Faʻaaliga iloga o pancreatitis i fafine

Missis.info »Health» Faailoga ma Faailoga o Pancreatitis

Mo le mumū o le pancreas i vailaʻau o loʻo i ai se igoa - pancreatitis. O le mafuaʻaga o le mumū e masani ona tasi - o le leaga o le pancreas. O a faailoga o pancreatitis, o faʻamaoniga, o mea e afaina ai i fafine, pe faʻapefea ona iloa mai isi faʻalavelave? Afai e maʻi le manava, e faʻapefea ona e iloa le a le mea e tiga ai le pancreas? Ina ia faia lenei mea, muamua mafaufau i le natura o le tiga ma isi faailoga o pancreatitis ma isi faʻamaʻi.

Le natura o le tiga i le pancreatitis

O le mea pito sili ona taua o le mumu mumcreatic inflammation o le tiga. E tumau, malosi. O le tiga i le taimi o le pulapula o le pancreatitis e matua ogaoga lava e mafai ona tupu ai se mea tiga ma le leai o se malamalama. O le tiga e lagona mai le itu e afaina ai le okeni. Afai ua afaina, o lona uiga o le tiga o le a fusi, e alu i tua.

E taua tele i totonu o le pancreatitis, o le tiga e tupu i le fesootaʻi ma lona tulaga faʻavevesi. O le tiga ei ai se vevela vevela, lanu, e le aveeseina e ala i le faia o analgesics. O le taoto i le moega, e le mafai ona maua le tulaga o le tino lea e alu ai le tiga. E le o le mea na tupu i le afifi, poo le pepelo i ona itu e laveai ai. O le mea lea, e fautuaina e taoto i luga o lou tua, i luga o se aluga maualuga ma agai i lalo, e fiafia le pancreas i le filemu.

Paʻu i le pancreatic inflammation ua faʻalauteleina i totonu o le vevela o le abdominal gastric, masani lava i le ogatotonu (vaega faʻapitoa). E tupu na te tuuina atu i le tauau tauagavale poʻo le tauau.

Faatusatusaga uiga o tiga

Faʻavalea ma pancreatitis ma isi faʻafitauli i fafine - eseesega:

  1. Angina pectoris - taoina tiga ogaoga i le sternum, faʻafefe i le itu tauagavale o le tua, lima agavale. O le pito pito i lalo e ono afaina foi. Eseesega: o le tiga i le pancreatitis e tuʻuina atu i tua, fusi, o loʻo i ai se lagona faʻavaivaia, e pei o se paluni e faʻalauteleina i totonu o le pancreas.
  2. Appendicitis - o tiga e amata ona tupu i le pito i luga, mulimuli ane latou te o ifo i le itu taumatau o le manava. O le tagata maʻi e tosina atu e punou i le taumatau. Eseesega: faatasi ai ma le pancreatitis, o le mamafa i le pito i lalo ma le tuusao malosi e le afaina ai tiga, e pei o le appendicitis.
  3. Gastritis poʻo le manava o le manava - o loʻo tiga ma pagatia le tiga, e mafai ona faʻalavelave ma avatu mo le sternum. Eseesega: faatasi ai ma le vili, o le tiga e mou atu.
  4. Cholecystitis - faʻamaʻi, tiga faʻamalosi. Eseesega: faatasi ai ma le cholecystitis, o le tiga ua tuuina atu i le itu taumatau o le tino, pa ma le pancreatitis i le itu tauagavale. Cholecystitis e faʻatasi ma le oona i le gutu, o se taunuuga o le pulepulega le talafeagai.
  5. Paʻu o le intestinal - maʻai, tiga, ma le tiga, atonu o le a le maua ai ni mea e teʻi. Eseesega: faigofie ona aveʻesea i le antispasmodics.
  6. Adnexitis poʻo le mimiti - tosoina tiga, vavave. E tuʻuina atu i le perineum, i le pito i lalo ifo o itu. Eseesega: latou te sili atu ona taʻua mai le malulu, e ese mai i le pancreatitis. Faatasi ai ma le pancreatitis, o le tiga mai le malulu o loʻo malulu. O le pancreatitis e le faʻafefeina ai le faʻasaina.
  7. O le vaeluaina, poʻo se uila i luga o faʻaopoopoga, o le maitaga ectopic - o le tiga e tupu faafuasei, malosi, malosi tele, e mafai ona tuʻuina atu i totonu o le va. O le palasi ma le faʻanoanoa e mafai ona iai faʻamaʻi. Eseesega: o na tiga e tupu, e masani lava pe a uma feusuaʻiga, poʻo ni vaiaso se lua pe a maeʻa le faʻataʻitaʻiga.
  8. Vaʻaia o le tino i le taimi o maitaga - o mea tiga e taua, toso, maʻa. Localization i le pito i lalo. Eseesega: eseese localization o le tiga. Pancreatitis tali atu i le tiga i le pito i luga.
  9. Faʻasologa o Premenstrual - ata, tiga, o nisi taimi e tiga ai tiga. O loʻo i totonu o le pito i lalo, e mafai ona tuʻuina atu i le sone sacral, o le vaega o le vavalalata o le vavalalata. Eseesega: o le tiga e sili atu le maualalo nai lo le pancreatitis. E faigofie foʻi ona aveʻesea ma faʻamaʻi.
E ui i le laʻitiiti o le okeni, e le taua tele mo galuega taua a le tino nai lo le fatu.

O le a se isi mea e sili atu ona taua le iloa e uiga i pancreatitis

Ia iloa lelei le fili mai itu eseese. O le mea lea, o le mumu o le pancreatic o le solia lea o le excretion o enzymes ua mamanuina e auai i le faagasologa o le otaota. O se taunuuga o se vaʻaia o le gaʻo, e leʻi ulu atu le enzymes i le manava, ae le o le mauaina o le mea autu - meaʻai, tumau i totonu o le paʻu ma amata ona eliina. O le gaʻo tino o le tino e faʻafefeteina.

Afai na e iloa le tiga, faʻapefea se isi mea e te malamalama ai o loʻo feagai ma lenei faafitauli faʻapitoa?

