Le faʻaaogaina o nephropathy i le maʻisuka, o lona siama ma togafitiga

Maʻisuka Nifropathy - suiga faʻapitoa ole togafiti i totonu ole vaʻa na faʻaalia i ituaiga uma o le maʻisuka ma e oʻo atu ai i le glomerulosclerosis, o le faʻaitiitia o le gaosiga o galuega a fatugaʻo ma le atinaʻeina o le gasegase taatele (CRF). O le nephropathy o le maʻisuka e faʻaalia i le microalbuminuria ma le proteinuria, o le maualuga o le maualuga o le toto, maʻi o le nephrotic, o faailoga o le siama ma le faaletonu o le tino. O le suʻesuʻega o le nephropathy o le maʻisuka e faʻavae i le fuafuaina o le maualuga o le albumin i le urine, o le faʻamaonia o le fatu fatu o le creatinine, o le polotini ma le lipid spectrum o le toto, faʻamatalaga mai le ultrasound o fatuga, ultrasound o le vaʻa. I le togafitia o le nephropathy o le maʻisuka, meaʻai, faasaʻoina o le carbohydrate, polotini, gaʻo gaʻo, aveina o le ACE ma le ARA, togafitiga o le faamama, ma, pe a tatau ai, faʻavasegaina o le maʻisuka, fatuina o fatuga fatu.

Faamatalaga lautele

O le nephropathy o le maʻi tuai o le faʻaaogaina o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 ma o se tasi o mafuaʻaga autu o le maliu o tagata gasegase i lenei maʻi. Faʻaleagaina o lapisi tetele ma toto laiti e atiaʻe i le maʻisuka (maʻisuka macroangiopathy ma microangiopathy) e fesoasoani i le toilalo o okeni ma faiga uma, aemaise o gaʻo, mata, ma le tino.

O le nephropathy o le maʻisuka e matauina i le 10-20% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le tele lava o le nephropathy e aʻafia ai le gasegase o se maʻi o le insulin. O le nephropathy o le maʻisuka e sili atu ona iloa i alii ma gasegase ma tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1, lea na atinaʻe i le taimi o le soifua maloloina. O le pito i luga o le atinaʻe o le nephropathy o le maʻisuka (laasaga CRF) e matauina ma le umi o le maʻisuka ile 15-20 tausaga.

Mafuaʻaga o le Maʻisuka Nephropathy

O le nephropathy o le gasegase e mafua mai i suiga faʻaleaganuʻu i totonu o le vaʻa ma le glomeruli o kapuni capillary (glomeruli) e faia ai se galuega faʻamamaina. E ui lava i le eseesega o talitonuga o le pathogenesis o le nephropathy o le maʻisuka e mafaufau i le endocrinology, o le vaega autu ma le amataina o le sootaga mo lona atinaʻe o le gasegase. O le nephropathy o le maʻisuka e mafua ona o le faaumiumi o le leai o se taui o tau o le gaʻo gaʻo.

E tusa ai ma le talitonuga o le gasegase o le maʻisuka, o le hyperglycemia faifai pea e mafua ai ona suia suiga o le gaioiga o le maʻisuka: o le glycosylation e le o le enzymatic o molini molitetini o le renal glomeruli ma le faaitiitia o le gaioiga o le eletise, faaitiitia o le oxygen transport, activation of the polyol glucose utilization road and effects on the glucose. fatuga o fatugao, faʻateleina le faʻasolosolo i luga o le tino.

Hemodynamic theory in the development of diabetic nephropathy plays the main role in hypertension and depressed flow blood flow: o le leʻaleʻaleʻa i le leo o le aumaia ma le tauaveina o fuataga ma le faateleina o le toto i totonu o le glomeruli. O le maualuga o le maualuga o le totoga e mafua ai suiga i le glomeruli: Muamua, faʻasalaga i le faʻavaveina o le faʻamuamua o le urine ma le faʻasaoina o aʻafiaga, ona suia ai lea o le tino fulumulipolo faatasi ma le sooga (glomerulosclerosis) ma le faʻaogaina atoatoa o le glomerular, o le faʻaitiitia o le gafatia o le filtration ma le atinaʻeina o le le atoatoa.

O le fatuga o le mafaufau e faavae i luga o le i ai o se tagata maʻi o le nephropathy o le maʻoti e fuafua i mea e tutupu, e faʻaalia mai i le gasegase o gasegase ma le hemodynamic. I le fomaʻi o le nephropathy o le maʻisuka, o vaega uma e tolu o atinae e auai ma vavalalata vavalalata ma isi.

O aʻafiaga o aʻafiaga o le nephropathy o le maʻisuka o le maualuga o le toto maualuga, faʻalauteleina le hyperglycemia lē pulea, faʻamaʻi pipisi o siama, gasegase gaʻo ma le mamafa tele, tane poʻo le tane, ulaula, ma le faʻaaogaina o fualaau oona.

Faailoga o le Maʻisuka Nephropathy

O le nephropathy o le maʻi lemu o lona alualu i luma, o le ata o le falemaʻi e faʻalagolago i le tulaga o suiga faʻaleaga. I le atinaʻe o le nephropathy o le maʻisuka, o laasaga o le microalbuminuria, proteinuria ma le laasaga o le gaʻo tumau o le gasegase masani e iloga.

Mo se taimi umi, o le nephropathy o le maʻisuka e le afaina, e aunoa ma ni faʻaaliga mai fafo. I le uluai laasaga o le nephropathy o le maʻisuka, o le faateleina o le maualuga o le glomeruli o fatugaʻo (hypertroffective hypertrophy), faʻalauteleina le toto o le toto ma le faateleina o le fua o le filtration (GFR). I ni nai tausaga talu mai le amataga o le maʻisuka, o siaki muamua o suiga o meafaigaluega o gaʻo o loʻo matauina. O se maualuga maualuga o le filtration glomer remains, o le excretion o le albumin i le urini e le sili atu i tulaga masani masani (

Amata le nephropathy o le maʻisuka e sili atu i le 5 tausaga talu ona amata le maʻi ma e faʻaalia mai i le microalbuminuria (> 30-300 mg / aso pe 20-200 mg / ml i le taeao o le urine). O le faateleina o le toto maualuga e ono matauina, ae maise lava i taimi o le malosi faaletino. O le faʻamamaina o tagata mamaʻi o le nephropathy o le maʻisuka e naʻo le taimi mulimuli o le maʻi.

O le nephropathy o le maʻisuka e faʻalauiloa ile maʻi e tupu ile 15-20 tausaga ma le maʻisuka ituaiga 1 ma o loʻo faʻamaonia e le proteinuria faifai pea (maualuga o le urine protein> 300 mg / aso), e faʻaalia ai le le mafai ona faʻamalosi le liona. O le toto o le toto ma le GFR ua faaitiitia, o le maualuga o le toto maualuga e tumau ma faigata ona faasao. O le maʻi o le Nasrotic e atiina ae, faʻaalia mai i le hypoalbuminemia, hypercholesterolemia, o le lautele ma le paʻu edema. O le toto creatinine ma toto toto o le toto e masani pe maualuga le maualuga.

I le taimi mulimuli o le nephropathy o le maʻisuka, o loʻo i ai le paʻu maoaʻe i le filtration ma galuega faʻatonu o fatugaʻo: masini proteinuria, maualalo le GFR, o se faʻaopoopoga taua o le toto urisa ma le creatinine, o le atinaʻeina o le anemia, ogama edema. I lenei laasaga, hyperglycemia, glucosuria, siama ole surinini o insulin, ma le manaomia mo insulin malosi e ono mafai ona faʻaitiitia. O le gasegase o Nephrotic, o le toto maualuga e oʻo i le maualuga o le taua, o le maʻi o le dyspeptic, o le siama ma le faaletonu o le tino vaivai ua tupu ma ni faailoilo o le tagofiaina o le tino e ala i oloa gaosiga ma le faaleagaina o totoga eseese ma tino.

Faʻamatalaga o le maʻisuka nephropathy

O faʻamatalaga muamua o le maʻisuka nephropathy o se mea taua tele. Ina ia mafai ona maua se siakiina o le nephropathy o le maʻisuka, o le suesuega o le toto ma mea lautele, suʻesuʻega o meaola o meaola ma suesuega lautele, suesuega a Rehberg, suega a Zimnitsky, ma le ultrasound o galu tetele.

O faailoga autu o le amataga o le nephropathy o le maʻisuka o le microalbuminuria ma le maualuga o le filtration rate. Faatasi ai ma le suʻesuʻega faaletausaga o tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka, o le suʻega o le albumin i le urine poʻo le lipine / creatinine ratio i le taeao o loʻo suʻesuʻeina.

O le suiga o le nephropathy o le maʻisuka i le tulaga o le proteinuria e fuaina i le i ai o le polotini i le auiliiliga lautele o le urine po o le excretion o albumin ma le urine i luga aʻe o le 300 mg / aso. E i ai le faateleina o le toto maualuga, o faailoga o le maʻi o le nephrotic. O le taimi mulimuli o le nephropathy o le maʻisuka e le faigata ona iloa: i le tele o le proteinuria ma le faaitiitia i le GFR (itiiti ifo i le 30 - 15 ml / min), o le faateleina o le toto creatinine ma le urea (azotemia), anaemia, acidosis, hypocalcemia, hyperphosphatemia, hyperlipidemia, fula o foliga. ma le tino atoa.

E tāua tele le faʻataʻitaʻiga o siama o le maʻisuka nephropathy ma isi faʻamaʻi fatugaʻo: gasegase pialonephritia, tuberculosis, gasegase ma le galala glomerulonephritis. Mo le mafuaʻaga lenei, o le suʻesuʻega o le urine mo le microflora, ultrasound of the kidneys, e mafai ona faia faʻataʻitaʻiga o le urography.I nisi tulaga (i le vave amataina ma vave faateleina le proteinuria, faʻafuasei ona atiaʻe le maʻi o le nephrotic, le hematuria faifaipea), o le vaʻalele o le suʻi vavalaʻau o le fatugaʻo ua faia e faamanino ai le siama.

Maʻisuka Nifropath Treatment

O le sini autu o le togafitia o le nephropathy o le maʻisuka o le puipuia ma le faatuai o le alualu i luma o le faamai i le le atoatoa o le tino, ina ia faaitiitia ai le lamatiaga o le faatupuina o faafitauli i le cardiovascular (IHD, infarction myocardial, stroke). O le masani i le togafitiga o laasaga eseese o le nephropathy o le maʻisuka o le pule malosi o le toto toto, toto toto, taui mo le le mautonu o minerale, carbohydrate, protein ma lipid metabolism.

O fualaau muamua filifilia i fualaau o le nephropathy o le angiotensin-liliu mai o le enzyme (ACE) inhibitors: enalapril, ramipril, trandolapril ma le angiotensin restagonist (ARA): irbesartan, valsartan, losartan, faʻasologa masani ma le dyspepsia intraocular. O fualaau faasaina ua faatonuina e tusa lava pe masani ai ona maua i le toto maualuga i tui lea e le taitai atu ai i le atinaʻe o le masalosalo.

Amata mai le laasaga o le microalbuminuria, o le maualalo-protein, meaai e leai se masima e faʻaalia: faʻatapulaʻaina le faʻaogaina o meaola manu, potassium, phosphorus ma masima. O le faʻaitiitia o le lamatiaga o le atiaʻe o maʻi cardiovascular, faʻatoʻaina o le dyslipidemia ona o se meaai e maualalo i le gaʻo ma le faʻaaogaina o fualaau faasaina ia e faʻamautuina ai le fusi o le lipid toto (L-arginine, gaʻo pepa, statins).

I le taimi mulimuli o le nephropathy o le maʻisuka, togafitiga o le faamamaina o le maʻisuka, togafitiga o togafitiga o le maʻisuka, o le faʻaaogaina o sorbents, anti-azotemic agents, faʻavasegaina o le hemoglobin, ma le puipuia o le osteodystrophies e manaʻomia. Faʻasolosolo i le malosi o le galuega, o le fesili e tulaʻi mai i le faia o le faʻamaʻi, o le faʻasolosolo o le dialysis, poʻo le togafitiga faʻapitoa i le gaosiga o le fatu fatuga.

Faʻailogaina ma le puipuia o le maʻisuka nephropathy

Microalbuminuria ma togafitiga tatau talafeagai, ua naʻo le pau lea o le tulaga faigata o le nephropathy o le maʻisuka. I le laasaga o le proteinuria, e ono mafai ona taofia le alualu i luma o le faamai i le gasegase tumau, ae o le oʻo atu i le tulaga o le nephropathy o le maʻisuka e oʻo atu ai i se tulaga e le fetaui ma le olaga.

I le taimi nei, o le maʻisuka nephropathy ma le CRF e atiina ae ona o se taunuuga o lea mea o le taʻiala sili lea mo togafitiga faafouina-o le totogia poʻo le fatuina o fatugao. CRF ona o le nephropathy o le maʻisuka e mafua ai le 15% o maliu uma o tagata maʻi ma le maʻisuka ituaiga 1 i lalo o le 50 tausaga.

O le puipuia o le nephropathy o le maʻisuka e aofia ai le mataʻituina o tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka faʻamalosia e se endocrinologist-diabetlogist, faʻamalositino taimi faʻataʻitaʻiina, togafitiga o le glycemia i taimi uma, tausisia o fautuaga a le fomaʻi.

Vasega o le maʻisuka nephropathy. Tests ma faʻamaʻi

I taimi eseese, na faʻaaogaina e fomaʻi le eseesega o le nephropathy. I faʻamatalaga faasaienisi suʻesuʻe ma tusi lesona, o faʻamatalaga o ia mea na tumau ai; sa latou lautele lautele ma aofia ai na o vasega e tolu. O nei nephrologists o aso nei ia latou faiga i aso uma latou te faʻaaogaina le faʻavasegaga sili ona lata mai e faʻavae i luga o le fua faʻatatau o le filtration. Faʻavasegaga i laʻasaga e aofia ai mea nei:

  1. Laasaga I - o le faʻaleleia o iunite o le fatugafa o loʻo avea ma matāʻupu o maliu, ona o le mea e tupu ai lo latou gasegase. I lenei tulaga, o le toto maualuga i le capillaries o le glomeruli e faateleina ma faateleina le faamamaina,
  2. Vaega II - i le pathophysiology e taua o le mute poʻo le faʻasologa. O le taimi lenei o le malosi o suiga o le tino i le tino. O le paʻu pito i lalo o le uʻamea, lea e faʻaaogaina ai le toto, e matua faʻafefe. E leai ni faʻamatalaga faʻapitoa.E na o le urine e mafai ona itiiti sina tele o le albumin e faamauina i nisi taimi. I le avea ai o se tulafono, e tusa ma le 5-10 tausaga na pasia aʻo lei oʻo i le albuminuria,
  3. O le Vaega III o loʻo taua foi o le tulaga o le microalbuminuria, ma sili atu ma le afa o tagata gasegase ei ai uiga le tumau. O se ituaiga o nephropathy e mafai ona tumau mo le 10-15 tausaga,
  4. O le Vaega IV ua taua o le tulaga o le nephropathy, lea ua matauina ai le macroalbuminuria. O le pathogenesis o le faʻamaʻi i lenei laasaga e faʻaalia i le paʻu malie o le fua o le filtration i nephrons. I lenei tulaga, o le tele o le maʻisuka e mafai ona faʻaalia ai le maualuga o le maualuga o le toto,
  5. O le Vasega V o le faʻapitoa. O le maʻisuka nephropathy e faʻailoa mai, o faʻamaoniga e taʻu mai ai le ogaoga o siama. E le mafai e fatuga ona taulimaina le excretion o le eletise mai le tino ma isi oloa gaosi. O le fua faatatau o le filiga ua faʻaitiitia. O faʻamaʻi pipisi i lenei laasaga e manaʻomia faʻafuaseʻi se faʻalavelave faʻafuasei ma le vave faʻapipiʻiina o fatu fatu.

Soo se tagata matua, talavou, poʻo se tamaititi ua maua i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 e tatau ona i ai se falemai, suʻega o le toto, ma le faʻataʻitaʻiga e faia i taimi uma. O nei faʻataʻitaʻiga e faʻamatalaina ai le gaioiga o fatugaʻo, ma, pe a maua ni mea e le masani ai, faʻataga vave le amataina o le nephropathy therapy i le taimi muamua lava. E na o le pau lea o le mea e mafai ona fesoasoani e faʻatuai le amataina o faʻamaʻi o le maʻi ma mafai ai e le tagata gasegase ona ola atoatoa e aunoa ma le maʻi.

Faʻamatalaga o togafitiga faʻapitoa e aofia ai suʻesuʻega ma se auiliiliga auiliili o faasea. E le gata i lea, o faʻamatalaga e uiga i faʻamaʻi pipisi o le tagata maʻi e taua tele mo le fomaʻi. O le iloaina o ia, o le a mafai ai ona ia faia saʻo le siakiina o siama ma isi faʻamaʻi o fatugaʻo, aemaise lava i le gasegase pianlonephritis, glomerulonephritis ma le tuberculosis o le polokalama urinary. O se metotia faʻamaonia faʻamatalaga o le faʻasologa o fatugaʻo ma le dopplerography o vaʻa. E mafai ai e oe ona iloilo le fausaga, le tele o le okeni ma suiga lona lua i lona toto. I tulaga ogaoga, o tagata tomai faapitoa e maua i le biopsy ma le suʻesuʻeina o se mea faataitai i lalo o se microscope ma le faʻatulagaina tonu o le pasene o nephron soifua maloloina i mea na faaleagaina.

