Saini "ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka ua sili atu - faafitauli faigata ma le tumau

O le maʻi suka o se maʻi masani o le endocrine.

O le faamai e suia ai le olaga o se tagata, e aofia ai le tele o taunuuga ogaoga.

O a faʻafitauli o le maʻisuka, pe aisea latou te atiina ae ai, auala e fofo ai, o le a taʻu mai e le tusiga.

Pathophysiology o le maʻisuka


O le togafitiga o le maʻisukalo o le maʻisuka e amata i le mea moni o le leai o le inisalini e mafua ai ona faaitiitia le lagona o sela i lenei hormone ma hyperglycemia.

O le maualuga maualuga o le kulūkose e maitauina pe a uma ona 'ai. I le maualuga o le suka i luga atu o le 10 mmol / L, o le kulukosela e tupu, ma o le mamafa o le urine e pa'ū.

O fatugaʻo e faʻagesegese ai le toe faʻamautuina o vai ma eletise. O le aso o le urine e oʻo i le 3-7 lita. O le iʻuga, e tupu mai le maʻi. I le toesea o le inisalini, ua maitauina le tele naua o gaʻo ma gaʻo, o loʻo avea ma punavai o le malosi mo sela.

Ua galo le tino o le amino acid ma le eletise, e faʻaleleia ai konesona. O nei elemene elemene e tele sona sao i le faʻaleagaina o le maʻi o le maʻisuka: o le aveesea o acetoacetic ma p-hydroxybutyric acid e mafua ai le faʻaitiitia o le tuʻuina atu o faʻatoʻaga, ketoacidosis, ma le faʻaitiitia o le fanua faasao.

O le faateleina o le ketoacidosis e taʻitaʻia ai ma le oti.

Faʻavasegaina o faʻafitauli faigata o le maʻisuka

O faʻafitauli uma o le maʻisuka ua faʻavasegaina i le gasegase ma le tumau.

Ketoacidosis

Ketoacidosis o le faʻalavelave matuia lea e masani ona mafua ai le oti.

E masani ona maua i le maʻisuka ituaiga 1.

O le atinaʻega faʻapitoa e faʻapenei: ona o le le lava o le insulin, o le a le mafai ai ona gaosia le kulukose mai meaʻai i le malosi. E amata ona maua e le tino le malosi mai le gaʻo, pe a malepe, o tino o le ketone ua faia.

E le mafai e fatuga ona taulimaina le tele o konesoni. Ona faateleina ai lea o le maualuga o le toto.

Hypoglycemia


E faʻaalia i le pa'ū i le maualuga o le glycemia i lalo o le masani. E masani lava ona tupu i tagata e le o le inisalini e faalagolago i ai.

E mama, lea e lava ai le inu vai suamalie, ma mamafa, e manaʻomia ai le kulukose.

O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le hypoglycemia o le sili atu lea o insulin i plasma e fesootaʻi i le aofaʻi o meaʻai gaʻo e maua mai i meaai.

Faʻafitauli matuia

O faʻalavelave faʻalavelave e aofia ai le ketoacidotic coma. E tupu i le maʻisuka ituaiga 1, pe a iai se misia o le inisalini. O tino pepe Ketone e faʻaputuina i le tino, faʻafefeteina le toto, o le suavai mai le tino ua leiloa ona o le tele o le urination. O se tagata e pa'ū i se loloto loloto, manava malosi, le manava manava o le acetone.

O le hyprosmola coma o se faʻalavelave matuia tele lea e tupu i le maʻisuka ituaiga 2 i tagata matutua. O se faʻamalosia e mafai ona avea o se siama, o le tele o le paumonia poʻo le faʻamaʻi o le gaʻo. E oʻo mai i le faʻamalaina tele (faamalolo), maualuga maualuga le suka o le toto. O lenei faʻalavelave e le tupu i taimi uma, ae e maualuga le maualuga o le soifuaga faaletino.

Ole laititi o le lactacidic coma, lea na tulai mai i le tulaga o le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 i aso nei e le faaaogaina fualaau (Fenformin poo Buformin). O lenei tulaga e mafai ona tupu pe afai e mulimulitaia e se tagata se taumafataga e aunoa ma le vaavaaiga ma le feutagaʻi a le fomaʻi pe afai e inu tele i le togafitiga o le maʻisuka ma le biguanides (Metformin).

