E faʻapefea ona faʻataunuʻu le pancreas pancreas?

O le faʻasalaga masani o le pancreas e aofia ai se suʻesuʻega i fafo e uiga i le paʻu e faʻaaoga ai se masini faʻapitoa. Ae ia iloilo le tulaga o le pancreas, o se ata vaaia manino e manaomia. O le mea lea, i ia tulaga, o loʻo faʻamaonia le faʻamaonia o le pancreas.

O le a le mea e gata ai le ultrasound?

Posiposipone, faʻamaʻotoina e pei o endo-ultrasound, o se metotia tuʻufaʻatasiga tuʻufaʻatasia e atagia ai le okeni mai totonu. O le mea autu o le suʻega o le mauaina lea o se ata e faʻaaogaina ai le masini eletise faʻatasi ma se mea pueata, se faʻamatalaga vitiō.

O le ultrasonound e tuʻuina atu se tulaga maualalo o le sese nai lo isi metotia faʻataʻitaʻi. I le taimi o le suʻesuʻega, e fesuiaʻi e le fomaʻi le mea puʻupuʻu ina ia mafai ai ona iloa atu le pancreas.

O nisi taimi, pe a le lava le faʻamalositino e fai ai se suʻesuʻega, o le suʻega atoa o le vaega o meaʻai. E-ultrasonography o le pancreas, o le esophagus ma le abdominal cavity ua maua ai le ata sili ona saʻo o le maʻi.

E uiga i le ultosound endoscopic o le a taʻu mai e le fomai i le vitio:

Faailoga mo suʻesuʻega

O faʻamatalaga mo le faʻaiʻuga o le endo-ultrasound o le pancreas o:

  • tausaafi, gag reflex,
  • masalomia masalomia
  • mamafa le mamafa
  • fofola vavae
  • taimi faʻapitoa lea e tupu i totonu o le mea fusi.

O se faʻasinomaga i le endhot ultrasound e tuʻuina atu e le fomaʻi, gastroenterologist ma le endocrinologist pe afai ei ai se masalosaloga o se faaletonu o le tino.

Faʻafefea ona sauniuni mo le faʻatinoga

Aʻo le i faia se faaiʻuga, e fesiligia se tagata mo le i ai o allergies, pe a maeʻa ona faʻasolo atu i luga o le telefoni. O lea suʻesuʻega e fuafua ai le faʻasologa o le faʻasologa. E talafeagai lenei mea mo le puipuia o le biopsy o le okeni, ma i le taimi o le iʻuga o le ultrasound i se tagata e leai se faʻalavelave faʻafuaseʻi.

E valu itula ao leʻi oʻo i se faʻamatalaga endoscopic, e fautuaina e aua neʻi 'ai pe inuina e puipui ai le gaioiga ma le vomia.

E faʻasaina le inuina o vailaʻau aʻo leʻi faia le taotoga. E moni lava lenei mea mo le uʻamea ma le faʻamalosia o le carbon. Latou te pisia mea o loʻo i totonu o le inumaga, lea e faigata ai ona faʻamaonia saʻo le faʻamaʻi. Ae, afai e le mafai ona e faia e aunoa ma se vailaau, e tatau ona e inuina le fualaau faasaina ma le tele o vai.

Aʻo lei oʻo i le faaiu o le ultrasound, e fautuaina e aua le ulaula. O lenei faagasologa e fesoasoani i le soona faiva. I le suʻesuʻega, o lenei mea e faalavelave i le faʻaofiina o le iʻuga i totonu.

Faʻafefea le suʻesuʻega

Faatasi ai ma le faaiu o le ultrasound o le pancreatic ducts, ua tuu se tagata i luga o se moega, i le itu tauagavale. O le isi, e faʻapipiʻi se faʻapitoa faʻapitoa ina ia faigofie ona faʻaofiina le pito i totonu ma e le faʻaleagaina.

O le masini o le masini ma se masini eletise e tulei malie atu i totonu o le vavau, ona sosoo ai lea ma le larynx, manava, ma duodenum. O le fomaʻi ao faagasolo le suʻesuʻega suʻesuʻeina le amio saʻo o puipui o le esophagus, pancreas, tulaga o le inisinia.

O le taunuʻuga ua faʻaputuina i le papilla duodenal, o le pancreatic duct. Ma, o le faʻatusatusaga e faʻafeiloaia e ala i se masini miti. O le ultrasonic receiver e lafoina le ata i luga o le mata. Afai e tatau ai, e faia se biopsy.

E manaʻomia le afa itula e faʻauma ai le endo-ultrasound. I le 30 minute totoe, o le fomaʻi e pulea le tulaga o le tagata ina ia leai ni faʻafitauli. A uma ona faʻatagaina le tagata e 'ai i se meaʻai mama, inu se ipu vai. Ua lipotia lipoti i le aso e sosoo ai.

O le a taʻu atu e le fomaʻi pe faʻapefea ona faʻamaonia le faʻamaonia o le pancreas ma pe aisea e manaʻomia ai:

Faʻasalaina iuga

O taunuʻuga o le endo-ultrasound ua faʻamatalaina e le fomaʻi auai. O tagata tomai faapitoa e suʻeina faailoga:

  1. Tele. Faatasi ai ma se faateleina, o le edema o le okeni, o le atinaʻeina o le tuufaatasiga o leo ua maua. Afai e faʻaititia le pancreas, o loʻo faʻaalia mai ai le i ai o mea faʻapitoa.
  2. Taaloga. Faʻasolosolo solo, o mea e le masani ai le okeni i luga o le ata, o masalosaloga o suauu, o ata e aliali mai.
  3. Vaega o le fausaga. O le uiga ese o le fusipepa o loʻo faʻaalia ai faʻamaʻi i se foliga masani.
  4. Pepa. O nisi taimi ei ai suiga faʻapitoa i le foliga o le okeni e faʻalavelave i le masani ai o le faʻaogaina o le tino.
  5. Le tulaga o le au. Endo ultrasound o loʻo faʻaalia ai le i ai, le lava o le faʻapitoa i le auala.
  6. Faʻalogologo. Afai e iloa le hyperechogenicity, ona maua ai lea o le mai tino ma maa. A leai, faatasi ai ma le hypoechohenogenicity, e masani lava ona maua i le maʻi pancreatitis.

O se faaiʻuga o le ultrasound o le pancreas e fesoasoani i le fomaʻi e vaʻai le faʻamaʻi. E ono faʻaitiitia le ono mafai ona faia se mea sese.

Ua e faia se suʻesuʻega faapena? Tau mai ia i matou i totonu o faʻamatalaga. Fetufaai le tusiga ma au uo i luga o fesoʻotaiga vavave faʻasoa Ia soifua maloloina.

Taualumaga Vaaiga Aoao

O le faʻasologa o faʻasalalauga o se auala faʻafefiloi lea e mafai ai e oe ona suʻe totoga o meaola mai totonu, maua mai se ata ultrasound o fausaga e le mafai ona maua i le mea pueata. Atonu e na o le pau lea o le auala e mafai ai ona maua ni maʻi.

O faʻamalositino e faia i le faʻaaogaina o se masini faʻapitoa - o se faʻamatalaga, i le faaiuga o loʻo faʻapipiʻi ai se masini eletise. O le aumaia o le masini i le okeni, faʻamalo le paʻu, maso ma isi faʻamaumauga e mafai ona faʻavaivaia ai le faailo i le masani masani o le ultrasound, e mafai ai ona e mauaina saʻo saʻoga.

I le siakiina o siama, o nei ituaiga faʻamatalaga e faʻaogaina:

  • Pusa GI pito i luga. Le iloa o le kanesa o le pancreatic leaga ma le sao atoatoa o le 95%, ata vaaia o veins varicose o le manava, ma isi.
  • Lower GI tract. Faʻatagaina oe e siakiina ni neoplasms maʻa ma ave mea mo suʻesuʻega, e faamanino ai mafuaʻaga o faʻamaʻi faʻamaʻi.
  • Tracheobronchial tree. Faʻailoaina i le kanesa o le tino, na suʻesuʻeina i luga o le toto.

Le eseesega i le va o le ultrasound ma le endo ultrasound

Ultrasound ma endo-ultrasound - o faʻatulagaga tutusa e iai se mataupu faavae se tasi, e ese mai i le auala o loʻo latou faia ma le taunuuga o le siama. O se suʻesuʻega tuʻufaʻatasiga e maua ai se ata saʻo, ae mafua ai le le toʻa ona o le faʻaofiina o le paipa i totonu o le esophagus. E le mafua ai le faʻamafanafanaga, ae o le ata o okeni e le lelei. O suʻesuʻega uma e lua o loʻo faʻatinoina i le ultrasound; o le meafaigaluega mo faʻasalalauga faʻapitoa e faʻapipiʻiina i se ataata faapitoa.

