Carotid Plaques: Togafitiga

O se tasi o maʻi sili ona lamatia o le vascular system o le atherosclerosis, e afua mai i le fesuiaiga o vaʻa toto. Afai oi ai le faʻavaeina o pulu cholesterol i totonu o le carotid artery - o le atherosclerosis lenei o le garotid arteries. O le fesuiaiga o nei vaa e ui atu i vaega o le pusa, ua, faiʻai ma le tuuina atu o le toto i le faiʻai o le tagata e mafai ona oo atu ai i le ogaoga o le faaleagaina ma iu ai i le paʻu.

Aiseā e faʻaalia ai ni atherosclerotic plate i totonu o gaʻo? I le avea ai o se tulafono, o le atherosclerotic plaque i luga o le carotide o loʻo fausia pe a uma ona faʻaleagaina isi vaʻa o le tino.


O le mafuaʻaga o le fausiaina o papa atherosclerotic ua faʻamoemoeina:

  • amioga leaga e pei o le ulaula ma le ava malosi,
  • toto maualuga
  • mamafa tele
  • amio le taua
  • meaai le lelei
  • faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le tino o le endocrine,
  • i le i ai pea i taimi uma

O le mea e leaga ai, i le lalolagi faʻaonaponei, e tele naua tagata e taʻitaʻia se ituaiga o olaga, lea e faʻamatalaina ai le lata mai o lenei faʻamaʻi.

E le gata i lea, o loʻo i ai se vaega o le faitau aofaʻi o le aʻafiaga o le atinaʻeina o faʻamalolala i totonu o le carotid ario ma isi vaʻa o le tino e faʻalautele. Matou te lisi i latou:

  • o lenei vaega o le faitau aofai e aofia ai tagata matutua. Ua faamatalaina lenei mea e ala i le mea moni e faapea, i le matua, o le vaivai o puipui o toto toto ua faaitiitia,
  • tagata e mafatia i le toto maualuga. Talu ai ona o le faʻaauau pea o le vaʻaia o vaa, ua faʻaitiitia ai foi lo latou gafatia ma ua sili atu ona faigofie i ni manuʻa eseese,
  • atherosclerosis o le garotid arteries e mafai ona atinaʻe i tagata e maua i le maʻisuka, talu ai o lenei faʻamaʻi ua leiloloa le avanoa o le vaeluaina o lipoproteins maualalo,
  • o le genis predisposition e mafai ona mafua ai le cholesterol plaque.

O se tagata e aʻafia i se vaega o aʻafiaga ma i le taimi lava lea e taʻitaʻia ai se ituaiga olaga e fesoasoani i le amataina o lenei maʻi e tatau ona matauina e le fomaʻi, pe a oʻo i le atherosclerosis o le garotide arteries e mafai ona atiaʻe.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o le garotid arteries, o ona faailoga e le iloa muamua.

I le avea ai o se tulafono, o le taimi muamua o le faʻamaʻi e maua i le taimi e faʻamaonia ai soʻo se isi maʻi faʻafuaseʻi.

Ae ui i lea, e oʻo lava i le amataga o le faʻamaʻi, o mea nei e tupu i le faiʻai ona o le okesene:

  • vaivai,
  • faigata faigata,
  • tigā
  • vaivai i le ulu
  • tinisitus
  • mafaufauga mafaufau.

Afai e tupu nei faailoga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le fomaʻi.

Faʻatasi ai ma le atinaʻe atili o le faʻamaʻi, o le faʻalavelave o le gaʻo o le garotid e faʻaitiitia atili, lea e mafua ai le osofaʻiga o le mea faʻapitoa, lea o le a le toe i ai se tasi aso.

O ona faailoga o loʻo i lalo:

  • upu le atoatoa
  • i le itu tauagavale po o le mata agavale, o le vaaiga mamao ua matua le atoatoa pe ua leiloa atoatoa,
  • le mautonu,
  • le mautonu i le itu tauagavale po o le itu taumatau o foliga ma foliga vaaia o le tutusa i totonu.

O le aliali mai o le itiiti ifo ma le tasi le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai le tele o le aʻafiaga o le atinaʻeina o le ischemic. Vaʻai vave i se fomaʻi.

Ituaiga faʻamaʻi

E tele ituaiga o faʻamaʻi:

  1. Mo le atherosclerosis, e le itiiti ifo ile afa. E lava le suia o le ituaiga olaga, fesuiaiga i se soifua maloloina lelei ma le gaioiga faaletino, ma e mafai ona e aveesea le tele o le cholesterol i le toto.
  2. O le isi ituaiga e taua o le atherosclerosis o le garotid arteries ma e manatu o se tulaga maualuga o le maʻi. O le papa i totonu o le kariota e tapunia ai le lumena i totonu o le vaa mo le silia ma le afa. Faailoga o le maʻi ua uma ona vaaia. O lenei ituaiga faʻamaʻi e togafitia i fualaau faasaina. O taotoga foi e ono manaomia. O le le amanaiaina o togafitiga e mafai ona iu i le maliu o le maʻi.
  3. O le isi ituaiga o lenei maʻi e taua o le multifocal ma o loʻo faʻaalia i le atinaʻeina o suiga ogaoga i le tino o le tagata. Ua le aoga le togafitiga o vailaʻau, o le taotoga ona o le faʻaleagaina o le hemodynamic e le saogalemu.

Faʻailoga

O suʻesuʻega faʻamaonia o lenei faʻamaʻi e faapenei:

  • o le fomaʻi, i luga o le faʻavae o faitioga a le tagata maʻi, muamua e faʻamatalaina ai se ultrasound e faʻaaoga ai soʻo seisi mea. A maea ona iloiloina le suʻesuʻega, o le a faia se faaiuga e uiga i le toto toto ma le fausaga o toto toto,
  • afai e manatu le fomaʻi e le lava le ultrasound e iloa ai lenei faʻamaʻi, ona mafai loa lea ona faʻatulagaina le suʻesuʻega. Faatasi ai ma le fesoasoani a le x-ray radiation ma le faʻaaogaina o le eseesega, o le ata o le fausaga o vaʻa o le tagata maʻi ua faia
  • e mafai ona latou faʻatonuina le togafitiga o le magnetic resonance, o se faʻasalaga e le mafai ona faʻaaogaina e suʻesuʻe ai e le gata i le tafe toto ma le fausaga o gaʻo o le tagata maʻi, ae faʻapea foi le setete o tamai vaa,
  • E le o se mea e masani ona tusia i le angiography, e ui lava o sea suʻesuʻega e mafai ai ona maua ma vaʻavaʻai i suiga uma na tutupu i totonu o vaa. Ae o le avanoa e faʻaleagaina ai le papa ma maua ai soʻo se faʻalavelave, e aofia ai le faʻailoga o le ischemic, e maualuga tele ma se suʻesuʻega faapena.

