O le a le hypercholesterolemia? Ituaiga o le hypercholesterolemia ma lona aafiaga i le atiina ae o faamai

O le Hypercholesterolemia ua taʻua o le sili atu o le masani masani o le cholesterol i totonu o le toto. O le masani o le 200 ± 50 mg / dl (5.2 ± 1.2 mmol / L) ma, i le avea ai o se tulafono, ua faateleina i le matua.

O le Hypercholesterolemia e masani ona atiae ona o le tele o le taumafa o le cholesterol mai meaai, faapea foi ma gaʻo ma gaʻo. O meaʻai talafeagai i le olaga atoa o le mea taua lea i le puipuia o le hypercholesterolemia. O mafuaʻaga faʻaleagaina e taua tele i le faʻamuamua i le atiaʻe o le atherosclerosis.

Faʻaitiitia le cholesterol: suauu olive, isi fuālaʻau fuālaʻau, suauʻu iʻa o iʻa, meaʻai e maua i le fiva vai (suauu, falaoamata atoa), pectin (apples, berries), soya. O le fiva vai e mafai ona fofoina vai poʻo le filo meaai, lea e naʻo meaai o mea totino e maua ai, e faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le cholesterol i le inumaga ma faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol e 10% ma le lipoprotein cholesterol e 12% i le toto toto.

14. Atherosclerosis: mafuaʻaga o meaola o meaola, mea e faʻaleagaina ai le gasegase, faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻafitauli. Faʻamatalaga o le aʻafiaga i le atiaʻe o le atherosclerosis, a latou faiga o gaioiga, puipuiga.

O le atherosclerosis o le masani masani lea o se maʻi masani o loʻo aʻafia ai puipui o maʻa, e mafua mai i le solia o le gaioiga o gaʻo (cholesterol, lipoproteins) i le tino. O loʻo i ai se faaputuga o le cholesterol, ma lona teuina i foliga o se fausiaina o "atherosclerotic plate" i totonu o le puipui o totonu o vaa (intima), o le mea lea, o le pa o le gaʻo ua le toe aoga, faʻafefe, faʻamalo, ma o se taunuuga, o le toto i le totoga o le tino ua faʻalavelaveina.

Faʻamatalaga o aʻafiaga i le atinaʻe o le atherosclerosis:

Le lelei le taumafa. O le faʻaauau pea o taumafa ma le maualuga o le gaʻo ma le cholesterol, O le tele o meaʻai e mafua ai le tuʻuina o le cholesterol i luga o puipui o toto toto, o se gasegase o le gaʻo (e mafua mai i le le atoatoa o nisi o enzymes e aʻafia ai le gaʻo, o loʻo i ai le maualuga o le maualuga o le toto ma le totoina i puipui o toto toto), Male male ( o fafine e puipuia i le tele o hormones), ulaula (tapaa e aofia ai vailaʻau e aafia ai le puipui vascular), maʻi suka (gaʻo gaʻo gaʻo), matua tuputupu aʻe (e fesoʻotaʻi ma le olaga), suiga o le tino i le tino, maualuga o le toto (faaleagaina o le puipui i totonu o le gaʻo, e oʻo atu ai i le teu o le cholesterol i nofoaga faʻatafunaina), taumafa faʻalāʻau (faʻaititia le ate, mea e tupu ai le gaʻo), popolega faalemafaufau (faateleina le cholesterol i totonu o le toto, faʻaleagaina o le pa puipui ona o lona aafiaga matautia ma lona teuina i luga) O faʻamaʻi fatu o le coronary e oʻo atu ai i le solia o le fausaga o le puipui o le vaa ma le gau o le cholesterol.

O le faaletonu o le gataifale i le atherosclerosis e matua eseese lava ma ua faaitiitia tele i le hypercholesterolemia, hyperlipoproteinemia, dysproteinemia ma le faaputuputuina o palatini e le salalau solo.

Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le atherosclerosis: angina pectoris, infarction myocardial, cerebral arteriosclerosis (faʻaleagaina o le mafaufau), ulia o gaʻo ma le gangrene o le tino, meso vascular vascular thrombosis.

Faʻamatalaga o Atherosclerosis - suʻesuʻeina o le toto (lipid profile), faʻataʻitaʻiga, angiography.

ICB-10 numera

I le faʻavasegaina faavaomalo o faʻamaʻi o le faʻavasegaga lona 10, o ituaiga ituaiga o hypercholesterolemia ua tofia i le vaega E78. O le hypercholesterolemia mama, e aofia ai ma le 5 ituaiga o pathologies, ua atofaina i se isi vaega E 78.0:

  • hyperlipidemia (Se vaega),
  • hyper-β-lipoproteinemia,
  • hyperlipoproteinemia ma LDL
  • familial hypercholesterolemia,
  • Fredrickson hyperlipoproteinemia, ituaiga IIa.

I le mcb-10, o le hypercholesterolemia o se faamaʻi eseese ua aofia ai foi ile vaega 78.2

Aiga o le hypercholesterolemia

O le faamaʻi na mafua mai i le gasegase o le gaʻo gaʻo. E mafai ona lua ituaiga: homozygous - o le gaʻo le atoatoa e maua mai i matua, heterozygous - mai le tasi. O le faʻamaʻi muamua lava e seasea lava (1 tagata i le 1000,000), ae sili atu ona ogaoga. O le maualuga o le cholesterol faʻatasi ma ia e sili atu i le masani e 4-6 / sili atu taimi. O le togafitiga lona lua e sili atu ona salalau (1 tagata mai le 500), ae itiiti le lamatiaga. O le maualuga o le sterol e maualuga atu nai lo se tagata soifua maloloina e 2-3 taimi.

O tagata o loʻo i ai lenei faʻamaʻi e ono afaina i le vave atinaʻe o le atherosclerosis, faʻapea foi ma ona faʻafitauli: o le fatu fatu fatu (CHD), faʻalavelave faʻaoga o le myocardial.

I le tele o tulaga, o le mafuaʻaga o le hypercholesterolemia o se olaga sese. Muamua lava, o le le paleni. Aʻo iai i le taumafataga le tele o gasegase, gaʻo tumu, suka, cholesterol (itiiti ifo le mamafa), e oʻo atu ai i le faʻaopoopoga o le maualuga ole OH ma LDL. O se olaga le taualoa e fesoasoani i le solia o le gaʻo gaʻo.

O mea e le o se tagata e mafua ai le fatuga. O se faaletonu i se tasi o genes o le chromosome lona 19, e maua mai i se tasi poʻo matua e toʻalua, e taʻitaʻia ai le solia o le gaʻo gaʻo, lea e tutoatasi mai meaʻai.

Vaega o lamatiaga

O se vaega o le faitau aofai e sili atu ona faigofie i le atinaʻeina o le hypercholesterolemia. O aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai:

  • Paulo I fafine pe a maeʻa le misa, o le maualuga o lipoproteins leaga.
  • Tausaga. O alii e sili atu i le 45 ma fafine e sili atu i le 55 o loʻo lamatia.
  • Talafaasolopito o aiga. O le Hypercholesterolemia e masani ona atiina ae i tagata o latou matua / tuagane mafatia mai le faʻaalia o maʻi fatu aʻo leʻi oʻo i le 55 tausaga (alii) poʻo le 65 tausaga (fafine).
  • Mafuaaga Faʻamaumauga o Measina ile 30.
  • Faʻasolosolo solo. O le avanoa e atiaʻe ai le hypercholesterolemia e sili atu ona maualuga i alii e feoai i le sili atu ma le 102 cm, faapea foi ma tamaitai e maualuga atu i le 89 cm.
  • Fuʻa. O vaega o tapaa tapaa e mafai ona faaleagaina ai puipui o toto toto, ma avea ai ma fausaga sili ona lelei mo le faapipiiina o atherosclerotic plate. O le ulaula e afaina ai le faʻaogaina o le "leaga", "lelei" lipoproteins: faʻateleina le maualuga o le muamua, faʻaititia le mea mulimuli.
  • Maʻisuka O le maualuga o le toto sugar e fesoasoani i le tuputupu ae o LDL, o se faaitiitia i le maualuga o le HDL. E mafai foi ona faʻaleagaina ai le mea o loʻo i totonu.

Faʻailoga

O le toʻatele o tagata e maua i le maualuga o le cholesterol e leai ni faʻamaoniga seʻi oʻo ina faʻaalia e le atherosclerosis faʻamaʻi pipisi.

I tagata ei ai le faʻatuga o le faʻamaʻi, o paʻu nodules ua tumu i le cholesterol. Nofoaga iloga - eseese ituaiga, Achilles e sili ona pele ia i latou. E masani lava ona faʻavasega le tele o se pea i se pi mo le tele o seneturi. O nei neoplasms ua valaʻaulia.

E silia i le 20 tausaga le matutua e fautuaina le suʻeina o le toto i le tasi / 5 tausaga, e aofia ai: LDL, HDL, triglycerides, cholesterol atoa. Talu ai o le hypercholesterolemia na amata muamua e aunoa ma ni faailoilo, ua na o le pau lea o le ala e iloa ai i le taimi. O tagata uma e lamatia e fautuaina le tele o faʻataʻitaʻiga. E faasino i tagata gasegase o latou aiga na i ai se faʻafitauli o le fatu poʻo le maualuga o le cholesterol i le amataga. Ae maise lava le mataala i le soifua maloloina o se tagata e tatau ona i ai i latou e iai nei aiga e pei o matua, matua matutua.

Faʻailoga masani o le gaʻo gaʻo i tagata soifua maloloina:

  • OH - e itiiti ifo i le 5.0 mmol / l (40 mg / dl) i tane ma sili atu i le 1.2 mmol / l (> 45 mg / dl) i fafine,
  • LDL - itiiti ifo i le 3.0 mmol / l (Vaega o togafitiga

I uluaʻi laasaga o le hypercholesterolemia, pe a le o le faʻamaʻi, e lava mo le toʻatele o tagata e toe iloilo a latou ituaiga olaga. Suʻe lau meaʻai, amata faʻafeiloaʻi atili. E taua le togafitiga pe afai e le fesoasoani le suiga.

Meaʻai, faʻasologa o meaʻai

Meaʻai vevela ua lauiloa o se taumafataga sili ona lelei mo le faʻaitiitia o le cholesterol. O tagata e le mafai ona maua le malosi e fafaga ai aano o manu ua fautuaina ina ia itiiti ifo le faʻaitiitia o le taumafa o aano mumu (puaa, povi). Pipi, moa, lapiti e mafai ona avea ma sui.

O lau meaai o le a maloloina atili pe afai e te mulimuli i fautuaga nei:

Filifili gaʻo maloloina. Maualuga le maualuga o le cholesterol, LDL. O aano mumu, fuamoa, susu gaosiga o gaʻo o punavai autu ia o lipids. Sui i latou i le suauu manogi, fatu, fatu.

