E faʻafefea ona aʻafia le hormones i le cholesterol?

O le masani o le cholesterol toto i fafine o se tasi lea o faailo sili ona taua o le soifua maloloina. Cholesterol auai i le faagasologa o le faʻamaloiloina o fiva nasu ma le faʻatonutonuina o le mafai ona mafai ona maua. A aunoa ma lea mea, e le mafai ona faia le faʻasalaga o hormones steroid ma le suka.

O le maualuga o le cholesterol maualuga o loʻo tausisia ai le gaoioi o pa puipui o le toto ma maua ai le puipuiga masani mai papa o le atherosclerotic (e "ave" le cholesterol leaga, teuina i totonu o le vascular intima, ma feaveaʻi i le ate).

Ae peitai, ina ia mafai ai e le cholesterol ona faaalia naʻo ona uiga lelei, o le paleni paleni paleni e tatau ona tausia i le tino. Afai o le faʻaogaina o le "lelei" cholesterol (HDL) ma le faʻaogaina o le "leaga" (LDL ma le VLDL) i le toto e amata ona faʻaitiitia, o atherosclerotic plate e amata ona fai i totonu o puipui o vaʻa, faʻavevesi le masani o le toto ma mulimuli ane taʻitaʻia Ischemic fatu fatu fatu fatu, taʻavale, ma isi.

Aofaʻi cholesterol ma estrogen

I lenei tulaga, i alii e taitaia se olaga le ola, e faaaoga ai meaʻai gaʻo, e pei foi o le ulaula poo le ava malosi, o le le lelei i le va o le "lelei" ma le "leaga" o le cholesterol e sili atu le saoasaoa.

I fuainumera o osofaʻiga o le vave o le fatu ma le tafe, o le tele o mataupu e tupu foi i alii. I tamaitai ei lalo ifo o le fasefulu, maualuga le cholesterol i le maualalo, ma, o le taunuuga, o le atherosclerosis matuia e le o maua. O le tuusaunoaga o tagata mamaʻi ma le maʻi o le tino po o faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi e mafua ai le hypoestrogenism ma le hyperandrogenism.

E mafua lenei mea i le mea moni e aʻafia ai le estrogens:

  • faailoga o le cholesterol (faaitiitia o le "leaga" cholesterol ma le faateleina o le "lelei"),
  • elasticity ma vascular permeability,
  • fesuiaiga o le cholesterol i totonu o le puipui lapoa (o se tulaga masani o le estrogen e puipuia ai le afaina o le tino o le cholesterol maualalo).

Cholesterol i fafine e umi atu nai lo alii i vaega maualalo, ona o le mea moni e mafai e le estrogens ona faʻagaoioia le gasocycytic o le tino o le reticulo-endothelial, lea e faʻaaogaina le tele o le cholesterol i le toto.

E le gata i lea, i tamaitai, vave nai lo alii, o le faagasologa o le oxidation cholesterol ma lona liua i le talo. O lenei mea e mafai ai e oe ona faatumauina se cholesterol masani toto.

I fafine ei lalo ifo o le fasefulu tausaga, tusa lava pe i ai se olaga e le masani ai, ae o le faatumauina o le atoatoaga o galuega a ovaries, o le toto cholesterol e masani lava ona tausia i se tulaga maualalo po o le lamatiaina o le fatuina o pathologies cardiovascular.

I tagata gasegase e iai le syndrome ovary syndrome poʻo le hyperandrogenism ona o faʻamaʻi pipisi (e aofia ai le hyperplasia), o le syndrome o Itsenko-Cushing ma le hypothyroidism, ua matua faateleina le cholesterol toto. O le galandrogenism i ia ituaiga gasegase e masani ona oo atu ai i le ogaoga o le tino, o le foliga mai o le inisalini o le ituaiga lona lua ma le hyperlipoproteinemia ("faaitiitia" le cholesterol ua faaitiitia ma o le "leaga" ua faateleina).

Afai o le faateleina o le cholesterol lava ia e le afaina seia oʻo ina oʻo i le atherosclerosis, ona oʻo ai lea i le estrogen ma le hyperandrogenism o loʻo i ai se mea taua tele. E faʻaalia e le hirsutism (ituaiga o lauulu o le tane), faʻamalosia o le leo, o le faʻaitiitia i le mammary glands, ituaiga ogaoga o le tino, seborrhea, alopecia, faʻaitiitia pe leai foi o le libido, faʻaleagaina o le tino, faaletonu.

O lou maʻi maʻi

O le Cholesterol e ulu atu i le tino o le tagata ma meaʻai, ma o loʻo faʻapipiʻiina foi e le ate, inumaga ma isi totoga i totonu. O le vailaʻau e matua aʻafia lava i le faia o hormones (stemon hormones) (hormones of cornex adrenal, hormones sex). O le tuufaatasiga o fualaau oona e tusa ma le 5% o le cholesterol, lea e gaosia i le tino.

O faʻasalaga o le vevela i le feusuaiga saʻo e sili atu ona taatele nai lo alii. I le 40-65 tausaga, o le fua faatatau o le faʻatupulaia e maua tutusa. I le tele o tulaga, o le faateleina o le numera o hormones o le thyroid e matauina.

O se maualuga maualuga e masani lava ona iloa i fafine o loʻo mafatia i le maʻisuka ma le laasaga 2-3 obese. E mafua ai ona solia le faiga o metabolic, o le leai o se tulaga. O le faʻamaʻi ua molimauina e le malosi tele o le mamafa o le tino e aunoa ma le suia o meaʻai, tiga i maso.

I galuega faafomaʻi, o loʻo i ai se lisi tele o faʻamaʻi e fesoʻotai ma le vevela. O loʻo i ai se tulaga maualuga. O le le mautonu o le Hormonal e mafua ai ona suia le tala o le cholesterol - o loo i ai le faateleina o LDL - lipoproteins maualalo, o se faaitiitia i HDL - maualuga lipoproteins. Pe - lelei ma lelei cholesterol, i le faasologa.

Faʻasagaga o le faʻaitiitia o le galuega o le thyroid gland, ua maua ai le hypothyroidism. O le faʻamaʻi e taʻitaʻia ai mea nei:

  • Paʻu, vaivai,
  • Faʻaleagaina le faiʻai
  • O le le atoatoa o le iloa,
  • Faʻaitiitia le faʻamalosi.

