O taunuuga o le maʻisuka

O le maʻi suka o se tasi lea o faʻamaʻi e lamatia ai le ola e le vave faʻalauteleina o faʻafitauli. O le maʻi o loʻo i ai se lisi tele o aʻafiaga e ono afaina ai totoga eseese ma tino o le tino.

A maeʻa ona faʻamaonia le faʻamaoniga, o le tagata gasegase e tatau ona ia atiina ae ni mea fou o taumafa ma amioga - e faʻatonu ai taumafaiga uma i le puipuia o faʻafitauli.

O mafuaaga mo le atiina ae o faʻafitauli o le maʻisuka

O faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 1 - 2 e tupu ona o le le lava o le inisalini poʻo le solia o ana fegalegaleaiga ma siama tino. O le mea lea, i le maʻisuka o le ituaiga muamua, e mafua mai le le atoatoa o le inisalini talu ai o siama faapitoa e maua mai ai lenei hormone e amanaʻia e le tino puipuia e pei o fafo - e maua mai ai auupega faasaga ia i latou, e mafua ai le oti.

Ole ituaiga o maʻisuka e mafua ile maʻi ole autoimmune. O le maʻisuka ituaiga 1 e i ai le gasegase o le genetic. O le masini e mafai ona afaina ai siama, popole, ma isi.

I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, e mafai ona gaosia le inisalini i le aofaʻi saʻo, ae o le tino o le tino e le mafai ona gauai i ai. E tele taimi e matauina ai lenei mea matautia i le oona, aua e le tali atu le tino o le tino i le inisalini.

O le pancreas e tatau ona galue ma le atuatuvale, ma faʻateleina le inisalini. I nisi taimi, ua faʻaitiitia ona faʻaaogaina, ma ua faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini.

O le gaioiga o le inisalini o le tuʻuina atu lea o le kulukose i sulu o le tino mo le faʻaaogaina o mea e faʻaaogaina. Glucose e le faʻaaogaina i sela, e salalau i totonu o le toto, faʻavave i le urine. O siama e amata ona pagatia ona o le le lava o le malosi, ua faʻalavelaveina faʻafitauli faʻaleagafesa.

Faʻafitauli o le ituaiga 1 Tisuka

O faʻalavelave faʻapitoa o le maʻisuka maualuga o le maʻisuka e tele ma atiae vave. I le tele o tulaga, o le maʻisuka e manaʻomia le fesoasoani a se fomaʻi.

1. Ketoacidosis - faatasi ai ma le pa'ū o le maualuga o le inisalini, o tino o le keta i totonu o le toto ma le glucose maualuga e maua. Afai o le inisalini le maualalo e le totogiina i le taimi, ona mafai loa lea ona tupu se ketoacidotic coma i se taimi puupuu.

2. O le hyperosamola coma. O le mafuaʻaga o lona atinaʻe o le faateleina o le suka o le toto. Seliti le suavai, faʻavave le maʻi, ma i le leai o togafitiga e mafai ona tupu le maliu.

3. Vailaʻau o le hypoglycemic. E tupu i le tulaga o le faʻaaogaina o le inisalini i mea sese e sili atu nai lo na filifilia e le fomaʻi. E le mafai e le faiʻai ona onosaia le le atoatoa o le kulukose, o le mea lea, i se paʻu mataʻutia i le maualuga, o le gaioiga o le faiʻai masani e faʻalavelaveina.

O lenei mea e mafua ai le faʻalavelave po o le le atoatoa o le malamalama, ma mulimuli ane i ai.

O faʻalavelave o le maʻisuka i tamaiti e lamatia ona o lo latou maualuga o le tino ma ua faʻaalia i foliga o ketoacidotic ma hypoglycemic coma.

O fomaʻi faʻapipiʻi tutusa e tutusa ma i latou i le ituaiga faʻamaʻi 2 - o loʻo i ai se laasaga lemu ae alualu i luma.

Faʻafitauli o le ituaiga 2 Tisuka

O le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi o le maʻisuka vae

I le maʻisuka ituaiga 2, o le maʻi e mafai ona le iloa mo le tele o tausaga. E tele taimi e le iloa faʻafuaseʻi ai le faʻamaʻi, ao faia suʻega mo se isi mafuaaga pe naʻo le taimi e iloa ai faʻafitauli.

  1. O le hyperosamola coma.
  2. O le hypoglycemic coma e tupu tele mai.
  3. Faʻaleaga mea. I lenei tulaga, e afaina ai le tioata ma le retina. O lenei mea e faʻaalia mai i le atinaʻeina o faʻataʻitaʻiga, faʻafefeteina ma le vavaeeseina o le retina, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le faʻaaliga po o le atoa o le gau.
  4. Faʻatoʻaina o fatuga - o le leai o ni a latou galuega. Faʻaleagaina le faʻasolosolo o le protéini, ma e aliali mai i le faanatinati. I le gasologa o tausaga, o loʻo i ai se mea e sili atu i luga o le fatulaʻau i fatugaʻo e aveeseina ai le tino fatu.
  5. Faʻafitauli faʻapitoa - suiga faʻapitoa i puipui o toto toto ma lapisi laiti. E faʻaalia ai o ia lava o se faʻateleina o le pala, o le vevela, o le thrombosis ma le atiaʻe o le atherosclerosis. O osofaiga o le fatu ma le sasaina i le maʻisuka o le mafuaʻaga autu lea o le oti.
  6. Neuropathy - suiga o le tino popole. E faʻaalia ai o ia lava o se soliga o le lagona, tiga i luga o le nerve fibers.
  7. Mai le itu o le faiʻai, o le diabetic encephalopathy e iloa. E faʻaalia i le foliga o le atuatuvale, le mafai ona tali lelei i mea na tutupu, ma isi.

Faʻafitauli faʻafuaseʻi o le maʻisuka

Faʻaaogaina o le tino

E oʻo mai i le tuai o faʻalavelave e mafua mai i na faʻamaʻi faʻamaʻi e atiaʻe i le tele o tausaga talu ona amata le faʻamaʻi. O ia faʻafitauli, o le mea e leaga ai, o le a vave ona oʻo mai i le toetoe o tagata uma, tusa lava po o le a le ituaiga o suka suka.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le toʻatele o tagata e aʻoaʻoina e uiga i lo latou faʻamaʻi pe a uma le atinaʻeina o nei faʻafitauli.

1. Angiopathy. O fesuiaiga masani e oʻo atu ai i le fatu, oso maualuga, taʻavale, ma le thrombosis.

2. Toe faʻalogo. O le solia o le toto i totonu o le mata o le mata e mafai ona taitai atu ai i lona taofiga ma le tauaso atoatoa.

3. Nephphathy. Avea ma mafuaʻaga o le maualuga o le maualuga ma le le tumau o le le atoatoa.

4. Polyneuropathy. Flammatory ma le degenerative suiga i namu fiva. E aofia ai le leai o se lagona ma foliga vaaia o le tiga o se natura e le tumau.

5. Faʻavaeina o le maʻi o le maʻisuka vae. Ona o le maʻisuka e aʻafia ai fiva namu ma vaʻa laiti o vae, o vae e leai se lagona, ma o le tafe toto e faʻalavelaveina. O le maʻisuka atonu e le lagona le faaleagaina, suiga o le vevela, fai seevae e lolomiina ai o ia, ma isi.

O le iʻuga, o mea faʻaleagaina e le faʻamalolo mo se taimi umi. Ona o le faaletonu o le tino, leaga le taamilosaga, o manua e le mafai ona vave faʻafouina, ma o le faateleina o le "suamalie" o le toto o meaai sili lea mo microorganisms.

O le pipiiina o se siama e faʻagesegese ai le faʻamaloloina atili. E mafai ona oti tino. O le faagasologa e oʻo mai i le manatu e tatau i le tasi ona vavae ese tamatamai vae po o le vaega atoa.

Puipuiga o le maʻisuka faafitauli

E tatau i le maʻisuka ona asiasi i taimi uma i se endocrinologist ma suʻe suʻega e mataʻituina le tulaga o totoga taulaʻi.

O le tele o endocrinologists e talitonu o le maʻisuka o se auala faapitoa o le olaga. Puipuiga o faʻafitauli e taoto i se taumafataga faapitoa, faʻaaogaina masani o inisalini poʻo vailaʻau, ma le siakiina o kulūkose i aso taitasi.

