Taumafa mo le maʻisuka i le taimi muamua

O le maʻi suka o se faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia lea e aʻafia uma ai gaioiga i le tino. I le taimi, o le metabolism e matua fenumiai lava. E le mafai e le pancreas ona faʻamalosi le inisalini talafeagai mo le metabolism i le aofaiga talafeagai. E lua ituaiga o maʻisuka ua vaevaeina, faapea foi ma se tulaga o le tino e lata i le maʻi. A o faagasolo, ua fautuaina e mulimuli i faiga lava ia e tasi mo le maʻisuka, o lona uiga, togafitiga fualaau faasaina, siakiina faifaipea o maualuga o suka, faapea foi ma se taumafataga ile amataga o le maʻisuka. O nei mea uma o le a le gata ina faʻaitiitia ai le maʻi o le maʻi, ae fesoasoani foi e le amataina le soifua maloloina.

I le laasaga muamua o le maʻisuka, o loʻo faʻaaogaina se lisi e masani ai mo se taumafataga o le soifua maloloina Nu.9 poʻo le 8. Na toe faʻaleleia i totonu o le Soviet Union, faatasi ai ma le faiga atoa o le vaevaeina o taumafataga maloloina ile numera. E oʻo mai i le taimi nei, o lenei mataupu faavae o meaʻai e tumau pea le filifiliga sili ona talafeagai mo fomaʻi ma gasegase.
O le faiga o loʻo faʻamalamalama manino mai ai tulafono faavae uma, faʻamatalaina mea faasaina ma mea fautuaina, faʻapea foʻi ma a latou numera manaʻomia ile aso e tasi. O le taumafataga Numera 9 e talafeagai mo i latou e le o le mamafa; o meaai paleni e tusa ai ma le polokalama Nu.8 o loʻo faʻatulagaina mo tagata ei ai le amataga poʻo le vaeluaga o le meaʻai. Mea taumafa i le taimi mulimuli o le isesa e filifilia taitoatasi ma e pulea e se fomaʻi.
O le Numera 9 ua manatu o se tasi o mea sili ona faigofie mo tagata gasegase. O le calorie intake e tumau i totonu o tapulaa e manaʻomia mo le tino, sei vagana ai gaʻo gaʻo. Latou te i ai i le lisi autu i se vaega itiiti lava, naʻo le tausia o faiga faʻavae. I le taimi o se taumafataga, e le o iai se tele o meaʻai e maua e se tagata, ona o le leai o se soifuaga le lelei e mulimuli i le tele o isi mea e sili ona malosi.
Ina ia faʻaitiitia le lagona o le matelaina i le tulaga o le le lava o le malosi, o le taumafataga e tumu i fiva meaʻai. Latou te aʻafia lelei le galuega o le meaʻai uma lava, ia faia se faʻamaina faalenatura o le tino, lea e taua tele i le setete o le maʻisuka.
Mo i latou e fiafia, e faʻatagaina mea manogi. E naʻo le suka ma le meli e faʻaesea. E sili ona lelei le faʻaaogaina o mea masani e le aʻafia ai le setete o le soifua maloloina i le lautele. I luga o le tulaga o sui, e mafai ona e saunia faʻataʻitaʻiga tutoʻatasi ma faʻatau mai i totonu o ofisa faapitoa o faleoloa.
O meaai e gaosia, kuka, taoina e aunoa ma le faʻaaogaina o le suauu. O le tineia e mafai ona faatagaina, ae i soo se tulaga lava, o le tele o le gaʻo e sili ona faʻaitiitia, aua i se muaʻi maʻi suka taʻu mai e leaga ai le gaʻo gaʻo.
E tatau ona mataituina meaʻai paleni. O le masani ai o le taeao, o le aoauli ma le afiafi e tatau ona faaopoopoina i le sili atu ma le lua isi meaʻai, o le lisi o loʻo faia foi e tusa ai ma tulafono o le taumafataga.
I le taumafataga o le taumafataga Numera 8 o loʻo i ai uma oloa tutusa. E tumau lava tulafono tutusa. Pau lava le eseesega o le faʻataunuʻuina o le kalori. O le mea lea, e mafai e se tagata ona faatea ese ni faafitauli se lua i le taimi e tasi - o le maʻi o le maʻisuka, faapea foi ma le mamafa o le mamafa, lea e ono mafua ai le leaga o le soifua maloloina.

O le meaai i le taimi muamua o le maʻisuka e vaevaeina i ni ituaiga se lua. O le eseesega tele i le va oi latou o le mea muamua i le kalori o meaʻai. Lalo o le a faʻamatalaina mea autu e tatau ona faʻamalosia i aso taʻitasi ma meaai i le tau manaʻomia.
Puipuia: tusa pe tusa ma le 85-90 g i le aso, i le leai o se manua, ma na o le 70-80 i le i ai o lenei maʻi le lelei, ma le 50% o protein i itu uma e lua e mafua mai i manu.
Manua: laulau numera 9 e mafai ona oʻo atu i le 80 g o le gaʻo i le aso, ma le numera 8 - e le silia le 70 g. O le tolu o le gaʻo e tatau ona avea ma fualaau faisua.
Carbohydrates: i ituaiga uma o taumafa e faʻamapulaʻaina pe a faʻatusatusa i meaai masani, i le leai o se meaʻai, na o le 300-350 g o gaʻo gaʻo e mafai ona 'aina, ma i le isi fesuiaiga, o lo latou aofaiga ua faʻatapulaaina i le 150 g.
Gao i aso uma: 2200-2400 ma le 1500-1600 calories i le aso.
Faʻamama: pe a fai e le mamafa le maʻi, o le mea e masani ona fai i le aso, o lona tino masani lea - e tusa ma le 2 lita i le aso, ma le 1 lita o le vai mama, ma le tele o le vai e le mafai ona inu e sili atu i le 1.5 lita o le vai i le aso e aloese ai mai le fula .
Faamama: e le sili atu i le 6-8 ma le 3-4 g i le aso, faatasi ai ma le tele o le masima, o le tele o le masima e gata ina ia aloese mai le fula.
Vitamini (o le masani mo taumafa Nu.8 o loʻo faʻaalia i puipui): thiamine (B1) - 1.5 (1.1) mg, riboflavin (B2) - 2.2 mg, acidic nicotinic (B3) - 18 (17) mg, retinol (A) - 0.4 mg, acid ascorbic (C) - 100 (150) m.
O minerale (o le masani mo taumafa Numera 8 o loʻo faʻaalia i puipui): potassium - 3.9 g, sodium - 3.7 (3) g, calcium - 0.8 (1) g, uʻamea - 15 (35) mg, phosphorus - 1 , 3 (1.6) g.
Faatasi ai ma le fuainumera o fuainumera 8, e manaʻomia le tele o meaʻai, ae o le tele o meaʻai e fautuaina, e le faigofie ona aoina mai. O le mea lea, ona o le tele o tagata mamaʻi i le setete, o loʻo faʻamatalaina e le fomai ni faʻaopoopoga faʻalavelave faʻalavelave. E matua faasaina ona maua ma ave e aunoa ma le vaavaaia faapitoa, aua o le tele o vitamini faapitoa ma minerale e mafai ona oo atu ai i le le lelei o le soifua maloloina.

Meaʻai Bakery: falaoa falaoamata falaoamata, falaoa, meaʻai.
Uluai vasega: i luga o le suka gaosia fualaʻau - e aunoa ma ni tapulaa, e le sili atu i le 1-2 taimi i le vaiaso ona tuʻuina ai ipu i luga o le suka.
Laʻau o meaʻai: aano o manu e maualalo le gaʻo, e pei o vela, povi, vaega o le tamaʻi mamoe, lapiti, toso, moa, i totonu o le kuka poʻo le tao.
Laʻau iʻa: iʻa e maualalo le gaʻo ma iʻa taumafa e kukaina i sina gaʻo.
Itū o ipu: pata mai cereals (buckwheat ma le kero, oatmeal), paluga, mafolafola, faʻapipiʻi pe tao, faʻatapulaʻa i pateta ma sana, pasta mai le saito atoa.
Mea gaosi susu: susu gaʻo uma susu, falaoa laulaʻau, e le gata i totonu ma ipu, mea e le faʻamaina.
Fualaau: e leai se sili atu i le tasi le fuamoa i le aso i soo se ituaiga.
Meaʻai: mea suamalie e maualalo le gaʻo, fulufulu o fomaʻi, salamata fualaau faisua i soo se ituaiga, fualaau suamalie mamae.
Sauces: fualaau faisua ma susu, sili atu nai lo fale
Meaʻai suamalie: naʻo fua fou e leʻi faʻasalaina, faʻatoʻaga ma meainu ma sui suka e mafai ona faatagaina.
Mea inu: ituaiga uma o lauti, e mafai i le susu, decoctions o laau ma fuga ulu, suamalie e leʻi faʻasalaina (mo tamaiti pe fou ona tosoina), vai inu.
Manua: soʻo se suāuu fuālaʻau, pata - e lē silia le 10 g i le aso e fai ma vaega o ipu.

O le meaai i le taimi muamua o le maʻisuka e aofia ai se lisi matagofie o meaai faasaina:
• Fafaga.
• Fafaga.
• Sukalati.
• Koko.
• Jam.
• Jam.
• Meli.
• Faʻafiafiaga.
• vine.
• Faʻi.
• Fig.
• Faʻi vine.
• Aso.
• Meaʻai gaʻo.
• Faʻau.
• Salo.
• Fufulu gaʻo.
• Pusi malolosi (e aofia ai mushroom).
• Faʻatau meaʻai.
• Pickles.
• Fafaga iʻa ma aano o manufasi.
• Meaʻai susu susu.
• Meaʻai fagota.
• Faʻatasia taimi.
• Sauniuni saunia.
• Alu.

Breakfast: oatmeal with applesauce (meaai pepe) - 150 g, rye toast ma se fasi keke o tamato ma le cheese cheese, lauti uliuli.
Lua 'aiga o le taeao: se lanu moli uma, o se ipu lanu o le rosehip ma le suamalie.
Taumafa: paluga pipi ma le saumati tomati - 120 g, falala falaoa i luga o le vai - 100 g, suamati suamalie e aunoa ma ni mea faaopoopo - 1 tbsp.
Taumafa: falaoamata pulu vine - 150 g.
Taumafa: hake, tao i totonu o le folas ma laau - 150 g, tomato ma salakeke salati - 200 g, lauti lanumeamata.
O le taumafataga lona lua: tasi fuamoa ua kuka ma se ipu malamalama o le kefir.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia lea e le faʻamaloloina ai (insulin) le inisalini o le hormone, lea e le faʻamaonia ai le sucrose (pe leʻoloa) i le tino o le tagata. A aunoa ma se togafitiga, o se faʻamaʻi e mafua ai le faʻaleagaina o le tino atoa, faʻafitauli i le toto toto, gaʻo, masini ma le gaʻo gaʻo.E le gata i le inuina o le inisalini ma isi metotia o togafitiga, o le taumafa mo le maʻisuka e fesoasoani e faatumauina le paleni talafeagai o mea mo le tagata maʻi. O le taumafataga o le tulaga sili ona taua mo le ola maloloina o se maʻisuka, ma o lea e tatau ai ona iloa ona mataupu faavae.

O le taumafa mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e fesuisuiai e faalagolago i le ituaiga o maʻisuka o loʻo i ai i le tagata ma le tagata maʻi (o se tamaititi, o se maʻitaga maʻitaga, o se tagata e faigofie ona mamafa, ma isi). O le taua o le maʻisuka meaai e lelei, ma mo i latou e iai ituaiga faʻamaʻi 2, e manatu o le ki lea. O le le filifilia o se meaai e tusa ai ma le faʻamaʻi, o le tagata maʻi o le a faʻaleagaina ai le tulaga.

  • O le maʻisuka ituaiga 1 (o le insulin-faalagolago) e tupu ona o vailaau faʻamaʻi pipisi ma se vailaau faʻapitoa i le faʻamaʻi. I tagata gasegase o lenei ituaiga, o latou lava inisalini e le o gaosia (pe fai laʻititi) i totonu o le tino, ma o le mea lea mo galuega masani latou te manaʻomia e faʻaaoga. E aliali mai lava i le amataga o lona matua, aua o le tele lava o lenei faʻamaʻi ua maua. Tusa 1 aitalafu mo le 20% o mataupu uma.
  • O le ituaiga 2 (e le o le inisalini e faalagolago) i le tele o tulaga e tupu mai i le talaaga o le tele o meaʻai, meaʻai, meaai paleni, faʻamaʻi o le endocrin system. Faatasi ai ma lenei ituaiga o maʻisuka, o le inisalini e maua i totonu o le tino o le tagata, ae o le faʻalogo i ai e faʻaitiitia. Faʻatasi ma le ola lelei-tumau le ola i meaʻai faʻatulagaina, ituaiga 2 maʻisuka e mafai ona fai e aunoa ma ni vailaʻau faaopoopo. E leai se inisalini e faalagolago i le maʻisuka na tupu i tagata e silia ma le 35 tausaga le matua, talu ai ona o le maʻi e masani ona maua. O le sea e pau i lenei ituaiga e 80% o mataupu uma o faʻamaʻi.

I tamaiti, o le maʻi e mafai ona tupu ona o le faʻafefeteina o falaoamata, meaʻai suamalie. O fafine maʻitaga atonu e ono maua i le maʻisuka le tumau le fesoʻotaʻi ma suiga o le tino i le taimi o le gaioiga. O vasega uma o le maʻisuka e manaʻomia ai se taumafataga ma meaai e le afaina.

E manaʻomia e tagata taʻitoʻatasi se meaʻai faapitoa e faʻasaina ai le suka o le toto, e fesoasoani i le paʻu o le mamafa (pe a fai o le maʻi na mafua mai i le manuʻa), o se mea paleni i totonu o le tino, lea e faamama ai le avega mai le ate, fatugaʻo, gastrointestinal tract. O le laulau o meaai No 9 mo le maʻisuka ua avea ma faavae, i le faasologa lautele lea o nisi fetuunaiga ua faia ina ia sili atu ona talafeagai mo vaega taitasi o tagata.

Mo le maʻisuka o le ituaiga muamua, o se taumafa e faavae i fualaau faisua ua tuufaatasia ma se tapulaa o le masima, sei vagana ai le suka, le pulea o meaʻai gaʻo (e le sili atu ma le 30 g / aso), maualuga mea e maua ai le palatini, ae o le aofaiga faatapulaa o mea e gaosia ai le gaʻo ma mea e afaina ai le gastrointestinal tract. Meaʻai mo tagata faapena e tatau ona faʻaumatia i ni vaega laiti - faalima i le aso. Nai lo le suka, sorbitol, xylitol, saccharin (suamalie) e faʻaaogaina. O meaai nei e aoga mo le maʻisuka ituaiga 1:

  • Fualaau faisua: meaʻai, kapisi, kukama, salati, soya, radishes, beets, zucini.
  • Fualaau suamalie (mo se faataitaiga, lemoni, lemon compote ma le faaopoopo o le xylitol, sorbitol).
  • Fuamoa (e sili atu le kuka kuka kuka).
  • Faifeʻau, pasta (faʻafeagai ma le faʻaaogaina o falaoa).
  • Yever
  • Tomato juice.
  • Teu le faʻamaonia le susu.
  • Se aofaiga tele o le vai (a itiiti ifo ma le 6 tioata).

  • Sukalati
  • Meli
  • Popo gaʻo
  • Toga
  • Fafaga
  • Vine, vine
  • Meaʻai vela
  • Salt, salty dishes

O le soifua maloloina mo le maʻisuka ituaiga 2 e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le kalori o meaʻai (e oʻo i le 1300-1700 kcal) ma faʻamautuina le metabolism gaʻo. O lea faʻaitiitia e faʻaititia ai le kulūkose i meaʻai, lea e sili ona taua mo le maʻisuka. O masini gasegase faigofie, o meaʻai uma ma meaʻai e faʻateleina ai le toto suka e faʻasaina. O lenei:

  • Margarine
  • Sausagesi
  • Umi kulimi suamalie
  • Laʻu iʻa
  • Faʻamafa i meaʻai
  • Laʻau
  • Nati
  • Meli
  • Mea inu mama
  • Faasao
  • Fualaau aina
  • Potato (tapulaa i le tele)
  • Alu
  • Fafaga, tao tao, suamalie
  • Meainu manaia

O mea taumafa e tatau ona faʻaititia (i ni tootoo 5-6 taimi i le aso), lea o le a fesoasoani e aloese ai i le hypoglycemia (o se paʻu mataʻutia i le suka o le toto). E faatagaina e faʻaaoga i soo se aofaiga:

Matamata i le vitio e aoao atili ai e uiga i le ituaiga lona lua o le maʻisuka meaai:

Afai e te masalomia se faʻamaʻi, e tatau i se tagata ona faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi ma pasia suega talafeagai, a maeʻa ona faatonuina e le fomaʻi togafitiga talafeagai ma meaʻai. Ae ui i lea, ao le i maua taunuuga o le auiliiliga, e tatau ona taumafai e tausisi i se taumafataga e faavae i luga o manaoga o le laulau taumafa Nu.9, ina ia le faaono faateteleina le atinaeina o le faamai. E faatagaina e faʻaaoga:

  • Meatusi oloa: falaoa lanu (200-350 g / aso).
  • Meat: veal, turuki, povi, puaa (maualalo-gaʻo), lapiti (kuka, aspic).
  • Vailaʻau manogi mama ma le aano o le aano po o le iʻa, faatasi ai ma sina vaega o meaai (2 taimi i le vaiaso).
  • Laʻau e maualalo le gaʻo: pike, carp, cod, pike perch ma isi iʻa i foliga afifi pe faʻapipiʻi.
  • Meaʻai ma le faʻaopopoina o cereals, pasta, legumes (laʻititi, tutusa le tutusa ma le aofaiga o falaoa ua 'aina).
  • Fualaau faisua (kuka, tao tao, fuʻa): kapisi, salati, zucini, uila, pateta, beets sugar, kāloti, rutabaga.
  • Fuamoa: fuamoa fufulu, fuamoa ua susu-mama (maualuga 2 pcs / aso).
  • Selu: maʻisuka, ma mea suamalie (o le faʻaaoga saʻo o le suka - e pei ona faatonuina e le fomaʻi).
  • Fualaau: Antonovka apples, lemons, red currants, oranges, cranberries (raw, i le ituaiga o fualaau suamalie i luga o le sorbitol, xylitol, lea e faigofie ona suia le suka).
  • Sauga, mea manogi: susu, suamalie i luga o se fualaau faisua ma le vinika, aʻa ma tomato mamae.
  • Meaʻai gaʻo ma susu-susu: yogurt, kefir (maualuga 2 tbsp. / Aso), sisi (e oʻo i le 200 g / aso), susu e ala ile faʻatagaga a le fomaʻi.
  • Mūmū: pata ma fualaʻau fuālaʻau (aofaʻi 40 g / aso).
  • Meaʻai: salati, fuga iʻa (100 g / aso).
  • Mea inu e le faʻamaonia: tii ma lemoni poo susu, vaivai kofe, vai masani - o le maualuga o le 5 ipu tioata i le aso.
  • Lefete (i totonu o laulau) ma le pulupa lapisi e aoga.

E faasa ona aofia ai i le taumafataga:

  • Selu: keke, sweets, sukalati, mufui, jam, honey, ice cream, candy candles.
  • Leona: mutton, puaa gaʻo.
  • Alu
  • Fua: faʻi, vine, vine.
  • Suga (i togi laiti ma naʻo le maliega a le fomaʻi).
  • Pepa, sinapi.
  • Meaʻai, salima, mea vevela, ulaula, falai meaʻai.

O mea taumafa e fuafua i le faatonutonuina o le suka toto, masani ole metabolism, le fua faatatau o gaʻo, protein ma gaʻo. O le saunia lelei o le taumafataga o le a fesoasoani i se tagata na te mauaina na o le tele o meaʻai i le aso e pei ona manaʻomia ai le physiologically. Ma o le mea lea, o na meaʻai e taʻitaʻi atu ai i se faʻaletonu mamafa o le mamafa.

E aoga lenei mea ona o le tele o maʻi o le maʻisuka e tupu ona o le gaʻo. Mo tagata e le afaina i lenei faʻamaʻi, o le a aoga foi le ave o nisi o fualaau mo le faʻaaogaina ina ia faigofie ona maua le mamafa ma sui i se meaʻai maloloina.

O nisi nei o nei suʻega:

  1. Aumai le fuamoa e 5 o le suka, 50 g pateta, 100 g o kukama fou, 120 g o suauu tipi (gaʻo maualalo), 50 g o kāloti, 0.5 l o kvass, 40 g o le kirimulu suamalie poo le mayonnaise, 2 g o masima, greens.
  2. Oti mea uma i totonu o le apa.
  3. Liligi kvass, masima.
  4. Faʻaopopo le mayonnaise poʻo le kirimi kiripulu (ao lei auauna atu).

  1. Ave 80 g o kapeti, 80 g o beets, 120 g pateta, 15 g o kāloti, 20 g seleni.
  2. Faʻasese mea uma.
  3. Tuu fualaau faisua i le 350 ml o le kuka, ma kuka mo le 2.5 itula.
  4. Ave le 20 g o aniani, 20 g suauu, 45 g o tamato tuʻu.
  5. Tipi le aniani, pasi i le suauu.
  6. A aunoa ma le aveeseina o le pusa mai le vevela, ia faaopoopo ni meaʻai tototi i le riki. Talosaga mo se isi 10 minute.
  7. Tuʻu le falaoamata.
  8. Tuu ma fusi i le susu, masima, kuka mo le 5 minute.
  9. A o le i ai, ia faʻasolosolo taʻitasi ma lauʻau, faaopoopo le kulimi kulimi.

Pulu ma le kusi falaoamata, nati ma fua

  1. Ave 400 g keke, 2 fuamoa, 90 g o le faranua, 90 g falaoamata, 3 g soda, 90 g xylitol, 90 g palapala, 200 mg o le citric acid, masima e tofo ai.
  2. Fufulu le kusi falaoʻai i totonu o se faʻalavelave.
  3. Faʻamuʻu fuamoa, faʻafefiloi ma le siʻi kuka.
  4. Faʻaopopo le falaoamata, bran, xylitol, soda, nati gaosi, acid citric ma le masima.
  5. Fafasi le falaoamata i se paʻu, tuʻu le paluga i luga.
  6. Faʻasusu le keke ma fua.
  7. Suauu le ogaumu, faʻafefiloi i le 200 - 220 ° C seʻia faʻavelaina.

Piet Vegetable Pancakes

  1. Ave le 100 g pateta, 50 g o kāloti mata, afa o le fuamoa o le fuamoa, afa o le porotini, 10 g falaoamata, 15 ml susu.
  2. Gred carrots ma pateta.
  3. Faʻafefiloi ma le afa o le isu, susu, falaoamata.
  4. Paʻu le polotini ma faʻafefiloi ma le vaega o totoe.
  5. Sulu, masima ma mamanu ia totila.
  6. Vaʻaia le umu i le 120 - 150 ° C.
  7. Fagogo se pepa tao tao ma le suauu manogi, tuu ni panikeke i luga ma tao.
  8. A o lei auauna atu, faaopoopo ni laʻau ma kirimi kirimigi.

O le maʻisuka e mafai foi ona tupu i le taimi o le maʻitaga (gasegase gestation) o se tali i suiga i le tino o se fafine. A uma le fānauga, e mou atu, ae i le taimi o le fanauina o le tamaititi, e tatau i le tina ona tausisi i se meaai faapitoa ina ia tausia lona ola maloloina ma le soifua maloloina o le pepe. E taua le aofia ai i au mea taumafa:

  • Meaai e aofia ai le tele o le fructose (e tauia ai le le lava o le suka masani).
  • Areto ma le faga.
  • Cereals (buckwheat, semolina, millet ma isi).
  • Fua.
  • Fualaau suamalie.
  • Yoghurts.
  • O fuamoa.
  • Faʻailoga.
  • Peʻa ma pi.
  • Fualaau aina i le xylitol ma le sorbite.
  • Olive olive (nai lo fualaau aina ma le pata).
  • Laʻau mamago.