Ina ia malamalama pe mafai faapefea e le cholesterol ona aʻafia ai hormones, e tatau ona e iloa le aʻafiaga o hormones i luga o metabolic processes. O le enzyme e taʻua o le 3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme O le reductase (HMGR) e talafeagai mo le cholesterol e faia i le toto o le tagata.

Afai o le maʻisuka e ave fualaau fualaau fuainumera e fuafua i le faaitiitia o le LDL, o le gaoioiga o le enzyme e taofia.

O horromoni o le thyroid e taua tele i le faʻatonutonuina o le HMGR, e aʻafia ai le gaosiga o HDL ma le LDL.

Le aʻafiaga o le LDL ile maualuga o testosterone

Testosterone o le malemene tane matua. O le mea o le hormonal e nafa ma le atinaʻeina o faʻamaʻi o tane, e avea ma vaega malosi i le galuega a le tele o gaioiga ma tino. Testosterone, faatasi ai ma isi androgens, o loʻo i ai se malosi malosi o anabolic ma anti-catabolic.

O le hormone e afaina ai foi le fausia o polotini, talu ai ona faʻaitiitia ai le aofaiga o le cortisol i le tino o le tane. E mafai ona faʻaleleia le kulūkose, e maua ai le faʻaleleia atili o le tuputupu aʻe o fiva musika.

Ua faamaonia e mafai e le testosterone ona tuuitiitia le cholesterol i le tino, lea e faaitiitia ai le lamatia o le atherosclerosis ma pathologies o se fatu cardiovascular.

O le cholesterol lelei e faia le galuega feʻaveaʻi o le testosterone ma isi hormones. Afai e pa'ū lona aofaiga, ona faʻaititia lea o le maualuga o le malemone. O le mea lea, o le manaʻoga faʻafeusuaiga e faʻaitiitia, ua faʻaleagaina le galuega erectile.

Ua maitauina e saienitisi o tagata e faaaoga fualaau o testosterone e maualalo le maualuga o lipoproteins maualalo. Ae o le sailiga suʻesuʻega e le ogatasi. O le aafiaga o le hormoni i luga o le cholesterol e foliga mai e fesuisuiai lautele ma e faalagolago i uiga o le tino o se tagata faapitoa.

O le maualuga e mafai ona aʻafia i ni mea taua: vaega o le vaitausaga, fua o vailaʻau faʻamalo.

O aoga o iodine mo le tino

O vaega uma o minerale e tatau mo le maʻisuka ina ia maua ai le puipuiga masani ma tausia le malosi o le tino. Iodine o se microelement lea e ulu atu i le tino o le tagata ma meaʻai ma vai. O le masani ile aso mo le tagata matua o le 150 μg o le meaola. Faʻasaga i talaaga o taaloga faʻapolofesa, o le masani e faateleina i le 200 mcg.

O nisi o au atamamai fomaʻi e fautuaina se meaʻai e faʻamoemoe e faʻaitiitia le toto o le cholesterol ma faateleina le cholesterol lelei. O le faavae o meaai paleni o meaai ia e tele mea iodine.

Hormones e maua mai i le thyroid gland e naʻo le latou galuega na faia i mataupu pe a lava le iodine i le tino. E tusa ma le 30% o tagata gasegase o loʻo i ai se talaaga ole maʻi o thyroid e maualuga LDL.

Afai ei ai se masalosaloga o se faaletonu i le tino, e tatau ona faia suʻega. Ua faatonuina i latou e le fomai. O le a ia taʻuina atu ia te oe le auala e saunia lelei ai mo i latou. Mo le leai o le iodine, ua fautuaina le faʻaaogaina o meaʻai faʻatoʻaga ma le iodine. E tatau ona na o le tuufaatasiga o le vailaʻau D ma le E - e manaʻomia mo le faʻamaʻi.

I le taimi lava e tasi, e tatau ona vavaeese mea taumafa e faʻalavelaveina ai le faʻaaogaina o vailaau oona. E aofia ai:

  1. Radisa.
  2. Toga
  3. Lafailaʻau ma le kāpeti mumu.

O oloa e aofia ai le paʻu ma le apamemea e fautuaina mo le faʻaaoga i aso uma i le maʻisuka. Latou te saofagā i le vave faʻaleleia o iodine i le tino o le tagata.

Faatasi ai ma se faaletonu o nisi o mea amino, o le faʻaitiitia o le gaosia o hormones e le thyroid gland o loʻo matauina. O le fea itu e aʻafia ai le gaʻo gaʻo, o le maualuga ole lipoproteins i le tino. O le faʻagasolo i lalo o lenei faiga e aafia ai le tulaga o le paʻu ma le lauulu, ma fagu pepa.

Ina ia lava le tele o iodine e ulufale ai i le tino, e tatau ona toe iloilo lau meaʻai. E fautuaina e inu se lita o le vai oona i aso taitasi. E aofia ai le 15 micrograms o le iodine mo le 100 ml o le vai.

Lisi o oloa ma se maualuga maualuga o le iodine (aofaiga fuafuaina mo le 100 g):

Maua maualuga le iodine i totonu o persimmons. Ae faʻatasi ai ma le maʻisuka, e fautuaina e taumafa ma le faaeteete, talu ai o suamalie e suamalie, e mafai ona faʻaosoosoina ai le toto i le toto kulukose e le o se mea e sili atu ona mamafa.

Metotia mo le faʻamautuina o le talafaʻasolopito o le cholesterol

Mo le fuafuaina o le maualuga o lipoproteins maualalo, aofaiga atoa o le cholesterol ma le HDL i totonu o le tino, o loʻo suʻesuʻeina ai le toto o le tagata maʻi. Ua tuʻuina atu o ia i se manava gaogao. 12 itula ao lei faia le auiliiliga, e tatau ona e teena meaai, ua faatagaina e inu vai masani. E le mafai ona e faʻaofuina le tino i taʻaloga.

A maeʻa le suʻesuʻega, ona faia lea o se lipine lipid. O loʻo faʻaalia ai faʻataʻitaʻiga e atagia mai ai le tala o le cholesterol o le maʻisuka. O lenei suʻesuʻega e fautuaina ina ia faia i le ono masina e puipuia ai suiga i le atherosclerotic i le tino ma le fomaʻi maʻi.