O metotia nei o loʻo faʻaaogaina i le togafitiga o le atherosclerosis o le gataifale:

  1. O se aafiaga lelei, aemaise i le amataga o le atinaʻeina o lenei maʻi, e mafai ona maua e aunoa ma le faaaogaina o fualaau faasaina. O le tagata maʻi e tatau ona suia lona ituaiga olaga, e fesoasoani ia te ia e fai se meaʻai faapitoa, alu i vasega i togafitiga o le physiotherapy, potu massage. O nisi taimi e lava lenei e faʻamalolo ai se faʻamaʻi pipisi.
  2. Ina ia mafai ona afaina vai toto ma faʻamaʻape ai pusa o le cholesterol, o vailaau e faʻamaonia. O le fea e sili ona fetaui ma le tagata maʻi o le a fesoasoani i le fuafuaina o suʻesuʻega faʻamaʻi.
  3. I le tulaga pe afai e le mafai ona faʻaumatia le faʻamaʻi ma le fesoasoani o fualaau, o lona uiga o le atherosclerosis i totonu o vaʻa o le katerika ma isi gaʻo o le tino ua mafua ai suiga e lamatia ai le ola, o le taotoga ua faatonuina. O metotia eseese e faʻaaogaina e togafitia ai suiga o le atherosclerotic i totonu o gaʻofale (ICA). O se tasi oi latou o le vevela, pe a faʻapalaina se vailaʻau faapitoa i totonu o le vaa, faatasi ai ma le fesoasoani lea e faʻamavae ai le ola o le cholesterol i totonu ole gaʻo. I lenei tulaga, e mafai ona e maua se faʻalavelave i le ituaiga o gasegase. I le togafitiga o le laser, o le vevelaina o le pusa e mafua mai i le gaoioiga laser e tupu. E mafai ona aveese plaques i le faʻaaogaina o faʻataʻaiga faʻataʻitaʻi. O lenei auala o le gasegase vavalalata, pe a iai se vavaeesega o fusi o arteries ma le aveesea mai o le cholesterol, e sili ona aoga. O le taimi o le toe faʻaleleia pe a uma le taotoga e itiiti lava. E mafai ona aveese plaques i le faʻaaogaina o le angrotlasty carotid ma le pipisi. E faia se mea itiiti. O le faʻapipiʻiina o se pulu i luga o le nofoaga o le taina o le vaʻa e puipuia ai lona faʻaititia atili. A faʻaaogaina togafitiga faʻapitoa, e tatau ona e iloa seʻi vagana ua faʻaumatia mafuaʻaga e mafua ai lenei faʻamaʻi, o le a toe faʻaalia le faʻaalia o faʻamaʻi pe a mavae sina taimi.
  4. E lelei le togafitiga o le faʻamaʻi e faʻaaoga ai metotia a tagata. I le taimi lava lea e tasi, e mafai ona e inu i mea teuteu ma mea faʻaleagaina a valerian ma tinawort ua iloa e tagata uma. Latou te maua se lagona toʻafilemu ma fesoasoani e faʻaleaʻoina toto toto. A faʻaaogaina le hawthorn, o le toto e tafe atu i le faiʻai o le ulu ma le toto maualuga e masani lava. O le faʻaaogaina o le solofanua e fesoasoani i le faʻafefeina o le toto ma faʻamaonia ai le gataifale gaʻo. Rosemary ma le sea buckthorn e faʻafefeteina, o le faʻaaogaina o fualaau a tagata mai le kālati e mafai ona afaina ai lipid metabolism. Ae i le taimi lava e tasi, e taua tele i le tagata maʻi ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ina ia le afaina ai o ia lava. O le faʻaaogaina o ni laau faapitoa e mafai ona mafua ai le thrombosis poʻo le oʻo foi i le stroke. Ua leva ona faʻaaogaina tagata i togafitiga o faʻamaʻi eseese o lago. I le taimi nei, o le hirudotherapy ua masani ona faʻaaoga, e aofia ai ma lenei faʻamaʻi. Ae e tatau ona maitauina e tatau ona faia i na o falemaʻi.

Puipuiga

O le puipuia o le atinaʻe o le faʻamaʻi ma togafitiga faʻapitoa tau togafitiga o le atherosclerosis o le garotide arteries, o fautuaga nei e tatau ona mulimulitaia:

  • lafoaia le masani o le ulaula ma inu ava malosi,
  • leiloa le mamafa
  • meaʻai talafeagai e taua tele i le puipuia o lenei faʻamaʻi matautia. E sili ona aoga o meaai e aofia ai le potassium: kukama, beets, bananas. O le faʻaaogaina o le suauʻu o sana i salakeke e aoga tele. O le taumafaina i aso taitasi o le meli, sami buckthorn vine, fualaau mamago o le a taofia ai le fausia o le tuputupu aʻe o le cholesterol i le tino,
  • taumafai e faatea ese tulaga faigata o le olaga,
  • tuʻuina atu se olaga ola solo,
  • i le i ai o le maualuga o le toto maualuga, faʻamaʻi o le endocrin system, atherosclerosis, e manaʻomia le suʻesuʻega faafomaʻi.

E le faigata ona mulimuli i nei puipuiga, ae o le a taofia ai se faʻamaʻi matautia. Ma e taua tele pe'ā e mauaina le faailoga muamua o le atherosclerosis o le garotid arteries vave alu i se fomaʻi i se fomaʻi.

Le faʻagasologa o le tuʻuina o maʻa i totonu o vaʻa toto

I le avea ai o se tulafono, o puipui o arteries e i ai se fausaga lamolemole. Ona o lenei mea, o le toto e tafe lelei i totonu o totoga uma. Ae ui i lea, i lalo o nisi tulaga, e vaʻa vaʻa vaa, talu ai o atherosclerotic plate o loʻo i luga oo latou puipui. E mafai ona aofia ai le cholesterol, calcium, ma isi lipid. Faʻatasi ai ma faʻamaʻi pipisi, o le a mafai ona faʻamalo atoa ia gaʻo. O le toto toto i le ulupulu e faʻalavelaveina.

O le Cholesterol i totonu o le carotide o se tasi lea o mafuaʻaga o le stroke. I nisi o tulaga, o le maualuga o sea ituaiga tulaga ua avea ma vevesi. I le taimi lava lea e tasi, e amataina ai le faʻaogaina o le toto, e tupu ai le toto, e le gata ina paʻu ai le uaea, ae e alu foi ma le tafe toto.