O fafine maʻitaga o loʻo iai le faʻamaʻi e le faatagaina e inu mea inu gaʻo ma kvass. A maeʻa le maualuga o le suka o le fafine o loʻo galue, e manaʻomia pea ona tausisia lenei taumafataga, e aoga le fesuiaiga i meaai masani ma faasolosolo malie ma le faʻatagaina a le fomaʻi.

E mafai foi ona mafatia tamaiti i le maʻisuka. E manaʻomia matua ina ia matua mataituina le taumafataga o le tamaititi, pe afai e mafai ma faʻaaloalo i ai. E tatau ona kuka pe tao tao. O oloa nei e faatagaina:

  • Fualaau faisua: pauka, tamato, kāloti.
  • Fualaau ma fualaau aina: ofu mauga, fugalaau, cherries, strawberries, kiwi, melon, tangerines, tilo.
  • Mea gaosi susu: sisi, susu.
  • Meat products: laulaufaiva, aano o manu, iʻa, iʻa.
  • Toa: naʻo le faʻavae i le fructose ma le sorbitol!
  • O oloa ma pusa e faatauina atu ile vaega o le maʻisuka e seasea.

E faasaina le aofia ai i le lisi autu o se aiga ma se tamaititi e maua i le maʻisuka ia oloa:

O le taumafa a se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka e mafai ona fesuisuiai, e lelei ma e mauoa i vitamini, pe afai e te alu e fuafua se meaai ma le mafaufau:

I aso ma Aso Tofi

  • Breakfast: falaoa, 4 tbsp. l salati lanumeamata ma kukama ma tamato, 3 tbsp. l buckwheat, 2 apu, 90 g sisi (maualalo-gaʻo), vai e leai se gaʻo.
  • Taʻaloga (10:00): suamati, suamati poʻo faʻi.
  • Taumafa: 2 tamaʻi susu o le borsch ma pi ma aunoa ma aano o manufasi, 5 tbsp. l fuamoa fuamoa, 3 tbsp. l falaoʻo keke, 1 fasi iʻa fagota, 1 tbsp. berry compote e aunoa ma le suka.
  • Snack: 2 fasi keke, 1 tbsp. suamati.
  • Taumafa: 1 pateta ua kuka, 1 tbsp. kefir (nonfat), 1 apu.

I le aso ma le aso fulufulu

  • Breakfast: 2 fasi fasi lapiti (rabbit), 2 tbsp. l cereal (oatmeal), 1 karot (raw), 1 apu, 1 tbsp. lauti ma le lomon (faasao free).
  • Lua 'aiga o le taeao: faʻi.
  • Taumafa: 2 tamaʻi susu (faatasi ai ma meatballs), 150 g o pateta ua kuka, 2 pi. kuki keke, 1 tbsp. faʻamalosi i le sorbitol poʻo le xylitol.
  • Snack: 1 tbsp. lanu.
  • Taumafa: 1 tbsp. l buckwheat, 1 soisi, 1 tbsp. suamati. .

I le aoauli ma le aoauli

  • Breakfast: 1 fasi falaoa, 2 tbsp. l salati ma tamato ma kukama, 1 fasi kulimi malo, 1 faʻi.
  • Lua le taeao: 1 pi, 1 tbsp. lauti ma le lomon (faasao free).
  • Taumafa: 300 ml o le sua o fualaau suamalie, 1 fasi falaoa, 1 tbsp. l falalati tao, 3 tbsp. l salamata fuamoa, 1 mandarin.
  • Snack: 1 tangerine.
  • Taumafa: 1 tbsp. l oatmeal, 1 iʻa, tii ma lemoni (faasao free).

  • Breakfast: 6 pi. dumplings, 3 pi. kuki (keke), 1 tbsp. kofe (sugar free).
  • Lua le taeao: 5 pcs. moli apricot.
  • Taʻotoga: 300 ml o le palu falala, e oo atu i le 100 g o pateta ua kuka, 5 tbsp. l fuamoa fuamoa, 3 pi. kuki (keke), 1 tbsp. fualaau aina suamalie (suka leai se totogi).
  • Snack: 2 apu.
  • Taumafa: 1 soisi, 1 tbsp. l oatmeal, 3 pcs. kuki (kuki), 1 s.Tomato juice, 1 tbsp. kefir (e le o le gaʻo).

E ui i le tulaga o le maʻisuka, e le tatau i se tagata ona matelaina ma teena le tele o oloa. O meaai lelei, e tusa lava mo se tagata soifua maloloina, o le ki i le soifua manuia manuia. Ma i le tulaga o le maʻisuka, o se taumafataga faapitoa e filifilia ina ia mafai ai e le tagata maʻi ona lagona e pei o se tagata soʻo o le e le solia i aia tatau i le kuka.

O le faavae mo soʻo se meaai mo le maʻisuka o le aloese mai le maua o le tele o meaʻai i totonu o le toto i le taimi e tasi, lea e mafai ona oʻo atu ai i le malosi o le faateleina o le toto suka ma le isi osofaiga. Fai le tolopoina ma meaʻai ei ai se faasinomaga maualuga. Afai e te faʻaaogaina lenei tulafono i le taimi lena, e masani lava o le faʻamaʻi e fai ma faigofie le laasaga ma e laitiiti lava le faʻalavelave i lona "tagata". Ae i le taimi lava e tasi, o le toʻatele e talitonu e tatau ona vavaeese uma mai meaʻai i le gaʻo mai le meaʻai. O le auala sese lea. O loʻo i ai se vaega o soʻo se mea e taʻua o le "gaʻo palu gaʻo," lea ei ai sona sao faʻatusa, lea e aoga mo tagata o loʻo mafatia i nei faʻamaʻi. Afai na e suʻeina "meaai o le maʻisuka i le maʻisuka" mo faʻamatalaga ma maua mai le mea moni o tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona 'ai fualaʻau ma fesiligia lenei mea moni, ona e sese ai lea. O le mea moni, o tagata gasegase e mafai ona faʻatagaina e 'ai fua suamalie i ni tapulaa faʻamapulaʻa, ae na o le tulaga e leai se gaʻo atoatoa iina, ae o le mea e sui ai. Ma o le meaai mo le maʻisuka o le a le matua mausali, aua o le tele o faleoloa ua ofoina atu nei kuki e faavae i le sorbitol, ua faatagaina mo lenei maʻi. Ae o suamalie masani, sukalati, ma fualaau mamago e masani lelei i la tatou eria o le a lafoaia ona o se taumafataga mo le maʻisuka.

O le laasaga e sosoo ai e tatau ona avea o se meaʻai malosi. Afai e te 'aina ni vaega laiti mo taimi taʻitasi o le aso, ona maua lea o le maʻisuka, o le meaai o le a avea ma au soa autu mo le tele o tausaga, e tatau ona faasolosolo malie ona e popole ia te oe ma le itiiti ifo. O lenei faiga e taua, aua o se taumafa vaevaega, o le a le maua e se tagata le lagona o le fiaai pea i le va o malologa umi i le va o taumafataga, lea e masani ona maua e se tagata masani i le tele o mataupu, taumafai e faatali mo se malologa aloaia po o se taumafataga o le afiafi.

O le isi, e tatau ona e fuafuaina mo oe lava se lisi o meaai maualalo-kalori, lea e aofia i le manatu o le maʻisuka ma meaʻai. O le aofaʻiga o le malosi i le aso e tatau ona ese i totonu o le 2400 kalori. O lenei faailo e maua ona o le mea moni e faʻapea, o faʻamaʻi pipisi uma o loʻo "aofia ai" faʻataʻitaʻiga ua aveesea tele. O le mea e leaga ai, o le maʻisuka ma mea taumafa o le a avea ma au soa e le mavavaeeseina mo le tele o tausaga, o lea e sili atu ai le masani o oe i se faatulagaga vave nai lo le toe faʻaleleia mulimuli ane.

O meaai mo le maʻisuka ma le numera numera numera iva o se tasi o tagata sili ona lauiloa i tagata mamaʻi i lenei faʻamaʻi. Lalo o se laulau o le taboos sili ona taua i lenei taumafataga ma se faʻamatalaga o le mea e tatau ona 'ai e le tagata maʻi ina ia ausia ai le mea e manaʻomia.

O fua o le falaoamata suka (e masani lava ona i totonu o se matagaluega faapitoa o le supermarket)Ava malosi i soo se ituaiga, e aofia ai laʻau suamalie o loʻo aofia ai (suti ma falaoa, keke, ma isi)
Lafumanu e maualalo le gaʻo po o aano o manufasi (e pei o moa po o aano o manufasi)Fua o le falaoamata faʻaputu
Legumes (lenei e aofia ai lentils)Faʻasāina meaʻai, gaʻo gaʻo ma mea faʻatau
Fualaau (suamalie ma suamalie) ma fuaFalalaʻau fualaʻau (kukaina pe faʻafefe)

O le mea lautele, o se taumafa mo le maʻisuka sa atiaeina e fomaʻi mo se taimi umi, ae, e pei ona fai mai fomai, e sili atu le pipii i ai e le gata i le tagata maʻi, ae faapea foi i le liʻo vavalalata o se tagata e le mafai, e tele naua le suamalie.O le mea lea, o le a le gata ina faʻamaonia lo latou maumaututu i le tagata maʻi, ma faʻaalia ai o meaai ma le maʻisuka e le o se faʻasalaga, ae o le a mafai ona latou faʻamalolo i latou lava, aua afai e te mulimuli i mataupu faavae o le maʻisuka, e le tatau ona e ositaulagaina le tele o mea e te fiafia i ai. Ma e mafai ona e 'ai ni sukalati e le o luma o mata o se tagata maʻi, ina ia e le faamanatuina ia te ia le faafitauli o loʻo iai i le taimi nei. I le faaopoopo atu i mea o loʻo faʻaalia i le laulau, e tele nisi meaʻai e manaʻomia. E toʻatele e talitonu sese e tatau ona tuʻuina atu se falaoa ma faʻafefe ai le tino ile gaʻo. E le o lea. E aoga le 'ai o le falaoa o le rai, faʻapea foʻi ma soʻo se falaoa e faʻavae i le falaoamata o le saito po o le paʻu. O nisi taimi e fautuaina e togafitia oe lava i le taoina, ae le o le pata, a leai o le a tetee i mataupu faavae o le maʻisuka meaai.

O le polokalame faʻamaonia o le maʻisuka lona iva meaai e aofia ai soupisi, kuka soupeti, borscht, ae i luga o le tulaga o le broth e na o le nonfat. Ua ofoina atu foi e tofo i le okroshka pe afai e le o faʻalanuina i le mayonnaise, kulimi mumu, po o se isi mea faapena. Ae o susu susu, lea e faaopoopoina ai semolina - faʻamaonia tuusao faʻamaonia meaʻai faʻamaʻi. E tatau ona faʻaopopo soʻo se paʻu vevela, meaʻai suamalie, inu o yoghurts ma tioata i le lisi o meaʻai faasaina mai le alu i totonu o le pusaaisa, ona tuʻu ai lea i le laulau. A leai, o le togafitiga o le maʻisuka ma se taumafataga ma au taumafaiga uma o le a le aoga, aua e le mafai ona e taofia oe lava i ni nai taimi, ma toe ola ai le suka i se tulaga taua.

Ia, ma le faaiuga mulimuli o le lona iva taumafa mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e mafai ona aloaia aloaia e avea ma faʻatagaga e 'ai toetoe o fualaau faisua. E na o le pau le mea e te manaʻomia e faʻamalamalama ai a latou mea gaʻo, ma afai e laʻititi (e pei o se faʻataʻitaʻiga, ma le kapisi poo le isalaʻelu), ona mafai lea ona faʻaopoopoina i se mea saogalemu i le meaʻai o mea taumafa. E taua le manatuaina o le mea moni, e mafai ona latou faʻaitiitia le faʻamaʻi o le maʻisuka ma meaʻai ma togafitiga, ma a oe lava taumafaiga. Naʻo le mea lenei e le mafai ona e aluese mai le faasologa.

E pei ona e iloa, e tele ituaiga o maʻisuka, lea e faʻamaonia saʻo lava pe a maeʻa le tele o suʻega talafeagai e suʻega faʻamalositino. O le taumafa o se tagata maʻi i le maʻisuka o loʻo tusia i le ituaiga muamua o le a tumau pea ona ese mai le taumafataga mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2. I le lalolagi faʻaonaponei, pe afai e tofia se tagata i le ituaiga muamua, ona le ese lea o lona soifua maloloina mai mea e masani ona masani ai tagata masani. O se faʻaolataga moni e mafai ona naʻo se taumafataga maualalo-gaosi, lea o le a talanoaina i lalo.

O lea ituaiga taumafa mo le maʻi suka suka e le gata ina fesoasoani e toe faʻafoʻisia le malosi mo le galue ma faʻaleleia ai le tino atoa o le tino vaivai, ae faʻaitiitia ai foi le inumaga o le insulin i taimi uma pe a uma mea uma o loʻo lisiina i totonu o le faʻalauiloaina o meaai mo tagata maʻi suka. O le laasaga muamua lava e tatau ona faʻaitiitia le fua o le gaʻo i le tolu tone i le aso. O sea alu ese mai le masani masani mo oe e tatau ona faia lelei, e aunoa ma ni mea taua i ni vaega. O lenei mea o le a fesoasoani i le tino e faʻavaivaia ai le popole i lenei eleele. A e faʻaaogaina i le faʻavae fou ua faʻaalia, ona faasolosolo malie lea ona e manaomia le itiiti ifo ma le itiiti ifo o le inisalini, ma o le ae alu i le vaega o le tausiga, pe a fai o le injections o le ai ai sina laʻititi. O le maʻisuka e maua ai meaai ma togafitiga e masani lava ona ofoina mai ai se mea e faigofie, ae ia taofiofia i totonu o ona tuaoi mo se taimi umi - e tatau ona e maua le malosi. Mo le lagolagoina o le faaosofiaga, e tele fomaʻi ua faamanatuina i faʻamaʻi faʻamaʻi o le a afaina ai se maʻi maʻi pe afai e le fesuiaiga i se tulaga fou o le puleaina o le gaʻo.Ia, ma se bonus lelei mo i latou e filifilia se taumafa maualalo mo le maʻisuka o le a avea ma se suʻega lelei o le suega o le cholesterol, lea e oʻo mai i le taimi e masani ai o se tagata maloloina lelei e aunoa ma se faailoga o mea sese i lenei vaega.

O le mea e ese ai, e tatau ona maitauina o le maʻisuka, meaʻai ma au lava taumafaiga i lenei tulaga, o le faʻamaoniga lea o se faaiuga lelei i le tala faʻasolopito atoa. Atonu e le mafai ona mafai ona taofia, ae i le taimi lava e tasi, e amata ona lagona e se tagata le faaletino, o se tulaga atoa. Ae ui i lea, o le maʻisuka ituaiga uma 1 ma le ituaiga 2 ua faʻaaogaina ai le inu o le ava malosi. Mo nisi mafuaaga, o lenei tulaga e masani ona galo, lea e mafai ona oʻo atu ai i le tino o le hypoglycemia.

E toʻatele e fiafia i le faʻatusatusaina o le suka e suitulaga mo tagata mamai o le ituaiga muamua ma se meaai mo le maʻisuka. O le mea moni, o loʻo i ai se tulaga faʻapitoa, lea e le faatagaina e sili atu i le faʻavae o le faasaoina. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o le saccharin i le aso e mafai ona 'aina i meaʻai eseese e oʻo atu i le lima miligrams i le tasi kilokalama o le mamafa o le tino o le maʻi. Aspartame, lea e matua fefefe ai tagata masani masani i luga o le televise, ma taʻua ai o se mea e afaina ai le suamalie suamalie, e mafai ona taumafaina le 40 milligrams e faavae i le tulaga tutusa i tulaga o le mamafa o le tino (i le kilokalama). I le auala lava e tasi, o le cyclamate (7 milligrams i le kilokalama) o le a fuafua eseese, Acesulfame K - 15 mg, lelei, ma, ioe, sucralose i le fua tutusa e pei o le suauu tuai. Ae o loʻo i ai foi se tasi o mea masani e faʻatagaina e faʻamaʻaina i se meaai mo le maʻisuka ma le gaʻo - o le stevia. Sa faaaogaina i aso anamua mo nei lava faamoemoega. Naʻo aʻa e faʻaaogaina i meaai.

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e ala i le faaletonu, e aofia ai foi le taumafa mo le paʻu o le maʻisuka. O le mea moni, o le toʻatele o loʻo iai se faʻamaʻi e sili atu ona lelei, ma o meaʻai masani mo maʻisuka maʻi e le toe talafeagai mo i latou. O le auala autu e faʻatumu ai le manava ma maua ai le malosi taua e tatau ai ma le maʻisuka taumafa e manatu o fualaau faisua ma tuʻuina fua. E mafai ona faʻaumatia fualaau faisua i le tusa ma le kilo kilokalama i le aso, ae o fua e tatau ona faʻamapulaʻa i le sili atu i le 400 glama i le aso. I lenei tulaga, o le faamamafaina o meaʻai i le maʻisuka, o le taumafataga e maua ai meaʻai susu, i totonu o le laina faʻasaina e oo atu i le afa lita. Ina ia lava ma i le taimi lava lea e te le lagona se lagona tiga o le fiaaai, e tatau ona vaevaeina le meaai mai le maʻisuka. Faʻatinoina ma le atamai (e aunoa ma ni faʻaosoosoga e le masani ai), ou te manaʻo e 'ai se faʻatonuga o le maualuga, e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le "talepe lemu" ma' ai le faafitauli i se meaʻai lelei, ae matua le manaʻomia, maʻisuka meaʻai fua.

E fautuaina le faʻaitiitia o le fufuluga o fualaau aina ma oloa e le o gaʻo mai le iʻa po o aano o manufasi, ae toe - naʻo le le gaʻo. E tusa lava pe e te kukaina se moli malamalama, e tatau lava ona mama, pe a fai e faia i luga o le faavae o le susuga. Mo le meaʻai autu a manu, e tatau ona e ave se moa masani, lea e leai se taimi e tupu ai le gaʻo. O sea ituaiga mea taumafa fiafia e mafai ona tofo i le tolu selau kalama i le aso. Musika, o loʻo i ai le tele o porotini ma i se masani masani o le 150 kalama, faʻamalie lelei le lagona o le "mea e 'ai", e fetaui saʻo i le lisi o mea eseese. E mafai ona 'ai e tusa lava pe o se fasi falaoa falala poʻo le faʻaaogaina o le cereal (lea e masani lava ona faaopoopo i le supa e faatupuina ai se lagona o le matua faamalieina). Ae tusa lava pe foliga mai o se mea saogalemu, e tatau i se tasi ona amio amio sili ona lelei - 200 kalama ae leai. I tulaga ogaoga, e mafai ona sui i pateta, ae ia amanaia le pateta eseese, ma le mea na e auina atu i lau meaai kuka kuka, saunia e le meaai mo le maʻisuka.

O le ituaiga lua o faʻamaʻi e aʻafia ai le toesea (poʻo le itiiti ifo o le toesea o le tino) o le tino o le mafaufau i le inisalini o inisalini.Afai e le manaʻo le tagata maʻi e faʻalogo i faatonuga a le fomaʻi, faʻalagolago i meaʻai suamalie, faoa faamalosi i ni paʻu mauoa, ona oʻo loa lea o le a tulai mai lona suka i le tulaga taua, ma o le a le toe i ai siama le inisalini.

Mo le ituaiga lona lua o faamai, e taua le toe faafoiina o le lagona le mautonu ma i le taimi lava e tasi e le faatagaina ai le mamafa e faateleina, lea ua vaʻaia e tafe ese mai i luga o mea na faatulaga e le natura. Ina ia taofi i latou lava, e fautuaina e tagata atamamai i le taimi o se taumafataga e ave se ipu lapopoa ma se vaaiga i meaʻai i luga o se mea tele, e aunoa ma le aluese mai le aofaiga faatagaina. Muamua, 'ai fualaau faisua, lea e tatau ona aofia ai le afa o le ipu atoa, ma o le vaega o loʻo totoe e sili atu ona vaeluaina i ni vaega tutusa se lua. I le isi lima tuʻu le iʻa po o le siʻi kulimi, ma i le isi itu e mafai ona e gafatia se meaʻai laitiiti. Afai e 'ai le taumafa i se aofaiga talafeagai ma le faʻaopoopogaina o le polotini faʻatasi ma le suauʻu manogi (linseed, sunflower, olive), o le mea lea e le o se lamatiaga matautia lea mo le tino, ma ua faʻamaonia atoatoa e ala i le taumafa talafeagai mo le maʻisuka.

O le paʻu o le olaga faʻaonaponei ua afua i lo tatou malamalama o se mea e le maalofia, o se mea e le mafai ona tatou aʻafia ai. Matou te faanatinati i taimi uma, galo ona mulimuli i meaʻai talafeagai, faʻatagaina i matou lava i le tele o vaivaiga, faʻaitiitia a matou gaioiga i se mea maualalo ma faʻaumatia ai taaloga mai le olaga, ma talitonu o le maualuga o galuega e le faatagaina ai matou e faʻaalu sefululima minute i lo matou soifua maloloina. I le maea ai o ni taʻaloga se tolu, pe na o le savalivali, fiafia i le lalolagi o siomia ai i matou, lea na matou le toe matauina vave. O tulaga mai fafo o loʻo i ai foi se taua taua, o le siosiomaga na i ai sona aafiaga taua i le soifua maloloina o tagata talavou ma tagata matutua. I le taimi nei, e leai se tasi e ofo i le i ai o le maʻisuka i tupulaga talavou. Ua galo ia i matou le alu i fomaʻi mo se siaki, ma siitia ai avanoa o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O loʻo i ai pea se faʻamaoniga mo mea uma, ae leai se 'alofaga mo se tagata o ia lea na faʻalogo i le siama, faʻaauau ona faaleagaina lona soifua maloloina, inu ava malosi i le leai o se aofaʻi, taumafa meaʻai e le maloloina, e le gata i le maʻisuka, ae faʻapea foi i isi faʻamaʻi, o le ola. Tusiaina o mea uma i le le atoatoa o fomaʻi, i le leai o se taimi, le amanaia tulafono uma ma fautuaga o meaʻai e fesili le fomai e tausisia. O le mea moni, o le taimi latou te fai mai ai o se tagata e maua i le maʻisuka e sili atu lona popole ma le fesili i totonu o le auala na tupu ai, nai lo le soifua maloloina ma le iloa o taeao o loʻo e manaʻomia e suia ai lou olaga.

Muamua e tatau ona e iloa po o le a le ituaiga maʻi. I se gagana faigofie, e le o se fomaʻi, o le le talafeagai lea o le metabolism, lea eo mai faatasi ma le leiloloa o le inisalini mai le tino. O se taunuuga, o le suka i totonu o le tino e amata ona sili atu i faailo talafeagai uma, e faʻaalia ai i le tele o faʻamaoniga le lelei. Ae o le maʻisuka e le o se faʻafitauli faigofie, ma se pu. I le mea uma, e lua ituaiga autu o lenei faʻamaʻi - vaega 1 (o le insulin-dependent, o loʻo i ai a latou lava meaai patino e faʻatatau i le paleni mea uma e manaʻomia e le tino) ma le vaega 2 (o loʻo ola e aunoa ma le inisalini, ae o le taumafa malosi e faʻamalieina ai le tagata i se taimi lemu ma taofia le alualu i luma o le soifua maloloina o le faamaʻi). O le toatele o tagata oe pauu atu i le lamatiaga o lamatiaga o le vaega lona lua o lenei faamaʻi o tagata ia e masani ona latou 'ai tele ma latou te le faafitia lava i latou lava, i ni tagata vaivai. I le aua nei paʻu i lalo o le laina ua taua "alu i autafa ma le maʻisuka i lou olaga atoa", e tatau ona toe iloilo lau ituaiga olaga. O le tuʻuina atu o taimi i gaoioiga faʻaletino, ae le o le galala ma le 'ai mea uma e oʻo mai ile lima, i se upu, mulimuli i le maʻisuka meaai. I le auala lava e tasi, e taua tele le aua nei amata le mamafa o le mamafa, e faʻaaoga ai fua o isi auala, faʻataʻitaʻiga, anapogi poʻo le faʻaaogaina o se meaai mo le mamafa o le mamafa o taumafa, ma 'ai se tasi o meaʻai e lua e le mafai ona' aina e le maʻisuka (mo se faataitaiga, koko sukalati, kefir poo citrus).