O sauniuniga mo metotia suʻesuʻe uma e tutusa, ae faʻatasi ai ma le endo-ultrasound, e tatau ona i ai mea faʻavave, pe a fai e fuafuaina le taotoga, e manaʻomia le gasegase. O le ultrasound ua faʻamaonia e iloa ai faʻamaʻi poʻo le siakiina o totoga, o le ituaiga o suʻesuʻega muamua. O faʻamatalaga faʻamatalaga faʻamatalaga e talafeagai pe afai e leʻi maua mai e isi metotia ni taunuʻuga pe o le taunuʻuga e le manino.

O loʻo faʻaalia le telefoni mo tagata matutua ma tamaiti, o le faaiʻuga endotcopic ultrasound e fautuaina mo na o tagata matutua. E le fautuaina tamaiti e amio ina ia alofia ai manua i le maʻi o le tamaitiiti.

Ua faailoa mai le suʻesuʻega mo tagata na muaʻi fuafuaina le tutupu mai o neoplasms mamaʻi, ma vave ona maua ai ni tumepa laiti i soo se laasaga o le atinaʻeina. Afai e tatau ai, e maua le meaola o le biopsy.

Faatasi ai ma lenei metotia o suesuega, e faigofie ona vaai faalemafaufau i le i ai o ni tioata i totonu o le ala ma suiga o le cystic i totonu o le manava. Erosion, polyps, faʻaleagaga o puipui o le manava - o faʻamaoniga e maua i le faʻaaogaina o faʻamatalaga o le ultrasound endoscopy. O faʻamaoniga autu mo le suʻesuʻega i lenei auala o:

  • O le fatu o le fatu Benign o le mea oona,
  • Kanesa o le puipui o le esophagus, vaega lautele o loʻo faʻalauteleina o le vaega o meaʻai, oona, pancreas,

O faʻamatalaga faʻasalalauga e mafai ai e oe ona iloilo le aoga o togafitiga muamua.

E tusa lava pe masalomia se faamaʻi, o le faʻataʻitaʻiga e faia faʻatasi pe a maeʻa se suʻega suʻesuʻega, pe afai e leʻo faʻamaonia le faʻamaonia o le faʻamaonia.

Sauniuniga mo le faʻatinoga

Suesuega Tusitusia o se faʻataʻitaʻiga lea e manaʻomia ai sauniuniga faʻaeteete. Muamua lava, o le fomaʻi o loʻo suʻesuʻeina ma le totoʻa le tagata maʻi, aʻoaʻo e uiga i faʻamaʻi ma faʻamaʻi tumau. Tofia se suʻega lautele o le toto ma se suʻega masani o le urine, toto mo le biochemistry ma se coagulogram e fuafua ai le maualuga o le tui toto. Aoina mai faʻamatalaga e uiga i faʻamaʻi faʻaleagaina i fualaau. E tatau ona faʻaaoga uma taualumaga e faʻaitiitia ai faʻamaʻi, lea e ono le iloa e le tagata maʻi.

E tatau i le fomaʻi ona taʻu i le tagata maʻi e uiga i le siama ma taunuuga e ono tupu.

E tolu aso ao lei faia le taotoga, e tatau ona e amata e faʻamalo le manava, aveese le gaʻo ma le mamafa o ipu mai le meaai. O le taumafataga mulimuli o le 8-10 itula ao leʻi oʻo i le faʻamaʻi. E fautuaina le faʻaititia o le taumafa o meaʻai protein. E fautuaina e aveese susu ma meaʻai susu. Faʻesea le fefete taofi mai le meaai ina ia aloese ai mai le afaina o le iniseti e le gaʻo faaputuga e mafai ona faʻalavelave i le toe iloiloga o le pancreas.

E faasaina le ulaula i le aso o le suʻega, ina ia le faʻaosofia ai le faʻamalosia atili, lea e faʻaitiitia ai le sao atoatoa o iuga. E tatau ona vavaeeseina le faʻaaogaina o vailaau e mafai ona suia ai le lanu o mea o loʻo i totonu o le manava. E tasi le itula ao le i faia le taotoga, o le mea o loʻo faʻaaogaina i le tagata maʻi.

Tomai

O le togafitiga faʻapitoa e iai foliga talitutusa ma le esophagogastroscopy.

Aʻo le i faia suʻesuʻega, o le tagata maʻi e tui i totonu o se moe maʻi, pe afai e tatau ona ave le mea e maua ai le biopsy poʻo isi faʻafitauli faʻapitoa. O le taimi pito i lalo o suʻesuʻega e 20 minute. O le taimi atoa e faalagolago i le faʻamoemoe o le suʻega ma le lavelave o galuega e feagai ma fomaʻi.

O le tagata maʻi e taoto i lona itu tauagavale, punou ona vae i autafa o tulivae ma oomi atu o ia i lona manava. Ona tuʻuina lea o le masini i totonu o le esophagus, lea e vaʻaia ai ona puipui e iloa ai faʻafitauli eseese. I le taimi lea, e faia ai e le fomaʻi se ultrasonography o le lymphodes of the esophagus and lungs.

I le isi itu, o le meafaigaluega e toe faia, pe a suʻesuʻeina puipui o le manava, faʻavalea ma le paʻu. E le gata i lea, o le meafaigaluega e alu ifo i le eria o le duodenum, pe a suʻesuʻeina e le endoscopist le talo, ala, ma le ulu o le pancreas.

O le pancreas o se faʻalavelave faʻapitoa mo suʻesuʻega. O isi metotia faigofie e le mafai ona vaai faalemafaufau i lona gasegase. O le pancreas masani o se mea tutusa tutusa ma ni felafolafoaʻi lelei ma se fausaga lanu. O le faʻasologa o faʻasalalauga e mafai ai e oe ona mafaufau i togafitiga, ave mea mo suʻesuʻega, fesoasoani e faʻamaʻi maʻi faʻamaʻi i se taimi vave ma faʻatagaina oe e amata vave togafitiga.

Taʻiala ma togafitiga faʻapitoa mo faʻamaoniaga

Pe a faʻapipiʻiina le falemaʻi i se faʻamalosi pipisi, e mafai ona faʻatautaia le faʻaogaina o nila faʻapipiʻi o faʻalapotopotoga o loʻo i ai se eseesega mai le masani. Mulimuli ane, ua tuʻuina atu le faʻataʻitaʻiga mo suʻesuʻega o talafaasolopito.

I le taimi o le suʻesuʻega, e mafai ona faʻapipiʻiina faʻapitoa, suiga i le cystic ma laina o le lymph, lea e mafai ai ona aloese mai le taotoga e ave mea ma faʻafefe taimi mo togafitiga.

Anemastoses ua sili atu i lalo o le pulea o le ESM, metotia o injection, ma le togafitiga o fomaʻi ua faia.

Ole vaʻaia lelei o le gasegase ile gasegase, e maualalo le lamatia o faʻafitauli.

Faʻailogaina o se tikeri muamua o le kanesa o le pancreatic

O le valea o le pancreatic e le lelei le faʻataʻitaʻiga. E masani lava ona maua i se taimi tuai, pe afai e le mafai ona maua se taunuuga lelei o togafitiga. I le 5 tausaga talu ona amata togafitiga, e le tele ni gasegase e ola. O tausaga o le poto masani ma le FVA ua faʻamalamalama ai o le vave iloa o le kanesa ma lenei suʻesuʻega e mafai. E le gata i lea, o lenei metotia ua manatu e sili ona sao i mea uma e mafai.

O le faʻasalalauga e avea o se metotia mo le suʻesuʻeina o le kanesa gase

O le metotia e le talafeagai i le uluaʻi suʻesuʻeina o maʻi o le manava, ae faʻatautaia lelei le tulaga o le atinaʻeina o le kanesa ma le salalau o togafitiga i totoga vavalalata, liva lymph. Aʻo le i faia le filifiliga e fai se taotoga, e fautuaina e fomaʻi se faʻamatalaga auiliili, tuʻufaʻatasia o faʻamatalaga ma le laparoscopic ultrasound.

O togafiti faʻamataʻu o le togafitia o le kanesa i se taimi vave e lelei, ae faʻamapulaʻa i le salalau o metastases. O le faʻamaonia le faʻamaonia e saʻo ai le faʻaaogaina o togafitiga faʻaleagaina i lalo o le eleele ma le maso.

A maeʻa le faʻatinoga

A maeʻa le faʻatinoga, ona tuʻuina atu lea o le maʻi i le falemaʻi mo ni nai itula e siaki ai le tulaga.

O fomaʻi e fautuaina tagata maʻi ina ua maeʻa le faʻamalositino e mautinoa ai le filemu o le mafaufau i le fale. A mavae le 2 itula, e mafai ona e 'ave meaʻai ma le vai. Afai na faʻatautaia le taupulepulega aʻo le i faia le taʻaloga, e fautuaina e fomaʻi le aloese mai malaga tutoatasi e ala i le taavale ma le lafoaʻiina o galuega e manaʻomia ai le faʻamoemoe.

