Faailoga o le maʻisuka i fafine

Faailoga o le maʻisuka i fafine: O lenei itulau o loʻo taʻu atu ia te oe mea uma e tatau ona e iloa e uiga ia i latou. Iloilo faailoilo o le amataga ma le maualuga o laasaga o le glucose metabolism. Faitau faʻamatalaga e uiga i faʻataʻitaʻiga faʻapitoa faʻapea foʻi ma faailo o le maʻisuka latene. Malamalama i mea e tatau ona pasia e suʻega e faʻamaonia pe faafitia ai le siama. O foliga o le maʻisuka i fafine e tusa ma le 30, 40 ma le 50 tausaga o loʻo iloiloina. Aoao pe faʻapefea ona faʻaumatia le gaogao e aunoa ma le fesoasoani o vailaau faʻasaina o le antifungal.

Faailoga o le maʻisuka i fafine: faʻamatalaga auiliili

Ia manatua o le toto maualuga o le toto e sili atu ona matautia mo tamaitai nai lo alii. Mo se faʻataʻitaʻiga, mo alii, o le lamatiaga o le fatu o le fatu e faʻatupulaia i le 2-3 taimi, ma mo tamaitai - faʻa-6 taimi. O fuainumera faapena e matauina mo isi faafitauli. O nisi taimi e maua ai e le maʻi suka le togafitiga maualalo nai lo alii. O mafuaʻaga mo lenei:

  • o fafine e sili atu le faʻailoga o faʻafitauli nai lo alii, ae maise lava o fatu,
  • tamaʻitaʻi faʻamaoni a fomaʻi e manatu i fafine hypochondriacs e faʻaalia i nisi taimi.

Dr. Bernstein ma Endocrin-Patient.Com le upega tafaʻilagi e aʻoaʻoina ai le maʻisuka pe faʻapefea ona tausia le suka toto i le 3.9-5.5 mmol / L 24 itula i le aso. O le maualuga lenei o tagata soifua maloloina, lea e faʻamautinoa e puipuia mai i faʻalavelave o gaʻo, vae ma le vaai, faʻapea foʻi maʻi mai le cardiovascular. Ina ia ausia lelei le puleaina o le maʻisuka, e le tatau ona e alu i se meaʻai, taumafa taugata ma faʻamaʻi, faʻaaoga tui inisalini. Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻi i le laasaga o le maʻisuka togafitiga ole maʻisuka poo le ituaiga 1 polokalame e pulea ai le maʻisuka. Fautuaga e fetaui mo tamaitai ma tamaʻitaʻi oe ua telefoni i galuega ma faafitauli faaleaiga, aemaise lava penisina.

O a faailoga muamua o le maʻisuka i fafine? E faʻapefea ona faʻaalia le gasegase o le glucose metabolism?

O le maʻisuka ituaiga 2 e tele lava ina natia mo le tele o tausaga. E mafua ai ni faʻafitauli laiti, faasolosolo malie lava le faʻaleagaina o le lelei ma le lelei o le olaga. I le avea ai o se tulafono, o fafine e faʻatumauina lenei mea, nai lo le faʻatūina o se faʻasalaga, faʻamautuina o se siama ma togafitiga. O uluai faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 o le vaivai, faafitauli o le vaʻai, ma faʻaitiitia le taimi o le mafaufau. E pei ona mafai ona e vaʻavaʻai, e mafai ona faigofie ona faʻaseseina mo suiga faʻapitoa masani o tausaga. O faʻamaʻi, tipi, faʻamaʻaloga ma isi paʻu o le paʻu e le lelei le malosi.

  • matuai galala, faanatinati masani,
  • vave vave le mafaamatalaina le leiloa o le mamafa, atonu e mafua mai i le faateleina o le 'ai,
  • taoto, vili,
  • ita, ita,
  • manogi o le acetone mai le gutu,
  • tingling poʻo le faʻalavelave i lima, aemaise lava i vae,
  • atonu e ono fenumiai le vaʻai, se vaeluaga o mata.



Mafuaaga o le maʻisuka i fafine

O le mafuaʻaga autu o le maʻisuka i fafine e tuʻuina atu i le gaosiga o le maʻisuka. A maua uma e matua uma le suka, atonu o le 50% o le foliga mai o le tamaititi. I lenei tulaga, e tusa lava pe lelei meaai ma puipuiga, e le mafai ona taofia le faagasologa. I le taimi lava e tasi, e tusa lava pe lelei tagata soifua, ma o le faagasologa ua faʻalauiloaina, ona leai lea o ni taumafaiga manuia, naʻo togafitiga.

E iai foi mafuaʻaga o le maʻisuka:

  • isi pauna - ona o le tele o le gaʻo i totonu o le tino, o lenei mea e oʻo atu ai i le faʻagataina o le masani masani o le faʻaaogaina o le kulukose. O lenei vaega e tulaga ese i le 2 pepa, atiae pe a uma le 40,
  • togafitiga o le gasegase masani - o se tulaga lamatia faapitoa e sau mai faʻamaʻi e faʻafeiloaʻi o se tamaitiiti. Ae i le tulaga o se vailaau, o le gasegase e mafai ona mafua ai maʻi,
  • popolega, faʻaaogaina - e faʻaaogaina i tamaitai e sili atu ma le 30, popole i aiga, aiga, fanau,
  • leaga masani.

Faʻamatalaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi o loʻo i ai feeseeseaiga, faʻavae i luga o le pepa.

  1. Matuʻite faʻasolosolo pe a faʻapipiʻi faʻamalosi e le tino i ona lava ia. O le inisalini e faamutaina le gaosia.
  2. O le faʻaleagaina o se viral natura e faʻaalia ai togafitiga. E tele taimi e tupu ai lenei mea pe a siitia i latou - o le guisa, o le rubella, mononucleosis, le hepatitis. A oʻo ina aʻafia le siama o peta paneta, o le tino e maua ai faʻamaʻi faapitoa.
  3. Suiga i le puipuiga o le tino.

A oʻo ina faʻaleleia le maʻisuka ituaiga 2, e le faʻavaivaia le gaioiga o suka i vela beta.

Uluai faailoga o le maʻisuka

O le tulaga ese o le togafitiga o le amataina o le laasaga muamua e le mafai ona faaalia i soo se auala mo ni nai tausaga. I le taimi lea, o faʻamaʻi e faʻaleagaina ai le tino, aʻo le maʻisuka o le a le masalomia o loʻo ia maua le maʻisuka.

O maʻi mama e masani ona masani ai tamaitai. O lenei mea e mafua mai i le mea moni e sili atu le faigata i le olaga nai lo alii. O le mea lea, o le malamalama e taua lea o faailoga muamua o le faʻamaʻi e atiaʻe ai i feusuaʻiga vaivai.

E iai faʻamuamua muamua e maua i le maʻisuka i fafine, i le tulaga e te manaʻomia ai loa ona e talanoa i se fomaʻi.

