Tigipopathy o le maʻisuka: faailoga, laasaga, togafitiga

Maʻisuka Retinopathy - O le angiopathy faapitoa, e aʻafia ai vaʻa o le retina o mata ma le atinaʻeina i tua o se umi umi o le maʻisuka. O le retinopathy o le maʻisuka o loʻo i ai se alualu i luma: i le amataga, faʻavalea le vaʻai, o se veli ma le vaʻaia i luma o mata o loʻo matauina, i taimi mulimuli ane o loʻo i ai se paʻu mataʻutia po o le leai o se faʻaaliga. O faʻataʻitaʻiga e aofia ai faʻatalanoaga ma se fomaʻi faʻafomaʻi ma se fomaʻi faʻataʻitaʻi, faʻataʻitaʻiga, vailaʻau faʻasolosolo, visometry ma perimetal, faʻamatalaga vascular vascular, ma suʻega o toto. Togafitiga o le retinopathy o le maʻisuka e manaʻomia ai le pulea lelei o le maʻisuka, faasaʻo o le faʻafitauli o le tino, ma i le tulaga o faʻalavelave, faʻaaogaina o fualaau faʻasaina, faʻasologa o le laser retinal, poʻo le vitrectomy.

Faamatalaga lautele

O le retinopathy o le maʻisuka o se tulaga taua tele o le faʻamalosia o le maʻisuka, e le gata i le inisalini ma e le o le inisalini. I le ophthalmology, o le retinopathy o le maʻisuka e mafua ai le leaga o le vaai i tagata mamai i le 80-90% o mataupu. I tagata e maua i le maʻisuka, o le tauaso e fausiaina 25 taimi sili atu nai lo isi sui o le faitau aofaʻi lautele. Faʻatasi ai ma le retinopathy o le maʻisuka, o tagata e maua i le maʻisuka o loʻo i ai le tele o aʻafiaga o faʻamaʻi o le fatu o le toto, o le nephropathy ma le polyneuropathy, faʻamaʻaloga, glaucoma, le faʻaogaina o le fatugalemu o le tino ma le totoga tutotonu, maʻi o le maʻisuka ma le gangrene o pito. O le mea lea, o le togafitiga o le maʻisuka e manaʻomia ai se faʻasalalauga faʻapitoa, e aofia ai le auai o tagata tomai faapitoa mai endocrinologists (diabetologists), ophthalmologists, cardiologists, podologists.

Mafuaʻaga ma Faʻamatalaga Faʻatau

O le faiga o le atinaʻeina o le retinopathy o le maʻisuka e fesootaʻi ma le faaleagaina o vaʻa vaʻaia (vaʻa toto o le retina): o le faateleina o le permeability, occlusion of capillaries, o foliga mai o vaʻa fou na fausia ma le atinaʻeina o le tino o le tino.

O le tele o tagata gasegase o loʻo i ai le umi o le maʻi o le maʻisuka ua i ai nisi o faailoga o le faʻaleagaina o le tupe. Faatasi ai ma le umi o le maʻisuka e oo atu i le 2 tausaga, o le maʻisuka retinopathy e maua i le tasi tikeri pe o le isi i le 15% o tagata mamaʻi, e oʻo atu i le 5 tausaga - i le 28% o maʻi, e oo i le 10-15 tausaga - i le 44-50%, e tusa ma le 20-30 tausaga - i 90-100%.

O aʻafiaga autu e aʻafia ai le televave ma le alualu i luma o le retinopathy o le maʻisuka e aofia ai le umi ole maʻi o le maʻisuka, le maualuga o le hyperglycemia, le maualuga o le maualuga o le maʻisuka, le faaletonu o le tino, le dyslipidemia, le maʻi gasegase, ma le gaʻo. O le atinaʻe ma le alualu i luma o le retinopathy e mafai ona saofagā i le tamaʻitaʻi, maʻitaga, faʻasologa o vailaʻau, ma le ulaula.

Faʻavasegaga

Tuuina atu suiga i le atinaʻeina o tupe maua, e le o faʻateleina, faʻamuamua ma le faʻateleina o le retinopathy o le maʻisuka ua iloga.

Maualuluga, le pulea lelei le maualuga o le suka i le toto toto e faaleagaina ai toto toto o totoga eseese, e aofia ai le retina. I le tulaga e le faʻateleina o le retinopathy o le maʻisuka, o puipui o le vaini o le vaini e mafai ona pala ma palamole, lea e oʻo atu ai i le siakiina o le toto, o le faʻaogaina o microaneurysms - faʻalauteleina faʻapitoa o maʻa. O se vaega itiiti o le toto e sosolo mai puipui puipui mai le sami i totonu o le retina, e tau atu i le retinal edema. I le tulaga o le aafia ai i le faagasologa o le ogatotonu o le retina, e tupu ai le edema macular, lea e mafai ona taitai atu ai i le faaitiitia o le vaʻai.

I le laasaga o le lumanaʻi, o le atinaʻe faifaipea o le retinal ischemia e atiina ae ona o le faʻaaogaina o vailaʻau, faʻalavelave fatu fatu, faʻalavelave leaga.

Muamua o le retinopathy o le maʻisuka muamua muamua i le isi taimi o le ola faʻateleina, lea e maua i le 5-10% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. O le saofaʻi i mea e tutupu i le atinaʻeina o le faʻasolosolo o le retinopathy o le maʻisuka e aofia ai le maualuga o le myopia, le faʻapipiʻiina o le gaʻo, o le pito i lalo, le atrophy oona. O le taimi lenei, talu ai ona o le okesene na le maua e le retina, ua amata ona fausia ai vaa fou ina ia faatumauina se tulaga talafeagai o le okesene. O le faagasologa o le levaccularization o le retina e oʻo atu ai i le toe faʻafouina ma le toe vaʻaia.

I le tele lava o tulaga, e le mafai e se tasi ona maua se suʻega laiti i totonu o le tino o le retina ma le vitreous body. Ae ui i lea, faatasi ai ma le tele o otaota i le mata o le mata (hemophthalmus), o le faateleina o le fibrosifusion i le tino vitio, e faaalia i fibrovascular fusion ma le taula, lea e iu lava ina tau atu ai i le taofiofi o le retinal retinal. Pe a poloka le auala o le lolovaia o le HPV, e faʻaleleia ai le lua neovascular glaucoma.

Faailoga o le Maʻisuka Retinopathy

O le maʻi e atiina ae ma alualu i luma ma le le faʻaleagaina ma le le mautonu - o le mea sili lea ona taufaasese. I le tulaga e le o faʻasolosolo, o le faʻaitiitia o le faʻaaliga e le o lagona lelei. O le Macular edema e mafai ona mafua ai le paʻu o mea faitino vaaia, faigata le faitau poʻo le faia o galuega i tafatafa vavalalata.

I le taimi o le faʻasolosolo o le retinopathy o le maʻisuka, pe a oʻo mai le afaina o le tino, e iai ni mea pogisa malulu ma veli e oʻo mai i luma o mata, lea a maeʻa ona mou atu i latou lava. Faatasi ai ma le tele o hemorrhages i totonu o le tino vitara, o le paʻu mataʻutia po o le leai atoa o se vaaiga mamao e tupu.

Puipuiga

O le hyperglycemia umi lava. E i ai se manatu i le taua o le vaega o le puipuia i le amataga o le retinopathy.

Toto

O le pathogenesis ole retinopathy o le maʻisuka e faigata tele. O le taʻiala o le faʻafitauli o le microcirculation e fesoʻotaʻi ma le faʻavaeina o le faʻavae o le vaʻaina ma le faʻaaogaina o le maʻisuka.

I le maʻisuka, o le toto puipuia o le toto, o le a taofia ai le ulu mai o meaola lapopoa mai toto toto i totonu o le tino, e sili atu ona pala, lea e tau atu i mea e le o manaomia i totonu o le retina.

I le atinaʻeina o faʻamaoniga, e iloa ai se faasologa: vesodilation → faʻapupulaina le toto → faʻamaunuʻu endothelial → faʻapipiʻi o capillaries → faʻalautele le mafai ona fai → faʻavaeina o shunts ma microaneurysms → neovascularization → vailaau faʻamaʻi → degeneration ma le faʻasologa.

