Faailoga o le maʻisuka ma le tausiga faʻafuaseʻi

O le maʻi suka o se faʻalavelave e tupu i le maʻi suka. O le tulaga e atiae i le vavevave o le uila. O le le mafai ona faia ni faʻalavelave faʻafuaseʻi e mafai ona oʻo atu ai i faafitauli ogaoga o le soifua maloloina ma oʻo lava i le oti. O le mea lea, e taua mo maʻisuka uma ia iloa poʻo a faailoga ma faailo e muamua muamua i se maʻi suka ma pe o le a le fua e tatau ona fai pe a iloa.

Ituaiga o le maʻisuka Coma

E 4 ituaiga o siama o le maʻisuka: ketoacidotic, hyperosmolar, hyperlactacidemic and hypoglycemic.

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona atiina ae ketoacidotic coma. E afaina ai le talaaga o le le lava o le inisalini ma le maualuga o le toto suka. O le iʻuga, o le faʻaitiitia o le kulūkose ua faʻaitiitia, o le gasegase ua faʻavaivaia, o le gasegase o galuega uma o le tino ma nisi o totoga e tupu. Ketacidotic coma e atiina ae i totonu o le 1-2 aso (o nisi taimi vave). O le maualuga o le suka lea e tupu ai se coma e mafai ona oʻo i le 19-33 mmol / l ma le maualuga. I le leai o ni taimi talafeagai, o le maʻisuka atonu e vaivai tele.

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona mafua fomaʻi o le hyperosmola. O lenei meaola e tupu ona o le leai o le inisalini. E tuʻuina atu i le manava tele o le tino ma faʻateleina le faʻaputuina o le sodium, glukose ma urea ions i totonu o le toto. I lalo o le faatosinaga o le vavalalata, o faʻafitauli matuia e tupu i totonu o le tino o le tagata, lea e masani ona o mai faatasi ma le leai o se malamalama.

O isi ituaiga e lua o le maʻi suka e tutusa lava i ituaiga uma o faamaʻi. O le faʻaleagaina o le tino atiina ae i le faaputuga o le lactic acid i totonu o le toto. O le mafuaaga o le le lava o le inisalini. O se taunuuga o le atinaʻe o coma, o le vailaʻau faʻasolosolo o le toto e suia, le manuia o le soifua maloloina, ma le leiloa o le mafaufau e mafai.

O ituaiga lisi o le coma e maua mai i le maualuga. Latou te faia i tua o le malosi o le toto toto. O le isi itu e taʻitaʻia ai le atinaʻe hypoglycemic coma. O le faʻalavelave e amata ile faʻaitiitia o le kulukose toto i se tulaga taua. O lenei mea e mafua ai le matelaina malosi o le faiʻai. Faʻatasi ai ma le mamate o le hypoglycemic, o le toto toto e faʻaitiitia i le 3.33-2.77 mmol / lita. Afai e te le amanaia faailoga e tulai mai, o le kulukose e mafai ona paʻu i le 2.77-1.66 mmol / lita. I lenei tulaga, o faailoga uma lava o le hypoglycemia ua aliali mai. O se tagata gasegase o ia ituaiga faailoga e tatau ona alu i le falemaʻi mo togafitiga. Mataʻituina taua o le suka - 1.66-1.38 mmol / lita - e oʻo atu ai i le leiloa o le mafaufau. E naʻo fesoasoani faʻafuaseʻi a tagata tomai faapitoa e mafai ona laveaʻi ai se tagata.

O ituaiga uma o le maʻisuka e muamua atu i ona lava mafuaaga.

O faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le le lava o le inisalini, lea e mafua ai ona televave le faateleina o le kulukose toto. O le tele o taimi, o mea nei e mafai ona taʻitaʻia ai le inisalini:

  • maʻitaga
  • faʻamaʻi
  • manuʻa ma taotoga,
  • faʻaʻateleina le faʻaaogaina o glucocorticoids poʻo togafitiga,
  • sili atu le malosi faaletino ma tulaga faigata,
  • toilalo mea taumafa, anapogi umi, ava malosi.

