Toto toto 17: o le a le uiga ma le mea e fai i le maualuga o le 17

O le a le mea e fai pe afai o le Sugar Sugar 17 - Faʻamatalaga

O nisi vaega o le faitau aofai ua uma ona maua i le maʻisuka. O le maʻisuka e mafai ona i ai ituaiga eseese, e taʻitasi le matautia mo ona faʻalavelave, taunuuga ma faʻamaoniga, na pau le eseesega o mafuaʻaga e mafua ai le amataina ma le atinaʻeina o le maʻi. O le maʻisuka ituaiga 1 e mafua ona o le le lava o galuega faʻapitoa, ma o le vasega 2 e masani lava o le taunuuga o le le lelei o meaai, o se olaga e le tauagafau, ma, mulimuli ane, o le gaʻo.

O tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona suʻesuʻeina pea le suka i totonu oo latou toto. E mafai ona e faia le suʻega i totonu o le falemaʻi ma i le fale, ma faʻatau se masini talafeagai - o se glucometer. O maʻi o loʻo mafatia i le maʻi mo se taimi umi e mafai ona latou mataʻituina lo latou manuia, aua o le maualuga o le suka e leaga ma e mafai foi ona faitio.

Le matautia o le suka maualuga

Muamua lava, o le a tatou fuafuaina tulaga masani o le kulukose i totonu o le toto. I le taeao i luga o se manava gaogao, e tatau i le masini ona faʻaalia le 5.0-6.5 mmol / L, o le numera 17 e mafai ona mafua ai le tele o faʻafitauli, ma o mea sili ona taua o le ketoacidosis ma le compersite o le hypersmolar. E tusa lava pe e te puleaina le aumaia o le suka, ae pe a mavae sina taimi e toe tulaʻi mai, ma e maitauina matagi mataʻutia ma le masani ai, e le o se mea e ofo ai pe afai e amata ona i ai ni faʻafitauli i ou fatugaʻo, vaʻa toto, tino vaaia ma vae.

O nisi o tagata na gasegase muamua i le maʻisuka taumafai e fefefe i le suka i se taimi e le mautonu ai, ae o lona paʻu mataʻutia ua mafua ona o le "toilalo" i se tulaga sili atu ona leaga - hypoglycemia.

Faailoga le mafaatusalia o le faateleina o fomaʻi fomai:

  • lagona o le fiainu
  • o se manaʻoga masani e alu i le faletaele mo sina mea itiiti,
  • malogo i le gutu
  • loto vaivai, vaivaiga ma gasegase lautele,
  • le fiafia, manao e taoto i lalo e malolo, moe,
  • vavao
  • lagona o le suamalie i luga o le paʻu ma foliga mucous,
  • le mautonu, atuatuvale,
  • afua mai samasama samasama i luga o le paʻu o foliga, lanu samasama lamolemole i luga o laumata o mata, lea e faailoa ai soliga i le lipid metabolism,
  • tiga o le vae, afaina,
  • taoto ma vili faʻataʻitaʻiga.

E le mafai ona taloina lou lima i le toto maualuga, aua o lona faʻalavelave faʻapitoa e faʻaalia i le faaleagaina o le fatugalemu tutotonu, o se tagata e le fiafia i nisi o taimi, pe, o se filifiliga, e le toe faʻaaogaina e le tagata.

O le siama lea o loʻo pa'ū ai le maʻi e mafai ona faʻamalolo ma palasi. O le tele o taimi, o ituaiga 1 faʻafitauli o loʻo feagai ma tagata gasegase, peitaʻi, afai ei ai ni mafuaʻaga e mafai ona mafua ai le faateleina o le kulukose, o gasegase o loʻo mafatia i le ituaiga 2 ma le ituaiga 3 o le a oʻo foi i ni faʻafitauli faigata.

E faapefea ona e aloese mai le faateleina o le kulukose o le toto:

  1. Afai e maua oe i se maʻi pipisi, amata togafitiga vave.
  2. Le amanaʻiaina o uiga faʻalalelea i le malulu, manua ma gaioiga talu ai, mumu.
  3. Faʻalavelaveina maʻi tumau - taumafai e faʻafetaui i latou i taimi o faamaumauga.
  4. Faʻaaogaina ole inisalini ma vailaʻau faʻasaina.
  5. Faʻaauau le solia o mea taumafa.
  6. Uiga leaga - ulaula tapaa, ava malosi.
  7. Le faʻaaogaina o vailaʻau faʻatoʻaga ma hormones.

O le a le uiga o le suka toto 7?

E tatau ona e iloa o le coma e telegese, ae o lo latou soifuaga faaletino e maualuga tele. E faʻapefea ona e malamalama o se manatu taua e naʻo le tulimanu?

  1. Faʻailogaina o faʻamaʻi maʻi.
  2. Sau latalata i le tagata maʻi ma siaki le manogi o le acetone mai le gutu. E le o toe umi ae loloto le mānava, o le manava e seasea ma le manaia.
  3. Faʻafeiloaʻiga, lea e foliga mai o se leiloloa le tumau o le malamalama. I le taimi lea, e tatau ona faʻaolaina le tagata maʻi e ala i le luluina o tauau.
  4. Maliu.

E faʻafefea ona faʻaitiitia le suka i le fale

Afai o le mita na faʻaalia le numera 17 poʻo se isi faʻamaoniga maualuga, amata ona fai, i lenei laasaga o le tulaga e mafai ona toe fesuiaʻi i le fale.