Na o le usitai mausali i nei tulafono o le a fesoasoani e aloese mai le atinaʻeina o faʻafitauli. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, mafua mai i le oona tele, ua lava lea e le toe maua ai le mamafa ma le suka i le masani.

Faʻafitauli matuia

O faʻafitauli matuia o le maʻisuka o le sili lea ona lamatia ai le ola o le tagata. O ia faʻafitauli e aofia ai le tulaga o le atinaʻega e tupu i se vaitau puupuu lava: o ni nai itula, i le tele o aso. I le avea ai o se tulafono, o nei tulaga uma e afaina, ma e manaʻomia le tuʻuina atu o fesoasoani faʻafuaseʻi vave.

E i ai le tele o filifiliga mo ni faʻalavelave matuia o le maʻisuka, o ia mea uma e mafua ai ma nisi faʻamaoniga. Matou te lisiina le mea sili ona taatele:

FaʻalavelaveMafuaʻagaFaailoga, taunuugaVaega o lamatiaga
KetoacidosisO le faaputuputuina i totonu o le toto o oloa gasegase (metabolism) o gaʻo, o lona uiga. tino matautia o le ketone. O meaʻai e le lelei, manuʻa, gaioiga e saofagā i lenei mea.O le leiloa o le mafaufau, o se soliga ogaoga i le galuega o totoga tauaTusa 1 Tomaʻi maʻi
HypoglycemiaMaualalo maualuga le toto toto. Mafuaʻaga: faʻasologa o mea tau vailaau, mea taumafa malolosi o le ava malosi, faʻamalositino malosiO le leiloa o le mafaufau, o le oso malosi i le suka toto i se taimi puupuu, o le leai o se tali a tamaiti aoga i le malamalama, faateleina le salu ma foliga mai o le faoa faamalosi. O le tulaga matautia o se coma.Soʻo se ituaiga o maʻisuka
O le hyperosamola comaSuauu maualuga ma le kulukose. E masani lava ona atiina ae e uiga i le talaaga o le faaumiumi o le faʻamalolo.Polydipsia (le fia inu), polyuria (faateleina le urination).Ituaiga 2 tagata gasegase, e masani lava o tagata matutua
Lactic acidosis comaLe faaputuga o le lactic acid i totonu o le toto. E atiina ae i le talaaga o le cardiovascular, gaʻo ma le ate.Tesea, gasegase o le manava, faʻaitiitia le toto maualuga, leai se urination.Tagata matutua ua silia ma le 50 tausaga

O le tele o nei faʻafitauli e tupu vave, i ni nai itula. Ae fomaʻi o le hyperosmola e mafai ona faailoa mai ia lava i ni nai aso pe o ni nai vaiaso ao le i amataina se taimi taua. E matua faigata lava ona fuafua le ono mafai ona iai se tulaga faigata i le taimi muamua. Faʻasaga i tua o maʻi uma e maua e le maʻi, o faʻamaoniga faapitoa e masani ona le maitauina.

Soo se tasi o nei aiaiga o se faʻamatalaga mo vave falemaʻi. O le leai o se fesoasoani mo le lua itula e sili ona leaga ai le faʻasologa mo le soifua o le tagata maʻi.

Luga taunuuga

Mulimuli ane faʻafitauli ua tupu i luga o nai tausaga o gasegase. O lo latou tulaga lamatia e le o se faʻaaliga faʻaalia, ae o le mea moni o latou faasolosolo malie lava le maʻi. E oo lava i le maua o togafitiga talafeagai i nisi taimi e le mafai ona mautinoa le puipuiga mai lenei ituaiga o faafitauli.

O faʻafitauli faʻafuaseʻi o le maʻisuka e aofia ai faʻamaʻi:

  1. Retinopathy - faʻaleagaina le retina, lea e oʻo atu ai i le gasegase i totonu o le tino, otaota o le retina. Faʻagasolo malie ona leai se faʻaaliga. O le retinopathy sili ona taatele e tupu i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2. Mo se tagata gasegase ma se "poto masani" mo le silia ma le 20 tausaga, o le lamatiaga o le retinopathy e latalata i le 100%.
  2. Angiopathy. Pe a faʻatusatusa i isi faʻalavelave tuai, e vave ona atiaʻe, o nisi taimi i lalo ifo o le tausaga. O se soliga o le gasegase lautele, e avea ma mea e le mautonu. E i ai se uiga o le thrombosis ma le atherosclerosis.
  3. Polyneuropathy. Le lava le lagona o le tiga ma le vevela i lala. O le tele o taimi, e atiina ae e tusa ai ma le ituaiga "totigilima ma totini", e amata ona faʻaalia i le taimi lava e tasi i le pito i lalo ma le pito i luga. O faʻamaoniga muamua o se lagona o le faʻalavelave ma le susunuina i totonu o vae, lea e matua faateleina i le po. Faʻaitiitia le faʻapitoa e mafua ai le tele o manuʻa.
  4. Maʻisuka vae. O se faʻalavelave lea e tupu ai le manava o le tino, abscesses purulenti, ma nofoaga faʻamaonia (maliu) i luga o vae ma pito i lalo o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka. O le mea lea, o gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona gauai faapitoa atu i le tumama o le tumama ma le filifilia o seevae saʻo e le faʻapipiʻi ai le vae. E tatau foi ona e faʻaaoga totini faapitoa e aunoa ma le afaina o le pulu.

Faʻailoga taimi

Pe a ma le 10-15 tausaga o maʻi, e tusa lava pe o tausisia e gasegase togafitiga uma ole togafitiga, o le maʻisuka e faʻaleagaina ai le tino ma taʻitaʻi atu ai i le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi. Talu ai ona o le maʻi suka e matua suia lava i le itu maʻi o le toto, e mafai ona tatou faʻamoemoe maʻi tumau totoga uma.

  1. Vaa. Muamua lava, ma le maʻisuka, e maua ai toto toto. O o latou puipui ua amata ona vaivai i meaʻai, ma ua faasolosolo malie lava ona vavao le susulu o vaa. O tino uma o le tino e le lava le okesene ma isi mea taua. O le lamatiaga o le fatu fatu, stroke, ma le atiina ae o faamaʻi fatu ua matua faateleina.
  2. Fatuga. O gaʻo o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e faʻafuasei lava ona le toe mafai ona latou faia a latou galuega, o loʻo le atiaʻe le le manuia masani. Muamua, faʻaalia mai le microalbuminuria - o le pulefaʻatasia o se porotini e pei o le Albumin i le urine, lea e matautia mo le soifua maloloina.
  3. Paʻu. O le toto o lenei totoga i se tagata gasegase i le maʻisuka ua faʻaitiitia, lea e oʻo atu ai i le atinaʻe faifai pea o maʻi pipisi. E mafai ona avea ma punavai o faʻamaʻi pipisi poʻo faʻamaʻi.
  4. Nervous system. O le tino popole o tagata e maua i le maʻisuka o loʻo iai ni suiga tetele. Ua uma ona matou talanoa e uiga i le maʻi le mautonu o le tino. E le gata i lea, o loʻo i ai pea vaivaiga faifaipea i totonu o vae. E masani lava o tagata e maua i le maʻisuka e afaina tele le tiga.

Le faiga o le atinaʻeina o faʻafitauli

I le maʻi suka, glucose, lea e tatau ona ulu i totonu o sela (aemaise lava musika ma gaʻo gaʻo, lea e aofia uma ai le 2/3 o sela) ma maua ai le malosi, tumau i totonu o le toto. Afai e maualuga le maualuga i taimi uma, e aunoa ma le "oso oso," ona avea lea o se mea e mafua ai le hyperosmolarity (ona o lenei mea, o le vai e tuua ai le tino ma masaa ai le toto), e oo atu ai i le faaleagaina o puipui o toto toto ma totoga o toto. O le auala lenei "faasolosolo malie," ua tupu ai taunuuga tuai. A oʻo ina amata ona misia le inisalini, o faʻalavelave faʻafitauli e tupu e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi, e aunoa ma se mea e mafai ai ona maeʻa.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini e maualalo. Afai o lenei faaletonu e leʻo faʻatumu i le tutusa o le hormone o le tagata lava ia, lea ua tui, o faʻafitauli e vave ona tupu ma faʻapuupuu le olaga o se tagata.