Faʻatulagaina o vae o lipid plaques

O le vaega muamua o lenei faagasologa o le lipoidosis. I lenei tulaga, e maua ai lanu lanu samasama, e lanu lanu samasama. Faatasi ai ma le alualu i luma o le faamai, latou te fesootai i fasi pepa. Ma le isi (i le laasaga o le liposclerosis) lipids e faʻaleagaina ai le puipui o le vaa, o le skeleton o le paʻu lava ia ua faia. E mafai ona faʻamaluluina, pe faʻatasi ai ma se fale tele. Papatusi o le vaega mulimuli e faʻaleagaina le toto. O le mea mulimuli o le faʻavaeina o le maʻalaʻau faigata cholesterol. Le maualuga o le toto maualuga, faateleina le saoasaoa o le toto - o na taimi e mafai ona oo atu ai i le faaleagaina o le faamaoni o le lipid formation. O le lumenia o le vaa e mafai ona tapunia atoa i le tulaga o le faaputuga pepa.

O a mafuaʻaga o pusa cholesterol?

O le atherosclerotic plate e aliali mai i totonu o le carotide i le tele o taimi pe afai ua aafia isi vaʻa o le tino. O le saofaga i lenei gaioiga o ni mea taua e pei o le ulaula, le lelei o mea taumafa ma le tele o meaai leaga. E faʻapupulaina foi le maʻi ona o le maʻisuka, toto maualuga (maualuga maualuga). O le faʻateleina o le thrombosis e ono faʻaosofia ai le tupu o mea o le cholesterol.

Faailoga o le maʻi

Ole amataga o le maʻi e mafai ona tupu e aunoa ma ni faailoga. Ae peitai, afai o se plaque e atiina ae i totonu o le carotid o lona uiga, o faailoga o le atherosclerosis e pei ona taua i lalo: ua maʻi le maʻi, ua faateleina le vaivai. E le gata i lea, o se tagata e faitio i le tingling uiga ese, e masani lava i le tasi afa o le tino. Pulea o le tasi vae (lima poʻo le vae) atonu o le a leiloa. Ua galo le mafaufau. O le isi faʻailoga i totonu o le carotide o loʻo mafua ai faʻamaoniga e pei o le faʻafefeteina o le tautala, faʻaitiitia ma le atoa le leai o se vaaiga i le mata. O le faalumaina e mafai foi ona tupu.

Afai e iai ni faailo, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi. E ui o nei faʻaaliga o osofaʻiga faʻapitoa e mafai ona mou atu pe a maeʻa se taimi faapitoa, e le mafai ona le amanaiaina. O le totogia tatau o le solia o lenei natura e mafai ona taofia ai le paʻu.

Faʻamālōlō togafitiga

Afai o pusa o loʻo maua i le carotid arth, o togafitiga atonu o vailaʻau. Ua faatonuina e le fomaʻi togafitiga e maualalo ai cholesterol - statins ("Krestor", "Lipidor", "Zokor"). O le lipid metabolism e faʻapitoa foi (Clofibrate, Gemfibrozil, Faʻamolemole). O tagata faʻapitoa e faʻaaoga vailaʻau e maua ai le toto i le masani. O vailaʻau faʻaaoga e faʻaaogaina lea e taʻitaʻia ai le toto. O lenei mea e taofia ai le faia o pupuni. E fautuaina e le fomaʻi le suia o le taumafataga i le faʻaaogaina o meaai ma le maualalo o le cholesterol. Afai e ulaula le tagata maʻi, ona tatau lea ona avea muamua faailoga o le faamai ma se taimi e aveesea ai se amio leaga. O mataupu e sili atu ona ogaoga o le atherosclerosis o le carotid o lona toto e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa.

O le gaʻo uʻamea afaina. Papatusi, taotoga e aveese ai

Afai e ogaoga le faʻamaʻi ma o le tulaga lamatia o le taʻavale e maualuga, o tagata tomai faapitoa e faia taotoga. O le taotoga o le gaʻo Carotid e mafai ona faia e faʻaaoga ai metotia e lua. O le faʻataʻitaʻaiga e aofia ai se mea itiiti e faʻaogaina ai se faʻamalo o le cholesterol. E mafai ona faatino i lalo o le faʻalapotopotoga faʻapitonuʻu poʻo lautele. A maeʻa sea faʻafitauli, e nofo pea le tagata maʻi i le falemaʻi mo ni nai aso. O le aveeseina o paʻu i totonu o le galari o se auala e sili ona aoga ma masani ai togafitiga. Afai e le mafai ona faʻatino lenei taotoga ona o nisi tulaga, ona faʻamaʻiina ai lea o le angioplasty ma le tui i lalo o le faʻaleagaina o le tino. O se mea faigaluega faʻapitoa, o se pusi, faʻapipiʻiina i totonu o le fusi fafine. E ala atu i le pasi o meafaigaluega e manaʻomia mo le faʻaogaina. E mafai e le angioplasty ona e suʻesuʻeina le tulaga o le faaleagaina o le vaa, toe faʻaleleia le lumen.

Faʻailoga o se togafitiga mo le atherosclerosis

O le taʻavale o se taotoga i luga o le gaʻo (pei o isi vaʻa), lea e aofia ai le faʻapipiʻiina o se pito i lalo i lona vaega. O le siama o se paʻu uʻamea e aofia ai siama taʻitasi. O lana galuega autū o le tuʻuina lea o le aluga i se faiga saʻo. O le mea lea, o le aluga e le mafai ona afaina, o le toto o lo o toe faafoi mai i le masani. O sea taotoga e ave ai masini i totonu o le carotide o loʻo faia e pei ona taua i lalo. O le faʻatusatusaga e faʻafeiloaʻiina e ala i se pusi i totonu o le fusi fafine. Ua tuʻuina atu se meaʻai i le vaega i luga atu o le nofoaga ua aafia. O loʻo faʻapipiʻiina, ua faʻasaʻo le vaa. Faʻaaogaina o le ata i luga o le mataʻituina, o se tagata tomai faapitoa e mataituina le alualu i luma o le taotoga. I le faʻasalaga faaiu, ua aveeseina le faamama o le stent ma le pusi.

Toe faʻaleleia taimi

Afai e aveeseina i luga o taotoga ni tui i totonu o le carotide, o le togafitiga foi e talafeagai i le taimi o le maea ai. E tatau ona e saunia mo le mea moni o le togafitiga o le a umi. O vailaau ua faatonuina e puipuia ai le foliga mai o pupuni toto. E taua foi le ave o fuainumera. O mea ia e faʻagesegese le atinaʻe o le atherosclerosis. O le toto e tatau ona mataʻituina lelei. O asiasiga i se neurologist e tatau ona faia i taimi uma, ae maise lava pe a toe faʻaalia mai faʻamaʻi. E taua le manatua o le tui e le mafai ona laveaʻi le atherosclerosis. Ae ui i lea, e mafai ona puipuia le afaina ma matua faʻaleleia le lelei o le olaga.

