʻatasi.

O le faateleina o le mamafa e mafai ona o mai faatasi ma se ulu tiga, lea e le mafai ona laveai ai le papa, o le vevela, susu, ma le taamilo i mata. I le aluga o taimi, o le tele o faʻamaoniga faʻapitoa e atiaʻe: faʻaleagaina, mafaufau faʻaletonu, tiga i totonu o le loto, puupuu le manava i taimi o faʻamalositino.

O se suʻesuʻega gaioiga o loʻo faʻaalia ai le faateleina o le maualuga o le taumatau tauagavale o le fatu, vavalalata o vaʻa toto tetele. O le iuga o le suiga o le moega lapopoʻa o le atinaʻe lea o le toilalo o le fatu.

Faailoga

Vaʻaia faʻafitauli

Vaʻaia faʻamalositino o loʻo faʻatinoina i mataupu pe a maualuga le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, o lona uiga, e le atiina ae tutoatasi, ae o se taunuuga o se faʻamaʻi o soʻo se isi lava okeni. Ina ia iloa po o le fea solitulafono e mafua ai le faateleina o le toto, o le tele o suʻesuʻega ua faʻamatalaina.

O maʻi maualalo le maualuga o le maualuga o le 210-25% o le numera atoa o faʻamaʻi pipisi. O le toʻatele oi latou e pagatia i le faʻaleagaina o le tino o le endocrine. I le faʻaopoopoga i faʻamaʻi pipisi, pathologies e auai i le fausiaina o le faʻavae o le maualuga maualuga o le maualuga o le toto maualuga:

  • Fatuga
  • O le faiʻai
  • Hemodynamics (faʻamaʻi parenchymal vascular lions),
  • Faʻasalalauga e le faʻamaoni

Tuua Lau Faamatalaga