Sugar 22 i le toto pe oa taunuuga

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e masani ona faia i se ala masani ma e manaʻomia ai le mataʻituina e taofia ai le atinaʻeina o faʻafitauli faigata. O le puleaina e faia e ala i le tagofia o vailaʻau, inisalini, meaʻai.

Afai e te sola ese mai le olaga fautuaina, aua nei e tago i le vailaau i le taimi pe le tuiina le inisalini, ona i ai lea o le faateleina o le maualuga o le kulukose i le tino o le tagata, o le soifua maloloina e leaga, ma le lamatiaga o le coma faateleina.

A oʻo i le 22 tausaga o le toto, o taunuuga e sili atu ona le mafaamatalaina. Afai e le taofia le gasologa o le kulukose i le taimi, e mafai ona taʻitaʻia i le atinaʻeina o le maʻisuka, ketoacidosis, le atoatoa, ma e oo lava i le oti.

O le maʻisuka e mafai ona taʻitaʻia vave ma tuai ai taunuuga o se natura le lelei, o nisi o ia mea e matua le mafai ona faʻafitia. O le mea lea, e tatau ona mafaufau i le tele o faʻalavelave faʻaleagaina, ma saili pe faapefea ona taulimaina.

Sugar e sili atu i le 22 iunite: faʻafitauli faigata

O le maʻi suka o se maʻi faʻasolosolo taimi, lea e faʻaalia i le solia o le digestibility o le kulukose i totonu o le tino. O ituaiga masani o le maʻisuka o le ituaiga muamua ma lona lua.

I togafitiga faafomaʻi, o loʻo i ai ituaiga eseese o faʻamaʻi suka, pei o le maʻisuka Lada ma Modi, ae e seasea lava. Masalo mo le mafuaʻaga e tele lava ina i ai ni mea sese i la latou siama.

O le sili atu ona taufaamatau ma le matautia o le mea tonu lava lea o uluai faafitauli o se faamaʻi masani. O le mea moni, o nei faʻafitauli e lamatia ai le ola o le tagata maʻi.

Mafaufau i se ituaiga o faafitauli o se maʻi suka:

  • Suauu toto e sili atu i le 22 iunite e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o ketoacidosis. Ma o lenei tulaga le mautonu o se taunuuga o le faaputuputuina o oloa gaosi i le tino. E masani ona maua i le maʻisuka ituaiga 1.
  • Tulaga faʻamaualuga - o se maualuga maualuga o le suka i totonu o le toto, luga aʻe o le maualuga o le maʻisuka. O lenei faʻalavelave e masani lava ona maua i tagata matutua ua maua i le maʻisuka ituaiga 2.
  • O le tulaga o le hypoglycemism e faʻaalia i le tele o le faʻaitiitia o le suka i totonu o le tino. O lenei tulaga o se uiga o ituaiga e lua o le maʻisuka. Mafuaaga: sese o le inisalini, vailaʻau.
  • Lactacidic coma e faʻailoaina i le faaputuga o le lactic acid i le tino o le tagata. O le tele o mataupu e matauina i le maʻisuka pe a uma le 50 tausaga.

E tatau ona fai mai o le faʻalavelave faʻalavelave i le maʻisuka o loʻo faʻaalia i le lava ata o le falemaʻi, e le gata i tagata matutua ma i gasegase. Soʻo se tulaga maʻi faʻapitoa e mafai ona tupu faʻafuasei, faʻavavevave vave, alu i se tulaga maualuga i totonu o ni nai itula.

Afai o loʻo soifua malosi lou soifua maloloina, o faʻamaoniga o loʻo taʻua i luga ua iloa, ua fautuaina e vave saili se fesoasoani faafomaʻi.

Faʻaiuga taimi ona o le maualuga o le suka

Afai o faʻalavelave faʻalavelave o faʻamaʻi pipisi e mafai ona tupu faʻafuasei, ona o le tali a le tino i le faʻateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le tino, o lea la e le o le tulaga lea i faafitauli masani.

Afai e maualuga le maualuga o le suka i le tagata maʻi, lea e eseese mai le 15 i le 22 iunite, e le mafai ona pasia lenei tulaga e aunoa ma se siaki.

Faʻateleina le kulukose mo se taimi uumi e aʻafia ai aʻafiaga uma ma tino, e matua faʻalavelaveina ai a latou galuega. Ae peitai, o aʻafiaga taulaʻi e matua afaina. O fatu ia, mata, ma le faiʻai.

Faʻailoga faʻafuaseʻi o faʻamaʻi suka:

  1. O le retinopathy o le maʻisuka o se aʻafiaga le lelei masani o maualuga maualuga maualuga o suka. O togafitiga faafomaʻi ua faaalia ai e maua i le toetoe 90% o tagata gasegase. O le faʻamaʻi e afaina ai vaʻa o le retina, e mafua ai le le iloa o le ata vaaia. O le le amanaiaina o le faafitauli e taitai atu ai i le tauaso.
  2. O le Nephropathy o se lavelave faigata o le gaioiga o fatugaʻo. E atiina ae ona o le aʻafiaga o aʻafiaga i totonu o le tino o mea leaga o lipids ma gaʻo, o loʻo faia e faasaga i se talaaga o se maʻi mama. Fuainumera Faamauina e faapea o le taatele o lenei faiga o le 75%.
  3. Neuropathy - o le solia o le nerve fiber i le itu i tua, e tupu i le toetoe lava o le maʻisuka lona lua. O le tele o vaega o le fatugalemu o le tino e mafai ona aofia i le faagasologa o le faʻalavelave. O lenei faʻalavelave lea e mafai ona faʻateleina, ma o se taunuuga o le a atiaʻe ai le vae o le maʻisuka.
  4. O le faʻailoga o le tino e faʻaalia i le solia o le galuega a le faiʻai, ona o aʻafiaga leaga o faʻalavelave faʻavavelaʻi masani i le tino.

Liona o le paʻu ma le maʻisuka. O lenei taunuuga o se uiga le lelei e aliali mai o ni suiga faʻavae i le epidermis. Faʻailoga: o se faʻalauteleina o le tulaga faʻainisinia, vaitau o tausaga, faʻalapotopotoga purulenti.

Maʻisuka vae. O se faʻalavelave faʻalavelave lenei o suiga faʻaanatura ma gaioiga lea e tupu i le 30-40% o mataupu o le maʻisuka. O faʻataʻitaʻiga e faʻaalia lava ia i foliga o mea e paʻu i luga o le paʻu, maʻi o le tino i luga o le vae, vae, pala o tamatamailima.

