Auala e tuiina ai le inisalini: o se metotia mo le faʻafoega o se homone

Inisalini (mai le insulani latina, o lona uiga o le "motu") o se pepidone hormone lea e faia i totonu o sela o le pancreas ma aafia ai le metabolism i le tele o tisipese.

Ae o le inisalini e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le kulūkose o le toto. Faatasi ai ma le soliga o le pulelaa a lenei hormoni, ua maʻi ai se tagata ma le maʻisuka, o le togafitiga autu o le inisalini.

E faʻapefea ona tui tui o le inisalini ina ia mafai ai ona vave faʻapipiʻi le hormone i totonu o masini, o le a tatou iloiloina i lenei tusiga.

Lavea tui

A o lei faia se tui, e tatau ona e faia ni nai laasaga sauniuni:

  • Saunia se sisiua ma se nila e leai ni mea.
  • Fufulu lima i le fasimoli ma le vai.
  • Faʻaleagaina le paʻu o le inisalini vial faʻatasi ai ma le faʻamalosi o le ava.
  • Galu malie le vailaau vailaʻau i ou alofilima e faʻamafanafana ai i le vevela o le tino ma tufatufa atu i luga o le vial.
  • Aveese pu mai le nila ma le tuila.
  • Fufulu le suauu i le faailoga e tutusa ma le numera manaʻomia o iunite o inisalini. E tatau i lau fomaʻi ona taʻu atu ia te oe le tele o le tuiina o le inisalini. Ia tausisia pea le fua ole fualaau.
  • Tui le fagu o le vailaau vailaau faʻasili ma se nila ma faʻasalalau i luga o le tui, tuʻuina atu le ea i totonu o le fagu. Tuʻu le nila ile fagu.
  • Faʻasaga i lalo le fagu suauu, ma taofi i le mata.
  • Fufulu le suauu laitiiti i lalo ifo i lalo i se mea e sili atu i luga o le fuainumera manaomia. O lenei mea e mafai ai ona e tosoina le inisalini i le tui.
  • Siaki e leai ni matagi o le ea i le tui. Faʻafeu lemu le suauu ma lou tamatamailima e aveese ai le ea, pe afai o iai i le suauu.
  • Faʻamalie lemu le suauu i luga o le faailoga e tutusa ma le fua o le insulin.
  • Aveese le nila mai le fagu.

Faia se tui

I le saunia o mea uma e te manaʻomia, e mafai ona e alu i le tui. Mafaufau i auiliiliga pe faʻapefea ona faʻatino le inisalini.

  • Faʻaleagaina le inisiua i le ava malosi, pe a magoto, aoina mai le paʻu i totonu o se faʻaoga e faʻaaoga ai le limamatua ma le limatusi. Ave le tui i lau isi lima, pei o se penitala, vave ona eli le lafu o le paʻu i le faʻaofiina o le nila le umi atoa i le maualuga o le 45-90 tikeri i luga o le paʻu. O le tui e tatau ona faʻavaivai. Aloese mai le gasegase o maso i le lafu, e pei o lenei tulaga o le inisalini ua vave ona tuʻuina i totonu o le toto, lea e mafua ai se tulaga o le hypoglycemia.
  • Faasolo i luga le piston o le suauu i le auala atoa, inisalini tui e tatau ona itiiti ifo i le 4-5 sekone. Faatali 10 sekone pe a uma le folasaga, ona mafai loa lea ona e tatalaina le pisi paʻu.
  • Aveese lemu le suauʻu ma faʻalemu lemu le nofoaga o inisiua ma se mama mama, mago. E mafai ona e togafitia ma le faaeteete lenei nofoaga, lea o le a mafai ai e le inisalini ona solo vave.
  • Tuu le pulou i luga o le nila. Tusia le nila i le pulou e ala i le punou ma faʻalautele i le mea e fesoʻotaʻi ai i le suauu. Faʻasese le suauʻu ma le falalaʻau faʻaaoga i totonu o le pulou, matauina o puipuiga uma.
  • Ia mautinoa e tusi i lalo le fuainumera o vailaʻau i totonu o le tusi.

O tui masani i le nofoaga lava e tasi e mafai ona oʻo atu ai i le mumu o le paʻu, o lea e te manaʻomia ai le suia o le sone o tui, ma aloese foi mai le faaluaina o le nila i le eria. Ina ia filifilia le nofoaga saʻo mo le tui, e tatau ona e iloa le mea e tui ai le inisalini.

O nofoaga e sili ona talafeagai mo iniseti o le:

  • O le manava e lelei tele mo le puleaina o le inisalini puupuu, talu ai o le faʻamago mai le manava e sili ona vave. Inisalini e tui i totonu o le manava e amata ona galue 15-30 minute pe a uma le tui.
  • O le suvae e sili atu ona fetaui mo le puleaina o le inisalini umi, talu ai o le faʻaaogaina mai lenei nofoaga o le umi lea. Inisalini e tui i totonu o le ogavae amata ona galue 60-90 minute pe a uma le tui.
  • O le tauau e talafeagai foi mo inisua o le inisalini umi. O le fua faatatau o le faʻaaogāina o fuataga e laʻitiiti.

Fautuaga aoga

  • Afai e te maua le tiga i le taimi o le tui, faitau ni nai fautuaga ile auala e tuiina ai le insulin i se auala tatau e faʻaitiitia ai le faʻavaivai.
  • Faʻamālōlō ou maso i le taimi o le tui.
  • Ia mautinoa o loʻo faʻamafanafanaina le inisalini i le vevela o le tino poʻo le itiiti ifo i le vevela o le potu.
  • Faʻapipiʻi vave le nila.
  • A maeʻa ona tuʻuina le nila i lalo o le paʻu, faʻaauau pea le itu muamua o le pulega.
  • Aloese mai le faʻaaoga o nila faʻaaoga.

Ia manatua foi nisi tulafono sili atu ona taua:

  • O le inisalini pupuu e faia aʻo lei faia taumafa mo le itiiti ifo i le afa itula.
  • Faaaoga le ituaiga insulin e faatonuina e lau fomaʻi ma mulimuli mulimuli i le fua. Afai e te faʻaaogaina le inisalini o se isi faʻatonuga, ona tatau lea ona e iloa le auala e fuafua ai le fua o le insulin. E tolu vaʻaiga eseese: U-100, U-80, U-40. Manatua e tasi le iunite U-100 e tutusa ma le 2.5 iunite ole U-40.
  • Siaki i taimi uma le aso e muta ai le inisalini.
  • E taua tele le faʻaaogaina o tui faapitoa e fuafuaina mo le faʻaogaina o vailaau faʻasoloina e te tui.
  • Mai le fagu, e mafai ona toe aoina mai le inisalini, talu ai ua faʻaofiina se antiseptic i le tuufaatasiga o fualaau faasaina.
  • Aʻo leʻi faia le inisalini, ia siaki pea le foliga mai o le vailaʻau. O le inisalini pupuu e manino, faaumiumi-faia o insulin o se lanu papaʻe paʻepaʻe. Afai e le ausia e lou inisalini nei laina poʻo o loʻo i ai se toega i totonu o le fagu, aua e te faʻaaogaina.
  • O le insulin e tatau ona teuina i se vevela o +2 i le +8 tikeri, poʻo le itiiti ifo i se nofoaga malulu ma aloese mai le maalili.
  • E tatau ona fai se tui saʻo i le maea ai o se seti o inisalini i se tuila.