Fofo faʻapitoa mo pusa cholesterol

Afai o siaki i totonu o le carotid o loʻo maua, o togafitiga faʻatasi ma togafitiga faʻalapotopotoga o le a fesoasoani e faʻaleleia ai le tafe toto, faʻateleina le faʻalauteleina o le lumenia o vaa. O otaota e pei o le valerian, tinawort e faʻaaogaina. Latou te maua se lagona toʻafilemu, faʻalauteleina laʻau. O le solofanua solo i le toto, e fesoasoani e faʻamaonia le gaʻo gaʻo. O le uwthorn ei ai sona aafiaga lelei. E faʻamaonia ai le tafe toto i totonu o le faiʻai, faʻamautuina le fua o le fatu ma le mamafa. O togafitiga faʻapitoa mo le togafitiga o papa, o le faʻaogaina o loʻo faʻaalia ai se uiga lelei - dogrose, sea buckthorn. I luga o le faavae o le rose vao, ua saunia ai se masini (faʻaaogaina o le ava). O ia ituaiga meafaigaluega e faʻaaogaina mo le 20 faʻafefe i le tele o taimi i le aso. Afai e le mafai ona inu le ava malosi, o le selu o loʻo i luga o le siva e faigofie lava ona gaosia.

Laʻau masani e masani ai ma le faʻaaogaina o le kalaka. E faʻamamaina i se foliga mama, ua saunia mea inu ava malosi. Ua faamaonia e faʻaleleia ai le metabolism, ei ai sona aafiaga lelei i le lipid metabolism.

O oloa e aoga mo le faʻasalaina o vaʻa toto

Ina ia faʻaitiitia le numera o faʻasalaga o le cholesterol (tuʻu i totonu o le carotid o), togafitiga ma le puipuiga e tatau ona aofia ai fetuunaiga o meaʻai. E tatau ona e iloa oloa e sili ona aoga mo le atherosclerosis. Komepiiti ei ai se aafiaga lelei i luga o toto. O le palukala o loʻo i ai e lelei tele mo le fatu ma le tino. O le Beetroot o loʻo i ai mea tutusa. O le sua o lea ituaiga fualaʻau e aofia ai le potassium, magnesium, o le tele o vitamini. O se oloa e pei o le suauʻu manogi e maualalo ai le cholesterol.

E matua taua tele i le paseka o faʻi. E fautuaina e faʻaaoga uma mo le maualuga o le maualuga ma mo le atherosclerosis. Faʻamaʻosaʻoina le vailaʻau o le meli toto. O se faleteuoloa o aoga aoga, vitamini. E fautuaina e tagata tomai faapitoa le faʻaaogaina o le meli i taimi uma (pe afai e leai ni faʻamaʻi, allergies). E mafai ona e saunia se paluga o fualaau mamago. Mo le faia o lenei mea, tapuni apricots ua mama, pulu, lemoni, faaopoopo se lua sipuni tele o le meli. Buckwheat e aoga foi. E le gata i lea, o le tele o mea e fiafia i ai, o le sua buckthorn. E aofia ai se mea e puipuia ai le teuina o le cholesterol. E faʻaaogaina fou pe uʻuina i le meli (suka).

Faʻatonuina o le faʻataʻavaleina o gaʻo

O faʻapogai taatele o suiga o le atherosclerosis o:

  • o le faʻaitiitia o le matua i le matua i le tausaga,
  • faʻasologa o togafitiga
  • ulaula
  • maualuga le toto maualuga
  • taumafa le talafeagai ma se tele o meaʻai, falai, suamalie ma mea taumafa, vevela, leai o fualaau faisua ma fualaau aina suamalie, gaʻo susu, iʻa,
E faʻapefea ona fausia le papa o le atherosclerotic?
  • afaina
  • leai se faamalositino
  • misa
  • gasegase gasegase
  • maʻisuka malosi
  • inupia
  • vaisu i le ava malosi
  • siama tumau
  • faʻalavelave masani faʻafefe.

Ma o nisi nei e uiga i atherosclerotic plate.

Togafitiga o Pepa Cholesterol i luga o le Pa

O le metotia o togafitiga o pepa cholesterol i totonu o ipu o le ua ua fuafuaina i le tulaga o le maʻi. I le atherosclerosis, o se aga masani le iloagofie o vaega: i le taimi muamua, pe afai e tumau le lelei o metotia mo le aveeseina o pusa o le cholesterol, o se mea vaivai i luga o puipui o le toto ma lipids e ulu atu ai i le gata i le endothelial. O le tino e tali atu i le mea mulimuli e ala i le gaosia o auupega (macrophages), lea e "pipii" i le lipid formation, ma faasolosolo malie ona faia se papa.

O le vaega muamua e mafai ona avea ma togafitiga o pusa cholesterol i totonu o le carotide i meaʻai faapitoa ma le maualuga o le cholesterol o le toto, taʻalo i taaloga, faʻaaogaina o vailaʻau e faʻaitiitia ai le toto cholesterol (statins), e faʻaaoga ai togafitiga faʻapitoa ma meaʻai (supplements) e faavae i omega- 3 aitema ma le suauu. O tupe mama i totonu o le carotide o le suauu e mafai ona foia i luga o latou lava taimi, e aunoa ma le manaʻomia o togafitiga. Ina ia faia lenei mea, ia lafoaia le faʻaaogaina o le suamalie, manava ma le gaʻo.

E faʻafefea ona togafitia le maʻalaʻau cholesterol i luga o le uroto i le vaega lona lua? O le lona lua o lona uiga o le faia o filarin filaments ("alalaupapa" mai le mea e fesoʻotai ai) i le va o tagata atherosclerotic deposits - e le o se mea e le mafai ona togafitia i le fibrosis e aunoa ma se taotoga (e mafai ona e taofia le tulaga ma maua ai le faʻaitiitia o le plaque i le ave o le cholesterol tablets). I le isi itu, o pusa cholesterol i totonu o le carotide o le ala e le manaʻomia ai togafitiga - e mafai ona latou tupu aʻe i se tapulaa maʻoti, ona ulufale ai lea i le tulaga o le gaoioiga eleelea.

Atinaʻe Atinaʻe

O le mea autu i le fausiaina o le plaque e faʻaleagaina ai gaʻo gaʻo. O le le lava o le metabolism e tau atu ai i le faaleagaina o le tino vaivai o lipid complexes faatasi ai ma le pito i totonu o mea taua. Muamua, ua aliali mai se paʻu o le cholesterol, ona faasolosolo malie lava lea, o loʻo faʻapupulaina i luga o laʻau meaʻai, ua tuʻuina atu sima o le calcium.

A o tuputupu ae, o le poloka e puipuia ai le felauaiga o le toto, ma pe a vavae ese ia vaega, foliga faafoliga. Latou te agai i luga o vaʻa o le faiʻai, ma mafua ai ona taofia.

Cholesterol sisi

O le le lelei o meaʻai o le gasegase e faasolosolo faasolosolo ona faʻalavelaveina le gaioiga o faila o le faiʻai, lea e faʻaalia ai o ia lava i le ituaiga o encephalopathy. O lona uiga e faʻalagolago i le tele o le papa, o le saoasaoa o le tuputupu ae ma avanoa e faʻaitiitia ai le toto, lea e faʻaitiitia faʻaititia ma le matua.