O le maʻisuka vae e manaomia ai le togafitiga faafomai vave. Le le lava o le togafitiga e taʻitaʻi atu ai i le gangrene o vae, o se taunuuga, o le vavaega e faia e faʻaola ai le maʻi o le tagata maʻi.

O le maʻisuka lava e le o se mea taufaamatau i le soifua o le tagata maʻi, lea e le mafai ona faia e uiga i ni faʻafitauli faigata. O le mafuaʻaga lea e matua taua ai le totogiina o le maʻi, ma le siakiina pea o le toto suka.

Faʻafitauli faʻafuaseʻi o le maʻisuka

O tuai taunuuga leaga o faʻamaʻi pipisi o le suka e aofia ai le solia o le gaioiga o le tele o gaioiga o le tino ma tino o le tino o le tagata. I le avea ai o se tulafono, o toto toto ma name finishes e aafia muamua.

O puipui lapotopoto o toto toto e malolosi, aveesea lo latou gafatia ma le maufetuunaʻi, maua se maualuga maualuga o le pala, o le mea lea, e mafai ona vave ma faigofie ona manuʻa. E tusa ai ma lenei talaaga, e mataʻituina ai le gasegase laiti.

I le eria na i ai se afaina vai i le lotoifale na tupu, i luga o se vaitau, taimi e fesoʻotaʻi ai. O se taunuuga o lenei vevela, o le toto toto ua mama, ua faaitiitia o latou malamalamaaga, o se taunuuga, o le le lava o meaʻai e maua.

Talu ai o toto toto ma faʻamamaga o loʻo i ai i totonu o soo se totoga i totonu, e mafai ona fai mai o le maʻi suka e faʻaleagaina ai le atoatoa o le gaioiga o le tino atoa.

O le suka suka e mafai ona oʻo atu ai i le angioretinopathy, o se taunuuga o le a aafia ai le mea vaaia. Pau lava le filifiliga e fesoasoani e puipuia ai lenei faʻalavelave o se tau taimi ma taimi umi mo taui faʻamaʻi.

O togafitiga faʻapitoa e aʻafia ai vae vaivai. E pei o soʻo se okeni, toto toto ma namu finauga e afaina muamua. Faʻalagolago i mea ua solia atili, o faʻafitauli e iloga:

  • Faʻalavelave faʻaleaga, pe a aafia tele toto toto.
  • Neuropathic faʻalavelave, pe a afaina tele ai neura.
  • O se mea fefiloi o le faaleagaina o vae.

E tatau ona maitauina o le umi o le maʻisuka e mafua ai le solia o le lagona o le pito i lalo, ma o le a faʻaitiitia ai le aʻafia i aafiaga i fafo. O le iʻuga, e le o maitauina ni mea laiti, ma o isi mea e faaleagaina ai le paʻu.

I le lumanaʻi, o se faʻalavelave pipisi e mafai ona faʻatasi i le manua, o manua e le faʻamalolo mo se taimi umi, lea o le a oʻo atu ai i le gangrene ma taunuʻuga uma.

Ketoacidosis i le maʻisuka

Ketoacidosis i le tele o mataupu o loʻo matauina i tagata gasegase e mafatia i le ituaiga muamua o maʻi. O lenei tulaga faʻaleagaina e faʻaalia i le soliga o faiga faʻasolosolo, lea o le a le fiafia ona o le le lava o le insulin.

Afai o le tagata maʻi e glucose i le tusa ma le 22 iunite, o lona uiga, atonu o le tele o gaʻo, o le tino o le konesone o le a matauina i le urine, ma o le a faateleina le malosi o le vai ola (toto).

O se faʻalavelave e atiina ae i nisi vaega. Muamua, i totonu o le urine, e ala i suesuega suʻesuʻe, o le suka e maua (e masani lava e le tatau). A maeʻa ona gaioiga le gaioiga o le gasegase o le tino, e iloa ai faʻamaʻi o le oona o le tino.

Faailoga o se tulaga faʻaleagaina:

  1. Fuafuaina o le soifua manuia lautele.
  2. Le iloa le mafaufau.
  3. Le mautonu o le mafaufau.
  4. Le mautonu.

Afai e leai se mea e faia i le tulaga o lenei faailoga, ona i ai lea o le tulaga o le maʻi. Ma o le mea mulimuli o se coma. I le laasaga mulimuli, pe a oʻo ina atiaʻe le ketoacidosis o le maʻisuka, o loʻo i ai se faaletonu o le toetoe lava o totoga i totonu, o gaioiga faʻasolosolo i totonu o le tino e matua faʻalavelaveina lava.

O mafuaʻaga o le faʻalavelave o tulaga nei: solia o le taumafataga, tagofia o vailaʻau. Suia e le tagata lava ia se tasi fualaau faasaina i se isi vailaʻau, sili / faʻaitiitia i le fua o le fualaau faasaina.

E tatau ona maitauina o le ketoacidosis e mafai ona atiaʻe pe a uma le tolopoina o fua o le suka.

O le hyperosmola coma - o se faʻalavelave o le maʻisuka

O le hyperosmola coma e eseese mai isi ituaiga o coma i ona faailoga. E ese mai i le tulaga o lenei tulaga, o le faateleina o le sodium masini ma le suka i le totoga o le maʻisuka ua matauina. O le iʻuga o lenei "tali," o le faʻafitauli o mea taumafa e tupu i le telefoni feaveaʻi. Ma o lenei mea e mafua ai le faʻavevesiina o le gaioiga o totoga i totonu, e aofia ai le faiʻai.

I le tele o mataupu, o lenei ituaiga o foma o loʻo maua i tagata o le au matutua. I le laasaga muamua o le tulaga o le maʻi, le manava o le tino, ua le iloa le hormone.

O le faʻamaʻaloga umi e faʻaosofia ai le atinaʻeina o faailoga lua: faʻalavelave o le gastrointestinal and digestive tract, osofaʻiga o le nausea ma le vomiting, faʻaleagaina le gaioiga o gaioiga i totonu.

O lenei faʻalavelave faʻatupulaia lemu, ma faʻaleleia i le tele o vaiaso. I le amataga, o uiga nei e aliali mai:

  • O le fiainu lava.
  • Paʻu mamafa.
  • Le tele ma le faifai pea o le gaioiga.
  • Vaʻavave taimi pupuu o vae.

Afai e leai se mea e faia i le tulaga o ia faailoga, ona oʻo loa lea o le faʻalavelave e amata vave ona alualu i luma. O le tagata gasegase e leai sona mafaufau, ona oʻo mai ai lea o se paʻu.

