E faʻapefea ona avea le biopsy o se meaʻai faʻamalosi ma le pancreatitis?

O se meaola faʻapitoa ole pisipisia o se suʻesuʻega faʻamalosi taua, talu ai o le pancreas (pancreas) o le tino sili ona taua o le digestive ma endocrin system. O le pancreas e faʻamaonia ai hormones taua ma enzymes e aʻafia ai i le faiga o le metabolism ma le faʻamaʻiina.

I lenei itu, o le faʻalavelave faʻalavelave faʻalavelave o ni tulaga e lamatia ai le ola e manaʻomia vave togafitiga.

O auala aupito sili ona faatuatuaina mo le fuafuaina o le tulaga o le pancreas e aofia ai le iloiloina o le maualuga o hormones ma enzymes pancreatic i totonu o le toto, o se ultrasound o le okeni ma le biopsy o le pancreas.

O le a le mea o le popo o pepe

O se meaola pipisi e faatatau i togafitiga faʻaleagaina (auala faʻaleagaina o togafitiga faafomaʻi e fesootaʻi ma le ulu i totonu o le paʻu poʻo le mucous membranes), o le mea lea e tatau ai ona faia le taualumaga e pei lava ona faʻatonuina e le fomaʻi, ile fale gastrological, falemaʻi poʻo le falemaʻi.

Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o faʻalavelave ma faʻateleina le saʻo o le faʻataʻitaʻiina o meafaitino, o le biopsy pancreatic o loʻo faia i lalo o le vaavaaiga o se faʻamalama o ultrasound.

I le taimi o le biopsy o le pancreas, o le fomaʻi, e faʻaaoga ai ni mea faʻapitoa o le biopsy, e fai ai se faʻataʻitaʻiga o mea faʻapitoa mo le suʻega. E le gata i lea, o faʻataʻitaʻiga na maua mai e lafoina i le fale suesue, pe a faʻamaʻapeʻa ma suʻesuʻeina i lalo ole microscope.

E tusa ai ma le faʻamaoniga, o suʻesuʻega faʻamausaliko ma mea faʻapitoa e mafai ona faʻatinoina.

O taunuuga o le biopsy o loʻo faʻamatalaina faʻatasi ma faʻamaumauga o isi suʻesuʻega, o lea e tatau ai foi i le fomaʻi ona togafitia le decryption.

O le faʻamatalaga autu mo le biopsy pancreatic o le i ai o se maʻi mumcreatic i le maʻi.

O se vailaau faʻamaʻi pipisi e mafai ai foʻi ona e fuafua:

  • neoplasm stage,
  • o le i ai o le paʻu o le tuma i vavalalata vavalalata (tikeri o le faʻamalosi o le tino),
  • lamatiaga o metastasis.

E mafai foʻi e oe ona fai se fomaʻi ma filifili le togafiti sili ona aoga.

O le biopsy o le pancreas e mafai ai ona e:

  • Iloilo le tuufaatasiga o tala o meaola o le pancreatic,
  • iloilo le setete o totoga o okeni ma lo latou gafatia e gaosia ai enzymes ma hormones,
  • siaki siama vaivai i le mea e tupu mai ai faataitaiga,
  • iloilo le lamatiaga o le atinaʻe o neoplasms pancreatic,
  • faʻataʻitaʻiina le eseesega o siama i le va o faʻamaʻi eseese o le pancreas.

Faʻailoga mo se meaola pipisi

O le faʻamatalaga autu mo le biopsy pancreatic o le masalosaloga lea o se maʻi vevela.

I le tele o tulaga, o le kanesa o le pancreatic e mafai ona faʻamaonia ai faailoga o le pseudotumor chronic pancreatitis mo se taimi umi. Eseesega siama i le va o pancreatitis ma le tumutumu e masani lava o faafitauli tele, ma o le biopsy ua na o le pau lea o le auala e maua ai faamatalaga mautinoa.

O faʻamatalaga mo se biopsy pancreatic o:

  • masalosaloga o se tagata maʻi e maua i le tino paʻu,
  • le manaʻomia mo le faʻavasegaina o siama i le va o le faʻaleagaina o le tino, ma le neoplasms ma le pseudotumor chronic pancreatitis,
  • le manaʻoga ina ia iloa le ogaoga o le pancreatitis,
  • leai se faʻamatalaga o isi togafitiga e le faʻaleagaina (faʻamalosi o le tino, suʻega suʻesuʻe, ma isi),
  • le manaʻoga e fai filifiliga e uiga i le faʻasaoina poʻo le aveesea o se vaega o le pancreatic resection).

O le biopsy mo le kanesa o le pancreatic o le auala aupito sili lea ona mataalia ma faʻamaonia.

Biopsy Pancreatic - Contraindications

E le o faia se meaola pipisi pe afai o le tagata maʻi e:

  • ogaoga o le toto,
  • ogaoga faʻasolosolo i le taimi laititi.

E le gata i lea, o se biopsy ua solia i fafine maʻitaga. Mo tamaiti, e na o le pau lava le mea e fai ai le biopsy pancreatic pe a manaʻomia.

Ituaiga ituaiga o biopsy pancreatic

I le taimi nei, o ituaiga biopsy nei e faʻaaogaina:

  • faʻamalosi
  • laparoscopic
  • faʻanoanoa
  • faʻaiʻuga.

Faʻatasi ai ma biopsies faʻatautaia, o loʻo faʻaalia tuusaʻo o meaola gaʻo i le taimi o le taotoga faʻapitoa i luga o le okeni. O le tele o taimi, o lenei ituaiga o siama e faʻaaogaina pe a manaʻomia e maua ai mea mai le siʻusiʻu o le pancreas.

E mafai ona faʻatinoina se vailaʻau faʻasolosolo e faʻaaoga ai metotia nei:

  • tuusaʻo - e mafai ona fai lenei auala o le biopsy pe a fai o le tagata gasegase o loʻo i ai se paʻu maualuga lautele e tu i le pito i luga poʻo le pito i lalo o le gland. O lenei ituaiga o biopsy e faia e ala i se faʻasaga i luga ole puipui o le abdomina tua. Mo le aveina o meaola o le biopsy, faʻaaoga se nila faʻapitoa poʻo se fana,
  • transduodenal - o le suʻesuʻega e faia e ala i le duodenum. Ina ia pupu le pu, faʻaaoga se nila manifinifi umi e fesoʻotaʻi ma se syringe 10-mililita e aofia ai le 4 milliliters of air.

Ole suʻesuʻega e masani ona faʻaaogaina ma masani ona faʻaaogaina o se meaola pipisi o meaola. E masani lava ona faʻaaogaina le meaola o le apalai o le valalaʻau, ae o le trepanobiopsy e mafai foi ona faʻatulagaina.

O le nila ua faʻapipiʻiina i lalo o le faʻaleagaina o le tino e ala ile laʻititi laʻititi i totonu o le paʻu. O le biopsy e mataituina e ultrasound poʻo CT.

Faʻatasi ai ma se pulu vavalaʻau biopsy, e maua ai sela o le okeni, ma faatasi ai ma le trepanobiopsy, o le koluma.

E tatau ona maitauina e mafai foi ona faʻaaogaina se ituaiga biopsy mo togafitiga faʻaleleia mo alavai o kesi, togi, ma isi.

Laparoscopic biopsies o loʻo faʻaaoga e faʻaaoga ai se faʻamalologa ma e faʻaaogaina pe afai o le tagata gasegase e tele ni pseudocysts po o abscesses, kanesa o le pancreatic, poʻo ni faʻamaʻi pipisi pilia.

E faʻapefea ona sauniuni mo se taualumaga o le biopsy

Aʻo le i tofiaina se vailaʻau oona, o le tagata gasegase e faia se suʻesuʻega auiliili:

  • iloiloga lautele o le toto ma le urine,
  • suesuega o le toto,
  • coagulogram,
  • Faʻasologa o le pancreas,
  • Suʻega a le faʻalalōlōina mo mea faʻapitoa e faʻaaoga mo le biopsy (e tusa ai ma faʻamatalaga),
  • Suʻega o le maʻitaga (mo tamaitai o le tausaga fanau).

E le gata i lea, 12 itula aʻo leʻi faia le taʻavale, e tatau ona vaʻaia le ulaula.

Mo le tolu i le fa aso, e fautuaina e vavaeese le faʻaaogaina o le ava malosi, faʻapea foi ma le pipii i se meaai mama (ia le aofia ai le taumafataga o falai, mea vevela, gaʻo, ulaula, ma isi).