O faʻafitauli faigata

O se faʻatinoga e faia e tusa ai ma tulafono e masani lava ona le tuua ai taunuuga le lelei. O faʻalavelave i le taimi o ultrasound e seasea, ae mafai ona tupu i le tulaga o:

  • Faʻaleagaina o le mucous membrane o le manava ma le esophagus, faʻatasi ai ma le toto mai le toto,
  • Le faʻavaeina o se pu i totonu o le totoga i totonu ona o se manuʻa na maua i le taimi o le suʻesuʻega,
  • Alu i maʻi,
  • Arrhythmia o le loto,
  • Faamai pipisi o le mama po o le piliati tract.

O nei maʻi faʻafuaseʻi e seasea tutupu. E masani lava pe a maeʻa le suʻega, e lagona e le tagata maʻi le vaivai ma le le toʻa.

Contraindications

Aʻo le i faʻatulagaina le suʻesuʻega, e suʻe e le fomaʻi le tagata maʻi ma taitaia se faasologa o suʻesuʻega e iloa ai le faʻamaonia, e aofia ai:

  • Togafitiga i luga o le esophagus
  • Esophagus manua faʻainisinia
  • O le le mautonu o le fatu,
  • O faʻamaʻi pipisi faʻasolosolo ma faʻalautele i totonu o le laasaga laititi,
  • Faʻamafanaina o filo faʻasolo
  • O faʻamaʻi pipisi o le tino e le faʻamalosi,
  • Faʻalavelave faʻasalaga, i le atoa poʻo se vaega.

Afai o le taotoga ua fuafuaina, o le vavalalata o le aiga o le a solia le tui toto.

O le faʻasologa o faʻasalalauga o se vaega talavou ma le faʻamaonia i le siamaina o okeni gastrointestinal organs. O loʻo i ai le maualuga o faʻamatalaga faʻamatalaga ma le saʻo, e talia lelei e gasegase ma e le mafua ai ni faʻafitauli, faʻatasi ai ma tuusaunoaga e seasea. O nisi o faʻamaʻi e mafai ona iloa naʻo le faʻaaogaina o ultrasound.

Faʻailoga mo le faʻamaonia o le pancreatic

E mafai ona e suʻesuʻeina le tulaga o toetoe lava o le digestive tracticory.

Ae afai o faʻamatalaga e uiga i le manava ma le Duodenum e mafai ona maua e ala i le faʻaaogaina o se siama, ona sili atu lea ona faigata i le pancreas.

O le gaioiga o le pancreatic o se metotia e le tatau ona manatu faatauvaa i lona taua. Talu ai ona o lenei okeni ua i ai, ina ia le mafai ona vaaia uma ona vaega i luga o le ata masani, o le ultrasound ultrasound o le pancreas e fesoasoani e vaai faalemafaufau ai i vaega e sili ona le mafai ona mafai.

O le eletise Ednoscopic o le pancreas ua faʻaaogaina mo faʻamatalaga nei:

  1. O le i ai o ni mea faʻalavelave faʻafefe, lea e aofia ai le tiga o le fusi i le pito i luga ma le itu tauagavale o le manava, leu ma vomiting.
  2. Paʻu le mamafa poʻo le mamafa.
  3. Suiga i le natura o le nofoa.
  4. Le auai o le jaundice.
  5. O le faʻamaʻavaleina o le paʻu o le gall tuai o se faailoga o le Courvoisier. O lenei faailoga o le uiga lea o le kanesa o le ulu.
  6. Le i ai o le tumama poʻo le faʻavaeina o le faʻavae. O faʻamatalaga o le pancreatic ducts e mafai ai e oe ona iloa ni nai polokalama laiti ma fuafua.
  7. Fuafuaina le i ai o metastases i se faiga masani o le tuma.

E le gata i lea, o lenei ituaiga o suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga ua faʻaalia ai le tulaga o suiga o le pathological i le pancreas e fesootaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi e pei o pancreatite.

E faʻapefea ona sauniuni mo faʻamatalaga faʻamalosi?

Aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e muamua faʻatalanoaina e le fomaʻi le tagata maʻi e uiga i le i ai o allergies, ma faʻasalaga foi se coagulogram. E talafeagai lenei mea e fuafua ai le totoina o le toto ina ia faʻafuaseʻi ona le toto le maʻi i le taimi o le suʻesuʻega. O lenei meataitasi e taua tele pe afai o le faagasologa e tatau ai ona faia se meaola, e aofia ai le vevesi i le tino ma le pa o lona vaega.

E fautuaina e te le 'ai pe inu pe a le i faʻamaonia le valu itula ao lei faia le suʻesuʻega, talu ai o loʻo i ai se lamatiaga o le vomiting. I le i ai o se iʻuga i totonu, o lenei mea e mafai ona faʻaosoina ai le manaʻoga e le vomit. E fautuaina foi le i ai o se faamama faamama i le afiafi ao lei faia le taotoga.

Latou te le fautuaina e inu vailaʻau aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, aemaise lava sauniuniga uʻamea ma le gaʻo ua faʻaaogaina, lea e mafai ona afaina ai le iniseti, lea e faigata ai ona iloa saʻo. Ae peitaʻi, afai ei ai se maʻi faʻamaʻi masani e manaʻomia ai fualaau faʻapitoa, e mafai ona faʻaaogaina, ae faʻamamaina i lalo i sina vai.

Aʻo leʻi faia lenei ituaiga o siama, e fautuaina foi e aua le ulaula, talu ai o le vaeluaina o le vavalalata, e mafai ona taofia ai le faʻaofiina o se faʻamalo.

O le gaosiga o le liposcopic endoscopic ultrasonography o loʻo faia i lalo o faʻamaʻi pipisi, poʻo togafitiga faapitoa e tuʻuina atu i le tagata maʻi aʻo leʻi suʻega. Aʻo leʻi amataina le faʻataʻitaʻiga, e ave e se tagata se tulaga i lona itu tauagavale ma taʻitaʻia lona vae i lona manava.

  1. Ua faʻapipiʻi le masini i totonu o le lumen o le esophagus, ma o ona puipui ua suʻeina. I le taimi lava e tasi, e maua ai e le fomaʻi le avanoa e faia ai se ultrasonography o le lymphodes i lenei vaega ma mama. O le suʻesuʻega o le loloto o fausaga o le autu taua o le suʻesuʻeina o lenei metotia,
  2. Ona faʻaogaina loa lea o le masini ma o puipui o le manava o loʻo suʻesuʻeina, ma faʻatasi ai ma le moa ma le pancreas,
  3. O le vaega mulimuli o le faʻatinoga o le vaega o le duodenum. E mafai e le fomaʻi ona suʻeina faʻamatalaga o lenei 'upega tafaʻilagi ile suʻega, paipa ma le ulu. Afai e tatau ai, e aoina foi mea e maua ai le biopsy mo le suʻesuʻeina o talafaasolopito.

O le faʻatinoga e mafai ona faʻaalu se taimi - mai le 30 minute i le itula.

O a vaega o le pancreas o le fomaʻi o loʻo suʻeina i luga o faʻamatalaga?

I le taimi o le suʻesuʻega, e fesuiaʻi e le fomai le tulaga o uiga faʻafefe.

O se numera tele o mea moni e faʻaaogaina mo lenei faʻamoemoe.

Faatasi ai ma nei mea e iloilo ai, o le mea sili ona taua o:

  • o le foliga o le gland (i le tele o tagata, o le foliga faʻaanatura o le gland atonu e ese, atonu e ono avea ma vaega o le faʻalavelaveina o lona galue),
  • o le tele o le gland atoa ma ona vaega taʻitasi e avatu ai i le fomaʻi faʻamatalaga e uiga i le i ai o le tele o faʻavae i totonu o okeni - sume, tumutumu, faʻavasegaina,
  • manino manino o taʻavale (feʻaveaʻi ma le veveve contours e mafai ona faʻaalia ai le mumū i le gland po o okeni o loʻo lata ane, abscesses ma cysts o loʻo i ai taʻiala manino, ae tulaʻi i luga o foliga o se pulou),
  • (o le pancreas o se okeni o loʻo i ai le faʻalapotopotoga o le fatu, o le faʻalogologo o le gland e tatau ona laugatasia, o le siama o loʻo matauina i le pancreatitis faifaipea, pe a tele le sooga o loʻo i ai i le gland structure).
  • Faʻaitiitia le faʻalogoina o le uiga o le tino pancreatitis, e mafai ona o mai faatasi ma le edema o le gland, ae o masini volumetric e masani lava o le hyperechoic, aemaise lava le fuaina, ma, ioe, o siama cystic e foliga mai o le echo-leaga ma maua ni lamolemole lamolemole,
  • tulaga o le papacreatic ducts.

E masani lava o le mafuaʻaga o pancreatitis e le o se togafitiga o le pancreas lava ia, ae o se faamai o le biliary tract. I le gallstone faamaʻi, o maʻa, aemaise lava tamaiti laʻititi, faʻasolosolo i autafa. O ia gaioiga e mafai ona mafua ai le fesuiaiga o le tafe o talo i se tulaga. Afai e tupu lenei mea i luga aʻe o le faʻaaogaina o le pipisi, o le a fai e le tagata se mea e faʻalavelave ai, ae afai e taofi le maa pe a maeʻa le paʻu o le paʻu ma le mulimulita masani, ona tupu lea o le pancreatitis.