I lenei tusiga, matou te tilotilo i le auala e tui ai inisalini. O nei fautuaga o loʻo faʻamatalaina ai le auala sili mo le injections, i le faʻatinoga, o le tele o tagata gasegase latou te le faia ia matua, mo se faʻataʻitaʻiga, latou te le amanaiaina le faʻapalapalaina o le nofoaga o inisiua. E le gata i lea, o tui tui o insulin e mafai ona toe faʻaaoga.

Le faʻaofiina o le vailaʻau i totonu o le tino

I le taimi nei, o le auala sili ona taatele o le tui o se tui tui. O se ituaiga masini e matua faigofie lava, aua e mafai ona e aveina i soo se mea ma oe i totonu o lau taga, i lau taga, ma isi. E le gata i lea, o foliga vaaia e manaia, o lona uiga, o le a le foliga saʻo.

O le isi faʻaaogaina o na tuilaʻau o le iai lea o sela taimi e tasi i le pusa, o lona uiga e le mafai ona e aafia i se mea i le taimi o le tui. E le gata i lea, o ia peni taitasi e faafaigofie ai ona foia le mataupu o le togafitiga o le inisalini, aua e mafai lava ona i ai i taimi uma.

I aso nei, o tui tui ua toetoe lava a le toe i ai, ae o loo sili atu ona fiafia i ai tagata matutua, faapea foi ma matua o loo tuiina ituaiga inisalini i totonu oa latou fanau.

E faʻapefea ona faia tui inisalini

O le maʻi suka ua manatu o se faʻamaʻi matautia lea e manaʻomia ai le tausisia o tulafono faʻafeagaiga. Ole togafitiga ile insulin o se metotia taua lea e mafai ai ona e pulea le kulukose o lou toto ma lou le lava o le inisalini (hormone pancreatic). I le maʻisuka, o fualaau oona e masani ona faia i aso uma.

O tagata matutua, faapea foi ma i latou o loʻo i ai faʻafitauli o le faʻamaʻi faʻamaʻi i foliga o le retinopathy, e le mafai ona latou faia na o le hormone. Latou te manaʻomia le fesoasoani a le aufaigaluega tausi maʻi.

Ae ui i lea, o le tele o tagata gasegase vave ona aʻoaʻoina le auala e tui ai inisalini, ma mulimuli ane faʻatinoina ni faʻavae e aunoa ma se faʻaopoopoga faaopoopo.

O loʻo taua i lalo vaega o le pule insulin ma le algorithm mo le suʻeina o fualaau faasaina i totonu o se tui.

Manatu taua

Muamua lava, filifili e le sui auai endocrinologist se togafitiga insulin. Mo lenei mea, o le soifuaga o le tagata maʻi, o le tikeri o le maʻisuka taui, faʻamalositino, vaega o suʻesuʻega suʻesuʻe. O le tagata tomai faapitoa e fuafuaina le umi o le gaioiga o le inisalini, o le fua saʻo ma le numera o inisiua i le aso.

I le tulaga o le maualuga o le hyperglycemia i ni nai itula talu ona uma taumafataga, ua faatonuina ai e le fomai le folasaga o fualaau faaumiumi i luga o se manava gaogao. Mo maualuga maualuga o le suka i le taimi lava e uma ai, o le insulin pe sili atu foi.

Taua! E i ai tulaga e tuʻufaʻatasia ai le faʻaofiina o tupe pupuu ma faaumiumi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le insalini (long) e fai i le taeao ma le afiafi, ma le pupuu aʻo le i ai taumafataga taitasi.

O se tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona i ai i taimi uma le mamafa o umukuka. E taua lenei mea ina ia mafai ai ona fuafua le tele o le carbohydrate o loʻo faʻamalamalamaina ma saʻo le fuaina ole fua ole insulin. Ma o se mea taua foi o le fuaina o le suka o le toto i se glucometer i le tele o taimi i le aso ma le faapipiiina o taunuuga i se tusi o le tagata lava ia.

O le tuufaatasiga o fualaau faasaina o se vaega manino manino o le togafitiga a le fomaʻi

O le maʻisuka e tatau ona avea ma masani o le mataʻituina o le ola o fualaau oona, ona o le muta le inisalini e mafai ona i ai se aafiaga e le mafaamatalaina ile tino maʻi.

Leai se mea e te fefe ai i inisiua. I le faaopoopo atu i le iloa o le faʻaaogaina saʻo o le inisalini, e tatau ona e foia lou fefe i le faia o lenei togafiti ma e aunoa ma le puleaina o le aufaigaluega faafomaʻi.

O le faʻaofiina o le inisalini e mafai ona faʻatino i le faʻaaogaina o tui tui inisalini poʻo suauʻu. E lua ituaiga o tui inisalini: oi latou e iai le faʻalapotopotoga tuʻufaʻatasi ma i latou e iai le nila faʻapipiʻi.

Sini e aveeseina

E faʻapefea ona sauniuni mo foai toto mo le suka

O le masini o se ituaiga masini e talafeagai ina ia faigofie ai le faagasologa o le aoina o le inisalini mai le fagu. O le piston o le suauu ua faia ina ia faia lelei ia gaioiga, ma faia le mea sese i le filifiliga o le fualaau oona, aua ua iloa e oo lava i le mea sese sili ona leaga mo le maʻisuka e mafai ona i ai ni taunuuga matuia.

O le tau vaevaega e maualuga mai le 0.25 i le 2 PIECES o le inisalini. O faʻamaumauga o loʻo faʻaalia i luga o le mataupu ma le afifiina o le suauu filifilia. E fautuaina le faʻaaogaina o tui faʻatasi ma le tau maualalo pito i lalo (aemaise lava mo tamaiti). I le taimi nei, o le tuiina o le 1 ml e faʻamateleina, e aofia ai le 40 i le 100 iunite o le vailaʻau.

Faʻaiʻuga ma se faʻalapotopotoga tuʻufaʻatasia

E ese mai i latou na muamua atu i le na o le leai o se mea e aveesea mai ai. O loʻo solipalaina i se pusa palasitino. O le faʻalavelave i le seti o vailaʻau faʻasaina ua manatu o se mea le lelei o na tui. O le lelei o le leai lea o le mea ua taʻua o le ua oti, lea ua faia i le ua o le tui tui ma se nila e mafai ona aveeseina.

O le faʻalapotopotoga tuʻufaʻatasia o se tasi lea o faʻamanuiaga mo le faʻafoega o le homone

Faʻafefea ona faia se tui

A o le taofiofia le fualaau faasaina, o mea uma e tatau mo le togafitiga e tatau ona saunia:

  • inisalini tuila po o le peni,
  • swabs cotton
  • alcohol alcohol
  • fagu poo le keli ma se hormone.