E le gata i lea, tolu aso aʻo lumanaʻi le pisapisaʻi, o meaʻai uma lava e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻaaogaina o le kesi ma le palasi e tatau ona aveese mai le taumafa (fualaʻau mata, legumes, oloa gaʻo susu, ma falaoa lanu enaʻena).

Afai e manaʻomia, tolu i le fa aso aʻo lumanaʻi le biopsy, o le tagata maʻi ua faatonuina vailaʻau e faʻaitiitia ai le totoina.

Pancreas biopsy - pe faapefea ona fai ma le tele o latou i le falemaʻi

I le taimi lava ao lei faia le taotoga, o le fomaʻi e faʻaaogaina le nofoaga o le biopsy faʻatasi ai ma vailaau faʻamaʻi pipisi ma taitaia le faʻafefiloi i le lotoifale. E tusa ai ma faʻamatalaga, e mafai ona faia se taualumaga o le biopsy pancreatic i lalo o faʻamaʻi lautele.

Afai e manaʻomia, e faʻatonuina Dicinon i le tagata maʻi e puipuia le tafe toto.

Ina ia faʻateleina le saʻo o le faʻagasologa ma faʻaititia le lamatiaga o aʻafiaga, o loʻo faʻaalia i lalo o le vaavaaiga o le faʻamalosi o ultrasound.

A maeʻa le siakiina o le biopsy ma le toomaga o le tiga, o le fomaʻi, i lalo o le vaavaaiga a se ultrasound (poʻo le CT), faʻapipiʻiina se sela faʻapitoa o le biopsy ma aveese le tino o le tumutumu pancreatic. A maeʻa lena, o le fufuluina faʻatasi ma vailaʻau faʻamaʻi poʻo vailaʻau e mafai ona faʻatinoina e ala i se nila o le biopsy.

O le faagasologa atoa e tusa ma le sefululima minute.

O se suʻega o le suʻega o le tino e lelei le faʻafefe ma e seasea afaina ai aʻafiaga. I se tulaga e le masani ai, o faʻafitauli ona o le faaleagaina o lapisi.

E tusa ai ma faʻamatalaga, ae le o se vailaʻau oona, e mafai ona faia mea nei:

  • Endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP). I lenei faiga, o se masini faʻapipiʻi faʻatasi ma se mea pueata (endoscope) faʻapipiʻiina i le gutu, i totonu o le inumaga laiti (i le pancreas). O le faʻatinoina o lenei faiga e mafai ai e oe ona ave ata o le okeni ma faʻatasi loa ona faia se biopsy,
  • faʻataʻitaʻiga o faʻamatalaga ultrasound. Faʻatasi ai ma lenei metotia, faʻapea foʻi ma le ERCP, ua tuʻuina atu i ai le gataʻaga i totonu o le pancreas. A maeʻa lena, o le nofoaga o le faʻamautuina o le paʻu e iloa e se masini ultrasound ma o se faʻataʻitaʻiga o le tino o le tino oona e aoina mai e se meaola o le biopsy.
  • laparoscopic suʻega. I le laparoscopic examinations, ua tuʻuina atu i ai se faʻamaʻiloga e ala i se laʻititi laʻititi i totonu o le puipui o le tino. I le taimi o le suʻesuʻega, e mafai e le fomaʻi ona suʻe le okeni ma iloilo le nofoaga ma le faʻaaogaina o le paʻu. A maeʻa, ona ave lea o le tino mo suʻesuʻega.

O suauʻu na aoina i le taimi o le biopsy o le pancreas ua tuʻuina atu i le fale suesue mo nisi faʻamatalaga o suʻesuʻega o suʻesuʻega faʻasolosolo ma suʻesuʻega.

Pancreas biopsy - taunuuga ma le ola pe a uma

E tusa ai ma faʻamatalaga, e mafai ona faʻafeiloaʻi le tagata gasegase i le tausiga o matua mo le 24-48 itula.

I le lumanaʻi, e tatau i le tagata gasegase ona tausisi i le taumafataga Nu 5p e tusa ai ma Pevzner. O le taumafataga o loʻo tausia mo le itiiti ifo i le masina, ae, i luga o le fautuaga a se gastroenterologist, o le meaʻai e faasolosolo malie lava.

Taumafa e tatau ona i ai i vaega vaevaega, i se mushy or grated form, lima i le ono taimi i le aso. Meaʻai e tatau ona mafanafana.

E le gata i lea, pe a uma le biopsy o le pancreas, Sandostatin (o le fualaau faasaina e poloka ai le gaosiga o enzymes pancreatic, fatuina o se malologa galue o le tino) ma mafai ona faatonuina Cerucal.

I totonu o ni nai aso talu ona faʻatuʻa, e fautuaina e matauina le afa o le moega. I totonu o le masina, e fautuaina e aloese mai le faʻamalositino, e tatau foi ona e musu e inu ava malosi.

O le a le mea e faʻaogaina ai le biopsy pancreatic?

O gaioiga i totonu e masani lava ona afaina i tumema ma le faalumaina. Afai e masalomia le oncology poʻo se maʻi mama, o le tagata maʻi e aʻafia e se afaina i totonu o le paʻu pe tuusao i taimi o taotoga.

O se meaola faʻapitoa ole pisipisia o se faʻataʻitaʻiga masani lea e faia i tagata gasegase ua maua i le tino poʻo le faʻamaʻi o le pancreatitis. E tatau pe afai o le faaputuputuina o vaivai poo le edema o le potu toe retryperitoneal e le faatagaina ai metotia o le ultrasound diagnosis or MRI o le gastrointestinal tract ia malamalama tonu pe o le a le mea e tupu i totonu o le okeni. E le gata i lea, afai e tatau ona faʻamaonia le kanesa poʻo le malamalama pe o le a le tulaga, o lenei metotia e faʻaaoga saʻo mo le siakiina o le tino o le tino.

O se vailaau oona e faʻamaonia mo le masalomia o le valea, masani ona faia i taimi o taotoga

Faiga Faʻavae Faʻasologa

Soo se maʻi o le paʻu, e tusa lava pe faʻapitoa ona faʻamalamalamaina e pei o se paʻu, e manaʻomia se faʻamaonia saʻo. Ina ia faia lenei mea, ia faia se meaola. O se metotia lenei mo le suʻeina o suʻavaʻaleʻa e ave mai se maʻi i le taimi o le taotoga poʻo le taotoga.

E taua tele le aveeseina o le tino mai le nofoaga e fai ma sui o le neoplasm i le pancreas. O le biopsy o le auala sili lea ona saʻo mo le fuafuaina o tumeʻa mama ma fesoasoani e iloa ai metastases. Na te maua le tikeri o le maʻi, le natura o oncology ma fuafua i le a le tulaga o le maʻi i le taimi nei.

O le biopsy pancreatic e 4 ituaiga o auala:

  1. At auala faʻapitoa vaega laiti o meaʻai ua galo i le taimi o se taotoga gasegase i totonu o le tino o le manava. O se auala taatele lenei, aemaise lava pe a manaʻomia se biopsy siʻusiʻu. O le faʻatonuga e faʻalavelave ma sili atu le matautia, ae pei o faʻamatalaga e mafai. O le tulaga lamatia o suʻesuʻega o se natura e le faʻaleagaina atonu e leʻo faʻaalia uma foliga o le neoplasm, ma mulimuli ane, e le mafai ona maua le tumo, ma ua uma ona faia le taotoga. E le gata i lea, e leai lava se mautinoa e le tali atu le tino o le neoplasm i le pupuʻu ma le pine o se fasipepa, amata ona ola i se fua faatatau vave.
  2. At laparoscopic metotia Biopsies e maua ai le avanoa e le gata e ave ai se faʻataʻitaʻiga faʻavae, ae ia suʻesuʻeina foi le afaina o le manava po o le paʻu lava ia. O lenei metotia e masani ona faʻaaogaina pe a manaʻomia se biopsy o le faʻaogaina o meaʻai. O loʻo faʻatinoina le faʻataʻitaʻiga i lalo o le faʻafitauli lautele. I totonu o le pancreatitis pulapula poʻo le chronic, o se laparoscopic diagnostic methodology e mafai ai ona e vaʻai i le avanoa o le retroperitoneal, e fuafua ai pe iai ni neoplasms poʻo ni faʻaopoopoga o vai.
  3. At auala faʻapitoa o se meaola faʻapipiʻi e faʻaaogaina e ala i le faʻaogaina o le sola. O lenei metotia o faʻataʻitaʻiga e mafai ai ona e manino le vaʻaia i le va o mea faʻapitoa faʻamaʻi ma le mama o neoplasms. Ae ui i lea, e le mafai ona faʻaaogaina le auala pupuʻu, talu ai e matua faigata lava ona oʻo i totonu o le tumo o le itiiti ifo i le 2 cm le tele. E ui lava e fesoasoani le faʻamalositino faʻamaʻi poʻo le meaʻai MRI i le fomaʻi, e leʻo taimi uma e mafai ai ona faʻaalia le faiga o le faia o se biopsy ma lana fesoasoani. E faʻasaina se biopsy transdermal pe a fai o le tagata gasegase na faia le taotoga o le abdominal, ae ui i lea, o ia o loʻo sili ona manaʻomia i isi tulaga. O lona taua e faamatalaina i le mea moni e faapea, o lea ituaiga biopsy o le pancreas e mafua ai le faaleagaina o le soifua maloloina ma faaitiitia ai le lamatiaga o faafitauli i le zero.
  4. At auala mulimuli ua tuʻuina atu se faʻamalosaga i totonu o le inumaga, o le tino o le paʻu e siakiina e ala i le duodenum. O se auala faapena e talafeagai pe afai o le neoplasm e laʻititi pe laʻititi pe loloto loloto i totonu o le paʻu.