Faʻalogo lelei! O le Nephropathy i le maʻisuka o loʻo faʻaalia e le tolu o faailoga o faʻamaʻi, lea e aofia ai le maualuga o le maualuga, proteinuria ma le faʻaitiitia i le GFR.

Ina ia mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia saʻo, e tusa ai ma le ICD code, e tatau i le tagata gasegase ona faia se seti o suʻega suʻesuʻe peʻafai e masalomia le nephropathy i le tulaga o le maʻisuka. Togafitiga, e taʻua o lona aoga, e iloiloina foi e faʻaaoga ai iuga o suʻesuʻega o fuamini ma toto. O le lisi o faʻasalaga faʻatulafonoina e aofia ai:

  • faʻataʻitaʻiga lautele ma aso taʻitasi e suʻesuʻe ai albuminuria,
  • lūlūina ole suauu i luga o pāpālaʻau paleni ina ia mafai ai ona faʻaalia soʻo faʻamalosi pipisi,
  • fuaina o le fua faatatau o le filtration,
  • siama siama siama mo le fuaina o le Uria, gaʻo totoe ma le creatinine.

Taumafa mo aʻafiaga fatugao o le maʻisuka

I uluaʻi laʻasaga o togafitiga, naʻo se suiga i le masani masani e mafai ona faʻaitiitia ai le alualu i luma o le nephropathy ma faʻaitiitia ai le malosi o ana faʻataʻitaʻiga. Muamua lava, e tatau ona faʻatapulaʻa le aoga masima i le 3 kalama i le aso. E le gata ina faʻaaogaina le masima mama, ae faʻapea foi i oloa e aofia ai. O nei mea e aofia ai ituaiga uma o siva o falemaʻi, meaʻai na kuka, sola, pipi.

Ua fautua mai foi e tagata sā Nifaelogist ma urologists se taumafataga maualalo-protein. E tatau ona 'ai le aano o aano o manu, aʻo sili atu le tuʻuina atu o mea e fiafia i ai: popo, lapisi o lapiti. E le gata i lea, o le maʻisuka uma e faʻatapulaʻaina ai le faʻaaogaina o gaʻo, gaʻo meaʻai ma gaʻo.O le taumafataga e matua mamafa lava, e ui i lea, e mafai e tagata fai meaʻai ona fesoasoani e faia se lisi eseese ma paleni i aso taʻitasi e faʻaaoga ai mea manogi ma meaʻai.

E faapefea ona aʻafia le tausiga o le maʻisuka i aʻaʻo

Afai o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e faʻapitoa ona maua i le nephropathy, ona masani lea o togafitiga togafitiga nisi suiga. O fua o le tele o fualaau faasaina e tatau ona faʻaititia pe faʻamalo atoa foi ona o le aʻafiaga o le nephrotoxicity. Ole numera ole inisalini e faʻatonuina e tatau ona faʻaititia, aua o mea gaʻo ua faaleagaina e sili atu lemu, ma e tumau i le toto mo se taimi umi. Afai ole togafitiga sese o Metformin ua faʻamaonia mo le nephropathy, o se faʻalavelave ogaoga e taʻua o le lactic acidosis e ono tupu ma e manaʻomia togafitiga i le potu maʻi tigaina.

Hemodialysis ma le diathsis peritoneal

O auala faʻapitoa e faʻataʻitaʻiina e ala i feutagaiga a tagata tomai faapitoa. Faʻaaogaina i le taimi mulimuli ina ia faʻamalolo, aveese le sili atu o le pasela, nitrogen ma le Urea mai le toto. O le faitioga mo nei taualumaga o se tulaga creatinine e sili atu ma le 500 μmol l.

Aʻo leʻi oʻo i le faʻamaʻi, ua faʻapipiʻi se pusa faapitoa, e fesoʻotaʻi atu i se masini faapitoa e manaʻomia ai le toto, ona fufulu lea ma vave ona toe foʻi atu i le moega o le tagata maʻi. O lenei faiga e tatau ona faia i le tele o taimi i le vaiaso ma naʻo totonu o le falemai, talu ai ona o se lamatiaga o faʻalavelave faʻalavelave ma le faʻamalosia.

O se vaega o le diathsis peritoneal o le faia lea o le peritoneum le gaioiga faʻamamaina, o lea ua faʻaofiina ai se pusa i totonu o le lua. O le taimi lea, o le vai e tosoina i totonu o le palapala, lea e tafe mai ai i totonu o le masini. E ala i lenei mea, ua aveeseina ai le tele o mea oona.

Ina ia puipuia le atinaʻeina o le CKD, faʻaleleia le faʻasolosolo ma tausia se maualuga maualuga o le lelei o le ola, e tatau ona faʻaauau pea ona suʻeina se suʻega atoa, mataʻituina faʻamaufaʻailoga o le kulukose i aso taitasi ma ave togafitiga faʻasoifua togafitiga e faʻamaonia e le fomaʻi.

O le a le maʻisuka nephropathy

O se tasi o faʻafitauli matautia o le maʻisuka o le nephropathy, o se soliga poo le le atoatoa o le gaioiga galue. O le pathogenesis o le faʻamaʻi e faʻamaonia e le tele o mea:

  • Hyperglycemia - o loʻo i ai se soliga o le fausaga ma galuega o puipuiga i totonu o le tino, faʻafouina o aʻafiaga saoloto e maua ai le aʻafiaga cytotoxic.
  • Hyperlipidemia - e tutusa ma le atherosclerosis, faʻapipiʻi pepa i totonu o vaʻa, e mafai ona taʻitaʻia.
  • O le maualuga o le toto maualuga - faʻaalia i le faʻasalaga, ona i ai lea o le faʻaitiitia o le faʻamamaina o galuega a fatugaʻo, o le tele o mea fesoʻotaʻi faʻalautele.

O le Nephropathy o le maʻisuka na tupuga mai i le soifua maloloina o le maʻi o loʻo faʻaalia o faʻamaʻi faʻasolosolo masani ma se faʻamatalaga o le tulaga. E tusa ai ma le ICD-10, o le siama o loʻo i ai tulafono nei:

  • ma se ituaiga o maʻisuka faʻalagolago i le inisalini e faigata tele i gasegase fatu - E 10.2,
  • faatasi ai ma le le atoatoa ma le inisalini faalagolago - E 11.2,
  • afai o le maʻisuka e le lava meaʻai, gaʻo afaina - E 12.2,
  • ma faʻafitauli o le nephropathic i tua o le faʻamatalaga manino o le maʻi - E 13.2,
  • ma le faʻamaonia o le maʻisuka faʻatasi ma fatuga fatu fatu - E 14.2.

O faʻamatalaga faʻapitoa o le maʻi e faʻalagolago i le tulaga o le maʻi. I le laasaga muamua, o faʻamatalaga e le manino e tupu:

  • faaitiitia galuega, faateleina le vaivai,
  • le tulai mai o vaivaiga lautele,
  • le lelei o le faapalepale,
  • o nisi taimi o le vevela, ulu o le ulu,
  • o foliga mai o se lagona o se ulu ulu.

A o faagasolo le alualu i luma o Kimmelstil Wilson syndrome, ua faʻalauteleina le faʻaaliga. O faʻamatalaga o faʻamaʻi o le maʻi ua matauina:

  • o foliga vaaia o le fulafula o foliga i le taeao,
  • tiga faifaipea ma le tiga,
  • tiga i le itu o lumbar,
  • fia inu pea
  • maualuga le toto maualuga
  • gasegase i maso o le tamai povi, tiga, afaina o maʻi,
  • taoto ma le leai o se meaʻai.

Glucose maualuga plasma o le mafuaaga autu lea o le atinaʻe o le nephropathy o le maʻisuka. Tupe teu i luga o le lapisi lapisi ua mafua ai nisi suiga faʻaleaganuʻu:

  • O le edema i le lotoifale ma le faʻafouina o toto toto e mafua mai i le fausia o le kulukose metabolism oloa i totonu o le fatugaʻo, lea e faʻaputu i totonu o le toto toto.
  • O le maualuga o le maualuga o le glomerular o se faʻagasolo pea o le alualu i luma o le mamafa i le nephrons.
  • Faʻafitauli o galuega a podocytes o loʻo tuʻuina atu ai le filtration processes i totonu ole tino
  • Faatoagaina mai o le system renin-angiotensin, lea ua mamanuina e puipuia ai le faateleina o le toto.
  • O le neuropathy o le maʻisuka - o vaʻa ua afaina o le faʻalavelave o le gataifale o loʻo liua i le tino o le tino, o lona uiga o loʻo i ai le gaioiga o le tino.

E taua tele mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ina ia vaavaaia pea lo latou ola maloloina. E i ai le tele o mea lamatia e mafua ai le fausia o nephropathy:

  • le atoatoa le pulea lelei o tulaga,
  • ulaula (sili atu le faʻalavelave e tupu pe a faʻaaogaina le silia ma le 30 sikareti / aso),
  • vave faʻaleleia o le maʻisuka inisalini faʻalagolago,
  • mausali o le maualuga o le toto,
  • o le i ai o mea matuia i le talafaasolopito o aiga,
  • hypercholesterolemia,
  • anaemia

Epidemiology o le Maʻisuka Nephropathy

O le faʻaauau o le togafitiga o loʻo tausia i le 10-20 mataupu mo miliona miliona tagata na fananau mai. Le fua faatatau o tane ma fafine e fiafia i ai muamua o le 2 i le 1. O le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e matauina i le 30% o mataupu o le nephropathy o le maʻisuka. Ituaiga 2 maʻisuka tausi - i le 20%. E tele ituaiga faʻalapotopotoga, e pei o Initia o Amerika ma tagata o Aferika, e foliga mai, e mafua ona o mafuaʻaga faʻavae.

Vaega 1 - Preclinical

O le mea moni, afai e te alu ifo i auiliiliga, e mafai ona e mauaina polyuria (faʻaaogaina o le tele o le urine), o le i ai o le suka i le urine ma le faateleina o le filtrate glomer. O le umi o lenei laasaga o le maʻi e faalagolago i le mafai ona e pulea le maualuga o le suka i totonu o le toto: o le lelei o le pulea, o le umi o le 1 tulaga.

Vaega 4 - Nephropathy

O loʻo faʻaalia i faʻamaoniga nei:

  • Macroalbuminuria ma tulaga maualuga e sili atu i le 200 mcg i le minute.
  • Toto maualuga.
  • Le alualu i luma le alualu i luma i le toe galue faatasi ma se faateleina o le creatinine.
  • O le faʻaitiitia faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le tino, o lona tau e paʻu mai 130 milliliters i le minute i le 30-10 ml / min.

Vaega 5 - siama

Le tulaga o le maʻi. O le gaosiga o le galuega e faʻaleagaina.. Fua o le faamamaina o le glomerular i lalo ifo o le 20 mili / mini, o loʻo aofia ai le vailaʻau oona i totonu o le toto. I lenei laasaga, e manaʻomia le totoina poʻo le totoina o totoga.

O le maʻi e mafai ona tupu lelei, e fuafua i le ituaiga o maʻisuka, e aofia ai:

  • ma le maʻisuka ituaiga 1 o laasaga muamua o le nephropathy e gata mai i le 1 i le 2 tausaga, ma o le tulaga o le faʻamaʻi e sili atu le saoasaoa i le hyperuricemia - mai le 2 i le 5 tausaga.
  • ma le maʻisuka ituaiga 2 o le tulaga e sili atu ona le mautonu, o le macroalbuminuria e aliali mai pe a ma le 20 pe sili atu tausaga mai le amataga o le maʻisuka.

Aisea e atiina ae ai le nephropathy o le maʻisuka

Ua le mafai e le saienisi faafomaʻi ona taʻu igoa tonu o le atinaʻe o le nephropathy o le maʻisuka. Peitai, o loʻo i ai mafuaaga talafeagai e faʻaalia ai se numera mea e fesoasoani i lona atinaʻeina.

O nei mea taua e:

  • Vaʻaiga faʻapitoa. E i ai se vailaau o loʻo tusia i genes o tagata maʻi taʻitasi.O le mea na tupu e masani lava o le iuga o le aafiaga o se vaega lua: aiga ma ituaiga. O nisi ituaiga (Initia ma Aferika) o le a sili atu ona aafia i le nephropathy.
  • Hyperglycemia. O le puleaina o le suka o le toto o se mea taua. Ua faʻamaonia le faʻamaonia e faapea, o le pulea lelei o kulūkose i ituaiga uma o le maʻisuka e faʻalautele le taimi e vaeluaina ai le va o le maʻisuka ma le amataga o le albuminuria.
  • Maualuga maualuga. O le maualuga o le toto maualuga e fesoasoani i le atinaʻeina o le faamai. E moni lenei mea mo le maʻisuka ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O le mea lea, i tagata mamai e maua i le maʻisuka, o le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga e taua tele.
  • Proteinuria. O le Proteinuria e mafai ona avea ma taunuuga o le nephropathy o le maʻisuka ma lona mafuaaga. O le mea moni, o le proteinuria e faʻamalamalamaina le felafoaʻi, lea e oʻo atu ai i le fibrosis (sui o mea masani fibrous e leai ni uiga o le tino). O se taunuuga, o le galuega faifaatoaga ua mou atu.
  • Meaʻai maualuga. O le tele o le faʻaaogaina o oloa faʻatetini e fuafua ai se maualuga maualuga o le palatini i le urine ma, o le mea lea, o le a sili atu le ono mafai ona tupu le nephropathy o le maʻisuka. O lenei faʻamatalaga na faia mai faʻamatalaga faʻataʻitaʻiga o le faitau aofaʻi o Europa i Matu, o ona tagata e 'aina le tele o puipuiga o manu.
  • Fufulu uila. O le ulaula i le maʻisuka o le a sili atu ona atinaʻeina le nephropathy nai lo tagata e le ulaula tapaa.
  • Dyslipidemia. O lona uiga, o se maualuga maualuga o le toto toto, ma, o le mea lea, cholesterol ma triglycerides. Faʻaalia i tagata gasegase e leai se inisalini e faalagolago i le maʻisuka ma e faʻavavevaveina le atinaʻeina o le gaioiga o le tino.

Faʻamatalaga o le Nephropathy: Urine Examination ma le Albumin Test

I le loto o faʻamaoniga o le nephropathy i tagata mamai o loʻo i ai le maʻisuka pepelo faʻataʻitaʻiga ma suesuega albumin. O le mea moni, afai o iai lau albuminuria poʻo le microalbuminuria, ina ia mafai ai ona e iloa le nephropathy o le maʻisuka, e tatau ona vavae ese isi mafuaʻaga e mafai ona afaina ai lenei tulaga (maʻi o le urinary tract or excessive physical effort mo se taimi umi).

O loʻo suʻesuʻeina se suʻesuʻega o albumin levels iloiloga o le fua o le filtration ma serini fatu fatu. O le tulaga o micro / macroalbuminuria e faʻamaonia pe a uma 2 suega lelei mo le tolu masina.

I le tulaga o tagata gasegase o loʻo mafatia mai ituaiga 1 maʻisukasuesuega ole microalbuminuria e tatau ona faʻatinoina ia le itiiti ifo ile tasi i le tausagaamata mai le taimi na maua ai le maʻisuka.

I le tulaga o tagata gasegase o loʻo mafatia mai ituaiga 2 maʻisuka, o se suʻesuʻega o le microalbuminuria e tatau ona faʻatinoina i le taimi o le siama o le maʻisuka, ona sosoo ai lea ma tausaga taʻitasi.

Faʻafofo mo le nephropathy o le maʻisuka

O togafitiga sili mo le nephropathy o le puipuiga. Ina ia iloa, e tatau ona iloa le microalbuminuria i se taimi talafeagai ma faʻagesegese lana atinaʻe.

Ina ia faʻagesegese le tupu o microalbuminuria, e tatau ona e:

  • Tausia lou suka toto i lalo o le pule. O se tulaga e mafai ona maua e ala i meaai talafeagai, ave faʻamalosi o le maʻisuka ma gaioiga masani faʻaauau.
  • Taofi le toto maualuga i lalo o le pule. Mo lenei mea, e tatau ona pulea le mamafa o le tino, tausisi i se taumafa maualalo i le sodium ma le maualuga i le potassium, ma faʻaaoga fualaau faʻamalosi.
  • Mulimuli i se taumafa maualalo o le protein. O le protein i aso uma e tatau ona i ai i le 0.6 ma le 0.9 kalama i le kilokalama o le mamafa o le tino.
  • Tausia le LDL cholesterol lalo ifo o le 130 mg i le deciliter o le toto.

A oʻo i luma le faʻamaʻi i le taimi umi, o le vevela poʻo le fatuina o fatugao ua avea ma na o le pau lea o togafitiga.I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, lea e le faʻamaloloina ai sela o le pancreatic insulin, fatuga o fatugaʻo ma pancreas e sili ona lelei.

Se taumafataga fesoasoani mo le puipuia o nephropathy

E pei ona tatou vaʻaia, o le maualuga o le protein ma le sodium o se mea taua tele. O le mea lea, ina ia taofia ai le alualu i luma o maʻi, e tatau ona mulimulitaʻi le maualalo o le protein ma le sodium meaai.

O le protein e tatau ona i ai i le va o le 0.6 ma le 1 g i le kilokalama o le mamafa o le tino.

Calories e i le va o le 30 ma le 35 kcal i le kilokalama o le mamafa o le tino.