O togafitiga o lenei faʻalavelave o se togafitiga faʻapitoa, lea e aofia ai le tagofiaina o vailaʻau, vailaʻau faʻamalolo.

O le sini e le na o le faʻaleagaina o faʻamaoniga, ae ia aveese foi mafuaʻaga na taʻitaʻia ai.

Nifropathy o se taunuuga o le maʻisuka

O le nephropathy o le maʻisuka e mafua ona o le le atoatoa o le tino, e mafua ai le le manuia o fatu fatu. I le avea ai o se tulafono, o lenei maʻi maʻi e atiina ae i le 80% o tagata gasegase ua maua i le maʻisuka mo le silia ma le 10 tausaga.

E tatau ona maitauina o lenei faʻalavelave o se lamatiaga ogaoga i le soifuaga o se tagata maʻi i le maʻisuka. Fuainumera faamaumauina o le ituaiga muamua o le maʻisuka, o lenei maʻi o le mafuaaga autu lea o maliu.

O le nephropathy o le maʻi e atiina ae i ni vaega se tolu. O le laasaga muamua e faʻaalia i le i ai o sina vaega ole porotini i le urine. I le laasaga lona lua, o le faʻateleina o le eletini o loʻo faateleina. O le lona tolu o vaevaega o le faaletonu le tumau.

Togafitiga o le nephropathy o le maʻisuka e faapenei:

  1. Aveina o vailaʻau e faʻasaʻo ai le toto maualuga.
  2. Faʻamataʻu fualaau e faʻaleleia ai le toto i totonu o fatugaʻo.
  3. Meaʻai lelei.
  4. Le faʻaofiina o le inisalini.

Ina ia faʻaitiitia le ono mafai ona atiaʻe le tele o faʻafitauli, e naʻo le siakiina pea o le maʻisuka o le a fesoasoani. E aofia ai le mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi - o le togafitiga lenei mo le maʻisuka ma le tino gaioiga faaletino.

Ina ia puipuia ni aʻafiaga le lelei, e tatau ona e faʻaeteete e uiga i lou tulaga, aua e te le amanaiaina ia faailoga e aliali mai i le taimi o le maʻi. O le taimi vave i se fomaʻi e fesoasoani e amata vave ai togafitiga, ma o nisi taimi e laveaʻi ai le ola.

I totonu o le vitio i lenei tusiga, ua tuʻuina atu ai togafitiga faʻavae mo le faʻaitiitia o le suka.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Suʻeina. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Mafuaaga o Suga Suauu Maualuluga

E lua auala e atiaʻe ai le totoga: pule (galuega) ma tulafono faatonutonu. Faʻataʻitaʻiga faʻavae o le atinaʻe (faʻafesoʻotaʻi saʻo i le gaioiga o le gaosiga o le gaʻo):

  • O le hyperglycemia o mea taumafa e maua mai i le tele o meaʻai o gaʻo mai meaʻai, e le tumau (le tumau) ma tumau (masani ona matauina i le masima),
  • Faʻaleleia le glycogenolysis o le malepe o le glycogen - o se vailaʻau gaʻo tele e mafua mai i le kulukose maualuga mo le toe teuina i le tino,
  • le taofia o le liuaina o le sili atu o le suka i le glycogen (glycogenesis),
  • faʻalauteleina o le faʻalapotopotoga o suga mai mea e le o le suka, aemaise lava mai le lipids ma le kulukosegene amino (faʻapipiʻi le gluconeogenesis),
  • faʻaititia le kulūkose i le gaʻo,
  • le faʻamaina o le glycolysis - kulupu o le kulupu,
  • o le faasolosolo i le excretion o le carbonborate tuufaatasia mai le tino, aemaise lava i le faaleleia atili o latou manatu i totonu o le tele o lapisi po o ona o le le atoatoa o le mafai ona faamamaina o le membrane i totonu o le mea laupepa o masini.

Auala faatonutonuina o le atinae o le hyperglycemia (i le tulaga o faaletonu i le tino):

  • osofia o le fatugalemu tutotonu o le tino, aemaise lava nofoaga tutotonu alofa,
  • o le autu o le gaoioiga a le faʻalavelave atuatuvale popolega, lea e faʻagaoioia ai gaioiga uma i totonu o le tino (e aofia ai le metabolism) i luga o le galuega o le sosoʻo o le mafaufau, lea e nafa ma le galuega o totoga i totonu ile malologa,
  • Faʻatomuaga o le faʻalavelave faʻapitoa (faʻafiafiaga faʻapitoa o le vaega alofa o le manava o le tino ma le faʻamalolo o le norepinephrine) i tulaga faʻalavelave, faʻaleagaina ma le inuina o fualaau oona, e mafua ai le faʻalauteleina o le glycogenolysis (faʻavaeina o le glycogen i le ate) ma faʻalauteleina le kulukose i gaʻo maso,
  • faʻateleina le gaosiga poʻo le faʻaopoopoga o gaioiga (hormones contrainsular) (o loʻo matauina i le tele o faʻamaʻi o le endocrin system), o le aʻafiaga i luga o le tino e faʻafeagai tonu ma le inisalini, o lona uiga, latou te saofaga i le faateleina o le kulukose toto,
  • le taofia o le gaosiga po o le faaitiitia o le kemisi o le inisalini.

O le le atoatoa o le inisalini e mafai ona lua ituaiga o tupuga - pancreatic poʻo le extrapancreatic. O le faaletonu o le inisalini o le pancreatic e afua mai i le tele o maʻi o le pancreas e aafia ai le gaosiga o le inisalini po o lona fausaga kemisi:

  • fulafula
  • manuʻa ma le afaina i le tino o se okeni,
  • tuberculosis ma syphilitic faagasologa,
  • autoimmune leion,
  • gaioiga o le hypoxic i totonu o siama o tamaʻitaʻi o Langerhans e mafua mai i le spasm poo le atherosclerosis o vaʻa toto, lea e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le inisalini gaosiga ma suiga i ana mea faʻatekinisi,
  • faʻalavelaveina o le galuega a glyco-responsors - sene faʻapitoa e malamalama i suiga i le kulukose o le toto,
  • o le leaga o le mea faʻapitoa o le pancreas ona o le mea moni e umi se taimi na galue ai i le tapulaa o ona gafatia ona o le tele o le faʻaaogaina o gaʻo,
  • aʻafiaga i le gaosiga o le inisalini, lea e faʻaitiitia ai le gaosiga o le inisalini.

