E mafai ona maua le kafe mo le maʻisuka ma faʻafefea ona suia

I nisi o suʻesuʻega faasaienisi, na iloa ai e saienitisi o tagata na inuina le kofe na itiiti ifo le ono maua i le maʻisuka nai lo i latou e le inu i lenei vai inu. O nisi o saienisi ua latou mauaina kofe mo le maʻisuka e fesoasoani i le faateleina o le toto o le kulukose toto. Ma e faitau tagata ma mafaufau pe o le kofe ei ai sona puipuiga i le maʻisuka pe faʻaleagaina foi.

O suʻesuʻega fou e mafai ona taofia nei faʻalelei.

E aliali mai o le kofe e aofia ai caffeine ma isi mea e maua ai le tele o aafiaga i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka:

1) O le filaine e faʻapupulaina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o lona uiga, ei ai sona aafiaga leaga i le tino o se tagata maʻi.

2) O isi vailaʻau e iai se aafiaga lelei i le tino o se tagata maʻi.

3) O gaioiga a isi mea aoga aoga e le faʻaitiitia ma e le aveesea le aʻafiaga o le caffeine ile tino o se tagata maʻi.

Ma i se isi faaupuga, o le kofe e aofia ai vailaau e fesoasoani i tagata gasegase, ma o le caffeine e faʻaitiitia ai le lelei o le kofe ma faateleina ai le suka toto.

Ua faamaonia lenei mea i se suesuega faaletagata.

O le suʻesuʻega e aofia ai le 10 gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

O i latou uma lava e masani ona inu le tusa ma le 4 ipu kofe i le aso, ae na latou taofia le inu kofe i le taimi o le suʻega.

I le aso muamua, na maua e tagata gasegase le 250 mg o caffeine i le pusa mo le taeao ma le isi 250 mg o kafiine i pusa mo le malologa.

E tutusa le tutusa ma le ave o ipu ipu kofe i le aiga.

O le aso na sosoo ai, o tagata lava ia e tasi na latou maua ni pusa placebo papa.

I aso na gasegase ai gasegase, o le maualuga o le maualuga o le suka suka o le 8% le maualuga.

Ma a maeʻa taumafataga uma, e aofia ai le taumafataga o le afiafi, o la latou maualuga o le toto suka sili atu nai lo aso latou te leʻi ave ai le caffeine.

Na faʻamaonia e tagata suʻesuʻe o le caffeine e fesoasoani e faateleina le suka o le toto.

E oʻo lava i se numera toʻalaiti o tagata suʻesuʻe na maua i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻaalia ai o le kaloini ei ai taunuuga moni mo le olaga masani o tagata e maua i le maʻisuka.

E talitonu saienitisi, mo tagata e maua i le maʻisuka, kofe poʻo isi meainu o loʻo iai caffeine e mafai ona afaina ai le toto kulukose.

Maʻisuka, kofe ma le kafe.

Na suʻesuʻeina talu ai nei e le tagata suʻesuʻe o Harvard, Rob Vann Dam, suʻesuʻega uma i lenei mataupu.

1. Na ia tusia, i le 2002, sa manatu le au saienitisi o le kofe na i ai se aafiaga lelei i le maʻisuka.

2. Ae ui i lea, ua manino mai nei e le o caffeine e lelei ai le kofe.

3. E iai isi kofe eletise e ese mai caffeine e mafai ona aoga i le taimi umi e faʻaitiitia ai le lamatia o le maʻisuka.

4. Fai mai le tusitala o le kofe e le faʻamaʻiina e mafai ona fesoasoani moni i tagata e tausisia o latou toto toto i lalo o le puleaina, ae o le kofe masani ei ai sona aʻafiaga i le toto suka.

5. O le caffeine e le faʻavasegaina e isi cafe tuufaatasia, e talitonu le tusitala, e mafai ona afaina ai tagata mamai.

6. Ma o le anti-diabetic i totonu o le kofe e le totogiina mo aafiaga leaga o le kalo.

I le mea uma, sa faia e saienitisi se isi suʻega lea na latou faaopoopoina ai le kafe i le kofe tipi ma vaaia ai le faateleina o le kulukose pe a uma ona 'ai i tagata e maua i le maʻisuka.

O le a le kofe mo le maʻisuka?

E mafai ona sili atu le lautele o le fesili: "O le a le kofe e tatau ona i ai mo le maʻisuka e maua ai le maʻi gasegase poo i latou e lamatia le atiaʻe o le maʻisuka?"

O le tali i lenei fesili e mafai ona maua e le tagata lava ia ma e tatau ona avea ma ana lava filifiliga filifiliga. Ma o loʻo i ai se filifiliga.

1. Kapalai lanu uliuli faalenatura e le fautuaina ona o lona caffeine, lea e siitia ai le suka toto.

2. O le kofe vave ona le fautuaina ona:

  • O loʻo i ai caffeine
  • E tele mea leaga mo le soifua maloloina.

E mafai ona e faitau atili e uiga i le kofe vave i le tusiga "O fea le kofe vave e sili atu?"

3. E fautuaina le inu o le kofe.

Ioe, o tagata e maua i le maʻisuka ma le maʻi gasegase e sili atu ona lelei le inu o le caffeine e leai se kofe nai lo le.

4. E fautuaina e fesuiai i le kofe mai le talatala.

E mafai mo au masaniga ona faʻasalaina ma le le faʻaleagaina le masani o kofe i aso taitasi pe a amata ona inu le kofe mai le taʻavale.

O lenei kofe e tofo ma manogi e pei o le kofe uliuli.

Faitau atili e uiga i lenei kofe i totonu o le tusitusiga "Kofe kofe, fua"

O le teenaina o le kofe ma le caffeine e mafai ona fesoasoani i le maʻisuka e faʻaititia ai le lamatiaga o le faatupuina o faʻafitauli o le faʻamaʻi poʻo le faʻaitiitia o latou manaʻoga mo vailaʻau maʻisuka faaopoopo.

Faaiuga

1. O lenei ua e iloa pe aisea ua tusia ai e nisi o au suesue e uiga i aoga o kofe ma isi e uiga i le matautia.

I le kofe ei ai mea e aoga ma afaina (caffeine) mo le maʻisuka. Ma o vailaau aoga e le aveesea atoa ai aʻafiaga le lelei o le kalo - o le faateleina o le suka o le toto.