Isi faailoga o le pancreatitis

I le vevela tele o le pancreas, o foliga e foliga tutusa ma faailo o mea oona. Enzymes e lei sau mai le pancreas, ae na tumau pea i totonu, amata ona gaoioi siama o le okeni, ma faaumatia ai. O oloa uma ua gaosia e ulu atu i le toto, e mafua ai le soona inu. O le mea lea, i le faaopoopo atu i le tiga, o mea nei e matauina:

  1. afaina o se isi faailoga o faafitauli o le pancreatic,
  2. vomiting e mafai ona amata amata, ae le o le aumaia o se toomaga, ae na o sina taimi le tumau,
  3. manava manava ma faʻamaʻi faʻapitoa i le ituaiga o kofe eleelea,
  4. i le tulaga o le faʻamaʻavaʻaina ma le tiga faifai pea, e le lava le manava e amataina,
  5. o le lavelave e liua, liliu ese le lanu, ma foliga vaaia, e peiseai o le leiloa o le mamafa, ua faʻamalosia,
  6. 'eseʻese o le paʻu i le pute e mafai ona matauina.

Faatasi ai ma le pancreatitis, o le vevela o le tino e le matua faateleina. O tiga e ono paʻu pe oso ona o le tiga.

O le a se mea e mafua ai se osofaiga?

Iloaina le faʻaosoina o le pancreatitis, e mafai ona sili atu lou malamalama pe o loʻo tupu lenei mea. I fafine, pancreatitis e le masani. Toeitiiti lava o mataupu uma o loʻo tutupu e fesoʻotaʻi ma mea autu:

  • le lelei po o le ava malosi, aemaise lava i taimi o taumafataga,
  • gallstones
  • vaʻaia o le papa i luga o se faʻalavelave popole.

O le matua o le fafine, o le tele foi lea o le a ia faatupuina le afaina i le paʻu. I le mavae ai o le 30 tausaga, o fafine e maualuga le lamatiaga o le tino pancreatitis. Se tolu o tagata gasegase e manaʻomia le faʻaogaina o le okeni.

Le togafitiga vave o le pancreas, meaʻai, ma faʻalavelave osofaʻi - matelaina, o nei mea uma e laveaiina ai le pancreas mai fibrosis. Faʻasolosolo faaumiumi, o fusi o le pancreas e sui i se mea e fesoʻotaʻi ai, e peiseai o maʻila e tutupu pe a uma le mu, e le mafai e le gland ona faʻaaogaina ma taofi le galue.

E faʻapefea ona taofi le panicreatitis i le fale

O le togafitiga e faalagolago i le tele o mea. O le tele o taimi, e mafai ona faʻamalolo le ita i le fale e aunoa ma le faʻafesoʻotaʻiina o se falemaʻi. I le avea ai o se tulafono, i lenei tulaga e fautuaina ai:

Faʻesea uma taumafa taumafa. E tatau ona tuʻuina atu se matelaina e tolu aso.

Afai e te le faʻamausaliina oe lava e ala i le tuʻuina o lou fatafata i luga, o le faalagolago i tua, o le tiga e sili atu ona tupu. Afai o le osofaʻiga o le tiga e "taamilomilo", ona faʻagasolo malie atu lea. O le mea lea ina ia aua nei toso le manava. Nofonofo e pei o lenei mo le minute e tasi, o le ae lagona le toomaga.

E taua le tuʻuina o le aisa i luga o le pancreas. E mafai ona avea ma se mea e le o se mea na afifi i totonu o se solo. O se fagu elemene paʻu vai mai le pusaaisa o le a faia. Faʻaliliu le tiga o le tiga.

E tatau ona e inuina i nai sipuni laiti, ae i totonu o le 3-5 minute. O le vai minerale, lea e faʻamalolo mai ai le gas, e talafeagai mo le inu. E sili atu le lelei o le inu vai e pei o Essentuki. Afai e leai, ia fufulu mama vai.

I le avea ai o se tulafono, o laulau e le tele se fesoasoani i se osofaiga ogaoga. Ae o le faaluaina o le dose o le leai-shpa o se meatotino antispasmodic ma o le a fesoasoani i le tatalaina o ala, faasaoloto le pancreas mai ona mea.

Tolu tulafono faavae e tatau ona matua matauina ma pancreatitis o le fua faatatau lea "fiaai, malulu ma le filemu."

Tamaitai, o tagata e onosaʻi, ona o lo latou natura, e tatau ona latou tumau i le tele o tiga. Ae o le tiga mai le tino pancreatitis e sili atu le malosi nai lo se isi. Afai e iai pea le tiga i le aso muamua, i lalo ifo o mea uma o loʻo i luga, ona e valaau lea i se falemaʻi. Afai e te tuai i le tino pancreatitis, e mafai ona taugata se ola, o lea aua le faatuai i le taunuu mai o fomaʻi. O le mea lea, e matua tatau lava ona togafitia lenei totoga agamalu ma sili ona mataga i le taimi.

I se foliga laititi

Muamua lava, o se osofaʻiga o pancreatitis o loʻo faʻaalia e ala i le tupuga o le ogaoga, o le mu i le pito i luga ma le itu tauagavale o le hypochondrium. E masani ona ia tuuina atu i le tauau tauagavale po o le tua. I fafine, e masani ona susulu le tiga i le lima agavale, le auvae pito i lalo, po o le ua. O le tiga e mafai ona malosi ma mafai ai e le ua afaina ona maua se toomaga i se tulaga o le nofo ai ma le tino e faalagolago i luma. E le gata i le tiga e le mafai ona faʻaaogaina, o se osofaʻiga o pancreatitis o loʻo faʻaalia mai i le ogaoga o le gaselase, sosoo ai ma le faʻaogaina o le vomiting.

Afai e leai se meaʻai i le manava, o le talo o loʻo i ai i le vulu.

O le tele o taimi, o le tulaga eo faatasi ma le manava, afaina, faateleina o le kesi ma le pala. E televave le faʻavave, o le malosi e mafai ona paʻu i se mea taua. Afai e le mafai ona fesoasoani le tagata maʻi i le taimi, vomiting ma le manava e mafua ai le vevela vave, lea e oʻo atu ai i le paʻu - suia le paʻu pe paʻu, malulu i le paʻi, ma afaina tele. O le vevela e alu i le 38 ° C.