I le tulaga o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, ei ai lava inisalini, ae e le lelei le "lagona" i sulu e tatau ona galue ai. O lenei, e togafitia togafitiga ma le fesoasoani o fualaau oona, lea e tatau ona "faailoa" ia tui talafeagai mo le inisalini, ma o le a mafua ai ona masani le metabolism mo le umi o le gaioiga o nei fualaau faasaina. O iinei, o faʻalavelave faʻafitauli e itiiti lava le atinaʻeina. E masani lava ona tupu se tagata e uiga i lona maʻisuka e le o faailoga iloga pe a fia inu pe ona o le tele o le suavai ua tatau ona alu i le faletaele i le po, ma pe a oʻo i taimi e tupu ai ni faafitauli.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le tino o le tagata e le mafai ona naʻo lona lava inisalini. O le faʻaofiina o le hormone i totonu o le injections e faʻasaga ai le metabolism. O le mea lea, afai o le taumafa faapitoa ma le suka e maualalo ai le toto i lalo ifo o le 7 mmol / l, ia manatua: e sili atu le filifilia o se vailaau o meaʻai (fafo) e faʻamalosia le inisalini ma faʻaauau pea le fualaau faasaina nai lo le faapuupuu o le olaga ma faaitiitia lona uiga mai le le mautonu. O le mea moni, o ia togafitiga e tatau ona faʻatonuina e se suʻega poto, e tatau ona muamua faʻamautinoa o le taumafataga e le fesoasoani tele, ma e le naʻo le mulimuli.

Mafuaaga o le Hypoglycemia

O le tele o taimi, o lenei faʻalavelave faʻalavelave ua atiaʻe e avea ma se taunuuga o:

  • o le sili atu o le inisalini (mo se faataitaiga, pe afai o fuainumera o inisalini na fuafuaina i luga o le 100-fuainumera, ma tui i se suauu ua faailogaina i le 40 iunite, o lona uiga, o le fualaau e 2,5 taimi sili atu) poo le suka-lowering tablets,
  • pe afai na galo se tagata pe leʻi manaʻo e 'ai pe a uma ona tui le inisalini, pe a maeʻa ona' ai, e iai le vomiting,
  • sa i ai se faʻamalosi tino faʻalauiloaina i se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka, e aofia ai le fanauina o fanau,
  • o se tagata e maua i le maʻisuka e ave se ava malosi e inu ai le ava,
  • o le tui ole inisalini e leʻi faʻafetaui aʻo faʻaaogaina fualaau faasaina e faʻaititia ai le maualuga ole kulukose toto: beta-blockers (Anaprilin, Metoprolol, Corvitol), calcium, lithium, salicylic acid, vitamin B2, fluoroquinolone antibiotics (Levofloxacin , Ofloxacin) ma le tetracycline series.

O le hypoglycemia e masani ona tupu i le uluaʻi masina muamua o le maitaga, pe a uma ona fanau, ma le atinaʻeina o le malepelepe e mafua mai i faamaʻi fatuga, faatasi ai ma le tuufaatasiga o le maʻi suka ma le le atoatoa o le maʻi poʻo le hypothyroid, ona o le tigaina o le hepatitis masani poʻo le faʻamaʻiloga ma le maʻisuka.

O tagata e mafatia i le maʻisuka, aemaise lava le ituaiga 1, e manaʻomia le iloa lelei o uiga o le hypoglycemia ina ia mafai ai ona vave fesoasoani ia i latou lava e ala i le faʻaaogaina o fualaau faʻamaʻi faigofie (vave, gaʻo, meli). A le o lea, afai e te le faia lenei mea aʻo iloa e le tagata, o le a vave ona tupu se faʻalavelave o le mafaufau i se coma, lea e tatau ona aveeseina mai i le na o le 20 minute seia oʻo ina maliu le cerebral cortex (e matua nofouta lava i le leai o se kulukose e avea ma se malosi).

Faailoga o le hypoglycemia

O le Hypoglycemia e matua lamatia tele, o le mea lea, o tagata faigaluega uma o le soifua maloloina ua aʻoaʻoina e faapea i le leai o se glucometer ma afai e maua se tagata e aunoa ma se iloa ma e leai ni molimau e mafai ona ia iloa le mea na maʻi ai le tagata, o le mea muamua e mafai ona faia, o le mea muamua e fai o le gasegase glucose concentrate mai ampoules i lona vein.

O le hypoglycemia e amata i foliga o:

  • ogaoga vaivai
  • vavao
  • lima gatete
  • fiaaai
  • afu malulu
  • numera o laugutu
  • pallo o le paʻu.

Afai o se faʻaitiitia o le kulukose o le toto e tupu i le po, e amata ona oʻo mai ni mea mataʻutia i se tagata, e alaga o ia, sui se mea e le mafaamatalaina, faʻafefe. Afai e te le fafagu ia te ia ma puipuia le vaifofo lelei mai le inu, o le a "moe" o ia i le loloto ma loloto, ma oso i totonu o se pa.

O le fuaina o le kulukose o le toto ma se glucometer o le a faʻaalia ai lona maualuga i lalo ifo o le 3 mmol / l (o le maʻisuka ma le "poto masani" e amata lagona ai faʻamaoniga tusa lava pe masani ai, 4.5-3.8 mmol / l). O le tasi laasaga e sui vave ai le isi, o lea e tatau ai ona e malamalama (sili ona lelei - faʻaaogaina se telefoni i lau fomaʻi, endocrinologist, poʻo le avelaʻau avetaʻavale) ile 5-10 minute.

Afai o le taimi nei e te le inuina le sua suamalie, lauti, aua le 'aina meaʻai (fua suamalie e le faitauina, aua e le o le glucose, poʻo le fructose) i le ituaiga suka, honey, sweets poo glucose, lea e faʻatau i le falemaʻi i foliga o le paʻu po o le papa , o le isi laasaga o loʻo atinaʻe, lea ua sili atu ona faigata le fesoasoani:

  • osofaiga po o le soona popole tele,
  • upu valea
  • solia o le faamaopoopoga
  • faitioga o le faalua vaaiga, foliga mai o "puao" po o le "lele" i luma o mata,
  • faitioga o se "pa" o fatu pe a, pe a suʻesuʻeina se pulupulu, e faʻaalia foi lona maualuga tele.

O lenei laasaga e puupuu lava. O iinei e mafai lava e le aiga ona fesoasoani e ala i le faamalosia o se tagata e inu sina vaega itiiti o sua suamalie. Ae e mafai ona faia lenei mea pe afai e iai se fesoʻotaʻiga ma ia ma atonu o le a ia foloina le fofo e sili atu nai lo le tulaga e ono aʻafia ai o ia. E mafua tonu lava ona o le mafai ona maua le meaai i totonu o le "respiratory throat" ma e le tatau ona e tuʻuina atu le laʻau po o le suka i ni faʻaʻailoga, e mafai lava ona e faʻamaʻapeʻavaʻaʻi gaʻo i se vaega itiiti o le vai.

Faailoga faaiu o:

  • leai se mafaufau
  • gaogao
  • o le paʻu e paʻu, malulu, ufiufi i afu paʻu.

I lenei tulaga, o le fesoasoani e naʻo le 'auʻaunaga a le falemaʻi poʻo soʻo se tagata faigaluega soifua maloloina o loʻo i ai se pusa fesoasoani muamua ma le 4-5 ampoules o le 40% glucose solution. Injections e tatau ona faia i se vein, ma o le maualuga o le 30 minute ua tuʻuina atu e tuʻuina atu ai sea fesoasoani. Afai e te le maua le taimi e faia ai le injections i lenei vaitau, pe afai e te ulufale i le le lava o le kullukose e 40% e maualuga i numera o le masani, o loʻo i ai se avanoa e matua suia ai le uiga o le tagata i le lumanaʻi: mai le tumau pea le le atoatoa ma le faʻapalapalaina i se vegetative ("pei o se laau"). Faatasi ai ma le le atoatoa o le tuuina atu o le fesoasoani i totonu o le 2 itula mai le atinaʻeina o le coma, o le avanoa o le tagata ua maliu e maualuga tele. O le mafuaʻaga o lenei mea o le fiaai malosi, lea e oʻo atu ai i le fulafula o le faiʻai o le faiʻai ma le foliga mai o le afaina i totonu.