O le fagu ei ai le vailaʻau e tatau ona ave ile afa itula ao le i tui, ina ia maua le taimi e mafanafana ai. E faasaina le vevela o le inisalini e ala i le faʻafeiloaʻi i vailaʻau faʻamalolo. Ia mautinoa e siaki le aso e muta ai le vailaʻau ma le aso na maua ai i luga o le fagu.

Taua! A uma ona tatala le isi fagu, e tatau ona e tusia le aso i lau tusi patino pe i luga o le pepa.

Fufulu lima i le fasimoli ma le vai. Fuʻu i se solo. Togafitiga ma se vailaʻau faʻapitoa (pe afai ei ai) poo le ava malosi. Faatali mo le ava e faʻamago. Aua nei faatagaina le ava malosi e faʻafesoʻotaʻi le nofoaga o tui, talu ai o loʻo i ai le meatotino o le le faʻamalosia o le gaioiga o le inisalini. Afai e tatau ai, e tatau ona fufulu le vaega ole tui i le vai mafanafana ma se fasimoli antiseptic.

O le auala mo le aoina o inisalini e aofia ai laasaga nei:

  1. O le tagata gasegase e tatau ona iloa lelei le fualaau manaomia o le vailaʻau.
  2. Aveese le pulou mai le nila ma toso malie le piston i le faailoga o le aofaʻi o fualaau faasaina lea e manaʻomia ona aoina.
  3. E tatau ona taulimaina ma le faaeteete le nila, e aunoa ma le paʻi i lima, pito i tua o le pulou po o puipui o le fagu, ina ia leai se toe faʻaleleia.
  4. Faʻaofi le suauʻu i totonu o le paʻu o le fagu. Liliu le fagu i lalo. Faailoa mai le ea mai le suauu i totonu.
  5. Faʻamalie lemu le piston i le mea e manaʻomia. O le fofo o le a ulu atu i le suauu.
  6. Siaki mo le leai o se ea i totonu o le suauu; afai o iai, faʻasaʻo.
  7. Tapuni ma le faaeteete le nila o le syringe ma se pulou ma tuu i luga o se mama, aʻo lei saunia.

O le tausisia o tulafono mo le aoina o se vailaʻau i se tuilaupapa o se laasaga tāua i togafitiga lelei

O le faʻaaogaina o le inisalini e mafai ona faʻatasi ma le faʻaaogaina o togafitiga tuʻufaʻatasia. I lenei tulaga, ua faatonuina e le fomaʻi le faʻaofiina o vailaau o gaioiga pupuu ma faaumiumi i le taimi e tasi.

Taua! E le faʻatagaina le faʻafefiloi o ia lava ituaiga eseese o fualaau faasaina. Ia mautinoa e vaʻaia fofo i se tasi sopo aʻo leʻi tuiina le inisalini. O isi fuafuaga faʻapitoa e valiina e le tagata tomai faapitoa e auai.

O le masani lava, o le hormone puupuu-muamua e muamua ona faaputuputuina, ona fai ai lea o se taimi umi.

O le metotia o le inisalini pulega o lona uiga o le tausisia lelei o vaega mo le tuiina. E le sili atu le latalata i le 2.5 cm mai le tui ma le sikuea ma le 5 cm mai le pu. E le gata i lea, e le aʻafia le vailaʻau i nofoaga e faʻaleagaina ai, tuʻimomomoina, pe fulafula.

E talafeagai le tuiina o le inisalini i totonu o le palapala gaʻo (subcutaneous injection). O le folasaga e aofia ai le fausia o se paʻu paʻu ma lona toe faʻasalalau ina ia puipuia ai le fofo mai le ulufale atu i le maso. A maeʻa le faʻapipiʻiina, faʻapipiʻiina le nila ile faʻailoga (45 °) poʻo le taumatau (90 °).

E pei o le tulafono, i se itu tino, o le injection e faia i nofoaga e maua ai sina gaʻo laiti, mo tamaiti ma pe a faʻaaogaina se tui (2 syringe) masani (i le leai o tui tui inisalini, e faʻaaogaina e fomaʻi le tele o tui tui i totonu o falemai, e le fautuaina e faʻaaogaina tutoatasi). I isi tulaga, o inisua injections e faia i itu taumatau saʻo.

O le nila o le tui tui inisalini e tatau ona faʻaaoga uma i totonu o le paʻu o le paʻu ma faʻagasolo malie le piston seia oʻo i le zero faailoga. Faatali mo 3-5 sekone ma toso ese le nila e aunoa ma le suia o le pito.

Taua! E iai taimi e amata ai ona oso le fofo mai le nofoaga o poloka. E tatau ona e faigofie ona lolomiina lenei sone mo le 10-15 sekone. Pe a toe faia ia mataupu, feutagai ma se tagata tomai faapitoa e uiga i le mea o loʻo tupu.

E tatau ona manatua e tuʻuina atu tui. Faʻaaogaina e le faatagaina.

Aoina sao le pusi

O inisiua faʻapitoa, faʻapea foʻi ma isi, e sili atu le aoga i le maualuga o le tausisia o tulafono mo le faʻaogaina. O le aoina o le paʻu i totonu o se fatuga o se tasi lea. E manaʻomia lou sii aʻe o le paʻu i na o tamatamailima e lua: alofilima ma lima matua. Faʻaaogaina o isi tamatamailima e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faoa faamalosi o musika.

Paʻu pipi mo le tui - o se metotia e faʻaleleia ai le aoga o togafitiga

Ole lafu e le manaʻomia ona sasaina, ae naʻo le faia. O le faʻamalosi malosi o le a taitai atu ai i le tiga pe a tui le inisalini ma faʻamalo le vai vailaau mai le nofoaga o le poloka.

O le inisalini injection algorithm e aofia ai e le gata o le faʻaaogaina o se tui masani. I le lalolagi faʻaonaponei, o le faʻaaogaina o tui peni ua avea ma tagata lauiloa.

A o lei faia se tui, e tatau ona faatumuina sea masini. Mo penisini pen, o loʻo faʻaaogaina le inisalini i totonu o cartridges.

O loʻo i ai ni peni maʻaleʻale lea ei ai le 20-kiliva faʻamaʻi e le mafai ona suia, ma toe faʻaaoga, pe a suia le "faatumuina" i se mea fou.

Vaega o le faʻaaogaina ma le lelei:

  • saʻo le faʻatulagaina o metotia
  • se aofaiga tele o fualaau faasaina, faatagaina oe e tuua le fale mo se taimi umi,
  • pulega leai se aoga
  • nuanua sili atu nai lo le tuiina o le inisalini
  • leai se mea e tatau ona faʻavaivai e tuʻuina atu se tui.

