Maua maualuga le maʻisuka

O le maʻisukaʻi poʻo le lua o le maʻisuka o se faʻamaʻi lea e matua avea ma faʻamatalaga lona lua o se isi faʻamaʻi. O lenei tulaga e mafai ona tupu mai o se taunuuga o le maʻi pancreatic poʻo se faʻafitauli i le endocrin system. E tusa ma le 1% o mataupu uma o le maʻisuka na tupu i le tulaga lua. O le tulaga ese o lenei ituaiga o faʻamaʻi o le i ai i faʻamatalaga faʻapitoa e tutusa ma le maʻisuka ituaiga 1, ae leai se mafuaʻaga autoimmune o le maʻi, o lona uiga e le o faia ni auupega e faasagatau i ana lava sel o tamaʻi motu o Largenhans (e nafa ma le gaosiga o le inisalini).

1. Faamai o le endocrin system:

- faʻamaʻi poʻo le Itsenko-Cushing syndrome. O se faʻamaʻi tele lenei o le endocrin system, o loʻo faʻaalia i le faateleina o le gaosiga o le horrenone adrenocorticotropic. O le iʻuga, o hormones o le gasegase oona e faia i luga - cortisol, cortisone, corticosterone, aldosterone ma androgens. O nei mea uma e taʻitaʻia ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi (faʻateleina le gaioiga o le gaʻo): o le manuʻa, foliga foliga i le masina, o le tino, o le tino o le tino (sosolo), o le maualuga o le toto, o le faasolosolo malie o le tino. E pei ona e iloa, o le tele o cortisol e oʻo atu ai i le hyperglycemia ona o le faateleina o le kulukose gaosia e le ate ma le faʻaaogaina o le ate. I le 90% o mataupu, e oʻo atu ai i le pituitary adooma (o le tino o le pituitary o le tino e maua ai le tele o le adrenocorticotropic hormone), ma i le 10% o le mafuaʻaga o se tumutumu oona e maua ai le sili atu o le cortisol.

- O le Pheochromocytoma o se tino oona e faʻamalosi, e masani lava ona i ai i totonu o le eleele, e masani ona masani i fafo atu. O loʻo faʻaalia i le faʻamavaeina o catecholamines (adrenaline ma norepinephrine) i totonu o le toto, e mafua ai faʻafitauli o catecholamine - faʻafuaseʻi o le atuatuvale, le mautonu, vevela tele, tachycardia, ma le faateleina o le toto. E pei ona e iloa, o catecholamines e mafua ai le faateleina o le kulukose o le toto ma isi mea le lelei uma.

- Acromegaly - o se faʻamaʻi o le pituitary gland tua, faʻatasi ai ma le faʻaopoopoga o le gaosiga o le hormone tuputupu aʻe - ua taʻua foi o le homone tuputupu aʻe. I le 90% o mataupu, o se tumutumu pituitary e maua mai ai le homone tuputupu aʻe. E aliali mai pe a uma ona faia le ponaivi ponaivi ma e faʻaalia i le faateleina o pulumu, vae, ma luma o le ulupoo. E le gata i lea, o le tupu o le tuputupu aʻe ei ai aʻafiaga o le inisalini ma le diabetogenic. O le inisalini pei o le aafiaga e tusa pe tusa ma le 1 le itula talu ona faʻatauina i le hormone tuputupu ae ma e faʻaalia i le faateleina o le gaosiga o le inisalini. Afai o le tuputupu aʻe o le homone e gaoioi mo se taimi uumi, ona - faʻaitiitia le faʻavaeina o le inisalini, o le kulukose e faʻaaogaina e fuluʻi masini ma e faʻapupulaina ai le hyperglycemia. I ia ituaiga o gasegase, o le maʻi e amata i le 10-15% o mataupu.

- O le maʻi o Cohn o se faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le faateleina o le gaosiga o le aldosterone, lea e nafa ma le paleni o le calcium, sodium, potassium ma le chlorine i le tino. I lalo o le faatosinaga o le tele o aldosterone, o le maualuga o le palolo i totonu o le tino ua faaititia, lea e talafeagai mo le faʻaaogaina o le kulukose e sela. O le iʻuga, ua tupu aʻe le hyperglycemia.

- Hemochromatosis o se maʻi faʻatoʻateleina e mafua mai i le metabolism uamea vaivai ma lona faʻapipiʻi i totonu o masini. E amata ona gauaʻi i ni aofaiga tetele nai lo le mea e tatau ai, ma amata ona faʻapipiʻi i le ate, paʻu paʻu, ma le paʻu. O lona tele o faʻaopoopoga i le ate ma le paʻu e faʻafefea ai le atinaʻe o le maʻi.

- O le maʻi o Wilson-Konovalov o se faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le paʻu o le copper metabolism ma lona mamafa tele i totonu o totoga - ate, mafaufau, kene. O le faʻamalosi tele o le 'apamemea i le ate e taʻitaʻia ai le faʻamaʻi.

2. Faʻi o le pancreas:

- Glucagonoma - o se maʻi leaga o fatulaʻau alpha o tamaʻi motu o Langerhans o le pancreas, lea e maua ai le glucagon. O lenei faʻamaʻi, faatasi ai ma le anemia, dermatitis ma le paʻu o le mamafa i le 80% o maʻi na mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka.

- Somatostinoma - o le tumo mai le potu faʻapitoa o motu o Langerhans o le pancreas e maua ai le somatostatin. O lenei hormone, faatasi ai ma le tele o isi hormones, e oʻo atu ai i le faaitiitia o le gaosiga o le inisalini, ma o lona tele o gaioiga e mafua ai le leai o le insulin.

- Kanesa o le pancreatic - o le maʻi mumusu o le tino glandular o le pancreas. A oʻo ina aʻafia le siama o le inisalini i se faagasologa o le kanesa, o le faʻaaogaina o le kulukose e le gaʻo ua gasegase ma ua tupu aʻe ai le hyperglycemia.

- Pancreatectomy, poʻo le aveesea o le pancreas - e leai se gaosiga o inisalini atoatoa.

- Aano pancreatitis poʻo le necrosis o le pancreatic - o se mea mumū poʻo le mumusu - faʻamaʻi faʻamaʻi o le pancreas pe a mafua ai le mumū poʻo le mumū ma le faʻaumatia. E tupu lenei mea i le 15 i le 18% o tagata gasegase. O le mafuaʻaga o le faʻaumatia o se vaega o le pancreas faatasi ai ma sela e nafa ma le gaosiga o le inisalini.

- O le pancreatitis o se afi mumū o le pancreas, e oʻo atu ai i le maʻisuka i le 40% o mataupu. O se taunuuga o le mumū faifai pea, o le gaioiga o sela o tamaʻi motu o Langerhans o le pancreas e faʻavaivaia ma faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini.

- Faʻaleagaina o le gasegase.

3. O le aafiaga oona o le tele o vailaau oona ma vailaʻau i luga o le pancreas - e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le faʻamalosi (i le tali atu i le 'ona) pancreatitis i le gaosiga o le inisalini, poʻo le aʻafiaina o peta beta o le pancreas ma faʻaitiitia le pule faʻanatura o le inisalini, faʻaitiitia le lagona o gaʻo i le gaioiga inisalini ma faʻapea ona oʻo atu ai i le hyperglycemia. E aofia ai vailaau faʻasaina, faʻaaogaina tumau o glucocorticosteroids, antidepressants, diuretics, togafitiga o chemotherapy.

O aʻafiaga autu o le faʻamaʻi ma lona faʻamaoniga.

O faʻafitauli o le faʻamaʻi faʻamaʻi e masani ona muamua oʻo mai muamua. I le amataga lava, e le tusa ai ma le talaaga o faʻaaliga o le faʻamaʻi, o le a le iloa e se tagata lona maʻi suka, aua atonu e leai ni faailoga i le taimi nei. O nei suiga aʻo maualuga le kulūkose i le toto. O le faailoga muamua o le galala tele. O le tino ua amata ona paʻu le vai - o le faʻalalalaina na tupu. E mafua lenei mea i le mea moni o le kulukose e tosoina le vai i totonu o le toto mai a tatou sela ma le avanoa faʻapipiʻi ma ave faʻamalosi ai i le urine. O le mea lea, o le faʻailoga lona lua o le polyuria (faʻateleina o le faʻamalosi), o lona uiga sili atu urine amata amata ona faʻamalolo nai lo le mea masani. E amata e tagata ona feinu i le tele o vai, ae o le tino tutusa uma o le a aveesea.