Mo se maʻi e mamafa pe tusa ma le 70 kilokalama, o le meaai e tatau ona aofia ai pe tusa ma le 1600-2000 calories, e 15% o protein ia.

Faʻavae o le togafitia o le faʻasolosolo o le maʻisuka

O mataupu faavae mo le puipuia ma le togafitia o le nephropathy i le maʻisuka i vaega I-III e aofia ai:

  • pulea lelei
  • O le maualuga o le toto maualuga (toto toto) e tatau ona 2.6 mmol / l, TG> 1.7 mmol / l); o le faasaʻoina o le hyperlipidemia (fualaina o le lipid) e manaʻomia, ma le leai o se aoga-fualaina o le lipid.

Faʻatasi ma le LDL> 3 mmol / L, o le faʻaaogaina pea o fuainumera e faʻaalia:

  • Atorvastatin - i totonu o le 5-20 mg i lea aso ma lea aso, o le umi o le togafitiga e fuafuaina taitoatasi pe
  • Lovastatin i totonu o le 10-40 mg i lea aso ma lea aso, o le umi o le togafitiga e fuafuaina taitoatasi pe
  • Simvastatin i totonu o le 10-20 mg i lea aso ma lea aso, o le umi o le togafitiga e fuafuaina taitoatasi.
  • E faʻasaʻo mea e maua mai i fuainumera ina ia ausia le maualuga LDL maualuga o le 6.8 mmol / L) ma o le GFR masani e faʻaalia ai fibrates:
  • Faʻasalaga tautala 200 mg i lea aso ma lea aso, o le taimi e faia faʻapitoa pe
  • Ciprofibrate i totonu o le 100-200 mg / aso, o le umi o le togafitiga e fuafuaina taitoatasi.

O le toe faʻafouina o hemodynamic inosia e faʻamalosi i le tulaga o le microalbuminuria e mafai ona ausia e ala i le faʻatapulaaina o le taumafaina o pene manu i le 1 g / kg / aso.

Faʻasaʻoina o faʻalavelave faʻasolosolo ma le eletise i le gasegase masani o le le atoatoa

A oʻo mai le proteinuria, o meaʻai laiti-protein ma le maualalo-masima ua faʻatapulaʻaina, faʻatapulaʻaina o le faʻaaogaina o le protein o manu i le 0.6-0.7 g / kg mamafa o le tino (i le maualuga e oo i le 40 g protein) ma le lava calorric intake (35-50 kcal / kg / aso), faʻaitiitia le masima i le 3-5 g / aso.

I le maualuga o le creatinine toto o le 120-500 μmol / L, o le togafitiga o le faʻasolosolo o le gasegase faifaipea e faia, e aofia ai le togafitiga o le analia, le osteodystrophy, hyperkalemia, hyperphosphatemia, hypocalcemia, etc. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le gasegase masani, ua i ai faʻafitauli iloga i le puleaina o le metabolism o gaʻo e fesootaʻi ma se suiga i manaoga o inisalini. O lenei faʻatonuga e faigata tele ma e tatau ona faʻatino taʻitasi.

I le hyperkalemia (> 5.5 meq / l), ua faatonuina ai tagata maʻi:

  • Ole suavai suavai 25-50 mg i le taeao i luga o se manava leai
  • Furosemide i totonu 40-160 mg i le taeao i luga o se manava gaogao 2-3 taimi i le vaiaso.

  • Sodium polystyrenesulfonate o tautala 15 g 4 taimi i le aso seia oʻo i le maualuga o le pasela i totonu o le toto e oʻo i le 5.3 meq / l.

A maeʻa ona oʻo i le maualuga o le potassium i le toto o le 14 meq / l, e mafai ona taofi fualaau.

I le tulaga o le faʻamaʻi o le potassium i le toto o le sili atu i le 14 meq / l ma / poʻo faʻailoga o hypermalemia ogaoga i luga o le ECG (faʻateleina o le Vaitaimi PQ, faʻalauteleina o le QRS, mafolafola o galu o le P), o le mea o loʻo mulimuli mai e faʻatinoina i lalo o le mataʻituina o le ECG:

  • Paʻu kalu, 10% o le fofo, 10 ml i totonu o se vaalele mo 2-5 minute le tasi, i le leai o ni suiga i le ECG, o le toe faia o le tui e mafai.
  • Ole inisalini soluble (tagata po o puaa) 10-20 IU i le glucose solution (25-50 g glucose) faʻatasi (i le tulaga o le normoglycemia), faʻatasi ai ma le hyperglycemia e na o insulin e faia e tusa ai ma le maualuga o le glycemia.
  • Sodium bicarbonate, 7.5% vaifofo, 50 ml i le vavalalata, mo le 5 minute (i le tulaga o le acidosis), i le leai o se aafiaga, toe fai le pulega pe a uma le 10-15 minute.

Afai e leai se aoga o nei fua, e faia le hemodialysis.

I tagata gasegase ma le azotemia, e faʻaaogaina ai vaalele:

  • Gaioiolosi galue i totonu 1-2 g 3-4 aso, o le umi o le togafitiga e fuafuaina taitoatasi pe
  • Povidone, o le paʻu, i totonu o le 5 g (solo i le 100 ml o le vai) 3 taimi i le aso, o le umi o le togafitiga e fuafuaina taitoatasi.

I le tulaga o le solia o le phosphorus-calcium metabolism (e masani lava o le hyperphosphatemia ma le hypocalcemia), o se taumafa ua faatonuina, faasaina i le phosphate i meaai i le 0.6-0.9 g / aso, faatasi ai ma lona le atoatoa, o sauniuniga o le calcium e faaaoga. Ole maualuga o le phosphorus i le toto e 4.5-6 mg%, calcium - 10.5-11 mg%. I lenei tulaga, o le lamatiaga o le calculations ectopic e itiiti lava. Ole faʻaaogaina ole alumini phosphate pipiʻi faʻamau e tatau ona faʻatapulaʻaina ona o le maualuga o le ono inu. O le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le vailaʻau o le 1,25-dihydroxyvitamin D ma le ponaivi i le parathyroid hormone e faʻatele ai le hypocalcemia, e faʻafefe ai mea na maua i vitamin D i le metabolites. I le hyperparathyroidism ogaoga, ua faʻaalia ai le aveeseina o taʻavale o parathyroid gland.

O maʻi e maua i le hyperphosphatemia ma le hypocalcemia ua faʻamatalaina:

  • Calcium carbonate, i se fua muamua o le 0.5-1 g o le calcium element i totonu o le 3 taimi i le aso faatasi ai ma meaai, pe afai e tatau ai, faʻaleleia le fualaau ile 2-4 vaiaso (seia oʻo i le maualuga 3 g 3 taimi i le aso) seia oʻo i le maualuga ole phosphorus i le toto 4, 5-6 mg%, calcium - 10.5-11 mg%.

  • Calcitriol 0.25-2 mcg tautala 1 taimi i le aso i lalo o le puleaina o le konisini kulimi faalua i le vaiaso. I le i ai o le faʻasologa o le anemia ma faʻamatalaga faʻapitoa poʻo togafitiga faʻasolosolo cardiovascular ua faʻamaonia.
  • Epoetin-beta i lalo ifo o le 100-150 U / kg i le vaiaso seia oʻo i le 33-36% le hematocrit, o le hemoglobin e 110-120 g / l.
  • Faʻamaga o le sulfate i totonu o le 100 mg (i le uiga o le uʻamea uʻamea) 1-2 taimi i le aso mo le 1 itula o meaai, mo se taimi uumi pe
  • O le uʻamea (III) o le hydroxide succrose complex (solution 20 mg / ml) 50-200 mg (2.5-10 ml) ao lei oʻo i le lapisi, faaitiitia le 0.9% i le vaifofo (chloride solution) mo le 1 ml o le vailaau faasaina 20 ml o le vaifofo) e faʻatulagaina i se fua faatatau o le 100 ml mo le 15 minute 2-3 taimi i le vaiaso, o le umi o le togafitiga e fuafuaina faʻapitoa pe
  • O le uʻamea (III) / moli) 50-mg (2.5-10 ml) faʻamalosi i le saoasaoa o le 1 ml / min 2-3 taimi i le vaiaso, o le umi o le togafitiga e fuafuaina faʻapitoa.

O faʻamaoniga mo togafitiga faʻapitoa o le faʻavaivai faʻalaʻau i le maʻisuka ua leva ona faʻamoemoeina muamua nai lo tagata mamaʻi na maua mai i le maʻi pipisi, talu ai ona o le maʻi o le maʻisuka, o le nitrogen ma le paleni eletise ua faʻalauteleina i le maualuga o le tau o le GFR. Faatasi ai ma se faaitiitia i le GFR o le itiiti ifo i le 15 ml / min ma le faateleina o le creatinine i le 600 μmol / l, e tatau ona iloilo ia faailoilo ma feteʻenaʻiga mo le faaaogaina o auala faafomaʻi faafouina: o le hemodialysis, peritoneal dialysis and transplantation kidney.

, , , , , ,

Uremia togafitiga

O le faateleina o le creatinine serum i le vasa mai le 120 i le 500 μmol / L o loʻo faʻamatalaina ai le tulaga le mautonu o le faaletonu o le tino. I lenei laasaga, o togafitiga faʻapitoa e faia i le faʻamamaina o le inupia, taofi o le hypertensive syndrome, ma le faasaʻoina o faʻalavelave vai-electrolyte. E sili atu le taua o le creatinine serum (500 μmol / L ma le maualuga) ma le hyperkalemia (e sili atu i le 6.5-7.0 mmol / L) e faailoa ai le amataina o le tulaga o le faaletonu o le tino, e manaʻomia ai le faamamaina o toto toto.

Togafitiga o tagata mamaʻie maua i le maʻisuka i lenei laasaga e faia faʻatasi e endocrinologists ma nephrologists. O tagata maʻi i le laasaga o le gasegase masani o le falemaʻi ua faʻamaʻi i totonu o matagaluega faʻapitoa o le nephrology ua faʻapipiʻiina masini paʻu.

Togafitiga o le nephropathy i le maʻisuka i le tulaga o le le mautonu o le gasegase masani

I tagata gasegase e pei o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o loʻo i luga o le togafitiga o le insulin, o le alualu i luma o le le masani ai o le faaletonu o le maʻisaga e masani lava ona faʻaalia i le atinaʻeina o tulaga o le hypoglycemic e manaomia ai le faʻaititia o le inumaga o le inisalini (phenomena).O le atinaʻeina o lenei maʻi ona o le faʻamaʻi tele o le palanyma, o le gaioiga o le renal insulinase o loʻo auai i le faʻaleagaina o le insulin e faʻaitiitia. O le mea lea, o le inisalini e faʻatautaia ai le inisalini e faʻavave ona faʻaleleia, o loʻo salalau i totonu o le toto mo se taimi umi, mafua ai le hypoglycemia. I nisi o tulaga, o le manaʻomia mo le inisalini ua faʻaitiitia tele na faʻamalosia ai fomaʻi e faalēaogāina tui inisalini mo sina taimi. O suiga uma i le tui o le inisalini e tatau ona faia i le na o le faʻamalosia o le maualuga o le glycemia. O tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 oe na maua ni vailaʻau o le hypoglycemic oral, faatasi ai ma le atinaʻeina o le gasegase masani, e tatau ona tuʻuina atu i togafitiga insulin. E mafua mai i le mea moni e faapea, faatasi ai ma le atinaʻeina o le gasegase masani, o le excretion o toetoe lava o faʻamaunuuga uma o sulfonylurea (sei vagana ai glyclazide ma glycidone) ma fualaau mai le group biguanide ua faʻaitiitia le malosi, lea e mafua ai le faateleina o lo latou faʻamaualuga i le toto ma se faʻaopoopoga o aʻafiaga o aʻafiaga.

O le faʻasaʻoina o le toto e avea ma togafitiga autu mo faʻamaʻi o le fatu fatu, lea e mafai ona faʻagesegese ai le amataina o le faalēaogāina o le taimi mulimuli. O le sini o le togafitiga o le antihypertensive, faapea foi ma le fuatini o le nephropathy o le maʻisuka, o le faatumauina o le toto maualuga i se maualuga e le sili atu i le 130/85 mm Hg. O le atiata ACE e manatu o fualaau o le filifiliga muamua, pei o isi vaega o le nephropathy o le maʻisuka. I le taimi lava e tasi, e tatau i se tagata ona manatua le manaʻomia ona faʻaaoga lelei nei fualaau faʻasaina ma se tulaga faʻalauiloaina o le le atoatoa o le gaʻo (maualuga o le creatinine serum e sili atu i le 300 μmol / L) ona o se gasegase e ono tutupu mai o le gaosiga o le filtration ma le atinaʻeina o hyperkalemia. I le laasaga o le gasegase masani, e pei o le tulafono, e le mafai e le monotherapy ona maua le maualuga o le toto, o le mea lea, e fautuaina le faia o togafitiga faafesootai ma fualaau faasaina o ituaiga eseese (ACE inhibitors + loop loopertics + calcium channel blockers + select beta block block + . E masani lava, e na o le 4-vaega o togafitiga mo le maualuga o le maualuga o le maualuga i le gasegase faifai pea e mafai ai ona e ausia le maualuga o le maualuga o le toto.

O le mataupu autu mo le togafitia o maʻi o le nephrotic o le faʻaitiitia lea o le hypoalbuminemia. Faatasi ai ma se faaitiitiga i le serum albumin concentrations o le itiiti ifo i le 25 g / l, o le fofola o vailaau o le albumin ua fautuaina. I le taimi lava lea e tasi, e faʻaaogaina ai togafitiga, ma o le fua o le furosemide e faʻatautaia (mo se faʻataʻitaʻiga, siaki) e mafai ona oʻo atu i le 600-800 ma e oʻo lava i le 1000 mg / aso. E leʻo faʻaaogaina aʻafiaga o le ola maloloina o le potassium (spironolactone, triamteren) i le laasaga o le faʻaaogaina o le taʻavale masani ona o le lamatiaga o le atinaʻeina o le hypermalemia. O togafitiga o Thiazide o loʻo faʻasaina foi i le le atoatoa, ao latou saofagā i le faʻaitiitia o le gaosiga o galuega a fatugaʻo. E ui i le tele o le leiloa o le polotini i le urine ma le maʻi o le nephrotic, e taua le faaauau pea ona tausisia le mataupu faavae o le maualalo o le protein, lea e le sili atu i le 0.8 g i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino. O le maʻi o le Nasrotic e faʻamatalaina e le hypercholesterolemia, o le mea lea o togafitiga togafitiga e tatau ona aofia ai fualaau o le lipid-lowering (o fualaau sili ona aoga mai le vaega o statins). O le faʻataʻitaʻiga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e maua i le maʻisuka nephropathy i le laasaga o le gasegase masani ma le maʻi o le nephrotic e matua le lelei lava. O nei tagata maʻi e tatau ona vave saunia mo togafitiga faʻapitoa i le gasegase taatele.

O tagata maʻi i le laasaga o le faaletonu masani, pe a oʻo i le sili atu i le 300 μmol / l, e manaʻomia ai le tapulaa maualuga o meaola o manu (i le 0.6 g i le 1 kg o le mamafa o le tino). E naʻo le tulaga o le tuufaatasiga o le gasegase masani ma le maʻi o le nephrotic e faʻatagaina e faʻaalu le protein i le aofaiga 0.8 g i le kilokalama o le mamafa o le tino.

Afai e te manaʻomia se ola i le olaga atoa i se mea e maua ai le maualalo o le protein i tagata gasegase ma le faʻaititia o mea taumafa, o faafitauli e fesoʻotaʻi ma le catabolism oa latou lava puipuiga e mafai ona tupu. Mo lenei mafuaʻaga, e fautuaina le faʻaaoga o le ketone analogues o amino acids (mo se faʻataʻitaʻiga, o le fualaau oona). I togafitiga ma lenei vailaʻau, e taua le pulea o le maualuga o le calcium i le toto, talu ai e masani lava ona atiae le hypercalcemia.

Anemia, lea e masani ona tupu i tagata gasegase e le masani ai, e masani lava ona fesootai ma le faaitiitia o le synthesis erythropoietin - o se hormone e maua ai le erythropoiesis. Mo le faʻamoemoega o le fesuiaiga o togafitiga, o le erythropoietin e faʻaaogaina (alphaetin alpha, epoetin beta) e faʻaaogaina. Faʻasaga i tua o togafitiga, o le mamafa o le mamafa o le uamea e masani ona faateleina, o le mea lea, mo togafitiga sili atu ona lelei, o le erythropoietin therapy e fautuaina e tuufaatasia ma le faaaogaina o vailaʻau uʻamea. Faatasi ai ma faafitauli o le erythropoietin therapy, o le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga, hyperlinks, ma le maualuga o le lamatia o le thrombosis ua matauina. O nei faʻafitauli uma e sili atu le faigofie ona pulea pe afai o le tagata maʻi o loʻo togafitia togafitiga. O le mea lea, e na o le 7-10% o tagata gasegase e maua le erythropoietin therapy i le tulaga muamua o le dialysis o le gasegase taatele, ma e tusa ma le 80% amata lenei togafitiga pe a fesiitai i le maʻi. Faʻatasi ai ma le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto ma le faʻamaʻi pipisi o fatu fatu, o le togafitiga faʻatasi ma le erythropoietin o le a solia.