Pometic biopsy mo se paʻu: faʻapefea ona faia le taualumaga?

A maeʻa ona maua e le tagata maʻi se ultrasound poʻo le MRI o le pancreas, e faʻaalia ai o loʻo i ai se faagasologa o le tumutumu e manaʻomia ona iloiloina, e tuʻuina atu e le fomai se faatonuga mo se biopsy. Aʻo leʻi fuafuaina e le fomaʻi le auala e ave ai le tino mo le suʻesuʻega o le talafaasolopito, e taua le pasi o le tagata maʻi:

  • suesuega lautele o le toto
  • faʻataʻitaʻiga
  • tui toto
  • platelet count analysis,
  • prothrombin index index.

E tatau i le fomaʻi ona i ai se ata atoa o le lagona o le maʻi, pe faʻapefea ona gaoioi lona tino i le faagasologa o le biopsy pancreatic, o a faʻafitauli ma mea lamatia e ono i ai. Afai ei ai se faʻafitauli i le faagasologa o le tui o le toto, ona faʻasaina lea o se biopsy, o le MRI abdomina ma le faʻatusatusaga o loʻo faʻatulagaina.

Mo le tagata maʻi, o le taualumaga e faigofie tele pei ona mafai, o se fasi mea e aveesea mai ia te ia, ma ua tuʻuina atu mo suesuega suʻesuʻe. O le pueina e tupu i se pulu, i le pito i tua o loʻo i ai se nila, o nisi taimi e manifinifi, ma o nisi taimi e mafiafia. O le auala e ave ai mea mai le neoplasm pancreatic ma lenei metotia e talitutusa ma se seti o mea i totonu o se tui. O se fasi mea e faʻapipiʻi ma le totoa i totonu o le nila ma mai i totonu o le fagu. O le koneteina faʻatasi ma le meafaitino ua lafoina i le fale suesue mo suʻesuʻega. O i ai, faatasi ai ma le fesoasoani a meafaigaluega faapitoa, ua vavaeʻesea ai siama o meaola maloloina ma faʻamaʻi pipisi, o le natura o le neoplasm ma lona natura ua fuafuaina.

Toe faʻaleleia taimi

E manaʻomia e le tagata maʻi ona iloa e le gata i le auala e faia ai se biopsy, ae faʻapea foʻi le toe faʻaleleia o le tino i le maeʻa ai o se faʻalavelave faʻapitoa.E tusa lava po o le a le mea e tupu, o le siama e faʻamaonia pe faʻamaonia, pe a uma le suʻesuʻega, e manaʻomia se taimi e toe faʻaleleia ai.

A maeʻa le biopsy o le pancreas e ala i le faʻaaogaina o tui, o loʻo nofo pea le tagata i le falemaʻi. I totonu o le falemaʻi, pe a manaʻomia, ua tuʻuina atu ia te ia le togafitiga malosi e faʻamautu ai lona tulaga lautele, ma ua oʻo i le aso lava lea e mafai ai e le tagata gasegase masani ona tu i ona vae. Ma, mo ni nai aso, o fomaʻi e matauina le tagata maʻi, ia mautinoa o faagasolo uma tino i le masani masani. Alu i le fale mo 3-4 aso, pe afai o mea uma e masani ai e masani ma e tusa ai ma le biopsy e leai se manaʻoga faanatinati e faʻaaoga le tumutumu i luga o le paʻu. Faʻatasi ma le pancreatitis, togafitiga ma le faʻataʻitaʻiina aʻo leʻi oʻo i lalo le laʻasaga laʻititi.

I le aoina mai o meafaitino mo le suʻesuʻeina o talaʻaga faʻaaogaina le metotia o le punipuni o le faʻala, o lona uiga o le maʻi o loʻo i lalo o le vaavaaiga faafomai mo le itiiti ifo i le 4 itula. Afai o le taimi lenei e leai se suiga i le soifua maloloina, ona toe foʻi mai lea o le tagata maʻi i le fale.

Po o le a lava le auala e ave ai e fomaʻi mea mo le biopsy o le pancreas, e taua le manatuaina e taua tele mo le tagata gasegase e faʻamalo mo ni nai aso:

  • mai faamalositino
  • galue malosi ma galuega faaletino,
  • inu ava malosi
  • gaoioiga tele tele,
  • aveina se taavale
  • ulaula
  • 'ai meaʻai, vevela, falai.

E mafai ona ave se vailaau faʻasolosolo ma se laparoscope i le taimi o le suʻega o le gastrointestinal tract

Soo se mea e fai i le pancreas e matua afaina i le mea moni e faapea o faafitauli e mafai ona tupu:

  • maualuga le vevela
  • vaivaiga i le tino
  • totoga lea na tatalaina
  • oso i le toto maualuga,
  • tagi
  • vavao.

Afai e maua se tasi o faʻamaumauga, o le a le mafai ona e tuua le fomaʻi, e aoga le tumau i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi, aua o tino taitasi e tali ese mai i se vailaʻau. O nisi taimi i le nofoaga o punctures poʻo mea o flandulas e mafai ona fai, ma oʻo ai i tumutumu, tumutumu, suppurations.

Lagolagosua mea e saunia

E taua le sauniuni mo le faʻaaogaina o meaola o le biopsy. O le togafitiga e faia i luga o se manava gaogao, e faasaina le inu i vai, e aofia ai vai. Afai ole tagata maʻi e leai sona pancreatitis, faʻafitauli i le pancreas i totonu o se laʻasaga laititi, ona e le tatau ona e pipii atu i se meaai faapitoa i le taimi muamua. O le tapulaʻa mo le 2 aso o le a avea ma meainu malosi, oloa tau tapaa, meaʻai gaʻo ma meaʻai. Afai e manaʻomia e le tagata maʻi sauniuniga faʻapitoa, ona mafai loa lea ona fesoasoani i se fomaʻi i lenei mea, aemaise lava mataupu faigata, ua fautuaina i latou e suʻe fualaau oona po o vailaʻau. O le faʻamamaina o le manava e pei ona le i muaʻi faʻasolosolo poʻo le faʻasolosologa e le manaʻomia.

Pancreatic Biopsy Types

O fomaʻi e faʻatinoina le faʻataʻitaʻiga ma isi mea faigaluega ma metotia, o nisi taimi e saʻo i le taimi o gaioiga i le vevela.

  • maualuga o le nila biopsy
  • afaina o le nila lelei po o se mea e vaʻaia,
  • laparoscopic
  • faʻamalosi
  • faʻaiʻuga.

O se vaimalini o le nila vavalalata o le okeni e mafai ai ona maua se faʻataʻitaʻiga tele o meaola mo suʻesuʻega i se taimi. O le togi o le nila na faʻaaoga i lenei tulaga e 1 millimita.

O se vailaʻau o le suauu e maua mai i le sola o loʻo taʻua foi o se asini vavae. O lenei ituaiga o taualumaga e faia i le tele o taimi. I lenei tulaga, e faʻaaogaina e le fomaʻi se meafaigaluega faafomai i le tulaga o se fana faapitoa, i le pito i tua o le mea o loʻo i ai se paso e pei o se naifi. A paʻu se ki, e vavae ese e le lau le tino. E mafai foi ona faʻaaogaina se manulele uumi, manifinifi ma se tui. O se elemene faʻatulafonoina o le biopsy faʻapitoa o se faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega faʻatalanoaga poʻo se scanner ultrasound, lea e mataitu ai le faagasologa.