2. E te iloa pe mafai faapefea ona suia le kofe i le maʻisuka e faʻaleleia ai le ala o le faʻamaʻi poo le puipuia.

E na o oe lava e manaʻomia lau lava filifiliga.

Fai le filifiliga sao ma ia ola maloloina!

Galina Lushanova

Galina Lushanova e maualuga lana aʻoga (na ia faauu mai NSU ma se tikeri i le cytology ma genetics), Ph.D. tele i le falemaʻi. Na aʻoaʻoina o ia i meaʻai ma o se sui atoatoa o le sosaiete Rusia Nutritionists. O loo ia teuina le blog "Food and Health" talu mai le 2011. Faatulagaina o le First Online School a Rusia i le "Meaʻai ma le Soifua Maloloina"

Saini mo talafou i luga o le nusipepa

R.S. Na galo ia te au ona faaopoopo atu i ai talu ai nei sa ou taumafai e inu le kofe masani i le koko. E mafai ona faaopoopo le koko i le kofe mai le gataifale? Faʻafetai tele mo le tali. Galina.

Galina! Ou te leʻi faaopoopo pe faitau e uiga i koko i le kofe tila. Tofotofoga

Galina! Ua lelei le afiafi! Na ou lagona ua uma ona e tuʻuina mai se tali. Seia oʻo lava ina ou oʻo atu i le kofe mai le taʻavale. O le mea autu e le galo ia te au ma o le a ou taumafai moni i le 2 tofo! I le taimi nei, na ou liliu atu i le koko taeao. Na ou manatuaina le tofo umi o le koko koko ma faafetai uma i lou popolega mo i matou. Faafetai lava! Ma le faamaoni, Galina.

Galina! Ou te fiafia o loʻo e faʻaaogaina se mea masani! Faʻafetai mo le faʻamatalaga

O le a le umi na e 'ai ai le ate povi poʻo isi ...

O le a le mea e tatau ona fai mo le maʻi o le autoimmune? Ia te aʻu ...

E i ai fua e afaina ai le ola maloloina? E masani ona ou alofa ...

E mafai e le suauu pati ona faʻaitiitia le lamatiaga o le oti vave. O oe ...

O le faʻaleleia atili o le paʻu ma le faʻamavaeina o foliga mata e fesoasoani ...

Pe mafai ona ou inu vai i meaai? O lea ...

Ua e faʻalogo i le faʻamamaina gallbladder? E uiga ...

Me 9 - Aso Manumalo. Aso malolo tele mo ...

Faamanuiaga ma le afaina

E iloa lelei afai e masani ona e inu kofe, o le a le aumaia se mea lelei, ae o le a le aafiaga o le inu i luga o le tino pe a le inu ni tagata e sili atu i le lua ipu i le aso?

I le tele o tulaga, o fomaʻi e sili atu le lelei o mea e sili atu nai lo mea le lelei, mo se faʻataʻitaʻiga, o le caffeine e faʻaolaina ma faʻaosofia ai le faia o le faiʻai, e faʻaitiitia ai le faʻaleagaina o aʻafiaga saoloto. Faʻalogo lelei i le laulau i lalo o loʻo taʻu mai ai itu lelei ma le lelei o le aafiaga o le inu i le tino ma le faʻaaogaina tatau.

O aoga ma mea taumafa o kofe:

Puipuiga puipuiAafiaga leaga
  • puipuia le Alzheimer's
  • faʻaitiitia le ono mafai ona maua le kanesa o le tino
  • faʻaitiitia le malosi o fausaga faʻamaʻi ma le maʻi gallstone,
  • Aafiaga lelei i le ituaiga o maʻisuka ituaiga 2.
  • faʻapupulaina le ono mafai ona tupu i le taimi o le maitaga ona o le faʻaosofia o le faʻasologa o cortisol ma adrenaline,
  • faʻapupulaina le toto, aemaise lava le afaina i gasegase maualuga,
  • e fesoasoani i le alualu i luma o le gasegase oona,
  • faateleina le atuatuvale ma saofagā ai i le tele o mea e le mafai
Suiga faʻaanatura i le faʻamaʻi o le AlzheimerFaʻamatalaga faʻaanatura i le gasegase oona

E taua. Afai e te inuina ipu e 5 o le kofe malosi tele i le aso, ona faʻateleina lea e le tagata le maʻi vaivai vaivai.

O fomaʻi e matauina le sootaga i le va o le inu o le kalo i totonu o le tino ma le gaosia o le inisalini, ae pe o le a tonu le uiga o fegalegaleaiga e le mafai ona toe faʻamaonia. Ae ui i lea, o se numera o saienitisi Europa i Sisifo na latou faia suʻesuʻega ma lolomiina taunuʻuga e faʻaalia ai se tulaga lelei.

A faʻaaogaina le kofe faʻanoanoa o lua ipu pe sili atu i le aso, o le a mafai ona faʻaitiitia le maʻisuka. Ina ia malamalama i le tulaga faasaienisi o le suʻesuʻega, e tatau ona faamamafa atu e sili atu ma le 88,000 fafine o vaitausaga eseese ma sosaiete lautele sa auai i le suʻega.

Maʻisuka ma Caffeine

Fomaʻi-tagata suʻesuʻe e le mafai lava ona tuʻuina mai se tali mautinoa pe o le kofe e maua ai le maʻisuka e afaina pe leai foi, o le mea lea o lenei fesili faanatinati o loo tumau pea le taua. E i ai fomaʻi o loʻo mausali le talitonu o le maʻisuka ma le kofe 2 e iai se vavalalata tuusaʻo, ma latou te maitauina se uiga lelei.

O le faʻaaoga lelei o le vai ua iloa talu mai aso anamua. Linoleic acid i totonu o fatuga e iai sona aafiaga aoga i le faagaoioia o toto toto ma ei ai le puipuiga e faasaga i le fatu ma oso.

O aʻafiaga lelei e aʻafia ai ona aʻafiaga faʻamaʻi ma anti-inflammatory, o loʻo i ai le faʻamaoniga e mafai e le kofe ona sili atu le faigofie o le inisalini o le insulin i le pancreas.

E taua. Pe a inu le kofe, e le tatau ona aveʻesea tagata mamaʻi i le tele o lona taumafa, ae afai e te mulimuli i se tasi o metotia, e mafai ona faʻaititia ai nisi o faʻaleagaga e mafua mai i le maʻisuka ituaiga 2.