O le hypoglycemic coma o se faʻalavelave matuia lea e tupu i le maualuga o le inisalini poʻo fualaau e faʻateleina ai le inisalini e ala i peta peta, pe, i le tulaga o se maualuga maualuga o le suka i totonu o le tino e aunoa ma le faʻaitiitia o le inisalini (pe a uma taaloga, ma isi). Ona o le faaitiitia o le taua o le suka i totonu o le toto ma, o lona uiga, i le faiai, muamua lava, e oo mai i le faamatuu atu o hormones e taumafai e siitia le maualuga o le suka i totonu o le toto, lea, i le iuga, e taitai atu ai i le le malamalama. O faʻamaoniga sili ona taatele o le afu, afu, fiaaai, popolevale, popole, le mautonu.

Fesoasoani muamua mo ni faʻafitauli matuia

O se tagata o loʻo togafitia i le inisalini poo fualaau oona e lamatia ai le toto maualalo (hypoglycemia). E tatau ona e aʻoaʻo pe faʻapefea ona e taulimaina sea tulaga. E tatau, i se taimi vave e mafai ai, ona tuʻuina atu i le tino se fua o le suka, sili atu i le tulaga o meainu suamalie po o le taʻavale. Afai e le mafai ona foloina se tagata e maua i le hypoglycemia, ona e le o iloa, e tatau ona e avatu ia te ia se fasi suka i lalo o lona laulaufaiva, ma ia vave saili se fesoasoani faafomaʻi, o minute uma e taua! I se siama i le maʻisuka, o le manaʻomia o le valaʻau i se fomaʻi, falemaʻi manaʻomia, e leai se mea aoga e fai i le fale.

O le faʻafitauli o le auala e iloa ai se vailaʻau hypoglycemic, pe ae manaʻomia le faaopoopo o suka, mai isi faʻalavelave faʻafitauli i le maʻisuka, lea e ese mai ai, e fesoʻotaʻi ma maualuga maualuga o le suka. E tele ni eseesega. O le hypoglycemia, e le pei o isi maʻi suka o le maʻisuka, e vave ona tupu (i totonu o nai minute), afu paʻu, e leai se manava loloto ma faailo o le faʻamalaloina (laulau tuʻu). Afai e te le o mautinoa, o le a le o se mea sese le avatu i se tagata o le sugar sugarcake, aua o le olaga e le lamatia mo ni nai minute. Ae o se mea sese sese e mafai ona avea ma le faʻaofiina o le inisalini i le taimi o le hypoglycemia.

Faʻailoga taimi

O faʻafitauli faʻafuaseʻi o le maʻisuka e tupu i luga o le 5 tausaga pe sili atu, aemaise lava i tagata e le o tausisi i togafitiga ma e le mulimuli i meaʻai.

I ia tulaga, o le faaleagaina o toto toto ma neura i soo se mea i le tino e mafai ona tupu. O maʻi e sili ona afaina ai mata, gaʻo, vae, toto totoʻa, o le gastrointestinal tract, ma totoga o le tino. E le mafai ona vaʻai pe o le a le ituaiga o faʻalavelave e mafai e le maʻisuka ona atiaʻe. O se matafaioi taua e faia e ala i le faamaoni.

Faʻafitauli faʻafuaseʻi o le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai:

  1. Maʻisipathy maʻi.
  2. Matelaina o le maʻisuka.
  3. Maʻi maʻi fatu lilo.
  4. Vaʻaia o le faʻalogo ile vaʻaia.
  5. Tigāina
  6. Mateʻo le neuropathy.
  7. Mate o le maʻi suka.

Maʻisuka Nifropathy

O le maʻisuka lē lelei e puleaina e taʻitaʻia ai puipui o toto laiti o totoga eseese, e aofia ai fatugaʻo. O lenei mea e mafua ai le nephropathy o le maʻisuka.

E ala i fatuga, o le toto e tafe mai i le mea ua taʻua glomeruli, lea e pei o le glomeruli, o le tagata e silia ma le miliona oi latou. I totonu ia i latou, ua faʻamamaina ai le toto ma ua amataina ai le urine muamua, ma ua faʻavaivaia le otaota. O le puipui maloloina o le glomeruli e le faʻaaogaina i mea tetele, e pei o mea e puipuia ai, pe na o sina aofaiga itiiti foi. O le toto mama mai fatugaʻo e toe foi i le fatu.