O le mafuaʻaga o le ketoacidotic coma o le oona i tino o le ketone ma acetone. O le le atoatoa o le insulin e mafua ai ona amata ona toe faʻatumu le malosi mai le protein ma gaʻo, ae le o le kulukose. I le gasologa o le gaosiga o le eletise, ketone ma acetone acetic acid ua faia i ni aofaiga tetele. O a latou gaioiga e faʻaaogaina ai eleele faasao ma mafua ai le ketoacidosis (faʻamaʻi faʻaleagaina) ma faʻalavelave i le vai-electrolyte metabolism.

O le alualu i luma o le hyperosmola coma e mafai ona mafua ona o le tele o le faʻaaogaina o togafitiga, manava ma le vomia o soo se mea e mafai ai, o le vevela vevela ma le vevela o le ea, diathsis periponeal or hemodialysis, faʻamaʻaloga o le toto.

O le lactacitalic coma e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le fatu poʻo le faʻalaumama. O nisi taimi e tupu mai ai le foma i le bronchial asthma, bronchitis, le gaioiga o le toto, fatuga o le fatu. E masani lava o le mafuaʻaga o le coma o le mumu ma le faʻamaʻi, o le ate poʻo le fatu fatu. O maʻi o loʻo mafatia i le faʻavaʻa o le ava malosi o loʻo lamatia foʻi.

O le mafuaaga o le hypoglycemic coma e mafua mai i le le lava o le toto suka. O lenei tulaga e mafai ona mafua ai le televave o le inisalini poʻo le suka-faʻaitiitia o vailaau faʻalaʻau. E tele taimi e tupu ai le hypoglycemia ona o le maʻisuka ina ua maeʻa le inisalini na misia se taumafataga pe leai foi ni meaʻai gaʻo. O nisi taimi e maua ai le maualuga o le suka i luga o le tala o le faʻaitiitia o le faʻamalosi poʻo le malosi ole inisalini o le ate. O le isi mafuaaga mo le hypoglycemic coma o se galuega malosi faaletino.

Faailoga o se maʻi suka

O ituaiga uma o le maʻi suka e iai ona lava uiga taua. E ui o masani e masani ona tutusa, o le faʻamaʻi mulimuli e faatoa mafai ona faia pe a maeʻa suʻega falesuesue.

O le vaʻaia faʻapitoa e tuʻuina atu ma faʻamaoniga o loʻo tuʻuina atu i lalo.

  • Faateleina le galala.
  • Uiga masani.
  • Lautele vaivaiga, lea e masani ona o mai faatasi ma se maʻi tiga.
  • O le soona popole, sosoo ai ma le moe.
  • Faʻaitiitia le manaʻo.
  • Nausea (i nisi o mataupu e faʻatasi ma le vomiting).

Faatasi ai ma isi faʻamaoniga o le hyperosmola coma e matua faʻamaʻavaveina, le lelei le tautala tautalaga ma le mafaufau (o se faailoga iloga o se coma).

Faailoga o se ketoacidotic coma foliga mai lemu. I lenei tulaga, e maua e fomaʻi se avanoa ao lei oʻo i le faʻalavelave e faia se togafitiga atoatoa. Ae peitai, afai e le o gauai le maʻisuka i uluaʻi faailoga, ona tupu ai lea o le tulaga o le tulaga, e faaalia i le manava loloto ma le manava, o tiga tiga i totonu o le manava e aunoa ma se localization, le le fiafia, e mafai. O se faailoga iloga o le ketoacidotic coma o le manogi o le acetone mai le gutu.

O lactacidemic coma, e ese mai i le ituaiga muamua, o le alualu i luma televave ma ua faaalia ai ia lava i le tulaga o le malepelepe lapopoʻa. E uiga i uiga iloga o lenei foma, e mafai e se tasi ona matau vave ona tuputupu ae vaivaiga, leai se faʻaletonu, faʻasalaga, ma le le malamalama.

O faʻafitauli o le hypoglycemic coma e ese si ese mai faailoga o le hyperglycemic coma. O nei mea e aofia ai le mataʻu, popolega, faʻateleina o le pala, vevesi ma se lagona malosi o le fiaʻai. Afai e te le faʻaaogaina taimi talafeagai, o le tulaga lautele o le tino e mafai ona faʻateteleina: vaivaiga, faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le apogi o le hypoglycemic coma o le leiloa o le mafaufau.

I le i ai o le maʻisuka i tamaiti, o vailaau o le gugu o le ulu, o le gasea ma le vomia, o le le lava o le fiaʻai (seia oo lava ina le atoa), matuai galala, moe. E masani foi ona mafai ona galo le laulaufaiva ma laugutu.