O le faailoga taua lona tolu o le faateleina o le vaivai ma le moe. O le mafuaʻaga o lenei mea o le fia ai le malosi (e le maua e le tino le malosi) faʻatasi ai ma le faʻamalolo.

Faʻatasi ai ma lenei talaaga, atonu o le a tele le fiaʻai o tagata - o le fa faʻailoga o le maʻi, aua o loʻo taumafai le tino e faʻatumu le va o le malosi. Ae i le taimi lava e tasi, e ui lava i se manaʻoga lelei, o le mamafa o le paʻu mamafa o le a matauina. I le faaopoopo atu i nei mea uma, o le suamalie o le paʻu ma le iai o ni faʻamaʻi faʻamalolo e le faʻamalolo e mafai ona matauina.

O le tulaga lua o loʻo faʻaalia i le mea moni e umi se taimi e mafai ona tupu faalilolilo - o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto aʻo leʻi maeʻa ona 'ai e tatau ona i totonu o tapulaa masani, ae pe a maeʻa ona totoina le kulūkose. Afai e le o togafitia (taumafa ma le faʻavasegaga o le mamafa o le tino), ona oʻo lea i totonu o se mea manino ma ole maʻi ole inisalini e manaʻomia. I se tulaga manino, o le anapogi glucose e sili atu nai lo le 7.0 mmol / L pe sili atu i le 11.0 mmol / L 2 itula pe a uma le taumafataga.

O faʻamatalaga e faʻavae i luga o mataupu faavae tutusa e pei o faʻamaʻi masani (silasila i le maʻi o le maʻisuka: auala maʻoti).

O mataupu faavae o le togafitiga o le maʻisuka lona lua.

Muamua togafitiga e tatau ona taulai i le faʻafefeteina o le faʻamaʻi (faʻamaloloina o mea oona, togafitiga o pancreatitis ma isi tulaga). I le faʻamuamua, o ona togafitiga e faʻavae i luga o faailoga lava e tasi e pei o le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 (sei vagana ai le tulaga pe a uma ona aveese le pancreas, lea e tatau i tagata ona tuʻuina atu ia i latou inisua insulin mo le ola):

- Tulaga muamua e aofia ai togafitiga o meaʻai ma le tausia o se olaga sao, faamalositino, e talafeagai ma le maʻisuka maualalo,

- Tulaga lona lua - ua faʻamaonia pe a le mafai ona ausia se tulaga mausali o le glycemia ma e aofia ai togafitiga o mea taumafa, faamalositino, o se olaga soifua lelei ma faaopoopo ai le suka i fualaau, e fetaui lelei ma le agavaʻa,

- lona tolu - e aofia ai gaoioiga uma o le vasega lona tolu, e faaopoopo atu i inisua injections, e fetaui ma se maualuga maualuga o le mamafa.

Ua uma ona matou faʻamatalaina atili auiliiliga i le tusiga "togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2: Fautuaga lautele", "le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka: togafitiga ma le inisalini".

O le maʻi suka - o le faʻamaʻi lava e matua ogaoga ma maualuga le lamatia o le atiaʻeina o faʻafitauli o le faʻamaʻi (faaleagaina o mata, fatugaʻo, vaʻa pito i lalo), ma faasaga i tua o togafitiga autu, o le faʻasolosolo mo se olaga fiafia e faʻaitiitia. Saili le togafitiga faafomai i se taimi talafeagai ma mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi.

Ia mataʻituina lelei lou ola maloloina ma ola maloloina!

Maualuga le maʻisuka lona lua: pe faʻafefea ona amataina le maʻi, togafitiga o togafitiga

Sugar e mafai ona muamua, vaevaeina i le 2 ituaiga, ma le lua. O le maʻisuka o le Peraimeri o se maʻisini-faʻalagolago pe o le insulin-faʻalagolago. E atiaʻe taʻitasi.

O le maʻisuka lona lua o se faailoga lona lua o se isi faʻamaʻi. E masani lava o lenei tulaga e aliali mai i se talaaga o mea e le masani ai i le pancreas pe ona o se faaletonu i le gaioiga o le endocrine system.

Ae ui i lea, o le maʻisuka symptomatic e le masani ai. I le uma, e na o le 1% o le maʻisuka na i ai se tulaga lua o le maʻi.

O le ata o le faʻamaʻi o lenei ituaiga o faʻamaʻi e faʻamalo ma faailoga o le maʻisuka ituaiga 1. Ae ui i lea, i lenei tulaga, e leai ni itu taua mo le atinaeina o le faamai.

E masani lava, o le maʻisuka lona lua e maua i tagata matutua. O le maʻi e amataina malie, o lona ala e toʻa.

Faʻaipoipoga ma mafuaʻaga faʻapitoa

O le maʻisuka lona lua e mafua ona o ni faaletonu i le endocrin system ma ona o le le lelei o le pancreas. I le tulaga muamua, o mafuaʻaga o le maualuga o le toto suka e taoto i le tele o faʻamaʻi:

  1. O lona maʻi-Cushing, lea o loʻo i ai le faateleina o gaosiga o le horrenone adrenocorticotropic.
  2. O le acromegaly o se faʻamaʻi o le pituitary gland muamua, o loʻo faʻamatalaina i le maualuga o le gaosia o le hormone.
  3. O le Pheochromocytoma o se tumutumu i le gland gland, lea e tuʻuina atu ai catecholamines e faʻalautele ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.
  4. O le maʻi a Wilson - Konovalov - o loʻo faʻaalia i le le lelei o le fesuiaiga o le 'apamemea, ona o lea mea e faʻapupula ai i totonu o totoga.
  5. O le Hemochromatosis o le solia lea o le metabolism, ona o lea mea e aoina mai i totonu o le tino o gaioiga o le tino, e aofia ai le paʻu.
  6. O Cohn's syndrome o se faʻamaʻi e afaina ai le mata o le eleele, lea e gaosia ai le aldosterone i ni aofaiga tetele. O lenei hormone e faʻaititia ai le faʻaogaina o le pāmaʻi e aofia ai le faʻaaogaina o le kulukose.

E le gata i lea, o laisi lua o le maʻisuka e tulaʻi mai i le talaaga o faafitauli ma le pancreas. O nei mea e aofia ai fomaʻi - kanesa, somatostinoma ma lucagonoma.

Aveesea o se okeni po o le pancreatectomy, o le pancreatic necrosis ma le pancreatitis e aʻafia foi i le fua masani o le kulukose. E le gata i lea, o mafuaʻaga o le maʻisuka e mafai ona faʻaleagaina i le pancreas poʻo ona mea masani faʻaʻona i mea oona.

O le mafuaʻaga autu o le maʻisuka o le faʻaaloalo. O le mea lea, o tagata e maua i le maʻisuka io latou aiga e manaʻomia ona suʻesuʻeina i lea taimi ma lea taimi.

O le mamafa tele foi e fesoasoani i le atinaʻeina o le faʻamaʻi. A maeʻa, o mea leaga i le vaega o meaʻai e oʻo atu ai i le faʻaopoopoga o le togi ma le cholesterol i le tino. I lenei tulaga, o se palapala gaʻo ua faʻavaeina i luga o le paʻu e faʻalavelaveina ai lona gaioiga.

O mea nei e faʻalavelaveina ai le gaioiga o le suka i totonu o le tino o loʻo vaivai i totonu o le vaega o meaʻai.

O le toilalo o Renal e mafua ai foi le atinaʻeina o sea tulaga.

Ata faʻaleleia

O le nofoaga muamua i le tulaga lua o le maʻisuka o loʻo nofoia e faʻamaoniga o le faamai na mafua ai ona foliga mai. O le mea lea, o faailoga e tupu o le maualuga o le kulukose i le suiga o le toto.

Na maitauina e le au inisalini e faalagolago i le tausiga o le tino i le taimi o le atinaʻeina o le faamai na latou maua ai faʻamatalaga nei:

  • matagogo
  • le le fiafia ma le malaise
  • faʻaauau faifaipea
  • fiainu.

