O le hemoglobin glycated mo le maʻisuka ituaiga 1

Matou te iloa uma lava le hemoglobin masani mai se aʻoaʻoga biology school. Ae a amata loa e le fomaʻi ona talanoa e uiga i le hemoglobin glyc, o le a masani ona pa'ū tagata i se mea valea.

E toaitiiti tagata e iloa e ese mai le masani masani i totonu o lo tatou toto o loʻo i ai foi le hemoglobin glycated, ma o lona faatulagaina o se gaioiga masani.

O lenei ituaiga o koniteina ua fausia ona o le tali o le kulukose ma le okesene, lea na mulimuli ane avea ai se tuufaatasiga e le mafai ona totogia "e ola" i le toto mo le 3 masina.

O lona fuataga e fuaina i le%, ma o le aotelega o mea o loʻo i totonu o le toto e mafai ai ona faʻamaonia lelei le na o le i ai o le maʻisuka, ae le gata i lea o le solia o le gaosiga o le gaʻo. O le tele o le suka i le toto, o le sili atu lea o le tele o le hemoglobin glycated o le a iloa.

E le gata i lea, o lenei faailo e mafai ona faʻalautele ma faʻaitiitia i lalo o le faatosinaga a le tele o isi mea taua. E tusa ai ma le mea tonu e mafai ona mafaufauina o le masani, ma pe oa tulaga e mafai ona faʻaosofia ai se suiga faʻale-tino i le faailo, faitau i lalo.

Aisea e faʻaitiitia ai faʻataʻitaʻiga

O le hemoglobin protein o le vaega autu lea o le toto toto mumu. E nafa ma le masani o le felauaiga o le okesene i totoga ma fusi, ma aveesea ai le carbon dioxide mai le tino.

O faʻatulagaga mai le 3.5 i le 5.5 mmol / L o loʻo taʻua o mea masani o le kulukose plasma.

Afai ole faʻateleina o faʻamaumauga, ua faia le siama - maʻisuka. Ole maualuga o le hemoglobin glycated o se faailoilo lea o le spectrum biochimium toto.

O le HbA1c o se oloa o le tuufaatasiga o enzymes, sugar, amino acids. I le taimi o le tali, o le hemoglobin-glucose ua fausia, o lona maualuga e masani ona siitia i le maʻisuka. Latou te fausiaina vave. I le tali o le tali, e mafai ona e fuafuaina le tele o togafitiga faʻapitoa.

O le Hemoglobin e faʻapipiʻi i sela mumu. Latou te galue i le tino mo le 120 aso. O suʻega mo le vailaau e faʻatinoina mo le tolu masina ina ia mafai ai ona pulea le malosi o le faʻasalaga i le plasma ma mataʻituina ai le malosi o le fausiaina.

O le faailo fesoasoani e faʻaalia ai le suka i luga o le tolu masina.

E mafua mai i le mea moni e faapea, o le ola o le toto toto mumu lea e maua ai le hemoglobin e tolu i le fa masina. O le faʻaavanoaina o le atiaʻe o faʻafitauli e faʻapupula i le tuputupu aʻe o faʻamatalaga e maua mai ona o se suʻesuʻega.

Afai o se mea taua e pei o le hemoglobin glyc, o le masani mo le maʻisuka i tamaiti e matua tele atu, e matua faanatinati le amata togafitiga.

O le hemoglobin glycated (o le suka glycated sugar) o se faailo lea e fuafua i le biochemically ma faʻaalia ai le suka i le tolu masina mulimuli, o lea e mafai ai e le fomaʻi ona faigofie ona vaʻaia le ata o le maʻi i le maʻisuka.

Afai tatou te faʻatusatusa ia suʻega mo le faapalepale poʻo suʻesuʻega masani mo le kulukose o le toto, ona sili atu lea o le faʻamalamalamaina o lenei suʻesuʻega. Faailoilo e faʻatagaina oe e amata taimi vave ma togafitiga faʻapitoa.

O lenei, i le isi itu, e maua ai ni taunuuga lelei ma faaleleia ai le tulaga lelei o le olaga o le tagata maʻi. O le tuʻuina atu o le sugar sugar, e tatau ona suʻeina ana tulafono masani.

E tatau foi ona e malamalama i le mea e fai i mataupu e maualuga tele pe o le maualalo foi.

O le faʻaitiitia o hemoglobin glycosylated i le maʻisuka e taʻua o le hypoglycemia. O le mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le tino e masani lava o se maʻi o le pancreatic, lea e faʻaosofia ai le faʻasologa o se aofaiga tele o le inisalini.

Mafuaaga o le hemoglobin maualalo HbA1c, e ese mai i le maʻisuka:

  • faʻaaloalogia mo se taimi umi i se taumafataga maualalo maualalo,
  • faʻamaʻi pipisi, fructose inlerance,
  • togafiti fatugao
  • malosi malosi faaletino,
  • sili atu le mamafa ole inisalini.

Mo le faʻamautinoaina o pathoces e mafua ai le faʻaitiitia o le HbA1c hemoglobin, e manaʻomia ai se suʻesuʻega auiliili o le tino atoa.

Mafuaaga o fesuiaiga

O le maʻi suka e maua i le taimi o le maualuga o le hemoglobin glycated e sili atu nai lo le masani ma sili atu i le 6.5%.

Afai o le faailoga o loʻo iai i le laina mai le 6.0% i le 6.5%, o loʻo matou talanoa e uiga i vailaʻau, lea e faʻaalia i le soliga o le faapalese o le glucose poʻo le faateleina o le anapogi glucose.

Faatasi ai ma se faaitiitia o lenei faailoilo i lalo o le 4%, o se maualuga maualalo o le kulukose i totonu o le toto ua matauina, lea e mafai, ae le talafeagai, ona faaalia i faailoga o le hypoglycemia. O le mafuaʻaga sili ona taatele o lenei mea atonu o le insulinoma - o le maʻi mumcreatic e maua ai le tele o inisalini.

I le taimi lava e tasi, e le maua e le tagata le malosi o le inisalini, ma le maualuga o le inisalini, o le suka e faʻaitiitia le lelei, mafua ai le hypoglycemia.

O se faʻaopoopoga i faʻamaoniga masani e faʻaalia ai le atinaʻe o le hyperglycemia. O lenei tulaga i tagata e le faʻaalia i taimi uma le i ai o le maʻisuka. O le pancreatic disease e aofia ai pe afai e sili atu le HbA1c i le 7%. O fuainumera mai le 6.1 i le 7 sili atu e masani ona taʻu mai ai le solia o le gaosiga o le carbohydrate ma le faʻaitiitia o le anapogi glucose metabolism.

O le faateleina o le tele o le hemoglobin glycosylated e mafai ona matauina e le gata i se "faamai pipisi", ae faapea foi i le talaaga o tulaga nei:

  • maualuga le hemoglobin fetal i pepe fou (o le tulaga e physiological ma e le manaʻomia le faʻasaʻo),
  • faaitiitia le aofaiga o le uʻamea i le tino,
  • e tetee atu i le talaaga o le aveeseina o le taʻavale.

O se faaitiitia i le maualuga o le HbA1c e tupu i ia tulaga:

  • le atinaʻeina o le hypoglycemia (o se faʻaitiitia o le kulukose o le toto)
  • maualuga maualuga o le hemoglobin masani,
  • tulaga i le maeʻa ai o le toto, pe a faʻagaoioia le faiga o le hematopoietic,
  • hémoliotic anemia,
  • o le i ai o le afaina o le toto ma le tafe toto o se natura mataʻutia po o le masani,
  • gaʻo fatugao
  • suauu toto.

Tulaga masani o le hemoglobin glycated i tamaiti: eseesega o faailoga

Ae o se faailoga e pei o le hemoglobin glycosylated, o le masani i tamaiti e mai le 4 i le 5.8-6%.

Afai o nei taunuuga e maua mai o se taunuuga o le auiliiliga, o lona uiga e le mafatia le tamaititi i le maʻisuka. E le gata i lea, o lenei tulafono masani e le faʻalagolago i tausaga o le tagata, itupa, ma le afa o loʻo i ai o ia.