  1. O le vaivai e lagona i taimi uma, o le gaioiga faigaluega e tuʻuina ifo, vaivai. O nei faailoga, o le mea moni, o loʻo matauina i faʻamaʻi eseese, ae o le atinaʻe vave o faailo o le maʻisuka i fafine, e oʻo lava i le malologa, mafaufauga faʻaletino mafaufauga, aua le faʻavaivai.
  2. O faitioga o le maʻisuka o se tulaga o le momoe, le mautonu. E faʻamautu faapitoa lenei mea pe a 'ai e le tagata maʻi. I lenei tulaga, o lapataiga muamua o le maʻisuka i totonu o se fafine e matauina i aso taitasi, ao ia 'ai.
  3. O le pupuʻu o le tautala e faʻafefeteina i taimi uma, ou te lagona le fia inu - o lenei faailoga e faʻaalia ai se faʻamaʻi nei. O le tagata inu e inu i taimi uma ma e le mafai ona onā. O lenei faʻaaliga e mataʻutia ma e manaʻomia ai se asiasiga i le fomaʻi.
  4. O le faateleina o le volumine o le urine o se uiga talafeagai, talu ai ona o le inu le inu o le ava e mafua ai ona asiasi soo i le faletaele.
  5. O se lagona faifaipea o le fiaai - oi latou e aafia i le maʻisuka i taimi uma e fia taumafa, ona o le fiaai ua lagona. O meaai suamalie e masani ona faʻaaogaina.
  6. Vaʻaia vave le mamafa o le tino - afai o se teineititi e iai le maʻisuka ituaiga 1, o lona mamafa o le a vave ona faʻavave.
  7. O le paʻu o le paʻu o se faailoga e seasea, ae e tupu. O le faʻaaliga e sili ona mataituina i le vaega o le inguana.
  8. Paʻu o le paʻu - o le faʻaalia o maʻi pipisi i le tino e mafai.

O nei faʻailoga e muamua mo feusuaʻiga vaivai, ma matauina mea o loʻo suʻesuʻeina.

Faailoga o le maʻisuka i fafine

A suia le gaʻo i le 30 tausaga, o lona uiga, atonu o le 1 ituaiga o faʻamaʻi, o se maʻi faʻamaʻi tele. O le faateleina o le inisalini toto, e faʻaosofia e se olaga le lelei, e le faia i na tausaga amata. O le maʻisuka ituaiga 1 i fafine e atiae vave, toetoe lava faʻafuaseʻi ona faʻaosoina ai ni faʻafitauli matuia.

I le 40 o ona tausaga, o fafine e iai faʻamaoniga o togafitiga o ituaiga e lua. Glucose e mafai ona tulaʻi ona o se mea e le lelei, o se olaga le mautonu. Masalo o le amataina o le autoimmune osofaʻi i peta beta o le okeni pancreatic na gaosia e le suka. Faʻasalaga, o tamaʻitaʻi mananaia e masani ona avea ma mea e afaina ai.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 i fafine e masani lava ona fai i le matua o le 45 tausaga. O le faʻamaʻi e faigofie ona faʻaogaina pe afai e te liliu i se olaga ola maloloina. Faatasi ai ma lenei pepa, o osofaiga i luga o suauu peta e tupu foi ma, talu ai ona o le muai osofaia o osofaiga, o le a faalagolago i le liliu pe a liliu le gaʻo i se suka suka. I se tulaga e le masani ai, e tupu le maʻi pe a uma le 50.

O faailoga muamua o le maʻisuka i fafine e le mafai ona atiaʻe i laasaga muamua, ae atiina ae ma tumau mo le tele o masina. O le pepa o le insulin-faʻalagolago o loʻo i ai faʻamatalaga nei:

  • faaitiitia le mamafa, e tau atu i vaivaiga,
  • o le fia inu e tau atu i asiasiga masani i le faletaele,
  • tioata i le gutu, mago,
  • e masani lava o se maʻi tiga e faʻafefe ai le popole,
  • vaʻaia le faʻaaliga
  • musele maso, le mautonu.

O faʻafitauli o le maʻisuka e 2 ituaiga i fafine e foliga tutusa ma le 1 fomu.

  1. E faʻaitiitia le faʻamaoni, o le le mafai ona foia se malulu.
  2. Faateleina le manava e taʻitaʻia ai le maua o le mamafa.
  3. Hair falls out, e mafai ona tupu lauulu.

Faailoga o le maʻisuka i fafine maʻitaga

E tele taimi e le masalomia ai le i ai o uluaʻi faailoga o le maʻisuka faʻateʻaina i fafine, talu ai e leai ni faailoilo i le auala filemu. O le mea lea, o le suʻega toto mo le kulukose.

O faʻamaoniga ma faailo i le taimi o le maitaga o se foliga maualuga ua faʻaalia:

  • fia inu i le aso atoa
  • malaga soo i le faletaele,
  • lagona o le fiaaai.

O faailoga mai fafo o le maʻisuka i fafine i le taimi o maitaga, faʻaalia le faaletonu o le tino e aunoa ma ni mea taua.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o togafitiga, o se faʻalavelave tele o faʻamaʻi pipisi, e faʻamaoniga ai se uiga. Ae maise lava, pe afai o le tumama o vavalalata vavalalata atoa ma le maitaga sa matauina i le matuia.

O se faailoga taatele o togafitiga o le maualuga o le toto, lea e matauina mo se vaitaimi umi. O le faateleina o le palatini i le urine ua taʻu mai ai le faaletonu o le galuega. O lea la, o le suka suka o se vaega o lenei faʻaaliga.

I le uluaʻi masina, e le mafai ona tupu le faʻamaʻi, o le inisalini o faʻamaumauga e le fesuiaiga tele. O le mea lea, e masani lava ona maua e se fafine se suʻesuʻega 2-3 mo le vaiaso. Mai le 13 vaiaso, o le faailoga e maualuga le malosi, ma e masani lava ona maua i le vaitaimi lenei.

E faapefea ona aloese tamaitai mai le maʻisuka

E sili atu le puipuia o le maʻisuka i fafine nai lo le togafitia o togafitiga mulimuli ane.

Faatasi ai ma auala e mafai ona taofia ai le atiina ae o faailoga i fafine e maua i le maʻisuka, o togafitiga faʻapitoa e aofia ai:

  • meaai paleni - atoatoa ma maualuga,
  • ola malosi
  • faʻamalosia le faʻateteleina o faʻatinoga

Ona o le faʻaauau pea o le faʻamalositino, ua faʻaleleia le lelei o le olaga.

O taunuuga lelei o loʻo faʻaalia e gymnastics - Bodyflex. O faʻatinoga e faia mo le 15 minute, e faʻamalosia ai le faʻamalosia o musika, faʻaleleia le faagasologa o metabolic, faʻamaʻaʻaina kilokalama ma le maʻisuka ituaiga 2 i fafine.

E taua tele le mataʻituina o le taumafataga, lea o le a avea ma togafiti puipuia ma faʻamaoniga o le maʻisuka. O meaʻai faʻamaʻi, mea inu, mea taumafa faʻafefeteina e matua aveesea uma mai meaai.

Ina ia malamalama pe o maua le maʻisuka, o a ni uiga i fafine, e te manaʻomia le malamalama pe o le a le fua o le kulukose i totonu o le toto. I luga o se manava gaogao, o le 3.3-3.5 mmol / L. Faatasi ai ma le anapogi anapogi, o le inisalini e sili atu i le 5.5 ma le itiiti ifo i le 7.1 mmol / L.

Afai ei ai se maʻisuka o se fafine, ona i luga o se manava gaogao, o le faailoga e sili atu i le 7.1 poʻo le 11.1 mmol / l.

O taunuuga o le maʻisuka i fafine

Afai e te le vave amataina le togafitiga o togafitiga, e mafai ona tupu ni faafitauli ogaoga. E masani lava, o gasegase e maua ai le maualuga maualuga e leai se mea e faia, lea e mafua ai ona lamatia le ola.

E faapefea ona faʻaalia le maʻisuka?

  1. Coma o se faʻaaliga matautia. O le tagata gasegase e fenumiai ma le le mautonu o mafuaaga, latou te le lagona le moni. A aunoa ma le faafesootai o le fomaʻi, e tupu le oti.
  2. Lotovale - talanoa e uiga i le fatuina o le loto maualalo.
  3. Toga faʻasolosolo - faʻalauteleina i tagata taʻitoʻatasi ua leva ona tauivi ma togafitiga.
  4. Gangrene - e tupu ia i latou o loʻo feagai ma togafitiga mo le tele o tausaga. E faʻaalia mai i le faʻailoga o vaʻa tetele ma vaʻaiti. Gangrene e le mafai ona iloa. E masani lava ona atiae luga o vae, lea e iu lava ina taitai atu ai i le toesea.