O le malulu ma le oona i le gutu e tau atu i le mea moni o se tagata e fia inu pea. O ia faʻaaliga e aliali mai pe a iai le sili atu o le kulukose i totonu o le toto, ona o le gaioiga o le gaʻo o le gaʻo.

O le vaivai e tupu ona o le malosi o gaioiga o totoga, lea e fesoasoani i la latou vave telelava. E le gata i lea, o le tagata gasegase e ono tele lona manaʻo. O lea o loʻo taumafai le tino e toe faʻatumu le malosi o le malosi, ae o le tulaga ese o le maʻisuka e tusa lava pe i ai se meaai maualuga-kalori, o le maʻi vave e le maua le mamafa.

O le maʻisuka o le maʻisuka atonu e le faʻaalia mai mo se taimi umi lava, o le mea lea, o le glucose o le a masani. Ae ui i lea, pe a uma ona atuatuvale ma mamafa, o ona faailoga e vave ona faateleina. I le leai o se taimi e maua ai suʻesuʻega ma mulimuli ane togafitiga mulimuli ane, o le a alu le faʻamaʻi i se pepa tatala, lea o le a manaʻomia ai togafitiga insulin.

O le sini autu o le togafitiga o le faʻaitiitia o faʻamaʻi poʻo le mafuaʻaga na mafua ai le atinaʻeina o le maʻisuka symptomatic. O lea la, afai o ona foliga na mafua ai le gau o le fatu, ona faatonuina ai lea e le fomai o le hepatoprotectors ma le puipuia o fualaau faasaina.

Afai o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le mamafa, ona tatau lea o se meaʻai. I lenei tulaga, ua fautuaina e 'ai meaʻai e faʻavaveina ai le gasegase ma faʻaaogaina ai le suka mai le tino. Faatasi ai ma faafitauli i le gastrointestinal tract, e tatau ona e 'ai saʻo ma faaaoga fualaau faasaina lea e fesoasoani e faaleleia ai le fausiaina o meaʻai.

I le faʻamuamua, o togafitiga mo le maʻisuka lona lua e talitutusa ma le maʻisuka ituaiga 2. Ma o lona uiga e tatau ona e mulimuli i se meaai. Mo lenei faʻamoemoe, e le sili atu i le 90 g o vailaʻau faʻateʻa e tatau ona 'ai i le tasi' aiga.

E le gata i lea, ao lei faia taumafataga, e tatau ona e fuaina le numera o iunite falaoa. I le faaopoopo atu i ai, e taua tele le faʻatapulaʻaina o le faʻaaogaina o meainu suamalie (suamalie, lauti, kofe, suamalie ma suka).

I le avea ai ma togafitiga faafomaʻi, e mafai e le fomaʻi ona faatonu mai le vaega o le sulfonylureas (Diabeton, Amaryl, Maninil). O vailaau faafouina lea e faafouina ai le lagona o sela i le inisalini e aofia ai Pioglitazone, Avandia, Actos, ma isi.

O vailaʻau tuʻufaʻatasia o loʻo faʻaaogaina i le siama o le maʻisuka ma isi ituaiga faʻamaʻi o Glukovans, Metaglip, Glybomet. O lona uiga e faʻafaigofieina le faʻatonuga o le kulukose i totonu o le toto pe a uma ona 'ai e aofia ai le omea.

E pei o vailaau e faʻagesegese ai le faagasologa o le faʻaogaina ma le gaʻoina o gaʻo i totonu o le inumaga, Acarbose, Dibicor ma Miglitol e faʻaaogaina.O togafitiga faʻasolosolo faʻaleaganuʻu, faʻaaogaina o le dipeptidyl peptidase, e mafai foi ona faatonuina. I le avea ai o se faʻaopoopoga, e faʻaaoga le physiotherapy mo le maʻisuka.

O le togafitiga o le tino e taua tele mo le faʻamautuina o le tulaga o le maʻisuka. O lea, o tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi o loʻo faʻaalia le ituaiga lava o avega, e pei o le:

  1. uila
  2. Savaliga
  3. aau
  4. faigofie tele
  5. fomaʻi.

O le tulaga ma le maualuga o le avega e faʻamoemoeina e le fomaʻi, e faʻatatau i le matua o le maʻi, ona uiga faʻapitoa ma le i ai o faʻamaʻi pipisi.

Ae i le tulaga o le aveeseina o le pancreas, e mafai ona sui togafitiga togafitiga. I le faʻaopoopoga, e oʻo lava ile lua maualuga o le maʻisuka, o le inisalini o le inisalini e faʻaauau ona faia i se tagata.

O togafitiga lelei o le maʻisuka faʻataʻitaʻi e faʻavae i luga o le maualuga o le atinaʻe o le maʻi. Faatasi ai ma se foliga filemu o le faamai, o togafitiga e aofia ai le mataituina o se taumafataga patino, tausia o le olaga saʻo ma gaoioiga faaletino.

I le ogatotonu o le faʻamaʻi, afai e le mafai ona faʻasalalau le maualuga o le kulukose, e tatau ona mulimuli i se meaʻai, faamalositino, tuʻuina atu masani leaga. Ae i le taimi lava e tasi, o vailaʻau antipyretic ua faʻamatalaina i le maʻi.

I le tulaga o le maʻisuka malosi, o le togafitiga e tutusa. Ae ui i lea, o le inisalini masani e faʻaopoopo i ai i se vailaʻau na faatonuina e le fomaʻi. O le vitio i lenei tusiga o loʻo faʻaauau pea le autu o uluaʻi faailoga o le maʻisuka.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Suʻeina. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Tipisi Maualuga

O le faateleina o le toto suka - o le maʻisuka maualuga lona lua, e iloa ai ia lava i se tuufaatasiga o faailoga e fesootaʻi ma faʻamaʻi o le pancreas poʻo le endocrin system. Faʻamatalaga talafeagai, faʻamalositino lelei ma togafitiga, o le faʻamaloloina atoatoa o le maʻi.

Aʻoaʻoga o le atinaʻeina o togafitiga

O lona lua o le maʻisuka e mafua mai ona o le faʻaitiitia o le gaosia o le insulin, lea e nafa ma le faʻaitiitia ma le faʻatonutonuina o kulūkose i le tino. Glucose e le ulu i totonu o siama ma e salalau solo i le toto. O le tino ua amata ona toe faʻatumu le malosi i gaʻo, o le metabolism o le tino atoa ua faʻaleagaina. O mafuaʻaga autu o le faʻaalia o le maʻisuka lona lua o le maʻisuka o faʻamaʻi o le pancreas poʻo le endocrin system.

Faʻailogaina o le tino o le endocrine:

  • O le maʻi a Itenko-Cushing,
  • Cohn's syndrome
  • pheochromocytoma,
  • Wilson-Konovalov faamai,
  • acromegaly
  • hemochromatosis.

Pancreatic disease:

  • kanesa
  • glucomanoma
  • somastinoma
  • faʻasolosolo po o le tino pancreatitis,
  • pancreatic necrosis,
  • pancreatectomy.
O le suʻeina o vailaʻau e mafai ona faʻaalia ai faʻamaoniga o le maʻi.

O mea leaga e mafua ai le foliga mai o le maʻisuka faʻamaʻi:

  • uiga faʻamaoni
  • afaina
  • toilalo o le gastrointestinal tract,
  • toe le manuia
  • faʻafitauli faʻaleagamoni
  • ave ni vailaʻau faʻapitoa: antidepressants, hormones, diuretics, togafitiga o chemotherapeutic,
  • sese olaga.
Toe foʻi i le laulau o mea

Faailoga o le maʻisuka lona lua

I uluaʻi laʻasaga, o le maʻisuka lona lua e leai se faʻamatalaga manino o le falemaʻi ma faʻaalia ai faʻamaoniga. O faʻamaoniga o le faʻamaʻi pipisi e faʻaalia, lea na mafua ai le faateleina o le maualuga ma le faʻaitiitia o le toto o le kulukose o le toto. Faʻatasi ai ma le atinaʻe atili o le maʻisuka lona lua, o faʻafitauli ua faateleina, mafua ai le le mautonu.