  1. Meaʻai - Faʻatau meaʻai saʻo o loʻo maualalo le faasinomaga faʻamaonia. O keke nei o le tofu, lobsters, crab, pumpkin, kapisi paepae fou, zucini, letus, fualaau aina, fatu, fatu, musigil, bran, kukama fou, radishes, tomato fou, kāloti, seleni, pepa logo manaia, apu, meloni, pears, faʻi, fualaau suamalie. Eseese o le taumafa o le a faʻatagaina ai laei mo salakeke ma meaʻai - yogurt ma le paʻu maualalo o le gaʻo, olive ma le suauʻu suauʻu, sinapi, se sipuni o le vineka, aʻa faʻamaufaʻailogaina, ulanamona, o ni keke o le kalakeke, aniani, legumes, oatmeal. Faʻatoʻa lelei le paina o pinati toto, walnuts, almonds. Aloese mai le maua o le mamafa ma le meaʻai tele o le a fesoasoani i sina vaega itiiti o le 'aina o fua. O le a le mea e le tatau ona faʻaumatia i le maualuga o le kulukose? Ua fautuaina e le aufaigaluega e teena le kirimulimi suamalie, ipu suamalie ma suka mama, mayonnaise, kulimi, yogurt gaʻo maualuga, susu susu, falaoa paʻepaʻe, sausa ma sausage, pata e faavae i luga o kulimi, sukalati ma keke, soʻo se mea faʻafefete ma gaʻo.
  2. O le sua o Aspen e matua aoga lava i le togafitia o le kulukose maualuga i le fale. O le fua mo lenei mea tulaga ese e matua faigofie lava: 2 spoons spoons of bark aspen o loʻo faʻafefeteina i le ½ lita o le vai faʻamamāina, pe a uma ona tapunia le masini i vevela vevela mo le 30 minute. Ina ia faʻafefete lelei, ia afifi muamua i totonu o se solo, ma a maeʻa le 3 itula faʻasolosolo i le tele o laʻau o gau. E tatau ona ave se faʻamaunuuga lelei 30 minute ao le i fafagaina faatolu i le aso ile ¼ cup. Togafitiga e tumau pe a ma le 3 masina ma maua ai se taunuuga lelei tumau, lagolagoina e taumafa paleni.
  3. Faʻaaoga mo le maʻisuka ma pi pi. E tasi le pulu vine e sasaa mai i le 100 ml o vai faʻamamaina, e tuʻu le fagu i se mea pogisa i le po ma i le taeao e mafai ona e inuina le vai ma 'ai le pi.
  4. Faʻaititia le siliva o le sukala maualuga i le toto kulukose. Afai o lau suka e 17 pe o isi maualuga taua, faʻamamafana le 12 laʻau o le garlic ma le nofoaga fou i totonu o se ipu ipu, faaopoopo i ai le 1 ipu o le suauu suauu iinei. Ufiufi ma tuu i totonu o le pusaaisa. O le inu faalua i le aso e lava lea mo le suauu paluga e maua ai se aoga aoga i le suka o le toto. E fautuaina e faaopoopo le 1 sipuni o le sua o le tipolo i le suauu.
  5. Faʻasologa o taumafa i le aso atoa.

O le a le "tulaga taua" o le suka?

O le mea masani, mo se tino soifua maloloina, o soʻo se suiga i le maualuga o le sugar sugar concentration e le masani ai. I le faʻamuamua, o le tautala i fuainumera, o le sili atu i le 7.8 iunite o se tulaga taua e lamatia ai le tele o faʻafitauli.

I le maea ai o le tapulaʻa pito i luga, lea e tumau mo ni nai aso, o faʻalavelave faʻaleagaina faʻapitoa e faʻalauiloaina i le tino o le tagata, lea e mafua ai le afaina o le toetoe lava o totoga uma ma tino.

Peitai, e le gata i le tala o le maʻi suka, o le maualuga o le kulukose e mafai ona fesuiaʻi lautele e le gata i totonu o le tasi le masina, ae i le aso atoa. I le tele o tulaga, latou te oo lava i tulaga taua e oʻo i le 50 iunite.

Ina ia sili atu le manino o lenei tulaga, ma ia faamaninoina lenei fuainumera, e mafai ona tatou faapea o lenei tulaga o loo faamatalaina i le mea moni e faapea i le tasi lita o le toto o le tagata e lua teaseti o suka.

O le suiga o le suka mai le 13 ma le sili atu iunite, e aofia ai le 17 mmol / l, e fai ma sui o se tulaga lamatia i le ola atoa. Faʻasagaga o le faʻalauteleina o le kulukose i le urine, ei ai tino o le ketone.

Afai o le suka i le tino e siitia atu i le sili atu ma le 10 iunite, ona i ai lea i le tele o mataupu o le a matauina i le tino o le tagata. I lenei filifiliga, e tatau ona vave faʻaitiitia, ma o le auala sili lava o le puleaina o le inisalini.

Afai e le amanaia le tulaga, ona i ai lea o se tulaga maualuga o le atiaeina o se hypoglycemic coma.

Suauu mate

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, ma le maualuga o le kulukose e tusa ma le 17 iunite, o le aʻafiaga o le atiaeina o le maʻi suka e maualuga tele. Ae ui i lea, e le o tagata gasegase e atiina ae se tulaga maualuga ma tutusa faailoga.

I togafitiga faafomaʻi, ei ai mataupu pe a maua e le tagata maʻi se faʻatonuga o le glucose e sili atu i le 20 iunite, ae leai se faʻamaoniga faʻaalia o le maualuga o le suka na matauina. I lenei itu, e mafai ona tatou faʻamaonia e faapea o le "faʻamaoni" o le kulukose o le a eseese mo tagata uma.

E i ai nisi eseesega faʻapitoa i le atinaʻeina o le maʻisuka, ma e faalagolago i le ituaiga o togafitiga. Faatasi ai ma le ituaiga muamua o faamai, faamalolo le tino, faapea foi ma le ketoacidosis, vave ona atiina ae.

Ae faʻatasi ai ma le ituaiga lona lua o gasegase, ua na o le faamalolo e vave lava ona atiaʻe i maʻi. Ae e leʻo faʻaalia i taimi uma, o lea e tele lava ina faigata tele ona maua se tagata mai lenei setete.

I le maʻisuka malosi, o le tagata maʻi e atiina ae se ketoacidotic coma. I le avea ai o se tulafono, ua matauina ma le ituaiga muamua o le maʻi e faasaga i se talaaga o faʻamaʻi pipisi. O faʻapogai autu o lenei tulaga faʻaleagaina:

  • Suga i le urine, o se siʻitia i le mamafa o le urine i aso taʻitasi.
  • Le televave o le faʻavaveina.
  • O tino o Ketone e faʻaputuina i le toto, ao faʻaogaina e sela le malosi mai le gaʻo.
  • Moega o le moe, aemaise lava, o se manaoga faifai pea e moe.
  • Gutu gutu.
  • Paʻu paʻu.
  • O se manogi faapitoa mai le ooto tautala e faʻaalia.
  • Nofo ma le manava malosi.