Maʻisuka Retinopathy

O le retinopathy o le maʻisuka e aʻafia ai le retina. O le retina o le vaega lea o le mata e aofia ai sela e maua ai le malamalama - laʻau ma cones. O nei siaki e le mafai ona toe gaosia i le olaga atoa; o le mea lea, mo se vaaiga lelei, e tatau ai ona faʻasaoina a latou galuega i le umi e mafai ai. Mo lana galuega, e manaʻomia e le retina se tele o le malosi ma le okesene, lea e maua mai i nai toto laiti e ofi ai i se lalaga uʻu. Ma o nei ipu ua faaleagaina e le tele o le kulukose i totonu o le toto.

Maʻi maʻi fatu lilo

O le leai o togafitiga poʻo le le maua o le maʻisuka pulea e faʻapuupuu le olaga o se tagata ma faʻaleagaina ai lona uiga lelei. O se sao iloga i lenei mea o le atinaʻeina o faʻafitauli faʻapitoa, e le gata i le microvascular, e masani lava mo le maʻisuka, ma le macrovascular. O le maʻi suka faʻavavevaveina le atinaʻe o le atherosclerosis - o le faʻaitiitiina pe maeʻa atoa foi o le faʻaaogaina o maʻa, lea e oʻo atu ai i le le totoina o le toto i totonu o le fatu, faiʻai ma pito i lalo.

Vaʻaia o le faʻalogo ile vaʻaia

O loʻo faʻaalia mai faʻamaʻi pipisi i le gasegase i tagata mamaʻi ma le maʻisuka pe a uma le 40 tausaga le matutua. E le pei o tagata soifua maloloina, oeo le taimi o le atinaʻeina o lenei maʻi e lagona ai le tiga i le tamaʻi povi, o tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka o le faʻamaʻi e masani ona faalilolilo - e aunoa ma le tiga (pe a faʻalavelaveina le mafaufau i le taimi e tasi ma le neuropathy), pe i ai foi le tiga i luga o tapuvae. O nei faaletonu ua sese ona manatu o ni faafitauli faʻapitoa. O le mea pito sili ona ogaoga o le gangrene - o le necrosis atoa, e masani lava o tamatamailima.

E afua ona o le fueina o vailaʻau o le tino poʻo le cerebral, o nisi taimi ona o le malepelepe o le puipui o le fagu ma le afaina i le faiʻai.

E mafai ona afaina ai se tasi o nofoaga autu o le faiʻai ma le solia mulimuli ane o galuega tutusa, mo se faataitaiga, lauga, malosiaga gasegase, tino atoa, ma isi. I lenei tulaga, o le puipuia e taua tele le taua - o se soifua maloloina lelei ma le lelei o le puleaina o le maʻisuka.

Laurolaral neuropathy

O le neuropathy o le vavalalata e faʻaalia i le solia o le lagona o neura o vae, o nisi taimi o lima. O nei neura e taʻu mai ia i matou se mea vevela pe malulu, pe o se mea e mamafa pe o matou manua. O le mea lea, o le maʻisuka ei ai faafitauli i le mafaufauga o le malulu tele poʻo le maualuga o le vevela, eseʻese esega mai seevae poʻo manua. I nei nofoaga o faʻamaʻi pipisi e faigofie ona tulaʻi.

Afai e maua le neuropathy i le taimi ma ua amata togafitiga, e le tatau ona alu i le atinaʻeina o faʻafitauli.

Hyperglycemia

O le Hyperglycemia o se faʻalavelave e faʻaalia i le maualuga o le kulukose o le plasma i luga atu o le masani.

O mafuaaga o le hyperglycemia o:


  • o le i ai o se faʻamaʻi pipisi lea o loʻo faia ai foci purulenti,
  • leai se gaioiga faaletino
  • faʻaleagaina o meaai maualuga-kalori ma gaʻo,
  • inisalini le lelei le tuiina po o le tuai ona faʻaaogaina o le papa o le suka,
  • popole
  • faʻamaʻi o totoga oona.

Maʻi faʻamaʻi

O se tulaga sili ona matautia mo le maʻisuka lea e faʻalavelaveina ai gaioiga gasegase. E tupu ona o le malosi tele pe faʻaitiitia i le glucose concentration. O le uiga o tagata mamai o ituaiga muamua ma le lua o faʻamaʻi.