O faʻapogai autu o togafitiga:

  • Tele galala, mago ma le oona i le gutu. E atiina ae ona o le faateleina o galuega a gaʻo e aveese ai le suka sili atu.
  • Faateleina urination. E mafua ona o le faateleina o le manaʻo mo le suavai ma lona faʻamalosi i le urine.
  • Faateleina le fiaai, fiaai. E ala i meaai, e taumafai le tino e taui mo le le lava o le malosi.
  • Se faʻaitiitia o le mamafa o le tino. O le tino e galue malosi, faʻavavevave vave.
  • Tauvalea, vaivai. E mafua mai ona o le faateleina o galuega a le tino ma le le mafaia ona fetuunai le maualuga o le suka.
  • Le mautonu i galuega tau feusuaiga. O le taunuuga o le vaivai faifai pea ma le leai o se malosi.
  • Paʻu, vaʻavaʻai vaʻai. Faailoga o le le lelei o foliga.
  • Tuʻuina o le paʻu, manuʻa le faʻamalolo. Faʻaleagaina o galuega a le tino.
Toe foʻi i le laulau o mea

Metotia mo le togafitia o maʻi

Mo se faʻamaoniga saʻo, faʻatalanoaga ma se endocrinologist, se suʻesuʻega a le tagata maʻi, ma le aoina o faasea e talafeagai. Faʻavae i lenei mea, o faʻataʻitaʻiga nei o faʻataʻitaʻiga ua faia:

  • suʻesuʻeina o le kulukose toto toto,
  • suʻesuʻega o toto vevela ma plasma mo le kulupu o le glucose,
  • suega o le toleniga o le glucose: faʻataʻitaʻiga o le toto na faia ina ua uma ona faʻaaogaina le kulukose i le vai,
  • suesuega lautele o le urine: fuafua le i ai o tino o le ketone ma le kulukose,
  • fuafuaga o le hemoglobin glycosylated: o se aofaʻiga tele e lamatia ai le atinaʻeina o faʻalavelave matuia,
  • diagnostic toto mo le fuafuaina o le c-peptide ma le inisalini: faʻaalia ai soliga ma le tikeri o le faʻaalia o le maʻi.

Ina ia fuafuaina le faʻamaʻi faʻamaʻi lea na mafua ai le faʻaaogaina o le glucose excretion, ua faatonuina e le fomaʻi nisi suʻesuʻega faaopoopo:

  • ultrasound o le gastrointestinal tract, fatugaʻo,
  • suega masani (toto, urine),
  • siaki faʻamaʻi maʻi - ua faia e fuafua ai le tali i togafitiga fualaau faasaina.
Toe foʻi i le laulau o mea

Togafitiga mo Maualuga Toma

O togafitiga mo le maʻisuka lona lua o le togafitia lea o le faʻamaʻi pipisi e mafua ai le maʻisuka. Afai o le gasegase e faasolosolo taimi uma, o le togafitiga e faʻamoemoe e faʻamautu ai le setete o le soifua maloloina ma le faʻaaogaina o faʻaaliga e faʻalavelave ai i le taua o le gasegase. O togafitiga o maʻisuka nei e faʻalagolago i le ogaoga o faʻamaʻi:

Togafitiga o se faʻamaʻi e aofia ai se suiga i le masani masani a le tagata.

  • Mulimuli i se taumafa malosi. Taumamafa taumafa ma le maualalo o faʻamaufaʻailogaina glycemic.
  • Faʻaaogaina o masani leaga: ulaula, ava malosi.
  • Gaoioiga faatagaina faatagaina.
  • O le faaletonu o le Renal ua togafitia ma le faaaogaina o fualaau faasaina ma se aafiaga e le totogia.
  • Faʻafitauli o le gastrointestinal tract, o le gasegase e togafitia e se suiga i meaʻai, fualaau e faʻaleleia ai le metabolism.
  • O le faʻafoega o vailaʻau e mafai ona afua ai se faʻafitauli o le maʻi e faʻafetaui.
  • Fualaau faʻasaina o vailaau faʻasaina - vailaau faʻaaoga e faʻaitiitia ai le toto suka.
  • Inisini Injection. E faʻaaogaina i le tulaga o le toilalo togafitiga ma faʻafitauli matuia o le faʻamaʻi.
Toe foʻi i le laulau o mea

O le a le lamatiaga o maʻi faʻaleagaina?

O le maʻisukaʻi o le maʻisuka o se faʻalavelave matautia o le alualu i luma o le maʻi. Faatasi ai ma le le mautonu o le togafitiga o le maʻi ma le maʻisuka lona lua, o faafitauli faigata e tutupu e lamatia ai le ola o le tino atoa. O le faʻavasegaga o le faʻamaʻi e faalagolago i le natura o le vasega, le mamafa o faʻamaʻi ma le iai o faʻafitauli. E 3 tikeri o le faʻamaʻi - agamalu, agavaʻa ma ogaoga. O faʻamatalaga ma uiga o tikeri o le faʻamaʻi o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

Faʻasologa oFaʻaiʻugaFaʻaaligaFaailoga ma uiga lelei
FaigofieFaʻagasolosolo taimi o le retinopathyFaʻaleagaina o le toto i vaʻa e fafaga ai le retina
  • mea faʻapitoa e faʻaitiitia
  • afaina
  • retinal edema.
FaatataugaMicroangiopathy, arteriosclerosis o arteries, ketoacidosisMafaufau ma faaleagaina i toto toto o le tino, faʻalavelaveina le toto, pipisi o le okesene i siama ma masini, faʻalauteleina le gaosiga o tino o le ketone e leai se insulin, oona o le tino
  • faateleina le galala
  • taoto ma vili
  • acene manava
  • vaivaiga.
UmaRetinopathy, nephropathy, neuropathyO le tele o fesuiaiga i le suka i le aso atoa
  • taua o le afaina o le tino, toe faʻataʻapeʻapeʻa, leai se faʻaaliga,
  • solia o le galuega fiafia, edema o fatugaʻo,
  • faʻaleagaina o fiva namu, faʻaleagaina i le faʻatinoina o manaʻoga o le nasu,
  • tiga, gaogao o vae,
  • leai se lagona.

Faʻafitauli faigata o le maʻisuka lona lua:

Faʻafitauli i le cardiovascular system e masani ona oʻo atu ai i le oti o le maʻisuka.

  • togafitiga o le cardiovascular system - faʻaleagaina o le myocardial, faʻamaʻi fatu fatu,
  • faʻamaʻi pipisi - faʻaitiitia le faʻamaʻi, faʻamaʻi faʻamaʻi, purulent ma faʻaaliga faʻaalia,
  • faʻaleagaina o vae i le mumū ma le oti faʻaletonu,
  • coma.
Toe foʻi i le laulau o mea

Puipuiga o le Maʻisuka Maualuga

Puipuiga o togafitiga ma le faʻaalia o faʻafitauli e aofia ai le faia soo o se suʻesuʻega faafomaʻi, mataʻituina e le endocrinologist ma le siakiina o le maualuga o le toto, tausia o se soifua maloloina. E le gata i le tausisia o taumafa, gaioiga faaletino, vave togafitiga ma le pulea lelei o faʻamaʻi. O le taliaina o vailaau e tatau ona faamaopoopoina ma le fomaʻi aoga.

Mafuaaga o le Tisuka Maualuga

E tolu vaega o mafuaʻaga ua fausia e le mataupu faavae o le atinaʻeina o lenei tulaga:

  1. Tulaga le masani o le pancreas.
  2. Faamai o le endocrin system.
  3. O aʻafiaga o aʻafiaga oona i le pancreas.

O faʻamaʻi o le pancreas e aofia ai:

  • Malio neoplasm i lenei okeni.
  • Glucagonoma.
  • Pancreatectomy
  • Aukato.
  • Faʻaleagaina o le pancreas ona o le vevela.
  • Taimi / maʻi pancreatite.

O faʻamaʻi o le endocrin system e aofia ai:

  • Wilson-Konovalov maʻi.
  • O le maʻi o Herenko-Cushing.
  • Acromegaly.
  • Pheochromocytoma.
  • Hemochromatosis.
  • Cohn's syndrome.