Laparoscopic suʻega e talafeagai mo le mauaina o se faʻataʻitaʻiga o se nofoaga totoga patino. I lenei tulaga, o le fomaʻi, e na o sina mea itiiti, e maua ai le avanoa e suʻesuʻe ai le manava o le manava mo le i ai o metastases. Afai o le tagata maʻi e maua i le tino pancreatite, o le laparoscopic biopsy e mafai ai ona iloilo le faʻaogaina o le inflammatory infiltrate.

O se vailaau faʻamalosi pipisi e faia tonu i taimi o taotoga. O le fomaʻi, maua le avanoa i le paʻu o le inumaga ona o se togafitiga faʻapitoa, filifili se suʻega o le biopsy mo le suʻega.

Aʻo le ituaiga o siama, i lenei tulaga, e oʻo atu le fomaʻi i le pancreas e ala i le duodenum, e faʻaaoga ai se faʻailoga ma se nila faʻapitoa i foliga o se paso i le pito i luga. O le mea lea, e mafai ona ave ni mea mai le ulu o le gland mo le suʻega.

I le a le tulaga o se taualumaga ua faatonuina pe a le mafai

E pei lava o isi ituaiga o siama, o le biopsy ei ai se lisi patino o faailoga. E masani lava, e mafai ona faʻatinoina e pei lava ona faʻamatalaina e le fomaʻi, pe afai ei ai se manaʻoga manaʻomia mo lenei mea. O le mea lea, o le biopsy o le pancreas o loʻo faia i mataupu pe afai:

  • e masalomia le tagata gasegase i le i ai o le totoga o le okeni gaʻo,
  • o isi metotia o faʻataʻitaʻiga na faʻaalia ai le i ai o neoplasms i totonu o fusi o le gland, o lona natura e tatau ona faʻatuina,
  • o auala e le faʻaleagaina o le suʻega e le mafai ai ona maua le faʻamatalaga atoatoa e manaʻomia mo togafitiga ma togafitiga,
  • o le tagata gasegase e maua i le maʻi poʻo le chronic pancreatitis,
  • o loʻo i ai se manaʻoga e faʻavae le mamafa o le liona a le tagata maʻi i le kanesa.

E faapena foi, o se faiga o le biopsy o loʻo aiaia ai foi mo le faʻasaina. E le mafai ona faia se vailaʻau mata pe afai:

  • o le tagata gasegase e tuʻuina atu se faʻailoga tusitusia o le biopsy,
  • o le tagata gasegase ua i ai le solia o le toto toto meatotino,
  • o le mataupu i se tulaga ogaoga, mo se faʻataʻitaʻiga, fesoʻotaʻi atu i masini e lagolago ai ola,
  • E iai ni auala e le mafai ona osofaia ai auala e mafai ona maua ai faʻamatalaga tutusa i le lava voluma e pei o se biopsy.

Mo fafine maitaga, o lenei ituaiga o gasegase faʻapitoa e le o faʻamatalaina, ona o le lamatiaga o le tamaititi e leʻi fanau mai. O tausaga o tamaiti i nisi tulaga e mafai foi ona avea ma se faʻalavelave i se biopsy o le pancreas.

Tulafono mo le sauniuni mo le suʻega

O le mea sili e manaomia ai le aoga o le siakiina o le faalagolago lea i le tatau ona faia lelei i luga o se manava gaogao. 24 itula ao leʻi amataina le faʻataʻitaʻiga, ua faʻasaina le inisiua e inu ava malosi, mo le 12 itula e le mafai ona e ulaula.

I le aso ao lumanaʻi le pipiʻi, e fautuaina ai se taumafataga mama, e aunoa ma le gaʻo, meaʻai vevela ma falai. I le afiafi, e mafai ona faʻatagaina se taumafataga o le afiafi, ae le sili atu i le 8-10 itula ao leʻi oʻo i le biopsy. I le taimi lava e tasi, e le mafai ona e inuina soo se vai.

O le suʻesuʻega lava ia, e tusa lava po o le a le auala e faʻatino ai, e mafai ona matua tiga, e pei ona lapatai mai le fomaʻi i le maʻi muamua. E masani ona faʻaaogaina le biopsy i le faʻaaogaina o le faʻamaʻi faʻaleagaina poʻo le faʻamaʻi lautele. I lenei tulaga, o le fomaʻi i le taimi muamua e faamanino le leai o se allergy i mea faʻafefete, pe a manaʻomia, taʻitaʻiina o ia i suʻega o le allergy.

O tamaitai ile uluaʻi tolu masina o le maʻitaga e mautinoa lava latou te logoina le fomaʻi e uiga i le tulaga faapitoa.

E faapefea ona eseese ituaiga o taualumaga

E naʻo le faʻalapotopotoga ole fomaʻi e maua ai le biopsy, i lalo o le vaavaaiga o se ultrasound poʻo se sikolasipi faʻatulagaina. I nisi tulaga, o le tagata gasegase e mafai ona iloa i se falemaʻi i le falemaʻi.

O le fomai tipitipi, tausisoifua ma le tagata suʻesuʻe e manaʻomia le tausisia o tulafono faʻapitoa i le faagasologa o le aoina o mea mo suʻesuʻega.

O se meaola faʻapipiʻi vaʻaia o le mea sili lea ona saogalemu ma sili ona leaga mo le mataupu. E mafai e le fomaʻi ona faʻaaogā se manoa uumi manifinifi poʻo se pu faapitoa. Ona o le tiga o le gaioiga, e tele lava ina ofoina atu le maʻi i le lotoifale.

A uma le gasegase ua gaoioi, i lalo o le vaavaaiga a se masini ultrasound poo se mea na tusia i totonu, o le fomai e faapipiiina se nila i totonu o le okeni e ala i le puipui o le abdomina tua. O se taunuuga o le pamuina o le ea mai le pusa o le nila, o meaola olaola e ulufale i totonu. O le biopsy gun e galue i se auala talitutusa. Afai o le nofoaga ua afaina e itiiti ifo i le lua senetimita i le tele, pe afai foi e faia e le tagata maʻi se taotoga poo se laparoscopy o le tino o le manava, o le taitaia o se pusa penisini e leai se aoga.

O se pusa o le nilala tele e faia i se auala talitutusa - o le gasegase o loʻo faʻapipiʻiina foi i le tagata maʻi, ma le fomaʻi, e faʻaaogaina se nilala lautele (1 mm), e faʻaaogaina se mea e suʻe ai.

Laparoscopy ua manatu o le auala pito i sili ona manuia e faatino ai suʻega o biopsy. I lenei tulaga, o le faʻaleagaina ma le faʻalavelave faʻafuaseʻi ua tuʻufaʻatasia ma le maualuga o faamatalaga. I le faʻaopoopoga i le pancreas, i le taimi o le laparoscopy, e mafai e le fomaʻi ona suʻe le vaega atoa o le manava, iloilo le tulaga o okeni o loʻo i ai iina, ma iloa ai mea e faʻaleagaina ma foo o le necrosis. O le tagata maʻi e tuʻuina i totonu o se tulaga o le moega o fualaau, pe a uma ona tuʻuina atu le carbon dioxide i le vaega o le manava. O se fomaʻi e faia ni mea se lua pe sili atu foʻi e faʻaaogaina ai mea faʻapitoa, e pei o le laparoscope poʻo le nila o le biopsy, i totonu o le lua.

O le biopsy endoscopic e tele lava ina talafeagai mo mataupu pe a oʻo mai ni neoplasms o le tamaititi laʻitiiti i totonu o le loloto o meaʻoʻo o le ulu o le okeni. O le mataupu, e ala i le oral mouth and esophagus, ua tuʻuina atu i ai i le manava o le manava se gataʻaga. Mai le manava, o le masini e ulufale atu i le duodenum, mai se mea e mafai ai e se pusa faapitoa ona puʻeina mai mai le ulu o le gland. Talu ai ona o le itiiti o le faʻaogaina o lenei auala, e seasea faʻaaogaina.

O suʻesuʻega faʻapitoa e faia tuusao i le taimi o le taotoga abdominal abdominal. O le metotia ua manatu e sili ona faʻamaonia, ae o le sili ona lamatia ma faʻaleagaina mo le maʻi. O mea uma e manaʻomia mo gaioiga o le manava e oʻo i ai. O le tagata gasegase e masani ona faʻamaʻapeʻa pe a vaʻaia e le fomai tipitipi le puipui o lona pulou, ona maua saʻo ai lea i le okeni. E mafai ona faia le biopsy i le tele o auala. O le mea lea, o se pipiʻi tuusao e mafai ona naʻo le i ai o ni maualuga o le tino o loʻo i totonu o le pito i luga poʻo le pito i lalo ifo o le gland. E faʻatinoina e ala i se faʻavae, poʻo le faʻaaogaina o nila faʻapitoa ma pistols. O le auala transduodenal e faia e ala i le duodenum, tapunia pe tatalaina, e faʻaaoga ai nila ma se faʻamaʻaloga. E mafai foi ona faia le faʻataʻitaʻiga ma se nila manifinifi ma se syringe 10 mililita, lea e aofia ai le 3-4 mita le umi o le ea. Ua afaina le tumo ma ua aveesea mai ai.