Faamai ma tulaga e aliali mai ai le hyperglycemia

Maua maualuga le suka o le toto ma faʻamaʻi nei:

  • afaina o le endocrine - maʻi o le maʻisuka, thyrotoxicosis,
  • bulimia
  • afaina o le ate (aemaise le hemochromatosis),
  • ogaoga faʻalavelave pipisi
  • pituitary pathology, mo se faʻataʻitaʻiga, Theenko-Cushing faʻamaʻi ma le gasegase,
  • susu o le faiʻai o le faiʻai po o le faʻasolosolo (eg le pheochromocytoma),
  • atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi,
  • faʻaleagaina le vaega faʻalogologo o le faiʻai (faʻatasi ai ma syphilis sili, tumutumu, toto maualuga).

O le suka toto e maualuga lona maualuga i mataupu nei:

  • sili atu le taumafaina o meaai gaʻo-mauoa
  • popolega faalemafaufau
  • tiga
  • gasegase o le myocardial,
  • osofaia o le epilepsy
  • mu
  • afaina o le faiai o le mafaufau e aafia ai le mafaufauga,
  • ate o le ate
  • amio le taua ma le mamafa,
  • maualuga gaoioiga faaletino
  • ulaula
  • maʻitaga

O fualaau faasaina e mafua ai le faateleina o le suka i le toto:

  • thiezide diuretics,
  • fomaʻi (togafitiga faʻataʻitaʻi) ma hormones steroid (glucocorticoids), faʻapea foʻi ma adrenaline ma thyroidin,
  • faʻaiuga tautala
  • fualaau oona.

Faailoga o le Suga Suauu Maualuluga

I le faʻaopopo atu i faʻamaoniga o le faʻamaʻi, o le hyperglycemia e iai ana lava faʻailoga patino:

  • fia inu pea
  • matagogo
  • mago ma le suamalie o le paʻu ma mucous membranes (e aofia ai i totonu o le itutino ma, o se taunuuga, o paʻu o le paʻu ma faʻamalositino taualumaga i luga o le mucous membranes, aemaise lava faʻamaʻi pipisi),
  • polyuria - faʻateleina masani,
  • Nocturia - faʻaliliuga i le po,
  • leiloa o le mamafa poʻo le va o le - o le faateleina o le mamafa o le tino,
  • vaomalo, maʻi tiga,
  • o le leaga o le vaai ma le paʻu malosi i lona ogaoga,
  • faateleina le maualuga o le toto ma isi faafitauli o le cardiovascular system,
  • le faʻamaloloina o togafiti ma manua (tuai ona toe faʻaleleia faiga),
  • vaivaiga lautele, gasegase tumau, vaivai, leai o le malosi ma le moe,
  • fiaai pea
  • tamaʻi povi gaʻo,
  • faʻamaʻi masani o se faʻalavelave faʻaleagaina.

O taunuuga o le hyperglycemia faaumiumi

Afai e tumau pea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto mo se taimi umi, e amata ona pagatia tino uma. Ae o loʻo i ai aʻafiaga o loʻo aʻafia i le hyperglycemia:

  • O mata. O le umi o le glycemia e mafai ona oʻo atu ai i le taofiofi, pe a maeʻa ona atiaʻe le atrophy ma le glaucoma.
  • O fatugaʻo. O le okeni autu e aveese le glucose maualuga mai le tino. I le aluga o taimi, ua le toe gafatia e gaʻo a latou galuega, ua vaivai le latou gaosia. O pulu pulu, toto mumu mumu, ma isi elemene e tatau mo galuega masani e amata ona aveese mai le tino ma le urine. Le atinaʻeina o Renal.
  • Laʻu i lalo. O le faʻaitiitia o le tafe toto ma le tulaga o pa o toto toto e taʻitaʻia ai le paʻu, le lelei o meaʻai ma le faʻaitiitia o le toe faʻafouina. O le laʻititi laʻititi e faʻamalolo vave lemu. Faʻateleina le umi o le maualuga o le suka i luga o le taimi, o le a le mafai ona faʻaalia se gaioiga e le mafai ona faʻafitia - gangrene (noncrosis tissues).

Hyperglycemia, e oʻo lava i le le tumau, e masani lava o le faailoga muamua lea ua tupu le toilalo i le tino. E tusa lava pe leai se togafitiga i le taimi nei, e tatau ona e mafaufau e uiga i mafuaʻaga na aʻafia ai le faateleina o le toto suka, ma muamua ona faʻafetaui au meaʻai ma mea e fai.

Afai o le suka toto mai le 19 i le 19.9: o le a le mea e fai?

Afai o le suka toto e 19, o le a se mea e tatau ona ou faia? O le fesili e le faʻavalevalea, ma o le ola o le maʻisuka e faʻatatau i lana tali, talu ai o le faʻalavelave tele o faailoga o le kulūkose e faʻalavelaveina ai le gaioiga o le tino atoa i lona atoaga, e faʻateleina ai le atinaʻeina o faʻalavelave faʻalavelave ma faʻalavelave tumau.

O le maʻisuka o le maʻi o le endocrine lea e atiaʻe ona o le solia o le digestibility o le kulukose i totonu o le tino e le o le talaaga o le le atoatoa po o le leai foi o le homone i le inisalini toto.

O nei mea uma e oʻo atu ai i se tulaga o le hyperglycemic, lea e faʻaalia i le faʻateleina o le maualuga o le maualuga o le suka i le tino o le tagata. O le faʻamaʻi e masani ona faʻasolo i le natura, e mafua ai le solia o le carbohydrate, gaʻo, polotini, vai ma masima metabolism.

Afai e tao le suka i le tusa ma le 19 iunite, o le a le uiga o lena mea? O mafuaʻaga e mafua ai le faateleina o le suka toto e tatau ona iloiloina. Ma ia iloa foi po oa taunuuga e oʻo atu ai le tulaga o le gasegase?

Sugar 19 iunite, o le a le uiga o lenei mea?

Afai e maualuga le suka i le 19 mmol / l, o le mea lea e iloa ai le maualuga o le faʻapupulaina o faʻafitauli faʻapitoa e pei o le ketoacidotic poʻo le lactacidic coma, lea e ono mafai ona faʻalavelaveina ai le tino, o se taunuuga, le atoatoa le malosi poʻo le maliu e le mafai ona tafiesea.