Fainu vai

I le tusiga ma le tele o isi faʻasalalauga o loʻo tautalagia ai e uiga i meatotino aoga, o se mea e faia mai fatu mago e masani ona faʻatatau. O lena kofe ua taua o le natura.

I le gaosiga o fale gaosiga o mea manogi po o le gaosiga faʻamalosi i le taimi o le faʻamalolo, o meatotino aoga uma ua leiloloa. O le tuʻuina atu o le manogi ma le tofo o loʻo i totonu o le oloa e aofia ai le tele o mea faʻaopopo, o mea manogi ma aʻa. O le kofe vave mo le maʻisuka o le a le aumaia ai se mea lelei, o lea e sili ai le le inu.

Puipuiga malu

Ia tatou talanoa i le kofe i le maʻisuka. E na o se mea masani masani e gaosia i le auala masani poʻo se tagata fai fale faapitoa e mafai ona onā e tagata maʻi. Ae, e pei ona taʻua i luga, e leai se maliega a fomaʻi e uiga i le aoga o le inu, ma ua vaevaeina i ni tolauapiga se lua o tagata tetee ma tagata tetee o le ava malosi.

Ua mautinoa e nei tagata o le kofe e faʻamalosi le kulukose. Mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo i ai suʻesuʻega e 8% le maualuga o le maualuga o le suka i tagata e inu i taimi uma. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai se faʻafitauli faigata o le kulukose i fausaga o le tino ma i totonu o siama taʻitasi, lea e aʻafia ai aʻafiaga o gaʻo.

Ae ui i lea, o latou tagata tetee e faamaonia le faafeagai ma e mautinoa i le lelei o le ava malosi i le tino o le maʻisuka. Latou te vaʻaia le aoga sili i le faʻateleina o le ono gasegase o siama i inisalini e maua mai i le pancreas, lea e mafai ona fesoasoani tele i le puleaina o le suka. Ae peitai, e le o matauina lenei aafiaga pe afai e te inu kofe i le maʻisuka ituaiga 1.

I tagata ei ai le ituaiga lona lua, o le hormone na gaosia e le afaina ai musika ma gaʻo, ae tumau pea le le mautonu. O le mea lea, o le suka e sau mai meaʻai e leʻo gaʻo atoatoa.

O lenei foliga faʻaleagaina e taʻitaʻia ai le mea moni o se vaega o le kulukose e le matala e amata ona faaputuputu i totonu o le toto. Faʻataʻitaʻi e fomaʻi le itu lelei o le kofe mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka pe a fai e inu e se tagata e lua ipu i le aso.

O mea nei e mataituina:

  • o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e telegese lemu,
  • o le toto toto i luga o le sukū e faʻaleleia,
  • o le leo lautele o le tino ua faateleina,
  • lipid breakdown ua faatelevaveina,
  • e maua e le tino le malosi faaopoopo, e tusa lava pe i luga o se fua.

E taua tele le manatuaina o le kofe e maua i le maʻisuka o le ituaiga lona lua atonu e le sili ona matautia mo lenei maʻi ona o le a aʻafia ai isi maʻi. O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava o tagata e sili atu ma le 40, ma e masani ona mamafa tele, o le mea lea o le setete o le cardiovascular system e tele mea e manaʻomia.

I lenei tulaga, e tatau ona e fiafia i lau manogi e sili ona e fiafia i ai ma le faʻaeteete tele, aua e mafai e le arrhythmia ona atiaʻe ma faʻafitauli e mafai ona tupu mai le mamafa. O le mea lea, aʻo leʻi malamalama pe mafai ona inu le kofe mo le maʻisuka o le ituaiga lona lua pe leai foi, e tatau ona suʻesuʻeina e le gata i se endocrinologist, ae faʻapea foi i se tagata cardiologist.

Faamolemole ia maitauina, mo tagata e maua i le maʻisuka, o le inu o le kofe e faʻaitiitia ai le glycemia i le po.

Fautuaga mo le faʻaaogaina o le kofe uli

E tusa lava pe ua filifili se tagata e aua le lafoaia le masani o le inuina o le kofe inu, o le a ia suia le tulafono o le taliaina pe fetuunai le meaai. E matua faasaina le suamalie o le vai ma le suka.

Afai e te le fiafia i le tofo oona, e tatau ona e faʻaaogaina fualaʻau suamalie. Aua le inuina le kofe ao leʻi moe. O le taimi sili ona lelei o le faʻatagaina o le afa muamua o le aso.

O lenei mea o le a maua ai le malosi, faʻamalosi ma maua ai se lelei sili atu i le faagaioiga o le tino atoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a inu se mea inu i le taeao, ona faʻaleleia ai lea o ana meatotino.

Manatua. A e inuina le tele o kofe ma e le puleaina lona taumafa i le aso, ona tupu ai lea o le le fiafia, ua aliali mai le le fiafia ma o le a faʻaitiitia le faʻatinoga.

O le aoga o le inu i le taeao e afua mai foi i le tulaga o le malepelepe o le caffeine, lea ua solo atoa i le tino i totonu o le 8 itula. O lenei alkaloid e faʻaosofia ai le faʻamalositino o le hydrochloric acid i totonu o le manava, lea e masani ona matauina e tagata gasegase i gastritis ma isi gasegase gastrointestinal.

Faʻaleleia le tofo o le kinnamon i le maʻisuka e le faʻasaina. E atagia lelei lenei mea i nisi o mea faʻapitoa.

E manaʻomia le mataʻituina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, aemaise lava ile amataga o le maʻisuka. Aua nei galo e uiga i aoga o le gaioiga faaletino ma le lelei o taumafa.

Ae ui i lea, e ui i mea aoga o mea inu inu inu, e fautuaina pea e fomaʻi le lafoaia oi latou e fiafia i mea e leai ni caffeine. O se isi mea o le a talanoaina i isi vaega e lua o lenei tusiga.

Kefe lanu

E mautinoa o le toʻatele ua sili atu i le tasi taimi na faʻalogo ai e le gata o le uliuli, ae o le kalama kalama. O lenei meafaigaluega e masani ona faʻaaogaina mo le gau o le mamafa o se mea e sili ona faapitoa.

Ae ui i lea, o le tasi ma le aganuu tutusa, naʻo fatuga e le o gaosia ma e faʻaaogaina i se faiga e aunoa ma le 'ai. Ma o loʻo i lalo ole aʻafiaga o le vevela lea e tupu ai le faʻaleleia tatau ma o le fatu e maua ai le lanu uliuli masani.

