Togafitiga o le maʻisuka

O le atinaʻeina ma le faʻaaogaina o mea taʻavale i le 1940 na avea ma se vavega faʻaonapo nei i le tele o auala. Na latou saofai i le vave faʻaleleia o le tele o tagata gasegase i le tele o faʻamaʻi.

Ae ui i lea, o hormones synthetic ua avea ma fualaau matautia, lea i nisi tulaga na mafua ai le afaina matuia ma isi aafiaga le talafeagai o le gataifale. O le mea moni, o togafitiga e mafai ona mafua ai le suka suka, aua latou te mafua ai le malosi o le inisalini i le maualuga o le ate, musika o le skeletal ma le tino.

Steroids e mafua ai taunuuga nei:

O se faʻaleagaina o le faʻaogaina o le suauʻu o le insulin i le gaʻo na faʻamaonia.

O le maʻisuka Steroid ua faʻamatalaina o se faʻalavelave le masani i le glycemia e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o le kulukosecorticoids i se tagata maʻi e iai poʻo le leai foi o se uluaʻi amataga o le maʻi o le insulin. O faʻavae mo le faʻamautinoaina o lenei ituaiga o togafitiga o le faʻamautuina o le glycemia:

  • i luga o se manava gaogao - itiiti ifo i le 7.0 mmol / l,
  • i le mavae ai o le 2 itula ile suʻega o le tautala tautala - sili atu i le 11.1 mmol / l,
  • mo tagata mamaʻi e iai faʻamaoniga o le hyperglycemia - e itiiti ifo i le 6.5 mmol / L.

Mafuaaga o Steroid Diabetes

O avefeʻau faʻamaʻi Hormonal e masani lava ona gaosia i totonu o le tino e alalaʻau ma gaʻo gafa. Latou te faʻafefeteina le tino puipuia o le tino ma faʻaaogaina e togafitia maʻi o le autoimmune,

Ina ia ausia la latou sini, o le corticosteroids e faʻaalia ai aafiaga o le cortisol, o le hormone e maua mai i fatugaʻo, ma mafua ai ona aʻafia tulaga faigata ona o le toto maualuga ma le kulukose.

Ae ui i lea, faatasi ai ma le manuia, o vailaʻau gaosi vailaʻau e iai aʻafiaga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le mamafa o le gaioiga ma le vevelaina o ponaivi pe a ave mo se taimi umi. O tagata gasegase o le Corticosteroid e mafai ona aʻafia i le atinaʻeina o se setete na aʻafia.

I le maualuga maualuga o faʻasolosolo, o suauu e gaosia ai le inisalini e tuʻuina atu ai le sili atu o le homone e faʻaaoga ai le kulukose. O le mea lea, e faapaleni ai gaʻo i totonu o tapulaa masani mo le faʻatinoina lelei o le tino atoa.

I le tulaga faʻaleagaina o ituaiga e lua, o vailaau faʻamalosi e faʻapipiʻi ai le kulūkose. Latou te faʻateleina le glycemia i ni auala se tolu:

  1. Le taofia o le gaioiga o le inisalini.
  2. Faʻateleina le aofaʻi o suka.
  3. Le gaosia o le kulukose faaopoopo i le ate.

O vailaʻau vailaau faʻaaogā e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻesa e le aʻafia ai le maualuga o le suka. Ae ui i lea, o lona maualuga e tulaʻi i totonu o ni nai aso ma o le a fesuisuiaʻi e fuafua i le taimi, fuataga ma le ituaiga o hormones:

  • o aʻafiaga o vailaau oona e mou atu i totonu o le 48 itula i le maea ai o le faʻamalolo,
  • o aʻafiaga o injections i le 3 i le 10 aso.

A maeʻa le faʻaaogaina o le steroids, o le glycemia e faasolosolo malie ona faʻaitiitia, e ui i lea, o nisi tagata e mafai ona maua i le maʻisuka ituaiga 2, lea e tatau ona togafitiga i le olaga atoa. O lenei ituaiga o fomaʻi e atiina ae i le umi faʻaaogaina o le koko (sili atu ma le 3 masina).

O le maʻisuka Steroid o se tulaga lua o le ituaiga 1 maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. O lona atinaʻe e mafua mai i le tele o corticoroids i totonu o le toto o tagata gasegase e maua mai i le siama oona, poʻo le maeʻa ai o vailaʻau e faʻavae i luga. Ua faatonuina mo le togafitiga o le tele o faamaʻi ma maua ai se avanoa e faaitiitia ai le malosi o le tiga. O togafitiga e le o fesoʻotaʻi ma le faʻaleagaina o sē β o tamaʻitaʻi o Langerhans o le pancreas.

Le faavae o le atinaʻeina o le faamai

O loʻo maua i luga o le maʻisuka vailaʻau i lalo o le malosi o le tele o mea. E aofia ai:

  • O le maualuga o fualaau o kullucocorticoid, lea e oʻo atu ai i le siakiina o le maʻisuka vaivai i gasegase e leʻi faʻaalia se soliga o le gaosiga o le gaʻo.
  • Suiga o le maʻisuka e le o le inisalini e faʻalagolago i le maʻisuka i lona foliga o le insulin-dependent.
  • O le le mautonu i le tulaga o le hormonal mafua ona o le le lelei o le gaioiga o le hypothalamus ma le pituitary gland ma faaitiitia ai le tetee o sel ma masini i le inisalini.
  • Faʻamatalaga o le toso oona, e faʻaalia ai le gaʻo o le thyroid ma faʻaleagaina le gaioiga o le monosaccharide e vaʻaia i le tino o le maʻi.
  • Faailoaina o le le atoatoa i le va o hormones, lea e avea ma mafuaʻaga mo le leai o se faʻafoʻi o fusi tino i le inisalini.
  • O le tele o le tagata maʻi, faʻapea foʻi ma le gaosiga tele o le hydrocortisone e le tino - o le hormone na gaosia mai e le siama faʻapitoa.

O se ituaiga agavaʻa o togafitiga, o lona atinaʻe e fesoʻotaʻi ma le maualuga o glucocorticoids, atonu o le a mou ese atu ia te ia lava pe a uma ona faalēaogāina a latou faʻaaogaina. O ia mea e fausia ai se tala lelei mo le atinaʻeina o le suka suka, ua maua ona o le vavaeeseina o le monosaccharide i le toto.

O le togafitiga vave o le faʻamaʻi e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli e ono lamatia ai le ola maloloina ma le soifuaga o le maʻi.

Faʻaaogaina le tele o fualaau o glucocorticoid, o le maualuga lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le maʻisuka, ma maua ai le aʻafiaga o le maʻisuka. Ua faatonuina i latou e foia faafitauli o le gasegase oona, masesla bronchial, o le tele o maʻi o le autoimmune. I le faaopoopo atu i le kullucocorticoids, o le suka suka mafai ona mafua mai i le faʻaaogaina o togafitiga i foliga o Nasrix, Navidrex, Hypothiazide, Dichlothiazide ma nisi ituaiga o fualaau o le manava o le fananau mai.

Faʻaaliga o le maʻi

O le maʻisuka vavalalata e faʻapipii faʻamaoniga o ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. E aofia ai:

  • Le foliga mai o le galala ma le lagona malosi i luga o le papa o le epidermis.
  • Maualuga o le urination.
  • Faʻaleagaina o lagona, faʻaitiitia o le maualuga o le faʻamalositino, mafua ai le vaivai tele, vaivai o le maʻi.
  • Laititi mataupu o le sailia o maualuga maualuga o le suka, acetone i le toto ma le urine.
  • Faʻaitiitia le mamafa o le mamafa.

Faailoga autu o togafitiga e le eseese i se ata faʻalauiloaina o faʻaaliga. Latou te tulaʻi ona o le faaleagaina o sē β o tamaʻitaʻi o Langerhans o le pancreas ma se tele o corticosteroids. Tulaga o le inisalini i le tino o le tagata maʻi ua faʻaitiitia, ma o le faʻalauteleina o le tino e faʻaitiitia ai. O se taunuuga, ona o le faʻaumatia o β-sel, o le gaosia o le hormone o le protein na mafua mai i le pancreas ua taofia. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e le ese mai le ituaiga o maʻisuka ituaiga 1 ma fuafua ai le masani ai o faailoga.

Taʻiala mo le faʻaitiitia o togafitiga

O togafitiga faʻapitoa o le maʻi suka e tutusa lava ma le fofo i le faafitauli o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. E faʻamaonia taʻitoʻatasi, e tusa ai ma uiga o le tino o le maʻi, o faʻamaoniga o le maualuga o monosaccharide i lona toto. O le maʻisuka vaomalo e togafitia e aunoa ma se faigata tele. O le usitaia o fautuaga, fautuaga a le endocrinologist o le ki lea i le mauaina o ni taunuuga lelei. O togafitiga e aofia ai togafitiga faʻapitoa. E aofia ai:

Ina ia aloese mai faʻafitauli e ono lamatia mo le ola ma le soifua maloloina o le tagata maʻi, e tatau ona iloa le faʻamaʻi i le taimi ma amata togafitiga i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi!