A oʻo i le maualuga o le suka i totonu o le tino o le tagata e faʻapupulaina i se ituaiga o gaioiga, o le a fautuaina vave loa se fomaʻi, faʻapea foi, suia lau lisi. Faatasi ai ma se tikeri maualuga atu o le tulaga e ono tupu, e mafai ona manatu o le sese o luga o le kulukose o se mea le lelei.

Meaʻai maualalo ole gaʻo, lea e aofia ai mea taumafa ma sina vaega tele o meaʻai gaʻo, masini, faʻamaoaigaina i vitamini, minerale ma fiber, o le a fesoasoani e faʻaititia le toto suka.

Suga o le 19 iunite o loʻo faʻamaonia ai o le tagata maʻi e ogaoga le lamatiaga pe afai e le amanaiaina le tulaga ma e leʻo amata le togafitiga i le taimi. Atonu ei ai taunuuga taua nei:

  • Lactacidotic coma. A oʻo ina faʻapipiʻiina le faʻaaogaina o le lactic acid i le tino o le tagata, e mafua ai ona le iloa le mafaufau, e faigata ona manava, ma o le toto maualuga e paʻu tele.
  • Ketoacidosis o se tulaga faʻaleagaina e mafua ai ona faʻapipiʻi tino o le ketone i le tino o le tagata. E masani lava o lenei tulaga ua maua i le maʻisuka ituaiga 1, ei ai le tulaga lamatia o le le afaina o le tele o totoga i totonu.
  • O le hyperosmola coma e mafua mai ona o le faateleina o le kulūkose, e le o le talaaga o lenei, maualuga maualuga o le sodium i totonu o le toto. I le tele o mataupu, e maitauina i le maʻisuka ituaiga 2 i tagata pe a uma le 50 tausaga.

O le maualuga o le kulukose o se mea matautia, ona e tupu tele i faʻafitauli faigata e mafai ona tupu i totonu o ni nai itula. E le gata i lea, o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto e tau atu ai i le mea moni o faafitauli faifaipea e vave ona atiaʻe ma alualu i luma. E matua faigata ma e le mafai ona faʻaitiitia le faitau o kulukose.

Ma o taumafaiga tutoʻatasi o le a le gauai atu i se taunuuga, o le a faʻalavelave le tulaga, lea e mafai ona oʻo atu ai i le maliu o le maʻi.

E alu aʻe le suāuʻu: mafuaʻaga ma mea taua

O le mea moni, o le suka i totonu o le tino o le tagata e le o se mea faifaipea, e masani ona suia i le aso. Mo se faʻataʻitaʻiga, vave loa ona 'aʻai, pe a maeʻa le mamafa o le tino, i le taimi o le atuatuvale ma le popole.

Afai i se tagata soifua maloloina o le faateleina e le mafua ai ni aʻafiaga leaga, ae o le kulukose e faʻalauteleina e se numera laʻititi o vaega, ona vave faʻaitiitia, ona i ai i le maʻisuka o le tulaga o le faʻafeagai tonu lea.

I tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 2, o le faateleina o le suka e mafua ai se fomaʻi o uiga le lelei, e matua faʻaleagaina le manuia lautele. E le gata i lea, o le faaitiitia o le kulukose e le faigofie.

Matou te faʻamaonia nisi o mafuaaga e mafua ai ona oso i le kulukose:

  1. Le faʻaaogaina o le tele o meaʻai gaʻo. A uma ona 'ai, o le suka e tupu tele, ao faʻasaina meaai ma glucose, lea e sau ma meaai, ulu i le toto.
  2. Soifuaga masani. O le faʻataʻitaʻiga e faʻaalia ai soʻo se gaioiga faʻale-tino e maua ai se siʻitia o le gasegase suka.
  3. Malosiaga faalelagona. I le taimi o le ogaoga o le atuatuvale po o le atuatuvale, e oso i totonu o faailo o le kulukose.
  4. Ava malosi, ulaula.
  5. Hormonal suiga i tamaitai i taimi o maitaga, manopause poʻo nisi o faʻamaʻi.

O mafuaʻaga ua lisiina i luga o aʻafiaga mai fafo e ono aʻafia ai le suka o le toto. Ae peitai, o le kulukose e mafai ona faateleina i le 19 iunite pe afai oi ai "faafitauli tau le soifua maloloina".

Mafaufau i le tulaga faʻaleagaina e mafua ai le faateleina o le suka:

  • O le faʻasologa o le endocrine e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻaleagaina o le tino, ma maua ai le maʻisuka ituaiga 2, Cushing's disease. I totonu o lenei ata, o le ai ai le faateleina o le suka e le o le talaaga o le tele o hormones i le toto.
  • Pancreatic dysfunction. Mo se faʻataʻitaʻiga, pancreatitis poʻo isi tumutumu fomaʻi e fesoasoani i le faʻaitiitia o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto, lea e faʻaalia e ala i le toilalo i faiga faʻavave.
  • O nisi vailaʻau e faʻalavelave ai i le faʻaaogaina o le kulukose, o se taunuuga, o le suka toto e maualuga tele. Mo se faʻataʻitaʻiga, vailaʻau faʻamaʻi, fualaau oona, fualaau o pepe fananau mai.
  • Faʻailoga e fesoʻotai ma le gase o le tino, lea e teuina ai faleoloa glycogen. Mo se faʻataʻitaʻiga, cirrhosis, hepatitis ma isi maʻi.

Afai o faʻamaʻi o loʻo i luga e avea ma mafuaʻaga o le siʻosiʻomaga o le suka, ona oʻo lea i le taimi e faʻaumatia ai le mafuaʻaga, e le mafai ona faʻatulagaina le kulukose.

I le isi itu, afai o se oso i luga o se tagata soifua maloloina - o se faailoga lenei mai le tino ua oʻo i le taimi e mafaufau ai e uiga i lou olaga, meaʻai, gaoioiga faʻaletino ma isi nuances.

Meaʻai e faʻavasega ai le suka

I le tele o faʻataʻitaʻiga, o le maʻisuka ituaiga 2 e mafua mai i le mamafa o le mamafa poʻo le gaʻo i soo se laasaga. O le mea lea, o le laasaga muamua i le faʻamautuina o le kulūkose toto o le faasaʻo lea o lau lisi.

O le lisi e tatau ona aofia ai na o meaʻai maualalo-carb, aʻo faʻatautaia mea o le kalori o ipu. Fai mai fomaʻi e tatau ona e leiloa le paʻu e tusa ma le 6 kilokalama, ma le filifiliga lelei - e 10% o le mamafa muamua. I le taimi lava e tasi, ia faia mea uma lava ina ia aua nei toe mamafa le mamafa.