I le taimi muamua, o fualaau lanumeamata e leai se lauiloa ma e leʻi manatu faapitoa. Sa latou togafitia e pei o se oloa e lei maeʻa, ae na suia mea uma ina ua maeʻa galuega a le saienitisi Amerika o Mehmet Oz, o le na lolomiina ana suʻesuʻega faasaienisi.

Na ia faʻaalia le aoga o fatu lanu meamata ma faʻamatalaina o latou fatuga o meaola oona:

  • polotini
  • lipids e leʻi faʻamamafa
  • carbohydrates (sucrose, fructose, polysaccharides),
  • se ituaiga eseese o meaola ninii,
  • caffeine
  • taua o suauu
  • mea taua ma mea eleelea,
  • vitamini.

Faʻalogo lelei. O le tele o taimi, o fualaau lanumeamata lanumeamata e faʻaaogaina mo togafitiga faafomaʻi (togafitiga o vevela e faʻaitiitia ai le faʻamalolo), o vaega foi ia o meaola eseese.

Maʻisuka ma Green Coffee

Saienitisi i le ogatotonu o le seneturi mulimuli na faamaonia ai le aoga o meaʻai o laulaau lanumeamata ma oloa na faia mai ia i latou.

O mea nei o latou uiga autu:

  • faaitiitia le fiaai
  • faiga faʻasolosolo faʻasolosolo malosi,
  • le faʻaitiitia o le faʻaleleia o lipids ma gaʻo,
  • o loʻo i ai se faʻateleina o le matua tuai i luga o le tino,
  • ei ai le aoga aoga i luga o le galuega o le cardiovascular system,
  • o le mamafa e masani ona masani ai, ei ai lona malosi puipuia ma puipuia ai le afaina.

Ae o le a le mea lanu meamata e lelei mo le maʻisuka?

O saienitisi Amerika sa suʻesuʻeina lenei vaega na latou faia ni suʻesuʻega. O le a tatou le alu i faʻamatalaga faasaienisi ma le faʻamatalaga o suʻega, ae taulai tonu lava i faaiuga a fomaʻi.

I tagata o le vaega o suʻesuʻega na masani ona inuina le vaiinu, o latou suka lanu meamata na fagaina i latou fualaau lanumeamata e fa taimi e maualalo ifo nai lo le puleaina (e le inu tagata). E le gata i lea, o le mamafa o tagata mamaʻi ma le maʻisuka na faʻaititia e le 10%. I se faaupuga faigofie, o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaalia e inu le kofe lanumeamata.

E taua. Afai e te inuina pea le kofe lanumeamata, o le ono mafai ona maua le maʻisuka e faʻaititia i le afa, ae i le tele o mea e le aoga.

E le mafai ona taʻuina atu meatotino faʻaleagaina o le kofe lanumeamata ona o aʻafiaga le lelei o faʻamalolo saoloto e faʻamaʻapeina ma puipuia le kanesa.

Contraindications

E ui lava i mea aoga o le kalama uliuli ma le lanumeamata, e le fautuaina mo nisi tagata e inu. E tatau ona maitauina o le meainu e faʻateleina ai le faʻaogaina o le calcium mai le tino, faʻateleina le fiafia, faateleina le toto, e mafai ona mafua ai le galala ma e mafua ai foʻi ona toe faʻafoʻi le maʻi.

E le mafai ona e inu i tagata i vaega nei:

  • tamaiti laiti
  • tagata matutua atu i le 65 tausaga
  • gasegase o gasegase cardiovascular,
  • tagata o loʻo faʻaaoga tulafono.

Afai e le mafai ona inu le kofe, ona avea lea o se vaiinu mai aʻa o chicory o se isi mea lelei.

Chicory mo le maʻisuka

Teu meaʻai mo le maʻisuka o soo se ituaiga e le gata ina mafai, ae tatau foi ona inu, e tusa lava po o le a le ituaiga faʻamaʻi. E toʻatele tagata latou te faʻamanuia lelei i latou i mea inu inu kofe, ma o le meaʻai i le susu o le a le mafai ona iloa i le tofo. E taua le malamalama o lenei laau e fesoasoani e le gata ina faʻapulaʻa ai le taumafa o le kaloini i totonu o le tino, ae ia faʻamatuʻu foi i isi mea aoga.

Muamua lava, o le chicory o se vailaʻau togafitiga. Inulin e i ai sona aafiaga lelei i le cardiovascular system. E faʻaleleia ai le toto, faʻaleleia, lagolagoina le galuega o maso o le fatu.

O lenei vailaʻau o se mea lelei sili lea e sui ai le suka, o le mea lea e aoga ai mo le maʻisuka. Chicory fesoasoani e faʻaitiitia le kulūkose ma faʻaalia ai le inisalini. E mafai ona faaopoopo ni laulaau i salati, lea o le a avea ma se faʻaopoopoga meaʻai masani.

O mea aoga nei o le ava e tatau ona matauina:

  • tuuina atu le malosi,
  • faateleina le puipuiga a le tino,
  • faaitiitia le afaina,
  • ei ai sona lagona filemu
  • faaitiitia le vevela
  • faʻaleaga toto toto.
Faʻaputuina o meaʻai inu

Talu ai o chicory o loʻo i ai mea faʻalaiolosi, o le inu i le tele o mea e le fautuaina. E mafai ona iloiloina le togi sili ona lelei 2-3 ipu masani ile aso. Faʻasalaga tele, e tatau ona onā le chicory mo tagata o loʻo iai faʻamaʻi masani o vaʻa ma le gastrointestinal tract.

Le lelei ma le le lelei o le meainu

O vailaʻau o loʻo aofia i totonu o lenei vaiinu e ono mafaufauina (ma o le mea moni o) nakoti. Ae, i le isi itu, o mea e masani ai tagata, mo se faʻataʻitaʻiga, o le suka lava e tasi, e aofia ai lenei.

Teu ua i ai se aafiaga leaga i le tino:

  • Muamua, pe a faʻamaʻaina i totonu o le toto, e faʻaleleia ai le pulusili, lea e mafua ai le faateleina o le toto,
  • lona lua, e na o le itula muamua po o le lua e faʻamalosia ai, pe a maeʻa ona faʻavaivaia. E lua ala e ave ai: faʻafefe lelei pe inu se isi ipu,
  • Lona tolu, o lenei oloa e puipuia ai le moe masani ma le moe. E mafua lenei mea i aʻafiaga o caffeine i luga o le faʻaogaina o le tino. O le mea lea, e poloka ai le namu o neurotransmitters, oe nafa ma le lagona o le momoe,
  • ma le lona fa, e faʻamaʻaina ma fusi le mea e tatau ai, e pei o le calcium, mai le tino.

