Auala e tuiina ai le inisalini i le maʻisuka

O le inisalini o le homone e maua mai i le pancreas e manaʻomia e faatumauina ai le glucose homeostasis, faʻasaʻo ai le carbohydrate ma le palatini, ma le malosi gaosi. Pe a le lava lenei hormone, e faʻaleleia le hyperglycemia masani, e tele lava ina faʻaalia le maʻisuka, ona faʻasaina lea o le inisalini mo le maʻisuka.

Togafitiga o le maʻisuka

Aisea latou te tuiina ai le inisalini mo le maʻisuka? O le galuega o le inisalini mo togafitiga o le maʻisuka o le tuʻuina atu lea o le tino i lenei hormone, talu ai o siama-ß-cell in the type 1 diabetes e le faʻataunuʻuina a latou galuega faalilolilo ma aua nei faʻapipiʻi le inisalini. Endocrinologists e masani ona faʻailoa mai le inisalini masani o le inisalini i lenei ituaiga o togafitiga o le maʻisuka inisiua e faʻatatau i le tetee i le hyperglycemia - o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Ma o faʻamaoniga autu mo le faʻaaogaina o le inisalini e maua mai i le maʻisuka e faʻalagolago i le maʻisuka. E mafai ona ou teena insulin i le maʻisuka? Leai, e tatau ona tui tui inisalini i le maʻisuka ituaiga 1, talu ai ona o le leai o se siama oona e na o le pau lea o le auala e pulea ai le maualuga o le kulukose o le toto ma aloese mai taunuuga le lelei o lona faateleina. I lenei tulaga, o le aafiaga faafomaʻi o le inisalini, o lona uiga, o le inisalini o sauniuniga, e toe gaosia lelei le aafiaga o le inisalini na faia e le pancreas. O le mafuaʻaga lea e le tupu ai le iniseti i le maʻisuka.

O afea e faʻamalosia ai le inisalini mo le maʻisuka e le fesootai ma lenei hormone? Inisalini i le maʻisuka ituaiga 2 - faatasi ai ma le faateleina o le manaomia mo le inisalini ona o le teteʻeina o nisi o suʻi suʻavaʻava i le homone o loʻo taʻalo i totonu o le toto ma le faʻaleagaina o le metabolism carbohydrate - e faʻaaogaina pe a le mafai ona maua e le sel β-o le pancreatic lenei manaoga. E le gata i lea, o le alualu i luma o le β-cell i le tele o tagata gasegase e mafua ai le hyperglycemia faaumiumi, e ui lava i le faaaogaina o vailaau e maua ai le toto maualuga. Ma o le suiga i le inisalini i le ituaiga 2 o le maʻisuka e mafai ona toe faʻafoʻiina le glycemic control ma faʻaitiitia le lamatiaga o faʻalavelave e fesootaʻi ma le maʻisuka faasolosolo (aofia ai le maʻisuka).

O suʻesuʻega sa lolomiina i totonu o le tusi talaaga Le Lancet Diabetes & Endocrinology i le 2013 na faʻaalia ai le aoga o togafitiga o le inisalini i taimi pupuu i le 59-65% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

E le gata i lea, o inisalini injections mo lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona faʻatapulaʻaina mo se taimi faatapulaʻa e fesootaʻi ma le taotoga o maʻi, ogaoga faʻamaʻi pipisi po o tulaga faʻalavelave ma faʻalavelave faʻafuaseʻi (faʻapitoa mo le lavea ma le fatu).

O le insulin e faʻaaogaina i le maʻisuka o fafine maʻitaga (o loʻo taʻua o le maʻisuka gestational diabetes) - pe afai e mafai ona e faʻasaina le metabolism o le carbohydrate ma faʻalavelave le hyperglycemia ma se meaʻai. Ae i le taimi o le maitaga, e le o faʻaaogaina uma inisalini e mafai ona faʻaaogaina (ae naʻo le inisalini o le tagata): e tatau i le endocrinologist ona filifili le fofo talafeagai - ia mafaufau i le faʻasaʻoina o fualaau faʻasaina ma le maualuga o le toto i se tagata maʻi.

Inisalini aʻo leʻi oʻo pe a maeʻa taumafa

O le faasologa o inisua o le inisalini e aʻafia i le fua ole fualaau oona, ituaiga ma meaʻai. O le taimi tatau e tatau ona faʻatonuina e se fomaʻi. E le gata i lea, na ia filifilia le tulaga sili ona lelei o le tui, meaʻai, ituaiga o injections.

O le fualaau o le pulea lelei o fualaau faasaina e faalagolago i le aofai o kalori e faaaogaina i le taimi o taumafataga, o le mea lea, o le maʻisuka, o se tala atoa o le aofai o kalori ma le kulukose o loo tausia.

O maʻi suka i le ituaiga muamua o le maʻisuka e tatau ona tuiina le inisalini i le faalua i le taeao ma le afiafi. E fautuaina e le au atamamai se tui aʻo lei faia ni taumafataga, ina ia mafai ai e le tagata maʻi ona faʻamautu le suka.

O maʻi faʻamaʻi ma le ituaiga faʻamaʻi lona lua e lelei tele i le tausisia o le maualuga o le suka, e aunoa ma le puleaina o le inisalini. I nisi tulaga, e tui le inisalini aʻo leʻi faia le taumafataga o le taeao po o le taeao, talu mai le afa muamua o le aso o le inisalini e vaivai ma o le faʻamaʻitaʻiina o le a fesoasoani e faatumauina le paleni tatau.

O fea e tui ai le inisalini

E mafai ona e tuiina le inisalini i nofoaga eseese i le vaega o le tino. E taua tele le nofoaga o le a faʻamalosia ai le fualaau faasaina e le o iai ni toto toto tetele, talu ai ona o le inisalini e fesootaʻi ma le toto, e vave ona tupu le gaioiga, lea e le lelei tele mo le tagata na te faia lenei faiga i aso uma.

O fomaʻi ma gasegase ei ai a latou lava gagana lautele e faʻamatala ai vaega patino o le tino lea e tatau ai ona tui:

  • O le manava o le vaega o le tino, o loʻo siomia ai pusa, i le maualuga o le fusi, na faʻatau le inisalini puupuu.
  • I le isi itu o le ogavae (o se mea e le masani ai mo le tuiina).
  • O le inisalini umi e tuiina i totonu o le lima e tuʻuina atu ai se taimi umi atu.

Mo le iniseti, o le vaega o le paʻu o le a faia ai le inisiua e le tatau ona afaina i le ava, ae na o le fufuluina i le vai mafanafana mafana. O le tui e aofia ai le tosoina o le paʻu i le mea sao, faʻapipiʻi le nila ile maualuga o le 45 tikeri. O le faʻatauga e tatau ona pipiʻi lelei pei ona mafaia, mulimuli ane e manaʻomia ona faʻatali pe a ma le 5-7 sekone ma maua le nila.

E taua le mafaufau i le mamao i le va o le mea na faia ai le tui i le taimi mulimuli. O le mamao aupito mamao e tatau ona tupu i le va oi latou e 2-3 inisi.

O le aoga o le inisalini e faalagolago foi i le vevela lea e faia ai le tui, i se ea malulu, o le gaioiga o le inisalini o le a faʻagesegese.