  • Faʻatulagaina le sao o meaai e faʻavae i luga o se taumafataga maualalo.
  • Aveina o suālaʻau maualalo.
  • O le faʻaofiina o le inisalini ile togafitiga i le leai o se faʻamoemoega o le faʻaaogaina o fualaʻau ua faatonuina e faʻavasega ai le toto toto.
  • Faʻasaoina le mamafa.
  • Faaleaogaina o fualaau faasaina e maua ai le corticosteroid e mafua ai le atinaʻeina o togafitiga.

O le taotoga e mafai i nisi taimi ona faʻatulagaina e aveese ai mea e sili atu i totonu o le eleele ma faʻaitiitia ai le latou gaosiga o corticosteroids.

O togafitiga o le maʻi e tele ni sini. A maeʻa ona faʻatinoina, e mafai ona faʻasalalau le maualuga o le monosaccharide, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o mafuaʻaga na fuafuaina ai le faʻaopoopoga o le maualuga o hormones e maua mai i le gaʻo faʻaleagaina. O lenei mea e faʻaleleia ai le avanoa o le toe faʻaleleia o galuega o β-sel o tamaʻitaʻi o Langerhans o le pancreas, e nafa ma le gaosia o le inisalini masani. O le mulimuli i fautuaga a le fomaʻi i luga o le tala o se taumafataga maualalo, o le tuʻuina atu o masaniga leaga e maua ai le avanoa e maua ai se faʻamaoniga lelei ma e le aofia ai le faʻalavelave o le maʻisuka.

Faalagolago i le au fomaʻi ma ia maloloina!

E iu lava ina pasi le maʻisuka i totonu o le tulaga lua o le steroid, pe a le mafai e le tagata gasegase ona faia e aunoa ma le inisalini. O faʻaʻailoga e mafai ona ese mai le maʻi faʻamaʻi. O le vaivai, vaivaiga, ma le le lelei o le soifua maloloina e matauina. Matou te mafaufau atili i auiliiliga i le tusiga.

O le a le mea o le maʻisuka

O le maʻisuka Steroid o se ituaiga o faʻamaʻi suka o loʻo i ai sona tulaga lua. O se faʻamaʻi e tupu pe a faʻavaivaia le gaosiga, ma o le hormone o le paga o le faʻasalaga e faʻasao tele. O lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona mafua ona o le faaumiumi o le faʻaaogaina o fualaau oona.

Steroid Diabetes Drugs

Hormonal fualaau ua faatonuina i le togafitiga o le maʻisuka lona lua e saofaga i le le atoatoa o le soifua maloloina, aemaise lava le mamanuina o le palatini. Vailaau Taua - o le Prednisolone, Dexamethasone, e fesoʻotaʻi ma le vaega o hormonal, faʻapea foi ma Hypothiazide, Navidrex, Dichlothiazide - o togafitiga nei.

O le faʻaaogaina o nei vailaʻau e fesoasoani ai i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka i le tulaga muamua e tausia ai le maualuga o le kulukose o le toto ma aveesea le tele o le vai mai le tino. I le taimi lava e tasi, o la latou faaumiumi faʻaaogaina e mafai ona mafua ai se tulaga lua - maʻi suka. I lenei tulaga, o le tagata maʻi e le mafai ona faia e aunoa ma le insulin. I le lamatiaga o le mamafa tele o tagata, faʻapea foʻi ma tagata taʻavale e faʻaaoga fomaʻi faʻamalosi e faʻatele ai le maso maso.

O loʻo i ai nisi fualaau oona e fesoasoani i le atinaʻeina o le maʻisuka lona lua: tui, togafiti, ma vailaʻau faʻasaina mo le maʻama, toto toto, ma arthrosis.

Pe a faʻamaonia fualaau oona, e tatau ona sili atu lou malosi ina ia aloese mai le tupu o le mamafa o le mamafa. O togafitiga e tatau ona matua vaavaaia lelei e le fomaʻi.

Faailoga o Steroid Diabetes

O le taimi lava e pasi ai le maʻisuka i totonu o se vailaau o le suka, o le a amata ona lagona e le tagata maʻi le vaivaiga ogaoga, le mamafa ma le le maua o le soifua maloloina. Faailoga uiga masani mo le tino o le maʻisuka - o le fia inu pea ma le manogi o le acetone mai le gutu - e matua vaivai lava. O le tulaga lamatia o nei faailoga e mafai ona tutupu i soo se faʻamaʻi. O le mea lea, afai e le faʻafesoʻotaʻi le tagata maʻi i se fomaʻi i se taimi talafeagai, o le a avea le maʻi ma se faʻafitauli ogaoga o le suka suka, faatasi ai ma osofaʻiga masani. O le manaʻomia mo le inisalini e faʻalauteleina.

Afai e tupu mai le suka i le taimi o togafitiga o faʻamaʻi e pei ole fomaʻi, maualuga maualuga, arthrosis ma isi, e lagona e le tagata maʻi se gutu malogo, faʻaoga faifai pea, faʻafuaseʻi le mamafa o le mamafa.

I nisi tulaga, ua amata ona i ai ni faafitauli i se tamaʻitaʻi, i fafine - faʻamaʻi pipisi o totoga tino.

O nisi o tagata gasegase ei ai se faʻafitauli i le vaʻaia, tosoina ma le paʻu o vae, o se lagona le masani ai o le fiaaai.

Afai e te lagona le vaivaiga e le aunoa ma e vave ona vaivai, e sili atu le suʻeina o se siama ma le toto mo le suka. I le avea ai o se tulafono, o le maualuga o le kulukose i totonu ia i latou ma le amataina o le maʻisuka lona lua ua faʻateleina ma sili atu nai lo le faʻatagaina masani.

Faʻamatalaga ma togafitiga o le suka suka

Ona o le mea moni o faʻamaʻi o le suka suka e tutusa ma faʻamaoniga o soʻo se isi faʻamaʻi, e na o iuga o le fuamini ma suʻesuʻega toto e maua ai le suka. Afai o le glucose o loʻo i ai i totonu e sili atu i le 11 mmol, o lona uiga e foliga mai o se tulaga lua o le maʻisuka.

E le gata i lea, o le endocrinologist na te filifilia se suʻega o fatuga ma meaola. O le mea moni o le aveina o hormonal ma fualaau oona e taua.

E faavae i nei tulaga, o togafitiga ua faʻamatalaina lea e tatau ona taulai i le faʻaitiitia o le suka ma le faʻamautuina o le gaioiga galue.

O le togafitiga e faalagolago i le lavelave o le maʻi. I le amataga, e mafai e le tagata gasegase ona maua i se meaai tatau ma fualaau. I se tulaga ua le amanaiaina, e manaomia le togafitiga o taotoga.

O taʻiala autu ile togafitiga o le suka suka:

  1. Faaleaogaina o fualaau faasaina lea e faaosofia ai le i ai o le faamai.
  2. Se taumafataga faigata. O le tagata gasegase e mafai ona 'ai naʻo mea taumafa e maualalo i gaʻo.
  3. Ina ia faʻamaopoopoina galuega a le pancreas ma faʻaleleia le maualuga o le suka toto, o loʻo faʻamautuina inisiua insulin (faʻaalia foi - pe faapefea ona tui saʻo le inisalini).
  4. O isi fualaau oona o loʻo maua ai le maualuga o le suka suka.

Inisalini e faʻamaonia pe afai o isi vailaau e le maua ai le manaʻoga e manaʻomia i le faʻamautuina o le suka. O le tagofia o tui e puipuia ai faʻafitauli matuia o le suka suka.

I nisi tulaga e le masani ai, e manaomia e le maʻi taotoga . O le taotoga e mafai ona taulai i le aveeseina o le tino o le tino poʻo le mea e sili atu i le tino, o le tele o neoplasms. O nisi taimi e toʻalua uma lava o loʻo faʻaaogaina. O lea ituaiga taotoga e mafai ona faʻaitiitia ai le gasegase o le faamaʻi, ma o nisi taimi o le maualuga o le sukū e toe faʻafoisia.

Ae o loʻo i ai se faʻavaivai. A maeʻa le taotoga, faʻaleagaina gaioiga faʻasolosolo i totonu o le tino, e toe faʻaleleia le gaioiga mo se taimi umi. O nei mea uma e mafai ona taʻitaʻia ai faʻafitauli eseese i le tino. I lenei itu, o le faʻalavelave faʻapitoa e faʻaaogaina e seasea lava.

Laveʻaina o le Maʻisuka

Mo faamoemoega puipuia, ina ia aloese mai le tupu o le suka suka, e tatau ona e tausisia pea maualalo taumafa . O se mea taua lenei mo tagata gasegase ma gasegase mafai.