Faʻavasegaga

I le 1992, na fautuaina ai e Kohner E. ma Porta M. le tuʻufaʻatasia o WHO o le retinopathy o le maʻisuka, lea ua taliaina nei:

  • Faʻafitauli e le faʻaolaina (o le retinopathy o le maʻisuka I) - e iloa ai le i ai i le retina o mata o suiga faʻapitoa i foliga o microaneurysms, hemorrhages (i foliga o ni togitogi laiti po o ni vaega o foliga lapopoa (o loʻo i ai foi i lalo), pogisa i lanu, maua i le ogatotonu o le tupe poʻo le tele o veins i loloto. uluaʻi faʻamau), fofo faʻapitoa (faʻapipiʻi i le ogatotonu o le tupe, samasama poʻo le paʻepaʻe ma ni laina manino poʻo vaʻavaʻa) ma le edema o le retina. O le tusitala o le Retinal edema i le ogatotonu (macular) poʻo le tele o vaʻa tele o se elemene taua o le leʻo faʻateleina o le maʻisuka retinopathy.
  • Lafoaʻi muamua o le retinopathy (diatinic retinopathy II) - e mafua mai i le i ai o ni faʻalavelave tuga (faʻamalosi, faʻamaonia, le i ai o le faʻaoʻo, masalomia ma / poʻo le faʻaalia o fesuiaiga i le caliber o toto toto), o le tele o vailaau faʻamalosi ma le "cotton"
  • Suʻega faʻasolosolo (retinopathy i le maʻisuka III) - o loʻo faʻaalia e le neovascularization o le optic disk ma / poʻo isi vaega o le retina, vitorous hemorrhages, ma le faʻavaeina o mea filafiti i le vaega o le muaʻi pala. O vaʻa fou ua fausia e matua manifinifi ma e afaina - e masani lava ona tupu mai le afaina o le eleele, e mafua ai ona taofia le taofiofi. O vaʻa fou na fausia o le iris o le mata (rubeosis) e masani ona oʻo atu ai i le atinaʻe o le lua (rubeous) glaucoma.

Ata faʻaleleia

O vaega muamua o le liona e faʻaalia i le leai o ni faailoga o mata (faʻaitiitia le tino vaaia, tiga, ma isi). O le leiloa po o le faaitiitia o le gaioiga vaaia o se faailoga tuai lea e faailoa mai ai se faagasologa mamao, ma le le mafai ona suia (aua le faatalale i le suesuega o le ophthalmological i aso nei).

O le mafuaʻaga autu o le gau o le vaʻai o le retinopathy o le maʻisuka, o le tele o ona faʻaaliga e iloa i le 80-90% o tagata gasegase. E tusa ai ma le suʻesuʻega a Academic A. Efimov, i le suʻesuʻega o le 5,334 tagata na maua i le maʻisuka, na iloa ai le 55.2% o tagata maʻi (i le I - 17.6%, tulaga II - 28.1%, tulaga III - in 9.5%). O le toesea o le vaʻaiga i tagata uma sa suesueina e tusa ma le 2%.

Retinopathy - faʻaleagaina ipu o le retina. O le "autu" autu mo suiga o le faʻatulagaga i le retina:

  1. arterioles - lipogaline arteriosclerosis ("plasma vasculosis"), o le pito sili ona afaina o le pito i luga o le pito i lalo o le vaega,
  2. veins - faʻalautele ma faʻaleagaina,
  3. capillaries - faʻalauteleina, faʻalauteleina o le gaogao, faʻafefeteina i le lotoifale o capillaries, mafuaʻaga o le edema, perteapillary edema, vaʻaia o mea i totonu o le fale e faʻamalosi i le faʻateleina o le mimiti, faʻamafanafanaina o le faʻavae pito i lalo, le fatuina o microaneurysms, hemorrhages, shunts, neovascularization,
  4. fulafula o paʻu o le filo, mea e iloagofie o nofoaga mafiafia ma mea e pei o le ao, faʻamatalaga faʻapitoa, edema o le optic disks, atrophy ma le taofiofi vave.

Faʻailoga

E le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga, o tagata e maua i le maʻisuka e suʻeina se suʻesuʻega o le ophthalmology, e aofia ai le fesiligia, fuaina o le mea faitino ma le ophthalmoscopy (ina ua uma le faʻaaogaina o le tamaititi) ina ia iloa ai le faʻaaogaina o vailaau, vailaau oona, microaneurysms ma le faateleina o vaʻa fou. Ma le mea lelei, o le suʻega e faia e se tagata fomaʻi e iai le poto masani ile falemaʻi ile maʻisuka.

Togafitiga

O le togafitiga o le retinopathy o le maʻisuka e faigata tele, na faia e se endocrinologist ma se tagata fomai maʻi. E talitutusa foi le taua o le lelei o taumafa ma togafitiga insulin. E taua tele le faʻaitiitia o gaʻo i le taumafataga, suia le gaʻo manu ma le gaʻo fualaʻau, e le aofia ai gaʻo gaʻo (sugar, sweets, preserves), ma faʻaaogaina ai oloa e maua ai lipotropic (kusi, iʻa, oatmeal), fualaau 'aina (sei vagana ai pateta). O le togafitiga vitamini e taua tele, aemaise le vaega B (B1, B2, B6, B12, B15) i totonu ma matua. Vitamin C, P, E i ai se puipuiga i luga o le puipui vascular (3-4 taimi i le tausaga, 1 masina vasega). E aofia i le angioprotectors le anginin (prodectin), le metone, le doxium. O fualaau faasaina ua ave e pei ona faatonuina e le fomai.

  • I le laasaga, o le retinopathy o le maʻisuka (le retinopathy e le o le tele), e masani ona fai ma faʻataʻitaʻiga faʻapitoa o togafitiga. E tatau i le fomaʻi ona siaki pe faapefea ona pulea e le tagata maʻi le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.
  • I le retinopathy o le maʻisuka o le II poʻo le III (faʻamuamua ma le faʻasolosolo o le retinopathy, mulimuli ane), o le faʻataʻitaʻiina o le laser o loʻo faʻaalia.

O se suesuega lata mai talu ai nei na iloiloina ai le faʻaaogaina o se suauu tiso a le candisartan renin-angiotensin receptor (RAS) mo le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2. O le faʻaaogaina o candresartan e leʻi faʻaitiitia ai le alualu i luma o le retinopathy. I le taimi o le suʻesuʻega, sa i ai se uiga o le faʻaitiitia o le malosi o le retinopathy. I se suʻesuʻega laʻitiiti o le RASS, na faʻaalia ai o le atinaʻeina o le retinopathy i le maʻisuka ituaiga 1 e faʻagesegese lava i le poloka o le ASS ma le losartan ma se inhibitor enzyme enzyme converging enalapril. O le mea lea, o le faʻaaogaina o le poloka ASD e mafai ona talafeagai i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le retinopathy, ae le o le maʻisuka ituaiga 2.

O le retinopathy o le maʻisuka e fesootaʻi ma le tele o faʻafitauli o le epigenetic, e aofia ai le methylation o Sod2 ma MMP-9 genes ma le televave o tusitusiga o le LSD1 i le gene. O le faʻaaogaina o le epigenetic therapy e faʻasaʻo ai i latou o loo iloiloina nei.

Faʻaaliga

I tulaga maualuluga ma le tuufaatasiga o le maʻisuka faafomai i le maualuga, o le atherosclerosis e matuia tele.

Puipuiga

I le atinaʻe ma le alualu i luma o le retinopathy mo ituaiga uma o le maʻisuka, o se matafaioi taua e tuʻuina atu i le maualuga o taui mo le maʻi faʻamaʻi. O le atinaʻeina o le maualuga o le maualuga o le toto ma le nephropathy o le maʻisuka, e masani ona tuʻufaʻatasia ma le retinopathy, faʻaleagaina le ala o le retinopathy i le maʻisuka. Atherosclerosis e sili atu le alualu i luma i tagata e maua i le maʻisuka o se talavou ma sili atu ona ogaoga - ona o le i ai o microangiopathy, ua faaitiitia le avanoa e fausia ai le faʻamalama. Mo le faʻamoemoe o suʻesuʻega taimi, o tagata uma lava e maua i le maʻisuka e tatau ona suʻeina e se fomaʻi e le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga ma pe a tulaʻi mai faitioga talafeagai.