Aloese mai le gaʻo gaʻo. E tele naua i latou i ituaiga uma o meaʻai ma meaʻai vave. O faʻatau oloa gaosi e faʻaalia le tele o le gaʻo gaʻo i luga o le afifi.

Faʻatapulaʻa lau taumafa o le cholesterol: aano o manufasi, fuamoa yolks, oloa gaosi susu.

Taumafa totoa uma o fatu fatu. Oatmeal, buckwheat, kehi, araisa, pasta mai le kulimi o le kulumu e aofia ai fiber, vitamini, minerale e manaʻomia e le tino.

Taulai i fua, fualaʻau. O nei mea taumafa e tele i fiva, vitamini, ma minerale. O le mea e sili ona aoga o fualaau faisua.

Faʻaopopo fuapolo, tuna, cod, togafiti, malati, samasami i au meaʻai. O nei ituaiga o iʻa e aofia ai le tele o le gaʻo ma le cholesterol nai lo moa, povi, ma puaa. O le salmon, o le togafiti, ma le mea teu o se puna lelei o omega-3 gaʻo gaʻo e manaʻomia mo se soifua maloloina.

O fua o le ava malosi e mafai ona faateleina ai le faʻaogaina o lipoproteins "aoga", ae le lava e fautuaina ai o se metotia togafitiga. Faʻaleagaina e mafua ai le faʻavevesi o le ate, faʻateleina ai le lamatiaga o le atherosclerosis, faʻapea foʻi ma le tele o isi faʻamaʻi.

O se meaai lelei e tatau ona aofia ai (% o le tele o kalori):

  • gaʻo tumu - itiiti ifo i le 7%,
  • gaʻo faʻamamafa - 20%,
  • vailaʻau faʻamaʻapoʻaona - 10%,
  • proteins - 15%,
  • carbohydrates - 50%,
  • filo meaʻai - 25 g / aso,
  • cholesterol - itiiti ifo i le 200 mg / aso.

O le a le mea e ono foliga i ai lau lisi mo se aso?

  • Breakfast: oatmeal ma faʻi, sua moli, tofete, kofe poʻo le lauti.
  • Taumafa: o se vaega o soupisi fualaau, o le apu, salati tamati, kapisi, lau, lafoaia i le manogi o le kulimi e maualalo-gaʻo, iʻa, ma le compote.
  • Taumafa: alaisa, susu susu susu, saladi fuamoa fuaitau, pi.
  • Meaʻai: fualaau faisua, nati, fatu, kāloti.

Vailaau

O le Hypercholesterolemia o se faʻafitauli e le masani ai e mafai e le toʻatele ona togafitia e aunoa ma fualaau faasaina. O fualaau uma lava e faʻamaonia pe a fai o le taumafataga, e le aoga le gaioiga faaletino. E mafai e lau fomaʻi ona faʻatonuina fuamini e faʻaitiitia ai le cholesterol i tagata gasegase e ono tulaʻi mai i ni faʻafitauli. O le tagofia o vailaʻau e le faʻagataina ai le manaʻoga e mulimuli i se meaʻai. I se isi itu, o meaai tatau lelei o se mea e manaʻomia muamua mo togafitiga fualaau faasaina.

E 5 vaega o fualaau oona e faʻaaogaina e faasaʻo ai le cholesterol:

  • Statins, isi igoa mo le HMG-CoA reductase inhibitors. O nei mea e aofia ai lovastatin, atorvastatin, simvastatin, pravastatin, fluvastatin, rosuvastatin. O tulafono e poloka le galuega o le enzyme talafeagai mo le tuufaatasia o le cholesterol. Latou te maua le gafatia e faʻaitiitia ai cholesterol, "mea leaga" lipoproteins, faʻaleleia le "lelei".
  • Sequestrants of acid acids. O sui sili ona sui o le kulupu o le cholestyramine, faʻapea foi ma le colestipol. O nei vailaau faʻamalosi e faʻamalosia ai le meaʻai o le bale free ma o loʻo faʻasalalau i le feces. Pau lava le auala e taulimaina ai le le atoatoa o gaʻo aoga o le talepeina lea o le cholesterol. O lenei vaega o fualaau faasaina e seasea ona faatonuina ona o lo latou gafatia e faaitiitia le maualuga o "lipoproteins" lelei.
  • Vitamin B3 (PP, nicotinic acid). Ole tele o atopa e maua ai le cholesterol-faʻaititia o meatotino.
  • Fiti. Gemfibrozil, faʻamaoni, faʻasalaga ua faʻatautaia i tagata e sili ona taua i le faʻafefeteina o faʻamaʻi maualuga.
  • Filifili o le initaneti o le Cholesterol. E maua e le tino le 20% o le sterol mai meaai. O fualaau i totonu o lenei vaega e faʻaitiitia ai le faʻafefe o le cholesterol mai meaʻai. O le sui masani o le vasega o Esetima.

O tulafono o le filifiliga muamua lea.

Faʻafitauli o le Hypercholesterolemia

Afai e le togafitiga le hypercholesterolemia, o le a amata ona aliali mai luga o puipui o toto toto, o le cholesterol ma le lipoproteins. A o faasolosolo, o le a lūlū le lumena o le aluga, e oʻo lava i lona faʻaogaina atoa - atherosclerosis. O se faʻamaʻi e mafai ona oo atu ai i nei faigata ogaoga:

  • taʻavale
  • fatu fatu
  • angina osofaiga
  • toto maualuga
  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • togafitiga o gaioiga lautele.

Puipuiga

O le puipuia o le hypercholesterolemia e le o se tagata e masani ona tutusa ma togafitiga:

  • se taumafa maualalo-masima o fualaau 'aina, fualaau faisua, fatu fatu atoa,
  • tapulaa o le taumafaina o meaola manu,
  • faaaogaina lelei o "gaʻo lelei",
  • taofi ulaula
  • ia le itiiti ifo ma le 30 minute o faamalositino i aso taitasi (ia sili atu ona savali savali),
  • ava malosi
  • Tuuina atu vave o se suʻega toto mo cholesterol, LDL, HDL, triglycerides.

Tusi

  1. Benjamin Wedro, MD, FACEP, FAAEM. High Cholesterol, 2016
  2. Jacquelyn Cafasso. Faailoga o le Cholesterol Maualuga, 2016
  3. Raul D. Santos, MD, PhD, MSc. Hypercholesterolemia, 2018

Hypercholesterolemia - o le a lea? Faaliliu mai le Eleni - maualuga le cholesterol i le toto. O se uiga lenei o le faamai. O le tautala faʻamalosi, hypercholesterolemia e le o se faʻamaʻi - o se maʻi faʻaleagaina, o se faailoga.

Ae o le mea moni - o le mafuaʻaga o le tele o faʻalavelave i le gaioiga o le fatu ma toto toto. Ina ia suʻesuʻeina le matuia o le faʻamaʻi, e tatau ona e malamalama i lona mafuaʻaga ma le faʻaleleia o foliga. O lenei mea o le a fesoasoani e puipuia le tupu mai o le hypercholesterolemia, ma i le tulaga o faʻaaliga, i le taimi e faailoa ma fuafua ai togafitiga sili ona lelei.

Paʻu o meaola o meaola

Ina ia malamalama i le masini o suiga na mafua mai i le tasi poo le isi faʻafitauli faʻapitoa, e fesoasoani le kemisi o kemisi. O le biochemistry o le hypercholesterolemia o se faaletonu i le lipid metabolism. Eseese ituaiga o gaʻo e ulu atu i le tino o le tagata. O se taunuuga o se faʻalavelave lavelave, tele-stage process, ua vaeluaina ma "gaosia" e le enzymes tutusa. O le cholesterol saoloto e le faʻamavae i totonu o le toto.

O gaʻo māmā i se vaeluaga o le '' aveʻeseina 'e siakene mumu, faʻafouina i le chylomicrons - fomu felauaiga. I le tafe o le toto ma le lymph, latou te gaoioi ai i le tino, ma ave le cholesterol. Ae peitai ina ia mafai ona gauai i totoga, o le "felauaiga" e manaomia ai le fesoasoani a le lipoproteins - o mea faigata o le lipids ma le polotini.

O lipoproteins lea e faʻaosofia ai le atinaʻe o le hypercholesterolemia. E sili atu ona lelei i le maualuga. Le lipoproteins e maualalo le maualalo (LDL) e nafa ma le fesiitaiga o le cholesterol mai le ate i vavae o okeni. O le tele lea o le cholesterol, lea e faʻaaogaina i meaai. Faatasi ai ma lona faateleina, o le tele o le ua taʻua o le "leaga" cholesterol ua siitia atu i totonu o sela.

O le maualuga o le lipoproteins (HDL) e felauai ai le cholesterol mai suauu i le ate. E maua i luga o le lipoproteins le faʻamaʻi pipisi.

Ituaiga o Hypercholesterolemia

O le maʻi o le Pathological ua vaevaeina i luga o mafuaʻaga mo lona atinaʻe, ae o ona ituaiga e leai ni uiga patino o le vasega poʻo faʻaaliga mai fafo. E tolu ituaiga o vailaau oona:

  1. Peraimeri - tuʻuina atu i tamaiti "i le tofi" mai matua. E afua mai i le gaʻo ma e mafai ona:
  • Homozygous (faaleagaina gaʻo e maua mai tama ma tina),
  • Heterozygous (gaʻo e iai se faaletonu na pasia e se tasi o matua).
  1. Maualuga - o se taunuuga o le atinaʻeina o nisi faʻamaʻi, tulaga o le tino,
  2. Meaʻai - e tupu i le tele o le faʻaaogaina o meaʻai o manu.

O le faʻamaoniga o le "mamacailamalamia mama" ua faia i se tagata maʻi i le maualuga o le cholesterol e maualuga atu i le 5.18 mmol / L. O se taʻavale manino lea o le atherosclerosis.

Faailoga o togafitiga

E leai ni faailoga manino o le hypercholesterolemia, aua o le taimi nei, e le afaina ai le olaga ma le tulaga o se tagata.

I le faagasologa o togafitiga, o lona atinaʻe e mafai ona faʻaalia e:

  • O se lanu enaena i le pito i tua o le gutu o mata,
  • Fulafula ma ogaumu (xanthomas) i tamatamai lima, alofilima, tapuvae, tulivae,
  • Faʻaaliga o angina pectoris.

Mulimuli ane, o le cholesterol na teuina i luga o puipui o arteries e fai ai papa. Ua vavalalata fuaitau o vaʻa, ua leiloloa a latou mea e fai, o loʻo tafe le toto. O le Cholesterol palapala e mafua ai le thrombosis.

Faailoga o le hypercholesterolemia ma le sologa lelei "tafe" i totonu o faailoga o pathoces cardiovascular.

Pepa Peraimeri (aiga) hypercholisterinemia o se togafitiga e lei maeʻa ona suesueina. O le mea lea, e leai se meafaigaluega e mafai ona faʻamautinoa e taofia ai lona tupu.