Faʻataʻitaʻiina le faʻamaʻi nei, e faigata, ae moni. Afai ei ai se masalosalo i le atinaʻeina o togafitiga, aua le faatuai e alu i le falemaʻi.

7 faamatalaga

Afai tatou te tilotilo i fuainumera o le soifua maloloina, o le a tatou mautinoa o le tele o tagata maʻi e maua i le maʻisuka o fafine. Aisea ua tupu ai lenei mea? O nisi taimi i le Runet one e mafai ona maua ai le faʻamatalaga e faapea "o le leoleo o le fale o loʻo feagai pea ma se mamafa tele."

E moni lava lenei mea, ae e le o le mafuaaga autu lea. O le mea moni o le, e le pei o tane, o le faiga o le hormonal a se fafine e sili atu ona faigata. Ovarian - faasolosolo malie ile suiga o hormones eseese, tapenapenaga mo le maitaga, maʻitaga lava ia, moapo - o nei mea uma e mafua ai ona sili atu le malosi o le "olaga oona" o fafine. O le mafuaʻaga lea e sili atu ona masani ai le maʻisuka i fafine nai lo alii.

E le gata i lea, o fafine e lua ituaiga faapitoa o le maʻisuka - maʻitaga ma maʻitaga maʻisuka. O le faaupuga "gestation" e tutusa ma le manatu o le "maʻitaga", ma, e ui i lea, e matua eseese lava le va o nei tulaga e lua. O le a faʻamatalaina i vaega talafeagai. Ae muamua, e tatau ona e talanoa pe o ai lenei tusiga o loʻo faʻaalia i le mea muamua:

  • Afai o iai au faailoga muamua o le misa, o loʻo tupu, pe o lou matua ua sili atu nai lo le 45 tausaga le matua, e tusa lava pe lelei atoatoa le soifua maloloina,
  • E sili atu lou mamafa o le tino, ma o lou puʻupuʻu e sili atu i le 80 cm (mo soʻo se maualuga),
  • E iai lou toto maualuga, pe maua se faʻamaoniga o le "maualuga maualuga,
  • Afai ei ai lou kulukose maualuga, pe o iai sou aiga oe maua i le maʻisuka poʻo le faʻavaivaia o le kulukose.

O nei mea taua uma, e oo lava i le vavae ese, e faateleina ai le lamatiaga o le faamaʻi, ma o la latou tuufaatasiga e matua faateleina ai lava. O le a le ituaiga maʻi o lenei, ma o a ituaiga o maʻisuka o loʻo maua i fafine?

O le a le maʻisuka, ma o le a le mea?

E tusa ai ma fuainumera faʻaonaponei, e 20% o tagata uma i luga o le paneta o loʻo i ai se faʻamaoniga o le maʻisuka i se tulaga manino poʻo le faʻaogaina (e le faʻalavelave). O se mea manaia tele: mo se faataitaiga, i Rusia 5 miliona tagata mamaʻi ma le maʻisuka "alu" e aunoa ma se faʻamaʻi, ma e le iloa e uiga i ai. O le tele o taimi, e tupu lenei mea i fafine ei ai le maʻisuka ituaiga 2, poʻo le le o le inisalini. E faasolosolo malie lava, o tupe maua e aunoa ma le hypoglycemia, ketoacidosis (e pei o le ituaiga muamua), e masani lava ona "faʻaogaina o ia lava" o faʻamaʻi faʻamaʻi, lea ua matua tele i le matua.

O le maʻisuka o se vaega o faʻamaʻi e faʻaalia i le solia o le metabolism o sugar (carbohydrates) i le tino o se fafine. O le autu ma le faʻaauau (aemaise lava ma le maʻisuka ituaiga 2) o le hyperglycemia. I le na o le tuʻuina, o maualuga toto maualuga o le suka e maualuga. O le mea lona lua o le faʻaalia o le suka i le urine, poʻo le glucosuria.

I aso tuai, sa tofo le fomaʻi i le faʻamaʻi o gasegase, o lea na taʻua ai le maʻi o le "maʻisuka" - o le fuaitau o le maʻisuka o lona uiga o le "pasi atu i le meli". I aso nei, ua iloa e fomaʻi o le glucosuria e tupu pe a maualuga le maualuga o le toto toto i le 9.5 mmol / l, ao le masani ole 3.5 - 5.5 mmol / l.

Ituaiga 1 maʻisuka ma inisalini

Glucose o se punavai o le malosi mo le tino o le tagata. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faiʻai o le "manogi suamalie" sili ona tele i totonu o totoga uma: i se aso na te "aina" le 120 grams o le kulukose mama. O le mea lea, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o le taua sili ona taua. E leai se tulaga e tatau ona paʻu i lalo ifo o le 3 mmol l. I lenei tulaga, o le vave ona le iloa o le mafaufau, ona tupu ai lea o se hypoglycemic coma. Afai e fiaaai se tagata, ona le vaivai ai lea, tusa lava pe a maeʻa le aso pe tolu. O le mea moni, o le kulukose o le "teuina" i totonu o le ate, i le foliga o le glycogen sichini, ona faʻamalosia ai lea o le tamaoaiga seia oʻo ina tatou 'ai.

O le paleni faʻalelei lenei e maua i le galuega alofa o luamoni: insulin ma glucagon. Inisalini (mai le upu Latina insulala - o le motu o se hormone o mea faʻapipiʻi o le pancreas). O lana galuega o le faʻaaogaina lea o le kulukose mai le toto i totonu o le tino. O iina e faʻaaogaina mo lona faʻamoemoe faamoemoeina, ma teuina mo le lumanaʻi.

Glucagon o se hormone o le isi itu. E gau le glycogen i totonu o le ate, ma o le kulukose e ulu atu i le toto i le taimi o "anapogi." Afai e le lava le inisalini, pe ua matua leai lava (e fai ma faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le gasegase pancreatic necrosis, poʻo le faagasologa o le autoimmune), ona maualuga lea o le kulūkose i le toto, ma o "mea paʻu" gaʻo ma gaʻo.

O le auala tonu lea e tulaʻi mai ai le ituaiga muamua o le maʻisuka - o se ituaiga malosi e masani ona maua i teine ​​ma teineiti. E faigata tele le le matauina: faʻamalamalama manino. O le ituaiga muamua e faalagolago i le pulelasi o le inisalini, ma o lea ua taʻua ai le insulin-faalagolago.Ae o le tele o taimi e iai foi tulaga o le paʻu mataʻutia i le maualuga o le toto - hypoglycemia. A uma mea uma, e toetoe lava a leai se mea e teuina i totonu o le fusicogen, o mea uma lava e gaui, ma pe a tatau ai, e le sao le glucose i le toto mai le nofoaga.

O le mea lea, o nei tagata gasegase o le a faʻamoemoe e faʻaaogaina pea le inisalini, ma fuafua le aofaʻi o kulukose e faʻaumatia i meaai. E tatau ona tatou "faia ma le lima" mea e tatau ona faia e hormoni.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se faiga faʻavalevalea o le matua

Ae o nisi taimi e tupu ai e lava le insulin i totonu o le tino. Ae o tisusite e atiaʻe le teteʻe i lana gaioiga, ma e le manaʻo e gauai le kulukose. O le auala lea e maua ai le maʻisuka i le matua ma le matutua, aemaise lava i le tele o fafine. O le faagasologa e le faalagolago i luga o le maualuga o le inisalini, ma o le mea lea ua taua ai o le inisalini-tutoʻatasi.

