O le a le acidosis lactic ma e faapefea ona aʻafia i le maʻisuka?

Matagaluega o Aoga a le Rusia

Penite Setete o le Setete

O le faʻavasegaga o le MCA e faʻavae i luga o le solia o le okesene o mea e gaosia. Ituaiga O le MCA e manino le fesoʻotai ma faʻamaumauga o le hypoperfusion poo le hypoxia, ma o le B e aofia ai isi ituaiga uma o le MCA e leai ni faailoga o le meaola o le tino.


Ua tuʻuina atu le palasi e ala i siama o siama ixodid. O faʻataʻitaʻiga o tamaʻitaʻi matutua latou te faʻaaogaina le osofaʻiga ma e vaʻaia. O le taimi lava e ulu atu ai pepe i totonu o le tino o le fale, latou te osofaʻi le membrane erythrocyte ma faʻaliliu atu i le endocytosis. O siama e ono afaina i le aveina o le merozoite e ala i le suʻeina o le toto mai se manu na aafia.

O se laʻau faʻalavelave e faʻaalia i le fiva, vevela, ma le anemia, ae o le taʻavale tele e tele naua le faaleagaina o le tino ma e le taatele. O maʻi tuga e faʻaalia i le anorexia, o le anemia hemolytic, o le thrombocytopenia, o le faalauteleina o le toto, o le faalauteleina o le maʻi. O mea e le masani ai, faʻafefe, ma le fulufulu, o faʻamaoniga tutusa ia. O le anemia hemolytic ma le systemic lupus erythematosus, o faʻamaʻi muamua ia e ese mai lenei ituaiga o pepe pepe.

Ua vaevaeina le MCA e tusa ai ma faʻamatalaga faʻapitoa ma ua matauina i ni pepa autu se lua. E tusa ai ma le faʻavasegaina o Cohen ma Wood, faʻapipiʻi A MCA e tupu mai i le tino anoxia (e pei o, le mautonu poʻo le maualuga o le hypoxia). Tusa B MCA aofia ai isi uma ituaiga e le oi ai ni faailoga o le mea o le apalai (Table 1). O se mea e le masani ai, poʻo le faʻamalositino, o loʻo faamatalaina ai le ICA, ae o lona tulaga o loʻo teena nei. O le iloa o le faateleina le faateleina o le numera o faʻamaʻi e mafai ona tupu e le MCA e aunoa ma se tino anoxia o le tino e faʻaumatia ai lenei vaega (pe a, MCA). O loʻo faʻamatalaina foi se togafitiga faafomaʻi fou, D-MKA. E maitauina lenei mea i tagata gasegase e faʻaaogaina faʻamalositino poo le galue faʻamaʻapeʻaini fatu laiti. O le faʻamalosi faʻamalosi e maua mai ai le D-lactic acid, lea e mafai ona faʻafefe ma mafua ai le faateleina o le acidosis ona o se vaeluaga faʻasa, faapea foi le valea poʻo le coma. Laasaga L - lactate maualuga e tumau le masani. Faʻasaʻoina o faʻafitauli o le gataifale e maua e ala i le faʻaaogaina o le manomato poʻo le vancomycin. O se tasi o mataupu o le D-MKA i se tagata maʻi e aunoa ma le faʻaaogaina o le tootoo laiti poʻo le faʻaogaina o le tootoo.

Faʻagasolo taimi o pepe pepe ma faʻamatalaga manino ile tino. O suʻesuʻega i fale suʻesuʻe e mafai ona faʻaalia ai le maualalo o le anemia hemolytic ma le thrombocytopenia. O se tulaga masani o le maʻi e masani ona matauina, aemaise i le Iunaite Setete.

O fomaʻi e maua ai le fiva filemū, o le mucous membran membranes, o le gasegase, o le faʻasalaga, o le tele o gasegase o le lymph ma le faʻafefe. E mafai ona vaevae palatini i taifau i ni mea faigata ma faigata. E le faʻalavelave faʻafuaseʻi ma faʻamaoniga manino o faʻamaʻi pipisi. Le faʻalavelave - o le kosi ma le malosi o le faʻamaʻi e faʻalagolago i le leaga o le pathogen ma i luga o le tulaga faʻafomaʻi o le talimalo. O faʻamaʻi faʻatasi ma isi meaola e mafai ona taʻitaʻia ai le ata o le falemaʻi ma le immunosuppression. O manu ei ai pepe pepe e le faʻalavelave e faigofie.

Tese A lactic acidosis

O le mea sili lea ona matauina le MCA i SNP, e mafua ona o le teʻi. E pei ona faʻaalia, o lenei ituaiga o MCA e mafai ona mafua mai i le gasegase, hypovolemic, cardiogenic poʻo le magiaiga o le tino. O le faavae o le pathogenesis o le MCA i le le mautonu o le le lava lea o le uu o le tino, sosoo ai ma le anoxia ma le faaputuputuina o lactate ma hydrogen ions. Lactate faʻamalolo o le ate ua faʻaititia ona o le faʻaitiitia o le faʻamalolo i totonu o le celiac ma le gataifale faʻataʻi ma le atinaʻe o le hepatocellular ischemia. I le pH pe tusa ma le 7.0 pe maualalo, o le ate ma fatugaʻo e mafai ona avea ma totoga gaosi-gaʻo.

Fai ni faʻamaʻi faʻamaʻi e fesootaʻi ma se faʻafitauli pipisi, e aofia ai fiva, anorexia, faʻavauvau, mata mucous paʻu, faʻapitoa. O lenei fomu e mafai ona toe faʻavasegaina e pei o le agavaʻa, agavaʻa pe mamafa, faʻalagolago i le mamafa o le anemia. E tatau ona manatua i le mafaufau e mafai ona faʻalavelave tamaʻi pepe e le faʻalavelave pepe ma le faʻamaʻiina o faʻamaʻi i le tele o le anemia e lamatia ai le ola.

Faʻafefe faʻafefe - i nisi o aofaʻi o taifau, faʻasologa masani e masani. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tele o maile i le Iunaite Setete o loʻo faʻaogaina mo le fanau pepe, ae o taʻaloga a le fale e seasea i ulugalii matutua. Ae ui i lea, o avetaʻavale laiti e le o faʻaalia faailoga faʻapitoa o le paiotise, e ui atonu e seasea ona i ai ni faailoga o le atuatuvale poʻo le glucocorticoid togafitiga.

O le mafutaga i le va o le le mautonu ma le MCA e matua vavalalata lava e mafai ona faia se suʻesuʻega muamua o le MCA i se maʻi gasegase i se tulaga faateia i le faafuaseʻi o foliga o le televave ma le faateleina o le acidosis ona o se vaeluaga. Togafitiga e faʻamoemoe i le faasaʻoina o mafuaʻaga o le teʻi. Ua matauina e nisi o tagata suʻesuʻe se faʻamaoniaga saʻo i le va o le olaga faitino ma le faʻavaʻaina o lactate o le toto i tagata mamaʻi ma le teʻi. O isi e manatu o lenei faʻasalalauga e le lava le manino, ma o le faʻaaogaina o le lapatate concentration e fai ma faʻataʻitaʻiga mo le taunuʻuga o le faʻamaʻi e le o aofia ai. I le avea ai o se tulafono, o le maualuga o le lactate o le toto, o le maualuga o le fuainumera o le tino.

Latou te le faʻamalosi, ma le anorexia, manava. O le maualuga o le fiva ma le jaundice o faailoga masani ia. O le anemia o le mafuaaga autu o faailoga o le falemaʻi. I le tele lava o tulaga, o le faʻamaʻi o le taimi ua leva, ma o faailoga e mafai ona iloa i na o le taimi mulimuli o le maʻi. E masani lava ona faʻaaogaina ia kitara i le anemia ma faʻamaoniga faʻaletino laiti - o le faʻamaʻi e mafai ona faʻateteleina e ala i le mafatiaga poʻo se maʻi faʻalavelave. O faʻalavelave o le anemia hemolytic e aofia ai le hepatopathies, o le edema pulmonary, o le toilalo, o faailoga o se faʻaoga o le tino, ma le faʻamaʻi lua.

E mafai foi e Hypoxia ona faia le ituaiga A MCA, ae tatau ona mamafa ma ogaoga. O faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi ma tumau le faʻamaʻi pipisi e mafai ona puipuia mai le faʻalavelave o le MCA e ala i le faʻaogaina o mea e pei o le polycythemia, o le faʻaitiitia o le vavalalata o le hemoglobin mo le okesene ma le faateleina o le faʻamalosia o le okesene.

O le MCA taua i totonu o nei tagata gasegase e le mafai ona tupu seia oʻo ina oʻo i le toto o le PO 2 i le toto 30 - 35 mm Hg. Art. I tagata gasegase ma le faʻaitiitia o le tomai e totogi ai le le atoatoa o le manava, e mafai ona tupu le MCA ma le maualuga maualuga o le vevela o le okesene. O le atinaʻeina o le MCA e fesoʻotaʻi ma le asphyxia mataga, o le edema pulmonary, o se tulaga o le fomaʻi, ua iloga i le faʻalavelave o le faʻamaʻi pipisi o le pulmonary faamaʻi ma le aveesea o le okesene e le carboxyhemoglobin, sulfhemoglobin poʻo le methemoglobin.

O lapisi ua maualuga le enzymes o le ate ma le aofaiga o le bilirubin. Togafitiga: feutagai ma lau fomaʻi. Ua faʻamaonia e le Falemeli o Europa le faʻamaonia o fualaau oona ei ai le metformin e mafai ona faʻaaogaina i tagata gasegase e le atoatoa le aoga i le togafiti o le maʻisuka ituaiga 2. O faʻamatalaga faʻamatalaga mo nei vailaau o le a faʻafouina ma toe fetuutuunai faʻasalaga ma o le a tuʻuina atu se fuataga fou, tulitatao, ma le faʻamautinoa i tagata gasegase ma le faʻaititia o le galuega faʻapitoa.

