Mafuaaga ma togafitiga o le faʻaaogaina o le hypothyroidism

I lenei tusiga o le ae aʻoaʻo ai:

Ole vaʻaia o le hypothyroidism - o le mea lea e taʻua e fomaʻi le tulaga pe a leai se mea e maua ai le hormones, ma e leai lava ni faʻamatalaga. E faigata le iloa o le hypothyroidism, ae o ia lea e masani ona mafua ai isi faʻamaʻi.

Mafuaaga o le faamai

O le taʻitaʻi i le taimi o le faʻaaogaina o le hypothyroidism poʻo le latento o se foliga masani o le autoimmune thyroiditis. O vaega o le thyroid gland ua faaleagaina e ala i le mumū e faasolosolo lava ona togi, o lona uiga, ua sili atu i latou i mea e le aoga ma leai se aoga. O le tele o le thyroid gland o loʻo faʻaauau pea ona faia ni hormones, ae le mafai ona gafatia.

I le lua o nofoaga o le tulaga lea pe a maeʻa ona aveese le lauroid o le thyroid gland pe maeʻa foi le vavalalata atoatoa, pe a fai e ave e se tagata se le atoatoa o le levothyroxine.
O le hypothyroidism maaleale atonu e mafua mai i le togafitiga o faʻamaʻi o Graves ma le thionamides poʻo le iodine.

O le falemaʻi poʻo le subacute thyroiditis, o le faʻalauiloaina o le ulu ma le ua, o le umi ma le maualuga o tui o amioga amio leaga, iodine salts, tapenaga o le lithium ma isi fualaau oona e le masani ona mafua ai le faamai.

O nisi taimi o le lauroid gland ua lafoaia, pe ua matua leai lava. I tulaga uma e lua, pe a uma le faʻamalositino, e gasegase le gasegase, ma afai e le lava le fua, ona amata ai lea o le hypothyroidism.

E feteenai ma talitonuga masani, o le iodine deficiency, e ui lava e mafai ona mafua ai le hypothyroidism, ua le maua nei. O le mafuaʻaga mo lenei mea masima iodi. O le mea lea, o le tele o siusa, cheeses, semi-finished products and other products are salted at the factory with iodzed salt. E le gata i lea, e toatele tagata e faatauina le masima ma iodine e aunoa ma le mafaufau i ai.

E faʻapefea ona faia se faʻamaʻi?

Ole vaʻaia o le hypothyroidism i le va o tamaitai, aemaise lava i le fa sefulu tausaga o le olaga, e 9 taimi e sili atu nai lo alii.

E masani lava ona maua atoa le soymptomatic poʻo ni faʻamatalaga maoaʻe e le manino, o lona uiga, e mafai ona latou fetaui ma le tele o isi faʻamaʻi. O le mea lea, e mafai ona faaauau pea lenei lisi, ae e tatau ona e ioe o le faamatalaga e talafeagai mo le le lava o le vitamini pe na o le vaivai foi.
E iloa e iai le hypothyroidism, o le toto e tafe i le faiʻai e faʻaitiitia i le 38% i lalo ifo o le masani, ma le okesene ma le kulukose e oo atu i le 27%. E le gata ina faʻagesegese le faʻagasolo o mafaufauga, ae e faʻaosofia foʻi le atuatuvale. Tasi tasi i le toʻasefulu o loʻo sailia le fesoasoani mo le atuatuvale e maualalo le hypothyroidism. Mai faʻalavelave uma e tupu i se maʻi ile taimi, toetoe o le afa e mafua mai i le faʻasolosolo, pe o loʻo i ai pea, hypothyroidism.

E uiga i le subplinical hypothyroidism e tautala ai se tuufaatasiga o nei faailoga e tolu:

  • Toesea poo ni faʻamatalaga e leai ni faʻamatalaga.
  • O le tulaga masani o le T4 ma le T3 po o le pito i lalo o le masani.
  • O le maualuga o le hormone e faʻataunuʻu ai.

O le pito mulimuli o le mea sili lea ona taua, aua e faʻaaogaina e fai ma togafitiga.

Po o le a lava le mafuaʻaga o le hypothyroidism, o le faʻasalalauina o le mafaufauga o le TSH o le fua lea o togafitiga.

Aisea e togafitia ai?

E foliga mai e leai ni faʻailoga, o hormones e masani - o le a le mea e tatau ai ona togafitia? Ae ui i lea, o le leai o se tulaga o le natura e faaleagaina ai le soifua maloloina lelei o metabolic processes ma faateleina ai le ono lisiina o faamai.
O le le lava o hormones thyroid, e oʻo lava i le taofiofi, e faʻaateleina ai le cholesterol ma o lea e fesoasoani ai i le atiaʻe o le atherosclerosis.

E le gata i lea, o le maualuga o hormones o le thyroid e aafia ai foi le loto. Afai i se tulaga le mautonu e fatu le lelei o le fatu, ona tuʻu loa lea o se avega e sili atu nai lo le mea masani, e le toe gafatia.

E tusa lava pe leai ni hormones thyroid, pe afai e umi le umi, e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le libido, ma e oʻo lava i le le faanatinati. O se fafine e savali atu i fomaʻi suʻesuʻe, suʻesuʻe mo le mafuaʻaga o le leai o se tamaititi, IVF le faamanuiaina, ma e leai ni faʻamaoniga o maʻi gasegase tumau. Ole suʻesuʻeina o hormones thyroid mo le masalomia o le le fanau mai.

O le Hypothyroidism, e oʻo lava i le faʻavaivai, i fafine maʻitaga e mafai ona faʻalavelaveina le atinaʻe o le tamaititi. O aʻafiaga e sili ona taatele i laʻasaga mulimuli ane o le faʻaauau o le faʻalavelave, faʻafitauli, ma faʻalogo faʻafitauli. I le amataga o le maʻitaga, o le hypothyroidism maualuluga e mafua mai i le le mautonu.

E toʻatele e faitio e le mafai ona aveesea le mamafa, e ui i taumafaiga uma. O hormones o le thyroid e i ai se aafiaga faʻaolaina i toetoe lava o mea uma i totonu o le tino, e aofia ai le faʻavavevaveina o le metabolism. Ma o le le lava o le malosi o le tino i totonu o le tino e laiti ma e matua faigata tele mo se tagata le leiloa le mamafa.

O le hypothyroidism faʻamalosi, pe afai e le togafitia, e mafai ona faʻamalolo ia lava ma e aunoa ma se mafuaaga manino. O le mea e leaga ai, e tele atu mataupu pe a faʻalavelave le hypothyroidism i le taimi.

Faʻasolo le vaʻalele hypothyroidism, lea e mafai foi ona faʻasolosolo. O lenei tulaga e alu ese lava na o ia ma e masani lava e le manaomia se togafitiga, na o le matauina.

E faapefea ona togafitia?

O le faʻamatalaga e faapea o le le lava o hormones o le thyroid e tatau ona togafitia ma a latou folasaga e foliga talafeagai. O le mea lea, a maeʻa le tolu i le ono masina o togafitiga ma le levothyroxine, toe toe siakiina TSH. Aʻo le lava le tino o hormones o le tino, e faʻaleleia ai le lauroid gland ma le fesoasoani a le TSH, lea e faʻapupulaina ai lona gaioiga faʻamalosi.

  1. TSH o se tulaga masani, o lona uiga o le fua o le hormone e lelei. O nisi taimi i lenei tulaga, e faʻaitiitia malie ai e le fomaʻi le fua o le homone ina ia mafai ai ona fuafuaina le fua talafeagai talafeagai mo le tagata. O lea e mafai ai ona faʻaitiitia le aʻafiaga o aʻafiaga o fualaau faasaina.
  2. TSH maualuga pea - o le fua o le levothyroxine e tatau ona faateleina, o loʻo i ai pea i le tagata le hypothyroidism.
  3. TTG i lalo ifo o le masani - faʻalavelave. E tusa lava pe leai se auiliiliga, e mafai e se fomaʻi poʻo se tagata maʻi faitau lelei ona fautua mai se faʻalavelave maualuga o levothyroxine. O le atuatuvale, vave le ita, fesuisuiai o le tino, leiloa o le mamafa, le mautonu i lima ma e oo lava ina taofia faamaʻi fatu fatu ona o le leai o se mafuaaga mautinoa o faailoga uma ia o hyperthyroidism, o lona uiga, o le tele o hormones. Afai ole laʻititi e laʻititi, ona oʻo mai lea o hyperthyroidism, e le mafai ona faia e aunoa ma se iloiloga ole TSH.

O le tulaga mulimuli e sili ona matautia mo tagata i le matua, talu ai e toetoe o le selau pasene oi latou e maua i le fatu. Ma le levothyroxine, e tusa ai ma le sauniuni o le toto o le thyroid, e faʻaaogaina ai le fatu i se faʻalautelega o le faʻatulagaga. O se fatu fatu osofaia e mafai ona tupu, faʻateleina pe faʻamalosia ai faʻamaʻi fatu fatu.
"Talafatu", mea sese ma "mailei" i le tofiga o le levothyroxine:

  • O le manaʻomia mo le levothyroxine sodium e eseese i taimi eseese o le tausaga.
  • Mavae i le tofiaina o fualaau faasaina.
  • Aveesea i ni nai vaiaso ao le i fuafuaina le TSH.
  • Faaitiitia le fua o le levothyroxine ao maitaga.

I le taimi lava e tasi, e suesueina le tagata maʻi mo le mafuaaga o le hypothyroidism ma amata ona togafitia. E taua le malamalama pe afai e le mafai ona faʻamavaeina le mafuaaga o le hypothyroidist ma o le fulu o le thyroid e le lava le maua o ana hormones, ona tatau ai lea ona ave le levothyroxine mo le tele o tausaga.

Le faiga o le atinaʻeina o le maʻi

O le hypothyroidism subclinical subclinical (SG) e le faʻaalia i faailoga mai fafo, o le mea lea ua taʻua ai foi o le latente poʻo le tuʻuina atu. O faʻamaʻi e tupu ona o le le lelei o le lauroid gland ma ua naʻo totonu o le fale suesue ua fuafuaina i le maualuga o le TSH ile toto. E tusa ai ma fuainumera, e sili atu ona maua i tamaitai i le mavae ai o le 50 tausaga.

O le faʻaogaina o le hypothyroidism e sili atu ona taatele nai lo le ogaoga o le ogaoga. I le fatu o togafitiga o se vaivaiga ole thyroxine, lea e aofia ai i le metabolism hormonal. Mo le faatumauina o tulaga masani o le hormonal, o le pituitary tua o muai amata ona maua ai le TSH. O lenei hormone e faʻaosofia ai le faila faalilolilo o le vevela. Ua amata ona ia faʻamalosi atili lau thyroxine, lea e puipuia ai faʻalavelave matuia i le gaioiga o le endocrin ma isi faiga.

O le taatele o le hypothyroidism i totonu o le faitau aofaʻi e le sili atu ma le 1%, i fafine o loʻo fananau mai - 2%. A maeʻa le misaopaʻa, o le aʻafiaga o le faʻamaʻi o le thyroid e faʻatupulaia i le 3.5 taimi.

I nofoaga e gata ai, o le hypothyroidism e masani ona iloa ona o le leai o se iodine. O se elemene o se vaega o hormones thyroid:

O le aso manaomia mo se tagata matua i iodine 0.15 mg. O le faaletonu o le micronutrient ua afaina i faʻamaʻi ogaoga o le endocrin - o le tino ma le ogaoga o le hypothyroidism, o le tino o le maʻi, Bazedova faamaʻi, cretinism.