Sei o tatou tilotilo i meaʻai e 'ai ina ia mafai ai e le anti-maʻisuka ona taumafa. O lea la, o le uluaʻi laʻasaga o le maʻisuka e le tupu, e tatau ona amata le meaai i le mea moni o loʻo e vavaeese ese sikaleti, inu pia mai lou olaga ma amata ona tausi lou soifua maloloina.I luga o le faasologa o mea puipuia ole vaega o le maʻisuka taumafa - Ierusalema artichoke. E le tatau ona aofia ai le kuka i le taumafataga mo le taufaʻataʻu o le maʻisuka, e ui lava o se mea aoga lenei, ae le o ituaiga uma e lelei mo le soifua maloloina. O le maʻisuka mea e puipuia ai le maʻisuka e aofia ai le faʻaaogaina o kapisi, pepa logo, puni lanumeamata, tele fualaau faisua ma fualaau aina. Taulai atu i le fuainumera masani o le taumafataga 9. O lenei mea o se mea ua maeʻa fuafuaina ma ua maeʻa ona fuafuaina, ua uma ona aofia ai oloa e aoga ona faʻaaogaina, auala e faʻaogaina ai, ma auala e kuka ai. O le Numera 9, e pei ona taua ai lenei vaega o meaʻai faafomaʻi, o loʻo i ai se seti o tulafono e tatau ona mulimulitaʻia ma le mausali ona oʻo mai ai lea o se taunuuga manuia o le a le umi ona oʻo mai.

O se meaai mo le maʻisuka muamua, o le filifiliga saʻo muamua lea e tatau ona e asiasi i ai pe afai e te masalosalo i se maʻi, pe pei ona taʻua nei o le maʻisuka leʻo. E tatau ona e gauai atu i fautuaga a le fomaʻi, tusi i lalo ma tuʻu le pusaaisa se lisi o oloa uma e manaʻomia ona aveesea mai lou olaga e faʻavavau. O meaai i le taimi muamua o le maʻisuka e aofia ai le suia i le kukaina o mea taumafa poʻo le 'aina o meaʻai fou, e tatau ona faʻagalo oe e uiga i meaʻai falai, pe faaitiitia le faʻaaoga. Faʻaaogā se fafie faʻamaʻavale, o le a avea ma se fesoasoani e sili ona manaʻomia i le sauniuniga o se soifua maloloina ma lelei. O le isi laasaga o le faamasani lelei oe lava i faamatalaga o meaʻai mo le maʻisuka, o loʻo maua le vitio mo le matamata i luga o le tele o nofoaga ma nofoaga e maua ai tagata o loʻo i ai nei faʻamatalaga fefaʻatauaʻiga ma fuataga. Fai se laulauʻai mo le maʻisuka, ma mo le faigofie e te valiina lau meaʻai mo vaiaso uma. Le fua faatatau talafeagai mo le maʻisuka i luga o le laulau, afai o iai lau laasaga muamua o le maʻisuka, o le meaai e pei ona taua i lalo:

Mea suamalie (lea e mafai ona e gafatia e inu lauti, kofe)Areto, pasta (ae naʻo pe afai o le tino atoa)Pia ma ituaiga uma o nati, meaʻai e alu i ai
Vailaʻau moliMayonnaise (manatu e maualalo ile kalori)pateta
Paʻu falaoa (poʻo le mea atoa)E le o gaʻo gaʻoMayonnaise (aemaise lava pe afai ei ai se pasene maualuga o le gaʻo gaʻo), o le ketchup foʻi o loʻo i totonu o le lapisi
O ituaiga uma o fualaau faisuaMeaʻai gaosiga, e aofia ai yogurtSoo se pastry, pastries, keke, sukalati, keke,
Meaola masani (pasili, pi, pepe, cilantro, ma isi)Rabbit, moa ma vela meatSausa, faleoloa faleoloa, meaʻai gaʻo (aemaise goose, puaa)
Leisi ma lefir (gaʻo maualalo)Fua (sei vagana ai faʻi) ma e oʻo lava i nisi fualaau suamalieLard ma soʻo se gaʻo manu gaʻo
Cranberry LemonOlive oliveLaʻu iʻa
E le o gaʻo gaʻo

Ina ia mafai ai e se ituaiga taumafa ona galue i le maʻisuka, e tatau i se tasi ona amanaia le tele o oloa o loo i luga o fata o faleoloa o aso nei ua tumu i le tele o mea eseese, o vailaau, sui, stabilizers, o le faaaogaina e le gata ina afaina ai le manuia o se tagata, ae faʻaleagaina tulaga lautele. Faatasi ai ma le maʻisuka le tumau, o se taumafataga e sili atu ona avea o se tulafono e tatau i se tagata ei ai se maʻi ona tausisia ma leai se tulaga e taofia ai faʻafitauli poʻo le fesuiaiga o le faʻamaʻi i tulaga ogaoga. Tuʻu uma mea o loʻo i luga, ma ina ia mafai ai e le maʻisuka ona galue i le malosi atoa, e le tatau ona e faʻavalevalea ma tupu (pe'ā mafai) fualaau faisua ma fua oe lava. Afai e le aoga lenei, o lona uiga e taua le faʻatauina o oloa i nofoaga faʻamaonia, ma mafaufau i na oloa e talafeagai mo se meaai lelei mo le maʻisuka, e faʻavae i luga o le laulau, o se faʻataʻitaʻiga lea o loʻo tuʻuina atu i luga. Ua tele naua meaʻai na atiaeina, ma mafaufau i oloa e mafai ma e tatau ona faʻaumatia i aso uma mo le maʻisuka.O le mea autu e le o le valea ma faia se lisi mo oe lava ua taʻua o le "meaai o le maʻisuka", vagana ai o le a aofia uma ai meaʻai e mafai ona e 'ai, o lea o le a sili atu ona faigofie mo oe e faʻatautaia ma le filifiliga o se lisi e sili ona lelei mo ni nai aso. O sea faʻamanatuga o se filifiliga talafeagai tele mo se tagata o loʻo i ai se faʻamaʻi, mo le mafuaaga e tatau ai ona saʻo ma faʻaogaina le meaʻai, vaevaeina i le lima i le ono vaega. Breakfast, snack, lunch, snack, dinner, snack. O taumafa i le togafitiga o le maʻisuka e aofia ai vaega laiti ae masani o le taumafa o mea taumafa.

O lenei ituaiga o maʻisuka, o vailaau faafomai e mauaina o le lona lua. O le toʻatele o tagata mamaʻi o loʻo i ai nei faʻamaʻi o tagata matutua, pe tusa ma le fasefulu tausaga, o ē e le fiafia. O le faʻapitoa o lenei ituaiga, afai e te mulimuli i se taumafa o le maʻisuka e aunoa ma le inisalini, e mafai ona e ola manuia, tausi faʻamaonia i totonu o tapulaa masani. Fai mai fomaʻi pe afai o le maʻi e malilie uma i fautuaga na maua, ae atonu o le a ola pea seia oʻo i le faaiuga o lona soifua e aunoa ma le tagofia o fualaau. O le mea taua i le taimi e feutagai ai ma se meaʻai ma le fomaʻi e uiga i mea taumafa i togafitiga o le maʻisuka. O aiaiga o le taumafataga o le soifua maloloina mo tagata faapena e toetoe lava a tutusa ma le taumafataga mo le taimi muamua o le maʻisuka, sei vagana ai soʻo se mea patino (e pei o diathesis, allergies) i le faʻaaogaina o nisi o oloa o loʻo i luga o le lisi i aso taitasi mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O le le atoatoa o le ava malosi mai le ola, taofi le taumafaina o meaʻai gaʻo, aemaise lava le mea e saunia i meaola manu, faʻateleina le taumafaina o meaʻai suamalie, maoaʻe. O meaai e tatau ona i luga o le taimi, i ni vaega laiti. O le mea aupito sili ona lelei, pe afai o le aiga o le maʻi e faʻafeiloaʻi foi i se soifua maloloina lelei, a leai o le a matua faigata le maʻisuka ile leiloa i le aiga, i mea uma e 'ai ai tagata uma, o se mea e faasaina ia te ia. O le soifua maloloina mo le maʻisuka e faʻamoemoe e faʻaitiitia le mamafa o le tagata maʻi ma faʻamaonia le taua o le suka. E te le manaʻomia le vave taumafa i le maʻisuka, e mafai ona maua ai ni faʻamoemoega e leʻi fuafuaina. O le tino o se tagata ei ai se maʻi faapena e manaomia le mauaina o vitamini ma minerale, ma se taumafa malosi mo le maʻisuka, lea e te faatapulaaina oe lava i mea uma, e mafai ona oo atu ai i isi faamaʻi matautia, e faaopoopo atu i le maʻi o loo i ai nei.

O le maʻisuka inisalini meaai e matua ese lava mai se ituaiga lona lua o le maʻisuka. Atonu e tatau ona e iloa e le gata i tagata matutua, ae o tamaiti foi e mafatia i lenei ituaiga o suka. Le mautonu poʻo le faʻaaogaina atoa o le inisalini i totonu o le tino e manaʻomia ai le inisalini tui. I lenei tulaga, o le taumafataga mo le maʻisuka e faalagolago ile inisalini e le tutusa le mamafa e pei o le maʻisuka ituaiga II ma e ono maualuga le kalori. Pau lava le tulaga o le pulea malosi o kalori i vaega o falaoa, ma mafaufau i le tele o le suka o loʻo i totonu o lenei oloa. O le mea lea, ina ia mafai ona faʻapipiʻi lelei lisi o meaʻai e mafai ona e 'ai e aunoa ma le faʻatapulaaina ma meaʻai e mafai, ae i laʻititi laʻititi, e tatau ona e faʻalogo i fautuaga uma a lau fomaʻi. O ia, i le amanaʻiaina o ou uiga uma lava, o le a fautua mai e uiga i meaʻai, togafitiga ma le tofia o inisalini. Ae e mafai foi ona e faʻaaogaina le tele o laulau o meaai o le maʻisuka lea o le a faʻamaonia ai le faʻataunuʻuina o mea taumafa e 'aina e faʻatau (XE) iunite falaoa. Ae o loʻo i ai pea le tele o oloa e tatau ona faʻaesea mai au mea taumafa: ava malosi, muamua, ma mea uma o loʻo i ai le suka (aemaise lava pe a tele naua). A e aveese mea uma mai le taumafataga i mea o loʻo i ai le suka, e te vavae ese mai le faʻaaogaina o se lisi atoa o oloa e le o toe i ai se nofoaga i lou olaga, ma o ituaiga uma ia o sipuni, keke, faʻasao, suamalie suamalie, povi suamalie, susu susu, ma isi. Ma iinei o le mataupu faavae e galue, e mafai mea uma, ae le tele.I le tulaga, e pei o le vaega muamua o le maʻisuka, e sili ona lelei le tufatufa atu o meaai mo maʻi maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka i le lima i le fa o meaai i le aso, lea o taumafataga taitasi o se saturation faapaleniina o le tino ma mea uma e tatau ai. O le mea autu iinei e le o le fiaaai, ae le o le vevela. I se isi itu, ei ai nisi o mea e tutusa i le taumafa o le maʻisuka e aunoa ma le inisalini. Ae o le mea e sili ona leaga, o le ituaiga muamua o le maʻisuka e mafai ona maua atoatoa tagata uma, o lea e fautuaina ai fomaʻi e sui i se meaʻai maloloina lelei muamua, ae le o le faʻaaogaina o meaʻai sugary, ma taumafai e taʻitaʻia se olaga e aunoa ma le inu ava ma le ulaula.

Afai e te mulimuli i se meaai e maua i le maʻisuka e faʻalagolago i le maʻisuka, faʻatasi ma vaʻavaʻai i le ea fou, gaioiga faaletino ma se vaaiga sao i lau maʻi, o le a fua mai. O le mea moni, o se faʻamaʻi, o le mea muamua lava, o se faʻataʻitaʻiga, ma faʻatusatusa faifaipea, o asiasiga i le fomaʻi, o le teena o se tasi o oloa peleina ma sili atu ona taua, ae ola ma taumafai e ola fiafia i lenei maʻi. O le mea autu e le o le le fiu, aua neʻi mou atu le loto ma faitio na oʻo mai le faʻamaʻi i lou olaga, ae ia faʻamalieina lou olaga, tusa lava po o le a. Taumafa mo le maʻisuka inisalini e faalagolago i le maʻisuka o le a fesoasoani ia te oe e mafai ai ona e feagai lelei ma le faʻamaʻi ma faʻamalosi lou malosi. Ina ia tauaofai mea uma o loʻo taʻua i luga, e tatau ona fai mai e leai se mea e te fiafia ai i lou soifua maloloina. Ina ia ausia le manuia i le tau faasaga i le faamaʻi, e tatau ona e iloiloina ma faʻaleleia au mea taumafa, filifilia, faatasi ai ma le fomaʻi, se meaʻai o le a avea ma meafaigaluega taua mo se olaga fiafia, e tusa lava pe o le a faʻatasi le maʻi ma lou olaga atoa.

O le uluai laasaga o le maʻi suka e mafua mai i le faʻaauau pea ona maualuga le maualuga o le suka i luga aʻe o le 6 mmol / l, ae i lalo ifo o le 9 mmol / l, faapea foi ma le leai o se paʻu ma faʻafitauli o le maʻi. O le latalata atu i le maualuga o le suka i le maualuga o tulaga taua, o le itiiti ifo o faʻafitauli o le maʻi e tatau ona faʻamoemoeina.

O le uluaʻi laasaga o le maʻisuka o se laʻititi laʻititi o le maʻi. I le tele o tulaga, e le mateina e se tagata lona maʻi. E leai ni soliga mai le galuega a totoga. Ae ui i lea, o le pancreas e le o faia lana galuega pe a ma le 80%.

O le faapipiiina o le paʻu e tele lava ina fenumiai ma se mea e afaina i se mea e le fiafia ai, ma le inu malosi i le faateleina o le vevela o le vevela.

O le foliga malie i le leai o togafitiga e mafai ona faigata ona o maʻi vailaʻau, fatu fatuga, taʻavale, taʻavale, gangrene. E masani lava o le siamaina o le maʻisuka e faia i se suʻesuʻega suʻesuʻeina o se maʻi.

E tele mafuaaga e mafai ai e le maʻisuka ona atiaʻe. O autu autu e:

  • uiga faʻamaoni
  • afaina o le pancreas
  • le lelei (faʻaaogaina o le gaʻo ma gaʻo meaʻai, meaʻai vave),
  • mamafa tele
  • vailaʻau viral ma le autoimmune,
  • tausaga pe a ma le 40 tausaga.

O nei mea e faʻaaoga i na o mea e faʻaaoga. E le o se 100% le mautinoa o le atinaʻeina o le maʻi. Ae ui i lea, o tagata e iai se talaʻaga o vailaʻau e tatau ona mataʻituina i le soifua maloloina, aua nei galo e uiga i le manaʻomia o suʻega faafomaʻi.

O faʻamaoniga muamua o le maʻisuka e le vave ona aloaia. O le tele o taimi, o le maʻi e maua i se avanoa, pe a talosaga mo se faafitauli e eseʻese.

O faitioga autu i le taimi o le faʻaaliga o le maʻi o:

  • fia inu pea
  • e masani ona faia e mafua mai i le inu malosi,
  • faateleina le 'ai
  • faateleina po o le leiloa o le mamafa o le tino,
  • paʻulu lauulu i alii
  • afaina o tagata palasi ma le perineum i fafine,
  • vaivai,
  • lagona o le le toʻa, fetolofi e tafe i le pito i lalo o le vae pito i lalo,
  • masani ona maua i le tino
  • umi le leai o se faʻamaloloina o manua ma le sasa,
  • lagona vaivai.

O faʻafitauli e faʻaitiitia lemu.Afai ei ai a itiiti ifo o le lua faʻailoga ua tuʻuina mai, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e suʻe suʻe toto mo le kuka ma le mamafa o le carbohydrate, faʻapea foi ma le fuafuaina o le suka. Afai e tulai mai ni faafitauli ma le siama, ua fuafuaina le hemoglobin glycosylated. O lenei faailo e faateleina i le glycemia masani. Faatasi ai ma se faailo o le hemoglobin glycosylated i luga aʻe o le 6.5%, e saogalemu le talanoa e uiga i le maʻisuka.

E tatau ona taulai totoa i le foliga mai o le fia inu, faʻanatinati faifaipea, manua faʻamalolo umi. O nei uiga e tolu e fesoʻotai ma faʻamaoniga sili ona taua o le maʻi. O foliga vaaia o le itiiti ifo ma le tasi oi latou e manaʻomia ai le suʻega.

O le faailoga autu o le maʻisuka o le maualuga o le kulukose i le toto mai le 6.1 mmol / L. O le faaputuputuina o le glucose e leʻi faʻaaogaina e oʻo atu ai i le le lelei o galuega masani a le tino. O mea e aofia ai mea oona e aafia ai le ola ua faʻalauteleina.

Togafitiga mo le maʻisuka o le faʻaitiitia o lou toto suka. O se tagata e mafatia i se maʻi faapena e tatau ona ia tausisi i se olaga saʻo i lona soifuaga atoa. Muamua lava, e tatau ona faʻamaonia ma paleni le taumafataga. E tatau ona tausisia lelei le taumafataga.

A aunoa ma le matauina o le taumafataga, e le mafai ona maua le faʻamautuina o suga. Mo le maʻisuka, ua amataina ai se togafitiga faapitoa, lea ua taua o le numera numera 9. E fautuaina e usitai i ona mataupu faavae.

Faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, faʻaitiitia o le kalori o meaʻai i aso uma, faʻamalosia o le taumafataga ma faʻamalosi ma vitamini e maua ai se taunuuga lelei. Ina ia maua uma meaʻai talafeagai, e tatau ona fuafuaina menus i le vaiaso aʻo lumanaʻi. E tatau ona e 'ai e 5-6 taimi i le aso, i ni vaega laiti.

Pe a faʻapipiʻi le lisi, e manaʻomia ona e mataʻituina le faʻaogaina o le kalori. O le faʻaitiitia malie o le numera o kalori o le a mafai ai e oe ona faʻaumatia le mamafa o le mamafa, o se vaega o le atinaʻeina o le maʻi. E fautuaina e 'ai meaʻai i le ogaumu poʻo le kuka. O lea e itiiti ai le gaʻo. O le va i le va o taumafataga e tolu i le fa itula. E tolu taumafa autu e faʻapipiʻi faatasi ma meaʻai, lea e mafai ai ona e 'ai fualaau faisua, fualaau' aina, kusi cheese.

O le taimi muamua o le taumafataga o le faʻatapulaʻaina lea o le faʻaaogaina o meaai faasaina:

  • o le tele o gaʻo
  • sipuni
  • ava malosi
  • ulaula meaʻai
  • falai
  • gaʻo.

Afai e mafai, o le faʻaaogaina o falaoamata e tatau ona faʻaaogaina. Pe a fuafuaina le taumafataga, e tatau i le tagata gasegase ona amanaʻia le uta o le carbohydrate o ipu taʻitasi.

O mea taumafa o le maʻisuka e tatau ona aofia ai le susu o susu, vela, iʻa, cheese cheese, o se fualaʻau o fualaʻau ma se fua o fualaau lelei. O oloa gaosi (kefir, yogurt e aunoa ma le suka ma le suka, susu susu tunu) e aoga tele.

O fualaau faisua ua avea ma leoleo o meaʻai ma mea taua, faʻapea foʻi ma vitamini ma elemene o loʻo fai ai ni enzymes meaai. Mo le 'ai, e faatagaina tagata gasegase:

  • kapisi
  • zucchini
  • kukama
  • Tomato
  • radis
  • letus leaves
  • greens
  • logo ata.

Mea taumafa o le a fesoasoani i le eseese o fua. O latou o se punavai o fiber laau, vitamini ma elemene e iloa ai. Faamaonia mo le faʻaaogaina ma le faʻamaʻi:

E le fautuaina e faʻaleagaina fualaau aina. O se avega mamafa lea i luga o le pancreas ma le gastrointestinal tract.

I le taumafa a se tagata gasegase i le maʻisuka, e tatau ona e aofia ai fatu vela. Latou te faʻatumu le tino i le malosi, tuʻuina atu le malosi, faafaileleina le faiai ma maso. E fautuaina le maʻisuka e faʻaaoga ia ituaiga o gaʻo:

O nai mataua o le suauʻu olive e faʻaaogaina e avea o se faʻaopoopoga i le laulau.

A e faia se meaʻai, e tatau ona e mafaufau i le gaioiga faaletino. O faamalositino e faatelevaveina ai le malepelepe ma le inu o gaʻo. Ae o le mamafa tele o le avega e mafai ona mafua ai se paʻu mataʻu i le kulukose o le toto ma taʻitaʻi atu ai i le hypoglycemic coma.

I le faaopoopo atu i ai, o le tele o meaʻai e manaʻomia e ave i le taeao (mo le 'aiga o le taeao ma le aoauli). O lea o le tino o le a sili atu ona faigofie le feagai ma lona vaeluaina. I le avea ai o se meainu, e mafai ona e faʻaaoga totogifuapauina pe a uma taumafataga, lea e faʻaitiitia ai le maualuga o le glycemia.

Pe a faʻatusatusa meaʻai, o oloa e maua ai le suka e faʻaititia ai le suka e aofia ai:

Afai e manatu le endocrinologist e talafeagai le ave o fualaau poo inisalini, ona tatau lea ona mulimulitaʻia nei fautuaga. O nisi taimi e faatonuina ai e se fomaʻi injections o le inisalini ma le maʻisuka faatasi ai ma fualaau oona i le maʻisuka. Leai se mea e te fefe ai i lenei mea. Pe a faʻamautu le maʻi, o le a toe iloilo le fuafuaga o togafitiga. Masalo o se toe foi i le aveina o le suka.

Ole togafitiga ole togafitiga o le maʻisuka ua na o se faʻaopoopoga i faʻasologa ole fomaʻi. O le tuai ona amataina togafitiga mo suga maualuga maualuga, o se tulaga lamatia lea mo le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi - tele o le gaioiga o le tino.

O se matafaioi tāua o le faia lea e ala i le toleniina o le tagata maʻi ile amio sao ma mulimuli i fautuaga, faʻapea ai ma le mataituina o le tulaga o le soifua maloloina. Ina ia pulea lou lava tulaga o le ae manaʻomia se mita o le kulukose toto toto. Afai e te lagona lelei, o le maʻisuka e tatau ona vave faia se suʻega faʻamaonia mo le kulukose toto.

O le lisi autu mo le maʻisuka mo le vaiaso e matua ese lava mai le lisi mo tagata gasegase o le maʻisuka ituaiga 1 (o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka). E atiina ae e se tagata fai meaʻai, manatu i manaoga faapitoa o le tagata maʻi (ituaiga o maʻisuka, tulaga faafomaʻi, ituaiga o vailaau e ave, mamafa o le maʻi, gaioiga faaletino, itupa ma tausaga o le maʻi).

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai ei ai i le fafine le maʻisuka ituaiga 2, o le meaʻai, o le toto maualuga o le cholesterol, high triglycerides, ma faafitauli o fatugao, e tatau ona ia tausisia le tausisia o fualaau taumafa e faatumauina ai le maualuga o le maualuga o le toto. Afai o le maʻisuka o loo i lona pepe, o le a faia se lisi eseʻese mea uma.