A oʻo ina mamafa le tino o le tagata maʻi, e tatau ona faʻamalosia le aoga o le taumafa taumafa i tulaga o le soifua maloloina, e tatau ona amanaʻia le tausaga a le tagata, o lona mamafa, ma le gaioiga faaletino.

O meaʻai nei e tatau ona tuʻuese mai le lisi o le maʻisuka:

  1. O oloa ia e aofia ai le tele o gaʻo: masisi, mayonnaise, kirimigi, fuāsusu gaʻo, oloa gaosiga eletise maualuga-kalori.
  2. Mea taumafa e aofia ai gaʻo fesuiaiga: margarine, gaʻo mea e faʻafiafia ai, faʻalautele (pata), meaʻai vave.
  3. O oloa e aofia ai suālaʻau manogi: soda, jam, sweets, caramel, keke, pastries.

E fautuaina le aofia ai o ituaiga iʻa ma meaʻai, fuamoa moa (e le sili atu i le 2 i le aso), tamato, ituaiga o kapisi, meaola, kukama, letisi, greens, kukama, apu, fua e le o le suamalie, pulu lanumeamata, kāloti i lau lisi.

O le faagasologa o kuka e taua tele. E tatau ona tuʻuina atu i ai le faʻafefete i le vai, taʻavale, taʻavale ma le faʻaopopoina o le vai nai lo le suauu, tao i totonu o le ogaumu.

Ina ia puipuia le maualuga o le suka i totonu o le toto, e tatau i le maʻisuka ona mataʻituina se faiga masani i aso taitasi, tufatufaina atu meaʻai mo mea taumafa, faitauina vaega ole falaoa, ma ia amanaʻia le faʻasologa o meaʻai.

O aoga o le gaioiga faaletino i le maʻisuka

O le gaioiga faaletino e foliga mai o se mea taua i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2. Ona o le maualuga o le mamafa, e mafai ona faateleina le ono gasegase o siama i le hormone inisalini, i le faasologa, o le faʻaititia o le insulin e faʻaitiitia.

O le mea moni, o loʻo i ai vailaʻau o le a fesoasoani e taulimaina lenei galuega, mo se faʻataʻitaʻiga, Glucofage. Ae ui i lea, ua leva ona faamaonia e faapea afai o le maʻisuka e faʻatumu uma fautuaga a le fomaʻi e uiga i le gaioiga faaletino, e mafai ona e musu e ave.

O le faʻamalosia o insulin e iai le faʻamaonia i le va o le maso maso ma le gaʻo e latalata ane i le puimanava ma le manava. Afai ei ai le gaʻo tele o le tino e faʻafeagai ma le pito i tua o se numera itiiti o maso, e mataʻituina se lagona vaivai o sulu i le hormone.

O gaoioiga faaletino nei e aoga mo se maʻisuka:

  • O galuega a Cardio e fesoasoani e faʻaititia le suka, faʻasaʻo le toto maualuga, faʻaitiitia le lamatiaga o le fatu, ma faʻamalosia le polokalama cardiovascular. O nei mea e aofia ai le tietie uila, lemu, aau.
  • Malosiaga o le malosi: siitia le mamafa, fausiaina o tino.
  • Yoga mo le maʻisuka.

E tatau ona manatua i le mafaufau afai o le cardio training e fetaui mo le toetoe o tagata uma, o le tele o mamafa o le mamafa e ono i ai ni faʻasalaga. O le mea lea, o le taaloga e faʻatalanoaina taitoatasi i totonu o falemaʻi.

E maitauina o le lua masina o gaioiga faʻamalositino e maua ai se mea ofoofogia: o le suka e faʻaitiitia, faʻaleleia le soifua maloloina, o tulaga faʻalagona e masani lelei, o le maʻi e tumu i le malosi ma le malosi.

Auala iloga e tau ai le maualuga o le kulukose

Tagata faʻataʻitaʻi o togafitiga faʻapitoa e fautuaina e faʻaaoga fualaʻau e faʻavae i vailaʻau faʻamalositino ma mea masani e maua ai le suka ma le faʻaleleia o meatotino i le taua faasaga i le suka.

O vavevae o Rose ma vave faʻaleleia ai le suka toto. Mo le saunia o vailaau fale, e tatau ona e aveina le 5 kalama o le suauu nutimomoia i le paʻu pepa, sasaa le afa lita o le vai mafanafana ua tunuina.

Tuu i totonu o se vai vai, faʻafesoʻotaʻi i luga mo le 20 minute. A uma ona liligi uma le suavai i totonu o se vevela, faʻaauau le tasi aso. E tatau ona e ave le 100 ml faalua i le aso i le tolusefulu minute aʻo leʻi 'ai.

A oʻo i le glucose toto e 19 iunite pe sili atu, o fua nei o le a fesoasoani:

  1. Faafefiloi aʻa i le suasusu suamalie ile fua ile 1 i le 10. Ave tasi sipuni se tolu i le aso.
  2. Ata teuteu e faavae i luga o laʻau bay. Liligi le 10 pepa o le 500 ml o le vai e kuka ai, faʻaauau mo le lima itula, ave le 50ml tolu taimi i le aso.

Le aoga o togafitiga faʻa-tagata e le o le masalosalo, ae o nisi taimi e mafai ona feteʻenaʻi ma togafitiga fautuaina e le fomaʻi. O le mea lea, ao lei faia se togafitiga a le tagata lava ia, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

O togafitiga faʻapitoa e gaoioi lemu ma lemu, o lea e ono umi se taimi e togafitiga ai.

Ae o le sili atu o le latou le afaina ai le tino, e leai ni aʻafiaga i itu.

E faʻapefea ona vave maua le suka?

E pei ona taua i luga, o togafitiga faʻaleaganuʻu e faʻaalia i se faʻagesegese o aafiaga i luga o faʻamaʻi suka, o le mea lea, e ui i le taunuuga mulimuli, latou te galulue malie.

Ae ui i lea, o loʻo iai togafitiga faʻasolosolo lea o le a fesoasoani i le faʻavaveina o le maualuga o le kulukose i le tino o le maʻisuka. Mo se faʻataʻitaʻiga, gaʻo aniani. Masalo o le auala aupito sili lea ona vave ma sili ona lelei e faʻasaʻo ai le tulaga maualuga.

E tatau ona tao tao i totonu o le ogaumu ma le paʻu. O le "fua muamua" e fautuaina e 'ai i le taeao ao leʻi' aʻai, mulimuli ane i soo se taimi o le aso. Ole aofaiga o mea taumafa i aso taitasi e le faatapulaaina.