Endocrinologists e iloa ai le tele o mea e mafua ai le le mautonu ma le faʻasolosolo o le hypothyroidism:

  • autoimmune faiva
  • togafitiga o le iodine i le leitio,
  • faaletonu i le tuufaatasiga o hormones thyroid,
  • iodine tulaga le atoatoa
  • tosoina o se vaega o le lauroid,
  • meaai le lelei.

Faʻatasi ai ma le faʻaogaina o le hypothyroidism, ua le o iai le ata faʻamaonia. Ua maua le faamai e faavae i luga o le auiliiliga o mataupu o le TSH, T3 ma le T4. O faʻasologa e sili atu ona maua i tamaitai matutua. A maeʻa le 3-5 tausaga, o faʻalavelave faʻaleagaga e faʻaalia i ni faʻafitauli matuia i le afa o tagata gasegase.

E faʻapefea ona masalomia se ituaiga o hypothyroidism i le soymptomatic

O faailoga iloga o faʻasolosolo, pe leai, hypothyroidism o loʻo i ai, ae e le o ni mea patino. O le lelea o le tino e puipuia i isi faamaʻi, o lea mo se taimi umi e le oi ai tagata i se endocrinologist.

O le hypothyroidism faʻapitoa e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atuatuvale. I le 52% o tagata gasegase ma le faʻavauvau tele, ua iloa ai le faʻafitauli o le vevela.

Faailoga ma le hypothyroidism le tumau:

  • masaniga tumau
  • osteoarthrosis,
  • tulaga le mautonu,
  • biliary dyskinesia,
  • gallstone faamaʻi
  • diastolic hypertension,
  • polyarthritis
  • faʻaitiitia le faʻaleleia.

I se tulaga lautele, e iai se faʻasologa o le faʻamaʻi, soʻo se faaaliga mai fafo e tatau ona toesea. Ae o suiga i le metabolism, o le metabolism e aʻafia ai le faʻatinoina o faiga taua - puipuia, mausali, cardiovascular, popole. Faʻasaga i le talaaga o le leai o se iodine ua faʻaalia:

  • faaitiitia le atamai
  • tulaga le atoatoa
  • faaitiitia o le toto,
  • ulu matua
  • vaivai
  • moe
  • malulu masani.

O se uiga taua o le hypothyroidism maualuluga o le gasegase faalelagona (faʻaletonu). Afai e le togafitia, o le falemaʻi e faaopoopoina e:

  • tulaga atuatuvale
  • faʻafefe
  • popolega
  • mafaufau le mafaufau,
  • vaivai,
  • faʻafefe.

E tusa lava pe itiiti le leai o se T4 i le tino e taʻitaʻi atu ai i le solia o le gaʻo gaʻo, lea e mafua mai i:

  • tupe mama
  • atherosclerosis,
  • o angina pectoris.

I le 80% o tagata gasegase e maua i le hypothyroidism, o suiga ole patho i le cardiovascular system e maitauina - hyperoclastic myocardial, tachycardia, vaʻaia.

O le le saʻo le faasaʻoina o le tala i le taimi o le maitaga e lamatia mo le faʻaleleia o le fetal, faʻafitauli o le neurology ma le mafaufau i pepe faatoa fananau mai.

O le a le mea e tupu pe a le togafitia

I le ituaiga o le maʻi, o le maualuga o le T3 ma le T4 i le 98% o tagata gasegase e tumau i totonu o le tulaga masani. O le mea lea, o le toʻatele oi latou e fesili i le endocrinologists pe afai e tatau ona togafitiga le hypothyroidism. E fautuaina malosi e fomaʻi vaifofo ona o le maualuga o le faʻafitauli o faʻafitauli.

I le aluga o taimi, ua faʻaitiitia le galuega o le thyroid, e tusa lava pe i lalo o le faatosinaga a le TSH, o le faʻamaualalo o hormones i le tino e faʻaitiitia ai. O le le amanaiaina o le maʻi e tau atu ai i taunuuga le lelei:

  • faʻaitiitia le faʻaitiitia o gaioiga faʻasolosolo,
  • fesuiaiga o lauroid,
  • afaina
  • tulaga atuatuvale
  • masaniga tumau
  • arrhythmia,
  • faʻaleagaina o le myocardial
  • mafaufau le mafaufau
  • faʻamataʻu
  • faaitiitia i galuega faaleatamai,
  • faateleina le moe
  • cerebral arteriosclerosis,
  • afifi fua i totonu o le vavao,
  • faaitiitia le vevela o le tino
  • hypothyroid coma.

Ina ia totogi mo le leai o T3 ma le T4, o le tino e faʻaosofia ai le tuputupu aʻe o le lauroid o. Faatasi ai ma le faateleina i lona eria, o le malosi o le iodine e maua mai le faateleina o le toto, lea e talafeagai mo le tuufaatasia o hormones. Afai e le faʻaogaina le faʻaogaina o le hypothyroidism, e pa'ū le maʻi i se hypothyroid coma.

O a suʻega e manaʻomia ona pasia

O le faʻamaoniga o le hypothyroidism maualuluga ua faʻatuina e le endocrinologist e faʻavae i luga o taunuuga o se suʻesuʻega auiliili. Afai e masalomia le le mautonu, o le suʻeina o le toto ma le ultrasound o le thyroid gland ua faʻamatalaina.

O auala autu mo le togafitia o le hypothyroidism:

  • Toto toto mo TSH, T3 ma T4. Faatasi ai ma le hypothyroidism, o T3 ma T4 e tumau pea i totonu o tapulaa masani, ma o le maualuga o le TSH e sili atu i le 4 mIU / L.
  • Faʻasologa o le vevela. Faʻasolosolo le faʻamaʻi o le faʻamaʻi i le tele o tagata gasegase, o le maualuga o le gland e faʻaitiitia. E naʻo le 2% oi latou e maua ai le faʻamaʻi o le toto.
  • Suʻega mo hormones. I tane, o le maualuga o le testosterone ua faaitiitia, ma tamaitai - estradiol.
  • Thyroid antibody test. I le 8 i luga o le 10 mataupu, o le faasologa o le togafitiga e fesootaʻi ma le autoimmune thyroiditis. E tusa ai ma le suʻega, o le endocrinologist e fuafuaina le iai o autoantibodies i siama vevela i totonu o le toto. Afai o le sili atu i le 34 IU / ml, o le maualuga o le hypothyroidism e maua ai.

I tulaga masalosalo, e faia ai se vailaʻau o le glands ma le suʻesuʻega o suʻesuʻega o le tino. O le auiliiliga e faia i le neoplasia masalomia, o lona uiga, o se tumo.

Togafitiga o le vailaʻau o le hypothyroidism

I nisi o tulaga, o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona toe fetuunai, o le mea lea, pe a uma ona faailoaina, o le toe faia o se iloiloga faifaipea e faia mo hormones thyroid ma le malosi. A faʻamaonia le faʻamautinoaga, o le fesili e tulaʻi mai i le tofiaina o le togafitiga o le homone (HRT). I le leai o ni faʻamaoniga faʻapitoa, o togafitiga e faia e aunoa ma ni hormones. Ae o le fuafuaina poʻo le tulaga o le maʻitaga o se faʻamaoniga manino mo HRT.

O togafitiga le lelei o le hypothyroidism i le taimi o le gaioiga e matautia i le vave fanau mai, fausiaina o le fetal.

Vailaau faafomai, mea taumafa faaopoopo, vitamini

Aʻo leʻi togafitia se faʻamaʻi maʻi, filifili le mafuaʻaga o toilalo i lana galuega. O tagata maʻi ma le iodine deficiency tulaga e faʻataʻitaʻiina ai meaʻai ma meaʻai ma iodine:

  • Antistrumine
  • Iodomarin
  • Iodine-masani,
  • Iodine Asset
  • Potassium iodide,
  • Iodovital.

O vailaau e ave i se fualaau e fetaui ma manaoga masani o le tino mo iodine. Afai o le leai o se tulaga e mafua mai ile thyroiditis Hashimoto, o le togafitiga e aofia ai:

  • L-Thyrox Euro,
  • Bagothyrox,
  • Levothyroxine,
  • L-thyroxine,
  • Thyreotome
  • Tivoa
  • Eutirox.

Faatasi ai ma le gaogaosa, o le faaitiitia o le aofaʻi o B12 i totonu o le tino. O le mea lea, o vailaʻau-mineral complexes ma cyanocobalamin - Vitrum, Doppelherz Asset, Malosiaga e faʻamaonia i tagata gasegase. O maʻi faʻatasi ma le faʻafitauli o le autoimmune o ni meaʻai faʻalaʻau taumafa fautuaina ma selenium - Cefoselen, Poverful, Natumin Selen. O le faʻaopopoina o supplements mo le 2-3 masina e taʻitaʻia ai i le faʻaitiitia o le faʻasalaga o autoantibodies i le vaomalo.

Mafuaaga o le Hypothyroidism

O mafuaʻaga o le hypothyroidism latent o auala ia e tasi e fesoasoani i le atinaʻeina o le hypothyroidism masani:

atinaʻe o le autoimmune thyroiditis,

faʻalavelave faʻapitoa o totoga i le vaitaimi o le prenatal,

le lava o iodine i le tino o le tagata,

aveeseina (atoa poʻo se vaega) lauulu (e tupu lenei mea e tusa ai ma faʻamatalaga - kanesa o le gland),

Faʻaaogaina fualaau faʻamaʻi e faʻalavelave ai le ulava (amiodarone, fualaau e togafitia ai faafitauli o le fatu),

fomaʻi faʻaogaina i totonu o le okeni (faʻafefeteina o le gland, tina failele poʻo le leai foi),

afaina o le ua (o le i ai o neoplasms mama),

togafitiga o le gland i le iodine leitio.

Faailoga o vailaʻau o le hypothyroidism

O le kosi o le hypothyroidism e le faʻapitoaina, e le mafai ona maitauina poʻo le fenumiai foi ma le malaise lautele o le tino:

faifai pea ma le lagona o le vaivai,

loto vaivai, lagona o le vave ona vaivai, faalavelave, moe,

teena ma le le naunau e faatino soo se galuega,

tuinanau i le atuatuvale ma popolega popole,

faaitiitia le taimi o le mafaufau,

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le a atili faʻalauiloaina ai faailoga:

faaitiitia le atamai,

tupe mama

faateleina le mamafa o le toto,

faafitauli faʻaletonu

malogo, vevesi ma taʻu mai samasama o le paʻu,

faʻailogaina - fanau mai vave, faʻalavelave faʻapitoa,

ogaoga tiga i maso,

solia o le excretion of urine,

afaina o lauulu, mago ma le pala,

fulufulu fulafula, foliga fefiloi,

faʻalauteleina le faʻaleagaina o endothelial,

hypochromic anemia (faʻaitiitia o le hemoglobin i sela mumu).