O le faʻaliliuga e pei ona taua i lalo: o le fua faatatau o le aofaʻi o le cholesterol e le sili atu i le 5.2 iunite. Triglycerides masani e mai le 0.15 i le 1.8 iunite. HDL - sili atu i le 1.6 iunite. LDL e oo atu i le 4.9 iunite. Afai e maua maualuga maualuga o cholesterol leaga, e tuʻuina atu fautuaga lautele. O maʻi suka e tatau ona tausisia nei tulafono:

  • O fesoasoaniga faaletino e fesoasoani e faʻamaonia le cholesterol. I le leai o ni fomaʻi faʻamaʻi, e mafai ona e auai i soʻo se taaloga,
  • I le maʻisuka, e tatau i se tasi ona amanaʻiaina e le gata o le faʻasalalau faʻasalalau o oloa, ae o le tele o le cholesterol i meaʻai. E masani lava, e oʻo atu i le 300 mg i le aso e tatau ona faʻamalosia
  • Faʻaaofia ai oloa o loʻo i ai le tele o fiber. Ua faamaonia e saienitisi o le fiva taumafa e masani ona fusifusia le cholesterol, pe a uma ona aveesea mai le tino. O lona tele i almonds, persimmons,
  • E tatau ona ave ni vitamini e mafai ona faʻateleina le puipuiga. O nei vailaʻau o le vailaʻau D3, o le suāuʻu, o mea taua o le gaʻo, o le kulicotic acid,
  • E fautuaina e lafoai le ava ma le sikaleti. O le ulaula mai le sikaleti o se tino malosi malosi lea e faʻaleagaina ai le toto, faʻaleagaina ai le setete toto. O le ava malosi e le afaina ai le tino. I le maʻisuka, o le ava malosi ua solia atoa.

O togafitiga faʻapitoa e fesoasoani tele, aemaise lava, o se teuteuga e faʻavae i luga o fugalaau linden. Ina ia saunia, faaopoopo le 300 ml o le vai inu i se sipuni sipuni o le vaega, faʻamalosi mo le lua itula, ona fufulu lea. Faʻafai 40-50 ml faʻatolu i le aso. O le oloa e faʻasalaina ai le toto, faʻasaʻo ai ia atherosclerotic plate, aveese le toxins ma masima o metale mamafa mai le tino, fesoasoani e aveesea le mamafa, lea e taua mo le maʻisuka ituaiga 2.

O faʻamanuiaga ma faʻamaʻi o le cholesterol o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Auala e maualalo ai le cholesterol

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Ole maualuga ole cholesterol o le logo lea e faʻaalia ai faʻalavelave matuia i le masani ai o le tino. O lenei faafitauli e aʻafia ai se toatele o tagata e fiafia i le auala e faʻaitiitia vave ai le cholesterol, lelei ma le itiiti ifo o aʻafiaga i itu.

O se auala faʻapitoa e fesoasoani e faʻaititia ai cholesterol, lea e aofia ai gaoioiga nei:

  • Taumafa paleni taumafa. O le iloiloina o taumafa i aso taʻitasi e mafai ai e oe ona faʻafaigofie le cholesterol, lipoproteins maualalo, triglycerides.
  • Le faʻaaogaina o fualaau. I le maketi faʻafomaʻi faʻapitoa, o loʻo i ai le fuainumera o vailaʻau e mafai ona faʻamaonia le maualuga o le cholesterol. O fualaau faasaina e aofia ai: statins, choleretic drugs, fibroic acid.
  • Paʻu mamafa. O le mamafa tele e mafua ai se avega mamafa mo le tino atoa i lona atoa, ma e fesoasoani foi i le tuufaatasiga o le tele o cholesterol. E tatau ona mataʻituina ma le faʻaeteete le mamafa ma i le tulaga o nai tulafono laiti, vave ona faia ni taumafaiga e faʻasalalau ai.
  • O isi auala e fesoasoani e faʻaitiitia ai le toto cholesterol toto. Ua faamaonia mo le tele o tausaga ma sili atu ma le tasi le augatupulaga, o mea e masani ona taʻua o le tinamatua o mea faigaluega e sili atu ona leaga nai lo fualaau faasaina. O le avanoa e naʻo mea masani lava e faʻaaogaina mo le sauniuniga o vailaʻau, lea e faʻaititia ai le numera o aʻafiaga e ono tutupu.

Mafuaaga o le faamai

Ina ia malamalama i le ala e maua ai le maualuga o le cholesterol maualuga, e tatau ona e malamalama i mea e faʻaosofia ai lona maualuga.

Mafaufau i nisi o mafuaaga:

  • O loʻo i ai le tele o aʻafiaga o mafuaʻaga o faʻamaʻi lea e naʻo se faʻamaoniga o le cholesterol maualuga: o le hypercholesterolemia faʻatoʻateleina, faʻaleagaina le galue masani o le ate, fatugaʻo, pancreas, thyroid gland, pancreas, faʻamaʻi o le cardiovascular system, faaletonu hormonal. I le tulaga e faaopoopo atu i le maualuga o le cholesterol maualuga, o faailoga e pei o le faateleina o le vaivai, le faʻavevelaina, gau o lauulu, fao fao, faʻaauau pea ona fausiaina, fulafula o foliga ma pito i lalo e matauina, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.
  • Faʻaleagaina o masani leaga: ulaula, inu tele. Le ulaula le ulaula ei ai se aʻafiaga le lelei ma e mafai foi ona mafua ai le maualuga o le cholesterol.
  • O nisi o vailaʻau faʻafomaʻi o fualaau oona e mafai ona mafua ai se oso i cholesterol. Mo se faʻataʻitaʻiga, fualaau oona: fualaau o le fananau mai o pepe, pulupulu, gels. O le faʻaaogaina o togafitiga ma le beta-blockers e mafai foi ona faʻaalia ai le faateleina o le cholesterol. I le avea ai o se tulafono, pe a uma le faalēaogāina o le tagofia o se vailaau maʻoti, o le a toe foʻi mai faʻamaumauga i le masani.
  • I le taimi o le maʻitaga, e mafai ona faateleina le cholesterol i le 1,5 - 2 taimi. O le masani lenei ma e le manaʻomia se meaʻai poʻo se fualaau.
  • I le matua o le sili atu ma le 50 tausaga, o le aʻafiaga o le faateleina o le cholesterol ma le atiaʻe o atherosclerosis i alii ma tamaitai e faʻaopoopoina ai. O se vaega aʻafia e aofia ai foi se tamaloa ua sili atu i le 36 tausaga ma tamaitai i le taimi o le meli.