O se aʻafiaga le lelei i le gasegase o fualaau faasaina ma mea oona e mafai ona mafua ai le atinaʻe o pancreatitis, o se taunuuga o le gasegase pancreatogenic ua maeʻa. I lenei tulaga, o le gaosiga o le inisalini e faʻavaivaia, faʻaitiitia le gasegase o le tino i le inisalini, o vevela beta e mafatia. O se taunuuga - hyperglycemia. O nei vailaʻau e aofia ai vaega e pei o vailaau, vailaau faʻasaina, togafitiga o chemotherapy, togafitiga.

Faailoga ma faʻamaʻi

O le maʻisuka lona lua e iloa ai o ia lava o le autu autu o lenei maʻi. O lona uiga, o faailoga e foliga mai e faateleina pe a mavae se taimi patino, e pei o le faateleina o le suka o le toto.

O le maʻisuka o se mea e le masani ai meaai faʻatau meaai (faʻasoifua maloloina) e faʻavae i luga o le suka o le Fucus, na atiaeina e saienitisi faasaienisi Rusia, e taua i le taumafa ma meaai a tagata gasegase, e le gata i tagata matutua ma talavou. Faʻamatalaga auiliili.

Muamua, o se galala e le mavalaʻi, e foliga mai, e tusa lava po o le a le tele o le inu o se tagata, e le pasi. I le taimi lava e tasi, e atiina ae foi le polyuria - o se tagata e inu tele, o lona uiga e tamoe tele i le faletaele.

O le inu ma le le lava o le malosi e tau atu i le mea moni e vave ona vaivai le tagata ma e masani ona manaʻo e momoe. E le gata i lea, o le leai o se malosi e aafia ai le manaʻo. Ina ia faia, e manaʻomia e le tino se tele o meaʻai. Ae ui i lea, o le tagata gasegase e le o gaʻo, ae o le le maua o le mamafa.

O metotia faʻamalosi e tutusa ma ituaiga tino o le maʻisuka. O se uiga iloga o le maʻisuka o le maʻisuka o le faailoga i luga o se suega o le toto e leai se mea, e masani lava, ae a maeʻa le avega o le kulukose o se maʻi, o le a oso maualuga.

Eseesega o faʻafitauli

O le atinaʻeina o faʻafitauli e le faʻamavaeina, aua o le maʻisuka lava ia o se faʻafitauli faʻapitoa, ma o iinei foi o se maʻi matuia.

O le mea lea, o togafitiga e tatau ona amata i se taimi vave e mafai ai ona aloese mai ituaiga uma o faʻafitauli.

O a mafuaaga autu mo le atinaʻe?

O le faiga o le atinaʻeina o lenei tulaga e mafai ona ese ma faʻaalia ai vaega nei o mafuaʻaga o le faʻamaʻi:

1. Faamai o le endocrin system:

    AIDS-Cushing maʻi poʻo le maʻi. O se faʻamaʻi tele lenei o le endocrin system, o loʻo faʻaalia i le faateleina o le gaosiga o le horrenone adrenocorticotropic. O le iʻuga, o hormones o le gasegase oona e faia i luga - cortisol, cortisone, corticosterone, aldosterone ma androgens. O nei mea uma e taʻitaʻia ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi (faʻateleina le gaioiga o le gaʻo): o le manuʻa, foliga foliga i le masina, o le tino, o le tino o le tino (sosolo), o le maualuga o le toto, o le faasolosolo malie o le tino. E pei ona e iloa, o le tele o cortisol e oʻo atu ai i le hyperglycemia ona o le faateleina o le kulukose gaosia e le ate ma le faʻaaogaina o le ate. I le 90% o mataupu, e oʻo atu ai i le pituitary adooma (o le tino o le pituitary o le tino e maua ai le tele o le adrenocorticotropic hormone), ma i le 10% o le mafuaʻaga o se tumutumu oona e maua ai le sili atu o le cortisol. O le Pheochromocytoma o se tino oona o loʻo galue malosi, e masani lava ona i ai i totonu o laufanua, e masani ona masani i fafo. O loʻo faʻaalia i le faʻamavaeina o catecholamines (adrenaline ma norepinephrine) i totonu o le toto, e mafua ai faʻafitauli o catecholamine - faʻafuaseʻi o le atuatuvale, le mautonu, vevela tele, tachycardia, ma le faateleina o le toto. E pei ona e iloa, o catecholamines e mafua ai le faateleina o le kulukose o le toto ma isi mea le lelei uma. Acromegaly - o se faʻamaʻi o le pituitary gland tua, faʻatasi ai ma le faateleina o le gaosiga o le hormone tuputupu aʻe - e taua foi o le homone tuputupu aʻe. I le 90% o mataupu, o se tumutumu pituitary e maua mai ai le homone tuputupu aʻe. E aliali mai pe a uma ona faia le ponaivi ponaivi ma e faʻaalia i le faateleina o pulumu, vae, ma luma o le ulupoo. E le gata i lea, o le tupu o le tuputupu aʻe ei ai aʻafiaga o le inisalini ma le diabetogenic. O le inisalini pei o le aafiaga e tusa pe tusa ma le 1 le itula talu ona faʻatauina i le hormone tuputupu ae ma e faʻaalia i le faateleina o le gaosiga o le inisalini. Afai o le tuputupu aʻe o le homone e gaoioi mo se taimi uumi, ona - faʻaitiitia le faʻavaeina o le inisalini, o le kulukose e faʻaaogaina e fuluʻi masini ma e faʻapupulaina ai le hyperglycemia. I ia ituaiga o gasegase, o le maʻi e amata i le 10-15% o mataupu. Con syndrome o se maʻi o le gland o le tino e mafua ai le faateleina o le gaosiga o le aldosterone, lea e nafa ma le paleni o le calcium, sodium, potassium ma le chlorine i le tino. I lalo o le faatosinaga o le tele o aldosterone, o le maualuga o le palolo i totonu o le tino ua faaititia, lea e talafeagai mo le faʻaaogaina o le kulukose e sela. O le iʻuga, ua tupu aʻe le hyperglycemia. O le Hemochromatosis o se faʻamaʻi faʻatoʻateleina e mafua mai i le metabolism faʻasaina ma le faʻapipiʻiina i totonu o masini. E amata ona gauaʻi i ni aofaiga tetele nai lo le mea e tatau ai, ma amata ona faʻapipiʻi i le ate, paʻu paʻu, ma le paʻu. O lona tele o faʻaopoopoga i le ate ma le paʻu e faʻafefea ai le atinaʻe o le maʻi. O Wilson-Konovalov faʻamaʻi o se faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le paʻu o le konupolism paʻu ma lona mamafa tele i totonu o totoga - ate, mafaufau, mala. O le faʻamalosi tele o le 'apamemea i le ate e taʻitaʻia ai le faʻamaʻi.

2. Faʻi o le pancreas:

    Glucagonoma - o se maʻi leaga o pupu alpha o tamaʻitaʻi o Langerhans o le pancreas, lea e maua ai le glucagon. O lenei faʻamaʻi, faatasi ai ma le anemia, dermatitis ma le paʻu o le mamafa i le 80% o maʻi na mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka. O le somatostinoma o se tumo mai le potu faʻapitoa o tamaʻitaʻi o Langerhans o le pancreas e maua ai le somatostatin. O lenei hormone, faatasi ai ma le tele o isi hormones, e oʻo atu ai i le faaitiitia o le gaosiga o le inisalini, ma o lona tele o gaioiga e mafua ai le leai o le insulin. O le kanesa pancreatic o se maʻi mumusu o le tino o le tino o le pancreas.A oʻo ina aʻafia le siama o le inisalini i se faagasologa o le kanesa, o le faʻaaogaina o le kulukose e le gaʻo ua gasegase ma ua tupu aʻe ai le hyperglycemia. Pancreatectomy, poʻo le aveesea o le pancreas - e leai se gaosiga o inisalini atoatoa. O le gasegase o le pancreatitis poʻo le pancreatic necrosis o se mea mumusu poʻo le mumusu - faʻamaʻi faʻamaʻi o le pancreas pe a oʻo mai lona mumu pe mumū ma le faʻaleagaina. E tupu lenei mea i le 15 i le 18% o tagata gasegase. O le mafuaʻaga o le faʻaumatia o se vaega o le pancreas faatasi ai ma sela e nafa ma le gaosiga o le inisalini. O le pancreatitis o se afi mumū o le pancreas, e oʻo atu ai i le maʻisuka i le 40% o mataupu. O se taunuuga o le mumū faifai pea, o le gaioiga o sela o tamaʻi motu o Langerhans o le pancreas e faʻavaivaia ma faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini. Faʻalavelave faʻaleagaina i le pancreas.