O faʻamatalaga e uiga i le maʻisuka o loʻo taʻu mai ai o le togafitiga e 10-aso na maua ai se taunuuga lelei tele, e fesoasoani ai e le gata ina faʻaititia le sugar, ae faʻamautuina foi i le tulaga manaomia.

O nisi fualaau aoga sili atu:

  • Faʻamau ni fuamoa se tolu, faʻaopoopo le sua suamalie e tasi. Inu i luga o se manava gaogao mo aso e tolu. A uma le vaiaso ma le afa, ona toe fai lea o le togafitiga. Faʻasaga i tua o ia togafitiga, o le faʻaitiitia vave o le suka o loʻo matauina.
  • Sasaa se sipuni sipuni o laulaau lanu meamata i le 250 ml, mafanafana i totonu o le vai vai taele mo le tasi itula. Ina ia faʻamamāina, e faʻafefea ona faʻaauau le 4 taimi ile 50 i le aso.

Toa maualuga e oʻo atu i le 19 iunite, o se faʻaaliga matautia i le tulaga o ni faʻalavelave faʻalavelave e mafai ona faʻaleagaina ai le soifua maloloina, e oʻo atu ai i faʻamaʻi eseese, le atoatoa ma e oʻo lava i le oti.

O le tulafono autu o le maʻisuka o le mataituina faifaipea o le suka o le toto, faapea foi ma le faʻatinoga o gaoioiga uma e faʻatatau i le faʻamautuina.

O faʻamatalaga e uiga i le hyperglycemia ma auala e faʻaaogaina ai, o le a aofia i le vitio i lenei tusiga.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Suʻeina. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Suauu toto mai le 23.1 i le 23.9 iunite: faʻafefea ona ave i lalo?

Sugar 23 iunite o se tulaga faʻaleagaina o loʻo faʻaalia e le faaputuga o kulukose i totonu o le toto. O le lamatiaga o ia ituaiga faʻataʻitaʻiga o loʻo i luga o le maualuga o faʻafitauli, ma e faʻapupulaina ai foi le tulaga lamatia o le atinaʻeina o aʻafiaga le lelei.

O le maʻi suka o se faʻasologa lea e manaʻomia ai le mataʻituina e le aunoa ma le faʻaeteete ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli faigata. Mo lenei mafuaʻaga, e siakiina pea e siama le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto, mulimuli i se taumafataga faʻapitoa maloloina.

O le faavae o le togafitiga o le maʻisuka ua sili ona mamafa i taaloga, lea e fesoasoani i le faateleina o le lagona o le mama masini i le inisalini. E le gata i lea, o fualaau poo inisalini e ono fautuaina.

Mafaufau pe aisea e tulai mai ai le toto, ma o le a le mea e fai i lenei tulaga? Faʻafefea ona aumaia le kulūkose, ma o a auala o le a fesoasoani?

E faʻapefea ona faʻatulagaina faʻamaoniga?

O lea, o le a se mea e tatau ona ou faia pe afai e taofi loʻu suka toto i le 23 iunite pe maualuga? Muamua lava, faatasi ai ma ia ituaiga faailo o le kulukose, e tatau ona e sailia le fesoasoani a se fomaʻi, talu ai o lenei kulupu kesi o lona uiga o se maualuga maualuga o faafitauli.

Lona lua, e taua le toe iloiloina o le lisi. O togafitiga faafomaʻi e faʻaalia ai o le maualuga o le suka i totonu o le tino o le tagata e mafua mai i le le lelei o meaai, le le tausisia le meaʻai fautuaina. Mo se faataitaiga, o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, meaai suamalie, ma isi.

E fautuaina e te maualalo le kulukose e ala i se meaʻai e aofia ai meaʻai e le o iai ni vailaʻau faʻamalosi vave. Pe a iloa atu le maualuga o le kulukose i se tagata gasegase, o se taumafataga e maualalo lava-carb ma e leai se isi mea o le a fesoasoani ia te ia.

E pei ona taʻua i luga, o le toto toto i luga atu o le 20 iunite o lona uiga o loʻo i ai le solia o le galuega o le pancreas, lea e mafua mai i le tele o taunuuga le lelei, e aofia ai le le mafai ona faʻafitia - le atoatoa, ma e oʻo lava i le oti.

O se faʻamaoniga o sili atu i le 23 iunite o loʻo faʻaalia se lamatiaga e lamatia ai le maʻisuka, o lea e tatau ai loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. E tusa ai ma taunuʻuga o suʻega a le fale suʻesuʻe, o le a faatonuina e le fomai le togafitiga talafeagai, e aofia ai fualaau faasaina, meaʻai taumafa, gaoioiga tau taaloga, atonu o le inisalini.

E masani lava, o le inisalini e fautuaina i mataupu pe a fai mea taumafa, faamalositino, ma vailaʻau i le maualuga o le suka e le fesoasoani e ausia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le faʻatinoga e faʻaalia ai o le maualalo o meaʻai i le maʻisuka e maua ai se faʻaleleia atili o tulaga o le maʻi, e tusa lava po o le a le ituaiga o lona maʻi. Ole masani ole glucose e iloa 3-4 aso talu ona suia lau lisi.

O le mea lea, e mafai ona faʻaitiitia le toto toto, faʻapea foi ma le maualuga o tulaga o maʻi faʻapitoa, lea i le tele o faʻataʻitaʻiga faʻamaʻi, faʻatasi ai ma se maʻi mama.

Ina ia eseese lau lisi, e tatau ona e faʻaaogaina se fua faapitoa mo le kukaina.

E le na o le faʻaititia o le kulūkose, ae o loʻo maua ai foi se faʻaleleia atili o le manuia lautele.

Aisea e siitia ai le toto toto i le 23 iunite?

O le maualuga o le kulukose i totonu o le tino o le tagata e mafai ona eseese ona o le fanauina o se tamaititi, tulaga faigata, popole le mautonu, tele pathotia ma isi mea.

O se taimi manaia e mafai foi ona maua i le faateleina o le kulukose, aua o le tino lenei ua faailoa mai ai le solia o lona aoga, ma e tusa ai, o le faateleina o le gauai i lou soifua maloloina e manaomia.

I le avea ai o se tulafono, o loʻo maitauina le maualuga o le suka i totonu o na falemaʻi pe a iai le talaʻaga o le maʻi i le gaosiga o le gaʻo.