O le metotia o le puleaina o le inisalini i totonu o le manava e aofia ai le nofoaga o le nila i se mamao e 2.5 cm mai soo se maʻila, mumu ma le 5 cm mai le pute. E le mafai ona e ulu atu i fualaau faasaina i le nofoaga na gasegase, pe o iai foi se paʻu lalelei.

O le a le lamatiaga o le maʻisuka ma ona faʻafitauli?

O le algorithm sao mo le puleaina o le inisalini i totonu o le manava:

  • E aoina le paʻu ma ou tamatamailima, aʻo tuai (aua o le vailaʻau e tatau ona tui i totonu o le gaʻo palasi).
  • O le nila e tatau ona tuu i le maualuga o le 90 pe 45 tikeri (e faalagolago i le inisiua ma le paʻu o le paʻu).
  • O le vailaau faʻamaʻi e tui i le vave faʻavavega, pe a maeʻa pe tusa o le 5 sekone o loʻo faʻapipiʻi le nila i lalo o le paʻu ma aveese mai ai.
  • A uma le iniseti, tuʻu le tui i totonu o se pusa faʻapitoa e puipuia mai mea faʻatau.

E masani lava, pe a tui le vailaʻau i le pito i lalo, o le inisalini e puupuu, ae vave ona aʻafia, aua o le iniseti o se mea faʻapitoa. E le gata i lea, o lea tui e mafai ona mafua ai le sili atu o lagona o le tiga ma le totoga nai lo le injections i totonu o le tino.

E le fautuaina e tagata atamamai ia injections i lenei vaega o le tino, aua o lenei mea e mafua ai le tele o aʻafiaga o le itu, faʻateleina ai le tulaga o le maʻi.

Injections i le tauau e masani lava ona avea ma se tasi o mea e sili ona talafeagai pe a faia e le tagata maʻi na o ia lava. O le algorithm o gaioiga e talitutusa ma le auala o le tuiina i totonu o le manava, o lona uiga o le mea autu o le saʻo le matauina o le metotia ma maua ai se nofoaga e le o latalata ile vaʻa toto tetele. E taua le folasia o le vailaʻau i totonu o le muso susu o le tauau.

Auala e tuiina ai le inisalini i se tamaititi

E manaʻomia e se tamaititi se laʻititi maualalo, o lea e manaʻomia ai e matua ona muamua faamasani i le auala e faʻaitiitia ai le fualaau. O tamaiti e maua muamua le ituaiga maʻisuka e manaʻomia pea le tuiina o le inisalini, talu ai e le o gaosia e le tino na o ia.
Faʻaauau le inisalini e fesoasoani e faatumauina le tele o suka.

I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, atonu o le tamaititi e leai ni faafitauli ogaoga i le kulūkose, o le mea lea, o le faatumauina o lona tino masani i le toto o le a avea ma vailaau faapitoa. O le faʻaaogaina o le inisalini e ono manaʻomia i na o nisi tulaga, aʻo faʻatasi ma isi vailaʻau.

E le mafai e tamaiti ona tuiina na o le inisalini, o le mea lea e manaʻomia ai e mātua ona tausia e tuʻuina atu i le tamaititi se tui. Tamaiti e silia ma le 10 tausaga le matutua e mafai ona aʻoaʻoina pe faapefea ona tuʻuina atu na o latou tui. Ina ia faia lenei mea, e manaʻomia e matua ona faʻamalamalama saʻo le faasologa o gaioiga:

  1. Fufulu lima, faʻamago.
  2. Aoina tui, ampoules, fulufulu mamoe ma le ava malosi.
  3. Siaki le inisalini e faʻamaonia ai.
  4. Saunia le fualaau faasaina (faʻaalu pe faʻafefiloi ni ituaiga se lua), e faalagolago i le faʻasologa o le fomaʻi.

E pei o tagata matutua, o le inisalini e tui i le manava e sili ona lelei. Afai e sui le nofoaga i aso uma, ona tatau ai lea ona fuafua le taimi tonu lea o le a masani ona faʻafeiloai ai le vailaʻau i totonu o le tino.

Le lelei e tui ai le inisalini

E tatau ona tui le inisalini ma se tui faapitoa e faʻamoemoe mo le faʻaaogaina se tasi. E lua ituaiga o suauʻu: o se tui faʻasusini masani ma se peni.

O le tele o kamupani e maua ai le tui o le insulin. E tusa ai ma le tulaga masani, e faia i le palasitika palasitika, lea e 4 vaega: o le tino paʻu (pe a fai e faailogaina ai le maka), o le au, tootoo ma le pulou e mafai ona feaveaʻi. O nisi faʻataʻitaʻiga e iai selala aveese, o isi e fesootaʻi i le tino.

O tui tui inisalini ua fuafuaina mo le tasi le millimita o le inisalini e maua ai le maualuga o le 40 U / ml. Afai e manaomia e se tagata le sili atu i le 40 iunite o le fualaau faasaina, ona sili atu lea ona ave se tui tui e 80 iunite. Mo le leai o se tiga, e masani lava ona faʻaaoga le syndise i le na o le tasi, ae afai e manaʻomia, e mafai ona faʻaaogaina se tui se lua i le 2-3 taimi. O taimi uma lava, o le a faʻapupulaina ai le nila, o lea e ui lava ina malosi, e sili atu le tuiina i totonu o le manava, ma pe'ā uma ona paʻu i le lima poʻo le vae.

Mo le taimi muamua i le 1983, o peni faapitoa o peni e pei o se peni paleni masani na tuʻuina i luga o le faʻatau. O togafitiga o lenei gaosiga e lelei ma faʻamalosi. Ma le isi mea e ono mafai ona tui i soo se mea, talu ai e leai se mea e tatau ona faʻavaivai, ma le gata i lea, o le nila i totonu o sea tuila e sili atu le manifinifi nai lo le masani.

Pipi tui

O le pine tuilaina e faʻatau i se tulaga faʻapitoa, e pei o se peni tusitusi. O le faʻaaogaina o sea tuilaina e le fautuaina mo tagata e manaʻomia se tui itiiti o le inisalini, talu ai e leai se aʻoga e itiiti ifo i le 1 le unite, e le pei o se suauu masani.

Aisea e oso ai le suka toto

Tina le inisalini

E masani lava, teineiti ei ai faafitauli i le maualuga maualuga, fesili: pe mafai ona ou tuiina le inisalini aʻo ou maitaga. O fomai i lenei mataupu e le o taimi uma e faatonuina ai le faamalosia o le inisalini o le inisalini, talu ai i le tele o tulaga o le maitaga e tupu i teineiti ei ai le ituaiga faʻamaʻi lua lea e mafai ona pulea ai le suka i isi metotia (mea taumafa ma sina aofaiga o mea gaʻo).

Afai o loʻo i ai pea se manaʻoga mo le inisalini faaopoopo, ona faʻasolo mai lea e fomaʻi se fualaau e faʻaleleia ai le pancreas. I lenei tulaga, e faia le inisalini puupuu. O faʻaaliga e uiga i lenei faʻatinoga ao maitaga:

  • O le tuiina o le inisalini e manaʻomia pe a oʻo ina amataina e le pancreas i se tulaga masani. Aʻo leʻi 'ai, e inosia le inisalini, i le va o taumafa taumafa - umi.
  • Ae leʻi alu i le moega, e manaʻomia e le tina faʻamoemoe ona fua le aofaiga o suka. O le faʻaalia masani e oʻo atu i le 6.0 mmol / l.
  • I le aso o le fanau mai, o le siaki faifaipea o le aofai o le kulukose e talafeagai, talu ai ona o le atuatuvale, e mafai ona faateleina ma faaitiitia i se taimi puupuu puupuu.
  • E tatau foi ona mataʻituina le maualuga o le kulukose i le taimi o le susu.
  • Tina e tatau ona taitaia faamalositino masani i se tulaga talafeagai.
  • A maeʻa le fanau mai, ua faʻasolo atu le insulin i le teineititi ile umi o le taimi e faʻaleleia ai le suka.