Ae peitai, o le kofe e tele mea aoga. O loʻo i ai se maualuga maualuga o le antioxidants e faʻamamatia ai molini ma le eletise e leʻi totogia. O le mea lea, o le faʻaaoga lelei o lenei vai inu e mafai ai ona umi se taimi e tausia ai le autalavou.

Faatasi ai ma le fesoasoani a le kofe, e mafai ona e faʻamaloloina spasms o ipu faiʻai. O le mea lea, o le ipu o lenei vai e le gata ina toe maua ai le gaosiga, ae e faʻasaʻo foʻi le tiga.

O le faʻaaogaina o kofe o se mea puipuia ma e oʻo lava i nisi itu o le togafitiga o le tele o pathoces. O loʻo faʻamaonia le faʻamaonia o tagata e inu i lenei meainu e le faʻaitiitia le faʻaogaina o le oncology ma le maʻi o Parkinson.

O se vai inu e aofia ai le tele o mea aoga:

  • vitamini B1 ma le B2,
  • Vitamin PP
  • se fuainumera tele o minerale (magnesium, potassium, ma isi).

O le faʻaaogaina o lenei vaiinu e fesoasoani i le paʻu o le mamafa. E mafai lenei mea ona o mea e tolu. Muamua: o le caffeine e faʻaleleia ai le gataifale. Lona lua: inu le kofe e maua ai se tagata sili atu ona malosi.

Ua ia faateleina le mafaufau, ae sili ona taua - gaoioiga faaletino. O se taunuuga o lenei mea, o se tagata e faʻaalu le tele o kalori. Lona tolu: o loʻo taʻua i luga ua faʻamaonia e le mea moni o le caffeine poloka le fiaaai. A maeʻa lenei inu, e te manaʻo e 'ai sina mea itiiti, ma, o se taunuuga o lenei mea, o le tino e malepe i lalo i lalo, liliu i latou i le malosi.

E mafai ma e tusa lava ile vaega e tatau ai ona inu kofe, ae tatau ona faia faale-aganuu: 1, maualuga - 2 ipu i le aso. I lenei tulaga, o le mulimuli oi latou e tatau ona onā i le sili atu i le 15:00.

Teu mo le maʻisuka

E mafai ona ou inu kofe i le maʻisuka? Ioe e mafai. Teu e le faateleina pe faaitiitia le maualuga o le suka i totonu o le toto, e le afaina ai le gaioiga o fualaau mo le togafitia o le maʻisuka.

Ae ui i lea, o le maʻisuka, e pei o se tulafono, ua i ai se "bouquet" o faamai pipisi, o se vaega o le atiaeina o faafitauli o le maʻisuka. Ma o le mea tonu lava lea o nei mea sese i le gaioiga o le tino lea e mafai ona avea ma mafuaʻaga e faatapulaʻa ai kafe pe matua le mafai ona faʻaaogaina.

O le mea e sili ona taua e mafaufau i ai pe a inuina le kofe o lona gafatia e faʻapupulaina le toto ma faateleina ai le fatu. O le mea lea, o le toto maualuga ma le pusa, inu ava inu kofe e tatau ona tapulaa. Ma i le maualuga o le mamafa ma le feteenaʻi, lafoai atoa.

E faʻapefea ona fai le maʻisuka?

E taua le manatuaina o vaega eseese ua faaopoopo i le kofe, ma e le o mea uma e saogalemu mo le maʻisuka. E mafai ona maua ai le suka (lea e masani ai), kulimi, ma isi mea faapena. A o leʻi faʻaaogaina nei auaunaga, ia manatua - ole maʻisuka e le tatau ona faʻaaogaina mo le maʻisuka, e tusa lava pe maua ile inisalini. Ma o le aafiaga o isi mea e mafai ona siakiina i se glucometer.

E mafai ona e inuina le kofe vave, o le kofe suamalie, ma faʻafefiloi ma le saogalemu le suka e suitulaga i ai pe a uma sauniuniga. E i ai le tele o ituaiga o mea suamalie, siaki, sodium cyclamate, aspartame, poʻo se faʻafefiloi o ia mea o loʻo faʻaaogaina.

E faʻaaogaina foi le fructose, ae o lenei oloa e aʻafia ai le toto toto, ma e faʻaaogaina i naʻo se tapulaa. O le fructose e sili atu lona solomuli lemu nai lo le suka, ma o lea e mafai ai ona faʻaaogaina le taui mo fualaau faʻasaina ma le inisalini.

E le fautuaina le kuka kirimoli e faʻaopopo. E maualuga le pasene o gaʻo, lea e aʻafia ai le toto suka ma o le a avea ma mea faaopoopo mo le tino e maua ai le cholesterol. E mafai ona e faʻaopopo se laʻititi laʻititi o le kulimi kulimi-maualalo. O le tofo e matua patino lava, ae e toatele e pei o lea.

O le a le kofe mo le maʻisuka?

O le fesili e mafai ona sili atu le lautele: "O le a le kofe e tatau ona maua mo le maʻisuka, ma le maʻi gasegase poʻo le lamatiaina o le atinaʻeina o le maʻisuka?" O le tali i lenei fesili e mafai ona maua e le tagata lava ia ma e tatau ona avea ma ana lava filifiliga filifiliga. Ma o loʻo i ai se filifiliga.

1. O le kofe uliuli faalenatura e le fautuaina ona o lona caffeine, lea e mafua ai le suka toto.

2. O le kofe vave e le fautuaina ona:

    E aofia ai le caffeine. E tele mea leaga e maua i le soifua maloloina.

3. O le inu malosi o le kofe ua fautuaina. Ioe, o tagata e maua i le maʻisuka ma le maʻi gasegase e sili atu ona lelei le inu o le caffeine e leai se kofe nai lo le.

4. E fautuaina e fesuiai i le kofe mai le taʻaloga. E mafai mo au masaniga ona faʻasalaina ma le le faʻaleagaina le masani o kofe i aso taitasi pe a amata ona inu le kofe mai le taʻavale. O lenei kofe e tofo ma manogi e pei o le kofe uliuli.