O le togafitiga o le hypoglycemia e amata i le fale poo le nofoaga lea na "maua" ai le tagata e le paʻu o le kulukose. O le togafitiga faʻaauau pea i totonu o le falemaʻi ma faʻauʻu i le potu maʻi tigaina o le multidisciplinary sili ona lata mai (o loʻo i ai le matagaluega o le endocrinology). O le teenaina o le falemaʻi e matautia tele, aua a maeʻa le hypoglycemia, e manaʻomia e le tagata le lua togafitiga faafomai ma se toe iloiloga o le tui o le inisalini ua ave.

Puipuia o le Hypoglycemia

Afai o loʻo iai oe i le maʻisuka, e le o lona uiga o le faʻamalositino ua solia mo oe. I luma o latou, e tatau lava ona e faʻalauteleina le aofaʻi o meaʻai gaʻo e faʻaaogaina i le 1-2 areto falaoa, o le mea lava e tasi e tatau ona faia pe a maeʻa aʻoaʻoga. Afai e te fuafua e alu i tolauapiga pe siitia meaafale, lea o le a sili atu i le 2 itula, e tatau ona faʻaititia le fualaau o le "puupuu" insulin o loʻo faʻatino e le kuata poʻo le afa. I se tulaga faapena, e tatau foi ona e pulea lou lava toto kulukose o le toto e faʻaaoga ai se glucometer.

O se taumafataga o le maʻisuka e tatau ona iai aʻafiaga. O nei mea e mafai ona liua i le kulukose, ma latou faia lenei mea mo se taimi umi, e maua ai se po e aunoa ma le hypoglycemia.

O le ava malosi o le fili o se maʻi maʻi suka. Ole maualuga ole aofaʻi mo le vaetama ile aso ole 50-75 kalama.

Tulaga faʻapitoa

O nei mea e aofia ai ituaiga tolu (coma) (ma muamua, tulaga faʻapitoa):

  1. ketoacidotic,
  2. lactic acidotic
  3. hyperosmolar.

O nei faʻalavelave faʻafitauli uma e tupu mai i le tulaga o le faateleina o le kulukose toto. E togafitia i latou i se falemai, i le potu maʻi tigaina.

Ketoacidosis

O se tasi lea o faʻafitauli masani o le maʻisuka ituaiga 1. E masani lava ona atiina ae:

  • pe a maeʻa se pasia umi o le inisalini poʻo le suka-lowering tablets, lea e masani lava ona tupu i le leai o se manaʻo, fiva, vevela poʻo le vomiting,
  • pe a maeʻa le faʻamaloloina o fualaau o loʻo taʻua i luga, lea e masani ona tupu mo mafuaʻaga lava e tasi,
  • le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi, aemaise lava i latou na mafua mai i se sui sooupu,
  • le lava le tui ole inisalini,
  • faʻavavevaveina o soʻo se faamaʻi masani,
  • puleaina o le inisalini poʻo se sui e maualalo le suka i le suka,
  • fatu fatu
  • taʻavale
  • mafatiaga
  • (o se taunuuga o le leiloa o le vai, toto toto, allergies - anaphylaxis, malepelepe tele o microbes pe a ave muamua inumaga o se vailaau oona),
  • sepsis
  • soʻo se, aemaise lava faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻaoga.

Faʻasaga i tua o le malosi o le inisalini, glucose (o le tino malosi malosi) e taofia le ulu atu i siama, faʻaputu i le toto. Selisite mai lenei aafiaga "fia ai le malosi", lea e faigata mo le tino. I le tali atu i le atuatuvalega, o le "popolega o hormones" ua tuusaʻolotoina i totonu o le toto: adrenaline, cortisol, glucagon. Latou te faateleina le kulukose o le toto e sili atu. O le tele o le vai o le toto e faateleina. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, o le mea e galue malosi, o le kulukose, e "afaina" vai mai sulu i totonu o le toto.

O se taua tele o le kulukose e le mafai ona faʻaititia tele e ala i le faateleina o le toto, o lona uiga e aofia ai fatugaʻo i le aveeseina o lenei gaʻo. Ae ua fuafuaina ina ia, faatasi ai ma le kulukose, eletini eletini (sodium, chlorides, potassium, fluorine, calcium) e ulufale ai foi i le urine. E faʻamanuiaina i latou e ala i le tosina mai o vai ia i latou lava. O le iʻuga, o le galala e tupu i le tino, o fatugaʻo ma le faiʻai e amata ona pagatia mai le le lava o le toto. "O matelaina o le oxygen" e maua ai se faailoilo mo le fausiaina o le lactic acid, ma o le taunuuga lea e suia ai le pH o le toto i le itu alofilima.

I le taimi lava e tasi, e manaʻomia e le tino ona tuʻuina atu ia lava i le malosi, talu ai, e ui lava o loʻo i ai le tele o kulukose, e le mafai ona oʻo i sela. Ona faʻaosoina ai lea o le gaʻo o le gaʻo i le tino. O le "itu itu" o le tuʻuina atu o siama ma le malosi mai le gaʻo o le faʻaalia i totonu o le toto o le ketone (acetone) fausaga. Latou te faʻafefeteina le pH o le toto, ma aʻafia ai foʻi i aʻafiaga i totonu:

  • i luga o le faiʻai - mafua ai le atuatuvale o le malamalama,
  • i luga o le fatu - talepe le fati,
  • i luga o le mea o loʻo i ai meaʻai, e mafua ai le vevela ma le tiga o le manava e pei o le appendicitis,
  • manava, faʻaosoina le mea na tupu

Faailoga o Ketoacidosis

Ketagacidosis e oʻo mai i le faasologa o le 4 vaega mulimuli:

  1. Ketosis Laʻu paʻu ma mucous o loʻo mataʻituina, o loʻo e matua fiainu, vaivaiga ma le moe malosi, fialalo le manava, maʻi faʻapitoa. E avea ma se tele o le faanatinati.
  2. Ketoacidosis. O se tagata "moe i luga o le alu", i fafo o le nofoaga e tali ai fesili, o le manogi o le acetone e faalogo mai ia te ia i le ea. O le toto o le toto e faʻaitiitia, faʻalauteleina le faʻaleleia o le toto, o le vomiting e aliali mai. Ua faʻaitiitia le aofaʻi o le urine.
  3. Muamua. E faigata tele ona fafagu se tagata, ae e masani ona ia vili i lanu mumu-lanu mumu. I le va o le vomiting, e mafai ona e maitauina le suia o le paʻu o le mānava: e masani ona faʻaaloalo, pisapisao. Le susulu e aliali i luga o alafau. O le paʻiina o le manava e mafua ai se tali tiga.
  4. Coma Le iloa le mafaufau. O le tamaloa e paʻepaʻe, o ona alafau e piniki, e manava lona manava, e manogi o ia i le acetone.

O le suʻesuʻeina o lenei tulaga e faʻavae i luga o le fuafuaina o le maualuga o le kulukose o le toto, aʻo le suka ma tino o le ketone e faʻamoemoe i le urine. E mafai ona faʻamaonia i le fale i le fale faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e faʻasolo i le urine.

O le togafitiga e faia i le potu maʻi tigaina o le falemaʻi ma e aofia ai le faʻatumu o le le lava o le insulin ma se vailaʻau faʻamalosi, lea e faʻaauau ona faia, i totonu ole inumaga, i le vein. O le "faletua lona lua" o togafitiga o le toe foi atu lea i se tagata o le suavai na ia leiloa, i le tulaga o ni faʻamaumauga o le tamaoʻamea, i se tulaga e le faʻaogaina.

O le hyperosamola coma

O se taunuuga o le maʻisuka i alii ma tamaitai, e masani lava o tagata matutua, ma le maʻisuka ituaiga 2. E tulaʻi mai o se taunuuga o le faaputuputuina o le kulukose ma le sodium i totonu o le toto - mea e mafua ai le faʻamaʻaloina o sela ma le masuasua o le moega lapoa ma le "suavai" na aveesea mai le tino.

O le hyperosmola coma e tupu mai i se talaaga o se tuufaatasiga o le faʻamalalaina ona o le vomiting ma le manava faʻapitoa ona o faʻamaʻi pipisi, mea inu, cholecystitis gasegase, pancreatitis, le toto, ma vailaʻau faʻamaʻi. I lenei tulaga, e tatau ona i ai se faaletonu o le inisalini, faʻavevelaina e ala i manuʻa, faʻalavelave, hormones.