A maeʻa ona faʻaofi se fagu fou pe ao faʻaaogaina se mea tuai, sasaa i fafo ni nai mataua o le vailaʻau e faʻamautinoa ai e leai se ea. Ua faʻapipiʻi le tufatufa i luga o faʻataʻitaʻiga talafeagai. O le nofoaga o le puleaina o le inisalini ma le maualuga e fuafuaina e le fomaʻi. A maeʻa e le tagata maʻi le kulini, e tatau ona e faʻatali mo se sekone 10 ona faatoa ave lea o le nila.

Taua! O le syringe pen o se mea faʻapitoa. O le fefaʻasoaaʻi ma isi maʻisuka e le taliaina, talu ai o le aʻafiaga o le faasalalauina o faʻamaʻi pipisi.

O tulafono mo le insulin administration e faamamafaina ai le manaomia ona mulimuli i fautuaga nei:

  • Tausia se api talaaga patino. O le tele o tagata mamaʻi e maua faamaumauga o le maʻisuka i luga o le nofoaga o inisiua. E talafeagai lenei mea mo le puipuia o le lipodystrophy (o se maʻi faʻaleagaina lea e mou ese atu ai le gaʻo o le gaʻo i le nofoaga o inisiua o le hormone pe faʻaitiitia foi le malosi).
  • E taua le taofiofia o le inisalini ina ia mafai ai e le isi nofoaga o loʻo tuiina "ona ave" i le faasologa faʻasolosolo. Ole tui muamua e mafai ona faia i totonu o le 5 cm mai fafo mai le pute. Vaʻai oe lava ia i le faʻata, e tatau ona e fuafuaina nofoaga o le "alualu i luma" i le faasologa lenei: pito i luga agavale, pito i luga taumatau, pito i lalo ma lalo ifo o sikuea.
  • O le isi nofoaga e sosoo ai o sisi. Ole vaega ole tui e suia mai le pito i luga.
  • O le tuiina saʻo o le inisalini i totonu o le laʻau e tatau ai i lenei faasologa: i le itu tauagavale, i le ogatotonu o le itu tauagavale, i le ogatotonu o le taumatau taumatau, i le itu taumatau.
  • O se fana i luga o le tauau, e pei o le vaevaega o le ogavae, o lona uiga o se "alu ifo". O le maualuga o le faʻatonuina o le pulega ua fuafuaina e le fomaʻi.

O le filifiliga sao o le inisiua masini o le gafatia lea e puipuia ai le atinaʻega o faʻafitauli o togafitiga insulin

O le manava e taʻua o se tasi o nofoaga lauiloa mo le togafitiga o le inisalini. O faʻamanuiaga o le vave tele lea o le tagofia o fualaau faasaina ma le atinaʻega o ana gaioiga, le maualuga o le leai o se aoga. E le gata i lea, o le puipui o le abdomina tuaʻoi e toetoe lava a le mafai ona maua i lipodystrophy.

O le taualuga o le taua e talafeagai lelei mo le puleaina o se sui sooupu, ae o le bioavailability i lenei mataupu e tusa ma le 85%. O le filifiliga o sea ituaiga o loʻo faʻatagaina i le lava malosi faaletino.

O le inisalini e tui i totonu o le pusa, o le faʻatonuga o loʻo tautala e uiga i lana gaioiga faaumiumi. O le faʻaaogaina o le faagasologa e faʻagesegese ona faʻatusatusa i isi vaega. E masani ona faʻaaoga i le togafitiga o le maʻisuka talavou.

O le pito i luma ole ogavae e manatu e le talafeagai mo togafitiga. Injections o loʻo tuʻuina atu iinei pe a manaʻomia le faʻaaogaina o le inisalini umi. O le soona inu o le fualaau faasaina e telegese lava.

O aʻafiaga o le inisalini

O faatonuga mo le faʻaaogaina o le hormone e faamamafaina ai le mafai ona atiaʻe aʻafiaga o itu:

  • faʻaaliga faʻaleagaga o se faʻalapotopotoga poʻo le lautele lautele,
  • lipodystrophy,
  • hypersensitivity (pulupial spasm, angioedema, pa'ū mataʻutia i le toto, lofituina)
  • togafitiga o mea vaaia,
  • le faʻavaeina o vailaau faʻamalosi i le mea galue malosi o le vailaʻau.

Auala e faʻaaogaina ai inisalini e eseese lava. O le filifiliga o fuafuaga ma metotia o le aia tatau a le tagata tomai faapitoa e auai. Ae ui i lea, i le faaopoopo atu i le togafitiga o le inisalini, e tatau foi ona e manatua e uiga i le oti ma le tino gaioiga faaletino. E na o se faʻasalaga o le a faatumauina le tulaga lelei o le ola o le tagata maʻi i se tulaga maualuga.

Le auala e faʻapipiʻiina ai le inisalini: pe faapefea ona tui inisalini

O le hormone na gaosia e le pancreas ma faʻasaʻo le metabolism o gaʻo i le tino o le tagata, e taʻua o le inisalini. Afai e tupu se faaletonu, o le a maua le maualuga o le suka, ma e mafua ai se maʻi ogaoga. Peitai, o vailaau faʻaonapōnei ua fuafuaina e foia ai le tele o faafitauli, o lea e mafai ai ona ola atoatoa i le maʻisuka.

E mafai ona faʻasaʻo le inisalini i totonu o le toto ma faʻaaogaina faapitoa, o le auala autu lea e togafitia ai le ituaiga I, maʻi II. O le algorithm mo le faʻatinoina o le inisalini e tutusa mo soʻo se tagata maʻi, ma e na o se fomaʻi e mafai ona faʻatatauina le aofaiga tonu o se vailaau. E taua tele e leai se mea e sili atu.

Manaomia mo inisiua

Ona o le tele o itu, e le o lelei le lelei o le pancreas. E masani lava ona mafua lenei mea ona o le faʻaitiitia o le inisalini i totonu o le toto, o se taunuuga o le faʻalavelaveina o gasegase. E le mafai e le tino ona maua le aofaiga tatau o le malosi i se auala masani - mai meaʻai ua aina, e mafua ai le faateleina o le gaosiga o le kulukose.

E matua tele naua mea e le mafai ona gafatia lelei e nei siama lenei tuufaatasiga o le tino, ma o lona tele e amata ona faaputuputu i totonu o le toto. Pe a tulai mai se tulaga talitutusa, e taumafai le pancreas e tuufaatasia le inisalini.

Ae ui i lea, i le iloa ai o le okeni o loʻo galue le saʻo i le taimi nei, ua maua ai sina hormone. O le maʻi o le maʻi e sili atu ona leaga, aʻo le tele o le inisalini na gaosia e le tino e amata malie ona pau.

O sea tulaga e mafai ona faʻamaloloina i na o le faʻaaogaina masani o se mea tutusa o le homone i le tino. O lenei tausiga o le tino e masani ona tumau i le soifuaga o le maʻi.

Ina ia aua le aumaia le tino i tulaga ogaoga, e tatau ona tupu i le taimi lava e tasi i le aso.