Vaega o le gaosiga o mea fagota

A uma ona ave e le fomai tipitipi le mea na afaina, e tatau ona auina atu i le fale suesue mo suʻesuʻega. Tusa e tuʻuina atu i ni faʻamalosi faapitoa. Faʻamatalaga, aʻo leʻi amataina le suʻesuʻega o le biomaterial, faʻagasolo ma saunia mo suʻesuʻega.

O vailaau ua filifilia e tuʻuina atu i togafitiga faʻapitoa poʻo le faʻamaisaina, mulimuli ane ona tipiina lea i ni fasi ie manifinifi - fasi pepa, e faʻaaoga ai se naifi mumu. O vaega na maua ua tuʻuina i luga o tioata faʻasaʻo faʻasalalau faʻamau, ma faʻapipiʻiina.

O mea e saunia i lenei auala e suʻeina i lalo o se moli ata malamalama. I le faʻaaogaina o mea e sili ona maualuga, e mafai e le fomaʻi ona fuafua le natura o togafitiga na aʻafia ai le okeni, lona malosi, ma e oʻo lava i le faʻataʻitaʻiina o lona atinaʻe.

Afai e le lava le suʻega o le microscopic e fai ai se siama ma fuafua se tumutumu vevela, o le a suʻesuʻeina le suʻesuʻeina o suʻesuʻega o le immuno-histological o le tino. Mo lenei mea, o vaega o loʻo faʻaalia i vailaau eseese o antitumor. O foliga vaaia i se tasi o sauniuniga o maʻalaʻau lanu samasama, e mafai ona iloagofie i se microscope, o loʻo taʻu mai ai o le tumutumu o loʻo i ai tonu le natura e aʻafia ai le serum i se vaega faapitoa.

O le microscopy eletise e tupu i le faateleina o sosoʻo o le tino e oo atu i le 100,000 taimi, ma e faʻatagaina oe e suʻeina le setete o le toto o pancreatic cellular organs.

Faʻafitauli ma le toe faʻaleleia pe a uma le faʻatinoga

O le sili ona lamatia i le tulaga o taunuuga e mafai ona tupu, o se vailaʻau faʻapipiʻi pipisi. A maeʻa le taotoga o le tino, o le tagata gasegase o loʻo i totonu o le potu maʻi tigaina, lea e faasolosolo lava ona masani lona tulaga. Ina ua mavae sina taimi, na siitia atu o ia i le taotoga. I totonu o le 5-25 aso i le maea ai o taotoga, o le mataupu e i totonu o se falemaʻi.

A maeʻa le suʻega ma se nila manifinifi, o le tagata maʻi e tumau i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi mo le tele o itula. Afai o le taimi lenei e lagona ai e ia le masani, o le a faatagaina o ia e alu i le fale, sili atu i lalo o le vaavaaiga a se tasi e vavalalata ia te ia.

O le taimi e toe faʻaleleia ai pe a uma ona maua le suʻesuʻega e tatau ona faia e aunoa ma le ulaula ma inu ava malosi. I le taimi lava e uma ai le faʻatinoga, e le fautuaina e tietie pe faʻatautaia nisi auala faigata.

Mai le 3 i le 30 aso (faʻalagolago i le ituaiga o siama na faia), e faʻasaina le maʻi mai le gaioiga faaletino.

O faʻalavelave pe a uma le taotoga o tuusaunoaga nai lo le tulafono. Afai e le lelei le faʻatinoina o le faʻalavelave, o le gasegase, peritonitis, tau ma alalaupu sese e mafai ona tupu.

O se vailaʻau faʻasaina o se faʻalavelave lavelave faʻapitoa mo le suʻesuʻeina o le tulaga o se okeni. I le tulaga o le maʻi o loʻo i ai tumutumu tumama, ma isi metotia suʻesuʻe uma e le mafai ai ona iloa pe faʻaleagaina pe faʻapitoa i le natura, o se meaola faʻanatura e mulimuli mai i suʻesuʻega o suʻesuʻega o suʻesuʻega ma suʻesuʻega ole microscopic e mafai ona maua ai e le fomaʻi faamatalaga talafeagai. I le avea ai o se metotia mo le mauaina o le kanesa o le pancreatic, o se biopsy, i le taimi nei, lea e maua ai iuga sili ona saʻo i le 85-95% o mataupu.

Faʻaiʻuga pe a uma le RV Biopsy

O le tele o taimi, e lelei le toleniina o le suauʻu o le tino o le pancreas. I le noatia ma le fai fuafua i tulafono uma o tapenapenaga ma toe faʻaleleia, o faʻafitauli e seasea tulai mai.

O le tele o taimi, o faʻafitauli pe a uma le biopsy o le pancreas e mafai ona tupu:

  • fabrible symptoms
  • vaivaiga
  • tiga o le tino
  • taoto ma vili
  • tagi
  • vavao.

Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli, e tatau ona faia se taualumaga o le biopsy pancreatic e na o tomai faapitoa, i lalo o le vaavaaiga a ultrasound, CT, ma isi.

Saunia mo TIAB

  • Lapataʻi lau fomaʻi e uiga i soʻo se allergies i vailaau, o nisi faʻamaʻi ma tulaga o le tino, e pei o le maʻitaga, maʻi lemoni ma fatu fatu, ma le gasegase tele. Atonu e manaʻomia lou suʻeina o suʻega.
  • Afai o loʻo e inuina ni vailaʻau, taʻu vave lau fomaʻi. E mafai ona fautuaina oe mo sina taimi e te musu e ave nisi.
  • O le faʻataʻitaʻiga e faʻatinoina i luga o se manava gaogao, aʻo leʻi faia le suʻesuʻega e le mafai ona e inu vai.
  • O le aso ao lumanaʻi le pipiʻi, e tatau ona e fiu ulaula ma inuina le ava malosi.
  • Afai e te fefe tele i le lumanaʻi o le a oʻo mai, taʻu i le fomaʻi e uiga i ai, atonu e tuʻuina atu ia te oe se inisiua o se toʻafilemu.

Metotia o le faataunuuina o le taualumaga

O lenei ituaiga o biopsy o le tino o meaʻai ua faʻaaogaina e faʻamaonia ai pancreatitis o le biopsy chronic, oncology. Vaʻaia faʻamatalaga o le faʻamaʻi o lenei totoga i totonu o loʻo faʻaalia ai le biopsy i luma. E faʻavae i luga o taunuʻuga o suʻesuʻega, o se faaiuga e maua i luga o le faufautua o le aveesea o le pancreas.

Ina ia faia se taotoga o le pancreatic ma e itiiti se lamatiaga i le setete o le soifua maloloina, e tatau ona faia le suesuega i mataupu nei:

  • le lava le faʻamatalaga i auala e le faʻafefe,
  • se manaoga faanatinati e suesue faailoga mo suiga i le fausaga o le cell. E taua tele lenei mea pe a tupu aʻe le paʻu,
  • fausiaina o foci o togafitiga.

O faʻamatalaga e puipuia ai le biopsy o le pancreas e aofia ai:

  • le atoatoa le teena o le tagata maʻi e faia ni suʻesuʻega o le pancreatic,
  • gasegase toto
  • metotia mo le faʻatinoina o auala e le faʻaleagaina ai faʻataʻitaʻiga e maua ai faʻamatalaga atoatoa ma faʻamaonia e uiga i le setete o le pancreas,
  • e le mafai ona faʻaaogaina le pancreas mo nisi ituaiga meafaifaʻatese ona o foliga mai o faʻatulagaga.

O faʻamatalaga mo le biopsy o ni tiga matuia i le tuputupu aʻe o le epigastrium, saʻo le hypochondrium, e mafai ona latou tuʻuina i tua. Paʻu syndrome e fesoʻotaʻi ma le faʻalavelaveina o ogaumu o le nerve, o le paluina o le ala, alalaupapa ole ala, phenomena peritoneal e mafua mai i le faʻavaveina o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino i le pancreas.

Aʻo faʻateleina le tiga, o le jaundice foi e pipii i faailoga, ua avea ma tasi o faailo autu o le oncology, ae toetoe lava o lenei faailoga e sili atu nai lo le paʻu o le mamafa ma le mea e tupu i le mafaufau.