Mafaufau i mafuaaga masani o le faateleina o le suka i le 23 iunite pe sili atu:

  • Meaʻai le lelei: taumafaina o le tele o meaʻai, mea inu, gaʻo meaʻai. A maeʻa se taumafataga, o se tagata (e tusa lava pe o se tagata soifua maloloina) e masani lava ona i ai le faateleina o le suka, talu ai o loʻo i ai se gaioiga malosi o mea taumafa ua 'aina.
  • Gaoioiga i lalo ifo o le afi. Soʻo se gaioiga faʻale-tino e aʻafia ai le maualuga o le suka i totonu o le tino, ma o se taunuuga o loʻo faʻaitiitia ai.
  • Malosiaga faalelagona. Afai e popole se tagata, i le feagai ma le atuatuvale o le mafaufau, ona mafai lea ona iloa le eseesega o le kulukose ma le leaga o le soifua maloloina.
  • O le inupia o le ava malosi, ulaula e lua mea e le gata ina taofiofia ai le gaioiga o le tino o le tagata atoa, ae e mafua ai foi ona faateleina le suka o le toto.
  • Hormonal le le atoatoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, i fafine, i le taimi o le menopause, e maualuga le suka toto.

O le mea lea, o tulaga uma o loʻo i luga e mafai ona mafua ai suiga i le kulukose i totonu o le tino o le tagata. I le avea ai o se tulafono, i totonu o nei falemai, o le oso i le suka e le tumau.

Afai tatou te faʻaaogaina aʻafiaga o le faʻalauteleina o fua o le kulukose, ona oʻo lea i se taimi puupuu, o le sugar will normalize to 5.0-6.0 units, o lona uiga, o le a toe foi i le masani.

Toa maualuga ma le soifua maloloina o tagata

O ituaiga uma o le soifua maloloina o le tagata e mafai ona taitai atu ai i le faateleina o le suka, lea e vaevaeina e fuafua i le afaina aʻafia.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻamaʻaloga o le endocrin ona o le leaga o le gaosia o le hormone e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o se faʻamaʻi pipisi o maʻi, faʻafitauli o Cushing. I lenei faʻataʻitaʻiga ata, o le glucose o loʻo faʻateleina ma faʻateleina le hormone.

O faʻamaʻi o le pancreas, mo se faʻataʻitaʻiga, pancreatitis ma isi ituaiga o tumutumu o fomaʻi, fesoasoani i le faʻaitiitia o le gaosiga masani o le inisalini, lea e faʻavevesiina ai le gasegase faagasologa i le tino.

O ia gasegase e mafua ai le faateleina o le suka:

  1. Taʻitaʻiina o vailaʻau na faʻaosofia ai le faateleina o le toto suka. O nei mea e aofia ai vailaʻau faʻamatalaga eseese, togafitiga, vailaʻau faʻamaʻi, fualaʻau o le fananau mai, ma isi.
  2. Faʻailoga o le ate, i le mea e teuina ai le kulukose i le ituaiga glycogen. A faʻalavelaveina le galuega a lenei okeni, e faʻapupulaina le kulukose i le toto o se tagata. O faʻamaʻi - cirrhosis o le ate, hepatitis, faʻaoga o le toto ma isi faʻamaʻi.

Afai e osooso le suka mama mo mafuaaga o loʻo i luga, ona tatau ai lea ona faia ni fuafuaga e faʻatatau i le faʻatulagaina o le punavai.

E mautinoa lava, pe afai e tasi le tasi le maualuga o le suka i le 23 iunite - e leai se auala e faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, ae e tatau ona e faʻaeteete atili i lou soifua maloloina.

E tatau ona e iloiloina lau meaʻai, alu i luga o se meaʻai maualalo-gaosiolosi, faia taʻaloga i aso uma.

E matua fautuaina lava oe e pulea lau suka i se mita faapitoa - o se glucometer.

Ae a pe afai o le suka e maualuga atu i le 23 iunite?

Muamua lava, e manaʻomia e le tagata maʻi ona suia lana lisi. I le maualuga o le suka, o loʻo fautuaina ai se taumafataga faʻapitoa faapitoa, o lona uiga o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, gaʻo.

Afai e sili atu le mamafa o le mamafa o le tagata maʻi pe oʻo foi i le meaʻai i totonu o le suka, e taua tele le mafaufau i le faʻaogaina o kalori, o lona uiga, e te manaʻomia se taumafa maualalo-kalori. I le taimi lava e tasi, o oloa o loʻo faʻamalosia i mea aoga, vitamini ma vaega o minerale o loʻo aofia i lau lisi autu.

Afai e maua se maualuga maualuga o le suka, e fautuaina muamua e le fomai togafitiga o fualaau faasaina, o lona uiga, meaʻai ma le tele o mea tau taaloga. Afai i totonu o le ono masina e le mafai ona maua mai le togafiti o le togafitiga manaʻomia, ona faʻasaina lea o fualaau o le suka e maualalo le suka mo le maʻisuka ituaiga II.

Vaega o mea taumafa ma le suka maualuga:

  • O le lisi o loʻo fautuaina e aofia ai meaai ia e aofia ai le tele o vaega o le porotini, gaʻo ma gaʻo.
  • Pe a filifilia ni meaʻai, e tatau ona e taulai atu i le faʻamatalaga faʻapitoa o se oloa faapitoa. O lenei laulau e mafai ona sii mai luga ole Initaneti.
  • E tatau ona 'ai e le aunoa, ae i ni vaega laiti, o lona uiga, o mea taumafa. I le avea ai o se tulafono, o le mea aupito sili ona lelei o le 5-7 taumafataga i le aso.
  • Faʻesea oloa afaina mai le lisi: ava malosi, mea inu suamalie, meaʻai vave, ma isi.
  • O le lisi autu e aofia ai fualaau faisua ma fualaau faisua, otaota, fualaau, fuatini.

O le faʻataʻitaʻiga e faʻaalia ai o le lelei ma paleni mea taumafa e fesoasoani e le gata ina faʻaititia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ae faʻamalofia foi le le lelei o faʻamaoniga e foliga mai i le talaaga o maualuga maualuga o suka.

O le kulukose toto e mafai ona pulea e ala i taumafa ma taʻaloga. O le togafitiga faapena e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le suka, ma e tusa ai ma lea, o le ono mafai ona atiaʻe faʻamaʻi faʻalua e tupu mai i le maʻisuka ua faʻaititia.

O faʻamatalaga e uiga i mafuaʻaga ma metotia o le togafitia o le hyperglycemia o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Sailiga e leʻi maua. Faʻaalia. Sailia. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Tuua Lau Faamatalaga