E le gata i lea, o faʻamatalaga o oloa gaosi nei, lea e ese mai i le atunuu ma oloa i totonu o le EU, ua le o toe tausisia taiala faʻapitoa tau falemaʻi. Metformin e mafai ona faʻaititia ai se faʻafitauli o se faʻalavelave e seasea ae faigata ona taua e pei o le lactic acidosis, lea e atiina ae pe a faʻaleleia vave le gaosia o le lactic acid i le toto nai lo le mafai ona aveesea. O faʻamatalaga muamua o faʻamatalaga o faʻamaoniga o le metformin e le tatau ona faʻaaogaina i tagata gasegase e le atoatoa le galuega, aua o nei maʻi e sili atu le lamatia o le atinaʻeina o le lactic acid ona o le le lava o faʻamatalaga lelei o le metformin mai o latou fatugaʻo.

Type B lactic acidosis

Pusa B e aofia ai ituaiga uma o le MCA lea e leai ni faʻamatalaga faʻapitoa o mea faʻapitoa. MCA o lenei ituaiga e mafai ona tupu faʻafuaseʻi, i totonu o nai itula. O le suʻesuʻega e masani lava ona tuai tele ona o le le lava o nisi mea muamua poʻo le mafuaʻaga o le leai o se faʻalauiloaina o le fomaʻi e uiga i le mafutaga o le tele o faʻamaʻi ma le B MCA B e le o manino atoatoa ia tulaga ma faʻavaeina o le MCA. I le faauigaga, o le galuega o le cardiovascular system e le faʻavaivaia ma e le faʻaitiitia le mamafa o le toto. I le avea ai o se mafuaʻaga talafeagai, o loʻo faʻamautuina ai se faʻasalaga faʻaitulagi o le faʻamalolo o le tino. I le tele o tulaga o le ogaoga B MCA, o le a le mafai ona matauina le toilalo i le tele o itula pe a uma ona amataina, ma o le a le mafai ona ese lenei tulaga mai le ituaiga M MCA. E vaevaeina B B, B 2 ma le B 3.

O faʻamaoniga manino mo le siakiina ma le mataituina muamua ma ao faagasolo togafitiga e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai soʻo se tulaga lamatia e ono tutupu mo nei tagata gasegase. O faʻamatalaga faʻatusatusa i tagata gasegase e matua aʻafia le aoga o le a tumau pea le aoga. O kamupani o maketi Metformin o le a manaomia le mataituina lelei ma le auiliiliina o mataupu o le lactic acidosis i le lumanai ma lipoti atu i latou i taimi o iloiloga saogalemu mo taimi umi e mataʻituina suiga talafeagai i le faʻaogaina o lenei leaga.

Pusa B e aofia ai ma le MCA e tupu mai i le talaaga o isi faʻamaʻi, e pei o le maʻisuka, ate ma fatugaʻo, faʻamaʻi, neoplasia ma tulaga faʻaleagaina. E leʻo iai se sootaga manino i le va o le maʻisuka ma le MCA, ae o se sootaga i le va oi latou ua matauina e le tele o tusitala. Cohen ma Woods na maitauina e 10-15% o le maʻisuka ma le ketoacidosis ua i ai le maualuga o le lactate o le toto i le itiiti ifo i le 5 mEq / L. O faʻamaʻi faʻamaʻi e maua mai i le MCA e aofia ai le maʻi pipisi ma le cirrhosis. I ia tulaga, o le mafuaʻaga o le MCA e mafai ona faʻaitiitia le faʻamaonia o le lactate e le ate ona o le le lava o le ate i le ate i le taimi o le gluconeogenesis. O le le atoatoa ma le masani ai o le toilalo e masani lava ona o faatasi ma le ICA, ae ui i lea, o le i ai o se mafutaga mafana e matua masalosalo lava. I nisi o gasegase e iai faʻamaʻi pipisi, aemaise lava i le siama, e fausia ai e le MCA ni mafuaaga e le masani ai. O le Infection na i ai i le 27 o le 65 mataupu o ituaiga B MCA na iloiloina e Cohen ma Woods. Lactic acidosis e faʻatasi ma maʻi myeloproliferative e pei o leukemia, mieloma tele, lymphoma lautele ma le maʻi o Hodgkin. Grandmal-type epileptic seʻeina e mafai ona taʻitaʻia ai le MCA ona o le gasegase o le musika ma, atonu o le hypoxia. O se mataupu o le MCA i le syndrome o Reye ua faamatalaina. O se vavalalata vavalalata i le va o le siama ma le maualuga o le lactate i le toto sa maitauina.

O faʻamatalaga mo oloa mo oloa o loʻo i ai metformin o le a faʻafouina e atagia ai fautuaga fou ma faʻamautinoa ai ua tuʻuina atu i tagata maʻi uma lava ia fautuaga. Faamatalaga mo fomaʻi. Mai se toe iloiloga o le saogalemu o fualaau oona ei ai metformin, ua faaiuina ai o nei fualaau faasaina ua mafai ona faaaoga i tagata gasegase e le atoatoa le aoga. O faʻamatalaga faʻataʻitaʻiga o loʻo i ai faʻamatalaga e uiga i tulaga faʻalavelave mo le lactic acidosis, lea e tatau ona iloilo muamua aʻo faagasolo togafitiga. I totonu o Europa, e tele oloa e aofia ai le metformin i faʻatoʻotoga faʻasolosolo. Afai o nei oloa e faʻaaogaina i tagata gasegase e leai se aoga, o le faʻamaoniaina, o le aoga ma le fua o se isi mea galue faʻatasi, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o fualaau oona e aofia ai na o le tasi mea galue, e tatau ona amanaʻiaina. O nisi fualaau faasaina e leʻo fautuaina mo le faʻaaogaina e tagata gasegase i le gaioiga masani, ona o le isi mea gaosi galue i faʻatasi e le talafeagai mo le faʻaaogaina. Metformin o se vailaʻau e faʻaaogaina na o oe pe faʻatasi foi ma isi vailaʻau e togafitia ai le maʻisuka.

O lenei vaega faʻavae e aofia ai ituaiga o MCA e mafua mai i le faʻaaogaina o fualaau oona, vailaau faʻasaina ma toxins. I aso ua tuanaʻi, o le tulai mai o lenei ituaiga o MCA e masani lava ona aʻafia ma le faʻaaogaina o le hypoglycemic drug phénformin, ma o le taimi nei ua faʻasalaga mai le faʻatau atu i le Iunaite Setete. Ethanol e sili ona fesoʻotaʻi ma le MCA. I le taimi o le faʻamaʻiina o le ava malosi, o le NADH o loʻo maua i le toto, o le a oʻo atu ai i le faʻaaogaina o le auala pyruvate - lactate metabolic i le taimi na toe faʻafoʻiina ai le NADH. I le taimi o lenei gaioiga, o le maualuga o le lactate i le toto e faʻaleleia ai le talafeagai. I le iai o isi mea taua o le MCA, o le inuina o le ava malosi e mafai ona faateleina le acidosis. O le tulaʻi mai o le MCA e fesoʻotaʻi ma le faʻaaogaina o le fructose, sorbitol, o le tele o adrenaline ma isi catecholamines, methanol ma, atonu, saliylates. O le faʻaaogaina o le tele o isi vailaʻau e fesoʻotaʻi ma le atinaʻeina o le MCA.

Metformin o loʻo faʻaogaina faatasi ma meaʻai ma le faʻaaogaina o afi e faʻaleleia ai le kulūkose o le toto. O le faaiuga a le Komiti o le a tuʻuina atu i le Komisi o Europa, lea o loʻo aʻafia ai le iugafono faaletulafono faʻamaonia mo sui uma o le EU. "Faiga faʻavae ma tino e faʻatonutonu ai le SAS."

Saunia e: Nevena Dzhulianova Angelova. O Ana - ma faʻamalositino metabolic processes i totonu o le tino i lalo o tulaga masani e paleni tutusa ma le proton ma le bicarbonate. O le mafuaʻaga o le urea o loʻo faʻateleina i le urine. O le mea muamua e atagia ai le malosi o le metabolism o meaola, ma e masani ona fesootaʻi atu i le faaleagaina o amino acids, phospho, nucleo - ma glycoproteins. O le faʻaulufaleina mai o oloa o loʻo tele i mea faʻapitoa e faʻatele ai le gaosiga o faʻalapotopotoga. Ole vaʻaia vave o siaki e vavae ese mai sela o se galuega ole fesuiaiga ole vai ole tusiga ma le totoga o okeni.

O lenei ituaiga o MCA e seasea ma e mafua ona o "mea sese" e le masani ai, e pei o le ituaiga I glycogenosis (glucose-6-phosphatase deficiency) ma le gaosose fructose bisphosphatase deficiency. O nei foliga o le MCA e aofia ai le faaletonu o le gluconeogenesis, pyruvate-dehydrogenase complex, krebs cycle, ma masini faʻaleleia faʻaleleia.

O le mea e sili ona taua o le bicarbonate ma le polokalama o le pa puipui o le hemoglobin. O le fua faatatau o vaega o paaga taʻitasi taʻitasi i totonu o le tino, o se "faʻata" mo le faʻamaufaʻaloga o le tino. O faaupuga acidosis ma le alkalosis e fesoʻotaʻi ma gaioiga e mafua ai suiga i le faʻamasinoga o vailaʻau. O le Homeostasis o le faʻasalaga o ionisini i totonu o le tino e faalagolago i le tele o auala, o le mea sili ona taua o ia. O le polokalama faʻasao o se vaifofo o le ava malosi ma lona faavae talafeagai, lea e maua ai le fofo le mafai ona tausia lona pH pe suia lea mea pe a uma ona tuʻuina atu maualuga faʻasalalauga o mea aoga ma faʻavae e faʻaalia ai le malosi o le pa puipui.