O mafuaʻaga autu mo le faʻaalia mai o le first hyperchoistinemia e taua o:

  • Le atoatoa i le fausaga o le lipoprotein protein. E le mafai ona latou fegalegaleai ma sulu o okeni, e le mafai e le cholesterol ona ulu i totonu,
  • Faʻitiʻitia le gaosiga o enzymes "felauaiga". Faʻatauina le le lava o le cholesterol i se tasi nofoaga ma lona tele i se tasi,
  • Faʻafitauli i totonu o siama faʻanatura. Latou te leiloa lo latou malosi e faʻafesoʻotaʻi lipoproteins.

O mafuaʻaga o le hypercholesterolemia maualuga e mafai ona:

O le faʻateleina o le faʻaaogaina o gaʻo manu o le mafuaaga autu lea o le tupu o le hypercholesterolemia i le toatele o tagata maʻi.

Hypercholesterolemia Therapy

O le faʻaititia o le maualuga o le cholesterol i le toto e mafai ona ausia e ala i suiga o olaga ma le faʻaaogaina o fualaau. Faʻataʻaiga o le masani masani o le olaga ma le hypercholesterolemia o se auala puipuia tele e faatumauina ai le maualuga o le cholesterol levels.

Afai latou te le fesoasoani, e fai e le fomaʻi fualaau, ma faatonuina:

Le togafitiga o le hypercholesterolemia e maua ai se auala faʻatasi. Ina ia fesoasoani e foʻia faafitauli o le cholesterol, o vailaʻau faʻapitoa e maua, taugofie ma saogalemu.

Faatasi ai ma le hypercholesterolemia, o se aafiaga lelei e tuuina mai e:

Taumafa mo hypercholesterolemia

I uluaʻi laasaga o le hypercholesterolemia, ua lava le vaʻavaʻai oloa ma le "leaga" cholesterol mai le meaʻai. O lenei fuataga o le a faʻaalia ai lona faʻaalia i tulaga talafeagai.

O taiala lautele mo taumafataga mo le hypercholesterolemia e mafai ona faatulaga i ni nai tulafono faigofie:

  • Faʻaititia le kaloni faʻamaʻi, aemaise lava i se olaga le talafeagai,
  • Aua e te 'ai tele i le po, pulea le mamafa o le tino,
  • Faʻaititia le aofaʻi o meaʻai gaʻo faʻataunuʻuina e ala i le sui i fualaʻau fuālaʻau,
  • Faʻaaofia ai mea taumafa taumafa e iai vitamini ma minerale,
  • Aua le fiu e 'ai le meaʻai,
  • Faʻatapulaa le faʻaoga o masima,
  • Pe a filifilia se laulauʻai, manatua meaʻai ua fai ma vaisu ma e le faʻafefeina le puipuia i le tulaga o le faasalaga.

O le laulau o loʻo faʻaalia ai se lisi lata mai o oloa ua fautuaina ma faʻasaina e le meaai mo le hypercholesterolemia.

Faatasi ai ma le hypercholesterolemia, o ipu uma e fufulu, kuka pe tao.

O le meaai mo le hypercholesterolemia e eseese ma faigofie. O le lisi e le tatau ona mafua ai ni faigata faapitoa. E le mafai e le tagata gasegase ona fai e aunoa ma ni aano o manufasi, ia 'aina ma le fiafia. O le mea autu lava e le tatau ona faʻafefete ma falai.

O se taumafataga e tasi aso mo ia e mafai, mo se faʻataʻitaʻiga, ona aofia ai:

Pepa o Hypercholesterolemia

E i ai se mea e pei o le hypercholesterolemia. O lenei fomaʻi o le maʻi ua taʻua o le matua poʻo le hypocholestemia faʻapitoa (SG).

E maua e se tagata se gaʻo le atoatoa mai se tasi o matua, o lona tulafono e tatau ona nafa ma le tuufaatasiga o le cholesterol. Ae paga lea, i se tamaititi e matua faigata lava ona faʻavae SG, aua o le faafitauli e maua ai le tele o faʻamatalaga faʻaalia i le matua ma mo le umi o le hypercholesterolemia faʻatoʻateleina e le maua.

Hypercholesterolemia ua vavaeina e tusa ai ma Fredrickson. Ae o foliga o eseesega faaletonu o le lipid metabolism e tusa ai ma Fredixon e mafai ona malamalama i ai se fomaʻi. O le tikeri lona lua ua alualu i luma i tulaga o nisi o mea e faatele ai le maʻi e tusa ai ma le ICD 10.

I le faaopoopo atu i mafuaaga ma tulaga, o le tuufaatasiga lea e ono mafua ai ona iai se faafitauli, e iai foʻi tulaga lamatia. O le faʻavasegaga o le faʻamaʻi e faʻavae i mafuaʻaga mo lona alualu i luma. Ae ui i lea, e leai ni uiga taua o le kosi po o se mea faʻapitoa i ituaiga o hypercholesterolemia.

E tolu vaega o le faʻamaʻi e fefaasoaaʻi:

Peraimeri fomu

O lenei ituaiga meaola e leʻi suʻesuʻeina atoa, o lea e leai se meafaigaluega e puipuia atoatoa ona foliga vaaia.

Taua! Homozygous hypercholesterolemia (aiga) e fausiaina pe afai o le tina ma le tama ua i ai se code code gene. Se hypercholesterolemia heterozygous, pe afai o le tulafono le masani o loʻo faʻapipiʻi i le gutu o le tasi matua.

O se ituaiga heterozygous o le hypercholesterolemia e matauina i le toeititi atoa le 100% o tagata, ma e seasea lava ona maua se ituaiga homositic i le ICD 10.

O afea e tupu ai le hypercholesterolemia?

I le avea ai o se tulafono, o mafuaaga o le faʻamaʻi e taoto i:

  • faʻaaoga masani o nisi o tupe,
  • maʻisuka
  • nephrotic syndrome (NS),
  • afaina o le ate e pei o
  • hypothyroidism.

E i ai tulaga faʻalavelave, e aofia ai le faʻalavelave faifai pea, le malosi o le tino, le maualuga o le toto, faapea foi le genetic (SG). E le gata i lea, o le mamafa o tagata e aafia i le hypercholesterolemia, o mafuaʻaga o loʻo taoto ai i amioga leaga leaga ma faʻasologa o le tino e tusa ai ma le ICD 10.

O le isi mafuaaga mo le atinaʻeina o le faamaʻi o loʻo taoto i le le pulea lelei o le 'aiina o meaʻai e faʻatele ai le cholesterol (faʻataʻitaʻiga, palu falai ma le pailani). Ma o le inu pea ava malosi e inu ai le ava e fesoasoani foi i le teuina o pusa, aua O le ava e lelei tele mo le 'ai i luga o mea leaga.

Symptomatology

O le Hypercholesterolemia o se faailoilo faapitoa lea e fuafuaina e faʻaaogaina ai metotia faʻaipoipoga (lipid profile). I lenei tulaga, o se faailoilo lautele o le maualuga o le cholesterol ua fuafuaina, lea e le aveina ai faamatalaga faapitoa, aua e aofia ai faʻataʻitaʻiga ma le lipoproteins maualalo ma le maualuga e tusa ai ma le ICD 10.

O le suʻesuʻeina ole fale suʻesuʻe e faʻamoemoe i le vaevaeina o le cholesterol atoa i elemene, e fuafua ai le aafiaga o le lipoproteins i puipui o toto toto.

O nisi taimi i mataupu sili atu, o le maʻi atonu ei ai ni mea mai fafo, e mafai ai e le fomaʻi ona maua le faʻamaonia saʻo. E i ai foi nisi faʻamaoniga e faʻaalia ai le hypercholesterolemia lona lua. E aofia ai:

  • xanthomas - cholesterol nodules na aoina i luga o tendon,
  • lipoid corneal arch e faailoa ai le i ai o le SG, i le vaitausaga o tausaga e oʻo atu i le 50 tausaga,
  • xanthelasma - faʻamaoniga faʻapitoa, e aofia ai le i ai o ni laupeʻa samasama-lanu meamea i lalo o le pito i luga o laumata (o se tagata e leai se aʻoga faafomai e le mafai ona ia iloaina).

O aʻafiaga autu e tupu naʻo se taunuuga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, maua malie se faʻalavelave matuia ma le tele o isi faʻamaʻi faʻatasi.

O a faʻafitauli e mafai ona tupu i le hypercholesterolemia?

Atherosclerosis o le sili ona leaga o taunuuga o le hypercholesterolemia. O lenei faʻamaʻi o le lafoina lea o pusa cholesterol i puipui o toto toto. A faʻapipiʻi papa i totonu o puipui, e tutupu suiga faʻaleaga.

O puipui e le maualalo, e afaina ai le gaioiga o le fatu ma toto toto. O atherosclerotic faʻavae o le mafuaʻaga o le vavalalata ma le faʻaaogaina o toto toto, o le taunuuga e ono avea ma paʻu poʻo le faʻaʻauʻau. E ese mai i lena, o loo i ai.

O le tulaga masani o taunuuga o nisi o faʻafitauli o le faʻamaʻi e mafai ona faʻamatalaina e ala i faʻalavelave i le faʻamalosi tino. Mo lenei mafuaʻaga, faʻaaogaina o toto toto poʻo totoga.

O le le atoatoa o le tino o le taunuuga sili lea ona ogaoga. O lona tino gasegase e fuafuaina e vaʻaia o le vaa.

Taua! O le malepelepe ma le gasegase vascular o ni faʻafitauli lelei o le hypercholesterolemia ma isi faʻamaʻi faʻatasi ai.

Taumafa mo hypercholesterolemia

Togafitiga o le faamai o lona uiga o le i ai o se meaʻai faapitoa. O le taumafataga mo hypercholesterolemia e iai sona aafiaga antisclerotic ma aveesea le cholesterol sili atu mai le tino ma le fesoasoani o nisi o meaai.

O le taumafataga o loʻo faʻatatau i le toe faʻafoʻisia o galuega faʻasolosolo ma le mauaina o masaniga maloloina lelei.

O mataupu autu o mea taumafa ma le maualuga o le cholesterol i le tino e tatau ona faapenei:

  1. faaitiitia le gaʻo i taumafa i aso taitasi,
  2. meaʻai manu e tatau ona suia i gaʻo meaʻai,
  3. soli atoa pe leai foi o meaai cholesterol-tamaoaiga,
  4. faʻatapulaʻa i le masima tului (e oo i le 4 g i le aso),
  5. faʻaitiitia le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo mama,
  6. o le faʻaaogaina o filo fualaʻau ma gaʻo vailaʻau faʻasaina,
  7. o se faʻaopoopoga o le aofaʻi o gaʻo gaʻo susu.

Togafitiga metotia

O le Hypercholesterolemia e togafiti foi ma togafitiga e leai ni fualaau faasaina, lea e aofia ai le gau o le mamafa, e ala i le tufatufa atu o le tino, e fuafua i le tafe o le okesene. E tatau ona filifilia le polokalame mo tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi, ae tatau ona amanaʻia uma faʻamaʻi tutusa.