O le atinaʻeina o le faʻaaogaina o le taʻavale o le tino e faʻaalia i le hyperkalemia (e sili atu ma le 5.3 mmol / L) ona o le faʻaitiitia o le faʻaogaina o le potassium. Mo lenei mafuaʻaga, ua fautuaina tagata maʻi e faʻaesea meaʻai e maua i le potassium (faʻi, apricots mago, fuamoa o le citrus, vine, pateta) mai le meaai. I mataupu pe a ausia e le hyperkalemia tulaga taua e lamatia ai le pueina o le cardiac (sili atu i le 7.0 mmol / l), o se vailaau o le physiological potassium, 10% o le kulutoni gluconate, o loo pulea i se tulaga le talafeagai. O le aveesea o le potassium mai le tino, o loʻo faʻaaogaina foʻi resini faʻafesuiaʻiga ion.

O le faaletonu o le malosi o le phosphorus-calcium i le gasegase faifaipea masani o loo faamatalaina i le atinae o le hyperphosphatemia ma le hypocalcemia. O le faasaʻoina o le hyperphosphatemia, faʻatapulaaina o le taumafaina o mea taumafa e maua mai i le phosphorus (iʻa, faʻamaʻi ma velaina, chetawheat, ma isi) ma le faʻaofiina o vailaʻau e fusia ai le phosphorus i totonu o le inumaga (calcium carbonate poʻo le acetate calcium). Ina ia faasaʻo le hypocalcemia, sauniuni o le calcium, colecalciferol ua faʻamaonia. Afai e tatau ai, o le aveeseina o taʻavale o parathyroid gland o loʻo faia.

O gasegase o mea ia e mafai ona fusia ai mea oona i totonu o le manava ma aveese ai mai le tino. O le gaioiga o gasegase i le le tumau o le le atoatoa, o le a mafua ai le suia o le toxins mai le toto i totonu o le manava, ma i le isi itu, e faaitiitia ai le tafe o toxins mai le intestine i totonu o le toto. I le avea ai ma meaola, e mafai ona e faʻaaogaina le carbon, povidone (faʻataʻitaʻiga, enterodesis), minisorb, resins exchange exchange. E tatau ona i ai i le va o 'aiga meaʻai, eletise i le 1.5-2 itula pe a uma ona ave faʻamaʻi. Pe a togafitiga i le togafiti, e taua le mataʻituina o le masani ile inisinia, pe afai e tatau ai, faʻatonu le laxatives poʻo le faʻamalosia o le ita.

Taʻiala mo togafitiga

O le togafitiga o le nephropathy o le maʻisuka e tele ona itu:

  • faʻasaʻoina o maualuga o suka i le tino,
  • le taofiofia o le toto
  • toe faʻaleleia o gaʻo gaʻo,
  • faʻamaʻaloga poʻo le taofia o le atinaʻeina o suiga faʻapitoa i fatugaʻo.

O togafitiga o se fuataga o fuataga:

  • togafitiga fualaau faasaina
  • meaai meaai
  • recipes of medicine medicine.

I faʻamaʻi ogaoga ogaoga, toe faʻafouina togafitiga faʻapitoa.

E le gata i lea, o le tagata maʻi e tatau ona:

  • Faʻateleina le faʻaleleia o le tino
  • lafoai masani leaga (ulaula, ava malosi),
  • faaleleia le mafaufau-lagona faalelagona, aloese mai le atuatuvale,
  • tausisia le mamafa o le tino o le tino.

Ma afai i le taimi muamua e togafitia togafitiga i auala o puipuiga, o mataupu ua le amanaiaina e maua ai se auala sili atu ona ogaoga.

Mo togafitiga ole nephropathy o le maʻisuka, o metotia uma mo le faʻaaogaina o togafitiga e faʻataʻitaʻiina e le fomaʻi.

Faʻateleina le Sugar

O le masani ai o le kulukose i totonu o le tino e sau muamua i le togafitiga o le nephropathy, aua o se faasinomaga maualuga o le suka o le faasinomaga lea o le mafuaaga autu o le atinaʻeina o le faamaʻi.

Ua maeʻa suʻesuʻega a le falemaʻi: pe a fai e le silia le 6.9% mo se vaitaimi umi, e mafai ona puipuia le atinaʻe o nephropathy.

E faʻamaonia e le au atunuʻu le maualuga o le hemoglobin glycated maualuga e sili atu i le 7% i le maualuga o le lamatiaga o le tulaga o le hypoglycemic, faʻapea foʻi ma tagata mamaʻi na maua i fatu tuga.

Mo le faasaʻoina o le inisalini e faʻamalosia ai: ia toe iloilo fualaau oona, faʻaaogaina o latou togafitiga ma fuataga.

I le avea ai o se tulafono, o le fuafuaga lenei e faʻaaogaina: o le inisalini faaumiumi e faʻatonuina 1-2 taimi i le aso, o fualaau faʻatau fua-i luma o taumafataga taitasi.

O le filifiliga o le faʻaitiitia o le suka mo faʻamaʻi fatuga e gata. O le faʻaaogaina o fualaau faasaina, o le toinaina o ia mea e faia e ala i fatugaʻo, faʻapea foʻi ma le iai o se faʻafitauli le manaʻomia ile tino, e le manaʻomia.

Faʻatasi ai ma togafitiga fatu fatu, o le faʻaaogaina o:

  • biguanides lea e mafai ona mafua ai le faʻamalosia o le lactic acid,
  • thiazolinedione, fesoasoani i le faatumauina o le ola i totonu o le tino,
  • glibenclamide ona o le lamatiaga o le faʻaititia o le kulukose toto.

Mo le maʻisuka ituaiga 2, o le faʻaogaina o vailaʻau e sili ona saogalemu, e maualalo ifo i le pasene o gaioiga e ala i fatuga, ua fautuaina:

Afai e le mafai ona maua se taui lelei i le tau o pepa i le maʻisuka ituaiga 2, o tagata tomai faapitoa e tuʻuina atu i togafitiga tuʻufaʻatasi e faʻaaoga ai le inisalini umi. I tulaga ogaoga, o le tagata gasegase ua faʻaaogaina atoa i le togafitiga o le insulin.

Faʻasologa o fatugaʻo ma le pancreas

O le manatu o sea galuega tuufaatasi e tauamiotonuina e ala i le mafai ona toe faaleleia atoatoa le falemaʻi o le tagata maʻi, talu ai o le totoina lelei o totoga o totoga e aofia ai le faʻaaogaina o faʻaaliga o le le atoatoa ma le maʻisuka, lea na mafua ai togafitiga fatu. I le taimi lava e tasi, o le soifua maloloina o tagata mamaʻi ma le gasegase pe a maeʻa ia gaioiga e maualalo ifo nai lo le faʻaaogaina o se fatu fatu. E mafua lenei mea i le tele o faigata faʻapitoa i le faʻatinoga o le taʻaloga. Ae ui i lea, i le faaiuga o le 2000, e sili atu ma le 1000 le tuufaatasiga o fatugaʻo ma le pancreas na faia i le Iunaite Setete o Amerika. O le tolu tausaga le soifua o tagata mamaʻi e 97%. O se faʻaleleia lelei o le lelei o le soifuaga o tagata gasegase, o le faʻamaloloina o le alualu i luma o le faʻaleagaina o totoga faʻapitoa i le maʻisuka malosi, ma le tutoatasi o le inisalini na maua i le 60-92% o tagata gasegase. A o faʻaleleia atili tekinolosi fou i vailaau, e ono mafai i le tausaga o lumanaʻi lenei ituaiga fesuiaiga o togafitiga o le ai ai se tulaga maualuga.

, , , , , , , , , , , ,

Toefuataiga o le faʻavaeina o lalo ifo o lalo ifo o lalo

O loʻo iloa e taua tele le taua o le nephropathy i le maʻisuka, ona o le le atoatoa o le glycosaminoglycan heparan sulfate, o se vaega o le paʻu o lalo ifo o le eleele ma e maua ai le faʻamalosi-sui filifilia.Toe faʻaleleia o faʻaagaga o lenei tino i totonu o silasila vascular e mafai ona toe faʻafoʻisia ai le vaivai o le tino ma faʻaitiitia ai le pala i le urine. O le uluai taumafaiga e faʻaaoga glycosaminoglycans mo togafitiga o le nephropathy o le maʻisuka na faia e G. Gambaro et al. (1992) i'iole e maua i le maʻisuka o le maʻisuka. Na faʻamautuina o lona vave tofia - i le amataga o le maʻi suka - e puipuia ai le atinaʻeina o suiga o le morphological i totonu o le tino ma foliga o albuminuria. O suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga manuia na mafai ai ona tatou agai atu i vailaau faʻataʻitaʻi o vailaʻau o loʻo iai glycosaminoglycans mo le puipuia ma togafitiga o le nephropathy o le maʻisuka. Talu ai nei, o se vailaʻau o glycosaminoglycans mai Alfa Wassermann (Italia) Vesel Due F (INN - sulodexide) na faʻaalia i luga o le maketi a Rusia. O le vailaau faʻasaina e lua glycosaminoglycans - o le heparin mole mole mole mamafa (80%) ma dermatan (20%).

Sa suʻesuʻe e saienitisi le faʻaaogaina o lenei vailaau faʻamaʻi i tagata gasegase e iai le maʻisuka ituaiga 1 ma vaega eseese ole nephropathy o le maʻisuka. I tagata gasegase e iai le microalbuminuria, o le faʻataʻitaʻiga o le albumin urinary na faʻaititia ai le 1 le vaiaso talu ona amata le togafitiga ma tumau i le tulaga ausia mo le 3-9 masina talu ona faʻaumatia le fualaau. I tagata gasegase e iai le proteinuria, o le excretion protein protein e faʻaitiitia le 3-4 vaiaso talu ona amata togafitiga. O le taunuʻuga na maua pea ina ua maeʻa le faʻamalolo. Leai ni faʻafitauli faʻafitauli na matauina.

O le mea lea, o fualaau mai le vaega o glycosaminoglycans (aemaise lava, sulodexide) e mafai ona manatu lelei, e leai ni aʻafiaga o le heparin, ma faigofie i le faʻaaogaina o le togafitiga o le nephropathy o le maʻisuka.

Tulaga masani o le toto maualuga

A oʻo mai suiga o le fatu i gaʻo, e taua tele le faʻasaʻoina o faʻamaʻi toto ma faʻamalo e tusa lava pe sili atu le mamafa.

O le toto, o le mea e sili ona talafeagai, e faʻatagaina ai oe e faʻagesegese le atinaʻeina o togafitiga faʻapitoa i fatugaʻo.

Pe a filifilia togafitiga, e tatau ona amanaʻia le aafiaga o le okeni. I le avea ai o se tulafono, o tagata tomai faapitoa e tuʻuina atu i vaega o vailaʻau nei:

  • Faʻailoga ACE (Lisinopril, Enalapril). O vailaau faʻaaoga e faʻaaogaina i laʻasaga uma o togafitiga. E manaʻomia le umi o le latou faʻaaliga e le sili atu i le 10-12 itula. I le togafitiga o le inisinia ACE, e tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o le masima i le laulau i le 5 g i le aso ma le potassium.
  • Angiotensin le faʻamaonia (Irbesartan, Losartan, Eprosartap, Olmesartan). O fualaau oona e fesoasoani e faʻaititia uma le mamafa o le tino ma le faʻamalosi i totonu o fatugaʻo.
  • Saluretikam (Furosemide, Indapamide).
  • Papa o le alalaupapa o Calcium (Verapamil, ma isi). O vailaʻau e taofiofia ai le ulu atu o le calcium i totonu o siama o le tino. O lenei aafiaga e fesoasoani e faʻalauteleina ai vaʻa faʻapapa, faʻaleleia le tafe toto i totonu o le fatu maso ma, o se taunuuga, faʻaitiitia le maualuga o le toto.

Faʻaleleia o le gasegase lipid

Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi fatuga, e le tatau ona sili atu i le 4.6 mmol / L le cholesterol mea, triglycerides - 2.6 mmol / L. O se tuusaunoaga o le fatu fatu, lea e tatau ona itiiti ifo i le 1.7 mmol / L. le maualuga o triglycerides.

Ina ia faʻaumatia lenei soliga, e tatau ona faʻaaoga vaega nei o fualaau oona:

  • Staninov (Lovastatin, Fluvastatin, Atorvastatin). O vailaʻau faafomai e faaitiitia ai le gaosiga o enzymes e aofia ai i le tuufaatasiga o le cholesterol.
  • Fitipa (Faʻasaʻo, Clofibrate, Cyprofibrate). Fualaau faasaina i lalo o le gaʻo plasma e ala i le faʻaaogaina o le gaʻo o le lipid metabolism.

Faaleaogaina o le Renal Anemia

Renal anemia o loʻo matauina i le 50% o tagata gasegase ma faʻamaʻi fatuga ma e tupu i le tulaga o le proteinuria.I lenei tulaga, e le sili atu le hemoglobin i le 120 g / l i tamaitai ma le 130 g / l i sui o le afa malosi o tagata soifua.

O le tutupu o le gaioiga e mafua ai le le lava o le gaosia o le hormone (erythropoietin), lea e saofaga i le hematopoiesis masani. Renal anemia e masani ona o faatasi ma le leai o se mea.

O le faʻatinoina o le tino ma le mafaufau o le a faʻaitiitia, faʻavaivaia le fausiaina o feusuaiga, le fiaʻai ma le moe.

I le faaopoopo atu, o le anemia e fesoasoani i le televave o le atinaʻe o nephropathy.

Ina ia toe faʻatumu le maualuga o le uʻamea, o Venofer, Ferrumleck, ma isi mea faʻapitoa e faʻatautaia.

Aafiaga i aʻafiaga glycosylated non-enzymatic

Faʻaauau le faʻaogaina ole palatini o lalo ifo o le eleele i lalo o tulaga o le hyperglycemia e mafua ai le solia o la latou faatulagaga ma le leiloa o le filifilia lelei o mea e mafai ona puipuia i proteins. O se taʻiala mautinoa i le togafitiga o faʻafitauli faʻapitoa o le maʻisuka o le suʻeina lea o vailaʻau e ono faʻavevesi ai le tali atu o le glycosylation e le o le enzymatic. O se sailiga suʻesuʻega lelei, o le gasegase maua lea o le acetylsalicylic acid e faʻaitiitia ai le glycosylated proteins. Ae ui i lea, o lona tofiga e avea o se inhibitor glycosylation e le i maua le tufatufaina atu o le falemai, talu ai o fualaau o loo i ai le fualaau faasaina e tatau ona telē tele, lea e mafua mai i le atiina ae o aafiaga i itu.

O le faalavelaveina o le tali atu o le glycosylation e le o le enzymone i suʻesuʻega suʻesuʻe talu mai le vaitau o le 80 o le 20 seneturi, ua faʻaaoga lelei le fualaau faasaina o le aminoguanidine, lea e faʻafesoʻotaʻi vave ma vaega o carboxyl o le gasegase glycosylation products, taofi lenei faiga. Talu ai nei lava, o se inhibitor sili atu ona patino o le fausia o le pyridoxamine glycosylation ua maeʻa ona faʻapipiʻiina oloa.

, , , , , , , , , ,

Aafiaga i le polyol glucose metabolism

O le faateleina o le glucose metabolism i luga o le auala polyol i lalo o le aafiaga o le aldose reductase enzyme e mafua ai le faaputuputuina o le sorbitol (o se mea e gaosia) e le o le insulin-dependent, lea e fesoasoani foi i le atinaʻeina o tuai o faafitauli o le maʻisuka. Ina ia faʻalavelaveina lenei gaioiga, e faʻaaoga e le falemaʻi fualaau mai le vaega o le faʻaaogaina o le inisinia (tolrestat, statil). O le tele o suʻesuʻega ua faʻaalia ai le faʻaitiitia o le albuminuria i tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka ituaiga 1 o ē na maua ni inhibitors aldose reductase. Ae ui i lea, o le aoga o le fualaau o nei vailaʻau e sili atu ona faʻaalia i le togafitiga o le neuropathy o le maʻisuka po o le retinopathy, ma le itiiti ifo i togafitiga o le nephropathy o le maʻisuka. Masalo o lenei mea e mafua mai i le mea moni o le auala polyol o le metabolism o le glucose e sili atu lona taua i le pathogenesis o le fatu fatu o le maʻisuka nai lo vaʻa o isi mea e le o insulin.

, , , , , , , , , , , , ,

Aafiaga i luga ole gaioiga endothelial cell

I suʻesuʻega ma suʻesuʻega i falemaʻi, o le matafaioi o le mimiti-1 e avea ma puluvaga o le alualu i luma o le nephropathy o le maʻisuka na manino lava ona faavaeina. O le mea lea, o le manatu o le tele o kamupani vailaau faafomai na liliu atu i le tuufaatasia o fualaau faasaina lea e mafai ona taofia ai le faateleina o le gaosiga o lenei vaega. I le taimi nei, faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga o fualaau faʻasaina e poloka ai initaneti mo le mumu-1. O faʻamatalaga muamua o loʻo faailoa mai ai le aoga maualalo o nei fualaau faʻataʻitaʻi faʻatusatusa i le atinaʻe ACE.

, , , , , , , , ,

Iloiloina le lelei o togafitiga

Taiala mo le lelei o le puipuia ma le togafitia o le nephropathy o le maʻisuka e aofia ai tulaga lautele mo togafitiga lelei o le maʻisuka, faapea foi ma le puipuia mai o maʻi o le nephropathy o le maʻisuka ma le faaitiitia o le faaitiitia o le faamamaina o galuega a gaʻo ma le alualu i luma o le faaletonu masani o le maʻisuka.