E moni, e tasi lava le mea e tasi. I pepe, i masina muamua oo latou olaga, e mafai ona faateleina le maualuga ole glycogemoglobin. Ua faailoa mai e saienitisi lenei mea moni i le mea moni o le hemoglobin fetal o loo i ai i le toto o pepe faatoa fananau mai. O se mea le tumau lea, ma o le pe tusa ma le tasi le tausaga le matua o tamaiti ua faʻaumatia. Ae o le tapulaa pito i luga e le tatau ona sili atu i le 6%, tusa lava poo le a le umi o le maʻi.

Afai e leai ni faʻalavelave faʻaleagaina o gaʻo, o le a le oʻo i le faailoga o loʻo i luga. I le tulaga pe a maua le hemoglobin glyo i se tamaititi e 6 - 8%, atonu e taʻu mai ai atonu e faʻaititia le suka ona o le faʻaaogaina o vailaau faʻapitoa.

Faʻatasi ai ma se faʻamatalaga glycohemoglobin e 9%, e mafai ona tatou talanoa e uiga i se taui lelei mo le maʻisuka i totonu o se tamaititi.

I le taimi lava e tasi, o lona uiga o le togafitiga o le faʻamaʻi e manaʻomia e faʻafetaui. Ole maualuga o le hemoglobin, lea e amata mai i le 9 i le 12%, e faʻaalia ai le vaivai o le faʻatatauga o fua faʻatatau.

O vailaau faatonuina e fesoasoani na o sina vaega, ae o le tino o se maʻi maʻi e vaivai. Afai o le maualuga e sili atu i le 12%, o loʻo taʻu mai ai le leai o se malosi o le tino e faʻatonutonu ai. I lenei tulaga, o le maʻisuka i tamaiti e le totogiina, ma o togafitiga o loʻo faia i le taimi nei e le maua ai ni taunuuga lelei.

O le fua o le hemoglobin glycated mo le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti e tutusa lava faailoga. I le auala, o lenei maʻi e taua foi o le maʻisuka o le tupulaga: o le tele lava o taimi e maua ai le maʻi i tagata ei lalo o le 30 tausaga.

Ituaiga o le maʻisuka

I vailaau faʻasoifua, e tolu ituaiga tino o le maʻisuka, faʻapea foi ma se tulaga e taʻua o le predatebetes. I lenei tulaga, o le maualuga o le maualuga o le hemoglobin glycated e maualuga aʻe nai lo le masani, ae le oʻo atu i faailoga manino o faʻamaoniga. O nei fuainumera e tele mai le 6.5 i le 6.9 pasene.

I le maualuga o le maualuga o le suka, o le maʻi e ono lamatia ai le maʻisuka ituaiga 2. Ae ui i lea, i lenei laasaga, e mafai ona toe faʻafoʻi mai le faailo ile masani e ala i le taʻalo i taʻaloga ma faʻatuina lelei meaʻai.

Ituaiga 1 maʻisuka. O lona mafuaʻaga ua mafua ona o faʻamaʻi faʻamaʻi, ma o le mea lea o le pancreas e faʻapupuʻu ai le inisalini, pe ua le toe gaosia. I le tele o tulaga, ua tusia i talavou.

Faatasi ai ma le alualu i luma o lea maʻisuka, e tumau pea i le pusa i le olaga atoa, ma e manaomia le tausiga faifai pea o le insulin. E aʻafia ai foʻi tagata i se olaga olaola ma se soifua maloloina lelei.

Ituaiga 2 maʻisuka. E masani lava ona aliali mai i tagata e matua tele le matutua. E mafai foi ona atiae i tamaiti, e le o le talaaga o le le lava o le gaioiga. O le tele o lenei ituaiga o maʻisuka ua faamauina (e oo atu i le 90 pasene o mataupu). O le eseesega i le va o ituaiga e lua o le, i le itu mulimuli, o le pancreas e le maua ai le inisalini, pe faʻaaoga saʻo.

I le tele o tulaga, e atiina ae mai i se olaga le talafeagai, mamafa tele ma leai se gaioiga faaletino. Malosiaga e mafai ai ona faʻasalalau le faʻamaʻi i le tofi.

Gesational diabetes. O le maʻisuka ituaiga 3, ma alualu i luma i tamaitai mai le 3 i le 6 masina o le maʻitaga. Faamauina o le maʻisuka i le na o le 4 pasene o tina, mo tamaitai uma ua maitaga. E ese mai isi maʻisuka ina ia mou ese atu pe a mavae le fanau mai o le pepe.

O le maualuga o le hemoglobin glycated limits e taʻu mai ai o loo i ai pea le faateleina o le maualuga o le suka. O loʻo fai mai e uiga i le leai o se aoga o togafitiga o le maʻisuka. O se faailoga foi o le toilalo i le metabolism o gaʻo.

O le laulau o loʻo i lalo o le a fesoasoani e iloilo, e tusa ai ma iuga o le auʻiliʻiliga, le aofaʻi o le suka i le toto.

Glycohemoglobin (%), O le maualuga o le kulukose i le toto mo le 2-3 masina mulimuli (mg / dl.)

54.4
5.55.4
66.3
6.57.2
78.2
7.59.1
810
8.511
911.9
9.512.8
1013.7
10.514.7
1115.6

O le faailo o le avefeʻau, ma taʻu mai ai mo le ivasefulu aso na teuina ai le maualuga ile maualuga.

Faailoga o le hemoglobin maualuga maualuga

Afai oi ai i faitioga faitioga e uiga i se tasi o nei faʻamaoniga, e mafai e le fomaʻi ona masalomia le masalosalo o le maʻi ile maualuga o le hemoglobin glycated ma le maʻisuka:

  • Suafa e le uma
  • O le vaivai o le tino, le mautonu,
  • Laititi faʻamaʻi
  • Gaoioiga faʻavavevave faʻatele, faatasi ai ma le faanatinati,
  • Faʻapupula vave i le mamafa o le tino,
  • Faʻafitauli leaga.

Soo se tasi o faʻamaoniga o loʻo i luga o le a fesoasoani i le fomaʻi e mafaufau i se suʻega toto, e masalomia le maʻisuka.

E taua le aua neʻi fenumiai ia tulaga na sili atu ai le hemoglobin glyc. E mafai ona mafua ai isi faʻamaʻi.

  • I tagata gasegase ua latou aveesea le tamaʻi mamoe,
  • Faatasi ai ma le leai o se uʻamea i le tino,
  • Maualuga hemoglobin fetal i pepe fou.

O nei tulaga o le tino e aafia ai le faateleina o le hemoglobin glycated, ae i le aluga o taimi latou te oʻo mai lava i le masani.

Faʻamatalaga Faʻamaonia

O le siakiina o sini o le hemoglobin glycated o le a fesoasoani e faaitiitia le ono mafai ona tupu mai faafitauli o le maʻisuka.

Afai latou te fesuisuiaʻi i totonu o tapulaa masani, o le faamaʻi e pulea, e lagona e le tagata maʻi le loto malie, e le o iai ni maʻi faʻalavelave.

O le maʻisuka ua manatu ua totogiina. I le maualalo, maualuga faamaumauga, e fesuiaʻi e le fomaʻi togafitiga. O le auʻiliʻiliga e atagia ai le maualuga o kullukose plasma i luga o le tolu masina.

O le maualuga o le suka, le maualuga o le maualuga o le vailaʻau. O le fua faatatau o lona faʻatulagaga e fesootaʻi ma le tele o le kulukose i le plasma. O le vailaau o loʻo i totonu o le toto o tagata uma, ma sili atu i tulaga faatauaina o se faailo e uiga i le atinaʻe o le maʻisuka.

O suʻega mo lona aofaiga o le a fesoasoani i le faia o se faʻamaoniga i le amataga, vave amata togafitiga, poʻo le faʻaaogaina o lona atinaʻe. O tagata maʻi ua fautuaina e faʻailoa fafa i le tausaga.

Faailoga mo le auiliiliga:

  • masalomia o le maʻisuka
  • mataituina le alualu i luma o le faamai ma le mataituina o le tulaga o tagata gasegase,
  • fuafuaina le tikeri ole taui ole maʻisuka,
  • siakiina o le maʻisuka i fafine maʻitaga.