Afai o le suka e faʻaauau pea ona tupu atili, o le atinaʻeina o se hyperosmola coma, lea e faʻaalia i se maualuga maualuga o le suka i totonu o le tino, o loʻo mafai ona oʻo i le 55 iunite.

O faʻapogai autu o le au:

  1. Le tele ma le faifai pea o le gaioiga.
  2. Tuʻua o se aofaiga tele o le vai. Le faʻatagaina e tineia lou fiainu.
  3. O le atinaʻeina o le faʻamalaina, o le leiloa o se aofaiga tele o minerale.
  4. O le palasi, le popole, le mautonu, gasegase vaivai.
  5. Matagofie foliga.
  6. Le foliga mai o le manava lemu.

Faatasi ai ma na faailoga, na o le togafitiga faafomai e fesoasoani e puipuia ai le oti.

E tatau ona maitauina o le mea autu o le lagolago lea i le tagata maʻi aʻo leʻi taunuu fomai, ma e leai ni metotia o le faʻaitiitia o le suka i le fale o le a fesoasoani e faʻamaonia le tulaga.

Aisea e le galue ai le inisalini "?

O le tele o tagata gasegase o loʻo mafaufau pe aisea, pe a maeʻa le puleaina o le inisalini, pe faʻapupulaina le maualuga o le suka i le toto pe a tatau ona faʻaitiitia? O le mea moni, e foliga mai o le taimi lava e uma ai le folasaga o le hormone, e tatau ona alu i lalo le suka, ae e le tupu lenei mea.

I togafitiga faafomaʻi, o ia tulaga e le masani, ma e masani ona tupu. Ma o mafuaaga mo lenei tulaga e mafai ona avea ma numera tele.

Soʻo se tagata maʻi o loʻo i ai se talaʻaga o le maʻisuka ituaiga 1 e masani i le auala e fai ai inisiua, i le vaega o le tino e tatau ai ona faʻafoe se hormone, ma isi. Ae ui i lea, e toatele e le amanaia tulafono ma fautuaga, lea e oʻo atu ai i le le atoatoa o le togafitiga o le inisalini.

Mafaufau i mafuaʻaga sili ona taatele e mafai ona taʻitaʻia ai le togafitiga ole inisalini:

  • Le fua saʻo o le homone.
  • O le tagata maʻi e le tumau le paleni i le va o le paleni o meaʻai ma le toto.
  • E le o teuina lelei le vailaʻau.
  • E tele ituaiga o inisalini e fefiloi i le isi tui.
  • Faʻaleagaina o le metotia o le faʻafoeina o se homone.
  • Le saʻo le puleaina o le inisalini, tui le saʻo.
  • Faamaufaʻailoga i le nofoaga o tui.
  • Faʻatasi ai ma le faʻaofiina o le vailaʻau, o le tagata maʻi e fufulu le vaega i le ava malosi.

E tatau ona maitauina afai e te togafitia le vaega o le inisiua i le lumanaʻi o le vaega o le ava, ona faʻaititia le 10% o le injection.

E masani ona tupu pe a uma le tui, e vave ona aveese e le tagata maʻi le nila, e ui lava e tusa ai ma tulafono, e fautuaina e faatali 10 sekone ina ia le vaivai le vailaʻau.

A faʻasatau i taimi uma i le mea lava e tasi, ona faʻamaufaʻailogaina lea o le fomu i lenei nofoaga, i le faasologa taʻitasi, o le vailaau e faʻaaogaina i totonu o le tino o le tagata e sili atu lemu nai lo le mea e manaʻomia.

O se fualaau faasaina ua fautuaina ina ia teuina i totonu o le pusaaisa. Afai e manaomia e le tagata maʻi ona faʻafefiloi ituaiga lua o le hormone mo se tui, ona e manaʻomia lea ona e iloa po o fea insulin e mafai ona faʻafefiloi ma e le mafai.

Afai o le mafuaaga o loʻo i totonu o le tui, ma e mautinoa e le o loʻo mulimuli mai ia fautuaga uma, ona e manaʻomia lea ona e vaʻai i se fomaʻi ina ia toe iloiloina le fualaau o le vailaʻau.

E le mafai ona e fetuunai le metotia ia oe lava, ona o lenei mea ua tumu i luga o le toto toto.

Faʻaiʻuga

O le faateleina o le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le tino e tau atu i le atinaʻeina o se maʻi suka, lea e mafua ona o le leiloa o le mafaufau ma le leai atoatoa o mafaufauga. O lea tulaga faʻaleagaina e mafai ona atiaʻe i totonu o se tagata ao faagasolo le aso.

Afai o le tagata maʻi e iai faʻamaumauga patino o lenei tulaga, e fautuaina e faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi. O togafitiga autu e faia i totonu o le potu maʻi tigaina, ma o le a le galue na o ia lava.

O faʻamaoniga autu: ketoacidosis, o loʻo i ai le manogi o le acetone mai le ooto, o le paʻu o foliga e faʻafefeteina le mumu, ua faʻaitiitia le muso.

I le faʻaopoopoga, o le maʻi o loʻo i ai faʻamaoniga nei:

  1. Paʻu o le tino, gasegase, o le vomiting.
  2. Faateleina le maualuga o le toto.
  3. O le pulupulu ma le fatu fatu e faʻaolaina.
  4. E maitauina le manava laititi ma le manava.
  5. O le vevela o le tino ua faaitiitia (seasea).

Faʻasaga i tua o faʻamaumauga o loʻo i luga, o faailoga maualuga o le suka i le toto, o loʻo faʻaauau pea ona faʻatupulaia, e oʻo lava i tulaga taua.

E mafai ona tatou fai atu o le faʻaoʻoina o le kulukose i le tusa ma le 17 iunite o se maualuga matautia o suka, lea e mafua mai i le tele o taunuuga le lelei. O le tele lava o taimi, e mataʻituina ai mai le totonugalemu o le tino, fatu cardiovascular ma genitourinary system.

E maua e tagata maʻi le maualuga o le toto maualuga ma le maʻisuka vae. E mafai foi ona atiae le gangrene o le vae i le maʻisuka malosi, angiopathy, nephropathy ma isi faafitauli. Ma o nei faʻafitauli e le mafai ona faʻaleleia, e le mafai ona faʻafitia.