, , , , , , , , ,

Paleni eletise

O le gafatia o vailaʻau faʻamalosi faʻamalosi e maua ai mea leaga mai le gastrointestinal tract e fesoasoani i le faʻaititia o le inisua o le tino na mafua ona o le faaletonu o le tino ma le fualaau oona.

Enterosorbents (gaioiga ua faʻaaogaina, Enterodesum, ma isi) e faʻataʻitaʻiina e se fomaʻi taitoatasi ma ua ave le tasi ma le afa i le lua itula aʻo leʻi 'aʻai ma vailaʻau.

O maualuga o le potassium i le tino (hyperkalemia) ua faʻaumatia ma le fesoasoani a le vailaʻau o le potassium, o se vaifofo o le gluconate calcium, insulin ma le glucose. Faʻasolosolo togafitiga, e mafai ona maua le maʻi.

Aveese Albuminuria

Faʻaleagaina o le rename glomeruli, e oʻo lava i togafitiga faʻaleagaina o le nephropathy, e faʻaosofia ai le i ai o mea faʻalatini i le urine.

O le Renal glomeular permeability ua toe faʻafouina ma le fesoasoani a le Sulodexide fualaau faʻasolosolo.

I nisi tulaga, ua fautuaina e le au atamamai le Pentoxifylline ma le Faʻamaofi e aveese ai le albuminuria. O fualaau oona e lelei tele, ae o le fua o le aʻafiaga o aʻafiaga i le aoga o le faʻaaogaina e tagata tomai faapitoa e leʻi maeʻa ona iloiloina.

Paʻu - faʻamamaina toto e ala i se masini faʻapitoa pe ala atu i le peritoneum. Faatasi ai ma lenei metotia, e le mafai ona togafitia fatugaʻo. O lona faamoemoega o le sui lea o le okeni. Ole faʻasologa e le mafua ai le tiga ma e masani ona faʻasaina e tagata gasegase.

Mo le faʻamaʻi, faʻaaogaina se masini faʻapitoa - o se dialyzer. O le faʻaaogaina o le masini, e faʻamaligiina ai le toto ma le tele o le vai, lea e fesoasoani i le faatumauina o le eletise ma le paleni alkaline ma faʻamaonia ai le toto maualuga.

O le faʻatinoga e faʻatolu ona faia i le vaiaso ma tumau ai a itiiti ifo i le 4-5 itula i tulaga faʻapitoa ma mafai ona taʻitaʻia i:

  • taoto ma vili
  • faaitiitia o le toto,
  • afaina o le paʻu,
  • faateleina le vaivai
  • puupuu le manava
  • loto vaivai,
  • anaemia
  • amyloidosis, lea e maua ai le protein i sooga ma tendoni.

I nisi tulaga, o le dialysis o loʻo faia, o faʻamatalaga e mafua ai le le mafai ona maua le faʻamaʻi toto:

  • gasegase toto
  • le le mafai ona maua le avanoa talafeagai i vaʻa (faʻatasi ai ma le faʻaititia o le mamafa poʻo i tamaiti),
  • cardiovascular pathology,
  • le manaʻoga o le tagata maʻi.

Faʻasolosolo faʻasalaga, e faʻamamaina le toto e ala ile pala, lea i lenei tulaga o se tagata faʻasala.

O le faʻatinoga e mafai ona faʻatino uma i le falemaʻi ma i le fale lua pe sili atu taimi i le aso.

O le iʻuga o le dialysis, e mafai ona matauina mea nei:

  • siama oona o le peritoneum (peritonitis),
  • faʻaleagaina urination
  • palanaia.

E le faia le dialysis i:

  • faaletonu mafaufau
  • mala o le eleele
  • leukemia
  • faʻaleagaina o le myocardial faʻatasi ma isi pathologies cardiovascular,
  • foia le ate
  • cirrhosis.

Afai e teena le taualumaga, e tatau i le tagata poto faapitoa ona faamaonia lona manatu.

Totoina o fatu

Pau lava le faavae mo le totoina o okeni o le laasaga o le nephropathy o le maʻisuka.

O le taotoga faamanuiaina e mafai ona faaleleia atili ai le soifua maloloina o le tagata maʻi.

O le taotoga e le o faia i faʻamaʻiga faʻamaonia nei:

  • incompatibility o le tino o le maʻi ma le okeni a le tagata foai,
  • afaina fou o se natura leaga,
  • cardiovascular diseases i totonu o le gaioiga laititi,
  • ogaoga faʻamaʻi masani,
  • le amanaia tulaga faʻapitoa o le mafaufau lea o le a faʻalavelaveina ai le faʻaleleia o le faʻasologa o le tagata maʻi (mafaufauga, ava malosi, tagofia o fualaau oona),
  • faʻamaʻi pipisi (tuberculosis, HIV).

O le gasegase mo taotoga o le tino, faʻapea foʻi ma le tele o gasegase faʻasolosolo: o le glomerulonephritis proliferative membrane, syndrome uremic syndrome ma isi faʻamaʻi, ua filifilia taitoatasi e le fomaʻi i tulaga taʻitasi.

O meaai mo le nephropathy o le maʻisuka o se tasi o metotia o togafitiga faigata.

O mataupu faavae o taumafa e aofia ai:

  • Faʻaitiitia le faʻaaogaina o le protein i aso uma e fesoasoani ai e faʻaititia le aofaʻi o otaota gaʻo i le tino. O le faʻaaogaina o aano o manufasi ma iʻa e fautuaina i se isi suiga i palatini fualaʻau.
  • I nisi tulaga, o le faaitiitia o le masima i le 5 g i le aso ua fautuaina. O le aofia ai o le tomato ma le sua o le tipolo, garlic, aniani, ma se ala o seleni i le taumafataga o le a fesoasoani ia te oe vave vave ona fetuunai i se meaai masima.
  • E faʻavae i luga o iuga o suʻega, o le tagata poto faapitoa e fuafuaina le mafai ona faateleina pe faʻaititia le taumafaina o meaʻai faʻasalama.
  • Taʻaloga inu vai e mafai ona faʻatapulaʻaina pe afai e tupu se faʻalavelave ogaoga.
  • O meaai e tatau ona fufulu pe kuka.

O le lisi o meaʻai faatagaina ma faʻasaina ua tuufaatasia e se fomaʻi ma e faalagolago i le tulaga o le maʻi.

Fofo faʻapitoa

Togafitiga o le nephropathy o le maʻisuka e mafai ma le faʻaaogaina o togafitiga faʻa-aganuu i le taimi o le toe faʻaleleia poʻo le amataga ole faʻamaʻi.

O le toe faʻafoʻiina o gaioiga, teuteuga ma le teas mai laʻau, strawberries, chamomiles, cranberries, fualaau suamalie, sosolo o le rose, ma le meaʻai.

O pi mama (50 g), kuka i totonu o le vai inu (1 l), ei ai se aafiaga lelei i galuega o fatugao ma faaitiitia le maualuga o le suka i totonu o le tino. A maeʻa ona tuʻuina atu mo le tolu itula, e inu le vai i le ½ ipu mo le masina.

Ina ia faʻaitiitia le cholesterol, e fautuaina e faʻaopopo le olive poʻo le suauʻu manogi i le meaʻai - 1 tsp. 2 taimi i le aso atoa.

Birch buds (2 tbsp), lofia i le vai (300 ml) ma aumai i se mea e vevela, saofaga i le masaniga masani o gaʻo. Faʻaosooso i se vevela mo le 30 minute. Taumafa i se teuteuga mafanafana o le 50 ml e oo i le 4 taimi i le aso ao leʻi faia meaai mo le 14 aso.

O le maualuga o le maualuga o le a fesoasoani e faʻaitiitia le faʻasaina o le ava malosi, e ave faʻatolu 3 aso i le aso, 20 faʻaleleia le kuata itula ao lei faia se taumafataga.

E fautuaina foi e sauni teuteu e faʻaaoga ai le tilotila ma pelu pe ai foi le fualaau e aunoa ma le togafitiga.

Afai e maua le maʻisuka, e tatau i le tagata gasegase ona matua gauai atu i le setete o lona tino. O le taimi na maua ai le maʻisuka nephropathy o le ki lea ile togafitiga manuia.

Mateʻo le nephropathy: saili mea uma e te manaʻomia. I lalo ifo, o ona faʻamaoniga ma suʻesuʻega o loʻo faʻamatala auʻiliʻili e faʻaaoga ai suʻega o toto ma urine, faʻapea foʻi ma le ultrasound o fatugaʻo. O le mea autu o loʻo taʻuina atu e uiga i togafiti togafitiga lelei e mafai ai ona e tausia le suālaʻau sugar 3.9-5.5 mmol / l tumau 24 itula i le aso, pei o tagata maloloina. O le togafitiga o le maʻisuka a Dr. Bernstein 2 ma le ituaiga 1 e fesoasoani e faʻamalolo ai fatugaʻo pe afai e le o mamao tele le nephropathy. Saili po o le a le microalbuminuria ma le proteinuria, o le a le mea e fai pe afai e ogaoga ou fatuga, ma pe faʻapefea ona faʻasaʻoina le toto ma le creatinine i le toto.

O le nephropathy o le gasegase o gasegase e mafua mai i le kulukose maualuga. E le gata i lea, o le ulaula tapaa ma le maualuga e faʻaumatia ai fatugaʻo. Mo le 15-25 tausaga i le maʻisuka, o nei okonei uma e lua e ono toilalo, ma o le a faʻaaogaina poʻo le toe gaosia. O lenei itulau o loʻo faʻamatala faʻamatala auiliili e uiga i togafitiga faʻale-aganuʻu ma togafitiga aloaia e aloese ai mai fatuga o fatuga poʻo le faʻaitiitia foi o lona atinaʻe. Fautuaga ua tuʻuina atu, o le faʻatinoga e le gata ina puipuia ai fatugaʻo, ae faʻaititia ai foi le lamatiaga o le fatu ma le faʻamaʻi.

Maʻisuka Nephropathy: Faʻamatalaga Talafeagai

Saili pe faʻafefea ona aʻafia ou fatuga, fatuga, ma le diagnostics algorithm mo le togafitia o le nephropathy o le maʻisuka. Malamalama i mea e tatau ona pasia e suʻega, pe faʻapefea ona faʻaalia o latou taunuuga, o le a le aoga o le faʻasologa o fatugaʻo. Faitau e uiga i togafitiga ma meaai, vailaau, togafitiga faʻasolosolo ma se fesuiaiga i se olaga ola maloloina. O faʻaaliga o togafitiga o togafiti i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faamatalaina. O auiliiliga e tuuina mai e uiga i fualaau e maualalo ai le toto toto ma le toto.E le gata i lea, o fuainumera mo le cholesterol, aspirin, ma fualaau oona e ono manaomia.

  1. E faʻafefea ona aʻafia fatuga o le maʻisuka?
  2. O le a le eseesega i le va o faʻalavelave fatugaʻo i le ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga 1?
  3. Faailoga ma le siama o le nephropathy o le maʻisuka
  4. O le a le mea e tupu pe a le toe gaoioi fatuga?
  5. Aiseā ua faʻaitiitia ai le suka i le taimi o le nephropathy o le maʻisuka?
  6. O le a le suʻeina o le toto ma le urine? E faapefea ona malamalama io latou taunuuga?
  7. O le a le microalbuminuria?
  8. O le a le proteinuria?
  9. E faʻafefea ona aʻafia le cholesterol i aʻafiaga o fatuga o le maʻisuka?
  10. E faʻafia ona manaʻomia e le maʻisuka ona faia se ultrasound o fatugaʻo?
  11. O a faailoga o le nephropathy o le maʻisuka i luga o se ultrasound?
  12. Maʻisipathy maʻi: laʻasaga
  13. O le a le mea e fai pe a afaina fatuga?
  14. E faapefea ona togafitia le maʻisuka e puipui ai fatugaʻo?
  15. O le a le mea e faʻamautuina ai fualaʻau o le toto toto?
  16. O a ni vailaau faʻamalosi e tatau ona ou faia?
  17. E faʻapefea ona togafitiga pe afai ua maua oe i le maʻisuka Nephropathy ma e tele le porotini i lau urine?
  18. O le a se mea e tatau ona faia e se tagata maʻi i le nephropathy ma le toto maualuga?
  19. O a nisi o togafitiga lelei a tagata mo le togafitia o faafitauli tau fatuga?
  20. E faʻapefea ona faʻaitiitia le toto creatinine i le maʻisuka?
  21. E mafai ona toe faʻafoʻi le fua masani masani ole filtration o gaʻo?
  22. O a meaai e tatau ona mulimulitaʻia mo le nephropathy o le maʻisuka?
  23. O le a le umi e ola ai le maʻisuka i le le tumau o le le atoatoa?
  24. Totoina o fatuga: lelei ma mea le lelei
  25. O le a le umi e mafai ona ola ai se togafiti fatuga?

Leory: Talosaga Manaomia

O fatugaʻo e aafia i le fufuluina o mea e gaosia mai le toto ma aveeseina i le mimi. Latou te maua ai foi le hormone erythropoietin, lea e faʻaalia ai le faʻaalia o lela mūmū mūmū - totola mūmū mumu.

E masani ona pasi le toto i fatugaʻo, lea e aveesea ai le otaota. O le toto mama ua salalau atili. Oona ma meaʻai gasegase, faʻapea foʻi ma le masima sili atu, faʻapalapala i se tele o vai, e faia ai le urine. E tafe atu i totonu o le vevela, lea e teuina ai mo se taimi le tumau.

O le tino e faʻatonutonuina le tele o le vai ma le masima e tatau ona tuʻuina i le urine, ma le tele e tuʻu i le toto e faatumauina ai le maualuga o le toto ma eletise eletise.

O fatuga taitasi e aofia ai le miliona miliona elemene e taʻua o nephrons. O se ipu siliva o toto laiti toto (capillaries) o se tasi o vaega o le nephron. Ole fua o le faamamaina o le Glomerular o se faailo taua lea e fuafuaina ai le tulaga o fatugaʻo. E fuafua e faʻavae i luga o mea o loʻo faia i le creatinine i totonu o le toto.

O le Creatinine o se tasi lea o mea e faʻaaogaina ai fatugaʻo o fatugaʻo. I le le atoatoa, e maua i le toto faatasi ai ma isi otaota, ma o le maʻi e lagona lagona oona. O faʻamaʻi fatuga e ono mafua mai i le maʻisuka, faʻamaʻi, poʻo isi mafuaaga. I nei tulaga taʻitasi, fuaina le fuaina o le filtration e fua ai le mamafa o le faʻamaʻi.

E faʻafefea ona aʻafia fatuga o le maʻisuka?

O le faateleina o le toto suka e faaleagaina ai elemene filigā o fatugaʻo. I le aluga o taimi, e mou ese atu ma ua suia e alalaʻau, e le mafai ona faʻamamaina le toto o otaota. Le itiiti ifo o elemene eletise o loʻo totoe, o le sili atu foi ona leaga le gaioiga o gaʻo. I le faaiuga, latou te le toe feagai ma le aveesea o otaota ma le inu o le tino ua tupu. I lenei laasaga, e manaʻomia e le tagata maʻi le faʻaleleia o togafitiga ina ia aua le oti - faʻamalosi poʻo le fatuina o fatugao.

Aʻo lei oti atoatoa, o elemene elemene e "faʻavaivaia", ua amata ona "lafoaʻi". Latou te pasi atu aʻafiaga i totonu o le uila, lea e le tatau ona i ai iina. O le mea lea, albumin i le maualuga maualuga.

Microalbuminuria o le excretion o albumin i le urine i se aofaiga e 30-300 mg i le aso. Proteinuria - O le albumin e maua i le urine i se aofaiga e silia ma le 300 mg i le aso. E mafai e le microalbuminuria ona taofi pe a manuia togafitiga. O le Proteinuria o se faafitauli ogaoga. E manatu e le mafai ona faʻafitia ma faʻamaonia o le maʻi na amata i luga o le ala o le atinaʻeina o le le atoatoa.

O le leaga o le pulea o le maʻisuka, o le sili atu lea o le lamatiaga o le toilalo o le taimi mulimuli ma le vave ona tupu. O faʻafitauli o le feagai ma faʻatoʻa fatugaʻo atoatoa i le maʻisuka e leʻo maualuga tele. Ona o le toʻatele oi latou e maliu mai le fatu fatu poʻo le stroke ao leʻi i ai se manaʻoga mo togafitiga faafomaʻi. Ae peitai, ua faateleina le tulaga lamatia mo tagata mamaʻi lea ua tuufaatasia ai le maʻisuka faatasi ai ma le ulaula tapaa po o se siama gasegase puma.

I le faaopoopo atu i le nephropathy o le maʻisuka, atonu e ono iai foʻi le faʻamaʻi o le toto. O se faʻalavelave lenei o papa o le atherosclerotic o se tasi poʻo le lua o laʻau e fafaga ai fatugaʻo. I le taimi lava e tasi, o le toto maualuga e maualuga tele. O vailaʻau mo le maualuga o le toto maualuga e le fesoasoani, e tusa lava pe e te faia ni ituaiga o mea mamana i le taimi e tasi.

O le faʻamaʻi o le tui o le Renal e masani ona manaʻomia ai togafitiga. O le maʻisuka e faʻapupulaina ai le lamatiaga o lenei faʻamaʻi, aua e faʻaolaina ai le atinaʻe o le atherosclerosis, e aʻafia ai i vaʻa e fafaga ai fatugaʻo.