3. Faʻaleagaina o le tele o mea oona ma vailaʻau i luga o le pancreas - e mafai ona taʻitaʻia i le atinaʻeina o le faʻamalosi (i le tali atu i le 'ona) pancreatitis ma le solia o le inisalini, pe mafai ona aʻafia ai le peta pancreatic beta ma faʻaitiitia le faʻamalosia o le inisalini, faʻaitiitia le lagona o gaʻo i le gaioiga o le inisalini ma oʻo ai i le hyperglycemia. E aofia ai vailaau faʻasaina, faʻaaogaina tumau o glucocorticosteroids, antidepressants, diuretics, togafitiga o chemotherapy.

O le maʻisuka lona lua ua faʻamanuiaina - o a mafuaaga?

E mautinoa o le toʻatele o outou ua faʻalogo i se ituaiga manatu - o le maʻisuka lona lua. Ae, masalo, e toaitiiti i latou e mafai ona tuʻuina atu se faʻamatalaga manino ma manino o lenei maʻi. E pei ona taua e le igoa, o lenei maʻi e fesootaʻi ma le maʻisuka masani, ae o a ona eseesega? Matou te taumafai e tuʻuina atu se tali manino ma manino i lenei fesili.

Faʻapitoa

O le maʻisuka lona lua na mafua ona o le faaletonu o le gaioiga o le maʻi. E mafai ona tupu pe a matauina mea leaga o le endocrin system. E masani ona le toe galue le pancreas i se soifua maloloina pe a uma faʻamaʻi e pei o le kanesa, hemochromatosis ma pancreatitis.

Ona o lenei mea, o le maʻisaga o le maʻisuka lona lua ua toetoe lava tutusa lelei ma i latou i le maʻisuka ituaiga I. Mai le tulaga o le vailaau faafomai, lua (pe, e pei foi ona taua o le symptomatic) o le maʻisuka o le tulaga lea pe a tumau le maualuga o le suka i le taimi muamua ma pe a uma le taumafataga, ae suia tele pe a uma le mamafa o le kulukose i luga o le tino.

E tele taimi e tupu ai se faʻamaʻi ma le faʻaaogaina o le kulukose i ni aofaiga tetele, ae i le taimi lava e tasi, o loʻo iai pea le malosi o le tino e tau ai le glucose. O vaega ninii o le kulukose e faaputuputu i totonu o le tino, lea e mafua ai le amataina o le maʻi.

E tolu tikeri o le maʻisuka maualuga - agamalu, agavaʻa ma ogaoga.

    Faatasi ai ma se tikeri maualalo, o le faamaʻi e mafai ona faʻamalolo e ala i togafitiga faʻamalosi tino. O le ogatotonu o le maʻisuka symptomatic e tuʻuina atu ma togafitiga faʻamaʻi, e le gata i meaʻai ma vaifofo. Ae pe a oʻo i le maualuga o le tikeri, e taua le taʻuina o ni nai upu eseese - i le i ai o lenei laasaga, o le tagata gasegase e masani ona oso i le maualuga o suka, i se faaopoopoga, e manaʻomia se tui tele o le inisalini.

Maualuga le maʻisuka o le maʻisuka

O lenei ituaiga o maʻisuka e maua i le togafiti o le endocrin system. O nei mea e ono tutupu mai ma faʻamaʻi:

    O le maʻi poʻo le faʻamaʻi o le itumalo o Cushing (poʻo se faʻamaʻi o le gasegase masani o cortisone), o le faʻamaʻi, lea e mafua mai i le tele o le homone o le tuputupu ae, pheochromocytoma, o le gaʻo e maua ai catecholamines, cohn's symptoms, hyperaldosteronism matua, o le tulaga o le potassium lea e manaʻomia e faaitiitia i lalo o le aafiaga o le aldosterone mo le faʻaaogaina o le kulukose, glucogonoma - o se mai i sela o tamaʻitaʻi o Langerhans, o le faʻamaʻi o loʻo faʻamaonia i le mea moni o loʻo maʻi tagata maʻi, o loʻo maua i le tino i luga o le tino.

Maualalo le maʻisuka o le maʻi suka e faʻaalia foi. E tupu pe a uma ona aveese le pancreas poʻo le kanesa o le pancreas (lona tino ma le siʻu). E le gata i lea, o le hemachromatosis o se faamaʻi o le faaputuputu o le uʻamea, pe a faateleina le maualuga o le uʻamea i le toto (e masani lava ona faʻatulafonoina e le masini tali): o le uʻamea e sili atu nai lo le masani, e ulu atu i le ate, pancreas, ma le paʻu. I lenei tulaga, ei ai le tolu: o le paʻu enaena uliuli, le ate ma le maʻisuka lautele.

E faigata tele ona iloa le maʻisuka, i nisi tulaga e faatoa iloa le maʻi pe a maeʻa le atinaʻeina o faʻafitauli faigata poʻo le taimi ole suʻesuʻega faʻafuaseʻi. Mo maʻi, e fautuaina le taui, lea e maua i le tele o fualaau poʻo fualaau faʻasolosolo o le hypoglycemic. O le faʻafitauli o le faʻamaʻi e le o faʻatasi ma le ketosis.

E tolu tikeri o le malosi o le maʻisuka, e faʻalagolago i le maualuga o le glycemia, faʻalogo i togafitiga faʻaleagaina ma le i ai poʻo le leai o ni faʻafitauli.

I se tulaga maualuga, o mataupu ia o le faamaʻi lea e maua ai taui e ala i le tuufaatasiga o taumafa ma vailaʻau o le hypoglycemic po o le puleaina o le inisalini i se fualaau e le sili atu i le 60 iunite / aso. O le anapogi o le toto glucose maualuga o le 12 mmol / L e matauina. E i ai le uiga o le keto-acidosis, e masani lava ona i ai ni faʻaaliga malu o microangiopathy.

O se maʻi maualuga o le maʻisuka e aofia ai faʻamaʻi ma se auala labile, lea e faʻaalia i fesuiaiga o fesuiaiga i le suka o le toto i le aso, o le faʻaogaina o le hypoglycemia, ketoacidosis. I lenei tulaga, o le anapogi o le maualuga o le suka toto e sili atu i le 12.2 mmol / L. O le taui e manaomia ai se fualaau o le insulin e tutusa ma le 60 iunite / aso pe sili atu foi. O aʻafiaga sili ona ogaoga i le maʻisuka maualuga: resinopathy o le III-IV tikeri, nephropathy ma le faaletonu o le tino, le neuropathy lautele. I le fesoʻotaʻiga ma nei faʻamaʻi uma ma le faʻafitauli o le faʻamaʻi, o le gafatia o tagata gasegase e paʻu lemu.

Faʻavasegaina o le Maʻisuka Maualuga

    Faʻatasi ai ma faʻamaʻi pipisi, pancreatitis o le gasegase ma le tumau, maʻi fibrocalculosis, kanesa pancreatic, taotoga pancreatic, hemochromatosis (aoga maualuluga). Faʻasalaga i le faʻasalaga o le hormonal, Cushing syndrome, pheochromocytoma, acromegaly, glucagon, somatostatinoma, thyrotoxicosis, hyperaldosteronism. Faʻafesoʻotaʻi faʻatasi ma le gasegase o le kenera: faʻasologa o faʻamaʻi o le inisalini-faʻasaʻo, mitochondrial cytopathy, isi. Faʻaleagaina e toxins ma fualaau faasaina: toxins ma fualaau oona i luga o p-s, fualaau e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le inisalini, fualaau e faʻaitiitia ai le lagona o le insulin.