I le faaiuga, e tatau ona maitauina o le maʻisuka ia lava - e le o se mea e sili ona mataʻu, sili atu ona ogaoga - o nei faʻafitauli o aʻafiaga o le faʻamaʻi, ma i le tele o mataupu, o loʻo faʻamatalaina i latou e le mafai ona faʻafitia.

O le mafuaʻaga lea e tatau ai ona faʻatautaia ou faʻamaʻi, ia 'ai saʻo, taʻalo i taaloga, mulimuli i fautuaga uma a fomaʻi e puipuia ai le suka, ma ola ai i se olaga atoa.

O a faʻafitauli e mafua mai i le toto maualuga maualuga o le a taʻuina ai le vitio i lenei tusiga.

Le masani masani o le maʻisuka

E toaitiiti tagata i uluai faailoga o se faaletonu o le tino ua faanatinati e alu i le fomaʻi. E le o se mea e masani ai mo se tulaga pe a oʻo i le taimi e liliu atu ai i se tagata poto faapitoa, e foliga mai o le toto maualuga o le suka e maualuga tele.

O le maʻi suka ua vaevaeina i vaega nei:

  1. Tasi le tasi - le lava le galuega o le pancreatic,
  2. Tusa lua - o mafuaʻaga o foliga vaaia e le paleni paleni mea taumafa, o se olaga e le taua.

Afai ei ai se maʻisuka o se tagata, i le lumanaʻi o le a ia manaʻomia le suʻesuʻeina e le aunoa o le aofaʻi o le suka i lona toto. Ina ia siaki, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le falemaʻi pe faʻatau se masini faapitoa (glucometer) i le fale talavai.

I le tele o tulaga o le maualuga o le suka, e mafai ona malamalama tagata gasegase i lenei mea - faatasi ai ma se suiga i le toto, o se mea leaga e matauina.

O le toto mo le faʻaalia o togafitiga e tuʻuina atu i luga o se manava gaogao. Ina ia maua le suʻesuʻega saʻo, atonu e manaʻomia lou faʻatinoga o suʻesuʻega faifai pea. O lea e mafai ai ona suʻeina le tulaga o le toto aʻo lei oʻo i le maeʻa ona 'ai, ia siaki le malosi o le tino e gauai ai le inisalini.

Faʻaaogā sauniuniga o le inisalini e fesoasoani ai i le tino, o inisiua e sili ona lelei i le usitaia o tulafono faigofie:

  1. Aua nei faʻafefiloi fualaau faʻasaina i le taimi lava lea e tuiina ai fualaau faʻasaina,
  2. Aua le tui i totonu o le faamauga,
  3. Aua le solo le paʻu aʻo leʻi tui i le ava malosi,
  4. A maeʻa ona faʻaaogaina le vailaʻau, aua le vave aveeseina le nila. E mafai e lenei mea ona faʻalavelaveina le faʻagasologa o le faʻasalaga.

Aveina o vailaau ua faatonuina e lau fomaʻi i siama ua faailoa mai e oe e vave ona maua ni taunuuga lelei.

O a mafuaaga o le toto maualuga

Afai e leʻi maua e le tagata le maʻisuka, ae o loʻo maualuga lona maualuga o le suka, o le mafuaaga e mafai ona i ai i ia faʻamaʻi:

  • Faʻafitauli faʻa-le-tino ma le pancreas,
  • Plameric inflammation,
  • Hormonal faʻalavelave
  • Faʻasologa o gase
  • Malfunctions i le system endocrine.

O le faateleina o le suka e mafai foi ona maitauina pe a mavae le ogaoga o mafatiaga. O le tele o taimi, o le taunuʻuga o le ituaiga 1 o le maʻisuka ituaiga 2.

Afai o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e le manatu e tatau ona mulimuli i se mea maualalo o le gaʻo gaʻo na faia e se fomaʻi mo ia, o loʻo tumau pea le maualuga o le suka. Afai e te misia le inisalini, o le aofaʻi o le suka e faʻapupula foʻi.

Ae tusa lava pe faʻaaogaina le inisalini, o le taunuuga atonu e laʻititi pe leai foi. O le mafuaʻaga o le tali a le tino o ni mea taua:

  1. O le fualaau o le fualaau faasaina e le sao,
  2. O le vailaʻau na teuina i lalo o tulaga e le o tausisia tulafono,
  3. O le fualaau o vailaʻau e le lelei pe fausia,
  4. O le tagata gasegase e faʻafefiloi ma le loto i ai fualaau e lua i totonu o se tui,
  5. Le faʻaaogaina o le fualaau faasaina e faʻaaoga sese.

O mafuaʻaga faʻamatalaga e ono afaina ai le maualuga o le toto suka. I le taimi o le fomaʻi, e fautuaina le tagata maʻi e faʻamatala auiliili faʻamaoniga o le faʻamaʻi i le fomaʻi e maua ai le fomaʻi ina ia iloa ai le mafuaʻaga o lenei tulaga.

E tatau ona e matua faʻaeteete i lou soifua maloloina, matauina le faateleina o le suka. Afai o le suka toto e 17 pe sili atu, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e atiae se metotia togafitiga.

E le tatau ona faʻagaloina le fesoasoani a tagata faigaluega fomaʻi pe afai e iai ni faʻafitauli faigata o le tulaga e iloa. E le o se mea e masani ai pe afai o ia tulaga o le a amata ona paʻu le tino tutotonu, faʻavaivaia, e fai ma filifiliga - o le a le toe faʻaaogaina e le tagata gasegase.

Afai e pa'ū le tagata maʻi i totonu o se siama, atonu o le elemene lactic, o le vai inu. O nei faʻafitauli e masani lava mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1. Afai ei ai le tele o mafuaʻaga mo le faateleina o le kulukose, o faʻafitauli e mafai ona maua i tagata mamaʻi i soo se ituaiga faʻamaʻi.

O le a le ketoacidosis?

Afai e tumau le maualuga o le suka i se taimi umi - mo se faataitaiga, mai le 17 tausaga, ei ai se tulaga lamatia o le atiina ae o se maʻi e taʻua o le ketoacidosis. E i ai ni faailoga patino:

  1. Faʻafitauli o le soifua mālōlōina ma faʻalavelave masani,
  2. Urination ua sili atu ona aoga,
  3. O le manava o le maʻi o le acetone,
  4. Faʻafitauli masani o le nofoa,
  5. Tigā
  6. Vomiting ma le naunu
  7. Faʻaitiitia le faʻaaliga.