Ituaiga fatu fatu 2 o le maʻisuka

O le masani lava, o le maʻisuka ituaiga 2 e maua mai i le pusa mo ni nai tausaga seia oʻo ina maua ma togafitia. O nei tausaga uma, o faʻalavelave faʻafuaseʻi ona faʻaumatia le tino o le maʻi. Latou te le aloese mai fatugaʻo.

E tusa ai ma nofoaga o le Igilisi, i le taimi o suʻesuʻega, e 12% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ua i ai le microalbuminuria, ma e 2% le proteinuria. Faatasi ai ma tagata gasegase Rusia, o nei faailoga e tele taimi e maualuga atu. Talu ai o tagata Sisifo o loʻo i ai le masani o le faʻaauau ona tuʻuina atu suʻesuʻega faafomaʻi puipuia. Talu ai ona o lenei mea, o le a sili atu ona latou maua ni maʻi tumau.

O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona tuʻufaʻatasia ma isi tulaga lamatia mo le atiaʻe o faʻamaʻi gaʻo tumau:

  • maualuga le toto maualuga
  • maualuga o le cholesterol maualuga,
  • sa i ai mataupu o faʻamaʻi fatu fatu i aiga vavalalata,
  • sa i ai mataupu o se osofaʻi vave o le fatu poʻo le taia i le aiga,
  • ulaula
  • afaina
  • tausaga matua.

O le a le eseesega i le va o faʻalavelave fatugaʻo i le ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga 1?

I le maʻisuka ituaiga 1, o faʻafitauli o fatuga masani e masani ona tupu i le 5-15 tausaga talu ona amata le faʻamaʻi. I le maʻisuka ituaiga 2, o nei faʻafitauli e faʻaalia vave i luga o le siama. Talu ai ona o le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona tumau mo le tele o tausaga i se fomaʻi muamua ae lei logoina e le tagata maʻi faailoga ma matematega e siaki ai lona suka toto. Seʻi vagana ua faia se suʻesuʻega ma ua amata togafitiga, o le faʻamaʻi e faʻamafunaina ai fatugaʻo ma le tino atoa.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se maʻi sili ona ogaoga nai lo le maʻisuka ituaiga 1. Ae ui i lea, e 10 taimi e sili atu ona masani ai. O le maʻisuka ituaiga 2 o le kulupu pito sili lea ona tele o tagata gasegase o loʻo tuʻuina atu i nofoaga autu o le dialysis ma tagata tomai faapitoa i le gaosiga o fatugao. O le faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻateleina i le lalolagi atoa ma i le gagana Rusia. E faaopoopo lenei mea i le galuega a tagata tomai faapitoa o loʻo togafitia faʻafitauli tau fatuga.

I le maʻisuka ituaiga 1, o gasegase oe na atiaʻe le faʻamaʻi i le laʻititi ma le talavou e masani lava ona masani i le nephropathy. Mo tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 1 i le matua, o le aʻafiaga o faafitauli tau fatuga e le maualuga tele.

Faailoga ma Faailoga

I masina muamua ma tausaga, o le maʻisuka nephropathy ma le microalbuminuria e le mafua ai ni faailoga. O maʻi latou te vaʻaia faafitauli pe a oʻo i le taimi ua maeʻa ai le tulaga o le faʻauluuluga o le tino. I le amataga, o faailoga e le mautonu, e foliga mai o le vaivai ma le le mautonu masani.

Uluai faailoga o le maʻisuka nephropathy:

  • vaivaiga, vaivai,
  • mafaufauga masalosalo
  • fulafula o vae
  • maualuga le toto maualuga
  • faʻaoga faifaipea,
  • o le masani ona sau i totonu o le faletaele i le po,
  • faʻaitiitia i le tuʻuina atu o inisalini ma meaʻai e maua ai le suka,
  • vaivai, pallor ma anemia,
  • paʻu paʻu, vevela.

E toaitiiti ni tagata maʻi atonu e masalomia o nei faailoga e mafua mai i le le atoatoa o le galuega.

O le a le mea e tupu pe a le toe gaoioi fatuga ma le maʻisuka?

O tagata maʻi e le lava le faʻaaogaina o suʻega o le toto ma le urine e mafai ona tumau i le fiafia valea seia oʻo i le taimi mulimuli, o le amataina o le toilalo o le tino. Ae ui i lea, i le faaiuga, o faailoilo o le inupia e mafua mai i faʻamaʻi fatuga ua manino:

  • mativa le fiaai, leiloa le mamafa,
  • o le paʻu e mamago ma faʻavaivai pea,
  • ogaoga ogaoga, mumusu musika,
  • fulafula ma taga i lalo o mata,
  • taoto ma vili
  • mafaufau le lelei.

Aiseā ua faʻaitiitia ai le suka i le taimi o le nephropathy o le maʻisuka?

O le mea moni, o le nephropathy o le maʻisuka i le taimi mulimuli o le le atoatoa, e mafai ona paʻu le maualuga o le suka toto. I se isi faaupuga, ua faʻaitiitia le manaʻomia mo le inisalini. E tatau ona faʻaitiitia lona fualaau ina ia leai se hypoglycemia.

Aisea ua tupu ai lenei mea? Inisalini ua faʻaumatia i le ate ma fatuga. Pe a leaga le faaleagaina o fatuga, latou te leiloa lo latou gafatia e gaʻo ai le inisalini. O lenei hormone e tumau i le toto umi ma e faʻaolaina ai sela e gaosi ai le kulukose.

O le faʻaaogaina o le le aoga o se faʻalavelave mo le maʻisuka. O le mafai ona faʻaitiitia le fua o le insulin o se mea itiiti lava le mafanafana.

O a suʻega e manaʻomia ona pasia? E faʻapefea ona vaʻai iuga?

Ina ia faia se suʻesuʻega saʻo ma filifili se togafitiga lelei, e tatau ona e pasia suega:

  • polotini (albumin) i le urine,
  • le fuainumera o le albumin ma le creatinine i le urine,
  • totoinini toto.

O le Creatinine o se tasi lea o faʻamavaega o fua o le protein lea e aofia ai fatugaʻo. O le iloa o le maualuga o le creatinine i totonu o le toto, faapea foi ma le matua ma le itupa o se tagata, e mafai ona e faʻatatauina le fua faatatau o le filtration. O se mea taua lenei, i luga o le faavae lea ua fuafuaina ai le nephropathy ma le togafitiga. E mafai foʻi e le fomaʻi ona fautuaina isi faʻataʻitaʻiga.

Lalo 3.5 (fafine)

I sauniuniga mo suʻega toto ma suʻesuʻega o le urine ua lisiina i luga, e tatau ona e aloese mai le faʻamalosi tino faaletino ma le ava malosi mo le 2-3 aso. A leai, o le a sili atu le leaga o iuga nai lo i latou.

O le a le uiga o le filiga o le fatuga o fatugaʻo?

I le tulaga o le iʻuga o se suʻega toto mo le creatinine, o le masani masani e tatau ona faʻaalia i le amanaʻiaina o lau itupa ma le matua, ma e tatau ona faʻatulagaina le fuataga o le fufulu mama o fatugaʻo. O le maualuga o le fua, o le lelei.

O le a le microalbuminuria?

Microalbuminuria o le foliga mai o se polotini (albumin) i le urine i ni vaega laiti. O se faailoga muamua o le faʻamaʻi fatu fatu o le maʻisuka. E manatu o se tulaga lamatia mo le osofaia o le fatu ma le taʻavale. O le Microalbuminuria ua manatu e mafai ona toe fetuunai. O le tagofia o fualaau, o le pulea lelei o le kulukose ma le toto maualuga e mafai ona faʻaititia ai le aofaʻi o albumin i le vailaau i masani mo le tele o tausaga.

O le a le proteinuria?

O le Proteinuria o le i ai o le polotini i le urine i ni aofaiga tetele. Se faailoga leaga. O lona uiga o le fatu fatu, le taʻavale, poʻo le toilalo i tua o le taʻavale e naʻo le tulimanu. Manaomia togafitiga vave faanatinati. E le gata i lea, e mafai ona aliali mai ua misi le taimi mo togafitiga lelei.

Afai e te maua le microalbuminuria poʻo le proteinuria, e manaʻomia lou faʻatalanoa i se fomai o loʻo togafitia mafaufauga. O lenei tagata tomai faapitoa ua taua o se nephrologist, ae le o le fenumiai ma se tagata e le o le mafaufau. Ia mautinoa o le mafuaaga o le polotini i le urine e le o se faʻamaʻi pipisi poʻo se manua o fatugaʻo.

Atonu e foliga mai o le mafuaʻaga o le auiliiliga o le auiliiliga le lelei na matua tele. I lenei tulaga, o le toe faia o suʻesuʻega i ni nai aso o le a maua ai se taunuuga masani.

E faʻafefea ona aafia aʻafiaga o le maʻisuka i aʻafiaga o gaʻo i le maʻisuka?

E talitonuina aloaia o le maualuga o le cholesterol o le toto e faʻaolaina ai le atinaʻe o atherosclerotic plate. Atherosclerosis faʻatasi i le taimi lava lea e aafia ai le tele o vaʻa, e aofia ai mea e aʻafia ai le toto i fatugaʻo. E malamalama o le maʻisuka e manaʻomia le ave o fuainumera mo le cholesterol, ma o lenei mea o le a faatuai ai le atinaʻeina o le le atoatoa.

Ae ui i lea, o le talitonuga o le puipuiga o aʻafiaga o fuainumera i luga o fatugaʻo e feteenaʻi. Ma o aʻafiaga ogaoga o nei fualaau oona ua lauiloa. O le aveina o fuainumera e talafeagai le aloese mai le osofaʻi o le fatu lona lua pe afai ua uma ona iai. O le mea moni, o le puipuia faʻamaoni o le osofaʻi o le fatu faʻaauau e tatau ona aofia ai le tele o isi fua, e faaopoopo i le ave o fualaau mo le cholesterol. E le aoga le inu o fuainumera pe afai e leai sau fatu fatu.

O le faʻafeiloaʻi i se mea e maualalo i le gaosiolosi e masani lava ona faʻaleleia ai le fua o le "lelei" ma le "leaga" cholesterol i le toto. E le naʻo le kulukosese e faʻapitoa, ae o le toto foi. Ona o lenei mea, o le atinaʻeina o le nephropathy o le maʻisuka ua taofia. Ma o taunuuga o le suʻega toto mo le suka ma le cholesterol faʻamolemole ia te oe ma le fuʻa uo, e tatau ona e mulimulitaʻi i se taumafataga maualalo. E tatau ona e lafoaia uma oloa faasaina.

E faʻafia ona manaʻomia e le maʻisuka ona faia se ultrasound o fatugaʻo?

O se ultrasound o gaʻo e mafai ai ona siaki pe oi ai oneone ma maʻa i nei totoga. E le gata i lea, faatasi ai ma le fesoasoani o le suʻega, e mafai ona iloa ai le paʻu o fatugaʻo (fatu).

Suʻe togafiti faʻamaʻi: toe iloilo

Ae ui i lea, o le ultrasound scan e toetoe lava a leai se aoga mo le maua o le nephropathy o le maʻisuka ma mataʻituina le lelei o ona togafitiga. E sili atu ona taua le faʻaosoosoina o suʻega toto ma urine, ia o loʻo faʻamatala auʻiliʻili i luga.

O le a le mea e fai pe afai e afaina le gaʻo i le maʻisuka?

Muamua lava, e tatau ona e mautinoa e afaina ai fatugaʻo. Masalo e leai sau faʻafitauli o fatugaʻo, ae o le osteochondrosis, rūmatism, pancreatitis, poʻo nisi maʻi e mafua ai se maʻi tiga tutusa. E tatau ona e vaʻai i se fomaʻi e fuafua le mafuaʻaga tonu o le tiga. E le mafai ona e faia oe lava ia.

E mafai ona faʻaleagaina le faʻavalea o le tagata ia te ia lava. O faʻafitauli o le maʻisuka i fatugaʻo e masani lava e le afaina ai le tiga, ae o faʻamaoniga o le inisua ua lisiina i luga. O le fatu fatu, o le tino ma le mumu e foliga mai e le fesootai tuusaʻo ma le gasegase glucose metabolism.

Ole togafitiga o le nephropathy o le maʻisuka e taumafai e taofi pe le toe tolopoina le amataina o le faalumaina o le lapopoʻa mulimuli, lea o le a manaʻomia ai le dialysis poʻo le totoina o totoga. E aofia ai le tausisia o le maualuga o le toto ma le toto.

E tatau ona mataʻituina le maualuga o le creatinine i totonu o le toto ma le protein (albumin) i le urine. E le gata i lea, o vailaau aloaia e fautuaina ai le mataʻituina o le cholesterol i le toto ma taumafai e faʻaitiitia. Ae e toʻatele le au atamamai e masalosalo e aoga tele. O togafitiga faʻapitoa e puipuia ai gaʻo e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatu ma le taia.

O le a se mea e te manaʻomia e maua ai le maʻisuka e laveaʻi ai ou fatuga?

O le mea moni, e taua le ave o fualaau e puipuia ai faafitauli tau fatuga. O le maʻisuka e masani lava ona faatonuina ni vaega o fualaau faasaina:

  1. O fualaau o loʻo aʻafia ai e aofia ai le initaneti a le ACE ma le pisa o le receptor angiotensin-II.
  2. Aspirin ma isi auupega alofilima.
  3. Tulafono mo le cholesterol.
  4. Fofo mo le anemia e mafai e le fatu fatu ona tupu.

O nei fualaau uma o loʻo faʻamatala auʻiliʻili i lalo. Ae ui i lea, o mea taumafa paleni e taua tele. O le tagofia o fualaau e tele taimi e itiiti ifo le aoga nai lo le taumafataga o loʻo maua e le maʻisuka. O le mea taua e tatau ona e faia o le filifili lea i le suiga i se taumafataga maualalo. Faitau atili i lalo.

Aua le faʻamoemoe i togafitiga faʻavae pe afai e te manaʻo e puipuia oe mai le nephropathy o le maʻisuka. Laʻau teas, infusions ma deco decorations e aoga tele e avea o se punavai mo le puipuia ma togafitiga o le faʻamalolo. Latou te le o iai se puipuiga ogaoga i fatugaʻo.

E faʻapefea ona togafitia togafiti mo le maʻisuka?

Muamua lava, latou te faʻaaogaina se taumafa ma inisini injections e faatumauina ai le suka o le toto e latalata ile masani masani. O le faatumauina o le HgA1C hemoglobin i lalo ifo o le 7% e faʻaititia ai le lamatiaga o le proteinuria ma le toilalo i le 30-40%.

O le faʻaaogaina o metotia a Dr. Bernstein e mafai ai ona e tumau pea i le maualuga o le suka, e pei o tagata maloloina, ma le hemoglobin glycated i lalo ifo o le 5.5%. O nei faailoga o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli ogaoga o fatugao i zero, e ui lava e leʻi faʻamaonia lea i suʻesuʻega aloaia.

E i ai le faʻamaoniga e faapea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o gaʻo ua afaina ai le maʻisuka ua faʻamalolo ma toe faʻafoisia. Ae ui i lea, o se faiga lemu. I vaega 4 ma le 5 o le nephropathy o le maʻisuka, e masani lava e le mafaia.

Ua faʻatagaina aloaia le puipuia o meaola faasaina ma meaola. O le talafeagai o le faʻaaogaina o se taumafa maualalo-gaosiolo o loʻo talanoaina i lalo. Faʻatasi ai ma le maualuga o le mamafa o le toto, e tatau ona faʻatapulaʻaina le masima i le 5-6 g i le aso, ma i maualuga maualuga, e oʻo atu i le 3 g i le aso. O le mea moni, e le o se mea laʻititi.

  1. Taofi le ulaula.
  2. Suesue le tusiga "Ava oona mo le maʻisuka" ma le inu e sili atu nai lo mea o loʻo faʻaalia iina.
  3. Afai e te le inupia le ava, aua le amata.
  4. Taumafai e leiloa le mamafa ma e mautinoa lava e leai se mamafa.
  5. Talanoa ma lau fomaʻi pe o le a le gaoioiga faaletino e saʻo mo oe, ma faamalositino.
  6. Ia i ai se siakiina o le toto maualuga ma siakiina e le aunoa lou toto.

E leai ni mea taufaʻailoga faʻamalosi, mea laiti, ma e sili atu, o togafitiga faʻasalalau e vave vave ma faigofie ona toe faʻafoʻi fatuga e aafia i le maʻisuka.

O le susu i le susu e le fesoasoani, ae e afaina, ona o le susu e mafua ai le suka toto. O le karkade o se lauti lauiloa lauti e le sili atu nai lo le inu vai mama. Lelei sili atu le taumafai e faʻataʻitaʻi togafitiga tagata, ma faʻamoemoe e togafitia fatugaʻo. O le togafitiga a nei lava totoga e sili ona matautia.

O a vailaau ua faatonuina?

O maʻi na maua le nephropathy o le maʻisuka i le tasi laasaga poʻo le isi e masani ona faʻaaogaina fualaau faasaina i le taimi e tasi:

  • pusa mo le maualuga maualuga - 2-4 ituaiga,
  • cholesterol statins
  • antiplatelet agents - aspirin ma dipyridamole,
  • fualaau oona lea e fusia le phosphorus sili atu i le tino,
  • atonu o se tasi fofo mo le anemia.