O le sini autū o le togafitiga a le MCA o le faʻamaonia lea ma faasaʻo le mafuaʻaga o le faʻateleina o le lactic acid ma faʻafefea ai aʻafiaga leaga o le acidosis i luga o le tino. O le i ai o se MCA faʻamalosi e faʻamaonia ai se maʻi ogaoga muamua. O le ola o le tagata maʻi e faalagolago lava, muamua lava, i le taimi e faʻamaonia ai mafuaaga o le MCA ma lona faʻamamaina lelei.

O le faʻaaogaina o auala e faʻamautu ai lenei paleni o le paleni o le bicarbonates, phosphates ma proteins. O le Bicarbonate o le mea sili lea ona taua i le faʻamalosi faʻatasi ma phosphates ma proteins, e tele lava ina saofagā i le paleni-base-intracellular acid.

O le bicarbonate system e na o se pa puipui mo le fuafuaina o le alkaline acid alkaline acid ma o loʻo faʻatusalia mai e le faʻamafaʻi tutusa. O poloka a le tagata taʻitoʻatasi i totonu o le tino e i ai le malosi poʻo le gafatia e tuʻuina atu, e faʻaalia mai i le latou gafatia faʻasalaga. O le toto o se vaifofo malosi e aofia ai vaega e lua o le vai, o se plasma ma se toto mumu mumu, e vavaeeseina e se membrane erythrocyte semipermeable. Mo lenei tali, e tatau ona aveese le oloa. O le bicarbonate e mafai ona mafua ai le faʻasolosolo ile maʻi pe'ā iai le hypoxia.

O le tulaga faapitoa o le togafitiga ua fuafuaina e mafua mai mafuaaga o le faamai. Tulaga o le taufaʻatau ma le hypoxia e manaʻomia le faʻasaʻo vave. Faʻamautinoaina o le faʻaleleia o le ea e faʻamalosia. O le toe faʻafoʻiina o le toto, o le gaioiga o le loto ma le mea e faʻafefeteina ai le tino ma le toto lelei o le toto e taua tele. Suʻega togafitiga e faia i le faʻaaogaina o vai inu, vailaʻau plasma, poʻo le toto (pei ona faʻaalia). Masalo, e tatau ona e aloese mai le faʻaaogaina o vasopressors, aua e mafai ona latou faʻaitiitia le faʻamalolo o le tino ma faʻaleaga atili ai le acidosis. Tuʻu faʻatasi ma gaioiga maualalo maualalo e togafitia i le inotropic tuufaatasiga faʻatasi ai ma vailaʻau e faʻaitiitia pe a maeʻa. Catecholamines e faʻaleleia le glycogenolysis ma e mafai ona faʻaleleia le gaosiga o le eletise lactic. Faʻatasi ai ma se ituaiga B MCA, o faʻamaʻi muamua e le faigofie i taimi uma ona iloa pe faʻaaogaina. O le tagofia o vailaʻau faʻatasi ma le MCA e tatau ona faamutaina, o le siama e manaʻomia ai le togafitiga malosi.

Afai ei ai le hypoxia o le tino, o le faʻaaogaina o le bicarbonate e mafai ona faapitoa le le talafeagai ona o le faateleina o le gaosiga o le lactate ma le okesene i le taimi o le utaina o mea. O lona uiga e faʻamaonia le faʻamalosi o le lactic po o le cardiac after bicarbonate, o le togafitiga e mafai ona lamatia. O le Bicarbonate atonu e le o faaaogaina i le tele o tulaga ma maualuga maualuga o le acidosis acid. Lactic acidosis atonu e ono faateleina pe a faatonuina le bicarbonate. O suʻesuʻega a le falemai e leʻi faʻaalia ai le aoga o le bicarbonate i le ketoacidosis o le maʻisuka.

I nei tulaga, naʻo le tasi le faailoga o le faʻaaogaina o le bicarbonate o le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le hyperkalemia ogaoga. O le puleaina lelei ole acidosis metabolic o le folasia lea o le mafuaʻaga autu ma faʻaaogaina se togafitiga faapitoa mo faʻafitauli uma e lamatia ai. O anions acidic acid e avea ma sui o le bicarbonate, toe faʻafouina le bicarbonate fou i le taimi lava e togafitia ai le mafuaaga autu. E le gata i lea, o le togafitiga o le bicarbonate e mafai ona oʻo atu ai i le dipsin diuresis, lea e faʻavaveina ai le faʻasaʻolotoina o le telefoni.

O le faavae mo le togafitiga o le acidosis i le MCA o le puleaina o le sodium bicarbonate (NaHCO 3). O le faʻamoemoe o lenei togafitiga o le faʻaitiitia o aʻafiaga leaga o le acidosis ma maua ai le taimi mo le faʻatinoina o fua faatatau e faʻatonutonuina ai le mafuaʻaga o le acidosis. Afai o le mafuaaga o le MCA e mafai ona faʻaumatia faʻafuaseʻi (e pei o le faʻalaupulaina o le manava po o le edema pulmonary), ona le manaʻomia ai lea o le togafitiga. O aʻafiaga e le talafeagai o le acidosis e aofia ai le taofiofia o le faʻasalaga o le myocardial ma le faʻaitiitia o le gaioiga o le loto i le pH i lalo ifo o le 7.1. Pe a pa'ū le pH i lalo ifo o le 7.0, e mafai ona tupu mai le faʻamaʻi o le arteriolar ma le masalosalo. E le gata i lea, i le pH i lalo ifo o le 7.0, o le faʻaaogaina o le lapatitis e faʻaleagaina ma o lona gaosiga e mafai ona amataina e le ate ma fatuga. E mafai ona afaina ai le cardiovascular, lea e masani ona tupu i le ituaiga B MCA.

E mafai ona aoga le togafitiga o le Bicarbonate i le faasaʻoina o le aclorati ona o le le o le ola o siama. I le le o le biological acidosis, e leai se tuufaatasiga o meaola e mafai ona faʻaleleia e faʻafouina ai le bicarbonate. I le taimi lava ua uma ai le mafuaaga, o le iuga o le paʻu e foliga mai e vave tele pe a faaaoga le togafitiga o le bicarbonate. O aofaiga e lava e faʻamaonia ai le faʻamaonia o le maʻi e tatau ona faʻatonuina. O le sini o le faʻaleleia o lou pH i luga aʻe o le 2, faʻaitiitia le leaga o le acacia, ma aloese mai aʻafiaga o le togafitiga o le bicarbonate.

E tusa ai ma nisi o tusitala, o le faʻaaogaina o togafitiga faʻamalolo ma le MCA i nisi taimi e le gata e le aumaia ai ni faʻamanuiaga, ae e mafai foi ona faia se mea leaga. O lenei manatu e faʻavae i luga o faʻamatalaga faʻataʻitaʻiga ma luga o se toe iloiloga o le aoga o le sodium bicarbonate i le togafitiga o le DKA ma le cardiopulmonary paralysis (pulmonary and cardiac arrest). O lenei fesili, e foliga mai, o le a tatalaina i se taimi lata mai. Seia vagana ai se isi auala lelei e maua iinei, o le faʻaaogaina o le sodium bicarbonate o le a faʻaauau pea ma togafitiga faʻapitoa.

I le avea ai ma tulafono, o le sodium bicarbonate o loʻo faʻatulagaina i le pH 7.1 (pe maualalo). E faʻaaogaina ai le tupe sili ona laitiiti e mafai ona toe faʻafoisia le pH i se tulaga saogalemu o le saogalemu (mo se faataitaiga, pH 7.2). E mataʻituina pea le mataʻituina o le tulaga o le acid-base e fuafua ai le aofaiga faaopoopo o le bicarbonate. O le tele o aʻafiaga e le manaomia o le togafitiga o le bicarbonate e aofia ai le suavai ma le sodium supel, hyperosmolarity, alkali, faateleina o le lactate production, o se suiga o le vaeluaga o le oxyhemoglobin i le itu tauagavale, ma le CSF paradoxic acidosis.

O le fua faatatau o le bicarbonate e manaʻomia e faʻamaonia ai le acidosis e mafai ona faʻatulaga e faʻaaoga ai le faʻasologa lenei:

Le lava le HCO 3 = (25 mEq / l HCO 3 - fuataga o le HCO 3) x 0.5 (mamafa o le tino i le kg).

O lenei faiga e faʻavae i luga o le manatu e tufatufa le bicarbonate i se avanoa tutusa ma le 50% o le mamafa o le tino i kilokalama. O le mea moni, o le tufatufaina o le bicarbonate e faʻapupulaina ai tulaga o le hypobicarbonatemia, o le mea lea, o le faʻaaogaina o le 50% o le mamafa o le tino e faʻavasega ai lenei avanoa e mafai ai ona manatu faatauvaa i le manaʻoga mo le bicarbonate.

Ina ia faasaʻo acididemia i nisi o gasegase, e manaʻomia le tele o le sodium bicarbonate. O tagata maʻi e le mafai ona faʻafeiloaʻi le avega o le vai ma le sodium e mafai ona togafitia i se faʻasolosolo o le bicarbonate ma se vailaʻau faʻamalosi malosi poʻo Tris (hydroxymethyl) aminomethane. E mafai ona faaitiitia le hyperosmolarity i le faaopoopoina o le 3-4 ampoules o le NaHCO, (44 mEq / L) i le 1 lita o le 5% o le dextrose solution. O lenei fofo e maua ai le 132-176 mE / L, i le faasologa. O le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi malolosi e mafai ai e oe ona fatuina se vailaʻau e le o vaʻaia mo le vai ma le sodium. O le vailaʻau e faʻataʻitaʻiina i se fualaʻau e mautinoa ai le vave diuresis (300-500 ml / h). O le leiloa o le pasela ma le sodium i le urine e mafai ona fuaina ma tauia mo le taimi e faʻatumu ai le paʻu o le vai i le urine.