Ina ia maua le taunuʻuga, o ia faʻatulagaga e pei o le toe faʻaleleia o le tino ma microelements i le tulaga sili ona lelei, toe faʻaleleia atili o le tino, togafitiga insulin, ma le toe faʻaleleia o le paleni-mea-faavae e mafai ona faʻatulagaina.

E le o tagata uma e malamalama i le matautia o le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto. Ae o sea tulaga o lona uiga o se tagata o se maʻa moni lava o se togi mai se siama o le maʻisuka, lea e mafai ona atiae saʻo i se aso.

O le faʻamaʻi e faʻaalia i faailoga faʻapitoa ma ni faailo iloga:

  • Le i ai o le pusa i le gagana
  • O le gutu gutu e masani ona matauina
  • Le manogi o le acetone mai le gutu o le tagata maʻi,
  • O foliga e mafai ona mumu
  • O le tiga tiga o le manava, e masani ona o mai faatasi ma le gaioiga ma le vomia,
  • Laititi le vevela o le tino
  • Faʻafuasei oso i le toto.

O faʻamaʻi o le maʻi e mafai ona agamalu, ae o loʻo i ai le mea e tupu mai i tagata, e pei foi o le faʻaletonu o le tautala, o le maʻi pipili o nisi maso e mafai. O togafitiga e faʻatasi ma le togafitiga faʻaaogaina mo le ketoacidosis.

O le a le mea e fai e aloese ai i le faateleina o le kulukose toto

Afai e masani ona tulaʻi le kulukose o lou toto, e mafai ona e taumafai e aloese mai le faʻateleina o le tulaga. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga auala nei:

  • Faʻalogo lelei i le fatuina o se vevela mafanafana talafeagai mo le masaniga o le tino. Taumafai e aloese mai le malulu.
  • E le tatau ona e le amanaʻiaina afi, taumafai e puipuia oe lava mai manua, o vaega e faagaoioia e manaʻomia foi le gauai atili.
  • Afai i le taimi o le suʻega na faʻamaonia ai oe i se faʻamaʻi pipisi, aua e te tuulafoaʻia togafitiga.
  • Afai ei ai ou faafitauli faʻaletonu o le soifua maloloina, taumafai e vave ona taulimaina i latou.
  • Faʻaaoga togafitiga fualaau e pulea ai lou suka toto.
  • E tatau ona filifilia saʻo meaʻai.
  • O fualaau oona ma fualaau oona e fesoasoani e puipuia ai se tulaga ogaoga.
  • Aveese amio leaga - ulaula tapaa po o le ava malosi.

O le coma e mafai ona faʻaalia e ala i le faʻatupulaʻia o le tuputupu aʻe, ae faʻatasi ma i latou se maualuga maualuga o le olaga faitino.

E faʻapefea ona iloilo le tele o le lamatiaga o mea e tutupu mo le leaga?

  • Iloilo pe a fai e le faʻamaonia le tali a le tagata maʻi,
  • Afai e te vavalalata i le maʻi ma inu le manogi mai le gutu, o le i ai o le acetone i totonu e tatau ona taʻu atu ia te oe e le o lelei mea,
  • O le tagata gasegase atonu e pa'ū i totonu o se setete e pei o le sulufaʻi. Taumafai e luluina o ia e ona tauau e aumai ai o ia i ona lagona.

Soʻo se vailaau, togafitiga faʻatoʻaga e te manaʻo e faʻaaoga e faʻamaonia ai le suka toto e tatau ona maua muamua le faamaoniga a lau fomaʻi.

Afai ei ai le suka toto e 17, o le a se mea e tatau ona ou faia ma e tatau ona ou vaʻai vave i se fomaʻi?

O le a le uiga o le toto toto 17, e aoga le iloa e le gata mo le maʻisuka, ae mo tagata maloloina atoatoa. Masalo o lenei faʻamatalaga o le a oʻo mai pe a manaʻomia e fesoasoani ai.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le faʻaitiitia o mea taua o le tino ua matauina. Ina ia taui, e amata ona maua le malosi mai gaʻo o loʻo i totonu o le tino.

O sea faagasologa e mafai ona manatu o le masani, ae i le taimi o le faʻamafanafanaina o vailaʻau oona oona - acetone - ua lafoina i totonu o le toto. O lenei faagasologa e faasolosolo lava ona galue i luga o le tino o se mea oona, ona o mea uma e afaina ai tino ma okeni.

O le a le toto toto matautia 17: taunuuga ma le mea e fai

O le a le uiga o le toto toto 17? I le taimi o le maʻisuka, o loʻo i ai se faʻamalosia malosi o punaoa taua, ma o se taunuuga o le tino ua amata ona taui mo le malosi mai gaʻo.

Ae o nei mea uma e ono mafai ona masani ai, pe afai, i le taimi o le faʻamaʻaloga, e leai se faʻamalolo o tino tiso i le toto, o lona uiga, acetone.

O sea faagasologa e mautinoa lava e tau atu i le maualuga maualuga, e afaina ai totoga ma gaʻo uma, o lona uiga, o le inisua e tupu.

O le tele o taimi, e liliu atu tagata i se tagata poto faapitoa pe a oʻo ina ua matua faateleina le suka i le toto, i lenei tulaga, o le maʻisuka ituaiga 2, lea e aafia ai le soifua manuia ma, i le mataupu faavae, e lamatia ai le ola.

O le maʻi suka ua vaevaeina i vaega nei:

  • o le ituaiga muamua, lea e tupu ona o le le lava o le galuega,
  • le lona lua, lea e tupu ona o meaai le paleni ma le maualalo o le gaioiga.

Ae ia malamalama o le suka e amata ona tupu aʻe, e mafai e le maʻisuka lava ia, ma o le a vave ona pagatia.

Ina ia iloa lenei togafitiga, e tatau ona foai le toto i luga o se manava gaogao. I le auala, ia faʻamaonia le suʻesuʻega, o le tagata maʻi e tatau ona toe faia le suʻesuʻega ma faia nisi mea faaopoopo.

O taunuʻuga na maua mai o le a fesoasoani e faʻatūina le suka i luma ma pe a maeʻa taumafa, faʻapea foʻi pe mafai e tino o le tino ona faʻafetaia le inisalini. Ina ia mafai ona e maua se faʻamaoniga mautinoa, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi ma se neurologist, endocrinologist ma le fomai nifo.