Faʻamatalaga o le maʻi

Ina ia faʻamaonia le suʻesuʻeina, e tatau ona faia se numera o suʻesuʻega:

Suʻega o le toto e fuafua ai le maualuga o le hormone thyroid o le thyroid gland: masani o lenei faailoga o le 2.6-5.7 mmol / l, ma le tutusa 9.0-22.0 mmol / l o le triioneothyronine ma le thyroxine. E le mafai ona faia se faʻamaonia saʻo e faʻavae i luga o faʻamatalaga o lenei auʻiliʻiliga, talu ai ona o le faʻaogaina o le hypothyroidism o le maualuga o hormones ua faʻaitiitia lemu.

fuafuaina o auupega i AT-TG (thyroglobulin) ma AT-TPO (thyropercosidase). I se tagata soifua maloloina, e masani lava o nei faailoilo o loʻo toesea pe o le maualuga o latou faʻatonuga e matua maualalo lava: 0-19 U / ml ma le 0-5.7 U / ml. O se faʻaopoopoga taua o le faʻaogaina o nei meaola faʻaali e taʻu mai ai le natura autoimmune o le hypothyroidism.

suesuega o le toto e fuafua ai le maualuga o le hormone teu-stimulating (TSH) o le gitu pituitary: o lona masani o le 0.5 - 4.3 Honey / L. O se tasi lea o faʻataʻitaʻiga sili ona faʻatuatuaina o le atinaʻeina o le hypothyroidism maualuluga - o le pituitary gland o se tasi o vaega sili ona maaleale o le faiʻai e tali atu i soʻo se suiga i le tino o le tagata. I le tulaga o le vevela o le lauroid, o le maualuga o le TSH e maualuga lona alualu i luma, aua o le gaosia o hormones synthesized e lenei totoga ua matua faʻaitiitia.

O se tasi o auala faʻaaogaina mo le suʻesuʻeina o lenei maʻi o le scintigraphy, lea e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o vaʻalele. I le faʻaaogaina o lenei faiga, e mafai ona e iloiloina le aoga o le lauroid o le thyroid, foci o le faʻaleagaina o gaioiga poʻo suiga i le mamanu lautele. Faʻatasi ai ma le hypothyroidism, o le thyroid gland ua tumu i le iodine itiiti ifo, lea e manino le vaaia i le taimi o le suʻesuʻega.

I suʻesuʻega o le toto, e masani ona e mauaina le anemia, o le mafuaʻaga o se faʻalavelave faigata o le hemoglobin, o le paʻu o le uʻamea po o le vailaʻau B12.

Ole numera o suʻesuʻega faaopoopo e faʻaaogaina e suʻesuʻeina ai le hypothyroidism faʻapitoa:

suesuega o le ultrasound (ultrasound) o le thyroid gland - ua faia e suʻesuʻe ai le fausaga ma le tele o le okeni. O suiga e matua faalagolago i le mafuaaga o le faamai. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le faʻamaʻi o Hashimoto, o le thyroid gland o loʻo i ai foliga vaaia - "nofoaga e 'ai mea moa".

O le faʻaaogaina o le vevela o le manava e faia i le faʻaalia o faʻamaoniga e ono taʻu mai ai le le amanaʻiaina o le maʻi.

O le suʻega X-ray o le pusa - e mafai ai ona e iloiloina le tikeri o le atinaʻe o le skeleton (masalomia o le hypothyroidism i tamaiti) ma le i ai o le vai i le tele o ituaiga o togafitiga.

electrocardiography - e faʻaalia ai le vave o le faʻaitiitia o le fatu ma le maualalo o le voltage, lea o se faailoga taua foi o le atinaʻeina o se maʻi ogaoga.

Puipuiga

I le taimi nei, na o na ituaiga hypothyroidism e fesootaʻi ma le le atoatoa o le iodine e mafai ona puipuia, ma o se maʻi e le masani ai.

Ina ia aloese mai le faʻaleleia o le togafiti o togafitiga, e tatau i se fafine maʻitaga ona pasi uma suega i luga ma, pe a manaʻomia, amata togafitiga ile taimi.

Aoga: Tipiloma o le Rusia State Medical University ua faaigoaina mulimuli ane N. I. Pirogov, faapitoa "Vailaau Aoao" (2004). Nofo i Moscow State Medical and Dental University, diploma i le "Endocrinology" (2006).

14 mafuaaga faʻasaienisi e faʻamaonia ai mafuaaga e 'ai ai le paʻu i aso uma!

O a meaai e ese mai i omega-3s e lelei mo le fatu ma puipuia mai le paʻu?

O le Hypothyroidism o se gaioiga e tupu ona o le le lava o hormones thyroid i totonu o le lauroid fulafula. O lenei faʻamaʻi e tupu i le tusa o le tasi i le afe tagata ma i le sefuluiva mai le afe fafine. E masani lava ei ai taimi e faigata ai ona iloa le maʻi, ma i luga o le taimi uumi.

O togafitiga faʻaonapo nei o le togafitiga o le hypothyroidism e aofia uma togafitiga faʻamalositino ma le faʻaaogaina o vailaau faʻamalomilo faʻatasi ma se taumafa faapitoa. Talu ai ona o le maʻi e mafua ona o le le lava o le gaosiga o hormones, o la latou aofaiga i totonu o le tino e tatau ona toe faʻaleleia.

Faatasi ai ma le solia o le toto, o lona uiga o le faaitiitia o le maualuga o le gaosia o le hormone, o le tele o faaletonu o le tino ua matua i le tino o le tagata i se saoasaoa lemu. O le Hypothyroidism e faʻaalia i le faʻaitiitia o le tele o metabolic processes. Afai e te vaʻai i le tulaga mai totonu, ona i ai lea o le faʻaititia o le gaosiga o le digestive.

O le Hypothyroidism i fafine o se faʻamaʻi tutusa lava, aemaise lava i le matua, ae masani lava ona maua i taimi mulimuli. E mafua ona o le le taua o le faʻaalia o faʻamaoniga, lea e masani ona iloa o se taunuuga o le tele o galuega.

O mea e tatau ona e iloa e uiga i le faʻaogaina o le hypothyroidism

O le hypothyroidism faʻaleagaina o se faʻamaʻi lea e sau faatasi ma se faʻafitauli o le thyroid gland, ae aunoa ma le faʻaalia o faʻamaoniga. O le fomaʻi o lenei tulaga faʻaleagaina e sili atu ona taatele. I le isi itu, o le hypothyroidism mulimuli e maua i luga o le faavae o fua o suega. O lenei tulaga e masani lava ona taatele i tamaitai matutua (20%).

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le a le faʻasologa o le hypothyroidism ma o a mafuaʻaga o lona tupuga, o a ni faailoga ma togafitiga? O lenei faʻamaʻi e atiaʻe e tetee atu i le talaaga o le taua tele o le toto TSH (hormone stimulating thyroid). I lenei tulaga, o le T3 ma le T4 saoloto e tumau i se tulaga masani.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O mafuaʻaga mo le atinaʻeina o lenei tulaga, o tulaga taua ia:

  • le i ai o le autoimmune thyroiditis. AIT, o le hypothyroidism, lea e o mai faatasi ma le mumū o fusi o le vavalo. O lenei faʻamaʻi e aliali mai e tetee atu i tua o se faʻafitauli o le tino puipuia, pe a faʻaumatia e le tino o le tagata ona lava sela,
  • vaitaimi ole tausaga. O le 2 aso talu ona fanau mai, o suʻega o toto na faʻaalia ai se maualuga maualuga nai lo le masani o le TSH. O fomai e masani ona mafaufau o lenei faiga e fesootaʻi ma le maluluina o le tino o le tamaititi. Mulimuli ane, o le faʻasalalau o hormones o le thyroid e faʻapitoa,

  • ave ni fualaau faapitoa. E aʻafia ai le aʻafiaga o le gaioiga o vailaʻau o le thyroid gland e aofia ai analogues o le dopamine, faʻapea foi ma cordarone,
  • ogatotonu o le hypothyroidism, lea e mafua mai i le le lelei o le pituitary poʻo le faʻalogo. I lenei tulaga, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le faʻaititia o le maualuga o hormones o le thyroid, lea e mafua ai le faateleina o le TSH. E le gata i lea, o le gaioiga o le gaioiga o nei vailaau e matua faʻaitiitia,

  • o le i ai o togafitiga faʻapitoa, lea eo mai faatasi ma le teteʻe i hormones. E fesootaʻi ma se fesuiaiga o le gutu e nafa ma b e taliaina,
  • thyrotropinoma. O loʻo faʻaalia i le i ai o se pituitary adenoma, lea e maua ai le TSH. O lenei togafitiga e seasea lava,
  • maʻi o le mafaufau. O lenei soligatualfono e aʻafia i le talaaga o togafitiga fualaau i totonu o le fa o maʻi,

  • ma le le atoatoa o le tino (fausaga muamua),
  • euthyroid syndrome
  • faʻalavelave faʻapitoa (faʻaoga masani),
  • iodine le lava i le tino o le tagata,
  • aveeseina o le thyroid gland (atoa pe vaega),
  • o le i ai o faʻataʻitaʻiga o le tino i totonu o le lauroid o se natura eseese,
  • faʻamalolo o le ua i le i ai o ni maʻi mama poʻo togafitiga faʻamaʻi iodine.

O le Hypothyroidism i fafine poʻo tamaʻitaʻi (pepa faʻasolo) e le o faʻatasi ma faʻamatalaga faʻaalia. O se tagata maʻi e mafai ona faʻafesoʻotaʻi faʻamaoniga o le faʻamaʻi ma le vaivai masani. O le mea lea, i le i ai o le tele o faailoga o le hypothyroidism le tumau, lea e masani ona faaalia ai i latou lava, o se feutagaʻiga faʻamaonia ma se endocrinologist e manaʻomia. O faʻamaoniga o lenei faʻamaʻi e aofia ai:

  • faʻaititia le mafaufau, taimi faʻalogo. O loʻo i ai se faʻasalalauga lautele o galuega faʻale-mafaufau,
  • o loʻo i ai se tulaga faʻapitoa e atiae ai setete faʻalavelave (i le afa o tagata gasegase),
  • i totonu o tamaitai, o se faailoga iloga o lenei togafitiga o se solia lea o le faasologa o taimi, lea e o mai faatasi ma le leai o se fanau. E maitauina i le 28% o tagata gasegase uma e iai le faʻaogaina o le tino

  • lagona faifaipea o le maasiasi, le mautonu,
  • o loʻo i ai se faʻaopoopoga o le mamafa o le toto,
  • mafuiʻe ma le maalili, lea e paʻu ai le vevela o le tino o tagata i lalo ifo o le masani,
  • le mautonu, leai se lagona o le lelava, moe,
  • tuai
  • o se faaititia itiiti o le manao,
  • galactorrhea, lea eo mai faatasi ma le faʻasaʻolotoina o le susu po o le lanu mai le nifo,
  • faaitiitia le libido, faafitauli ma le malosi i alii,
  • lauulu lauulu ma lauulu lauulu.

O faʻamaoniga uma o se ituaiga o le hypothyroidism e vaʻaia. E maua i le 25-50% o tagata mamaʻi. I nisi o tulaga, o le a le mafai ona tupu se mea e le lelei ai le vevela.