O le gasegase gasegase e tupu i le thrombosis. Afai o se tui toto poo se vaega o le faʻamalo e le mafai ona taofiofia ai le aluga, ma o loʻo i ai ni vaʻalele, o le a le mafai ona faʻataunuʻuina le gasegase o le cerebrovascular (transient). O le faʻatoʻa faʻapipiʻi e afaina ai le faʻailoga o le ischemic.

Faʻaiʻuga, faʻagasolo ma tulaga lamatia o le paʻu i totonu o vaʻa o le tui vavalo

O le mea taua o le vaega o le LDL cholesterol e pipii atu i le methiolum ma faʻafefete i totonu ole lumen vascular. I le aluga o taimi, latou te aʻafia ai ma elemene fesoʻotaʻi, faʻaputu ai sima o le calcium. E faigata ai. O nei laasaga e mafua ai le vavalalata o le vaega ua afaina o le vasculature, le tafe toto. Ma o loʻo i ai se faʻamaʻi matautia - atherosclerosis. O tuputupu aʻe matutua e mafai ona oʻo mai ma salalau solo i le tino atoa ma se toto toto, faʻapipiʻi toto. E mafua ai le lamatiaga o le ola - o meaʻai gaʻo e faʻasalalau i le toto e mafai ona aʻafia vaega taua o le moega lapisi. O le gasegase o le moega lapopoʻa e masani ona afua ai se taunuuga oti.

O le mafuaʻaga mo le faʻavaeina o atherosclerotic plate o le faateleina o le cholesterol toto. O le mafuaʻaga autu o lenei tulaga o se maʻi faʻaleagaina, e taʻua o le lipid metabolism. Faʻaleagaina o le lipid metabolism faʻatasi ai ma le faʻavae mulimuli ane o faʻalauteleina o le gaʻo o le gaʻo o loʻo tupu i lalo o le aʻafiaga o ia tulaga aʻafiaga:

  • meaai e maua i meaola manu, cholesterol,
  • vaisu i meainu malolosi, oloa tapaa,
  • leai o se afi,
  • o le i ai o le maʻisuka malosi, o se talafaasolopito o le maualuga o le maʻisuka,
  • faateleina i le BMI,
  • faʻavaeina o faʻamau,
  • faaletonu o mea tau lemoni,
  • faʻafitauli o le autoimmune o le vasothelium vascular.

O le faʻagasologa o le faʻavaeina o maʻaleʻale o le tuai. I le taimi muamua, o le maʻi e faigata ona masalomia. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le a amata ona faʻaalia se pulou cholesterol i totonu o le katerika i le uma o le afa e faʻatumu lona moli. Aʻo faʻaauau pea le maʻi, o le a tupu aʻe ai ni meaʻai ina ia mafai ai ona latou faʻaogaina uma le lumenisi vascular. O le autopsy o tagata gasegase na maliu mai le atherosclerosis o loʻo faʻaalia ai o le tele o vaa tetele ua afaina i tupe mama.

Faailoga o le Atherosclerosis

A maeʻa le umi o le taimi, o faʻamaloiloga o faʻataʻitaʻiga o le cerebral e masani ona alualu i luma ma le mausali. O faʻamaoniga muamua e tupu pe a faʻaititia le sili atu o le afa o le gaʻo.

I le taimi muamua, e mafai ona iloa faailoilo o le asthenia:

  • vaivai,
  • vavao
  • vaivai faifai pea
  • faʻaleagaina
  • le le fiafia
  • aso malolo
  • faigata le moe i le po, fafagu i luga.

Aʻo faʻalauteleina le suiga o le ischemic i le faiʻai, e faigata ona maua e gasegase faigata:

  • gauai atu o le mafaufau
  • gaioiga faalegaluega
  • faiga vave filifiliga
  • teuina ma le toe faʻamatalaina o faʻamatalaga,
  • auiliiliga o mea tutupu ma le faatulagaina.
Cholesterol palapala i totonu o vaʻa o le ulu (brain microstroke)

Alu i luma o le cerebral Atherosclerosis ua faʻaalia:

  • tigā ulu
  • se lagona o le vaivai po o le pisa i le ulu,
  • lagona o lagona
  • faanoanoaga
  • uʻamea pe a savali,
  • popole, loimata,
  • faaitiitia le manino o le faaleoina o upu,
  • laʻei ma ulu,
  • mafaufau le lelei ma le faʻalogo.

O ia maʻi e manaomia le fesoasoani faifai pea mai fafo.

Aveesea o pusa cholesterol i totonu o le kariota

O le aveeseina o pusa cholesterol i luga o le keroto i le vaega lona lua (fibrosis) ma i le lona tolu (calcosis) e mafai ona tupu i le tele o auala:

  • totoina o le toto (faʻaaogaina) - ae o lenei ala e mafua mai i le fausiaina o mea fou ua faaleagaina i le toto ma, o se taunuuga, o le fausia o ni atherosclerotic mea totino,
  • faʻalauteleina o vaʻa toto, peitaʻi, o lenei metotia e le aoga i luga o le carotide o loʻo faʻaaogaina faʻateleina i va eseese o vaʻa,
  • faateleina o le toto toto,
  • faamamaina o le toto mai le cholesterol - ae ui i lea, o lenei auala e le gata ina faaleagaina ai pusa o loʻo i ai nei, ae avea o se puipuiga o le fausiaina o mea fou.

O le tau o le faʻaaogaina o pusa cholesterol i luga o le carotide o loʻo i ai vailaau faʻasaina ua fuafuaina atoa e le tau o fualaau faʻaaogaina. O le tau o togafitiga faʻapitoa (faʻatoʻa faʻataʻagata carotid, angioplasty, faʻamalosi) e maualuga atu pe afai e le faia i le inisiua. O togafitiga faʻagasolo e faʻaaogaina pe afai e le mafai ona faʻaogaina metotia faasao.

E faʻapefea ona ave faʻamalosi faʻamaʻi o le cholesterol mai le carotide o le ala? O le taotoga ei ai ni tulaga lamatia, ma o togafitiga fualaau faʻasaina e aʻafia ai ma aʻafiaga. O togafitiga faʻamaʻi e mafai ona taulai i le faʻaitiitia o le maualuga o le cholesterol synthesis i le ate, faʻateleina le malosi o le metabolism i totonu o siama - o le auala lea e aveesea ai le tele o le cholesterol mai le toto ma gaʻo. O se isi mea e fai, o meaʻai mai kululalapala, ae o lo latou faʻamaonia e tumau pea le leai.

Faailoga o siama cholesterol i totonu o vaʻa o le ua

I le laasaga muamua o la latou fausaga, o pusa o loʻo i totonu o gaʻo o le tino e leʻo faʻaalia. O le mea moni o loo i ai lipidid deposits i le brachiocephalic arteries (BCA), i totonu o katerika, po o le gutu o le alatoto i lalo tonu, e manino lava pe a oo mai uluaʻi faailoga. E silia ma le tasi le tausaga e pasia mai le amataga o suiga faʻapitoa i le puipui vascular i le foliga mai o le ata o le falemai.