E sili atu le malosi nai lo le ituaiga muamua o le maʻisuka, e aunoa ma le hypoglycemia, ketoacidosis ma le toto maualuga maualuga. Ae i le taimi lava e tasi, o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻatasi e taʻitaʻia ai le mea moni o le tafe toto ma le popole popolega o loʻo faʻalavelaveina. O mea uma e taʻitaʻia ai faʻalavelave faʻapitoa, ma le atinaʻeina o faʻafitauli.

O le mea lea, e taua tele le iloa o faailoga ma faailoga muamua o le maʻisuka i fafine - o le a fesoasoani lea e amata togafitiga i taimi talafeagai, ma e fesoasoani foi e aloese mai le atinaʻeina o faʻafitauli. I le uma, o le tele o tausaga na faʻaaluina i le maualuga o le toto suka e faʻapupulaina ai le maʻisuka tauaso, o foliga mai o maʻi pipisi, polyneuropathy ma isi faʻafitauli.

O faailoga muamua o le auala e iloa ai le maʻisuka?

E tatau i tamaitai uma ona faitau ma le faaeteete lenei vaega ma mafaufau: i ai nisi o faailoga na tupu? O le faʻaititialalo o le maualuga o le inisalini, o le sili atu o le faʻamalamalamaina, ma le tele o faasea o le tagata maʻi e:

  • Laʻu gutu, fia inu, ma le polydipsia - e mafai e se fafine ona inu se pakete vai i aso taitasi,
  • Polyuria, poo le faateleina o le excretion o urine, e oʻo atu i le 10 lita i le aso. O lenei tiga tiga, lea e le mafai ona le amanaiaina, ua taua o "suka suka."

O nei faʻaaliga e atagia ai le toto maualuga. O le toto "suamalie" ma le "suamalie" e toso mai ai le vai mai le masini e se gradient osmotic, ma, e ui lava i le inu malosi, o le a gase ai le tino.

  • Gluttony ma le fia aai pea. E ui lava i lea, e vave ona leai se mamafa o le tino - e oo atu i le 3 - 6 kilokalama i le masina, e tusa lava pe o le "ofisa" auala e galue ai.

O se fafine e leiloa le mamafa ona o le tino, ae le o le suka e avea ma meaai, e amata ona "faʻamalo" faleoloa gaʻo. O gaʻo tuai "mumu", ma o mea fou e le tuʻuina ese. O le iʻuga, o faʻapalapala o le gaʻo faʻamalolo e maua i totonu o le toto, e mafua ai le faʻaleleia o le toto - ketoacidosis. O se mea faigata lenei, o le maʻi e amata ona sogisogi e pei o faʻi paʻu, apu ma le manogi vaivai o le acetone.

  • Sulu malosi. O le tuʻuina atu i le maʻisuka e tiga tele, o nisi taimi i "fao ua faʻalelei," ma e tuusaʻo tuusaʻo ma le maualuga o le hyperglycemia,
  • O le paʻu ua faʻamalūlūina, ua faʻaitiitia le tauvaga, o le a faʻavaivaia,
  • E faʻaitiitia le faʻamaonia, ua afaina ai neura, ma ua vaivai le gaʻo. O manua uma, oti, abrasions ma togafiti e le faʻamalolo lelei, e le pei muamua
  • Faʻalavelave - suppuration - ua "faʻapipiʻiina" i soʻo se paʻu o le paʻu, e masani ona iai le pyoderma, furunculosis,
  • Soʻo se faʻamaʻi "tele", aemaise o le mumusu (pneumonia, maʻi, uliterative colitis) e sili atu ona ogaoga nai lo se tagata maloloina. E masani lava o loʻo i ai se tulaga masani o faʻamaʻi.

Ioe, o nei faailoga e le mafai ona avea o "faailoga muamua" o le maʻisuka. Ae o nisi taimi o le mafuaʻaga lea e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi ma faia se faʻamaoniga.

  • Maʻisuka angiopathy O vaʻa laiti e nafa ma se galuega taua e aʻafia ai, e pei o le retinopathy, lea e aʻafia ai vaʻa laiti o le retina.

O iina e manaʻomia ai le fausia o toto lelei ma mea taumafa, talu ai o faʻamatalaga vaaia ma le faʻatulagaga o le ata o le lalolagi lata ane e manaʻomia vaʻa maualuga ma a latou meaʻai talafeagai. E i ai le faaitiitia o le mea faitino vaaia, eseese lanu "lago", o foliga vaaia o loo i luma o mata, ua amata ona paʻu i lalo ni vaega o le vaaiga vaaia. I le maʻisuka, o le a amata ona ola toto toto fou i le tali atu i le siaki. Ae o latou e vaivai, le atoatoa, faigofie ona vevela, ma e taʻitaʻia ai i latou. O le iʻuga, o le taofiofia ma le tauaso e tupu mai.

O tagata maʻi e maua i le maʻisuka nephropathy - o le toto i totonu o fatugaʻo ua faʻalavelaveina.

  • Polyneuropathy. O le maualuga o le maualuga o le suka e faaleagaina ai le gaioiga o namu laiti, aemaise lava i vae, pe a maualalo le tafe toto. O le mea lea, o aʻafiaga e tulaʻi i le vaega o "totini", e pei ona fai mai ai neurologists.

O loʻo matou talanoa e uiga i le faʻaitiitia o faʻataʻitaʻiga a Achilles, faʻaitiitia le faʻalogo, paresthesias, "fusi nifo." O se tasi o uiga taua o le mamafa i vae, o le vevela tiga, o le tiga, o se lagona o le vevela i vae. O nisi taimi o se fesoasoani tele e fufulu ai vae i le vai, pe tuu i fafo i le po mai lalo o le ufiufi.

O nei faʻaaliga uma e mafai ona talatalanoa e uiga i vaega eseese ma ituaiga o le maʻisuka e mafai ona i ai i tamaitai. Ae o loʻo i ai eseesega eseese o le vasega: o nei mea o le gasegase ma le maʻisuka o fafine maʻitaga. O a nei tulaga?

Tisuka maʻitaga ma le maʻisuka ituaiga

I le maʻisuka maʻitaga, e faigofie lava mea uma - o le tulaga lea o le maitaga i se fafine o loʻo maua i le maʻisuka ituaiga uma aʻo lei amataina. E masani lava, e taua tele le oʻo mai o le maitaga pe a saunia lelei le fafine. E tatau ona sili atu ona totogi ma le faʻaeteete le maualuga o le suka i le taimi o le maitaga, ia matauina e se fomaʻi - o se fomaʻi maʻi, ma se fomaʻi i totonu o se falemaʻi faʻalavelave e faʻatautaia ia tulaga.

I le faaopoopo atu i le manaʻoga mo le faʻasologa masani, e tatau i se fafine ona togafitia faʻamaʻi faʻamaʻi faʻatasi ma le mafai, ma alu i fafo e faʻailoga i faailoga pito sili ona lelei o le tino. O le mea moni, o lenei mea e masani lava ona faatatau i le maʻisuka ituaiga 1, e tupu i faʻalavelave faifai pea, hypoglycemia, ketoacidosis ma le vave amataina o le angiopathy ma le neuropathy. Afai e te le taumafai mo lenei mea, ona mafai lea ona tupu se mea: o le leai o se tamaititi, le faʻaipoipoina, le mautonu poo le faaletonu o le tino.

O le maʻisuka faʻamamaʻi o le tulaga o le hyperglycemia o se fafine i le taimi o le maʻitaga (masani lava i le lona lua o masina), ae o le mea muamua e leai ni "faafitauli i le suka". O se faʻasologa masani lea, ma e tupu i le 5% o fafine uma ua maitaga. A maeʻa le fananau mai, o le maualuga o le suka o le toto e masani lava ona toe foi i le masani, ae o loʻo i ai pea le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka i le lumanaʻi, aemaise i le matua. O tamaitai e tatau foi ona mataitu ma, atonu, e togafitia e se endocrinologist.

