Faailoga ma faʻamaoniga o le maʻisuka vae

O le maʻi suka o le mafuaʻaga autu lea o le faʻamavaeina o le tino i le maʻisuka. E tusa ma le 8-10% o tagata gasegase e feagai ma le maʻi, pe tusa ma le 40-50% o loʻo aofia i totonu o le faʻafitauli. E tatau ona manatua i le mafaufau e tusa ma le 10 taimi e sili atu ona tupu ai le vae o le maʻisuka i tagata gasegase i le ituaiga lona lua o le maʻisuka. Ona o le matautia o le tulaga, e tatau ona e iloa mea uma e uiga i faailoga, mafuaʻaga o le atinaʻe ma foliga o togafitiga.

Faailoga ma faailo o vae o le maʻisuka

Faailoga o le vae o le maʻisuka e eseese. E mafua ona o le i ai o nisi o ituaiga o lenei tulaga, uiga o le tino o tagata taitoatasi. I se tulaga masani, faʻatasi ai ma se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka vae, e mafai ona vaevaeina vaevaega i le muamua ma mulimuli ane. I le tautalagia o le muamua, e gauai tagata atamamai i le mumu o le paʻu ma le fulafula o vae. I le faaopoopo atu i ai, e le manaʻomia le amanaia o faailoga e pei o:

  • faʻalautele i luga o le faʻalauiloa o le vevela luga o le paʻu. O lenei mea e faʻaalia ai se faʻamaʻi, o se faʻalogona ita,
  • vaivai ma le faigata ona savali e le gata o se faailoga o le maʻi, ae o se faailo foi e le saʻo le filifilia o seevae,
  • mumu o le paʻu i tafatafa o le manua o loʻo taʻu mai ai le faateleina o siama, o le uluai laasaga o suiga o le tino,
  • afaina i vae, lea e taʻu mai ai le faaleagaina o le nerve conduction.

O faailoga muamua o vae o le maʻisuka e mafai foi ona i ai i le mea moni o le lauulu e taofia le tuputupu ae i le vavaevae. O lenei manavaina o le paʻu, e pei o le vevela, e faʻaalia ai faʻalavelave i le toto. E le gata i lea, o faailoga o le syndrome e tatau ona avea ma tootolo uamea, o le vavau o tamatamailima (hammer-shaped), o paʻu ma isi ituaiga o leona, o mea uma e lua o le paʻu o le paʻu ma le fagu. Ua fautuaina e le au atamamai o le maʻisuka e le amanaia soʻo se tasi o nei faailoilo, ma afai e lua pe sili atu faʻamaʻi, o le a vave ona amata togafitiga.

Mafuaaga o le maʻi

O le maʻisuka vae ua faia i le tele o tagata gasegase e iai le maʻisuka ituaiga 1 i le 7-10 tausaga mai le amataga o le maʻi. I maʻi ma le ituaiga lona lua o le faʻamaʻi, o le maʻi atonu e aliali mai i le amataga o le maʻi. I le matauina o mafuaʻaga e faʻaosoina ai lenei faʻalavelave o se suka suka, faʻalogo i:

  • masani ona maua i le suka, lea e oo atu ai i le faatamaia vave o toto toto i le tino,
  • Le lava le toto e afaina ai le namu, lea e faʻaumatia foi, mafua ai le tele o le faaleagaina o le paʻu o vae,
  • ona o lenei mea, o le metabolism i totonu o le masini ua afaina, lea e matua mafatia ai vae. O le taunuuga o ni manuʻa le lelei o faʻamaʻi,
  • vevela paʻu ma le mafiafia o vae, lea e toetoe lava a lelei mo le fausiaina o maʻi mafanafana, maso susu. Afai e oʻo lava i sina nai siama pipisi, o loʻo faʻagasolo se gaioiga o le gaʻo.