O le a le mea e tupu pe afai o le inisalini e faʻatautaia i se tagata soifua maloloina?

O le fualaau faasaina e na o na tagata e iai faafitauli i le gaosiga masani o le inisalini, o le tali i le fesili "pe afai e tuiina le inisalini i se tagata soifua maloloina" e faapenei:

  • O le tasi le tuiina o le vailaau faʻasaina i totonu o le tino o se tagata soifua maloloina e mafai ona mafua ai le tele o aʻafiaga o le itu, talu ai o le insulin lava ia o se vailaʻau talafeagai lelei.
  • I nisi tulaga, o le a tatau ai ona fufulu le manava, gaʻo.
  • O le tino, i le mataupu faavae, e iloa le tui o le inisalini o se mea oona, e mafua ai le inupia o le tino.
  • Suga o se tagata soifua maloloina e amata amata ona paʻu ma faʻaitiitia i tulaga, lea e aʻafia ai aʻafiaga e fesootaʻi ma faʻafitauli.
  • Faatasi ai ma le tele o injections o fualaau faasaina, o se tagata soifua maloloina e ono i ai ni faafitauli i le toto o le thyroid, ma o le a le toe faia ai se mea tutoatasi lenei mea.

E mafai ona tui le inisalini mimita?

E matua faʻasaina le faia o le inisiua ma le mimita, ona o vailaʻau ua maeʻa e mafai ona ulu atu i vailaʻau faʻamaʻi i totonu o le tino, ma o le taunuuga o lea mea e amata ona afaina ai le tino o le tino, suiga o ana meatotino ma aʻafia ai aʻafiaga.

E le mafai ona e iloa tonu pe o le a tonu le mea e tupu i le tino, o le mea lea, o se tulaga lamatia e tatau ona le aofia ma naʻo se oloa talafeagai e tatau ona tui.

O le a le mea e tupu pe afai e le tuiina e le maʻisuka le inisalini?

Afai o le maʻisuka faʻatasi ma le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e taofi le tui, ona faateleina ai lea o le suka toto, ma o le taunuuga o le a maua ai e le tagata maʻi ni faʻafitauli poʻo se gaʻo hyperglycemic. Mo maʻi e maua i le ituaiga 1 faʻamaʻi, o le leai o inisalini injections e mafua mai i le ketoacidosis. I le tulaga sili ona leaga, o le sili atu o suka e mafai ona oo atu ai i le tipiina o pito poʻo le tauaso.

E faʻafefea ona faʻaofiina le inisalini i totonu o le tino

O aso uma i le olaga atoa e manaʻomia mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1. I le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, e manaʻomia foi le insulin. Ole taimi ole inisalini ole tui e mafai ona laveaʻiina oe mai le oti ona o se maʻi suka. Inisalini o loʻo faʻaalia foi mo le maʻisuka faʻamalosi e aloese ai mai le faaletonu o le fetal i le taimi o le maʻitaga.

O le auala sili ona lauiloa o le tuiina o le inisalini o se tui tui. O lenei iunite e mafai ona ave i soo se mea ma oe, tuʻuina i totonu o se taga poʻo se ato. O le peni a le syringe e matagofie lona foliga, ma o loʻo tuʻuina ni nila e faʻaaoga.

O le taimi nei e sili atu le vavalaʻau e le tuʻu. Faʻaaogā tui e masani ona faʻaaogaina, talu ai e sili atu ona faigofie le tuʻuina o le insulin i le lima ma isi vaega o le tino.

Injections injections e mafai ona tuʻuina atu:

O le inisalini pupuu e faia i le taimi o le fatuina o le maʻi suka. E mafai ona e vave iloa pe faʻapefea ona tuiina inisalini, ae o loʻo i ai nai mea lilo. Aʻo faia le faʻagasologa mo le puleaina o le inisalini, e tatau ona matauina se faasologa o gaioiga.

E tatau ona e faia inisiua e tusa ai ma tulafono faʻapitoa:

  1. Ae e te leʻi tuʻuina atu se iniseti, e tatau ona fufuluina lelei ou lima i se fasimoli lelei,
  2. ia mautinoa o le nofoaga e te tuiina ai inisalini e mama,
  3. o le eria e le faʻamamaina i le ava ona e faʻaumatia le inisalini,
  4. liliu le tui i ni nai taimi e puipuia ai le fefiloi o fualaau faasaina,
  5. ua fuaina le fualaau, o le vailaau e faʻapipiʻiina i se suauu, lea e siaki muamua mo le faʻatinoga,
  6. taimi uma lava e te manaʻomia e ave ai se falesa fou,
  7. e tuʻuina atu se iniseti, e tatau ona e gaugau le paʻu ma faʻaaogaina le fualaau oona iina,
  8. o le nila o loʻo i totonu o le paʻu mo le 10 sekone, o le vailaʻau o le a faʻaaogaina lemu,
  9. ua faʻamaʻo le kulini, ma e te le manaʻomia e fufulu le vaega o le tui.

E taua le iloa le mea e mafai ona e tuiina ai le inisalini. O le tulaga ese o le folasaga e afaina foi i le mamafa o le tagata. E i ai auala eseese e faʻafoe ai lenei hormone. Ina ia iloa po o fea e tuiina ai le inisalini, e tatau ona e gauai atu i le mamafa o le tagata.

Afai o le maʻisuka o se tagata e mamafa pe masani, ona latou tuiina lea o le inisalini. I le tulaga o tagata miti, e tatau ona tuu le tui i le maualuga o le 45-60 tikeri i luga o le paʻu o le paʻu.

O le taimi faʻapitoa o le tuiina o le inisalini o le ki i le ola maloloina ma le faʻasaoina o le ola o le maʻisuka.

O fea e faia ai tui inisalini?

E mafai ona e tuʻuina tui inisalini i le tele o vaega o le tino. Ina ia faafaigofie le malamalama i le va o le tagata maʻi ma le fomai, o nei vaega ei ai ni igoa faapitoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le igoa lautele o le "manava" o se vaega lata ane-umbilical i le maualuga o le fusi.

O le le maua o le pasene o le pasene o le vailaʻau i totonu o le toto. O le aoga o le inisalini e faalagolago tuusaʻo i le mea o loʻo faia ai le inisalini.

E sili le tuiina o le inisalini i totonu o le manava. O manatu sili mo le tuiina o vaega ia e tusa ma le centimita i le itu tauagavale ma le taumatau o le pute. O le injections i nei nofoaga e matua tiga lava, o lea ia tosina atu i le atinaʻeina o tomai.

Ina ia faʻaitiitia le tiga, e mafai ona tui le inisalini i totonu o le suilapalapa, vavalalata ile itu. I nei nofoaga mo le iniseti e tatau ona e faia i se taimi e le masani ai. E le mafai ona e faia se tui lona lua i le taimi, e tatau ona e toe solomuli i ni nai inisi.