Ina ia malamalama i le auala e faʻaitiitia ai le cholesterol maualalo maualalo, e tatau ona e iloa tonu pe o le a le mafuaʻaga o lona faateleina.O le isi togafitiga togafitiga e faʻatatau tonu i lenei. I lea tulaga, afai o le mafuaʻaga o le le tausia o le tulafono i mataupu faavae o se olaga ola maloloina ma meaʻai e le talafeagai, o lona uiga e mafai ona lava le togafitiga o mea taumafa e faʻamaonia ai faʻamau. I le tulaga e aʻafia ai le cholesterol ma soʻo se faʻamaʻi, ona togafitia lea o le togafitiga e faʻaaogaina ai le mafuaaga. E leai se mea e tatau ona e mafaufau loloto i ai oe ma taumafai e toe faʻaleleia lau kenerol.

Meaʻai talafeagai

Sei o tatou iloiloina auiliiliga mea e 'ai ina ia mafai ai ona maualalo le cholesterol ma mea aoga e maua ai e se tasi poʻo le isi meaʻai.

  • Fugalaau fou ma fualaʻau: e mauoa i fiva, lea e manaʻomia tele e le tino mo se metabolism masani, e aofia ai le lipid metabolism.
  • E tatau ona sili atu le lelei o aano o manufasi - vela vevela, povi, moa.
  • O iʻa gaʻo, gaʻoina o suauu ma fatu o loʻo i ai se aofaiga tele o omega-3, lea e aveesea ai le tele o cholesterol mai le tino. O maʻi na 'aina iʻa pe a ma le 2-3 taimi i le vaiaso na maitauina ai le faʻaitiitia faʻaitiitia o le cholesterol i le mavae ai o sina taimi.
  • Taumamafa vave tomato poo le tomato vave ma lelei le tau o le cholesterol maualuga. O Tomatoes e aofia ai le tele o lycoptin, o lenei mea e faʻamavaeina ai le cholesterol sili, faʻamamaina toto toto ma faʻasolosolo ai triglycerides.
  • Legumes: pi, pi. O le faʻaaogaina o nei meaai e tatau ona faʻamaonia le cholesterol. I le tulaga o le solia o le masaniga masani o le gastrointestinal tract, e tatau ona aloese mai le faʻaaogaina o ia oloa.
  • O le faʻaitiitia o le cholesterol o le tasi o metotia aupito sili ona lelei e faʻamaonia ai faʻamaoniga. O le lala o le Oat o loʻo i ai le tele o fiva ma o se vaega aoga o le beta-glucan, lea e tauivi lelei ai le tele o cholesterol ma puipuia ai le faʻatauina o tupe mama i luga o puipui o arteries. O le lala o le rice e le o aoga tele ma e fesoasoani e maualalo le cholesterol e sili atu i le 20%.
  • O le faʻaaogaina o sina laulaulau, aniani, pasili, cilantro, opu o le a vave ona fufulu toto toto ma fesoasoani i le toto maualalo o le cholesterol.
  • O le faʻaaogaina i aso taitasi o se vaega itiiti o le avoka o loʻo tauivi lelei ai le lipoproteins maualalo, faʻamaonia le cholesterol ma triglycerides, faʻateleina ai mea o le cholesterol lelei.
  • Blueberries e le gata o se malosi faʻaleagaina masani, ae o se meafaigaluega taua i le tau faasaga i le maualuga o le cholesterol.
  • O le taumafaina o asparagus e mafai ona fesoasoani i le vave ma le lelei o triglycerides ma lipoproteins maualalo. O oloa gaosia e aoga foi.
  • Oatmeal o se tasi o fesoasoani aupito sili i le tau faasaga i le maualuga o le cholesterol. O lenei oloa e maua ai se aoga aoga i le ate, lea e synthesizes le cholesterol ma maualalo ai faʻamaʻi. O fua fou ma fualaau aina e mafai ona faaopoopo i le oatmeal, o le a na o le faaleleia atili o le malosi o le faamalologa o le tino.
  • O le faʻaaogaina o le olive olive e sili atu o le a faʻavavevaveina ai le cholesterol. E mafai ona faʻaaogaina lenei mea taumafa lelei e fai ma laei mo salati, faʻapea foʻi ma le 'ai i luga o se manava gaogao 1 teaspoon mo le 2 masina. O lenei faiga e fesoasoani e faamama ai vaʻa ma taofia ai le atiaʻe o le atherosclerosis.

O fomaʻi ua tosina mai le gaioiga o tagata gasegase i le mea moni e faapea, o le usitai i se taumafataga a le cholesterol e le aoga mo na o gasegase oe ua faamaumauina tele le maualuga o le cholesterol i le plasma toto. E mafai e tagata uma ona 'ai meaai e aofia ai le cholesterol (fuamoa, aano o manufasi, meaʻai susu), ioe, i le faʻaogaina.

Fofo faʻapitoa

O loʻo i ai se fuainumera tele o metotia e mafai lelei ona maualalo le cholesterol. O nei mea e aofia ai auala ua taua o metotia a tagata.

  1. O le faʻafefiloi o fualaau o le hawthorn, o le tina ma le tamaititi ma se vaega itiiti o propolis e mafai ona faʻaaoga e avea ma fesoasoani muamua mo le cholesterol maualuga. O vaega uma e tatau ona faia i vaega tutusa, fefiloi ma faʻatumu i vai vevela. Faʻafiafia ma tuʻu i se mea pogisa. E fautuaina e ave se sipuni sipuni o le vailaʻau faʻalua i le aso mo le 1.5-2 masina. Pe a manaʻomia, e mafai ona toe faia le vasega i le 3 masina mulimuli ane.
  2. Sasaa vai inu i luga o le chamomile, o le hypericum ma fugalaau olaola ma faʻafefiloi le paluga mo le 5 i le 10 minute. Ave le afa o le ipu 1 taimi i le aso pe a uma meaʻai mo le 20 aso. I le taumafanafana, e fautuaina e aloese mai le inuina o lenei vai, talu ai o le St. John's wort e faʻaleleia ai le malamalama o le tino i le susulu o le la.
  3. Linden fuga (e tusa ai ma le fua lava e tasi e mafai ona saunia ma laʻau masi), tapuni vave, sasaa ava malosi po o vodka ma tuʻu ai mo le 25 aso i se nofoaga pogisa. Faʻaaogā faʻasalaga e faalua i le aso talu ona 'ai se sipuni.
  4. Pipi pona. E tatau ona maeʻa maeʻaeʻa paʻu paʻu paʻepaʻe ma faʻagasolo i le po i le vai malulu. O le taeao e sosoo ai, e sasaa ai palu i vai malulu ma faʻamamaina ma amata ona kuka i luga o le vevela vevela mo le 30-40 minute. O le mea e inu ai e faʻamafana ma inu le afa afa i le aso ao leʻi faia le taumafataga autu. O le togafitiga e mai le 3 masina, ona - pe'ā tatau ai ma i se maliega muamua ma le fomaʻi.
  5. Ua sasaa le lanu o le blackcurrant ma le blackberry i le vai inu, sina malie ma ave le 1 itula ao lei faia le taumafataga autu. Afai e manaʻo ai, e mafai ona faʻaopopo se vaega itiiti o le meli moli i le inu.
  6. O le falaoamata o le falaoamata Buckwheat e mafai ona faʻaumatia i se tulaga faʻapitoa i falaoa papaʻe masani. O lenei oloa e faʻaititia ai le cholesterol leaga ma faʻamamā ai toto toto mai tupe teʻo.
  7. O le faʻafefiloi o kelele, meli ma le propolis o loʻo i ai se aafiaga lelei i le tino, vave fufulu vaʻa toto ma fesoasoani e faʻaitiitia lipoproteins maualalo.