O lenei tulaga e amataina malie - o ni nai aso poo ni nai aso sefululua. I le taimi muamua, o faʻamaʻi o le maʻisuka ua faʻateleina: fiainu, faateleina le tele o le urine, ma le faʻaitiitia o le mamafa o le tino. O le mitiiti o musele laiti e aliali mai, lea e faasolosolo malie ona tupu ae ma liliu atu i le gaogao. O le nofoa e faʻamavae, afu ma le vomiting foliga, ona o lea

I le aso muamua po o le taimi mulimuli ane, o le mafaufau e faalavelaveina. I le taimi muamua, o le le mautonu lea i le avanoa, ona faʻailogaina ai lea ma faʻaʻoleʻole. Mulimuli ane, o faailoga e tutusa ma i latou o loʻo i ai le paʻi poʻo le encephalitis e faʻapupulaina: maʻi pipili, faʻalaulelei o le tautala, faʻaauau le gaoioi o mata. E faasolosolo malie lava ona "le maluelue" se tagata, o lona manava e masani ona le maualuga, ma e le manogi o le acetone.

O le togafitiga e aofia ai le faatumuina o le le lava o le inisalini, suavai ma eletise, ma le togafitia o le tulaga lea na afaina ai le maʻi o le maʻisukala o le maʻisuka. O loʻo faia i totonu o le potu maʻi tigaina o le falemaʻi.

Lactic Acid Coma

O lenei faʻalavelave e masani ona atiina ae i tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 2, aemaise lava i matua (50 tausaga ma luga atu). O lona mafuaʻaga o se faʻaopoopoga o mea o loʻo i le lactic acid (lactate) i totonu o le toto. O lenei tulaga e mafua ona o faamai o le cardiovascular system and lungs, lea o le a atiina ae ai le okesene masani o le mateina o le tino.

O faʻataʻitaʻiga e faʻaalia o ia lava o se taufaasese o le maʻisuka:

  • faateleina le galala
  • vaivaiga, vaivai,
  • se tele o urine.

E mafai ona e masalomia lactic acidosis ona o le tiga o le muso e mafua ona o le faaputuga o le lactic acid i totonu oi latou.

Ma, vave (ae le o ni minute, e pei o le hypoglycemia), o le soliga o le setete e atiaʻe:

  • suiga o le mafaufau
  • sui i le manava manava,
  • fatu faʻalavelave,
  • faʻaitiitia le toto maualuga.

I lenei tulaga, o le maliu e mafai ona tupu ona o le manava faʻanofoina poʻo le toilalo o le fatu, o le mea lea e tatau ai ile falemai ona vave.

Faʻamatalaga ma togafitiga

O lenei ituaiga o gaʻo hyperglycemic e mafai ona iloga naʻo totonu o le falemaʻi, aʻo fesoasoani i se tagata e ala i le suʻeina o inisalini, vaifofo o loʻo aofia ai le vai ma eletise, faʻapea foi ma se faʻamaoniga o se vaifofo o mea inu ma vailaʻau e lagolagoina ai le gaioiga.

Retinopathy

O se faʻalavelave lea e sili atu pe itiiti ifo le manogi i tagata uma o loʻo maua i le maʻisuka ma e taʻitaʻia ai le faʻaleagaina o le tino. O le maʻisuka retinopathy e masani lava nai lo isi taunuuga tuai e oʻo atu ai i le le atoatoa, faʻaaogaina o se tagata vaʻai. Mo se tasi tagata tauaso, mo isi mafuaaga, 25 tauaso o se taunuuga o le faaleagaina o le maʻisuka.

O le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o vaʻa o le retina e oʻo atu ai i lo latou vavalalata. O Capillaries e taumafai e taui mo lenei tulaga, o lea i nisi o nofoaga e foliga mai ai ni mea e fai i taga, lea e taumafai ai le toto e faafesuiai mea e tatau ai ma le retina. E fesuisuiai, ma o le retina e mafatia i le leai o se okesene. O le iʻuga, e teuina ai sima ma lipids i totonu, ona fai ai lea o sikula ma faʻamaufaʻailoga i lo latou nofoaga. Afai ua maeʻa le faagasologa, o le taofiofia o le taimi mulimuli e ono mafua ai le tauaso. E le gata i lea, o le afaina poʻo le glaucoma e mafai ona taʻitaʻia ai.

O le faʻamaʻi e aliali mai o ia lava i le faasolosolo malie o le vaʻaia o se faʻaaliga, o se faʻaitiitiga o faʻafanua (e le mafai ona iloa i itu). E sili ona lelei le iloa i le amataga, o le mea lea e taua ai le faia o se suʻega i le fomai o le fomai, o le faʻamalamalamaina o mata, o le suʻeina o vaa o le retina i le 6-12 masina.

Nifaeropathy

O lenei faʻalavelave e tupu i ¾ tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka ma e faʻaalia ai se faʻamaʻi faʻapitoa faapitoa, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le gasegase masani. O le tele lava o tagata e mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 e mate mai ai.

O faailoga muamua o le faʻamaʻi fatu o le maʻisuka e mafai ona iloa i le auiliiliga o le urine 5-10 tausaga talu ona amata le faʻamaʻi.

I lona atinaʻe, o le nephropathy e oʻo atu i le 3 laasaga:

  1. Microalbuminuria E toetoe lava leai ni lagona loloto; o le toto maualuga e mafai ona siʻitia faʻaititia. I le urine na aoina i le 24 itula, enzyme immunoassay, radioimmune ma auala immunoturbidimetric.
  2. Proteinuria I lenei laasaga, o le tele o porotini ua leiloa i le urine. O se faaletonu i le polotini lea sa i ai muamua le vai i totonu o vaa e taʻitaʻia ai le tuʻuina atu o vai i totonu o le tino. O le auala lea e atiina ae ai le edema, aemaise ile foliga. E le gata i lea, i le 60-80% o tagata, o le maualuga o le "maualuga" ma le "maualalo" o le mamafa.
  3. Faʻasologa o le faalēaogā taimi. O le tele o le urine e faʻaitiitia, o le paʻu e mamago ma paʻu, ma ua maualuga le toto maualuga. E masani ona i ai ni faʻaaliga o le nausea ma le vomia, ma le mafaufau foi e tigaina, ona o le mea e le maualalo ai se tagata ma e le tauaogaina ma ogaoga.

Macroangiopathy

O le tulaga lenei pe a faia e le maʻisuka ia tulaga i totonu o vaa tele mo le atinaʻeina o ni atherosclerotic plate i totonu oi latou. O le mea lea e aʻafia ai le toto i le fatu (ona tupu ai lea o le angina pectoris ma le myocardial infarction), o le pito i lalo (o lenei mea e oʻo atu ai i le gangrene), o le faiʻai (o lenei mea e mafua ai le atinaʻeina o le encephalopathy ma le stroke), o le manava (mesromerica thsb) e tupu ai.

O le mea lea, o le diabetic encephalopathy e faʻaalia i vaivaiga o le alualu i luma ma le faʻaitiitia o le tomai e galue ai, faʻafefe o lagona, le gauai le mafaufau, mafaufau ma mafaufauga, faʻapipiʻi le ulu o le ulu.

O le Macroangiopathy o pito i lalo e faaalia i le faigata i vae vae i le taeao, lea e pasia, e ala i le vaivai tele o muso vae, se lagona malulu ia i latou ma le vevela tele. E le gata i lea, o vae e matua malulu lava, e le mautonu, o le fao o fao ua amata ona pala, mafiafia. A maeʻa lenei laasaga, o le isi mea e atiaʻe, pe a amata ona faʻavaivai le tagata aua e tiga tele le savali. O nei tiga e mafai ona tupu i se tulaga toafilemu. I luga o vae, e paʻu le paʻu ma faʻalanu.O le vaega mulimuli o lenei faʻalavelave o le gangrene o vae, tamatamailima, vae vae.

Faʻatasi ai ma faʻalavelave matuia tele i le toto totoga i vae, o loʻo maua i luga o latou maʻi mai le gaʻo maʻi.

Faaleagaina i le tino popole

O ia togafitiga, pe a afaina ai vaega o le fatugalemu ma le tino, ua taʻua o le neuropathy o le maʻisuka. O se tasi lea o mea e mafua ai le atinaʻeina o se faʻalavelave matautia - o le maʻisuka foot, lea e masani ona oʻo atu ai i le tipiina o le vae (s).