O isi laasaga o lenei faagasologa e tatau ona manatu o le oti o le tino, necrosis, lea e tau atu ai i le maʻi o le maʻi suka. O tagata tomai faapitoa e vaʻaia ni vaega faʻafitauli se tolu. Muamua o loʻo faʻaalia i le faʻasaoina o le lagona lelei i itu uma ma le lelei o le pulsation i maʻa o vae. I lenei tulaga, o suʻega e fautuaina i tausaga taʻitasi.

O i latou oi le vaega lona lua o aʻafiaga o loʻo feagai ma le faʻaitiitia o le lagona lelei, o le leai o se faʻalavelave faʻalavelave ma le i ai o ni faaletonu. O suʻesuʻega i lenei mataupu e tatau ona faʻataunuuina i le tasi masina i le ono masina. O le vaega lona tolu o aʻafiaga e faʻaalia i le auai i le talafaʻasolopito o maʻi o le tino, mataupu o le tipi i le vae. Aua nei galo e uiga i le taua o le neuropathy. O suʻesuʻega e faʻatulafonoina i le tolu masina.

Vaega o le Maʻisuka o le Maʻisuka

O le maʻi suka e fesoʻotaʻi ma nisi o laasaga, e lima e lima. I lenei tulaga, o le zero o se vaega faʻafitauli. Peitai, e leai se afaina o le uluaʻi ulugalii, e ui i lea, o vae ua i ai le faaletonu, na amata ona liua ma vaivai, ma ua tupu ai le filemu. O nei mea uma e faʻaalia ai se maʻi o le maʻisuka vae.

I le laasaga muamua, o ulia o loʻo i luga o luga, e le afaina ai le loloto o le epidermis. I le laasaga lona lua, o le ulupo e amata ona tupu loloto i totonu o le vae, e aafia ai le paʻu, maso, tendons ma fiber. O le lona tolu o tulaga o loʻo faʻaalia e ala i le faʻalolotoina o le setete, le ausia o fausaga o ponaivi. Afai o le togafitiga o le vae o le maʻisuka ua amata i lenei laasaga, o le a mafai ona faatumauina le lala, aloese mai le tipi.

I le tautala ai e uiga i le fa faʻailoga, latou te gauai atu i le mea moni o se lanu uliuli (gangrene) faʻapitoa i luga o le maʻisuka vae. O tuaoi o se toilalo e masani lava ona manino manino. I le taimi mulimuli lona lima, o le faateleina o le nofoaga o le maliu e tupu, o faailoga ma togafitiga e tatau ona faʻamaopoopo faʻatasi ma se tagata tomai faapitoa. Ole maualuga o le paga o le gangrenous, amata ona puʻeina ni avanoa fou. Le lava togafitiga i lenei mataupu e mafua ai ona leai se vae poʻo le oti foi o le maʻi.

O nisi ituaiga o vae o le maʻisuka e faʻaalia foi. I le talanoa ai i lenei mea, ia gauai atu i le lisi lenei:

  • siama, e fesoʻotai ma se laʻau sili ona maualuga o toto toto. O le paʻu e amata ona paʻu, e sili atu ona malulu, e faʻaalia le faʻanoanoa. O le foliga o le vae e le suia i taimi uma, atonu e leai ni saito, peitaʻi, a e kiliki i luga o toto toto, e le tupu le afaina pe ua iloiloina e vaivai,
  • neuropathic, e mafua mai i le oti o nerve tino. I le taimi lava e tasi, o le laasaga o le tiga i le laasaga muamua o le suʻesuʻeina ua faʻaitiitia, o lea e le lagona ai le tiga, pei o ni manua. O le faʻaogaina o le vae ua iloagofie, ua faia ai sana, ma o maʻi papala ma lau lamolemole e aliali mai i le nofoaga o le manuʻa,
  • o le neuroischemic foliga o le vae o le maʻisuka e sili ona taatele. O loʻo faʻaalia i faʻamaoniga o pepa taʻitasi na tuʻuina atu muamua. I lenei itu, i luga o le fesili pe faapefea ona foliga foliga, e fautuaina e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

Faʻamatalaga o le maʻi

O le faʻamaoniga o se maʻi pei o le maʻisuka vae e tatau ona faia i se auala sili ona maeʻa. E tele suʻesuʻega o loʻo faia (faʻamatalaga faʻapitoa, toto hemoglobin glycosylated, lipids toto: cholesterol, LDL, triglycerides, HDL). O se laasaga e tatau ai, pe afai ei ai ni faailoga o le vae o le maʻisuka, e tatau ona avea o se suʻega faʻapitoa o le lala ua leaga.

