Ituaiga o le maʻitaga 2 Maʻisuka

O le maʻi suka e le vavaeeseina ai le mafai ona ave ma fanauina se pepe soifua maloloina. Faʻatasi ma le faʻafitauli 2, o le maʻitaga e tatau ona fuafua ma faia i lalo o le vaavaaiga a tagata tomai faapitoa. Faʻalagolago i le setete o le soifua maloloina, maualuga o le suka, e le o taimi uma o le a lelei mo le faʻatupu.

E i ai foi le isi ituaiga o maʻisuka - gestation (diabetes of pregnant women), o lenei ituaiga e faʻaalia lava ia i le taimi o le gaioiga ma e manaʻomia le vaavaaia lelei o togafitiga faafomaʻi. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o se faʻamaʻi, e mafai e le tina faʻamoemoe ona matau faʻamaʻi faʻamaʻi ma talanoa i se fomaʻi.

Mafuaʻaga ma faʻafitauli o le maʻisuka

O se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka ituaiga 2 (e le o le inisalini e faalagolago) e faʻaalia i tamaitai, aemaise lava i le vaeluaga o tausaga. O le tele o meaʻai, le paleni o meaai, ma le tele o meaʻai gaʻo, ma le le atoatoa o le tino poʻo le faʻasologa o mea e mafai ona avea ma mafuaʻaga i lenei faʻalavelave faʻaleagaina ma le atinaʻeina o hyperglycemia (faateleina le kulukose).

O lenei ituaiga e mafua ona o le leai o se lagona o le tino o le tino i le inisalini, aʻo faaauau pea ona gaosia i le numera manaʻomia. O le taunuuga o le sili atu lea o le suka i le toto gaʻo, lea e oʻo atu ai i le hyperglycemia ma faʻafitauli eseese. O le maualuga o le suka e faʻaalia ai siama pipisi, fatuga o fatugaʻo, toto maualuga toto.

Fuafuaga o le maʻitaga

O se maʻitaga e leʻi fuafuaina ma le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga sili ona leaga mo le tina o loʻo faʻamoemoe ma le tamaʻitaʻi:

  • faʻamalosia o le maʻisuka aʻo maitaga, atinaʻe o le hypoglycemia, ketoocytosis,
  • faʻafitauli i le faʻatinoina o vaʻa toto, le alualu i luma o faʻamaʻi e pei o le fatu fatu fatu, nephropathy,
  • le matua (toxicosis i le taimi mulimuli o le maitaga, o lona uiga o le toto maualuga, fulafula),
  • immaturity o le fetus ma se masini taua (sili atu le kulukose e mafai ona taitai atu i se pepe faatoa fanau mai e mamafa le 4-6 kg).
  • faʻaleagaina o le tioata poʻo le mataʻitusi o le mata o le tina, faʻaleagaina o le tino,
  • le atoatoa o le placental poʻo le faʻaleagaina o le placental,
  • vave fananau mai poʻo le faʻaipoipo.

E 'ai e le tama le glucose mai le tina, ae i le laasaga o le tulaga e le mafai ai e ia ona tuʻuina atu ia te ia lava le inisalini talafeagai, o le leai o se mea e afaina i le atinaʻeina o faʻafitauli eseese. O le mea sili lea e lamatia ai le pepe i le lumanaʻi, o le pasene o le tupuaga o le gasegase o lenei faʻamaʻi e maualalo pe afai o le tasi o matua e maua i le maʻisuka.

Pe a togafitia le maʻisuka ituaiga 2, o le fuafuaina o le maitaga e aofia ai le taui lelei, le filifilia o le maualuga o le inisalini ma le faʻamautuina o fua o le suka i aso taitasi. E faigata ona ausia se taunuuga faapena i se taimi puupuu, ae o fuafuaga e faʻamoemoe e faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli, aua o le taimi o le maʻitaga e tatau ona maua e le tino ni mea se lua.

I le faʻaopoopoga, e mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia nisi falemai: pe a lesitala mo suʻega, pasia suega uma ma insulin, aʻo maitaga, ile falemaʻi ua faʻamaonia pe afai e talafeagai, pe a mafai ona faʻaalia se faʻamataʻu i le ola o le tamaititi po o le tina, ao le i fanau.