Faʻataʻitaʻiga o Vailaʻau

A maeʻa ona suʻe se tagata maʻi i le maʻisuka, latou te vave taʻu atu ia te ia o loʻo i ai se auala mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina. Aua e te fefe, o lenei faiga e faigofie, ae e tatau ona e faia sina mea itiiti ma malamalama i le faagasologa lava ia.

E taua le matauina o le mama i le faagasologa o le taualumaga. O le mea lea, o faʻataʻitaʻiga sili ona lelei o le tumama o loʻo faia:

  • fufuluina ou lima ao leʻi faia le taualumaga,
  • o le vaega o inisi ua soloia i le fulufulu mamoe ma le ava malosi po o se isi visepisi, ae e tatau ona e iloa e mafai e le ava malosi ona faʻaumatia le inisalini. Afai e faʻaaogaina lenei vailaʻau, e sili atu ona faʻatali mo lona faʻamalolo, ona faʻaauau ai lea o le taualumaga.
  • mo tui, nila ma tui o le faʻaaogaina faʻatau faʻaaogaina, o loʻo lafoina i fafo pe a uma le faʻatinoga.

O le inisalini e masani ona faʻatinoina ile afa itula ao leʻi oʻo i taumafataga. O le fomaʻi, i le amanaʻiaina o uiga taʻitasi o le tino, e tuʻuina atu fautuaga i le aofaʻi o vailaʻau. I le gasologa o le aso, e lua ituaiga o inisalini e masani ona faʻaaogaina: tasi i se taimi pupuu, o le isi ma le umi e faʻaalia. Latou te manaomia uma se metotia patino o le pulega.

O le faʻafaigaluegaina ma le faʻafoega o fualaau faasaina e aofia ai:

  • Tausiga o le tumama
  • Faatulaga le vaalele i le suauu i le numera manaomia o iunite.
  • Tuʻuina o se nila i totonu o se faʻamalama i le inisalini, faʻalauiloa,
  • O se seti o le saʻo tatau o vailaau e silia ma mea e manaʻomia,
  • Faʻamau i luga o se moli e aveese ai faʻamau,
  • Le faʻatagaina o le tele o le inisalini e toe foʻi atu i totonu o le moli,
  • Faatulagaga o laupepa i le nofoaga o tui. Faʻaofi le nila i le amataga o le lafu i le maualuga o le 90 pe 45 °.
  • Faasolo le piston, faatali mo le 15 sekone ma faasaʻo le ala. Tolatila.

Nofoaga i totonu

Soʻo se vailaʻau e faʻaofiina i le mea e sili ona lelei ma e sili ona saogalemu e ave e le tino. E le lava, o le inisalini tuiina e le mafai ona mafaufauina o se tui tui. O le gaioiga malosi o loʻo i totonu o le suauu e tatau ona ulu atu i totonu ole tino gaʻo.

Pe a oʻo mai le fualaau i totonu o maso, e le mafai ona vavalo saʻo le auala o le a amio ai. E tasi le mea e mautinoa - o le tagata maʻi o le a oʻo i le faʻalavelave. Ole inisalini e le o aʻafia e le tino, o lona uiga o le inisiua o le a faaseʻe, lea o le a aʻafia ai le tulaga o le maʻi.

O le faʻaofiina o le vailaau faʻasaina e mafai ona faia i ni vaega faʻamaonia manino:

  • manava ile manava o le manava
  • tauau
  • fafo atu o le pusa,
  • vaega o le ogavae i le pito i luga.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, ina ia mafai ona tuiina oe lava ia, o vaega e sili ona talafeagai o le manava, sulu. Mo se malamalama sili atu i le puleaina o fualaau, e mafai ona e matamata i le vitio. O nei vaega uma e lua e sili ona lelei mo fualaau oona. Injections ma le faʻalauteleina o faʻaaliga e tuʻuina i luga o atigivae, ma faʻatasi ai ma se aafiaga puupuu, ua tuʻuina i luga o le tauau poʻo le pute.

I totonu o le tino o le tino i lalo ifo o le paʻu o le ogavae ma le pito i fafo o le pusa, o le gaioiga malosi o le a faasolosolo lemu. O le mea lenei e lelei mo se faʻalauteleina o le inisalini.

I le isi itu, pe a uma ona tui i luga o le tauau po o le manava, e toetoe lava o le vave oʻo mai o le fualaau faasaina.

Afai e le faatagaina ona tuʻuina se tui

O le injection e faia faapitoa lava i nofoaga na lisi muamua. Afai o le tagata gasegase e tuiina ia lava, e lelei tele le filifili o le manava mo le inisalini ma se aafiaga puupuu ma se fagu mo se fualaau faasaina ma se gaioiga umi.

O le mea moni, e faigata tele ona faʻaogaina le vailaʻau i totonu o le kulupu poʻo le tauau i le fale. E sili atu le faigata ile faia o se pulu o le paʻu i lenei vaega e maua ai le fualaau faasaina i lona taunuuga. O le mea lea, e mafai ona aliali i totonu o le musele, lea o le a le aumaia ai se manuia i le maʻisuka.

Lisi i lalo ifo nisi o fautuaga mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina:

  • Nofoaga e lipodystrophy, o lona uiga pe afai e leai se mea gaʻo i lalo o le paʻu.
  • O le inisiua e sili atu ona lelei e faia e le sili atu nai lo le 2 cm mai le muamua.
  • E le tatau ona tuiina le vailaʻau i totonu o se paʻulaʻau poʻo le pala. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e suʻeina ma le totoʻa le nofoaga o inisiua - e le tatau ona i ai se manua, mumu, siʻi, faamaufaʻailoga, tipi, poʻo isi faailoga o le faaleagaina o le paʻu.

Faʻafefea ona suia le nofoaga o tui

Ina ia tausia le ola lelei, o le maʻisuka e manaʻomia ona tuʻuina atu i ai le tele o inisiua i aso uma. O le sone o le inisiua e tatau ona ese. E mafai ona e ulu atu i le fualaau faasaina i ni auala se tolu:

  1. i autafa o le tui muamua, i se mamao e tusa ma le 2 cm,
  2. o le vaega na tuiina ua vaevaeina i ni vaega se 4, faatasi ai ma le fualaau oona e faafoeina mo le tasi le vaiaso i le muamua, ona agai lea i le isi. I le taimi lea, o le paʻu o vaega o loʻo totoe o loʻo malolo ma ua faʻafouina atoatoa. Ole vaega ole tui e tasi ile lobe se tasi e tatau ona 2 cm le va.
  3. ua vaevaeina le itulagi i ni vaega se lua ma toso atu i totonu taʻitasi.

A uma ona e filifilia se nofoaga faapitoa mo le puleaina o le insulin, e tatau ona e tausisia. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e filifilia ni sisi mo se vailaau umi, o loʻo faʻaauau pea ona tuiina le vailaʻau. A leai, o le fua o le absorption o le a suia, o lea la o le maualuga o le inisalini, ma o le mea lea o le suka, o le a fesuisuiaʻi.