O le mea lea, o suʻesuʻega taimi o le i ai o pancreatic formations, faʻapea foʻi maʻa i totonu o le vaʻaia o le biliary, e fesoasoani e puipuia ai le faaleagaina o le gland.

Esophagus anatomy

O le esophagus o se vaega o le gastrointestinal tract, o loʻo tuʻuina mai i le foliga o se vaiti vaiti, e tu i le va o le pharynx ma le manava. E amata i le maualuga o le 6th cervical vertebra, ma faaiuina i le aso 11 o le tui. O le umi o le esophagus e tusa ma le 23-24 cm. Afai e faia se felafolafoaʻiga, o le a iloa ai pe faapefea ona vaevae le esophagus i ni faʻalaʻau (adventitia, muscle, mucous ma submucosal layers). E tolu faʻasatauga faʻaanatura i le esophagus:

  • Taula
  • Faʻamanatuga
  • Faʻaaliga.

E lua isi mea faʻaopoopo. Tasi i le fesuiaiga o le esophagus i totonu o le manava, ma le isi i le maualuga o le aorta. I tagata soifua maloloina, o le mamafa o le puipui o le esophagus e le sili atu i le 6 mm. O le maualuga o le satauro o le oval, ma e ala i le mucous membrane e mafai ona suʻe toto toto. Faatasi ai ma le atinaʻeina o faiga le lelei, o le puipui o le esophagus e mafiafia, ma o le mucous membrane e maua se lanu mumu. I le faʻavaeina o le vaʻaia, o le mucous layer e mafai ona avea ma cyanotic.

O le faʻasalalauga o se auala e le faʻaleagaina ai suʻesuʻega lea e mafai ai ona maua se ata e lua-o le tino. O nisi masini ua i ai se maualuga maualuga maualuga e mafai ona faia ni vaega e itiiti ifo i le 1 mm le lautele. Afai o le fomaʻi e faia le suʻesuʻega o loʻo i ai le tulaga talafeagai o le malamalama ma le poto masani, o lenei mea e sili ona faafaigofieina ai le siakiina o faamaʻi.

Pe a taitaia se ultrasound, e mafai ona e mauaina faʻamatalaga i le setete o le manava ma le atophagus, faʻapea foʻi ma faʻamatalaga e uiga i siosiomaga vavalalata vavalalata ma luga o le motuality lautele o le vaega o meaʻai. Mo tamaiti, o le ultrasound ua manatu o le togafitiga e sili ona fiafia i ai ona o le maualuga o le saogalemu.

I luga o le mata, o le ata o le esophagus abdomina o loʻo faʻatusalia mai i le va o le aorta ma le itu tauagavale o le ate. Pe a tuu le masini i se tulaga i luga, o le pito o le esophagus e i ai se fetu. E mafua ona o le leai o ni meaʻai e sau, o le mucous membrane e faʻaitiitia ma maua ai se mea e gaugau ai. O le echogram e faaalia ai o le isophagus e masani lava ona vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • Lotoifale - matagofie
  • Medium-muscular
  • O fafo - adventitia.

O le mamafa o le puipui o le esophagus i totonu o se tamaititi e masani lava e le sili atu i le nai millimita. I le taimi e foloina ai, o le lumen o le esophagus e faateleina le lapopoa, ma o vaega o le faaitiitia o le mamafa e amata ona oo mai i totonu. Afai e faʻamalo e le tagata maʻi ni fasi meaai, ona faʻateleina lea o le tele o le esophagus.

Faafetai i le alualu i luma faasaienitisi, o le tele o auala o suesuega o le a faateleina i tausaga uma. O le alualu i luma faasaienitisi e le mafai ona aloese mai metotia o le ultrasound. I le taimi nei, e tele ituaiga o ultrasound e iloga, faʻatagaina e maua ai faʻamatalaga e uiga i le tulaga o le esophagus. O metotia taʻitasi e filifilia taʻitasi, e faʻalagolago i foliga faʻaanatura o le maʻi ma le natura o le maʻi:

  • Suʻega faʻasalalau faʻapitoa. E sili ona taatele ma masani ona faʻaaoga i togafitiga faafomaʻi. Na avea ma tagata taʻutaʻua ona o le tuufaatasiga o faʻamatalaga maualuga o faʻamatalaga, faʻamafanafanaga o amio ma le leai o ni faʻafitauli. Aʻo faagasolo le faʻagasologa, o le masini e muaʻi faʻapalaina i le gel ma faʻapipiʻi i le ua ma le epigastrium. Faafetai i lenei, e mafai ona maua se ata o vaega eseese o le esophagus. Ina ia ausia le saʻo atoatoa o le ata, ua talosagaina ia gasegase e punou o latou ulu i tua o le faagasologa.
  • Vaʻaia o le tui. O le uiga o le auala o le faʻalauiloaina lea o se faʻalauiloa faʻapitoa i totonu o le lumen o le esophagus ina ia maua ai se ata sili atu o foliga o okeni. Faʻaaoga le endo-ultrasound, e mafai ona e suʻesuʻeina le tulaga o puipui o le atophagus ma faʻamaumauga tusitusia o le faʻaleagaina oi latou. O faʻamaoniga i le togafitiga o tausaga o tamaiti. O lea ituaiga ultrasound i se tamaititi e mafai ona mafua ai le faaleagaina o masini i mucous membranes o le esophagus. O lenei metotia e talafeagai foi mo le suʻeina o le fatu.
  • Suavai-siphon ultrasound suʻesuʻega. O lenei metotia e faia e iloilo ai le galuega a le manava. Mo lenei mea, i le taimi o le suʻesuʻega, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i ai se vai inu vai, ona o le mea o loʻo aʻafia ai le lala o le esophagus ma le natura o le faʻaogaina o pa i le gaioiga o le foloina.
  • Faamaumauga. E ala i lona faiga, o le faiga e foliga tutusa lava ma le fibrogastroduodenoscopy. A fai, e faʻapipiʻi se masini faʻapitoa i totonu o le lumen o le esophagus, i le pito o le mea e faʻapipiʻi ai se masini mata. Faʻafetai i lenei faʻatinoga, e mafai ona faʻaleleia ni faʻavae e le itiiti ifo i le 1 mm le lautele ma e le mafai ona suʻeina le suʻega. Faʻasalalauga e maua ai se avanoa e iloilo ai le tele ma le loloto o le germination o le paʻu.

I le faaiuga o le suʻesuʻega, ua tuʻuina atu ai e le fomaʻi i le tagata maʻi se maliega lea na ia faia ai lana faaiuga e uiga i le tulaga o puipui ma le gaioiga o le gaosiga o le esophagus. O se faʻamatalaga o gaʻo, maʻi o le tino, faʻasalalauga ma le taulaʻi o le mumū o loʻo faamaumauina foi i totonu o le maliega. Faʻafetai i le ultrasound, e mafai ona e iloa le tele o faʻamaʻi o le esophagus ma mea vavalalata.

Afai ei ai le faʻaletonu i tua o le sternum, faʻavave i le taimi o se taumafataga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. Afai ei ai se masalosaloga o le faʻaleagaina o le tino i totonu o le esophagus, e fautuaina e faia se suʻega ultrasound. Afai o le masini e maualuga le maualuga o le iugafono, ona mafai lea ona toe faia ni faʻasologa o le mucous membranes, faʻasologa o kanesa ma faailoga o le mumū o le puipui o le okeni.

E i ai le tele o faʻamatalaga e fautuaina ai le tagata maʻi ina ia faia se faʻamalama o le ultrasound e faʻamaonia ai le faʻamaonia:

  • Achalia
  • Faʻafeiloaʻi o le Gastroesophageal,
  • Faʻasili mea o loʻo i totonu i totonu o auala vaalele
  • Totoina o le manava o le diaphragmatic
  • Heartburn o le amataga e leʻi maeʻa,
  • Tulaga ogaoga o le maʻi, lea e le mafai ai ona faʻataʻitaʻi le siaki.

O le gasegase o le isophagitis ua manatu o le masani lea o le togafitiga masani o le esophagus, e manaʻomia ai togafitiga o suʻesuʻega. O lenei tulaga e mafua ona o le vaivai o le sphincter cardiac ma le reflux o mea gaʻo i totonu o le esophagus. O le vailaʻau o le eletise e afaina ai le mucous membrane o totoga, ma, faatasi ai ma fesootaiga faifai pea, mafua ai le afaina ma le mai. E le gata i lea, e tatau ona taua se tulaga e pei o le afaina o Barrett. O le mea masani lava, o le mucosa gastric o loʻo faʻapipiʻiina i le epithelium faʻasalaga, e ui i lea, i lalo o le aʻafiaga o le siosiomaga oona o le manava, e mafai ona liua i se paʻu. O lenei tulaga o se maʻi tuusaʻo lea e manaʻomia ai togafitiga vave.