O se maʻisuka taumafa na tuufaatasia e se fomaʻi faʻataʻitaʻiga o aʻafiaga o le maualuga o le maua o le maʻisuka, lea e faʻapogai ai faafitauli i le toto toto ma le gaʻo.

O sina vaega tele o le gaʻo tele ma se gasegase o le gasegase i le gasegase le talafeagai e mafai ona mafua ai le tele o faafitauli tau le soifua maloloina, e aofia ai le maualuga o le toto cholesterol, maualuga toto maualuga, faafitauli i le tino puipuia o le tino ma le le atoatoa o le hormonal.

O faʻafitauli o le soifua maloloina o lisi e mafua mai i le olaga faʻaonapo nei ma e le faʻasalalauina faʻatasi ma le fatu faʻatoʻa. I le taimi o aso malolo ma le galue anapogi, o le toatele o tagata e fausia ni ituaiga o meaola taugofie e mafai ai e se tagata ona faasaoina le malosi (faaputuputu gaʻo gaʻo) pe a iai le matelaina o le kalori, ma televave le aoina o le malosi (malosi tele le mamafa) pe a tele meaʻai.

I taimi anamua, o tagata e iai se faʻalauteleina o gaʻo tau tamaoaiga na leiloloa i latou i lo latou naunau e ola ma pasi atu i tupulaga o le lumanaʻi. I aso nei, o aʻafiaga lelei e feagai ma le tele o meaʻai. Na galo ia i latou le fiaaai. O se taunuuga, e matua faigata lava mo se tagata ona tausia le mamafa o le soifua maloloina, e masani lava ona i ai tulaga manaomia mo le atiina ae o le gaʻo o le maʻisuka.

O le gaʻo o le gaʻo e taʻitaʻiina ai i le tino masani i le tino. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le tino o loʻo i ai le tele o molelaʻau puipuia (cytokine). Latou te tali atu i le tele o gaʻo ma faʻafememeaʻi i le faʻamaʻi. O le iʻuga, o le faiga o le taofiofia o faʻamaʻi ua faʻagaoioia, o le tino o le faʻalogo i hormones autu e faʻalauteleina:

  • inisalini, lea e aʻafia ai le suka o le toto,
  • cortisone - o le mamafa o hormone,
  • leptin ma mumne, hormones e pulea ai le fiaai ma le fiaai.

E talitonu tagata e taumafa fualaau taumafa o le anapogi faavaitaimi e fesoasoani e faaitiitia ma taofia ai le mumū i totonu o le tino, faapea foi ma le faavasegaina o le gaioiga o hormones autu.

Latou te fautua mai e sili atu le puipuia o faʻamaʻi pipisi faʻasolosolo ma le vave faʻavaveina o le anapogi, ma pulea ai ma taofia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2.

O le faasologa o aso e fitu-aso mo le maʻisuka mo le vaiaso e vaevaeina i le 2 vaega: o le maualalo o kalori ma taimi talafeagai o meaʻai. O le laʻititi o le kalori vaega o loʻo faʻaalia ai le faʻaaogaina o le lua-aso, le maualalo-kalori, ma le maualalo o meaʻai.

O oloa e tatau ona aofia ai suamalie suamalie, fagu suamalie ma inu telefoni. E tatau ona latou saofagā i le gau o le mamafa ma e le sili atu i le 650 calories fautuaina i le aso (e le tatau ona i ai se lagona o le fiaaai ma le fiaʻai mo meaai).

O le taimi anapogi e mafai ai ona e suia le metabolism o le tagata maʻi i le susunuina o le gaʻo i se faiga e faʻaitiitia ai le aofaʻi o mast cells ma fesoasoani e faʻaitiitia le mumunia ma le faʻamalosia o le inisalini.

O se tulaga lelei, lea e aofia ai se meaai mo le maʻisuka, e aofia ai le 5 aso. Na ia fautuaina le faʻatulagaina o taumafa taumafa ma le taua o le 1,500 cal i le faiga o se taumafataga Metitirani. O le soifuaga masani e faʻavaivaia ai le atinaʻeina o gaioiga o le mu i totonu o le tino ma faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le inisalini.

O meaai e fitu-aso mo le maʻisuka e sili ona aoga, aua o le a mafua ai le gau o le mamafa ma faʻamaonia ai faiga faʻavaomalo ile tino.

O a meaai e faia i aso e fitu?

E le pei o le tele o le maulalo, o le maʻisuka, o le fitu aso o meaai mo le maʻisuka e aofia ai le tele o meaʻai e lelei mo le metabolism. O le lisi o oloa e aofia ai:

  • se fua tele o fua
  • fualaau faisua
  • fatu atoa
  • meaʻai mumu, lea e faʻaitiitia ai le mumu,
  • oloa gaosiga maualalo maualalo,
  • sami ma vaitafe iʻa,
  • pi
  • musika
  • suauu masani lelei soifua maloloina.

E tofu tagata uma ma meaʻai masani. Fautuaina i aso uma le taumafa o le kalori ma le taua o mea taumafa e faalagolago i luga o le itupa, le mamafa ma le maualuga o gaoioiga faaletino lea na te taitaia i lona olaga masani.

I faʻamatalaga lautele, o fafine e manaʻomia le leiloa o le mamafa, aua le faʻamalosi masani, e tatau ona faʻaulu mai le 1200 i le 1600 calories i aso uma. O tamaitai e taaalo i taʻaloga ma tane e le faʻamalositino e tatau ona taumafai e faʻatau i le va o le 1,600 ma le 2,000 feces i aso uma.

O taumafataga taitasi e tatau ona aofia ai ni meaai eseese se 4 e aofia ai ma le 58 vaega o meaʻai gaʻo. O meaai uma lava e tatau ona aofia ai le 59 gaogao o meaʻai gaʻo. O le aofaʻi o mea taumafa i le aso e tatau ona aofia ai le 40 i le 50% o le maʻamaʻa. Ole fua ole fua o le kalori mo tagata mamaʻi e maua ile maʻisuka e 1600 calories i le aso. Ina ia sili atu le saʻo le fuafuaina o le tele o calories e tatau ona faʻauluina e le tagata maʻi i aso uma, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomai nifo poʻo se fomaʻi.

O le taeao e mafai ai e se tagata ona feagai ma popolega faaletino ma le mafaufau lea e tupu i le gasologa o le aso. O le mea lea, e tatau ona aofia ai naʻo meaai maloloina:

I luga o le mumū o le afi i le taeao e mafai ona e kuka ai lau falaoʻo ma le oatmeal. Faaopopo le 1/2 ipu susu po o le soya suamalie ma teuteu le ipu i se ipu o fualaau aina (fualaau faisua): strawberries, plums, apples or pears.

Afai e lava le tele o le taimi i le taeao, e mafai ona e faia oe lava se omeletisi fuamoa mai fuamoa moa e lua pe mama moa ma le 1/2 ipu fufuluina fualaau faisua e pei o pepa ma aniani.

I le taumafataga o le taeao, e mafai ona e faʻaaogaina se tasi o fasi kosi falaoamata atoa, se afa o le fusi poʻo le tagala Farani poʻo le margarine meaai e aunoa ma le suka ma le jam.

O le taeao e aofia ai meaʻai e maualalo le gaʻo, meaʻai i le vaomalo, se moli moli, tangerine poʻo le vine, sina sisi falaoa.

O le faia o se taumafataga o le aoauli ma le 'aiga o le afiafi o se galuega faigata, aemaise lava pe afai oe pisi i le aso atoa. Fuafuaina o se lisi taʻitasi vaiaso e mafai ai ona e kuka muamua.E mafai ona e sauniuni le 'aiga o le afiafi ma le malologa ao le i oʻo i le taimi muamua,' ai meaai e le faʻauuina mo le malologa mo le 'aiga o le afiafi, pe fiafia i meaai o le afiafi mo le malologa.

O taumafataga taitasi i le faasologa o vaiaso e tatau ona aofia ai:

  • punaoa o le popo
  • gaʻo
  • fiber
  • fualaau faisua.

O le meaai e mafai ona aofia ai:

  • spaghetti ma meatballs ma salati i falaoa o le kalone,
  • moa tunu ma pateta,
  • fuālaʻau 'aina, e pei o le broccoli, kāloti, fulufaila poʻo le asparagus,
  • taloina tuna ma pi,
  • pipi ma le broccoli ma le laisa enaena,
  • kebab ma se pepa suamalie, aisa ma isi fualaau faisua.

Mo le 'aiga o le aoauli, e mafai ona e' aina uma salakeke. Latou te faʻatagaina oe e faʻasalalau soʻo se meaʻai.

O gasegase e tatau ona 'ai meaai mama ma maloloina, e aofia ai meaʻai, vitamini ma minerale.

Faigofie le saunia o meaʻai e mafai ona:

  • susu susu
  • nai fasi fualaau aina (faʻi, oranisi poo apu),
  • o le siʻi gaʻo susu po o le yogurt,
  • meaʻai gaʻo maualalo ma saumati tomati.

Afai o lau vaisu o lau suauʻu e le mafai ona tulaʻi mai i aso uma, e mafai ona e togafitia oe lava i le 1/2 ipu suka, sukalati sukalati poo le apu apu.

A filifilia le meaai sili ona lelei mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e manatuaina sini na tuliloaina. Ina ia faʻaleleia lelei le soifua maloloina ma tausia le soifua maloloina, e tatau (autu autu):

  • paʻu o le mamafa, puʻu ma le faʻaitiitia o le siva
  • faʻaitiitia le inisalini ma le kulukose o le toto
  • le faʻamautuina o fusi o le lipid ma le toto

E le gata i lea, o le meaai e tatau ona lelei, physiological, e aofia ai le tele o meaʻai, e pei o meaʻai (proteins, gaʻo ma gaʻo gaʻo talafeagai), ma micronutrients (vitamini ma minerale). O mea taumafa e tatau ona i ai e mafai ai e se tagata ona pipii i ai i lona olaga atoa.

Afai o le taumafataga e faʻamalosi ma mafua ai le faʻavauvau, ona faigata ai lea ona mulimuli ma o le a toe foʻi atu le tagata maʻi i le mea tuai o meaʻai, o lona uiga o le taumafaiga o le a faʻaumatia. E le gata i lea, o le ai ai le le fiafia ma le leai o se faʻatuatua ia te oe lava ma i lou manuia.

I togafitiga faʻapitoa, o loʻo taʻua ai le taumafataga Numera 9, ae e le atoatoa le tulaga o loʻo taʻua i luga ma e le talafeagai mo le maʻisuka. E le gata i lea, ina ia faʻaitiitia le mamafa, ou te fautuaina le taumafa Numera 8, o loʻo faʻaalia i le maualalo o le kalori ma le maualalo o le gaʻo. E ui lava i nai tausaga talu ai na faʻamaonia ai o meaʻai laiti-caloni e le galue, ma o le faʻaitiitia o le gaʻo i le taumafataga e taʻitaʻia ai le faateleina o le gaosiga o le carbohydrate, lea e faʻateleina ai le maualuga o le suka ma le insulin i le tino. E le gata i lea, o le le atoatoa o le faaaogaina o gaʻo maloloina e mafua ai le le lava o mea taua (vailaʻau gaʻo gaʻo, vaega o minerale, omega 3 FA, phospholipids, lecithin ma isi).

O le a le ituaiga o meaai e tatau ona mulimulitaʻi i le maʻisuka ituaiga 2? I loʻu gaioiga masani, o se taumafa e maualalo i le gaʻo, e masani lava i le popo ma maualuga i gaʻo masani e manatu o se meaʻai lelei ma lelei.

O lenei ituaiga o meaʻai e faʻamautu ai galuega uma ma e fesoasoani i le ausia o nei sini i le 90% o mataupu. E mafai e se tasi ona vaʻai i le iʻuga i le masina muamua o togafitiga, e manaʻomia e se isi sina taimi itiiti. I nisi taimi e le masani ai, o lenei faiga paleni e le maua ai se taunuuga lelei, ma e masani ona fesootai ma maʻi le mautonu (e pei o le hypothyroidism), o le inu o vailaau e faalavelave i le ausiaina o sini, le usitaia o fautuaga a le tagata maʻi, leptin resistance, genetic syndromes of the lipid metabolism disorders and others seasea mafuaaga.

I lenei vaega, ou te fia faʻamatalaina auiliiliga o meaʻai mo le maʻisuka, e pei o gaʻo, pulu, gaʻo, ma mea taumafa.

E fautuaina e faʻaaoga se fuainumera tele o fualaʻau ma laau e ola i luga aʻe o le eleele: ituaiga uma o kapisi, kukama, tamato, pepa, zucini, squash, paukini, eggelu, asparagus, pulu lanumeamata, pulu lanumeamata fou po o le aisa, letusi ma greens ma isi ...

O fua na mafai: avocate, lemoni, 1-2 apples i le vaitau. E faʻatagaina togavao na o vaitau ma i ni mea laiti pe faʻamaʻa.

Mai fua o susu susu ua faʻatagaina: kirimoli suamalie, cheese cheese, cheeses

Nati ma fatu i fua faatapulaa.

Mo meaai e sili ona lelei, e tatau ona e vaʻavaʻai i mea suamalie suamalie, faʻamalosi oona ma nisi mea gaosi susu. E aofia ai:

  1. meaʻai uma
  2. oloa gaosi falaoa
  3. mea suamalie uma e aofia ai le meli
  4. pasta uma
  5. uma pi
  6. uma fualaau faisua
  7. fua uma vagana ai lisi o loʻo i luga
  8. susu, o mea uma susu o susu susu

O nei tapulaa e manaʻomia mo vave amata ma pe a maeʻa sini o le a mafai ona faʻalauteleina le taumafataga, ae naʻo le tau o fualaau aina ma fualaʻau. O isi oloa o le a faʻasaina, sei vagana ai o nisi taimi e mafai ona e gafatia.

Ma o le faʻamoemoeina o le fesili o aoga o cereals, falaoa ma le meli, o le a ou tali atu oa latou faamanuiaga e matua televave. I le auala, e mafai ona e faitauina le tusiga "Meli mo le maʻisuka: talatuu ma le moni".

O le protein o le faavae lea o le ola, o lo tatou tino atoa e faia i le fugatini ma mo le tino e tumau le talavou ma ola maloloina, e tatau ona i ai le protein i lou olaga. E le gata i lea, e tatau ona faʻamautinoa ua lava lona aofaiga ma e fetaui ma le masani o tausaga.

O se tagata e le auai i nisi gaoioiga faʻavaomalo i le falemaʻi poʻo le fale e manaomia ai le itiiti ifo o le 1-1.5 g o le porotini i le kilokalama o le mamafa o le tino. Ou te fai atu nei o le mamafa o le porotini, ae le o le mamafa o se fasi aano o manu, talu ai o le 100 g o aano o manu e na o le 15-20 g o le porotini e aofia ai.

O a meaai e maua ai le maualuga o le protein?

  • soʻo se aano o manu (vela, tamai mamoe, moa, pato, kusi, ma isi)
  • iʻa
  • seafood (moa, squid, crab, ma isi)
  • kusi falaoa
  • soo se fuamoa
  • faʻasalaga

E mafai ona e faʻaaoga soʻo se oloa mo lau taumafa. Ina ia fuafua le tele o le protein o loʻo e 'ai, e tatau ona e siiina le laiga BJU mai le Initaneti, o loʻo maua ai le protein i totonu o oloa taʻitasi.

Ou te le fautuaina se meaʻai o le meaʻai e sili atu nai lo mea masani, talu ai o le mea sili atu e mafai foi ona taʻitaʻia ai faʻamaoniga e le manaʻomia e fesootaʻi ma le galuega a le inumaga ma fatuga.

Mo le sili atu ma le 50 tausaga, ua fefefe tagata i soʻo se gaʻo, ua fai mai fomaʻi mea taumafa maualalo e faʻafefe ai meaʻai, atherosclerosis ma le maualuga o le cholesterol. O gaʻo sili ona taua na aveesea mai oloa, ma o lo latou nofoaga sa nofoia e gaʻo kulū ma gaʻo vailaʻau faʻamaina, lea e sili atu ona lamatia mo le soifua maloloina o tagata. Ma i le taimi lea, o le numera o maʻi faʻapitoa i le cardiovascular e le gata ina faʻaitiitia, ae na faʻapupulaina foi le tele.

O lenei mea moni na avea ma se fou fou i le suʻesuʻega o le matafaioi o gaʻo i totonu o le tino o le tagata. Ma o le mea na tupu ai, o saienitisi ua matua sese lava sese i lenei taimi, ma e tusa ai ma nisi o lipoti, o le taunuuga o suʻesuʻega talu ai ua matua taufaasese. Mo le faʻamoemoe oa latou faanaunauga, o mea moni na faʻamalosi ma o le sailiga o suʻesuʻega na maua ai ni fautuaga fou mo faila, tagata gaosiga mea taumafa, oe na tausisia le silia ma le 50 tausaga. E mafai ona e faitau i luga o le Initaneti e uiga ia Alan Keyes ma pe o le a le saofaga na ia faia i le gasegase tuufaatasi.

O lea, ia tatou aʻoaʻo e aua nei fefefe i gaʻo, ae i le taimi lava e tasi e faʻamaonia lelei ai gaʻo maloloina mai mea leaga. O le mea lea, o gaʻo afaina e aofia ai: trans fats, o lona uiga o fuālaʻu fuālaʻau, faʻapea foʻi ma suauu e aofia ai le Omega 6 FA (sunflower, rapeseed, sana), ma le suauu na faʻavaivai i le faʻavaveina o le gaʻo (gaʻo loloto).

O a suauu ma gaʻo e mafai?

  • soʻo se meaola ma iʻa, e aofia ai pailani
  • olive suauu
  • fuālaʻau 'eseʻese (avoka, almond, macadamia, walnut, ma isi)
  • suauʻu faʻafefiloi (faʻaeteete! siaki le siakiina, faʻavave vave)
  • popo niu

O tusi matutua atu e fautuaina ai taimi masani i tamaʻi volumes. Ae afai e te alu i laʻu meaʻai ua fuafuaina, ona e ai lea i le 5-6 taimi i le aso e le manaʻomia. E le gata i lena, afai e masani ona e 'ai, e faigofie ona e' ai i calorie, aua o meaʻai fou o le ai ai le gaʻo sili atu, o lona lua o le kalori o mea o gaʻo ma pulu.

Ou te fautuaina le taumafa pe a aliali mai le fiaai, ma i luga o lenei meaʻai meaʻai e vave ona tumu ma tumu ai le saturation umi. O le mea lea, o se tagata e le manao e maua se meaʻai.

Pe a sui i se taumafataga fou, e tatau ona e inuina le tele o le vai, talu ai ona o le faaitiitia o le gaosiga o le carbohydrate, o le suavai o le a amata ona aveese ma faigofie, e manaomia le vai mama e faatumu ai.

I le taimi muamua, e te le manaʻomia le faitauina o calories ma le tele o meaʻai e gaʻo ma gaʻo ona o le faʻaitiitia o le gaosiga o le carbohydrate vave e maua ai le taunuuga i le tulaga o le paʻu o le mamafa, faʻaitiitia le maualuga ma le faʻasaʻoina o le glycemia. I le taimi muamua e te 'ai e pei ona e manaʻomia e lava ai. Mulimuli ane, pe a faʻaitiitia le paʻu o le mamafa o le tino, o le a manaʻomia se faʻaitiitiga o mea o loʻo i ai i le kalori i aso taʻitasi, ma o le a manaʻomia ai se iloiloga saʻo o mea e 'aina.

Naʻo gaʻo gaʻo e mafai ona faitaulia i lenei ituaiga o meaʻai. Ma e tatau ona e iloa auala e faia ai loa.

A oʻo mai le maʻisuka i le falemaʻi, o le laulau masani Nu.9 o loʻo faʻatulagaina. O lenei auala e faʻaleagaina uma ai le faʻamoemoe o le toe faʻaleleia, ma mulimuli ane, o le maʻisuka ituaiga 2 i le laasaga muamua e matua tali lelei lava i le faʻavasegaina o le maʻisuka ma se auala muamua.

Afai e te sui lau laʻauʻai ma le ituaiga olaga i le taimi, ona toe foʻi lea o le maʻi, ae tatau ona e tausisia lenei taumafa i lou olaga atoa. E le faigata tele lenei mea, aua o le meaai o le a faʻamaoni ma lelei.

I loʻu tulaga faafomai, na ou talitonu pe vave vave ona mafai ona faasaʻoina le soifua maloloina o le tagata maʻi e ala i le fesuiai naʻo ituaiga o meaʻai.

Talu ai o le malosi o le fefe i gaʻo i mafaufau o tagata e matua maualuga lava, o le teteʻe muamua o le a "E mafai ona 'ai le tele o gaʻo pe a faʻatupulaia le cholesterol ma o iai faailoga o le atherosclerosis?". O laʻu tali e le mautonu - "Ioe, e mafai!".

I lenei tusiga, o le a ou le faamatalaina le moni atoa e uiga i le cholesterol ma le atherosclerosis, aua o se autu sili ona taua ma tosoina le silia ma le tasi le tusiga. E mafai ona ou faapea atu o le atherosclerosis e le tulai mai i le toto maualuga o le cholesterol, e matua itiiti lava mai le faateleina o le taumafa o meaai ma le maualuga o le cholesterol.

O le faagasologa o le fausiaina o le cholesterol o le mea faigata e matua faigata lava ma amata muamua lava i le faaleagaina o le puipui i totonu o le vaa i nisi o mea, ia sili atu ona fesoʻotaʻi saʻo ai le gaʻo. Ma o le cholesterol e auina atu e le tino i le leona e toe faʻaleleia ai le saʻo o le puipui lapoa, i le mea e amata ona teu ai ma fai ai se papa. O lenei faagasologa o le physiological e tusa lava pe o le a le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto. O loʻo faʻamatalaina ai le mea moni e faapea o le atherosclerosis e oʻo lava i tagata vevela e le 'aina meaʻai manu e maua i le cholesterol.

E le gata i lea, o le faateleina o le faailoga o le "aofaiga atoa o le cholesterol" i le suʻesuʻeina o le toto e le o lona uiga o se mea. E manaʻomia le suʻega o alaleo lipid e iloilo ai le metabolism lipid.

E tusa ai ma le au atamamai i Western, o le maualuga o le cholesterol e matua le amanaia. O le mea moni, o le faʻavaivaia o le cholesterol ma fuainumera e le faʻapogai ai le faʻaitiitia o le tino mai le maʻi o le cardiovascular, ae faʻapupulaina ai le faʻalavelave o le maʻi o le Alzheimer, o le atuatuvale, maʻi o le maʻisuka ma isi faʻamaʻi tutusa e ono lamatia ai le soifua maloloina o le tagata maʻi.

E manaʻomia e le tino le cholesterol, o se puipui o le puipui o le cell, o se falemaʻi mo le mumū o le puipui i totonu o toto toto, o lea e tatau ai ona e faʻaaogaina le mafuaaga o le leona - o le tele o meaʻai gaʻo i meaʻai, lea e mafua ai le faʻaogaina o aʻafiaga, solia ai le amio saʻo.

Mo le taliina o lenei fesili, e tatau ona e malamalama pe o le a tonu lava le mafuaʻaga o le gase o le ate.O le toʻatele o tagata e manatu o le gaʻo o le ate e mafua mai i le 'ai o meaʻai gaʻo. Ae peitai, o le mea sese lenei. O le gaʻo i totonu o le ate e mafua mai i le fructose, lea e maua mai i le tele o meaʻai mai meaai. Meaʻai ole gaʻo e le auai i lenei faiga.