Na talitonuina o tagata gasegase maua i le maʻisuka lona lua latou te le o aafia i le microangiopathy, ae ua faamaonia nei o faigata e mafai ona maua i le tulaga o le hyperglycemia faaumiumi.

Pancreatic Diabetes

Soo se faiga faʻaleagaina e aafia ai le paʻu e mafai ona taʻitaʻia ai i le maʻisuka: faʻamaʻi ma le taotoga. O le gasegase o le glucose e iloa i le 9-70% o tagata gasegase o le tino pancreatitis, o le tele o le tufatufaina o le taimi o faailoga e fesootaʻi ma tulaga eseese mo le le mautonu o le kulukose ma mea e leologia. E tusa ma le 15-18% o tagata gasegase e atiae le "maʻisuka" pe a maeʻa le osofaʻi o le pancreatitis, i le mavae ai o le 4-6 masina, hyperglycemia ma glucosuria e mafai ona faʻamavaeina faʻafuaseʻi.

O le maʻisuka i le tino pancreatitis o loʻo faʻamatalaina e le hypoinsulinemia ma le hyperglucagonemia, lea e mafai ona mafua ai le ketoacidosis. I le palacreatitis e masani ai, insulin ma le glucagon e fetaui lelei ma le tele o sel laiti: i le amataga o le faamaʻi, o le maualuga o le insulin e masani pe maualuga le maualuga, o le maualuga o le glucagon e masani, ma le alualu i luma o le maʻi, hypoinsulinemia ma le hypoglucagonemia.

O lenei talaaga o le hormonal i le i ai o le le atoatoa o le enzyme ma le ava malosi e fesoasoani i le gafatia o le glycemia faatasi ai ma taimi masani ma ogaoga o le hypoglycemia.

Pancreatitis Alcoholic (AP) o le masani masani lea o le pancreatite o le chronic. O le faʻamaʻi e aʻafia ai tagata, aemaise lava i le vaeluaga o tausaga, pe a faʻaitiitia le faʻamaina o le endocrine ma le exocrine o le pancreas. I le suʻesuʻega o le AP, o le faʻaleagaina o le ava malosi, o le cirrhosis ma le toto maualuga e taua tele.

I le amataga o le maʻisuka e mafai ona pulea i meaʻai ma vailaʻau oona i le toto, i tulaga ogaoga, e manaʻomia le togafitiga o le inisalini. O faʻasalaga masani ma togafitiga faʻatasi ai ma enzymes pancreatic e faʻaleleia le ala o le maʻi.

E tusa ai ma le numera o le WHO, o le maʻisuka faʻapitoa o loʻo vaevaeina i le maʻisuka vaivai pancreatic (PDPD) ma le maʻisuka fibrocalculeous diabetes (FCPD) - Jamaica ma Initonesia, (e tusa ai ma itulagi na faʻamatala muamua ai nei ituaiga o suka). Mulimuli ane, o le faaupuga "maʻi suka maualalo i le maʻisuka" na faʻatulagaina mo lenei vaega o tagata gasegase.

PDA faʻamatalaga faʻamaonia

Glycemia e sili atu nai lo le 11 mmol / l, - o le amataina o le maʻi i le mavae ai o le 30 tausaga, - le numera o le tino (BMI) e itiiti ifo i le 19 kg / m2, - le lava o le kososis, - tulaga maualalo o le tamaoaiga-o le manaoga mo le inisalini e sili atu i le 60 iunite / aso.

O isi faʻavae mo le FKPD e aofia ai: - faʻamatalaga faanumeraina i tiga o le manava i tausaga ua tuanai, - faʻamaoniga o le televise po o le ultrasound o le pacotoic calculosis sei vagana ai le ava malosi, cholelithiasis, hyperparathyroidism.

O le leai o le kosamo e faʻamaonia ai le tele o mataupu o le maʻisuka faʻalesoifua maloloina mai IDDM. Latou te taumafai e faamalamalama lenei tetee i le kososis e ala i le puleaina o le inisalini, o se faaitiitia o le gaioiga o se sela ma se glucagon ua vaivai le tali atu i le uta o le kulukose, ma le leai foi o le oona ma le faaitiitia o le faapalaina o le NEFA - ketogenesis substrates.

PDPD e faʻamatalaina i le fibrosis i se tulaga maualalo nai lo le faʻailoga. O le liona o vaitusi teineitiiti e eseese lava, ae leai se faʻamaoniga o le faaleagaina o le autoimmune ua maua. I nisi tulaga, o le ate o loʻo aofia ai foi i le faagasologa (cirrhosis, gaʻo matuia).

PDAP na manatu o le taunuuga o le le lava o le protein i meaʻai. Na atili faʻamoemoeina o le faaletonu o le protein i nisi o faʻafitauli o le faʻamaʻi i atunuu e le masani ai lenei ituaiga o maʻisuka, ma o nisi o gasegase na maua i lenei faʻamaʻi e leʻi i ai ni faailoilo o le leai o ni meaʻai. E foliga mai o isi itu e ese mai le faaletonu o le protein e mafai ona aafia i le atinaʻeina o le PDAP (Fuafuaga 1).

O se taumafa faʻapitoa e aofia ai cyanogens type cvava e mafai ona avea ma mea e faʻamalosia mo le faʻaleagaina o le pani.

O le vavao e aofia ai le linamarine, lea e faʻafefeteina i le vailaʻau oona hydrocyanide. E masani lava, e le faʻaaogaina i vaega sulfhydl o amino acids: methioninine, cystine, cysteine ​​i le thiocyanate. I le tulaga o le le lava o le polotini (o nei amino acids), o le hydrocyanide acid e faʻapupulaina, lea e mafua ai le faaleagaina o le pancreas (Fuafuaga 2).

O lenei talitonuga e le mafai ona faʻamatalaina le faʻaogaina o le maʻisukaʻi tele i vaega e le o faʻaumatia ai nei meaai, ma pe aisea e leai ai se "faʻamaʻi" o le maʻisuka telepi i nofoaga o le faʻateleina o le faʻavaveina o vaovao. Masalo, o le mataupu o loʻo i ai i auala o le gaosia o le oloa.

O se fesuiaiga o le faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o le ava malosi, lea e teuina i totonu o pusa faapitoa e aofia ai sina vaega itiiti o le cyanide. O alii e sili atu i le 30 tausaga o mafatia mai le faamaʻi i Kenya, Uganda ma Aferika i Saute.

FKPD o lona lua e fesoʻotaʻi ma le pancreatitis faʻapitoa i le vevela ma e le faʻapupulaina i mataupu uma. O suiga faʻapitoa i le FKPD e sili atu ona faʻaalia nai lo le PDPD. O le fuaina o le gaʻo ua faʻateleina ma le pancreatic fibrosis e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o le exocrine ma faʻaititia le galuega b-cell.

I se suʻesuʻega se tasi, o le faaitiitia o le maualuga o le C-peptide i le plasma o le toto na fuafuaina i le 75% o tagata gasegase, ma le immunoreactive trypsin (o se faailoga o le le atoatoa o le exocrine) i le 66% o tagata mamaʻi ma le FKPD. O lenei mea ua fautuaina ai se atinaʻe lua o lenei ituaiga o maʻisuka e fesoʻotaʻi ma le pancreatitis.

O le faaletonu pancreatic Exocrine e mafai ona avea o se ituaiga faapitoa o le maʻisuka, e le pei o le le lelei o meaai. E atagia mai ai se isi vaaiga i le faʻatulagaina o faʻatulagaga o mea na tutupu - o le tino vaivai o le tino o le taunuuga o le maʻisuka lē pulea, o lona uiga. O le lē lelei o le maʻi suka e sili atu ona taua nai lo le lē lelei o le maʻisuka.

O faʻasalaga faʻapitoa a le FCPD na maua i Initia i Saute, lea o le pasene o vaʻai vavalalata vavalalata e masani ona maualuga, 10% o tagata gasegase na i ai tagata o le aiga i le pancreatitis pania poo le faʻasaina o le supocreatic exocrine ma le faʻavaivaia o le kulukose.