O le auʻiliʻiliga e faigofie ona tuʻuina atu i soo se vaitaimi, e tusa lava pe faʻaaogaina meaʻai, ave vailaʻau, poʻo le mafaufau o lagona o le mafaufau.

O faʻataʻitaʻiga o loʻo faia i totonu o faletusi lautele ma faʻatasi.

Ua saunia se iloiloga mo le tusa ma le tolu aso. O mea e maua mai se vein.

O toto toto mumu e aofia ai le hemoglobin A. O ia lea, pe a faʻapipiʻi ma le kulukose ma tuʻuina atu se faasologa o gaioiga, ona avea ai lea o le hemoglobin glycosylated.

O le saoasaoa o lenei "liua" e faʻalagolago i fua faʻatatau o le suka i le vaitaimi aʻo ola le toto toto mumu. O le taamilosaga o le toto o le toto mumu e oʻo atu i le 120 aso.

O le taimi lea ua fuafuaina ai numera HbA1c, ae o nisi taimi, ina ia mafai ai ona maua saʻo sili ona saʻo, latou te taulai atu i le afa o le lio o le toto mumu - 60 aso.

Taua! O le vaega lona tolu lea e aoga tele, aua e sili atu lona malosi nai lo isi ituaiga. Na filifili e iloilo le HbA1c i se suega o le hemoglobin glyc.

E tusa ai ma fuainumera, o le maualuga o le suʻega mo lenei faailoilo e le sili atu i le 10% o mataupu tau suʻesuʻega, e le moni mo lona manaʻoga aloaia. E mafua lenei mea ona o le le lava o le faʻamatalaga o mea o loʻo gasegase e uiga i le aoga o le auʻiliʻiliga, o le faʻaogaina o tagata suʻe suʻe ma le maualalo o le gaosiga ma le le lava o le diagnostics i se tasi vaega, lea e faʻaititia ai le le talitonuina o tagata tomai faapitoa i le suʻega.

Ua faʻamaonia le faʻamaonia o suʻesuʻega faifai pea i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e faʻaititia ai le ono maua o faʻafitauli, talu ai e mafai ona siaki ona toe faasaʻo lea o le taui.

Faʻatasi ai ma le ituaiga insulin-faalagolago, o le aʻafiaga o le retinopathy e faʻaititia i le 25-30%, polyneuropathy - e 35-40%, nephropathy - e 30-35%. Faʻasalaga ile inisalini, o le lamatiaga o le atinaʻeina o ituaiga o angiopathy e faʻaititia i le 30-35%, o le aʻafiaga o aʻafiaga ona o faʻalavelave o le "maʻi mama" - e ala i le 25-30%, faʻaleagaina o le myocardial - e 10-15%, ma o le tino atoa - e 3-5%.

E le gata i lea, o le auiliiliga e mafai ona faia i soo se taimi, e tusa lava po o le a le meaʻai. O faʻamaʻi faʻamaʻi e le afaina ai le amio o le suʻesuʻega.

Taua! O le suʻega e mafai ai e oe ona fuafua le i ai o togafitiga e oo lava i lona amataga, pe afai e leai ni faailoga faʻapitoa. O le metotia e le umi se taimi, e faʻaalia ai le saʻo.

O le a le hemoglobin glycated?

O se tagata i lona olaga e masani ona faamalosia e faia suʻega faafomaʻi ma foaʻiina le toto mo suʻega eseese, e aofia ai le Hb lauiloa.

Hemoglobin o se vailaʻau porotini lea o se vaega o le toto mumu mūmū (toto mumu mūmū) ma tuʻuina atu ia i latou le lanu talafeagai. O lona gaioiga o le felauaiga o molelaʻau i mole masini ma aveese le carbon dioxide mai ia i latou. Ae peitai, o le fesili e tulai mai: O le a le hemoglobin glyce i le maʻisuka, pe faapefea ona fausia, ma aisea e manaomia ai?

I le averesi, o le umi o le ola o le toto mūmū mū e 3 masina, lea, i le faasologa, mo le hemoglobin. I le taimi atoa o lona soifuaga, o loʻo faʻaalia ai lana galuega ma iu ai ina paʻu i totonu o le vaʻa.

O le a le uiga o le hemoglobin glycini? Ae ui i lea, o ana fegalegaleaiga ma le kulukose (suka) o se taunuuga e mafua ai le fausia o se polotini glycated. O lenei tino malosi e taua tele i le siama o le maʻisuka. O ia lea, ao le i maeʻa ona ia alu ese atu, na te aveina faʻamatalaga e uiga i le tele o le sao o le suka i le toto.

Carbohydrate, lea na gaoioi ma le hemoglobin, e tumau pea i le umi e ola ai le toto toto mumu. E masani lava, o le aofaiga o ia mea tuufaatasia i se tagata soifua maloloina e le tatau ona sili atu i le 5% o le maualuga o le Hb. A le o lea, o le tele o le protein o loʻo faʻaaogaina e le glucose e taʻitaʻia ai faʻalavelave faʻafuaseʻi. O iinei e mafai ai ona tatou talanoa e uiga i le i ai o le maʻisuka faʻamalolo.

Ona o le i ai o se auiliiliga i le HbA1c, o le averesi o le suka i le toto o le tagata maʻi e mafai ona faatuina i le tasi i le lua masina muamua atu. E oo lava i sina vaega ole kulukose e mafua mai i le faapalepale o le a mautinoa le ulu atu i se tali o le glycation ma o le a iloa i taimi suʻesuʻega suʻesuʻe.

Ina ia mafai ona tali le hemoglobin glycosylated, o le fuaiupu muamua e lava lea. O le hemoglobin glycated or glycosylated o le igoa o le faailoga lava e tasi e fesootaʻi ma suʻega o le toto. O lona igoa e mafai ona suia e le upu glycogemoglobin, e le o se mea sese.

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

Gasegase hemoglobin glycated

E tolu ituaiga autu o le glycogemoglobin:

Faatasi ai ma nei faailoga, e masani ona gauai atu i le taua o le ituaiga lona tolu. E faavae i luga, o le maualuga o le metabolism metabolism process ua faavaeina. O le faateleina o le maualuga o le HbA1c ua faʻamaonia ai le maualuga o le suka i le toto.

HbA1c hemoglobin e fuaina o se pasene. O le fua faatatau lea o le glycated i le hemoglobin atoa. O le maualuga atu o mea o loʻo maua i fualaʻau ole gaʻo gaʻo i totonu o le toto, o le tele lava e noatia ai i le hemoglobin. O le mea lea, o le pasene o le glycogemoglobin e faateleina.

O ai ma o afea e faʻataʻitaʻiina ai le suega o le hemoglobin glycesmic?

  • maʻitaga maʻitaga e faʻaesea le faʻamaʻi mai le meesi,
  • o gasegase e maua i le gasegase ma le masalomia o le maʻisuka,
  • gasegase e pulea le togafitiga ua faatonuina.

Faʻasagaga o le faʻamaʻi, o faʻafitauli e masani ona tulai mai, pei o:

  • nephropathy - faʻaleagaina le tele o mea faigaluega o fatugaʻo,
  • retinopathy - vavalalata o vaʻa toto e maua ai le mata, ma le atrophy o le nerve optic, e oʻo atu ai i le tauaso,
  • suauu o le maʻisuka - o faaletonu o le tino i totonu o le tino e mafua ai le oti o sela, lea e masani ona faʻaalia i luga pito i lalo o le necrosis poʻo le gangrene.
  • tiga faatasi, tiga o le ulu.

Ina ia iloa ma puipuia nei aʻafiaga ogaoga o le maʻisuka, o le auiliiliga o le HbA1c e taua tele.

Tulaga faʻamaonia mo le HbA1c

O suʻega mo le hemoglobin glycosylated e matua faigofie lava ma e le manaʻomia ai se sauniuniga muamua. E leai ni tapulaa i le faʻaaogaina o meaai poʻo vailaʻau. E le gata i lea, o le maualuga o le HbA1c e le faalagolago i le taimi o suʻesuʻega ma le i ai o faʻamaʻi pipisi i le tagata maʻi.