Afai e masalomia se ituaiga o le hypothyroidism, o le suʻesuʻega maeʻaeʻa ua faʻaalia e aofia ai taualumaga nei:

  • toto foai e fuafua ai le maualuga o hormones. Ole maualuga o le thyroid e tatau ona 2.6-5.7 mmol / l, 9-22 mmol / l - le sili ona lelei o le triternothyronine ma le thyroxine. E faʻavae i lenei suʻesuʻega na o ia lava, e faigata tele ona faia se suʻesuʻega mulimuli, talu ai o le maualuga o hormones e suia malie. I le taimi muamua o le maʻi, o le vavaeese mai le masani e ono le taua,
  • toto foai e fuafua ai le i ai o auupega patino AT-TG, AT-TPO. I se tagata soifua maloloina, o nei vailaʻau e matua leai lava, pe o le maualalo o le maualuga e maualalo. Pe a maua nei auupega, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le natura autoimmune o le faamai,

  • fuafuaina o le maualuga o se mea e pei ole TSH. E masani lava, o lona maualuga e tatau ona mai le 0.5-4.3 Honey / L. Afai e maua se suiga i le aofaʻi o lenei hormone, e mafai ona matou talanoa e uiga i le soliga o le vevela,
  • tusi scintigraphy. O lenei suʻesuʻega e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o isotopes radioactive. I le faʻaaogaina o lenei faʻataʻitaʻiga, e faigofie ai ona iloa soʻo se suiga faʻapitoa i le vevela, o le faʻaaogaina o faiga le lelei ma soʻo se soliga o le vateatea,

  • suesuega lautele o le toto. A maeʻa le pasia o lenei auʻiliʻiliga, anemia, le lava o le vai, o le vailaʻau vitio B12 e masani ona iloa,
  • Faʻasologa o le vevela. O se suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻatautaia lea e fesoasoani e fuafua ai le tulaga o lenei okeni, e faʻavae i luga o le a mafai ai ona maua se suʻesuʻega o le hypothyroidism,

  • Faʻailoga o le vevela. Tofiaina ma se faʻasologa o togafitiga faʻasolosolo, lea na aʻafia ai le galuega a le tino atoa,
  • X-ray numera o le pusa. E faʻamoemoe i le faailoaina o suiga le lelei i le skeleton, fuafua ai le i ai o le vai i tulaga ogaoga faʻaleagaina,
  • electrocardiography. Faʻamalamalamaina faʻafitauli e fesootaʻi ma le galuega a le loto, lea na faʻaosofia ai le hypothyroidism.

Faʻasolosolo i le hypothyroidism, o togafitiga e aofia ai le inuina o vailaʻau e faʻamautu ai le maualuga o hormones i le tino. Ole togafitiga faʻapitoa e tatau ona faia pe a maeʻa suʻesuʻega maeʻaeʻa ile tulaga o le maʻi ma se iloiloga ole ono lamatiaga o le atiaʻeina o aʻafiaga leaga.

O le toe suia o le tino e aofia ai le ave o le L-thyroxine. O lenei vailaʻau e faʻamalosia mo tina maʻitaga ina ua maeʻa le suʻesuʻega o le hypothyroidism. I isi tulaga, e mafai e le fomaʻi ona filifili e le faʻaaoga togafitiga o le homone mo le tele o masina. A maeʻa se faʻamatalaga patino, e tuʻuina atu i tagata gasegase se suʻega lona lua. E mafai ai e oe ona fuafua le tele o le saofaga o hormones i totonu o le toto ua suia. Afai e leai ni uiga lelei, o le a faia se filifiliga i le aveina o le L-thyroxine. O suʻesuʻega talu ai nei na maua ai ina ua uma ona faʻaaoga nei vailaʻau, faʻaleleia le tulaga o tagata gasegase e tupu i le 30% o tagata gasegase.

E ui lava i le lelei o le taunuʻuga, e tele gasegase e lipotia mai aʻafiaga le lelei pe a ave L-thyroxine. Pe a togafitia le mamanu o le hypothyroidism i lenei fualaau faasaina, i nisi tulaga, o gasegase e matauina le faateleina o le mamafa o le tino, le foliga mai o le atuatuvale le popole, faalavelave i le moe ma tachycardia.

E le gata i lea, pe a faailoaina se ituaiga o le hypothyroidism, e taua tele le iloa ma le faʻamavae atoa le mafuaʻaga o lenei tulaga. O le mea lea, faʻalagolago i togafitiga faʻapitoa, o se togafitiga patino ua faʻamatalaina. E faʻatagaina le faʻaaogaina o vitamini-mineral, e aofia ai vailaau faʻasaina o iodine (Iodomarin ma isi). O le toe faʻaleleia i le tino o le le lava o nisi mea e afaina ai le galuega a totoga uma. Aemaise lava, o le iodine e matua talafeagai lava mo le vevela. O lona faaletonu e afaina ai le atinae o le hypothyroidism.

I le i ai o se faʻasologa o le hypothyroidism, e taua tele le fetuunai o lau meaai. E fautuaina e vavae ese mai mea taumafa e maua ai le soya, meaola gaʻo mama (polyethsaturated fatty acids) (iʻa gaʻo, peanati, sunflower ma pata, avocados). E taua foi le faatapulaaina o le faaaogaina o le suka i le tele e mafai ai, e faaitiitia le tele o le inu vai i le 600 ml i le aso. E fautuaina ina ia aofia ai iʻa, aano o manu, fualaau aina fou, sina kapalai masani i le taumafataga. O sea taumafataga o le a aʻafia ai le faʻatinoina o le toto o le thyroid.

  1. O lou maʻi maʻi. Togafitiga e aunoa ma ni mea sese. - M.: AST, Sova, VKT, 2007 .-- 128 p.
  2. Henry, M. Cronenberg O faʻamaʻi o le thyroid gland / Henry M. Cronenberg et al. - M .: Reed Elsiver, 2010. - 392 itu.
  3. Grekova, T. O mea uma na e le iloa e uiga i le fomaʻi / T. Grekova, N. Meshcheryakova. - M .: Centerpolygraph, 2014 .-- 254 itu.

Ольга Melikhova Olga Aleksandrovna - fomaʻi endocrinologist, poto masani i le 2 tausaga.

O loʻo aʻafia o ia i le puipuiga, faʻamautinoaina ma le togafitiga o faʻamaʻi o le endocrin system: thyroid gland, pancreas, grenesal gland, pituitary gland, glands sex, parathyroid gland, gmusmus, etc.

Ole masani ole hypothyroidism e masani ona maua i se fomaʻi asymptomatic. O lenei tulaga faʻaleagaina e fesoʻotaʻi ma le faʻaleleia o le gaosiga o le hormone o le thyroid-stimulating, lea e oʻo atu ai i le faʻaaogaina o le gaioiga o isi tino ma tino.O le mea lea, faatasi ai ma le maualuga o le hormone e sili atu ma le 10 mU / l, o le tulaga lamatia o le atiaʻe o le fatu fatu ua matua faateleina. O se tasi o mea lamatia o le matua, o lea e fautuaina ai e siaki le maualuga o hormones i le toto ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga. O togafitiga o le faʻamaʻi e faia i le faʻaaogaina o vailaau faʻamalosi oona. O le togafitiga o le hypothyroidism faʻasolosolo e iai ona lava uiga i le maitaga ma i le taimi o le tamaitiiti.

O le galuega autu o le vevela i totonu o le tino o le gaosia o hormones thyroid - thyroxine T4 ma le triiodothyronine T3, o loʻo i ai ni iodine. O nei hormones e faʻatonutonu ai faiga nei:

  • tuputupu aʻe masani ma atinaʻe,
  • vevela
  • avega o le okesene ma le tausiga o galuega faʻaleleia,
  • tulafono faatonutonu o le fatu ma le malosi,
  • gaosiga o le gastrointestinal,
  • mamanu
  • setete o tagata faʻaleleia o mea faʻapitoa i fatu ma maso skeletal.

O le gaosiga o le T4 ma le T3 e faʻatonutonu e le hormone stimulating thyroid (TSH), lea o loʻo faʻapipiʻiina i le gitu pituitary. O le hyperthyroidism faʻapitoa o se ituaiga o mea e teu ai le thyroid lea o loʻo i ai se faʻaopoopoga i le TSH ma se tulaga masani o hormoneside o loʻo maua ai le T3 ma le T4.

O loʻo i ai se fesoʻotaʻiga vavalalata i le va o nei hormones - o le tele o hormone o le thyroid-stimulating, o le itiiti ifo o le T3 ma le T4 ua gaosia.

O le faateleina i le TSH o le uluai faailoga lea o le faʻaumatia o le vevela, o le toʻatele o tagata atamamai e manatu o lenei maʻi e avea ma uluai laasaga o le atinaʻeina o le hypothyroidism. O se tulaga lamatia mo le fesuiaiga o le ituaiga o le faamai i le faailoga vaaia o se faateleina i le maualuga o auupega i le thyroid tissue. O togafitiga faafomaʻi o tagata maʻi na i ai faailoga uma na faaalia ai o le hypothyroidism manino e atiina ae i le 20-50% o gasegase i totonu o le 4-8 tausaga, ma i le silia ma le 65 tausaga, o le aʻafiaga o lenei faamai e 80%.

Faʻalagolago i le maualuga o le TSH i le matua

E sili atu ona taatele le hypothyroidism nai lo le ogaoga o le maʻi, e oo atu i le 15% e tusa ma le 2-3%, i le faasologa. O faʻasologa e sili atu ona taatele i fafine nai lo alii. Talu ai o lenei ituaiga o hypothyroidism o loʻo mafua mai i le maualuga o le faʻatupulaia o le fuainumera, faʻafefeteina faailoga po o le toesea atoa, e fautuaina ia le itiiti ifo i le 5 tausaga uma, e faia ai se suʻesuʻega o le toto o le hormonal e suʻesuʻe ai le TSH mo tamaitai uma e sili atu ma le 35 tausaga le matutua ma le sili atu ile 50 tausaga.

O le lamatiaga o le faamaʻi o loʻo taoto i le mea moni o loʻo natia ma "faʻafeʻeseʻese" pei o faʻamaoniga faʻapitoa o isi faʻamaʻi, e mafua ai suiga faʻapitoa i le gaioiga o totoga taua. O le mea lea, o le faʻaitiitia o le gasegase gasegase e oʻo atu ai i le soliga o le gaosiga o gaʻo, o le faateleina o le mamafa o le tino, ma e le o le talaaga o lenei mea, atherosclerosis ma maʻi fatu fatu. O le lamatiaga o le faʻaleagaina o le myocardial e 2.5 taimi le maualuga nai lo tagata soifua maloloina. O le faʻaaogaina o fualaau o mea e sui ai le homone mo le togafitiga o le hypothyroidism e mafai ona faʻaumatia ai le mafuaʻaga moni o tulaga faʻaleagaina ma toe faʻafoʻi ai le fatu. E taua tele le faʻamaonia o lenei faʻamaʻi i fafine maʻitaga i le taimi, aua o le a fesoasoani e puipuia ai le atinaʻeina o faʻalavelave i le fanau mai o le fotus.

I le fatu o le faʻaleagaina o le faagasologa o le hypothyroidism o le leai lea o le hormone T4, lea e tatau mo metabolic processes e tusa lava pe maua lona tulaga masani i le toto. O le leai o se T4 e atagia i le faateleina o le maualuga o le TSH. O mafuaʻaga o le faʻamaʻi e faapenei:

  • O le autoimmune thyroiditis o se vaega taua i le atinaʻeina o togafitiga.
  • Faʻamatalaga inflammatory i le vevela, e aofia ai i latou e faʻamalosi.
  • Aveina o vailaʻau o loʻo i ai le lithium, togafitiga faʻatasi ma le faʻaaogaina o iodine radioactive.
  • O le taotoga e aveese ai se vaega o le "thyroid gland" ma le thyrotoxicosis.