O tagata maʻi faʻamalosi e manaʻomia ai le toto, lea e mafai ai ona faʻaofiina le tele o sodium bicarbonate. O le vai faʻasaina i le dialyzer e mafai ona suia i le bicarbonate, ao mafai ona suia le vai ma le sodium chloride e le vai o le suauu e le bicarbonate masima. Lactate ua aveʻesea e le hemodialysis ma le dialysis peritoneal. Ona o le leai o se faʻamaoniga e afaina ai ni katote lactate, o lenei togafitiga e le talafeagai. O le aveeseina o le lactate, e ui i lea, e mafai ona faʻaitiitia ai le faʻamaonia o le paluko, lea e masani ona tupu pe a maeʻa le faʻamalosi o acidosis.

Mai le taimi o le pH e faʻamautu i se pa'ū i le maualuga o le lactate i le toto, e tele taimi e pasia (masani tele itula). E fautuaina e Cohen le faatalitali ma le onosai mo lenei vaitau, ma aloese mai le faʻaogaina o togafitiga sili atu ona matautia. Aemaise lava, na ia fautua mai le faagesegese o le fusi o le bicarbonate i le tele o itula pe a uma ona faatulaga le pH. Afai o le pH e amata ona faaitiitia, ona mafai lea ona faateleina le fua faatatau o le bicarbonate. A tumau le pH i totonu o tapulaa talafeagai, e mafai ona taofi le afu. E pei lava o taimi uma, o le falemaʻi o le maʻi o le suʻega sili lea mo le iloiloga o le togafitiga.

E tele isi fualaau oona na faʻatulagaina mo le togafitiga o le MCA. E aofia ai inisalini, glucose, miamine, methylene blue, vasodilators, e pei o le sodium nitroprusside, faapea foi le sauniuniga faataitai o dichloroacetate. O le toʻatele o tusitala latou te le fautuaina le faʻaaogaina o le inisalini poʻo lona faʻatasi ai ma le kulukose i le togafitiga o le MCA. O le inisalini e mafai ona faʻaalia mo le maʻisuka faʻatasi ai ma le MCA faʻatasi ma le faʻateleina o le maualuga o le gaosiga o le acidotic anionic. O le faʻamalosia o insulin i ia tulaga e tatau ona faʻavae i luga o manaoga o le tagata maʻi. O le kulukose i le i ai o le hypoglycemia ma le MCA ua faʻamaonia le faasaʻoina o le lactic acidosis.

O le miamine o se mea e manaʻomia mo se enzyme lea e faʻamalosia ai le tulaga muamua o le faʻamaʻiina o le pyruvate. O lenei vaitamini o loʻo faʻamaonia mo le 'ava malosi ma le siama lactic, ae o le matafaioi o le siama i le togafitiga o isi maʻi e le i faavaeina. Methylene blue o se vali toe faʻaaogaina e mafai ona talia ai vailaʻau o le hydrogen, ma, o le mea lea, faʻamaofiofia le NADH i le NAD +, lea e tapulaa ai le liua o le pyruvate i le lactate. Ae ui i lea, o suesuega a le falemaʻi e leʻi faʻamaonia le aoga o lenei vailaʻau. O le togafitiga Vasodilator e faʻavae i luga o le falemaʻi e faʻaleleia atili le faʻafefeteina o le tino i le faʻaitiitia o le vasa vascular resistance ma le faateleina o le gaioiga fatu. O le aoga o vasodilata i le togafitiga o le ICA e leʻi faʻamaonia.

O le Dichloroacetate (DHA) o se vailaau faataitai lea e faateleina ai le gaoioiga a pyruvate dehydrogenase, lea e fesoasoani i le faʻamaʻiina o le kulukose, pyruvate ma lactate ma, o le mea lea, faʻaitiitia le maualuga o lactate i le toto. Talu ai e manaʻomia le okesene mo lenei metabolic process, o le DHA e leai sona sao ile togafitiga o le MCA. O lana matafaioi i le togafitiga ole ituaiga M MCA e faʻamapulaʻaina ona o le faateleina o le kososis ma faʻafitauli o le mafaufau na matauina aʻo faʻaaogaina.

O le mea moni o taumafaiga e faʻaaoga le tele o togafitiga o togafitiga mo le MCA e atagia mai ai le leaga o le taunuʻuga o lenei tulaga e faʻaaoga ai auala o togafitiga. O le fuainumera o tagata maʻi ma le ituaiga A MCA e tusa ma le 80%, ma le ituaiga B, mai le 50 i le 80%. O le vave amataina ma le faasaʻoina o aiaiga o loʻo aʻafia ai le ICA, i le auala aupito sili e saofagā i le faʻaititia o sea maualuga maualuga o le soifua maloloina.

1. Tausiga faafomaʻi faʻafuaseʻi: Faʻafe. mai le Igilisi / I lalo o le H52 ed. J.E. Muamua, R.L. Crome, E. Ruiz. - M.: Medicine, 2001.

2. Vaʻaia i totonu ile Eliseev, 1999

O le faʻamaʻi faʻamaʻi e tupu mai i le faʻaopoopoga o le faʻamasinoga o ivi toto i toto maualalo i luga aʻe o se tulaga masani o le 40 nmol / L ma se pH o le 7.4. Mauaina mai le faaputuputuina o le carbon dioxide, oloa gaosia i le gataifale oona po o le faaitiitia i le maualuga o le tuufaatasiga o mea tuufaatasia i totonu o le toto. O le sui auai o loʻo faʻamatala i le itu o le aramiya le maualalo o le toto pH, ao le acidosis o le gaioiga e tau atu i lenei tulaga. O le maualuga o le gaioiga o le gaioiga e aafia ai ma i le taimi lava lea e aʻafia ai e le pH o le tino. I mamame, o le pH masani o le toto amata e suia mai le 7:35 i le 7:50 e faalagolago i le ituaiga. I se tagata soifua maloloina, o nei tulaga faatauaina e 7.35 - 7.45 7.8. O-fesuiaiga i se tagata e fetaui ma le olaga mai le 6.8 ma. Suiga i le pH o le toto totoʻa (ma le isi mea e maua ai le suamalie) i fafo atu o lenei laʻau e taʻitaʻia ai le faʻaleagaina o le pala.

Faʻalagolago i le masini o le tupu mai o le acidosis, ua vaevaeina i le gasegase, respiratory and mixed, ma e tusa ai ma tau o le pH - ua totogiina ma taufaasese.

Ava o le respiratory

O le gaselase respiratory e mafua mai i le faateleina i le maualuga o le carbon dioxide i le toto (hypercapnia) ona o le hyperventilation. O le tele o mafuaʻaga e mafua mai i le paʻu, o le ulu o le ulu, fualaau (mea faʻasolosolo ma mea faʻapitoa), o le faiʻai o le faiʻai. Pneumothorax, emphysema, bronchitis tumau, fomaʻi, ogaoga o le niumonia e masani ona mafua ai. O le tulaga e mafai ona avea ma se taui taui atu i le palaka faʻasolosolo.

Lactic acidosis

O se ituaiga o acidosis metabolic e fesootaʻi ma le faʻapipiʻiina o le lactic acid (lactate) i totonu o masini (i totonu o hypoxia, vailaʻau ma isi mea) .. Laosicosis e tupu pe a vave ona maua e le tino le lactic acid nai lo le tino. O faʻamaoniga autu o le lactic acidosis e matua loloto lava ma manava vave, vomiting ma tiga tiga. Laase acidosis e mafai ona tupu ona o le tele o mafuaaga. O se vaega taua lea i le maʻisuka gasegase. Lactic acidosis o se mea e le masani ai ae ogaoga le faʻaalia pe a maeʻa ona ave Metformin (Glyukofag), o vailaʻau mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga II.

Metosolic acidosis

O le faʻaopoopoga lenei o le faateleina o le faʻaogaina o vailaʻau kesi ma le faʻaitiitia i le maualuga o le bicarbonate i le tino o le tino, o se taunuuga o le faaputuputuina o meaola ma faʻavae, o se faʻaopoopoga o gau mai le tino. E mafai ona tupu lenei mea mo le manava manava, fatu fatugaʻo, ma isi. O le acidosis Metabolic e mafua mai i le faateleina o le gaosiga o gasegase metabolic, e fai ma tulafono, ona o le afaina i le masini o lo latou gaogao e fatugaʻo. Renal acidosis e fesootaʻi ma le faaputuputuina o le urea ma le creatinine, faapea foi ma vai mai le metabolic mai le metabolism.

O le faateleina o le gaosiga o isi meaola e mafai foi ona mafua ai le acidosis metabolic. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le alose acidosis e mafai ona avea ma mafuaʻaga e lua o se afā:

Acidosis - acidification o le tino

  • 1 Acidosis - acidification o le tino
    • 1.1 Faailoga o le acidosis - faʻapefea ona faʻaalia mai le acidification o le tino?
    • 1.2 O le a le lamatiaga o le acidosis?
    • 1.3 Faʻavae mo le faʻamalolo o le tino: aisea e tupu ai le acidosis?
    • 1.4 Lisi o oloa e mafai ona puipuia mai acidosis - mea faʻapipiʻi
    • 1.5 Vaega o le acidosis
    • 1.6 Diagnostic of acidosis
  • 2 Faʻafefea ona faʻaitiitia le acidity i le tino - togafitiga o le acidosis

O le faʻamaʻaloga i vailaau faʻapitoa e taua o se tulaga patino o le tino lea o loʻo i ai se suiga manino i le paleni o le acid-base i lona malosi.

I lenei tulaga, o le aloʻa e mafai ona faʻamalamalamaina e le gata o se mea e sili ona mamafa ma e sili atu le mamafa o meaola.

I le faaopoopo atu i lenei mea, faatasi ai ma le maualuga o le eletise o le tino, o loo i ai pea le faateleina o le maualuga o ionini.

O le faʻamaʻaloga e masani lava o se togafitiga.