Faʻataʻitaʻiina o le Tupulaga Matutua o le Inisalini

E tatau ona filifili le inisalini taʻitasi. Ole fua ole aso ole aʻafia ile:

  • mamafa o le mamafa
  • tikeri o faamaʻi.

Ae ui i lea, e mafai ona taʻua manino: 1 le inisalini ile 1 kilokalama o le mamafa ole maʻi. Afai e sili atu lenei tau aogā, e tele faʻafitauli e tupu. E masani lava, o le fuaina o fualaau oona e faia e tusa ai ma le faʻatulagaga nei:

i aso uma * le mamafa o le maʻisuka

O le fuataga i aso taitasi (iunite / kg) o:

  • i se amataga vave e le silia le 0.5,
  • mo le faʻaaogaina o togafitiga e sili atu ma le tausaga - 0.6,
  • faatasi ai ma le faʻalavelaveina o le faʻamaʻi ma le suka faʻamalosi - 0.7,
  • togiaso -0.8,
  • faatasi ai ma se faʻalavelave o le ketoacidosis - 0.9,
  • aʻo faʻatali mo le tamaitiiti - 1.

I se tasi taimi, o le maʻisuka e le sili atu i le 40 iunite, ma i le aso e le sili atu ma le 80.

Teuina o fualaau faasaina

Ona o le mea moni o injections e tuʻuina i aso uma, e taumafai ai tagata e faʻatau i vailaʻau mo se taimi umi. Ae e tatau ona e iloa le ola o le insulin. O le vailaʻau o loʻo teuina i totonu o fagu i totonu o le pusaaisa, aʻo faʻamaufaʻailoga e tatau ona i le vevela o le 4-8 °. O le faitotoʻa ma se vaega mo fualaau oona, lea e maua i toetoe lava o ata faʻaonaponei uma, e matua faigofie lava.

A maeʻa le aso e maeʻa ai i luga o le afifi, e le mafai ona faʻaaogaina lenei vailaʻau.

E faʻapefea ona tuiina le inisalini i le maʻisuka?

Faʻaaogā insulin e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka. E ese mai le tasi i le isi i le tuufaatasiga ma le umi o le gaioiga.

O vailaau faʻainisinia o loʻo maua i le tulaga o se vaifofo lea e tuiina i se auala faʻapitoa e faʻaaoga ai tui, peni tui poʻo se pamu. E iai tulafono patino mo le faʻaaogaina o le inisalini, lea e fesoʻotaʻi ma le tele, nofoaga ma le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina.

Faatasi ai ma a latou soliga, ua le aoga le aoga o togafitiga, o le atiina ae o ni mea e le manaomia e mafai.

O le inisalini e faʻaaogaina e togafitia ai tagata mamaʻi i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, o le pancreatic form of the disease and gestation diabetes. O a latou faʻaaoga tatau e mafai ona faʻaititia ai le maualuga o le kulūkose ma faʻatuai le faʻalauteleina o faʻalavelave e fesootaʻi ma le faʻamaʻi. O le tele ma le nofoaga o le puleaina o fualaau faasaina e faalagolago i le umi o ana gaoioiga.

E tusa ai ma le umi o le aafiaga, o vaega nei o fualaau faasaina e iloga:

Vaega, faʻatinogaUlutalaTaimi e amata aiTaimi aoga, itula
E le umiLizpro (Humalog), glulisin (Apidra Solostar), aspart (Novorapid)5-15 minute4–5
PotoInisinia o le inisinia o le gasegase o tagata soifua - NM o le Failautusi, Insuman Rapid GT, Pule o le Humulin, Biosulin R, Rinsulin R ma isi20-30 minute5-6
Vaitaimi umiIsofan-inisalini o le inisalini engineering - Humulin NPH, Protafan NM, Insuman Bazal GT, Rinsulin NPH, Biosulin N ma isi2 itula12–16
UumiGlargin (Lantus Solostar - 100 U / ml), detemir (Levemir)1-2 itulaE oʻo atu i le 29 mo le faʻataʻitaʻiga, e oʻo atu i le 24 mo le faʻamaʻi
Super umiDegludek (Tresiba), glargine (Tujeo Solostar - 300 iunite / ml)30-90 minuteE sili atu i le 42 mo le degludec, e oʻo atu i le 36 mo le vili
Faʻasologa faʻasalaga inisaliniInisinia e lua-vaega inisalini insulin - Gensulin M30, Humulin M3, Biosulin 30/70, Insuman Comb 25 GT20-30 minute mo se vaega puupuu ma le 2 itula mo se vaega faʻavae5-6 mo le vaega puupuu ma le 12-16 mo ​​le vaega autu
Faʻavaveina o Inisalini Faʻavave FaivaVaega lua-phase o le insulin aspart - NovoMiks 30, NovoMiks 50, NovoMiks 70, lua-phase insulin lispro - Humalog Mix 25, Humalog Mix 505-15 minute mo se vaega mulimuli ma 1-2 itula mo se vaega umi4-5 mo le vaega mulimuli ma le 24 mo le vaega umi
O se faʻafefiloi o insulini ultra-umi ma ultra-short-actingDegludek ma le aspart i se fua faatatau o le 70/30 - Rysodeg5-15 minute mo se vaega mulimuli ane ma le 30-90 minute mo se vaega ultra-umi4-5 mo le vaega mulimuli ma sili atu i le 42 mo le vaega o le ultra-long

Faʻasaʻo le faʻamautu o le paʻu

Faatonuga o tui:

  • mo le faʻaofiina o le vailaau faʻasaina, o le lautele o le paʻu paʻu ua faia,
  • pe a filifilia se nofoaga e tui ai, e faʻasaʻo faʻamaufaʻailoga,
  • nofoaga o inisiua e suia i aso uma i totonu o le lava itu,
  • pupuʻu ma faʻasolosolo insulin e tui i totonu o le tino o le manava,
  • o fualaau faʻamaʻi e faʻaaogaina le afa itula ao le i faia taumafataga, mulimuli ane - i le taimi poʻo le maeʻa foi o taumafataga,
  • injections o fualaau oona, mea uumi ma le umi se mea e fai i le vae - o le vaega ole sulu poʻo le popo,
  • tui i totonu o le tauau e mafai ona faia e se fomai fomai,
  • o le fua o le faʻaaogaina o le inisalini e faʻateleina ai le vevela, i le taimi o faamalositino ma faʻaititia i le malulu,
  • sauniuniga ma le umi o le aafiaga ma le tuufaatasiga o mea fefiloi ua maeʻa fefiloi ao lei faaaogaina,
  • o le vaifofo ma vailaau mo inisiua i aso taitasi e teu i le vevela o le potu mo le masina e tasi.

Iniseti o tui tui

Faʻatasi ma le umi o le umi, o sauniuniga uumi ma le uumi e mafai ai ona e tausia se maualuga o suka i le aso atoa (vaega basal). E tasi pe faalua ona faʻaaoga i le aso.