Ina ia puipuia vevela ogaoga o mata, e tatau ona vave iloa - o tagata talavou e maua i le maʻisuka e tatau ona suʻeina e se tagata fomaʻi ile 1 taimi i le 6 masina. E tatau ona taulai totoa i le mata o tagata gasegase e maua ile maʻisuka umi-faatasi ai ma le faateleina i le umi o le maʻisuka, o le tele o taimi e iloa ai le retinopathy o le maʻisuka e faateleina.

Pau le mea taua i le puipuia mai o le retinopathy o le maʻisuka o le faavae lea mo togafitiga o ona vaega uma o le tau sili lea ona lelei mo le maʻisuka (o le maualuga o le hemoglobin glycbin HbA1C .

Faʻafitauli ma mafuaʻaga

O le pathogenesis ole retinopathy o le maʻisuka e faigata tele. O nisi o mafuaʻaga autu o le faʻaleagaina lea o toto toto o le retina: o le tele o le permeability, blocking of capillaries, o foliga mai o se mea e faʻaogaina (scar) tissue ma vaʻa fou. O ia suiga e mafua ona o foliga vaaia o le fausaga o le retina.

E le o le pito sili ona taua i le atinaʻeina o le faamai o loʻo faia e suiga tau metabolic e tutupu ma le faateleina o mea o le kulukose i totonu o le toto. I le i ai o le maʻisuka e oo atu i le 2 tausaga, o le retinopathy o le maʻisuka e maua i le 15% o tagata mamaʻi, e oʻo atu i le 5 tausaga - i le 28%, e oo atu i le 10-15 tausaga - i le 44-50%, mai le 20 i le 30 tausaga - i le 90-100%.

O aʻafiaga o aʻafiaga e aʻafia ai le saoasaoa ma le tele o faʻafitauli o faʻamaʻi aofia ai:

  • maualuga o le hyperglycemia,
  • le umi o le maʻisuka
  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • ogaoga maualuga
  • mamafa mamafa (oona),
  • gasegase gasegase
  • dyslipidemia.

E le gata i lea, o le atinaʻe ma le alualu i luma o le retinopathy o le maʻisuka e fesoasoani i le maitaga, pala, masani leaga.

Ata faʻaleleia

O le retinopathy o le maʻisuka e atiina ae ma alualu i luma e aunoa ma ni uiga taua. O le faʻaitiitia o le faʻaaliga i le tulaga e le o se faʻasalaga e le o se mea faʻapitoa. O se pusa o manu faitino e mafai ona mafua ai le edema macular. Faʻamatalaga faigata i le faitautusi e vaʻavaʻai. E le gata i lea, o le maoaʻe o le faʻaaliga e faʻalagolago i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

I le faʻasolosolo o le faʻamaʻi o le maʻi, ua aliali mai i luma o mata mata vevela ma vevela (o le taunuuga o le afaina o le tino). A maeʻa sina taimi, ona mou loa lea ia latou lava.Faʻasalaga tele, o se paʻu mataʻutia po o le le atoatoa o le vaʻai e tupu i totonu o le tino.

Faʻailoga

Mo le siakiina o le retinopathy o le maʻisuka, o le tagata maʻi ua faatonuina le ophthalmoscopy i lalo o le mydriasis, visometry, biomicroscopy o le pito i tua o mata, perimet, biomicroscopy of the eyes with a lentil Goldman, tonometry Maklakov, diaphanoscopy of the structures eyes.

O le ata ophtalmoscopic o le sili lea ona taua mo le faʻatuina o le tulaga o le maʻi. I le vaega e le o faʻateleina, microaneurysms, otaota, ma vailaʻau vaivai ma vaivai. I le vaega o le olaola, o le ata sili ona lelei e faʻaalia i faʻalavelave faʻapitoa o le vailaau o le microvascular (faʻasalaga ma le faʻalauteleina o veins, smuits), endovascular ma le muai totoga, faʻateleina o le fibrous, retinal neovascularization, ma le faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi pipisi. Ina ia tusia suiga i le retina, o le tele o faʻataʻitaʻiga o ata e ave faʻatasi ma se telefoni faʻatupe.

Faʻamatalaga o mata o le tioata ma tioata tioata, o le ultrasound mata e faʻamatalaina nai lo le ophthalmoscopy. O le iloiloga o le solia poo le puipuia o galuega a le nerve optic ma le retina, o suʻesuʻega o le electrophysiological e faia: electroculography, fuafuaina o CSFM, electroretinography. Mo le siakiina o le glaucoma neovascular, ua faia ai le faʻailoga.

O le auala pito sili ona taua mo le suʻesuʻeina o vaʻaiga o le fineta o le fesuiaiga o le tau. E resitalaina ai le tafe o le toto i totonu ole vaʻa. Afai e tatau ai, e suia le angiography i le laser ma le suʻesuʻeina ma le mataʻituina o le faʻataʻitaʻiga.

Le iloa o mea lamatia mo le alualu i luma o le retinopathy o le maʻisuka, urine ma le suka toto, hemoglobin glycosylated, insulin, lipid profile ma isi faailoga o loo suesueina. E leai ni faʻamatalaga faʻamaonia faʻamaonia e maua ai le tele o vaʻa, o le siakiina o le toto, ECG ma echocardiography i aso taitasi.

Faʻamālōlō togafitiga

I uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi, o le togafitiga autu o togafiti. O le tagata gasegase e faʻaalia i taimi umi le faʻaaogaina o vailaʻau e faʻaitiitia ai le palasi o capillaries - angioprotectors (Doxyum, Parmidin, Dicinon, Predian). E manaʻomia foʻi le faatumauina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Mo le togafitiga ma le puipuia o faʻafitauli faʻapitoa, Sulodexide, acid ascorbic, vitamini P ma E. ua faʻamaonia. Antioxidants (faʻataʻitaʻiga, Strix) e maua ai le lelei. O nei sauniuniga e aofia ai peta-carotene ma le sikaleni. O nei mea aoga e faʻaleleia ai le faʻaaliga, faʻamalosia le fesoʻotaʻiga vascular, puipuia mai aʻafiaga o faʻamalolo saoloto.

O se nofoaga faapitoa i le togafitiga o le retinopathy o le maʻisuka o le faʻamautuina o le gaosiga o le gaʻo. E tupu lenei mea i le faʻaaogaina o le suka. O togafitiga faasao e aofia ai foi le faatulagaina lelei o meaai a le tagata maʻi.

O tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi e aʻafia i suʻega faafomaʻi. Faʻavae i luga o le malosi o le maʻi o le maʻisuka, ua faʻatulagaina taimi o le le atoatoa. O le tagata gasegase e faʻaseseina i galuega e fesoʻotai ma le mamafa o le visino, vibration, faʻapipiʻi o le ulu ma le tino, le siitia o le mamafa. E matua faasaina le galue i femalagaiga ma fale vevela.

Tausiga togafitiga

Afai o le siama o le retinopathy o le maʻisuka e faaalia ai le ogaoga o soliga: o le afaina i le retina, edema o lona ogatotonu, o le fausia o vaʻa fou, ona faʻaalia ai lea o le togafitiga laser. I mataupu sili ona faigata - faʻataʻitaʻiga o le tino.

A oʻo mai vaʻa toto fou ma le edema o le macular, e manaʻomia le faʻasologa o le laser retinal coagulation. I lenei faagasologa, ua tuʻuina atu le malosiaga laser i vaega ua faaleagaina o le retina. E ulu i totonu o le kena, malie malie, susu mai le potu pito i luma ma le tioata e aunoa ma se mea e tasi.

O le laser foi e faʻaaogaina i tua atu o le vateatea vaʻaia e faʻatautaia vaega o le toeina o le oxygen. Faatasi ai ma lana fesoasoani, ua faʻaumatia le faiga o le ischemic i le retina. O se taunuuga, e le toe aliali mai ni vaa fou. O lenei metotia e faʻamavaeina ai foi le neoplasms ua mafua ona o le maʻi. E mafua ai ona paʻu i le edema.

O le sini autu o le faʻamalosia o le laser o le puipuia lea o le alualu i luma o le maʻi. Ina ia ausia, e tusa ma le 3-4 sauniga e manaʻomia. Latou te mulimuli i le 30-40 minute taʻitasi ma faia i vaitau o ni nai aso. A o faagasolo, e ono tupu le tiga. O le mea lea, o le faʻaleagaina i le lotoifale o loʻo faia i totonu o masini o loʻo siomia ai le mata. I ni nai masina talu ona maea le togafitiga, o se tagata tomai faapitoa e iloilo le tulaga o le retina. Mo lenei mafuaʻaga, ua faʻamatalaina le angiography fluorescence.