Afai e te faʻaaoga fualaau oona e togafitia ai isi faʻamaʻi, e tatau ona e faʻaaogaina le tele o taimi. A leai, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le mamafa tele o le mamafa, lea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le tino. Afai e te lagona le vaivai i taimi uma, faʻaitiitia le tomai e galue ai, e tatau loa ona e sailia le fautuaga a se fomaʻi.

O le inisalini pepa o le maʻisuka steroid e faʻamalolo atoatoa i tulaga e seasea tupu. E taua le malamalama o le maʻi e le tau aoga. Ole taimi vave e faʻafesoʻotaʻi ai se tagata tomai faapitoa o le a fesoasoani ia te oe e aloese mai ni taunuuga ogaoga E le aoga le togafitiga a le tagata lava ia. O le togafitiga o le a faʻalagolago i uiga ma uiga taʻitasi o le tino.

- O lenei mea o se maʻi o le endocrin lea e atiaʻe e avea ma se taunuuga o le maualuga o le plasma content of hormones of the correx adrenal and deficient carbohydrate metabolism. E faʻaalia i faʻamaoniga o le hyperglycemia: faʻavavevave le vaivai, faʻalauteleina le fia inu, tele o le urination, le fia inu, faʻalauteleina o le 'ai. O faʻamatalaga faʻapitoa e faʻavae i luga o suʻesuʻega suʻesuʻe a le laboratory o le hyperglycemia, suʻesuʻega o le maualuga o mea taʻavale ma a latou metabolites (urine, toto). Togafitiga mo le suka suka e aofia ai le faalēaogā poʻo le faʻaitiitia o le fua o le kulukosecorticoids, taotoga e faʻaitiitia ai le gaosiga o hormones corticosteroid, ma togafitiga antidiabetic.

Faʻaiʻuga

O le hyperglycemia umi e oʻo atu ai i le faʻamaʻi o le maʻisuka - faʻaleagaina i vaʻa tetele ma laiti.O faʻalavelave faʻalauiloa i totonu o capillaries o le retina e faʻaalia i le faʻaitiitia o le faʻaaliga - le retinopathy o le maʻisuka. Afai e tiga le gaosiga o fatugaʻo, ona mamafa ai lea o le gaioiga o le tino, faʻaleleia le fulafula, totoina le toto ma toto ai le nephropathy o le maʻisuka. O suiga i vaʻa tetele e faʻatusa e le atherosclerosis. O le atherosclerotic sili ona mataʻutia o gaʻo o le fatu ma pito i lalo. O le le atoatoa o tagata eletise ma le le lava o le toto i le tino o le tino e mafua ai le atinaʻe o le neuropathy o le maʻisuka. E mafai ona faʻaalia e ala i faʻasalaga, faʻalavelave o vae ma tamatamailima i luga o lima, gasegase o totoga o le tino, tiga o le faʻalapotopotoga.

Faailoga o Steroid Diabetes

E pei ona uma ona maitauina, o le maʻisuka valea e le faʻaalia mai o ia o se faʻafitauli iloga. O le galala ma le faʻateleina o le faʻasolosolo o le urine e toetoe lava a le mafai ona iloa, faapea foʻi ma fesuiaiga i le glycemia. E masani lava o le maʻi e mausali. O faailoga e iloa ai lenei ituaiga o maʻisuka o: vaivaiga taua, vaivai tele, ma le le lelei o le soifua maloloina. Ae tutusa lava faailoga e masani ai i le tele o faamai. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona latou faʻamaonia se solia o le gaioiga o le paʻu o le tino.

Faʻamatalaga o le ketoacidosis e le o aliali mai i le maʻisuka maʻi suka. I se tulaga le masani ai, e mafai ona e sosogi mai le acetone mai le gutu pe a uma le maʻi. E seasea, o le konesones e iloa i le urine. E le gata i lea, e masani lava ona i ai se aʻafiaga o le inisalini, ona e faigata tele ona faʻatinoina togafitiga. O le mea lea, o le glycemia ua faʻamautuina e faʻaaogaina ai se meaai malosi ma se tino faʻapitoa faaletino.

Togafitiga ole maʻisuka

Ole togafitiga faʻaleagaina o le suka suka e faʻamoemoe ile:

  • faʻasologaina o le toto toto
  • le faʻamamaina o le mafuaʻaga lea na mafua ai le faateleina o le maualuga o le homone i totonu o le tino.

E masani lava ei ai tulaga e le mafai e tagata gasegase ona faia e aunoa ma se taotoga: taʻavale vavalasea mea e sili atu i totonu o laufanua. O lea ituaiga taotoga e mafai ona faʻaleleia atili ai le gasegase o le faamaʻi lava ia, ma i nisi o tulaga e toe aumaia atoa le maualuga o le suka i le masani. Aemaise lava pe afai o le a gauai le tagata maʻi i le soifua maloloina ma mea taumafa, lea ua faatonuina mo le maualuga o le cholesterol ma le mamafa tele.

O vailaʻau e aofia ai le inuina o fualaau e maualalo ai le suka o le toto.

I le taimi muamua o togafitiga, ua faatonuina ai sulfonylureas, ae mafai ona latou faateteleina le metabolism o gaʻo, lea e tau atu ai i le suka o le suka i le tino atoa o le insulin. O le siakiina o lou mamafa o se vaega taua o togafitiga aua o le mamafa o le mamafa e faʻaleagaina ai le gasegase o le faʻamaʻi ma faʻamalosia togafitiga.

Muamua lava, o vailaʻau e mafua mai ai le maʻi e tatau ona faalēaogāina. E masani lava, e filifilia e le fomai ni analogues e le afaina. E tusa ai ma fautuaga faʻafomaʻi, e sili atu le tuʻufaʻatasia o fualaau oona ma inisiua inisalini. O togafitiga faapena e faʻapupulaina ai le avanoa e toe faʻafoʻi ai sela o le pancreatic e nafa ma le faʻasaʻoina o le inisalini masani. A maeʻa lenei mea, o le a mafai ona faigofie ona pulea le kesi i le fesoasoani o meaai.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e maua i le toto maualuga. Le mafuaʻaga mo lenei mea o le leai o se faʻaaliga i le hormone - inisalini. O loʻo faʻamaloloina e le pancreas, poʻo le, faatasi ai ma le fesoasoani a sene beta o motu o Langerhans o loʻo i ai.

O le homone taua mo le maʻisuka o le insulin malosi

Mo le taimi muamua, na faatonuina e Elizabeth Hughes le fomaʻi i le 1922 mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1. Mo le toeitiiti atoa le seneturi, o le inisalini na tumau pea le fualaau sili ona lelei mo le tausia o le soifua maloloina o tagata mamaʻi. O le 1922 na atiae ai le inisalini. E tui i lalo o le paʻu, i totonu o veins poʻo maso. O lona uiga tulaga ese o auala mulimuli ia e lua o lona faʻaofiina. E na o fualaau ia e mafai ona faʻaaoga i lenei auala. O le inisalini soluble e amata i le va o le 15 i le 30 minute, e tumau mai le 6 i le 8 itula.

Insulin glargine

O se vailaau faʻatulagaina lata mai talu ai nei (o loʻo avanoa e fai ma faʻamaoniga manino). E faʻatonuina i se auala faʻafuaseʻi, pe a maeʻa ona faia le microprecipitate i le nofoaga o inisiua. O le gaioiga o le fualaau faasaina e tupu i le 1.5 itula pe a uma le puleaina, ma e tasi le aso. E tatau ona maitauina o lona faʻaoʻoina i totonu o le toto e le suia vave, ae i le tulaga o se laufanua. Afai tatou te faʻatusatusa le faʻaogaina o le faʻatalanoa, faʻatasi ai ma ituaiga masani o inisalini e iai se taimi umi, ona tutusa lea ma le pule o le insulin.

Faʻafefiloi o ituaiga vailaʻau eseese

O nisi vailaʻau o ni mea faʻafefiloi. O le ituaiga o lafoaʻiga: vailaau, cartridges - mo peni faapitoa. O latou nei o fualaau faʻatau fualaau masani. E faigofie tele mo tagata e maualalo le vaʻaia.

O nisi tagata latou te taʻua le ituaiga o maʻisuka e faalagolago i le insulin i le steroid. E masani lava ona atiae ona o le i ai i totonu o le toto o le tele o le corticosteroids mo se taimi umi. O hormones nei e gaosia e le siama faʻapitoa. O faailoga ma togafitiga o le suka suka tatau ona iloa e tagata uma oe na feagai ma lenei ituaiga o maʻi.

Atinaeina o le maʻisuka malosi

O le ituaiga o faʻamaʻi o le inisalini e faʻalagolago ile inisalini i nisi taimi e taʻua o le maʻisuka lona lua poʻo le maʻisuka. O se tasi o mafuaʻaga sili ona taatele o lona tupu o le faʻaaogaina lea o vailaau faʻamalo.