Ae peitai, ina ia mautinoa o taunuuga e mafai ona faatuatuaina, e fautuaina pea e fomaʻi le suʻeina o le suʻega i le taeao i luga o se manava gaogao ma le 30 minute ao le i faʻamalosi, e tatau ona e fiu le ulaula. E sili ona lelei le faʻatinoga i falemaʻi faʻapitoa faʻamaonia.

O maʻi suka e tatau ona tofotofoina. I le matua o le sili atu ma le 60, e aoga le siakiina o lou toto mo le protein i tausaga taʻitasi. E mafai e le fomaʻi ona fautuaina se auiliiliga e puipuia ai ma mataʻituina togafitiga ia le itiiti ifo i le tasi i le ono masina.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

O le a se mea o faʻaalia i le suʻega toto mo le hemoglobin glycated?

Mai le auʻiliʻiliga, o mea nei e mafai ona amanaʻia ma le saʻo:

  • faaitiitia le toto suka
  • maʻisuka i le amataga o le maʻi,
  • le aoga o fualaau faasaina ua faatonuina mo le maʻisuka,
  • le faʻaleagaina o togafitiga i totonu o totoga o le tino, lea e masani ona mafatia mai le maʻisuka.

O le fua o le glycogemoglobin e i le laina mai le 4 i le 6%. I le tulaga o gasegase, o taunuuga o le HbA1c sili atu nai lo nei fuainumera.

Iloiloga auʻiliʻili mo le hemoglobin glycated:

  • O le faailo o lalo ifo o le 6% - o le gaʻo o le carbohydrate e le faʻavaivaia.
  • I le va o le 6% i le 8% e faʻaalia ai le i ai o vailaʻau.
  • O le maualuga HbA1c o le 9% o le maʻisuka. Ae ui i lea, e mafai lava ona totogi mo meaai ma vailaʻau.
  • Faailoilo e sili atu i le 9% ma lalo ifo o le 12% o fomaʻi mataʻutia tele. O lenei taunuʻuga e maua ai le mafuaaga e talitonu ai ua faʻapouliuli le tino. O le togafitiga e tatau ona toe iloiloina ma isi vailaau maʻisuka talafeagai e tatau ona filifilia.
  • Faailoilo e sili atu i le 12% o loʻo taʻu mai ai e le aoga le togafitiga ma atonu o loʻo i ai i le tagata maʻi ni faʻafitauli i le galuega o totoga i totonu.

I se tagata soifua maloloina, o le taunuuga, o se tulafono, e le sili atu i le 6%. O le maualuga o le HbA1c level o le itiiti ifo i le 7 ua faatagaina. O se taunuuga o le 7 o loʻo faʻamaonia ai o le tino o loʻo i luga o le vevela o le soifua maloloina ma faʻamaʻi (muamua-maʻi). I lenei tulaga, e leai se mafuaaga e popole ai pe a maʻi le tagata maʻi i se meaʻai.

I tupulaga talavou, o le maualuga o le palatini e maualuga atu i luga o le 8% o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le faʻamaʻi, faapea foi ma le ono mafai ona tupu o faʻafitauli oʻooʻo. I le taimi nei, o le maʻi maʻi o loʻo feagai ma faigata tetele, o galuega totogi o le tino o loʻo aofia i le faagasologa.

Tulaga masani mo faʻalapotopotoga taʻitasi

O le masani o le hemoglobin glycemy i tagata e faalagolago i tausaga o latou tausaga.:

  • e oo atu i le 30 tausaga - o le tulaga masani ua manatu o se faailoga e leai se maualuga e maualuga atu nai lo le 5.5%,
  • e oo i le 50 tausaga - 6.5% e taliaina,
  • pe a uma le 50 - o le masani e le sili atu i le 7%.

I le afa o le faitau aofaʻi, o le maualuga o le hemoglobin glycated e laʻititi maualalo:

  • e oo atu i le 30 tausaga - 5% ua manatu o le masani,
  • e oʻo atu i le 50 tausaga - o faʻataʻitaʻiga e tatau ona itiiti ifo i le 7%,
  • pe a uma le 50 - o le masani e tusa ma le 7%.

Soʻo se suiga i le maualuga o le glycogemoglobin luga e masani ona faʻaalia ai le iai o le hyperglycemia i le maʻi.

I le taimi o le maitaga, faʻafiafiaina le HbA1c faʻateleina ona o le tupu aʻe ma le atinaʻe o le pepe i totonu o le tina. O le mea lea, o le masani e mafai ona i ai fuainumera o le 6.5 pasene, ma mo tina e sili atu i le 30 tausaga le matua - pe 7.5%.

I tamaiti i uluaʻi masina o le olaga, o le faʻateleina o le taua o faʻamatalaga o uiga lelei ia. A mavae le tausaga ma seia oʻo i le mutaʻaga o le atinaʻeina o feusuaiga, o le fua faatatau o le faasinomaga igoa o le suka toto e 4.5%. Faʻatasi ai ma le maʻisuka i tamaiti, e masani lava e le sili atu i le 7 pasene lona maualuga.

Faʻatasi ai ma se faʻamaʻi pipisi, ua suia le tau o le faailoga. Ole fua o le hemoglobin glycosylated i le maʻisuka ituaiga 1 e 8 pasene. I le maʻisuka ituaiga 2, o le maualuga o le HbA1c e 7.5%.

Ina ia faafaigofie le galuega, fomaʻi, pe a suʻesuʻe iʻuga o le suʻesuʻega, faʻaaoga se laulau o fetusiaiga o le hemoglobin glycina ma le kulukose.

O le hemoglobin glycated,%O le averesi o le kulukose i le toto, mmol / lO le averesi o le kulukose i le toto, mg / DL
42,647
4,53,665
54,580
5,55,498
66,7120
6,57,2130
78,3150
7,59,1165
810,0180
8,511,0199
911,6210
9,512,8232
1013,3240
10,514,7266
1115,5270
11,516289
1216,7300

Mafuaaga mo le vavae ese mai le masani

O nisi o maʻisuka, taumafai e puipui le faailoga ma ausia taunuuga lelei pe a fai se suega o le kulukose, faʻaleagaina o vailaʻau faʻasaina ma inisalini. O le suʻesuʻega i le hemoglobin glyc HbA1c e sili ona lelei i le le mafai ona faʻamaonia ma o le a faʻaalia pea pe o le maʻi o loʻo i luga o se meaai poʻo leai.

O le hemoglobin glycated,%O le averesi o le kulukose i le toto, mmol / lO le averesi o le kulukose i le toto, mg / DL 42,647 4,53,665 54,580 5,55,498 66,7120 6,57,2130 78,3150 7,59,1165 810,0180 8,511,0199 911,6210 9,512,8232 1013,3240 10,514,7266 1115,5270 11,516289 1216,7300

Maualuga glycogemoglobin

O le faateleina i le maualuga o le hemoglobin glyc HbA1c e fautuaina e le i ai o le ituaiga 1 maʻisuka ituaiga 1 i tagata. Ae o le aʻafiaga o isi mea e mafai ona taʻitaʻia ai i lenei tulaga.

O mafuaaga o le hyperglycemia e mafai ona:

  • leai se olaga ola malosi,
  • o le i ai o le atuatuvale ma le atuatuvale,
  • maualuga maualuga o Hb avanoa,
  • toso le taotoga,
  • maʻi fomaʻi
  • hypervitaminosis o le kulupu B,
  • solia o metabolic processes.

O le mafuaaga autu o le maualuga o le kulukose o le maʻisuka. Ina ia faatumauina le masani o ona anotusi i totonu o le toto, endocrinologists e faatonuina togafitiga patino taitoatasi. O le puleaina o le inisalini po o isi vailaʻau e aunoa ma le mafaufau ole mafaufauga e mafua ai ona ogaoga taunuuga.

O afea le HbA1c maualalo?

O le pa'ū i le maualuga o le HbA1c protein o se faailoga o se tulaga ogaoga o le tino.