O vaega o le maʻisuka i tagata matutua

Ua lauiloa o le aofaʻi o tagata o loʻo matutua. Endocrinologists o le a sili atu ona iloa le maʻisuka ituaiga 2, lea e le oi ai ni faʻamaoniga faʻapitoa e pei o le faʻatulagaina o le insulin. O iinei "o mea uma lava e taua." E maualalo le manava, e leai se faʻailoga, i se isi itu, o le mamafa o le tino e tulaʻi mai. E leai se hypoglycemia ma le leai o se malamalama, e le pa'ū tagata i le ketoacidosis.

E masani lava, o le maʻisuka i fafine pe a mavae le 50 e tupu mai i se talaaga o le angina pectoris, toto maualuga, vashepes atherosclerosis. O le mea lea, o le tagata gasegase e mafai ona "leaga." Ua tupu le vaivai, o le suka toto e oʻo atu i tulaga maualalo maualalo (9 - 11 mmol l). E masani ona popole e uiga i le mamafa, o le ulu o le ulu o loʻo faʻalavelaveina e le tinisitus. E i ai "faʻafitauli tau fatuga", o loʻo i ai tiga i vae, faʻaititia le faʻaaliga.

E iloa o faʻamaʻi faʻamaʻi, e pei o le atherosclerosis ma le maualuga o le toto maualuga, faʻaleagaina le ala o le maʻi. Manatua o faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 i tamaitai, aemaise lava i le matua, e masani lava ona "tupu", ma foliga mai i le tele o tausaga, o manua o neura ma vaʻa toto, e faigata, umi ma faigata ona togafitia.

Aisea e matautia ai le maʻisuka?

O le lamatiaga o le maʻi suka e foliga mai o le toatele e "faia": o le toatele oi tatou ei ai a tatou uo ma aiga ma lenei maʻi, ma e foliga mai e leai se mea matautia e tupu ia i latou. Ae e le o lea. Mafaufau i nei mea moni:

  • I le taimi nei, e sili atu ma le 300 miliona tagata e mafatia i le maʻisuka i luga o le paneta - faaluaina e pei o le faitau aofai o Rusia,
  • O minute uma i le lalolagi e 7 tagata mamaʻi e mate saʻo mai le maʻisuka ma aʻafiaga e fesootaʻi, ma le 2 tagata ua mamaʻi,
  • E tusa ma le fa miliona tagata ua maliliu i lenei maʻi i tausaga uma,
  • E silia ma le lua afe tagata i le salafa o le lalolagi e tauaso uma aso mai le maʻisuka,
  • O itula uma (e aofia ai itula o le po), e 114 le vavaega o pito i lalo o loʻo faia i le lalolagi.

e uiga i le maʻisuka vae, gangrene ma isi faʻalavelave,

  • I tausaga taitasi, e sili atu i le 600,000 tagata ua siitia atu i le gasegase o le fatu ("kidney artificial"), ona o le faaletonu masani o le tino ona o le nephropathy o le maʻisuka.

Ioe, o lea ua e malamalama i le matautia o le maʻisuka. I le taimi lava e tasi, ia e iloa afai e maʻi se tasi o le aiga poʻo matua, o lou avanoa e maʻi ai e 30%. Afai e silia ma le 40 tausaga (e tusa lava po o le a le itupa), o le tulaga lamatia o le maʻi o le a 8%, ma afai e silia ma le 65, ona sili atu lea i le 20%.

O le a tonu le tatau ona togafitiga mo le maʻisuka?

Ole togafitiga o le maʻisuka o ituaiga eseese e lua o le autu lea o le tele o monograph, konafesi ma aoaoga. O le mea lea, o le a tatou le alu i auiliiliga, ae na o se otootoga otootoina sini e tatau i le fomai ona seti ma ausia i le galulue faatasi ma le tagata maʻi. O lenei:

  • Ausia se faʻataʻitaʻiga malie (maualuga o le kulukose o le toto), i se isi faaupuga, e tatau ona e "maualalo le suka" i se ata saogalemu. O le puupuu o le vaitaimi o le maualuga o le glycemia, o le faʻaitiitia o le faʻalavelave o faʻafitauli,
  • Tulaga masani o le lipid profile (tulaga o cholesterol ma ona vaega),
  • Mauaina o fua o le toto maualuga.

I le masani ai, e fuafua i tausaga ma le i ai o faʻafitauli, o sini e sili atu pe itiiti foi le faʻalauiloa. Mo se faʻataʻitaʻiga, i se tagata maʻi e 75-tausaga le matua ma se "bouquet" o faʻamaʻi, fatuga o le fatu, gaʻo ma lua fasi, o le sini o le a filifili e mafaufau i le ata atoa o faʻatasi. Ma, i se isi itu, i se tamaitai talavou e iai le maʻisuka ituaiga 1, o "mea sili" e le tatau ona alu i ai, ina ia vave ona fuafuaina lona olaga i le tele o le eseesega mai le fuainumera o le faitau aofaʻi.

O togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava o insulinini, ma o le faasaʻo o le meaʻai. O le togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 o pusa oona e maualalo ai le suka.

Meaʻai ma meaʻai mo le maʻisuka

O mea taumafa i fafine ei ai le ituaiga o maʻisuka lona lua e tatau ona fesoasoani i le faʻaitiitia o le suka, ma e le feteenaʻi. E le o se mea tatau le amataina i ni faʻamaumauga mamafa - e taua le fausiaina o se faiga fou o mea taumafa e le faʻaitiitia ai le lelei o le ola.

  • I le masani ai, ma le mamafa, gaʻo ma le le malosi o le tino, e manaʻomia ona faʻaititia le aofaʻi o le meaʻai. O le faʻaitiitia o le mamafa o le tino e faʻaitiitia ai le tui o le inisalini, faʻaitiitia le suka ma le lipids, ma faʻasaʻo ai le toto maualuga. O loʻo fautuaina faapitoa e faʻapipiʻi lenei mea i le gaioiga faaletino,
  • O le anapogi ua solia,
  • O mataupu faavae o le faia o meaʻai o le faʻatapulaaina o gaʻo manu, suka,
  • "Mea vaivai" gaʻo, e pei o le masini (pateta), palatini,
  • Fai mea sili ona maualalo-kalori - fualaʻau ma fiber,
  • E fautuaina e aʻoaʻo le tagata maʻi i le auala o "areto falaoa." O lenei faitauga o le a fesoasoani ia te oe e filifili ai oloa talafeagai. Ava, fuālaʻau fuālaʻau e aofia ai gaʻo susu,
  • E mafai ona e faʻaaogaina meaʻai suka maualalo-kalori,
  • Ae o le ava, e le mafai e tamaitai ona sili atu i le 1 le tele o le ava i le aso. O le 15 ml o le ava malosi, po o le 40 g o le malosi malosi, po o le 140 g o le uaina. Ae e naʻo le taimi nei e mafai ai ona fai lenei mea, ma ia manatua e mafai ona fesoasoani i se paʻu mataʻutia i le suka.

O lenei ua e iloa e le gata o le maʻisuka ua faʻaalia i tamaitai, ae o le a foi lona tulaga lamatia, ma le a le mea tonu e tatau ona togafitia e se fomaʻi - o se diabetes, poo se endocrinologist.

Mafuaaga o le maʻisuka i fafine

O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le maʻisuka i fafine o se gaosiga o le genetic. Afai e maʻi matua uma, ona oʻo lea o le avanoa o le a faʻaalia i le tamaitiiti e 50%. Ae paga lea, i lenei tulaga, e oʻo lava i meaai tatau ma le puipuia o le a le mafai ona taofi le gaioiga. Peitai, e tusa lava pe i ai tagata soifua maloloina ma se polokalame ua faʻatulagaina, e leai ni fuafuaga o le a manuia, na o togafitiga mulimuli ane.