Afai o le retinopathy o le maʻisuka e leai se ola maloloina e mafua ai le afaina ai, o le maʻi e manaomia le vitctomy. I le faagasologa o le faʻatonuga, e aveese e le fomaʻi le toto faʻaputu, ma suia le tino vailaau i le suāuʻu silima (poʻo le saline). I le taimi lava e tasi, o faʻamaʻi e mafua ai le vevesi ma le faʻataʻitaʻi o le retina e faʻamaʻapeʻaina e le laser, ma o galu e tafe toto o loʻo faʻaogaina. O lenei taotoga e fautuaina i le amataga o le faʻamaʻi. O lenei mea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli.

Afai o le tagata maʻi e iai ni suiga ogaoga i totonu o le tupe, o le tele o vaʻa fou ua gaosia ma faʻafouina fou, o le cryocoagulation o le retina ua faia. E talafeagai foi pe afai e le mafai ona fai le vitrigomy poʻo le laser.

O faʻafitauli faigata

O aʻafiaga matautia o le retinopathy o le maʻisuka:

  • cataract
  • second glaucoma neovascular,
  • taua tele o le faʻaaliga
  • hemophthalmus,
  • retinal traction detachment,
  • atoatoa tauaso.

O nei tulaga e manaomia ai le mataʻituina pea e le fomaʻi, le neuropathologist, ophthalmologist ma le endocrinologist. O nisi faʻafitauli e faʻaaogaina e ala i taotoga taotoga.

O togafitiga sili ona aoga mo le retinopathy o le maʻisuka o le faʻaitiitia o le kulūkose o le toto ma tausisia o latou tulaga masani. Taumamafa i le taumatau ma asiasi i lau fomaʻi maʻi masani. Faatasi i le vaiaso, i le afiafi, fua le mamafa o le toto. Faʻatasi ai ma suʻesuʻega taimi ma togafitiga faʻapitoa, o loʻo i ai avanoa uma e tausia ai le vaʻai.

Vaega o le Maʻisuka Retinopathy

O le retinopathy o le maʻisuka e aofia ai ni nai vaega. O le uluaʻi laasaga o le retinopathy e valaʻau lē faʻateleina, ma o loʻo faʻaalia i foliga vaaia microaneurysmso loʻo faʻapipiʻiina ai le gaʻo i le mata i foliga o le lanu pogisa poʻo le sasaina, o foliga mai o vaega o le estinaic o le retina, o le epine retinal i le macular region, faʻapea ai ma le faateleina o le gaogao ma le palasi o puipui o toto toto. I lenei tulaga, e ala i le vevelaina o vaa, o le vaega o le toto o le toto e ulufale atu i le retina, e mafua ai le fausia o le edema. Ma afai o le vaega tutotonu o le retina e aafia i lenei faagasologa, o lona uiga o loʻo matauina faʻaititia le faʻaaliga.

E tatau ona maitauina o lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona tupu i soo se laasaga o le faamai, ma fai ma sui o le uluaʻi laasaga o le retinopathy. Afai e le togafitia, ona tupu ai lea o se suiga i le laasaga lona lua o le maʻi.

O le vaega lona lua o le retinopathy o le faʻateleina, lea o loʻo tuʻuina atu faʻatasi ma faʻafitauli o le totoga i le retina, lea e mafua ai le leai o le okesene i le retina (okesene matelaina, suʻesuʻega) Ina ia faʻaleleia tulaga o le okesene, o le tino e faia ni vaʻa fou (o lenei faagasologa ua valaʻau neovascularization) Ua faʻaleagaina vaʻa fou ma ua amata ona faʻamaligiina le toto, o le mea lea ua oʻo i ai le toto Vitreousfaʻamaufaʻailoga. O se taunuuga o lenei mea, o loʻo i luga o le vaʻaia o paopao vaʻaia e faasaga i le talaaga o le faʻaititia o le faʻaaliga.

I taimi faaiu o le retinopathy i le faʻaauau pea o le tuputupu aʻe o vaʻa fou ma le siʻi, o le a mafai ona oʻo atu ai i le taofiofi ma le atinaʻe glaucoma.

O le mafuaaga autu mo le atinaʻe o le retinopathy o le maʻisuka e le lava inisalini, lea e tau atu i le faʻaputu fructose ma sorbitole mafua ai le faateleina o le mamafa, mafiafia o puipui o capillaries ma vavalalata o latou va.

Atinaʻe ma laʻasaga o le faʻamaʻi

Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose o le toto, o loo i ai le mafiafia o puipui o toto toto. O le iʻuga, o le aʻafiaga o ia mea e tulaʻi mai, o vai ua faaleagaina, faalautele (microaneurysms), ma foliga laiti laiti.

E tupu foi le toto. Microthrombi foliga, poloka le lumena o vaa. E i ai le matelaina o le okesene o le retina (hypoxia).

O le aloese mai le hypoxia, o suka ma toto toto ua faia, e aloese ai i vaega ua aafia. Shunts e fusifusia ai le ogatotonu ma veins, ae faʻalavelave le tafe o le toto i nai capillaries laiti ma faʻapupulaina ai le hypoxia.

I le lumanaʻi, e tupu aʻe vaʻa fou i totonu o le retina, nai lo mea na faaleagaina. Ae o latou e matua manifinifi ma vaivai, o le mea lea ua vave ona faaleagaina, afaina ai le afaina ai. O ia lava ipu e mafai ona tupu i totonu o le nerve optic, tino vitre, mafua ai le glaucoma, faʻafefe i le sao saʻo o le suavai mai le mata.

O nei suiga uma e mafua ai faʻafitauli e mafua ai le tauaso.

3 vaega o le retinopathy o le maʻisuka (CD) e faʻaalia i le tino:

  1. Le retinopathy nonproliferative (DR I).
  2. Muamua le retinopathy (DR II).
  3. Suʻega retinopathy (DR III).

O le tulaga o le retinopathy ua faʻatuina e se tagata e faʻaleleia le tino pe a suʻesuʻeina le vaega tupe e ala i le tamaititi vaevaeina, poʻo le faʻaaogaina o metotia suʻesuʻega faapitoa.

Faʻatasi ma le retinopathy e leai ni meaola microoneurysms ua faia, laiti le afaina i luga o vein vein, foci o le faʻavaveina (saluina o le vai o le toto), shunts i le va o laʻau ma veins. E oo lava ile edema e mafai.

I le laasaga muamua o le aofaʻiga o faʻafano, faʻafeiloaʻiga e faʻalauteleina, latou te faʻalauteleina. Ua faʻalauteleina vein vein. Optic edema e mafai ona tupu.

I le taimi o le olaola o loʻo i ai le faʻalauteleina (faʻaopoopoga) o toto i totonu o le retina, namele oona, lapopoʻa lapoa i le tino toela ma le tino. Faʻafeiloaʻi manu, faʻaleleia le matelaina o le okesene ma oʻo atu ai i le tino.

Togafitiga o le maʻisuka Retinopathy

Faatasi ai ma mataupu faavae lautele o togafitiga o le retinopathies, o le togafitiga e aofia ai le faasaʻoina o le le atoatoa o le tino, le fuafuaina o le pulea o le maualuga o le glycemia, toto toto, lipid metabolism. O le mea lea, i lenei vaitau, o le togafitiga autu o loʻo faʻamatala mai e le endocrinologist-diabetlogist ma le cardiologist.

O le mataʻituina lelei o le maualuga o le glycemia ma le glucosuria, o le filifilia o le faʻamalosia o le insulin i le maʻisuka, o loʻo faʻaaogaina ai faʻamalositino, vailaau faʻamalosi, antiplatelet agents, ma isi mea faʻapitoa.

O tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka retinopathy e faʻaalia mo le faʻataʻitaʻiga o le retin laser. O le faʻamalosia o le laser e faʻatagaina ai oe e faʻaitiitia le gaioiga o le levavave, ia ausia le faʻamamaina o vaʻa toto i le faʻateleina o le palasi ma le gafatia, e puipuia ai le lamatiaga o le taofiofia o le toe toto.