O le aveina o fualaau e tele o le mea pito sili lea ona faigofie e mafai ona e faia e aloese ai pe tuai ai le amataina o le faalupeina o le faʻaiʻuga. Siaki le fuafuaga ole togafitiga ole maʻisuka ituaiga 2 ole ituaiga ole maʻisuka. Ia mulimuli ma le faʻaeteete i fautuaga. O le suiga i se olaga ola maloloina e manaʻomia ai taumafaiga sili atu ona ogaoga. Ae peitai, e tatau ona faʻaaoga. O le a le aoga le aveesea o vailaʻau pe afai e te manaʻo e puipuia ou fatuga ma ola umi.

O le a le suavai maualalo o le suka o le suavai e talafeagai mo le nephropathy o le maʻisuka?

O le mea e leaga ai, o le metformin fualaau sili ona lauiloa (Siofor, Glucofage) e tatau ona vavae ese i le amataga o le nephropathy o le maʻisuka. E le mafai ona ave pe afai o le tagata maʻi e maualuga le fuaina o le filtration 60 60 / minu, ma tusa lava pe itiiti. E fetaui lenei ma le fatu toto:

  • mo tagata - luga atu 133 μmol / l
  • mo tamaitai - e sili atu i le 124 micromol / l

Manatua o le maualuga o le creatinine, o le sili atu ona leaga le galue o fatuga ma le maualalo o le fua o le filtration. Ua i ai i se amataga vave o faigata tau fatuga o le maʻisuka, e tatau ona vavae ese le metformin mai le togafitiga e fai ai le togafitiga e aloese ai mai le faamaʻi lactic acidosis.

Faʻatasi, o tagata e maua i le maʻisuka retinopathy ua faʻatagaina e suʻe vailaʻau e mafua ai le pancreas e maua ai nisi inisalini. Mo se faʻataʻitaʻiga, Diabeton MV, Amaryl, Maninil ma a latou analogues. Ae ui i lea, o nei vailaʻau o loʻo i luga o le lisi o fualaau leaga mo le maʻisuka ituaiga 2. Latou te faʻaaogaina le pancreas ma e le faʻaitiitia ai le oti o tagata mamaʻi, ma e oʻo lava ina faateleina. E sili atu le le faʻaaogaina. O le maʻisuka e atiae ni gasegase manaomia e sui ai fualaau o le suka ma le inisalini.

O nisi o vailaʻau maʻisuka e mafai ona ave, ae faʻaeteete, e pei ona malilie i lau fomaʻi.I le avea ai o se tulafono, e le mafai ona latou maua le lelei lelei o le pulea o kulūkose ma e le maua ai se avanoa e teena ai inisua o insulin.

O a ni fualaau mamafa e tatau ona ou faia?

O fualaau o le maualuga o le toto maualuga e taua tele, e aofia i le vaega ACE o le inhibitors poo le angiotensin-II. Latou te le gata ina maualalo le toto, ae maua ai foi le puipuiga faaopoopo i fatugaʻo. O le tago i nei vailaʻau e fesoasoani e tolopo le amataga o le faʻaiʻuga o le faʻaiʻuga o le faʻaiʻuga.

Taumafai e taofiofi lou toto i lalo o le 130/80 mm Hg. Art. Mo lenei mea, e masani ona e faʻaaogaina ituaiga o vailaau. Amata i le inisiua ACE poʻo le pisa o le receptor angiotensin-II. E faaopoopo atu foi i fualaau faasaina mai isi vaega - beta-blockers, diuretics (diuretics), mea e teu ai masini. Ole fai atu i le fomaʻi e faʻatonu lau vailaʻau tuʻufaʻatasiga e aofia ai 2-3 mea gaosi i lalo o le tasi paʻu mo le pulega i lea aso ma lea aso.

O le inhibitors ACE poʻo le obstructor obstipor at angiotensin-II i le amataga o togafitiga e mafai ona faʻaleleia le maualuga o le creatinine toto. Talanoa i lau fomaʻi e uiga i le ogaoga o lenei mea. E foliga mai, e le tatau ona e faʻailoaina le vailaʻau. E le gata i lea, o nei fualaau oona e mafai ona faateleina le maualuga o le paluka i totonu o le toto, aemaise lava pe afai e faʻaopoopoina i le tasi ma le isi poʻo faʻamalosi fualaau.

O se maualuga maualuga o le potassium e ono mafua ai le puʻeina o le cardiac. Ina ia aloese mai ai, e le tatau ona tuʻufaʻatasia ia inhibitors ACE ma angiotensin-II poloka o le receptors, faʻapea foʻi ma fualaau faʻatau e taʻua o le vailaʻau faʻasaina. O suʻega o le toto mo le creatinine ma le potassium, faʻapea foʻi ma le urine mo le protein (albumin) e tatau ona faʻaalu i le masina. Aua e te paie e fai lenei mea.

Aua e te faʻaaoga i au fuafuaga mo le cholesterol, aspirin ma isi antiplatelet agents, vailaʻau ma meaʻai mo le anemia. O nei fualaau uma e mafai ona mafua ai ni aʻafiaga ogaoga. Talanoa i lau fomaʻi e uiga i le manaʻomia e ave. E le gata i lea, e tatau i le fomaʻi ona feagai ma le filifilia o fualaau mo le maualuga o le toto.

O le gasegase o le galuega e le tatau ona faʻavalevalea e faia i taimi uma suʻega ma, pe a talafeagai ai, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e faʻasaʻo le togafitiga togafitiga. Ole auupega autu mo le mauaina o le kulukose toto lelei o le inisalini, ae le o fualaau o le maʻisuka.

O le a se mea e tatau ona faia e se tagata maʻi i le nephropathy ma le toto maualuga?

O le faʻafeiloaʻi i se meaʻai maualalo e maua ai le ola e le gata i le toto toto, ae o le cholesterol ma le toto. I le isi itu, o le siamaina o le kulukose ma le toto maualuga e taofia ai le atinaʻe o le nephropathy o le maʻisuka.

Ae peitai, afai o le gaosiga o fatuga ua atiina ae i se tulaga alualu i luma, ua tuai tele le fesuiai i se taumafa maualalo. E totoe na o le ave o vailaau na faatonuina e le fomaʻi. O se avanoa moni o le faaolataga e mafai ona tuuina mai e se gaosiga o fatuga. O loʻo faamatalaina auiliili i lalo.

Mai fualaau uma mo le maualuga o le toto maualuga, o le inisinia ACE ma le angiotensin-II o le talipupuni o le receptors o le sili lea e puipuia ai fatugaʻo. E tatau ona e ave naʻo le tasi o nei vailaʻau, e le mafai ona tuʻufaʻatasia ma le tasi. Ae ui i lea, e mafai ona tuʻufaʻatasia ma le faʻaaogaina o beta-blockers, fualaau oona po o le faʻamalo o le calcium. E masani lava o laʻau tuʻufaʻatasiga faigofie, o loʻo aofia ai mea e tolu e gaosia i lalo o le tasi atigi.

O a nisi o togafitiga lelei a tagata mo le togafitia o fatugaʻo?

O le faitau i laau afu ma isi togafiti a tagata mo faafitauli tau fatuga o le mea sili lea ona leaga e mafai ona e faia. O vailaʻau faʻapitoa e le fesoasoani tele mai le nephropathy o le maʻisuka. Faʻaseseese mai tagata faʻamaonia o loʻo faʻamautinoa oe i se isi itu.

Fomaʻi faʻasalalau tagata e vave ona maliu mai faʻafitauli o le maʻisuka. O nisi oi latou e feoti faʻafuaseʻi ona o se fatu fatu poʻo se taʻavale. O isi aʻo lumanaʻi le oti latou te puleaina faʻafitauli mai fatugaʻo, fatuga o vae poʻo tauaso.

Faatasi ai ma togafitiga faa-tagata mo le maʻisuka nephropathy o laumei, strawberries, chamomiles, vine, fualaau suamalie, fuga o le rose, plantain, buds birch ma laulaau mama pi. Mai le lisi o fualaau oona, teas ma teuteuga ua saunia. Matou te toe fai atu e leai so latou puipuiga moni i fatugaʻo.

Faʻafiafia i meaʻai mo le maualuga o le toto. Muamua, o le magnesium ma le vitamini B6, faʻapea foʻi ma le tau, coenzyme Q10 ma arginine. Latou te aumaia ni faʻamanuiaga. E mafai ona faʻaopopo i faʻaopoopoga i vailaʻau, ae le o latou tulaga. I taimi ogaoga o le nephropathy o le maʻisuka, o nei supplements e mafai ona solia. Talanoa i lau fomaʻi e uiga i lenei mea.

E faʻapefea ona faʻaitiitia le toto creatinine i le maʻisuka?

O le Creatinine o se ituaiga otaota e aveesea mai fatuga mai le tino. O le vavalalata i le masani o le toto creatinine, o le lelei foi lea o le gaioiga e galue. O fatu gase mama e le mafai ona feagai ma le excretion o le creatinine, o le mafuaʻaga lea e faʻapupula ai i le toto. E faʻavae i luga o le auiliiliga o le suʻesuʻeina o le creatinine, ua fuaina le fua faatatau o le filtration.

Mo le puipuia o fatugaʻo, o le maʻisuka e masani lava ona faʻataʻitaʻiina fualaau e taʻua o le ACE o le inhibitors poʻo le angiotensin-II tagata faʻasaga. O le taimi muamua e te amata ai nei fualaau oona, e mafai ona faateleina le maualuga o le creatinine toto. Ae ui i lea, mulimuli ane e foliga mai o le a faʻaitiitia. Afai ua maualuga lou tulaga creatinine, talanoa ma lau fomaʻi e uiga i le ogaoga o lenei mea.

E mafai ona toe faʻafoʻi le fua masani masani ole filtration o gaʻo?

O loʻo talitonuina aloaia e le mafai ona faʻateleina le fuaina o le filtration maualuga pe a maeʻa ona faʻaititia. Ae ui i lea, e foliga mai o le gaioiga o loʻo galue i le maʻisuka e mafai ona toe faʻaleleia. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faatumauina le tumau o le toto maualuga, pei o tagata soifua maloloina.

Mo le ausia o lenei sini, e mafai ona e faʻaaogaina se togafitiga taʻitasi i lea laasaga ma lea laasaga mo le maʻisuka ituaiga 2 poʻo se ituaiga 1 puleaina o le maʻisuka. Ae ui i lea, e le faigofie, aemaise lava pe a fai ua amata ona iai ni faʻafitauli tau fatuga o le maʻisuka. O le tagata gasegase e manaʻomia le maualuga o le faʻamalosia ma le amio pulea mo le usitai i aso taʻitasi.

Faamolemole ia matau, afai o le atinaʻe o le nephropathy o le maʻisuka ua pasia le itu o le leai o se toe foi mai, ona tuai tele lea ona fesuiaʻi i se taumafataga maualalo. O le manatu e leai se toe foʻi mai, o le fuainumera faʻamamaina lautele o le 40-45 ml / min.

Faamatalaga mai ia Dr. Bernstein

O mea uma na o loʻo faʻamatala atu i lalo o le faiga masani a Dr. Bernstein, e le lagolagoina i se suesuega ogaoga. I tagata ei ai fatugaʻo soifua maloloina, o le fua o le filtuls e sili atu i le 60-120 ml / min. O le kulūkose toto maualuga e faʻaleagaina elemene elemene. Ona o lenei mea, ua faʻaititia ai le fua faatatau o le filtuls. A pa'ū ifo i le 15 ml / min ma lalo ifo, e manaʻomia e le tagata maʻi le faʻamalosi poʻo le fatuina o fatugao e aloese ai mai le oti.

Dr. Bernstein e talitonu e mafai ona faʻataʻitaʻiina se taumafataga e maualalo ifo-kapiti pe afai e sili atu le maualuga o le filtration filigā i le 40 ml / min. O le sini o le faʻaitiitia o le suka i le masani ma tumau lelei le masani ai 3.9-5.5 mmol / L, pei o tagata soifua maloloina.

Ina ia ausia lenei sini, e tatau ona e le gata ina mulimuli i se taumafataga, ae ia faʻaaoga uma le faasologa o togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 poʻo se polokalame o le maʻisuka ituaiga 1. O le tele o gaioiga e aofia ai se taumafataga o le maualalo o le gaosiolosi, faʻapea foʻi ma inisiua o le inisalini, maua fualaau ma gaioiga faaletino.

I tagata gasegase ua ausia le maualuga o le kulukose o le toto, e amata ona toe maua gaʻo, ma o le maʻisuka nephropathy e mafai ona mou ese atoa. Ae ui i lea, e na o le pau lava le mea e mafai ona tupu pe afai o le atinaʻega o faʻafitauli e le o mamao tele. O le fua faatatau o le filtration lautele o le 40 ml / min o se tau aofaʻi. Afai e maua, o le tagata gasegase e mafai ona mulimuli i se taumafataga ma le faʻatagaina o le protein. Talu ai ona o le maualalo o meaʻai e mafai ona faʻavaveina ai le atinaʻeina o le faʻaiʻuga o le taimi mulimuli.

Matou te toe fai atu e mafai ona e faʻaaogaina lenei faʻamatalaga i ou lava tulaga lamatia.Masalo o se taumafataga maualalo maualalo e afaina ai fatugaʻo ma i le maualuga maualuga o le filtration e sili atu i le 40 ml / min. O suʻesuʻega faʻapitoa o lona saogalemu mo le maʻisuka e leʻi faia.

Aua le faʻagata oe i le oti, ae ia faʻaogaina le tele o fuataga ina ia tumau ai le maualuga ole kulukose o lou toto ma masani. Aemaise lava, ia fuafua pe faʻafefea ona faʻasaʻo le suka i le taeao i luga o se manava gaogao. O suʻega o le toto ma le urine e siakiina ai le gaioiga e le tatau ona ave pe a maeʻaeʻa malosi pe inu. Faatali 2-3 aso, a leai o le a sili atu le leaga nai lo le mea moni.

O le a le umi e ola ai le maʻisuka i le le tumau o le le atoatoa?

Mafaufau i ni tulaga se lua:

  1. Ole maualuga ole filtration o fatugaʻo e leʻi faʻaititia.
  2. E le o toe galue le gaʻo, o le tagata gasegase e togafitiina i le dialysis.

I le tulaga muamua, e mafai ona e taumafai e faatumauina le tumau o lou suka i le mausali masani, pei o tagata soifua maloloina. Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻi i le laasaga o le maʻisuka togafitiga o le maʻisuka poʻo le ituaiga 1 puleaina ole maʻisuka. O le faʻatinoina ma le faʻaeteete o fautuaga o le a mafai ai ona faʻagesegeseina le atinaʻeina o le nephropathy o le maʻisuka ma isi faʻalavelave, ma toe faʻafoisia ai le lelei o le gaioiga o fatugaʻo.

O le olaga o le maʻisuka atonu e tutusa ma tagata soifua maloloina. E faalagolago tele i le faʻaosoosoina o le maʻi. A maeʻa faʻamalosiaga a Dr. Bernstein i aso taʻitasi e manaʻomia ai se faʻasalaga mataʻina. Ae peitai, e leai se mea e le mafai ona faia i lenei. Fuataga e pulea ai le maʻisuka e ave 10-15 minute i le aso.

O le faʻamoemoe o le maʻisuka ua togafitia ma le faʻamalosi e faʻatatau pe latou te maua le avanoa e faʻatali ai se gaosiga o fatuga. O le i ai o tagata gasegase e maua i lalo o le paʻu e matua tiga lava. Talu ai ona e tumau pea le le lelei o le soifua maloloina ma vaivaiga. E le gata i lea, o se taimi vavalalata o le faʻamamaina o mea e faʻamalo ai latou te le maua le avanoa e taitaia se olaga masani.

Fai mai Amerika tusitala o le 20% o tagata gasegase ua faʻasaina i tausaga taʻitasi le teenaina o taualumaga. O le mea lea, latou te puleaina le ola e tusa ai ma tulaga le talafeagai o latou olaga. O tagata e leai se faaletonu o le tino e pipii atu i le ola pe a latou maua le faʻamoemoe o le faia o se gaosiga o fatuga. Pe latou te manaʻo e faauma se pisinisi.

Totoina o fatuga: lelei ma mea le lelei

O se gaosiga o fatuga fatuga na maua ai e tagata maʻi se lelei sili atu o le olaga ma se olaga umi atu nai lo le gasegase. O le mea autu o le faʻaaogaina o le faʻaogaina i le nofoaga ma le taimi o le faʻamalosi tino. Faʻafetai i lenei mea, o tagata gasegase e maua le avanoa e galulue ma femalagaaʻi ai. A maeʻa le faʻasolosolo manuia o fatuga, e mafai ona faʻamalieina meaʻai paleni, e ui o meaʻai e tatau ona maloloina.

O le le lelei o le gaosiga pe a faatusatusa i le gasegase o se gasegase tau taotoga, faapea foi ma le manaomia o le inuina o fualaau faasaina e maua ai aʻafiaga. E le mafai ona vavalo muamua poʻo le a le tele o tausaga o le a faʻauʻu ai. E ui lava i nei faaletonu, o le tele o tagata gasegase e filifili mo taotoga nai lo le gasegase pe afai latou te maua le avanoa e maua ai se fatuga foaʻi.

O se gaosiga o fatuga e sili atu le lelei nai lo le tui.