Fesoasoani Muamua

O le iloaina o uiga o se maʻi suka o le a fesoasoani e taofia lona alualu i luma i le taimi. I le faailoga muamua o se faʻalavelave faʻafuaseʻi, e tatau ona vave valaau loa se falemaʻi. Aʻo leʻi oʻo mai le fomaʻi, o le maʻisuka e tatau ona tuʻuina atu ile tausiga faʻafuaseʻi. Muamua lava, taoto le tagata maʻi i lona itu poʻo lona manava. Mulimuli i le laulaufaiva, ia mautinoa e le magoto ma e le manava le manava. Faataga le ea fou e ulufale ai i le potu o le maʻisuka.

E le gata i lea, mo ituaiga eseese o le maʻisuka, o le togafiti o togafitiga e ese si ese. Faʻatasi ma le ituaiga hyperosmolar, afifi ma faʻamafanafana vae o le tagata maʻi. Siaki le maualuga o le glucose i se glucometer, suʻe le urine ma se pusa o le ketone test. E leai se isi gaioiga e manaʻomia. Faatali mo le falemaʻi e taunuu.

O kesepoacidotic ma lactacic types of coma e manaʻomia vave ona faia e tagata tomai faapitoa. I lenei tulaga, o le a le aoga le taofia o le atinaʻeina o se coma e ala i taumafaiga tutoʻatasi. Pau lava le mea e mafai ona e faia o le siakiina o le manava o le maʻi ma le fatu fatu seia oʻo mai le fomaʻi.

Faʻatasi ai ma le hypoglycemic coma, e taua tele le tuʻuina vave o tausiga faʻafuaseʻi. E masani lava e le o faʻatasi ma le vaivai le malamalama. I lenei tulaga, e mafai e le tagata gasegase ona ia faia tutoatasi ia fua talafeagai. I mea muamua e iloa ai se foma e lata mai, e tatau ona e 'ai sina gaʻo paluga (falaoa, pasta), inu lauti ma le suka pe solo le 4-5 papa o glucose. O le malosi o le hypoglycemia e mafua ai le le mautonu. Faatasi ai ma lenei atinaʻe o mea na tutupu, e le mafai e le ua afaina ona faia e aunoa ma se fesoasoani mai fafo. Afai o le tagata gasegase o lo o iai se mea faʻafefete, inu i soo se suavai suamalie (aua le faʻaaogaina meainu ma suamalie mo lenei mea). I le leai o se mea e fofo ai, faʻapipii sina glucose i lalo o le laulaufaiva.

Manatua: faatasi ai ma soʻo se ituaiga o maʻi suka, e le faatagaina le inisalini e aunoa ma le faʻatagaga a se fomaʻi.

A maeʻa le falemaʻi i se tulaga o le maʻisuka, o le sini autu a fomaʻi o le faʻamaonia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma le metabolism o le tino atoa. Togafitiga e faia i lalo o le vaavaaiga malosi a le fomaʻi ma e aofia ai le tele o vaega. Muamua, o le tagata gasegase ua tuʻuina atu i ai se tui o le inisalini (i le tulaga o le hypoglycemia, o le kulukose e tatau ona faʻatonutonuina). O le isi itu, o togafitiga faʻasolosolo e faʻatautaia ma fofo faʻapitoa e toe faʻafoʻi ai le paleni o le vai, faʻasolosolo eletise ma faʻamaopoopoina le maualuga o le toto. A maeʻa nai aso o togafitiga, ona tuʻuina atu lea o le maʻi i le pito o le endocrinology ma teuina i le falemaʻi seia oʻo ina faʻamautu le tulaga.

E taua le manatua o le fesoasoani muamua ma le togafiti togafitiga o le a fesoasoani e aloese ai i le ogaoga o taunuuga o le maʻi suka: paralysis, ceremaral edema, fatu fatu, stroke, sepsis, tino moni poo le oti.

O le maʻi suka o se tulaga ogaoga mo le maʻisuka. O le mea lea, e tatau i le maʻisuka ona manatua e naʻo le faʻamaoni o le tagata lava ia, pulea o le mamafa, tausisia o tulafono paleni o meaʻai, o le faʻaosooso masani ma le teenaina o le ola maloloina o le a fesoasoani e ola ai i se olaga atoa ma aloese mai le afaina o se tulaga matautia.