I le vaega o le tauau o le tauau, e le o inuina le inisalini faapea foi i isi eria. O nofoaga mo le inisalini e tatau ona suia. Mo se faataitaiga, "vae" o le "manava" po o le "lima" o le "manava". Afai o le togafitiga e faia i insulin umi ma puupuu, ona tuu lea i le manava le mea puupuu, ma o le umi e tuu i le lima po o le vae. O le auala lenei o le a vave galue ai le fualaau faasaina.

Faʻatasi ai ma le faʻaofiina o inisopa injections e faʻaaoga ai se peni-serie, e mafai ona maua se vaega o le tino. I le faʻaaogaina o le tui tui o le insulin, o le injections i totonu o le vae po o le manava e mafai ona faia lelei.

O se tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona ia aʻoaʻoina lona aiga ma e pele ia i latou pe faʻapefea ona latou faia inisalini.

E faʻapefea ona faʻatino le inisalini?

O le taimi nei o le inisalini e masani lava ona faʻaaogaina i ni peni pipi poʻo ni suauu masani e faʻaaoga. O le mea mulimuli e masani ona faʻaaogaina e tagata matutua, o le tupulaga laʻititi e fiafia e faʻaaoga se peni tui, aua o lenei masini e sili atu ona faigofie, e mafai ona ave faʻatasi ma oe.

Aʻo leʻi faia le iniseti, e tatau ona e siakiina pe faigaluega le peni. E mafai e le masini ona gau, lea o le a oʻo atu ai i se fua le saʻo po o le le manuia o le faʻaaogaina o fualaau faasaina.

Faatasi ai ma mea faʻapipiʻi palasitika, e tatau ona e filifili ni filifiliga ma se nila ua fausiaina. I le avea ai o se tulafono, o le inisalini e le tumau i ia ituaiga masini pe a uma le tui, o lona uiga o le voluma o le a oʻo atoa atu i le tagata maʻi. E taua le maitau le tele o iunite o inisalini e aofia ai le vaevaega e tasi.

O tui uma o inisalini e faʻaogaina. O le tele o taimi, o le latou voluma e 1 ml, e fetaui ma le 100 IU - falemaʻi maʻi. O le syringe e 20 vaevaega, e tutusa uma ma le lua vaega ole inisalini. I le peni, o le vaevaega o le fua o le 1 IU.

E masani ona fefefe tagata e amata injections inisalini, aemaise i le manava. Ae afai e te faia saʻo le metotia, ona mafai lea ona e manuia le faia o tui, pe a tui le inisalini i totonu o le tino.

O maʻi suka ma le maʻisuka ituaiga 2 e le mananao e fesuiaiga i tui inisalini ina ia le aʻafia ai i aso uma. Ae e tusa lava pe iai se tagata i lenei ituaiga o togafitiga, e manaʻomia pea ona ia aʻoaʻoina le auala o le puleaina o le inisalini.

Iloa le mea e maua ai le inisoga ma le inisalini, ma pe o le a le taimi e tatau ona tupu ai lenei mea, o le a mafai e se tagata ona mautinoa se maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le mea lea, o le puipuia o faafitauli o le a maua.

Aua nei galo o soʻo se sone e faʻaaogaina ai le inisalini e ono suia ai ona uiga. Afai e te faʻamafanafanaina le paʻu, mo se faataitaiga, faʻafeʻele, ona i ai lea i le vaega o le inisiua, o le a amataina gaioioga gaioiolosi.

O manuʻa e le tatau ona aliali mai i le nofoaga o tui, aemaise lava i luga o le manava. I lenei vaega, o le vailaau e vave faʻavave.

I le tulaga o le paluga, o le a faʻavevesi le faʻaaogaina o vailaʻau peʻafai e te faia ni taʻaloga faaletino pe tietie i se uila.

Le lagona o le inisalini

Pe a faʻaalia le inisalini i totonu o nisi o eria, e aliali mai lagona eseese. Faatasi ai ma le injections i le lima, o le tiga e toetoe lava a le lagonaina, o le sili ona tiga o le manava. Afai o le nila e maamaʻa ma e le paʻu ai aʻa, o lona uiga o le tiga e masani ona toesea pe a tui i totonu o soʻo se sone ma fua eseese o le pulega.

Ina ia mautinoa le gaioiga lelei o le inisalini, e tatau ona faʻaofiina i totonu o le meaola gaʻo. I lenei tulaga, o le tiga e masani lava ona agamalu, ma vave ona pasia. E le talafeagai le tuʻuina o le injections i nei nofoaga aʻo leʻi maeʻa le hematoma. Afai o le mataʻu o le toto e faʻamalolo i le taimi o le tui, o lona uiga o le nila ua ulufale i totonu o le vaʻa toto.

A fai le togafitiga o le inisalini ma filifili le vaega ole inisiua, e tatau ona e iloa o le aoga o le togafitiga ma le saoasaoa o le gaioiga o se mea e faalagolago, muamua, ile:

  • vaega o tui
  • tulaga vevela o le siosiomaga.

I le vevela, o le gaioiga o le inisalini e faʻanatinati, ma i le malulu o le a faʻagesegese.

O se masini mumu o le vaega o inisiua o le a faʻaleleia ai le faʻamalosia o le inisalini ma puipuia ai le teuina. Afai e lua pe sili atu injections e faia i le nofoaga lava e tasi, ona oʻo lea o le maualuga o le kulukose o le toto e mafai ona paʻu malie.

Aʻo leʻi injections, e suʻe e le fomaʻi le lagona o le tagata maʻi i le tele o insulin ina ia puipuia ai aʻafiaga e leʻi faamoemoeina i le taimi o le togafitiga o le inisalini.

Vaega o tui e sili ona vavaeeseina

E taua tele le faʻafesoʻotaʻia o fautuaga a le fomaʻi ma faia injections i vaega o le tino e mafai ona latou faatagaina. Afai e faia e le tagata maʻi le iniseti na o ia, ona tatau lea ona e filifilia le pito i luma o le suilapalapa mo le inisalini umi. E le o faʻamalosi ile insulin i totonu ole tino.

O le tuiina o insulin i totonu o le totoa poʻo le tauau e ono faigata. I le tele o tulaga, e le mafai e se tagata ona faia se paʻu paʻu i nei vaega i se auala e ulu atu ai i totonu o le meaola gaʻo.

O le iʻuga, o le vailaʻau ua tui i le tino maso, lea e le faaleleia ai le tulaga o se tagata maua i le maʻisuka. Ina ia faʻaaoga nofoaga le talafeagai mo le faʻatinoga, e tatau ona e faʻamautinoa e leai ni inisiua i le nofoaga fuafuaina:

  1. faʻamaufaʻailoga
  2. mumu
  3. maʻila
  4. faailoga o le faʻaaogaina o masini i le paʻu,
  5. tuʻimomomoina.

O lona uiga o aso uma e manaʻomia ai e se tagata le tele o injections o le inisalini ina ia lagona ai le faamalieina. I lenei tulaga, o le nofoaga o le puleaina o le inisalini e tatau ona suia i taimi uma, e tusa ai ma le auala o le puleaina o fualaau faasaina.