E le gata i lea, o le puipuia o le hypercholesterolemia e aofia ai le toe iloiloina o le taumafa e ala i le puleaina o numera o elemene e ulufale atu i le tino e faatatau i le tele o mea tau taaloga. Ma o lea togafitiga e manuia, e tatau ona lafoaia meaʻai falai ma le gaʻo, ma e tatau ona suia meaʻai suauu mama i meaʻai laiti-calorie.

I lenei tulaga, e mafai ona e vaʻavaʻai i mea o loʻo aofia ai, ma ia avea o se faavae.

E le gata i lea, o le hypercholesterolemia mamā e tatau ai i le tagata gasegase ona lafoaia ava malosi e inu ai le ava ina ia faʻagesegese ai le faagasologa o le faaopoopo o le mamafa, faʻamaonia le metabolism o le lactic acid ma faʻaitiitia le faʻalavelave o faʻafitauli pe a tago i vailaʻau.

E tatau foi ona galo le ulaula ina ia mafai ona togafitia togafitiga faʻatasi ai ma togafitiga faʻaleaganuʻu, ma o le aʻafiaga o faʻafitauli o le cardiovascular ma mea o loʻo aʻafia ai i le atherogenic elemene.

Faʻatau togafitiga

I le taimi nei, e toatele e finau e finau e faapea o le hypercholesterolemia e mafai ona mafai ona toe faia togafitiga. Ae ui i lea, o togafitiga faʻatasi ai ma togafitiga faʻaleaganuʻu e le maua ai i taimi uma ni faʻamanuiaga lelei, o lea e taua ai le aua neʻi faʻagaloina fualaau.

Faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol i sela ma faʻagesegese le faʻasologa o le cholesterol e le ate. E le gata i lea, o statins e faaleagaina ai le lipids, aveesea le mumū, ma faʻaitiitia ai le ono faʻaleagaina o vaega maloloina o vaʻa toto.

Togafitiga ma lenei sui e puipuia ai le ave o le cholesterol i totonu o le inumaga, ae peitai, o togafitiga e vaeluaina. O le mea moni, e na o le 20% o le cholesterol e maua mai i meaai, ma le 80% o le cholesterol e maua i totonu o le ate.

O nei vailaʻau e faʻaitiitia ai triglycerides ma le maualuga o le maualuga o le lipoproteins maualuga.

Cholic Acid Sequestrants

Togafitiga ma lenei vaega o fualaau faasaina e fesoasoani i le tino e aveese le cholesterol mai gaʻo susu. O aʻafiaga e aʻafia ai le fua o le faʻapalapalaina, ma le tofo le lelei.

  • 4. Auala e ulufale ai ma liua ai meaʻai i gaʻo o le tino. Glucose transporters. O le matafaioi taua o le glucose-6-phosphate i totonu o le gaosiga o le gaʻo gaʻo. Le matafaioi a le glucokinase ma le hexokinase.
  • 5. Glycolysis ole aano: manatu, tulaga, faasologa o tali, tulafono faatonutonu, paleni ole malosi.
  • 6. Glycolysis ole vaovao o le vaega muamua lea o le faʻamaʻiina o monosaccharides i lalo o le vaomalo i le fausia o pyruvate: manatu, laʻasaga, faasologa o tali, tulafono faatonutonu, paleni malosi.
  • 8. Glucose catabolism e ala i le masini o le auala pentose phosphate. Lafoaʻiga o faʻataʻitaʻiga, tulafono faatonutonu, sootaga ma le glycolysis, o ana galuega,
  • 9. Gluconeogenesis, foliga o le tino, mamanu, mea e fai, mea ola. Maualuluga (faʻaliliu) tali o le glycolysis ma le gluconeogenesis, tulafono faatonutonu, tau aogā.
  • 10. Metabolism o le glycogen e pei o se polysaccharide reserves. O le gau o le glycogen o le glycogenolysis, o lona sootaga ma le glycolysis.
  • 11. Sini o le glycogen. Le manatu o le glycogenosis ma le aglycogenosis.
  • 12. O le natura faanatura ma le metabolism o le adrenaline, glucogon ma insulin - o la latou matafaioi i le faatonutonuina o le resitalaina o le glycogen ma le tuufaatasia ma le faatonutonuina o le maualuga o le suka.
  • 13. Hyper-and hypoglycemia: mafuaʻaga, faiga o taui faʻavave ma taimi uumi. Metabolic ma aʻafiaga o aʻafiaga o gasegase ogaoga ma le gaʻo ma le hypoglycemia.
  • 14. Inisalini: fausaga, laasaga o le metabolism, masini o le gaioiga, aʻafiaga o le gasegase, faʻafitauli o meaola ma taunuuga o le hyper- ma le hypoinsulinemia.
  • 15. O le maʻisuka na mafua ai: mafuaʻaga, faʻafitauli o le tino, faʻamaoniga faʻapitoa, faʻamaʻi faʻamaʻi, puipuiga.
  • 16. Faʻamatalaga o meaola oona ma faʻalauiloaina o faʻalavelave faʻafitauli o le maʻisuka: hyper-hypo- and acidotic coma. Puipuiga o soliga.
  • 19. Suʻega o meaola o meaola o le gaʻo gaʻo. Glucose toleni test, o lana amio ma le iloiloga. Le faʻatinoga o le gaioiga o le inisalini i le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o nila.
  • 20. Vaega o le fesuiaiga o le fructose ma le galactose. Fructozemia, galactosemia.
  • 1. O lipids aupito sili ona taua o manu ma laau totō, o latou faʻavasegaga, fausaga, meatotino, mea e ola ai. Le masani o manaoga o lipid i aso taitasi.
  • 2. Faʻatulagaina, faʻavae mole mole, galuega faʻapitoa ma le tino o mea faʻapipiʻi.
  • 3. O le faʻaaogaina o le faʻaogaina o meaʻai, faʻafefe o le lipids. Pele: fatuga, galuega, masini o le auai i le faʻalaumalie. Steatorrhea: mafuaaga, taunuuga.
  • 4. Felauaiga lipoproteins o le toto: tuufaatasiga, fausaga, faʻavasegaina o le galuega, faʻamaonia o le taua o le faia o se filifiliga.
  • 5. Faʻalavelave faʻamaʻi o le tino i le paʻepaʻe o le tino: gaioiga, faiga o tulafono faatonutonu o le lipase gaoioiga o gaʻo gaʻo, o le taua o hormones, taua.
  • 6. Biosynthesis Triglyceride: tali, mea e faatonutonu ai le tulafono, le taua o hormones, taua.
  • 7. O le biosynthesis o phospholipids. Faʻamatalaga Lipotropic, o la latou matafaioi i le puipuia o faʻafitauli o le lipid metabolism.
  • 8. Faʻatulagaina o le β-oxidation o gaʻo gaʻo: tulafono faatonutonu, o le role o le carnitine, paleni o le malosi. Taua mo le tuʻuina atu o le malosi o gaʻo ma gaʻo.
  • 9. Faʻatulagaga o le faʻamalosia o le lipid (faʻafeusuaiga), taua i le fomaʻi ma togafitiga o le masini.
  • 10. Auala faafesuiai Acetyl-CoA, le taua o auala taitasi. Tulaga lautele o le biosynthesis o le gaʻo. Le manatu o mea aoga gaʻo ma a latou matafaioi i le puipuia o le gasegase o le gasegase.
  • 11. O tino o Ketone: galuega faʻa-natura, faʻasologa faʻasolosolo, tulafono faatonutonu. Ketoneemia, ketonuria, mafuaʻaga ma faiga o atinaʻe, taunuuga.
  • 12. O galuega a le cholesterol. O le tino o le cholesterol fund: auala e ulufale ai, faʻaaogaina ma le faʻamalosi. Cholesterol synthesis: vaega autu, tulafono faatonutonu.
  • 13. Hypercholesterolemia, ona mafuaaga, taunuuga. Meaʻai e maualalo ai le cholesterol.
  • 14. Atherosclerosis: mafuaʻaga o meaola o meaola, mea e faʻaleagaina ai le gasegase, faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻafitauli. Faʻamatalaga o le aʻafiaga i le atiaʻe o le atherosclerosis, a latou faiga o gaioiga, puipuiga.
  • 15. Oʻa tele. Faʻavae o le metabolism i le oona tele.

    Togafitiga Hypercholesterolemia

    O togafitiga o fualaau mo le hypercholesterolemia e aofia ai le puleaina o fuainumera, siakiina o meaola suamalie, fibrates, inhibitors absorption inhibitors in intestine, fatty acids.A maua le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, o fualaau e faʻasaʻo ai le toto maualuga e faʻaaogaina.

    I le gaioiga o lipid metabolism correction, e masani lava ona faʻavaivaia ia xanthomas. Afai e le tupu lenei mea, o le a aveesea i latou e le taotoga, pe ala i le tagi, laser poʻo le faʻaaogaina eletise.

    I maʻi gasegase ma le faʻamalolopalalemia faaleaiga, o togafitiga fualaau e masani ona le aoga. I lenei tulaga, latou te maua i plasmapheresis ma se vaeluaga vaiaso i le va o taualumaga. I tulaga ogaoga, e manaʻomia le gaosiga o le ate.

    O se vaega tāua o le faʻamautuina o le gaʻo gaʻo o le faʻasaʻoina o le mamafa o le tino ma se soifua maloloina soifua maloloina: lelei le malolo, lava gaioiga faaletino, faʻaaogaina o ulaula, ma meaʻai.

    Taunuʻuga ma Faʻafitauli

    Hypercholesterolemia e mafai ona taʻitaʻia ai le atherosclerosis. I le isi itu, o lenei mafuaʻaga e afaina ai vaʻa toto, lea e mafai ona i ai faʻaaliga eseese.

    O le solia o le toto masani i pito i lalo e fesoasoani i le fausiaina o maʻi pipili, lea i tulaga ogaoga e mafai ona oo atu ai i le necrosis o le tino ma le manaomia mo le tosoina o le tino.

    I le faaleagaina o gaʻo, o le gaioiga o le cerebral ua faʻalavelaveina, lea e faʻaalia i le soliga o galuega o le cerebellum, le mafaufau le mafaufau, ma e mafai ona taʻitaʻia ai.

    Pe a faʻapipiʻi papa o le atherosclerotic i luga o le pa, o le a faasolosolo malie ma leai se mea e mafai ai. I lenei tulaga, o le tafe o le toto faifaipea e tau atu i le faalauteleina o le puipui o le eleele, o le taunuuga o le faalauteleina (anerysm) e i ai le maualuga o le lamatiaga o le malepelepe ma le alualu i luma mulimuli ane o le ogaoga o le gasegase i totonu ma se taunuuga matautia.