O le taotoga laser retina mo le retinopathy o le maʻisuka e faʻaaogaina ai metotia faigofie. O le faʻamalosia o le laser coagulation o le retina e aofia ai le faʻaaogaina o le coaculates o le "lattice", i le tele o laina, ma o loʻo faʻaalia mo le leʻofaʻateleina o foliga o le retinopathy ma le edema macular. O le faʻaaogaina o le laser coagulation e faʻaaogaina e faʻaogaina ai microaneurysms, exudates, ma sina hemorrhages faʻaalia i le taimi o le angiography. I le faʻagasologa o le faʻaaogaina o le laser, o coagulates e faʻaaogaina i le taimi atoa o le retina, sei vagana ai le macular region, o lenei auala e masani lava ona faʻaaogaina i le laasaga o le faʻamuamua e puipuia ai lona alualu i luma.

O le faʻamalosiina o le aufaʻatauaʻiga o le mata, o se isi mea i le laser coagulation o le cryoretinopexy, e faʻavae i luga o le faʻamafunaga malulu o vaega o le retina.

I le tulaga o le faʻamaʻi tele o le retinopathy o le maʻisuka faigata e le hemophthalmus, tosoga o le tino poʻo le faʻataʻitaʻiina o le tino, o le vitctomy e faʻaaogaina, i le taimi o le toto, e faʻamavaeina ai le tino ola, e faʻamaʻaʻaina ai laʻau, e inu ai ipu inu toto.

Forecast and Prevention

O faʻafitauli matuia o le retinopathy o le maʻisuka e mafai ona avea ma glaucoma le lua, faʻailogaina, toe faʻataʻapeʻapeʻa, hemophthalmus, faʻaitiitia iloga o le faʻaaliga, tauaso atoa. O nei mea uma e manaʻomia ai le siakiina faifaipea o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e le endocrinologist ma le tagata e togafitiga o le tino.

O se matafaioi taua i le puipuia o le alualu i luma o le retinopathy o le maʻisuka e faia i le pulea tatau lelei o le toto toto ma le toto, totoga taimi o le hypoglycemic and antihypertensive drugs. O le taimi talafeagai o le faʻamalosia o le laser coagulation o le retina e faʻalagolago i le faʻamalolo ma le faʻaitiitia o suiga i le tupe.

O ai na te atiina ae le tele o taimi?

E i ai mea e faʻapupulaina ai le ono mafai ona atiae le retinopathy o le maʻisuka. E aofia ai:

  • O le umi o le maʻi suka (15 tausaga talu ona amata le maʻisuka i le afa o tagata gasegase e le o mauaina le inisalini, ma 80-90% oi latou o loʻo mauaina o loʻo maua ai le retinopathy).
  • O le maualuga o le kulukose maualuga ma o latou oso mai masani mai le maualuga tele i le maualalo o numera.
  • Toto maualuga.
  • Le maualuga o le cholesterol toto.
  • Toto
  • Maʻisipathy maʻi (faʻatoʻa fatuga).

O a faailoga e faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻi?

I le taimi muamua, o le retinopathy o le maʻisuka e le faʻaalia i soo se auala lava. O le tagata maʻi e le popole. O le mafuaaga lea e matua taua ai mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e tusa lava po o faitioga, e asiasi soo atu i se fomaʻi maʻi.

I le lumanaʻi, o le lagona o le faanunununu, faʻapupulaina le vaʻaia, felelei laumei po o uila i luma o mata, ma i le i ai o pupuvaga, e aliali mai ai ni vaʻa pogisa. I laʻasaga mulimuli ane, o le a faʻaitiitia le vaaia o le tino, e oʻo lava i le faʻatūina o le tauaso.

O a faʻafitauli?

I le leai o togafitiga talafeagai o le maʻi suka ma le retinopathy o le maʻisuka, o latou faafitauli ogaoga e tulaʻi mai, e mafua ai le tauaso.

  • Faʻasalaga faʻasolosolo. E tupu ona o sikula i le tino vitio e faʻapipiʻi i le retina ma tosoina pe a gaoioi mata. O le iʻuga, o loʻo loimata ma ua leai se faʻaaliga.
  • Rubeosis o le iris - germination o toto toto i le iris. E masani lava ona malepelepe nei vaa, ua mafua ai le afaina i le potu pito i luma o le mata.

Togafitiga o le retinopathy o le maʻisuka, faapea foi ma isi faʻafitauli o le maʻisuka, e tatau ona amata i le faʻasologaina o le glycemia, toto toto ma le cholesterol toto. Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e tatau ona faaititia lemu ina ia aloese ai mai le toe totoina.

O le togafitiga autu mo le retinopathy o le maʻisuka o le faʻamalosia o le retina. O lenei aafiaga i luga o le retina ma se moli laser, o se taunuuga o lea mea e peiseaʻi o le soli i le uaua o le mata. O le faʻamalosia o le laser e mafai ai e oe ona "tape" ipu fou faatoa gaosia mai le galuega, taofia le tusia o le edema ma le retinal detention, ma faʻaitiitia ai lona atinaʻe. O loʻo faʻatinoina ma le faʻateleina ma isi vaega o le retinopathy.

Afai e le mafai ona faʻaaoga le laser coagulation, e faʻaaoga le vitctomy - aveeseina o le tino faʻapitoa faʻatasi ai ma fusi toto ma maʻila.

Ina ia puipuia le neoplasm vascular, o fualaau e poloka ai lenei gaioiga, mo se faataitaiga, ranibizumab, e aoga. E faʻafeiloaʻiina i totonu o le tino faʻapitoa i le tausaga mo le tusa ma le lua tausaga. O suesuega faasaienisi ua faaalia ai se pasene maualuga o le faʻaleleia o faʻaaliga i le faʻaaogaina o lenei vaega o fualaau faasaina.

E le gata i lea, mo le togafitiga o le retinopathy o le maʻisuka, o fualaau oona e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le hypoxia, maualalo ai le cholesterol toto (aemaise fibrates), fualaau oona mo le faʻatautaia i totonu o le tino.

Aisea e lamatia ai le mata i le faamaʻi?

I soo se tulaga, hyperglycemia, o lona uiga, o le faateleina o le suka toto, e afaina ai le tele o nila, e aofia ai le puipui lapisi.

O le a faʻaitiitia le tumau - toto ma plasma e ulufale saʻoloto i le avanoa faʻapipiʻi, e faigofie lava ona faʻafefete toto i luga o le mimiti ua faaleagaina. I le taimi muamua, o le maʻisuka e aafia ai vaʻa laiti, o lea la e le o faʻasalaga veins vein ma arteries.

E faapefea ona aafia ai le vaʻaia?

I le amataga, o le pa'ū i galuega vaaia atonu e le tupu. O le mea moni, o le retina - o le mea e sili ona popole i le tino - e matua nofouta lava i le faʻalavelave i le toto, ae o le tau totogi, faʻapea foi ma se tulaga le tumau i le totonugalemu, macular region, e maua ai se faaaliga talafeagai.

Pe a toto ese le toto mai vaa ua fesuiaʻi, o vaega o le retina e muta i lalo o le afaina poʻo le leiloa meaʻai (vaeluaga o le thrombosis).

O le taimi lena, o le a aliali mai ai muamua faailoga o le maʻi:

  • "Lago" i luma o mata,
  • foliga ata
  • feʻau o laina.

O faʻamatalaga sili atu ona matautia o le faʻaitiitia o le faʻaaliga, o foliga mai o uila, uila faʻafuaseʻi o se vaega patino i le vaʻaiga o le faʻaaliga (o le tuʻuina atu o le "shroud"). O nisi taimi o ia ituaiga mea e faʻaalia ai le atinaʻeina o le taofiofia o le toe faʻataʻitaʻi

Faʻamatalaga o aʻafiaga

Faatasi ai ma soʻo se soliga ua faʻamaonia, e sili atu ona lelei le tausia o le puipuiga ma le togafitiga o faʻafitauli popole i le taimi muamua. O le taufaamatau i le vaaiga mamao e faateleina pe afai ei ai nisi mea le lelei.

O le a le mea e faʻatupulaʻia ai avanoa o le faʻamaoniga o le maʻi:

  1. Laʻau le pulea i le toto suka
  2. Tigā toto maualuga
  3. O le ulaula ma isi masaniga leaga,
  4. Faʻailoga o fatugaʻo ma le ate
  5. Tina ma le taimi o le fafagaina o le pepe,
  6. Suiga o tausaga i le tino,
  7. Vaʻaiga faʻapitoa.