O se mea matautia tele le mafaufau o se tulaga o le tino (tusa lava pe tulaʻi mai i lea taimi ma lea taimi e oo lava i le mea e manatu i ai "i totonu o tapulaa o le masani"!) O se tulaga masani mo le olaga nei, e mamao ese mai le lelei o le siosiomaga ma le saogalemu.

E le tatau ona e tuʻuina atu oe lava i le tiutetauave mo ia ituaiga faʻafitauli i lou lava tino, e sili atu le atamai le liliu i faʻamatalaga, malamalama i mafuaʻaga o le acidification o le tino ma faia mea uma i lou malosi e faaleleia ai lou lava soifua manuia.

Ma o le vave ona e tagofia lenei mataupu, o le mea sili lea, o le faafitauli lea ua tulai mai e sili atu ona faigofie ma aupito sili ona foia i le amataga - sili atu mo le saoasaoa ma sili atu le alualu i luma.

Faailoga o le acidosis - faʻapefea ona faʻaalia mai le acidification o le tino?

O faʻamatalaga faʻapitoa o acidosis (faʻamaoniga) e faigata ona faʻaeseese ma faʻamaoniga o isi faʻamaʻi.

O le "sili" sili ona leaga "o lenei togafitiga, o le i ai o ni foliga malulu o le acidosis, o le faʻamaoniga o lenei tulaga e seasea ona fesootaʻi ma le solia o le maualuga o le paleni o le acid.

O faʻapogai autu o le acidosis o ni faʻaaliga e pei o:

  • vili
  • fatu palpitations
  • leai se mafaufau
  • faateleina le toto toto
  • tulaga faateia
  • vavalalata pupuu
  • fatuga o le loto,
  • moe
  • aoao malaise
  • vavao
  • fenumiai,
  • tolopoina o mafaufauga.

E taua tele le iloa o nisi tulaga (aemaise lava i ni foliga laiti), o le acidosis e mafai ona avea ma soymptomatic!

O le a le lamatiaga o le acidosis?

O le faʻatinoina o le tino e matautia - o se mea e le mafaamatalaina.

Afai e te le taulimaina lenei mataupu i le taimi, ona e feagai lea ma ni faafitauli ogaoga.

Talu ai o lenei soliga e tupu mai o se taunuuga o le faaputuputu (faaputuga) o oloa o le faʻamaʻiina o meaola eletise, lea e masani ona vave alu ese mai le tino o le tagata, o sea solia, pe afai e te le faia ni laasaga taua i le taimi e suia ai le tulaga, e mafai ona mafua ai:

  • faʻaopoopoga o le toto
  • fatuga o fatu o parenchymal,
  • thrombosis lautele,
  • coma
  • faamalolo (vai inu)
  • faʻaleagaina o le myocardial
  • ogaoga o le faiʻai
  • ogaoga ogaoga i totonu o le tino,
  • suiga taua i le toto maualuga,
  • ma e oʻo lava i le oti.

O le mafuaʻaga lea o le muamua muamua o laasaga taua uma e faʻaumatia ai le acidosis o le tino o le sailia lea o mafuaʻaga e mafua ai lenei faʻafitauli.

Mafuaʻaga mo le faʻamaʻiina o le tino: aiseā e tupu ai le acidosis?

E tele naua mea e faʻaosofia ai le atinaʻe o acidosis, ma o latou uma e matua taua ma ogaoga:

  • tino oona (meaai ma vailaʻau),
  • faʻalavelaveina o le mea e gaosia ai meaʻai,
  • faaitiitia le fiaai
  • maʻitaga
  • faʻamaʻi
  • popolega i se tulaga faifai pea,
  • gasegase (metabolic) maʻi,
  • hypoglycemia (o se paʻu mataʻutia i le maualuga o Sasar i le toto),
  • ulaula
  • masani ona inu
  • le lava o le okesene i le toto (o le sola o le okesene)
  • faʻalavelave faʻapitoa
  • faʻafitauli o le manava o le tino,
  • maʻi leaga i le tino,
  • meaai le lelei, le maloloina (e aofia ai meaai e le lelei i mea taua mo le tino),
  • o le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa (aemaise lava - le faʻaaogaina o vailaʻau mo se taimi umi),
  • tulaga le lelei le siosiomaga.

I se tulaga e le masani ai, o le acidosis e mafai ona fai ma "leai se mafuaaga" e faailoa ai le amataina o lenei tulaga.

E tusa ai ma fuainumera, o se tasi o mafuaʻaga sili ona taatele o le faʻamalosia o le tino i aso nei o se mea e le lelei, le maloloina lelei, o se meaʻai e tele e le gata i fafo atu o le tino, ae faʻapea foi vaega e le afaina.

O le mea lea, e le o se soifua maloloina lelei e mafai ona saogalemu i le vaega o mafuaʻaga o le "oona o le tino."

Taua! O le mea e faanoanoa ai, o le meaʻai o le tagata faʻaonapo nei ua i ai i totonu o le le atoatoa o vailaʻau oona ma le bicarbonate. Ma o lenei tulaga le atoatoa e mafua ai le ola maloloina i le olaga atoa o le acidosis metabolic. O lona uiga o se tagata e ola i taimi faʻagata, mo le ola i se setete e le mafai ona taʻua o le Soifua Maloloina ...

E tusa ai ma le tuʻuina atu o meaʻai, e tatau ona manino le iloa o meaʻai e mafua ai le faʻamalosia o le tino, ma e le o se mea e saofaga i lona faʻasalaga, o lona uiga, ia suesue i le lisi o meaai "acidic" ma "alkaline", ma ia fetuʻunaʻi lau meaʻai i le ala sao .

Se Lisi o Mea e Mafai ona Puipuia Mai le Faʻamaʻi - Faʻamau Faʻatau

O le mea e leaga ai, o le taumafa a le tagata faʻaonapo nei e seasea ona taʻua o le alkali.

O le mea e masani ai, o meaai i aso uma e tumu i fualaau faʻaseʻe ae le o ni meaʻai paleni, ma o le mafuaʻaga tonu lea o se faʻasolosolo o le "olaga atoa" acidosis, poʻo se tulaga faʻamaʻi mataʻutia, lea i le tele o tulaga e mafua ai le atherosclerosis poo le maualuga, poʻo le maʻisuka, fatu faʻapitoa, ma isi, ioe, ala, e le fetaui ma le olaga ...

O le taumafa a le tagata faʻaonapo nei e aofia ai gaʻo tumu, sugars faigofie, masima laulau.

Ae ui i lea, e matitiva tele i fiva, potassium ma magnesium. E le gata i lea, i le taumafa a le toʻatele o loʻo i ai le tele o mea faʻaleleia ma meaʻai e gaosia, o falaoamata, suka, faʻapea foʻi ma le tele o ituaiga o meaʻai e leʻi maeʻa.

O nei meaʻai ei ai valenic acid, ma o nei mea uma e matua aʻafia ai le tele o meaola o meaola o le tino i le tino, faʻaleagaina, faʻalavelave, tuʻituʻi lalo TALOSA lava gaoioiga masani, vaʻaia taʻitasi ma totoga atoa ma tino!

O taimi faigata, ogaoga, faʻalavelave faʻaauau faifai pea e faʻaosofia foi le faʻamalolo o le tino. E teleselau suʻesuʻega na faia i luga o le auala e suia ai le elemene o le toto i le faʻafuaseʻi o le faʻafefe i le acidification.

O se olaga e le taua, e le lava le gaioiga i le ea fou: na o ni nai aso o lenei ituaiga o olaga ua lava lea mo le tulaga o le tagata e faasolosolo ina leaga.

O le mea e leaga ai, o le toʻatele oi tatou e nonofo i lenei setete mo le tele o tausaga, faʻaaogaina i le lagona o le tino, o:

  • setete
  • le le fiafia
  • Faʻafitauli
  • leaga le galuega o le mea e gaosi ai meaʻai,
  • paʻu paʻu (allergies),
  • o se paʻu, o le eleele,
  • uluaʻi migamū ma fufulu paʻu,
  • vave lauulu sinasina
  • le manaʻoga ia "atiaʻe" le tagata lava ia i le malosi e pei o lauti ma kofe,
  • ma isi mea ... o le mea lea e avea ma "masani" ...

O faʻataʻitaʻiga na faʻataʻitaʻiina ai le malosi o aʻafiaga i le faʻaaogaina o le tino o meafale, telefoni feʻaveaʻi, pepa ma isi gaioiga e talafeagai mo se tagata faʻaonapo nei.

O le inu vaiinu, e aofia ai vai mai palasitika palasitika ma le gaosu, o se tasi lea o mafuaʻaga mo le faʻamalolo o le tino ma le le lava o le faʻaaogaina o vai mama.

O mea eseese o le siosiomaga e mafai ona taua o "le faamanuiaina" - o se faafitauli moni lava lea i le lalolagi nei, e leai se aafiaga leaga i le soifua maloloina o tagata, e aunoa ma le leai o se suiga i le masani masani o le acid-base o le tino o le tagata.

Toe faʻafoʻi, toe iloilo le lisi atoa o mafuaʻaga o le acidosis ma le galuega e faʻaumatia ai. Mo le sili atu le aoga, o le ae manaomia le sailia o fesoasoani mai tagata tomai faapitoa.

Ituaiga o Acidosis

O le tulaga masani o le acidity e 7.25 - 7.44.

O le alu i tua atu o le maualuga (7.45) ma le itiiti ifo (7.24) o tau e masani ona taʻitaʻia ai galuega eletise vaivai, faʻaleagaina o le tino, faʻamaʻiina o le protein, lea, i le isi itu, o le mafuaʻaga lea o le oti faifaipea o le tino.

Eseesega i le va o le gasegase totogi ma le le mafaamatalaina.

O le gasegase faʻamalosi e faʻaalia i le maualuga o le eletise, lea e masani ona sui i le tapulaa maualalo ole masani.