    Vitio mai YouTube i le autu o le tusiga:

    Faamatalaga lautele E uiga i le Hypercholesterolemia

    Cholesterol o se tuufaatasiga masani, o se mea gaʻo mai le vaega o lipids. . O loʻo aofia ai o ia i le tele o auala e faʻamautinoa ai le ola o le tagata: fuafua le faʻamalosi, le mafai ona faʻaogaina siama, e faʻaaogaina e le pito i lalo o le isocrine e fausia ai hormones sex, o se vaega taua o le talo, e tatau mo le faʻalaumalie, ma isi. E nafa ma le gaosiga o le cholesterol i le ate.

    Cholesterol e le faʻamavae i le toto, talu ai o se mea gaʻo. Mai i luga o loʻo ufiufiina i se atigi polōtini moletini - palatini, o le mafuaʻaga lea ua taʻua ai lipoprotein. E 4 ituaiga o nei mea: e matua maualalo, maualalo, maualuga ma maualuga. O uluai ituaiga meaola e tolu o loʻo lafoina i luga o puipui o toto toto, e fai ai ni atherosclerotic plate, o LDL (lipoproteins maualalo), poʻo le "leaga" cholesterol. O le maualuga o le lipoproteins (HDL) e "lelei" - latou te aveesea le cholesterol mai puipui o arteries, faʻaliliu atu i le ate.

    O atherosclerotic plaques, e aofia ai le 60% o le cholesterol, e vavalalata ai le lumenia o arteries, faʻaitiitia le toto na taʻalo i totonu ia i latou, ma o le mafuaʻaga autu o le atherosclerosis. O le afaina atoa o le aluga e tau atu i le atiina ae o tulaga matautia o le fatu, toto toto, faiʻai, vae - infarction myocardial, paralysis, gangrene. Ina ia aloese mai se faʻalavelave faʻafuaseʻi, e tatau ona fuafua vave togafitiga i le vave e mafai ai ma amata ona togafitiga.

    Mafuaaga o le Hypercholesterolemia

    I le tino o le tagata, soʻo se gaʻo, e aofia ai le cholesterol, e faʻapalapalaina, tuʻuina i totonu o le tino o le tino, ona ave atu ai lea i totoga ma fusi ma le fesoasoani o le faʻaaogaina o le lipoproteins. Afai e maua e le LDL le tele o gaʻo i siama o le tino, e tupu ai le hypercholesterolemia. Soo se eseesega mai le masani i le faagasologa o le fausia ma le faaaogaina o le cholesterol e fesoasoani i le faamaʻi:

    • sili ona malosi
    • solia le soliga
    • maualuga le taumafa i meaai.

    O mafuaʻaga autū o le tulaga faʻaleagaina o:

    1. O le CSS / Family Sycholesterolemia e mafua mai ona o se mea na mafua mai i le mea na tupu pe a tuʻuina atu genes e le masani ai i se tagata mai matua. Faʻatasi ai ma faʻamaʻi pipisi, o mea nei e mafai ona faʻavaivaia:

    • fausaga o le lipoproteins protein,
    • lagona lelei o sela o le tino i lipoproteins,
    • sifi o felauaiga o enzymes.

    2. O le tulaga lua o le faamaʻi e mafua ona o faamai ma tuutuuga nei o le tino:

    • popole, atuatuvale,
    • suiga taumone,
    • maʻi o le nephrotic - faʻatoʻaga fatuga, e mafua mai i le maualuga o le paʻu o le polotini i le urine ma le faʻaalia e le edema i le tino atoa,
    • maʻisuka malosi
    • hypothyroidism - o le le lava o le toesea po o le leai atoa o hormones thyroid,
    • maʻi faʻamaʻi tumau
    • maualuga le toto maualuga
    • amio le taua.

    3. O le foliga mai o se pepa faʻaleleia e faʻalauiloaina i se olaga le saʻo:

    • Faʻaaogaina tele o le cholesterol ma meaʻai ma le le lava o le tino ona o le le lelei o mea taumafa ma le le lelei o le tausami o meaai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻaaogaina masani o mea taumafa falai i le paluga fesoasoani e faʻaleleia ai le tele o le gaʻo i totonu o le toto.
    • Faʻaauau, tele aofaiga o le ava malosi.
    • Aveina o vailaʻau - beta-blockers, diuretics, etc.
    • Hypodynamia - e le lava le afi.
    • Paʻu mamafa ona o meaʻai le paleni.

    O le togafitiga faigata o le hypercholesterolemia e aofia ai togafitiga fualaau faasaina, tausisia tulafono o se soifua maloloina lelei, auala fou, ma togafitiga faa-tagata. O togafitiga manuia e mafai ona naʻo le faʻamautuina o le mamafa, teena o le ava malosi ma le ulaula, gaioiga faaletino ma meaʻai. I ni faʻafitauli matuia o togafitiga, faʻaaogaina se suiga i le tuufaatasiga ma meatotino o le toto e faʻaaoga ai masini faʻapitoa. O vailaʻau nei o fualaau oona e aoga i le togafitia o le faʻamaʻi:

    • statins - poloka le gaoioiga o enzymes e maua mai ai le cholesterol, faʻavevesi le faagasologa o le faʻafanoga lipid,
    • afaina o le intestinal cholesterol absorption - maualalo LDL maualuga,
    • fibrates - faʻaosoina le gaioiga o enzymes ia faʻavave le metabolism o gaʻo,
    • tagata suʻesuʻe - faʻamalosia le gaosia o gaʻo gaʻo i le ate, aʻo faʻaaogaina le cholesterol ma faʻaititia lona maualuga i le toto,
    • omega-3 mea gaʻo gaʻo - faʻamaonia le paleni o le cholesterol aoga aoga ma faʻaleagaina, e faʻaaoga ai le mulimuli.

    Vailaau faʻapitoa

    Ina ia faʻaitiitia le faʻamaʻi o le cholesterol i le toto, e mafai ona e saunia deco deco, infusions, teas e faʻavae i luga o fualaau faʻalaʻau. E faʻaaogaina e avea ma vaega o faʻamalositino faʻafesoʻotaʻi poʻo sui soʻo tausi. O le togafitiga o le hypercholesterolemia o le a aoga pe afai e te faʻaaogaina aʻa aʻa, flaxseed, rose hips, pi, alfalfa, ma isi. O sauniuni e tusa ai ma faʻataʻitaʻiga a tagata e faigofie ona saunia ma avanoa:

    1. Liligi le 60 g o le hemp root roots i le 1 lita o le vai, faʻafefete ma faʻapipiʻi ile vevela vevela mo le 10 minute. Ave le 100 g aʻo leʻi 'aina i le 4 itula. Mo i latou e le mafai ona tatalia le manogi o le pa o le faamalama, e mafai ona e faaopoopoina sina pulu lemoni i le susu.
    2. 1 sipuniti o le wormwood faaletausaga (sili ona laulaau) sasaa le 1 lita o le vai inu, ma tumau. O le tea e tatau ona liua e palamole, e matua le fiafia lava. Inu 1 ipu tioata 20 minute pe a uma ona taumafa i le tolu taimi i le aso.
    3. Tuu le 20 g o vine mamago i totonu o se ipu vai ma sasaa se ipu vai inu. Tuu i totonu o se vai taele, tuu i luga o se afi, simmer mo le 15 minute, ona malulu ma faʻafefe. Inu le afa afa faalua i le aso.
    4. Totoina fatu o le susu susu i se paʻu, ave le 1 sipuniti ma meaai.

    Malosiaga Mana

    Ina ia aveesea le tele o le cholesterol mai le tino, e tatau ona mulimulitaia se taumafa mo le silia ma le tasi le masina. O le taumafa a se tagata maʻi e tatau ona fesuisuiai, faapaleniina, aofia ai oloa ma ipu e faʻamaonia ai le metabolism, maua ai le aʻafiaga, faʻaopoopoga i vitamini, faʻalavelave minerale.

    I tagata gasegase e maua ai le hypercholesterolemia, e masani lava ona tupu mai xanthomas - neoplasms tipi mai i sela ua suia, o loʻo faʻatulagaina nodules e aofia ai le lipid. Xanthomas e faʻatasi ma ituaiga uma o le hypercholesterolemia, o se tasi o faʻaaliga o le lipid metabolism disorders. O lo latou atinaʻe e le o faʻatasi ma soʻo se lagona faʻalauiloa, i se faaopoopoga, e faigofie tele i le faʻalauleʻaina faʻapitoa.

    Xanthomas ua vaevaeina i ni ituaiga:

    • feoaʻi - tamai laumei lanu samasama, e masani lava ona maua i luga o sipuni ma papa,
    • gasegase - o foliga mai o lapisi tetele poʻo tumutumu, lea e pei o le tulafono, o loʻo i totonu o papa, tulivae, alofilima, i tua o tamatamailima, foliga, maʻila. Neoplasms e mafai ona i ai se lanu violē poʻo le enaena, se lanu mumu poʻo le cyanotic,
    • tendon - faʻalauiloa i le pito i luga o le tuluʻau ma le vaega o le tendon Achilles,
    • pala - e tele lava ina maua i laupepa o le paʻu, aemaise ile alofilima,
    • xanthelasma - faʻamalosolo alofilima o laumei, o laumei samasama e maualuga luga aʻe o le paʻu. E tele lava ina maua i fafine, e le o se mea e le masani ai i se tali tuusaʻo.

    O le isi faʻamatalaga o le hypercholesterolemia o le lafoina lea o le cholesterol i le pito i tua o le mata o le pona o le mata, lea e foliga mai o se lanu paʻepaʻe poʻo le lanu sinasina-paʻepaʻe. O le lipoid arc o le kine e masani ona matauina i totonu o tagata ulaula ma e toetoe lava a le mafai ona gafatia. O lona faʻasagaga o loʻo faʻaalia ai le tele o le aʻafiaga o le atiina ae o faʻamaʻi fatu fatu.

    Faʻatasi ai ma le faʻataʻitaʻiga o le hypercholesterolemia faʻataʻitaʻi, o loʻo faʻaalia le maualuga o le maualuga o le cholesterol toto, lea e faʻaalia e ala i le fausiaina o xanthomas ma le pulou lipoid o le kene i le taimi o le tamaitiiti. I le vaitaimi o le augatupulaga, e masani lava ona maua e nei tagata maʻi le faaleagaina i le taimi nei i le gaogao o le gataifale ma le gasegase o gaʻo o le fatu ma le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻaalia o le maʻi fatu. I lenei tulaga, o le le atoatoa o le matelaina o maʻi, e mafai ona oo atu ai i le oti, e le faʻateaina.

    O le heterozygous form of hypercholesterolemia, e pei o se tulafono, e le o maitauina mo se taimi umi, ua aliali mai o le le atoatoa o le cardiovascular i le taimi o le matua. E le gata i lea, i tamaitai, o faailoga muamua o togafitiga e tupu i luga o le 10 tausaga muamua nai lo alii.

    Hypercholesterolemia e mafai ona taʻitaʻia ai le atherosclerosis. I le isi itu, o lenei mafuaʻaga e afaina ai vaʻa toto, lea e mafai ona i ai faʻaaliga eseese.