O le mea moni e vaʻaia ipu o le ua ma le gaʻo e mafai ona masalomia pe a oʻo mai faailoga nei: lepetalagia, lagona o le numera o pito i luga, o le feʻilafi o togitogisa uliuli i luma o mata, faʻalavelave moe, vaʻavalea mataʻutia, faʻalavelave faʻalavelave, faʻaitiitia le tino atoa.

Mo le siakiina o pusa o le cholesterol i totonu o vaʻa o le ua, e tatau i le tagata maʻi ona faia se suʻega. O le faʻamautinoaina faʻaonapo nei o le maʻi e aofia ai le tele o tala o vaʻa o le ulu ma le ua, faʻamatalaga o lenei itulagi faʻaanatura. O lea e mafai e le fomaʻi ona iloilo le setete o le lipid metabolism, e tatau i le tagata maʻi ona foai atu le toto i le lipid lipine. O lenei auiliiliga e mafai ai e oe ona fuafua le maualuga o le serlestal cholesterol, faapea foi le fua faatatau o ona vaega uma.

Taumafa mo pusa cholesterol i totonu o le gaʻo

O le taumafataga mo pepa cholesterol i totonu o vaʻa o le ua faʻateleina ma e aofia ai le teenaina o meaʻai gaʻo (gaʻo manu o le faavae lea o le "mea faufale" mo le fatuina o cholesterol tuusaʻo), meaʻai maualuga i le cholesterol (exogenous). E le gata i lea, o se tele o meaʻai o le laau e faamoemoeina i le taumafa (a itiiti ifo i le 400 kalama po o, e tusa ai ma le mama fib - soluble ma le mafai ona folasia - e oʻo i le 30 g).

Faʻapitoa foʻi: suauʻu manogi ma lūlū, omega-3 ma - i se mea itiiti - omega-6 (o maua i totonu o le vai malulu ma le suāuu). O le vailaʻau C, o le kāla (olalā taua) e leʻi faʻaalia ai se aafiaga faʻapitoa i le atherosclerotic deposits, peitaʻi, e aoga tele i le faʻaogaina o le faʻaogaina o le toto, ma o le mafuaʻaga lea e faʻaleagaina ai toto toto, ma o le mea lea, o le faʻavaeina o paʻu.

O fualaau faasaina e pei o fuainumera, fibrates, acidic nicotinic ma le bile acid sequents e faʻamautu ai meatotino - o nei vailaʻau e le mafai ona faʻaumatia atherosclerotic deposits, ae mafai ona faʻagesegese pe taofia le faʻavaeina o tupe teu fou.

Taʻaloga e aveese ai pusa cholesterol i luga o le ua

O le gaioiga faʻapitoa (gaioiga) e aveese ai pusa o le cholesterol i totonu o vaʻa o le ua ua faʻamaonia pe a le aumaia (pe le mafai ona aumaia) le fualaau o fualaau, pe o le maʻi faʻamaʻi na mafua ai ona faʻalavelave. O le taotoga e aveese ai pusa o le cholesterol i luga o le ua le maua ai se toe faaleleia atoatoa, aua e le o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi ua faʻaumatia, ae o lona aʻafiaga.

O le taotoga e aveese ai pusa o le cholesterol i luga o le urota e taʻua o le taotoga o gaʻo. O le faʻamoemoe o le faʻatinoga, faʻapea foʻi ma le fuafuaina o mea e lamatia ai le soifua maloloina ma le soifuaga o le maʻi, e faia e le fomai tipitipi, fomaʻi tipitipi ma le fomai tipitipi. O se taunuuga o le taotoga, ua toe faʻaleleia le vaʻa o toto toto, o lona uiga toe faʻafouina.

O se isi mea i le taʻavale e faʻaaogaina ai le palestaralala i totonu o le urota o se faʻamalosi lea o se ipu toto - o se faʻalavelave faʻaleagaina lea e faʻapipiʻi ai se pusa i le faga e faʻalauteleina ai le lumenia o le vaa ma faʻataʻitaʻiga faapitoa o le membrane. Sui toto toto mai le microthrombi, ae le faʻalavelave i le toto i totonu o le faiʻai.

Aoaoga faʻale-tino ma gaioiga faaletino ma le atherosclerosis o le ua

O aʻoaʻoga faʻale-tino ma faamalositino i le tulaga o le atherosclerosis o le carotid o loʻo i totonu o vaʻa e puipuia i le natura ma o loʻo faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le LDL cholesterol ma le faateleina o le HDL, faʻalauteleina le malosi o puipui o toto toto, faʻaititia le maualuga o le mumū i totonu oi latou. O le polokalame o le gaioiga faaletino mo le atherosclerosis o vaʻa o le ua faʻaputuina e tusa ai ma le tulaga o le soifua maloloina o le maʻi, le tikeri o le atinaʻeina o faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi.

O faamalositino mo le atherosclerosis o le ua e aofia ai, pe afai e mafai, savali i aso taitasi, aau (e oo atu i le 2 i le 3 taimi i le vaiaso), tamoe (pe a uma ona pasia se suega faigata ma le faatagaga a se cardiologist). O le faamalositino e le mafai ona faʻamaloʻese ai faʻamalalalala i totonu o le vavalaʻau, ae o auala ia e puipuia ai le atinaʻe atili o le faʻamaʻi.

Fomaʻi togafitiga mo le atherosclerosis o laʻau faʻatoʻa i le tulaga o faʻamaʻi tuga e aofia ai se seti o faʻatinoga mo vaega uma o musika. E pei o le filifiliga o faʻatinoga mo le polokalame faʻaleaogaina o le tino mo le atherosclerosis o le faiʻai, o mea e fesoʻotai ma se suiga tele i le tulaga o le ulu (e aofia ai le vave oso poʻo le fesuiaiga o le ulu ma le tino) e tatau ona le aofia ai.Gymnastics ma le togafitiga faʻamalosi mo le atherosclerosis o vaʻa o le ua (carotid artery) e aofia ai faʻamalosi faʻamalosia lautele, faʻamalosi tino.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

I le suʻesuʻega o le neurological status, e mafai ona iloagofie ai le gaioiga o le mata, o le tamaititi aoga, faʻaitiitia pe faʻalauteleina le mafaufau o le tendon, le gatete o lima ua faʻalauteleina, ma le le mafai ona faia faʻatautaia o suʻega suʻesuʻe.