O aʻafiaga o aʻafiaga mo le atinaʻe o le hypothyroidism e aofia ai:

  • afaina
  • O le maʻi o tausaga e sili atu i le 80
  • mafatiaga masani ma galuega i le po,
  • afaina o gasegase,
  • leai o iodine i meaai,
  • faʻafitauli faʻaleagamoni.

O mafuaʻaga mo le faʻaleleia o le gaosiga o le TSH e mafai foi ona avea ma tuutuuga nei, ma o loʻo faʻaalia ai nisi faʻamatalaga eseese:

  • faʻapitoa faʻapitoa o le TSH i pepe faatoa fananau mai i le aso muamua talu ona fanau mai (e oo i le 20 mU / l),
  • togafitiga ma fualaau faasaina - tagata o le dopamine, o poloka o le biosynthesis o hormones thyroid (Cerucal, Eglonil, Cordaron, Amiodarone ma isi),
  • hypothyroidism mafua mai i le le mautonu i le mafaufau ma le pituitary gland,
  • afaina faʻapitoa e fesootaʻi ma le teteʻe o le talipane o le hormone,
  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • susu o le tino o le tino o le pituitary gland,
  • Maʻi mafaufau e fesoʻotaʻi ma le faʻafouina o le faʻaoga o le hypothalamic-pituitary,
  • le atoatoa o le tino,
  • faʻamaʻi faʻapitoa lautele, manua ma gaioiga. I le taimi o le toe faaleleia, o le maualuga o le TSH e mafai ona oʻo i le 20 mU / l, o le mea lea, e tatau ai ona toe iloilo le aofaiga o hormones i le toto.

Ole vaʻaia ole hypothyroidism e taʻu mai ai le leai o soʻo se faʻamaʻi. Ae ui i lea, o lenei maʻi o loʻo faʻaalia i le tutusa lava o faailoga e pei o le hypothyroidism, ae itiiti le faʻailoa. E tele ituaiga o togafitiga o lenei faamai ua iloga, e fuafua i luga o le fea polokalama ma okeni e sili ona mafatia:

  • Gastroenterological: faʻaleagaina, faʻalavelave, vomia, tiga ogaoga i le sao ole hychochondrium, e fesootaʻi ma le motauli vaivai o le vaʻaia biliary.
  • Rheumatological: o le mumū ma le tiga i totonu o sooga, o la latou faʻaleagaga, faʻaitiitia o le gaioiga ona o le atiaʻe o le osteoarthritis.
  • Gynecological: gasegase o le uterine, infertility (i le 28% o mataupu), soliga o le taamilosaga i masina taitasi i fafine, fananau mai vave i fafine maitaga, faʻalavelave faʻapitoa.
  • Cardiac ma vascular: toto maualuga, arrhythmia, faʻaleagaina o le fatu, hypertrophy o le muso o le fatu, atherosclerosis ona o le faateleina o le maualuga o le "leaga" cholesterol i le toto, anaemia, faateleina le mamafa o le intraocular.

Talu ai ona o aʻaro o hormones e aʻafia ai gaioiga faʻasolosolo, o faʻasesega nei atonu o loʻo i ai i tagata gasegase:

  • o le le fiafia o le mafaufau, atuatuvale, popole (i le silia ma le afa o tagata gasegase),
  • mafaufau le lelei, galuega o le mafaufau ma le mafaufau,
  • vaivaiga lautele ma le vaivai,
  • faateleina le gaosiga o gala.

O le auala autu mo le faʻamaonia o le maʻi o le fuafua lea o le tele o hormones i le toto. I lenei tulaga, o le maualuga o le TSH o loʻo iai i le laina 4-10 mU / l pe sili atu. O mafuaʻaga mo le vavalalata ua faʻamautuina e faʻaaogaina ai auala nei mo le suʻesuʻeina o le lauroid fulafula:

  • Faatulagaga
  • scintigraph (diagnostic radionuclide),
  • faʻamaʻi pipisi (faatasi ai ma masalosaloga masalomia faiga),
  • fuataga o auupega i lauroperoxidase (mo le siakiina o maʻi mai le autoimmune).

Talu ai i le tele o tulaga, o le maualuga ole maualuga o le TSH o se mea e mafai ona toe faʻaleleia, o le toe faia ole suʻega ole toto aʻo leʻi faʻamalosiina vailaʻau 3-6 masina pe a maeʻa. O faʻamatalaga mo le togafitiga o le sui o le homone e pei ona taʻua i lalo:

  • TSH maualuga> 10 IU / L,
  • 5
  • maitaga po o lana fuafuaga,
  • togafitiga o le le fanau mai ona o le le lelei o le gaosia o hormones.

O tulaga le lelei nei e faailoa mai ai le fiafia i le togafitiga o fualaau faasaina mo le hypothyroidism:

  • faʻalavelaveina o galuega a le tele o totoga ma tino,
  • o le i ai o se faʻalavelave mamao o faʻamaʻi, aemaise lava i le cardiovascular i totonu o fafine ua sili atu i le 50 tausaga,
  • faateleina le ono mafai ona suia le fomaʻi i se faiga ua faalauiloaina,
  • se vaega itiiti o le faamaloloina patino o tagata lava ia i tagata matutua,
  • faateleina le aʻafiaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi i le tamaititi aʻo maʻitaga.

O le aoga o togafitiga e tusa ma le 30%. O togafitiga e faia i fualaau faasaina e faavae i luga o le sodium levothyroxine, o le hormone synthetic synthetic (Eferox, Bagothyrox, Eutiroks, Iodtiroks, L-Tirok, L-thyroxine, Levothyroxine, Tyro-4). O le fualaau o fualaau faasaina i tagata matutua o le 1 μg / kg (o le fua muamua o le 25-50 μg, o le tumau o le 50-75 μg / aso.). I tagata gasegase e sili atu ma le 50-60 tausaga i le leai o se fatu o le fatu, o le muamua fualaau o loʻo faatonuina i le aofaiga o le 50 μg / aso. O le fualaau oona e ave i luga o se manava gaogao i le taeao, tasi. O le taunuuga o togafitiga e tatau ona avea ma faʻaititia i le maualuga ole TSH ile 0.3-3 IU / L. O lona faʻatonuga e faʻatino pe a maeʻa le 4-8 vaiaso pe a uma ona suia le fua o le vailaʻau. O le umi o le togafitiga e tumau ma le suia o fualaau oona ao toe faaola mai galuega a le toto.

A maeʻa togafitiga, o aʻafiaga lelei nei e matauina:

  • le faʻamautuina o metabolism, faʻaitiitia o le cholesterol toto,
  • faaitiitia le mamafa o le toto,
  • faʻaleleia atili o mafaufauga ma galuega faʻatino,
  • faatulagaina masani o le gaoioiga a le fatu muso,
  • faʻaitiitia le faʻaleagaina o le maʻi.

I fafine maʻitaga, o tulaga masani o le TSH o loʻo i vaega nei:

  • uluaʻi masina: 0.1-2.5 mU / l,
  • lona lua: 0.2-3.0 mU / l,
  • tolu: 0.3-3.0 mU / l.

TSH maualuga ma le maitaga

Faʻamaulalo maualalo (

O le i ai o le hypothyroidism maualuluga i totonu o se fafine maʻitaga e mafai ona i ai ni faigata ogaoga mo le tina ma le tamaʻitaʻi:

  • faʻalavelave faʻafuaseʻi,
  • maʻitaga maʻitaga
  • vave fanau
  • ulugalii - faʻamaʻi i le taimi o le maʻitaga, lea i mataupu ogaoga e mafua ai ona solia le toto i le mafaufau ma lona edema,
  • faʻaleagaina i le lumanaʻi atinae o mafaufau o le tamaititi.

O le mea lea, o fafine maʻitaga ua faʻatulagaina foi sauniuniga levothyroxine, e faavae i luga o se metotia o le 1.2 mcg / kg i le aso seia oʻo ina faʻaitiitia le TSH

A uma le fānauga, ona faʻaititia le fuainumera i le tau ao leʻi oʻo ile maʻitaga. Afai na maua le maʻi naʻo le vaitaimi o le gaioiga, TSH

O faʻamatalaga uma i luga o le saite ua tuʻuina atu mo faamoemoega faʻamatalaga. Aʻo leʻi faʻaaogaina soʻo se fautuaga, ia mautinoa e faʻatalanoa lau fomaʻi.
O le kopi atoa pe leai foi o le kopiina o faʻamatalaga mai le 'upega tafailagi e aunoa ma le faʻaalia o se fesoʻotaʻiga malosi i ai e faʻasaina.

Meaʻai ma ola

Mo se faʻalavelave faʻapitoa o togafitiga, o se mea taumafa e maua i le iodine ma le vitamini B e fautuaina. Ina ia faʻaitiitia le tulaga o le iodine ma faʻamautu le lauroid, o le meaai e aofia ai:

  • gaogao
  • sami kale,
  • meaʻai taumafa
  • sami
  • greens
  • le malamalama
  • karite karite
  • meaʻai
A o togafitiga, soya, suka ma oloa e maua ai gaʻo susu (o suauʻu, nati) e le aofia.

Ina ia faʻaleleia le manuia lautele, e tatau ona e:

  • lafoai masani leaga,
  • aloese mai le le atoatoa o le tino
  • 'ai paleni.

I le autoimmune thyroiditis, o le soifuaga HRT o loʻo faʻaalia. O le mea lea, e tatau ona le itiiti ifo ma le 2 taimi i le tausaga e suʻesuʻeina e se endocrinologist e fetuunai le fualaau o fualaau faasaina.

Faʻailoga faʻamaʻi

O le thyroid gland o loʻo i luga o le ua ma o le foliga o se pepe lele. E masani lava, e le o faʻamalosi. O hormones e gaosia e lenei tino e manaʻomia mo le masani ai o le tele o gaioiga ma tino. O hormones o le thyroid e aafia ai le mamafa, galuega faʻatino, metabolism, thermoregulation.

Ina ia mafai ona faʻataʻitaʻiina le togafitiga saʻo, e tatau ona e iloa poʻo le a le afaina o le hypothyroidism ma le auala e faʻaalia ai lenei maʻi. O le faʻavae muamua lea o le faʻaumatiaga o le lauroid, ae ui i lea, e le o matauina ni faʻaʻailoga ogaoga. Faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o le faʻaleagaina o mea, e ono mafai ona mataʻituina le le lelei o le gaioioiga o totoga uma. O le faʻamaʻi e maua faalilolilo ma e faʻaalia i le faʻaitiitia faʻaitiitia o galuega faavae o le thyroid gland.

E taua tele le faia o togafitiga i taimi talafeagai, talu ai o taunuuga o le faʻaleagaina o le togafitiga e ono lamatia tele. I tamaitai, o lenei tulaga e mafai ona mafua ai le le mautonu ma le le malamalama, ma i alii e faaosofia ai faafitauli ma le gafatia. E le gata i lea, o le faʻamaʻi e mafai ona mafua ai se faʻaitiitia o le gaioiga o le cardiovascular, popole ma le faʻaogaina o fualaau. Faʻalagolago i le tulaga o le vaʻaia o le hypothyroidism, o le togafitiga ma le natura o le togafitiga ua fuafuaina.