Afai e te manatu e te le 'aina le fuasela, ona e matua sese lava. Suauu masani (sucrose), lea e faʻaopopoina e le gata i ipu suamalie, ae faʻapea foi i falaoa, sola ma isi meaai e le faʻasalalauina, e aofia uma ai le kulukose ma le fructose i tutusa tutusa. E le gata i lea, o fualaau aina uma e sili atu le fua o le fructose i la latou tuufaatasiga. E oo lava i le meli na faatagaina i luga o se aganuu masani e aofia ai le sucrose (glucose + fructose).

O le mea lea, o le meaai ou te fautuaina e sili ona faʻafeiloaia ma e afaina ai le ate o le ate. Ae ui i lea, o le faagasologa o le faʻasaʻoina o le ate e tuai ma e ono umi se taimi (mai le 6 masina pe sili atu). Mo nisi auiliiliga e uiga i lenei ituaiga o meaai paleni ma le aafiaga i le ate, na ou tautala ai i se tusiga "Meaʻai laiti ma le ate".

O le maʻisuka lilo o loʻo taʻua o se faʻafitauli o le faʻavaivaia o le kulukose, lea e faʻaaoga i togafitiga faʻapitoa e fai ma togafitiga. Afai e te masalomia le maʻisuka ma o sea solia o le metabolism o le carbohydrate, ou te fautuaina le tutusa lava o meaai na ou tusia e uiga i luga. O lenei mea, e mafai ona fai mai, o le taimi sili lea ona faʻafetai e amata ai togafitiga ina ia taofia ai le atinaʻeina o le maʻisuka.

Afai e tosoina e le tagata ia lava i lenei taimi, e mafai ona ou mautinoa o le maʻisuka ituaiga 2 e le mafai ona atiaʻe. E te le tuʻuina atu i le maʻisuka soʻo se avanoa.

E faigata tele ona fatuina se meaai e faamalieina ai tagata uma i luga o le fogaeleele. O le mea lea, ou te fiafia i faʻataʻitaʻiga faʻamaonia lea e mafai ai ona e fatuina lau lava lisi, ma sui mea ua fuafuaina e tutusa ma.

I lenei tusiga o le a ou le valiina le faasologa o vaiaso, ona o le tele o faamatalaga ua maeʻa. Taumafa mo aso e 3 o le vaiaso, e mafai ona e ala i le kilikiina o le sootaga i le tusiga "Meaʻai i le ituaiga lona lua o le maʻisuka. Filifili mo aso e 3! " I le faʻaaogaina o se lisi o na o le tolu aso, e mafai ona e suia le faasologa ma le tuufaatasiga o ipu, ma maua ai se meaai mo le aso e totoe 4 aso.

O lena mea uma mo au. I le asō, ua faʻasalalau atu oe i le tulafono fou mo le maʻisuka ituaiga 2. Kiliki i luga o faʻamaumauga faʻaagafesootai i lalo ina ia mafai ai ona ou malamalama pe a e fiafia i le tusiga. Vaʻaia vave oe!

Faatasi ai ma le mafanafana ma le tausiga, endocrinologist Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Talofa au faitau faitau! E faʻafia ona e siakiina lou suka toto? E te pulea lenei faailoga taua? O le mea e leaga ai, o le maʻisuka ua faʻapupulaina e pei o se faʻafitauli le mautonu. O le mea lea, e taua le aua nei misia le taimi o le amataina o lenei maʻi matuia. O le a le mea e tatau ona fai mo le maʻisuka i le taimi muamua? O lenei fesili e popole ai tagata uma na amata ona faʻaalia i luga le maualuga o tulaga faatauaina.

Ou te fautua atu e te fia iloa po o a meaai e mafai ona e 'ai ma le maʻisuka ituaiga 2 (o le laulau o le a faʻaalia oe) ma le auala e faia ai se lisi mo le vaiaso. Ma i le faaiuga o le tusiga e mafai ona e mauaina ni fuaitau lelei mo ipu malolo mo le laulau o le maʻisuka.

Talitonu o le upu "meaʻai" e taufaamatau ma e fesoʻotaʻi ma se taumafa paleni, e le maua ai le fiafiaga gastronomic ma meaʻai fiafia. Ae, muamua, mo le soifua maloloina, o le a le afaina le faapalepale laitiiti. Ma, lona lua, soo se taumafataga e mafai ona faʻamalamalamaina i fuamalie manaia, e tatau ona e aofia ai mafaufauga o lau kuka.

A oʻo i le taimi e leʻi oʻo atu ai le maʻi i le pito i luga ma e leʻi alu i le 1 o le insulin-dependent, e tatau ona filifili ni ipu saʻo mo aso uma. O lenei mea o le a fesoasoani i le pulea o le glucose concentration, ma, o le mea lea, faʻaleleia lou lelei. Ioe, aua nei galo e uiga i taugofie togafitiga togafitiga i le fale, latou te o mai e laveai.

Ae e te leʻi alu saʻo i le meaai ma mafaufau i mea e mafai ona e 'ai ma le maʻisuka ituaiga 2, ia e masani i tulafono faʻavae.O la latou tausiga e sili atu le aoga o togafitiga ma e le mafai ai ona muamua le alualu i luma o le maʻi.

Mo i latou ua maua i le maʻisuka ituaiga 2, o fomaʻi ma tagata fai meaʻai e masani ona fautuaina le laulau e iva. I le auala, o faʻamatalaga mo taumafa Numera 9 e le gata o lenei faʻamaʻi, ae o faʻamaʻi, rūmatism, bronchial asthma, polyarthritis, etc.

Mo le maʻisuka, o meaʻai laiti-carb ma le protein e talafeagai foi. Ma e ui lava ina siitia i latou e pei o le lafoaia mo le gau o le mamafa, i le avea ai ma se meaai, e talafeagai mo i latou o loʻo i ai le suka maualuga.

O le lisi mo le vaiaso e mafai ona atiaʻe taʻitoʻatasi, ma iloa le tele o vaega taua - o le a le mea e 'aina ma le mea e le mafai ona i ai, o le a le aofaʻi o le kalori o meaʻai, pe o le a le mea e sili ona lelei i meaai, ma isi. Afai e te le manaʻo e fai le galuega a se tagata tausi meaʻai, ona mafai lea ona e maua se faʻataʻitaʻiga na faia i se lisi i se taimi mulimuli ane i le tusiga. I le taimi nei, o itu lautele:

Calories i aso taitasi: e tusa ma le 2000-2300 kcal.

Le fua faatatau o mea: paletini: gaʻo: carbohydrates = 5: 4: 6. O lona uiga o le 100 g o le porotini (o le 60% o le manu), 80 g gaʻo (o le 30% o le fualaau faisua) ma le 300 g o gaʻo.

Aofaʻi masima: 12 g

Kuka: e aunoa ma ni eseesega faapitoa, o lona uiga, e pei ona masani ai.

Laulau

Mo taumafataga taitasi, e tele ni filifiliga e ofoina atu. E mafai ona e filifili se tasi o le mea na fuafuaina. Ona faʻaopoopo lea o le lisi i au mea e te fiafia i ai ma avanoa i totonu o le vaiaso.

Breakfast

protein omelet - 80 g

fiable cereal mai otaota ua faatagaina - 130 g

kati falaoa ma fualaau aina - 80-100 g

lanu meamata - 100 g

Lua le taeao

Salamata Fua - 100 g

Vaomalo natura - 100-120 g

Fualaau faasaina ma fualaau faisua - 100 - 120 g

Taʻaloga

Sapalai fuamoa fuamoa ma le suauu manogi - 110 g

Lauma o le fualaʻau (supa mushroom, borsch e maualalo le gaʻo, kuka kuka i luga o le gaʻo susu) - 160-180 g

Laʻau falala ('aʻano tunu pe tao tao, meatballs, pusa kili) - 100-120 g

Fualaau aina suamalie (falala suamalie mai meaʻai gaosia) - 130 g

Toa tea

Mea manogi - 100-120 g

Fuamoa o fualaʻau - 100 g

Green apples - 50 - 60 g

Taumafa

Laʻau tipi (meatballs, aʻano tunu po o iʻa) - 120 g

Faʻasalaina fualaau faisua - 130 g

Ae leʻi alu i le moega

Milu - 150-200 g

E sui suiga o menus i vaiaso uma ina ia le manava ai meaai, ma e maua e le tino le tele o meaʻai ma meaola faʻapitoa. E fesoasoani lea i togafitiga ma faʻaleleia ai lagona (lea, e tatau ona e ioe, e taua mo soʻo se maʻi).

Ou te fautuaina faitau: O le a le mea e aoga mo gasegi o le suka

E ono le mafai e soo se tasi ona manao i le laulau feʻai o loo i ai meaʻai o le gala i aso uma ma se salati kapisi i le suauu sulu. A uma mea uma, e te manaʻo e faʻamalolo oe lava ia, e tusa lava pe ua i ai le maʻisuka i le taimi muamua ma faʻaauau ona atiaʻe. Na ou mauaina ni fualaau lelei se lua mo na tulaga. Afai e te fiafia i ai, ona e tusi lea.

Chick (fillet) - 300 g

Yogurt - 3-4 tbsp. sipuni

Salamata o le Spinach - 100 g

  1. Salu le susu o le moa i totonu o sina tamaʻi vai pe tao i totonu o le ogaumu. Aʻau manu i ni vaega laiti.
  2. Kukama ma le avoka matua (taumafai filifili taumatau) tipi i fasi pepa.
  3. O le apu o loʻo pipiʻi i luga o se fatu laʻau.
  4. O le greens e le mafaʻaogaina.
  5. Somi le sua mai le lemon.
  6. Faʻafefiloi mea uma.

Strawberry - 0.5 kg

Lemon wai - 1 tbsp. se sipuni

  1. Mai le stevia, e tatau ona e saunia se teuteuga. Ina ia faia lenei mea, e sasaa le stevia i le vai (0.5 l) ma faʻapala mo le tusa o le itula. Faʻamama le susu, toe faʻatumu le stevia i le vai (0.25 ml) ma faʻavela mo le isi afa itula. Ona tuufaatasia uma lea o mea teuteu. Liligi le suavai i ni foliga ma sefe. Tasi se mea e sili ona suamalie e tutusa ma le tasi teaspoon o le suka.
  2. O pusa tioisa o le stevia broth (8-10 pcs) ua nutimomoia ma se samala, ina ua uma ona afifi a latou ie solo.
  3. I totonu o se mea e faʻafefiloi ai fualaʻau, aisa ma aisa le suamalie.
  4. Lafoaʻi le meaʻai i le ipu. E mafai ona e 'ai i lenei fomu, ae mafai ona e tuʻu i totonu o le pusaaisa ma faʻamalo (ae o taimi e te manaʻomia e faʻafefiloi ai le masini, ina ia le maua ai se aisa).
  5. Faʻataʻitaʻi ma taumafai e fai togafiti ma isi fua ma fua.

A faʻaaogaina se oloa "faʻapitoa," aua neʻi galo le fuaina o le suka i le 1-1.5 itula pe a uma ona 'ai. Afai o le faailoga e le sili atu i le 7.8 mmol, ona mafai lea ona aofia le oloa (ipu) i le lisi meaai.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e taua tele le puleaina o meaai.Afai e te tausisi i tulafono o meaʻai ma togafitiga lelei, ona oʻo lea i le taimi muamua o le faʻamaʻi o loʻo i ai se avanoa lelei e sili atu ai le faigofie o lou olaga ma, i le mea aupito itiiti, taofi le maʻi. O le mea lea, 'aua le faʻagaloina le lisi saʻo.

Ae aua nei galo e uiga i vailaau taua ma fofo masani. Ua faʻamautuina e pei o le mulimuli se vaiinuFobrinol mo le maʻisuka. E aofia ai inulin, vitamini ma mea taua o le amino. E matua faigofie lava ona faʻaaogaina - o le paʻu ua solo i le vai ma ua faʻaaoga e avea o se vai masani. Aisea ua ou talanoa faapitoa ai e uiga i lenei meafaigaluega? Na tusia e le tina o lana tama ia te ia lava - o le saogalemu ma le lelei o le inu i le maʻisuka na tofotofoina i le faatinoga, na o uunaiga lelei na totoe.

O se meaai e maua i le maualuga maualuga o le toto e le o se mea ola ma o lana lisi mo aso uma, e ui lava e le aofia ai meaʻai suamalie e pei o keke keke caramel ma le puaa vevela vevela ma le saula vela, e matua taliaina.

Soifua maloloina lelei ia oe! Nadezhda Goryunova

O le maʻi suka O se faʻamaʻi e tupu pe a le lava le gaosiga inisalini pancreas. O le mafuaaga autu mo le taumafaina ma le taumafaina o le tele o gaʻo ma gaʻo. O le mea lea e mafua ai le pancreas, lea e maua ai se "faʻamalosi o le carbohydrate", "galue i le tapulaa". A maualuga le maualuga o le suka pe a uma ona 'ai, ona faʻateleina lea o le faʻasaina o le insulin O le faʻamaʻi e faʻavae i luga o faʻafitauli o le gaosiga o le gaʻo; o le gasegase o le glucose e gaosia e le tissues ma lona faʻatupulaia o mea na fausia mai gaʻo ma glycogen.

O le taatele o le ituaiga 2 maʻisuka, faʻateleina le tele o taimi i tagata matutua e sili atu ma le 40 tausaga ma matutua. O le numera o tagata gasegase e matua faateleina pe a mavae le 65 tausaga. O le mea lea, o le aʻafiaga o le maʻi e 8% i le 60 tausaga ma oʻo ile 23% i le 80. I tagata matutua, faʻaitiitia galuega faʻaletino, o le faʻaitiitia o le maso maso lea e faʻaaogaina le kulukose, ma le gasegase o le tino e faʻateleina ai le faʻamalosia o le inisalini. I le matua, o le kulutose o le glucose ua fuafuaina e le lagona o le gaʻo i le inisalinifaʻapea foʻi ma le faʻamalositino o lenei hormone. O le faʻamalosia o insulin e sili atu ona faʻailoaina i luga o le mamafa, ma faʻaitiitia le pule faʻanofo e pule i tagata matitiva, lea e mafai ai ona ese le auala e togafitiga ai. O se vaega o le faʻamaʻi i lenei vaitau o se auala faʻapitoa, seia oʻo mai faʻafitauli.

O lenei ituaiga o maʻisuka e sili atu ona taatele i fafine ma o le a ono tupu mai lona tupu i le matua. O le aotelega o le faʻamaʻi o fafine i le 56-64 e 60-70% le maualuga nai lo alii. Ma o lenei mafuaʻaga ona o le faʻaleagaina o lemoni - o le amataga o le moaopao ma le le lava o le estrogen o loʻo faʻagaoioiina ai se faʻavevesi o gaioiga ma faʻafitauli o le gataifale, lea eo mai faatasi ma le mamafa, maualalo o le glucose toleni, ma le tupu mai o le dyslipidemia.

O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e mafai ona faʻatusalia e le polokalame: mamafa tele - faʻateleina le faʻamalosia o le inisalini - maualuga le maualuga o le suka - faʻatupulaia le gaosiga o le inisalini - faʻateleina le malosi o le insulin. E fesuisuiai se liʻo mataʻutia, ma o se tagata e le iloa lenei mea, e faʻaaogaina ai gaʻo meaʻai, faʻaititia ai lana gaioiga faaletino ma gaʻo i tausaga taʻitasi. O suauu Beta e galue mo le ofuina, ma o le tino e taofi le tali atu i le faailo e auina mai e le inisalini.

O faʻamaʻi o le maʻisuka e sili ona masani: o le gutu malolo, o le fia inu, urination, levavave vave, vaivai, le mafaamatalaina le mamafa o le mamafa. O le uiga sili ona taua o le faʻamaʻi o le hyperglycemia - toto maualuga maualuga. O le isi uiga taua o se lagona o le matelaina i le maʻisuka (polyphagy) ma o lenei mea mafua mai i le glucose o le mateina o sela. E oʻo lava i le lelei o le 'aiga o le taeao, o le maʻi i le itula e i ai se lagona fiaai.

O le faateleina o le fiaʻai ua faamatalaina i le mea moni e faapea o le kulukose, lea e avea o se "suauu" mo masini, e le oo i ai. E gafa ma le tuʻuina atu o le kulukose i sela inisalini, o tagata gasegase e le lava po o le fusipepa e le aʻafia i ai. O se taunuuga, o le kulukose e le ulu atu i sela, ae ulu atu i le toto ma faʻaputu. O le leai o se meaai e maua ai le sosolo e maua ai se faailo i le faiʻai, faʻaosofia le hypothalamus, ma amata ai ona lagona e le tagata le fiaai. Faatasi ai ma le tele o osofaiga a le polyphagy, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le suka suka, lea e iloa i le tele o le maualuga o le kulukose i le aso (0, 6 - 3, 4 g / l). E matautia le atiaʻe ketoacidosis ma maʻi faʻamaʻi.

At maʻisuka insipidusu, e fesootaʻi ma le le mautonu i le fatugalemu o le tino, o mea tutusa e iloa ai (faateleina o le fiainu, o le faateleina o le tele o le urine e alu i le 6 lita, paʻu vevela, gau le mamafa), ae o le mea autu e toesea - o le faateleina o le suka.

O tagata tusitala mai fafo e naunau e talitonu o le taumafa o tagata gasegase e maua ai togafitiga faafesuiai e le tatau ona faʻatapulaʻaina ai vailaau faʻamalosi faigofie. Ae ui i lea, o vailaau faʻaleleia e tumau ai le auala muamua i togafitiga o lenei faʻamaʻi. O meaʻai talafeagai i le maʻisuka o se mea taua i le uluaʻi laasaga o le maʻi, o le autu o le maʻisuka ma le faʻaaogaina o fualaau oona o le hypoglycemic ma e tatau ai mo le maʻisuka e mafua ai le maʻisuka.

O a meaai e tatau ona matauina e tagata gasegase? Ua tofia i latou Numera numera 9 poʻo ona ituaiga. O lenei taumafataga o meaai e faʻamaonia ai le gaosiga o le gaʻo (e mafai ai e oe ona faʻaitiitia le toto toto ma faʻamautuina i se tulaga e latalata i mea masani, ma puipuia ai le gasegase gasegase i luga o lenei laulau e faʻavae i luga o le faʻasaina ma le faʻaaogaina o vailaau masoā faigofie ma le aofia ai o masini gaʻo mafiafia e oo atu i le 300 g i le aso.

O le aofaʻi o le porotini o loʻo i totonu o le faʻatulagaga faʻapitoa. O le aofaʻi o carbohydrates e faʻafetaui e le fomaʻi e faʻatatau i le maualuga o le maualuga o le suka, o le mamafa o le maʻi ma faʻamaʻi tutusa.

O le maʻisuka ituaiga 2 e atiae pe a mavae le 40 tausaga ma masani ona fesoʻotai ma le mamafa. O se tasi o tulaga e sili ona taua mo togafitiga lelei o le siakiina e le tagata lava ia, lea e fesoasoani e faatumauina le maualuga o le toto suka. O se auala faʻalagolago e puipuia ai le maʻisuka faafitauli. Togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 e amata i le togafitiga o meaʻai, lea e pulea ai le faʻamaopoopoina o le mamafa ma le pulea o le suka.

O le a le mea e tatau ona fai mo le maʻisuka ituaiga 2? E masani lava, i le mamafa masani, o le autu Laulau numera 9 e iai le calorie e oʻo atu i le 2500 kcal ma le aofaʻi o meaʻai gaʻo 275-300 g, lea e tufatufaina e le fomaʻi i le va o falaoa, meaʻai ma fualaʻau.

Ua tuʻuina atu i ai mea e sili ona lelei ile fuainumera o fualaau oona, o se maualuga o meaʻai o le fila ma, sili atu, e leʻi faʻaaogaina le kuka poʻo ua faʻaitiitia le gaosiga. O le laulau autu e faʻaalia mo le faʻaauau ona faʻaaogaina i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o le agamalu ma le agavaʻa i tagata gasegase e mamafa le mamafa.

O mea taumafa i le i ai o le lapisi o se mea e sili ona taua, talu ai o le gau o le mamafa o loʻo i ai se aafiaga lelei i le gasegase o le faamaʻi. I le ogatotonu, o ituaiga o loʻo faʻataʻitaʻiina - faʻaitiitia meaʻai (faatasi ai ma le maualalo o kalori o loʻo aofia ai le 225 g, 150 g poo le 100 g o le suka gaʻo i le aso.

Muamua lava, o le taumafataga e 9 mo le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaaogaina ai le faʻaaogaina o gaʻo kulupu faigofie, e vave ma faigofie ona gauai (pe a maeʻa le 15 minute), faʻateleina le faateleina o le suka ma e le faatupuina ai se lagona o le nofo malie:

  • suka
  • meli
  • jam, jam, jam,
  • Fale faʻafiafia
  • sipuni
  • aisa kulimi
  • falaoa paʻepaʻe
  • suamalie fualaʻau ma fua, fualaau mama,
  • pasta.

O le tapulaʻa o le faʻaaoga e fuafuaina:

  • pateta e pei o se oloa malosi,
  • beets, lea ei ai se faasinomaga maualuga,
  • falaoa, cereals, sana, pasta ma soya oloa.

Mo le gau o le mamafa, o le kalori o le meaʻai e faaitiitia i le 1700 kcal ona o le tapulaa o gaʻo i le 120 g i le aso, faatasi ai ma le masani o le protein (110 g) ma le gaʻo (70 g). E fautuaina ia faia aso anapogi. I le faaopoopo atu i fautuaga o loʻo i luga, e le aofia ai meaai maualuga-calorie:

  • suauu (kulimi ma fualaau faisua), kulimi mumu, margarine, mayonnaise, salalau,
  • palu, sausa, sausage, sausage, ulaula meaʻai, gaʻo gaʻo ma iʻa, moa ma le paʻu, kuka i le suauu,
  • fulufulu gaʻo, kusi cheese, kulimi,
  • nati, fatu, falala, mayonnaise, ava malosi.

O le faʻaaogaina o fualaʻau i le itu o itu o loʻo faʻalauteleina:

  • eggplant
  • kukama
  • failaʻau
  • lanu lanu,
  • lanu mumu (maualuga i vitamini),
  • fulip, radish,
  • uka, squash ma squash, lea e afaina ai le metabolism gaʻo.

E tatau ona fesuisuiai le meaai, ae ia iai ni calories itiiti ifo. E mafai ona fai pe'āfai e sili atu le tele o kalori (mo se faʻataʻitaʻiga, sooga ma sausages) o loʻo suia i se aofaiga tutusa o aano o meaʻai vela, ma le suauu i le sanisiisi ma le kukama po o tomato. O le mea lea, o le lagona o le fiaaai ua tineia, ma ua e faʻaitiitia ai calories.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka e le o iai le maʻisuka, e manaʻomia ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai e aofia ai "gaʻo natia" (sausage, sausage, nati, fatu, sausa, cheeses). Faatasi ai ma nei oloa, matou te maua ma le poto se fuainumera tele o kalori. Talu ai o gaʻo e maualuga tele i calorie, e oʻo lava i le sipuni tele o le suauu fuālaʻu faaopoopo i se salati o le a faʻaitiitia ai le mamafa o taumafaiga. 100 g fatu po o nusipepa e oʻo atu i le 600 kcal, ae tatou te le manatu i ai o meaai. E sili atu le sili atu calorici nai lo se fasi falaoa.

Talu ai e tatau ona i ai i totonu o le taumafataga gaʻo meaʻai, e tatau ona faʻaaogisa lemu meaʻai gaʻo ma le maualuga o meaʻai fualaʻau: fualaʻau, legumes, falaoa atoa o le falaoa, fatulaʻau atoa. E mafai ona e faʻaaogaina suka (xylitol, stevia, fructose poʻo le sorbitol) ma faitau i latou i le aofaʻiga o gaʻo. O le Xylitol e tutusa ma le suka masani i le suamalie, o lea o lona fua faatatau e 30 g. O le fructose e lava le 1 tsp. mo le faaopoopo i le lauti. E aoga le tuuina atu o mea e fiafia i ai le suamalie o le stevia.