Atiae i luga o mafuaaga o mafuaaga nei:

  • hypovolemia - o se faʻavasegaina i le maualuga o le felafoaʻi o le toto ona o le tele o le gau o le toto poʻo le faʻafefe toto,
  • anemia - anemia
  • hypoglycemic hemoglobin e mafua mai i le mulimulitaia o se taumafa paleni poʻo le faailoaina atu o se fua faatatau le saʻo ole inisalini,
  • faʻaleagaina galuega faʻapitoa,
  • faʻasologa o togafitiga.

I le maualalo o le suka, ua mafatia le faiʻai, o le tagata maʻi e mamaʻi, maʻi tiga. O le faʻaitiitia o le hemoglobin glycini i le maʻisuka ituaiga 2 e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o se hypoglycemic coma, lea e mafai ai ona faʻaumatia se tagata e le puleaina o le 40% kulukose. Afai o loʻo maʻi le tagata maʻi, faʻaaoga le lauti suamalie poo le suka e faʻaleleia le glycogemoglobin.

O le mea lea, o le matauina o le maualuga o le kulukose ma le HbA1c i le toto e tatau ona le gata mo le maʻisuka, ae mo tagata soifua maloloina. Faatasi ai ma le fesoasoani a suʻesuʻega glycogemoglobin, o le mafai ona pulea ma puipuia faʻafitauli o le faʻamaʻi e moni lava. O le mea autu o le mulimuli i faatonuga uma a le fomaʻi.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Avanoa Faʻamatalaga

O le taimi o le aso pe a pasia le suʻega e le faia se vaega, e pei o mea na e 'ai ma inu i le aso na muamua atu ma aʻo leʻi faia le auiliiliga. Pau lava le tulaga e te le manaʻomia ona e faʻatinoina faaletino oe lava ae leʻi pasia le suʻega.

O loʻo i ai se lisi o fautuaga mo le auʻiliʻiliga o le taimi faatulagaina:

  • Mo tagata soifua maloloina, e tatau ona faia le suʻega i le tasi taimi i le tolu tausaga,
  • O le toto e ofoina i tausaga taʻitasi ma se faʻasalaga muamua o le 5.8 i le 6.5,
  • I le ono masina - ma le 7 pasene le iʻuga,
  • Afai e le lelei le puleaina o le hemoglobin glyc, o lona uiga o faʻamatalaga mo le faʻafeiloaʻiga e taʻitasi i le tolu masina.

I le ofoina atu o meaola faʻapitoa i le hemoglobin glyc, o le toto sampling e mafai ona faia e le gata mai tamatamailima, ae mai le vein. O le nofoaga e aoina mai ai le toto o le a fuafuaina e faalagolago i le tagata suʻesuʻe na faʻaaogaina.

Tatou te iloa uma le hemoglobin toto, ae tatou te le iloa po o le a le mea e iloa ai le hemoglobin glyc. Faatumu le va o le malamalama.

O le Hemoglobin e maua i le toto mūmū mūmū e ave ai molelaʻau molekone i totoga ma fusi. O le Hemoglobin e ese lona taua - e fusia ma le fesuisuiai i le kulukose e ala i se tali lemu-e le enzyme (o lenei faagasologa ua taua o le upu mataʻutia po o le glycation i le biochemistry), ma o le hemoglobin glycated o se taunuuga.

O le maualuga o le hemoglobin glycation e maualuga, o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto. Talu ai e ola na o le 120 aso ola o le toto toto, o le tikeri o le glycation e matauina i lenei vaitau.

I se isi faaupuga, o le tikeri o le "moliaga" ua fuafuaina mo le 3 masina po o le a le maualuga o le maualuga o le suka o le toto i aso uma mo le 3 masina. A maeʻa le taimi lenei, e faʻaleleia le faʻafouina o lela mūmū, ma o le isi itu o le a atagia ai le maualuga o le suka i le isi 3 masina ma isi.

Talu mai le 2011, ua faʻaaogaina e le WHO lenei faailo o se suʻesuʻega faʻamaonia. E pei ona ou fai atu i luga, pe a sili atu i le 6.5% le fuainumera, o le suʻesuʻega e le mautonu. O lona uiga, afai e maua e se fomaʻi se maualuga o le maualuga o le suka o le toto ma se maualuga maualuga o lenei hemoglobin, pe na o se lua fausaga maualuga o le hemoglobin glycated, ona ia te ia le aia e faia ai se siama o le maʻisuka.

Ia, i lenei tulaga, o le faailoga e faʻaaogaina e faʻamaonia ai le maʻisuka. Ma aiseā e manaʻomia ai lenei faʻamaoniga mo tagata mamai e maua i le maʻisuka? O lenei o le a ou taumafai e faamalamalama.

Ou te fautuaina le suʻega mo le hemoglobin glyc i soo se ituaiga o suka suka. O le mea moni e faapea o lenei faailoga o le a iloilo ai le aoga o au togafitiga ma le saʻo o le fua filifilia o le vailaʻau poʻo le inisalini.

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o se tulafono, e seasea ona vaʻaia le maualuga o le suka i le toto, ma o nisi e leai foi se glucometer. O nisi ua faamalieina i le uiga o le anapogi toto toto 1-2 taimi i le masina, ma afai e masani, ona latou manatu lea ua lelei mea uma.

Ae o lenei mea e mamao mai le mataupu. O le maualuga o le suka o le maualuga i lena taimi.

Ma e mafai ona e faʻamautinoa e 2 itula pe a maeʻa se taumafataga o le ae mauaina i totonu o tapulaa masani? Ma a taeao i le taimi lava e tasi? Leai, ioe.

Ou te manatu o lenei mea e le moni. O tagata uma e maua i le maʻisuka e le gata ina mafai, ae faʻaaoga foi lenei masini mo le puipuia o fale o le kulukose. A itiiti mai ma le tasi i le vaiaso, faatulaga se maimoaga o le tala faʻailoa e taʻua o le glycemic profile. O le taimi lea e maua ai le fesuiaiga o le suka i le aso:

  1. anapogi i le taeao
  2. 2 itula pe a uma le 'aiga o le taeao
  3. ao lei faia le taumafataga
  4. 2 itula i le maeʻa o le aoauli
  5. ao lei faia le taumafataga
  6. 2 itula pe a uma le 'aiga o le afiafi
  7. ao lei alu i le moega
  8. 2-3 itula i le po

Ma o le itiiti ifo ma le 8 fua i le aso. Atonu e te ita tele e masani ona taatele ma e leai ni afaina. Ioe o le. Ae mafaufau i le tele o le tupe e te faʻaaluina i le togafitia o faʻafitauli pe afai e te le tausia le maualuga o le suka o le toto. Ma o lenei mea toetoe a le mafai ona aunoa ma fua masani.

O aʻu o se mea itiiti mai le autu, ae ou te manatu o le a aoga mo oe le iloa. O le mea lea, faatasi ai ma se siakiina o le maualuga o le suka i masini e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le HbA1c o le a fesoasoani ia malamalama pe o le a le maualuga o le glucose mo le 3 masina. Afai e tele, ona e manaʻomia lea e faia se gaioiga e faʻaitiitia ai.

Ae le gata mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le a aoga le iloa o le maualuga o le kulukose o aso taʻitasi. Ou te uiga o tagata maʻi ma le ituaiga muamua o le maʻisuka.

Faatasi ai ma i latou, e mafai foi ona ia faʻaalia le tikeri o taui. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tagata maʻi e masani ona fuaina le suka i le aso, ma e sili atu pe itiiti foi le masani, ma ua faateleina le hemoglobin glyc.

O le mafuaʻaga atonu o le maualuga o le kulukose i le taimi lava e uma ai se taumafataga po o le po (a uma, ae le o po uma e fuaina ai le suka).

E amata ona e eli - ma e fesuisuiaʻi. Suia togafiti - ma HbA1c faʻaititia le isi taimi. Ona mafai lea ona e faʻaaogaina le laulau o fetusiaiga o faailoga eseese o le hemoglobin glycated ma le maualuga o le kulukose i aso taitasi i le toto.

O le Hemoglobin o se vaega taua o le toto, lea e fesoʻotaʻi vave atu i le okesene ma kaponi o carbon dioxide, faʻamautinoa ai la latou felauaiga ma le soʻo. O lenei protein o loʻo maua i le toto mumu mumu, ma tuʻuina atu ia i latou se lanu mumu uiga ese. Na te faia se vaega malosi i faiga faʻavae i le tino, e lagolagoina ai galuega taua uma.