O le insuline puupuu ma le faʻamalosi e faʻaitiitia le kulūkose, lea e tulai mai pe a uma se taumafataga (bolus vaega). O loʻo faʻamatalaina muamua poʻo le taimi o taumafataga. Afai e tele le suka, o le vaitaimi i le va o le faʻaaogaina o fualaau faasaina ma meaai e fautuaina ina ia faateleina. O loʻo tuʻuina i totonu o mea tuʻufaʻatasi mea uma e lua.

E faʻaaogaina aʻo leʻi 'ai, e faalua i le aso.

I tagata gasegase e iai le maʻisuka ituaiga 1 ma i le taimi o le maʻitaga, ua faʻaaogaina le insulin togafitiga, lea e aofia ai le 1 poo le 2 inisiua o se sui failaʻau ma le faʻaaogaina o pupuu ma le siakiina muamua aʻo leʻi 'ai. Faʻaopoopoina le faʻatulagaga o le vailaʻau mo le maualuga o le kulukose.

I le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona faʻaaogaina le insalini basal ma faʻapipiʻi faʻamaʻi fualaau - 2-3 inisiua o le faʻafefiloi ua maeʻa, faʻateleina le toto, poʻo le ulu o le pulus ao leʻi 'aʻai.O le ituaiga togafitiga e filifilia e le endocrinologist.

I le faʻaaogaina o tui tui inisalini, e mafai ona e tuiina soʻo se insulin, vagana ai Tujeo. E faʻaaogaina foi e faʻatautaia ai le tupu o le tuputupu aʻe. E tatau ona faʻamautinoa o le makaina o le syringe "100 U / ml" e fetaui lelei ma le faʻamalosi o le vailaʻau. Ona o le nila umi (12 mm), o le tuiina i totonu o le tino o loʻo faia i le maualuga o le 45 tikeri.

O peni togafitiga e mafai ona faʻaaogaina (faʻatumu) ma faʻaaogaina:

  • O le ituaiga muamua o se masini faʻapipiʻi muamua lea e aofia ai le inisalini solution. E le mafai ona suia, ma o le peni faʻaaoga ua tuʻuina atu.
  • I ni masini faʻaaogaina, e mafai ona faʻapipiʻiina se fagu fou pe a maeʻa le mea muamua. Mo tui, e faʻaaogaina nilala faʻaaogaina. Afai o le umi e le sili atu i le 5 mm, e le tatau ona piilima le paʻu i le nofoaga o tui. Afai o le nila ile 6-8 mm, ua tui le inisalini i le maualuga o le 90 tikeri.

Mo le faʻaofiina o le fualaau manaʻomia e maua ai le seti e faʻaaoga ai le tagata filifilia. O le fuainumera e tutusa ma le numera o iunite e tatau ona i ai i le pusa "pointer". A uma lena, ona latou tui lea i se peni, faʻapipiʻi le button amata ma faitau lemu i le lima. O lenei mea e mautinoa o le fofo atoa e ulufale atu i le nofoaga o tui.

O le pomu insulin o se masini feaveaʻi e faʻaaogaina ai le inisalini i nai atopaʻu i le gasologa o le aso. O lona faaaogaina e mafai ai ona e faatumauina le maualuga o le suka suka.

O le masini e malosi i maʻa ma e aofia ai vaega nei:

Polokalama pomu insulin

  • masini faʻatasi ma se faʻaaliga, kulupu faʻalogo ma se kilika,
  • afifi faʻapipiʻi: o se mea e faʻaaogaina ai le vaifofo, ma se taifau, lea e faʻamautu i le manava,
  • eletise mo le mauaina o le kulukose toto (i nisi o faataitaiga).

Faʻaaoga sauniuniga mo le pamu. O mea e masani ai ma le tele o taimi o le puleaina o le insulin e fuafuaina e le fomaʻi. O le tagata maʻi e aʻoaʻoina foi e faʻaaoga le masini. O le avanoa e faʻaopoopoina ai le faʻaaogaina o fualaau faasaina ua saunia.

O le le lelei o le masini o le tau maualuga lea, o le manaʻoga e sui le fusi ua faatulagaina i aso uma.

Tomai mo le puleaina o le insulin: algorithm, tulafono, nofoaga

O le maʻi suka o se faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi e fesoʻotaʻi ma maʻi faʻafitauli i le tino. E mafai ona lavea se tasi, tusa lava po o le a le matua ma le itupa. O faʻafitauli o le faʻamaʻi o faʻalavelave faʻalavelave, e le maua mai pe le maua ai le insulin malosi.

A aunoa ma le inisalini, e le mafai ona talepeina le suka o le toto ma faʻaleleia lelei. O le mea lea, o solitulafono matuia e tutupu i le taotoga o le toetoe o ituaiga uma ma okeni. Faatasi ai ma lenei mea, o le puipuiga o le tagata e faaitiitia, e aunoa ma ni vailaau faapitoa e le mafai ona i ai.

O le inisalini suamalie o se vailaau faʻamalosi lea e faʻapipiʻiina i se mea faʻapitoa i se tagata gasegase e mafatia i le maʻisuka ina ia mafai ai ona maua le tulaga le lelei o le natura.

Ina ia lelei le togafitiga o fualaau faasaina, ei ai tulafono faapitoa mo le puleaina o inisalini. O a latou solitulafono e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le puleaina o le kulukose o le toto, hypoglycemia, ma e oʻo lava i le oti.

O le maʻi suka - faʻamaoniga ma togafitiga

Soʻo se togafitiga faafomaʻi ma faʻataʻitaʻiga mo le maʻisuka e faʻamoemoe i le tasi sini autū - ia faʻamautinoa le maualuga o le suka. E masani lava, afai e le pa'ū i lalo o le 3.5 mmol / L ma e le maualuga luga aʻe 6.0 mmol / L.

O nisi taimi mo lenei mea, na o le mulimuli i se taumafataga ma meaai e lava. Ae o le tele o taimi e le mafai ona e faia e aunoa ma ni inisua o insulin. E faavae i lenei mea, e lua ituaiga tino o le maʻisuka e iloga:

  • Inisalini-faʻalagolago, pe a faia le inisalini i se mea faʻapitoa pe tautalagia,
  • E leai se inisalini-faalagolago, pe a lava le tele o meaai paleni, talu ai o loʻo faʻaauau pea ona gaosia le inisalini e le pancreas i ni nai aofaiga. O le faʻaofiina o le inisalini e naʻo se mea e le masani ai, faʻafitauli faʻafuaseʻi e aloese ai mai le osofaia o le hypoglycemia.

Tusa lava poʻo le a le ituaiga o maʻisuka, o le mea autu ma faʻamaoniga o le maʻi e tutusa. O lenei:

  1. Paʻu paʻu ma mucous membranes, fia inu pea.
  2. Uiga masani.
  3. O se lagona faifaipea o le fiaaai.
  4. Lē vaivai, vaivai.
  5. Paʻu faʻatasi, maʻi paʻu, masani veins veinose.

I le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka (o le insulin-dependent), o le tuufaatasiga o le inisalini ua uma ona tapunia, lea e mafua ai le faamutaina o le gaioiga o totoga uma o tagata. I lenei tulaga, o tui inisalini e manaʻomia i le gasologa o le olaga.