Ae le vave amata ona faʻaaoga uma mea na fuafuaina. Aʻo leʻi faʻaaogaina lenei mea poʻo lena fofo, e fautuaina e feutagai ma lau fomaʻi. O lenei mea o le a fesoasoani e aloese mai aʻafiaga e le manaʻomia.

Mataʻutia o faamaʻi

Le maualuga o le cholesterol e mafua mai i le atinaʻe o faʻamaʻi e pei o:

  • Atherosclerosis - e tupu mai ona o le tafe toto, e lamatia ai le faʻavaeina o toto, o le papa e mafai ona oti.
  • Mateʻo fatu faʻamaʻi fatu - faʻapupula e avea ma se taunuuga o le faʻaititia o le lumenia o le gaʻo. O nei laʻau e manaʻomia e faʻamalosi ai le fatu o le fatu, ma o le tele o le cholesterol e mafai ona taofia le tafe o meaʻai taua i le paʻau autu o le tino o le tagata - o le fatu.
  • O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga o le faʻaauau pea lea o le maualuga o le toto, lea e tupu ona o le vavalalata o le lumenia o le ogatotonu ma pusa cholesterol.
  • Faʻaleagaina o le myocardial - faʻapupula e avea o se taunuuga o le fugaina o se toto toto i totonu o se fatu fatu.

Ina ia mafai ona puipuia oe lava mai nei taunuuga, e tatau ona e mataʻituina ma le totoʻa meaʻai e ulu i meaʻai, puipuia oe lava mai le popole ma masani leaga. O le tausisia o fautuaga uma o loʻo i luga o le a fesoasoani e faʻaitiitia le cholesterol. O le tausisia o mataupu faavae o se soifua maloloina maloloina, tausia o se soifua maloloina lelei, aloese mai meaai le lelei, ulaula tapaa ma le ava malosi e fesoasoani i le vave faatulagaina o mea e sili atu.

O le cholesterol maualalo maualalo i fafine: mafuaʻaga, faʻamaoniga, metotia togafitiga

Hypocholesterolemia - o se tulaga o le tino lea e maualalo ai le maualuga o le cholesterol levels i le toto. Cholesterol e aofia ai i le tele o gaioiga o le tino, e aofia ai le hormonal, metabolic ma isi. E matua faigata lava ona faʻaleʻaleʻa le taua o lenei mea. Ae le gata i tulaga taua, ae o tagata maualalo e mafai ona i ai se aafiaga leaga i le tino o le tagata.

  • Vaega o le toto lipoproteins
  • Mafuaaga mo le pa'ū
  • Faailoga i maʻi ma faʻafitauli
  • Le mea e fai

O faailoga o le tino ma le tane i le tulaga o le toto cholesterol toto e eseese i latou lava. I le tino o le tino, o se numera tele o feusuaiga ma isi hormones o loʻo faʻapipiʻiina. Le leai o se galuega o le toe gaosia, o le faʻaaogaina o fomaʻi faʻamaʻi e aafia ai le maualuga o le cholesterol.

Vaega o le toto lipoproteins

Cholesterol o se 'ava malosi o loʻo i ai i le toto o tagata o vaitausaga uma. O le tuufaatasiga o le 1 kalama o le cholesterol e faia i aso taitasi. E tusa ma le 50% o le vailaʻau o loʻo faia i le ate, 15-20% i le tootoo laiti, o totoe o le paʻu, paʻu o le tino, ma le pala. E tusa ma le 300-500 mg o le cholesterol e sau ma meaai. Cholesterol ma ona esters e faasaga i tua o le vai e mafai ona feaveaiina i le tino atoa i le ituaiga o lipoproteins. E tusa ma le 300 ituaiga eseese o palatini e aofia i le cholesterol metabolism. I le taimi lava e tasi, e le itiiti ifo i le 100 faʻasologa faʻasolosolo e manaʻomia mo le faʻasologa o le cholesterol.

Aofaʻi o cholesterol o le faʻaluaina faʻatasi o le lipoproteins o eseesega eseese.

O se aafiaga le lelei i le tino ua i ai se suiga i le paleni i le itu o se lipoprotein leaga (maualalo). Faatasi ai ma le matua, o fua faatatau e fetaui ma uluai faailoga e amata ona faateleina. O faʻafitauli o le tino e maitauina pe a suia le tuaoi i lalo pe sili atu foi ile tau tutusa.

Faʻailoga masani o lipoproteins o le toto i fafine:

  • Aofai o cholesterol: 3.0-5.5 mmol / L.
  • LDL (lipoprotein le maualalo): 1.95-4.5 mmol / L.
  • HDL (maualuga lipoprotein): 0.85-2.28 mmol / L.
  • TG: 0.5-2.6 mmol / L.

Mafuaaga mo le pa'ū

E tele mafuaʻaga e mafai ona fesoasoani i le faʻaitiitia o le toto. E tele taimi e mafai ai ona maua lenei fualaau, aemaise lava mai le vaega o statins. Ae le gata o togafitiga faafomaʻi e mafai ona taʻitaʻia ai le hypocholesterolemia.

Isi mafuaaga o le toto o le cholesterol maualalo i fafine:

  • O le faʻaaogaina o le tele o meaʻai gaʻo ma le taumafaina o gaʻo i le aofaʻiga o fuainumera manaʻomia po o le lē lelei o meaai ma le mativa leaga.
  • Faʻailoga o le ate.
  • Manatua, lagona loloto o lagona.
  • Aiga.
  • Faamai o le endocrin system, aemaise lava ile hyperthyroidism (hyperthyroidism).