O le faʻamatalaga o loʻo tuʻuina atu i le tusitusiga e le o se taʻiala i le gaioiga. Mo nisi faʻamatalaga auiliiliga e uiga i lau faʻamaʻi, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

O le isi tulaga e masani lava ona matauina ma faafitauli ma le esophagus o se mea e faʻafeiloaʻi. O lenei faʻamaʻi e mafua mai i le vevela ma le solo o le puipui o le esophagus. I lenei tulaga, ua faia se taga lea e mafai ai ona faaputuputu ni vaega o meaai e le i lalo. E mafai ona avea le faʻafefeteina ma mea e mu ai ma e taʻitaʻia ai faʻafitauli i le foloina. Afai o le faʻasalalauga e afaina, ona mafua lea ona maua le vaivaiga o le puipui maso.

Le ute o le togafitia

E faapefea ona avea le ultrasound o le esophagus? E valaʻauina le tagata gasegase i le potu faʻamalosi, lea e talosagaina ai o ia e nofo i luga o le moega. O le tagata maʻi e taoto i lona tua, ma o le fomai e faʻaaoga se gel faapitoa i lona ua ma lona manava, e talafeagai mo le sili ona lelei o le faailo o le ultrasound. A faʻapipiʻi le masini, e mafai ona maua se ata o vaega o le tino ma le manava o le esophagus. Mo nisi faʻamatalaga auiliili e uiga i le gaioiga o le esophagus, ua talosagaina le tagata maʻi e inu sina vai.

O nisi o totoga e manaʻomia ai se suʻesuʻega faaopoopo i le taimi o le vasega, e sili atu ona faʻamalamalamaina pe a maʻi le tagata maʻi i ona tafatafa. I le faaiuga o le suʻesuʻega, ua faʻamatalaina e le fomaʻi le taunuʻuga, iloilo le fausaga o le esophagus ma faʻamaonia ai le i ai o faʻafitauli faʻapitoa.

Posipasi pasene

O le faʻamaonia o le faʻamaonia o se tasi o metotia e sili ona lelei mo le faʻamaonia o le pancreas ma e le gata ina faʻamaonia ai faʻaleagaga faʻaleagaina i lona atinaʻe, ae ia vaʻai foi i foliga vaaia o gasegase lymphoregional. I le faʻaaogaina o faʻamatalaga masani, e mafai e se fomai faapitoa ona iloa mai le tino e le mafai ona maua i le masani masani ma fuafua ai le ono osofaia o siama vaivai i totonu o le tino.

O faʻamatalaga o le pancreatic endosonography e maua ai le maualuga o le puleaina o le faʻamaʻiina o nilala e faia ai faʻataʻitaʻiga o meaola mai le faʻalavelave faʻaleagaina o le okeni. I le tulaga lautele, o lenei faiga o faʻataʻitaʻiga e lautele, ae o lona faʻaaogaina mo le faʻaalia o maʻi o le pancreatic pathologies e tatau ona faʻatinoina e na o tagata tomai faapitoa e agavaa e mafai ona suʻeina lelei taunuʻuga ma faʻaaogaina i le atinaʻeina o se auala e togafitia ai se maʻi. O le faʻaaogaina o mea faigaluega faʻa-le-tomai faʻapitoa e leai ni aʻafiaga leaga ma o lea e matua saogalemu lava mo le soifua maloloina o tagata. O faʻamalositino X-ray ua matua leai lava.

O le faʻavae mo le faʻamaʻiina o le mumusu o le tino i tamaiti o se faʻataʻitaʻiga ultrasound lea e mafai ai e oe ona fuafua le ituaiga o faamai, aemaise lava i le auala, ma maua ai foi faaiuga e uiga i togafitiga fou o loo faavae i lenei faamatalaga. O a foliga o le faʻatinoga?

Faailoga mo le ultrasound o le pancreas i tamaiti

E taua le malamalama, mo le faʻamalosi o le pancreas i tamaiti, o le a manaʻomia se faatonuga talafeagai mai le fomaʻi, tusia i luga o faʻamaumauga ma faailoga e faʻaalia ai le atinaʻe o pancreatitis.

O faʻamaoniga autu mo lenei faiga o: tiga i pupu, pei o loʻo siosiomia le tino atoa, ma i le taimi e tasi e faʻaalia i le manava ma le tua. E mafai ona e iloa le suiga talafeagai o ia totoga o le gastrointestinal tract e pei o: le duodenum 12 poʻo le manava, lea e mafai foi ona mafua ai le tiga matuia.

O se suʻesuʻega ultrasound o loʻo faʻamatalaina foi i mataupu pe a masalomia le atinaʻeina o se paʻu vevela poʻo le uila e manaʻomia ai le faʻaaoga vave pe togafitia. Faʻafetai i le taimi e iloagofie ai, e tele suiga faʻapitoa e mafai ona aloese mai ai, ma o le mea lea, afai e fautuaina e le fomaʻi, e le tatau ona tolopoina le taualumaga.

O faʻamatalaga i tamaiti e manaʻomia ai sauniuniga muamua.O le mea lea, i se aso, poʻo le sili atu foi i le lua, e tatau ona faʻaaoga atoatoa meaʻai gaʻo, suamalie, faʻamaʻi ma falai lea e faia ai se avega mamafa i luga o le manava ma luga o le paʻu.

E le gata i lea, aʻo leʻi oʻo i le ultrasound, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi. Afai e talafeagai, mo tamaiti, o sauniuniga o le enzyme e mafai ona faʻataʻitaʻiina e afaina ai le gaioiga o le pancreas, faʻapea foʻi ma se faʻafitauli, pe afai o faʻafitauli e tupu i totonu o le gastrointestinal tract, e pei o le faamaʻi, manava manava, po o le nofoa le lelei. E masani ona fautuaina oe ia e gaosia le malala, i le fua faatatau o le 1 papalama mo le 10 kilokalama o le mamafa, ae o lenei mataupu e tatau foi ona talanoaina ma lau fomaʻi i se faasologa faaopoopo.

O le iloiloina o le pancreas i tamaiti e mafai ona faatinoina pe afai ei ai ni faʻamatalaga talafeagai mo lenei mea pe i luga o le fautuaga a se fomaʻi. I lenei tulaga, e le tatau i se tasi ona faʻagaloina le taua o sauniuniga amata mo se faʻataʻitaʻiga ultrasound, lea e mafai ai ona maua le faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega faʻamaonia sili ona saʻo ma faailoa ai le faafitauli oi ai nei i le paʻu.

Asiasiga ma le palpation

Pe a suʻeina se tamaititi e masalomia o le pancreatitis, o le pallor ma le hypremia o foliga, tachycardia ma se uiga e faateleina ai le toto maualuga ua lauiloa. E mafai foi ona matauina le totoina ma le malosi o le musika i le itulagi pito i luga. O se suʻesuʻega faʻaletausaga o le pancreas o loʻo faʻaalia ai se tiga o le lotoifale, faʻateleina pe a maeʻa.

Faʻatasi ai ma le tele o le pancreatitis i tamaiti, afaina ai, vevesi maso ma le le mafai ona faʻalauiloa. Uma faifai pea, vaivai vaivai, o se uiga e faʻaitiitia le toto maualuga.

Faʻamaumauga o fale suʻesuʻe

Mo le suʻesuʻega o le pancreatitis i tamaiti, o se suʻesuʻega lautele ma faʻamaʻoti o toto ma urine ua faʻatulagaina, faʻapea foi ma mea faʻapitoa mo le fuafuaina o diastases i le urine, amylase serum, protein ma glucose. O le suʻesuʻeina o le manava o le pancreas, o le suʻesuʻega o le tino, vailaʻau, foliga o le feces (coprogram) ma le lipid profile o loʻo faia, faapea foi ma le gaoioiga o le pancreatic elastase ua fuafuaina i totonu o le fale.

I totonu o le pancreatitis interstitial, o se suega masani o le toto i se tamaititi e faaalia ai leukocytosis (agavaʻa pe ogaoga), neutrophilia, o sina siitaga laʻititi i ALT. O le suʻesuʻeina o meaola oona e maua ai le faʻaleleia ma le pupuu i le gaosiga o le enzyme pancreatic ma le hyperglycemia. O le Steatorrhea ma le foafoaina o le a faʻaalia ai le pancreatitis tumau i le tamaititi.

I se faʻaoga matautia o le faʻamaʻi i tamaiti, o leucycytos neutrophilic faailogaina, o le faateleina o le ESR, thrombocytopenia ua matauina. O le Enzymatic gaoioiga o le pancreas e faʻaalia ma tumau.

Faigaluega

Faatasi ai ma nei metotia, e masani ona faʻaaogaina se suʻesuʻega ultrasound, lea e mafai ai ona fuafua le suiga i volumes, vaega o le necrosis, faʻamalosia ma le faʻalauteleina o le parenchyma. O le i ai o maʻa ma isi mea faʻapitoa, suiga i totoga o le gastrointestinal tract ua fuafuaina i se leitio o fuagafanua. E le gata i lea, mo le faʻamautinoaina o pancreatitis i tamaiti, CT ma MRI e mafai ona faʻatulagaina. E mafai ona iloa vave e le fomaʻi le vave o suiga i le parenchyma ma le gasegase o le gland, faapea foi ma isi tulaga faʻaleagaina e le o maua i le tele o le telefoni.