O le maʻi suka e tupu:

  • hypersmolar. E atiina ae ona o se malosi malosi o le glucose plasma i le taimi o le faʻamalolo,
  • ketoacidotic. O loʻo faʻaalia i le faaputuputu o ketones i le tino,
  • hypoglycemic. E oʻo mai o se taunuuga o le faʻaitiitia o le suka i totonu o le toto,
  • lactic acidmia. E alualu i luma e tetee atu i le talaaga o le gaʻo, loto ma mama.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi e masani ona faʻalavelave, faʻavavevave le alualu i luma. O le mea lea, pe a aliali mai, e tatau ona e vave galue.

O a taunuuga o le tuai (faʻalaulauina)?

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...

O faʻafitauli faigata o le maʻisuka na tupu i totonu o le 10 tausaga o faʻamaonia se maʻi pipisi. E fai ma sui o le faʻaleagaina o toto, gaʻo, ate, mata, faiʻai. O taunuuga e mafai ona tupu taʻitasi pe tuufaatasia.

Retinopathy ma le cataract (e aofia ai le zonular)


O le malamalama o le retinopathy o lona uiga o le toe faʻaleagaina.

Talu ai ona o le le lelei o le toto, o loʻo faʻaaogaina ai le tino i totonu o le okeni vaaia.

I tulaga maualuga, vailaau o le tino, e matauina le taofiofia o le taoto.

O Cataract o se faʻalavelave tele o le maʻi gasegase hyperglycemia masani. O loʻo faʻaalia i le ufitia ma fua le paʻu o le tioata. I le maʻisuka, e masani lava ona tupu se faʻasologa masani, lea e tupu mai ai le ufitia o le tele o tuʻuga tutotonu.

Macro ma angiopathy microvascular

O le Angiopathy ua malamalama o se lipine lautele o maʻa.. E maitauina i le maʻisuka ma le 10-15 tausaga o le poto masani. O le vavalalata ua faʻavasegaina i luga o le macro-ma le vailaʻau. I le tulaga muamua, e aafia ai vaʻaia ma mea tetele, i le lona lua - capillaries, venules ma arterioles.

Faʻaleagaina o ipu o pito pito i lalo

Polyneuropathy o pito pito i lalo

O le Polyneuropathy o se faʻafitauli lea e aʻafia ai le fomaʻi, mea taua, mata, sciatic ma le ololomotor.

E mafua ona o le le lava o le toto i aʻafi nasu. O aʻafiaga e aofia ai le leiloa o lagona, ogaoga tiga, ma le mu i nofoaga ua afaina. Ulcers, foci o le necrosis e mafai ona faia i luga o vae.

Maʻisuka vae


O le maʻi suka o se faʻalavelave lea e faʻaalia i le faaleagaina o le paʻu, laititi ma tetele laʻau, sooga, ponaivi, maso ma neura o vae.

I tagata gasegase, ua leaga le tamatamailima, ua leiloloa le lagona, o le tino o le tino o le tino ua paʻu i luga o le paʻu. Faʻateleina le alualu i luma, o le gangrene e tupu.

Neurological disease


O le taimi muamua lea e masani ona masani ona masani ai i le maʻisuka. O vaega uma o le tino o le tino e aʻafia ai: o le autonomic and peripheral, brain and cordinal cord.

O le faʻailoga o le tino e faʻaalia i le faʻaitiitia o le faʻatonuga, gafatia galuega, faʻalavelave faifai pea o lagona ma vaivai vaivai.

Atonu ei ai paroxysms autonomic, faʻavaivai. Faʻatasi ai ma le alualu i luma, le atoatoa o le pyramidal, faaletonu o le fale, hallucinations, faʻapipiʻi.

O le lamatiaga o le tuai ona faʻalavelave, o le muamua laasaga latou te faalilolilo ai. Mo lo latou iloa vave o le maʻisuka e suʻesuʻeina faʻaletonu.

Fuainumera faʻatupulaia

O le faʻaogaina o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 i atunuu eseese e eseese mai le 1 i le 6%.

I aso nei, o togafitiga e maua i le 60 miliona tagata i le lalolagi atoa.

6-10% faʻaopoopo i tausaga taʻitasi i le numera atoa o tagata gasegase. Faʻalavelave faʻalavelave faʻaleagaina o le faʻasalaga o le endocrine e oʻo atu ai i le vave maʻi ma le tino.

I tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o maʻi fatu cardiovascular e maua i le 3 taimi, gangrene o pito - 20, tauaso - 10 taimi e sili atu nai lo tagata soifua maloloina.

E tusa ai ma tagata tomai faapitoa o WHO, o le maʻisuka e faʻaitiitia ai le faʻamoemoe o le olaga e 7%.