Faatasi ai ma mafuaʻaga e mafai ai ona faʻaitiitia le cholesterol e mafai ona avea ma isi. Faʻailogaina o le hematopoietic system (anemia), faʻalavelave faʻaleagaina o le tino, fiva, sepsis e fesoasoani foi i le suia o tuaoi o le masani. O le faʻaogaina o le tino, o le inu i le masima o metale mamafa o loʻo i ai foi le faʻaititia o le malosi ile lipoproteins toto.

Faailoga i maʻi ma faʻafitauli

E le mafai ona iloa le tuʻu ifo o le cholesterol i le toto. O suiga e faatoa mafai ona iloa i suʻesuʻega o meaola. Ae peitai, afai e leʻi faia se suesuega faafomaʻi mo se taimi umi, ma o le tagata maʻi e le i maua muamua i se maʻi tigaina, o lona uiga o le tele o faʻailoga e le faʻaogaina e fautuaina ai se suiga i mea o loʻo maua i le toto lipoprotein.

  • Faitiitia le fiaai pe leai foi.
  • Steatorrhea: feces faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o gaʻo.
  • Muscle asthenia, o se faaitiitia lautele o le mafaufau lelei, o le afi o le afi
  • Faʻanoanoa (e oʻo i le atuatuvale) poʻo le faʻamalosi.
  • Faʻateleina o laupepa o le lymph.

I fafine, faapea foi i alii, o se faaitiitia o manaoga tau feusuaiga e matauina. O le maualalo o le lipoproteins o le toto e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻalavelave matuia i le tino. Faʻasagaga o le mea moni o le cholesterol ei ai lona faʻatusa i totonu o le puipui lapoa, o le mea e ono mafai ona tupu aʻe ai le afaina o le gasegase e maualuga. E tupu lenei mea i le talaaga o se faʻaitiitia o le faʻavaveina o vaʻa toto lea e faʻalavelave ai i lalo o se avega o le tafe toto, faʻatasi ai ma le faʻasaʻoina o mea toto i totonu o masini mūmū.

O se tulaga atuatuvale ona o le le lava o le galuega o le serotonin - o le hormone o le olioli. O lona gaioioiga e faʻatatau i le maualuga o le toto cholesterol. O le le lava o le tulaga e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le atuatuvale, ma le naunau e pule i le ola. I le matua, o le atinaʻeina o le dementia, o le maʻi a Alzheimer e mafai.

Vitamin D o loʻo faʻapipiʻiina ma le auai o lipoproteins faigata ma o le leai o lenei fesoʻotaʻiga e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻe o le osteoprosis. O vitamini suamalie e gaosia i le tino e le o aʻafia e aunoa ma le cholesterol. Faatasi ai ma le le atoatoa i lipid metabolism, o faafitauli e tulai mai i le faagasologa o gaioiga gaosi. O nei mea uma e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le oona.

Cholesterol o se elemene taua o hormones o feusuaiga. O lona le atoatoa e mafai ona aafia vave ai galuega faʻatulagaina.

I fafine, o lipoproteins maualalo maualalo e mafai ona mafua ai le leai o se fanau.

Le mea e fai

E le o fautuaina mo tamaitai ina ia foia le faafitauli o le maualalo o le cholesterol. O foliga vaaia o le le atoatoa i le tino o se faʻaaliga mo le faʻafesoʻotaʻi o se fomaʻi. A maeʻa le suʻega, o le a tuʻuina atu e le fomaʻi suʻesuʻega faʻaopoopo, faatasi ai ma le fesoasoani o le a mafai ai e le gata ona faʻavae tulaga maualalo o le lipoprotein lipoprotein toto, ae ia iloa ai foi mafuaaga e mafua ai lenei faʻaititia.

Mo tagata amata, e fautuaina e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi poʻo se endocrinologist. E tatau ona pasi le fomaʻi tipocrinologist e aunoa ma le toilalo e ala i le feusuaʻi saʻo. Ona o le faatuutuu i le siakiina ma le togafitia o le lipoproteins maualalo e mafai ona mafua ai le leai o se fanau. I lea tulaga, e leai se vaifofo mo le faʻaitiitia o le tulaga o le cholesterol. O le mea lea, o le faasaʻoga o loʻo faʻaaogaina ai le mana.

O le fomaʻi, faatasi ai ma le dietitian, o loʻo atiina ae se taumafataga faapitoa i luga o le faʻatumuina o le gaʻo gaʻo. Latou te faʻaleleia le taumafaina o meaʻai e maua i le omega-3 meaola: sea iʻa, fatu, nati, sisi, fuamoa, olive ma pata. O le meaʻai e maualalo le gaʻo. O le faʻatagaina i le taumafataga o le aofia ai o le paluga: ate, faiʻai, gaʻo. O nei okeni e maualuga i le cholesterol.

Greens, fualaau faisua, fualaau faisua e tatau ona i ai i le taumafataga. Manatua o suamalie, pasene e tatau ona faaitiitia.

O le kuka e faʻaaogaina ai le falai, e le mafai ona faʻaaogaina meaai o meaola e mafua mai i le maualuga o le gaʻo, aua o loʻo i ai le toe faʻaleleia o le cholesterol leaga (LDL), o le tele o lona inisiua e mafai ona oʻo atu ai i le atiaʻe o le atherosclerosis ma le aʻafiaga o le atinaʻeina o le tele o maʻi cardiovascular.

Faʻaauauina se soifua maloloina lelei, o se taumafataga tatau, suʻega faafomai i le taimi nei e se fomai faapitoa mo le cholesterol (a itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga) o le a faaitiitia ai le lamatiaga o le faatupuina o maʻi o tino ma tino.

Se toe iloiloga o fualaau oona e maualalo ai le cholesterol toto

O le maualuga o le cholesterol o le toto o se tasi lea o mafuaʻaga o le maʻi cardiovascular. Cholesterol o se mea e pei o le gaʻo, o le vaega autu lea e maua mai i le ate (pe a ma le 80%) ma o se vaega e sau ma meaai (pe a ma le 20%). O loʻo tuʻuina atu ai faʻasagaga i le tino, e faia ai se vaega i le gaosiga o hormones steroid ma le suka, ma faʻasalalau ai le gaioiga o le tino, e talafeagai i le fausiaina o siama.