O suʻesuʻega faʻapitoa o lenei faitau aofaʻi na faʻaalia ai le fesoʻotaʻiga o le FCD ma le HLA marker DQB, faʻapea foʻi le mafutaga ma le 3 o luga o le vaipanoa mamana o le inisalini o le inisalini, lea e aʻafia foi ma le NIDDM. I North India, o fomaʻi a le aiga FKPD e le masani; o mea tau le siosiomaga e tele sona sao iinei.

Ole togafitiga ole insulin e masani ona le manaʻomia. Ae ui i lea, o le togafitiga o le paʻu (atoa pancreatectomy poʻo le pancreatectomy subtotal proximal with duodenectomy, e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le suka suka, e pei o le pancreatitis.

O se tulaga e le maua ai le paʻu o le tino e taʻitaʻia ai le pancreatectomy o le hyperinsulinemic hypoglycemia syndrome tumau i pepe faatoa fananau mai, e masani ona latou atiaʻe le maʻisuka labile pe a uma le taotoga.

I le hemochromatosis (primary or secondary to broad thalassemia), o le faʻamalosia o le inisalini o se uiga, lea e mafua mai i le mamafa o le mamafa, lea e faʻaleagaina ai le lagona o insulin. O le Hemochromatosis e masani ona fesootaʻi ma le maʻisuka, o le mafuaʻaga lea e taʻua ai i nisi taimi "maʻi suka."

O le faavae o le maʻisuka i le hemochromatosis o se tuufaatasiga o le agavaʻa, cirrhosis o le ate ma, atonu, o le faʻaleagaina o aʻafiaga o le uʻamea i le paʻu. I tagata gasegase o lenei vaega, o nisi faʻaitiitia o faʻaaliga o le gaosiga o le gaʻo i le gaʻo pe a maeʻa le faʻaititia o le faʻamaualuga o le uʻamea e mafai ona ausia.

O le maʻisuka lona lua i mea faʻasalaga

O le tele o syndocrine syndromes o loʻo faʻaalia e le faʻasalaga o hormones counterinsulin e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka. Cushing's syndrome - cretionisol manavaina e faʻaalia i se ata masani ile falemaʻi: foliga foliga i le masina, ogatotonu tutotonu, paʻulolo hump, siama, hirsutism, maualuga maualuga o le toto, vevesi malestrual.

E tusa ai ma tusitusiga, o le 50-94% o tagata gasegase i maʻi Cushing ua faʻavaivaia le faapaleni o le kulukose, 13-15% maua le maʻisuka. A maeʻa le faasaʻoina o le hypercortisolemia, e 10% o tagata gasegase ua maua i le maʻisuka. Talu ai o le faʻaauau o le NIDDM i le faitau aofaʻi lautele o le 5-10%, e ono mafai ona maua e nei maʻi mai le NIDDM faʻaosoina e le hypercortisolemia.

O le Pheochromocytoma e faʻailoaina i le le faʻasaʻoina o le adrenaline ma le norepinephrine ma taʻitaʻia ai i se tulaga faʻapitoa: toto maualuga, tachycardia, sweating, ma isi.
O le masani moni o le maʻisuka ma le pheochromocytoma e le iloa.

O le acromegaly ua lauiloa i le maualuga o le maualuga o le hormone. E sili atu i le 90% o mataupu e mafua mai i le STH-faʻamalamalamaina o le tino o le pituitary, i le malologa o loʻo i ai le pulefaʻatasia o le STH poʻo le somatoliberin e tumutumu eseese. STH e iai lona inisalini ma le diabetogene. Le malosi o le inisalini, pe a maeʻa le "mamafa" o le STH, e tusa pe tusa ma le 1 le itula.

O togafitiga manuia o le gasegase masani e le togafitia ai le maʻisuka; e le tatau i se tasi ona galo le predisposition i le NIDDM i le lautele o tagata.

Glucagon - o se tumutumu e le masani ai o se-sel o teineiti o Langerhans. O le faateleina o le plasma glucagon levels e oʻo atu ai i se tulaga o le maʻi pipisi, lea e faʻailoaina e erythema femalagaaʻi lema, gau o le mamafa, glossitis, angular chileitis ma mea e tupu i le thromboembolic.

Glucagon ei ai lona maʻisuka, faʻaleleia le gluconeogenesis ma le lipolysis i le tino. I se iloiloga talu ai nei o mataupu uma o le glucagonoma, sili atu ma le 80% o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka. O le tele o mataupu o le NIDDM o loʻo pulea i fualaau oona poo vailaʻau faʻasolosolo.

O le somatostatinoma o se fomaʻi mai d-sel o tamaʻitaʻi o Langerhans, e oʻo atu ai i le maʻisuka. O le faʻasalaga faʻasalaga o le somatostatin e le paʻu e mafua ai le manava, steatorrhea, cholelithiasis, ma le maʻisuka. O le maʻisuka e masani ona maua mai le lelei, atonu e mafua mai i le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le inisalini.

O laurotoxicosis ma le hyperaldosteronism e masani ona fesootaʻi ma le NTG. O le aʻafia o le maʻisuka i lalo o nei tulaga atonu e le sili atu nai lo le lautele.
O le tele o ituaiga faʻamaʻi pipisi e fesoʻotaʻi ma le NTG ma faʻaitiitia ai le maʻisuka.

O se maʻi maʻi masani o se tamaitai talavou (8-30 tausaga) ma le agavaʻa maualalo po o le faʻafefeteina, o le acanthosis nigricans, hyperandrogenism (type A insulin resistance). O le ituaiga o le B-insulin resistance e iai le natura autoimmune e fesootaʻi ma faʻamaʻi i insulin receptors.

O uiga mole mole o le inisalini na talia i le tele o mataupu, ua faaalia ai o latou suiga, lea e mafai ona aafia ai ana galuega eseese: felauaiga i le paʻu o le cell, insulin binding, autophosphorylation. O nei faaletonu e mafua ai le faʻamalosia o le inisalini, NTG.

I tausaga talu ai nei, o le faateleina o le numera o faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le faaletonu o le tino i le mitochondrial DNA ua faʻamaonia. O nei faaletonu e aofia ai gaioiga masani mai le neuromuscular ma le glucose toleni.

O se faʻataʻitaʻiga o Tungsten syndrome poʻo DIDMOAD. I nei gasegase, o le maʻisuka e vave amataina ma o loʻo faʻalagolago ile inisalini. O le suʻesuʻega o tagata gasegase na faʻaalia ai le faʻamaoniga o meaola o le mitochondrial. Le mafuaʻaga o le maʻisuka e le o iloa. Ae ui i lea, o le mitochondrial DNA e faʻatulafonoina ai enzymes e aofia i le glycolysis o meaola, atonu e faʻaitiitia ai le gaioiga o suauu-b.

Toxins ma le b-cell drug drugs O fualaau faʻamaʻi (PNU, RH 787), faʻafuaseʻi ona tupu i le gutu, mafua ai le maʻisuka ona o le faaleagaina o b-sel. Pe tusa ma le 300 mataupu na lipotia. E i ai isi faʻamaoniga, e aofia ai le faaletonu o le mafaufau, faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le mafaufau, o le mafaufau, ma le neuropathy.

I le tele o tulaga, o le ketoacidosis e atiina ae i le 2-7 aso pe a uma le inisua ma le insulin manaoga. Pesticides masani - DDT, dieldrin, malaton - o loʻo maua foi i le maʻisuka. O se mataupu o le maʻisuka na tupu ona o le aafiaga o solventic organic (toluene, methylene chloride) na lipotia.

Fualaau e afaina ai le inisalini. O fualaau e poloka ai le Ca-channel (verapamil, nifedipine), e faaosofia ai le hypokalemia (diuretics), o--adreneric drugs (epinephrine, norepinephrine), b-blockers ma eseese psychotropic o fualaau (phenothiazine, antidpressicids tricyclic, sauniuniga i le lithium) e mafai ona taitai atu ai i le faaitiitia o le faapalepale glucose e ala i le taofiofia o le inisinia o le inisalini.

O le mea moni lava, e oʻo lava i le maʻisuka "lua" e atiae i tagata taʻitoʻatasi na muai filifilia i le maʻisuka "muamua", ma le amanaiaina o le faʻaaogaina o nei mea mulimuli, o le a mafai ai ona sili atu le tele o mataupu i le vaega o le "secondary".

Tuua Lau Faamatalaga