E faʻafefea ona faʻaaogaina se vaega o le biopsy pancreas? E faʻavae i luga o le metotia o suʻesuʻega, o se aganuʻu le iloa o auala e fa mo le aoina o meaola faʻapitoa: mea faʻapitoa, laparoscopic, percutaneous, endoscopic.

Pe a faʻaaogā mea i le taimi o le taotoga faʻapipiʻi i luga o le pancreas, latou te talanoa e uiga i le biopsy faʻatautaia. O lenei suʻesuʻega e filifilia pe afai ei ai se faʻamaoniga e ave ai se faʻataʻitaʻiga mai le siʻusiʻu poʻo le tino o le okeni. O le faʻatulagaga ua iloiloina:

  • faigata
  • faʻaleagaina
  • e matua lamatia.

O vailaau tipitipi latou te faʻaaogaina le auala laparoscopic e aoina mai ai biomaterial mai se vaega faapitoa o le pancreas ma suesue le puʻu manava mo masini.

O le suʻesuʻega e talafeagai mo le kanesa, mo le suʻesuʻeina o le maualuga o le neoplasms o loʻo i tua o le peritoneum i le tino pancreatitis, foci o le fatcreatic necrosis (pe a maliu le meaola palacreatic).

O le puncture o le pancreas e ala i le auala auala e taʻua i le isi itu o le taloina o le nila vavae, o le:

  1. e saʻo lelei pe a mafai ai
  2. e faʻatagaina ai oe e vaʻaia le pancreatitis mai le faʻaogaina o le oncology,
  3. Pancreas puncture ua faia i lalo o le puleaina o ultrasound.

E le faʻaaogaina le metotia pe a fai e itiiti ifo i le lua senetimita le maualuga o le paʻu, talu ai e matua faigata lava ona ulu i ai. E le gata i lea, e le fautuaina le togafitiga o paʻu i luma ole taotoga o le taotoga (taotoga o le tino). O le ata i lalo o le vaavaaiga a le CT ma le ultrasound o se faʻamatalaga sili atu lea o le faʻatinoga.

O le auala transdermal e mafai ona faʻaalia ai le oncology i le tusa ma le 70-95% o mataupu, ma atonu e ono tupu i le taimi o le togafitia:

  • faʻaaogaina o metastasis,
  • afaina o le manava,
  • isi faʻafitauli.

Pe a oʻo i se vailaʻau faʻasolosolo po o se isi neoplasm e laʻititi pe loloto i totonu o le pancreas, o loʻo i ai faʻamatalaga mo se biopsy endoscopic; o le isi igoa mo le faʻatinoga o le biopsy. E aʻafia ai le faʻaofiina o se masini faapitoa ma se mea pueata i le ulu o le pancreas e ala i le duodenum.

E sili atu ma sili atu i le taimi nei talu ai nei, ua filifilia e fomaʻi se vailaau vaʻaia o le asini, mo lana amio, o se paʻu o le paʻu e pipisi i se pusa biopsy, ma o se naifi laiti o loʻo i le pito o le gaʻo.

O le suʻesuʻega e masani lava ona faia i luga o se faʻataʻitaʻiga (sei vagana ai le biopsy interaoperative faʻatasi ma le taotoga).

Faʻatasi ai ma se pulu vailaʻau biopsy, faʻaaogaina ai le faʻamaʻi faʻaleagaina, faʻatasi ai ma le iniseti ma le laparoscopic anesthesia.

O le umi o le suʻesuʻega e mai le 10 minute i le 1 itula, e faʻatatau i le metotia.

Faailoga ma le faʻailogaina mo filifiliga filifilia

O le suʻesuʻega e tatau ona faia i mataupu nei:

  • le lava le faʻamatalaga o faʻamatalaga o faʻataʻitaʻiga e le faʻaleagaina,
  • le manaʻomia mo le fesuiaiga o suiga e tutupu i le telefoni, lea e sili ona taua i mataupu o masalomia o faʻamaʻi pipisi,
  • le manaʻoga e faʻasalalau faʻasalalau pe faʻaleagaina le faʻaleagaina o le mafaufau.

Contraindications mo le taualumaga:

  • teena o le tagata maʻi e faia se suʻesuʻega o le pancreas,
  • ogaoga o le toto,
  • o le i ai o faʻalavelave i le faʻaofiina o le meafaigaluega (neoplasms),
  • e mafai ona faʻataʻitaʻiina ni metotia e le faʻaleagaina e le maualalo i biopsies i faʻamatalaga faʻamatalaga.

  • le mafai ona fuafua le cytology o meaola ma maua uma faamatalaga tatau e uiga i le tikeri, malosi o le maʻi,
  • o togafitiga e mafai ona amanaʻia i le amataga o lona atinaʻe ma le tele o faʻafitauli faigata e mafai ona puipuia,
  • o se vailaʻau e mafai ai e oe ona fuafua le aofai o taotoga o loʻo oʻo mai i tagata gasegase e maua i le kanesa.

O le galuega autū o le faʻataʻitaʻiga o le faʻamalamalamaina lea o le natura ma le natura o le faʻaleagaina o le faiga o loʻo maua i totonu o se tagata i totonu o le tino i lalo ole suʻesuʻega. Afai e manaʻomia, e mafai ona faaopoopoina le metotia i isi metotia faʻataʻitaʻiga, e aofia ai le x-ray, faʻavasegaina faʻamalosi, faʻamaʻi.

Vitio mai le tagata tomai faapitoa:

Laʻau o le Biopsy

E mafai ona faia se vaomatua i le taimi o le taotoga pe faia foi o se ituaiga tutoatasi o suesuega. O le faʻataʻitaʻiga e aofia ai le faʻaaogaina o ni nila faʻapitoa e eseese o latou tuaoi.

O se scanner ultrasound, CT scan (faʻaaogaina o le suʻesuʻega) e faʻaaogaina e faʻatino ai, pe faʻaaogaina le auala laparoscopic.

Metotia o suʻesuʻega faʻamatalaga:

  1. Talafaasolopito. O lenei metotia e aofia ai le faia o se suʻesuʻega microscopic o se vaega o mea. E tuʻuina i luma o le suʻesuʻega i se fofo faʻapitoa, ona i ai lea i parafesa ma ua pisia. O lenei togafitiga e mafai ai e oe ona iloa le eseesega i le va o vaega o sela ma faia le faaiuga sao. E maua e le tagata maʻi le taunuʻuga ile lima pe a maeʻa le 4 i le 14 aso. I nisi tulaga, pe a tatau ona vave fuafuaina le ituaiga o neoplasm, e faia faʻamalosi le auʻiliʻili, o le mea lea e tuʻuina atu se faaiuga pe a uma le 40 minute.
  2. Cytology. O le metotia e faʻavae i luga o suʻesuʻega o sifi. E faʻaaogaina i mataupu e le mafai ona maua ni fasi mea. Cytology e mafai ai e oe ona iloilo le natura o le faʻaalia o aʻoga ma iloa ai se maʻi mama mai se faʻamaufaʻailoga. E ui i le faigofie ma le saoasaoa o le mauaina o le taunuuga, o lenei metotia e itiiti ifo i le talafaasolopito i le faatuatuaina.

Ituaiga ituaiga filifiliga filifilia:

  • penisini vavalalata pipi,
  • laparoscopic metotia
  • auala faʻapipiʻi
  • faʻalavelave faʻamalosi.

O metotia uma o loʻo i luga e aofia ai se seti o fua e puipuia ai le faʻavaveina o meaola faʻamaʻi i totonu o le manua.

Taumafai o le nila

O le pancreatic puncture e saogalemu ma e le afaina ona o le faʻaaogaina o se pulu poʻo le sisiua ua fuafuaina mo lenei faʻamoemoe.

I lona pito, o loʻo i ai se naifi faapitoa e mafai ona vave faʻapala le tino i le taimi o le fana ma puʻeina le vaega o le toto o le okeni.

E maua e le tagata gasegase le faʻaleagaina i le lotoifale ao lei oʻo i le biopsy e faʻaitiitia ai le tiga.

Ma, i lalo o le puleaina o le ultrasound televise poʻo le faʻaaogaina o se mea faigaluega CT, o le a faʻapipiʻiina se nila i totonu o le puipui o le peritoneum i totonu o le mea faʻapipiʻi e maua ai se meaola o le biopsy i totonu o le nila.

Afai e faʻaaogaina se pu faapitoa, ona faʻatumu lea o le lumena o le nila i se koluma o sela i le taimi o le faʻafouina o le masini.

E le aoga se vailaʻau o le nila lelei e tatau ona faia i mataupu e faʻatulaga ai le tagata maʻi:

  • laparoscopy, e aofia ai i totonu o pupuni o le paitoneal wall,
  • laparotomy faia e ala i le tufatufaina o tisipati o le peritoneal.