Faatasi ai ma le faʻaaogaina o fualaau o le glucocorticosteroid, o le fausiaina o glycogen i le ate e matua faʻaleleia. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le glycemia. O foliga vaaia o le maʻisuka e mafai ona mafai ma le faʻaaogaina o kulūkocorticosteroids:

  • Dexamethasone
  • Hydrocortisone
  • Prednisone.

O fualaau faʻamalosi e le faʻamaʻiina lea o loʻo faʻamatalaina i le togafitiga o le fula maso, o le gasegase o le vai, ma le tele o lino masimmune (lupus erythematosus, eczema, mimhi). E mafai foi ona faʻataʻitaʻiina mo le tele o sclerosis.

O lenei faʻamaʻi e mafai foi ona atiae ona o le faʻaaogaina o nisi o togafiti faʻamataʻu ma togafiti faʻamalosi: Nasrix, Hypothiazide, Dichlothiazide, Navidrex.

A maeʻa le gaosiga o fatugaʻo, e manaʻomia le togafitiga faaumiumi o le corticosteroid coroid. A maeʻa, pe a maeʻa ia gaioiga, e tatau ona faʻaaoga vailaau e taofia ai le tino puipuia. Ae o le faʻaogaina o corticosteroids e le masani ona taʻitaʻia ai i le maʻisuka. Ae, pe a faʻaaogaina le tupe o loʻo i luga, o le a mafai ona faʻatupulaʻia lenei faʻamaʻi.

Afai o tagata gasegase muamua e leʻi maua i le tino gasegase o le tino i le tino, ona i ai lea o se tulaga maualuga e faapea, a maeʻa le toesea o vailaʻau na mafua ai le maʻisuka, o le tulaga e faʻamaonia.

Faʻailoga faʻamaʻi

Faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka, ua tuʻuina atu le faʻamaʻi i le maʻi e tusa ai ma le ICD 10. Afai o tatou talanoa e uiga i le foliga o le insulin, o le numera o le E10. Faatasi ai ma se ituaiga o inisalini tutoatasi, ua tofia le code E11.

I nisi faʻamaʻi, e ono oʻo mai maʻi. O se tasi o mafuaʻaga sili ona taatele o le atinaʻeina o se vailaau o le steroid o le faʻamaʻi o le hypothalamic-pituitary disorder. Faʻaleagaina i le gaioiga o le mafaufau ma le pituitary gland o le mafuaʻaga o le foliga mai o le le atoatoa o hormones i le tino. O le iʻuga, e le toe tali atu sela i le inisalini.

O togafitiga taatele e mafua ai le maʻisuka o le Inenko-Cushing maʻi. Faatasi ai ma lenei faamai i le tino, o le faateleina o le gaosiga o le hydrocortisone o loo matauina. O mafuaʻaga mo le atinaʻeina o lenei togafitiga e leʻi iloa, ae e tulaʻi mai:

  • i le togafitiga o glucocorticosteroids,
  • mo le meaʻai
  • faasaga i le talaaga o le inupia (onosaʻi),
  • ao maitaga
  • faasaga i le talaaga o nisi o siama mai le mafaufau ma le mafaufau.

O se taunuuga o le atinaʻeina o le syndrome o Itsenko-Cushing, o le a le toe iloa e le siama le inisalini. Peitai e leai ni faʻalavelave faʻamaonia i le gaioiga o le pancreas. O se tasi lea o eseesega autu i le va o le steroid ituaiga o le maʻisuka ma isi.

O le faʻamaʻi e mafai foi ona atiae i tagata mamaʻi i le toso oona (faamaʻi o le Graves, bazedova). O le faagasologa o le gaosiga o le kulukose i totonu o masini ua faʻalavelaveina. Afai, e le o le talaaga o nei maʻi tiga, o le maʻisuka e atiina ae, o lona uiga o le manaomia o le inisalini e maualuga le malosi o le tagata, o le a avea ma masini inisalini.

Faailoga o le maʻi

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e le faitio tagata e uiga i faʻamatalaga masani o le maʻisuka. E toetoe lava a leai so latou manava malosi, o le faateleina o le numera o urination. O faʻamaʻi e maʻoti ai le maʻisuka o faitioga i le suka o le suka e toetoe lava a leai.

E le gata i lea, i tagata gasegase i le suka suka, e leai lava ni faailoga o le ketoacidosis. Mai lea taimi i lea taimi, o se uiga masani o le acetone e ono sau mai le gutu. Ae o lenei mea e tupu, i le avea ai o se tulafono, i na tulaga pe a uma ona pasia le faamai i se ituaiga ua le amanaiaina.

Faailoga o le maʻisuka valea e mafai ona faapenei:

  • faʻafitauli o le soifua maloloina
  • o foliga vaaia o vaivaiga
  • vaivai.

Ae o ia suiga e mafai ona faʻaalia ai le tele o faʻamaʻi, o le mea lea atonu e le masalomia uma e le maʻi le maʻisuka. O le toʻatele e le o alu i fomaʻi, ma talitonu e mafai ona toe faʻaleleia le faʻatinoina e ala ile aveina o vitamini.

Faʻailoga faʻamaʻi

Faatasi ai ma le alualu i luma o le vailaau o le vailaau o le faamai, o peta suauu o loo i totonu o le pancreas e amata ona faaleagaina e ala i gaioiga a corticosteroids. Mo sina taimi, o loʻo mafai pea ona latou maua le inisalini, ae o lona gaosiga e faasolosolo malie ona faʻaititia. O foliga vaaia o mea faʻalavelave faʻaleaga. O le tino e le toe tali atu i le gaosiga o le inisalini. Ae i le aluga o taimi, o lona gaosiga ua maeʻa atoa.

Afai e taofi e le pancreas le gaosia o le inisalini, o lona uiga o le maʻi o loʻo i ai faailoga iloga o le maʻisuka ituaiga 1. O tagata maʻi e maua le lagona o le fia inu tele, o le faateleina o le numera o urination ma le faateleina o le faʻavaveina o galuega faatino. Ae o le mamafa o le paʻu mamafa, e pei o maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1, e le tupu i totonu.

Pe a togafitia togafitiga ma corticosteroids, e tatau ona sili atu le mamafa o mea e tutupu i le pancreas. O vailaʻau i le isi lima e afaina ai, ma i le isi itu, e mafua ai le maualuga o le malosi o le insulin. Ina ia faatumauina se tulaga masani o le pancreas, e tatau ona e galue i le tapulaʻa.

O se faʻamaʻi e le mafai ona iloa i taimi uma e tusa lava pe auiliiliga. I ia ituaiga o gasegase, o le gaioiga o le suka i totonu o le toto ma tino ketone i le urine e masani lava masani.

I nisi tulaga, aʻo faia ni fualaau o le glucocorticosteroid, o le maʻisuka ua sili atu ona mamafa, lea e leʻi lelei ona faamatalaina. I lenei tulaga, o se tulaga matuia o le tulaga e mafai ona maua i se coma. O le mea lea, e fautuaina le siakiina o le kulukose aʻo leʻi amataina le togafitiga. O lenei fautuaga ua fautuaina ina ia tausisia le mamafa o tagata, faafitauli i le toto. E tatau ona siaki uma tagata maʻi o le tausaga litaea.

Afai e leai ni faafitauli i le gasegase muamua, ma o le a le umi se togafitiga o le steroid, ona ono le iloa lea e le tagata maʻi e uiga i le suka suka. A maea le faʻamalositino, toe foʻi mai le metabolism i le masani.

Togafitiga togafitiga

Ina ia malamalama i le auala e faia ai togafitiga o le faamaʻi, o faʻamatalaga e uiga i le biochemistry o faagasologa i totonu o le tino o le a faatagaina. Afai o suiga na mafua mai i le gaosia o le glucocorticosteroid, ona togafitia lea o le togafitiga i le faaitiitia o le numera. E taua le faʻaitiitia o mafuaʻaga o lenei ituaiga o maʻisuka ma. Mo lenei mea, ua faʻamaonia muamua togafitiga corticosteroid, togafitiga ma fomaʻi faʻamataʻu tautala.

O nisi taimi e manaʻomia ai le gasegase faʻapitoa. Togafitiga e aveese le tele o le tino. O lenei taotoga e faʻatagaina ai oe e faʻaititia le numera o kulūkocotricosteroids i totonu o le tino ma faʻamaonia le tulaga o tagata gasegase.

Endocrinologists e mafai ona faatonuina togafitiga fualaau e taulai i le faʻaitiitia o le kulūkose. O nisi taimi e sauni ai sauniuniga o sulfonylurea. Ae e le o le talaaga o le latou meaʻai, o le gaosiga o le gaʻo gaʻo e mafai ona faʻateteleina. O le tino o le a le galue e aunoa ma se faʻaopoopoga faaopoopo.

Afai e maua le maʻisuka i se foliga e le o faʻatagaina, ole auala autu o togafitiga o le soloia lea o fualaau e mafua ai le maʻi, maliu ma. I le noatia ma le fai fuafua i nei fautuaga, o le tulaga e mafai ona faʻamaonia i se taimi vave e mafai ai.