O le umi o le maʻisuka e afaina ai foi le faʻaalia o le maʻi. E talitonuina o faafitauli faʻaaliga e foliga mai e tusa ma le 15 i le 20 tausaga talu ona faʻamaonia, ae atonu e iai ni tuusaunoaga.

I le tauleʻaleʻa, pe a fesoʻotaʻi foʻi le le tutusa o le hormonal ma faʻamaʻi o le maʻisuka, o le atinaʻeina o le retinopathy o le maʻisuka e mafai ona tupu i ni nai masina. O se faailoga sili ona mataʻutia lea, aua i se tulaga faapena, e tusa lava pe i ai pea le siakiina ma le tausia o togafitiga, o le tulaga lamatia o le tauaso i le tagata matua e maualuga.

O le maʻi suka

O le maʻisuka talu ai nei ua avea ma faʻamaʻi pipisi. O le maʻisuka e aafia ai tagata matutua ma tamaiti.

Faʻafesoʻotaʻi e fomaʻi le faateleina o le numera o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ma le mea moni e faapea, i ona po nei, aemaise lava i aai tele, o tulaga lamatia mo lenei maʻi e taatele:

  • tulaga leaga
  • mamafa tele
  • le lelei
  • faatapulaaina faaletino
  • "Sedentary" olaga soifua
  • popole
  • vaivai le tumau.

E tusa ai ma tagata atamamai, o le numera o tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona oʻo i se tulaga taua tele i le 2025 - 300 miliona tagata, pe a ma le 5% o le aofaʻi o le lalolagi.

O le maʻi suka e faʻaalia i le toto maualuga. E masani lava, o siama o le pancreatic (seta beta) e maua ai le inisalini - o le hormone lea e puleaina ai le metabolism, aemaise lava le suka (glucose) i totonu o le toto, faapea foʻi ma gaʻo ma pulu.

I le maʻisuka, ona o le le lava o le gaosiga o le inisalini, ua tupu ai faʻalavelave faʻaleaga, ma ua totoina le suka toto. Ma, e pei ona e iloa, o le suka lea e tatau ai mo le masani ai o le gaioiga ole tino.

O le le atoatoa o le insulin i le maʻisuka e le gata ina matelaina ai siama o le tino, ae e tau atu ai foi i le faateleina o le suka toto. I le isi itu, o le sugar maualuga e tau atu i le faaleagaina o le gaosiga o gaʻo ma le faaputuputuina o le cholesterol i le toto, o le fausia o plaques i luga o vaa.

O lenei tulaga e tau atu i le mea moni o le lumenia o le vaa e faasolosolo malie lava, ma o le toto e tafe i totonu o le tino e lemu lemu seia maeʻa ona tape. I le maʻisuka malosi, o le sili ona vaivai o le fatu, mata, mea faitino, vaʻa o vae, ma gaʻo.

O le retinopathy o le maʻisuka e masani lava ona tupu pe a mavae le 5-10 tausaga mai le amataga o le maʻisuka i tagata. I le ituaiga o le maʻi suka (o le insulin-dependent), o le retinopathy o le maʻisuka o le vave ma le televave o le retinopathy o le maʻisuka e vave ona tupu.

Mafuaʻaga o le maʻisuka:

  1. Vaʻaiga faʻasologa
  2. O le mamafa.
  3. O nisi faʻamaʻi e mafua ai le faaleagaina o sela beta e maua ai le inisalini. O nei faʻamaʻi faʻamaʻi - pancreatitis, kanesa o le pancreatic, faʻamaʻi o isi gutu endocrine.
  4. Vailaʻau faʻamaʻi (rubella, chickenpox, faʻamaʻi o le hepatitis ma nisi faʻamaʻi, e aofia ai le maʻi). O nei faʻamaʻi pipisi o loʻo avea ma mafuaʻaga mo tagata o loʻo lamatia.
  5. Le popole popole. O tagata i tulaga lamatia e tatau ona aloese mai popolega ma lagona faʻalavelave.
  6. Tausaga. Faatasi ai ma le faateleina o le matua mo tausaga uma e sefulu, o le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka e faalua.

I le faaopoopo atu i le lagona faifaipea o vaivaiga ma le vaivai, vave le vaivai, vevela ma isi faailoga, o le maʻisuka e faateleina ai le lamatiaga o le atiaeina o cataracts ma glaucoma, faapea foi ma le faaleagaina o le retina. O se tasi o faʻaaliga o le maʻisuka o le maʻisuka retinopathy.

Mafuaaga o le Tisiomia o le Maʻisuka

O le faʻamatalaina otooto o le aano o le gaioiga e oʻo atu ai i le faʻavaeina o le maʻi e matua faigofie lava. O suiga ile faiga ole gasegase e tau atu i le maʻisuka e iai se aafiaga le lelei i le toto i le tino. O meaola ninii o mata e afaina, lea e mafua ai le faateleina o le mamafa ma le malepelepe o puipui.

E le gata i lea, o mea mai fafo mai vaʻa toto e mafai ona ulufale i le retina, ona o le puipuiga faʻapitoa masani o le maʻisuka e amata ona faʻataunuʻuina lona faʻatinoga. O puipui o toto toto ua amata ona paʻu ma ua leai se mea e mafai ai, lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le tafetoto ma le faʻaleagaina o le tino vaaia.

O le faʻamaʻi o le maʻi suka i le retina ma le mata o le mata e fai o se mea patino, o le a oʻo mai le faʻapupulaina o le maʻisuka, e tusa ma le 90% o tagata mamaʻi i lenei mataupu e faʻaleagaina le vaai.

O le natura o togafitiga e faʻavasegaina o le alualu i luma i taimi uma, ae o le toilalo o le kiliva ma toe faʻataʻoto i vaega muamua e maua e aunoa ma ni faʻaaliga manino. E faasolosolo lava, e amata ona iloa e le tagata gaseititi se foliga itiiti o le tupua, e iai ni mea ma se veli i luma o mata, lea e mafua mai i le solia o luga o le mata o le mata - o le pene.

I le aluga o taimi, o le faʻateleina o le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻapupula, o le faʻaaliga e faʻaitiitia ai le tauaso ma le tauaso e faasolosolo malie lava i totonu.

O vaʻa fou na gaosia o le retina e sili ona leaga. E i ai ni puipui vevela, e aofia ai le tasi vaega o siaki, ola vave, e faʻamaonia e ala i le faʻavavevave o le faʻalaʻiina o le plasma o le toto, faʻateleina le pala. O lenei faʻavaivai lea e oʻo atu ai i foliga vaaia o le afaina i totonu o mata o suiga eseese.

O le mea e leaga ai, o mataupu ogaoga o le hemophthalmus e le na o le pau lea o le mafuaʻaga mo le leai o se faʻaaliga. E le gata i lea, o le atinaʻeina o le tauaso e mafua mai i vaega ninii o le toto plasma e tafe mai vaʻa fou, e aofia ai le faʻaogaina o le taula o le retina, body vitreous ma le faaleagaina o le pene.

O le faifai pea o le faʻaaogaina o fibrovascular formations o loʻo maua i totonu o le nerve optic ma i le faʻavavega o le tino e mafua ai le amataina o le vavaeeseina o le traction o le retina, lea e salalau atu i le itulagi tele ma afaina ai le vaʻaiga tutotonu.

O le mea mulimuli, o le mea mulimuli, ua avea ma se vaega taua i le tulai mai o le taofiofia o le taofiofia o le toto, lea e faaosofia ai le atinaʻeina o le ruisosis iris. O le tafe mai i vaʻa fou, o le plasma toto e poloka ai le tafe mai o le vai inu, lea e mafua ai le atinaʻeina o le neovascular glaucoma.

O sea ituaiga o gasegase e matua faʻamalosia ma faʻamatalaina naʻo le mea e sili ona le lelei. O le mea moni, o le tino o le retinopathy o le maʻisuka e le faʻataunuʻuina i taimi uma i le tauaso.

I soo se laasaga, o lona alualu i luma e mafai ona tu faʻafuasei. Ma e ui lava i lenei tulaga, i le avea ai o se tulafono, o le leai o se vaaiga e atiae, o le faagasologa o le faaleagaina o galuega vaaia totoe o le a telegese lemu.

E mafai e le maʻisuka ona taofia le tauaso?

O le tele o tagata gasegase o loʻo mafatia i le maʻisuka mo se taimi umi ei ai ni manoa o le gutu o mata ma lana retina, lea e mafai ona i ai tikeri eseese o le malosi.