O le tupu mai o le neuropathy o le maʻisuka e leai se faʻamatalaga manino. O nisi saienitisi latou te talitonu o le maualuga maualuga o le kulukose e mafua atu ai i le edema ma le faaleagaina o fiva, ae o le lona lua - o aʻafiaga o neura ona o lo latou le lava o meaʻai ona o le faaleagaina o le tino.

Neuropathy e mafai ona faʻaalia o ia lava i auala eseese, e faʻalagolago i lona ituaiga:

  • O le neuropathy o le mafaufau e mafua ai le le mautonu o le lagona, o le lagona o "goosebumps" poʻo le vaivai, aemaise lava i pito i lalo. A o latou alualu i luma, o nei faailoga e pasi lima (i totonu o le "totigilima" area), pusa ma le manava. Ona o le solia ma le tiga lagona, e le mafai e se tagata ona maitauina ni manuaga o le paʻu, lea e maua i le maʻisuka le malosi e faʻamalolo ma faʻaitiitia le leaga.
  • O le pepa cardiovascular e faʻaalia i le vave vave o le fatu o le fatu, lea e solia ai le fetaui lelei o le loto i le gaioiga faaletino.
  • Fomu o le gastrointestinal. O le faasologa o meaʻai e ala i le sosolo ua afaina, o le motauli o le manava e faatelevave pe faʻagesegese, lea e aʻafia ai le gaosia o meaai. O loʻo i ai se fesuiaiga o le manava ma le faʻavaivai.
  • O le urogenital foliga e tupu pe a puapuagatia neura o le sacral plexus. E faʻaalia ai o ia lava o se soliga o le vavalalata o le ureters ma le vevela, faʻaleagaina o le fausiaina ma le faʻamalosi i tane, i fafine - vaʻa mamago.
  • O foliga o le paʻu e faʻaalia i le faaleagaina o le afu o le afu, ma o se taunuuga o le a avea ai feusuaiga ma mea mama.

Neuropathy o se faʻalavelave matautia, pe a le toe lagona e se tagata le hypoglycemia ona o le solia o le amanaiaina o faailo mai lona tino.

Neuropathic form

E atiaʻe i le 60-70% o mataupu o le vae o le maʻisuka, e tulaʻi mai ona o le faaleagaina o neura o le gataifale, lea e taofia ai le masani ona felafolafoai tuinanau i tisipenisione o le vae po o le lima.

E faʻaalia ai o ia lava e pei o le vevela o le paʻu i vaega e faʻateleina le faʻavaivai (masani lava i luga o le alo ma le va o tamatamailima), foliga mai o le mumū iina, ona faʻaleagaina ai lea o le tino. O le vae e fulafula ma vevela i le paʻi, o ponaivi ma sooga o vae e aʻafia foi, ona o aʻafiaga faʻafuaseʻi e tupu. E le gata o maʻi pipisi, ae o faʻamaʻi foi e le o faʻatasi ma le faʻaalia o tiga e mafua mai i le solia o le lagona tiga.

Faʻaiʻuga faʻapitoa mo ituaiga eseese ole maʻisuka

O a lino e patino1 ituaiga2 ituaiga
  • cataract
  • tauaso ona o le retinopathy,
  • maʻi faʻasolosolo taimi, stomatitis, gingivitis,
  • arrhythmias, angina pectoris, infarction myocardial,
  • nephropathy
  • maʻisuka vae.
  • retinopathy
  • nephropathy
  • gangrene maʻisuka.

E afaina i le cardiovascular system mo lenei ituaiga faʻamaʻi e le masani.

Faʻafefea ona togafitia togafitiga o le maʻisuka tuai

Togafitiga o faʻafitauli o le maʻisuka e faʻavae i "pou tolu":

  1. O le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose, o le aumaia ma le tausia i le tulaga o le physiological norms e le maualalo ifo nai lo le 4.4, ae le sili atu nai lo le 7 mmol / l. Mo le mafuaʻaga lenei, e faʻaaogaina le inisalini - gaioiga pupuu ma faaumiumi (i le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1) poʻo le suka-lowering tablets (mo le faʻamaʻi 2).
  2. Taui mo faiga faʻafomaʻi ua "se ese" ona o se taunuuga o le le atoatoa o le inisalini. Mo lenei mafuaʻaga, ua faʻamatalaina sauniuniga o aseta alpha-lipoic (Berlition, Dialipon), sauniuniga vascular: Pentoxifylline, Actovegin, Nicotinic Acid. I le i ai o le maualuga o le atherogenic index (ua fuafuaina e le auiliiliga o le lipid profile), o fua o le cholesterol-downering ua faatonuina: statins, fibrates, poo se tuufaatasiga o ia mea.
  3. Togafitiga o se faʻalavelave faʻatupulaia faapitoa:
    • Faʻatasi ma le retinopathy, aemaise lava i le amataga, e faʻaaoga le laser photocoagulation o le retina e puipuia ai le leiloa o le vaʻai. E mafai foi ona faia le Vitrectomy - aveeseina o le vitreous.
    • Pe a fua mai le nephropathy o fualaau oona e maualalo ai le toto ("Lisinopril", "Enalapril"), o se taumafataga maualalo-masima ua faatonuina, o le faateleina o le aofai o suauu ua faatonuina i le taumafataga e aofia ai le tau o le malosi. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻasolosolo o le le atoatoa, o le peritoneal poʻo le hemodialysis ua faʻaalia e tusa ai ma faʻamatalaga. E mafai foi ona faia se gaioiga fatuga.
    • Neuropathy e manaʻomia le togafitiga ma vitamini B, lea e faʻaleleia ai le faʻamalosi mai le nerve i le maso. Malosiaga tutotonu e faʻafoʻi ai musika: Gabopentin, Pregabalin, Carbamazepine.
    • Faʻatasi ai ma le maʻisuka vae, e tatau ona togafitia manua, ave vailaʻau faʻamalosi tino, fai seevae faapitoa mo le itiiti ifo o manua o le paʻu, ma le nofoaga e fai ai le gaioiga faaletino.

Faʻafitauli o le maʻisuka i tamaiti

Talu ai o le ituaiga 1 o le maʻi, lea o loʻo i ai se faaletonu o le inisalini, e masani lava ona atiae i le tamaitiiti, o faafitauli autu o le maʻisuka i tamaiti o le ketoacidosis ma le hypoglycemia. E foliga tutusa i latou i tagata matutua. I le hypoglycemia, o le gatete e foliga mai, o le tino e ufiufi i le afu malulu malulu, e mafai e le tamaititi ona fesili mo meaai.

O nisi taimi o le mea muamua e iloa ai le maʻisuka o le tiga o le manava ma le vomiting, ona o le pepe ile falemaʻi pe o se falemaʻi poo se falemaʻi (o le tiga e talitutusa lava ma foliga o le appendicitis). E le gata i lea, a maeʻa ona iloiloina le maualuga o le suka, faʻapea foʻi ma le faia o nisi suʻesuʻega faaopoopo, o le siama o le maʻisuka ua faʻatuina.

O aʻafiaga lactic acidotic ma le hyperosmolar mo tamaiti e le o se uiga lelei, e matua le lava lava.

Ae ei ai taunuuga patino i tamaiti:

  • gasegase tumau o le insulin. Na te atiaʻe se toʻotoʻo le talafeagai pe o lona faʻaitiitia le faʻatagaina. O loʻo faʻaalia mai o ia lava o le tuputupu aʻe o le tamaititi, palakalafa, atinaʻe, vave faʻapitoaina o faʻafitauli i vaʻa toto. Togafitiga: iloiloga o fua,
  • faʻasologa masani o le inisalini. E faʻaalia e ala i le tele o le 'ai, gaʻo, vave vave ma vave le tuputupu aʻe. I le taeao, e lagona ai e le tamaitiiti lagona o le hypoglycemia (fiaai, vaivaiga, vevela, gatete, lagona le fiafia). Togafitiga: iloiloga ole fua.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi, aemaise lava le macroangiopathies, e sili atu ona uiga i le maʻisuka ituaiga 2 tagata matutua ma le poto masani o le 10 tausaga poʻo le sili atu foi, ma e seasea tupu aʻe i tamaiti.