O le teenaina o le kofe ma le caffeine e mafai ona fesoasoani i le maʻisuka e faʻaititia ai le lamatiaga o le faatupuina o faʻafitauli o le faʻamaʻi poʻo le faʻaitiitia o latou manaʻoga mo vailaʻau maʻisuka faaopoopo.

  1. O lenei ua e iloa pe aisea ua tusitusi ai nisi o au suesue e uiga i aoga o le kofe ma isi e uiga i le matautia. I le kofe ei ai mea e aoga ma afaina (caffeine) mo le maʻisuka. Ma o vailaau aoga e le aveesea atoa ai aʻafiaga le lelei o le kalo - o le faateleina o le suka o le toto.
  2. E te iloa pe mafai faapefea ona suia le kofe i le maʻisuka e faʻaleleia ai le ala o le faʻamaʻi poo le puipuia. E na o oe lava e manaʻomia lau lava filifiliga.

E aoga le inu kofe i le maʻisuka?

E tusa ai ma se suʻesuʻega ua lolomiina i le International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, o nai ipu kofe i le aso e mafai ona faʻaleleia atili ai le faʻamaʻi mo tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga II.

O lenei suʻesuʻega e aofia ai le 200 tagata volenitia na latou inu 3-4 ipu ipu uamea na gaosia mai pusa falaoa ua tunu i le aso ma sili atu ma le 16 tausaga. I totonu o le au auai, 90 ituaiga o maʻisuka ituaiga II, e 48 tagata e masani ona inu kofe.

O le suʻeina o le toto o tagata auai na faʻaalia ai tagata gasegase e masani ona inu kofe na maualalo le kulukose o le toto i le 5% i le maualuga ma le uric acid o le 10% i le averesi mo le 16 tausaga faʻatusatusa atu ia i latou e leʻi inu kofe ma e leai se talaʻaga o le maʻisuka.

I latou na auai i le maʻisuka, na sili atu ona taʻua: oi latou na inu kofe na maua le maualuga o le kulukose toto e 20% ma le uric acid 15% maualalo ifo nai lo i latou e leʻi inu kofe mo le 16 tausaga. E taua le matauina o suesuega na faaalia ai se vavalalata vavalalata i le va o maualuga maualuga o le uric acid i le toto ma le tetee o le tino i le inisalini.

O le mea lea, o le tuuitiitia o le uric acid ma le kulukose i le toto, inu le kofe na fesoasoani e faaleleia atili ai le lagona o le tino i le inisalini, o le tala lea a saienitisi. O taunuʻuga na faʻamaonia ai se suʻesuʻega muamua, lea na faʻaalia ai pe a inu le 4-5 kapu kofe i le aso, e 29% le maualalo o le aʻafia o le maʻisuka. E le gata i lea, o lo latou maualuga ole tali ile inflammatory, faapea foi ma le tui ile insulin, ua faaitiitia.

Teu ua aofia ai le tele o meaola faʻasolosolo, o loʻo talitonu e iai se puipuiga i le tino o le tagata. O le tasi oi latou - chlorogenic acid - ua manatu o se antioxidant malosi. Ae e ui lava i le tele o penefiti maloloina o le inu kofe, ua lapatai mai saienitisi o le tele o caffeine e mafai ona faateleina ai lou popolega, mania, atuatuvale, maso maso, ma le osteoporosis.

I le isi itu, pe a faʻateleina le kalo (285-480 mg) i le aso, o isi foʻi faʻamanuiaga e matauina - faʻaleleia atili le soifua maloloina o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga II. E talitonu foi o le faʻaaogaina o kofe e mafai ona i ai se puipuiga i nisi o ituaiga o kanesa, faʻafitauli o le degenerative, e pei o le maʻi o Parkinson ma Alzheimer, o gallstone ma faʻamaʻi ate, o loʻo faapea mai ai saienitisi.

Teu i luga o le maʻisuka

O se vaega o saienitisi na taitaia e Dr. Rachel Huxley, Iunivesite o Sydney, Ausetalia, na maua ai le lauti ma le kofe puipuia mai le maʻisuka, lipoti a Reuters. O taunuʻuga o le suʻesuʻega sa lolomiina i le Archives of Internal Medicine.

O le aofaiga atoa, e 458 afe tagata na suesueina i nei suʻesuʻega. O le maʻisuka ituaiga 2, e masani ona fesootaʻi ma le oona, e tusa ai ma le National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, ISA, e aafia ai le tusa ma le 8% o le faitau aofaʻi o tagata.

E foliga mai o le kofe i aso taitasi, o le aʻafia o le maʻisuka e faʻaititia e le 7%. E ono suʻesuʻega na lipotia mai ai o le inu 3-4 kapu ipu e leai ni caffeine e faʻaitiitia ai le lamatia o le maʻisuka e 36%. Ma i suʻesuʻega e fitu i luga o le va o le la ma le maʻisuka, ua lipotia mai o le aofia ai o le itiiti ifo i le 3-4 ipu i aso uma e faʻaitiitia ai le lamatia o le maʻisuka e 18%.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka (e le o le inisalini e faalagolago) e masani lava ona atiina ae i tagata e sili atu ma le 40 e mamafa tele. I o latou tino, e le pei o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga I, e maua ai le inisalini, ae le faʻaaoga lelei. O le tasi mafuaaga o le le lava o ni tali mo le inisalini.

I lenei tulaga, o le kulukose e le mafai ona ulu atoa i totonu o sela ma faʻapoʻopoʻa i totonu o le toto. Ua maua ai o le maʻisuka ituaiga II, o lenamon, coccinia ma le lanu lanumeamata e fesoasoani e pulea le maualuga o le suka.

O se numera o fuainumera ma le mafaufau

E tusa ai ma le American Diabetes Association, e tusa ma le 2012, e 29.1 miliona tagata Amerika sa mafatia i nisi ituaiga o suka. I le taimi lava e tasi, 8.1 miliona tagata Amelika, e tusa ai ma tagata atamamai, o le faʻamaʻi faʻalilolilo ma tumau pea e aunoa ma togafitiga ma soo se meaʻai. E le sili atu mea i isi atunuu.