Eseesega

O le maʻi suka o ituaiga nei:

  • ketoacidotic,
  • hyperosmolar
  • lactic acididemic,
  • hypoglycemic.

O mafuaʻaga o le alualu i luma i ituaiga taʻitasi eseese e ese. O le mea lea, o le mafuaʻaga o le alualu i luma o le tino o le hyperosmola o le faatelevaveina o le maualuga o le maualuga o le suka i totonu o le toto agai i tua o le faʻamalolo. O lenei ituaiga o se faʻalavelave o le maʻisuka ituaiga 2.

O le mafuaaga mo le alualu i luma o le ketoacidotic coma o le faaputuputuina lea o vailaʻau e taʻua o ketones i le tino o le tagata. O nei vailaau o oloa ia o le metabolism o gaʻo gaʻo, ma ua gaosia i le le lava o le inisalini. O lenei ituaiga o siama o loʻo agai i luma ma le maʻisuka ituaiga 1.

O le acids acidic lactic o le faʻalavelave matuia lea o le maʻisuka, lea o loʻo agai i luma e uiga i le faʻamafanafanaga o maʻi o le loto, mama, ma le ate. E mafai foi ona atiae pe a maʻi le tagata maʻi i le gasegase masani.

O le mafuaaga mo le alualu i luma o le hypoglycemic coma o se paʻu mataʻutia i le maualuga o le suka i totonu o le toto. O lenei tulaga masani e tupu i le maʻisuka ituaiga 1. O mafuaʻaga mo le faʻaitiitia o le suka o loʻo i luga o le meaʻai taumafa poʻo le faʻaofiina o le tele o le inisalini.

Symptomatology

O ituaiga uma o siama e i ai lona lava uiga taua. E taua le iloa uma ia mea, ina ia oʻo mai le uluaʻi faailoga, ia vave ona tuʻuina atu i le tagata maʻi se tausiga faʻafuaseʻi. O le faʻavavevave e mafai ona faʻatau ai lona ola.

Faailoga o le hyperosmola coma:

  • ogaoga faʻamalolo
  • tautoga le lelei,
  • tolopoina
  • moe
  • fiainu
  • i nai aso ao lumanaʻi le amataga o se siama, o le maʻi e vaivai ma faʻateleina,
  • faʻailoga
  • musika leo faateleina,
  • faoa faamalosi e mafai
  • mafaufauga. Se faailoga iloga o le atinaʻeina o se coma. O se tagata maʻi atonu e leai ni faʻafiti.

O faailoga o se ketoacidotic coma e aliali mai i le maʻi. E masani ona tele ni aso. Ae i lenei tulaga, o le telegese o le "i luga o le lima" i fomai, talu mai le amataga o le coma o loo i ai le taimi e faailoa ai faailoga e aliali ma faia se togafitiga atoatoa.

Faailoga o le muamua o lenei ituaiga:

  • gasegase ma le vili e mafai
  • polyuria
  • fiainu
  • vaivaiga
  • moe

A o maʻi le tagata maʻi, o le falemaʻi e faʻapitoa i faʻamaoniga:

  • o le manava e avea ma loloto ma sili ona manaia
  • vomiting matuia
  • ogaoga tiga i totonu o le manava, lea e le oi ai se taʻaloga manino,
  • tolopoina
  • o se uiga iloga o lenei ituaiga foma o le foliga mai o se manogi o le acetone mai le gutu,
  • mafaufau le lelei.

E le pei o se ketoacidotic coma, o le lactic acidmia e vave ona alualu i luma. O le falemaʻi e faʻaalia mai i le faʻavae o le tino. O faʻamatalaga nei e tupu foi:

  • vave ona tuputupu ae vaivaiga
  • tafa ma gagging
  • anorexia
  • tiga i le manava,
  • valea
  • mafaufau le lelei.

Faailoga o le hypoglycemic coma:

  • gatete
  • fefe
  • popole tele
  • faʻateleina le sosolo
  • vaivaiga lautele
  • se lagona malosi o le fiaaai
  • gaogao
  • leai se mafaufau.