O le atinaʻeina o le maʻisuka i totonu o se tamaititi o se tulaga lamatia o le a ia faatupuina le microangiopathy, faaleagaina ai fatugaʻo, fatu, vave atherosclerotic vascular damage, angina pectoris ma le faaletonu o le lapisi i tausaga matutua /

Auala e puipuia ai le atinaʻeina o taunuuga o le maʻisuka

O le puipuiga tele o faʻafitauli o le maʻisuka o le faatumauina o tulaga masani o le kulukose ma le hemoglobin glycated i le toto. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faia se togafitiga faafomaʻi, filifilia e se fomaʻi, mulimuli i se taumafataga maualalo, ma pulea lau lava mamafa, lafoai amioga leaga i le igoa o le lelei o le olaga. E tatau foi ona e manatua e le tatau ona sili atu le mamafa o le toto i luga o fuainumera 130/80 mm Hg.

E taua le faia o suʻesuʻega masani: suʻega o toto, suʻesuʻega o le urine, faʻataʻitaʻiga o toto toto, suʻesuʻega faʻasalalau, faʻatalanoaga o fomai tipitipi vascular, cardiologists ma neuropathologists mo le vave iloa o faʻafitauli. Aua le fiu i aso uma o le aspirin e faʻafefe ai le toto: e mafai ona puipuia ai le fatu fatu, vaʻa toto tetele o le thrombosis poʻo le stroke.

E taua foi le gauai faapitoa i le suʻeina o lou lava tino, aemaise lava o le tino mo le vave iloa ma le togafitia o manuʻa, o tafe ma maʻi. Mo le puipuia o vae o le maʻisuka:

  • ia faʻamafanafana ou vae ae le o mea eletise poʻo le vevela vevela, ae faʻatasi ai ma totini ulu,
  • Lalaga solo seevae
  • faia o taga vae i aso uma
  • togafitia fao ma se faila,
  • A uma ona fufuluina, solo lelei ou vae i se mea vaivai, faʻamama lou paʻu ile kulimi.

E faʻapefea ona amio i se maʻi o le maʻisuka?

O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona ave faʻamaonia pepa uma a le fomaʻi (e masani lava o le endocrinologist e togafitia ia maʻi). E tatau ona e asiasi i taimi uma i tagata tomai faapitoa, mataʻituina le malosi, aua le teena suega faʻataʻitaʻiga ma suʻega suʻesuʻe, suʻesuʻe lelei lau soifua manuia. O tagata maʻi e fautuaina foi e asiasi i fomaʻi o fomaʻi faʻapitoa - cardiologist, neurologist, urologist, nephrologist (faalua i le tausaga, pe a manaʻomia - e sili atu i taimi uma).

E taua tele le 'ai saʻo - faʻaaoga meaʻai faapitoa. O se fofo lelei o le tausia o se tusi faʻamaumauga a le tagata lava ia. E naʻo le tulaga lenei e mafai ona faʻamautuina le tulaga ma faʻaitiitia ai aʻafiaga o faʻafitauli.

O togafitiga faʻasolosolo poʻo le toesea e oʻo atu ai i foliga o:

Faʻapitoa o faʻafitauli matuia i le maʻisuka

O se faʻalavelave faʻalavelave faʻapupula vave - mai le tele o itula i ni nai aso. O le tulaga e matua faateteleina. Afai e le tuʻuina atu fesoasoani i le taimi, e mafai ona maliu.

E taua le faʻamautuina o le mafuaʻaga o le faʻalavelave matuia ma ia iloagofie ia ituaiga o faʻalavelave faʻafitauli e tusa ai ma le tele o faʻailoga taua. I totonu o laulau o loʻo i lalo, tatou te auʻiliʻili faʻamalamalama auiliiliga o faʻafitauli taitasi.

Laulau - faʻafitauli faigata o le maʻisuka

Palo Pepelo

Le mafuaʻaga autuO le maualuga o le suka o le suka e pa'ū ifo i tulaga maualalo.

O le gaioiga mo se tulaga le lelei e masani ona avea ma:

  1. ma le le pulea o le faaaogaina o le tele o fualaau faasaina
  2. malosi malosi o le ava malosi
  3. mamafa faaletino ma mafaufau-lagona mafatia.
SymptomatologyO le tagata gasegase e masani ona le iloa ona o le oso malosi i le suka o le toto.

Mata e le tali atu i fuamosa.

O faʻamaoniga faʻaalia o le pepelo o faʻamafanafanaga ma faʻafefete le afu. Coma e mafai. Vaega o lamatiagaO tagata uma ei ai soʻo se ituaiga o maʻisuka e tatau ona vaʻaia le hypoglycemia.

Lactic acidosis coma

Le mafuaʻaga mo le atiina ae o faʻafitauliLactic acid e maua i le toto o le tagata maʻi.

O le lamatiaga o le cardiovascular, gaʻo ma le ate le atiaʻe. Faailoga uigaE tatau i se tasi ona mataʻu i le leai o se malamalama.

E i ai le leai o se faʻasolosolo ma le solia o le faʻalavelave faʻalavelave.

O le tagata maʻi e maualalo lona toto. Vaega sili ona lamatiaTagata gasegase matutua (50 tausaga ma luga atu) ma faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2.

Faʻaiʻuga faʻafitauli o le maʻisuka

O le usitai i faatonuga a le fomaʻi ma le mataʻituina pea e mafai ona faʻaititia ai le matuia o le faʻamaʻi. Ae ui i lea, e oo lava i mea taua e le mafai ona faʻaumatia uma taunuuga. O le mea lea, pe a ma le 10 -15 tausaga, ma se maʻi ogaoga o le maʻisuka, o le faʻaleagaina o le tino e tupu. O foliga mai o faʻafitauli matuia i lenei mataupu e le maalofia.

Faʻalogo! O le maʻisuka e tupu ma suiga tetele i le tuufaatasiga o le toto. O le mea lea, o loʻo i ai le toilalo o okeni uma.

Laulau - Faʻafitauli Faʻamataʻu o le Maʻisuka

FaʻaiʻugaE faapefea ona faaalia
Suauu toto
  1. O toto i totonu o le maʻisuka e sili atu suiga tetele:
  2. Ua leiloloa lo latou gafatia i meaʻai. E le maua e le tino mea e tatau ai mo se olaga atoa.
  3. Faʻaitiiti vavalalata le lumena o toto toto. Mo lenei mafuaʻaga, o le hypoxia (o le okesene i le tino) ma le le lava o le tele o mea taua e tupu.
  4. O aʻafiaga o le faatupuina o fatu fatuga, stroke, fatu ogaoga ma maʻi vascular ua matua faateleina.
FatugaĀiga -

  1. E amata ona le aoga ia fatugaʻo.
  2. I le aluga o taimi, o le faʻaaogaina o le le atoatoa o le tino.
  3. I le taimi muamua, ua maua le microalbuminuria e taʻua o le microinbuminuria (o le lipine protein o loʻo faʻateleina i le urine). O le tulaga e sili ona matautia.
PaʻuO faʻamatalaga nei e matauina:

  1. Le faʻaalia o maʻi pipisi. E mafua ona o le solia tele o le toto i le paʻu.
  2. Uluaʻi maʻi e avea ma punavai o faʻamaʻi / faʻamaʻi.
Nervous systemO faailoga nei o suiga taua e aliali mai:

  1. Le maʻi o le le mautonu o vae ma lima o loʻo faamatalaina i luga.
  2. Le vaivaiga tumau i le pito i lalo ma le pito i luga.
  3. Paʻu tiga tiga i lima ma vae.

  1. ita
  2. loimata
  3. faʻamalosi
  4. faaali le ita
  5. faaalia le fiafia tele,
  6. saili e faatupu le alofa, ma isi, ma isi.

O le le fiafia ma le atuatuvale e tupu.

Faaiuga Faʻatasi ai ma le maʻisuka, toetoe lava o ituaiga uma o gasegase e faʻaleagaina. E moni lava lenei mea mo le gaosiga o le gaʻo. E faʻasolosolo pea le maʻi ma e le mafai ona faʻamalolo atoa.

Ae peitai, e tatau ona e pulea lou tulaga. E ui lava o le maʻisuka e le mafai ona faʻamalolo, o se taumafataga tatau, gaoioiga faʻatino talafeagai, soifua maloloina o le tagata lava ia ma le vaavaaiga faafomai e faʻaleleia ai le faʻasologa.

O le maʻisuka e tatau ona manatua

Manatua, o se siama talu ai ma e oʻo lava i se soliga o le nofoa, lea o le a le gauai i ai se tagata masani, manaʻomia ni faʻalavelave faʻafuaseʻi mo se tagata maʻi. O le endocrinologist o le a faia se suʻega, faʻamaonia suega ma fetuunai togafitiga.