Mafuaaga

O mafuaʻaga o le hypothyroidism e mafai ona matua ese lava, aemaise lava nisi o faʻamaʻi, faʻaaogaina o vailaʻau, faʻamalo ma le faʻamalosia o togafitiga e mafai ona faʻaosoina ai se soliga. E le gata i lea, i le faʻaosoina o mea moni, e tatau ona faʻamatalaina e pei ole:

  • atinaʻe le talafeagai o totoga i totonu o se tamaititi,
  • se vaega pe maeʻa maeʻaeʻa lau lauulu,
  • leai o iodine i le tino,
  • faaumiumi le faaaogaina o fualaau faasaina e aafia ai lenei okeni,
  • faiga faʻapipiʻi e tupu i vaʻalata,
  • faʻaalia i le iodine leitio.

Afai ei ai se tasi pe sili atu mafuaʻaga o le vaʻaia o le hypothyroidism, e tatau ona e suʻeina i taimi taʻitasi se suʻega ina ia mafai ai ona e iloa vave le ala o le maʻi. O faʻasologa e mafai ona tuʻufaʻatasia ma faʻamaonia pe faʻaalia i le talavou. O le atinaʻeina o le hypothyroidism e mafai ona faʻaalia e ala i le mumū o le vevela vevela po o le televave o iodine. I le lamatiaga o tagata gasegase ei ai le suimeni poo le autoimmune thyroiditis.

O faʻapogai autu

E ui lava i le mea moni e faapea, o faʻamaoniga o le hypothyroidism e le faʻapitoa, e mafai foi ona tuʻuina atu i ai nisi o faʻailoga faapitoa. O le faʻaalia o lenei faʻamaʻi e mafai ona faigofie ona fenumiai ma nisi faʻafitauli o le mafaufau ma le le mautonu. E masani lava, i totonu o faʻamaoniga autu, o le malosi e iloagofie ai, lea e mafai ona suia i le diarrheal syndrome. O le tulai mai o faailoilo o le gallstone faamaʻi e foliga mai foi.

E le gata i lea, faatasi ai ma le hypothyroidism, e ono iai faʻamaʻi o le cardiovascular system, ae maise lava, faʻateleina le mamafa, faʻafefe i totonu o le vavao. I fafine, o le hypothyroidism faʻatoʻa mafai ona faʻaalia i le tulaga o le gasegase o le toto, faʻapena foi ma le alualu i luma o le osteoarthrosis.

O faʻamatalaga patino, e tatau ona iloa le faʻaʻateleina o le leo, o le faateleina o le laulaufaiva, fulafula o foliga. A o agai i luma le maʻi, o le a faasolosolo malie i luga le faailoga. O se taunuuga o le leai o semoni, o le faasolosolo malie malie o le atamai o le tagata ma le faaletonu o mafaufauga e tupu. I le laasaga mulimuli o le hypothyroidism, o le faateleina o le mamafa ma le faaletonu vaaia o loo mataituina. I le taimi lava lea e tasi, o le lauulu e amata ona palasi ma manifinifi, ma paʻu le paʻu-samasama. E le gata i lea, e le o le talaaga o le faʻaitiitia o le gaioiga, o le anemia ma le bradycardia e matauina.

Faʻailoga

Ina ia iloa pe faapefea ona togafitia le hypothyroidism, e tatau ona faia muamua se siama. O se faʻamaoniga e faia tele lava e faʻavae i luga o suʻesuʻega toto. O uiga i lenei tulaga, o le faateleina o le hormone o le vevela-stimulating i tulaga masani o hormones thyroid.

I le faʻaopoopoga, e mafai ona faʻataʻitaʻiina metotia faʻaopoopo suʻesuʻe, aemaise lava:

  • antibody test
  • electrocardiography
  • faʻamatalaga ultrasound
  • leitio
  • scintigraph,
  • toto suesuega o le toto.

O ia ituaiga auala e mafai ai ona fuafua mea sese i le gaioiga o le lauroid, ma faʻalavelave i le galuega a isi totoga e afua mai i le gasegase.

Hypothyroidism i le maʻitaga

E toʻatele fafine i le taimi o le maʻitaga e fiafia i le mea - o le tino muamua o le hypothyroidism ma pe faʻafefea ona aʻafia ai le fanauina o se tamaititi. E taua le iloa o le faʻamaʻi e le mafai ona tupu naʻo ia lava ma o le mea lea e tatau ona vave faia le togafitiga.I le lautele, o faʻalavelave e tupu i le tolu masina muamua o le maitaga, ma mai lea mea e mafai ai e le pepe ona tupu le saʻo pe oti foi.

O le mafuaaga lena e te manaʻomia ai le asiasi soo atu i se fomaʻi i le fuafuaga fuafuaina o le maitaga. O lenei mea e mafai ai ona fuafua le ala o le faʻamaʻi i le amataga o le atinaʻe ma togafitiga taimi. Afai o loʻo fuafua e se fafine se maʻitaga, ona tatau lea ona faʻaaogaina faʻamaʻi aʻo lei oʻo ile maualuga o le hormone.

O togafitiga e faia i vailaʻau e fesoasoani e faʻamaonia le maualuga o hormones i le toto. Ina ia faia togafitiga, ua faatonuina e le fomaʻi togafitiga faafesootaʻi ma thyrethoxins ma vailaʻau oona. O le suʻega e filifilia taitoatasi e fuafua i le mamafa o le fafine ma e le suia i le taimi atoa e faʻaaogaina ai le vailaʻau. O togafitiga faʻapitoa i le taimi o le maitaga e le manaʻomia, talu ai o lenei mea e mafai ona faʻaosofia ai se tulaga ogaoga i le soifua maloloina ma faʻaleagaina ai le atinaʻe o le tamaititi.

E taua le matauina o lenei faʻamaʻi e mafai ona pasia e ala ile tofi ile fetus. O loʻo i ai se tulaga e ono tupu ai le faʻamaʻi o le tamaititi i se tulaga sili atu ona maualuga. A maeʻa le togafitiga ma le fanau mai o se tamaititi, e tatau ona siakiina se tamaʻitaʻi i se isi taimi e se endocrinologist seia maeʻa toe faʻaleleia. E mafai ona e lesitala le tamaititi.

Hypothyroidism i tamaiti

O faʻamaʻi ma togafitiga o le hypothyroidism e toetoe lava a tutusa ma tagata matutua, ae faʻatasi ai ma le foliga faʻapitoa, o le faʻamaʻi e sili atu ona faigata. O le iai o soliga tulafono e mafai ona iloa e ala i auiliiliga o auiliiliga i le maualuga o hormones. O le tele o faʻamaoniga e le o iai pe o le faʻailoga foi o faailoga.

I pepe faatoa fananau mai, o suʻega e faia i itula muamua pe a uma ona fanau. Ia mautinoa e fefesoʻotai se fomaʻi pe afai ei ai ni aʻai e pei o le:

  • fulafula
  • samasama
  • tagi tele
  • vevela paʻu,
  • maualalo le vevela o le tino
  • tupe maua vave.

O nei faailo e iloa ai le amataga o le atinaʻeina o le maʻi. O le vaʻaia o le hypothyroidism i tamaiti matutua o loʻo faʻaalia ai le faaleagaina o le mafaufau ma le faʻaleleia o le tino, faapea foi ma se vaaiga le lelei.

O togafitiga e tatau ona vave amata i le maea ai o le siakiina. I le taimi o le togafitiga, o loʻo faʻaaoga ai hormones. O le vailaau o le vailaau e sili ona faalagolago i le mamafa, tausaga o le tamaitiiti ma le mamafa o le gaioiga o le maʻi. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona taofiofia le maualuga i le toto.

Faatasi ai ma se faaitiitia o mea o loo i ai nei hormones i le tino, e tatau ona e taumafa i meaai e maua i iodine, ma afai e tatau ai, o le fualaau faasaina "Iodomarin" o loo faailoa mai. Afai na maua le maʻi i se tamaitiiti ei lalo ifo o le 2 tausaga, ona tatau loa lea ona ia ave fualaau oona i lona olaga atoa.

I le gasegase o le faʻamaʻi i se pepe, o suiga leaga i le cardiovascular system e mafai ona tupu. O suʻesuʻega ma togafitiga o le hypothyroidism i talavou e faia i le auala lava lea e tasi e pei o tagata matutua, e ui i lea, ae o le maualuga o hormones e mafai ona faʻamautuina tutoatasi.

Togafitiga uiga

E mafai ona togafitia le hypothyroidism faʻamalosi pe afai na maua le maʻi i le taimi muamua. I tulaga taitasi, o le auala o togafitiga e filifilia taʻitasi taʻitasi. O tagata maʻi uma e atiina ae lana lava polokalama e toe faʻaleleia ai le tele o hormones i le tino.

I nisi tulaga, o togafitiga e le o faʻamaonia pe afai ei ai faʻamaʻi tuga o isi totoga ma isi mea. E masani lava, o togafitiga toe suia, o loʻo faʻatulagaina, ae na o gasegase talavou. I le avea o se fualaau faasaina, o le thyroxine hormone e faʻaaogaina i se pepa gaosia. O le suʻega ma le togafitiga e filifilia taʻitasi i tulaga taʻitasi.

E le gata i lea, e fautuaina le faʻaaogaina o togafitiga faʻapitoa e maua ai se aafiaga lelei i le tino. E manaʻomia foi ona mulimulitaʻi i se taumafataga faapitoa ma faʻalauiloa meaʻai e aofia ai le tele o iodine i le masani masani.

Faʻatau togafitiga

Afai o le hypothyroidism e mafua ona o le le lava o le iodine, e tatau loa ona e togafitia togafitiga ma fualaau oona. Pe a taitaia togafitiga, e tatau ona pulea le maualuga o hormones ma faia se suʻega i le 6 masina. E le mafai ona fofoina atoatoa le faʻamaʻi, ae e mafai ona taofiofia le gaioiga o le vevela ma faʻaitiitia faʻafitauli le lelei.

O le fualaau faasaina Levothyroxine e faʻaaogaina e fai ma fomaʻi toe suia. O le fuataga e fuafua i le mamafa ole maʻi. E faʻaaogaina le vailaʻau i le taeao i luga o se manava gaogao. O le suia o le suʻega oe lava ia e le fautuaina, aua o lenei mea e mafai ona sili atu le lelei.

E le gata i lea, o togafitiga faʻapitoa atonu e manaʻomia, e aʻafia ai le faʻaaogaina o le loto, fualaau faʻamalo, cardioprotectors, ma fuamini. Ina ia faʻaitiitia le atuatuvale ma le le fiafia, e fautuaina e faʻaoga "Amitriptyline".

Vailaau faʻapitoa

E toʻatele tagata latou te faʻaaoga togafitiga faʻavae e togafitia ai le hypothyroidism. O fualaau aina ma fualaau aina o laau ei ai uiga faʻamalolo e masani ona leva ona iloa. Mo le togafitiga na faʻaaogaina ai fualaau e pei ole:

  • St. John's wort, elecampane, chamomile, gimlet, rose lapisi,
  • tumutumu o le birch, St. John's wort, mauga mauga, elecampane, moa fua,
  • celandine, coltsfoot, chamomile, yarrow, licorice, angelica.

O nei tuufaatasiga o fualaau aina ua manatu e sili ona taatele ma ua faʻaaogaina mo faʻamaʻi o le fulufulu vevela. E taua le manatuaina o le hypothyroidism, o isi togafitiga e mafai ona faʻaaogaina pe a uma ona faʻatalanoaina se fomaʻi ina ia le faʻaosofia ai le tupuga o aʻafiaga.