E tusa ai ma le faʻaaogaina o le inisalini, e i ai ni nai fautuaga faigofie o le a fesoasoani ia te oe e maua saʻo le tui:

  1. Aua le faʻafefiloi fualaau.
  2. Aua le tui i totonu o faamaufaʻailoga.
  3. Aua le suʻu le paʻu i le ava malosi ao le i tui.

E le mafai ona e toso ese le nila o le suauu i le taimi lava e uma ai le inisiua, a leai o le vailaau e mafai ona na o le alu.

I le tulaga lautele, o vailaau ua faatonuina e se tagata tomai faapitoa i le sao sao e tatau ona maua ai se taunuuga i le faaitiitia o le suka.

Afai e leʻi maua muamua le maʻisuka, ae o le maualuga o lenei mea e maualuga, o maʻi nei atonu na tupu:

  1. Pancreatic oncology.
  2. Faʻamatalaga inflammatory i lenei gland.
  3. Faʻalavelave faʻapitoa e fesootaʻi ma le ate.
  4. Hormonal faʻalavelave.
  5. Faʻafitauli i le faiga o le endocrine.

E oo lava i faigata ogaoga e mafai ona mafua ai le faateleina o sea vailaau, ae i le tele lava o tulaga e faailoa mai ai le i ai o le ituaiga I ma le maʻisuka II.

Aʻo le tagata maʻi e maua i le maʻisuka e le o mulimulitaia se taumafataga e maualalo i luga o meaʻai e pei ona faatonuina e se tausi soifua maloloina, o le a tupu foi le suka. Afai na e misia insulin, ona tutusa lea o le aafiaga.

Ae ei ai tulaga e le galue ai le inisalini, o mafuaʻaga mo lenei faʻaalia o le tino e mafai ona:

  • sese togafitiga o fualaau
  • toesea po o le le tausisia o tulafono faatonutonu ua faatulagaina o le fualaau faasaina,
  • le teuina lelei o fualaau faasaina,
  • pe a faʻafefiloi e se tagata maʻi vailaau eseese i totonu o se tasi o tui,
  • sese le faatomuaga.

O mafuaʻaga uma o loʻo i luga e ono faʻaititia ai le maualuga o le suka toto, o lona uiga e tatau i le tagata maʻi ona faʻamatala auiliili ona uiga i le fomai tipitipi, o ia lea e mafai ona fuafua le mafuaaga mafuaʻaga o lenei amio a le tino.

Ae a oʻo i le toto suka 17, o le a le mea e le iloa e tagata uma le mea e tatau ona fai i sea tulaga - e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa o le a latou iloa le mafuaʻaga e mafua ai ma faʻamaonia togafitiga talafeagai.

Ketoacidosis

A maualuga le maualuga o le suka mo se taimi umi, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atinaʻeina o le ketoacidosis, lea ei ai ana lava faailoga:

  • faʻaleagaina
  • faʻafitauli o le soifua maloloina
  • e masani ona faʻaalia, lea e faʻaalia i le tele o volumes,
  • ao manava i ai iina o se tofo po o se manogi o le acetone,
  • solia le nofoa
  • taoto ma vili
  • tiga o le ulu
  • leai se gaioiga vaaia.

O lenei togafitiga e togafitia i na o tulaga tumau, ma i le taimi lava e tasi, o tulaga e pei o le toe faʻaleleia o meainu ma elemene i le tulaga manaʻomia, ua faʻamautuina le togafitiga o le inisalini ma ua toe faʻaleleia le paleni o le acid-base.

E le o tagata uma e malamalama i le lamatiaga o le maualuga o le toto suka, ae e mafai ona oʻo atu ai i le maʻi suka, lea e vave tupu vave i le aso e tasi.

O loʻo i ai ona lava faʻamaoniga, lea e iai taimi e faʻaalia ai lona amio:

  1. Le manogi o le acetone i le gutu ole maʻi.
  2. Tumau malogo.
  3. Lanu mumu.
  4. O le laulaufaiva ei ai se pou malosi.

  • Paʻu tiga o le manava, faʻatasi ai ma le vomiting poʻo le toso.
  • O se faʻaitiitia faʻaitiitia o le toto.
  • Laititi le vevela o le tino.
  • Anuria

    Ae o loʻo i ai se mea manaia - pe a oʻo mai i se inisalini tutoatasi tutoatasi, ona oʻo mai ai lea o se coma hyperosmola, ae o faailoga o ketoacidosis i lenei mataupu e le o matauina.

    I lenei tulaga, o faʻamaoniga e le o faʻalauiloaina, ae mafai e se tagata ona faʻalogo i le faʻailogaina o le tino, maʻi o le maso ma le faʻaletonu o le tautala. O togafitiga e faia i le faʻatusatusaga atoa ma togafitiga mo le ketoacidosis.

    O le maʻisuka togafiti le suka 17 mea e tatau ona fai

    TAITAI! Mo le makaina o se tusiga, kiliki: FMTL + D

    E mafai ona e fesili ile DOCTOR se fesili ma maua se TALOSAGA LELEI e ala i le faʻatumu o se faʻapitoa i luga o la matou SITE i lenei fesoʻotaʻiga >>>

    Suauu toto 17: o le a le uiga o lenei mea ma le mea e fai i le maualuga o le 17.1 i le 17.9 mmol?

    O le suka toto toto 17 o se faʻafitauli matuia ma ogaoga o le maʻisuka. O le faateleina o le maualuga o le glucose e mafua ai le afaina o le fatugalemu o le tino, mea leaga i le cardiovascular system, ma oso i le toto toto.

    Afai e te le amanaiaina ia faafitauli, aua le faia ni fua faatatau e faʻaitiitia ai le suka i totonu o le tino, o le a na o le leaga o le tulaga, e aofia ai le leiloa o le mafaufau, coma, ma se mea e ono afaina.

    O le maʻisuka lava e le o se tuusaʻo tuusaʻo i le ola o le tagata, ma faʻatasi ai ma le totogi lelei mo togafitiga, e mafai e le tagata maʻi ona ola atoatoa. Ae ui i lea, o le suka e faʻavaivai i le tele o faʻafitauli, e aofia ai mea e le mafai ona faʻafitia.