O le faasologa o faatinoga e aofia ai le tele o filifiliga mo le atinaʻeina o mea tutupu. E mafai ona e faia se tui i autafa o le nofoaga muamua, e toe foʻi i tua e tusa ma le lua senitimita.

Ua faatagaina foi e vaevae le vaega o folasaga i vaega e fa. O se tasi oi latou e faʻaaogaina mo le vaiaso, ona amata lea o le injections i le isi. O le mea lea, o le paʻu o le a mafai ona toe faʻaleleia ma malolo.

O le tagata atamai i le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a faʻamatala atili atu ia te oe le auala o le pule o le insulin.

Inisalini Injection: Faʻatonuga o Faʻamafeʻau

Inisalini i le vailaʻau na filifilia e le fomaʻi e tatau ona faʻatonuina i se auala faʻapitoa, i le mafiafia o le laulau o mea faʻapipiʻi. O le fualaau faasaina e faia i se tamai nila poʻo ni masini e foliga mai o se peni. E tele vaega eseese ua faailoaina pe mafai ona faia le inisalini. O le manava o le nofoaga sili lea ona lauiloa mo inisua o inisalini, lea e fiafia le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka e faʻaaoga. Ina ia faia se tui i totonu o lenei sone, e tatau ona pipiʻi meaʻai i itu uma o le va i le va o le puimanava ma le fatu. E tatau ona tusa ma le 4-6 cm mai le ogatotonu o le pute. O lenei nofoaga e faigofie mo le iniseti tuusaʻo o le inisalini, ma o le inisiua e mafua ai le le faʻavaivai nai lo isi vaega.

O a isi vaega o loʻo maua mo iniseti inisalini?

O le lima pito i luga o se isi lea nofoaga e mafai ona e tuiina ai le inisalini. O le nila e tatau ona tuʻu i tua o le lima (triceps region), o le vaʻaiga sili ona lelei i le va o le tulilima ma le ulu o le ulu. O le mea sili ona leaga o le itu tauau o le mea moni e faigata tele ona faʻaaoga ma le faʻafoeina o le fualaau faasaina. Atonu o le a sili atu ona lelei le tuiina o le inisalini i le tauau e le o ni puleʻaga: i le lima tauagavale o le lima taumatau poʻo le lima taumatau mo le tagata tauagavale.

O le ogavae o se vaega e sili ona taugofie mo le tui o le tagata lava ia. E faʻapipiʻi se nila i luma o le suilapalapa, i le ogatotonu o le vasa i le va o le tulivae ma le vaega eleele. O le inisalini o le inisalini e faia, sina siʻitia mai le ogatotonu i fafo o le vae. E tāua le tuiina o vailaʻau i totonu o le lafu gaʻo o le itiiti ifo i le 4-5 cm. E ui i le maua o le sone, o le faifai pea o le tui i totonu o lenei nofoaga e masani ona mafua ai le le mautonu ao savali pe tamoe.

O le isi nofoaga mo le faʻaofiina o le inisalini e ono avea ma vaega o le fesuiaiga o tua i tua. Ina ia tui i le inisalini, e tatau ona e tusia se laina mafaufauga i le pito i luga o papa. O le nila e tatau ona i luga atu o lenei laina, ae lalo ifo o le puimanava, pe tusa o le afa i le va o le vaʻai ma itu. E pei o le tulaga o le tauau, o le injections i lenei nofoaga e matua faigata lava ona faʻaaogaina ma le pulea e le tagata o fualaau.

Faʻaaogaina o insulin, faʻasaina o le suka toto

O le fua o le absorption ma le gaioiga o le inisalini o le a eseese ona o le mea na faʻasaga mai ai. O fualaau oona e ese le afaina mai i nofoaga eseese. O lenei faʻamatalaga e mafai ona faʻaaoga pe a fuafua fuafuaga e inisiua ituaiga eseese o inisalini.

Pe a tui i totonu o le manava, o le inisalini e sili atu ona sao i totonu o le toto, lea e mafai ai e oe vave ona faʻasaʻo le kulukose toto. I le itu tauʻau, o le fua faatatau o le absorption e le vave pei o le manava. O le faʻaofiina o fualaau oona i totonu o le pusa po o le sulu o loʻo faʻaalia i le televave o le fua faatatau o le gauai.

E sili ona lelei le faʻatinoina o le inisalini faʻataʻitaʻi i totonu o le paʻu o le manava pe'ā uma ona 'ai. O fualaau faasaina o se galuega umi ma le vave e mafai ona tusia i isi vaega. Talu ai ona o lo latou gauai vave, latou te sili atu ona faatumauina se tulaga mautu o le suka o le toto. O le inisalini i lalo ifo o le tino e sili atu le aoga pe a oʻo i le taimi e amata ai, ona o lona fua maualalo maualalo. O gaioiga faaletino e mafai ona faʻaleleia ai le fua faatatau o le faʻaaogaina o le inisalini ma vave faʻaitiitia ai le suka o le toto, o nei mea moni e tatau ona mafaufauina pe a fuafuaina ni inisiua.

Puleaina o le Maʻisuka: Vaega o Inisalini

E taua le malamalama o le maʻisuka e manaʻomia le faʻaauau pea o le inisalini, ma soʻo se inisiua o se manuʻa manuʻa, tusa lava pe itiiti. Injections i nofoaga lava e tasi e tatau ona aloese mai lea taimi ma lea taimi. O lenei mea e mafai ona faʻafefe ai le paʻu ma le tino o le tino. Ole inisoga na o le manava e mafai ona mafua ai le faʻafitauli, i se faaopoopoga, faʻafitauli patino ole maʻisuka ua faia. E masani ona fautuaina e le fomaʻi le suia o le nofoaga o tui.

Ole faasologa ole pulega o fualaau faasaina i se tasi nofoaga e mafai ona taitai atu ai le faia o ni paʻu i luga ole paʻu (lipoatrophy zone) poo se faamau (lipodystrophy). E mafai ona le lelei le mea lea ma oʻo ai foi i le afaina o le fualaau faasaina. O se tui i taimi taitasi o le aso e tatau ona faia i le lava itumalo. Ae ui i lea, e taua le alu i itu e faamautinoa o le tui e le pa'ū i taimi uma. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le umi o le inisalini umi o le inisalini e masani ona tui i totonu o le ogavae. Ae ui i lea, i po uma e iai se suiga i le itu taumatau ma le agavale. Afai o se tagata e maua i le maʻisuka e masani lava ona ia tosoina se afaina o le taeao o le inisalini vave i totonu o lona manava, e tatau ona ia suia le itu agavale ma le itu taumatau.

O le puleaina o le insulin ma meaai paleni, puleaina o le kulukose toto

I le togafitiga o le maʻisuka, o le tuufaatasiga o togafitiga o insulin ma meaʻai e taua tele. E masani lava, o le faʻaaogaina o le inisalini e faʻasaʻo ai le kulūkose e le lava, e manaomia ai e le maʻisuka le tatau ai pea o taumafa talafeagai ma le faʻatusatusaina o le tele o meaʻai gaosi meaai e maua mai i meaai. E masani lava, afai o le maʻisuka ituaiga 1 i se tulaga sili ona matuia tele, o fualaau oona e masani ona faʻaaogaina e faʻatinoina e tusa lava poo le a le meaʻai i le taeao ma le afiafi. I le faʻaopoopoga, e faʻaaogaina le inisalini puupuu-e faʻatinoina vave aʻo leʻi 'aʻai.

Afai tatou te talanoa e uiga i le ituaiga lona lua, o mea lelei e tatau ona maua ai le togafitiga, ma fualaau faasaina, aemaise lava pe afai o tui inisalini, e le o faʻaalia i tagata uma. E le gata i lea, o tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona siakiina e le aunoa a latou maualuga o suka i le toto, o le a fautuaina e le fomai le tele o faailoga o le mataʻituina. E taua le mataʻituina o lou suka toto i lou tusia lea o la latou api o talaaga poʻo le api, ona faʻaalia lea o le fesuiaiga o tulaga taua i le fomaʻi. Afai e le suia le taumafataga i tua o le toto ua filifilia o le inisalini, ae o loo tumau pea le maualuga o faailoilo, ua suia le fuainumera, o mea uma e mafai ona aafia ai le faateleina o le kulukose o loo auiliiliina. E pei ona mauaina e le maʻisuka le "aafiaga" o le faamaʻi, ua ia aoao e filifili tui o le inisalini, ia faalagolago i tulaga ma suiga i le suka o le toto.

Eseese o fualaau faasaina

E lua ituaiga o faʻamaʻi - maʻi suka o le ituaiga muamua, lea e aofia ai le puleaina o insulin ma se faʻamaʻi o ituaiga e 2, e faʻaitiitia ai faʻamaoniga, e tatau ona ave i lalo le fualaau o le suka.

O le mea moni, o se fomaʻi lelei o le a filifilia le auala silisili mo togafitiga mo le faʻamaʻi ua taʻua muamua. E ese mai i le mea moni o le a ia filifilia se tasi o fualaau o soʻo se tasi o fualaau o loʻo taʻua i luga, o le a ia taʻuina atu foi ia te oe na vailaʻau o loʻo faʻaaogaina le fua faatatau sili.

O vaifofo sili ona lelei o fualaau oona ia e taatele i tagata matutua ma tamaiti. O le mea moni, i lenei tulaga, ua lava le tui i le tele o taimi pe ave fualaau, ma oso i le suka toto o le a mou atu.

Ae faʻapea foi i le faʻaopoopoga i le taimi talafeagai o fualaau oona lelei, e taua tele le 'ai saʻo. Na o na oloa ua fautuaina e se fomaʻi e tatau ona faʻaaoga mo le kuka. Mo se faʻataʻitaʻiga, toetoe lava o tagata tomai faapitoa fomaʻi e faʻapea mai o le maʻisuka e le fautuaina e faʻaaogaina meaʻai falai, faʻapea foʻi ma le gaʻo ma, ioe, se tasi e tele naua le kulukose.

E i ai ituaiga inisalini - faʻasologa, puupuu, vavalalata taimi ma faʻatinoga faʻasolosolo.

O le inisalini e fai i le tele o ituaiga o inisalini ao leʻi faia se taumafataga e aloese ai mai le oso malosi o le inisalini pe a uma se taumafataga. O se ituaiga lautele o inisalini e faʻaaoga saʻo i le taimi o le aso, faʻapea foi i le taimi e momoe ai ma i luga o se manava gaogao.

E faʻatatau i le tele o vailaʻau na faʻamatala mai e le fomaʻi, e mafai e le tagata gasegase ona faʻatautaia ana tulafono i aso uma ma fuafua sao. Afai e lava le folasaga i na o le aso, ona aua nei faʻaogaina se masini e faafaigofie ai ona faʻalauiloa le vai.

Afai e tatau ona faʻaaogaina le fualaau faasaina i nisi aso i le aso mo togafitiga, ona fuafua loa lea o le aso ina ia mafai ona faʻafoe le homone i le taimi atofaina, e sili atu le faʻaaogaina o se peni.

O le faagasologa ua fuafuaina i le taimi muamua e iloa tonu ai le taimi ma le nofoaga e faʻatino ai lenei faiga. Ma le isi, e fesoasoani i le maʻisuka o loʻo i ai se lisi o ituaiga aupito sili ona lata mai o inisalini, faʻapea foʻi masini mo lona faʻaofiina i le tino o le maʻi.

O le tele o endocrinologists e fautuaina o latou tagata gasegase sauniuni muamua, ma latou fai mai, latou te fai mai, lolomi le aofaiga manaomia o le suavai i totonu o le suauu ma tuu le masini i tulaga oona. O le tele o tagata gasegase e faʻalogologo i le fautuaga ma faʻapipiʻi le fua talafeagai o le homone i totonu o la latou masini, ma afai e talafeagai, ia ulu atu i le tino o le maʻi.

E vave lava ona faʻaaogaina masini faʻaaoga, e le taliaina a latou faʻaaoga faifai pea.

O le tuusaunoaga o se peni tui, naʻo le suia o le nila.

O le maʻisuka e masani lava ona vaeluaina i ni ituaiga se lua. O tagata e iai le faʻamaʻi (insulin-dependent) ituaiga o faʻamaʻi e tatau ona faʻaaogaina vave le inisalini pe a uma ona 'ai meaai.

E tele taimi e te tuiina ai le inisalini i nofoaga faitele. Ioe, o lenei tulaga e le afaina ai le mafaufau o se tagata maʻi, ae maise lava o se tamaitiiti. O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona tuiina se fualaau umi i le taeao ma le po.

O le auala lea e mafai ai ona faʻaaʻoaʻoina le pancreas.Faʻafefea ma le mea e fai ai le iniseti mo le maʻisuka e mafai ona maua i ata ma vitio.

O le insulin e vaevaeina i le umi o le gaioiga:

  • umi galue. E faʻaaogaina i togafitiga faʻasolosolo ao leʻi oʻo i le taimi e momoe ai pe a maeʻa foi,
  • gaoioiga vave. Faʻaaogaina i luma poʻo le maeʻa o taumafataga e aloese ai mai le aʻafia i le toto suka.

I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o mea inisua o le inisalini poʻo fualaau o loʻo faʻamatalaina, lea e faʻapupula ai le lagona i le inisalini, lea e maua mai i le pancreas. O lenei ituaiga o maʻi e matautia, ae faʻatasi ai ma togafitiga saʻo, e mafai ona e taitaia se olaga ola malosi.

Afai e te mulimuli i se taumafa ma se faamalositino malosi, e mafai ona e faia e aunoa ma fualaau faasaina mo sina taimi, aua e le tulai mai le toto toto.

Ae peitai, o lona maualuga e tatau ona fuaina i taimi uma i le fale e faʻaaoga ai se glucometer.

O maʻi suka e tatau ona taulimaina se fualaau pupuu ma le umi. O le ituaiga muamua e masani ona sasaina aʻo leʻi 'ai, ma le lona lua - faalua i le aso.

O le faamoemoega o le muamua o le talepeina lea o le suka na sau ma meaai ina ia aloese mai le osooso malosi i totonu o le toto. O le ituaiga lautele ua mamanuina e faatumauina le maualuga o le suka i le aso atoa.

O le filifilia o le hormone, faʻapea foi ma le faʻavaeina o tui e faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. O le tagata gasegase e faʻaaogaina le fua o le suka suka i luga o ia lava e oʻo atu i le 10 taimi i le aso.

Ina ia faia lenei mea, e manaʻomia ona ia maua le mita sili ona sao - o se glucometer. O faʻamaumauga uma ua maua, o loʻo faʻamaumau, ma a uma ona suʻeina, e filifilia e le fomaʻi le ituaiga o fualaau faʻasaina ma tuʻuina atu lana metotia mo le tulaga sili ona mautu.

O se itu taua o le auala sao lea i le filifilia o le fualaau ma le ituaiga o inisalini. E tatau ona ia amanaʻia faailoga o le suka, meaai paleni, ma le gaioiga faaletino a le tagata maʻi, aua o nei mea uma e aafia ai le taunuuga o inisuasiga o le inisalini: o le fua o le absorption ma le gau o le kulukose.

Faailoga o le maʻisuka ma togafitiga

Ae tatou te leʻi talanoa e uiga i le auala e tatau ai ona faʻamalosia le inisalini, sei tatou talanoa e uiga i le maʻisuka. I se tagata maloloina, o le kulukose toto e tatau ona iai i le va o le 3.5 i le 6.0 mmol / L. O le maualuga o le suka o le faailoga muamua lea o le maʻisuka. O le tulaga ua faʻamatalaina e moni mo le maʻisuka ituaiga 1.

Faʻataʻitaʻiga

Ou te fia vave matauina e le o taimi uma e manaomia ai le tuiina o se analog o le homone tagata e ala i le metotia tui. I nisi o tulaga, ua lava mo le tagata maʻi ona togafitiga faapitoa fualaau e fesoasoani e faʻaititia le maualuga o le kulukose o le toto ile maʻi pe a sau e taʻi 2 maʻi.

E mafai ona e suʻeina le suka i le fesoasoani o papa. E le gata i lea, e tausia i se tulaga masani e ala i le faaosofiaina o le tino ina ia tutoatasi mai le hormone ua taua i luga.

O le pancreas e faalilolilo le inisalini i le tele o fuainumera, ma o le vailaʻau e fesoasoani i le tino e gaʻo lelei ai le kulukose. O se taunuuga, o le kullukose e fafaga ai sela ma faʻapipiʻi le tino i le malosi, ma, e tusa ai ma lea, e le o tumau i le toto.

O le mafuaaga autu o le maʻisuka ituaiga 2 o le leai o se lagona i le inisalini, e ui lava o le pancreas e maua mai i le tele o mea. E manino lava i lenei tulaga e leai se mea e tatau ona tuiina ai le inisalini ma inisiua, ua lava le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina i taimi uma.

E manino lava e na o se fomaʻi e mafai ona faʻamatalaina lenei vailaʻau. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona ia faia se suʻesuʻega atoa o le maʻisuka.

I le auala, e tusa lava po o le a le mea e fiafia i ai se tagata e maua i le maʻisuka, pe o se fesili i le auala e tui saʻo ai se inisalini pe e manaʻomia ile inisalini mo le maʻisuka i le taimi nei, e taua tele le feutagai ma lau endocrinologist.

E le mafai ona e faia au filifiliga auiliili. O le fomaʻi e le o taimi uma e faatonuina ai injections mo le maʻisuka, o nisi taimi e le manaʻomia, aemaise lava pe a oʻo mai le maʻi 2.

O le mea moni, o le filifiliga i le tele o vailaʻau e faʻauluina ai se maʻisuka faapitoa e filifilia taitoatasi e lana fomaʻi aoga. Afai e le lagona e le maʻisuka le faʻavevesi, o faailoga o le suka i se tulaga e sili atu nai lo le taliaina, ona itiiti lea o le inisalini e mafai ona faʻatonuina.

Mo se faʻataʻitaʻiga, ua lava le faia o lenei mea i lea aso i lea aso, i meaʻai, poʻo le, saʻo pe a uma ona ave. Ia, afai e le lagona lelei e le tagata maʻi, e masani ona osooso o ia ile kulūkose, ma e le o gaosia le hormone, e tatau ona e ulu atu i ai.

I lenei tulaga, o le faʻaitiitia o le kulūkose e manaʻomia e ala i le faailoaina o se hormone, e le gata i le 'ai, ae faʻapea foi i luga o se manava leai.

O le mea moni, o le fuafuaina o nei vaega uma o le tino, o suʻega faapitoa e manaʻomia, lea e tuʻu saʻo atu i puipui o se fomaʻi. E tatau foi ona e iloiloina ia suiga i le tino i le vaiaso, pe a tele taimi i le aso e fuaina ai le faailo o le kulukose e faaaoga ai se masini e pei o se glucometer. I lenei tulaga, e manaʻomia le saʻo lelei.

E tatau ona e mulimuli i se meaʻai maualalo, ole taumafa ma mea taumafa e iai le kulukose tele.

E tatau ona e lafoaia atoatoa le faʻaaogaina o le ava malosi ma isi masaniga leaga. Ia, e le tatau ona galo ia i latou o loo masalomia i latou lava o le atinaʻeina o le faamai e tatau ona toe iloilo a latou tulafono i aso uma.

O le faamalositino e faaititia i le tele e mafai ai, ae e le mafai foi ona fesuiai atoa i se olaga masani. O le taʻavale masani i le ea fou o le a sili ona aoga, ae sili atu le teena o le tele o faamalositino.

E taua le manatua o le taimi e tuiina ai le inisalini o le a fesoasoani e faatumauina tulaga o le tino i le tulaga sao.

A uma mea uma, ei ai tulaga e oʻo atu ai le faʻamaʻi i taunuuga le lelei, pe afai e le amanaia nei tulafono uma.

O se peni suauu o se masini faʻaonapo nei, o se tamai kiliva ma se vailaʻau i totonu. Naʻo le toe foʻi mai o le penisini penisini, o lo latou fuataga ei ai lona vaega e naʻo le tasi le iunite.

O le faʻatonuga tonu o se vailaʻau e oʻo atu i le 0.5 iunite ma se peni tui, o se isi itu, e faigata. E tatau ona e gauai i taimi uma i le kilika, aua e masani ona i ai se lamatiaga o le mauaina o le mimitiina o le inisalini.

Muamua e te manaʻomia e faʻatumu le penisini ma togi sina mataua o le vailaʻau mai le nila e faʻamautinoa ai e leai ni matagi o le ea, ma o le tafe o le inisalini o le a leai se totogi. Aʻo sauni le masini e faʻaaoga, seti le tufatufa i le tau e manaʻomia.

A faʻatumu le peni a le syringe ma o le fua o loʻo faʻaalia ai le manaʻoga manaomia, e mafai ona e alu i le tui. E taua le mulimuli i fautuaga a le fomaʻi e uiga i le aoina o paʻu paʻu ma le pito e faʻaofiina ai le nila.

E tui le inisalini, ma pe a maeʻa ona taʻalo le tagata, ona tatau lea ona e faitauina i le 10, ona toso ese lea o le nila. Afai o le tele o inisalini ua tui, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina e umi se taimi e faʻamautinoa ai ua maeʻa le tui.

O le faitauina e oʻo i le 10 poʻo le sili atu ia mautinoa o loʻo faʻatinoina atoa le fualaau. E fesoasoani foi i le puipuia o le vailaau e sola ese mai le nofoaga o inisiua pe a uma ona toso ese le nila. O se peni sosoʻo o se masini taʻitasi, e faʻasa ona faʻaaogaina e isi tagata.

Aua le tuua le nila ile masini. Inisalini, i le tulaga lea, e le alu i luga o le nila mai le masini. Afai e toso ese le nila, e le mafai ona ulu atu le ea ma mea leaga i totonu ole peni. E tatau ona tatau saʻo lelei ona faʻaaogaina ni nila e ala i le tuʻuina o la latou atigipusa faapitoa mo mea faʻatau.

O vaega o le tino e sili ona fetaui mo le inisalini e aofia ai:

E le gata i lea, o le injections e mafai ona faia i luga o lima, pe afai o loʻo lava le aofaʻi o mea faʻapipiʻi.

Faʻataʻitaʻi fomai e sui suiga i le itulagi i taimi uma. E taua le atiaeina o lau lava polokalama lea o le a suia ai pea e le tagata ni nofoaga mo inisiua. O tui fou taitasi e tatau ona faia i se vaega fou o le tino.

E masani lava ona fesili le tagata ia i latou lava pe aisea e tui ai le inisalini i totonu o le manava. O le tali e faigofie lava - i lenei vaega o le tino le tele o mea faʻapipiʻi.

E mafai ona e faʻaaogaina se ata po o se ata o le tino e iloa ai nofoaga na faia ai le inisiua ma le mea o le a faia mulimuli ane. O le fomaʻi fesoasoani o le a fesoasoani ia te oe e faia se fuafuaga mo le suia o vaega paʻu mo inisiua.

Ole ata o le a taʻuina atu auiliili pe faʻapefea ona tuiina le inisalini i se peni. E mafai ona e faia se tui i totonu o le manava, 5-6 centimita mai le pute ma e leʻo latalata i le itu. Ona e manaʻomia lea e te tilotilo ia te oe lava i le faʻata ma amata mai le pito i luga agavale o le nofoaga o tui, agai i le pito i luga taumatau, ona i le pito i lalo ma le agavale pito i lalo.

Pe a tui i totonu o le papa, e tatau ona e toso muamua i le itu tauagavale i autafa o le itu, ona sosoo ai lea ma le ogatotonu. Ma le isi, e tatau ona e faia se tui i le ogatotonu o le taumatau taumatau, ma agai i le taumatau.

Afai e fai mai le fomaʻi e mafai e se tagata ona tuʻuina atu injections i le lima, e tatau ona e vaʻaia le vaega o le tui mai le pito i lalo pe o le isi itu. E tatau ona e ave se nila o le laʻititi laʻititi ma le uumi. O inisiua vavalalata e sili atu ona lelei ma talafeagai mo le tele o tagata gasegase.

E mafai ona aveese le paʻu naʻo le limamatua ma le limatusi. Afai e te puʻeina se vaega paʻu ma se numera tele o tamatamailima, e mafai ona e tui i mea maso, lea o le a faateleina ai le lamatiaga o se tui i totonu o le maso.

I le taimi nei, o le hormone e faʻatautaia e faʻaaoga ai peni tui poʻo suauu maʻa. O togafitiga e sili ona fiafia i ai tagata matutua, mo tagata talavou o se peni-sene e sili atu ona manaia, lea e faigofie ona faʻaaoga - e faigofie ona ave, e faigofie ona faʻaogaina le metotia manaomia.

Ae o pulu tuila e taugata tele pe a faʻatusatusa i suauʻu faʻaaogaina, lea e mafai ona faʻatau i se fale talavai i se tau taugofie.

Aʻo leʻi tui, e tatau ona siakiina le peni a le syringe mo le mafai ona fai. Atonu o le a malepe, e foliga mai foi o le a le saʻo le tosoina o le toesea pe o le a le aoga le nila.

E le mafai ona e faʻafoʻi atoa le nila i le au ma o le inisalini e le mafai ona tafe atu i le nila. Faatasi ai ma mea faʻapipiʻi palasitika, e tatau ona e filifilia i latou o loʻo iai se nila ua fausiaina.

I totonu ia i latou, o se tulafono, e le tumau le inisalini pe a uma le puleaina, o lona uiga, o le fua o le hormone o le a faʻatinoina atoatoa. I faʻaogaina ma nilala faʻaaogaina, o le tele o vailaʻau e tumau pea pe a uma le tui.

E tatau ona e gauai atu i le tele o vaega o inisalini e fai ma sui o le tasi vaevaega o le fua. O tui o insulin e lafoai. O lona uiga, o le latou voluma e 1 ml, lea e tutusa ma le 100 fomaʻi maʻi (IU). O le syringe e 20 vaevaega, e tutusa ma le 2 iunite o le inisalini. I peni tui, o le tasi vaega o le fuataga e tutusa ma le 1 IU.

E faʻapefea ona faʻatino le inisalini? O nisi o maʻisuka latou te faʻaaogaina tui tui e tui ai. O nei tui o loʻo i ai se pusa vailaau pipiʻi vaevaeina i le 10 vaega e fuafua ai le tele o vailaʻau e tuiina ma se fagu manifinifi.

O le faʻafitauli o lo latou faʻaaogaina o le seti o le inisalini i le maualuga o le 1 o lona uiga 2 vaega ole hormone. Faʻafefea ona faʻaaogaina, e le saʻo le suauu? E maua ai se mea sese o le afa o le vaevaega.

Mo tamaiti mamaʻi, e taua tele lenei mea, talu ai ona o le faʻaofiina o se vaega faaopoopo o le hormone, o le suka o le a paʻu lalo ifo masani.

Mo le faʻaogaina o le tui o le tagata lava ia, ua uma ona atinaʻe pamu insulin. O se masini masini lea e mafai ona faʻatulagaina e faʻatino se aofaiga faapitoa o mea pe a tui. E faigofie ona tuiina le inisalini. Ae o le tau o ia ituaiga masini e faasaina - e oo atu i le 200,000 rubles. E le o tagata uma e gasegase e mafai ona maua ni tupe faʻaalu.

O le filifiliga aupito sili ona taliaina o tui tui inisalini ma ni nila laiti poʻo ni peni. Latou te maua le 1 le iunite o le hormone volume mo se tagata matua poʻo le 0.5 iunite mo se tamaititi. O le seti o nila e faapipii i le au, e mafai ona faʻaaogaina le 1 le taimi. O le masini e faʻaaoga mo injections e aʻafia ai le saʻo ole metotia.

Iloiloina le tele ole inisalini e manaʻomia mo tui taitasi e le faigata. Ae o le mea lenei e fautuaina mo i latou e mulimuli i le taumafataga. A le o lea, o le oso i totonu o le suka o le a matauina tusa lava po o le a le fua.

O le faʻatusatusaga e manatu o le tagata maʻi e faia se inumaga muamua aʻo leʻi maeʻa, pe a maeʻa le moe, o lona uiga o le faatumauina o le maualuga i aso uma, o lona uiga e naʻo pe a uma ona 'ai. E tatau ona fuaina le tele o le suka i le aso, ma e tatau ona saʻo le mita.

Afai e gauai le tagata maʻi i meaʻai ua faatonuina, ona maeʻa ai lea, ona fautuaina e fomaʻi le tuiina o le inisalini puupuu. E i ai foi se mea e sili atu, ae e na o le vave lava ona toe totogiina vave o le suauu ma mo le masani ai o le taumafaina o meaai o le a le aoga tele.

Tuua Lau Faamatalaga