E i ai se paranesi o vailaʻau e feagai ma faʻamaʻi o le manua lapoa - faʻaaogaina o faʻamalosi. O lenei vaega o le malamalama e suʻesuʻe ai le galuega o le faʻamaʻiina o le meaʻai, faapea foi ma le tele o togafitiga faʻapitoa o loʻo tutupu i totonu. Ina ia suʻesuʻeina le fausaga ma le motauli o le inumaga tele, o le tele o auala faʻataʻitaʻi ua atiaeina e faafaigofieina ai le galuega a se tagata suʻesuʻe. O se tasi o nei mea o le colonoscopy. O lenei metotia e aofia ai le faʻaaogaina o se filati fiber-optic faapitoa lea e faʻaalia ai se ata o le lumen o le pipestive tube i le mata. I le faʻaopopo atu i faʻataʻitaʻiga, colonoscopy e mafai ona faʻaaoga mo togafitiga faafomaʻi faʻapitoa, lea e mafai ai ona faʻateʻaina le faʻaleagaina i le amataga o le atinaʻe.

I le tele o atunuu faʻamalamalamaina, o le suʻesuʻega faʻasalalau e faʻamasinoina mo tagata uma e silia i le 40 tausaga. O le faʻatinoga o loʻo aofia i totonu o le inisiua inisiua masani, o lea, e faia e pei ona fuafuaina. Faʻafetai i lenei togafiti, e mafai ona faʻamalamalamaina tulaga faʻamaʻi muamua i le amataga ma puipuia lo latou atinaʻe atili i le kalama. I le taimi nei, o loʻo i ai isi metotia faʻatautaia, ae e tele taimi latou te le maua ai ni faʻamatalaga o faʻamatalaga faʻamatalaga ma le aoga.

Polokalama o le Kolisi

O foliga vaaia o le colonoscope e foliga mai o se puluuliuli. O le umi o le masini faʻatulagaina e 2m. O le mea i totonu e aofia ai filo filo e lafoina ai le ata i le mata. I le Latina, o le fiva e foliga mai o fiva. I le silasila atu i lenei tulaga, o metotia o suʻesuʻega e faaigoaina o le fibroscopy.

O le pito i fafo o le masini e fai ma sui o se atigi puipuiga e puipuia ai le faaleagaina o elemene fiber optic. E le gata i lea, o laʻau e ui atu ile vaega puipuia, faafetai lea e mafai ai e le pito le gata o le colonoscope ona faia ni gaioiga ile lua vaalele. O faʻatalalapalalalalalala ma le ea e maua mai i fafo. Talu ai ona o mea taua o le taimi sauniuni, atonu o le a paʻu ai puipui o le intestinal, o le mea lea, mo lo latou faʻalauteleina, o loʻo faʻaaogaina ai le ea vaalele, lea e mafai ai e oe ona faʻagasolo le masini.

O le a le fivaroscopy? E pei ona taua i luga, o le fipacope o se faʻamatalaga lautele lea e aofia ai masini uma e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o filo filo.

I luga o le ulu o loʻo i ai foi vaʻaia faapitoa, faʻafetai i le mea e mafai ona maua ai se faʻataʻitaʻiga o meaola faʻapitoa mo le toe suʻesuʻeina e se tagata suʻesuʻe. O faʻataʻitaʻiga fou o kolloncopes ua faʻapipiʻiina i le pito i luma ma se mea pueata, lea e talafeagai mo le faʻapipiʻiina o vaega "manaia" o le mucous membrane o le kolo. Ole maualuga o se mea masani e le sili atu i le 1.5 cm.

Aisea e faʻaalu ai?

Pe tusa o le tasi vaetolu o mataupu uma o le kanesa colon o loʻo maua i taimi mulimuli, pe a faigata togafitiga ma taugata. O tagata uma e sili atu i le 50 o loʻo i ai se faʻalavelave tele e mafai ona atiaʻe ai luga o le toto. Afai o se tagata vavalalata ua i ai se masinikacone poʻo soʻo se isi neoplasm o le digestive tract, ua fautuaina e siaki isi tagata o le aiga. I le i ai o se aiga e mafatia mai le neoplasms patho o le inumaga, ua fautuaina e faia se siakiina o le tui ile 50 tausaga.

E iai faʻamaʻi o le kolone e le o ni mea leaga, ae ona o le atinaʻe foliga, e mafai ona faʻaititia i le kanesa. Faafetai i colonoscopy, e mafai ona faamaumauina nei laumei saʻo ma aveese lelei.

O le kanesa o le kolun o se faafitauli ogaoga lea e popole i le falemaʻi atoa. I tausaga taʻitasi, i totonu o Europa lava, o le kuata o le miliona tagata e maliliu mai lenei faʻamaʻi. I totonu o le Iunaite Setete, o le fuainumera o le soifuaga faaletino e laʻititi laʻititi, ae e mafua mai i le maualuga o le puipuiga. Talu ai nei, na faʻalauiloa ai se faʻalauiloa i totonu o Europa i Sisifo e faʻateleina se soifua maloloina ma le manaʻomia mo le vave iloa o le kanesa colorectal. O loʻo taumafai le Matagaluega o le Soifua Maloloina e faʻamatala i le faitau aofaʻi o colonoscopy o le "tulaga auro" i le sailia o maʻi pipisi. Faʻafetai i se suʻesuʻega masani i tagata e sili atu i le 50 tausaga le matua, e mafai ona faʻafetaui le tumutumu i le amataga ma faʻamalosi e aveese. Mo se faʻataʻitaʻiga, i Siamani, o le tele o suʻega e faia i luga o se nofoaga i fafo, o lona uiga, e aunoa ma le falemai.

Colonoscopy o se togafiti e pei ona faʻamatalaina e se fomaʻi suʻesuʻe e suʻesuʻe ai le kolisi. I le avea ai o se tulafono, e liliu atu tagata maʻi i le fomaʻi ma faitioga o faʻamatalaga eseese o togafitiga o le intestinal. Mo nisi faʻamatalaga auiliiliga e uiga i le tulaga o lenei matagaluega o le vaega o meaʻai, o loʻo faʻataʻitaʻiina se suʻesuʻega endoscopic. E faavae i luga o faʻamatalaga na maua, e fuafua e le fomaʻi togafitiga mo togafitiga atili. O tulaga masani e manaʻomia ai le faʻasalalauga:

  • O le faʻasaina faʻaleagaina i feces (toto, puʻu),
  • Faʻafitauli tumau o le sulu e pei o le manava poʻo le faʻamalosi,
  • Le tigaina o le manava o le tino,
  • Faʻaitiitia o le toto mumu ma le hemoglobin, faʻatasi ma le manava manava,
  • Paʻu o le paʻu ona o le le mautonu o le nofoa nofoa,
  • O le aoina o meaola e ola ai mo suʻesuʻega atili e se tagata suʻesuʻe.

Faʻasologa Faʻatasi

Tausia lou soifua maloloina - tausia le fesoʻotaʻiga

Talu ai ona o le alualu i luma faasaienisi e le tumau, o loo faaauau pea ona atiina ae metotia faafomaʻi e faafaigofie ai le olaga mo fomai ma tagata gasegase. Fibroscopy o se auala fou fou o le suʻesuʻeina o faʻamaʻi pipisi, aemaise lava i totonu o atunuu CIS, peitaʻi, o tagata atinaʻe o mea tau fomaʻi e le taofia le faʻaleleia o tekinolosi faʻaaogaina. O le faʻagasologa o le faʻasologa i luga o tausaga o lona soifuaga ua faaopoopoina ma faʻaleleia, lea na mafai ai ona avea ma tulaga faʻamaonia i le tele o faʻamaʻi o le kolo. I le gasologa o fesuiaiga eseese, na fausia ai ni ituaiga o colonoscopy.

Ileocolonoscopy

Colonoscopy e aofia ai le suʻesuʻega o le faʻasaʻo, sigmoid, iliac ma le tauaso. Meafaigaluega faʻaonapo nei e mafai ai foʻi ona e suʻesuʻeina le inumaga vavalalata. E faʻatatau i le masini, e mafai ona mafaufau i le 5 i le 100 cm o le ileum. E taua tele lenei mea ona o lenei matagaluega ua manatu faigata e maua i tulaga o suʻesuʻega. Afai o loʻo i ai se neoplasm patho i lenei vaega, o le ileocolonoscopy ua manatu o le auala e sili ona fetaui lelei.