    E tatau ona mafaufau pe aisea e taua ai le suka 17 i le tino o le kulukose i totonu o le tino, ma o le a le mea e fai i lenei tulaga? Aiseā e le fesoasoani ai tui tui ile inisalini, ma aiseā e ola aʻe ai le suka?

    Suauu toto 18: o le a le mea e fai, o lona uiga ma mea e taufaamatau ai

    E fesili tagata uma pe a latou vaaia le suka 18 i luga o le mata o le glucometer: "O le a se mea e tatau ona ou faia?" O lenei tulaga ua manatu le fomaʻi e taua tele, o le mea lea, o le a manaomia le fesoasoani e aloese mai le faalavelave sili ona matautia - hyperglycemic coma.

    I le faagasologa o le togafitia o se tagata maʻi, e taua le faatumauina o le paleni, talu ai soo se gaoioiga le talafeagai poʻo le faʻaaogaina o fualaau faasaina e mafai ona oʻo atu ai i se tulaga sili atu ona ogaoga - hypoglycemia.

    O le faʻamaonia vave o uiga lelei ma togafitiga talafeagai, sailia fesoasoani faʻapitoa o vaega ia o le faʻaleleia vave ma le faʻavaveina o le tulaga o le maʻi.

    Mafuaaga o Suga Suauu Maualuluga

    O le faateleina o le suka o le toto e le o lona uiga e maua e se tagata le maʻisuka. E naʻo le tasi lea o faʻalavelave faʻalavelave lea e tupu aʻe ai le glucose. O le lamatiaga o le tulaga, o le maualuga maualuga o le suka - hyperglycemia - o se faailoga o le tele o togafitiga faʻapitoa i le tino.

    O le Hyperglycemia ua vaevaeina i vaega nei:

    1. Faʻafitauli e mafua mai i faʻamaʻi.
    2. Faaletino, lea eo faatasi ma gaioiga masani ile tino. Pe a faʻamavaeina, o le kulūkose e vave ona toe foʻi i le masani.

    Mafuaaga o le hyperglycemia maʻi:

    • eseese ituaiga o maʻisuka
    • o le togi leaga (maualalo) o le suka-lowering drugs,
    • tuai o le toxicosis i le taimi o le maitaga,
    • malupuipuia leaga i le pancreas,
    • afaina
    • gaosiga o fomaʻi i le inisalini,
    • faʻamaʻi o le ate, manava ma gaʻo,
    • le mautonu o hormones i feusuaiga i fafine,
    • hypoxia ma faaletonu o le tino i pepe faatoa fananau mai,
    • ogaoga faʻamaʻi - sepsis.

    Mafuaaga o le hyperglycemia physiological:

    • popole
    • leaga meaai paleni, sauaina o mea suamalie ma falaoamata,
    • le vaitaimi pe a mavae le faamaʻi,
    • leai se faamalositino
    • maitaga e leai ni faʻailoga o le faʻamaʻi,
    • muaga o le maʻi.

    Glucose o se elemene taua o le metabolism. O le mea lea, o le tele o pathologies ma isi gaioiga e mafai ona faʻatasi ma le hyperglycemia.

    O taunuʻuga ma uiga o le toto maualuga

    Ina ia malamalama i le eseesega i le va o le masani ma togafitiga, e taua le iloa o fua o le kulukose o auala ia e faatulaga ai le tulaga manaomia. Soo se maualuga o le suka e sili atu i le 7.8 mmol / L e mafai ona manatu e taua ma matautia. O nisi o punaoa ua faailoa mai ai e 17 mmol / L o se mea matautia. E tatau ona e malamalama i le matautia o le maualuga o le toto suka.

    O faʻafitauli autu o le hyperglycemia e faapenei:

    • Faʻasologa faʻamaʻi.
    • Faʻamāina o le vai.
    • O mea faʻalavelave e masani ona le mafai ona faʻafefeteina i le tino.
    • Mataʻutia matautia i vaʻa toto, aemaise o le faiʻai, ma totoga o faʻaaliga.
    • Oti o le maʻi.

    Ina ia mafai ona valaau se fomaʻi i le taimi ma tuʻuina atu le fesoasoani i lē ua afaina, e tatau ona e iloa uiga masani o le hyperglycemia.

    E aofia ai mea nei:

    • urinary sugar excretion,
    • polydipsia - tele le fia inu. E inu tele le tagata, ae e le fesoasoani e faʻaleleia le tulaga,
    • polyuria - o le faʻasaʻolotoina o se tele o urine,
    • ogaoga vaivai
    • mūmū mucous mata o le gaʻo tautala ma le paʻu,
    • ketonuria - o le foliga mai o le acetone i le urine, lea e faigofie ona fuafuaina e le uiga masani o manogi ma tofotofoga,
    • uiga mataʻutia
    • le mautonu ma le tautala o uluai faailoga ia o se tulaga o le faatiga,
    • osofaiga a le dyspnea
    • manava manava
    • tetete o vae.

    Aua nei faatagaina le siitia o le sili atu i le 7.8 iunite, talu ai i lenei tulaga e faigata le fesoasoani, ma o le maʻi o le a vave ona paʻu.

    Fesoasoani i le maualuga o le toto suka, puipuiga lelei

    O le faʻateleina o le maualuga o le kulukose o le toto o se mea e seasea tutupu. I le avea ai o se tulafono, o le faateleina o le faailo e faasolosolo malie lava, lea e maua ai se taimi talafeagai mo le taimi e iloagofie ai faailoga ma fesoasoani muamua.

    O le autu o le faʻaitiitia o le maualuga o le suka i tulaga masani:

    • 3.3-5.5 mmol / L i luga o se manava gaogao
    • 5.5-7.8 mmol / l pe a uma ona faʻapalaina.

    Taua! O le pa'ū tele i le suka o le toto e matautia ma faigata tele ona faasao.