O le itiiti ifo o le taimi o le tagata maʻi e alu i luga o le paʻu aʻo lei faʻavasegaina, o le sili atu foi lea o le fomaʻi. I le mea e tatau ai, e tatau ona faia se taotoga aʻo leʻi manaʻomia le suʻega. O loʻo faʻaaogaina se fatugase fatuga mo tagata mamaʻi e leai ni kanesa ma faʻamaʻi pipisi. O le taotoga e tusa ma le 4 itula. I le taimi, e le aveeseina ia lava gaʻo mama. O le fatuga foaʻi o loʻo faʻatauina i le pito i lalo, e pei ona faʻaalia i le ata.

O a ni uiga o le taimi o le faʻasologa?

A maeʻa le taotoga, o suʻega masani ma feutagaiga ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia, aemaise ile tausaga muamua. I masina muamua, o suʻega toto e faia i le tele o taimi i le vaiaso. E le gata i lea, o latou faʻaitiitia faʻaitiitiga, ae o asiasiga masani i se fomaʻi o le a manaʻomia.

O le faafitia o le fatu fatu toe toto e ono tutupu e ui lava i le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina. O ona faailoga: fiva, faʻaititia le volumine o mimi, fulafula, tiga i le fatugaʻo. E taua le faia o fua i le taimi, ae le o le misi le taimi, faʻafesoʻotaʻi faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

O le a mafai ona toe foi i le galuega e tusa ma le 8 vaiaso. Ae o tagata maʻi taʻitasi e iai lona lava tulaga ma le saoasaoa o le toe faʻaleleia pe a uma le taotoga. E fautuaina e mulimuli i se taumafataga ma se tapulaa o masima ma gaʻo. Inu le tele o vai.

O tamaʻitaʻi ma fafine o loʻo nonofo faʻatasi ma se fatu gaʻo ua masani ona puleaina e oʻo lava i le fanau. Ua fautuaina tamaitai ia maʻitaga nai lo le tausaga talu le taʻaloga.

O le a le umi e mafai ona ola ai se togafiti fatuga?

I se tautalaga faigofie, o se gaosiga o fatuga manuia na faʻalauteleina le ola o le maʻisuka i le 4-6 tausaga. O se tali sao atu i lenei fesili e faalagolago i le tele o mea. 80% o le maʻisuka ina ua uma ona ola le fatu fatu fatu mo le itiiti ifo ma le 5 tausaga. 35% o tagata gasegase e pulea 10 tausaga pe sili atu. E pei ona mafai ona e vaʻai, o le avanoa o le manuia o le taotoga e tele.

Faʻamaumauga o tulaga lamatia mo le maualalo o le ola:

  1. O le maʻisuka sa umi se taimi na faatalitali ai mo se gaosiga o fatugaʻo, na togafitiina i le dialysis mo le 3 tausaga pe sili atu foi.
  2. O le matua o le maʻi i le taimi o le taotoga e matua atu i le 45 tausaga.
  3. O le faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 1 e 25 tausaga pe sili atu.

O se fatuga mai se tagata foaʻi ola e sili atu nai lo se tagata. O nisi taimi, faatasi ai ma se fatu fatu, o le pancreas foi ua toe totoina. Fefaʻatalanoa ma tagata tomai faapitoa e uiga i tulaga lelei ma le le lelei o se taotoga pe a faatusatusa i le gaosiga masani o fatugao.

A maeʻa ona aʻafia le gaʻo ua gaosia, e mafai, i lou lava tulaga lamatia, faʻafesoʻotaʻi i se meaʻai maualalo. Aua ua na o le pau lea o le vaifofo e toe aumai ai le suka i le masani ma tumau ai mausali ma masani ai. I le taimi nei, e leai se fomaʻi o le a faamaonia lenei mea. Ae peitai, afai e te mulimuli i se fua masani, o le a maualuga lou kulukose o le toto ma faaseʻe. Faatasi ai ma se okeni ua toe totoina, o le mea lava lea e tasi e mafai ona vave tutupu lea ua tupu i ou lava fatuga.

Matou te toe fai atu e mafai ona e fesuiaʻi i se meaʻai maualalo maualalo i le gaosiga pe a uma le gaosiga o fatuga i na oe lava faʻalavelave ma faʻalavelave. Muamua ia faʻamautinoa o loʻo i ai ni faʻamanuiaga lelei mo le fatu o le creatinine ma le fufuluina lautele o luga o le maualuga.

O se faʻamalositino laʻititi-carb mo le maʻisuka o loʻo nonofo faʻatasi ma se fatuga ua gaʻoina e leʻi faʻatagaina. E leai ni suʻesuʻega na faia i lenei mataupu. Ae ui i lea, i luga o le gagana Igilisi e mafai ona e maua ai tala o tagata na latou maua se avanoa ma maua ai ni taunuuga lelei. Latou te fiafia i suauu toto, paila cholesterol ma le toto.

O le sefulu tausaga talu ai o loʻo faʻaalia i le 2 faʻateleina o le numera o tagata gasegase maua i le maʻisuka i le lalolagi. O se tasi o mafuaʻaga autu o maliu ma se "maʻi" o le maʻi o le maʻisuka nephropathy. O tausaga taʻitasi, e tusa ma le 400,000 tagata gasegase e atiaʻe se taimi tuai o le gasegase masani, lea e manaʻomia ai le totogia ma le fatuina o fatugao.

O le faʻalavelave o se faagasologa alualu i luma ma le le mafai ona faʻaaogaina (i le tulaga o le proteinuria), lea e manaʻomia ai le vave gafatia ma le faʻasaʻoina o le tulaga o le maʻisuka. Togafitiga o le nephropathy i le maʻisuka o loʻo talanoaina i le tusiga.

Faʻasologa o Faʻasologa o faʻamaʻi

O le maualuga o le suka o le suka o loʻo faʻaalia ai tagata mamaʻi o le faʻapogai lea i le atinaʻeina o faʻafitauli. O le hyperglycemia lea e faʻaosofia isi mea:

  • gasegase o le intracranial (faʻateleina le mamafa i totonu o le glomeruli o gaʻo),
  • suauu totoga maualuga (faateleina i le maualuga o le toto),
  • hyperlipidemia (maualuga maualuga o gaʻo i totonu o le toto).

O nei laasaga e mafua ai le faaleagaina o le fale i totonu o le telefoni.O le faʻaaogaina o se meaʻai maualuga-protein (faʻatasi ai ma le nephropathy, ma o se faʻaopoopoga o le pene i le urine, lea e oʻo atu ai i se malosi sili atu ona malosi o maʻi) ma o le anemia e faʻapitoa i mea tau atinae.

Faʻavasegaga

O le vaevaega faʻaonaponei o togafiti o gaʻo i le talaaga o le maʻisuka e 5 vaega, o le toʻalua muamua o loʻo manatu e saʻo, ma o isi o le falemaʻi. O faʻaaliga muamua o suiga tonu i fatugaʻo, e leai ni faʻamaoniga manino o togafitiga.

E mafai e le fomaʻi ona fuafua:

  • maualuga o le gaʻo,
  • mafiafia o le paʻu o lalo ifo o le fogaeleele,
  • faʻalauteleina o le faʻasalaga.

I nei laasaga, e leai ni suiga i le auiliiliga lautele o le urine, o le toto maualuga e masani lava masani, e leai ni suiga faʻalauiloa i totonu o vaʻa o le tupe. Ole taimi ole taimi ole tali atu ma le tofia ole togafitiga e mafai ona toe faaleleia ai le soifua maloloina ole maʻi. O nei laasaga ua manatu e mafai ona toe taliu.

  • amataga o le maʻisuka nephropathy,
  • ogaoga o le maʻisuka nephropathy,
  • siama.

Muamua togafitiga

O togafitiga e aofia ai le mulimuli i se meaai, faasaʻoina o le gaʻo gaʻo, faʻaitiitia o le toto, ma le faʻafouina o le gaosiga o gaʻo. O se mea tāua o le maua lea o taui mo le maʻisuka e ala i togafitiga o le inisalini poʻo le faʻaaogaina o fualaau o le suka.

O togafitiga e le faʻatau togafitiga e faʻavae i vaega nei:

  • faateleina le faagaioiga faaletino, ae i se tulaga talafeagai,
  • tuu le ulaula ma inupia le ava malosi,
  • faatapulaa le aafiaga o tulaga faigata,
  • faaleleia atili o le mafaufau-lagona faalelagona.

Taumafa i meaʻai

Faʻasaʻoina o mea taumafa e aofia ai e le gata i le teenaina o vailaʻau faʻamaʻi vave, e masani lava mo le maʻisuka, ae faʻapea foi i le usitaia o taʻiala o le laulau Numera 7. O se paleni paleni-gaosi meaai ua fautuaina, lea e mafai ona sosolo ai le tino o le maʻi ma mea e tatau ai, vitamini, ma elemene.

Ole aofaiga ole protein maua i le tino e le tatau ona sili atu i le 1 g i le kilokalama o le mamafa o le tino i le aso, e tatau foi ona tuu i lalo le maualuga ole lipids ina ia faaleleia le tulaga o le toto toto, aveesea le "leaga" cholesterol. O oloa nei e tatau ona tapulaa:

  • falaoa ma pasta
  • meaai e mafai ona kuka
  • marinades
  • ulaula meaʻai
  • masima
  • vai (e oʻo atu i le 1 lita i le aso),
  • sau sau
  • aano o manu, fuamoa, gaʻo.

O sea taumafataga e solia i le vaitau o le fanauina o se tamaititi, faʻatasi ai ma maʻi tuga o le natura faʻaleagaina, i le taimi o le tamaitiiti.

Suʻaina o le suka i le toto

Talu ai ona o le maualuga o le glycemia lea e taua o le faʻaosoina i le atinaʻe o le nephropathy o le maʻisuka, e tatau ona faia taumafaiga uma e faʻamautinoa ai o maualuga o le suka o loʻo i totonu o le avanoa.

O se faailoilo e sili atu i le 7% e faatagaina mo tagata gasegase e maualuga le lamatia o le atiaeina o le hypoglycemic conditions, faapea foi ma na gasegase o loo maua i le fatu ma o latou soifuaga faamoemoeina e faatapulaaina.

Faʻatasi ai ma togafitiga o le inisalini, o le faʻasaʻoina o le tulaga e faʻatinoina e se toe iloiloga o fualaau oona ua faʻaaogaina, o la latou pulega ma togafitiga e faʻatonutonu. O le tulafono sili ona lelei e manatu o se tui o le insulin faaumiumi 1-2 taimi i le aso ma se fualaau faasaina "puupuu" i luma o taumafataga i totonu o le tino.

O fualaau o le suamalie o suālaʻau mo le togafitiga o le nephropathy o le maʻisuka e iai foʻi uiga o le faʻaoga. Pe a filifilia, e tatau ona amanaʻia auala e aveesea ai mea gaʻo mai le tino o le tagata maʻi ma vailaʻau faʻapitoa o vailaau.

Manatu taua

Fautuaga faʻaonapo nei o tagata tomai faapitoa:

  • Biguanides e le o faʻaaogaina mo le gau o fatuga ona o le lamatia o lactic acidosis coma.
  • O le thiazolinediones e le o faamatalaina ona o le mea moni e mafua ai le taofia o le tino i totonu o le tino.
  • Glibenclamide e mafai ona mafua ai se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le toto suka ona o togafitiga fatuga.
  • Faatasi ai ma tali masani a le tino, Repaglinide, Gliclazide ua faatagaina.I le leai o se aoga, ua faʻamaonia le togafitiga o le inisalini.

Faʻasaʻoina o le toto

E sili atu i le 140/85 mm Hg le sili atu o le faatinoga. Art., Peitaʻi, o numera e itiiti ifo i le 120/70 mm RT. Art. e tatau foi ona alofia. Muamua lava, o vaega nei o fualaau faasaina ma o latou sui e faʻaaoga mo togafitiga:

  • Faʻailoga ACE - Lisinopril, enalapril,
  • angiotensin receptors blockers - losartan, olmesartan,
  • saluretics - Furosemide, Indapamide,
  • kesi o le calcium channel - Verapamil.

Taua! O vaega muamua e lua e mafai ona suia e le tasi le isi i le i ai o le tagata lava ia o le hypersensitivity i vaega galue.

Faʻaleleia o le gaʻo gaʻo

O maʻi e maua i le maʻisuka, maʻi faʻamaʻi ma le dyslipidemia tumau o loʻo faʻaalia i se maualuga maualuga o aʻafiaga mai fatu ma vaʻa toto. O le mafuaaga lena e fautuaina ai e le au atamamai le faasaʻoina o faailo o gaʻo toto i le tulaga o se maʻi "suamalie".

  • mo le cholesterol - e itiiti ifo i le 4.6 mmol / l,
  • mo le faʻamaʻi - itiiti ifo i le 2.6 mmol / l, ma i le tulaga o faʻamaʻi o le fatu ma toto toto - itiiti ifo i le 1.7 mmol / l.

O togafitiga e faʻaaogaina ai vaega taua e lua o vailaʻau: fuainumera ma fibrates. E amataina le togafitiga vave pe a oʻo atu le maualuga o le cholesterol i le 3.6 mmol / l (pe a iai e leai ni faʻamaʻi i le vaega o le cardiovascular system). Afai ei ai faʻamaʻi pipisi, o le togafitiga e tatau ona amatalia i soʻo se taulaʻau cholesterol.

E aofia ai le tele o augatupulaga o vailaau (Lovastatin, Fluvastatin, Atorvastatin, Rosuvastatin). O fualaau e mafai ona aveesea le cholesterol sili atu mai le tino, faʻaitiitia le LDL.

O tulafono e taofia le gaioiga a se enzyme faapitoa e nafa ma le gaosia o le cholesterol i le ate. E le gata i lea, o fualaau faasaina e faateleina le numera o le lipoprotein maualalo maualalo i totonu o sela, lea e oʻo atu ai i le pulepulega malosi o mulimuli mai le tino.

O lenei vaega o fualaau faasaina ei ai le metotia eseese o faatinoga. O le gaioiga malosi e mafai ona suia le faagasologa o le felauaiga o le cholesterol i le gene gene. Sui:

Renal Filter Permeability Correction

O faʻamatalaga faʻamaʻi e taʻu mai ai o le faʻasaʻoina o le suka toto ma le tausiga tigaina e le mafai ona taofia i taimi uma le atinaʻe o albuminuria (o se tulaga e tupu mai ai le palatini i le urine, lea e le tatau ona i ai).

I le avea ai o se tulafono, ua faatonuina le neloroprotector Sulodexide. O lenei vailaau faʻatau e faʻaaogaina e toe faʻafoʻi ai le faʻaogaina o le faʻaogaina o le renalularular, e mafua ai ona faʻaitiitia le manava o le protein mai le tino. Sulodexide togafitiga e faʻaalia muamua i le 6 masina.

Faʻaleleia le paleni paleni toe faʻaleleia

O togafitiga nei e faʻaaogaina:

  • Feteenaʻi maualuga maualuga o le potassium i le toto. Faʻaaogā se vaifofo o le kulukoni calcium, insulin ma le kulukose, o se fofo o le sodium bicarbonate. O le le atoatoa o fualaau oona o se faailoga lea mo le totogia.
  • Faaleaogaina o le azotemia (maualuga o fua oona i totonu o le toto). Enterosorbents (carbon activated, Povidone, Enterodesum) ua faatonuina.
  • Faʻasaʻoina o maualuga maualuga phosphate ma le maualalo o numera o le calcium. O se vaifofo o le calcium carbonate, le sulfate uʻamea, Epoetin-beta ua faʻalauiloaina.

Togafitiga o le laasaga o le nephropathy

Faʻataʻitaʻiga faʻaonapo nei ua ofoina atu 3 auala autu o togafitiga i le taimi mulimuli o le le atoatoa o le tino, lea e mafai ona faʻalautele le soifua o le maʻi. O nei mea e aofia ai le vetola, le dialysis peritoneal ma le gaosiga o fatugaʻo.

O le metotia e aofia ai le faʻatonutonuina o le faʻamamaina o masini toto. Mo lenei mea, ua saunia e le fomaʻi se auala leaga e mafai ai ona maua mai le toto. Ona ulufale lea i totonu o le "fatu gaʻo", pe a faʻamamaina, faʻamalosia i mea aoga, ma toe foi atu i le tino.

O le lelei o le metotia o le leai lea o le manaʻomia mo amioga i aso taʻitasi (e masani lava 2-3 taimi i le vaiaso), o le tagata maʻi e masani ona faia i lalo o le vaavaaiga faafomai. O lenei auala e maua e oo lava i na gasegase e le mafai ona latou tautua.

  • e faigata le tuʻuina atu o se mea vevela, aua o ipu e matua leaga lava,
  • faigata ona pulea le toto
  • faaleagaina le fatu ma toto toto ua alualu i luma vave,
  • e faigata ona pulea le suka suka
  • o le tagata gasegase e pipii tumau i le falemaʻi.

Paʻu peritoneal dialysis

O lenei ituaiga o taualumaga e mafai ona faia e le tagata maʻi. O se pusa e faʻapipiʻi i totonu o le tamai pelvis e ala i le puipui pito i luma, o loʻo totoe mo se taimi uumi. E ala mai i lenei kesi, o le faʻaaogaina ma le lafoaia o se tasi o vaifofo o loʻo faia, lea e foliga tutusa i le plasma toto.

O mea le lelei o le manaʻomia mo le faʻaaogaina i aso uma, o le le mafai ona faia ma le faʻaitiitia o le tino vaaia, faʻapea foʻi le lamatiaga o le faʻapupulaina o faʻafitauli i foliga o le mumū o le peritoneum.

Tuua Lau Faamatalaga