O le hemoglobin glycated o se oloa na faia pe a uma le fesoʻotaʻiga o le hemoglobin ma le suka (o le faagasologa o le glycation malosi). O le suka o le toto e tuusao saʻo i le maualuga o le hemoglobin i le toto. Faʻateleina faailoga e iloa ai le manaʻoga mo se faʻateleina o le inisalini ina ia mafai ai ona oʻo atu i faitauga kulukose.

O le suʻega o le toto e faʻaalia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto mo le 3-4 masina. O le vaitaimi lea e fetaui lelei ma le lio o le toto toto. O le hemoglobin glycated o se tasi lea o suʻega sili ona taua mo le maʻisuka. E faʻasalaina taʻitasi i le 3-4 masina. E masani ona leai se lagona e faia ai lenei faiga, talu ai o faailoga na mauaina i le gaosiga o le a tutusa.

O le faʻamaoniga sili ona saʻo o le maualuga o le kulukose i le toto (faʻaauau) e faia e ala i le auiliiliga o le hemoglobin glycated. Mo lenei mea, e tatau ona ave le toto mai se vein i totonu o se fale suesue, ona faʻatali lea i le 2-3 aso pe a oʻo mai le iuga ma le decryption.

I le i ai o le maʻisuka, e manaʻomia le puleaina o le inisalini i aso uma, faʻapea foʻi ma le tagofia o isi vailaʻau e tatau ona talanoa ma le fomaʻi seia oʻo ina ave le toto.

I le senituri 21, o le maʻisuka ua avea ma mala moni ma o se faafitauli ogaoga mo tagata uma.

Ina ia puipuia ni aʻafiaga, e taua le faʻamaonia lenei faʻamaʻi i se taimi vave e mafai ai.

O se suʻesuʻega e pei o se suʻega glycohemoglobin e maua ai le vave ma sili atu le saʻo.

O le suʻesuʻega o le hemoglobin glyc i tamaiti e tele sona sao i mataupu o masalomia o le maʻisuka ma tuusao i le faagasologa o le maʻi. E mafai ai ona e faʻamaonia lelei le kullukose plasma mo le 3 masina mulimuli.

O le toto glucose hemoglobin test e sili atu ona lelei nai lo le sueina o le kullukose, e pei foi o se suʻega toto aʻo leʻi 'ai:

  1. o le saʻo o le taunuʻuga e le afaina i mea e pei o le malulu masani poʻo le atuatuvale,
  2. e mafai ai e oe ona iloa se maʻi i le taimi muamua,
  3. o le suʻesuʻega e faʻatino vave, faigofie ma vave tuʻuina atu se tali i le fesili pe maʻi se tagata pe leai foi,
  4. auiliiliga e mafai ai e oe ona iloa pe o le tagata maʻi e lelei le pulea o maualuga o suka.

O le mea lea, mai lea taimi i lea taimi e tatau ai ona suʻesuʻeina ma lelei tagata. E taua tele lenei mea mo i latou o loʻo lamatia, mo se faʻataʻitaʻiga, o le mamafa poʻo le faʻamalosi i le maualuga o le toto. O suʻesuʻega e mafai ai ona iloa le faʻamaʻi aʻo leʻi oʻo mai uluaʻi faailoga. Mo tamaiti, o lenei auʻiliʻiliga e sili ona taua e iloa ai le lamatiaga o faʻafitauli faigata.

Pe a faʻaitiitia le fua, e mafai ona mafua mai i mafuaʻaga e pei o le faʻaliliu totoga, taotoga, poʻo le manuʻa talu ai nei. I nei tulaga, o togafitiga talafeagai o loʻo faʻamaonia, ma a maeʻa ona toe foʻi atu ai faʻamaumauga i le masani.

E manaʻomia e le maʻisuka se suʻega faʻasalalau faʻa fa taimi i le tausaga (poʻo le tasi taimi i le tolu masina). A o faagasolo lenei vaitaimi, ua fuafua le maualuga o le suka i le toto, faapea foi ma ona malosiaga.

Analysis mo sugar sugar pe faapefea ona foai saʻo? Sili i le taeao, i luga o se manava gaogao. Afai oi ai i le tagata maʻi se talafaasolopito o le faʻaliliuina o le toto poʻo ua i ai le paʻu o le toto i le vaitau mulimuli, o lona uiga atonu o le a le faʻatuatuaina taunuuga.

I ia tulaga, e manaʻomia e le tino se taimi e toe faʻaleleia - a itiiti ifo ma le tolu masina.

E fautuaina e fomaʻi ana tagata maʻi ina ia suʻeina le hemoglobin glycated i le fale suʻesuʻe lava lea e tasi. O ia faʻalapotopotoga uma ei ai ona lava suiga i le faʻatinoga. I le mataupu faavae, e le taua, ae i le suʻesuʻega mulimuli e mafai ona faia ai se matafaioi.

O le faasiliga o le suka e le o taimi uma e iai se aafiaga le lelei i le ola lelei, o lea e le mafai ai ona vave faatuina se ata o le maʻisuka. Mo lenei mafuaʻaga, e tatau ona pasi atu i tagata uma o loʻo siakiina lo latou lava soifua maloloina, le suʻeina o le suka suamalie, a itiiti mai o nisi taimi.

O maʻi suka e tatau ona suʻeina i taimi uma se suʻega toto mo le suka. E tatau ona faia lenei mea ina ia mataʻituina pea le tulaga o le tino.

I le tulaga o le maʻisuka o le ituaiga muamua, o lenei auʻiliʻiliga e matua tatau lava ona faia pe a ma le fa taimi, pe a fai o le maʻisuka o le ituaiga lona lua - a itiiti ifo ma le lua taimi.

O nisi tagata gasegase ua latou le iloa lenei auiliiliga, ua fefefe panicky e faaali atu a latou faailoga sili atu. O se tasi ua na o se paie na te faia se auiliiliga ma le le totogia lelei o latou lava soifua maloloina. E le mafai ona faia lenei mea. O le iloagofie taimi o mafuaʻaga mo le faʻamaoniga o le maualuga e mafai ai ona faʻafetaui le togafitiga ma tuʻuina atu i le tagata maʻi se tulaga faʻalelei o le olaga.

I le taimi o le maʻitaga, e manaʻomia e tamaitai ona faia lenei suʻesuʻega. O faʻataʻitaʻiga e leai se faʻaaogaina e mafua ai ona tuai ona tupu le atinaʻe. O le paʻu pepe atonu e tupu. I lenei tulaga, o le tulaga e manaʻomia ai le pulea malosi.

Mo tamaiti ua sili atu le mamafa o faailoga i se taimi uumi e matautia tele foi. Afai o le faailoga e sili atu ma le 10 pasene, e leai se tulaga e mafai ona e faʻaitiitia le maualuga. O le oso i lalo e mafai ona taʻitaʻia ai le gaioiga o le mea faitino, faʻaitiitia le faʻaaliga ma mulimuli ane e oʻo lava i le atoa o le gau. E tatau ona faʻaitiitia le faʻasolosolo malie, e 1 pasene i le tausaga.

Ina ia faatumauina se fua masani masani o le hemoglobin glyc, e tatau ona e siaki pea le maualuga o le suka, talanoa i se fomai i le taimi, ma faia ni suʻega.

O le Hemoglobin o se uʻamea uʻamea e uʻamea, o loʻo i ai le malosi e fusifusia ai i le okesene, lea e mautinoa ai le fesiitaiga i totonu o masini. O le Hemoglobin e faʻapipiʻi i sela mumu mūmū - vela toto mumu.

O se taunuuga o se tali lemu o le le o le enzyme, o se mafutaga e le mafai ona suia o le hemoglobin ma le suka. O taunuuga o le glycation o le fausia lea o le hemoglobin glycosylated.

O le fua faatatau o lenei faʻafitauli e faʻalagolago i le tele o le suka i totonu o le toto. O le maualuga o le glycation e faʻatatau mo le 3-4 masina.