E faasolosolo lava, o le cholesterol e faʻapupulaina i le tino ma faʻapipiʻi i luga o puipui tetele i le ituaiga o atherosclerotic plate. O le iʻuga, o le lumanaʻi o vaʻa e faʻamaʻaʻaina, faʻalavelave toto, o le tafe o le okesene ma meaʻai i vaʻa ma okeni, e aofia ai le mafaufau ma le fatu maso, ua faʻalavelaveina. O le auala lea e atiina ae ai le suʻesuʻeina, faʻaleagaina o le myocardial ma le stroke.

O le Cholesterol e ulu i le toto e pei o le palatini e taʻua o lipoproteins.O nei vaega e lua o HDL (maualuga maualuga) ma le LDL (maualalo). Muamua o le cholesterol maloloina. LDL e leaga, o lona sili atu lea e matautia mo le tino.

O ai e manaʻomia ona ave fualaau mo le cholesterol?

E eseese uiga o fomai i le faaaogaina o fualaau faasaina, e toatele e talitonu e mafua ona o le toatele naua o aʻafiaga, latou te le faʻamaonia. A e leʻi amataina nei vailaʻau, e tatau ona e taumafai e ausia le taunuʻuga i le fesoasoani i se meaʻai, tuʻuina atu o masani leaga, faʻamalositino. Ae ui i lea, i nisi tulaga, o le tagofia o ia vailaau e talafeagai. O lenei vaega e aofia ai tagata e maua i le faʻamaʻi faʻamaʻi o le fatu, faatasi ai ma le siama e maualuga le lamatiaga o le fatu, ma le faʻasologa o le cholesterol maualuga, oe na mafatia i le fatu poʻo le taia.

Cholesterol Medicines

Togafitiga e faia i le faaaogaina o fualaau faasaina o vaega e lua: statins ma fibrates. I le faʻaitiitia o le cholesterol o le toto, e masani ona faʻaaoga ai fuainumera. O le asō o le auala e sili ona aoga. La latou gaioiga o le puipuia lea o le gaosia o le cholesterol leaga e ala i le faʻaitiitia o enzymes talafeagai mo lenei mea. O le mea lea, latou te puipuia ai le fausia o ni atherosclerotic plate ma le fesuiaiga o ipu toto, o lona uiga latou te faaitiitia le lamatiaga o le fatu ma maʻi tuga.

O fualaau o fualaau oona e maualalo ai le cholesterol ma faateleina le lelei. A maeʻa le latou manaʻo, o le maualuga o le lautele e pau i le 35-45 pasene, ma le maualuga o le leaga - e ala i le 40-60 pasene.

E tatau ona e iloa o nei fualaau oona e tele aʻafiaga, o lea e tatau ai ona e ave na o lalo o le vaavaaiga a fomaʻi. O tulafono e afaina tele ai le tele o polokalama, ae o faʻafitauli atonu e le o vave mai i le taimi o le pulega, ae i se taimi. Faatasi ai ma aʻafiaga autu autu o:

  • vavao
  • moe i le moe
  • tiga o le ulu
  • mafaufau le mafaufau
  • fomaʻi
  • amnesia
  • fatu fatu
  • manava manava po o le malosi,
  • taʻavale
  • hepatitis
  • mata mata
  • pancreatitis
  • musele
  • afaina o le paʻu i foliga o le paʻu o le paʻu ma le suamalie,
  • i le itu o le edema,
  • solia o galuega tau feusuaiga,
  • afaina o le tino.

  • maitaga fuafuaina, o le taimi o le faʻataʻitaʻiga ma le susu,
  • tamaiti ei lalo o le 18 tausaga
  • maʻi ate
  • faʻamaʻi fatu
  • maʻi faʻamaʻi
  • tasi le le faapalepale.

Tulafono ma a latou ituaiga

E faʻavasegaina e faʻatatau i le gaioiga malosi e faʻalavelave ai le gaosiga o le cholesterol. I faʻamuamua tupulaga, o lenei vailaau e sili atu ona umi. I se taimi mulimuli ane, o vailaau na faʻaalia mai i ni vailaʻau, simvasake ma faʻataʻitaʻi. O fualaau fou o fualaau faʻasaina ma le gasegase ma le atorvastatin e sili atu ona faʻalauiloa, faʻaitiitia le LDL i le toto ma faʻateleina le cholesterol lelei. Afai o fualaau oona ma le lovastine e faʻaitiitia LDL e 25%, ona oʻo lea i le fou fou o meaʻai ma le rosuvastine - e 55%.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Tulafono o vailaʻau nei:

  • ma lovastatin - "Choletar", "Cardiostatin",
  • ma le simvastatin - "Vasilip", "Faamama", "Sinkard", "Simvastol", "Zokor",
  • ma le fesuisuiai - "Leskol Forte",
  • ma le atorvastatin - "Tulip", "Liptonorm", "Atoris", "Liprimar", "Canon", "Liprimar",
  • ma le rosuvastatin - "Roxer", "Mertenil", "Tavastor", "Crestor", "Rosulip".

O a mea e tatau ona e iloa e uiga i fuainumera?

  1. E umi se taimi e ave ai ma le vaavaaiga faʻapitoa a le fomaʻi.
  2. O le Cholesterol e gaosia i le po, o lea e tatau ai ona e ave lenei vaega o vailaʻau i le afiafi.
  3. Afai ei ai lou vaivaiga vaivai ma tiga, e tatau loa ona e talanoa i lau fomaʻi.
  4. Ma le faʻaeteete, o loʻo faʻasino atu i tagata o loʻo mafatia mai faʻamaʻi i soo se laasaga.
  5. O fafine o le tausaga faʻa-fanau e tatau ona faʻaaogaina faʻaipoipo ao ave fuainumera.
  6. I le taimi o togafitiga, e tatau ona faia suʻesuʻega ole toto e iloilo ai le aoga o togafitiga ma ia iloa ai aʻafiaga o fualaau faasaina.

O le isi vaega o fualaau faasaina e maualalo ai le cholesterol o ni mea e maua mai i le fibroic acid. O nei vailaʻau e itiiti le aoga i LDL nai lo statins. Latou te faʻaleleia le HDL ma maualalo le maualuga o gaʻo, poʻo triglycerides. I le tulaga aoao, o le cholesterol e faaitiitia i le 15%, ao faamalosia le puipui vascular.