O le tulaga tuga ma le pancreatitis e masani ona o faatasi ma le atuatuvale, popole le popole, i se tulaga ogaoga atonu e ono faaletonu le mafaufau o se tamaitai i se talaaga o le tiga o le tiga.

O le osofaiga e le mafai ona togafitia i togafitiga ma faʻamaʻi ma antispasmodics, o lea e tatau ai ona e valavala e valaʻau i se 'au taʻavale taʻavale ma auina atu le tagata manua i le falemaʻi.

I se taimi masani

I le aʻoga faifai pea, o le pancreatite e mafai ona faamanatuina ia te ia lava o maʻi lesegase pisepic, taimi vaivai ma le tigaina ma le localization i le itu tauagavale o le hypochondrium ma i le itu i tua. O le faʻamaʻi e pei o se vaʻa tutusa. O le va i le va o faʻasalaga e mafai ona puupuu ma umi (seia oʻo i le tele o tausaga).

O se faailo o le pancreatitis o se lagona o le atoaga o le manava pe a uma ona 'ai, naʻo, fuga nifo, lea e mafai foi ona aliali i luga o se manava leai.

O tagata maʻi e masani ona faitio i suauu, fausaga le lelei. O le faʻamalosia e mafai ona suia i le manava, e tusa lava po o le a le meaʻai.

Faʻasagaga o le mativa leaga, o gasegase e maua i le pancreatitis e maua le leai o se meaʻai, paʻu o le mamafa, o se faʻafitauli lautele o le soifua manuia, ma le anemia.

O le atuatuvale popolevale, ita, ita vave e masani ona fai.

I le tele o tulaga, o le pancreatitis e le masani ai e aunoa ma se togafitiga talafeagai i taimi tatau e taʻitaʻia ai maʻi faʻaleagaga ma le maʻisuka.

Faailoga masani o pancreatitis i tamaitai

O le tulai mai o togafitiga i fafine e tele mafuaaga. Alu oona, meaai le lelei, maʻi faʻamaʻi - maʻi o le tino, maʻi o le peptic o le duodenum, le lava lelei o le biliary tract.

O faʻamaoniga o le mumusu o le tino i tamaitai o tiga, o se osofaʻiga o le gasea ma le vomiting, faʻalavelaveina o le mea o loʻo gasegase - manava, belching, sunburn. O le tiga o le tiga o le fusi-faapei.

O fea e masani ona afaina ai? O le tele o taimi, o le nofoaga o le localization o le itulagi lea o le hypochondrium tauagavale, e mafai ona tuʻuina atu i le taumatau saʻo, i le itu o tua. Faatasi ai ma se faʻavavevavega o maʻi, o le tiga e masani ona le mautonu ma se osofaiga angina.

Paʻu syndrome e masani ona faʻaleleia pe a uma ona 'ai, ava malosi, ma le maalili. Soʻo se faʻagasologa faʻafuaseʻi e faʻatupulaʻia le mamafa o le faʻamaoniga o le falemaʻi.

Faailoga masani o pancreatic pancreatitis i tamaitai:

  • Na faʻaalia e Nausea le tulaga o le le lava o meaai, o loʻo i ai le faʻavauvau i totonu o le manava. E tele taimi e taitaia ai le gasea e toe fai ai le vomiting. E masani ona matauina i le tele o itula pe a uma se taumafataga. O meaʻai o meaʻai e leʻi faʻaaogaina e aliali mai i le vomit; e leai se toto e le mama.
  • O le pancreatitis e faʻaalia e ala i le faaumiumi o le faʻamalosi, lea e matua suia lava i le diarrheal syndrome. I totonu o fecesi, o meaʻai e mataʻituina, o mea manogi papaʻe e aofia ai - faateleina feces fat content (steatorrhea). O le manava umi e mafai ona faʻafefe ai le maʻi, ona o le tele o vai, masima ma minerale ua faʻaumatia mai le tino.
  • Paʻu mamafa. Talu ai e i ai le le atoatoa o enzymes digestive, o le le lava o le gaosiga o le sua pancreatic juice, o meaʻai paleni e le lelei le gauai i le tino. O le paʻu o le paʻu e mafai ona iloa e uiga i tua o mea masani poʻo le tele o meaʻai.
  • O le totoina o se faailoga taatele o maʻi. E atiina ae ona o le faʻamalosi ma fesuiaʻi ile gastrointestinal tract. I le isi itu, latou te tulaʻi ona o le le lava o le galuega o le pancreas. I le taimi o le faʻamalosi, e faʻamalolo ai mea oona e mafua ai le inupia. O se faaputuputu tele o le kesi e taitai atu ai i le faalauteleina o puipui o le inumaga.

I nisi tulaga, o fafine e le fia 'ai. O le suʻesuʻega o lenei faailoga e tele mafuaʻaga. Muamua e aofia ai le physiology. O le le lelei o le gaioiga o le tino e mafua ai se faailo mai le fua o meaʻai i le ogatotonu o le fiaai o le vaega o le cerebral ma le isi vaega o poloka poloka.

O le lona lua o se mafuaaga mafaufau. O tagata mamaʻi e fefefe e 'ai, aua a uma ona' ai, susunuina lagona i totonu o le manava, vomiting, belching, ma manava ua iloa.

Lapatai pancreatiti

I totonu o le pancreatitis, o le ogatotonu o le manava po o le itu tauagavale i lalo o le afaina ua avea ma vaega o le localization o le tiga. O loʻo faʻaalia manino ma faʻapogai le faʻanoanoa o se fafine, ae o le faʻaumatiaina o nei mea e le faigofie. Pe a taoto pe i le itu, o le malosi o le tiga e mafai ona faʻateleina, ma o le fafine e na o sina taimi lava e mafai ona faʻasaʻolotoina e ala i le nofo, faʻapipiʻi lona tino i luma.