O lenei metotia e le faʻaaogaina pe afai o le tele o le mea ua afaina e le sili atu i le 2 cm. E mafua ona o le faigata o le ulu atu i le vaega o loʻo suʻesuʻeina.

Laparoscopic

O lenei metotia o le biopsy ua manatu lelei ma saogalemu. E faaitiitia ai le lamatiaga o le gasegase, ma mafai ai foi ona suʻeina ata o le paʻu ma okeni o loʻo i totonu o le peritoneum ina ia iloa ai fofo faaopoopo o le necrosis, faʻaalia foliga o le gasegase ma le faʻaogaina o faʻailoga.

Faatasi ai ma le fesoasoani a le laparoscopy, o meafaitino ua fuafua e suʻesuʻeina e mafai ona ave mai se nofoaga faapitoa. E le o auala uma e maua ai lenei avanoa, o lea e taua tele ai i le fuafuaga faʻataʻitaʻi.

Laparoscopy e leai se afaina, e pei ona faia i lalo o faʻamaʻi lautele. I le faagasologa o lona faʻatinoga, o le laparoscope ma meafaigaluega talafeagai mo le gasegase vavave ma le biopsy ua faʻafeiloaʻiina i totonu o le manava o le manava e ala i vaʻaia faapitoa o puipui.

Faʻaliliu

O lenei ituaiga puncture ave e faʻaaogaina e suʻesuʻe ai faʻavae laiti laiti o loʻo i totonu o le loloto o le okeni.

O le biopsy e faʻatinoina e ala i le endoscope ua tuʻuina atu i le oropharynx, lea e mafai ai e oe ona puʻeina mea mai le ulu o le ulu. E le mafai ona faʻaaogāina le faʻataʻitaʻiga e suʻesuʻe ai liona o loʻo i isi vaega o le tino.

Fesoʻotaʻiga

O le faʻaaogaina o lenei auala e aofia ai le aoina o meafaitino pe a uma le laparotomy. I le tele o tulaga, e faia i le taimi o se fuafuaga faʻatulagaina, ae o nisi taimi e mafai ona avea ma faʻaosooso tutoʻatasi.

O se vailaʻau faʻapipiʻi vaʻaia ua manatu i ai o se faʻalavelave lavelave, ae sili atu le faʻamaonia. I le taimi o lona faʻatinoga, o isi itū o loʻo i totonu o le manava o le manava e suʻesuʻeina. O loʻo faia i lalo o le faʻamaʻiina ma o loʻo faʻatasi ma le vaʻaia o puipui o le paʻu.

O faʻafitauli sili o le biopsy o le faateleina lea o le aʻafiaga o le vevesi, o le manaʻomia mo le falemaʻi tumau, o se vaitaimi umi o le toe faʻaleleia ma se tau maualuga.

O faʻafitauli faigata

Ina ia puipuia aʻafiaga le lelei, e tatau i le tagata maʻi ona aloese mai le faʻamalositino, lafoaʻi masani leaga, ma le faʻasolosolo foi se taavale pe a uma le faʻamalosi.

  • gasegase lea e mafai ona tutupu ona o le faaleagaina o lapisi i le taimi o le taualumaga,
  • le fausia o se uila po o le fistula i totonu o se okeni,
  • le atinaʻeina o peritonitis.

O le meaola o le biopsy ua manatu nei o se togafiti masani, o faʻalavelave faʻafuaseʻi ona e seasea ona tupu.

Auala e sauni ai, toe faʻaleleia

E faʻapefea ona faia se vailaʻau o le pancreas? Latou te amataina i sauniuniga mo le faʻamalosiina, o meaʻai e mafai ona faʻaosofia ai le faʻateleina o le suauu e tatau ona faʻaesea mai le taumafataga mo ni nai aso.

O le susu susu, fualaʻau mata, legumes ma le falaoa o le falaoa ua aveese mai le lisi.

O le suʻesuʻega e faia faʻatasi ma le mauaina o taunuʻuga o suʻega suʻega, e aofia ai: faʻataʻitaʻiga lautele o suʻesuʻega, faʻataʻitaʻiga mo le suka, suʻeina o toto, filifiliga o platelets toto, taimi o le toto, coagulation, index prothrombin. ma tuʻuina atu seia toe faʻaleleia.

E tatau foi ona sauniuni mo le faʻamalosia o le amio, mo le toʻatele o tagata gasegase, o le lagolago faigofie o isi, aiga ma aiga e matua talafeagai lava. O le mea moni, o le biopsy, o le mea moni, o le togafitiga faʻapitoa tau taotoga, e le o tagata uma ua oʻo i ai ma iloa le auala e amio ai.

O le manava o le vaega aupito sili lea ona puipuia o le tino o le tagata, e lagona e le tagata maʻi le maualuga o le le mautonu i le taimi o le faʻatali mo se tui. Mo lenei mafuaʻaga, e le mafai e nisi tagata gasegase ona faia e aunoa ma le faʻauluina, lea e aʻafia ai le:

O ia tupe o le a faʻaitiitia ai le tiga, e mafai ona fesoasoani e foia le atuatuvale ma le fefe i le faʻatinoga.

Afai e faia se biopsy i le taimi o le taotoga o le tino, o le tagata maʻi o le a siitia atu i le potu maʻi tigaina e faʻamautinoa le lelei. Ona manaʻomia lea e tuʻuina o ia i le taʻavale taʻavale, i le mea e nofo ai pea i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi seia oʻo ina toe faʻaleleia.

A faʻaogaina le togafitiga o le inisila, e tatau ona mataʻituina le tagata pe a ma le lua itula talu ona maeʻa. Ae afai o le a tumau lona tulaga, o le a toe tatala mai o ia i le fale i le aso lava e tasi, e tatau i se tagata mai ona aiga ona o faatasi ma le tagata maʻi, ao le taʻavale e faasaina.

Mo sina taimi pe a uma le biopsy, e manaʻomia le aloese mai:

  • galuega mamafa mamafa (e aofia ai le taʻalo i taʻaloga),
  • inu ava malosi
  • ulaula.

E masani lava, o tagata gasegase e masani ona taliaina lenei auala o suʻesuʻega pancreatic, ae ui i lea, o iloiloga e faaalia ai o le faaleagaina o toto laiti, toto, totoina o tau sese, fistulas, ma le amataga o le peritonitis e le o taofiofia. Ina ia aloese mai na tulaga le lelei ma le matautia, e tatau ona e faafesootai na o nofoaga faafomai ua faamaonia.

O loʻo maua mai faʻamatalaga o le biopsy i le vitio i lenei tusiga.

A maeʻa se biopsy o le pancreas

  • A maeʻa se maʻi pipisi mai fafo, e nofo pea le tagata maʻi i le falemai i lalo o le vaavaaiga faafomai mo le 2-3 itula. Ma, i le soifua maloloina lelei, e mafai ona toe foi i le fale.
  • Faʻamatalaga faʻapitoa - o le tagata maʻi e tumau i lalo o le vaavaaiga a le aufaigaluega faafomaʻi mo se aso pe sili atu. E faʻatatau i le tele o le taotoga.
  • A maeʻa faʻamaʻi, e le mafai e le tagata gasegase ona tulei.
  • I le aso talu mai le faʻataʻitaʻiga, o le ava ma le ulaula e faʻasaina.
  • I totonu o le 2-3 aso, e tatau ai ona vavaeese gaoioiga faaletino.
  • E mafai e lau fomaʻi ona fautuaina oe e taofi le suʻeina o vailaʻau i totonu o le vaiaso pe a uma le biopsy.

Biopsy (puncture) i le siama o le kanesa o pancreatic

O le tele o faʻamaʻi pipisi, e aofia ai le kanesa o le pancreatic, o ni tulaga e lamatia ai le ola. O le vave lava ona faia le faʻamaonia saʻo, o le tele foi lea o le avanoa e toe faʻaleleia ai. O le faʻamaoniga o le kanesa o le pancreatic e fesoʻotaʻi ma le leai o ni uiga taua o le maʻi.

O le suʻesuʻeina o le kanesa o le pancreatic i se taimi vave e mafai ona faia faatasi ma se auala faʻapitoa, e aofia ai:

  • gauai atu i faitioga a le tino (o le tele o masalosaloga o tiga matuia ma le faʻafefe i le pito i tua, leai se afaina mamafa),
  • fomaʻi faʻamaʻi (ultrasound, endo-ultrasound, CT, MRI, cholangiopanormography, angiography),
  • fuataga o le maualuga o faailoga o le tino - CA 19-9, CEA,
  • faʻamaoniga o se vailaʻau faʻasolo,
  • vailaʻau faʻamaonia,
  • afaina ma le biopsy o le pancreas mo suʻesuʻega o talafaasolopito ma le faamaoniga o le siama.