I le faaopoopo atu i le pepelo, ei ai isi mafuaaga.

  1. O le mamafa. O le tele o gaʻo i totonu o le tino o se faʻalavelave i le masani ai o le inisalini. O lenei mafuaʻaga e masani lava ona maua i le maʻisuka ituaiga 2, lea e aliali mai ile lava tausaga e 40. O le togafitiga autu o le a faʻaaoga i le paʻu mamafa.
  2. Faamai pipisi. O nisi tulaga lamatia o faʻamaʻi faʻafesoʻotaʻi i le tamaitiiti. Ae ui i lea, faatasi ai ma se vavave, o le masani masani o le gasegase e mafai ona faaosofia ai le atinaʻe o le maʻisuka.
  3. O tulaga ogaoga faigata, o le galue malosi e mafai ona avea ma mafuaʻaga autu. E faapitoa lenei mea mo tamaitai pe a mavae le 30 o loʻo popole i aiga, fanau ma matua.
  4. Uiga leaga e pei o le ulaula ma inu i le tele o mea. O togafitiga o le a faʻamoemoe e faʻaaogaina ai vaisu.
  1. Maʻi faʻasolosolo, pe a faʻatupu e le tino ni faʻamaʻi e faasaga i ona lava ia. O le gaosiga o le inisalini ua uma ona taofia.
  2. O faʻamaʻi viral e mafai foi ona mafua ai le maʻisuka. E tele taimi e tupu ai lenei mea pe a uma le fomaʻi, rubella, mononucleosis, lesegase viral. A oʻo ina faʻaleagaina siama peta paneta e le siama, o le gaosiga o faʻamaʻi faʻapitoa e le tino ua faʻaaogaina.
  3. Ole aʻafiaga ile ola maloloina e aʻafia ai ile ituaiga o maʻisuka.

Faailoga o siama gynnecological faʻamaʻi le maʻisuka

O le maʻi suka e mafua ai se suiga i le gaioiga o le tino atoa ma o le tagata muamua lava na lavea, o toto toto ma capillaries o toto, o le toto i le mucous membranes ua faʻalavelaveina, lea e atiina ae i tua o le maʻisuka ma o lenei tulaga e oʻo atu ai i faʻafitauli i totonu o le tino:

  • o loʻo i ai le paʻu ma le mago i luga o le paʻu, o le mucous membrane ua lilo i microcrack,
  • lautele ma le puipuiga o le lotoifale ma galuega uma e puipuia ai le tino ua faaitiitia,
  • o le paleni o le acid-base i le va
  • o le mucous membranes e sili atu ona vevela ma o se fesuiaiga i le eletise i se tulaga le faaituau po o le fua faatatau
  • microcrack e aʻafia i faʻamaʻi vailaʻau, fatuga, lea e oʻo atu ai i le faʻaogaina o le faʻaoga.

I le togafitiga o le pruritus i le perineum e maua i le maʻisuka, e faʻaaogaina ai siama le mautonu, e mafai ona faʻaaogaina le visepisi pe afai o faʻamatalaga faʻalauiloa o le mumu ma le pipisi.

Ia faaeteete

E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻavave ona faʻaleagaina le tino o le tagata.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e oti, tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai se faʻafitauli.

O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ua manuia i le faia o se vaifofo lea e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka.

O le polokalama fomaʻi o le "Healthy Nation" o loʻo amata nei, i totonu o le faʻavae lea ua tuʻuina atu ai lenei vailaʻau i tagata uma o le Russian Federation ma le CIS NO . Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻii le 'upega tafaʻilagi aloaia a MINZDRAVA.

Faailoga o le maʻisuka i fafine


Mo le tele o vaega, o faʻamaʻi o le maʻisuka i fafine e tutusa ma tane. Na o le pau lava le uiga o tamaʻitaʻi o se faʻamaʻi pipisi. O le maʻisuka na mafua ai tulaga lelei mo le toe gaosia o sigi i totonu o le tino. Faʻatasi ai ma isi mea, o fatufatuga faʻamaʻi e mafua ai le vevela ma le faʻasao. E le gata i lea, i le maʻisuka, o le galo e mumusu e togafitia.

O se faailoga iloga o lenei faʻamaʻi o le vevela, lea e faʻaalia lava na o vae ma alofilima. O lenei mea e mafua ona o le supersaturation o le toto ma le kulukose. O lenei faailoga e taatele i fafine maʻi, e tupu i le sili atu i le valusefulu pasene o mataupu uma o le maʻisuka i fafine ma e toetoe lava o le autu autu.

I faʻamaoniga uma o loʻo taua i luga e taua tele le faaopoopoina o le vaivai tele, malosi ma le le mafaʻalieina, fiamoe, gutu malolo, vaivai, faʻalauteleina o meaʻai, faʻapea foi ma le umi faaumiumi o soʻo se faʻamaʻi pipisi. I nisi tulaga, o le tingling in the heart, popolevale tele, gasegase o le tamai povi, ma le le mautonu e faaopoopo atu i faailoga masani o le maʻisuka. I fafine maʻitaga, e maua i le maʻisuka faʻamaʻi, o le faʻaitiitia o le manava, o le faateleina o le mamafa o le tino, ma e masani ona matauina le faanatinati.

Matou tusitusi

I le 47, na maua ai au i le maʻisuka ituaiga 2. I ni nai vaiaso sa ou maua pe a ma le 15 kilokalama. O le le lava o le vaivai, o le moe, lagona o vaivaiga, na amata ona nofo i lalo le vaaiga mamao. Ina ua atoa loʻu 66 tausaga, sa ou tuleiina ma le mausali loʻu inisalini, na matuai leaga mea uma lava.

Na faʻaauau pea ona tupu le faʻamaʻi, faʻalavelave faʻafuaseʻi, na toe foʻi mai le falemaʻi mai aʻu mai le isi lalolagi. O le taimi atoa na ou manatu ai o le taimi lenei o le a mulimuli.

Na suia mea uma ina ua mafai e loʻu afafine ona ou faitauina se tasi o tusiga i luga o le Initaneti. E le mafai ona e mafaufauina loʻu agaga faafetai ia te ia. O lenei tusiga na fesoasoani ia te aʻu e faʻaumatia atoa ai le maʻisuka, o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O le 2 tausaga talu ai na amata ona ou gaioi atili, i le tautotogo ma le taumafanafana ou te alu i le atunuu i aso uma, matou te taitaia se olaga ola malosi ma loʻu toalua, malaga tele. E maofa tagata uma i le auala ou te tausisia ai mea uma, i le mea e maua ai le malosi ma le malosi, latou te le talitonu pea ua 66 oʻu tausaga.

O ai e manaʻo e ola i se olaga umi, malosi ma faʻagaloina lenei faʻamaʻi matautia, faʻaaoga 5 minute ma faitau lenei tusiga.

Faailoga o le maʻisuka i fafine maʻitaga

E masani lava, atonu e le masalomia e le tina o loʻo faʻamoemoe le maʻisuka faʻamaʻi, aua i mataupu maʻaleʻale, e leʻo faaalia mai. O le mafuaaga lena e taua ai le i ai o le suʻega toto i le taimi.

I le itiiti ifo o le faateleina o le suka o le toto, o le a faatonuina e le fomaʻi se suʻesuʻega maeʻaeʻa, lea e taʻua o le "glucose tolerance test", poʻo le "piko suka". O le aano o lenei auʻiliʻiliga i le fuaina o le suka e le o luga o se manava gaogao, ae a maeʻa ona ave se ipu vai ma le glucose ua masaa.

Mateʻo maʻisuka (faʻavaivaia le kulūkose toleni): anapogi toto toto nai lo le 5.5, ae itiiti ifo i le 7.1 mmol / L.