Faʻafeiloaʻiga o le maʻisuka i tamaiti:

  • moe
  • ulu o le eseese o tikeri o le malosi,
  • tafa ma gagging
  • leai se manaʻoga seia oʻo lava i lona toesea atoa,
  • matuai galala
  • polyuria
  • laulaufaiva ma laugutu ua matutu.

Afai e le maua le tausiga faʻapitoa, o le manava o le tamaititi o le a loloto ma manaia, o le a faasolosolo malie lava le paʻu o le toto, o le a faateleina le fatu, o le a faʻaitiitia le faʻaitiitia o le paʻu ma o le a oʻo mai.

Tausiga faʻafuaseʻi mo le maʻi suka

Afai e te iloa uiga o se maʻi suka, ona mafai lea ona e taofia lona alualu i luma i le taimi. E taua, pe a oʻo mai, ia vave valaʻau i se taʻavale a le falemaʻi ma tuʻuina atu se tausiga faʻafuaseʻi mo se maʻisuka aʻo leʻi oʻo mai. O togafitiga e fesoasoani ai i ituaiga eseese o fati e ese si ese.

Fesoasoani faʻatasi ma le peprosollar coma:

  • ua liliu le tagata maʻi i lona itu,
  • leoleo lou laulaufaiva ina ia le pa'ū,
  • maua avanoa i vaalele fou.

I le tulaga o le ketoacidotic coma, e tatau ona vave valaʻau i se fomaʻi, talu ai e le mafai ona puipuia lenei tulaga ia lava. A o le i taunuu mai, e tatau ona mataʻituina le manava ma le fatu o le tagata manua. O fua tutusa lava e talafeagai i le tulaga o le atinaʻe o coma acidic lactic.

I le tulaga o le faʻaalia o faʻailoga o le amataga o se vailaʻau o le hypoglycemic, e tatau ona vave tuʻuina atu le suka poʻo le faia o le lauti suamalie.

Fomaʻi togafitiga

Togafitiga o togafitiga e aofia ai vaega e fa:

  • faʻalavelave faʻafuaseʻi ile inisalini
  • faʻatalanoaina o le paleni o le vai i le tino o le tagata,
  • faʻasologa o le paleni o minerale ma eletise,
  • faʻamaoniga ma le togafitiga lelei o maʻi na faʻaosofia ai se fomaʻi.

O le sini faamuamua o togafitiga o le faavasega lea o le maualuga o le suka i totonu o le toto. E le gata i lea, o le faagasologa o togafitiga e tatau ona faaopoopoina i le fofoina o togafitiga. O le tagata gasegase e fofoina vaifofo e leai ni vaifofo e faʻaitiitia ai le faʻamalolo.

Togafitiga o togafitiga e faia i na o tulaga tumau ma i lalo o le vaavaaiga manino a fomaʻi. E taua le manatuaina o se tulaga lamatia tele lenei, e aunoa ma le taimi talafeagai ma le lava togafitiga, e mafai ona oo atu ai i le oti. O le mea lea, e tele lava togafitiga e faia i tulaga o le toe faʻaolaina.

Mafuaʻaga ma Faʻamatalaga Faʻatau

O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le maʻisuka o le le lava o le insulin i le tino o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. E le gata i le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ae faapena foi i le le lava o le malosi o gaioiga lautele, lea e le mafai ona afaina ai le kulukose e aunoa ma le insulin.

O le faateleina o le hyperglycemia e aofia ai le faateleina o le mamafa o osmotic i le extracellular fluid ma le intracellular faamalolo. O le iʻuga, o le toto osmolarity e faʻalauteleina, o le mamafa o le hypoglycemia ua faateleina, lea e mafua ai le atinaʻe o se tulaga teteʻi.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga lea e mafai ona oʻo atu ai i faʻalavelave lamatia o le ola.

O le le atoatoa o le inisalini e faʻateleina ai le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo mai le tino o le tino, lea e mafua ai le fausia o tino o le ketone i totonu o le ate (beta-hydroxybutyric acid, acetoacetate, acetone). O le tele o le gaosiga o tino o le ketone e maua ai le malosi o le eletise e mafua ai le paʻu o le maualuga o le bicarbonate ma, e tusa ai ma lea, o le maualuga o le pH o le toto, o lona uiga, o le acidosis metabolic ua faia.