Chromocolonoscopy

Faatasi ai ma lenei ituaiga o colonoscopy, o vailaʻau faʻapitoa e faʻaaogaina e vavaeina ai siama maloloina mai siama faʻapitoa. Faʻalagolago i le maualuga o se faʻasalalauga faapitoa, o le a faʻaʻeseʻeseina le faʻaaogaina o le vali. Vaega faʻapitoa o suiga o le mucous membrane, ona o le gaioiga o le vali, tuʻu ese atu ile talaaga o mea ola maloloina, lea e mafai ai ona e faia se meaola o loʻo ola i luga o le gaʻo poo le excise o loʻo aʻafia ai. O le vali e saogalemu atoatoa mo le tino o le tagata, faatasi ai ma lana fesoasoani e mafai ai ona toe suia suiga nei i le epithelium o le kolo:

  • Dysplasia
  • Mucosal Atypia,
  • Epithelial metaplasia.

Faʻasologa o le siʻosiʻomaga

I nisi tulaga, e manaʻomia le faʻaalia atili o ata o loʻo i lalo ole suʻesuʻega. O le mea lea, o se metotia na atiaeina e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o laititi lanu uliuli ma lanumeamata. Faafetai i le malamalama lanumoana, e mafai ona sili atu le vavaeeseina o capillaries o le mucous membrane ma faʻamalosia ai lona toomaga. O le malamalama lanumoana e sili atu ona loloto, ma o lona fesoasoani e mafai ai ona faʻaalia ata o mea o loʻo i luga o le pito i lalo o le paʻu o totonu.

E masani lava, i luga o le mata, o le mucous membrane e maua se moli lanumeamata, o le capillaries e enaena, ma o venene e avea ma lanumoana. E tusa ai ma suʻesuʻega faʻafuainumera, o lenei metotia e le o se mea itiiti ifo i le chromocolonoscopy i tulaga o faʻamatalaga.

Vitio capsule colonoscopy

O le a le kaseti pulou video? O le liposcopy capsule endoscopy o loʻo faʻapipiʻi faʻaalia i le faʻatinoga. O le aʻafiaga o le metotia o le mafai lea e le tagata gasegase ona faʻaumatia se pusa e aofia ai se potu. O le liposcopy capsule endoscopy o loʻo i ai se maualuga maualuga o faʻamatalaga, ae e sili atu ona itiiti i le colonoscopy. Muamua, o le metotia e le lautele, ma o meafaigaluega talafeagai e le o maua i totonu o nofoaga autu autu faafomai. Lona lua, colonoscopy e mafai ai e oe ona faia se seti faapitoa o manipulations, faafetai lea e faʻatino ai le togafitiga. Lona tolu, o le tau o le video capsule endoscopy e maualuga tele.

Seiloga o le aoina o meaola faʻataʻitaʻi ma e faʻavae i luga o se taunuuga o se suʻesuʻega o talafaasolopito, e mafai ona faʻatuina le i ai o se faagasologa leaga. E le mafai ona faʻamaonia le faʻamautinoaga e faʻavae i luga o taunuuga o metotia o suʻesuʻega, o le mea lea, o le biopsy o se laasaga tāua i le togafitiga o le kanesa. Faʻalagolago i le taunuuga, e filifilia togafitiga togafitiga ma o le fesili o le tele o togafitiga o togafitiga e filifilia. Ina ia faateleina le manuia o le talaaga, e fautuaina ina ia tuufaatasia faatasi ma le chromendoscopy. O nisi neoplasms e laugatasia foliga e le mafai ona iloa mai vaega o mea maloloina, o le mea lea e matua taua lava le utiuti.

Faʻafetai i le masini, e mafai ona faia togafitiga faʻapitoa o mea laiti laiti. Afai e iloa le polyps, adenomas, ma isi neoplasms mama o laiti laiti, o le endoscopist o le a aveesea le tumama. O lenei faiga e manatu maualuga maualuga, ona e le pei o tulaga masani e manaʻomia ai le tatalaina o le manava o le manava, o le aveeseina o le polyps e le maua ai se faʻalavelave mo le maʻi.

O se kolisi e manaʻomia mo le fivaroscopy o le intestinal. E faigata tele le masini o le colonoscope, ae faʻafetai i lenei uiga, e mafai ona faia le tele o manipisi, e le gata ina faʻamaonia ai, ae o loʻo togafitia foi le tele o faʻamaʻi. O le ulu o le colonoscope ua faʻapipiʻiina i:

  • Lulu. E talafeagai mo le faʻamalamalamaina ma sili atu le faʻaaliaina o le luminaʻi o le intestinal,
  • Tube mo le ea. Afai o le tagata gasegase sa saunia lelei, ona i ai lea i totonu o ana meaʻai e leai se chyme ma feces. O puipui o le totini o le a faʻaitiitia, o le mea lea, ia faʻaleleia le masini ma puipuia ai manuʻa i le mucosa, o le mamafa o le ea e faia mai le gaʻo.
  • Camcorder. Faamaumauga "matagofie" vaega o le mucous membrane. I taimi o feeseeseaiga, e toe iloilo ai e le fomaʻi le faamaumauga o suʻesuʻega ina ia mafai ai ona sili atu le iloiloga o le natura o togafitiga, fuafua le tikeri o le faaleagaina, ma filifili le togafitiga sili ona talafeagai.
  • Tongs E manaʻomia mo le aoina o meaola faʻapitoa.

Ina ia faia se kolisi, e manaʻomia e le tagata maʻi ona alu i totonu o le potu faʻamalosi, faʻalava i lalo o le pulou ma taoto i luga o le moega. O le tulaga o le mataupu e tatau ona iai i le itu tauagavale. O lenei tulaga o le nofoaga o le maʻi e mafai ai ona e faafaigofieina le auala o le colonoscope e ala i le manava. A uma ona ave e le tagata maʻi le tulaga talafeagai, o le ulu o le colonoscope o le a faʻaofiina i totonu o le va. Ina ia faʻamalosi le membrane mucous, e tuʻuina atu le mamafa o le ea. Pe a liliu le ulu o le masini, e mafai ona e mafaufau i vaega e le mafai ona gafatia o le puipui i totonu ole pala. O se faʻamaʻaloga, pe a faʻanofoina se colonoscope i totonu o le koluma, iloilo le fausaga, gaugau, lanu, ma le vascular pattern of membrane mucous. Afai e maua mai ni masini masalomia, e ao ona aoina meaola. Mo le mauaina o faʻamaoni saʻo i tulaga faigata, e fautuaina e faʻapipiʻi atili ai vaega masalomia o le epithelium.

Faʻamamaga tiga

E leai ni faʻamatalaga manino o le manaʻoga mo le faʻamaʻi lautele i taimi o le colonoscopy. Ae ui i lea, ona o manaoga faapitoa o le tagata maʻi, faatasi ai ma le faateleina o le lagona o le aus, o le "euthanasia" o le mataupu e ono manaʻomia. E ui i lona aoga, o le colonoscopy o se faiga le lelei. O nisi tagata gasegase, ona o le vave o le le lelei o le poto masani e fesootaʻi ma le suʻesuʻe, atonu o le a le mafai ona faʻamalosi e faʻaaogaina. I ia tulaga, o le faʻamaʻi lautele o se mea e manaʻomia tele, a aunoa ma lea, o le a le mafai ona maua le manaʻoga ma togafitiga manaʻomia.O faʻamaoniga autu mo faʻamaʻi lautele i le taimi o le colonoscopy o:

  • O le manaʻoga o le mataupu e aloese mai le faʻafitauli i le taimi o le faʻatinoga,
  • O se aafiaga le lelei i le colonoscopy muamua,
  • Faʻaleleia le maualuga o faʻamatalaga e fesootaʻi ma le faʻamaʻi o le mafaufau ma le tiga,
  • Aveeseina o polyposis e tele i se fuafuaga fuafuaina,
  • O le faʻalauteleina o le sigmoid colon (dolichosigma)
  • Faateleina le le fiafia o le tagata maʻi,
  • Tausaga a tamaiti.

Taʻaloga faʻasalalau

E tusa lava pe itiiti le faʻalavelave ma le leai o ni manuaga ogaoga o le tui, o le colonoscopy o se taotoga e manaʻomia ai le moe mo sina taimi. O le umi o le moega e malolo ai e fuafuaina e le fomaʻi mai. I le tele o tulaga, e mafai e le tagata gasegase ona tuʻua puipui o le falemai i le aso muamua i le maea ai o le togafitia.

O fautuaga o loʻo tuʻuina i totonu o le tusitusiga e le o se taʻiala i faatinoga. Mo nisi faʻamatalaga auiliili, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

Afai o le colonoscopy o se togafitiga faafomaʻi, ma i le taimi lava lea e tasi na faaleagaina ai eria mucosal, ua fautuaina e aloese mai le faaaogaina o nisi o vailaʻau (aspirin, ibuprofen, analgin, paracetamol) mo le lua vaiaso. O lenei mea o le a faʻaitiitia ai le ono mafai ona gase le toto. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona mumusu e faʻaaoga fualaau faʻatele e faʻaitiitia ai le totoina o le toto. E manaʻomia e le fomaʻi ona logoina tagata mamai e uiga i faʻafitauli faigata mai le faʻaaogaina o vailaau mai lenei vaega.