Afai o le tau o le faailoga e suia i le itu o le acidic, ona manatu lea o le acidosis e le mafaamatalaina.

O le suiga e mafai ona tupu ona o le tele o le malosi o le malosi o le vailaʻau, faapea foi ona o le le lava o togafitiga o le physico-kemikali ma le physiological mechanisms lea e faatonutonuina ai paleni-faavae.

O le gasegase faʻamalosi e masani ona afaina ai le tino i taimi uma ma e le mafaamatalaina mo ni nai masina poʻo ni tausaga foi, ma e faasolosolo malie lava i le maliu o le tino.

O le faʻamaʻi e mafua mai i le mafuaʻaga e mafai ona gaosia ai le gas (respiratory), ae le o le gas, faapea foʻi ma fefiloi.

E masani lava ona mafua mai le acidosis o le suka ona o le le lava o le aveesea o le carbon dioxide mai le tino poʻo le faʻaaogaina o le gas poo le ea, lea e aofia ai le faateleina o le mamafa o le carbon dioxide.

E leai se gasegase o le acidosis e masani lava ona mafua mai i le tele o nisi o mea e le faʻaaogaina, faʻapea foi ma le faʻaititia muamua o mea e maua i le bicarbonate i le toto.

O ituaiga autu o le kesi o le acidosis o:

  • fiafia
  • gasegase
  • o le acetic acid.

O le metabolic forms of acidosis, e pei o se tulafono, e mafua ona o le tele, iugafono poo le le lava o le fusifusia o oloa gaosia i totonu o mea masini. O lea la, o lenei fomaʻi e mafai ona tupu i le ketoacidosis ma le lactic acidosis.

Ketoacidosis o se mafuaʻaga mafua mai i le faateleina o le plasma content of body ketone, lea e atiina ae ai:

  • maʻisuka
  • gaʻo gaʻo,
  • ogaoga o le insulin hypoglycemia,
  • maualuga fiva
  • ava malosi,
  • hypoxia
  • mu
  • manuʻa
  • ma nisi ituaiga o faʻamaʻi.
  • Lactic acidosis o se maʻi le mafaamatalaina e tupu i nisi o maʻi faʻaleagaina. O lenei mea e mafua ai mea e manaʻomia muamua mo le faʻavaeina ma le faaputuga o le lactic acid i totonu o le toto.

O le acidosis lactic e mafai ona tupu mo sina taimi puupuu ma le faateleina o le muscle, aemaise lava pe afai e le o saunia, e le saunia le tagata e maua le malosi faaletino: i le faagasologa o lenei faagasologa, o le gaosiga o le lactic acid e faateleina, ma ona o le le lava o le okesene, e le lava le oxidized acid.

E mafai ona tupu le faʻamaʻi lactic acid i:

  • ogaoga leaga o le ate,
  • faaitiitia le tuuina atu o le okesene talafeagai i le tino,
  • i le solia o le masani ai o le gaioioiga o galuega fatu.

Ae o le soona oona, o lona uiga o le faaitiitia o le sosolo o mea e leai ni meaola mai le tino o le tagata.

O lenei ituaiga o acidosis e tele lava ina matauina i faamaʻi fatu fatu, lea e faigata ai ona aveese faʻamaʻi phosphates ma meaola oona.

O le gasegase o le Renal e mafai ona tupu ona o le faateleina o le excretion o ions sodium i le urine. O lenei faagasologa e mafai ona tupu, mo se faataitaiga, faatasi ai ma le faaumiumi o le faaaogaina o sulfa fualaau, faapea foi ma nisi o togafitiga.

E le gata i lea, e mafai ona tulai mai le gasegase le fiafia ona o le faateleina o le leiloa o mea taua taua e ala i le vaega o meaʻai (manava, vomiting, faaumiumi le faateleina o le salivation, ma isi).

E masani ona tupu le acidosis pe a oʻo mai le tele o kulimi acidic, lea e mafai ona avea ma vailaʻau, i totonu o le tino o le tagata.

Ae o le faʻafefiloi o foliga o le acidosis, o ituaiga foliga tutusa o nei maʻi e masani lava ona matauina i tagata e maua i le cardiovascular or diseases with respiratory diseases.

Maʻeu! Faʻateleina le gaosia o le acidosis masani ona tupu e aunoa ma ni faʻaʻailoga. E naʻo le suʻesuʻeina o le toto toto ma le fua o le suʻesuʻeina o urine e mafai ona iloa.

Afai o le acidosis e amata ona loloto, ona avea lea o se tasi o faʻamaoniga muamua o se tali mai le respiratory system, o se maʻila mataʻutia, ma isi.

I le tulaga o le acidosis, e mafai ona matauina le leaga o le gaioiga o le tino o le tino, lea e mafai, mo se faataitaiga, ona faamatalaina e pei o le moe, levalea, le iloa o le mafaufau, ma le le mautonu o galuega autasi.

E tele lava ina tupu aʻe le anapogi faʻamaʻi, faʻamaʻi faʻasalalau, gasegase cardiogenic, toilalo o le ate, faʻateleina o le urupa i totonu o le toto, vailaʻau oona, ma le manava i tamaiti.

O faailoga o le gasegase metabolic e aofia ai faʻafitauli eseese o le gaioiga ma le mafaufau. Ae maise lava, o se tagata maʻi ua moe, le mautonu ma faailoga uma o le le fiafia.

I le le lava o le inisalini, e matauina ai le puipuia o togafiti o le tendon, faapea foi ma le faaitiitia o le maso skeletal muscle.

Ae o le gasosisosisini, o le masani ona tupu aʻe i le tumama o le tino, lea e masani lava ona aliali mai i se suiga i le foliga mai o se tagata maʻi.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le lanu o le paʻu e suia, poʻo mata e faʻafefeteina ma susulu. I le taimi lava e tasi, o le tulaga o le mafaufau o le tagata maʻi e suia foi: i le taimi muamua, e aliali mai le euphoria ma le tautala.

Faʻatasi ai ma le atinaʻe atili o le faʻamaʻi, faʻaleaoga, faʻaalia o le popole, lea o le a faasolosolo malie lava ona oʻo atu i le mafaufau loloto.

I lenei tulaga, o le voluma minute o le manava, e pei o se tulafono, faʻaitiitia le faʻaitiitia.

Afai e aliali mai le arrhythmia respiratory, o le mea lea o loʻo taʻu mai ai se faʻalavelave taua o le nofoaga autu o le respiratory center, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le faʻalogoina o le nofoaga faʻasaʻo i le carbon dioxide.

E le gata i lea, o le okesene o loʻo i totonu o le toto e faʻaauau pea ona paʻu ma o le a matelaina le matelaina o le okesene, lea e oʻo atu ai i le gasegase metabolic. I lenei tulaga, o se tagata ua i ai le faateleina o lona fatu, ua aliali mai le arrhythmia fatu.

Afai e le amataina togafitiga i le taimi, ona oʻo mai ai lea o se gasegase acotamala, lea e masani ona iu i le oti, e mafai ona paʻu i se tagata maʻi.

Taua o faʻafitauli o le cardiovascular o loʻo iloa i le acidosis, e faʻalagolago lava i faʻafitauli o le electrolyte. O le toto ma le gaioiga o le fatu e masani ona faʻaititia. I le faʻamalalaina, le maualalo o le sodium ma le toto, o le a pa'ū.

E masani lava, o gasegase ua i ai le faateleina o le fatu, faapea foi le eseesega o le fatu fatufatu, ae o le maualuga o le palaseta i le toto, atonu e faaitiitia ai le fatu, i se isi itu. Luga o le fausaga

o le eseesega o le mimi e amata muamua ona faateleina, ae o le acidosis faalauiloa, lea e masani ona o faatasi ma se mataua o le mamafa, o le faaitiitia o le aofaiga o le vavalalata vavalalata e matauina.

Faʻatasi ai ma acidosis, e oʻo lava i le leai o se urine i le vevela e mafai.

Mataʻutia! Afai e pa'ū le pH i lalo ifo o le 6.8, ona manatu lea o lenei tau e le ogatusa ma le olaga.

Acidosis Faʻamatalaga

Ina ia maua se faʻamaoniga saʻo, o suʻega o toto ma urine e faʻataʻitaʻiina e le fomaʻi. O suʻega o le toto e mafai ona fuafua ai le ituaiga acidosis.

I nisi tulaga, o nisi suʻesuʻega e mafai ona faʻatulagaina e fuafua ai mafuaʻaga o le acidosis.

Mo le suʻesuʻeina o le acidosis (ma, o le mea lea, mo se suʻesuʻega saʻo ma le TULAGA TAU TUPE) E manaʻomia uma suega suʻega suʻega talafeagai, lea o le a faatonuina oe e le fomaʻi!

Afai o le paleni o le acid-base e maua e suʻega a le laboratory e itiiti ifo i le 7.35, o le faʻamaoniga lea o le i ai o se vavave o le acidosis, pe a faʻapea o le a gasegase le tagata maʻi ile falemai vave.

Faʻatonuga Faʻatonu

O le faʻamaoniga o loʻo manatu i ai i aso nei o se faʻalautele tele o le lalolagi faʻaonaponei. Ae mo le galue masani o tatou tino, e tatau ona faatumauina lona siosiomaga i totonu ma le malosi o le tino i le tumau tumau. Talu ai o le eletise masani o se tau o le pH ma faʻamaoniga o le 7.35-7.45, o le acidosis o se tulaga faʻaleagaina lea e faʻaitiitia ai le eletise ile pH 7.35.

O mafuaʻaga mo le faʻamalolo o le tino o ni mea taua ia, e pei o se siosiomaga eleelea, o se olaga masani lea e itiiti lava ni gaioiga ma, e moni, o se mea le talafeagai. O nei mea uma e mafua ai le le lelei o le olaga i le tulaga o le ulu o le ulu ma le vaivai.