    O le faateleina o le maualuga o le cholesterol i le toto e faaosofia ai le atiaʻe o le atherosclerosis, lea, i le isi itu, e faʻaalia i maʻi faʻapitoa (e masani lava o le atherosclerotic o le toto toto o pito pito i lalo, ae mafai foi ona faaleagaina le faiʻai, vaʻa, ma isi mea faapena).

    O le a le hypercholesterolemia?

    O mafuaʻaga o togafitiga e mafai ona taoto i genes. O se ituaiga o togafitiga faʻapitoa e faʻavasegaina o le hypercholesterolemia, poʻo le SG, i se isi itu - hypercholesterolemia seminal. Mauaina o se gaʻo le atoatoa mai le tamā o le tina poʻo matua e toʻalua i le taimi e tasi, e mafai ona maua e le tamaititi le faʻamaʻi o loʻo faamatalaina i le fanau mai.

    Ae ui lava i lea, o le SG i le laʻititi e masani ona le iloa, ona o le faafitauli e aliali mai naʻo le taimi ma faʻaalia atoatoa lava i le matua, pe a faʻaalia le faʻaalia o faailoga.

    O le faʻavasegaina lautele o le faʻavasegaina o le vaeluaina e tusa ai ma le Frederickson, e ui lava o le faʻamaoni o eseesega le lelei o le lipid metabolism mai ia mea e ono manino lava i se fomaʻi i lenei itu. E tusa ai ma le ICD 10, o se faʻasalaga faafomaʻi lautele, o se maʻi faʻaleagaina, o lona uiga o le hypercholesterolemia mamā, ua maua le code E78.0 ma o loʻo iai i le vaega o le endocrin system dysfunction ma maʻi faʻaleaga.

    Taua! Afai e maua le hypercholesterolemia, e tatau ona mulimulitaia le meaai a le tagata maʻi e tusa ai ma fautuaga uma a fomaʻi.

    O le tulaga lua o le hypercholesterolemia e atiaeina i lalo o le autu o se numera o mafuaʻaga e mafua ai ona avea ma faʻalavelave mo le togafiti. I le faaopoopo atu i tuʻutuʻuga ma mafuaaga, o le tuufaatasiga lea e masani ona avea ma mafuaʻaga e faʻaosofia ai le faʻalavelave o maʻi, o loʻo i ai nisi tulaga faʻalavelave. Ia mautinoa e faitau lenei tusiga e oʻo i le iuga e saili poo le a le meaʻai mo le hypercholesterolemia.

    O le faʻavasegaina autu o le tulaga faʻaleagaina e faʻavae i mafuaʻaga o mafuaʻaga na mafua ai le amataina ma le alualu i luma, ae peitai, latou te le o iai ni vaega faapitoa o le vasega poʻo ni faailoga faʻapitoa o foliga o le hypercholesterolemia.

    O le faʻavasegaga o loʻo i ai le fomu o loʻo iloiloina i le laulau.

    Faʻatulagaga autu
    Pepa o le solia Faʻamatalaga
    MeaʻaiO fualaau o le hypercholesterolemia e masani lava ona i ai se vavalalata vavalalata ma le masani masani a le tagata maʻi ma ua atiina ae ona o le i ai o ni amioga le lelei.
    Maualuga hypercholesterolemiaO le tulaga lona lua o le hypercholesterolemia e atiina ae ona o se gasegase o metabolic poo maʻi e aafia ai le metabolism.
    Peraimeri hypercholesterolemiaO le natura autu o le hypercholesterolemia e le i suʻesuʻeina e tagata tomai faapitoa mo nisi, ona o lenei mafuaaga e leai se vailaʻau atoatoa e mafai ona puipuia ai le maʻi mai faʻamaʻi faʻamatalaina poʻo le puipuia o lona atinaʻe.

    Ua vaevaeina le hypercholesterolemia a le Peraimeri i le aiga, o le alualu i luma ma e tulai mai ona o le i ai i se tagata o gasegase le lelei na vave ona auina mai i matua e toalua, ma le heterozygous, na o le 1 o matua na i ai le gutu. O le vaega mulimuli e tupu i le 90% o tagata mamaʻi, aʻo maualuga le maualuga o le homozygous o le 1 mataupu i le 1,000,000.

    O a mafuaʻaga e taua mo le hypercholesterolemia?

    E i ai le tele o tulaga faʻaleagaina lea e sili atu nai lo isi faʻaosoosoina le atinaʻe o le hypercholesterolemia.

    O faʻafitauli faʻalesoifua maloloina e aofia ai:

    • maʻi maʻisuka,
    • hypothyroidism
    • afaina o le nephrotic,
    • tulaga faʻaleagaina o le ate,
    • faʻaaogaina faʻapitoa o nisi sauniuniga faʻapitoa tau vailaʻau.

    O aʻafiaga lamatia autu e aʻafia ai:

    • genetic - SG,
    • faʻataʻitaʻiga tetele o le mamafa o le tino, lea e masani ona tupu ona o le le lelei o mea taumafa,
    • faʻalavelave faʻafuaseʻi faiga faʻavae,
    • aafiaga faifaipea o mea taua,
    • leai se faamalositino
    • afaina maualuga,
    • faʻaauau
    • meaʻai taumafa leaga.

    I lalo o le tulaga o le tuufaatasiga o nei mea taua, o le tele o le hypercholesterolemia e faʻaateleina le tele o taimi, lea e manaʻomia ai le tele o le totoa i o latou lava tulaga ma le toe iloiloga o latou olaga masani i le ola soifua maloloina.

    O le a le hypercholesterolemia?

    O le Hypercholesterolemia o se uiga Eleni o lona uiga o le toto maualuga o le cholesterol. O lenei mea matautia e le mafai ona taʻua i le malamalamaaga masani o le maʻi, ae, o se maʻi, lea, e ui i lea, e matautia tele mo tagata.

    E sili atu ona taatele i le tamaʻitaʻi o le faitau aofaʻi ma mafai ona mafua ai maʻi nei:

    • maʻisuka malosi
    • cardiac ischemia
    • gallstone faamaʻi
    • cholesterol deposits
    • atherosclerosis
    • mamafa tele.

    O le hypercholesterolemia mama e mafai ona maua pe afai o le 1 lita o le cholesterol toto e 200 mg pe sili atu foi. Na tofia o ia i le tulafono mo le mkb 10 - E78.0.

    O fea e sau ai le tele o le cholesterol?

    Cholesterol o se mea e foliga tutusa ma le gaʻo, o le tele lava o loʻo faʻamaopoopoina e le tino ma e na o le 20% e maua mai i meaai. E manaʻomia mo le fausiaina o le vitamini D, o le fatuina o mea e faʻateleina ai le faʻapalapalaina o meaai ma le faʻavaeina o hormones.

    I le i ai o le hypercholesterolemia, e le mafai e le tino ona gaosia le aofaiga atoa o gaʻo. O lenei mea e masani ona tupu i le tala o le meaʻai, pe a 'ai e se tagata le tele o meaʻai gaʻo ma meaʻai e masani lava i le taumafataga.

    E le gata i lea, o le sili atu o le cholesterol e mafai ona matauina i faʻamaʻi ma faʻafitauli o le tino:

    • maʻi ate
    • hypothyroidism (faʻalavelave faʻamalosi ile galuega),
    • Faʻaaogaina o vailaau (faʻataʻitaʻiga, fomaʻi, vailaʻau faʻasolosolo), taimi uumi,
    • popole ma le atuatuvale,
    • suiga i le tala faʻasolopito,
    • afaina o le nephrotic.

    I le laasaga muamua, o le tino ua le atoatoa, o le a sili atu ona matauina i le taimi o le alualu i luma o le maʻi. Mulimuli ane, o lenei mea e fai ma faʻamaoniga e maua i le maualuga poʻo le atherosclerosis, o le mea mulimuli e masani ona tupu i lenei maʻi.

    Faiga o le maʻi ma o latou eseesega

    O lenei maʻi ua vaevaeina i luga o mafuaaga na mafua ai ona atiina ae.

    I le lautele, e tolu ituaiga o le faamai, o:

    O le pepa muamua na itiiti lava se suʻesuʻega, o lea la i le aso e leai lava se auala e mautinoa ai lona faʻaumatia. Peitai, e tusa ai ma le talitonuga o Fredrickson, o le faʻatoʻateleina ma e ono tulaʻi mai i se taimi muamua e fesootaʻi ma le malepe o genes. O le ituaiga homozygous o le tuʻuina atu lea o le maʻi i le tamaititi mai matua uma, heterozygous - o le gafa ua afaina ua tuʻuina atu mai se tasi o matua.

    E 3 isi faʻamatalaga:

    • lipoproteins le atoatoa,
    • faʻafitauli o le mafaufau,
    • faʻasologa sese o femalagaiga o enzymes.

    O le ituaiga lua o le hypercholesterolemia ua i ai nei ma nisi faʻafitauli ma maʻi faʻapitoa i le tino, atonu e aofia ai:

    O le lona tolu, meaʻai, e tulaʻi mai ona o se olaga le talafeagai, amioga le lelei ma leai se taʻaloga.

    O lona mafuaʻaga e mafai ona faapenei:

    • ulaula
    • inu tele
    • taumafa masani o meaai gaʻo,
    • fualaau faasaina
    • leai se gaoioiga faaletino,
    • meaʻai tuinanau ma vailaʻau vailaʻau.

    O le tulaga i fafo o fomu taʻitasi e tutusa lava lona tulaga, e aunoa ma ni faʻaaliga mai fafo. O le suʻesuʻega e mafai ona faia i luga o le faʻavae o se suʻega toto pe afai o le maualuga o le cholesterol e maualuga atu i le 5.18 mmol i le 1 lita.

    Faʻafitauli o le faʻamalolopalalemia faaleaiga

    O se ituaiga o togafitiga o aiga e amata i le fanau mai ma e o faatasi mai i le olaga atoa. O lenei ituaiga o faʻamaʻi e tupu i le fomu muamua, o le autosomal puleʻaga, e tuʻuina atu mai se tasi o matua (pepa heterozygous) poʻo uma (homozygous).

    I le va o le heterozygous, na o le afa o le B E e taliaina le tagata maʻi, ma o le tele o mataupu e pa'ū i luga o le tagata e toatasi mai le 500. I tagata faapena, o le cholesterol toto e toeitiiti 2 taimi le maualuga nai lo le masani, e oʻo mai i le 9 i le 12 mmol / lita.

    O le ituaiga heterozygous o le hypercholesterolemia e mafai ona fuafuaina pe afai:

    • cholesterol esters i tendon, faʻapupulaina mafiafia,
    • lipine fagu lipine (atonu e le o matauina),
    • cardiac ischemia (i tane pe a uma le 40, i fafine e oo lava i se taimi mulimuli ane).

    E tatau ona togafitia le maʻi talu mai le laʻititi, faʻataʻitaʻiga o le galala ma mulimuli i se meaʻai. E taua le aua neʻi faʻagaloina nei faiga i le olaga atoa.