Faʻateleina le tuputupu aʻe o le hyperglycemia, o le vave faʻavaveina o le toto osmolality toto e tupu, lea e aofia ai le soliga o le fiafia (excretory) o gaioiga. O se taunuuga o lenei mea, o gasegase e maua ai le hypernatremia, ma le sili atu le loloto o le vavalalata. E le gata i lea, o le maualuga o le bicarbonates ma le pH e tumau i totonu o tapulaa masani, talu ai ua leai se ketoacidosis.

O se taunuuga o le faaletonu o le inisalini i le maʻisuka, o le gaioiga o pyruvate dehydrogenase, o le enzyme e nafa ma le liua o le pyruvic acid i totonu o le acetyl coenzyme A, ua faaitiitia. O lenei mea ua mafua ai le faaputuputuina o pyruvate ma lona suiga i le lactate. O le taua o le faaputuga o le lactic acid i le tino e oo atu ai i le acidosis, lea e poloka ai mea e maua ai le fatu ma toto toto, e faaitiitia ai le galuega fai konekarate i le myocardial. O le iʻuga, o loʻo tupu aʻe le teteʻe o le dysmetabolic ma le cardiogenic.

O mea nei e mafai ona taʻitaʻia ai i le maʻi suka:

  • leaga meaʻai (aofia ai le tele o meaʻai i le taumafataga, aemaise lava faigofie digestible),
  • solia o le polokalame mo le togafitiga o le inisalini poo le faʻaaogaina o fualaau o le suka,
  • togafitiga ole inisalini ua le filifilia,
  • ogaoga le mautonu,
  • faʻamaʻi pipisi
  • taotoga taotoga
  • ma maitaga ma fanau.

Ituaiga faʻamaʻi

Faʻalagolago i uiga o le faʻafitauli o le tino, o nei ituaiga o maʻi o le maʻisuka ua iloga:

  1. Ketoacidotic coma - mafua mai i le oona o le tino ma le autu o le totoga tutotonu e tino o le ketone, faʻapea foi ma le faʻalavelave faʻaleagaina i le vai-paleni paleni ma paleni-mea-faavae.
  2. O le Hyperosmolar hyperglycemic non-ketone coma o se faʻalavelave o le ituaiga II o le maʻisuka, o lona uiga o le maʻi inu intracellular ma le leai o ketoacidosis.
  3. O le faʻaleagaina o le tino. O le maʻi suka e seasea lava ona taʻitaʻi atu i le faaputuga o le lactic acid i le tino o le tagata maʻi - o le tulafono, o le maualuga o biguanides (hypoglycemic drugs) e avea ma mafuaʻaga o le lactic acidosis.

O le tino i le ketoacidotic coma e oʻo atu i le 10%. Faʻatasi ma le hyperglycemic non-ketone coma, o le fuainumera o le tino e tusa ma le 60%, faʻatasi ai ma le hyperlactacidemic coma - e oo atu i le 80%.

O ituaiga uma o le maʻi suka o loʻo faʻamatalaina e se ata faapitoa o falemaʻi. O faʻamaoniga autu o le hyperglycemic non-ketone coma e:

  • polyuria
  • faʻailoa le faʻamalaloina,
  • faateleina le musika,
  • gaogao
  • faateleina le moe
  • faʻailoga
  • gagana le lelei.

Ketacidotic coma e tupu malie. E amata i le muamua, faʻaalia i le tele o vaivaiga masani, malosi tele, gasegase, ma le masani ai. Afai e le maua le fesoasoani talafeagai i lenei laasaga, o le tulaga e sili atu ona leaga, o uiga nei e tupu:

  • vomiting le mautonu
  • ogaoga tiga tiga
  • loloto le manava manaia
  • le manogi o apu popo po o le acetone mai le gutu,
  • tolopoina seia oo ina le atoatoa le malamalama.

O le Hyperlactatacidemic coma e vave ona atiina ae. Ana faʻailoga:

  • vave ona tuputupu ae vaivaiga
  • pulupulu filamentous (masani ona vaivai),
  • pa'ū i le toto toto
  • ogaoga o le paʻu,
  • taoto, vili,
  • mafaufau le lelei seia oo ina le atoatoa.