I le natura, e sili atu ma le 60 laau e iloa o loʻo iai caffeine. Faatasi ai ma i latou o pusi kope ma lauti lauti. O le caffeine alkaloid e faʻapipiʻi i mea inu malosi, faʻapea foʻi ma malosi faʻaaoga i vailaʻau mo faʻamaʻi ma tulaga nei:

    O le maʻi o le asthenic o le vaʻaia o le va o le vaʻaia o le faʻaogaina o le fatugalemu o le tino o loʻo faʻaaogaina ai le faʻaogaina o le vavalalata tele o le momoe

Caffeine e faʻamalosia le gaioiga o le mafaufau, "fafagu" le faiʻai, faʻaitiitia le vaivai ma faʻaleleia le tuʻufaʻatasiga. I le taimi lava e tasi, e faʻateleina ai le mamafa ma le gasegase.

Faʻamatalaga faasaienisi o aso nei

O se suʻesuʻega i le Harvard School of Health Health na maua ai e 11% le fiafia o tagata alolofa i le kofe na ono maua i le maʻisuka ituaiga 2. Ina ia faia lenei mea, e lava le inu 1 le kofe i aso taitasi. Sa iloa foi e saienitisi o tagata e taumafai ma le maelega mai le kofe e maua i le maʻisuka 17% le tele o taimi.

O le auʻiliʻiliga na faʻamaonia ai o le lamatiaga o le maʻisuka e tutusa lelei ma le tele o le kofe ua faʻaaogaina. O le fia iloa o mea masani ma mea inu inu e leai ni mea e puipuia ai. O le taua o le gaioiga faaletino i le maʻisuka o loʻo faʻamalosia pea e fomaʻi. O se isi suʻesuʻega itiiti na maua ai o le kalotini faʻatasi ma le malosi o le tino e mafai ona faʻaitiitia ai le suka toto. O le mea autu e le o le faʻaaogaina.

Mea faʻatau ma meaʻai o le kofe

I le faaopoopo atu i le caloine alkaloid, o le kofe o loo i ai le tele o meaola o le biologically active substances o siosiomaga eseese - polyphenols, proteins, monosaccharides, lipids, acidic acids, salts minerals, ma isi. O nisi o saienitisi Amelika e mautinoa o mea taua o kofe e faavae i luga o mea e fausia ai polyphenolic - antioxidants.

O lea faʻafefiloi o meaʻai maloloina, e foliga mai, e le gata e faʻatuai ai le atinaʻeina o le maʻisuka, ae o loʻo i ai foi sona sao i lona togafitiga atoatoa. E foliga mai ua foia le mataupu, ma e mafai ona fiafia tagata kofe i le kofe.

Ae e le o mea uma e matua pala: o loʻo i ai suʻesuʻega faasaienisi e fesoʻotaʻi ma le faʻaaogaina o kofe faatasi ai ma le faateleina o le kulukose ma le atinaʻeina o le inisalini - o se faʻafitauli o le tali a le tino i le inisalini o le hormone. E tusa ai ma se tasi o nei galuega, naʻo le 100 mg o kaloine e mafai ona faʻalautele ai le suka i tane soifua maloloina o loʻo mamafa tele.

E le gata i lea, i nisi tulaga, kofe e manatu e ono afaina ai le puimanava.O se vaega o tagata faigaluega mai le Matagaluega o Dietetics ma Meaʻai i le Iunivesite o Harokopio (Eleni) ua leva ona suʻesuʻeina le aafiaga o le tele o kofe o kofe i luga o le toto ma le maualuga o le insulin. O le poloketi e aofia ai tagata e 33 e eseese o latou tino - o le aofaiga atoa o tamaitai e toʻa 16 ma le 17 alii.

Ina ua uma ona inu le 200ml o le kofe ua le faaseeina, na ave e le au suesue fale suesue le toto mai ia i latou mo auiliiliga. Na taʻua e le au fai meaʻai a Eleni o le inu o le kofe mo sina taimi e faʻaopopoina ai le maualuga o le suka ma le faʻateleina o le inisalini i totonu o le toto. E le gata i lea, o lenei aafiaga e sili ona faalagolago i le mamafa o le tino ma le itupa o tagata auai.

O a ni faaiuga e mafai ona tosina mai?

Faatasi ai ma le tele o mea e le malamalama ma malamalama i ai, tatou te iloa ai o le kofe i le maʻisuka e le o taimi uma e aoga 100%. Ae e le mafai ona e faʻafefe lenei vaiinu. E iloa lelei o le kofe ma le kofe ua leai ni mea e mafua ai fesuiaiga i le toto suka. Ae ui i lea, o le maualuga o le caffeine o loʻo i totonu o se vaiinu e ono iai se aafiaga e le manaʻomia.

E aufaatasi e tagata e taumafa mea taumafa le toe taʻua o le mea sili ona lelei mo le maʻisuka o le vai mama. Afai e te inuina le kofe, ona e le faʻagaloina lea e pulea lou kulūkose ma lou ola manuia! Faʻaopopo le sugar, creams, caramel ma isi fiafia ile kofe e le fautuaina oe.

Endocrinologists o le lalolagi ua lauiloa Mayo Clinic (USA) talitonu e tusa lava pe matua lelei atoatoa le tagata soifua maloloina e le tatau ona sili atu i le 500-600 mg o kafiine i le aso, e tutusa ma le 3-5 ipu o kafe natura. A leai, faapena itu aʻafia:

    faʻafeʻaveʻaina le vevela tigaina o le mimiti muscle tremor tachycardia

Manatua o loʻo i ai tagata faʻapitoa e sili atu ile tasi kofe kofe o le a tele. E sili atu ona nofouta tagata i aʻafiaga o kofe nai lo tamaitai. O le mamafa o le tino, tausaga, tulaga o le soifua maloloina, vailaau ua ave - o nei mea uma e fuafua pe faapefea ona aafia lou tino i le kofe.

O le mafuaaga lena e faigata ai ona filifili pe o le kofe e aoga mo le maʻisuka po o le afaina. E sili le aua le faʻalagolago i le caffeine malosi pe a uma se po e le moe. Nai lo lena, taumafai e taʻi se soifua maloloina ma fuaina, 'ai lelei, ia lava le moe, ma aua neʻi galo e alu i taimi uma.

E mafai ona ou inu kofe i le maʻisuka?


O se mea manaia: o lenei vai e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maʻisuka, ae, o le mea moni, e le puipuia atoatoa. Ae, o le taimi nei, o le fesili: o le kofe ma le ituaiga 2 maʻisuka mea fetaui?