Faʻataʻitaʻiga o metotia ma suʻesuʻega suʻesuʻe suʻesuʻega:

  • ophthalmoscopy - atherosclerotic retinopathy,
  • Faʻamatalaga faʻatasi ma le suʻesuʻeina o ata, CT ma MRI - o le i ai o se pusa, o le tikeri o le solia o le toto i luga o le carotide o,
  • EEG - o se faʻaitiitia i le galuega galue o le faiʻai,
  • suesuega o le toto o meaola - dyslipidemia, faʻateleina o le cholesterol ma triglycerides, glucose (ma le maʻisuka), o se faʻaopoopoga faateleina i le thrombosis.

Faʻatau togafitiga

E le mafai ona faʻaumatia atoa le atherosclerosis e soʻo se auala masani. O metotia uma o togafitiga e faʻamoemoe e puipuia ai le alualu i luma o le faagasologa ma le atiaʻeina o faʻafitauli.

O le mea muamua, muamua lava, e te manaʻomia le sui o le ulaula, ava malosi, meaʻai gaʻo, mea faʻatau, meaʻai kuka, meaʻai vave, pusa ma mea suamalie. O le faavae o le taumafa e tatau ona fou ma fufuluina fualaʻau, fualaau 'aina, cereals, iʻa.

O aso uma e tatau ona e faʻaaluina pe a ma le 30 minute i gaoioiga faʻaletino (savali, togafitiga, aau, sisiva, faʻamalama). I le oona tele, o se tulaga talafeagai mo le puipuia o maʻi pipisi i totonu o le faiʻai o le faʻasaʻoina o le mamafa.

O fualaau oona e aofia ai vaega nei o fualaau faasaina:

  • lipid-maualalo (Simgal, Lovastatin, Zokor),
  • antihypertensives (Enap, Prenesa),
  • antiplatelet agents (Tiklid, Cardiomagnyl, Aspirin),
  • vasodilator (Agapurin, Cavinton, Nimotop, Sermion),
  • Nootropics (Phenotropil, Glycine, Somazin),
  • faʻamalosi faʻasolosolo faʻasolosolo (Memoplant, Cytochrome, Actovegin).

Aveese e ala i le taotoga

O faʻamatalaga mo togafitiga faʻapitoa e:

  • osofaʻiga faifaipea o suʻesuʻega o le cerebral,
  • taʻavale
  • vavalalata o le lumena o le carotid o le sili atu i le 70%,
  • faʻasolosolo papa.

I lenei tulaga, o le aveeseina o le cholesterol pepa ma se vaega o le membrane i totonu (endarterectomy o le gataifale) ma le fausia o le tuufaatasiga e faʻasese ai le nofoaga o le faʻalavelave (pasi) e mafai ona faia. I nisi tulaga, o le faʻalauteleina o paluni e faʻataʻitaʻiina ma le faʻapipiʻiina o se faʻata uʻamea - o se siama, po o le prosthetics o le uroto.

Matamata i le vitio i luga o le manatu o le aveesea o pusa cholesterol:

Faʻafefea ona aveese metotia a tagata

O fualaau faʻamaʻi e naʻo le vave faʻaalia o le atherosclerosis poʻo le puipuia o ona foliga mai i le maualuga o le toto maualuga, o le maʻisuka, o le mamafa o le tino, i le matua. Mo lenei mea, o meaola e faʻaaogaina e puipuia ai le gaʻoina o gaʻo i totonu o le atigi fatu, ma faʻaleleia atili le vavaeeseina o le cholesterol e ala i le suka, ma fesoasoani ai e aveese le maualuga o lipids mai le tino.

Masala teas e mafai ona aofia ai:

  • lanu mumu mumu,
  • laulaʻau ma fua,
  • vine ma vine fugalaau,
  • vao vao
  • fusi lau
  • vine
  • Sa tulaʻi fugalaau a Sudanese
  • Scutellaria baicalensis vao,
  • Astragalus mutia
  • Rose upps fruits.

Ina ia fufulu vaa, o se tuufaatasiga o vaega tutusa o le tino ola pea ma fugalaau sammile, St. John's wort grass, ma le birch buds o loo faaaogaina. O le sipuni sipuni e sasaa atu i le 400 ml o le vai inu, tuu i le po i totonu o se vevela. O le fusi e ave 200 ml i le taeao ma le afiafi ao lei momoe ma le faaopoopoina o le sipuniti o le meli linden.

Ma o iinei e sili atu e uiga i le paʻu o le atherosclerosis.

O le Cholesterol molini i totonu o gaʻo mea e faʻatapulaʻaina ai le toto e tafe atu i le faiʻai. O lenei mea e faʻaalia e ala i le faʻamaʻi faʻamaʻi o le tino poʻo le faʻasolosolo faʻasalaga faʻafuaseʻi. Faʻatoʻa maeʻaeʻa, faʻafuaseʻi le faʻafefe o le ischemic. I le amataga, o le atherosclerosis e taʻitaʻia ai faʻamatalaga le manino o le asthenia, e pei ona agaʻi i luma le dementia, e mafai ona faia le vevela.

Mo togafitiga, togafitiga o vailaʻau, faʻaaogaina o taʻavale, faʻaaogaina o gaʻo mo faamoemoega faʻasolosolo.

Vitio aoga

Matamata i le vitio i le carotid arteriosclerosis:

O le atherosclerosis o le ua ua i ai ni taunuuga ogaoga mo le maʻi. E sili atu ona taua le puipuia o le atinaʻeina o le faamai. Ae a pe afai ua amata le maʻi?

I mataupu faigata, o le ave o fuainumera mo le atherosclerosis ua faʻatautaia mo le olaga. Latou te faia se sao taua i le togafitiga o vaʻa vaʻai, le puipuia o faʻamaʻi fatu fatu ma isi faʻamaʻi. E masani lava ma togafitiga.

O le talatala a Carotid e fai o se auala e puipuia ai le taʻavale. O le taotoga e mafai ona faia i luga o fualaʻau. E taua tele le agamalu. Toe faʻaleleia mai le faʻasalaga faʻasalaga vave vave.

O le iʻuga o le atherosclerosis ma isi faʻamaʻi, e mafai ona tupu mai ai le stenosis o le carotid o lona lima. E mafai ona taua tele ma tauamoa, ma i ai tikeri eseese. O faʻamaoniga o le a faʻaalia ai togafitiga, e aofia ai pe a manaʻomia se taotoga. O le a le mea faʻapitoa mo le olaga?

O le atherosclerotic plate e tutupu i le toetoe lava o soo se vaa - i totonu o le carotide o aito, aorta, ipu o le ua, aorta abdominal. E mafai ona eseese, calcined. O mafuaʻaga o le teuina o le maualuga o le cholesterol, faʻatoʻaga. O togafitiga e mafai ona faia e ala i isi metotia, fualaau faasaina, meaʻai. Aveesea e faia e ala ile taotoga.

I le mavae ai o le 65 tausaga, o le atherosclerosis o le abdominal aorta ma le iliac veins e tupu i le 1 mai le 20 tagata. O a togafitiga e taliaina i lenei mataupu?