Le aʻafiaga o le mamafa o le mamafa

O le isi laasaga taua o le fuafuaina o le maʻitaga o le a avea ma se paleni paleni lelei, gaoioiga faʻaletino (i totonu o tapulaʻa faʻatapulaʻa e le fomaʻi). E sili atu ona lelei le vave galue, e ui lava e tatau ona maitauina o le leiloa o le mamafa e aoga ia lava, ma e le naʻo le taimi o le maitaga.

O le mamafa o loʻo maitauina i le tele o fafine, o lenei faailoga e naʻo le i ai o se faʻamaʻi mai o le ituaiga lona lua. I le faaopoopo atu i taunuuga le lelei o le mamafa i luga ole vaa ma sooga e iloa e tagata uma, o le meaʻai e mafai ona avea ma mea e faalavelaveina ai le fananau mai poo le fananau mai faalenatura.

O le tuʻuina atu o le fomaʻi o loʻo i ai se avega mamafa i luga o le tino atoa, ma i le tuufaatasiga ma le mamafa ma le maʻisuka, o faafitauli ogaoga o le soifua maloloina e foliga mai.

O se tagata paleni meaʻai poo le endocrinologist o le a fesoasoani ia te oe i le faia o meaai lelei. O se mea sese le mafaufau i le mamafa o le gaioiga i le taimi o le maitaga e masani ai, o le manaʻoga mo le malosi e matua faateleina, ae o le sili atu o le gaʻo o le gaʻo e iloa ai le tele o mea taumafa poʻo le faʻaleagaina o le tino.

Gesational diabetes

O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e muamua faʻaalia ma maua i le gaioiga. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e mafua mai i le faʻaitiitia o le kulūkose (faʻaleagaina le gaʻo gaʻo) i totonu o le tino o le tina faʻamoemoe. I le tele o tulaga, pe a uma ona tuʻuina atu, toe foʻi mai le kulukose i le masani, ae pe tusa ma le 10% o fafine o loʻo galulue pea ma faailoga o le maʻisuka, lea e mulimuli ane avea ma ituaiga o maʻi.

Faʻamatalaga e mafai ona faʻalavelave i le faʻatinoga lelei o le gaioiolosi gaʻo:

  • maʻitaga e maʻitaga mai le 40 tausaga,
  • ulaula
  • genetic predisposition pe a faʻamaonia aiga vaʻaia i le maʻisuka,
  • faatasi ai ma se numera o le tino o le sili atu ma le 25 ao le i maitaga,
  • se faʻateleina o le mamafa i le i ai o le mamafa o le tino,
  • fanau mai o se tamaitiiti e sili atu i le 4.5 kilokalama muamua atu,
  • fetal maliu i aso ua mavae mo mafuaaga e le iloa.

Ua faatonuina e le fomaʻi le suʻesuʻe muamua o le faapalepale kulukose i le taimi e lesitala ai, pe a fai o suʻega e faʻaalia ai le sugar sugar content, ona faʻataʻitaʻiina lea o le suʻega lona lua i le 24-28 vaiaso o le gaioiga.

E le o taimi uma lava e faʻamautinoa vave ai faailoga muamua o le maʻisuka i fafine maʻitaga, o le tele lava o taimi e masani ai ona faʻaalia i le tino le paʻu i le tino e le o le talaaga o le fanauina o le tamaititi.

Ae ui i lea, afai e masani ona i ai, o le susu ma le fia inu, o le mamafa o le paʻu ma le leai o se manaʻoga, faʻalautele le vaivai, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. Afai o nei faailo o le maʻi ua aliali mai, o le fomaʻi faapitoa e faʻamatalaina le suʻega talafeagai. O le faʻalogo i le tulaga o le tino o le a fesoasoani e aloese mai masalosaloga ma vave fuafua le amataina o le maʻisuka.

Mamao pulea lelei le maitaga

O le maʻisuka ituaiga 2 e taʻua o le non-insulin e faalagolago. E tupu le faʻamaʻi pe a le toe faʻaaogaina e le fulufulu le insulin, e ui o lona gaosiga e faʻaauau pea i le tau manaʻomia. O le iʻuga, o le hyperglycemia e atiina ae i totonu o le tino - o se faʻaopoopoga o mea o le kulukose, lea e oʻo atu ai i ni faʻafitauli ogaoga i le tino. O le maualuga maualuga o le suka i totonu o le toto e faʻalavelaveina ai le galueaina o toto toto, ina ia, i le manava o se tina e mafatia i le maʻisuka ituaiga 2, e le mafai e le fomaʻi ona maua ni meaʻai ma le okesene i le tau manaʻomia. O le mea lea, o le maʻitaga ma le maʻisuka ituaiga 2 ma se manuia manuia, e mafai ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi o le a mataʻituina le maualuga o le suka i le tino o le tina faatalitali.