O nisi taimi o le pancreatitis o loʻo faʻaalia i se tulaga le masani ai o le tiga, o lona uiga, e tutusa i latou ma se osofaiga angina. O le faʻalogoina o le faʻavauvau e lagona lelei i le itu tauagavale o le sternum ma salalau i le lima, potu o le potu ma le auvae pito i lalo. E mafai ona maua se faʻamautinoaga saʻo ma se faʻataʻitaʻiga faʻatasi ma le fesoasoani o suʻesuʻega maeʻaeʻa e faʻamaonia ai se faʻamaʻi o le fatu poʻo le pancreas.

I nisi o tulaga, o le tiga faʻaleagaina i le tulaga faʻaleagaina o le pancreas e faʻaalia i le tino o ni osofaiga faʻapitoa e pei o le foal colic, o loʻo taʻalo i le itumalo o le umbilical poʻo le tua. I se tulaga matautia o se tagata maʻi i le pancreatitis, e tatau ona sailia fesoasoani faafomaʻi i se taimi vave e mafai ai, ma na o fomaʻi e mafai ona fuafua le mafuaʻaga o sea tiga pe a maeʻa se suʻesuʻega maeʻa.

O nisi taimi pe a maeʻa le osofaʻiga o le tiga, e mafai ona aliali mai ai faʻamaoniga o pancreatitis i fafine:

  • pallo o le paʻu,
  • ogaoga ogaoga,
  • afu, liua i le vomiting, lea e le aumaia le toomaga,
  • fagu i luga o le laulaufaiva,
  • faateleina le vaivai
  • fatu palpitations,
  • faaitiitia le mamafa
  • tulaʻi i le vevela o le tino
  • afu malulu.

I nisi tulaga, i se tulaga ogaoga o le tino o le maʻi, e mafai e tagata gasegase ona faʻamamaʻa le paʻu paʻu.

Vaʻaia o pancreatiti

Faatasi ai ma se faʻavavega o le faʻaleagaina o le faagasologa i le pancreas, o le falemaʻi e le o faʻaleleia. O se faʻamaoniga taua o le faʻamaʻi, o le tiga o le tiga e sili atu ona vaivai ma o suiga o le localization. O se faailoilo o le televave o le pancreatitis e masani ona tupu i le pito i lalo o le sternum, ogatotonu o le peritoneum, lumbar region ma le pito i luga o le peritoneum. Faatasi ai ma se osofaiga o pancreatitis i tamaitai, o nei faagasologa e tutupu faatasi i le taimi lava e tasi ma le tiga i tua, ae latou te le susulu atu i isi vaega.

O le faʻamaoniga autu o le ava malosi o le pancreatitis o se faʻamaʻi malosi o le tiga, e maua i le itu taumatau. E mafai e se fafine ona mafatia i le tumau pea o le maualuluga ma le talo. Faatasi ai ma lenei tulaga le mautonu, o faafitauli matuia e tulai mai ma gaioiga gasegase i totonu o le tino, ma o le oti o le pancreas e faasolosolo malie ona tupu. O siama oti e amata ona faʻasaʻo le serotonin, lea e mafua ai le vasoconstriction. O le taunuʻuga o le faʻaleagaina o le faʻaleagaina o le faʻaogaina ma le faʻamalosia o pancreatitis.

Faʻamalosia tele

O le aʻoga masani e mafai ona o faatasi ma osofaʻiga faʻapitoa, aemaise lava pe a uma ona inu ava malosi poʻo le 'aiina o mea taumafa. I fafine, o le televave o le pancreatitis e masani ona tupu ona o se mea e le paleni taumafa ma taumafa eseese. O le tulaga e tuʻuina atu ma faʻamaoniga e foliga mai o se ituaiga tino o le maʻi.

Togafitiga o faʻamaoniga o pancreatitis i fafine

E tatau ona manatua e naʻo se fomaʻi e mafai ona fuafua le togafitiga talafeagai mo pancreatiti. Ina ia maua se ata sili atu ona atoatoa o le faamai, o le tagata faigaluega maloloina e faatonuina se faasologa o suʻega ma suʻesuʻega o meafaigaluega. E masani lava, ina ia faateleina le aoga o togafitiga, o feutagaʻiga ma tagata poto faapitoa e manaʻomia: o le gastroenterologist, endocrinologist, and the surgeon.

1. Vaega o le faʻaalia o faailoga o pancreatitis i fafine

O le pancreatitis o se togafitiga faʻatasi ma le atinaʻeina o se faʻaogaina o le tino i totonu o masini o le pancreas. O mafuaʻaga autū o le faʻamaʻi o loʻo taʻua o mea sese i meaʻai, faʻamaʻi o le vaomatua ma fualaau faʻamaʻi.

O tamaitai e afaina tele. O le tulaga o le pancreatitis e mafua ona o se faʻalavelave i faʻalavelave faʻaleaga (mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le maitaga), suʻega ma meaʻai mo le paʻu mamafa. O faʻamaoniga o le faʻaleagaina o le faʻavae o fafine ei ai a latou lava uiga o faʻaaliga ma eseʻesega mai faʻataʻitaʻiga o tagata gasegase.

2. Faailoga o ituaiga eseese o pancreatitis

Afai e iai tulaga e aofia ai i lisi o faailoga o pancreatitis, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi vave e mafai ai. O ituaiga uma o le faamai e mafai ona mafua ai ni faafitauli ogaoga, o nisi o ia mea e le fetaui ma le olaga. O le faʻaogaina o le tino e mafua ai se lamatiaga faapitoa mo se fafine i le taimi o le maitaga. O faʻamaoniga o togafitiga atonu e sese ona o taunuuga o suiga faʻafefe i le tino.

O le tele o taimi, i aso malolo, o popo o le ava e sili atu nai lo le saogalemu. O le inuina o togi laʻititi e masani ona leai se faʻalavelave i le paʻu.