O le maʻisuka o le maʻisuka e taua foi o le maʻisuka lona lua o le maʻisuka maʻi maʻisuka 1. E foliga mai o se taunuuga o le tele o corticoroids (hormones o le adrenal cortex) i totonu o le toto mo se taimi umi.

E tupu ai le suka suka mafua ona o faʻafitauli o faʻamaʻi lea o loʻo i ai le faateleina o le gaosia o hormones, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le maʻi o Theenko-Cushing.

Ae ui i lea, o le tele lava o le maʻi e tupu pe a uma le togafitiga umi i nisi o fualaau oona, o le mea lea, o le tasi o igoa o le faamaʻi o le maʻisuka.

O le vailaʻau o le maʻisuka, e mafua mai i le maʻi, e mafua mai ile vaega o faʻamaʻi pipisi, muamua e le o faʻatasi ma maʻi faʻalavelave.

I tagata e leai ni faʻalavelave i le gaosiga o le gaʻofale i le tulaga o le maualuga o glucocorticoids, e tupu i se foliga malu ma lau pe a maeʻa ona faalēaogāina. I le pe tusa o le 60% o tagata mamaʻi, o le maʻisuka ituaiga 2 e mafua ai le fesuiaiga o se ituaiga o le inisalini tutoatasi-o le maʻi i le insulin-dependent.

Maʻi vailaʻau maʻisuka

Glucocorticoid faʻamalosi, e pei o le dexamethasone, prednisone ma le hydrocortisone, o loʻo faʻaaogaina e pei o fualaau faʻamaʻi-inflammatory mo:

  1. O le faʻamala,
  2. O le gasegase toto,
  3. Maʻi masimimune: pemphigus, eczema, lupus erythematosus.
  4. Tele sikuea.

O le maʻisuka faʻamaʻi e mafai ona aliali mai ma le faʻaaogaina o togafitiga:

  • thiezide diuretics: dichlothiazide, hypothiazide, nephrix, Navidrex,
  • fualaau o le fanau mai.

O vailaau tetele o corticosteroids e faʻaaoga foi e avea o se vaega o togafitiga anti-inflammatory pe a uma le taotoga o le fatu fatu.

A maeʻa le gafa, e tatau i tagata gasegase ona ave tupe mo le taofiofia o le puipuiga o le ola. O ia tagata e faigofie lava ona mumū, lea, i le taimi muamua, e taufaamatau saʻo le okeni ua toe totoina.

O le maʻisuka faafomaʻi e le o faia i tagata gasegase uma, ae ui i lea, faatasi ai ma le faʻaaoga pea o hormones, o le mea e ono tutupu mai i le mea e tupu e maualuga atu nai lo latou togafiti i isi faʻamaʻi.

Faailoga o le maʻisuka e mafua mai i vailaʻau faʻamalosi e fautuaina ai tagata o loʻo lamatia.

O le mea e le tatau ai ona maʻi, o le mamafa o tagata e tatau ona le maua le mamafa; oi latou o loʻo i ai le mamafa masani e tatau ona faʻaaogaina ma faia suiga i a latou meaʻai.

Afai e maua e se tagata lona muaʻi maʻi i le maʻisuka, e leai se tulaga e tatau ona e faʻaaogaina ai fualaau faasaina e fuafua i au lava iloiloga.

Vaega o le faʻamaʻi ma faailoga

O le maʻisuka Steroid e faʻapitoa i le tuufaatasia o uiga o le maʻisuka ituaiga 2 ma le ituaiga suka 1. O le maʻi e amata pe a amata ona faʻaleagaina le tele o corsicosteroids i siama peta pancreatic.

E o gatasi lenei ma faʻamaoniga o le maʻisuka ituaiga 1. Ae peitai, o suauu beta e faaauau pea ona maua le inisalini mo sina taimi.

Mulimuli ane, o le maualuga o le inisalini e faaitiitia, o le lagona o le tino i lenei hormone e faʻalavelaveina foi, lea e tupu i le maʻisuka 2.

I le aluga o taimi, o peta peta poʻo nisi o ia mea ua faʻaumatia, lea e mafua ai ona taofia i le gaosiga o le inisalini. O le mea lea, o le maʻi e amata ona faʻagasolo tutusa ma le maʻisuka masani ole maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini 1. Faʻaalia o tutusa lava faailoga.

O aʻaʻo autu o le maʻi suka e tutusa lava ma soʻo se ituaiga o maʻisuka:

  1. Faateleina urination
  2. Manava
  3. Vaivai

E masani lava, o lisi o loʻo lisiina e le o faʻaalia tele, e seasea ona taulaʻi i ai. O tagata mamaʻi e le faʻaitiitia le mamafa o le mamafa, e pei o le maʻisuka ituaiga 1, o suʻega toto e le o taimi uma e mafai ai ona faia se siama.

Ole maualuga o le suka i le toto ma le urine e seasea maualuga. E le gata i lea, o le iai o numera faatapulaa o le acetone i le toto poo le urina e seasea ona matauina.

Faʻafitauli o faʻamaʻi

I totonu o le maʻisuka, o le a faʻaleagaina ai ia peta paneta. Mo sina taimi, o loʻo latou faʻapotopotoina pea le inisalini, ae i se tau maualalo.

A o agai i luma le maʻi, o lona gaosiga e faaitiitia ai le tele. Ona o le faʻafitauli o le tino, o le tino o le tali i le inisalini ua faʻaitiitia.

A maeʻa le pancreas i le gaosia o le inisalini, o le maʻi e faʻaalia ai faailoga o le maʻisuka ituaiga 1. O le uiga pito sili ona taua e mafai ona taʻua o mea e pei o le fia inu pea ma le masani ai.

Ae i le taimi lava e tasi, o le mamafa o le maʻi e le faʻaitiitia, e ui o lenei e masani ona tupu i le ituaiga muamua o le maʻisuka.

O le faʻaaogaina o corticosteroids i le taimi o togafitiga e mafua ai se avega mamafa i luga o le pancreas. I se vaega, latou te fesoasoani ia te ia, ae oa latou gaioiga e faʻaitiitia ai lona lagona i le inisalini, ona o lenei tino e tatau ona galue malosi, lea e fesoasoani i lona vave vave ona fai.

O nisi taimi o vailaʻau e mafai ona faʻateleina le maʻisuka, lea na i ai i le amataga o le atinaʻe, lea e oʻo atu ai i se tulaga ogaoga. O le mea lea, e fautuaina e faia se suʻega ao le i faatonuina se vasega o vailaau faʻamaʻi. E faʻaaoga lenei mea i tagata maʻi ma le gaʻo, toto maualuga, ma tagata matutua.

Pe a fuafuaina se togafitiga mo taimi pupuu e faʻaaoga ai fualaau faasaina ma le leai o ni faʻafitauli o le tino, e leai se lamatiaga faapitoa. A maeʻa le faʻagasologa o togafitiga, o le a toe faʻafoʻi faʻavaomalo faiga masani.

Maʻisaga ata vitio:

Faailoga o togafitiga

O le fautuaina o le i ai o lenei togafitiga e mafai, o le iloa o ona uiga. Ae faʻatasi ai ma le suka suka, o aʻafiaga e iloagofie ai le maʻisuka masani e le oʻo mai. E le suia e se tagata le mamafa, e le masani ona fai le masani, e le tele le fia inu. O faʻafitauli e matauina i le maualuga o le suka suka e le o toe iai foi.

O nisi taimi o le tagata gasegase (ma o le tele o taimi e masani ai ona vaʻai) vaʻaia le taimi e iai le manogi o le acetone mai le gutu. Ae o lenei faailoga e tupu i fualaau oona maʻisuka.

O le uluaʻi laasaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia mai e pei o:

  • vaivaiga
  • tulaga lautele o le leaga o le manuia,
  • moe
  • faaitiitia galuega
  • vaivai,
  • le le fiafia
  • faʻafefe.

Mai nei faʻaaliga, e faigata ona taumate e uiga i le atinaʻeina o togafitiga o loʻo fesiligia. O latou uiga o le tele o isi faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma masani masani.

E masani lava, o le siama e maua i se faalavelave pe a sau le maʻi i le fomaʻi ma se talosaga e fautuaina vitamin mo ia e sii lona leo. O lona uiga o le faʻavaivaia vaivai o le tino e ono lamatia tele, ma o lenei tulaga e le tatau ona le amanaiaina.

O le maʻisuka o se tulaga lamatia mo le suka suka

O le aofaʻi o hormones o loʻo faʻateleina i tagata uma i auala eseese. Ae peitai, e le o tagata uma e ave glucocorticoids e maua i le suka suka.

O le mea moni o le tasi itu, o le corticosteroids e galue i luga o le pancreas, ma i le isi itu, faʻaitiitia le aʻafiaga o le inisalini. Ina ia mafai ona tumau le faʻaogaina o le toto toto i le masani, o le pancreas e faʻamalosia e galue ma se avega mamafa.