Ina ia faʻamalamalama le faʻamautinoaga ma le fomaʻi faapitoa o le faʻamaʻi, o le suʻesuʻeina o le neurological, o le ultrasound of vessels, radiography of the foot, ma faʻamatalaga faʻasolosolo ua faatonuina. O le atoaga o le toto, o le aganuu o le bacteriological o loʻo ave, o le vai na faʻamalolo mai le manua o loʻo suʻesuʻeina. E taua tele le faʻafelagolagomaʻi, o se taunuuga o le a fesoasoani e faʻamaonia se togafitiga atoatoa ole vae o le maʻisuka.

E faʻapefea ona togafitia se vae o le maʻisuka?

Togafitiga ole vae o le maʻisuka e mafai ona puipuia, faʻaaogaina, ma e mafai foi ona faʻatino i le fale. E taua tele le togafitia o togafitiga i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. I lenei tulaga, o le maʻi o le maʻisuka vae o le a le fesootaʻi ma faafitauli, ma o togafitiga i le fale o le a 100% lelei, faʻapea foi ma puipuiga mulimuli ane.

Fomaʻi togafitiga

Togafitiga o le maʻisuka vae ma le faʻaaogaina o vailaʻau e faia i le tele o itu. E masani ona tupu i lenei fale.

I le faʻaitiitia o le kulukose o le toto, pe o le inisalini poʻo fualaau o loʻo faʻaititia ai le toto suka.

E matua fautuaina e faapea:

  • ia faʻaesea ai se faʻaleagaina o le maʻi o le maʻisuka, e faʻaaoga ai vailaʻau faʻasaʻi lautele,
  • tiga e mafai ona faʻafano ai faʻamaʻi tiga: Ibuprofen, Analgin,
  • Normoven poʻo le Pentoxifylline ua faʻataʻitaʻiina e faʻamalieina ai le toto,
  • suauu, igoa antibacterial e tuʻuina taʻitasi mo tulaga taʻitasi. E faʻalagolago lava i le pepa ma le vave ona alualu i luma o le maʻi.

O faʻasolosolo Orthopedic mo le vae o le maʻisuka e tatau ona i ai se gaioiga faapitoa, lea e mafai ona faʻaleleia le tulaga o vae ma o latou paʻu. Ae peitai, e le na o le pau lea o le auala e fofo ai lenei maʻi. O le mea lea, e taua tele le faʻamalositino ma tumau pea le malamalama.

Tele vitio! Tatou te tilotilo i mea uma!

Faʻamatalaga faʻapitoa i togafitiga faʻapitoa

I le tulaga e faʻatulagaina se taotoga, o le togafitiga o le a aofia i le aveeseina o vaega laiti o mea ua oti i ni lamolemole lamolemole (necrectomy). E mafai ona aveese atoa pe le o se vaega le tamatamailima e aafia i le gangrene (resection), 100% le aveeseina o le vae po o se vaega o le vae, mo se faataitaiga, i tuaoi o tino masani (toso).

E le gata i lea, i nisi o tulaga, e manaʻomia le toe faʻaleleia o le vaʻaia o le toto (angioplasty). E le gata i lea, i nisi tulaga, e le o ni vaa ua toe faʻaaogaina, ua salalau le toto ina ia aloese ai (endarterectomy). O le faʻavaeina o le faʻaopoopoga o auala e faʻasalalau ai auala (faʻaaogaina o le autogenous pasese) poʻo le faia o fausaga lagolago mo vaʻa toto (faʻamaʻi).