O le mea e leaga ai, o se tagata faʻaonaponei e 'ai i aso nei oloa ia e oʻo atu ai i le fausia o le acidosis i totonu ia te ia. E le gata i lea, o se mea sese le mafaufau faapea o mea taumafa oona e mafua ai le acidification poo le acidosis i totonu o le tino. O le mea lautele, o meaola o se taunuuga o le metabolic process in the body during the breakdown and processing of products that contain fat, hydrocarbons, phosphates, amino acids containing sulfur.O se taunuuga o le vaeluaina o nei vailaʻau uma, o loʻo maua mai ai meaola o le natura, lea e mafai ona faʻasalaina e fagu fualaau faisua fou ma fualaau aina e ulu atu i le tino, faapea foi ma mea alkaline e mafua mai i le metabolism.

Ina ia faatumauina le paleni o le kulimi ma le paleni, o mea e manaʻomia ai le toto, e manaʻomia foi ma mama ma gaʻo. Faatasi ai ma le fesoasoani a le māmā, o meaola vaivai e afaina mai le tino, ma e le mafai ona faʻaogaina e fatugaʻo. E le gata i lea, o meaʻai a le tagata, o lona mafaufau ma e oʻo lava i le taimi o le aso e mafai ona afaina ai le malosi o se tino. I le avea ai o se tulafono, o le afa lona lua o le po e faʻaalia i le tele o faʻamalosi o fualaau oona i totonu o le mimi, lea e mafai ona fuafuaina i le aofai o le tasi pasene ma le fesoasoani o se suʻega suʻega. Ma o le 99% o meaola na alu ese mai i le urine i totonu o se setete. O fua masani masani o le pH values ​​e tutusa ma tau mai le 6.2 i le 6.9. Ma afai o nei tau aogā e laʻititi mai le 4.5 i le 6.0, ona faʻaalia ai lea o se aofaiga tele o oloa e ulufale atu i le tino e mafua ai le fausia o meaola i le tino.

E le gata i lea, o faʻamaʻi tuga o le mama, fatuga, poʻo le faʻaleagaina o le tino e mafua ai le acidosis. Ae o le tele o ituaiga o faʻamaʻi faʻasolosolo e mafai ona oʻo atu ai i le acidosis latina, lea o le ai ai se aafiaga leaga umi i le tino. E i ai foʻi faʻamaʻi e mafua ai tulaga faʻaleagaina o le natura rūmati, o neoplasms leaga, caries, faʻamaʻi o le tino, faʻaleagaina o le tino o se natura masani ma le neurosis.

Faʻaaliga faʻamaʻi

Toeitiiti lava o faʻamaoniga uma ma faailo o le acidosis i se auala agamalu po o le agavaʻa e fesoʻotai ma le maʻi o loʻo aʻafia ai. Ae o le ata o le faʻaleagaina o lenei tulaga e faʻalagolago i le maualuga o le i ai o meaʻai i le toto.

I le avea ai o se tulafono, o faʻamaoniga autu o le acidosis o loʻo natia i lalo o faʻamaoniga o le faʻamaʻi autu ma e faigata ona iloa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se foliga malie o le acidosis e toetoe lava a le maua i le tino poʻo nisi taimi e vaivai ai, o le gasea ma le vomiting e maitauina. Ae o le gasegase gasegase ogaoga, o le hyperpnea e iloa ai ia lava, lea e muamua ona faamatalaina e le loloto o le manava, ona sosoo ai lea ma le masani (Kussmaul syndrome). I nisi tulaga, o loʻo i ai faailoga o le faʻaitiitia o le maualuga o le ECG, faʻaleagaina alkali i le gastrointestinal tract. E le gata i lea, o le gasegase ogaoga e mafua ai le atinaʻeina o le vevela o le tino ona o le vaivai o le fatu ma le gasegase i luga o le itu, i le catecholamines, ma mafua ai foi ona ofoofogia.

O faʻamaoniga o le acidosis i le pito i tua o se ituaiga fetaui o le manava o le manava ma le vaivai o le i ai o meaʻai i le toto (acidmia) o loʻo faʻaalia nai lo le vaivai nai lo le faʻamaʻi faʻamaʻi ma le respiratory acidosis. I lenei tulaga, o le tino o le tino e faʻalavelave pe afai e itiiti ifo i le 7.2 le pH o le toto. O le aʻafiaga o arrhythmias e faʻapupulaina tele i faʻamaʻi fatu faʻapitoa poʻo nisi faʻafitauli o le metabolism electrolyte. O le iʻuga o le acididemia, o le tali o toto toto ma le fatu i le catechomines ua faʻaitiitia, ma o lenei mea ua mafua ai le paʻu o le toto i le i ai o le hypovolemia poʻo le faateia.

I le acidosis, faʻaleleia le manava, faʻaosoina le insulin, o le protein accelerates, ma le faʻamaonia o ATP ua taofia. Faʻatasi ai ma se faʻalavelave matuia o lenei tulaga faʻaleagaina, o faʻalavelave faʻasolosolo i totonu o le faiʻai ua faʻalavelaveina, lea e faʻapogai ai le le mautonu ma le gao.

O le foliga lapopoa o le acidosis metabolic e faʻaalia i le manava pe leai foi le toto i le tino. O le mea masani lava, o lenei mea o loʻo faʻamatalaina e le siako acidosis, lea e faigofie ona iloa i le suʻega faaletino. O le faʻaitiitia o le toto e aofia ai le faʻamaʻavaʻaina, pa'ū toto, faʻalavelave, poʻo le maʻi fatu. O se uiga iloga o le gasegase gasegase gasegase i totonu o se tamaitiiti, faatasi ai ma le le atoatoa o le galuega, atonu o lona alualu i luma lemu. O se amataga vave o polyuria o loʻo faʻaalia ai le i ai o le ketoacidosis o le maʻisuka ma muamua le maʻisuka na maua. O togafitiga faʻapitoa o metabolic processes e faʻaalia e ala i le faʻasalaga poʻo le faʻasalaina o se uiga lautele.

Faʻasalaga ma le gasegase gasegase e matauina i se talaaga o le le mafaia o le ate, maua ai le fatu, faaletonu.

O faʻamaoniga o le fale e aofia ai suiga i le eletise, glukose, nitrogen oona i totonu o le toto, ma le urine.

I le fiaai po o le le lelei o taumafa, ketosis ma le gastroenteritis e atiaʻe. E le gata i lea, faatasi ai ma le le atoatoa, ua tuufaatasia ai se vaeluaga maualuluga masani.

Acidosis ma le alkalosis

O le tele o togafitiga faʻaleagaina e tutupu i totonu o le tino e mafai ona aʻafia ai le paleni o meaola ma faʻavae i lona siosiomaga i totonu, mafua ai le acidosis (acidification) ma le alkalosis (alkalization).

Faatasi ai ma le gaosia o le acidosis ma le alkalosis, o se suiga i le aofaiga tele o le carbonic acid ma le sodium bicarbonate e tupu, ae o le fua faatatau e tumau pea le 1:20.

O le faʻamaʻiloga ma le pallosis o meatotino faʻatauvaʻaina o tulaga ia e le tupu ai suiga e le gata i le aofai atoa o mea aoga ma le konalis, ae faapena foi i se suiga o nei fuainumera pe agai atu i mea faʻasaina poʻo le faʻavae.

Faailoga o le faʻalavelave faʻalavelave faʻalavelave, e le pei o le leai o se manava o le tino, o le faʻalavelave i totonu o le toto o le carbon dioxide ma le tele o faavae.

O le tino e le o le respiratory acidosis e masani lava ona atiina ae i totonu o le tino ona o le faaputuputuina o ituaiga metabolic eseese e le i maua ai le oxidation. O nei mea e aofia ai le lactic acid, acetoacetic ma hydroxybutyric. O se vaega tele o tino o le ketone e tupu pe a maualalo le glycogen i le ate e mafua mai i le malosi o le pala, e le o le tala o le matelaina o le okesene, ma ua faʻalavelaveina le taamilosaga o le acetic tricarboxylic. E le gata i lea, o tulaga eseese o le natura na o le saofaga i le faateleina o le maualuga o le tino o le ketone i le tele o taimi, e ui lava o le taua tele o ia mea e mafua mai i fatugaʻo i le ituaiga sodium ma le potassium salts. Ma o lenei mea o le taunuuga o le leiloa o se fuainumera tele o le alkalis ma le atinaʻeina o le acidosis.

O se ituaiga puupuu o le acidosis e mafua mai ona o le malosi malosi o le tino ona o le faia o le lactic acid. O lenei mea e mafai ona faʻaalia i faʻamaʻi o le fatu ma mama e le o aʻafiaga o le matelaina o le okesene. Ae faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o le fatu fatu o amines, sulfates, phosphates, acidosis metabolic or excretory, e mafai ona fausiaina. I le avea ai o se tulafono, o le tele o faʻamaʻi pipisi e ogatasi ma faʻamaʻi tutusa.

I le manava, ua leiloloa se aofaiga tele o le alkali, sosoo ai ma le atinaʻeina o le acidosis metabolic, poo le suavai toto i lalo o le enterostomy. O le iʻuga o lenei acidosis, o loʻo aofia ai ma le faʻaogaina o mea faʻapitoa e faʻamaonia ai le faʻamautuina o le falemaʻi ma le eleele.

Ina ia taui mo suiga i le pH o le toto lea e tupu i totonu o le tino, o le saoasaoa o le ulu atu i le galuega o mea e aafia ai le faʻaitiitia o mea faʻateleina i vai i fafo atu o sela o uiga ia. I le taimi lava e tasi, latou te fegalegaleai ai ma le konalis o le faʻaoʻoina o suauʻu ma le vai i tua atu o latou. O le iʻuga, o le faʻaititia o le pallosis, ma o le acidosis faʻalautele.