Afai ei ai se maʻisuka o se tagata, ona faʻaitiitia lea o le lagona o le gaʻo i le inisalini, ma o le gland e le 100% le taulimaina ona tiute. O togafitiga faʻamaʻi e tatau lava ona faia e avea o se mea mulimuli. Ua faateleina le lamatiaga i:

  • o le faʻaaogaina o mea taʻavale i mea maualuga,
  • faʻalauteleina le faʻaaogaina o vailaʻau,
  • mamafa le onosaʻi.

O le tausiga e tatau ona faia i le faia o filifiliga ma i latou e maua i nisi taimi maualuga maualuga o le suka i le toto mo mafuaaga e le mafaamatalaina.

I le faʻaaogaina o le kullucocorticoids, o le faʻaalia o le maʻisuka e faʻatupulaia, ma o se mea e faateʻia ai se tagata, aua e le mafai ona ia iloa lona maʻisuka.

I lenei tulaga, o le maʻisuka sa agamalū muamua ae leʻi aveina ni glucocorticoids, o lona uiga o nei vailaau faʻasalalau o le a vave ona faʻaleagaina le tulaga ma e mafai foi ona mafua ai se tulaga e pei o.

Aʻo leʻi faʻatuina togafitiga faʻasalalau, o tagata matutua ma le sili atu o fafine e manaʻomia ona faʻataʻitaʻiina mo le maʻisuka latene.

Togafiti

Afai o le tino ua le maua mai le inisalini, ona faʻasaina lea o le maʻisuka, e pei o le maʻisuka ituaiga 1, ae o loʻo i ai foliga o le maʻisuka ituaiga 2, o lona uiga, le faʻamalosia o le inisalini o masini. O le maʻisuka e pei o le maʻisuka 2.

Togafitiga e faalagolago, faatasi ai ma isi mea, i le mea tonu e le lelei ai le maʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, mo le mamafa o tagata o loʻo maua pea le inisalini, o le taumafa ma le suka-faʻaitiitia o fualaau faasaina e pei o thiazolidinedione ma glucophage o loʻo faʻaalia. E le gata i lea:

  1. Afai ei ai se faʻaititia o le galuega pancreatic, o lona uiga o le faʻaofiina o le insulin o le a maua ai e ia le avanoa e faʻaitiitia ai le avega.
  2. I le tulaga o le atrophue e le atoatoa o peta peta, i le aluga o taimi, e amata ona toe faʻaleleia le galuega o le pancreatic.
  3. Mo le faʻamoemoe lava e tasi, o loʻo maua ai se taumafataga maualalo maualalo.
  4. Mo tagata o loʻo i ai le mamafa masani, e fautuaina le taumafataga Nu.9, o le mamafa o tagata e tatau ona tausisia le taumafataga Nu.8.

Afai o le pancreas e le maua ai le inisalini, ona faatonuina lea e le tui ma e tatau ona iloa e le tagata gasegase. O le puleaina o le suka toto ma togafitiga e faia tutusa lava ma le maʻisuka 1. E le gata i lea, e le mafai ona toe faʻaleleia ia sela peta mate.

O se mataupu e ese mai le togafitiga o le maʻisuka e mafua ai fualaau faasaina o le tulaga lea e le mafai ai ona teena le togafitiga o le hormone, ae o le tagata e atiina ae le maʻisuka. E ono i ai lenei mea pe a uma le gaosiga o fatugao poʻo le i ai o se fomaʻi matuia.

O le maualuga o le suka o loʻo tausia iinei, e faʻavae i luga o le saogalemu o le pancreas ma le maualuga o le gafatia o le tino i le inisalini.

I le avea ai o se lagolago faaopoopo, e mafai ona faʻamaonia mai i tagata gasemoni faʻamaoni e paleni ai aʻafiaga o hormones glucocorticoid.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka i le tino, o loʻo i ai le leai o se inisalini poʻo se leai foi. O se taunuuga, o loʻo i ai se soliga i le metabolism o gaʻo. E lua ituaiga o maʻisuka, e vaevaeina i le I ma le II. O le maʻisuka Steroid o le ituaiga lona lua. O le igoa lona lua mo lenei maʻi o le maʻisuka.

O lenei ituaiga o maʻisuka e mafua mai i le tele o hormones i totonu o le siama faʻaleagaina i totonu o le toto. I nisi tulaga, o le mafuaʻaga atonu o se faʻamaʻi lea e faʻaleleia ai le gaosia o nei hormones. O le mafuaʻaga o le maʻisuka steroid e le o le pancreatic, o lona uiga o le pancreas muamua e galue lelei. Afai e aliali mai i totonu o se tagata e iai le metabolism masani o le carbohydrate ile maualuga o doses o glucocorticoids, pe afai e faalēaogāina, o mea uma e faʻamaonia.

Mo se tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le foliga mai o se steroid e mafai ona mafua ai le liua i se foliga o le insulin-totoga ma se 60% le ono mafai. O le mea lea, o na tagata e tatau ona iloa e uiga i le tulaga lamatia oi ai nei ma ia mataala i le tagofia o fualaau oona.

O le a le ituaiga o vailaʻau e mafai ona mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka? O nei mea e mafai ona avea ma glucocorticoid fualaau faasaina:

O auala e masani ona faʻaaoga e pei o le anti-inflammatory i le fomaʻi ma le gasegase o le bronchial or rheumatoid. Ua faatonuina foi mo tagata mamaʻi e maua i le tele o le sclerosis ma faamaʻi autoimmune. O tagata ei ai se gaʻo ua gaosia e tatau ona faʻaaogaina nei fualaau mo le ola. E le o tagata gasegase uma e tatau ona feagai ma le suka suka, ae o loʻo i ai se avanoa.

O mea o loʻo i lalo i le lisi o provocateurs o ni mea faʻapitoa:

O nisi vaega ma faailoga o le maʻi

O le maʻisuka laititi e faʻaalia ai meatotino o ituaiga 1 ma le 2. E talitutusa ma le ituaiga 1 i na peta beta e faʻaleagaina e corticosteroids i le pancreas. Ae e oʻo lava i lenei setete, o loʻo faaauau pea le gaosiga o le inisalini. I le aluga o taimi, o lona aofaiga e faʻaitiitia ma i le taimi e tasi, o le a faasolosolo malie ona le iloa e sela o le tino lenei hormone, lea e masani ai mo le maʻisuka ituaiga 2. E le pine ae mate uma pene peta. Ma faʻalagolago pe latou te tumau pea i le pancreas i se aofaiga pe leai, o le inisalini e mafai ona gaosia i ni gaʻo laʻititi, lea e le lava. E manaʻomia e le tagata maʻi le inisalini i injections, ma o lenei ua uma ona i ai le ituaiga 1 (o le insulin-dependent).

O le maʻisuka faafomaʻi ei ai ona foliga tutusa ma ituaiga masani:

  • fiainu
  • faʻaauau faifaipea
  • vaivai le talafeagai.

Ae o nei faailoga e matua vaivai lava atonu o le a le gauai atu tagata mamaʻi ia i latou. Ae ui i lea, o lenei ituaiga faʻamaʻi e leai se paʻu mamafa mamafa. I nisi o tulaga, e mafai ona fenumiai ma faʻamaʻi o le gaʻo faʻapitoa.

O le Ketoacidosis i ia ituaiga o gasegase e seasea lava, sei vagana ai i se tulaga sili ona taua.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

E faʻapefea ona le maua i le tagata maʻi uma le maʻisuka? E ala i le faia i luga o le pancreas, o nei vailaʻau e faʻaititia ai le galuega o le inisalini. Ona o lenei mea, o le pancreas e tatau ona maua ai le tele o inisalini e faapaleni ai le suka o le toto. I se tagata soifua maloloina, faʻatasi ai ma le faʻamavaeina o kulūkocorticoids, o mea uma e faʻasalalau e aunoa ma se faʻasologa. Ae afai o maʻi le gasegase muamua, ona i ai lea o se tulaga lamatia o le atinaʻe atili o le maʻi.

O mataupu e ono lamatia ai le maua o le suka suka:

  • 'oloʻo faʻaaogā umi le umi
  • maualuga gase o mea taʻavale
  • le i ai o isi pauna.

E mafai ona i ai i le tagata ni mataupu o le maualuga o le kulukose, ae na latou le amanaiaina. Amata ona faʻaaoga corticosteroids, o le maʻi e faʻaagasolo ai gaioiga natia, mai le mea e faʻaleagaina ai le soifua manuia. O le mea lea, o le faʻaaogaina o fualaau faʻasalalau e fafine nofofua po o tagata matutua e tatau ona muamua i le suʻega mo le maʻisuka latene.