Ona o le maualuga o le kulūkose, cholesterol, toto maualuga, masani leaga, le atosia o le atherosclerosis e atiina ae. E le faigofie le faailoaina o faʻamaʻi o le BCA, o le gataifale ma gaʻo, o vaʻa pito i lalo, cerebral atherosclerosis, ma sili atu ona faigata ona togafitia.

Atherosclerosis o le renal arteries e atiina ae ona o le matua, masani leaga, mamafa tele. I le taimi muamua, ua natia faailoga, pe a foliga mai, ona tupu tele lea o le maʻi. I lenei tulaga, e manaʻomia le vailaʻau poʻo le taotoga.

O le puipuia o le toe faʻaleleia o le tino, ma le maualuga o le toto maualuga ma isi faafitauli i maʻa, ua fautuaina e faia le tui o vaʻa o le faiʻai. E masani lava, o le taotoga e faʻaleleia ai le lelei o le olaga.

Faamama le ate

O le au fai togafiti o isi togafitiga o togafitiga e talitonu o le faʻamamaina o le ate o se auala lelei lea e fesoasoani e faʻaleleia ai le gaʻo gaʻo. O lenei okeni e faʻamavaeina le cholesterol sili atu, ma maua ai foi lona vaega ninii. O le faʻamamaina e fesoasoani e faʻaleleia ai lona faʻatonuina o le tino. O le faʻaaogaina o le talo i le hepatic ducts ua avea foi ma mafuaʻaga o le le atoatoa o le tino o le hepatobiliary tract.

O se aso e tasi le taumafataga o se tasi o auala sili ona vave e faʻamama ai le ate. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e kukaina le sukalani e aunoa ma le suka ma le vai mama (ratio 1: 3). Liligi i le ½ teaspoon o le eleele o lenamon ma le ¼ teaspoon o le paʻu nutmeg. Suauʻu le mea e maua mai ai i luga ole vevela vevela pe a ma le afa itula, mālū ma sasaa i le sua o le tolu lapisi. I le aso o le taumafataga e tatau ona e inu 2 lita o le vaiinu ma le 2 lita o le vailaʻau faʻasaina. Aua e te ai i le taimi o le faʻamamaina! Ina ia togafitia le ate i lenei auala, e tatau ona e faafesootai se fomai faapitoa!

Faʻaleleia o meaʻai ma ituaiga ola

E ono mafai ona faʻaitiitia le maualuga o le serum cholesterol, e faʻagesegese ai le faʻavaeina o le faʻataʻitaʻiga e ala i le faasaʻoina o meaʻai ma tausia se soifua maloloina. O mea taumafa o se punavai o gaʻo manu ma cholesterol (gaʻo gaʻo, sausage, ulaula meaʻai, meaʻai gaʻo maualuga, meaʻai vave) e tatau ona faʻaesea mai le taumafataga. E tatau ona tuʻuina atu i fualaau faisua, fualaau 'aina, cereals, moa, leu lapiti, sisi susu.

Taofi le inu pia, tuu le ulaula. E tatau foi ona e faʻamaonia le BMI.

Gaioiga faifai pea

O le hypodynamia o se vaega taua e fesoasoani i le faateleina o le cholesterol toto. E tatau ona faʻaalia faʻapitoa le tino i le gaioiga faaletino. Faatasi ai ma le faʻaaogaina o le tuputupu aʻe o le cholesterol i totonu o vaʻa, o faʻamalositino faapitoa mo le ua poʻo faʻamalositino e faʻaleleia ai le musika o le tino atoa e talafeagai. E tatau ona e taʻalo taʻalo pe tusa ma le faatolu i le vaiaso. E tatau ona tuʻuina atu i le cardio mamafa (taʻavale, savali, aau, uila).

Faʻatau auala

O le faagasologa o le faʻaaogaina o le gaʻo i totonu o le carotide o le ala e mafai ona faʻagesegese e faʻaogaina togafitiga faʻatasi ai ma togafitiga faʻa-tagata. O isi vailaau faʻapitoa e ofoina atu e faʻamama ai ipu ma teuteu, mea e inu, sua, pulu. Mo a latou sauniuniga faʻaaoga togafitiga, vailaʻau, vine. E sili ona lauiloa le metotia o le faʻaumatia otaota o le gaʻo i totonu o le suamalie ma le faʻaopoopoga o le kalama ma le horseradish. Ina ia faia lenei mea, faʻasusu lemoni faʻatasi ai ma le oona, faʻaopopo iai i le 50 kalama o galati gaosi, 50 kalama o le hasarela. O nei mea uma e sasaa ai se ipu malamalama vai. Faʻamalosia se aso i totonu o le pusaaisa. Ave le 2 teaseti ao leʻi faia le taumafataga.

E mafai ona e faʻaaogaina se fusi e faia mai le laumei po o laʻau o le laisene. O nei laau toto e faʻafefe lelei e le tino, aua le mafua ai ni tali e leʻo manaʻomia.

Tulafono ma isi cholesterol e faʻaititia ai fualaau faasaina

Ina ia foia le maualuga o le cholesterol ma le gaʻo, o vailaau masani e fautuaina ai le faʻaaogaina o fualaau. E aofia ai fuainumera, vailaʻau e faʻavae i luga o le fibroic acid, o le siakiina o aseta. E tatau i tagata maʻi ona manatua e oo lava i vailaʻau e le mafai ona faʻamaʻapeʻapeina atoa ia atherosclerotic plate. Ua faatonuina e le fomai togafitiga!

Faʻaaogaina o le faʻapipiʻi

O le taotoga e faʻaumatia ai pepa e faʻaaoga pe a fufulu i totonu o se isi vaega o le moega lapoa, faʻapea foi i se tulaga maualuga o le vavaeeseina o le gaʻo ma le fuga o le lumen o le vaa. Aveesea o le paʻu mai le gaʻo uro ua taua o le carotid hiearterectomy. O le vaʻa e faʻasaʻo mai le masini mumu, e faia se mea itiiti i luga o lona puipui, lea e aveese ai e le fomai tipitipi mataʻetaʻa. I le vavalalata o le moli o le vaa ma le tafe o le toto, ua faia ai le tui - ua faʻapipiʻi se siama i totonu o le vaʻa, lea e mautinoa ai le tafe toto. O le tau o se taʻaloga o lenei vaega e maualuga tele.

O le faʻaaogaina o pusa cholesterol i totonu o vaʻa e taatele. Ina ia aua nei avea oe ma se tasi na afaina i se maʻi, e tatau ona e siakiina e le aunoa le maualuga o le serleste cholesterol, taʻitaʻia se olaga ola maloloina, ia 'ai saʻo, auai i aʻoga ma taaloga. O togafitiga e faʻamoemoe e faʻagesegese ai le tuputupu ae o le gaosiga o le gaʻo oi ai nei, ma puipuia ai foi le fausia o mea fou.

Tuua Lau Faamatalaga