Vaega o le gaioiga o le maʻisuka i tamaiti

O le maʻisuka coma e sili ona matauina i tamaiti o aʻoga ma aʻoga o loʻo mafatia mai le maʻisuka. O lona atinaʻe e muamua atu i se tulaga faʻaleagaina e taʻua o le muaʻi faʻasologa. Falemaʻi, e faʻaalia lava ia:

  • popolega, lea ua suia e le moe,
  • tiga o le ulu
  • tiga tiga o le manava
  • taoto, vili,
  • faaitiitia le fiaai
  • polyuria
  • se lagona malosi o le galala.

A o faateleina le le atoatoa o le tino, o le a faʻaitiitia le toto maualuga, ma o le fua o le pulusula e faateleina. O le manava e loloto ma manaia. O le paʻu e leiloa lona ola. I tulaga ogaoga, o le mafaufau ua maeʻa atoa.

I pepe laiti, o se maʻi suka e vave ona tupu, e faʻafefe ai le setete o le muaʻi. O ona faailoga muamua:

  • malosi
  • polyuria
  • polyphagy (o se tamaititi e manaʻo e suʻe lona fatafata ma suʻeina, faia faʻasolosolo soo)
  • faateleina le galala.

A maeʻa, ona faʻamaʻapeʻa lea o le paʻu pe a faʻamago, lea e fesoʻotaʻi ma se maualuga o le kulukose i le urine (glucosuria).

Faʻailoga

O le ata o le maʻi mamai e leʻo manino i taimi uma. O le taua o lona suʻesuʻega o se suʻesuʻega falesuesue lea e fuafua ai:

  • glycemia maualuga
  • le i ai o tino tetetone i plasma o le toto,
  • afaina toto pH
  • le faʻaogaina o eletini eletise i le plasma, matua masima ma le potassium,
  • plasma osmolarity value,
  • gaʻo gaʻo maualuga
  • o le i ai pe leai foi o le acetone i le uila,
  • serum lactic acid concentration.

O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le maʻisuka o le le lava o le insulin i le tino o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e togafitia i le potu maʻi tigaina. O togafitiga e faʻaaogaina mo ituaiga taʻitasi taʻitasi e iai ona lava uiga. O lea la, faatasi ai ma le ketoacidotic coma, togafitiga insulin ma le faasaʻoina o le vai-electrolyte ma le vai-base disorder.

Le togafitiga o le hyprosmolar hyperglycemic non-ketone coma e aofia ai:

  • gaioiga ogaoga o se aofaiga taua o le vaifofo o le sodium chloride mo le faamamaina,
  • inisalini togafitiga
  • gaioiga ogaoga o le paluga chloride i lalo o le vaavaaiga a se KGG ma le eletise o le toto,
  • puipuiga o le cerebral edema (faʻaleagaina o le faʻaaogaina o le kulutamic acid, o le okesene).

Togafitiga o le hyperlactacidemic coma e amata i le tau faasaga i le sili atu o le lactic acid, lea o loʻo faʻaaogaina ai le masini sodium bicarbonate solution. O le tele o le tele o le fofo, faapea foi le fua faatatau o le pulega, ua fuafuaina e faaaoga ai fuafaatatau faapitoa. O le bicarbonate e faʻatautaia i lalo o le puleaina o le faʻamaʻi ma le toto pH. I le faʻaitiitia o le mamafa o le hypoxia, o loʻo faʻaalia ai le okesene. O tagata uma lava e maua i le lactacic coma e faʻaalia le togafitiga o le inisalini - e oʻo lava i le maualuga o le kulukose o le toto.

O faʻafitauli ma faʻafitauli

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga lea e mafai ona oʻo atu ai i faʻalavelave lamatia o le ola:

  • hypo- poo hyperkalemia,
  • afaina o le niumonia,
  • maʻi faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • cerebral edema,
  • pulunaʻu edema
  • thrombosis ma le thromboembolism, e aofia ai le thromboembolism pulmonary.

O le fomaʻi mo le maʻi suka o se mea ogaoga. O le soifuaga i le ketoacidotic coma e oo lava i nofoaga autu faapitoa e ausia le 10%. Faʻatasi ma le hyperglycemic non-ketone coma, o le fuainumera o le tino e tusa ma le 60%. O le maualuga o le soifuaga faaletino e matauina i le hyperlactacicic coma - e oo atu i le 80%.

I faʻamatalaga faafomaʻi, o le mataupu e faʻamatalaina pe a maʻi le tagata maʻi ile 40 tausaga.