O le mea lea, ua fuafuaina e le au atamamai e tusa ma le 15% o tagata mamaʻi ua maua i le maʻisuka ua i ai ni uiga le mautonu o le retinopathy o le maʻisuka, ma le maʻi o le sili atu ma le lima tausaga, toetoe lava 29% o tagata mamaʻi ua i ai ni faailoga, 50% o tagata mamaʻi e iai le maʻi i le 10 i le 15 tausaga.

E mulimuli mai o le umi o loʻo maʻi ai se tagata i le maʻisuka, o le sili atu lea o le lamatiaga o le gau.

E le gata i lea, o aʻafiaga taua, e pei o:

  • faaauau pea le faateleina o le toto ma le toto totoga o le suka,
  • ua le atoatoa le aoga,
  • solia o le fua o le toto lipids,
  • faʻateleina i le masini faisuala,
  • gasegase vaivai,
  • afaina o tikeri eseese,
  • genis predisposition
  • maʻitaga o maitaga
  • leaga masani
  • lupe o le mata o mata.

Ae peitai, o le siakiina faifaipea o le suka toto, mulimuli i se taumafataga patino ma se olaga maloloina, aveina o vitamini ma minerale complexes mo le vaai, ua faapitoa ona atiae mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka (Antotsian Forte ma isi) e mafai ona faaitiitia ai le lamatia o le mai o le maʻisuka.

O le puipuiga aupito sili ona lelei o le gau o le vaai, o le maitauina lelei lea ole taimi o suʻesuʻega ole tagata maʻi ile maʻisuka e se fomaʻi maʻi ma le endocrinologist, e mulimuli ia latou fautuaga.

O le tulaga sili ona lamatia o loʻo tauaveina e le faʻamaʻi o se vasega faaumiumi e aunoa ma ni faʻamaoniga. I le taimi muamua lava, o se faaitiitia i le maualuga o le vaaiga mamao e le o lagona, na o le pau lava le mea e mafai e le tagata gasegase ona gauai atu i ai o le epine repinal edema, lea e iloa ai o ia lava o le leai o se ata, e masani ona tupu i ni manua.

E faigata tele i le tagata maʻi ona faitau ma galue i ni auiliiliga laiti, lea e masani ona mafua mai ia i latou i le tele o le galala po o le malaise.

O le faailoga autu o le faʻaleagaina o le retinal e faʻaalia i le naʻo le tele o le gasegase i totonu o le tino vitio, lea e lagona e le tagata maʻi o le retinopathy o le maʻisuka i le foliga o se paʻu malie pe maaleale i le tino vaaia.

O le faʻafesoʻotaʻi o le tino e masani lava ona faʻatasi ma le faʻaalia o vaʻa pogisa ma le veli i luma o mata, lea e mafai ona mou atu i se taimi e aunoa ma se faʻasologa. O le tele o otaota e mafua ai le leai o se faʻaaliga.

O se faailo o le edema masani o se lagona foi o le veli i luma o mata. I le faaopoopo atu i ai, e faigata ona faitau pe faia galuega i tafatafa vavalalata.

O le uluaʻi laasaga o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i se faʻamatalaga asymptomatic, lea e aʻafia ai le suʻesuʻeina ma le taimi e togafiti ai. O le tele o faitioga o le faʻaleagaina o galuega vaaia e oʻo mai i le lona lua poʻo le lona tolu, pe a oʻo mai le faʻaleagaina i se fua tele.

O faailoga autu o le retinopathy:

  1. Vaʻai matala, aemaise lava i le pito i tua,
  2. O foliga vaaia o "lago" i luma o mata,
  3. Vaʻavaʻa mata
  4. Faʻamatalaga faigata
  5. O le vaivai tele ma le tiga i mata,
  6. Se ufiufi po o se ata lafoia e faalavelaveina ai faʻaaliga masani.
  7. O le i ai o se tasi pe sili atu faʻamaoniga e mafai ona taʻu mai ai faafitauli ogaoga o faʻaaliga.

I lenei tulaga, e tatau lava ona e asiasi atu i se fomaʻi - o se tagata e faia togafitiga. Afai ei ai se masalosaloga o le atinaʻe o le retinopathy o le maʻisuka, e sili atu le filifilia o se tagata poto faapitoa - o se tagata e togafitiga o le fomaʻi - fomaʻi. O se fomaʻi e faʻapitoa i tagata gasegase ua maua i le maʻi suka ma o le a fesoasoani e faʻamaonia lelei le natura o suiga.

Faʻatau togafitiga


Faʻafouina o tagata gasegase e maua i le maʻisuka retinopathy (DR) o se tasi lea o faafitauli e sili ona talafeagai ma le faʻalavelave o le ophthalmology. DR o le mafuaʻaga autu lea o le tauaso i tagata matutua.

Faʻataʻitaʻiga o togafitiga faʻasao a DR:

  • Taui o le maʻisuka ma faʻalavelave faʻaleagaina o le tino:
  • suauu gaʻo
  • toto maualuga (BP) (renin - angiotensin - aldosterone system blockers),
  • lipid ma le palatini (vitamini A, B1, B6, B12, B15, faʻamalosi, anabolic steroid),
  • Toefuataiga o le faʻasalaga faʻapitoa:
  • togafitiga faʻamaʻi
  • namu fausaga metabolism activators,
  • aliase reductase inhibitors,
  • angiogenesis blockers,
  • faʻasaʻoina o faʻafitauli o le vascular system ma le toto faʻaleagaga:
  • toto e faʻaleleia le ola i le toto
  • vasodilators,
  • angioprotectors
  • soʻo e faʻaleleia le tulaga o le mimitila ma le paʻu o lalo ifo o le pa puipui.

O lenei lisi e faafouina pea ma faafouina. E aofia uma ai vaega lauiloa e lua o loʻo faʻatusalia e le tele o vailaau faʻasaina, faʻapea foi ma nofoaga fou, ma faʻamaonia.

O le faʻavaeina le faʻavae mo soʻo se togafitiga o le DR (faʻafitauli uma ma le taotoga) o le taui o le maʻisuka ma faʻafitauli o le gasegase e fesootaʻi - protein ma lipid metabolism.

O le faavae mo le puipuia ma le togafitiga o le DR o le taui aupito sili ona lelei o le gaosiga o le gaʻo. I le maʻisuka ituaiga 1, o maualuga le glucose o le mamafa e oʻo atu i le 7.8 mmol / L e manatu e taliaina, ma o le mea e maua i le hemoglobin glycosylated HbA1 e oʻo atu i le 8.5-9.5%. I le maʻisuka ituaiga 2, o le maualuga o le glycemia atonu e laʻititi maualuga atu, ma mafaufau i le soifua manuia o le maʻi.

E tusa ai ma taunuʻuga o le suʻesuʻega EUCLID, o le faʻaogaina o le inisinia ACE lisinopril na faʻaitiitia ai le lamatiaga o le alualu i luma o le retinopathy i le 2 taimi ma faʻaititia ai le numera o mataupu fou e 1/3 i totonu o le 2 tausaga o le mataʻituina.

I le faaopoopo atu i le aoga o le lisinopril, o le aoga o le faʻaaogaina o isi inhibitors ACE (captopril, fosinopril, perindopril, ma isi) o loʻo suʻesuʻeina.

E le gata i lea, mo le faasaʻoina o lipid ma le palatini, o le tele o tusitala fautuaina le faaaogaina o vitamini A, B1, B6, B12, B15, faʻamautu ma le anabolic steroids.

E iloa e faʻamaonia, e faaopoopo atu i le faasaʻoina o le hypertriglyceridemia ma le dyslipidemia ua fefiloi, e mafai ona taofia le faʻamatalaga o le faʻaaogaina o le VEGF ma le neovascularization, ma maua foi le antioxidant, anti-inflammatory ma neuroprotective activity.

I le amataga o le DR, na maitauina ai le faʻaaogaina o le lipid peroxyidation, ma o le taunuuga lea na maua ai e le tusitala se aafiaga lelei mai le faʻaaogaina o le tocopherol (1200 mg i le aso).

O le aafiaga lelei na faʻaalia i le faʻaaogaina o togafitiga faʻamaʻi faʻamalosi - faʻaogaina (alpha-tocopherol) ma le faʻapitonuʻu (fomaʻi fualaau faʻamalama ma le emoxipin), ma le mexidol togafitiga.