O le Hyperkalemia ua manatu o se faailoga taua o le acidosis. O le tele o le tele o vailaʻau o le hydrogen e vaevaeina i le ponaivi, pe a fai e fefaʻatauaʻi ai mo le faʻaogaina o le vaega o le skeleton. Mulimuli ane, o le sodium ma le calcium e ulufale atu i le toto mai ponaivi, ma o lea, e le ogatasi ma le talaaga o le umi o le gasegase gasegase ogaoga, faamaluluina, o lona uiga o le osia o le ponaivi, ua matauina. O lenei mea e faʻaleleia ai le maualuga o le faʻaogaina o le calcium, sodium ma le potassium i le plasma toto.

E le gata i lea, o le acidosis metabolic e mafua mai i le ulufale atu i capillaries ma veins o se aofaiga tele o le acid ma le faaitiitia o le carbon dioxide. Ae ui i lea, o le malosiaga malosi o le carbonate e fesoasoani e faʻaitiitia ai le faʻavaeina o le carbonic acid mai i meaola. E matua le maluelue ma vai ma carbon dioxide e vave ona fausia mai ai. O lea la, e amata ona galue le toto toto. O se taunuuga, manava le manava, faʻalauteleina le gasegase fou i totonu o mama, ma o le tele o le carbon dioxide e faʻasaʻolotoina mai le toto seia toe faʻafoʻi le paleni i le va o le carbonic acid ma le sodium bicarbonate. I le taimi lava e tasi, hyperchloremia ma hypernatremia e faʻaauau.

I le tulaga o le faamutaina o le lele mai o le tino, o le faaputuputuina o le carbon dioxide i totonu o le tino ua matauina ona avea ai lea o le acidosis ma se mea e leai sona aoga.

O fatuga i le faagasologa o le taui mo le acidosis o se mea e le taua, ona o se vaega itiiti o le bicarbonate ua faia ma filiga i totonu, ma oi latou oe na pasi i le filtration ua maua le reabsorption. Ae i le taimi lava e tasi, o le maualuga o le elemene i le urine e mafua ona o le taua tele o mea e mafai ona fesoasoani ile titratable. O le tele lava o nei mea e leai ni mea e maua mai ai.

O le faʻamaʻi ma le pallosisi e mafai ona mafua ai faʻafitauli eseese o le tino. O lenei mea e faʻaalia i se ituaiga taimi o le mānava, o le pa'ū loloto o le tino vascular, o le solia o le gafatia o le vascular bed e faatatau i le toto, ma le faʻaitiitia o gaioiga fatu ma le toto. O le iʻuga, o le toto i totonu o fatugaʻo ua faʻaitiitia, ma ua faʻalavelaveina auala o le filtration ma le taofiga. I le avea ai ma tulafono, o nei tulaga faʻaleagaina e mafua ai suiga i le galuega o le vai ma le faʻamaonia eletise.

O se taunuuga o le umi o gaioiga o le acidosis ma le alkalosis, o ponaivi e mama, ma ua faaleagaina le ponaivi. I le taimi lava e tasi, o le aofaʻi o le palasia o le a faʻaitiitia i totonu o le muso o le myocardium, ma o mea uma o le cation i le plasma e faʻateleina. O nei faagasologa uma e avea ma mafuaʻaga o le atinaʻeina o maʻi faʻapitoa. O se taunuuga, o le myocardium e atiina ae se lagona le mautonu i le adrenaline, lea e ono mafua ai le fibrillation. E le gata i lea, ua faia ituaiga eseese o feeseeseaiga, ua suia suiga o le ECG, ma ua faaitiitia ai le gaioiga o le fatu. Ae o le solia o le paleni o le eletise e mafua ai le taofia o le le mautonu o neura ma maso. E le gata i lea, o le faateleina o le maualuga o le suavai i fafo atu o sela e mafua ai le gasegase o le edema ma le faamalolo o le tino.

Faʻatasi ma le acidosis, o le carbon dioxide e faʻapupulaina i le toto ona o le afaina o le ea, o le edema pulmonary, o le niumonia, o le hypoventilation, craniocerebral trauma, hypertension intracranial, hemorrhage, and high levels of carbon dioxide in the environment where the person is located.

Lactic Acidosis

O se tulaga faʻaleaga lea e maua ai le tele o le lactic acid i le toto. Laosis acidosis e faʻailoaina i ni auala autu se lua: ituaiga (A) ma le ituaiga (B). Faʻatasi ma le ituaiga muamua, e iloagofie ai isi mea anoxia, ma le ituaiga (B) o nei faʻaaliga e le o matauina.

O se foliga iloga o le D-lactic acidosis o loʻo i ai i latou o loʻo i ai le faʻaogaina o le tootoo laiti pe faʻapitoa. Faʻatasi ma le talaaga o le gaosia o le enzymes e siama, o le lactic acid ua faia, lea e mafua ai le faateleina o le atinaʻe o le acidosis e fesootaʻi ma le vaeluaga o anions, faapea foi le gaʻo po o le valea. I le taimi lava e tasi, e tumau le lactate.

Lactic acidosis type (A) e sili atu ona taatele nai lo isi, ona o ituaiga eseese o le teʻi. O le faavae o le pathogenesis o lactic acidosis o le uu o le tino, mulimuli anexia, ma le faaputuputuina o le hydrogen ma lectate ions. O le fua o le ate o faʻamamaina mai le lactate faʻaitiitia ona o le mea moni o le faʻafefeteina i le celiac o le uaea ma le uaʻi o le hepatic ua faʻaitiitia, ma o loʻo faʻateleina foi le suʻesuʻega o le originally hepatocellular. I le maualalo o le pH pe i se aoga o le 7.0, o fatugaʻo ma le ate e mafai ona maua ai le lactate. Togafitiga o se tagata gasegase i le siaki lactic acid e aofia ai le faasaʻoina o mafuaaga mafuaʻaga o le faateia, talu ai ona i ai se vavalalata vavalalata i le va o le lactate maualuga ma le tino.

E le gata i lea, o le hypoxia ogaoga ma le ogaoga e mafai ona mafua ai le fausia o le acidic lactic o lenei ituaiga, lea e tupu i le asphyxiation, o le edema pulmonary, o le tulaga o le asthma, o se faaupuga maualuga o le maʻi masani o le toto ma le aveesea e le carboxyhemoglobin, methemoglobin, hemoglobin oxygen.

Laititi acidosis (B) e faʻafuaseʻi ona tupu, i le vaeluaga o le tele o itula. O mea e mafua ai le atinaʻeina o lenei tulaga faʻaleagaina e le o malamalama lelei i ai. Ua manatu e faapea o le fausia o le acidic lactic o lenei ituaiga e aafia ai i le faagasologa o le solia o le faaleagaina o le suauu. O le tele o taimi, o se tulaga ogaoga o lenei tulaga e mafua ai le le atoatoa o le tino, lea e faigata ai ona iloa ma ese mai le ituaiga (A). I le faʻaopoopoga, o le ituaiga (B) lactic acidosis o loʻo faʻamatalaina e tolu subtypes.

I le tulaga muamua, o lenei ituaiga o acidosis e mafua mai ona o le maʻisuka, fatu fatugaʻo ma le ate, faʻamaʻi, tulaga faʻamalosia, ma neoplasia. O faʻafitauli o le ate i le faʻatasi ma le siako lactic e oʻo atu ai i le maʻi pipisi ma le cirrhosis. I le tele lava o taimi, o le faaletonu o le tino ma le foliga masani o loʻo faʻatasi ma lenei acidosis, e ui lava e leai se sootaga faapitoa i le va oi latou. E le gata i lea, siama, leukemia, maʻi o Hodgkin, lymphoma lautele, melemema, epilepsy e mafai ona mafua ai le tupu o le lactic acidosis.

O le vaega lona lua o loʻo faamatalaina i le tupu o toxins, vailaau faʻasaina ma vailaʻau e mafua mai i le faʻaalia. I lenei tulaga, o le maualuga o le lactate i le toto e faʻateleina ai.

O le lona tolu o le lactic acidosis e seasea ma e mafua mai i le glycogenosis o le ituaiga muamua ma le faaletonu o le bisphosphatase fructose hepatic.

Mafuaʻaga o le lactic acidosis

O le tele o taimi, e tupu aʻe le acidosis lactic i le ituaiga o maʻisuka ituaiga 2 i maʻi oe, e le o le talaaga o le maʻi maualalo, na afaina ai le faʻaogaina o le myocardial poʻo le faʻamaʻi.

O mafuaʻaga autu e fesoasoani i le atinaʻeina o le lactic acidosis i le tino e pei ona taua i lalo:

  • okesene o matelaina o gaʻo ma totoga o le tino,
  • le atinaʻeina o le anemia,
  • o le toto toto e mafua ai le leai o se toto,
  • ogaoga o le ate
  • o le i ai o le le atoatoa, atiaeina aʻo aveina metformin, pe afai ei ai le faailoga muamua mai le lisi maoti,
  • maualuga ma sili atu le malosi faaletino i le tino,
  • le tulai mai o se tulaga faateʻia poʻo sepsis,
  • faʻamalosi mai le loto
  • o le i ai i totonu o le tino o le maʻisuka e le pulea le maʻisuka ma pe afai e ave se vailaau oona o le maʻisuka,
  • le iai o nisi o faʻafitauli o le maʻisuka i le tino.

O le tulai mai o togafitiga e mafai ona maua i tagata soifua maloloina ona o le aʻafiaga i le tino o le tino o nisi tulaga ma i latou e maua i le maʻisuka.

O le tele lava o taimi, e tupu aʻe ai le acidosis susu i le maʻisuka e aʻafia ai le tulaga o le le pulea o le maʻisuka.

Mo le maʻisuka, o lenei tulaga o le tino e matua le manaomia ma matautia, talu ai i lenei tulaga e mafai ai ona atiaʻe se lactacidic coma.

Lactic acid coma e mafai ona oo atu ai i le oti.

Tuua Lau Faamatalaga