Ioe! E mafai ona e faʻaaoga le kofe mo le maʻisuka. Ae oi latou e le mafai ona mafaufauina o latou ola e aunoa ma lenei vai e tatau ona aʻoaʻoina ni nai mea.

Aemaise lava, e tatau muamua ona latou suʻesuʻeina le faasinomaga o le kofe. O lea, i le itu, e faalagolago i le ituaiga o meainu. GI o le kofe masani o le 42-52 points. O lenei fesuiaiga e mafua mai i le mea moni o nisi o vailaʻau e sili atu le maualuga o suka ma isi mea e faʻateleina ai le maualuga o le sucrose i le tino nai lo isi.

I le taimi lava e tasi, o le GI o le vave kofi e aunoa ma le suka e sili atu ona maualuga - 50-60 pasene. O lenei mea e mafua ona o le tele o mea e maua mai i lona gaosiga. O le faʻamatalaga matala o le kafe ma susu, i le isi itu, e faʻalagolago pe faapefea ona saunia le inu. Mo se faʻataʻitaʻiga, GI latte i le maualuga o le 75-90.

A faaopoopo le suka i le kofe faanatura, o lona GI e oʻo atu i le 60, ae afai e te faia tutusa ma le kafe vave, e faʻatupulaʻia i le 70.

I le masani ai, o le kofe e iai le maʻisuka ituaiga 1 e mafai foi ona onā. Ae sili atu nai lo le natura, e le mafai ona fofo.

E faʻafefea ona aʻafia e le kofe tagata i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2?

E lua vaaiga faʻafeagai o loʻo faʻafeagai i le fesili tutusa.

O nisi fomaʻi talitonu o le kofe i le maualuga o le suka o le toto e i ai sona aafiaga leaga i le tino.

Latou te fuafuaina lo latou tulaga i le mea moni o lenei oloa e faʻatupulaʻia ai le maualuga o le kulukose i le plasma e 8%. O lenei, i le itu, e mafua mai i le mea moni e faapea, o le iai o caffeine i totonu o vaʻa e faigata ai ona faʻaleleia le gasegase e masini.

O le isi afa o fomaʻi e matauina o le faʻaaogaina o lenei vai inu ei ai se aafiaga lelei i le tino o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka. Aemaise lava, latou te fai mai o le tino o se maʻi inu kofe e tali lelei atu i le inisalini e 'ai. O lenei mea moni ua faamaonia o se taunuuga o le umi o le matauina o tagata gasegase.

Le faʻaaogaina o le kafe e aafia ai le suka toto e leʻi suʻesuʻeina. I le tasi itu, e faʻaleleia ai lona faʻatupulaia, ae i le isi itu, e fesoasoani tele e faʻafoeina ai le atinaʻeina o togafitiga. Ona o lenei mea, e lua itu e faʻafeagai.

Fuainumera Faamauina e faapea o tagata gasegase e inu malosi le kofe e sili atu ona lemu le diabetes. Latou te maua foi le faʻaititia o le kulūkose pe a 'ai meaai.

Soluble pe natura?

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...

Teu, lea na faia se togafitiga matautia, e leai se meaʻai e maua ai. I se isi itu, ao faagasolo le gaosiga, e tosoina ai ituaiga uma o toxins, ia e afaina ai se tagata soifua maloloina ma se maʻisuka. Ma, e moni, o le kofe vave ua i ai se faasinomaga glycemic maualuga.

Fafaga faanatura masani ma masani

O le mea lea, oi latou e fiafia i le inu kofe, e fautuaina e faʻaaogaina i lona natura masani. E mafai ona faʻatau sau fatu poʻo se oloa ua uma ona faʻapala i le paʻu - e leai ni a latou eseesega.

O le faʻaaogaina o le kofe masani o le a mafai ai e oe ona 'oliʻoli i le atoaga o le tofo ma le manogi o le vaiinu, maua le tele o mea, aʻo le faʻaleagaina le tino.

Faaaogaga aoga ma le faʻaleagaina


E toatele tagata e fiafia e inuina se vai ua faʻamalo i se mea. Ae le o mea faaopoopo uma e fautuaina mo le maʻisuka. O nisi oi latou e mafai foi ona faia se mea leaga.

Muamua lava, o meaʻai maloloina e aofia ai le soya ma le almond milk.

I le taimi lava e tasi, o le mea muamua e tuʻuina atu i le vai se tofo suamalie. O le susu susu o se faʻaopoopoga ua faamaonia. E mafai ai e oe ona ausia se tofo malie ma saturates le tino ma le vitamini D ma le calcium. O le mea mulimuli, i le isi itu, o se mea tele tele, e pei o le kofe le afaina o le elemene.

I le taimi lava e tasi, o le susu susu e le fesoasoani i le faateleina o siama i le tino. O i latou e fiafia i le aʻafiaga a le kofe, ae le fia inu e aunoa ma le suka, e mafai ona faʻaaoga stevia. O se mea suamalie e aunoa ma se kalori.


O le taimi nei mo mea leaga faʻaopopo. E masani lava, e le fautuaina le maʻisuka e inu le kofe ma le suka ma oloa o loʻo i ai. O lo latou faʻaaogaina e faʻateleina ai le HA o le meainu.

E iai foʻi vaega o loʻo faʻapipiʻiina iinei. E mafai ona faʻaaogaina, ae i le faʻalelei.

O le kulimi suamalie e toetoe lava o le gaʻo mama. E le afaina ai le tulaga o le tino o le maʻisuka, ma e matua faateleina ai foi le cholesterol.

Ole kulimi e leai ni susu e matua faʻaseseina. O loʻo aofia ai gaʻo gaʻo, lea, e le gata ina afaina ai i latou o loʻo maua i le maʻisuka, ae faʻapea foi i tagata ola maloloina uma, talu ai ona latou matua faateleina le ono mafai ona tupu aʻe le kanesa.

Vitio faʻatalanoa

E mafai ona ou inu kofe i le maʻisuka ituaiga 2? O le tali i le vitio:

E pei ona mafai ona e vaʻai, kofe ma le maʻisuka o mea uma e fetaui lelei. O le mea autu o le faʻaaogaina o lenei vai i lona natura masani ma i le faʻaogaina (e moni, tutusa lava i tagata soifua maloloina), ma e le faʻaaogaina foi ni mea faʻapiaʻi e faʻafefeteina ai le kulūkose o le oloa ma mafua ai le faateleina o le gaʻo o le tino.

Tuua Lau Faamatalaga