O se vaega taua o le polokalame togafitiga o le pule tutoatasi o le kulukose (4-6.6 mmol / L) ma le hemoglobin glycosylated i le toto (itiiti ifo i le 8%).

E tele gasegase e le amanaiaina fautuaga. O le finauga e faapea e le o togafitia le maʻi, o lea o le a ou amio pei o se tagata masani, ma fiafia i le olaga. Faʻasalalau fomaʻi e sili atu le faʻaitiitia o meaʻai, faʻavasega le soifuaga, faʻateʻa ese amio leaga, nai lo le mafatia i maʻi le faʻamalolo, leai o se vaʻavaʻai, ma le le atoatoa o le matelaina.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le a manaʻomia pea togafitiga ma suiga o olaga. I le taimi lava e tasi, o le a sili atu le leaga o le tagata pe a faʻatusatusa atu i se tagata maʻi o loʻo tausisia aiaiga o fomaʻi mai le taimi na maua ai le faʻamaʻi.

Faʻasologa (faʻalaʻau) faʻafitauli

O le maualuga o le kulukose o le maualuga o le kulukose maualuga e afaina ai le tino. O le maualuga o le kulukose, o le a aliali mai muamua faafitauli. Mulimuli ane faʻafitauli e fesoʻotaʻi ma faiga e lua: vascular and nervous.

Faʻalavelave faʻalavelave e fesoʻotai ma faʻamaʻi vaʻaia

Microangiopathy (faʻaleagaina mea laiti).Macroangiopathy (faʻaleagaina o vaʻa tetele).
Retinopathy (faʻaleagaina o vaʻa o le retina). Glucose e faʻaleagaina ai vaa o le retina, e mafua ai ona faʻalavelaveina le toto i le retina. O le iʻuga, o le vaʻai ma le tauaso e mafai ona tupu.I totonu o vaa tele, o le maʻisuka na mafua ai mea e manaʻomia muamua mo le atiaʻe o le atherosclerosis (cholesterol plaques). Ua faaalia lenei mea i:

1. fatu - fatu fatu, angina pectoris,

2. vaevaega - gangrene, lameness,

3. o le faiʻai - fasipolo,

4. inumaga - thrombosis o vaʻa feʻau.

Nifaphathy (faʻaleagaina o vaʻa tetele). O afaina afaina e afaina ai le totoina o le toto i le fatugaʻo. E faasolosolo lava, o le gaioiga o le gaioiga e faʻalavelaveina, o le polotini e tulaʻi i le urine, o le toto maualuga e alu aʻe. O le iʻuga, o le fatuina o fatugao e atiaʻe, lea e mafai ona oʻo atu ai i le oti.

Faʻalavelave faʻalavelave e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le tino

O le glucose maualuga e faʻaleagaina ai neura ma se faʻalavelave e taʻua o le polyneuropathy o le maʻisuka e atiaʻe. O aʻafiaga tutotonu ma faʻalavelave faʻapitoa e aʻafia ai.

Faailoga o le polyneuropathy: vevela le paʻu, lagona le lelei, lagona fetolofi i luga o le paʻu, o le gaioiga o totoga i totonu e faʻalavelaveina (peristalsis, faʻasologa o mea e faʻaaogaina), faʻamalosia i tane e faʻaleagaina.

E ese lava, e taua le talanoaina o se faʻalavelave e pei o le maʻisuka vae. O lenei faʻalavelave faʻapupula ona o le faaleagaina o neura ma vaʻa toto. E lua ituaiga o vae o le maʻisuka e iloga: neuropathic and ischemic.

  • Neuropathic - e atiina ae ona o le aʻafia o aʻa. O aʻafiaga o le nerve e le sao i totonu o le vae. O le vae e fulafula, vevela, paʻu le paʻu, faʻapupula maʻi.
  • Ischemic - e aʻafia ma le faaleagaina o vaʻa e fafaga ai le vae, atiaʻe le ischemia. E paʻu le paʻu, e malulu, mulimuli ane ua tupu le maʻi tuga.

O le atinaʻeina o le maʻisuka vae o se faʻalavelave tele, e masani ona oʻo atu i le gangrene, ona faʻamavaeina ai lea o le tipi.

Faʻafitauli o le ituaiga 1 Tisuka

O faʻalavelave i le maʻisuka ituaiga 1 e toetoe lava a tutusa ma le maʻisuka ituaiga 2, e iai sina eseesega:

  • I le maʻisuka ituaiga 1, e masani lava ona tupu faʻataʻitaʻi (lea e le masani ai ile ituaiga 2).
  • I le maʻisuka o le ituaiga muamua, o le hypoglycemic coma e sili atu ona taatele, ae o le tele lava o le hyperosmolar ma lactate-acidotic.
  • O le maʻisuka ituaiga 1 o le a sili atu ona mafua ai le faaleagaina o le cardiovascular system.

Togafitiga o faʻalavelave faʻalavelave

Hypoglycemia. Muamua lava, e tatau ona e faateleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Afai o loʻo maʻi le tagata maʻi ma ua ia maitauina le amataina o le hypoglycemia, na o lona manaʻo e 'ai se mea suamalie, e pei o se meaʻai, se suka, inu suamalie suamalie, ma isi mea. Afai e le o faia ni laʻasaga i le taimi ma ua leai se mafaufau, e te manaʻomia se fesoasoani faafomai agavaa : faʻapipiʻiina o se kululu ma le kulukose. Afai e le maua se fesoasoani i le taimi, o taunuuga ogaoga e mafai - suiga o tagata ma le oti.

Ketoacidosis, lactate-acidotic coma, coma. O nei tulaga e tolu e tupu mai i se talaaga o maualuga maualuga o kulukose, o le mea muamua o le togafitiga o le puleaina o le inisalini i se nofoaga e toefaafou ai. O le vaega lona lua o le toe faʻaleleia o le le atoatoa o le tino ma le faʻasaʻoina o faʻalavelave eletise.

Togafitiga o le tuai (faʻasolosolo) faʻafitauli

Muamua lava, i le tulaga o le tuai ona faʻalavelave, e tatau ona fetuunai togafitiga ma meaʻai a le tagata maʻi.

Mo faʻamaʻi uma, o fualaau faʻamalosi e faʻamalosia ai le puipui vascular (angioprotectors), faʻamaʻi alofilima ma faʻataʻitaʻiga e faʻamaonia. E mafai foi ona faʻaaoga togafitiga o togafitiga o togafitiga o le physiotherapeutics, e pei o le magnetotherapy, faʻamalosi o le laser, acupuncture, ma isi.

E le gata i lea, faatasi ai ma le retinopathy, o le tulaga o le retina e mataitu ma, pe a tatau ai, e faia le photocoagulation.

Faʻatasi ai ma le nephropathy, o se taumafa maualalo i le palatini ma le masima ua faʻamatalaina. O fualaau ua faatonuina ina ia maua ai le toto maualuga. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o faʻalavelave matuia, ua faia ai le maʻi.

Le togafitiga o le polyneuropathy e aofia ai le tofiaina o vitamini, tapenaga o lipoic ma fualaau faasaina e faaleleia atili ai le toto, electrophoresis, massage.

Togafitiga o le maʻi o le maʻisuka e aofia ai fualaau faasaina e faʻaleleia ai le toto ma le innervation o vae (faʻamaʻi aloʻamea, meaola faʻamalosi, angioprotectors, vitamini). Massage, acupuncture ma isi togafitiga o le physiotherapeutics ua faʻamatalaina. Ia mautinoa e fai seevae e le aʻafia ai le vae. A oʻo mai le maʻi suka, e manaʻomia le fesoasoani a se fomai tipitipi, o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamalolo ua faʻamaonia. Faʻatasi ai ma le atinaʻe o le gangrene, e manaʻomia le togafitiga.

E pei ona mafai ona vaaia mai le tusiga, o le maʻisuka o se faʻafitauli faʻapitoa, ma o faʻafitauli e le mautonu, o lea e matua taua ai le tausisia o fautuaga uma i meaʻai, togafitiga ma le olaga. E pei ona fai mai S. Ramishvili: "O le puipuia o le faamaʻi o le togafitiga talafeagai lea."

Tuua Lau Faamatalaga