Suʻega faʻavae ma metotia faʻamalosi


Le faʻamaonia ni faʻafitauli o le suʻesuʻeina o le maʻisuka ma meafaigaluega.

A aunoa ma le toilalo, ua fuafuaina se tagata i se auiliiliga lautele o le urine ma le toto, o le plasma glycemia levels ua fuafuaina.

Le vaʻaia o le retinopathy ma le faʻasalaga, o le tupe ma le pene o loʻo suʻesuʻeina. Ina ia mafai ona taofia le siakiina o le fatu, ua faia ai se electrocardiogram. Faʻafitauli o le Renal ua maua i le faʻaaogaina o se auiliiliga auʻiliʻili faʻamatalaga.

Le togafitiga o le maʻisuka, faʻaaogaina fualaau faasaina, togafitiga o le inisalini. Mo se faʻamalolo vave vave, e fautuaina e mulimuli i se meaʻai. I nisi tulaga, o le togafitiga faʻapitoa e faʻaalia.

Inisalini togafitiga ma togafitiga o le hypoglycemic


I le togafitiga o faʻafitauli, o le galuega autu o le toe faʻafoʻiina o le maualuga o le kulukose.

Ona amata ai lea ona toe faʻavaivaia maʻi, o faʻaaliga e le o faʻamaonia. O le faʻamoemoe o le suka e faalagolago i meaʻai, lipid level, weight.

O le maʻisuka ituaiga 1 e faia faapitoa lava i inisalini inisua. O lenei togafitiga e suia atoa ai le gaosia o le hormone e le pancreas. Faatasi ai ma togafitiga o le ituaiga lona lua, o loʻo faʻaaogaina ai meaʻai e maua ai le suka. O nisi taimi o tui inisalini e faʻapipiʻi i ni togi laiti.

Taumafa i meaʻai


O le meaai mo tagata maʻi taitoatasi e filifilia taitoatasi.Mafaufau i gaoioiga faaletino, tausaga, mamafa.

O le sini o le togafitiga o le tausiga o le suka, cholesterol ma gaʻo i totonu o tapulaa masani.

E tatau ona fesuisuiai meaai ma ia aofia ai le tele o le tele o vitamini, suauu meli, fiber ma le porotini.

O a faafitauli e manaʻomia ai le tausia o taʻavale?


Faʻatinoina galuega i:

  • le i ai o le vae o le vae ma le gangrene, lea e mafai ona mafua ai le toto ma le oti,
  • fomaʻi faʻasolosolo (o tagata autu o le au fomai tipitipi o loʻo faia togafiti fatugaʻo o ituaiga 1 ma ituaiga 2 maʻisuka),
  • mata mata
  • faʻalavelave i le galuega a le loto.

Afai e togafitia le maʻisuka, o le togafitiga o le inisalini ma meaʻai e tuufaatasia, o lona uiga e ono faʻaitiitia le faʻafitauli.

Puipuiga o le Maʻisuka Faʻamatalaga


Pau lava le auala e puipuia ai lenei mea o le taui lelei lea o le gasegase o le metabolism. O le vavalalata le suka o le toto i le masani, o le taimi mulimuli ane o le a feagai ai le tagata ma aʻafiaga o le faʻamaʻi pipisi.

O le taumafa laititi ma le gaioiga o meaʻai e mafai ai ona faʻaititia le insulin ma le faʻaleleia o le soifua maloloina..

O le tagata maʻi e tatau ona teuina le mamafa i totonu o tapulaa masani. Mo faamoemoega puipuia, e manaʻomia foi ona faʻaauau ona suʻe suʻega toto ma urine, ma faia suʻega e le endocrinologist.

Mate o le maʻi suka

O suiga faʻaleagaga e masani ona aʻafia ai fusi o vae i lalo ifo o le tapuvae. O le tele o taimi, tatou te talanoa e uiga i maʻi suka i luga o vae poʻo le necrosis i luga o tamatamai vae. O le maʻi suka o se tasi lea o faʻalavelave sili ona lamatia o le maʻisuka, ae 75% o mataupu e mafai ona alofia. E tatau i le maʻisuka ona suʻeina lima i aso uma, faʻalogo lelei i manuaga laiti ina ia mafai ai ona taofia lo latou atinaʻeina o se faafitauli ogaoga lea e mafai ona oʻo atu ai i le tipiina o tamatamai lima po o le tino atoa.

Tuua Lau Faamatalaga