Mo maʻi, e taua tele le iloa o le glycemic index (GI) o mea uma. Aʻo 'ai mea taumafa ma le GI maualuga, o le hyperglycemia o loʻo aliali, ma o lenei mafuaʻaga ua faʻapupulaina le gaosiga inisalini. O oloa maualalo ma le maualalo GI e faʻavaivai lemu ma toetoe lava a le mafua ai le faateleina o le suka. E tatau ona e filifilia fualaau faisua ma fualaʻau ma se upusii e oo atu i le 55: apricots, fualaʻau peleni, vine, vine, vine, peaches, apples, plums, sea buckthorn, currants curtains, cherries, gooseberries, cucumama, broccoli, peʻa lanumeamata, palufula, susu, cashews, almonds , pinati, soya, pi, pi, lentils, letus. E mafai ona faʻatagaina i latou e faʻamalosia i fua faʻatatau (fua e le sili atu ma le 200 g i le tau). E tatau ona manatuaina o togafitiga vevela e faʻatupulaʻia le GI. E faʻaititia le palatini ma gaʻo, o lea e tatau ai ona faʻafefiloi meaʻai o tagata gaosi.

O le faavae o mea taumafa e tatau ona avea ma fualaau faisua ma meaʻai maualalo. O se meaʻai lelei e aofia ai:

  • Fuamoa fuamoa fualaʻau, fuālaʻau kuka pe tao tao. Taumafai e faʻamapulaʻa beets ma pateta (e mafai ona e faʻaaogaina atoa).
  • Meaʻai maualalo maualalo ma iʻa i totonu o foliga afifi, talu ai ona o le kalori mea o meaʻai falai e faateleina ile 1.3 taimi.
  • Paʻu falaoa, o se faʻalauteleina o cereals (ua faʻateʻaina vao ma karite vao).
  • Laʻu gaʻo susu gaʻo.

E le aofia ai le suka i se tikeri maualalo o le faamai, ma faasaga i le talaaga o le inisalini o togafitiga o se maʻi tuusaʻo, ma le 20-30 g o suka i le aso e faatagaina. O le mea lea, o le togafitiga a se fomaʻi e fesuisuiai e faalagolago i le ogaoga o le maʻi, mamafa, galue malosi ma tausaga.

O tagata maʻi ua fautuaina foi le faateleina o gaoioiga faaletino. O le gaioiga o le tino e manaʻomia ona e faʻaleleia ai le lagona o gaʻo i le inisalini, faʻaitiitia le faʻamalosia o le inisalini, faʻapea ai ma le faʻaitiitia o le toto ma le faʻaitiitia o le toto atherogenicity. O le faʻatulagaga o le avega e filifilia taitoatasi, ma mafaufau i faʻamaʻi faʻatasi ma le ogaoga o faʻafitauli. O le filifiliga sili mo tupulaga uma o le a savali i le itula i aso uma poʻo isi aso uma.O meaʻai talafeagai ma se olaga olaola o le a fesoasoani e faʻafefe ai se lagona faateleina o le fiaaai.

O lenei ituaiga o maʻisuka e sili atu ona taatele i le talavou ma i tamaiti, o lona uiga o se faʻafuasei ona amataina i ni faʻafitauli faʻafitauli o le tino (acidosis, kososis, faʻamaʻi) Na faʻamautuina o le tupuga o lenei ituaiga o maʻisuka e le fesoʻotaʻi ma se meaʻai paleni, ae mafua mai i le faʻaumatia o suauu o le pancreas, lea e mafua ai le le atoatoa o le insulin, le faʻaaogaina o le kulukose, ma le faʻaitiitia o le palatini ma le gaʻo. O tagata gasegase e manaʻomia le togafitiga o le insulin i le soifuaga atoa, pe a le lava le fua, e tupu le ketoacidosis ma le maʻisuka. E tutusa lava le tāua, o le faʻamaʻi e oʻo atu ai i le le atoatoa ma le maualuga o le soifua maloloina ona o faʻalavelave micro - ma macroangiopathic.

Mea taumafa mo le maʻisuka ituaiga 1 e le ese mai se taumafataga masani maloloina ma o le aofai o mea inu gaʻo faigofie e faʻalauteleina i totonu. O le tagata gasegase e saoloto e filifili se lisi, aemaise lava ile togafitiga malosi o le inisalini. E toetoe lava o tagata atamamai uma e talitonu e mafai ona e 'ai mea uma sei vagana ai suka ma vine, ae e tatau ona e iloa le tele ma le taimi e te' ai ai. O le mea moni, o le meaʻai o le kuka e faʻapipiʻi lelei le aofaʻi o meaʻai. E tele tulafono taua: e le sili atu nai lo le fitu (7) iunite falaoa e mafai ona faʻaumatia i le taimi, ma meainu suamalie (lauti ma le suka, lemonade, suamalie suamalie) e vavae ese.

O faigata e taoto i le fua saʻo o iunite falaoa ma fuafua le manaʻomia mo le inisalini. O fualaau oona uma e fuaina i ni falaoa o falaoa ma o latou aofaiga e ave i meaai i le taimi e tasi o loʻo aoteleina. E tasi le XE e tutusa ma le 12 g o carbohydrates ma o loʻo iai i le 25 g falaoa - o le mea lea o le igoa. O se laulau faapitoa ua tuufaatasia i luga o iunite falaoa o loʻo i ai i oloa eseese ma mai lea mea e mafai ona e faʻatusatusa lelei le aofaʻi o meaʻai gaʻo.

Pe a sauniuni le lisi, e mafai ona e suia ia oloa e aunoa ma le sili atu o le aofaʻi o gaʻo faʻataʻitaʻiina e le fomaʻi. Mo le gaioiga 1 XE, e ono manaʻomia 2-2.5 IU o le insulin mo le taeao, 1.5-2 IU mo le 'aiga o le aoauli, ma 1-1.5 IU mo le' aiga o le afiafi. Pe a faʻapipiʻi se taumafataga, e taua le aua le sili atu i le 25 XE i le aso. Afai e te manaʻo e 'ai atili, o le a manaʻomia ona e ulufale ile inisalini faaopoopo. A faʻaaogaina insulin puupuu, e tatau ona vaelua le aofaʻi o le XE i le 3 ma le 3 meaai faaopoopo.

E tasi le XE o loʻo i ai i totonu o le lua sipuni o soʻo se pusa. E tolu laulau vavalaʻau o pasta e tutusa ma le tele o punetini o le araisa poo le falalati keke ma fasi falaoa e lua ma e aofia uma i le 2 XE. O le tele o mea taumafa e kuka, o le saoasaoa lea o lo o gaoioi ma o le suka e vave ona tupu. Peas, lentils ma pia e mafai ona le amanaiaina, talu ai o le 1 XE o loʻo i ai i le 7 sipuni tele o nei leki. O fualaau faisua e manumalo i lenei itu: tasi XE e 400 g kukama, 350 g o le letusi, 240 g o le falesalo, 210 g tamato, 330 g o musika fou, 200 g pepa lanu meamata, 250 g o meaʻai, 260 g o le sauerkraut, 100 g o kāloti ma le 100 g beets.

Ae e te leʻi 'aina laʻau suamalie, e tatau ona e aʻoaʻo pe faʻapefea ona e faʻaaogaina se inumaga o le inisalini. Faataga le sima i na gasegase e pulea le suka i le tele o taimi i le aso, e mafai ona faitau le aofaʻiga o le XE ma, e tusa ai ma lea mea, suia le fua o le insulin. E tatau ona taofiofi le maualuga o le suka i le taimi muamua ma le maeʻa ai o meaʻai suamalie ma iloilo le lava o le inisalini.

Numera Mate 9B O loʻo taʻuina atu mo tagata mamaʻi i se faʻalavelave ogaoga o le faʻamaʻi e maua ai le tele o tui o le inisalini, ma o loʻo faʻaalia i le faateleina o mea o gaʻo (400-450 g) - e sili atu le falaoa, paluga, pateta, fualaau aina ma fualaau aina. O le aofaʻi o le porotini ma le gaʻo e faʻateleina le siisii. O le taumafa e foliga tutusa ma le laulau, 20-30 g gaʻo ma mea suamalie ua faatagaina.

Afai e maua e le tagata maʻi le inisalini i le taeao ma le aoauli, ona tatau ai lea i le 70% o gaʻo i totonu o nei taumafataga. A maeʻa le tuiina o le inisalini, e tatau ona e 'ai faalua - pe a maeʻa le 15 minute ma le maeʻa le 3 itula, pe a maitauina lona maualuga.O le mea lea, o le maʻisuka e faalagolago i le inisalini, e taua tele le taumafaina ole vaega ole taumafataga o le taeao ma le aoauli i le 2.5-3 itula pe a uma le taumafataga ma e tatau ona aofia ai meaai gaʻo (falaoamata, fualaau aina, pateta, fualaau suamalie, falaoa, keke kuki ) Faʻatasi ai ma le faʻaofiina o le inisalini i le afiafi ao leʻi faia le taumafataga o le afiafi, e tatau ona e tuʻu sina meaʻai i le po e puipuia ai faʻasologa o le hypoglycemic. O le lisi vaiaso mo le maʻisuka o le a tuʻuina atu i lalo.

O suʻesuʻega sili ona lua ua faʻamaonia mautinoa le aoga o le puleaina o le gaosiga o gaʻo i le tulaga o le puipuia o le atinaʻeina o faʻalavelave faʻa-microvascular ma macrovascular. Afai o le maualuga o le suka e sili atu i le masani mo se taimi umi, ona tupu ai lea o ni faʻafitauli eseese: atherosclerosisgaʻo gaʻo o le ate, ae o le mea sili ona matagata - maʻisuka nephropathy (faʻaleagaina fatuga).

Proteinuria O le faailoga muamua lea o lenei togafiti, ae e na o le tulaga IV e aliali mai, ma o vaega muamua e tolu o le a le afaina. O ona foliga vaaia e iloa ai o le 50% o le glomeruli e paʻu i luga ma o loʻo i ai se faiga e le mafai ona faʻafitia. Talu mai le amataina o le proteinuria, le alualu i luma le alualu i luma, lea e mafua ai le atinaʻeina o le faaletonu o le galala lemu (e masani lava 5-7 tausaga talu ona aliali mai le proteinuria). Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le aofaiga o le masima e gata (12 g i le aso), ma le nephropathy fatu, o lona aofaiga e sili atu ona faʻaitiitia (3 g i le aso). Togafitiga ma mea taumafa e faʻafetaui foi pe a taʻavale.

O a ni faailoga o le maʻisuka

O faʻamatalaga muamua o le faʻamaʻi atonu e le vave iloa vave. E masani lava, o le maʻisuka e maua faʻafuaseʻi pe a latou oi le falemaʻi mo nisi mafuaaga. O le ituaiga muamua o le maʻisuka ei ai le tele o faʻamaoniga:

  • o se galala mo uiga masani,
  • faateleina le 'ai
  • suiga o le mamafa
  • faʻaauau faifaipea
  • vaivai, leai o se malosi, moe,
  • popole
  • paʻulu lauulu i alii
  • sasaʻaina o le perineum ma faʻamalosi i fafine,
  • le faʻavauvau, o se lagona e oso i le pito i lalo o le vae pito i lalo,
  • faʻamalolo umi o faʻamaʻi ma manuʻa.

O faʻafitauli e foliga mai e faasolosolo malie, ae o le taimi muamua o le maʻisuka e tatau ona togafitia i le vave e mafai ai. E fautuaina e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi pe afai e le itiiti ifo i le lua ni faʻamaumauga ua lisiina ina ia mafai ona amata togafitiga ile taimi. E tatau ona totogi le taulaiga pe afai ei ai se lagona o le fiainu, faʻaoga faifai pea ma faʻasolosolo taimi e le faʻamalolo ai manua. O nei faailoga e sili ona taatele o le maʻisuka.

Vaega o le taumafa i le amataga o le maʻisuka

O tagata amataina o se taumafataga maloloina e fautuaina e faʻaoga laulau Nu.9 poʻo le 8. O le taumafataga Numera 9 ua fuafuaina mo i latou e le mafatia i le faafitauli o le mamafa o le mamafa, Nu. 8 - mo le muamua ma le mafiafia o le lapisi. Ua mamanuina le lisi e fuafua i mea uma e faatagaina ma faasaina, aemaise lava o latou sauniuniga ma metotia.

O le numera numera 9 o se tasi o mea sili ona faigofie. O le lisi e aofia ai le aofaʻi maualalo o meaʻai gaʻo ma le kalori e talafeagai mo le tino. I le taimi o le taumafataga, e le lagona e se tasi le leai o se mea aoga aoga, o le mea lea e leai se lagona le lelei, e masani ona tupu i ni meaai paleni.

O le faavae o le taumafa o fua, fualaau 'aina, cereals, seafood ma falaoa atoa o le falaoa. O fusi o laʻau suamalie e mafai ona faʻaaogaina suamalie - xylitol, sorbitol, fructose. Sweets e faʻavae i luga o suka e mafai ona faʻatauina i vaega faapitoa o falemaʻi o le maʻisuka pe saunia faʻapitoa.

Togafitiga o le taumafataga o le a aoga pe afai o le meaʻai e kuka, tao tao pe uʻu. E faʻatagaina le faʻaumatia. I le taimi o kuka, e faʻaititia ai le masima ma le gaʻo, talu ai o le muaʻi maʻi o le tino e mafua ona o le solia o le gaʻo gaʻo.

O le Numera 9 e aofia ai oloa nei:

  • falaoa po o falala falala
  • soupu ma fualaau faisua, mushrooms po o iʻa,
  • iʻa maualalo-gaʻo
  • falaoamata
  • totoʻa manu
  • fualaau suamalie
  • meaʻai susu (kefir, susu, yogurt e le o fagu, kusi cheese),
  • fualaau faisua (faʻatoʻa ese - pateta i limite faʻatapulaʻa),
  • tea, compotes, sua masani.

O le taumafataga i le amataga o le maʻisuka e aofia ai meaʻai paleni. E fautuaina le 'ai e 5-6 taimi i le aso i ni vaega laiti. O meaai autu e fetaui ma meaʻai. O le laulau o le laulau 8 e aofia ai le seti o oloa. E le eseese ituaiga o meaʻai. O le eseesega i le va o le numera numera 9 o le faʻatapulaʻaina o le kalori mea o ipu. O le mea lea, e mafai ona e faʻaaogaina ni faafitauli se lua - o le amataga o le maʻisuka ma le mamafa o le mamafa.

Malosiaga o le malosi ma le vailaʻau o le maʻisuka menu

Faʻafeiloaʻi i tulafono o le taumafa mo le maʻisuka i le taimi muamua, e mafai ona e puipuia le atinaʻeina o le maʻi. O aso uma lava, o le tele o mea aoga aoga o loʻo i ai i le tuufaatasiga o oloa faʻatagaina e tatau ona ulufale atu i le tino o le maʻi.

Lisi o le vailaʻau ma le malosi o le gaosiga o oloa mo le maʻisuka

Fua i le oloaVaega o le faʻaoga
SquirrelsO se tagata e aunoa ma ni faafitauli e sili atu lona mamafa e tatau ona ia faʻamaonia 85-90 g porotini i aso taitasi, mamafa - 70-80 g. E tusa ma le afa o meaʻai protein e tatau ona aofia ai faʻamaʻi manu
FatsFaʻatasi ai ma le numera numera 9, e oʻo atu i le 80 g gaʻo, faatasi ai ma se fuainumera o le fuainumera 8 - e oʻo i le 70 g. O le tolu o le gaʻo e tatau ona avea ma meaʻai
CarbohydratesMo i latou e leai ni faʻafitauli ma le meaʻai, 300-350 g e mafai ona faatagaina, e sili atu le mamafa - e le silia le 150 g
CaloriesFaʻatagaina 1600-2400 calories i le aso. Faʻalagolago i uiga patino o le tagata maʻi, tulaga o le soifua maloloina, mamafa o le tino
FiaMo i latou e le mamafa, e fautuaina e inu se tele o vai i le aso - e tusa ma le 2 lita o vai mama e leai se suavai. I le oona, o le tele o le vai e tatau ona itiiti ifo i le puipuia o le fulafula ma le le lelei o le soifua maloloina.
Minerale mo le numera o le taumafataga 9Potassium - 3.9 g, calcium - 0.8 g, sodium - 3.7 g, uʻamea - 15 mg, phosphorus - 1.3 g
Minerale mo le numera o le meaai numera 8Satema - 3 g, calcium - 1 g, uʻamea - 35 mg, potassium - 3.9 g, phosphorus - 1.6 g

Mea faasaina ma faatagaina

I le laasaga muamua o le maʻisuka, e tatau ona e tausisi i tulafono o se taumafataga maloloina, e na o le faatagaina lava o meaai i le aofaiga manaomia. O mea e gaosia ai falaoa, e tuʻuina atu i fala fala, falaoa o falaoamata atoa po o falaoa faʻapitoa. O ipu muamua na kukaina i le sua o fualaau aina ua faatagaina e 'ai e aunoa ma ni tapulaa. O laasaga e faʻavae i luga o le sua o le aano o aano o manu e faʻatagaina e faʻaumatia e le silia ma le tasi pe faalua i le vaiaso.

Mo le sauniuniga o aano o aano o aano o manufasi e faia ai mea taumafa, vela o manu. E tunu pe kuka, e teu i nisi taimi. Faaaoga:

  • vela
  • lafumanu
  • lapisi o lapiti
  • toso
  • totogo o mamoe,
  • le moa.

O meaai o le maʻisuka e aofia ai iʻa taumafa ua kukaina i sina gaʻo. E faʻatagaina le 'aina o iʻa e maualalo le gaʻo i totonu o se tao tao, kuka poʻo le tusitusi. O le uluaʻi taimi o le maʻisuka e mafai ai ona faʻaogaina le tele o itu ipu:

  • falaoamata (buckwheat, oat, millet),
  • siaki
  • malosi pasta
  • laʻau faʻanoamata, kuka poʻo tao tao (pateta ma sana e faʻatapulaʻa).

E i ai fuamoa i le lisi o le maʻisuka. Latou te faʻamamaina le tino i mea aoga. E mafai ona 'ai se fuamoa se tasi i le aso. I totonu o meaʻai susu, susu susu, kisisisi ma lefiriti o le 1% o meaʻai gaʻo o loʻo aofia ai i le taumafataga. E mafai ona 'aina e pei o se oloa tuʻufaʻatasi, pe faaopoopo i ni ipu eseese.

I totonu o vai inu ua fautuaina:

  • tea e le o faʻasosoʻo (soo se ituaiga, e mafai ona e faaopoopo le susu),
  • Laʻu suamalie fou
  • faʻataʻitaʻiga
  • teuteu o laʻau ma oso aʻe sifo,
  • vai mafolafola e aunoa ma le kesi.

Meaʻai mo le maʻisuka e aofia ai le faʻapulaʻa o le gaʻo - e le silia le 10 g i le aso. E faʻatagaina fualaʻau ma pata.

O le maʻisuka i le taimi muamua e le aofia ai ia oloa:

  • pusa ma meaʻai eseese,
  • sweets (sukalati, sipuni, lapisi, jam, meli),
  • Fale faʻafiafia
  • koko
  • nisi fualaau mamago (vine, aso, fig),
  • faʻi
  • vine
  • gaʻo gaʻo ma gaʻo
  • 'oa suamalie (e aofia ai mushroom),
  • oloa ulaula
  • piko
  • oloa gaosi susu,
  • iʻaʻai ma aano o manu,
  • meaai kuka
  • vaitau na muai faia,
  • ava malosi
  • sua suamalie suamalie
  • saunia sau sau.

Faataʻitaʻiga o le lisi

O togafitiga faʻamaʻi e amatalia i se lisi fatuga lelei. O meaai e tatau ona aofia ai le numera manaʻomia o meaai faatagaina. E fautuaina e mafaufau i luga ma tusi se meaʻai mo ni nai aso muamua atu e faʻatumu ai le lisi ma meaai maloloina, faʻatusatusa ma tufatufaina le tele o meaʻai. E sili le lelei ona 'ai i le taimi e tasi, e aunoa ma le malolo umi i le va o taumafataga.

O le lisi mo le aso atonu e pei o lenei:

  • taumafataga o le taeao: 150 g oatmeal with applesauce, rye bread toast, lea na tuu ai se fasi keke ma tamato pipi, lauti,
  • lona lua o le taeao: moli, suamalie e maua mai i le rosehip decoction,
  • 'aiga o le aoauli: 120 g o le suauu tipi i le saumati saumati, 100 g o le pata i totonu o le vai, se ipu vai mama,
  • aoauli o le aoauli: 150 g o falaoa laulaau,
  • taumafataga o le afiafi: 150 g o le hake kuka i le pepa alumini, gutu o le kukama ma le salati tomati, lauti lanumeamata,
  • lua 'aiga o le afiafi: kuka fuamoa, kefir i vao.

O le amataga o le maʻisuka e manaʻomia ai togafitiga tutusa e pei o le i ai o se maʻi.

O le togafitiga o taumafataga e taulai i le taofia o le atinaʻeina o faafitauli, faʻaleleia atili le soifua maloloina ma tausia le masani ai le metabolism ma le toto suka. O loʻo i ai meaʻai maloloina mo tagata e televave le mamafa ma i latou e le o iai ni faafitauli mamafa. Togafitiga e tuʻufaʻatasia ma meaʻai talafeagai o le a fesoasoani e taulimaina le faʻamaʻi ma faaleleia le soifua maloloina. O foliga o le taumafataga Nu.9 e mafai ona maua i lalo i le vitio.

O mataupu autu o meaai

O le sini o le taumafa mo le maʻisuka o le faʻavasegaina lea o le metabolism o gaʻo, faʻapea foʻi ma le puipuia o le gaʻo gaʻo.

O le laulau togafitiga e tusa ai ma Pevzner e tutusa ma le Nu. 9.

Tulaga masani o taumafa taumafa i aso taitasi:

  • carbohydrates e mafua mai i polysaccharides e tatau ona 300-350 kata,
  • puipuiga - e le itiiti ifo nai lo le 90-100 kalama, e 55% o meaola o manu,
  • gaʻo - a itiiti ifo i le 70-80 km, o le 30% o gaʻo fualaʻau,
  • leai se vai - 1.5 lita (faatasi ai ma sou),
  • tau aoga - 2300-2500 kilokalo.

O mataupu faavae o le taumafataga:

  • mana eletise
    Meaʻai mo le maʻisuka e tatau ona vaevaega: i ni vaega laiti e oʻo ile 5-6 taimi i le aso, lea, i le tasi itu, o le a taofia ai le fiaai, ma i le isi itu, faʻaitiitia le fafagaina.
  • tulaga vevela
    O meaai e tatau ona faʻaumatia muamua i le 15-65 tikeri Celsius.
  • inu ava malosi
    I le mulimuli ai i se taumafataga mo le maʻisuka, e tatau ona e lafoaia le ava malosi, talu ai o loʻo aofia ai se tele o meaʻai gaʻo.
  • faasāina faasā
    Sugar ma "saoasaoa" gaʻo vailaʻau e tatau ona suia i le xylitol ona o le mea moni e vave ona faʻasaʻoina ma taufaʻatau mai i se coma.
  • masima masima
    O meaai mo le maʻisuka e aʻafia ai le faʻasaina o masima, aua e afaina ai fatugaʻo.
  • mea e taua
    O le aofaʻi o palatini, gaʻo ma gaʻo gaʻo e tatau ona faapaleniina: i taʻitasi taumafataga, o a latou mea e tatau ona tutusa.
  • e tatau ona fai le taeao
    I le taeao, ao leʻi oʻo i le inisalini tui, e te manaʻomia se meaʻai ina ia aua neʻi mafua ai se coma hypoglycemic.
  • kuka
    E tatau ona aloese mai le faʻaaogaina o meaʻai falai, o ipu uma lava e kukaina ma tao e taofi ai le ate.
  • feinu fua
    Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o mea uma e lua ma le leai o se vai e matautia tele mo le atinaʻe o coma. Ole aofaiga o le vai e tatau ona tatau ile 1.5 lita i le aso.