O le tele o taimi, o le maʻisuka ituaiga 2 e tupu mai i le vaeluaga o tamaitai. O le mafuaaga o le faamai e mafai ona avea ma mafuaaga nei:

  • sili atu gaʻo tino
  • meaai le lelei, e aofia ai le soona taumafa o meaʻai gaʻo,
  • amio le taua ma leai se faamalositino,
  • genis predisposition i le maʻisuka.

E atiae e se fafine se faamai aʻo leʻi tupu le maitaga. I le tele o tulaga, o le faʻamaʻi muamua na faia i se olaga le talafeagai, talu ai o le toʻatele o fafine e maua i le maʻisuka e matuia tele.

O le maʻisuka ituaiga 2 i totonu o se maʻitaga maʻitaga o se faʻamaʻi tuga lea e mafai ona oʻo atu ai i ni taunuuga ogaoga:

    • le atinaʻe o le matua, lea e mafai ona o mai faatasi ma le maualuga o le toto maualuga, fulafula ma le faʻavevesi,
    • faʻalavelave faʻapitoa,
    • faʻanoanoa ma le fanau mai vave.

Vaega o le maʻitaga ma le maʻisuka ituaiga 2

O le tele o taimi, o fafine e mafatia i le maʻisuka ituaiga 2 latou te inu vailaau e faʻaititia ai le maualuga o le kulukose o le toto aʻo leʻi oʻo i le maʻitaga. O le taimi lava e tupu mai ai le mafaufau, e taofi le faʻaaogaina o nei vailaʻau ona o le ono afaina o le soifua maloloina o le tamaititi. O le mea lea, o le pulea o le aofaʻi o suka, o fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka ua fautuaina e sui i le insulin. O le vailaau sao e filifilia e le endocrinologist, o ia na te amanaia iuga o suʻega ma le tausaga faʻagasologa o le maʻi. E masani lava, e ofoina atu tina i le lumanaʻi e faʻaaoga pamu faapitoa nai lo atunuʻu masani ma tui mo le tuiina o le inisalini.

O le gauai faapitoa i le taimi o le maitaga ma le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona tuʻuina atu i meaʻai. E matua faʻasaina le 'aiina o meaʻai e mauagofie ai masini gaʻo, e fai ma faʻataʻitaʻiga, mea faʻafiafia ma mea e tao ai falaoa, pateta, ma meaʻai maualuga. Ma le isi, o le tina i le lumanai e tatau ona 'ai e ono taimi i le aso, ae na o ni nai vaega. O le meaai aupito lata mai e fautuaina ina ia faia le itula e tasi ao le i momoe, ina ia taofia ai le faʻaitiitia o le suka i le po.

Tina fanau i le maʻisuka ituaiga 2

I le taimi o le fanau mai, e manaʻomia e le fafine maʻi maʻisuka ona siakiina lona maualuga suka i le sili atu ma le lua i le itula e puipuia ai mai le pa'ū i lalo o le masani. E manaʻomia foi le siakiina pea o le malosi o le maʻi ma le fatu o le pepe. I le noatia ma le fai fuafua i fautuaga a le fomaʻi ma le soifua manuia o le fafine, e mafai lava ona fanau mai le tama.

E tusa ai ma fomaʻi, o se vaega caesarenia i fafine ei ai le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona faia pe afai:

      • mamafa o le pepe e sili atu i le 3 kilokalama,
      • gasegase o le hypoxia ogaoga ua matauina, o le toto e maua ai le faʻalavelave,
      • o le endocrinologist e leai se auala e faʻamautu ai le kulūkose,
      • o loʻo i ai i le tina ni faʻafitauli o le maʻisuka, e pei o le le atoatoa o le galuega poʻo le leai o se faʻaaliga,
      • faʻalavelave faʻafuaseʻi
      • ua maua i le pelvic presentation o le fetus.

  • Tomai
  • Tala Fou
  • Manatu faaalia

Tuua Lau Faamatalaga