Tausiga o fale

O togafitiga o le maʻisuka i le fale e mafai foi ona tuʻuina. Ae mo lenei mea, o nisi tulaga e tatau ona ausia: o le mataʻituina faifaipea o se tagata tomai faapitoa e faʻamaonia, o le laasaga o le atinaʻeina o le maʻi e le tatau ona aʻafia ma faʻafitauli. O le tulaga lenei o le a matua faatagaina lava e togafitia i togafitiga faʻa-tagata. O sui nei ma faʻatulagaga e mafai ona faʻaaoga:

  • laulaau o le paluga po o le paluga (fou i le taumafanafana, mago i le taumalulu) e mafai ona mitamita i se faʻamalologa manuʻa. E faʻaaogaina i le vae, fufulu muamua muamua i se vaifofo o le paluga palatini poʻo furatsilina. Mo togafitiga manuia, o le vae o loʻo faʻafefiloi ma se tamai laulau o le meli, e faʻaaogaina laulaʻau paga mai luga. E fautuaina e suia le fusi tasi pe faalua i le aso pe sili atu foi,
  • E mafai ona faʻaaogā faʻasalalauina laulaʻau paʻu (tasi sipuni i le 250 ml o le vai inu), ona o loʻo faʻaalia mai i latou i aʻafiaga ma gasegase,
  • fufuluina le suauu o le a avea ma sui mo le paluga, lea ei ai lona faʻafitiga, faʻamalolo ma le faʻamaʻi manu. Ina ia maua togafitiga, e tatau lava ona e faʻaoga sina vaega itiiti ile vae ole maʻisuka,
  • ina ia faʻavaveina ai le faʻamaloina o manuʻa, o le a mafai ona faʻaaoga lefirimi, o le paʻu mai maila vevela o pine poo le vine e faʻaaoga i luga. E taua le faʻamautinoa e leai se mea e faʻafefe i soʻo se vaega ua tuʻuina atu.

E leai se mea e tatau ona galo ia i tatou o togafitiga ma togafitiga faʻataʻitaʻi e tatau ona i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

Puipuiga ma togafitiga

O le maʻisuka vae e tatau ona tuʻuina atu i se puipuiga e le atoatoa, faʻapea foi togafitiga. O lenei mea e mafai ai ona maua se faʻataʻitaʻiga lelei, e le aofia ai le atinaʻeina o faʻafitauli. O lea la, o le puipuia o le maʻisuka vae i le maʻisuka maloloina o le fufuluina i aso uma, fufulu maeʻaeʻa le paʻu o le vae, faʻaitiitia ai aʻafiaga o soʻo se vevela maualuga. E taua le suʻesuʻeina i lea taimi ma lea taimi le paʻu o vae ina ia mafai ona iloa ai le abrasions, tipi ma isi manua.

O le puipuia ole vae o le maʻisuka e aʻafia ai le faʻaaogaina o mea faʻavevela, savavali solovae, le faʻaaogaina o masini sima. O aso uma e te manaʻomia e siaki ai seevae mo le i ai o mea ese mai fafo ma faʻaleagaina totonu lea e mafai ona fesoasoani i le atinaʻeina o sana. I le tautala e uiga i le auala e tausi ai vae, faʻalogo i le mea moni e faapea:

  • e le fautuaina le fai o totini (totini) ma faʻamau,
  • aua le ofuina ni seevae e aunoa ma ni tui, aemaise i luga o lou vaevaevae,
  • e taua tele le filifilia o seevae saʻo - matua mamana ma lautele (lautele) faʻatusa,
  • o sana na aliali mai e le tatau ona vavaeeseina na oi latou lava. O le a sili atu ona saʻo le faʻatalanoa o se fomaʻi.

I le faaopoopo atu i ai, e fautuaina e tipi ese fao fagu (tuusaʻo i se vaʻoʻologa). I le tulaga o le fausiaina o se fao uʻu poʻo le faʻaalia o isi manua o le vae, e taua le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi vave e mafai ai.

Tuua Lau Faamatalaga