Steroid Diabetes - Togafitiga

O se faʻamaʻi o lenei fomu e maua pe afai e maualuga le maualuga o le kulukose toto i le 11.5 mmol pe a uma ona 'ai, ma ao le i ai, o le fuataga e sili atu nai lo le 6 mmol. I le taimi muamua, e tatau i le fomaʻi ona vaʻavaʻai faʻamaʻi tutusa uma o loʻo iai i lenei vaega. Togafitiga e mafai ona faʻaleagaina poʻo faʻamalosi. O le lona lua e sili atu ona aoga, ae manaʻomia ai le pulea e le tagata o ia lava mai le maʻi ma ua sili atu lona tau tupe.

O togafitiga masani e faia e tusa ai ma se mataupu faavae e talitutusa ma mea tutusa o le ituaiga 2. I le tulaga o le le atoatoa o le pancreas, o togi laiti o le inisalini e faʻamaonia. Faʻaaoga vailaʻau o le hypoglycemic from the class of thiazolidinedione and hormonal, mo se faʻataʻitaʻiga, Glucofage. Faatasi ai ma se foliga filemu o le faamai, o le faaaogaina o sulfonylureas e maua ai taunuuga lelei. Ae o la latou meaʻai e faʻateleina ai le faʻalavelaveina o le myocardial. Talu ai ona o le leaga o le gaosiga o le gaʻofale o loʻo amata. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o le maʻisuka e mafai ona alu i totonu o se ituaiga insulin-dependent.

O fomaʻi fautuaina le tuʻufaʻatasia o fualaau oona faʻatasi ai ma inisalini injections. Na maitauina e mafai ona toe maua ma toe maua mai sela o le "malolo" e maua ai le inisalini i siama muamua. Ua fautuaina tagata maʻi e siaki suiga o latou mamafa ina ia le maua ni pauna faaopoopo.
E tatau ona faalēaogāina fualaau oona e mafua ai le maʻisuka ma, pe afai e mafai, ia suia i latou ma mea e le afaina. Ole a faʻaitiitia ai le ono maʻisuka moni.

O nisi taimi mo tagata gasegase na o le pau lava le ala o taotoga. I totonu o le eleele, e aveeseina ai le tino tele pe afai e tupu mai le supplasia. I ia tulaga, o le ala o le maʻisuka e mafai ona faʻaleleia atili ma o nisi taimi e faʻasaʻo ai kulūkose maualuga. I lenei tulaga, e tatau i le tagata maʻi ona mulimuli i se taumafataga fuafuaina mo le maʻisuka ma le maʻi vaivai pe faʻaleagaina.

Togafitiga o le maʻisuka

Etiotropic togafitiga o le faʻaumatia lea o mafuaʻaga o le faʻasolosolo. I le taimi lava e tasi, o fua faʻatatau e toe faʻafoʻisia ma tausia tausisia, faʻapupulaina le lagona o le tino i le gaioiga o le inisalini, ma faʻamalosia le gaioiga o siama β-vaʻaia o loʻo faia. Faatasi ai ma se auala faʻafelagolagomaʻi, o togafitiga faafomaʻi mo tagata gasegase e faia i vaega nei:

  • Laʻau maualalo o le corticosteroid . Faʻatasi ai ma le faʻamalosi toto, o le togafitiga o le faʻamaʻi faʻamaʻi e matua toe faʻaleleia. Afai e le aoga le togafitiga o fualaau, o le fesili o le togafitiga o taotoga e foia - aveeseina o le mea e ola ai, o le vaega o le tino, o le tino. O le faʻatupulaia o hormones faʻataʻilalo e faʻaitiitia, maualuga le maualuga o le suka toto. Faʻatasi ai ma le faʻamalosi toto, o faʻamaʻi e faʻaosofia ai le maʻi suka e faʻamalo pe suia. Afai e le mafai ona soloia glucocorticoids, mo se faʻataʻitaʻiga, i le ogaoga o le maʻisuka, o lemoni anabolic ua faʻatonuina e faʻaitiitia ai o latou aʻafiaga.
  • Faʻatoʻa togafitiga o le hyperglycemia . O vailaʻau e filifilia taʻitoʻatasi, ma mafaufau i le aano o le maʻisuka, o lona tulaga, faigata. Afai e aʻafia le pancreas, o vavalalata beta e valaʻese pe maeʻa atoa, ona faʻasolosolo ai lea o le togafitiga o le inisalini. I ni mea vaivai o le faamai, o le puipuia o le tino o le glandular ma le tetee malosi o suauu i le inisalini, o vailaau oona o le hypoglycemic ua faatonuina, mo se faataitaiga, sauniuniga sulfonylurea. O nisi taimi e faʻaalia ai gasegase le faʻaaogaina o inisalini ma vailaʻau o le hypoglycemic.
  • Antidiabetic diet . O le tele o tagata gasegase o loʻo faʻaalia se togafitiga faʻasoifua maloloina Nu.9. O le taumafataga e faia i se auala e paleni ai le vailaʻau o le ipu, e le faʻaosofia ai le hyperglycemia ma e aofia uma ai meaʻai talafeagai. O loʻo faʻaaogaina mataupu faavae o meaʻai e maualalo le gaosiolosi: o mea e maua mai ai moli uila e le aofia ai - suti, pusa, meainu suamalie. O meaolatini ma meaʻai maualuga e sili ona taua i le taumafataga. O loʻo faʻamalamalamaina le faʻamaumauga faʻamaonia. O taumafa e faia i ni vaega laiti, 5-6 taimi i le aso.

Forecast and Prevention

O le maʻisuka Steroid, e pei o se tulafono, e maua mai i se foliga sili atu ona leaga ma e faigofie ona togafitia nai lo le maʻisuka o le ituaiga muamua ma le lona lua. O le suʻesuʻega e faʻalagolago i le mafuaʻaga o le atinaʻeina o le hypercorticism, i le tele o tulaga e lelei. O le puipuia e aofia ai le taimi talafeagai ma le talafeagai o togafitiga o faʻamaʻi Cushing ma faʻamaʻi pipisi o le tino, le faʻaaogaina o le kulukosecorticoids, togafitiga faʻasolosolo ma togafitiga tautala. O tagata lamatia e tatau ona siakiina pea mo le kulukose toto. O lenei mea e mafai ai e oe ona iloa faʻafitauli o le gaosiga o le gaʻo i le taimi o vailaʻau, fetuunai le togafitiga autu, amata ona tausisia mataupu faavae o mea taumafa taumafa.

O le maʻisuka (steroids) e faʻaalia mai o se taunuuga o le mauaina o maualuga maualuga o corticosteroids i totonu o le toto, lea e tumau ai iina mo se taimi umi lava.

O le tele o taimi, e tupu mai ai o se taunuuga o le faʻaalia o ni faʻalavelave matuia o faʻamaʻi lea o loʻo faʻaalia ai le gaosia o hormones.

Ae ui i lea, e ui i lea, e masani ona aliali mai pe a uma le togafitiga umi i fualaau oona. O le mafuaʻaga lea ua taʻua ai lenei maʻi o le ituaiga o maʻisuka.

O le maʻisuka lelea i lona amataga e le o se vaega o le pancreatic group of diseases. E taua le maitauina o le taimi muamua e le o fesoʻotai ma ituaiga eseese o faʻalavelave faʻalavelave.

O tagata e le mafatia i le gasegase o le gaʻo o le gaʻo, i le tulaga o le maualuga o hormones steroid, e mafai ona maua se foliga vaivai o le faʻamaʻi, lea e alu ese loa pe a maeʻa ona faalēaogāina. O se mea taua e tusa o le afa o tagata gasegase uma o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi e maua se suiga mai se inisalini tutoatasi tutoatasi i se ituaiga insulin-faalagolago o le maʻi.

Glucocorticosteroids (Dexamethasone, Prednisolone, Hydrocortisone) o loʻo faʻaaogaina e avea ma vailaau mataʻutia ma le malosi e puipuia ai fualaau faʻamaʻi mo ia maʻi:

  • bronchial asthma,
  • gasegase
  • solia o le masani ai o le galueaina o galuega puipui a le tino,
  • tele sikula.

O le maʻisuka o le maʻisuka e mafai ona tupu ona o le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o vailaʻau e pei o faʻamatalaga tautala ma togafitiga thiazide.

O vailaʻau malolosi o corticosteroids e mafai ona faʻaaogaina i le taimi o togafitiga, lea e faʻamoemoe e faʻamalolo ai le mumu pe a uma le taotoga, i le taimi na faia ai se togafiti fatuga.

A maeʻa se gaioiga ogaoga, e tatau i tagata gasegase ona faaaoga vailaau talafeagai i o latou olaga e taofia ai galuega puipui a le tino. E i ai a latou masaniga i faiga e le faʻaogaina ai e ono aʻafia ai totoga na totoina saʻo.

Faailoga o se gasegase na tulai mai o se taunuuga o le faaumiumi o steroid togafitiga e faamautu mai ai o tagata gasegase ua vavaeina o ni tagata e sili ona vaivai.

Ina ia faʻaitiitia atoatoa le maʻisuka, e tatau i tagata ua sili ona mamafa ona tausia lelei i latou lava ma amata ona le toe maua ni pauna faaopoopo.