Maʻisuka: anapogi toto sugar sili atu i le 7.1 mmol / l pe sili atu nai lo le 11.1 mmol / l pe a uma le aoga o le kulukose.

Talu ai e eseese vaʻa toto i taimi eseese o le aso, o nisi taimi e le mafai ona iloa i le taimi o le suʻega. E i ai le isi suʻega mo lenei: hemoglobin glycated (HbA1c).

Tala o le au faitau

Tuʻua le maʻisuka i le fale. E tasi le masina talu ona galo ia te aʻu le oso i le suka ma ave le inisalini. Oi, pe na faapefea ona ou mafatia, faʻavaivaia pea, valaau faʻafuaseʻi. E fia taimi na ou alu ai i le endocrinologists, ae na o le tasi le mea latou te fai mai - "Ave le insulin." Ma o lenei ua 5 vaiaso ua mavae, e pei o le toto maualuga o le suka e masani lava, e le o se tui se tasi o inisalini ma faafetai uma i lenei tusiga. O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona faitau!

Glycated (o le glucose-bound) hemoglobin e le o atagia ai le maualuga o le suka toto mo le aso nei, ae mo aso 7-10 muamua. Afai o le maualuga o le suka e maualuga aʻe nai lo le sili atu ma le tasi i le taimi lenei, o le a iloa e le HbA1c lenei mea. Mo lenei mafuaʻaga, e masani ona faʻaaogaina e mataituina le lelei o le tausiga o le maʻisuka.

I tulaga tauagafau i tulaga ogaoga o le maʻisuka ile maʻitaga, o mea nei e mafai ona aliali mai:

  • O le fia inu
  • Faʻamatalaga faifaipea ma le faʻaaogaina
  • Tele le fiaai
  • Vaʻai matala.

Talu ai o fafine maʻitaga e tele lava ina fia inu ma fiaʻai tele, o le aliali mai o nei faailoga e le o lona uiga o le maʻisuka. Naʻo suega masani ma suʻesuʻega a le fomaʻi o le a fesoasoani e puipuia ai i le taimi.

Faailoga o se fatu fatu i fafine e maua i le maʻisuka


E tusa ai ma fuainumera, o tagata e maua i le maʻisuka ei ai le 40-50% avanoa e atiaʻe se fatu fatu nai lo isi tagata uma.

O le faateleina o maualuga o le suka e mafua ai se lino vavalalata malie. O le iʻuga, o se faʻagasologa masani o le faʻamalosia o le gasegase o le vaʻaia o vaʻalele, e aofia ai le faʻaalia o faʻamaoniga nei:

  • faateleina le faʻaleagaina
  • ulu matua
  • mafaufau le mafaufau
  • vavao
  • moe i le moe
  • taofiofia o le toto,
  • pisa ma le tatagi i taliga
  • maualuga le vaivai.

Auala e aloese ai mai le maʻisuka mo se fafine

E pei ona e iloa, e sili atu ona faigofie le puipuia o se faafitauli nai lo le taumafai e foia i auala uma. O fua o le a fesoasoani e faʻaleleia ai le lelei o le ola ma le tolopoina o le maʻisuka e aofia ai: malosi malosi faaletino i luga o le tino, maualuga ma lelei mea taumafa paleni, faapea foi ma le tetee atu i tulaga faigata.

O le tino galue malosi o le a avea ma ki i se tino ola maloloina. Ae maise lava pe afai o loʻo faia e se tagata galuega e le masani ai mo le tele o tausaga. E tatau ona totogi ma le agavaa i ala i vaalele fou, galuega, faʻapea foi i gaoioiga i vaega taʻalo poʻo kalapu. O le a faalauteleina ai le soifua maloloina mo le tele o tausaga.

E mafai ona ausia taunuʻuga mataʻina pe afai e te faia taʻaloga e taʻua o Bodyflex. E le faigata ona fai, ae ui i lea, o nei 15 minute o aʻoaʻoga o le a fesoasoani e faʻamalosia ai musika, faʻaleleia togafitiga faʻasolosolo o le tino ma i le taimi e tasi e faʻamalie lelei ai pauna faaopoopo. I le faʻalavelave, e mafai ona e fautuaina ma mataʻituina tulafono masani o le toto cholesterol i fafine.

E taua tele le vaʻaia o lou latalata tele i meaʻai, aua e mafai ona avea ma puipuiga lelei o le maʻisuka. O le a lelei le faʻaaogaina o falaoa o le rai nai lo mea e tao ai meaʻai ma mea faʻafiafia, lea e le mafai ona tuʻuina atu se mataua se tasi o le manuia mo le tino.

E taua le vavaeeseina atoatoa mai le taumafataga o mea taumafa eseese, ava malosi ma ipu vevela.

E taua le i ai i taimi uma i se uiga lelei, aua o le ola atoa o se tagata e faalagolago i ai. E mafai ona e faia yoga, mafaufauga eseese. O ia mea e tutupu e mafai ona fesoasoani i le toe fausiaina o le tino ma fesoasoani e le gata ina tau ai le faʻamaʻi, ae puipuia foi, e tusa lava po o le a le matua o le fafine.

Afai o se fafine i se taimi talafeagai e tosina atu ai lona mafaufau i lona soifua maloloina ma le gasegase i faʻamaʻi eseese, ona mafai lea ona aloese mai le atinaʻe o le maʻisuka.

Tusi ni faaiuga

Afai e te faitauina nei laina, e mafai ona e faʻamaonia o oe poʻo oe pele ia oe maʻi i le maʻisuka.

Sa matou faia se suʻesuʻega, suʻesuʻeina le tele o mea ma sili ona taua siaki le tele o metotia ma vailaʻau mo le maʻisuka. O le faaiuga e faapea:

Afai na maua uma vailaʻau, e naʻo se taunuuga le tumau, o le taimi lava e taofi ai le meaʻai, o le faʻateleina o le faʻamaʻi.

Pau lava le fualaau na tuʻuina mai ai se taunuuga taua o le faʻaleagaina.

I le taimi nei, ua na o le pau lenei o fualaau faasaina e mafai ona fofoina atoatoa le maʻisuka. O le malosi tele o le faʻataʻitaʻiga na faʻaalia i le amataga o le maʻisuka.

Na matou talosagaina le Matagaluega o le Soifua Maloloina:

Ma mo le au faitau o la tatou 'upega tafaʻilagi o loʻo i ai nei se avanoa
maua ni mea faigata TUSI!

Faʻalogo! O mataupu o le faʻatau atu o faʻatau fualaau faasaina ua sili atu ona masani.
E ala i le tuʻuina o se poloaiga e faʻaaoga ai sootaga o loʻo i luga, ua faʻamautinoa oe e maua se oloa lelei mai se gaosiga faʻapitoa. E le gata i lea, pe a faʻatonuina i luga o le upega tafaʻilagi aloaia, e te maua se faʻamaoniga o se tupe faʻaalu (e aofia ai tau o femalagaiga) i le mea e le o iai se togafiti o togafitiga.

O a ni faailoga o le amataga o le maʻisuka? E faʻapefea ona iloa lenei faʻamaʻi?

I le laasaga muamua o le maʻisuka, atonu o le tagata maʻi e leai ni faʻamatalaga faʻaalia mo le tele o tausaga. Ina ia mafai ona iloa lenei faʻamaʻi i le taimi, e fautuaina e fai se togafitiga faafomaʻi i tausaga taʻitasi. A leai, e tatau ona suʻe suʻega toto.

O le faʻaalia o le tele o faʻamaoniga o loʻo lisi atu i luga o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le suka o le toto i le tagata maʻi. Atonu e le mamao ese mai se maʻi suka. O le mea e leaga ai, o le tele o taimi e amata ai le maʻi i se taʻavale a le falemaʻi ona o le le malamalama. E le mafai e fomaʻi ona laveaʻi 3-5% o ia maʻi mai le oti. Ina ia aloese mai le mauaina o maʻi tigaina ma isi faafitauli e le tatau ai, aua e te paie e siaki lau kulūkose i sina masalosaloga o le maʻisuka.