Puipuiga

O le puipuia o le maʻi suka e faʻamoemoe i le tau maualuga o taui o le maʻisuka:

  • pipii i se taumafataga ma se tapulaa o gaʻo,
  • faiga masani faaletino,
  • puipuiga o suiga tuusaʻo i totonu o le tulafono o pulega o inisalini poʻo le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasolosolo e pei ona faatonuina e le endocrinologist,
  • taimi talafeagai togafitiga o faʻamaʻi pipisi,
  • faʻatoʻa togafitiga o le inisalini i le taimi muamua, i fafine maʻitaga, puerperas.

O le a le maʻi suka?

O le maʻi suka o se tulaga sili ona matuia o le faʻateleina o le maʻisuka. E taʻitaʻia ai i se soliga o faiga faʻava-o-tino i totonu o le tino. I le i ai o ni mea faʻapitoa, e mafai ai e le coma ona atiae faʻatasi ma le maʻisuka e faalagolago ile inisalini ma e le o le inisalini. Ma e le afaina pe togafitia pe leai foi.

Mafuaʻaga o le Maʻisuka Coma

O mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le maʻisuka e mafai ona avea ma taofiga o le isi inumaga o le inisalini poʻo le musu foi e faʻaaogaina, o le mea sese i le faʻamalosia o le inisalini togafitiga o se togafitiga le talafeagai, o le sui o le tasi ituaiga o inisalini ma le isi, lea e le mautonu le tagata maʻi.

O le solia tele o le taumafa i le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le coma pe afai o le tagata gasegase e sili atu le suka nai lo le mea e manaʻomia, o faʻamaʻi ogaoga (e aofia ai le gasegase), faʻalavelave popole, maʻitaga ma le fanau mai, ma taotoga.

Faailoga o se maʻi suka

I le laasaga muamua o le atinaʻeina o le maʻisuka, o gasegase e tupu ai le ketoacidosis o le maʻisuka, o ona uiga iloga o: ogaoga mago ma le fia inu, polyuria, faasolosolo malie atu i le malosi, o nisi taimi e vevela ai le paʻu. O loʻo i ai faʻamaoniga o le gasegase masani o le tino i le tulaga o le faateleina o vaivaiga lautele, faateleina le vaivai, faateleina o le ulu, leu ma vomiting.

Afai e le amataina le togafitiga i le taimi, ona faʻateleina lea o le maʻi pipisi, o le vomiting e toe fai ma e le aumaia ai le toomaga, ei ai le tiga o le tino o le eseesega o le malosi, e ono maua ai le manava po o le taʻavale. O le valea, le le fiafia, le popole, o tagata mamaʻi ua le fiafia i le taimi ma avanoa, o le mafaufau e le mautonu. I le ea, o le manogi o le acetone ua lagona, o le paʻu ua mama, toto toto, tachycardia, manava manava o Kussmaul e atiina ae. O le valea ma le valea ua suia e se coma.

O aʻafiaga o le maʻi suka

O le maualuga o le maualuga o le kulukose o le toto, ma, o se taunuuga, o le faatupuina o le fiaʻai o meaʻai e mafua ai suiga faʻaleagaina i le tino. O le atinaʻeina o le maʻisuka polyuria (o se faʻaopoopoga i le aso o le urine) e oʻo atu ai i le faʻavelaina o le maʻi, e ui lava o le tele o le vai e faʻamalosia e gasegase e faʻaleleia. O le tele o le toto o loʻo taʻavale i totonu o vaa e faʻaititia ona o lenei mea, ma o le mamafa e paʻu lemu, e mafua ai ona soli le gaioiga o totoga ma gaʻo uma, e aofia ai le faiʻai.

Faatasi ai ma vai, eletise e masani ona aveesea mai le tino. Muamua lava, o mea nei e faʻataunuʻuina e pei o le potassium ma le magnesium, lea e oʻo atu ai i faʻalavelave matuia i le faʻatinoina o totoga ma tino uma. Ina ia totogiina le sili atu o le kulukose i totonu o masini, o le tino e amata ona gasegase le faleoloa o gaʻo ma glycogen. I lenei itu, o le aofaʻi o tino o le ketone ma le lactic acid i le toto e faʻaititia ai le tele, faʻapupulaina le hyperacidosis.

Tuua Lau Faamatalaga