O faʻamaoniga muamua o le pancreatitis i se fafine

O faʻamaoniga o le pancreatitis i fafine e faalagolago i foliga o le gaioiga o le inflammatory. I nisi tulaga, o faʻamaoniga o le faʻamaʻi e foliga mai o isi faiga faʻaleaga. O se tulaga iloga o se faʻamaʻi tamaititi e ono mafai ona atiaʻe i se foliga e leai se afaina (faatasi ai ma se ituaiga o faʻamaʻi masani).

O le faʻamalositino o le togafitiga faʻaleagaina e faigata. E mafai ona iloa le ita e na o suʻesuʻega auiliili i totonu o se fomaʻi.

Faʻaaliga masani

O se tasi o faailoga sili ona taua o ituaiga uma o pancreatitis o le tiga. O le tiga e malosi ma e masani lava ona mafua mai i mafuaaga patino (inu ava malosi poʻo mea taumafa leaga, ma le maalili). O le manaʻoga o le tiga e maua i le itu taumatau poʻo le agavale o le hychochorium, tuu i lalo pito o le tauau, pito i luga poʻo le pito i lalo. Soʻo se gaioiga i le taimi o se osofaʻiga e faʻaititia ai le tiga O isi faailoga o le pancreatitis e faasolosolo malie lava ona tuʻuina atu i lenei faailoga.

Isi faailoga masani:

  • afaina (o se mea e faaosofia ai o le autu lea o faiga faiva i totonu o le inumaga),
  • taotoga masani (o se mea e tupu pe a uma ona 'ai meaai po o le po),
  • afaina o le vomiting (ole talo poʻo ni vaega o meaai e leʻi faʻaaogaina e mafai ona iai i le vomit)
  • tulaga o le ogaumu (faamaʻi, manava manava)
  • osofaiga faifaipea o fiva (e oo i le 38 tikeri),
  • leai se tuinanau (o se mea e ono tupu ona o mea e fai i le physiological poʻo mafaufau).

Aute foliga

O faʻafitauli o le tino pancreatitis e sili atu ona malosi i fafine nai lo alii. O le tiga o le tiga e maua i le vaega pito i luma poʻo le itu tauagavale o le hypochondrium. O le susunuina o le tiga e le mafai ona gafatia. I nisi o tulaga, o lenei faailoga atonu e ese i se faʻalavelave faʻafuaseʻi.

E tusa ai ma faʻailoga, o le tino pancreatitis i fafine e mafai ona foliga tutusa ma se osofaiga a angina pectoris (o le faʻaalia o le tiga e faʻaalia ai lava ia i le itu tauagavale o le pusa ma tuu i le lima taumatau po o le hypochondrium sao).

Isi faailoga o le tino pancreatitis i fafine:

  • tiga o le maʻi e pei o le tamaʻi tamatamaʻi (o tiga ogaoga e maua i le pute)
  • tiga i le faʻasalalauga i le pito i tua poʻo le pito i lalo,
  • manua tiga tiga i le auvae pito i lalo ma le itu taumatau o le ua.

Pe a ma le lua itula talu ona amata le tiga, e atiaʻe e se fafine isi faʻailoga o le tino pancreatiti. O nei mea e aofia ai vomiting le faʻaleagaina, faʻalavelave faifai pea, vave faʻavave, vevela malulu ma goto, afifi ma le fusi. Atonu ei ai se paʻepaʻe paepae i luga o le laulaufaiva. O le toto o le toto e faʻaitiitia vave (agai atu i le tulaga o le teʻi). O le falemaʻi e faaopoopo i vaivaiga lautele ma le pallor o le paʻu.

Tausaga masani

Faʻailoga pancreatitis i le tele o tulaga e atiaʻe e tetee atu i talaaga o isi maʻi o le biliary system (cholangitis, cholecystitis, cholelithiasis). O se isi mafuaaga o le faʻaleagaina o le faʻaaogaina o le ava malosi. O osofaiga o le faʻamaʻi e ogatasi ma le paʻu oona i le pito i lalo.

O isi faʻamaoniga o togafitiga o foliga masani:

  • O le tamaʻitaʻi pancreatiti, pe a faʻatusatusa i le male pancreatitis, o faʻamatalaga mo se pasene maualuga atu o le faʻamaʻi ona o le le atoatoa o le hormonal. vaivaiga lautele o le tino ma le naunautaiga o le atuatuvale,
  • mamafa tumau i le manava
  • anaemia
  • manava manava, sosoo ai ma le taʻavale,
  • leaga le tofo i le gutu
  • le faʻaalia i luga o le paʻu o angiomas,
  • paleni mamafa
  • leai se manaʻo
  • manuʻa i tulimanu o le gutu,
  • gasegase toto.

Pancreatitis

O le atinaʻeina o pancreatitis i fafine i le vaitau o le gaioiga e faʻaosofia e ala i le faʻalavelaveina o vaʻa e le pepe ile maʻitaga. O faʻamaʻi e mafai ona tupu naʻo le i ai o faʻamaʻi o le biliary system poʻo le ischemia o mea faʻapitoa.

O se mea e faʻaosofia ai o se suiga i le tofo o le manaʻoga o se fafine, o se suiga i meaʻai, o le faateleina o le cholesterol ma le le pulea lelei o le faʻaaogaina o fualaʻau.

Faʻapitoa o le pancreatitis ua maitaga:

  • leai se tuinanau, faʻaauau masani ma le tele o le vomiting atonu e sese ona o le faʻamaʻi,
  • i le tele o tulaga, o se osofaʻiga o le faʻaleagaina o le faʻagasolosolo e ogatasi ma le tiga o le vevela,
  • o le tiga e mafai ona taofiofia i le natura (i mataupu ogaoga, o le fafine e atiina ae se tulaga faʻafuaseʻi pe faʻaitiitia),
  • i se mea e seasea tutupu, o fafine maʻitaga e mafai ona faʻaalia ni foliga le lelei o pancreatitis (e naʻo le fomaʻi o le mafaufau, le mautonu ma le le mafaufau psychomotor reactions).