I le ituaiga 2 o le maʻisuka, o le inisalini e maua, ae i le le lava o le aofaiga, lea e le lava mo le tino ona galue lelei. O suauu tino e le mafai ona e iloaina.

I lenei tulaga, e tatau ona tuʻuina atu meaʻai ia o le a gaosia ai le gaosiga o le inisalini, i se mea e seasea tupu, o le pulea o le inisalini e ono talafeagai.

Inisini Injection Syringes

O sauniuniga ile insulin e tatau ona teu i totonu o le pusaaisa i le vevela ile 2 i le 8 tikeri ile zero. O le tele o taimi, o vailaau faʻapitoa e maua i foliga o peni-tui - e faigofie ona latou tauaveina faatasi ma oe pe a manaʻomia ni injections tele o le insulin i le aso. O nei tui e teuina mo le silia ma le tasi le masina i le vevela e leai se maualuga e sili atu i le 23 tikeri.

Latou te manaomia le faʻaaoga vave i le vave e mafai ai. O meatotino o le fualaau faasaina ua leiloloa pe a faʻaalia i le vevela ma le vevela ultraviolet. O le mea lea, o tui e manaʻomia ona teuina mai mea faʻavevela ma le susulu o le la.

E tatau ona faʻalogo i le tau fevaevaeaʻiga o le suauʻu. Mo se maʻi matua, o le 1 le iunite, mo tamaiti - 0.5 unite. O le nila mo tamaiti ua filifilia mafiafia ma puupuu - e sili atu i le 8 mm. Ole fua ole tola ile 0.25 mm, pe a ese mai i se falesa, o le pito i lalo ile 0.4 mm.

O tulafono mo le aoina o le inisalini i se tuila

  1. Fufuluina lima pe faʻamaʻi.
  2. Afai e te manaʻo e fai se vailaau umi, o le moli faʻatasi ma ia e tatau ona feliuaʻi i le va o alofilima seʻia oʻo ina le mafiafia le vai.
  3. Ona tosoina lea o le ea i totonu o le suauu.
  4. I le taimi nei, e tatau ona e folasia mai le ea mai le sulu i totonu o le sulu.

  • Faʻaiʻu se seti o inisalini i totonu o se tui. Aveese le maualuga o le ea e ala i le tapeina o le tino tui.
  • Muamua, e tatau ona tosoina le ea i totonu o le suauu ma faʻaofi i totonu o vailaʻau e lua.

    Ma, muamua, o le inisalini pupuu e aoina, o lona uiga, manino, ona faia lea o le inisalini umi - timuga.

    O le a le vaega ma pe faapefea ona sili atu le puleaina o le inisalini

    O le inisalini e tui faʻasolosolo i totonu o le tino gaʻo, a leai o le a le aoga. O a vaega e talafeagai mo lenei mea?

    • Lapoʻa
    • Belly
    • Vaʻa pito i luma,
    • Le pusi pito i fafo.

    E le fautuaina e tui tuusaʻo tui o le inisalini i luga o le tauau: o loʻo i ai se tulaga lamatia e le mafai e le tagata gasegase ona mafai ona ia faia tutoatasi se gaʻo gaʻo ma gaosia le fualaau faasaina.

    O le hormone e sili atu ona vave gaʻo pe a faʻaofiina i totonu o le manava. O le mea lea, a faʻaaogaina tui ole inisalini, mo le iniseti e sili ona talafeagai le filifilia o le vaega o le manava.

    Taua: o le sone o le tui e tatau ona suia i aso uma. A le o lea, o le lelei o le faʻaaogaina o le inisalini e suia, ma o le maualuga o le suka o le toto e amata ona suia vave, e tusa lava po o le a le mea e faʻatonuina.

    Ia mautinoa ia mautinoa o le lipodystrophy e le tupu i totonu o atigi inisiua. O le faailoaina o le inisalini i totonu o fesuiaʻiga o masini e matua le fautuaina. E le gata i lea, e le mafai ona faia lenei mea i eria o loʻo i ai ni maʻila, sikini, faʻamaufaʻailoga paʻu ma manua.

    Togafitiga o Inisalini

    Mo le faʻaofiina o le inisalini, se suauu masani, se peni tui poʻo se pamu ma se tufatufa faʻaaoga. O le faʻaaogaina o le metotia ma algorithm mo maʻi uma e na o le lua filifiliga muamua lava. Ole taimi o le tui o le fualaau faasaina e faalagolago i le saʻo ole tui.

    1. Muamua, e tatau ona e saunia se suauu ma le inisalini, ia faia se faʻasalaga, pe'ā tatau, e tusa ai ma le algorithm o loʻo faʻamatalaina i luga.
    2. A maeʻa le suauu ma sauniuni, ona faia lea o se laupepa ma tamatamailima e lua, tamatamailima ma tamatamailima. E toe tasi, e tatau ona totogi le mafaufau: ole inisalini e tatau ona tui i le gaʻo, ae le o totonu o le paʻu ae le o totonu o le maso.
    3. Afai o se nila faʻatasi ma le lautele o le 0.25 mm ua filifilia e taitaia se fualaau o le inisalini, e le manaʻomia le gaugau.
    4. O le syringe ua faʻapipiʻi faʻapitoa i le faʻaoga.
    5. A aunoa ma le faʻasaʻoina o laʻau, e tatau ona e tuleia le auala atoa i lalo ole suauu ma faʻaaogaina le fualaau.
    6. I le taimi nei, e tatau ona e faitauina i le sefulu ma le tasi pe a uma ona aveese ma le totoa le tui.
    7. A maeʻa uma ona faʻaaogaina, e mafai ona e faʻasaʻoina le faʻaoga.

    O tulafono mo le tuiina o le insulin i se peni

    • Afai e tatau ona togafitia se fualaau o le inisalini e faʻateleina, e tatau ona matua faʻamalosia malosi.
    • Ona lua lea o vaega o fofo e tatau ona faamatuu ese atu i le ea.
    • I luga o le mama o le peni, e tatau ona e seti le aofaiga tonu o le fualaau.
    • Ua maeʻa le lafu, e pei ona faamatalaina i luga.
    • Faʻalūlū lemu ma saʻo, o le vailaʻau ua tuiina e ala i le tuiina o le suauu i luga o le piston.
    • A maeʻa le 10 sekone, e mafai ona aveese le tuiina mai le lafu, ma tuʻuina atu le lafu.

    E le mafai ona faia mea nei:

    1. Fai tui le talafeagai mo lenei vaega,
    2. Aua le matauina fua
    3. Ini le inisalini malulu e aunoa ma le mamao o le tolu senitimita i le va o injections,
    4. Faʻaaoga le muta.

    Afai e le mafai ona tui e tusa ai ma tulafono uma, e fautuaina oe e sailia le fesoasoani a se fomaʻi poʻo se tausi maʻi.

    Tuua Lau Faamatalaga