Meaʻai mo le hypothyroidism

Faʻamatalaga o le hypothyroidism, o lona meaʻai e tatau ona toe iloiloina. O nisi meaʻai e tatau ona faʻaesea mai le masani masani, aemaise lava, e pei o le:

  • mea soya
  • suka
  • gaʻo gaʻo ma aano o manufasi,
  • pata
  • peanesi.

E le fautuaina e faʻaaoga le tele o le vai, aua e fesoasoani i le fausia o le edema ma faʻaosoina ai le faʻalavelave faʻafitauli ma fatugaʻo. A oʻo mai le hypothyroidism, e fautuaina e aofia i lau taumafataga:

  • faʻamaoaigaina i selenium ma iodine oloa,
  • Fugalaau fou ma fualaau faisua
  • kofe
  • totoʻa manu ma moa.

O sea ituaiga taumafa e mafai ai e se tagata ona toe faʻafoʻi vave le soifua maloloina ma faʻaumatia se faʻamaʻi o iai. I le taimi atoa o le taumafataga, e tatau ona e pulea lou mamafa ma matau uma ona fesuiaiga.

Taunuʻuga o le faʻamaʻi

O faʻamatalaga faʻaleaganuʻu o hormones o le thyroid i le gasologa o le hypothyroidism faʻatoʻa mafai ona lagolagoina le taua o le tino. Ae ui i lea, e taua le iloa o lenei faʻamaʻi e afaina tele ai galuega faʻafeusuaiga, faʻapea foi ma le galuega o le cardiovascular system and other organs. O nisi o taunuuga autu e mafai ona iloa e pei ole:

  • lapisi atherosclerosis,
  • faateleina le cholesterol
  • anaemia
  • tulaga le mautonu
  • faʻaitiitia le faʻamalosi o feusuaiga,
  • faʻamataʻu
  • depressive states.

O nei aʻafiaga uma e mataʻituina i nisi o tagata gasegase. O le sili ona maaleale i le tulai mai o le hypothyroidism o tagata ei lalo o le 40 tausaga. O le le amanaiaina o le faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le mama o le maʻi.

Faʻaaliga

O le puipuia o le pulea o iodine i le tino. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻamautinoa lelei meaʻai, aemaise lava, faʻatau meaʻai ma mea maualuga iodine. E le gata i lea, e tatau ona e pulea lou mamafa ma e tatau i lau fomaʻi ona mataʻituina lona faʻamautuina.

O tagata e iai se vailaʻau e faʻamaʻi ai le maʻi e tatau ona aloese mai le malosi faʻaletino faaletino. E fautuaina le faatapulaaina o auala i le ea fou, aau, yoga. E taua tele le aloese mai le tosina o lagona. O le togafitiga o togafitiga e iai sona aafiaga lelei.

Faʻasologa o le hypothyroidism: mafuaʻaga, vaevaega, faʻamaoniga ma togafitiga o le maʻi

O le hypothyroidism faʻapitoa o se maʻi faʻalavelave faigata. I le taimi lava e tasi, e le mafai e le okeni ona galue i se tulaga masani ma faasolosolo malie lava ona faʻaleagaina ia lava. Faatasi ai ma le masani ai, o le thyroid gland lafoaʻi hormones i totonu o le toto e mafai ai e le tagata maʻi ona ola i se olaga atoatoa.

O le gaioiga o lenei okeni e aʻafia ai le tino atoa, faʻamalosia ai le gaioiga o totoga. O le faʻasalaga e tupu i le pa'ū o hormones, faʻapea foʻi ma le tele o latou i le tino. O le faʻaaliga o nei ituaiga o soliga tulafono e mafai ona matua eseese lava. Faʻatasi ai ma le leai o ni faʻavavelamoni, o le tino ua amata ona faasolo ina vaivai, ma ua faʻaitiitia uma ana punaoa. Faatasi ai ma le sili atu o hormoni, ua amata ona faʻamavaeina le toto o le thyroid gutu, lea e aʻafia ai le gaioiga o totoga uma.

O le lamatiaga o le faʻamaʻi o loʻo i ai i le mea moni e mafai ona suia e ia lava e pei o le atuatuvale, o le togafitiga e leai se mea e tupu. O le tagata gasegase e maua ai faʻamaoniga e feutagaʻi ma se cardiologist, fomaʻi ma le neuropathologist. Ma e na o vaega mulimuli lava na te maua ai se taimi atofaina ma se endocrinologist.

I le tulaga o le faʻaoga o lauroid, e taua le amata togafitiga i se taimi talafeagai ina ia puipuia ai faʻafitauli.

O le thyroid gland o loʻo i luga o le ua ma o le foliga o se pepe lele. E masani lava, e le o faʻamalosi. O hormones e gaosia e lenei tino e manaʻomia mo le masani ai o le tele o gaioiga ma tino. O hormones o le thyroid e aafia ai le mamafa, galuega faʻatino, metabolism, thermoregulation.

Ina ia mafai ona faʻataʻitaʻiina le togafitiga saʻo, e tatau ona e iloa poʻo le a le afaina o le hypothyroidism ma le auala e faʻaalia ai lenei maʻi. O le faʻavae muamua lea o le faʻaumatiaga o le lauroid, ae ui i lea, e le o matauina ni faʻaʻailoga ogaoga. Faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o le faʻaleagaina o mea, e ono mafai ona mataʻituina le le lelei o le gaioioiga o totoga uma. O le faʻamaʻi e maua faalilolilo ma e faʻaalia i le faʻaitiitia faʻaitiitia o galuega faavae o le thyroid gland.

E taua tele le faia o togafitiga i taimi talafeagai, talu ai o taunuuga o le faʻaleagaina o le togafitiga e ono lamatia tele. I tamaitai, o lenei tulaga e mafai ona mafua ai le le mautonu ma le le malamalama, ma i alii e faaosofia ai faafitauli ma le gafatia. E le gata i lea, o le faʻamaʻi e mafai ona mafua ai se faʻaitiitia o le gaioiga o le cardiovascular, popole ma le faʻaogaina o fualaau. Faʻalagolago i le tulaga o le vaʻaia o le hypothyroidism, o le togafitiga ma le natura o le togafitiga ua fuafuaina.

O mafuaʻaga o le hypothyroidism e mafai ona matua ese lava, aemaise lava nisi o faʻamaʻi, faʻaaogaina o vailaʻau, faʻamalo ma le faʻamalosia o togafitiga e mafai ona faʻaosoina ai se soliga. E le gata i lea, i le faʻaosoina o mea moni, e tatau ona faʻamatalaina e pei ole:

  • atinaʻe le talafeagai o totoga i totonu o se tamaititi,
  • se vaega pe maeʻa maeʻaeʻa lau lauulu,
  • leai o iodine i le tino,
  • faaumiumi le faaaogaina o fualaau faasaina e aafia ai lenei okeni,
  • faiga faʻapipiʻi e tupu i vaʻalata,
  • faʻaalia i le iodine leitio.

Afai ei ai se tasi pe sili atu mafuaʻaga o le vaʻaia o le hypothyroidism, e tatau ona e suʻeina i taimi taʻitasi se suʻega ina ia mafai ai ona e iloa vave le ala o le maʻi. O faʻasologa e mafai ona tuʻufaʻatasia ma faʻamaonia pe faʻaalia i le talavou. O le atinaʻeina o le hypothyroidism e mafai ona faʻaalia e ala i le mumū o le vevela vevela po o le televave o iodine. I le lamatiaga o tagata gasegase ei ai le suimeni poo le autoimmune thyroiditis.

E ui lava i le mea moni e faapea, o faʻamaoniga o le hypothyroidism e le faʻapitoa, e mafai foi ona tuʻuina atu i ai nisi o faʻailoga faapitoa. O le faʻaalia o lenei faʻamaʻi e mafai ona faigofie ona fenumiai ma nisi faʻafitauli o le mafaufau ma le le mautonu. E masani lava, i totonu o faʻamaoniga autu, o le malosi e iloagofie ai, lea e mafai ona suia i le diarrheal syndrome. O le tulai mai o faailoilo o le gallstone faamaʻi e foliga mai foi.

E le gata i lea, faatasi ai ma le hypothyroidism, e ono iai faʻamaʻi o le cardiovascular system, ae maise lava, faʻateleina le mamafa, faʻafefe i totonu o le vavao. I fafine, o le hypothyroidism faʻatoʻa mafai ona faʻaalia i le tulaga o le gasegase o le toto, faʻapena foi ma le alualu i luma o le osteoarthrosis.

O faʻamatalaga patino, e tatau ona iloa le faʻaʻateleina o le leo, o le faateleina o le laulaufaiva, fulafula o foliga. A o agai i luma le maʻi, o le a faasolosolo malie i luga le faailoga. O se taunuuga o le leai o semoni, o le faasolosolo malie malie o le atamai o le tagata ma le faaletonu o mafaufauga e tupu. I le laasaga mulimuli o le hypothyroidism, o le faateleina o le mamafa ma le faaletonu vaaia o loo mataituina. I le taimi lava lea e tasi, o le lauulu e amata ona palasi ma manifinifi, ma paʻu le paʻu-samasama. E le gata i lea, e le o le talaaga o le faʻaitiitia o le gaioiga, o le anemia ma le bradycardia e matauina.

Ina ia iloa pe faapefea ona togafitia le hypothyroidism, e tatau ona faia muamua se siama. O se faʻamaoniga e faia tele lava e faʻavae i luga o suʻesuʻega toto. O uiga i lenei tulaga, o le faateleina o le hormone o le vevela-stimulating i tulaga masani o hormones thyroid.

I le faʻaopoopoga, e mafai ona faʻataʻitaʻiina metotia faʻaopoopo suʻesuʻe, aemaise lava:

  • antibody test
  • electrocardiography
  • faʻamatalaga ultrasound
  • leitio
  • scintigraph,
  • toto suesuega o le toto.

O ia ituaiga auala e mafai ai ona fuafua mea sese i le gaioiga o le lauroid, ma faʻalavelave i le galuega a isi totoga e afua mai i le gasegase.

E toʻatele fafine i le taimi o le maʻitaga e fiafia i le mea - o le tino muamua o le hypothyroidism ma pe faʻafefea ona aʻafia ai le fanauina o se tamaititi. E taua le iloa o le faʻamaʻi e le mafai ona tupu naʻo ia lava ma o le mea lea e tatau ona vave faia le togafitiga. I le lautele, o faʻalavelave e tupu i le tolu masina muamua o le maitaga, ma mai lea mea e mafai ai e le pepe ona tupu le saʻo pe oti.

O le mafuaaga lena e te manaʻomia ai le asiasi soo atu i se fomaʻi i le fuafuaga fuafuaina o le maitaga. O lenei mea e mafai ai ona fuafua le ala o le faʻamaʻi i le amataga o le atinaʻe ma togafitiga taimi. Afai o loʻo fuafua e se fafine se maʻitaga, ona tatau lea ona faʻaaogaina faʻamaʻi aʻo lei oʻo ile maualuga o le hormone.

O togafitiga e faia i vailaʻau e fesoasoani e faʻamaonia le maualuga o hormones i le toto. Ina ia faia togafitiga, ua faatonuina e le fomaʻi togafitiga faafesootaʻi ma thyrethoxins ma vailaʻau oona. O le suʻega e filifilia taitoatasi e fuafua i le mamafa o le fafine ma e le suia i le taimi atoa e faʻaaogaina ai le vailaʻau. O togafitiga faʻapitoa i le taimi o le maitaga e le manaʻomia, talu ai o lenei mea e mafai ona faʻaosofia ai se tulaga ogaoga i le soifua maloloina ma faʻaleagaina ai le atinaʻe o le tamaititi.