    Afai ei ai ni faailoga o le hyperglycemia, e aofia ai le faateleina i se tulaga ogaoga, e tatau ona mulimulitaia fautuaga nei:

    • fua o le kulukose ma se glucometer,
    • fuafua le i ai o le acetone i le urine. Afai e le mafai ona faia lenei mea e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga faapitoa, e mafai ona e iloa le i ai o tino o le ketone e ala i se manogi masani,
    • afai o le maualuga o le suka o le toto e maualuga atu i le 7.8 - valaau vave le tausiga faʻafuaseʻi,
    • ma le hyperglycemia, na pau le auala aoga e fesoasoani ai o le puleaina o le inisalini. E sili atu le maualuga o le 2 mmol / L i le tasi le iunite o le inisalini. Afai e maua le acetone i le vailaau, ona tatau loa lea ona faaluaina le fua ole inisalini,
    • o gaoioiga faaletino e avea o se auala e maua ai le maualuga o le suka e faatagaina i le leai o le maʻisuka malosi ma le hyperglycemia agamalu e oo atu i le 10 mmol / l. I isi tulaga, o lenei faiga ua solia,
    • i soʻo se tulaga, e manaʻomia se vai tele, lea o le a faʻamaonia le paleni vai-electrolyte i le tino maʻi.

    Taua! A maeʻa le faʻaofiina o le inisalini e puipuia ai le hypoglycemia, e tatau i le tagata gasegase ona inu i se lauti suamalie pe 'ai foi i soʻo se mea' 'vaveʻese' '- kuki, meli, ma isi.

    Faiga e puipuia ai Hyperglycemia:

    1. Meaʻai talafeagai. Faʻaleleia o le taumafa ma fualaau faisua, fualaau, pulu. Faʻaitiitia meaʻai, suamalie ma le manaia.
    2. Gaoioiga faaletino.
    3. Le lava le popole.
    4. Mauaina vave ma togafitiga o faamaʻi faatasi ma le faateleina o le suka o le toto.
    5. Malamalama i auala e fesoasoani i le hyperglycemia.
    6. Filifiliga saʻo o se fualaau o mea e gaosia ai le hypoglycemic.

    O le puipuia lelei ma le togafitiga lelei o faʻamaʻi o le ki lea i le faasaoina o le ola ma le soifua maloloina o tagata o loʻo mafatia i se faʻaopoopoga faifaipea pe faʻalautele i le suka o le toto.

    Suauu toto 20: o le a lona uiga ma le mea e fai, taunuuga talafeagai

    Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e manaʻomia le mataʻituina pea o le kulukose. O se tulaga taua o le toto toto o le amataga lea o le atinaʻe o faiga e le mafai ona suia i le tino o le tagata. O le siʻitia taimi pupuu e lamatia ma faʻalavelave faʻafuaseʻi, ma o le maualuga o le maualuga o le kulukose e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o toto toto ma okeni. E taua le iloa o le a le masani, ma o le a le mea e faʻaalia ai le suka e taua tele.

    I se tino ola maloloina, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto (i luga o se manava gaogao) e le tatau ona sili atu nai lo le 3.5-5.5 mmol. A maeʻa ona 'ai, e faʻatele le tau ma e le tatau ona sili atu i le 7.8 mmol. O nei faailoilo o le tulaga lautele o le soifua maloloina mo mea tau toto na maua mai le tamatamailima. I le toto vevela, o le a faatagaina le maualuga - 6.1 mmol i luga o se manava gaogao, ae e foliga mai foi e masani.

    Ole fua ole suka mo le maʻisuka e le tatau ona sili atu na i lo le aofaiga pe a oʻo atu le kulukose i le urine.

    8-11 mmol ua manatu ole laʻititi laʻititi, o le toto toto 17 o se tulaga lelei, o le toto toto 26 o se tulaga ogaoga o le hypoglycemia.

    O le faateleina o le suka o le toto e afaina ai le gaioiga o le tino, e mafua ai ona le mafaafitia, ogaoga faaletonu. O fua masani o le suka toto, e tusa ai ma uiga o le tausaga, o loʻo faʻaalia i le laulau.

    O se faailoga o le 18 mmol / l ua uma ona iloiloina o se faʻalavelave. Ma o le suka o le toto o le 20 mmol / L ma le maualuga e faʻateleina ai le atinaʻe o pathoces e le mafai ona faʻafetaiaʻia e afaina tele ai le soifua maloloina o tagata. Ae o le faʻamautuina o lenei faʻamaoniga ma tagata uma o le a sese.

    I nisi, o aʻafiaga e le mafuatiaina e amata i le 15 mmol, ae o isi e le lagona le atuatuvale, e tusa lava pe maua le suka i le 30 mmol.

    E faigata tele ona fuafua le maualuga o le maualuga o le suka o le suka i le leai o se uiga, o tagata taʻitasi e sili ona maualuga le maualuga o le suka, na tuʻuina atu i le tulaga lautele o le soifua maloloina.

    O le maʻisuka e le na o le pau lea o mafuaʻaga o le faafuaseʻi ona faateleina le maualuga o le suka. O le popolega, atugaluga, maʻitaga, maʻi eseese e mafai ona faateleina le kulukose. O faʻasologa mai masani e fesoʻotaʻi ma le solia o le gaosiga o gaʻo. I lenei tulaga, ua faailoa mai e fomai nisi o mafuaaga autu e mafai ona faapuupuu le totoina o le suka i le 20 iunite pe sili atu:

    • le lelei
    • amio le taua
    • maualuga le vevela
    • tiga tiga
    • ulaula ma le ava malosi
    • lagona lē pulea.

    O faʻafitauli o le soifua maloloina e fesoʻotaʻi ma suiga faʻaleagaina i le gaioiga o totoga o le tino e mafua ai le tele o le kulūkose. E vaevaeina i ni vaega, e fuafua i le o le a le okeni ua faʻaleagaina:

    • totoga o le gastrointestinal tract,
    • ate
    • afu endocrine
    • o le leai o se tino.

    Ina ia faaitiitia le faailoilo, e tatau ona saili le mafuaaga mo le faateleina ma aveese.

    E mafai ona fuafua le faʻamaoniga tonu e ala i le suʻeina o le toto na ave i luga o se manava gaogao. O le maualuga maualuga o le suka i totonu o se tagata e le afaina ai le soifua lelei, e mafua ai faailoga iloga:

    • leai se malosi
    • faʻafefe
    • numera i vae
    • faateleina le 'ai
    • fia inu pea
    • faʻaauau faifaipea
    • mamafa le mamafa o le mamafa,
    • vevela paʻu ma fulu,
    • le manuia o manuʻa
    • faaitiitia manaoga mo feusuaiga.

  • Tuua Lau Faamatalaga