    O faʻafitauli o le fatu e amata i le 20 o ona tausaga, e le mafai ona togafitia i latou i se vailaʻau, o lona uiga e manaʻomia le gaosiga o le ate.

    Faʻatasi ai ma le gasegase o le aiga, e le gata ina matauina le solia o tulafono, e le gata i le itu o le tendon, ae faapena foi i luga o papa, tulivae, aluga ma e oo lava i le mucous membrane o le paʻu ofo.

    E i ai foi tulaga o le fatu o le fatu i le tasi ma le afa tausaga le matua. Mo togafitiga, o metotia e pei ole plasmapheresis poʻo le plasmosorption ua faʻaaogaina.

    O le vave o foliga mai o le infarction o le myocardial e mafai ona talanoa i se ituaiga o hypercholesterolemia, ae o mea e pei o le oona ma le maʻisuka ua le o aofia ai.

    Faʻaaliga faʻapitoa

    O le Hypercholesterolemia o se ala tuusao i le atiaʻe o le atherosclerosis, o le eseʻesega ua naʻo le faʻafitia, lea e faalagolago i le mafuaʻaga o togafitiga.

    Faʻatasi ai ma le hypercholesterolemia ile aiga, lipoproteins e le faʻaopoopoina i le cholesterol, tuʻuina atu i totoga taʻitasi.

    O foliga o Cholesterol foi e foliga mai, latou te tau atu i faafitauli e pei o le:

    • cardiovascular complications
    • faafitauli i le galuega a le gaʻo,
    • le atoatoa le tuʻuina atu o le toto i vaega uma o le tino.

    O nei mea uma e oʻo atu ai i isi faʻamaʻi, ae atonu o le a ono aʻafia ai le faʻaumatia o le myocardial e oʻo lava i le laʻititi. O le Cholesterol maualuga e fesoʻotaʻi ma faʻamaʻi vaʻaia. O kulupu uma o loʻo mafatia i le hypercholesterolemia ei ai tulaga faʻaletonu mo le faʻafitauli.

    Fomaʻi togafitiga

    O vailaʻau nei o vailaʻau ia e faʻafefe ai faʻamaʻi:

    • Tulafono (maualalo le cholesterol, faʻamalolo le mumu, maua le puipuiga i vaʻa e le i totonu, ae mafai ona afaina i le ate, o lea e le talafeagai le vailaʻau mo faʻamaʻi o lenei totoga),
    • Ezetimibe (o nei fualaau e puipuia ai le mimiti o le cholesterol e sela, ae o le aoga e le sili ona maualuga ona o le tele o le cholesterol e gaosia e le tino lava ia),
    • Fiprates (e faʻaitiitia ai triglycerides ma faʻateleina le lipoproteins maualuga),
    • Sequestrants (fufulu o le cholesterol mai mea gaʻo, ae o le mea e itiiti ifo o le aʻafiaga lea o meaʻai ma tofo).

    I tulaga ogaoga o le faamai, e tatau ona faamama le toto, faatonutonuina lona tuufaatasiga ma mea totino, aua o lenei mea e ave i fafo atu o le tino.

    Ata vitio mai le Dr. Malysheva e uiga i le hypercholesterolemia faʻatoʻatele:

    Faʻafefea ona faʻamaonia le tulaga e aunoa ma fualaau faasaina?

    E le gata i lea, o togafitiga e le o togafitiga, lea e tatau ona faia e le tagata gasegase pe a uma se feiloaiga muamua ma se fomaʻi, e fai sina vaega laitiiti.

    • tausia le mamafa i se tulaga masani,
    • taʻalo i taaloga,
    • teenaina o meaola manu,
    • lafoai o masani leaga.

    E i ai togafitiga faʻasolosolo e fesoasoani i le tau faasaga i le hypercholesterolemia, ae tatau foi ona faʻaaoga pe a maeʻa le talanoaga ma le fomaʻi, ina ia le toe afaina ai oe.

    Faailoga mai fafo ma faailoga faʻamaoniga o se tulaga faʻaleaga

    O le avea o se faailoilo patino, lea e naʻo le faia o nisi suʻesuʻega a le laboratory, aemaise lava le lipidograms, hypercholesterolemia e faʻaalia ai le maualuga o le cholesterol toto, o le aotelega o lona taunuuga e le o faʻamaonia, ona e aofia ai le tele o faʻamatalaga:

    • faʻailoa
    • lipoproteins maualuga,
    • laititi lipoproteins.

    O le galuega autū a suʻesuʻega suʻesuʻega o le vavaeeseina o le aofaʻiga o faʻamaoniga o le cholesterol i vaega ma fuafua ai pe faapefea ona aʻafia le lipoproteins i faʻamaumauga o le maualalo i luga o puipui tetele o tafaoga.

    I nisi o mataupu e sili ona lelei, e mafai e le fomaʻi ona iai ni uiga faʻapitoa o faʻamaoniga, e tusa ai ma le tomai o le tagata poto faapitoa e maua ai se faʻamaoniga sili ona saʻo. E i ai le tele o faailoilo patino e mafai ona faʻaalia ai le atinaʻe ma le alualu i luma o le alualu i luma o se tulaga maualuga poʻo le faʻavae o le hypercholesterolemia.

    O faʻaaliga mai fafo e aofia ai faʻamaoniga:

    1. O le lipoid arc o le kine, lea e avea ma faʻamaoniga o le i ai o le LH, pe a oʻo i le 50 tausaga le matutua o le maʻi.
    2. Xanthelasma, o lanu samasama eleelea i lalo ifo o le papa epithelial papa o laumei, ae o leo e le mafai ona vaaia pe a vaai i ai se tagata.
    3. Xanthomas (ata), lea e fai ma sui o cholesterol nodules o loʻo i lalo o manoa.

    Xanthomas ma xanthelasms e mafai ona faʻaalia i le eseesega o le mamafa ma le matuia. O le filifiliga e fuafua ai le faʻaaogaina o le metotia e tatau ona fuafuaina e le fomaʻi.

    O le tele o faʻamaoniga o faʻamaoniga e na o se taunuuga o le alualu i luma o le maʻi maʻi, lea e faasolosolo lava ina amata ona maua se ala ogaoga ma le taatele ma se numera tele o faʻamaʻi pipisi. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o loʻo taʻu mai ai uiga o le kosi o le hypercholesterolemia.

    Metotia mo le togafitia o le hypercholesterolemia

    E mafai ona faʻamautu le faʻamaonia saʻo i le maea ai o suʻesuʻega ole fusi o le lipid, pe a faʻapea o le aofaʻi o faʻamaoniga o le cholesterol o le a vaevaeina i ni vaega 2 - faʻaleagaina ma aoga i le faʻatusatusa o le atherogenicity.

    Mo le fuafuaina o le ituaiga o hypercholesterolemia, o metotia faʻafesoʻotai fesoasoani e mafai ona faʻatulaga, lea e aofia ai ituaiga o suʻesuʻega nei:

    • auscultation
    • toto suesuega o le toto
    • lipid profile
    • suesuega lautele o le toto
    • suʻesuʻega faʻamaʻi
    • suega o le toto o tagata o le aiga.

    O le tau o le suʻega i totonu o se fale suesue faalilolilo e laʻititi maualuga atu nai lo le nofoaga tutotonu.

    Afai e le amanaiaina togafitiga, e mafai ona tupu ni faʻafitauli, o le sili ona le fiafia o le atherosclerosis. Ina ia puipuia lona atinaʻe, ua fautuaina e mulimuli i se meaʻai faapitoa.

    E mafai e meaai ona fesoasoani e faʻamālōlōina le hypercholesterolemia?

    E mafai ona faʻaitiitia le cholesterol e le gata i le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamaʻi, ae faʻapea foi pe a mulimulitaʻi i se taumafataga masani, lea o loʻo i ai se tapulaa i mea taumafa ma maualuga maualuga o le cholesterol. O le filifilia o le meaai sili ona lelei e aofia ai le tele o tagata fai meaʻai, talu ai o le faafitauli o le maualuga o le cholesterol toto e masani lava.

    O le mea na tupu, na atiaʻe ai se polokalame faapitoa o mea taumafa e fetaui ma fautuaga i le faʻavae o meaʻai mo tagata e maua i le hypercholestemia.

    Taua! Faatasi ai ma se faʻamaʻi, meaʻai e mafai ona avea o se ausilali i le togafitiga autu poʻo se mea e puipuia ai ina ia mafai ai ona taofia le alualu i luma o le tulaga maʻi.

    O oloa e maua ai se taumafataga o le soifua maloloina e filifilia ina ia faʻamaonia ai faiga faʻasolosolo, faʻapea foʻi ma le taua tele.

    O a faailoga mo meaai ma le hypercholesterolemia?

    O se meaai e le sao ai le cholesterol-e le o taimi uma e tatau ai. O le tagata tomai faapitoa e togafitiga e tatau ona ia faia se faaiuga i lona tulaga e faavae i luga o faʻamaoniga a le tagata maʻi.

    O le faʻatonuga e faʻatonutonu ai aiaiga nei:

    1. Faʻasologa o le gasegase o le atherosclerosis, aemaise lava le natura o le natura ma le maualuga o le toto.
    2. Faatasi ai ma se tulaga faʻaonaponei e maua ai le mamafa o le tino.
    3. Faʻasolosolo ile gout poo le maʻisuka.
    4. Aʻo iai le faʻateleina o le pulelalemia ma pe a faʻamautuina e ala i suʻesuʻega faifai pea.
    5. I le amataina o faailoga faʻamaoniga o se tulaga faʻaleaga.


    I le i ai o le faʻaiuga muamua po o le lua, o se meaai e leai se cholesterol e le o se mea e manaʻomia tele, e ui lava e fautuaina e mulimuli i ai pe a mavae le 40 tausaga. O isi faʻamaumauga, aemaise lava i le tuufaatasiga o nisi o nei mea, o se faʻamatalaga tuusaʻo mo le tausisia o lenei taumafa.

    O tulafono faavae o taumafa ma le hypercholesterolemia

    Afai e maua le hypercholesterolemia, o le meaai e aofia ai mataupu faavae nei:

    1. E tatau ona faʻaitiitia le fuainumera o kalori, aemaise lava i le le atoatoa o le tino - aua nei sili atu le tele o le kalori, lea e masani mo le itupa ma le matua.
    2. E talafeagai le teena o meaai i le taimi e momoe ai ma mataʻituina faʻamaoniga o le mamafa o le tino, e le faʻatagaina ia alu i tua atu o le masani mo le BMI.
    3. E tatau ona faʻaaogaina uma le gaʻo manu mai le meaʻai.
    4. E fautuaina e suitulaga le afa o gaʻo ma fuālaʻau fuālaʻau 'oloʻo tumu i gaʻo gaʻo.
    5. E manaʻomia e masani ona maua i le masani ai faʻasalalauga taliaina o vitamini B12 ma le B6.
    6. E mafai ona tuʻuina atu ituaiga o aano o manufasi i le faʻamautuina i le taumafataga, ae na o le itiiti ifo o le fua talafeagai ma ia le faʻaleagaina i latou.
    7. O le tele o masima i ipu e tatau ona faʻatapulaʻa faʻagata, aemaise lava i tagata mamaʻi e ono aʻafia i le ita. Ae, e manaʻomia lenei mea e aunoa ma le leai o se manaʻoga ma faʻataʻitaʻiga lautele o le soifua manuia. E tatau ona faʻaalia le mea e tasi e tusa ai ma le vai.
    8. Pe a filifilia "laulau o mea taumafa" e manaʻomia ina ia iloa ai manaʻoga taitasi o le tofo ma ia aua le faʻaaogaina le puipuia o mea e fai ma faʻasalaga.