O vailaʻau nei e aofia ai i lenei vaega:

O aʻafiaga e aʻafia ai:

  • paʻu paʻu
  • faʻalavelaveina o le mea e gaosia ai meaʻai,
  • myopathy
  • allergies
  • atinaʻe o pancreatitis,
  • maualuga le maualuga o enzymes o le ate,
  • le atinaʻe o le thrombosis.

Faaiuga

O togafitiga mo le maualuga o le cholesterol e tele aʻafiaga e mafai ona afaina ai le soifua maloloina ma le faʻaaogaina umi. Ua le ioe fomai e uiga i le tofiaina o nei fualaau faasaina. O alii talavou (e oo i le 35 tausaga le matutua) ma fafine o le a fanau mai e le o mafai ona aafia i maʻi fatu cardiovascular ua fautuaina e tuuitiitia a latou cholesterol e aunoa ma fualaau, o lona uiga, fetuunai a latou meaʻai ma le olaga. Ae peitai, o laulau e le mafai ona tufatufa i taimi uma. E taua le manatua e tatau ona ave na o le mea na faatonuina e le fomaʻi. I le faaopoopo atu i le inuina o vailaau, e tatau ona sui lou olaga, o lona uiga, mulimuli i se taumafataga, faamalositino, ma le le ulaula.

I le faʻatulagaina o mea e aofia ai hormones cholesterol

Cholesterol e talafeagai mo le atoatoa ma le lelei o le faʻatinoga o le lauroid o. O lenei okeni e synthesizes hormones, o mea ia e auai malosi i le lipid metabolism. O hormones o le thyroid o ni meaola faʻapitoa e aʻafia ai le ola o loʻo i ai iodine, lea e faatumauina ai le fua o le gaʻo gaʻo i le tulaga talafeagai. I le tulaga o le maʻi o le thyroid gland, o le faʻasologa o ona sooga-gasegase o loʻo gasegase, lea e mafua ai ona suia suiga ole gasegase. E i ai le faateleina o le cholesterol, aemaise lava le vaega ole LDL ma le faaitiitia i le HDL, lea e aʻafia ai le tulaga o vaʻa.

O le Cholesterol o le mea lea e nafa ma le faʻasologa o le tele o hormones. O se matafaioi e sili ona taua o loʻo faia e le LDL, lea, i lalo o le gaioiga o le enzymes lysosome, o le mea na manaʻoina e faʻasaʻo saʻo. O hormones o le tino e mafua mai i le cholesterol, tyrosine i la latou tuufaatasiga e matua laitiiti lava. O ituaiga uma o mea e gaosia i le hormone-gaioiga o loʻo faʻapipiʻiina e matala oona e taua tele i le galuega a le tino. O le mea lea, o le kulukosecorticoids e maua ai se malosi malosi e tetee atu ai, e tali atu ai i sina mea itiiti. O Mineralcorticoids e tumau pea le paleni vai-electrolyte. O hormones feusuaiga e taua mo le gaioiga masani. I le feusuaiga lelei, latou te faamautinoaina le amataina o le maitaga, e nafa ma lona masani masani.

Le mafutaga i le va o le cholesterol ma le testosterone i alii

O le Testosterone o se mea o le hormone-gaioiolosi o le vaega o le steroid, lea e taua tele i le tausiga o le soifua maloloina o le tino o le tane. I tamaʻitaʻi, o le faʻasalaga o lenei hormone e masani lava ona faia e gland sex (testes). O nisi o na mea e maua mai i le gaʻo faʻaleagaina.

Cholesterol ma testosterone ei ai se mafutaga malosi. O le vailaʻau o le Cholesterol o vailaau o le faia o testosterone. O le mea lea, o le faʻaitiitia o le mamafa o le serum cholesterol e aʻafia ai le aʻafiaga o tulaga o tane. E mafua mai lenei i le atinaʻeina o faʻalavelave o le itutino, faʻapea foi ma le gaioiga o le tino, masukoskeletal system.

Feusuaʻiga ma cholesterol

Pe afaina le plasma cholesterol i le gaioiga ma le feusuaiga o le tino o le tagata? Faʻatasi ai ma le le lava o lenei vailaau i le plasma toto, o le gaosia o mea e gaosia i le hormone-gaioiga e faʻaosofia ai le feusuaiga i le tino ma le tino o le tino ua faʻalavelaveina. Ona o lenei mea, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le libido, o le tosina atu feusuaiga i le isi itupa e iloagofie ona faʻaitiitia pe leai foi. O le mea lea, ina ia faatumauina se paleni lelei o hormones, e tatau ai le cholesterol.

O le pito i luga o le cholesterol maualuga. Afai e faʻaleagaina le metabolism lipidism, o le vaeluaga o le "aoga" ma le "afaina" o mole o le cholesterol o loʻo solia. O le vaega mulimuli e amata ona faʻapipiʻi i luga o le mimitila o le moega lapoa, ma mafua ai le vavalalata o le lumen, lea e tau atu i le taofiofia o le tafe toto. I le taimi lava e tasi, o auala vaʻaia e le gata o le loto, faiʻai, gaʻo, limo, ae o loʻo aʻafia foi maʻi. Ona o le le lava o le toto i le totoga o le tama tane, ma sili atu ona saʻo, i ona tino ogaoga, lea e nafa ma le setete o le fausiaina, o se gasegase erectile e tupu. I le aluga o taimi, o lenei tulaga ua mafua mai i le atinaʻeina o le le atoatoa, lea o le a mafua ai le le mafaia ona taitaia se olaga feusuai atoatoa.

O sui o tamaʻitaʻi e sili atu ona vaivai, o loʻo mafatia mai maʻi o le lipid metabolism, ei ai foʻi faʻafitauli o se uiga vavalalata. Latou te faitio i le faʻaitiitia o le tosina atu i le isi itupa, o le faʻaitiitia o le faʻagasolo o le fausiaina o feusuaiga, ma le leai o se faʻamaʻi atoa i taimi o feusuaiga.

Afai ei ai ou faafitauli i le soifua maloloina o le pepe, e tatau ona e sailia vave se fesoasoani faʻapitoa. Ina ia iloa se mafuaaga, e tatau ona e faia se suʻega atoa. E ono le mafai ona fofo le fofo i lenei faafitauli e aunoa ma le auai tutusa o se fomaʻi maʻi, endocrinologist, fomaʻi togafiti. E tatau ona manatua e mafai e le cholesterol ona aumaia uma le manuia ma le afaina i le tino. E faʻalagolago i le tele, o lea e tatau ai ona e pulea lona tulaga i le toto i tausaga uma!

Tuua Lau Faamatalaga