O se taimi tele lea e ave ai le taamilosaga o le ola toto mumu. O lona uiga, o le auiliiliga o le hemoglobin glycated e mafai ai ona e iloa le maualuga o le glycemia i le 90-120 aso.

Taua! E leai se mea e tatau ona auiliiliina i le tele o taimi nai lo le 3-4 masina, talu ai o le faasologa o le olaga o se erythrocyte e alu tonu lava lenei taimi.

O le tino o le ituaiga hemoglobin lea e tupu i totonu o le tino o pepe faatoa fananau mai i vaiaso muamua o le olaga. O lona eseesega mai le hemoglobin matua o le sili atu lea o le gafatia e ave ai le okesene e ala i le tino o le tino.

E faʻafefea ona aʻafia le aʻoga i le hemoglobin oti? O le mea moni e mafua ona o le faateleina o le faʻaogaina o le okesene i totonu o le toto, o faʻamalositino auala i le tino o le tagata ua faʻalauteleina. O le iʻuga, o le vaevaeina o le suka i le glucose e tupu i le saoasaoa o le saoasaoa, lea e mafua ai le faateleina o le toto suka.

O lenei mea e aafia ai le gaioiga o le pancreas, o le gaosia o le insulin, ma, o le taunuuga, o taunuuga o le auiliiliga mo le hemoglobin glyc.

O le aoga sili o le iloiloga a le HbA1c o le leai o se sauniuniga, o le mafai ona faia i soo se taimi o le aso. O se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa mo suʻesuʻega e mafai ai ona e maua ni faʻamoemoega lelei e ui lava i le faʻaaogaina o vailaʻau, meaʻai, le i ai o le malulu ma isi mea e faʻaosofia ai.

Ina ia faia le suʻega, e tatau ona e alu i le falemai i le taimi atofaina mo le samplesina o le toto. Ina ia maua faʻamatalaga saʻo, e fautuaina pea e lafoai le taumafataga o le taeao. E masani ona saunia iʻuga ile 1-2 aso.

Taua! Pe a faatonuina se auʻiliʻiliga, e tatau i le fomaʻi ona lipotia le i ai o faʻamaʻi o le pancreas, faia o fualaau o le vailaʻau, ma le i ai o le anemia. O nei tulaga e mafai ona aʻafia ai le sao o le suʻesuʻega.

Afai o fua o suʻega mo le sugar sugar o le a sili atu ona maualuga le maualuga poʻo le le amanaiaina o faailoga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi muamua lau fomaʻi. E naʻo se fomaʻi e mafai ona faʻamaonia saʻo ma faʻatonuina le ala manaʻomia o togafitiga. E masani lava, o le ituaiga o togafitiga e aofia ai mea nei:

  • Taumafa talafeagai paleni.
  • Atiae le gaoioiga faaletino talafeagai.
  • Fualaau talafeagai.

Ae mo meaʻai, o loʻo i ai fautuaga faapitoa:

  • Le tele o fualaau 'aina ma fualaʻau i le taumafataga. O lenei mea o le a fesoasoani e tumau ai le maualuga o le suka.
  • Fiber (faʻi, leki) e aoga mo le maʻisuka.
  • O susu susu ma yogurt, calcium ma vitamini D e faʻamalosi ai le skeletal system. E moni lenei mea mo le maʻisuka ituaiga 2.
  • Namu, iʻa. Ole Omega-3 e faatonutonuina maualuga le kulūkose, faʻaititia le faʻamalosia ole inisalini.

E matua faasaina ona faʻaaoga:

  • Fried food.
  • Meaʻai anapogi
  • Sukalati
  • Mea inu gaosi.

O nei mea uma e mafua ai le osofaʻi o aʻa i le kulūkose i le suʻega.

Ole faamalositino ole faamalositino e faaitiitia ai le maualuga o le suka, o lea ua fautuaina ai i latou mo tagata uma, ae le o na o gasegase. O le lagona faalemafaufau e taua tele foi ma e taua tele le sao i le faʻamautuina o faʻamatalaga auiliiliga.

O taunuuga o se fua faatatau maualalo

O le a le lamatiaga o le hemoglobin glycosylated maualalo poʻo maualuga? O ia mea sese e mafua ai ona afaina ai totoga i totonu, e aofia ai:

  1. Suauu toto. O o latou puipui e vave lava ona le toe ola, o le lumenina o le lumanaʻi. Le lava le aofai o le okesene e oʻo atu ile tisipesa. E le gata i lea, o le faaleagaina o le gasegase poʻo le vavalaʻau e mafai ona oʻo atu ai i le fatuga o le fatu, stroke ma isi faʻamaʻi o le cardiovascular system.
  2. Urinary system. O fatugaʻo e amata ona le lelei, lea o le a faasolosolo lava ona oʻo atu i le le toe faʻaaoga.
  3. Le paʻu. O se taunuuga o le le lelei o le toto, e oo lava i ni manuʻa manua e malolo lemu i le tagata maʻi, e amata ona amata mai le maʻi suka. O lenei mea e mafua ai faʻamaʻi o le paʻu o se natura faʻaleagaina.
  4. Ogatotonu o le tino. O le pito i luga ma le pito i lalo e le maua ai le lagona lelei, o loʻo i ai pea le vaivai ma vaivaiga o lima ma vae.

O le mea lea, mo soʻo se faaletonu o le hemoglobin glyc, e tatau ona vave amataina togafitiga.

E tatau ona mataʻituina pea le maualuga o le suka i le suka. Afai mo se taimi umi ua maualuga tele le faailoilo, o le mea lea e oʻo atu ai i faʻafitauli nei:

  • Totoina o toto toto ma fatu.
  • E le o feagai Hemoglobin ma galuega feʻaveaʻi o le faʻasalaga o le okesene, o se taunuuga, e maua ai le hypoxia o okeni ma tissu.
  • Vaʻai le vaʻai.
  • Le lava o le uʻamea.
  • Maʻisuka
  • Hyperglycemia.
  • Polyneuropathy.
  • Faʻasalaga o Renal.
  • I fafine maʻitaga, o le lamatiaga o le fananau mai e telē tele pe o se tamaititi oti.
  • I tamaiti, o le faʻaaliga o le maʻisuka e le o le insulin e mafai ona mafai.

Vaaiga faʻapitoa

Afai e aʻafia le tino i le maʻi suka, ona tatau ai lea ona mataʻituina ma le totoʻa ia tapulaa o le masani o le hemoglobin glyc, e faʻaaoga ai se glucometer ma fautuaga faʻafomaʻi. O se metotia sili ona lelei o le inisalini e manaʻomia ina ia faatumauina se tulaga maloloina.

Faʻatasi ai ma meaʻai talafeagai, faʻaaoga masani o inisalini ma se olaga e sili atu ona malosi, e lelei le faʻasolosolo, ma ola ai le maʻisuka mo le tele o tausaga.

Afai e te amataina le maʻi i ni tulaga ogaoga, ma e le faʻaaogaina ia fautuaga o loʻo i luga, ona faʻalauleʻa lea e mafai ona oʻo atu ai i le osofaia o le fatu, stroke, vascular and heart disease, fatuga o fatugao, leai se lagona o le tino.

Faʻaauau le faʻamaloloina o manuʻa, ia e tatau ai ona faʻaeteete faapitoa, manuʻa tetele e faʻamalolo mo se taimi umi lava, ma le faʻaleagaina o le toto na mafua ai lenei mea e ono oʻo atu ai i le oti.

O le hemoglobin glycated: o le masani i le maʻisuka


Ole suʻesuʻega mo le hemoglobin glycina e le gata mo faamoemoega faʻamaonia. E mafai ai foi e oe ona fuafua le lelei o le tagata maʻi e pulea ai le maʻi, ma pe faapefea ona aoga le ala o togafitiga faʻasolosolo. Ina ia iloilo pe i ai se tagata e muamua i le atinaʻeina o le maʻisuka, faʻapea le tele o taualumaga faʻaleagaina o loʻo faia i lona tino, o tagata tomai faapitoa e masani ona faʻaaogaina faʻamaumauga masani.