Ae oi latou o loʻo i ai se mamafa masani, e tatau ona e amata taʻalo i taʻaloga ma fetuʻunaʻi fetuunai a latou meaai i aso uma, faʻaopoʻopo atu i fualaau aina fou, fualaau faisua ma fua.

Afai e iloa e se tagata lona maʻiina i lenei faʻamaʻi, ona le tatau lea ona amata ona ia inu fualaau oona.

E ese le faʻamaʻi o loʻo aofia ai faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga muamua ma le lua.

O le maʻi e afua mai i le mea moni e faapea o le manaia o le corticoroids e amata ona matua faaleagaina ai peta beta o le pancreas.

Latou te faʻaauau pea ona maua le hormone pancreatic lea e puleaina ai le gaʻo gaʻo mo sina taimi.

A mavae sina taimi, o le aofaiga o le hormone e maua mai ua faʻaitiitia le iloga ma le natura lagona ile faʻaleagaina. O le uiga lenei o le maʻisuka ituaiga 2. Mulimuli ane, o se numera faapitoa o peta peta ua matua faaleagaina, lea e mafua ai ona taofia le gaosiga o le inisalini. I lenei tulaga, o le maʻi e amata ona amata i le foliga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka o le ituaiga muamua.

O le maʻisuka o le maʻisuka o loʻo i ai mea nei:

  • faateleina le urination
  • matuai galala
  • vaivai.

I le avea ai o se tulafono, o faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka e malu, o lea e le lava le gauai atu o tagata gasegase ia i latou.

Latou amata amata ona vave le mamafa, pei lava o le maʻisuka ituaiga 1. O suʻega o le toto e le fesoasoani i taimi uma e iloa ai le faʻamaʻi i le taimi.

E seasea lava, o le maualuga o le kulukose e mafai ona matua maualuga. E le gata i lea, o le aofaiga o le propanone i le urine e tumau pea i totonu o le mea e taliaina.

O le ituaiga o maʻisuka atonu e le maua i maʻi uma. Ae afai o se tagata na te faʻaauau pea fualaau faʻamalo, o lona uiga o le aʻafia o se maʻi faʻatasi ma ia e faʻatupulaʻia tele.

O le pathogenesis o le suka suka

O le faagasologa o le faaosofia o le glucose-6-phosphatase i le ate e nei homone e fesoasoani i le faasaolotoina o le kulukose mai lenei okeni. Faatasi ai ma isi mea, o le kulukosecorticoids e faʻaitiitia ai le gaioiga o le hexokinase, lea e faʻagesegeseina ai le faʻafefe o le kulukose.

I le tautala e uiga i le suka suka, o le siama o le siama o le faʻanatinatiina o le polotini e mafai ona oʻo atu ai i lona atinaʻe, ma o le taunuuga lea ua gaosia ai le tele o le gaʻo maualalo i totonu o le toto. Ona o lenei mea, o le maualuga o le suka i le toto e faateleina.

I se isi faaupuga, o le maʻisuka steroid o se faʻalavelave o lenei faʻamaʻi, lea e atiina ae ona o se maualuga maualuga o hormones o le tino i totonu o le toto. E faatatau foi lenei i togafitiga ma vailaau oona o lo o aofia ai nei mea i le tuufaatasiga.

Afai na tupu na faamuta le inisalini i le tino, o lenei ituaiga o le maʻi e maua i le auala e tasi e pei o le maʻisuka o le ituaiga muamua. Ae i nei mea uma, o loʻo i ai faailoga o le maʻisuka ituaiga 2.

Togafitiga tuusaʻo faʻalagolago i le ituaiga o soliga o loʻo i ai i lenei maʻi. Mo tagata e le fiafia, ae latou te maua pea le inisalini, o meaai faapitoa ma vailaau e maualalo ai le suka suka. E aofia ai Glucofage ma Thiazolidinedione. Laititi o le "tausiga" o inisalini o nisi taimi e faʻatulagaina.

I le tulaga o faaletonu o le pancreatic, o le faʻaofiina o se tui o le inisalini e mafai ai ona galue i se avega maualalo. E na o le pau lenei o le mea e mafai pe afai o loʻo faaauau pea a latou gaioiga. O se meaai faʻapitoa e mafai ona fesoasoani atoatoa i togafitiga, faʻaaogaina atoatoa le faʻaaogaina o oloa e aofia ai gaʻo.

Mo tagata ei ai le tino o le tino, o le taumafataga Nu 9 e mafai ona faʻaaogaina, ma mo tagata gasegase tetele, o le taumafataga Nu 8 e mafai ona faʻaaogaina.

Afai o se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka, e le toe mafai e le pancreas ona maua le insulin i le tutoatasi, ona faʻamaonia lea i le faiga o le iniseti.

I lenei tulaga, e le tatau ona galo se tasi e uiga i le mataʻituina o le maualuga o le suka. O le togafitiga e tatau ona faia i le auala tutusa ma le maʻisuka ituaiga 1. E le gata i lea, o lenei ituaiga o le faʻamaʻi lea e le mafai ai ona toe faʻafouina muamua peta mate beta.

O se faʻamaʻi o lenei fomu e maua i le taimi e amata ai le mamafa ole kulukose o le toto i le fua o le 11.5 mmol pe a uma ona 'ai, ma i luma o le maʻi e silia ma le 6 mmol. A maeʻa ona maua ni faʻalavelave faʻalavelave, e manaʻomia le faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi mo se fesoasoani.

I le amataga, e tatau i se fomaʻi ona vavaeeseina atoa faʻamaʻi uma e aofia ai i lenei vaega. O le faʻagasologa o le faʻaumatia o le maʻi e mafai ona faʻaleaganuʻu ma maua ai se itu malosi. O le pito sili ona aoga, ae e manaʻomia ai foi ni tomai patino e pulea ai le maʻi.

O togafitiga masani o togafitiga e faavae i luga o se mataupu e talitutusa ma fua tutusa o le lona lua.

Afai e le lelei le pancreas, o le fua maualalo ole inisalini o loʻo faʻatulagaina. Mo togafitiga, faʻaaogaina hypoglycemic ma hormonal, e pei o, mo se faʻataʻitaʻiga, Glucofage.

Afai o le tagata gasegase e na o se foliga vaivai o le maʻi, ona mafai lea ona faʻaaoga le sulfonylureas, lea e mafai ona fesoasoani e faʻaumatia. Ae o lenei metotia ei ai aʻafiaga itu, o le mea e sili ona matautia ma e lei mafaufauina o le tupu mai lea o le faʻaleagaina o le myocardial.

E mafua lenei mea i le mea moni o le gaosiga o le gaʻololosi o le tino ua matua faʻaleagaina, ma o se taunuuga o lea mea e iai ni soliga leaga i le faʻatinoina o totoga ma tino. O le mafuaʻaga lea e mafai ai e le faʻamaʻi ona faasolosolo malie ona avea ma foliga o le insulin.

I nisi tulaga faapitoa, o le tali sili ona saʻo o taotoga. O mea e le manaʻomia e aveesea mai le gland gland pe afai ua maua le hyperplasia.

A maeʻa le taotoga, o le a maʻi lelei le tulaga o le maʻi, ma ua toe malosi. Ae ui i lea, e tatau ona usitai i fautuaga a le fomaʻi ina ia tumau pea le tulaga tumau.

I le lamatiaga o tagata o loʻo i ai le tele o gaʻo gaʻo. Ina ia faʻaaogaina atoa le ono mafai ona atiaʻe lenei maʻi, e tatau ona e amata ma le totoa lau lava meaʻai.

Vitio faʻatalanoa

O le a le mea o le suka suka ma pe faapefea ona togafitia? Tali i le vitio:

Togafitiga mo le suka suka o le a manuia pe afai e le tuulafoaia e le tagata maʻi ia fautuaga faanatinati a le tagata poto faapitoa o loo ia matauina. E taua pe a oʻo mai uluaʻi faailoga i le taimi e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi ina ia faia se suʻega ma saili lau suʻesuʻega. A maeʻa lena, o le a faatonuina e le fomaʻi le togafitiga talafeagai, lea o le a fesoasoani i ai pe afai e matua tausisia uma manaoga.

Aua neʻi galo o le suka suka mafua ona o le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamaʻi ma isi vailaʻau tutusa. E iai foʻi le lamatiaga o tagata taʻitoʻatasi. O le mea lea, ina ia puipuia lenei faʻamaʻi, e tatau ona e lafoaia le faʻaogaina o fualaau o fualaau faʻamalo (pe a fai e leʻi faatonuina e se fomaʻi) ma amata ona mataʻituina au lava meaʻai. E tatau ona faʻatamaoaigaina lau lava taumafataga i fualaau aoga, aemaise lava, fualaau faisua, fualaau 'aina, otaota, legumes, ma faʻaumatia atoa ai le suka gaʻo, lea e le aumaia ai soʻo se faamanuiaga.

Tuua Lau Faamatalaga