O suʻesuʻega tau suʻesuʻega o le tele o tauaso, suʻesuʻega a le placebo i le DR na faʻamaonia ai le aafiaga o le falemaʻi o Tanakan i le tulaga o se faʻaleleia atili i le setete o le retina ma le faateleina o le gaioiga vaaia.

  • Nerve mea metabolism activators.

Talu mai le 1983, o se numera tele o suʻesuʻega ma suʻesuʻega faʻapitoa na faʻatautaia i luga o le faʻaaogaina o pepeta bioregulators i DR. Pepeta bioregulators e faʻatonutonuina le faiga o le metabolic i le retina, maua ai aʻafiaga ma le faʻamalologa, ma le gaioiga faʻamalosi.

Aldose reductase inhibitors.O le faʻaaogaina o inhibitors aldose reductase, o se enzyme e auai i le glucose metabolism e ala i le auala polyol ma le faaputuputuina o le sorbitol i inisalini tutoatasi tutoatasi, e foliga mai o loʻo folafola mai.

I suʻesuʻega suʻesuʻega a manu, na faʻaalia ai o le faʻaaogaina o le inisinia o le reductase e taofia ai le pa'ū o le kesi i le taimi o le retinopathy.

  • Faʻailoa faʻatoʻilalo le mafuaʻaga o le tuputupu aʻe o le endothelial growth (VEGF).

O le faʻaaogaina o faʻamaʻi tuusaʻo o le gaosiga o le endothelial vascular (VEGF) o se tasi o vaega faʻamalosia i le togafitiga o le DR. E pei ona lauiloa, o le VEGF mafuaʻaga e mafua ai le tupu faʻaleagaina o vaʻa fou, vaʻaia ma le faʻaleleia mai vaa o le retina.

O le faʻaogaina faʻapitoa o le aneti-VEGF e mafai ona aoga i le amataga o le DR ma faʻaitiitia le edema macular poo le retinal neovascularization. I le taimi nei o loo iai avanoa e 4 anti-VEGF: pegaptamib sodium, ranibizumab, bevacizumab, aflibercept.

Vasodilators ua fautuaina nei ina ia faʻaaoga eseese ma faʻaeteete. E i ai se tulaga lelei i le faʻaoga o le xanthinol nicotinate mo le faʻasaʻoina o le faaletonu o le valea i le DR ma le natuotonic ma le hypertonic ituaiga reactions.

O le auala e faʻamalosia ai le puipui lapisi, puipuia o le faateleina o le mafai ona mafai, o se vaega tele lava i totonu o vailaau faʻatau e faʻaaogaina ai le DR.

Mai lenei vaega, o le totoga ma ona fua, o le vitamini E, acid ascorbic, ma le doxium (calcium dobsilate) na faʻaaogaina. I le faʻaaogaina umi o fualaau o lenei vaega (4-8 masina pe sili atu), na tusia ai e le au tusitala se vaega o le resinption o le toe afaina o le toto.

Faʻasaʻoina o le setete o le methiolum ma le pito i lalo o le pa puipui o le puipui lapoa e foliga mai o se tasi lea o taʻiala aupito sili ona lelei e tusa ai ma le togafitia o le amataga o le DR ma le puipuia o le alualu i luma o lenei maʻi.

I tausaga talu ai nei, e tele lipoti e uiga i le faʻaaogaina o le vailaau Sulodexide (Wessel Duet F, Alfa Wassermann) mai le vaega o glycosaminoglycans (GAG), e aofia ai le vaega ole heparin (80%) ma le dermatin-sulfate (20%) i le togafitiga o le DR.

Sulodexide ma le DR e iai sona aʻafiaga taua:

  1. faʻamaonia faʻamalosi - toe faʻaleleia o le eletise eletise o le paʻu pito i lalo ma le faʻamaoni o le puipui vascular,
  2. antithrombotic,
  3. fibrinolytic,
  4. e le mautonu.

Faiga faʻavae

O le faʻamalosia o le laser o se mea e sili ona leaga ma sili ona aoga. I lenei laasaga i le atinaʻe o vailaau, o le filifiliga sili lea mo le faʻasalaga i le vaaiga i le retinopathy o le maʻisuka.

O le faʻatinoga o loʻo faʻaaoga e faʻaaoga ai fualaau faʻasaina i totonu o le lotoifale i le ituaiga o mataua, e le manaomia ai le sauniuni ma le faʻaeteete ma se umi o le toe faʻaleleia.

Fautuaga masani e manaʻomia ai se suʻesuʻega muamua, pe a manaʻomia, togafitiga faafomaʻi pe a uma le faʻataʻitaʻiga ma se taimi e malolo ai pe a maeʻa ona fai.

O le faʻatonuga e tusa ma le afa itula, e le lagona e le tagata maʻi le tiga ma le le mautonu. I lenei tulaga, o le falemaʻi o le tagata maʻi e leʻo manaʻomia, ona o le faʻatinoga o loʻo faia i luga o se nofoaga i fafo.

Pau na o le le lelei o le faʻamalosia o le laser o le sailiga mo se tagata tomai faapitoa ma le le lava o masini o falemaʻi. E le o falemaʻi uma ei ai meafaigaluega, o lea o tagata nonofo i nofoaga vavalalata o le a faʻaopopoina le tau o le malaga.

I nisi o tulaga, o le lelei o le faʻamalosia o le laser atonu e le lava, o lea e faʻaaogaina ai se isi auala - o se taotoga. Ua taʻua o le vitrectomy ma ua faia i lalo o faʻamaʻi pipisi.

O lona uiga moni o le aveeseina lea o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi, o se tino faʻafefeteina ma le faʻasalaga vase. O le tulaga masani o le retina i totonu o le mata ma le faʻavasegaina o fesoʻotaiga vavave ua toe faʻafoisia.

O le taimi o le toe faʻaleleia e tele vaiaso e manaʻomia ai togafitiga mulimuli. Latou te fesoasoani i le faʻamaloloina o le mumu, mafai ona taofia le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi ma faʻafitauli.

O le filifilia o le faʻataʻitaʻiga talafeagai mo le faʻataʻitaʻiga mo le retinopathy o le maʻisuka e faia e tusa ai ma uiga patino o le tagata maʻi. e tatau ona maitauina e le mafai ona maua se fofo atoatoa, o le mea lea, o ia faʻalavelave e faʻagesegese ai le faʻaleagaina o gaioiga i le mata.

Masalo i ni nai tausaga o le a toe manaʻomia e le tagata maʻi se faʻafitauli faapena, o le mea lea o malaga i le fomai o le tino pe a maeʻa le taʻaloga manuia e le faalēaogāina.

Suʻega mo maʻi

O le faʻamoemoe o le ola ma le faʻasaoina o le gaioiga vaaia e faʻatatau tonu lava i le maualuga o le mata mataga, tausaga ma le umi o le maʻisuka. E matua faigata lava ona iloa i le toesea, ona e tatau ona mafaufauina faailoga o le tagata maʻi.

E le gata i lea, o le retinopathy o le maʻisuka, o le faaleagaina o isi totoga ma faiga e iloiloina e ala i le faaaogaina o auala eseese faavaomalo. I le averesi, o le atinaʻe o le retinopathy e tupu i le 10 i le 15 tausaga talu ona faʻamautuina le malosi o le maʻisuka, ma o aʻafiaga e le mafai ona faʻasalalauina e tutupu foi i le taimi lea.

E masani lava, o faʻafitauli o lenei tulaga e mafai ona taʻua o le i ai o faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi. O le maʻi suka e aʻafia ai aʻafiaga uma ma tino o le tino, ae o le galuega vaaia e afaina i le mea muamua.

O le retinopathy o le maʻisuka o le masani masani lea o le maʻisuka. I lalo o le aafiaga o suiga ile faiga ole gasegase, o le gaioiga o vaa e maua mai ai le masini o le tino e le afaina, lea e mafua ai le afaina o tino ma mata o le mata.

Ole maʻi e le o faʻaalia i se taimi muamua, o le toʻatele o tagata gasegase e alu i le fomaʻi i le taimi nei e aunoa ma se faʻasalaga. Ina ia taofia lenei mea mai le tupu, e tatau ona e asiasi atu i se fomaʻi maʻi e masani ona siaki lau vaai ma toe foi.

Tuua Lau Faamatalaga