Na pau lava le metotia faʻamalosi mo le togafitia o le kanesa o le pancreatic lea e maua ai le faʻamoemoe mo le manuia, o taimi talafeagai, taotoga muamua-laasaga, e faaopoopoina i le vevela vevela poʻo le chemotherapy.

I le Falemaʻi Falemaʻi ile Yauza, e mafai ona e maua se faʻamatalaga auiliili o faʻamaʻi pipisi.

Saini i le fomaʻi

Sauniuniga o maʻi

Muamua lava, o se feutagaiga ma se fomaʻi e talafeagai, lea e tatau ai i le tagata gasegase ona faʻamalamalama e uiga i gaioiga o le faʻamaʻi o loʻo i ai i vailaau, e uiga i faʻamaʻi masani ma faʻamaʻi lata mai, vailaʻau na ave.

Aʻo leʻi faʻataʻitaʻiina se biopsy, e tatau ona suʻe suʻega suʻesuʻe:

  • iloiloga lautele o le toto ma le urine,
  • taʻavale toto,
  • i luga o le index prothrombin,
  • platelets
  • i le umi o le toto.

O le sauniuniga mulimuli mo se biopsy o loʻo faʻaalia e pei ona taʻua i lalo:

  • i le aso e te manaʻomia e aloese mai le inuina o le ava malosi,
  • E le mafai ona e 'ai pe inu peʻa leʻi faia le faʻatinoga,
  • ulaula tapaa e le faatagaina mo le 12 itula,
  • o nisi tagata gasegase e popole tele aʻo le i faia le faʻatulagaga, ona faʻataʻitaʻiina lea o le faʻamalosagaina i le tulaga o le tuiina o le filemu (Seduxen, Relanium).

Faailoga ma le faʻasaʻoina mo le aveeseina o meaola o le biopsy

O faʻamatalaga mo se biopsy o le pancreas o:

  • Maualalo faʻamatalaga faʻamatalaga o metotia e le faʻaleagaina,
  • Le manaʻoga e vaʻesea suiga o le tino i le fausaga o sela, aemaise lava faʻamaʻi pipisi,
  • Iloiloga e faʻavaeina ai le faʻaleleia poʻo le faʻasalalauina o togafitiga faʻaleaga.

  • O le le malie o le tagata maʻi e faia lenei togafiti,
  • Totoina toto toto
  • O le i ai i luga o le ala o le meafaigaluega o ituaiga uma o faʻavae (e afaina pe a filifilia le auala o le biopsy),
  • Faʻaaogāina auala faʻapitoa e faʻasauā ai e pei o le faʻamalamalamaina.

Pancreatic tissue selection options

E tele auala e aveese ai meaola o le paʻu o le pancreas, o loʻo faia e avea o se tuusaʻo tutoatasi poʻo le taimi o le gaioiga o le vaeluaga.

Soʻo se metotia na tuʻuina atu o le biopsy e aʻafia ai le puleaina o tulafono tulafono (o se fuataga o fua faatatau e puipuia ai meaola mai le ulu atu i le manua).

Pulu vavalaʻau o le sola

Pulu vavalaʻau o le sola

O le auala sili ona taatele, o se mea sili ona leaga ma matautia. O loʻo faʻatino e faʻaaoga ai se tuila ma se nila manifinifi (laʻititi e itiiti ifo i le 1 mm) poʻo se pusa biopsy faapitoa. Faʻaleagaina le faʻaleagaina o le tino i le taimi nei, talu ai o lenei faiga e matua tiga lava. E le gata i lea, i lalo o le vaavaaiga a le CT poʻo le ultrasound, e faʻapipiʻiina le nila i totonu o le tino o le tino i totonu o le paʻu o le manava ma e ala i le faʻamoemoega (paluina i luga poʻo le malosi tele), o le meaola o loʻo maua i le faʻala. Pe a faʻaaoga se pusa biopsy i se naifi i le pito i tua o le pipili, pe a faʻaaogaina le masini, o le nila e tui le tino i le televave ma le lumenia o le nila e tumu ai le koluma o sela.

O lenei metotia e ono le talafeagai mo le taotoga o le a oʻo mai e faʻaaoga ai le laparoscopy (taotoga i taotoga i totonu o le paʻu o le manava) poʻo le laparotomy (vailaʻau taʻavale lea e mafai ai ona avanoa i le tino o le tino e ala i le vavave o le tino). E le gata i lea, e le faʻaaogaina lenei metotia pe afai o le tele o le "taulaiga" (o le mea ua aafia) e itiiti ifo i le lua senetimita, pe a faigata le ulu atu i ai.

Laparoscopic biopsy

O le uiga auro o le saogalemu faʻatasi ma faʻamatalaga faʻamatalaga. O lenei metotia e mafai ai, faatasi ai ma se mea e sili ona leaga, e faia ai, i le faaopoopo atu i le biopsy, o se iloiloga vaaia o le pancreas ma okeni o le vaega o le manava, lea e mafai ai ona e mauaina le foci o le necrosis, iloilo le tele o le folasia o le mumū, o le i ai o metasisi i le kanesa, suesue i le manava, ona totoga, I se faaopoopoga, o se biopsy tuusaʻo (o mea na filifilia e le biopsy) e mafai ona filifilia mai se nofoaga manino, o loʻo faʻaaogaina ai le laparoscopy se metotia faʻapitoa sili ona taua. fuafuaga.

Laparoscopic biopsy o loʻo faia i lalo o faʻamaʻi lautele. O le isi, o le carbon dioxide ua tui i totonu o le manava o le manava (e faia ai se avanoa e galue ai), ua faʻapipiʻi le laparoscope, faʻapea foi se meafaigaluega biopsy (e mafai ona avea ma nila o le biopsy poʻo se mea laparoscopic) faʻapitoa i vaʻapala i totonu o le puipui.

Siʻosiʻomaga faʻaliliu

Faʻaaogaina i le suʻesuʻega o mea laiti o loʻo i totonu o le loloto o laʻau o le pancreatic. E faia e ala i le faailoaina o se faaiʻuga e ala i le gutu, o le esophagus ma le manava i totonu o le duodenum, mai le mea e maua ai le faataitaiga o le biopsy, ae o le filifilia o mea mo le suʻesuʻega e mafai ona faia mai le ulu o le gland. O le le lelei o le auala transduodenal o le aofia ai na o se vaega o le okeni.

Biopsy Interaoperative

O se metotia o le filifilia o mea mo le biopsy, lea e aofia ai le filifilia o se meaola o le biopsy pe a uma le laparotomy. E mafai ona avea ma faʻaosooso tutoʻatasi pe avea o se faʻaopoopoga i se isi taotoga inu. O lenei metotia e sili ona faigata, sili ona matautia mo le maʻi, ae sili atu le malamalama. O le faia o se vailaau oona, e mafai ona maua se suʻesuʻega faaopoopo o le vaega o le manava o le manava ma isi totoga i tafatafa o le pancreas.

O lenei togafitiga e faia i lalo o le faʻamaʻiina e ala i le vavaeina o le paʻu o le manava ma le filifilia o mea mo suʻesuʻega.

O se faʻafitauli taua o lenei auala o le maualuga lea o le maʻi, lea e aʻafia ai le taimi o le toe faʻaleleia o le tino ma le manaʻomia mo le tagata maʻi e nofo i le falemaʻi.

Motugaafa: finau ma le saʻo - e tatau ona malilie faʻatasi i luga o se nila lelei po o le laparoscopic biopsy, i le vaʻaia o latou saogalemu, ma i le tulaga o le laparoscopy ma faʻamatalaga faʻamatalaga.

I le faaiuga, ou te fia fai atu e mafai e fomaʻi ona taitaia se suauu o le manava, pancreas ma isi totoga, faatonu se mea taumafa pe a uma ona aveese le pancreas ma mo se taimi umi, ma sili atu ona taua, faʻamalamalama faʻamalosia taunuuga o le pancreatic resection, o loo misi se tone o isi mea moni sili atu ona taua, ae e aoga pea ia i ai se manatu. Faʻatagaina lenei manatu e le o le puleʻaga, e sili atu le lelei, ae pe afai e taʻitaʻia le tagata maʻi e le fesili, e itiiti lava le faʻaaogaina o sikuea e faʻaaogaina ai manatu ma fuaitau o le abstruse, lea e sili atu ona faigofie mo oe.

Tuua Lau Faamatalaga