Faamaonia Mea mo le maʻisuka

E fautuaina le fesuiaiga o gaʻo vailaʻau faʻamaʻivaʻavaʻavaʻavaʻai mo fualaʻau faʻanatura, kuka ma tao tao, ia e aoga tele mo le maʻisuka. O meaai e tatau ona aofia ai le faateleina o le tele o vitamini, lea e sili ona taua i soo se faʻamaʻi.

Talu ai o le taumafa mo le maʻisuka e le gata ina faʻamoemoeina le faʻamautuina o le metabolism gaʻo, ae faʻapea foi i le puipuia o le malepelepe o le gaʻo gaʻo (i le ate), e tatau ai ona faʻaaoga meaʻai ma le tele o mea lipotropic. Suauu ma mea suamalie e le o aofia ai ona o le lamatiaga o le atiaʻe o le hyperglycemic coma. O gaʻo gaʻo, lea e faʻagesegese lemu i totonu o le manava, e tatau ona sili atu, aʻo faʻaogaina faigofie i le gutu.

O le lisi o oloa faatagaina e aofia ai:

  • falala ma le falaoa - e tusa o le 200-300 g,
  • ituaiga o meaʻai e maualalo le gaʻo, povi, vela, puaa ma tamai mamoe (tipi ese gaʻo uma),
  • vela pe fafaga moa (pipi, moa paʻu),
  • lapisi o lapiti
  • laulau faila, sausage o mea taumafa,
  • kuka tunu pe taoina iʻa e maualalo le gaʻo,
  • iʻa tuʻu i totonu o lana lava suasusu,
  • fuamoa ua kuka, polotini omeleti - e le sili atu ma le 2 fuamoa i le aso, yolk -1 taimi i le vaiaso,
  • moa fualaʻau, pulupa vaivai aano o manu,
  • susu i le pule faitalia a le fomaʻi (tasi le ipu i le aso), sina sisi falaoa, kefir, susu susu,
  • selu lemu ma le malu
  • pata ma ghee e aunoa ma le masima,
  • falaoamata keke, millet, karite paʻu, oatmeal,
  • faatapulaa pasta ma leki,
  • vine mama ma fua,
  • fualaau faisua (faʻasaina pateta, paʻepaʻe ma le cauliflower, zucini, isalaʻelu) i totonu o le kuka ma kuka,
  • jeri, tilo, foamulu,
  • vaivai lauti po o le kofe i le susu, meainu suamalie ma meainu suamalie e aunoa ma le suka,
  • taloina iʻa, fuamoa fualaau fualaau suamalie, vine vine, suauu,
  • moa fualaʻau i salakeke,
  • okroshka.

Mea faasaina

A maeʻa, e tatau ona e faʻaaogaina ni vailaʻau faʻamalosi faigofie, e aofia ai le maso, lea e faʻateleina ai le suka toto ma faateleina le mamafa o le maʻi, o lenei mea e sili ona moni mo tagata o loʻo i ai le gaʻo. E talafeagai le aloese mai le faʻaaogaina o le fructose: o loʻo faasino atu foi i nai mea inu gaʻo.

E taua foʻi le faʻatapulaaina o gaʻo manu ma mea e maua mai ai, aua latou te fatuina se afaina i le ate.

O le lisi o oloa faasaina e aofia ai:

  • puff pastry ma tao tao,
  • meaʻai gaʻo maualuga
  • manu felelei (kusi, ponoa),
  • tele sausa,
  • toetoe lava o meaai uma lava,
  • iʻa maualuga gaʻo,
  • iʻaʻai ma le pata,
  • sisi suamalie
  • suamalie suamalie suamalie,
  • o vailaʻau e faʻatapulaʻaina,
  • araisa, semolina, pasta,
  • fualaau suamalie ma kuka
  • 'oa suamalie,
  • fualaau suamalie (faʻi, vine, vine, fig),
  • sweets (aisa kulimi, siamu, keke, falala, suamalie),
  • sinapi, horseradish, pepa,
  • sua mai fua suamalie ma vine, suamalie suamalie suamalie,
  • mayonnaise
  • gaʻo kulimi gaʻo
  • suka
  • pateta, kāloti, beets faatapulaa.

Le manaʻoga mo se meaai mo le maʻisuka

O le taumafataga mo le maʻisuka e le gata ina faʻasaina ai le suka o le toto, ae faʻaitiitia ai foi le mamafa i tagata ma le tele o meaʻai. I le faʻaopoopoga, o lenei laasaga o togafitiga e mauʻoa i vitamini, faʻafaigofieina le gastrointestinal tract. O le taumafataga e aloese ai mai faʻafitauli o le maʻisuka (coma) ma faʻamaonia le tagata maʻi.

O meaʻai talafeagai o se tauiviga mo se olaga ola maloloina.

Meaʻai Meaʻai mo le ituaiga 2 Tisuka


O maʻi suka e tatau ona 'ai soo, ae i ni vaega laiti (ata: yegfitness.ca)

O le maʻisuka taumafa e faʻaaogaina atoatoa le suka ma faʻamapulaʻa le maualuga o le aofaʻi o gaʻo inu meaai. O le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona fesootaʻi ma le oona tele, o le mea lea, i le faaopoopo i le tausisia o le maualuga o le suka, e manaomia e tagata maʻi le tausia o le mamafa o le mamafa. O le faʻaitiitia o le mamafa o le a faafaigofieina ai le gasegase o le faamaʻi ma mafua ai le faaitiitia o le kulūkose. Faʻafetai i lenei mea, e mafai ona faʻaititia le fua o le suka-lowering drugs. Ina ia faʻaitiitia le faʻaaogaina o gaʻo i totonu o le tino, ia 'ai meaai laiti-kalori.

Mataupu faavae autu o le maʻisuka meaai:

  • taumafa soo - 5-6 taimi i le aso, i ni vaega laiti,
  • o le taumafataga e tatau ona tusa ma le taimi tutusa,
  • meaʻai falai ma ulaula e sili ona vavaeeseina,
  • suka ua suia i suamalie masani pe itiiti foi le meli
  • o le faʻaaogaina o kalori i aso taitasi e le sili atu i le 2500 kcal,
  • o tautua e tatau ona faʻamaoni, e le tatau ona e faʻaaoga,
  • inu le itiiti ifo i le 1,5 lita o vai (e le aofia ai isi meainu),
  • 'ai le tele o fiva (e fesoasoani i le gaʻo gaʻo)
  • pe afai oi ai se lagona o le matelaina i le va o taumafataga - e mafai ona e 'ai se fualaau faisua fou, fualaau faʻatagaina pe inu i se ipu tioata o le palafiti,
  • 'ai le taimi mulimuli e le sili atu nai lo le lua itula ao le i momoe,
  • A o leʻi faʻatau, e tatau ona e suʻesuʻe ma le totoa ia igoa e aloese ai mai mea faʻafefe faʻapitoa i le tuufaatasiga o oloa,
  • vavaeese atoa le ava malosi.

O nei tulafono e tausisi i mataupu faavae o le soifua maloloina ma e masani lava ona faʻaaoga e tagata soifua maloloina oe mananao e faʻaumatia ni paʻu faaopoopo.

Faʻatagaina ma faʻasaina oloa o le maʻisuka


A o lei faia se lisi, e tatau ona e suesue i le lisi o oloa faasaina ma faatagaina (ata: alldiabet.ru)

E pei o ipu muamua, o meaʻai gaʻo maualalo ma iʻa e saunia. E fautuaina e faʻafefe le vai muamua, lea na kuka ai aano po o iʻa. Cook soup i le vai lona lua. E mafai ona aofia i totonu o le taumafataga e le silia i le tasi i le vaiaso.

Lua vasega e mafai ona aofia ai ituaiga o meaʻai laiti-hake, carp, pike, pollock, perch, ma bream.

Faʻailoa meaʻai suamalie (palu, moa, toso). O oloa gaosiga e tatau ona i ai ma le maualalo o le pasene o le gaʻo. E mafai ona e 'ai le siʻisi, susu yogurt, yogurt, kefir, susu susu. Faatasi i le aso e mafai ona e 'ai le falaoamata (palani paisa, oatmeal, buckwheat). O falaoa e tatau ona i ai le rai, fatu atoa po o le paranesi. O le taumafa o le maʻisuka e le maeʻa e aunoa ma ni fuamoa. E mafai ona e 'ai ni moa poʻo ni salu. I le averesi, 4-5 fuamoa moa e faʻaumatia i le vaiaso.

O maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona 'ai fualaau faisua. E mafai ona faʻaaogaina:

  • kapisi (ituaiga uma), kukama, tamato, pepa,
  • zucchini, eggplant, legumes, greens,
  • pateta, beets ma kāloti e sili atu nai lo le 2 taimi i le vaiaso.

E mafai ona e 'aina fualaau aina ma fualaau suamalie e leʻi faʻasalalauina - fualaau suamalie, apples, cranberries, black curds and currants. Desserts e mafai ona saunia mo i latou lava e faaaoga ai suamalie masani, fualaau aina poo vine e avea o se suauu.

Faʻatagaina MeainuLaʻau o le Rosehip, fualaau faisua fou ma fualaau aina suamalie, vaivai lanu uliuli po o le lanu meamata, fualaau oona, compote
Mea faasainaSuauu, falaoamata o falaoamata mai falaoamata o le saito, falaoa, mea suamalie (sukalati, jam, jam, pusa, keke, ma isi mea), meaʻai gaʻo, ulaula meaʻai, meaʻai vevela, fulufulu suamalie suamalie, suamalie suamalie ma le kulisi masima ma mea faʻaopopo, sausage, o nisi o fualaau aina (meloni, faʻi), meaʻai talafeagai, meaʻai gaʻo ma leʻai, meaʻai e aofia ai vailaau, mea manogi, faʻatoʻaga, mea e 'ai meaʻai, meainu, suamalie suamalie, pulu

Manatu o le Vaaiga i vaiaso taitasi

PHOTO 4. O le lisi o le maʻisuka e aofia ai le maualalo o kalori ma meaʻai maloloina (photo: diabet-expert.ru)

E ui lava i le lisi o mea taumafa o le a lafoaia, o le taumafa o le maʻisuka e mauoa i mea suamalie ma lelei. O se fuainumera tele o fualaʻau o le a mafai ai ona e kukaina se ituaiga o meaai, e le o se mea itiiti ifo i le tofo o ipu masani. Menus sili atu ona saunia muamua mo ni nai aso. O mea taumafa e tatau ona paleni ma tuʻuina atu i le tino meaʻai talafeagai.

Taʻu meaai masani mo le vaiaso ma le maʻisuka ituaiga 2

Aso Gafua
Breakfast200 g o le falaoa oatema i le susu, o se fasi keke falaoa, o se ipu malamalama lanu uliuli e le mafolafolaina
Lua le taeaoApple, o se ipu malamalama e leai se tima
TaʻalogaBorsch i le fala o manu, 100 g salati o apu ma kohlrabi, o se fasi falaoa atoa, o se ipu malamalama
Toa tea100 g suauu paʻu mai le gaʻo susu, susu mai le siva vao
Taumafa200 g tipi mai le kapeti ma le aano o aano o manu, fuamoa mumu-susu, laʻau tila
Ae leʻi alu i le moegaFagu o susu susu
Aso Lua
BreakfastLisi kulupu i apricots ma paluga mago - 150 g, buckwheat - 100 g, se fasi falaoa ma le paʻu, tiʻetiʻe e leai se tulu
Lua le taeaoO se ipu malamalama o mea malie
TaʻalogaToa moa i laau afu, fasi laano o le aano o le aano o manu ma le kuka gaosi - 100 g, se fasi falaoa atoa o le falaoa, se ipu vai vai e aunoa ma le gas
Toa teaGreen apple
TaumafaPulufela o le falafalaʻau - 200 g, meaʻai gaʻo - 100 g, se ipu malamalama o le blackcurrant compote
Ae leʻi alu i le moegaGlass o kefir
Aso Lulu
Breakfast250 g kalama ma 5 g pata, falaoa suamalie, lauti ma suka
Lua le taeaoSe ipu malamalama o fualaau aina po o vine
TaʻalogaVailaʻau o le suamalie, 100 g kukama ma salati tomati, iʻa tao - 70 g, se fasi keke falaoa, tea le tofo
Toa teaFuamoa eggplant - 150 g, lauti lanumeamata
TaumafaCabbage schnitzel - 200 g, se fasi falaoa o le falaoa atoa, sua o le suka
Ae leʻi alu i le moegaYogurt Faiva Iti
Aso Tofi
BreakfastSaladi salatisi fualaʻau - 150 g, se fasi sisi ma se fasi falaoa falala, laʻau tila
Lua le taeaoFualaʻau
TaʻalogaLaʻau o le fualaʻau - 150 g, o le iʻa, fualaau aina suamalie
Toa teaFualaau aina - 150 g, lauti tiamata
TaumafaPuki falaoa - 100 g, fuamoa, ma fasi keke
Ae leʻi alu i le moegaGlass o kefir
Aso Faraile
BreakfastVegetable coleslaw - 100 g, iʻa fagota - 150 g, lauti tiamata
Lua le taeaoApple, compote
TaʻalogaFualaau aina suamalie - 100 g, moa kuka - 70 g, se fasi falaoa o le falaoamata atoa, tea ma suka
Toa teaOrange
TaumafaCurd casserole - 150 g, tea e le i ai le tima
Ae leʻi alu i le moegaGlass o kefir
Aso Toonaʻi
BreakfastOmelet - 150 g, lua fasi sisi ma se fasi keke falaoa, tipu
Lua le taeaoFualaau aina suamalie - 150 g
TaʻalogaVailaʻau vavalaʻau - 100 g, lean goulash - 70 g, se fasi keke falaoa, tea tiamata
Toa teaFuamoa o le fualaʻau - 100 g, salu o le rosehip
TaumafaPulu lekati - 100 g, kapisi fou - 100 g, se ipu vai suamalie (mafai ma le suauu)
Ae leʻi alu i le moegaFagu o susu susu
Aso Sa.
BreakfastApple ma Ierusalema artichoke salad - 100 g, souffle curd - 150 g, kuki keke suka - 50 g, lanu meamata
Lua le taeaoGlass of jelly
Taʻaloga150 g penina palele ma moa, pi pi, o se ipu tiola
Toa tea150 g fualaau aina suamalie ma yogotani masani, lauti uliuli e leai se tima
Taumafa200 g penisini bale, 100 g o le isalaelu caviar, se fasi keke falaoa, lauti lanumeamata
Ae leʻi alu i le moegaNatura e leai ni suauu

Faʻamatalaga Faʻamatalaga Faʻatau Meaʻai mo Tisuka

  1. O meaai e tatau ona vaevaega: 5-6 taimi i le aso pe tusa o le taimi tutusa.
  2. Afai o loʻo e mamafa tele, ona manaʻomia lea ona e le maua le mamafa. Ae e tatau ona e faia lenei mea malie, ma e le sili atu i le 800-900 g i le vaiaso.
  3. Tausia le faʻasologa o le tele o le vai e te inuina (vai, ae le o meainu ma soupeti). E tusa ma le 2 lita i le aso (sili atu, 30 ml i le 1 kg o le mamafa).
  4. O mea uma e suamalie (sugar, desserts, fructose i le tele o meainu, mea suamalie ma fualaau aina) e le aofia ai. O le aafia i togafitiga o le maʻisuka e le fautuaina foi. Sugar e sili ona suia i le stevia.
  5. Mai le ava malosi, e mafai ona e gaosia ni vai e le o faʻasalieina ma vaivai ma i totonu o se faʻaitiiti (ole sili atu i le 200 ml o le uaina poo le 500 ml o le pia i le aso).
  6. I le taumafataga e tatau ona i ai meaai e aofia ai fiber.
  7. Aua nei faʻatapulaaina meaʻai o le protein i lau lisi.
  8. Aua le faʻaaogaina meaʻai ma le maualuga o pasene o mea e gaʻo.

Taumafa mo le maʻisuka i le taimi muamua

Mo i latou ua maua i le maʻisuka ituaiga 2, o fomaʻi ma tagata fai meaʻai e masani ona fautuaina le laulau e iva. I le auala, o faʻamatalaga mo taumafa Numera 9 e le gata o lenei faʻamaʻi, ae o faʻamaʻi, rūmatism, bronchial asthma, polyarthritis, etc.

Mo le maʻisuka, o meaʻai laiti-carb ma le protein e talafeagai foi. Ma e ui lava ina siitia i latou e pei o le lafoaia mo le gau o le mamafa, i le avea ai ma se meaai, e talafeagai mo i latou o loʻo i ai le suka maualuga.

O le lisi mo le vaiaso e mafai ona atiaʻe taʻitoʻatasi, ma iloa le tele o vaega taua - o le a le mea e 'aina ma le mea e le mafai ona i ai, o le a le aofaʻi o le kalori o meaʻai, pe o le a le mea e sili ona lelei i meaai, ma isi. Afai e te le manaʻo e fai le galuega a se tagata tausi meaʻai, ona mafai lea ona e maua se faʻataʻitaʻiga na faia i se lisi i se taimi mulimuli ane i le tusiga. I le taimi nei, o itu lautele:

Le aofai o kalori i le aso: o le averesi o le 2000-2300 kcal.

Le fua faatatau o mea: pulu: gaʻo: mea gaʻo = 5: 4: 6.O lona uiga o le 100 g o le porotini (o le 60% o le manu), 80 g gaʻo (o le 30% o le fualaau faisua) ma le 300 g o gaʻo.

Aofaʻi masima: 12 g.

Gaosiga o meaʻai: e aunoa ma ni eseesega faapitoa, o lona uiga, e pei ona masani ai.

Tulaga lautele o meaʻai mo le maʻisuka

Ina ia taulimaina ma le manuia le faʻamaʻi, e tatau ona e mulimulitai i mataupu faavae o meaʻai mo le maʻisuka. Latou te fesoʻotai atu i vaega taua, calories, taimi ole taumafa:

1. Meaʻai. E faʻatatau i le mamafa o le tino o le tagata maʻi:

• i le mamafa o le tino, o le manaʻoga o le tino e 1600 - 2500 kcal i le aso,

• sili atu i le mamafa o le tino - 1300 - 1500 kcal i le aso,

• ma le oona - 600 - 900 kcal i le aso.

E i ai ni tulaga patino i le fuafuaina o meaai i aso taitasi: mo nisi o faʻamaʻi, o le taumafa maualalo-kalori e solia, e ui i le mamafa o le mamafa o le tino. E aofia ai, muamua lava, faʻafitauli o le maʻisuka lava ia:

• faʻamaʻi tigaina (faʻaleagaina le gaʻo o mata),

• Nephropathy i le maʻisuka ma le maʻi o le nephrotic (faʻaleagaina o fatugaʻo ma le maualuga o le palatini i totonu o le urine),

• o se taunuuga o le nephropathy - atiinaʻeina le gasegase masani (CRF),

• Polyneuropathy o le maʻisuka matautia.

O faʻamaoniga o maʻi o le mafaufau ma togafiti faʻapitoa:

• auala le tumau o angina pectoris ma le i ai o ni faʻalavelave faʻafefe o le ola,

• faʻamaʻi ogaoga o le ate,

• isi togafitiga faʻasolosolo masani

2. O le vaega patino o le suka i totonu o le meaai i aso uma o le maʻisuka e le tatau ona sili atu ma le 55% - 300 - 350 g. O nei mea faʻalavelave, faʻavavevaveina le gaosiga o gaʻo e maua ai vitamini, microelements, ma fiva vaivai e aofia ai:

• eseese fatu mai fatuga atoa,

• falaoa atoa o le falaoa,

E tatau ona tufatufaina lelei i aso uma, vaevaeina i le 5-6 faʻasaga. Sugar ma oloa o lo o aofia ai, e matua vavaeeseina lava, ua suia i le xylitol poo le sorbitol: 1 g i le 0.5 kilokalama o le mamafa o le tino (40 - 50 g i le aso mo le 2 i le 3 inumaga).

3. O le aofaʻi o le porotini e tusa ma le 90 g i le aso, o le tulaga faʻapitoa mo le soifua maloloina o soʻo se tagata maloloina e maua ai le suka o le toto. O lenei aofaiga e tutusa ma le 15 - 20% o le aofaʻi o taumafa i aso taʻitasi. Fautuaina Mea Puipuia:

• aano o manufasi e aunoa ma se paʻu (sei vagana ai le kuka)

• fuamoa moa (2 - 3 vaega i le vaiaso),

• meaʻai susu ma mea e maualalo maualalo (kefir, susu susu tunu.).

5. Faatapulaaina o le masima i le 12 g i le aso (ina ia puipuia ai nisi ituaiga o faafitauli o le maʻisuka), meaai e aofia ai le tele o le cholesterol ma mea e gaosia ai (gaʻo malolosi manu).

Mea faasaina

E i ai oloa (o lo o aofia ai le kulukose) lea e tatau ona vavae ese mai meaʻai mo le maʻisuka. E oo lava i ni mea laiti, o lo latou faaaogaina e solia. E aofia ai:

• sugar, honey, all sweets made from fruit and berries (jam, marmalade, jam, jam), sukalati, suti, vine, faʻi, aso, fig,

• meainu suamalie i suka, coca - cola, tonic, lemonade, ava malosi,

• suamalie suamalie ma le suamalie, fualaau aina e puipuia i le suka suka,

• pies, pastries, masi ma le kulimi suamalie, puddings,

• meaai faʻafelaʻau, ulaula meaʻai, sola,

• mea inu ava malosi - e oʻo lava i vaivai e aofia ai le tele o kalori.

O oloa e faatagaina i ni tapulaa faatapulaa

O oloa nei e faatagaina i ni vaega laiti:

• meaʻai e maualalo le gaʻo, iʻa, moa e aunoa ma le paʻu, fuamoa, sisi (i le taimi e tasi, naʻo le tasi o mea e maua ai le protein e mafai ona faʻaalu i le aso),

• pata, margarine, susu atoa ma susu,

• soʻo se suāuʻu manogi,

O oloa e mafai ona faʻaaogaina i fua faʻatatau

I le aofaʻi o aofaiga, ua fautuaina:

• falaoamata, alalaʻau paʻu,

• falaoa atoa, kuki atoa (kuki),

• fualaau aina uma (e le silia le 1-2 i le aso).

Fautuaina Meaʻai mo le maʻisuka

E fautuaina ina ia 'ai e aunoa ma ni tapulaa:

• vine: gooseberries, cherries - se fagu, soo se ituaiga o fua, fualaau,

• fualaau suamalie: lemoni, fualaau suamalie,

• lauti, kofe, mea inu suamalie e aunoa ma le faaopoopo o suka, vai,

• pepa, mea faʻafiafiaga, sinapi, fualaau 'eseʻese, vineka,

O le a le maʻisuka

O le maʻi suka o se tasi lea o faʻamaʻi pipisi masani. I lenei faʻamaʻi, ona o le le lava o le hormone pancreatic - inisalini - i totonu o le tino, faʻafitauli o ituaiga uma o le metabolism, aemaise lava o le carbohydrate, e atiina ae.

I le mafuaʻaga o le faʻamaʻi, faatasi ai ma se faʻavaeina o le tino, o le taʻitaʻia o le galuega o loʻo faia e ala i le faʻamautuina o meaʻai, le tele o le faʻaaogaina o oloa e maua ai gaʻo vailaʻau faigofie faigofie. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o mea inu gaʻo e faʻaaogaina mai le mea o loʻo i ai meaʻai e leʻo faʻamalosi atoa ma faaputuputu i totonu o le toto i se aofaʻiga tele. Hyperglycemia (maualuga maualuga o le toto) o se faailoga o le maʻisuka. E mafai foi ona i ai le suka i totonu o le uila. I se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le suka o le toto e le sili atu i le 6.66 mmol / l, ma e le tatau ona i ai le suka i le urine.