E taua le matauina o lenei faʻamaʻi e mafai ona pasia e ala ile tofi ile fetus. O loʻo i ai se tulaga e ono tupu ai le faʻamaʻi o le tamaititi i se tulaga sili atu ona maualuga. A maeʻa le togafitiga ma le fanau mai o se tamaititi, e tatau ona siakiina se tamaʻitaʻi i se isi taimi e se endocrinologist seia maeʻa toe faʻaleleia. E mafai ona e lesitala le tamaititi.

O faʻamaʻi ma togafitiga o le hypothyroidism e toetoe lava a tutusa ma tagata matutua, ae faʻatasi ai ma le foliga faʻapitoa, o le faʻamaʻi e sili atu ona faigata. O le iai o soliga tulafono e mafai ona iloa e ala i auiliiliga o auiliiliga i le maualuga o hormones.O le tele o faʻamaoniga e le o iai pe o le faʻailoga foi o faailoga.

I pepe faatoa fananau mai, o suʻega e faia i itula muamua pe a uma ona fanau. Ia mautinoa e fefesoʻotai se fomaʻi pe afai ei ai ni aʻai e pei o le:

  • fulafula
  • samasama
  • tagi tele
  • vevela paʻu,
  • maualalo le vevela o le tino
  • tupe maua vave.

O nei faailo e iloa ai le amataga o le atinaʻeina o le maʻi. O le vaʻaia o le hypothyroidism i tamaiti matutua o loʻo faʻaalia ai le faaleagaina o le mafaufau ma le faʻaleleia o le tino, faapea foi ma se vaaiga le lelei.

O togafitiga e tatau ona vave amata i le maea ai o le siakiina. I le taimi o le togafitiga, o loʻo faʻaaoga ai hormones. O le vailaau o le vailaau e sili ona faalagolago i le mamafa, tausaga o le tamaitiiti ma le mamafa o le gaioiga o le maʻi. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona taofiofia le maualuga i le toto.

Faatasi ai ma se faaitiitia o mea o loo i ai nei hormones i le tino, e tatau ona e taumafa i meaai e maua i iodine, ma afai e tatau ai, o le fualaau faasaina "Iodomarin" o loo faailoa mai. Afai na maua le maʻi i se tamaitiiti ei lalo ifo o le 2 tausaga, ona tatau loa lea ona ia ave fualaau oona i lona olaga atoa.

I le gasegase o le faʻamaʻi i se pepe, o suiga leaga i le cardiovascular system e mafai ona tupu. O suʻesuʻega ma togafitiga o le hypothyroidism i talavou e faia i le auala lava lea e tasi e pei o tagata matutua, e ui i lea, ae o le maualuga o hormones e mafai ona faʻamautuina tutoatasi.

E mafai ona togafitia le hypothyroidism faʻamalosi pe afai na maua le maʻi i le taimi muamua. I tulaga taitasi, o le auala o togafitiga e filifilia taʻitasi taʻitasi. O tagata maʻi uma e atiina ae lana lava polokalama e toe faʻaleleia ai le tele o hormones i le tino.

I nisi tulaga, o togafitiga e le o faʻamaonia pe afai ei ai faʻamaʻi tuga o isi totoga ma isi mea. E masani lava, o togafitiga toe suia, o loʻo faʻatulagaina, ae na o gasegase talavou. I le avea o se fualaau faasaina, o le thyroxine hormone e faʻaaogaina i se pepa gaosia. O le suʻega ma le togafitiga e filifilia taʻitasi i tulaga taʻitasi.

E le gata i lea, e fautuaina le faʻaaogaina o togafitiga faʻapitoa e maua ai se aafiaga lelei i le tino. E manaʻomia foi ona mulimulitaʻi i se taumafataga faapitoa ma faʻalauiloa meaʻai e aofia ai le tele o iodine i le masani masani.

Afai o le hypothyroidism e mafua ona o le le lava o le iodine, e tatau loa ona e togafitia togafitiga ma fualaau oona. Pe a taitaia togafitiga, e tatau ona pulea le maualuga o hormones ma faia se suʻega i le 6 masina. E le mafai ona fofoina atoatoa le faʻamaʻi, ae e mafai ona taofiofia le gaioiga o le vevela ma faʻaitiitia faʻafitauli le lelei.

O le fualaau faasaina Levothyroxine e faʻaaogaina e fai ma fomaʻi toe suia. O le fuataga e fuafua i le mamafa ole maʻi. E faʻaaogaina le vailaʻau i le taeao i luga o se manava gaogao. O le suia o le suʻega oe lava ia e le fautuaina, aua o lenei mea e mafai ona sili atu le lelei.

E le gata i lea, o togafitiga faʻapitoa atonu e manaʻomia, e aʻafia ai le faʻaaogaina o le loto, fualaau faʻamalo, cardioprotectors, ma fuamini. Ina ia faʻaitiitia le atuatuvale ma le le fiafia, e fautuaina e faʻaoga "Amitriptyline".

E toʻatele tagata latou te faʻaaoga togafitiga faʻavae e togafitia ai le hypothyroidism. O fualaau aina ma fualaau aina o laau ei ai uiga faʻamalolo e masani ona leva ona iloa. Mo le togafitiga na faʻaaogaina ai fualaau e pei ole:

  • St. John's wort, elecampane, chamomile, gimlet, rose lapisi,
  • tumutumu o le birch, St. John's wort, mauga mauga, elecampane, moa fua,
  • celandine, coltsfoot, chamomile, yarrow, licorice, angelica.

O nei tuufaatasiga o fualaau aina ua manatu e sili ona taatele ma ua faʻaaogaina mo faʻamaʻi o le fulufulu vevela. E taua le manatuaina o le hypothyroidism, o isi togafitiga e mafai ona faʻaaogaina pe a uma ona faʻatalanoaina se fomaʻi ina ia le faʻaosofia ai le tupuga o aʻafiaga.

Faʻamatalaga o le hypothyroidism, o lona meaʻai e tatau ona toe iloiloina. O nisi meaʻai e tatau ona faʻaesea mai le masani masani, aemaise lava, e pei o le:

  • mea soya
  • suka
  • gaʻo gaʻo ma aano o manufasi,
  • pata
  • peanesi.

E le fautuaina e faʻaaoga le tele o le vai, aua e fesoasoani i le fausia o le edema ma faʻaosoina ai le faʻalavelave faʻafitauli ma fatugaʻo. A oʻo mai le hypothyroidism, e fautuaina e aofia i lau taumafataga:

  • faʻamaoaigaina i selenium ma iodine oloa,
  • Fugalaau fou ma fualaau faisua
  • kofe
  • totoʻa manu ma moa.

O sea ituaiga taumafa e mafai ai e se tagata ona toe faʻafoʻi vave le soifua maloloina ma faʻaumatia se faʻamaʻi o iai. I le taimi atoa o le taumafataga, e tatau ona e pulea lou mamafa ma matau uma ona fesuiaiga.

O faʻamatalaga faʻaleaganuʻu o hormones o le thyroid i le gasologa o le hypothyroidism faʻatoʻa mafai ona lagolagoina le taua o le tino. Ae ui i lea, e taua le iloa o lenei faʻamaʻi e afaina tele ai galuega faʻafeusuaiga, faʻapea foi ma le galuega o le cardiovascular system and other organs. O nisi o taunuuga autu e mafai ona iloa e pei ole:

  • lapisi atherosclerosis,
  • faateleina le cholesterol
  • anaemia
  • tulaga le mautonu
  • faʻaitiitia le faʻamalosi o feusuaiga,
  • faʻamataʻu
  • depressive states.

O nei aʻafiaga uma e mataʻituina i nisi o tagata gasegase. O le sili ona maaleale i le tulai mai o le hypothyroidism o tagata ei lalo o le 40 tausaga. O le le amanaiaina o le faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le mama o le maʻi.

O le puipuia o le pulea o iodine i le tino. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻamautinoa lelei meaʻai, aemaise lava, faʻatau meaʻai ma mea maualuga iodine. E le gata i lea, e tatau ona e pulea lou mamafa ma e tatau i lau fomaʻi ona mataʻituina lona faʻamautuina.

O tagata e iai se vailaʻau e faʻamaʻi ai le maʻi e tatau ona aloese mai le malosi faʻaletino faaletino. E fautuaina le faatapulaaina o auala i le ea fou, aau, yoga. E taua tele le aloese mai le tosina o lagona. O le togafitiga o togafitiga e iai sona aafiaga lelei.


  1. Danilova, N.A. E faʻapefea ona le maua le maʻisuka / N.A. Danilova. - M.: Vector, 2010 .-- 128 p.

  2. Akhmanov, Mikhail Sergeevich Diabetes. Ua alu le olaga! E uiga i lou maʻisuka / Akhmanov Mikhail Sergeevich. - M.: Vector, 2012 .-- 567 p.

  3. Milku -M., Daniela-Muster Aneta Gynecological Endocrinology, Fale Lomiga o le Academy o le Socialist Republic of Romania - M., 2015. - 490 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Fofo faʻapitoa

E oʻo lava i le faʻasolosolo o le hypothyroidism, e toʻatele e faitio i le vevesi, o le faʻanoanoa o foliga, o le mamafa, ma le samasama o le paʻu. Ina ia faʻamalosia le tino o le endocrine, e fautuaina e faʻaaoga togafitiga:

  • Laminaria O Thalli o algae ua nutimomoia i totonu o se mea faʻaleleia i se paʻu paʻu. ½ tsp o mea e faʻaaogaina e faʻapipiʻi i le 100 ml o le vai ua tunu ma inu 30 minute aʻo leʻi faʻauʻuina faatolu i le aso.
  • Schisandra. O fua mūmū e nutimomoia ma se mea faʻaleleia. Liligi vodka i se fua faatatau o le 1: 5. Faʻamalosi 14 aso i se nofoaga pogisa. Inu 25 pa'ū faatolu i le aso mo le afa itula ao le i taumafa.
  • Cinquefoil. O le 10 g o laʻau gaogao e fufulu i le 300 ml o vai. Faʻamalosi i totonu o se atigipusa faamau mo le 3 itula. Faʻaaogaina le faʻafefeteina e 100 ml 3 taimi i le aso.

O togafitiga faʻalaʻau e faʻaauau pea seia manuia. Ole laʻititi o togafitiga e tolu vaiaso.

Prognosis for thyroid failure

Faʻatasi ai ma le faʻaogaina o le hypothyroidism, o le aʻafiaga o faʻalavelave ogaoga o le cardiovascular system e faʻateleina le faʻatupulaia. Ae ao tumau le tulaga masani o le T3 ma le T4 i le tino, e le tulaʻi mai ni faafitauli e lamatia ai le ola. O le manuia o le togafitiga e faalagolago i itu eseese:

  • le mafuaʻaga o le hypothyroidism,
  • le ogaoga o soliga i le endocrin system,
  • suiga e le mafai ona suia.

Faʻatasi ai ma le hypothyroidism ona o le vaivai o le iodine, toetoe o tagata uma e mafai ona faʻamalolo. Ae afai o le leai o nimoni e maua i le iodine e mafua mai i faʻaletonu ole autoimmune, o le soifuaga HRT uma o loʻo faʻatulagaina.

Tuua Lau Faamatalaga