Afai na faia i le taimi o le colonoscopy se biopsy poo le aveeseina o polyps, ona i ai lea i totonu o ni nai aso e mafai ona pipiʻi i totonu o le nofoa. Afai o le gasegase e aoga pe sili atu i le 48 itula, e tatau ona e logoina lau fomaʻi e uiga i lenei mea.

Faʻaaliga mo le faʻatinoina o le ESM:

  • Maʻi leaga o le esophagus, manava ma le kolone

E le gata i lea, e na o le pau lava le auala e mafai ai ona faʻaalia ata o le puipui o le esophagus, o le manava ma le kolone. I le taimi muamua o le kanesa, o le metotia e mafai ai e oe ona fuafua le mafai gafatia le faʻaaogaina o le tumo ona o se faaiuga tonu o le loloto o le osofaʻiga ma le faʻaalia o suiga i laina faʻapitoa o le lymph. I le tulaga o le tino o le toto o le tino, o le faʻatinoga o le FVA aʻo lei amataina ma mulimuli ane i le chemoradiotherapy e mafai ai ona iloilo le aoga o togafitiga.

  • Faʻavaegalalo o le esophagus, manava, duodenum 12

O le auala e mafai ai e se tasi ona fuafua le vaega o le puipui o le okeni lea na amata mai ai le faavae ma amata ai lona moni moni ma le alualu i luma (i totonu o le lumena o le okeni po o totonu o le mea o loo siomia ai), fautua mai le mafuaaga o le faaleagaina o le okeni, saili pe o fesootai o le i ai o se vaega o le submucosal poo ua tulaʻi mai ona o le faavauvau o se okeni mai fafo e se okeni tuaoi. O faʻamaumauga e maua ai le auala e faʻataʻitaʻi ai le tagata maʻi, ma pe a tatau ai, o le aveeseina o aʻoga - o le mafai ona faatino le taotoga faʻamalosi.

  • Pancreatic maʻi

E le mafai ona e faʻaalia foliga laiti o le tino (itiiti ifo i le 3 cm), e le mafai ona maua i le faʻataʻitaʻiina o metotia, ma sili atu ona saʻo nai lo le angiography, e fuafua ai le osofia o le paʻu i totonu o le tino, lea e matua taua lava le fuafuaina o le togafitiga.

O tagata faapitoa o la matou matagaluega e faia se faaiʻuga o le pancreatobiliary region e le gata mo neoplasms le lelei pe leaga foi, ae mo cysts (mo le mafuaaga o le siakiina o le eseesega i le cystic neoplasias), le pancreatitis gasegase ma le chronic (i le tulaga e le manino le tulaga o le falemai ma le le mafai ona iloa suiga flammatory mai isi auala ma isi auala) tumo).

  • Faamai o le gallbladder ma le biliary tract

O loʻo matou talanoa e uiga i suʻesuʻega eseese o gallbladder formations (polyps, adenomyosis, suauu pilia, calcula, suiga inflammatory i le gallbladder wall) ma le siakiina o togafitiga o gasegase bilepatitis (tumutumu, vavalalata, fuafua). O le metotia e taua tele mo le faʻamautinoaina o leona o matagaluega o paʻu ma pancreatic ducts ma le papilla Vater. O nei atunuʻu e le mafai ona faʻaaoga mo isi metotia faʻataʻitaʻiga, ma e le o se mea e le masani ai le faʻaogaina o lenei nofoaga (e le gata i le leaga ma le leaga).

Faʻamaumauga faʻapitoa mo le faatinoina o le ESM

  • O suiga faʻaanatura e faʻalavelaveina ai le faʻamalosaga o le mimiti (faʻasologa o faʻasalaga o le esophage)
  • O faʻamaʻi pipisi o le isophagus ma le vavalalata fatu
  • Le mautonu le maʻi tigaina ma le faʻasolosolo faʻasologa o le pulu 12pc
  • Tuʻu pe'ā uma le taotoga i luga o le isophagus ma le manava, pe afai ole laʻititi o le anastomosis e itiiti ifo i le 12-13 mm.

Afai ua iai sau taotoga i luga o totoga o le gastrointestinal tract, ma e iai foʻi uiga faʻaanatura o le fausaga o le esophagus poʻo le manava, logo muamua i le fomaʻi ma faʻaalia le faʻamalologa.

Faʻafefea ona faia le suʻesuʻega

E tusa ai ma le faʻatinoga o le faʻatinoga, o le faʻatulagaga e tutusa ma le esophagogastroscopy (EGDS), ae o loʻo faʻatasi ma le faʻaletonu faaletino ma faalelagona. O lagona le lelei e mafua ona o le tele o le lapoa o le pipii ua tuʻuina ma lona faʻaaogaina ile vaʻaia ole gastroscope, faapea le umi o le faʻatinoga. O le faagasologa atoa e masani ona faia mai i le 40 i le 90 minute, e fuafua i luga o le laufanua suʻesuʻe, ma luga foi pe o mai faatasi ma nisi faʻamatalaga o suʻesuʻega (faʻasologa o mea, biopsy puncture).

O tagata faapitoa o la matou matagaluega o loʻo fautuaina le faia o le endo-ultrasound procedure under general anesthesia, o fualaau oona lea e faʻaaogaina i se tulaga le talafeagai, aua amioga le mautonu o le tagata maʻi e mafai ona faʻalavelaveina le galuega a le fomaʻi ma aʻafia ai le taunuʻuga o le suʻega.

A maeʻa le faʻataʻitaʻiga i lalo o faʻamaʻi pipisi, atonu e te lagona le faʻanoanoa, faʻalavelave mo le itula e tasi. A e toe faʻafoʻi atoatoa, o le a talanoa le fomaʻi ma oe iʻuga o le faʻatinoga.

Taʻaloga i lalo o le controlo ultrasound control

  • O le faʻaleleia o le matagaluega ma se faʻamalosi pipisi e mafai ai ona faʻamalosia le faʻalaʻoina o nila o faʻaleagaga faʻapitoa faʻatasi ai ma le suʻesuʻega mulimuli ane o le mea na mauaina. I lalo o le pulega o le ultrasound, e mafai ona pupuʻi i luga o le mediastinal ma le pancreatic-biliary zone, tumutumu o vailaʻau ma gasegase o le mediastinum ma le fogafale pito i luga o le afaina o le manava. O lenei togafitiga e maua ai e tagata maʻi se avanoa tulaga ese e aloese ai mai taotoga i le biopsy o se paʻu, ma laveaʻiina ai taimi taua, e mafai ai ona latou amata togafitiga faapitoa muamua.
  • I lalo o le EUS, e mafai ona faʻamalo le pseudocyst o le pancreas, kelele ma le pancreatic ducts, e tuʻuina atu ai faʻavasegaga eseese (cholangiogastrostomy, gastroenterostomy, pancreaticogastrostomy).
  • O le neurolysis o le celiac plexus i lalo o le pulea o le endo-ultrasound o se auala lelei lea e faʻafefe ai faʻamaʻi tigaina i tagata e le mafai ona gasegase ma le tino o le pancreas, ate, lea e sili ona taua mo tagata gasegase ua leva ona faia ni analgesics malosi mo se taimi umi ma ua le manuia.

Faʻapei o isi faʻasalaga endoscopic, endo-ultrasound o se suesuega saogalemu ma lelei le faʻafefe. Ae ui i lea, e pei o isi togafitiga faafomaʻi, o faʻafitauli e tulaʻi mai i nisi taimi. Ole fua faʻatatau mo le endo-ultrasound e aunoa ma se pusa vavalaʻau pulu vavalalata e tusa ma le 1 mataupu mai le 2,000 suʻesuʻega, lea e faʻatusatusa i le fua faʻatusatusa o le FGS.

O aʻafiaga matuia ogaoga atonu e aofia ai:

  • Vaʻaia o meaola. O se faʻafitauli e seasea ona tupu pe a mulimuli uma faʻamaoniga.
  • E mafai ona tupu mai se mea e tupu pe a fai se vailaau lelei o le nila, ae seasea lava (0.5-1.0%).
  • Pancreatitis (lūlū o le pancreas) e ono tupu mai ona o le pupuʻu poʻo togafitiga faʻasolosolo i lalo o le endo-ultrasound pulea i le pancreas, ae e seasea tupu. Pancreatitis e manaʻomia ai le falemaʻi, mataʻituina, togafiti togafitiga, ma le toomaga tiga. E masani ona alu ese i totonu o nai aso.

E faʻamalosia malosi le faʻamaoniaina o tagata tomai faapitoa e te faia se suʻesuʻega faʻamaʻi i lalo o le faʻamaʻi pipisi. O togafitiga faʻapitoa i lalo o le endo-ultrasound control e faia i lalo o le faʻamaʻi e aunoa ma le toilalo. O nisi togafitiga faafomaʻi atonu e manaʻomia ai le falemaʻi.

Ina ia foia le mataupu o le faia o togafitiga faʻapitoa i lalo o le pule a endo-ultrasound, faʻatalatalanoaga ma le ulu o le matagaluega a le Tkachenko O.B.

Tuua Lau Faamatalaga