O faʻapogai autu o le maʻisuka: tele o le galala (inu meainu i le tele o lauti, vai), vave vave ma faʻafefeteina urination, se lagona le mafaamatalaina o le fiaʻai, sasaina o le paʻu, vaivaiga lautele.

O le autu autu o togafitiga o fua mo le maʻisuka o le faʻasaʻoina lea o metabolic processes i le tino. O se faailo o le faʻasaʻoina o se faʻaitiitia o le suka o le toto. I le taimi lava e tasi, o le soifua manuia lautele o le tagata gasegase e faʻaleleia atili: fia faʻainu le fiainu, faʻatupulaia le faʻatinoga.

Ina ia faʻamaopoopo le maualuga o le suka o le suka i le maʻisuka, e taumafai malosi fomaʻi e faʻatapulaʻa le aofaʻi o meaʻai i ana meaʻai, ma pe a tatau ai, ia faʻamatalaina fualaau faʻatau mo ia.

Faatasi ai ma nisi o ituaiga o maʻisuka, e mafai ona e faia e aunoa ma fualaau, e tatau lava ona e mulimulitai i le meaai na faatonuina e lau fomaʻi. E talitonu saienitisi e sili atu ma le tolu o tagata uma e maua i le maʻisuka e mafai ona faʻaleleia e ala i taumafa.

Meaʻai mo le maʻisuka

O tulafono faavae o le togafitiga o le: faatapulaʻaina o le aofaʻi o gaʻo, faʻatautaia faigofie, ma faʻaititia ai le kalori, aemaise lava i le mamafa, lava le vitamininiina o meaʻai, usitaʻi i meaai.

E tatau ona tatou taumafai e ai i aso taitasi i itula tutusa, 5-6 taimi i le aso, aloese mai le tagofia o meaai.

O suālaʻau, mea suamalie, faʻasao, mea faʻafiafia, e pei o vine, vine, ma mati e tatau ona faʻatapulaaina - ona o le tele o le kulukose i totonu ia i latou, e pei o le sucrose, e vave ona gauai mai le iniseti i totonu o le toto, lea e mafua ai le faateleina o le toto suka.

O le fomaʻi, faʻamaonia se maʻi mamaʻi, i tulaga taʻitasi e amanaʻia lona mamafa o le tino, o le i ai poʻo le toesea o le oona, maʻi faʻatasi ma, ioe, toto toto. O le uiga o le gaosiga o gaioiga, o lona uiga, o le malosi ole malosi o le tagata maʻi, aemaise lava le gasegase o lona maʻi, e tatau ona amanaia. O le faʻafefeina o le tino o nisi o meaai ma meaai taumafa e amanaia.

O a meaai e tatau ona faatapulaa i le maʻisuka muamua? Muamua, o mea e sili atu e faigofie ona eliina ma vave faʻafefiloi gaʻo - gaʻo, suamalie, faʻatoʻaga, mea e faʻafiafia ai, pei o vine, vine, ma mati - talu mai kulukose, lea e maua i le tele o nei mea, e pei o le sucrose e vave ona gaʻo mai le iniseti i totonu o le toto, e oʻo atu ai i le faʻateleina o le toto suka.

A aunoa ma ni faʻalavelave matuia, e mafai ona e 'ai fualaau faisua o lo o gaosia i totonu o le iniseti ona o le suka: kukama fou, tamato, kalapu vavalaʻau ma kapisi papaʻe, letusi, squash, paukini, ma le isalaʻelu. E aoga le aofia ai pasili, opu, aniani i meaai i aso taitasi. O le tele o taimi e te manaʻomia ai le 'ai o kāloti ma beets i se aofaiga na malilie i lau fōmaʻi (i le amanaʻiaina o le faʻaaogaina i aso taʻitasi o gaʻo).

O se tasi o mea suka e fautuaina mo le maʻisuka o le xylitol. I lona suamalie, e tutusa ma le suka masani, ae ui i lea, o lona faʻaoga, e le pei o le suka, e le afaina tele ai le maualuga o le suka o le toto i tagata mamaʻi. O le Xylitol e maua mai i le gaosia o gaosiga o laau - paʻu o fatu o le fatu ma fatuga o saito. O le kalori o le 1 g o le xylitol e 4 kcal.

O le Xylitol o loʻo i ai se mea faʻapitoa ma le faʻaaogaina. Ole fua ole aso o le xylitol e le tatau ona sili atu i le 30-35 g, pe afai e ono tupu le ita.

E mafai e tagata e maua i le maʻisuka ona 'ai fua o suka? O fualaau suamalie (fructose) o se tasi o suga masani. E maua i fualaau suamalie uma, fualaau faisua ma fualaʻau, i le meli pipi. O lea la, o apples ((average) 7.3% fructose, tilo - 3%, elekonia - 1.4%, kāloti - 1%, tamato - 1%, pateta - 0.5%. Ae maise lava o le tele o le fructose i le meli - e oo i le 38%. I le gaosiga o fale gaosi oloa, o mea e gaosia mo le mauaina o le fructose o pusi ma suka.

E mafai ona faʻaaogaina le fructose i le maʻisuka o le faʻaogaina i tulaga ogaoga e fai ma sui o le suka, ae na o ni tapulaa faʻapulaʻa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le maʻisuka vaivai, e mafai e le fomaʻi ona faʻatagaina le aofia ai i le 40-45 g o le fructose i le taumafataga, pe a tuʻuina lelei e le tino. O le taumafaina o le fructose i ni aofaiga tetele e mafai ona faateleina ai le suka toto.

Faʻaaliga: oloa gaosi mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e pei o suamalie ma isi oloa gaosi meaʻai, e le faʻasalaina i tagata soifua maloloina.

Ae ui i lea, o le faʻaaogaina umi o nei oloa e le talafeagai, talu ai o le tino o se tagata soifua maloloina e tatau ona maua i le tele o mea taumafa uma e tatau ai, e aofia ai le suka masani, lea e le o iai i mea e faamoemoeina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

O tagata gasegase e mafai ona aofia ai se falaoa po o se falaoa paʻepaʻe papaʻe. Afai e fautuaina e le fomaʻi se taumafataga o loʻo i ai, mo se faataitaiga, 300 g o gaʻo, pe tusa ma le 130 g o ia mea e mafai ona maua mai i falaoa (suauu ma saito), ma isi mea gaʻo - ma fualaʻau ma meaʻai.

O le fomaʻi masani e masani ona le tetee i le faʻaaogaina o le meli i le maʻisuka i se vaega itiiti: se sipuni 2-3 taimi i le aso.

E tatau i tagata maʻi ona tuʻuina atu i ai mea e sili ona lelei i meaʻai tao ma le faʻaititia o le gaʻo o le carbohydrate.

O nei mea e aofia ai le protein-saito ma le falalatini. O le mea autu autu mo lona sauniuniga o le kulutenisi mata (o se tasi o mea faʻamalosi o loʻo i ai le saito). Pe a taoina falaoa o le protein-bran, ua faaopoopo le lala o le saito i lona fatuga.

E toatele tagata e mafaufau pe mafai ona faʻatagaina tagata gasegase e 'ai le meli. O le fomaʻi masani e masani ona le tetee i le faʻaaogaina o le meli i le maʻisuka i se vaega itiiti: se sipuni 2-3 taimi i le aso.

O mafatiaga mai le maʻisuka e tatau ona faʻamautinoaina o a latou meaai e aofia ai le tele o meaʻai uma vitamini talafeagai.

Apu oona, togalaau fou, fualaau faisua, blackcurrants, broth rosehip, mea inu fefete, faapea foi fualaau aina masani na kuka i le xylitol. O le faʻaaogaina o se fua faʻamalamalama manino o fualaau 'aina poo le sua suamalie ua saunia i le suka e mafai ona faʻamaonia e le fomaʻi.

Gaʻo suka

Talu ai o le puipuiga o le atherosclerosis e taua tele i le maʻisuka, o fualaau faisua fou ma fualaau aina e aofia ai fipa e tatau ona aofia i le lisi o oloa. E fautuaina foi le faatapulaaina o le tele o meaola o manu, atonu o le a suia i fua o fualaau faisua. O se faʻasesega i lenei tulafono o tamaiti i lalo ifo o le 7 tausaga le matua, aua latou te manaʻomia lipine mo le tuputupu ae ma le atinaʻe atoa.

O le mataupu faavae autu o le taumafa mo le maʻisuka o le filifilia saʻo lea o oloa e tusa ai ma le aofaʻi o mea inu oona o loʻo i ai ma tui o le inisalini na ave. O meaai i aso taitasi e tatau ona i ai le tusa ma le 50% o meaʻai gaʻo, 30% gaʻo ma le 20% o le porotini.

E i ai faiga faʻapitoa mo le fuafuaina o le faʻaogaina o caloric ma manaoga mo nisi mea. I nisi faʻamatalaga auiliili e uiga i lenei mea e mafai ona taʻu atu i le local endocrinologist i le taimi o feutagaiga.

Carbohydrates o le punavai autu lea o le malosi tatou te manaʻomia mo le ola atoatoa: 1 g o le suka o le tino e aumaia le tino 4 kcal.

E pei ona taʻua i luga, o le maʻisuka e tatau ona faʻaumatia pe sili atu foi le mafai ona faʻatapulaʻaina gaʻo gaʻo. E le gata i lea, e tatau ona manatua o fualaau faisua ma fualaau aina e aofia ai le tele o kalori.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o meaʻai faʻapitoa (carbids per 100 g) e le sili atu ma le 5 g o le kulukini, tamato, o le tele o ituaiga o kapisi, zucchini, eggplant, pumpkin, radish, salad green, dill, onions, greenberries, lemons.

O le vaega e sosoo ai (5-10 g o suauu gaʻo i le 100 g) e aofia ai kāloti, beets, legumes, pakasini aʻa ma greens, oranran, vine, tangerines, strawberries, currants, raspberries, apricots, pears, peaches ma le melon. O fuainumera ua lisiina e mafai ona 'aina na o fua faʻatatau - e le silia le 200 g i le aso.

Meaʻai maualuga-carb (e sili atu ma le 10 g o fatemalosi i le 100 g) aofia ai pateta, peʻa lanumeamata, faʻi, pineapples, vine, fig, dates.

Manatua e maua foi i le falaoa ma falaoa meaʻai, pasta, pata, susu ma meaʻai susu. Fesili atu i lau fomaʻi mo laulau o kalori auiliili ina ia mafai ona e faia lau meaai i aso uma ia oe lava.

E tatau ona avea faʻamalosi ma vaega tele o meaʻai mo le maʻisuka. O nei vailaʻau o mea ia mo fale ola ma se punavai o le malosi. 1 g porotini e aofia ai le 4 kcal. O meaai sili ona lauiloa o le protein, iʻa, fuamoa, cheese cheese, susu, susu, falaoa ma leki.

Mai se vaaiga o meaola oona, o palatini o se tuufaatasiga o mea aoga amino taua lea e le mafai ona faapipii i le faagasologa o le metabolism. O le mea e sili ona taua o le alanine, serine, tyrosine, glycine, asparagine, cysteine ​​ma le glutamine, faʻapea foi ma mea faʻapipiʻi ma le glutamic.

Manatua i le taimi o le metabolism, o amino acids released during the breakdown of proteins can be converted to sources carbohydrate. O lenei mea moni e tatau ona mafaufauina pe a fuafua le inumaga o le inisalini.

O meaʻai e manaʻomia mo le tino e fausia ai siama siaki ma faʻamautinoa ai le atoatoa o le metabolism: o le faʻaaogaina o gaʻo susu, suamalie gaʻo, ma isi mea faapena. O lo latou gaosi caloric e maualuga tele: 1 g e 9 kcal. E fautuaina e aofia ai isi gaʻo fualaʻau i le meaʻai, aʻo faʻatapulaʻa manu.

Vitamini ma suauu minerale e matua talafeagai lava mo se tagata gasegase i le maʻisuka, talu ai ona o le faʻavaivaia lautele o le tino, o faʻafitauli e mafai ona atiaʻe.

O le a fesoasoani le endocrinologist ia te oe e filifilia ni fualaau o togafitiga ma meaʻai paleni o le a fesoasoani i le taui o togafitiga faʻasolosolo ma faʻaleagaina ai le tulaga masani o le maʻi.

Pe a faʻapipiʻi se lisi o aso taʻitasi, mafaufau i mea e te manaʻo i ai. E mafai ona e filifilia meaai e te fiafia i ai, e aunoa ma le faʻagaloina o le faitauina o kalori ma faʻatuina se paleni i le va o faʻamalosi, gaʻo ma gaʻo.

Muamua, fefesoʻotai se fomaʻi ma fuafua lau meaʻai i aso taitasi (faʻalagolago i le mamafa o lou tino, ituaiga o gaioiga, ituaiga olaga, genetics predisposition ia mamafa, ma isi). Ona faia lea o fetuunaiga i le taumafataga, ma mafaufau i uiga taʻitasi. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o loʻo e mamafa tele, tausia le gaʻo manu i le pito i lalo, ia sui i fua o fualaʻau. I le i ai o faʻafitauli o le faʻamaʻi pipisi, mulimuli i fautuaga a le fomaʻi - masalo o le a ia fautuaina le faateleina o le tele o fuatini o fuatini ma fua o le maualalo o kalori.

O le meaai e taua tele mo le maʻisuka. O le filifiliga pito sili ona lelei, o le ono-taimi meaai paleni, o lona uiga, tolu meaai autu ma tolu "meaʻai". O lenei faiga e tauamiotonuina. Talu ai o le pancreas e le maua ai le inisalini (poʻo lona aofaiga e le lava mo le gaioiga masani o le tino), e tatau i le tagata maʻi ona tuiina o ia i le tele o taimi i le aso. O fualaau taʻitasi o lenei hormone e tatau ona poloka e se aofaʻi tatau o mea inu. Faʻatasi ai ma se meaʻai paleni, o le inisalini o le a faʻaitiitia ai le kulukose toto ma mafua ai le hypoglycemia. E le gata i lea, o le hormone ua faʻafeiloai e le o vave ona alu ese mai le tino, ae faʻaauau pea ona galue mo sina taimi. O le mea lea, pe a uma le 3-3.5 itula pe a uma le taumafataga autu, e fautuaina e 'ai sina fualaau aina suamalie, sina sanuisi poo se puluʻai, inu ipu ipu kulimi poʻo susu susu.

Fautuaga o loʻo i luga e talafeagai mo le ituaiga I ma le maʻisuka ituaiga 2. Ae ui i lea, i le mataupu mulimuli, o loʻo i ai vaega patino o le taumafataga. E manaʻomia le teuina o le kalori i le meaʻai e le suia (25 kcal i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino i le aso). Pe a suʻesuʻeina le tele o meaʻai, o lenei tau faʻaititia e 15 kcal i le 1 kilokalama o le mamafa i le aso. E pei o le maʻisuka ituaiga, o le meaai lelei e tatau ona mataituina, ia 'ai e 5-6 taimi i le aso, faʻaititia le aofaʻi o tautua. E fautuaina le faʻapulaʻaina o le faʻaaogaina o gaʻo tumu ma gaʻo mea taumafa maualuga i le cholesterol. E aoga tele le 'aina o fualaau aina fou ma fualaʻau, lea e tele ai filo. O le mea moni, o soʻo se ituaiga o maʻisuka, e tatau ona lafoaia le ava malosi e faʻaitiitia ai le avega i luga o le ate ma fatuga, faʻapea ai ma le puipuia o le atinaʻe o faʻafitauli.

Maʻisuka Suʻega

Ina ia faʻaleleia le tofo o mea taumafa, ia fautuaina e faʻaaoga mea suamalie nai lo mea e faigofie ona maua mai i gaʻo (gaʻo e aofia ai le suka). O le tele o tagata, aemaise lava tamaiti, e faigata tele ona vavaeese meaʻai suamalie mai a latou meaʻai. O meaʻai suamalie o le a fesoasoani e foʻia lenei faafitauli.

O le suamalie faalenatura e siitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o lea e tatau ai ona faaaoga i se aofaiga faatapulaa, ma ia amanaia foi lo latou auai i le sauniuniga o le meaai.

O le sili ona lauiloa o le fusi, sorbitol ma le xylitol. E le o iai ni calories o meaʻai suamalie, ae afai e faʻaaogaina, e mafai ona afaina ai fatugaʻo ma le ate. O fomai e masani ona fautuaina le faaaogaina o le sukari, sodium cyclamate, ma le aspartame. O le mea mulimuli e le mafai ona tatalia togafitiga vevela, o lea e fautuaina ai e faʻaopoopo i ipu ua saunia.

Falemai mo le maʻisuka ituaiga 2

I le lavelave o togafiti togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2, o meaʻai maloloina e taua tele, ma i nisi o vaega o le faamai, o le matafaioi autu i le mauaina o le taui mausali o le le atoatoa o le tino, faaitiitia le lamatiaga o le atiaeina o faafitauli faigata ma le faaleleia o le ola o tagata mamaʻi.

O le togafitiga o fualaau oona o se auala lelei, masani ona faʻaaogaina togafitiga, toetoe lava leai se totogi, e mafai ona faʻaitiitia ai le manaʻomia mo vailaʻau faʻasaina, aemaise lava i le hypoglycemic.

O le auiliiliga o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 e faailoa ai le le lava o le faaaogaina o togafitiga o fualaau oona i togafitiga faafomai.O suʻesuʻega ile siama o loʻo faaalia ai e naʻo le 7% o tagata gasegase e mulimuli i le taumafa fautuaina. I le tele o tagata gasegase, sili atu taumafa kalori, maualuga le faʻaogaina o meaola gaʻo ma le cholesterol, o le leai o le fiva (PV), o le tele o vitamini ma elemene e iloa.

O se togafitiga o meaʻai e lava lelei i uiga taʻitasi o le ituaiga o maʻisuka ituaiga 2 e maua ai:

  • faaitiitia ma le tausiga o le tulaga manaomia o le basal ma le post-food glycemia, faaitiitia po o le aveeseina o le glucosuria, faatulagaina o hemoglobin glyc HbA1C,
  • ausia le maualuga o le maualuga ole lipid toto: aofaiga atoa o cholesterol, maualalo, maualalo ma maualuga le lipoprotein cholesterol (LDL, VLDL, HDL), triglycerides (TG),
  • puipuiga o maʻi gasegase tuga (hypoglycemia, lacto ma ketoacidosis),
  • puipuiga ma togafiti o faʻafitauli faigata (macroangiopathy, retinopathy, nephropathy, ma isi),
  • faasaʻo le mamafa,
  • togafitiga ma le puipuia o faʻamaʻi faʻamaʻi (cardiovascular, organes digestive, etc.),
  • faaleleia atili o le lelei o le ola o tagata gasegase.

O le mauaina o taui mo maʻi le mafaufau o le sini autu lea o togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2.

Mataupu faavae o le fausiaina o se togafitiga mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2

O se meaai paleni paleni o le maʻisuka ituaiga 2 e faavae i luga o mataupu faavae o le pulea lelei o le malosi o le taumafa, le aofaiga ma le tulaga lelei o le polotini, gaʻo, gaʻo, gaʻo meaai (PV), o se mea e lava lelei o vitamini, macro-microelements e fetaui ma manaʻoga o tagata taitoatasi.

I le malamalama o faʻamatalaga aupito lata mai o taumafa, ua fautuaina e faʻaaogaina fua o mea taumafa ma le maualalo o le faʻaogaina ole Glysemic (GI), ma o le GI o le taumafataga e faʻaititia e ala i le faʻatamaoaigaina o le taumafataga ma meaʻai e faʻaitiitia uma le postprandial ma le basal glycemia. O le taua tele i le faʻataʻitaʻiga o le meli o meaʻai ua tuʻuina atu i le suia o le gaosiga faʻatautaia o oloa ma ipu.

Le tau aoga o se taumafataga

O le manaʻoga manaʻomia i le fausiaina o meaai mo tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2 o le faʻatapulaʻaina o le kalori o mea taumafa, o le tikeri o le faʻaitiitiga o loʻo fuafuaina taitoatasi ma faalagolago i le mamafa o le mea lilo, o le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi, tausaga o maʻi, o latou gaioiga faaletino.

E faʻalagolago i le aʻoga, tulaga o le faʻamaʻi, ogaoga o faʻafitauli o le maʻisuka, o le i ai o faʻafitauli ma le faʻasologa o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, o se tasi o filifiliga mo se taumafataga masani - o le filifiliga sili ma filifiliga o meaai ma le maualalo o kalori, faʻateleina ma faʻaititia le tele o polotini.

O le vailaʻau faʻasolosolo ma le malosi o le taumafa mo tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 2:

Taumafa i meaʻaiProtein gramFats gramCarbohydrate gramu. kcal
O le vaega autu o taumafa masani85-9070-80300-3302170-2400
O se fesuiaiga o se meaʻai masani i le maualalo e.t.70-8060-70130-1501340-1550
Aiaiga Maualuga Maualuga Aiaiga8110-12080-90250-3502160-2690
Filifiliga Faʻatau Meaʻai Laiti20-6080-90350-4002200-2650

O se faasologa o aso e tasi o le eseesega autu o meaai masani mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo tuʻuina atu i le laulau o loʻo i lalo:

Faamatalaga o le maʻisuka ituaiga 2: faailoga ma le puipuiga

O le uluai laasaga o le maʻi suka e mafua mai i le faʻaauau pea ona maualuga le maualuga o le suka i luga aʻe o le 6 mmol / l, ae i lalo ifo o le 9 mmol / l, faapea foi ma le leai o se paʻu ma faʻafitauli o le maʻi. O le latalata atu i le maualuga o le suka i le maualuga o tulaga taua, o le itiiti ifo o faʻafitauli o le maʻi e tatau ona faʻamoemoeina.

O le uluaʻi laasaga o le maʻisuka o se laʻititi laʻititi o le maʻi. I le tele o tulaga, e le mateina e se tagata lona maʻi. E leai ni soliga mai le galuega a totoga. Ae ui i lea, o le pancreas e le o faia lana galuega pe a ma le 80%.

O le faapipiiina o le paʻu e tele lava ina fenumiai ma se mea e afaina i se mea e le fiafia ai, ma le inu malosi i le faateleina o le vevela o le vevela.

O le foliga malie i le leai o togafitiga e mafai ona faigata ona o maʻi vailaʻau, fatu fatuga, taʻavale, taʻavale, gangrene. E masani lava o le siamaina o le maʻisuka e faia i se suʻesuʻega suʻesuʻeina o se maʻi.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se maʻi faʻamaʻi, ma o se taunuuga o le faʻaitiitia o le gasegase o le tino i le inisalini. O le faʻailoga autu o loʻo faʻaalia lenei faʻamaʻi o le solia lea o le gaosiga o le carbohydrate ma le faateleina o le kulukose toto.

Mafuaaga o le maʻisuka

O mafuaaga masani e aofia ai:

  • ituaiga faʻatoʻaga
  • faʻaleagaina le gaosiga o oloa
  • mamafa tele
  • o se taunuuga o se faʻamaʻi viral,
  • tausaga (e masani lava e tupu lenei mea i le taimi o le matua pe a mavae le 40 tausaga),
  • maʻitaga

E tele mafuaaga e mafai ai e le maʻisuka ona atiaʻe. O autu autu e:

  • uiga faʻamaoni
  • afaina o le pancreas
  • le lelei (faʻaaogaina o le gaʻo ma gaʻo meaʻai, meaʻai vave),
  • mamafa tele
  • vailaʻau viral ma le autoimmune,
  • tausaga pe a ma le 40 tausaga.

O nei mea e faʻaaoga i na o mea e faʻaaoga. E le o se 100% le mautinoa o le atinaʻeina o le maʻi. Ae ui i lea, o tagata e iai se talaʻaga o vailaʻau e tatau ona mataʻituina i le soifua maloloina, aua nei galo e uiga i le manaʻomia o suʻega faafomaʻi.

Ia faaeteete

E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻavave ona faʻaleagaina le tino o le tagata.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e oti, tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai se faʻafitauli.

O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences na faamanuiaina

Tuua Lau Faamatalaga