    E tatau ona manatua i le mafaufau o le tele o le vevesi pe a mulimulitaʻi i meaʻai e sili atu ona leaga nai lo le lelei. O le manaʻoga e tausisia uma manaʻoga i mea aupito sili ona taua ma tapulaa e talafeagai mo faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, faʻatasi ai ma le hypercholesterolemia ma atherosclerotic leions e na ona faʻaolaina ai le malosi o le neurotic state.

    Faatasi ai ma isi mea, e tatau ona e malamalama o meaʻai taumafa o se mea e tatau ai i le olaga atoa ma o le mafuaaga lea e le taliaina ai le faʻamalosia o tulafono, talu ai o se lagona lelei faalemafaufau-lagona o le tagata maʻi e le taua tele i le faʻavae o togafitiga nai lo meaai paleni.

    O le Hypercholesterolemia o se faailoga lea e faailoa ai le toto maualuga o le cholesterol. O se tuusaunoaga o ituaiga o le hypercholesterolemia, lea e manatu o se iunite tutoatasi tutoatasi.

    Cholesterol o se lipophilic alcohol e le mafai ona faʻaaogaina i le vai. O le tele (80%) o loʻo faʻapipiʻiina e le ate, o le vaega totoe e sau i meaai. Faʻalapotopotoga faʻapitoa e faʻatinoina le tele o galuega taua:

    • manaʻomia mo le faʻapipiʻiina o le vailaʻau D, hormones steroid,
    • faavae mo le tuufaatasiga o mea aoga gaʻo,
    • e faatonutonuina le mafai ona mafai ona maua,
    • puipuia le toto mumu mūmū mai meaola o le hemolytic.

    Cholesterol e le mafai ona malaga faʻatasi e ala i le toto, lea e faavae i le vai. O ana felauaiga na aofia ai lipoproteins - o mea faigata e aofia ai le molimulatini ma le gaʻo. O le sili atu o le gaʻo i la latou tuufaatasiga, o le faʻaitiitia o le tele o latou tino. O lenei faailoga e ese ai le lipoproteins o le maualalo (VLDL), maualalo (LDL), medium (LPSP), maualuga maualuga (HDL), faʻapea foʻi ma molelaiti pito i tele-chylomicrons. Ole ituaiga o lipoproteins uma o le "cholesterol atoa," o se tasi o faʻamatalaga sili ona taua o le gaosiga o gaʻo.

    LDL, VLDL e manatu i le atherogenic - fesoasoani i le atiaʻe o le atherosclerosis. O le cholesterol e fesootai ma i latou o le "leaga." HDL i se isi itu o vailaau anti-atherogenic, o lona uiga, oi latou e puipuia ai le atherosclerotic deposits. Sterol e fesoʻotaʻi ma lipoproteins maualuga maualuga e taua "lelei."

    I se tulaga masani, o le fua faatatau o nei mea, o le lamatiaga o le atherosclerosis e atiaʻe ai e leai se aoga. E sui mea uma pe a gau le paleni. Lisi o lipoproteins atherogenic ole tino e "pipii" i soo se mea e le talafeagai, agavaʻa o le puipui o le vaa. O mea fou e pipii i tamai laʻau, latou te ola, faʻafefe malie le tafe toto. Mulimuli ane, o le faʻavae e mafai ona oʻo atu i se telē e poloka ai le moli o le vaa.

    Mafuaʻaga o le maʻi faʻaleagaina

    Pepa Peraimeri (aiga) hypercholisterinemia o se togafitiga e lei maeʻa ona suesueina. O le mea lea, e leai se meafaigaluega e mafai ona faʻamautinoa e taofia ai lona tupu.

    O mafuaʻaga autu mo le faʻaalia mai o le first hyperchoistinemia e taua o:

    • Le atoatoa i le fausaga o le lipoprotein protein.E le mafai ona latou fegalegaleai ma sulu o okeni, e le mafai e le cholesterol ona ulu i totonu,
    • Faʻitiʻitia le gaosiga o enzymes "felauaiga". Faʻatauina le le lava o le cholesterol i se tasi nofoaga ma lona tele i se tasi,
    • Faʻafitauli i totonu o siama faʻanatura. Latou te leiloa lo latou malosi e faʻafesoʻotaʻi lipoproteins.

    O mafuaʻaga o le hypercholesterolemia maualuga e mafai ona:

    • Hypothyroidism (faʻalavelave i le vaomalo),
    • O le maʻi suka (maʻi i le "faʻafeiloaʻiga" o le kulukose i siama o le tino),
    • Faʻaleagaina o faʻamaʻi faʻamaʻi (solia o le talo mai le ate),
    • Le faʻaaogaina o vailaau maʻoti (togafitiga, beta-blockers).

    O le faʻateleina o le faʻaaogaina o gaʻo manu o le mafuaaga autu lea o le tupu o le hypercholesterolemia i le toatele o tagata maʻi.

    Fofo faʻapitoa

    Le togafitiga o le hypercholesterolemia e maua ai se auala faʻatasi. Ina ia fesoasoani e foʻia faafitauli o le cholesterol, o vailaʻau faʻapitoa e maua, taugofie ma saogalemu.

    Faatasi ai ma le hypercholesterolemia, o se aafiaga lelei e tuuina mai e:

    • Rosehip. 20 g o laau tipi ua gaosia mo se ipu vai inu. Cook mo le 15 minute, faamama. Inu le afa afa faalua i le aso,
    • Immortelle. 10 g fugalaau fugalaau tuʻuina atu se ipu vai. Cook mo le 30 minute. Inu i luga o se manava gaogao ma se sipuni suamalie e fa taimi i le aso. O le vasega o se masina. A maea le 10 aso malolo, e mafai ona faʻaauau togafitiga,
    • O le matamata e tolu laupepa. Uʻu laulaau lau i totonu o kuka kuka i le kuka,
      Milu vao. Toto fatu i falaoamata. Ave se sipuniti i meaai,
    • Ata. 350 g gaosi garlic e sasaa ai se ipu ava malosi. Tuu se aso i se mea pogisa, faamama. Inu 2-3 taimi i le aso: 20 silu i le mata tioata,
    • Fualaʻau A uma ona tilotilo, kuka lelei, faaopoopo ni kāloti kuka, lua teaspoons o le meli, lua tipi ma le afa afa ipu kefir (nonfat). Fai lelei, inu faʻatasi i le aso.

    Faataʻitaʻiga o le aso e tasi

    O le meaai mo le hypercholesterolemia e eseese ma faigofie. O le lisi e le tatau ona mafua ai ni faigata faapitoa. E le mafai e le tagata gasegase ona fai e aunoa ma ni aano o manufasi, ia 'aina ma le fiafia. O le mea autu lava e le tatau ona faʻafefete ma falai.

    O se taumafataga e tasi aso mo ia e mafai, mo se faʻataʻitaʻiga, ona aofia ai:

    1. Breakfast: oatmeal with grapes, tea green,
    2. Taumafa: vine,
    3. Taumafa: sua o fualaau faisua, kuka ai araisa i se fasi fualaʻau vela vela, vela sua,
    4. Snack: o se teuteuga o sisi o le rose, fualaau fou,
    5. Taina o le afiafi: kulimi falaoisi, tea,
    6. I le po e mafai ona e inu i se ipu malamalama o le kefir. O le aofaiga atoa o falaoa i le aso e le tatau ona sili atu i le 120 g.

    Mafuaaga o le faamai

    O le hypercholesterolemia o le aiga o le taunuuga o se fesuiaiga i le gene lea e pulea ai le synthesis o le cholesterol.

    O le aʻoga lona lua e atiaʻe e avea ma faʻamaoniga e faʻatasi ma maʻi o le ate, lea e faigata ai le vevela o le talo, maʻisuka poʻo le hypothyroidism. O nisi taimi o le lipid metabolism disorders o le naturagenic i le natura ma e fesootaʻi ma se umi umi o togafitiga ma nisi fualaau.

    O le mafuaʻaga o le tele o mataupu o le hypercholesterolemia o ni mea sese meaʻai. O le faʻateleina o le faʻaaogaina o meaola manu e mafua ai le faateleina o le cholesterol toto. O le tasi taimi e faʻaaogaina ai meaʻai e maua ai le gaʻo maualuga o mea e maua mai faatasi ma le hypercholesterolemia faʻasolosolo (transient), faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, maualuga le cholesterol maualuga.

    O tulaga lamatia mo le atinae ma le alualu i luma o le hypercholesterolemia e tutusa ma le atherosclerosis. O nisi oi latou e fesuiaʻi. Muamua lava, o se auala lenei o le olaga, o mea e 'ai, o le i ai o masani leaga. O maʻi e maua i le manava o le isesa, o le maʻisuka ma ua maua ai le maualuga o le toto maualuga o le a sili atu ona faigata.

    O le lamatiaga o le faatupuina o faaletonu o le lipid metabolism i tamaloloa e maualuga atu nai lo tamaitai, faateleina i le matua. O le vaega sili ona lamatia e aofia ai tagata ei ai le talafaasolopito o aiga o le hypercholesterolemia, mataupu o le maliu faafuasei o le cardiac, infalction maleocardial, ma le sasa.

    O taunuʻuga talafeagai ma faʻafitauli

    O le hypercholesterolemia o le tino e agaʻi i luma i le atherosclerosis, o se faʻamaʻi e oʻo atu ai i le faʻasagaga o puipui tetele ma le vavalalata o le toto o toto toto ona o le fausiaina o le toto o le cholesterol. Faʻalagolago i le nofoaga o le liona, maualuga le maualuga o le toto, maʻi fatu faʻamaʻi, faʻamalositino le faʻapipiʻi e faʻapupula i le talaaga o le atherosclerosis. Faʻasalaga faʻavavega ogaoga, o le aʻafiaga o le fatu ma le faʻasolosolo o le tino. I le faaopoopo atu i suʻesuʻega faʻasalalau e fesoʻotaʻi ma le vavalalata faifaipea o le luminika vascular, o le a mafai ona iai ni faʻafitauli faigata: o le thrombosis ma le thromboembolism vascular, faapea foi le vasticconstriction spastic.

  • Tuua Lau Faamatalaga