3. Faʻailogaina

O le suʻesuʻega o pancreatitis i fafine e faia i le faʻaaogaina o suʻega falesuesue ma metotia faʻapitoa e suʻesuʻeina ai. I le taimi muamua, e tatau i le fomaʻi ona suesue i le talaʻaga o le soifua maloloina (pe afai o loʻo maua e le maʻi le faʻamaʻi o le digestive or biliary systems, e mafai ona faalautele le lisi o taualumaga talafeagai). O suʻega suʻega atonu e manaʻomia e suʻesuʻe ai le tuufaatasiga o le talo.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga:

  • Pe a taitaia se ultrasound e aunoa ma ni faafitauli, o le faateleina o le tele o le okeni, o le faalauteleina o le alalaupapa pancreatic ua fuafuaina. suega o le toto (faʻalauteleina o le suauʻu erythrocyte ma leukocytosis o loʻo faʻaalia ai le alualu i luma o le faʻaogaina o le inflammatory),
  • totochemistry biochemistry (faʻaaogaina o le inflammatory i le pancreas e faʻaalia i le faateleina o le amylase),
  • o se suʻega toto mo le kulukose (o le pancreatitis e masani ona atiina ae i le maʻisuka),
  • o se suesuega o meaola o feces (o se faailo o le mumu ma le faaletonu o le fualaau oona o vaega ia o meaai e le i laloina, mea le mama o siamu poo siama i feces),
  • Faʻatonu (o le faʻatonuga e mafai ai ona e iloa le i ai o ni mea na faaleagaina e le faʻaogaina o le tino),
  • CT (auala sili ona aoga mo le fuafuaina o le nofoaga o le mumū),
  • laparoscopy (o se auala faaopoopo e iloa ai vaega mumū o meaola oona).

4. Togafitiga o pancreatitis i tamaitai

O le togafitiga o pancreatitis i fafine e aofia ai le faʻafelagolagomai. O togafitiga faʻapitoa, faʻamalologa o faʻamaoniga o le faʻaogaina o le mea e le afaina ai ma le faʻaumatiaina o le sui fai mea leaga e tatau ona faaopoopo e ala i le tausisia o se taumafa faapitoa. O le solia o soʻo se vaega o togafitiga e mafai ona faʻagesegese ai le malosi o le toe faʻaleleia ma faateleina ai le faʻalavelave o faʻafitauli.

Faʻatonuga faʻapitoa

O le manaʻomia mo taotoga e tulaʻi mai i le iai o faʻafitauli o pancreatitis. O metotia faʻaogaina e mafai ona aʻafia ai le toesea poʻo le vaevaeina o le aofaʻi, le tatalaina o le pulumu, poʻo le aveesea o tumema. O taotoga taatele o taotoga o laparoscopy ma laparotomy. I le tulaga muamua, o le togafitiga o taotoga e faia e ala i mea laiti, i le lona lua - e ala i se lautele lautele i totonu o le puipui o le manava.

O le faaiuga i le faʻaaogaina o se ituaiga faʻataʻitaʻiga e faia e le fomaʻi (e faʻavae i luga o faʻamatalaga o loʻo i ai ma faʻafitauli o le faʻaogaina o le faʻaogaina).

Meaʻai maloloina

O le taumafa paleni paleni i meaʻai ma le palacreatite e ese mai. I le tulaga muamua, e le mafai ona e 'ai meaai mo aso e tolu pe a maeʻa le osofaʻiga (anapogi faʻapitoa). Meaʻai e toe faʻafoʻisia lemu ma ni meaʻai laiti. O isi fautuaga mo ituaiga eseese o togafitiga e foliga tutusa.

O le umi o le taumafataga e faʻalagolago i le tikeri o le alualu i luma o le faʻaogaina o le faʻaogaina. I le tulaga o faʻafitauli, e fautuaina e mulimuli i mataupu faavae o mea taumafa mea taumafa i le olaga atoa.

Vaega o se taumafataga maloloina:

  • o mataupu faavae o le Diet Numera 5 ua avea ma faavae o taumafa paleni,
  • o le faʻaaogaina o le gaʻo, fried, salty, meaʻai vevela ma mea faasaina e mafai ona faʻaosoina ai se faʻavevesi o le togafitiga,
  • mo le kukaina e tatau ona faʻaogaina auala o le taoina, taina, kuka poʻo le togafiti,
  • O meaai e faʻatagaina e aofia ai fuamoa moa, meaʻai e maualalo le gaʻo, oloa gaʻo susu ma mea e maualalo maualalo, apu mama ma pears, fualaau suamalie mama, laulaʻau ma laʻau, fualaau fualaau suamalie,
  • meaai kuka, sausage, meaʻai faigofie, meaai faʻanatinati, suamalie suamalie, vine ma fualaʻau, faʻi, radishes, sorrel, spinach, aniani ma le anika e le aofia ai le meaai
  • ava malosi, kofe po o le lauti malosi e mafai ona osofia ai se osofaiga o le faamaʻi,
  • sukalati, paluga suamalie, keke ma le manava oona mai le lisi e tatau ona le aofia ai.

O se olaga saʻo ma se mea paleni taumafa e fai ma faʻasologa mo le tele o maʻi.

Fomaʻi togafitiga

O le faʻaaogaina o vailaʻau o togafitiga autu mo le pancreatiti. O se vaega taua o lenei ituaiga o togafitiga o le oti. O le lisi o fualaau faasaina e faalagolago ile ata o le falemaʻi o tagata maʻi. E tatau ona le aofia ai le fualaau oona i le faagasologa o le inflammatory. O vailaau le saʻo e filifilia o le a le gata ina faʻateleina ai le uiga o le toe faʻaleleia, ae o le a faʻaosooso ai le alualu i luma o maʻi.

Sauniuniga mo le togafitiga o le faʻaogaina o le faʻaogaina:

  • inhibitors protease e faʻaitiitia ai le faʻamalositino (Kontrikal, Gordoks),
  • painkillers (Spasmolgon, No-Shpa, Analgin, Baralgin),
  • sauniuniga e faʻavae i luga o enzymes ma siama kulimi e faʻaleleia ai le faʻaogaina o le faʻapalaina (Allohol, Pancreatin, Panzinorm, Creon),
  • Laxatives i le i ai o le masani masani (Dufalact, Slabilen, Gutalaks, Senade),
  • vailaʻau faʻasaina (Tserukal),
  • multivitamin complexes e faʻaleleia ai le manaʻo (Duovit, Supradin, Complivit),
  • fualaau faasaina e faasaga i le manava (Imodium, Loperamide).