E faavae i luga o nei fuainumera, e mafai ona maua ni faʻataunuuga atoatoa e uiga i le tulaga o le soifua maloloina o tagata. Afai i le taimi o le auiliiliga o se faailoilo o le itiiti ifo nai lo le 5.7% na maua, ona leai ai lea o ni faaletonu o le gasegase i le gaosiga o le gaʻo, ma o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e itiiti lava.

Afai o le taunuuga o loʻo iai i le lautele mai le 5.6 i le 6.0%, o le tagata maʻi e maua i le faʻamalosia o le inisalini. Ina ia aloese mai le atinaʻeina o le maʻisuka, e tatau ona e mulimuli i se taumafataga maualalo maualalo. O maualuga maualuga e iloa ai le maʻisuka.

Faailoga e amata mai i le 6.5 i le 6.9% o se logo mataʻutia, i luga o le faʻasalalauga lea o le a faʻatonuina ai e le fomaʻi le tagata gasegase ina ia faia nisi suʻega.

O se faailoga o le 8% pe sili atu o loʻo faʻaalia ai le i ai o le maʻisuka ituaiga 1. Afai o le anotusi o HbA1c e 10% pe sili atu foi, e mafai ona manatu o le maʻi e atiina ae ni faʻafitauli o le maʻisuka (e fai ma faʻataʻitaʻiga, ketoacidosis), ma e manaʻomia se togafitiga faafomaʻi vave.


Afai o se tagata maʻi na faʻaalia se faʻaaliga o le 7% aʻo faagasolo le suʻesuʻega, o loʻo taʻu mai ai le i ai o le maʻisuka ituaiga 2.

Ina ia faʻamaonia le suʻesuʻega, o le a tuʻuina atu e le fomaʻi le maʻi i se suʻesuʻega faaopoopo. O le maualalo o le hemoglobin glycated, o le sili atu lea o le taui mo le maʻisuka.

O le mea lea, e matua taua lava mo le maʻisuka e pulea ai le maualuga o le glycemia i le toto ina ia mafai ona taofia ai le faateleina o le maualuga o le gaʻo.

O le a le mea e tatau ona maua i le hemoglobin glyce mo le maʻisuka i fafine maʻitaga?


Talu ai ona o suiga ogaoga i le tino o fafine maʻitaga, o loʻo tuʻuina atu se isi laulau o faʻataʻitaʻiga masani mo lenei vaega o tagata gasegase e faia se suʻega talafeagai.

Afai o le taunuʻuga o le suʻesuʻega e le silia ma le 6%, o le aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e itiiti lava.

E mafai e se fafine ona taitaia se olaga masani mo se tina i le lumanaʻi, ma matauina masani masani masani ma meaʻai.

Faʻatasi ai ma se faʻamaoniga o le 6-6.5%, o le maʻisuka e leʻi oʻo i le taimi nei, ae o le tele o le faʻatupulaia o le suka ua matua faateleina. I lenei tulaga, e mafai e tagata tomai faapitoa ona talanoa saogalemu e uiga i le le atoatoa o le kulukose. O lenei tulaga o le tuaoi mo se fafine maʻitaga.

Ina ia le faʻaosoosoina le toto maualuga o le suka, e tatau i le tina faʻamoemoe ona pulea lona mamafa, mulimuli i se taumafataga o le maualalo o le gaosiolosi, faʻagasolo atili ma tausia e le endocrinologist seia oʻo i le fanau mai.

Afai o se fafine e maua i le maʻisuka aʻo leʻi oʻo ile maʻitaga, e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa le glycemia, ma tuʻuina atu le faʻamaʻi i le taui maualuga, ma o le taunuuga o le auiliiliga e latalata ile faailoga maloloina - 6.5%.

O faʻamaoniga o sili atu i le 6.5% e faʻaalia ai le i ai o le maʻisuka maʻisuka. I lenei tulaga, o le maʻi ua faatonuina se suega faaopoopo, o se taunuuga o le a faatonuina ai le tina i le lumanai se auala o togafitiga.

HbA1c i le hypoglycemia faʻamalosi


O le hypoglycemia faʻamaʻi e mafai ona atiaʻe i le tino maloloina o tagata, ma i le maʻisuka. O le mafuaʻaga o lenei tulaga o mataupu e mafai ona tele mea e aofia ai, aofia ai le tausia o se taumafataga maualalo i le maualalo, le fiaai, faʻalavelave faʻalavelave, ma le tele o isi tulaga.

O le amataga o le hypoglycemia faʻamalosi e mafai ona tupu i lalo o tulaga eseese. E faʻalagolago lava i uiga o le faʻafitauli o le faʻamaʻi ma lona ituaiga.

Mo tagata mamaʻi e maua le taui lelei, o le HbA1c o le 7% e manatu e masani, ma o laʻititi ifo (4-5% pe itiiti) mafua ai le atinaʻeina o le hypoglycemia faʻamalosi.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le hypoglycemia faʻamalosi e tupu pe a pa'ū le HbA1c i lalo ifo o le 7.5%, ma i tagata matutua ma le maʻisuka ituaiga 2 - pe a faʻaitiitia le HbA1c i lalo o le 8.5%.

E mafai e le fomaʻi ona faʻatulaga le maualuga o le HbA1c mo tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi. O le mea lea, o le hypoglycemia o le a tupu pe afai o le faailoga e sili atu ona maualalo ifo nai lo le tulafono masani.

Mafuaaga o le vavae ese mai le masani i le maʻisuka

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...

O le hemoglobin glycated glycated e mamao ese mai luga. I nisi tulaga, o loʻo i ai se faʻaititia. O faʻafitauli muamua ma le lua o faʻamaʻi pipisi ia e mafai ona aʻafia ai tagata mamaʻi i le maʻisuka. E tusa o le a le mea tonu e mafai ona faʻaosofia ai sea suiga i le tulaga, faitau i lalo.

Maualuluga

O le osooso malosi i le hemoglobin glycosy i le maʻisuka e mafai ona afaina i tulaga nei:

  • leai o le puleaina o le suka toto, e mafua ai le alualu pea i luma,
  • iron deficiency anemia.

O mea e lisiina atonu e lava lea e maua ai faʻamaoniga faʻavasegaina. Ina ia mafai ona taofia faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi i le HbA1c, e tatau i le maʻisuka ona mataʻituina ma le totoʻa o latou toto suka ma mulimuli ma le faaeteete i fautuaga uma a le fomaʻi e uiga i le tagofia o vailaʻau faatonuina.

Tuʻu

O laʻititi maualalo maualalo o aʻafiaga o mafuaʻaga a isi.


Faatasi ai ma tulaga e ono mafua ai le faaitiitia o faailo, o faafitauli nei e mafai ona mafua mai:

  • o le faagasologa o gaioiga o le neoplastic i le pancreas,
  • le pulea lelei o fualaau faasaina e maualalo ai le toto toto,
  • afaina toto.

Faʻaititia le HbA1c maualuga e manaʻomia foi le faasaʻo. O lona le atoatoa e ono mafua ai le atinaʻeina o se tulaga faʻavaivai, faʻalautele le vaivai, vevela ma isi mea le lelei.

Ina ia aloese mai faafitauli faʻalesoifua maloloina, e fautuaina e mataʻituina lou tulaga ma saili fesoasoani mai tagata tomai faapitoa i se taimi talafeagai.

Vitio faʻatalanoa

O le a le mea e tatau ona maua i le hemoglobin glycated mo le maʻisuka? O le tali i le vitio:

O le suʻega o le toto mo le hemoglobin glyc, o se auala faʻamatalaga ma taugofie mo le tele o tagata gasegase e iloa ai le maʻisuka ma isi maʻi e fesoʻotaʻi ma le gaʻo gaʻo. I le faʻaaogaina o lenei metotia faʻataʻitaʻi, e mafai ona mataʻituina le aoga o togafitiga, faʻapea foʻi ma le gasegase o le gasegase e pulea ai se maʻi o loʻo iai.

O le mea lea, ina ua e mauaina se faʻamatalaga mai lau fomaʻi mo se suʻesuʻega talafeagai, 'aua nei e faʻagaloina. O faʻamaʻi taimi e fesoasoani ai e faʻamalosia le soifua maloloina ma puipuia le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga