Naua ma vili i le maʻisuka

Nausea o se tasi o faʻatelega masani o le maʻisuka. E tele taimi e masani ai, o le faʻaaogaina o le nausea lea e faʻamalosia ai se tagata e foaʻi atu le toto mo le suka ma iloa ai e uiga i le latou suʻesuʻega mo le taimi muamua.

I tagata soifua maloloina, o se lagona o le gaioiga ma le manaʻoga ia vomiti, o se tulafono, faʻamaonia ai mea e 'ai i mea taumafa, faʻamaʻi ma isi mea e pala, ae i le maʻisuka e eseese.

O tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o le siʻosiʻomaga ma e sili atu foʻi le fetolofi o se faailoga lea o le atinaʻeina o faʻafitauli matautia, lea e aunoa ma se taimi e mafai ai ona togafitia togafitiga faafomaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le ogaoga o taunuuga. O le mea lea, i le maʻisuka, e leai se tulaga e tatau ona le amanaiaina lenei faailoga, ae tatau ona faʻamautuina le mafuaaga ma e tatau ona togafitia le maʻi.

O le mafuaaga autu e mafua ai le gasea i le maʻisuka ituaiga 2 o se maualuga maualuga o le suka i totonu o le toto, pe, i se isi itu, le leai o se kulukose i totonu o le tino.

O nei tulaga e mafua ai le le mautonu i le tino o le maʻi, lea e mafai ona afua ai le afu ma e oʻo lava i le vomiting.

O le gase ma le vomia i le maʻisuka e masani ona matauina i faʻafitauli nei:

  1. Hyperglycemia - o le maualuga o le toto toto,
  2. Hypoglycemia - o se faʻaititia matuia o le kulukose i le tino,
  3. Gastroparesis - solia o le manava ona o le atinaʻeina o le neuropathy (maliu o aʻafi e mafua ona o aʻafiaga leaga o maualuga maualuga o le suka),
  4. Ketoacidosis - o se faʻaopoopoga i le faʻamasinoga o le acetone i le toto o le tagata maʻi,
  5. Aveina o suālaʻau maualalo. E tele lava ina maʻi i le maʻisuka mai Siofor, aua o le siu ma le vomiting o se mea e masani ona aʻafia ai lenei fualaau faasaina.

E taua le faʻamalosia o loʻo maʻi le tagata maʻi e oo lava i le taimi muamua o le faʻalavelave, pe a le o iai nisi uiga. O lea e mafai e le tino o le maʻi ona tali atu i le naʻo ma le vomia i le faʻavaivaia o le kulukose, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.

I le leai o togafitiga talafeagai, o le le mautonu o le tino i le inisalini e mafai ona oʻo atu ai i le hyperglycemic coma ma le maliu mulimuli ane o le maʻi. O le mea lea, o le tausiga taimi faafomaʻi e sili ona taua mo le maʻisuka.

I le faaopoopo atu i le gaioiga, o faʻasalalauga taʻitasi o le maʻisuka ei ai ona lava faʻamaoniga patino e mafai ai e oe ona filifili pe o le a le mafuaʻaga tonu o lenei maʻi ma pe faʻapefea ona togafitia saʻo.

Hyperglycemia

  • O le fia inu tele e le mafai ona tineia e tusa lava pe tele se vai,
  • Faʻafiafia ma faʻaauau pea
  • Nausua, o nisi taimi e fesuiaʻi,
  • Tigā o le ulu
  • Le mautonu, le le mafai ona taulai atu i se mea,
  • Vaavaaiga mataʻituina: matala pe vaelua mata
  • Le lava le malosi, tele vaivaiga,
  • O le mamafa o le mamafa o le mamafa, o le tagata maʻi e tilotilo i le lima,
  • Suauu toto e sili atu i le 10 mmol / L.

E le gata i tagata matutua, ae e mafai foi e tamaiti ona maua mai i le hyperglycemia, o lea e taua ai pea le mataʻituina o le soifua maloloina o lau tama, aemaise lava pe afai e masani ona faitio i le gaioiga ma le manao e vili.

Ina ia fesoasoani i le tagata maʻi i se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le tino, e tatau ona vave tuʻuina atu ia te ia se inisalini puupuu, ona toe faia lea o le tui aʻo leʻi 'ai.

I mataupu sili ona ogaoga, e mafai ona e faʻaaogaina le gaosiga o le inisalini i aso uma i fualaau faʻamalosi, e le aofia ai ni insulin umi. Afai e le fesoasoani, e tatau ona e valaʻau i se fomaʻi.

Ketoacidosis

Afai e le fesoasoani le tagata maʻi ile hyperglycemia i le taimi, ona mafai lea ona ia atiina ae le ketoacidosis o le maʻisuka, lea e faʻaalia i ni faʻamaʻi ogaoga:

  • O le galala tele, o se tele o vai e 'aina,
  • Faʻavave faifaipea ma leaga
  • O le le atoatoa o le malosi, o le le mafaia ona faatino e tusa lava pe itiiti se taumafaiga faaletino,
  • Faafuasei le leiloa,
  • Paʻa i le manava
  • O le talatala e oo atu i le 6 taimi i ni nai itula,
  • Tigā ogaoga
  • O le le fiafia, ita,
  • O le manava, o le paʻu e matua vevela ma pa'ū,
  • Arrhythmia ma le tachycardia (faʻavave o le fatu ma le faʻalavelave faʻalavelave),
  • I le amataga, malosi malosi, mulimuli ane le leai o se urine,
  • Malosiaga malosi o le acetone
  • Faʻavave vave le manava
  • Faʻasalaga, o le leiloa o le maso mafaufau.

O se maʻi maʻisuka maʻi e manaomia ona iloa le mea e fai pe afai na ia atiaʻe le ketoacidosis o le maʻisuka. Muamua, afai o le tagata maʻi e amata ona fetolofi pinepine, o loʻo ia te ia le manava faʻapitoa ma sili ona lelei le urination, ua lamatia ai o ia i le faamalolo atoa.

Ina ia puipuia lenei tulaga ogaoga, e tatau ona tuʻuina atu le suavai faʻamalolo i masima.

Lona lua, e tatau ona vave tuʻuina atu ia te ia se tui o le inisalini ma a maeʻa siaki le maualuga o le suka o le toto. Afai e le pau, ona e manaʻomia lea ole fesoasoani mai se fomaʻi.

Hypoglycemia

O le hypoglycemia e faʻaalia i faʻamaoniga e pei o le:

  1. Vaʻaia le avanoa o le paʻu,
  2. Faateleina le vevela,
  3. Teteʻata i le tino atoa
  4. Loto fatu
  5. Se lagona malosi o le fiaaai
  6. Le mafai ona taulai atu i soo se mea
  7. Televave, tiga o le ulu,
  8. O le atuatuvale, o se lagona o le fefe
  9. Manatu le lelei ma le tautala,
  10. Le amio le talafeagai
  11. Le lava le faamaopoopoga o gaoioiga,
  12. O le le mafaia ona faʻatautaia masani i le avanoa,
  13. Maʻa malosi i vae.

O le hypoglycemia e masani ona atiina ae i le maʻisuka ituaiga 1. O le lamatiaga o le atinaʻeina o lenei faʻalavelave e maualuga maualuga i se tamaititi e maua i le maʻisuka ituaiga 1, talu ai e le mafai e tamaiti ona mataʻituina o latou tulaga.

I le misia o se tasi meaai, o se tamaititi feaveaʻi e mafai ona vave faʻaaogaina le kulukose ma paʻu i totonu o se pusi glycemic.

O le laasaga muamua ma sili ona taua i le togafitiga o le hypoglycemia o le tuʻuina atu lea i le tagata maʻi se vaiinu o sua suamalie suamalie poʻo le itiiti foi o le lauti. O le suavai e sili atu ona vave faʻavaveina nai lo meaai, o lona uiga o le suka o le a vave ona ulufale atu i le toto.

Ona manaʻomia ai lea e le tagata gasegase ona 'ai meaʻai e sili atu ona faigata, e pei o le falaoa po o le cereal. O lenei mea o le a fesoasoani e toe faʻafoʻisia le maualuga o le kulukose i le tino.

Gastroparesis

O lenei faʻalavelave e toetoe lava a leai se mea e tasi. O faailoga taua o gastroparesis, e pei o le vomia i le maʻisuka, e amata ona aliali mai pe a oʻo ina oʻo atu lenei maʻi i se tulaga sili atu ona ogaoga.

Gastroparesis ei ai faʻauiga nei, lea e masani ona tupu pe'ā uma ona 'ai:

  • Paʻu vevela ma le afaina
  • Faʻafefe i le ea poʻo le vailaʻau ma se lagona o le tumu atoatoa ma le atoatoa o le manava e tusa lava pe lua leotele punetini o meaʻai,
  • O se lagona faifai pea o le gaioiga
  • Vomiting bile
  • Le tofo leaga i le gutu
  • Faʻasologa masani, sosoo ai ma le manava,
  • Faʻasaga o meaai e leʻi faʻaaogaina i totonu o le fale.

Gastroparesis e faʻapupula ona o le faʻaleagaina o le tino o le tino ona o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto. O lenei faʻalavelave e aʻafia ai aʻafi o le manava, lea e nafa ma le gaosia o enzymes talafeagai ma le gaioiga o meaʻai i totonu o le manava.

O se taunuuga o lenei mea, o le maʻi na atiina ae se vaega o le paʻu o le manava, lea e faalavelaveina ai le masani ai o le 'ainaina o meaai. E mafua ai le meaʻai o loʻo i totonu o le manava o le tagata gasegase umi atu nai lo tagata soifua maloloina, lea e faʻaosofia ai le gasea ma le vomiting. Ae maise lava i le taeao e sosoo ai pe a maʻi le tagata maʻi e 'ai i le po.

Na pau le togafitiga lelei mo lenei tulaga, o le mataituina ma le mataʻituina o le maualuga o le toto, lea e tatau ona fesoasoani i le faavaeina o le tino. O le vitio i lenei tusiga o loʻo talanoa e uiga i nisi o faʻaʻailoga o le maʻisuka.

Aisea e maua ai le vomiting i le maʻisuka

O lona mafuaaga autu i le maʻisuka o se sili atu o le kulukose, pe, i se isi itu, o lona le lava tele. I lenei tulaga, e le mafai e le ate ona taulimaina le faagasologa o mea oona, ma o le acetone e maua i le toto.

O isi mafuaʻaga o le vomia i le maʻisuka, e tusa lava po o le a le ituaiga, e mafai ona faamatalaina e pei ona taua i lalo.

  1. Gastroparesis. Faatasi ai ma lenei faamai, o le afi o le gastrointestinal tract ua faalavelave, ma ua lagona e le tagata le le atoatoa. E aliali mai o ia lava o le vave teteʻi, ogaoga o le manava, le lava o le manaʻo, paʻu o le mamafa, totoina. E masani lava, e mafai e se tagata ona matauina le alaga o meaʻai e leʻi faʻaaogaina.
  2. O le le atoatoa o le kulukosese toleniga e mafai foi ona faʻaosoina ai se mea faʻafefe. E mafai e se tagata ona faʻamaonia lenei tulaga mo mea taumafa. Le tele o togafitiga e lamatia ai le atinaʻeina o le maʻisuka "atoatoa".
  3. O le hypoglycemia e mafai foi ona mafua ai le afaina o le susu mai le manava. O lenei tulaga e lamatia mo tagata, aua e mafua ai le oti.
  4. Aveina o vailaʻau e faʻateleina ai le inisalini.
  5. Afai e misia e se tagata le taimi o le inisalini.

Le Mataʻutia o le Vomiting i le Maʻisuka

Vomiting, naua poo le manava i le maʻisuka, e tusa lava po o le a lona ituaiga, e matua lamatia tele, aua e mafai ona mafua ai le leaga o le gaioiga gaioiga ma mafua ai ona leai se malamalama. A uma mea uma, o ia mea uiga ese e mafai ona mafua ai le faʻamalolo. O le leiloa o le suavai, ao faateleina le kulukose, e matua lamatia lava: i ni nai itula, e mafai ona oo atu ai i le faia o le fatu fatu.

O le tino e vave lava ona amata ona faʻaitiitia le suavai, ona o totonu o le vaega o meaʻai, o loʻo faʻapena ona paʻu, ma o loʻo faʻaaogaina ai siama mai le toto toto. Ae ui i lea, o le kulukose e le ulu i totonu o le meaʻai, o le mafuaʻaga lea e faʻatupulaʻia ai le tele o lona faʻaoʻo i le toto. O le toto e avea o se mea matala.

Ona o le faateleina o le viscosity o le toto, ua gasegase ai tisipesa lautele, talu ai e itiiti le kulūkose ma le inisalini e tuʻuina atu ia i latou. Faʻaauau le faʻamalosia o insulin, lea e faʻaopopo atili ai le suka. Ma o le hyperglycemia e taʻitaʻia atili ai le faʻamamala ona o le faateleina o le diuresis ma le vomiting.

O le vomiting o le Hyperglycemia

O le inu ma le fulufulu ma maualuga maualuga o le suka o loʻo taʻu mai ai le atinaʻeina o se maʻi o le maʻisuka. O le muaʻi amataina pe a oʻo atu le faailoga o le glucometer i le faailoga 19. E aʻafia foi e le tagata gasegase faailoga nei:

  • le le fiafia ma le le popole i mea uma e tupu,
  • puupuu le manava
  • faʻalavelave vaaia
  • o foliga vaaia o le tiga i totonu o le loto,
  • lima vaivai
  • laugutu ua mago ma maua se laei mataga,
  • o le paʻu o loʻo toso
  • o se paʻu enaena e aliali i luga o le laulaufaiva.

O le faʻaleagaina faʻatasi ma le hyperglycemia o se mea matautia tele i tagata. O le mea moni, i lenei tulaga, o se tagata e atiina ae le tele o le urination, lea e mafua ai ona leai se vai. Vomiting e faʻateleina le faʻamalolo.

Vaega o le fulufulu ma le hypoglycemia

E masani lava ona aliali i le amataga o le hypoglycemia. O faʻaʻailoga e pei o le gaogao, faʻailoga lautele e tatau ona mataala. O le le faʻatagaina o le faʻaaogaina o mea oona e mafai ona faʻaalia ai le i ai o se tagata maʻi i se faʻalavelave o le hypoglycemic coma, o le sili ona matautia lea o le cerebral edema.

O faʻafitauli o le vomia ma le hypoglycemia o loʻo aʻafia i le talaaga o le gaʻo gaʻo gaʻo. Mo se faʻataʻitaʻiga, na faʻatupulaia e le tagata maʻi le fualaau o le inisalini poʻo le faimalaga i se taumafataga. O se taunuuga, o le maualalo o le suka, ma le acetone, ua fuafuaina i le toto. I le isi itu, o nei mea e fesoasoani i le atinaʻeina o le vomiting.

E mafai foi ona fai le vomiting ma le soʻo faʻasolosolo insulin i luga o le maʻi. Mai lenei mea, ua osooso le faailo o le kulukose i totonu o le tino, ma ua amata ona tali atu i lenei tulaga ma le vomiting.

Vomato Ketoacidosis

I le toesea po o le leai o le inisalini i totonu o le toto, e le mafai e tino ona ave le kulukose e avea o se punaoa malosi. O le malepelepe o gaʻo e tupu, ma o se taunuuga o le tino o le ketone ua faia. Afai o le tele o tino o le ketone o loʻo faʻasaga i totonu o le toto, e le maua e gaʻo se taimi e aveese ai le tino. Ona o lenei, o le maualuga o le toto ua faateleina.

Faatasi ai ma le ketoacidosis, e popole tagata maʻi e uiga i:

  • taʻavale
  • vili
  • tuputupu ae vaivai
  • matuai galala
  • faateleina ma faifaipea le manava (Kussmaul),
  • manogi manogi manogi mai le ooto,
  • urination,
  • paʻu mago ma mucous membranes,
  • faʻafefe, faʻalavelave ma isi faʻailoga o le gaioiga o le gaioiga o le tino.

Ona o le tele o tino o le tino i totonu o le tino, o le faʻalavelaveina o le gaioiga ma le faʻaleagaina o le mea o loʻo i ai le meaʻai. E faʻaosofia ai le faʻaleagaina. Ma o lenei mea e sili ona matautia i le ketoacidosis, talu ai ona o le tino ua afaina i le faamalolo ona o le maʻisuka. E manaomia e tagata maʻi le falemaʻi vave.

O le a le mea e fai i le fesuiaʻi i le taimi o le maʻisuka

Afai o loʻo e maʻi i le maʻisuka ma ua i ai le faanaunauga e vili, e tatau ona e suʻeina le anapogi. E faatagaina e inuina vai ma isi meainu e le o iai ni vailaʻau. Mo le maʻisuka faʻalagolago i le insulin, e tatau ona faʻaaogaina le insulin i taimi umi e pulea ai le kulūkose. E le tatau foi ona e taofia le ave o fualaau o le maʻisuka.

Afai e tatau ona inu le pini aʻo leʻi 'ai, e faʻamalo mo sina taimi. O lenei mea o le a le mafua ai ni aʻa i le suka o le toto. Ae ui i lea, o le inisalini o le a aʻafia, talu ai o le lamatiaga o le oso malosi o le suka. E tatau ona e tuiina le inisalini mo taimi le tumau i faʻamaʻi pipisi faʻatasi ai ma le vomiting.

O nisi vailaʻau e faʻatele ai le faʻamalolo. O le mea lea, o la latou faʻafeiloaʻiga e tatau ona taofia mo sina taimi. O fualaau faasaina e aofia ai:

  • togafitiga
  • ACE inhibitors
  • angiotensin receptors blockers,
  • non-steroidal anti-inflammatory drugs, aemaise lava, Ibuprofen.

I le tulaga lautele, i le tulaga o le vomia i le maʻisuka, e tatau ona talanoa ma le fomaʻi le faʻaaogaina o fualaau uma ua faatonuina. Ole a fesoasoani lenei mea e aloese mai ai i le maʻisuka.

O se tagata o loʻo vomia mo le maʻisuka, e tusa lava po o le a lona ituaiga, e tatau ona aʻoaʻo e pulea. Muamua, e tatau ona e inuina le vai. Afai e le muta, na o le pau lava le auala e valaʻau ai se fomaʻi mo falemaʻi. I totonu o se falemaʻi, o le tagata maʻi o le a maua se vai o le vai ma mea eletise. E matua faʻasaina le faʻatagaina o fualaau faʻasaina.

Afai o le vomiting ua taofi, e tatau ona e inuina le vai e puipuia ai le faʻamalolo. E tatau ona e inu sina mea itiiti, ina ia aua le faʻaosoosoina se osofaiga. Sili atu pe a fai o le vai i le vevela vevela.

O maʻisuka uma e manaʻomia le mataʻituina ma le mataʻituina o faʻamaʻi o le faʻamaʻi e puipuia ai le faʻamalolo ma le faʻalavelave.

Tuua Lau Faamatalaga