Faʻalavelave o le faʻaogaina o le faʻaogaina

I le tele o le pancreatitis, pe afai e le o faia ni fua talafeagai, o faʻafitauli e mafai ona tutupu e mafua ai le afaina tele o totoga i totonu, ma i nisi tulaga, e oti ai:

  • O le faateʻia o Pancreatogenic o se tulaga lea e paʻu malie ai le mamafa ma o le fatu e vave televave, ma o le taua o gaoioiga a tino uma ua faaitiitia,
  • peritonitis
  • gasegase i le manava ma isi totoga o le digestive system,
  • pancreatic necrosis,
  • maʻorrhagic poʻo le macrofocal necrosis,
  • faaleagaina le ate ma fatugaʻo,
  • cerebral edema.

Soo se tasi o nei faʻafitauli e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga e le mafai ona faʻafanoina mo le tino pe a le maua e le tagata maʻi togafitiga faafomaʻi i se taimi talafeagai.

Puipuiga

E leai se tasi e saogalemu mai pancreatitis. Ae afai e te mulimuli i nisi tulafono, e mafai ona faʻatuai le faʻalavelave o maʻi mo le tele o tausaga. Manatua mea nei:

  • paleni paleni mea taumafa o le faavae o le soifua maloloina. O oloa aoga e tatau ona sili atu i mea leaga. E tatau ona faaitiitia le gaʻo ma falai, meaai kuka, meaʻai talafeagai, sooga. E tatau ona e 'aina sina vaega, i ni vaega laiti, i itula faatulagaina,
  • Ae e te leʻi alu i se meaai mo le mamafa o le mamafa, e fautuaina e feutagai ma fomaʻi,
  • e tatau ona ave faʻamaʻi vitamini ma vailaʻau i taimi taʻitasi,
  • lafoai masani leaga, aemaise lava mai le inu malosi tele. Faʻaaogaina uma le ulaula,
  • auai i le puipuiga o faʻamaʻi o le gastrointestinal tract ma le faʻaogaina o meaʻai.

Afai o loʻo iai oe i le maʻisuka, e tatau ona e siaki lou toto suka ma talanoa i lea taimi ma lau fomaʻi.

Faailoga o pancreatitis i le maitaga

O le tutupu o pancreatitis i le taimi o le maʻitaga e mafai ona mafua ai faʻamaʻi masani o le biliary tract, faʻateleina le cholesterol, suiga i mea e fiafia i ai, faʻaogaina o le vitamini le pulea. O le faigata i le siama o le mea autu lea - o le gaoioi, vomiting, manava manava, le lelei le soifua maloloina - e masani ona sese i le faʻamaʻi.

O le faʻamautinoaga e faʻapitoa e faʻamalositino galuega.

O se osofaiga mataga e mafai ona avea ma se taufaamatau i le tamaititi, o le mea lea, afai ua lagona e le fafine maʻitaga maʻi, ma isi faailoga o le vevela o pancreatiti ua aliali mai, e tatau ona vave valaau se 'au o le falemaʻi.

Fuafuaga o le olaga

E tusa ai ma fuainumera, e 15% o tagata gasegase ua maliliu mai le tino o pancreatitis i le leai o togafitiga faafomaʻi. I le tulaga o faʻafitauli, e pei o le pancreatic necrosis, 70% o mataupu e afaina. Faʻatasi ai ma togafitiga faʻapitoa i togafitiga faʻapitoa ma isi togafitiga ma togafitiga talafeagai, o fomaʻi e iloilo le avanoa o se olaga umi e maualuga.

Faʻailoga pancreatite

O se mafuaaga taatele o le pancreatitis i se foliga masani o le mafaufauina o mea leaga eseese i le faagaoioia o le biliary system.

Faatasi ai ma se togafitiga i tamaitai, o le le toʻa i totonu o le manava e le o taʻua ma e na o le taimi lava e tupu ai. O le tele o taimi, e popole o ia i le maʻi pe afai e solia le taumafa na faatonuina e le fomaʻi mo le pancreatitis. I tulaga faʻalavelave, pe a oʻo mai le tiga o le tele o gland, e mafai ona mou atoa le tiga. O le vevela faʻavauvau i taimi o gasegase masani e afaina ai le tulaga o le mafaufau.Faatasi ai ma ia ituaiga o faʻaaliga o le faʻamaʻi, ua matua le fiafia lava le fafine, ma i le leai o ni togafitiga faafomai, o le atiina ae o maʻi faalemafaufau e mafai.

I le faaopoopo atu i le tiga, o uiga nei o le pancreatitis masani i fafine e mafai ona tupu:

  • vaivaiga ma vaivaiga faifai pea,
  • le lava le fiaʻai ma vave vave ona leiloa se kilokalama,
  • o le faʻavaeina o maʻi pipisi i le tino,
  • faateleina le mago o le paʻu,
  • laiti manuʻa i le gutu.

O se faʻamatalaga iloga o se faʻasolosolo taimi masani o le faʻailoga i totonu o le tino i fafine o ni faʻafitauli faʻafuaseʻi, e mafai ona faʻaalia e pei o le manava, lagona, ma le mamafa i totonu o le manava. E le gata i lea, o se tofo faapitoa i le oral vevela, o lagona o le afaina o le manava ma le tafe taimi.

I le faasolosolo masani o pancreatitis, o le nutimomoia ua afaina, ma o le le lelei o le calcium i totonu o le tino o le a mafua ai le faamaligi o le tino. Le leai o vitamini e taʻitaʻia ai le mea moni o tamaitai ei ai ni faʻailoga o faafitauli faʻaaliga. O nisi taimi o le alualu i luma o le togafitiga i le gland ma le toilalo o tamaʻitaʻi o Langerhans mafua ai ona maua i le maʻi suka le maʻisuka.