Afai e te manaʻo i le maitaga, siaki tusiga:

  • Maʻi maʻi suka - Fuafuaina ma le puleaina o maitaga i fafine e maua i le maʻisuka.
  • Tisipisi gasegase - toto maualuga le suka i le afa lona lua o le maʻitaga.

E taua le talanoaina o faʻamaʻi pipisi e mafua ai le maʻi maʻisuka pe a le lelei i fafine. O le faasea sili ona taatele o le vevesi. E faʻaalia e ala i le sasaina i totonu o le vaʻa, faʻamaʻi faʻamaʻi, faafitauli i le olaga vavalalata. E mafai ona e faʻaumatiaina e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamaʻi, pe afai e te alu i luga o se meaʻai laiti-kapiti. O le lole candida albicans e mafua ai le gaogao e mafai ona tupu i nisi taimi faafitauli faʻapitoa.

O le faateleina o le suka o le toto e maua ai tulaga lelei mo le tele o le fefete, faapea foi ma le tele o isi siama leaga. E ono i ai ni siama o le urinary, aemaise lava, cystitis - inflammation o le vevela. O tamaitai e sili atu ona faigofie ia i latou ona oa latou uiga faʻaanatura. O nei faʻamaʻi e le lelei ia i latou lava. E sili ona taua, o siama e mafai ona oʻo i fatugaʻo ma amata ona faʻaumatia i latou. Pyelonephritis o se maʻi mumusu o fatugaʻo, lea e mafai ona mafua mai i siama faʻamaʻi pipisi. E faigata ona togafitia.

O a faʻaaliga o le maʻisuka e mafai ona vaaia i luga o le paʻu?

O le paʻu e mafai ona matutu, vevela ma paʻu. O le maʻisuka ituaiga 2 o nisi taimi e mafua ai le pogisa o le paʻu o loʻo taʻua o le acanthosis nigerian. Ae ui i lea, o le gasegase glucose metabolism e le mafua ai ona afaina ai le paʻu. E le mafai ona e taulai atu i faailoga o fafo o lenei maʻi. E masani lava, e le mafai ona iloa faafitauli paʻu, e tusa lava pe alu le maualuga o le suka o le toto. O le maʻisuka faʻavaveina le matua o le tino, ma e aafia ai le tulaga o le paʻu. E popole lenei fafine, ae o le suiga mo le leaga o le tuai. E masani lava e masani ona faʻaaoga e tagata maʻi ma latou le fafaguina se faʻailo.

O a faailoga o le maʻisuka i fafine e 30 tausaga le matutua?

Afai o se gasegase o le glucose ua faʻavaivaia e aliali mai i se fafine e tusa ma le 30 tausaga, o lona uiga o le maʻisuka ituaiga ituaiga 1 - o se maʻi tuga mama. O le faateleina o le suka o le toto e mafua mai i se olaga le lelei e masani lava e le tupu i se taimi matua. O le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaalia vave lava. E toetoe lava o le mafuaʻaga tonu lea e mafua ai le tele o faʻamaoniga o loʻo lisi atu i luga i lenei itulau. I le matua e tusa ma le 30 tausaga, e le mafai ona e fefe i le maʻisuka latito.

Siaki lau kulūkose i le potu suʻesuʻe poʻo le itiiti ifo ma le mita o le kulukose o le toto. Afai e faʻamaonia le siama, ona suesue lea o le polokalame 1 pulea le maʻisuka ma mulimuli i ana fautuaga. Faʻamamafana oe lava i le mea moni e le mafai ona e puipuia oe mai lenei faʻamaʻi, e le o sou sese i foliga vaaia. Ae peitai, o lau matafaioi le puipuia o le le atoatoa ma puipuia mai faafitauli.

O a ni faʻafitauli o le gasegase o le kulukose i fafine e tusa ma le 40 tausaga?

O fafine pe a ma le 40 tausaga e mafai ona iai ituaiga uma o le maʻisuka. E mafai ona faʻaititia le suka i le toto ona o meaai le lelei ma se olaga e le taua. O osofaiga a le Autoimmune i peta paneta e maua ai le insulin e mafai foi ona amata. O latou tagata afaina e sili atu ona avea ma tagata o le sima ma le manifinifi faaletino. E leai se mafaufauga e fai ai suʻega taugata taugata mo faʻamautau e faʻatuina ai se faʻamaonia saʻo. Aua e le afaina ai togafitiga togafitiga.

O le maʻisuka i le Autoimmune i fafine ma alii e 40 tausaga ma sili atu ua taua LADA. E sili atu ona taatele nai lo mafaufauga muamua. Na iloa e fomaʻi ina ua mavae le 2010. O le taimi nei latou te faʻagasolo malie le suia o tulaga faʻataʻitaʻiga o togafitiga. E amata i le 40 o ona tausaga, e faigofie le faʻamaʻi, pe afai o loʻo maʻi le maʻi i se meaʻai maualalo. Ae peitaʻi, e ono manaomia ni inisalini maualalo o le inisalini, e ui lava o le taumafa i se taumafataga maloloina.

O le maʻisuka ituaiga 2 i fafine e masani ona atiae pe a uma le 45 tausaga. Ae ui i lea, e mafai ona amata muamua, aemaise lava pe afai o le suka ua uma ona muamua mai i le taimi o le maitaga. O lenei faʻamaʻi e faigofie ona pulea e ala i le suia i se olaga ola maloloina. Afai e naʻo le tagata maʻi e lava le manaʻoga e tausisia tulafono. O le mea e leaga ai, o le maʻisuka ituaiga 2, o osofaiga a le autoimmune i luga o siama peta pancreatic e matauina foi. Faʻalagolago i le vaʻaia o nei osofaʻiga, pe o le a avea le oona ma le maʻisuka. Ole inisalini insulin atonu e manaʻomia e taui ai osofaiga a autoimmune. Aua le faʻavalevalea ma aua le fefe e togafitia i le inisalini, pe'ā tatau. Ae maise lava i taimi malulu ma isi faʻamaʻi pipisi.

O a ni faailoga o le maʻisuka i fafine ina ua mavae le 50?

Tagata faʻasolosolo LADA tagata mamaʻi ma tagata vaivai e seasea ona amata i le 50 o ona tausaga. Ae ui i lea, o lenei maʻi e mafai ona amata i le tele o tausaga ua mavae, ona tumau ai lea i totonu o se pepa natia mo se taimi umi, faatasi ai ma se maʻi tuai. O le mea lea, e tatau ona manatua i le mafaufau o se tasi o mafuaʻaga talafeagai o le toto maualuga. Ae ui i lea, o le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava o le mafuaʻaga tonu.

Menopause i fafine e faʻaleagaina le gasegase, faʻaosofia le atinaʻe o le oona, ma faʻapupulaina ai le lamatiaga o le maʻisuka ma le maʻi cardiovascular. E le gata i lea, o le faʻamaʻi e mafai ona natia mo le tele o tausaga. O faʻamaoniga maʻaleʻale ma le agavaʻa e mafai ona lisiina i luga. Afai na e sau i lenei itulau, o oe o le mea moni lava o se tagata e faaosofia. O le mea lea, o le ae le faia se valea, e le amanaʻiaina faailoga o le gasegase o le kulukose. Fai se suega toto mo le suka. E sili le siakiina o le hemoglobin glycated. E le gata i lea, pe a tatau ai, ia faʻaaoga se faasologa o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka togafitiga. Pe mulimuli i se polokalame o le maʻisuka ituaiga 1 lea e talafeagai mo le LADA.

Tuua Lau Faamatalaga