O le tafaoga o le taeao e taitai atu ai i le maʻisuka ituaiga 2

O tagata e sili latou te le 'aina le taeao o le 55% avanoa e atiaʻe ai le maʻisuka ituaiga 2.

Tagata faapitoa mai le Falemaʻi Sisuka a le Siamani ua lolomiina i totonu o le Journal of Nutrition le taunuʻuga o se suʻesuʻega o le sootaga i le va o meaʻai ma le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. O faʻamatalaga mai suʻesuʻega e ono na fesoasoani e malamalama o le teenaina o le taeao e faateleina ai le lamatiaga o le maʻisuka.

I le taimi muamua, sa maua e saienitisi e faapea, i se tulaga masani, o tagata e seasea ona 'ai i le taeao o loo i ai le tasi vae tolu o le aʻafiaga tele o le atiaʻe o le maʻisuka. E faʻatusatusa ia i latou e masani ona 'aʻai i le taeao, faasee fa poʻo sili atu taumafataga i vaiaso taitasi i le 55% sili atu le lamatiaga.

Ae na i ai isi faʻamaoniga - o le mamafa o tagata e talitonu e faʻaititia le calories i lenei auala e masani ona mumusu e 'ai le taeao. Talu ai ona o le fesoʻotaʻiga i le va o le oona ma le maʻisuka ua lauiloa, ua toe faʻaalia ai e le au suʻesuʻe aʻafiaga e faʻavae i luga o le numera o tagata o loʻo tali mai ma o le taunuuga e tutusa lava. O lona uiga, o le teenaina o le taeao e faateleina ai le lamatiaga o le atiina ae o le maʻisuka, e tusa lava po o le a le mamafa.

E tusa ai ma le au saienitisi, o lenei mea e mafua mai i le mea moni e faapea, a maeʻa le tafaʻi o le keke pi, o le a iloa e se tagata le fiaai tele i le aoauli. O lenei mea e uunaiina ai o ia e filifili nisi meaai maualuga-kalori ma vaega tetele. O se taunuuga, o loʻo i ai se osofaʻi malosi i le suka o le toto ma le faʻasaʻoina o le tele o inisalini, lea e afaina ai le metabolism ma faateleina ai le lamatiaga o le maʻisuka.

O le taʻalo o le keke e ono aʻafia i isi amioga lē lelei.

Fai mai Jana Ristrom, o se polofesa i le aoga o le maʻisuka i Seattle Suetusi faafomai Suetena. "E tusa ai ma le American Diabetes Association, o le taumafa maualuga o kalori saofaga i le mamafa o meaʻai, ma le maua o le mamafa o le a faateleina ai le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 2.

E fautuaina e ia tagata e maua i le maʻisuka e taʻi tolu i le lima taimi i le aso i vaitaimi o le tolu i le lima itula. E masani ona 'ai le tausiga o le pule toto.

O isi suʻesuʻega faasaienisi e faamaonia ai le lelei o le taumafataga o le taeao. O se tusiga i le American journal Lifestyle Lifestyle, na lomia ia Novema 2012, na fai mai o tagata talavou e 'ai i le taeao e masani ona filifilia meaai maloloina i le aso ma sili atu ona pulea lo latou mamafa nai lo i latou e le o. O lenei mea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. E le gata i lea, o le American Heart Association e faapea o le masani ai o le taeao e faʻaitiitia ai le aʻafiaga o le stroke, fatu fatu, ma faʻamaʻi toto.

I le isi itu, o loʻo i ai suʻesuʻega e faʻaalia ai o le faasee i le taeao o se vaega o se polokalama anapogi anapogi e mafai ona i ai se aafiaga lelei i le soifua maloloina (o se tusiga na lolomiina i le Journal International of Obesity in May 2015).

"O le tele o a tatou gasegase, o le filifilia vave o le anapogi, finau faapea latou te faaleleia moni a latou suka toto ma aveesea le mamafa sili atu. Ae o nei mea uma e faia i le tuʻufaʻatasia ma se meaʻai lelei, o le meaʻai talafeagai i le kalori ma faʻaititia ai le gaosiga o carbohydrate, "o le tala lea a Dr Ristrom. E ui lava i lea, e tele suʻesuʻega e manaʻomia e saili ai po o le a le aoga o lenei taumafataga mo tagata e ono lamatia le maʻisuka poʻo isi faʻamaʻi.

O le a le taumafataga maloloina mo tagata e maua i le maʻisuka?

Dr. Schlesinger ma le au tusitala na finau faapea o se meaai maualuga i aano o manu ma le maualalo i fatu atoa e faateleina ai foi le lamatia o le maʻisuka.

I le avea ai o se taeao malolo lelei mo tagata e maua i le maʻisuka, ua fautuaina e Dr. Ristrom le fuaina o le tele o le maualuga o mea inu gaʻo faatasi ai ma fualaʻau maualalo ma fualaau faisua. Mo se faʻataʻitaʻiga, o fualaau faisua na gaosia ai fuamoa faatasi ai ma fatuga o fatugao atoa poʻo le yogurt Eleni manino ma laumei, fatu maoti ma fatu fatu.

O le leaga o le taeao mo tagata e maua i le maʻisuka, e tusa ai ma le fomai, o le a avea ma cereals mai fatuga atoa i le susu, suamalie ma le falaoa paʻepaʻe. "O le taumafataga o le taumafataga o le gaʻo mea taumafa lea e mautinoa e mafua ai le toto i le toto suka pe a uma ona 'ai," o lana tala lea.

"O suʻesuʻega atili e manaʻomia ina ia iloa ai e le gata o mea e faʻaaogaina i le vaveao o le taeao, ae faʻapea foi le aʻafiaga o le taeao i le lamatiaga o le maʻisuka," o le tala lea a Schlesinger i se faʻamalolo. "E ui lava i lea, o le taeao masani ma le faapaleniina o le taeao e fautuaina mo tagata uma: e aunoa ma le maʻisuka."

Tuua Lau Faamatalaga