I le maitaga ma i le amataga o le taimi o le failele

O le mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi i fafine i le taimi o maitaga ma pe a uma le fananau mai o pathoces o le biliary tract. E le gata i lea, o le siakiina o maso glandular, lea e tupu pe a vavae ma taofiofi vaa, ua faateleina, e mafai ona faaosofia le faamaʻi. I le taimi o le maʻitaga, e suia suiga o togafitiga o gasegase, lea e mafua ai foi le pancreatitis. O nisi taimi o le mafuaʻaga o faʻamaʻi i le avea o tina ma tama maualuga o le cholesterol i totonu o le tino, hyperparathyroidism ma le faʻaaogaina tumau o vitamini ma minerale.

O se ituaiga o pancreatitis e mafai ona tupu i se tina i le lumanaʻi i soo se taimi, ae o le tele o taimi e maua ai o ia i le iuga o le maʻitaga. O le tele lava o le faʻamaʻi o loʻo iloa i totonu o na fafine oe na i ai muamua faafitauli i le masani ai o le galue i le gastrointestinal tract, poʻo le mamafa. I le taimi o le maitaga, o le pancreatitis e faigata tele ma o loʻo i ai faatasi ma foliga vaaia o le tigaina o le faʻailoga, faʻafefe i luga o le paʻu ma faʻafitauli o le tino.

O le faʻailoga muamua o le maʻi o le fusi faʻamau, lea o le a vavalo pe tumau. E fesoʻotai vavalalata ma fesoʻotaʻiga e le maua i le faʻafefeteina, poʻo le faʻamalosi o isi totoga. I le pancreatitis, o le pito i luga o le abdomina poʻo le itu tauagavale o le hychochorium ua avea ma faʻalapotopotoga o le tiga o le tiga. E tele taimi e faʻaalia ai le malosi e iloa ai e tamaitai le teʻi.

I nisi o tulaga, i le taimi o le maitaga, o le maʻi ua maua i se foliga laititi, lea e maua mai e aunoa ma le foliga mai o le tiga. Faʻatasi ai ma se maʻi, o loʻo i ai ni faailoga o le faaletonu o le tino, pei o le le malamalama ma le faʻafitauli o le natura o le neurological. E le gata i lea, o ia ituaiga o osofaiga e ono mafai ona maua ai le faailoga o pancreatitis i fafine o loo vomia, faateleina le gaosiga o le kesi i totonu o le manava, leisa ma le vavao.

Faʻatasi ai ma le mamanu o le omema, o le faʻaleagaina o le faagasologa e agamalu, ma o le osofaʻiga e faʻaalia i se tulaga sili ona ogaoga e faasaga i le talaaga o le panicreatic necrosis. E taua tele mo le fomaʻi ona fuafua po o fea e afaina i fafine, aua o le suʻesuʻega ma le filifiliga o auala togafitiga o le a faʻalagolago i lenei mea.

E faʻapefea ona aafia le maʻitaga i pancreatitis?

E toʻatele tagata atamamai e fai mai o le maʻi o le i ai i le taimi o pancreatitis e le o se faʻalavelave i le maitaga. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, o maʻi faʻapitoa e leai sona aʻafiaga i le toto o le placental. I le taimi lava e tasi, o tina uma o loʻo faʻamoemoe e maua i le pancreatitis masani e tatau ona lesitala i se fomaʻi i le taimi lava e maua ai e ia lona maʻitaga. E le gata i lea, o faʻamaumauga uma mo le puipuia o le faʻavavevaveina o le faʻaleagaina o le faagasologa ma le tupu mai o faʻafitauli e tatau ona tausisia.

Afai o le uluaʻi faʻaaliga o le pancreatitis e tupu, e tatau i le tagata gasegase ona faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi ma, pe a iai ni faʻamatalaga, ia faʻamaʻi i se falemaʻi. E tatau i le fafine ona faia se suʻega maeʻaeʻa ma, pe'ā iai ni faʻamatalaga, o le a ia filifilia se togafitiga lelei, ma mafaufau i mea uma o loʻo iai i le taimi nei mo le inuina o fualaau. O le tele o taimi, togafitia togafitiga fesoasoani e faʻasaʻo ese ai le pancreatitis ma faʻamalolo le tulaga. I le taimi lava e tasi, i le leai o ni faʻaleleiaga, o le faʻaalia o le purulent complications ma le fesuiaiga o le talo pele ma se maa, e malolo le fomai i taotoga.

O togafitiga faafomaʻi e faaalia ai i le amataga o le maʻitaga, o maʻi e mafai ona mafua ai le pagatia i se taimi tuusao pe fananau mai muamua nai lo le aso atofaina. I le tulaga e maua ai le maʻi i vaiaso mulimuli o le maitaga, ona mafai ai lea ona amata le DIC-syndrome, lea e matua faatiga ai le fomaʻi mo le tina ma le tamaititi faatalitali. O le pancreatitis e mafai ona mafua ai le faʻasolosolo o le toxicosis i le taimi o le maʻitaga, lea e matua faaleagaina ai le soifua manuia o le tina o loʻo faatalitali. Afai ua maua se fafine i se faʻafitauli ogaoga o le faʻamaʻi, e mafai e tagata tomai faapitoa ona filifili pe a uma le maʻitaga.

O le pancreatitis e taua o se faʻamaʻi faigata ma matautia e manaʻomia ai togafitiga faʻamalosi. Afai e te le o faia le togafitiga lelei, o loʻo i ai se tulaga lamatia maualuga o le atinaʻeina o faʻafitauli eseese e ono lamatia ai le ola o le fafine. O aʻafiaga e sili ona matautia o se faʻamaʻi faʻapea, o le manava o le manava o le manava, faʻalavelave faʻalavelave ma le faiʻai faiʻai.

O togafitiga faafomaʻi ua faaalia ai e tusa ma le 15% o tagata gasegase ua maliliu mai se foliga o le mumū, ma i mataupu maualuluga ma le necrosis, o lenei faatusa e oʻo atu i le 70%. Mo lenei mafuaʻaga, pe a oʻo mai uluaʻi faailoga o le maʻi, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, ae le o le mafaufau ia te ia lava.

Tuua Lau Faamatalaga