Faʻamatalaga o le maʻisuka: metotia falesuesue

O le maʻi suka o se maʻi faʻamaʻi o le hyperglycemia masani ma glucosuria ona o le le lava o le inisalini.

Fesili: o gasegase e faitio i le manava, fia inu (polydipsia), faʻateleina urination (polyuria), faʻalauteleina o le 'ai, vaivaiga, ma le vevela paʻu. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le maʻi e tupu tele (tele lava i taimi o se talavou). Faʻatasi ma le maʻisuka

O le ituaiga lua o le faʻalauteleina o le maʻi e amataina lemu ma e mafai ona faʻagasolo i sina mea itiiti.

Paʻu: e mafai ona e susulu i le muaulu, alafau, auvae, e mafua mai i le faalauteleina o capillaries, le lanu samasama o laʻau ma alofilima, ona o le solia o le fesuiaiga o le vitamini A, fuafuaina. E mafai ona e vaʻaia faʻavavelala ma fula o le paʻu.

Muso ma ponaivi: o le atrophy muscle ma le osteoporosis o le vertebrae, ponaivi o vae e mafua mai i le palatini o le palatini.

Pusa o meaʻai: mea tutupu o le gingivitis, stomatitis, faʻaitiitia le faalilolilo ma le gaioiga o le manava.

Faʻafitauli o le tino: faʻaalia i le faʻalauteleina o venini retini, le atinaʻeina o microaneurysms, otaota i totonu. O le retinopathy o le maʻisuka e atiina ae, e mafua ai ona leai se vaaiga mamao.

Neurogenic suiga: solia o le tiga, faʻavelaina o le vevela, faʻaitiitia le tendon mafaufau, faaitiitia le mafaufau.

Faiga Faʻavae Suesuega:

Fua o le glucose o le toto = 3.3-5.5 mmol / L i luga o se manava gaogao.

SD: i luga o se manava gaogao = 6.1 mmol / L poʻo sili atu + o faʻamaoniga o le maʻi.

I le toto e sili atu i le 11.1 mmol / L. 100% suʻesuʻeina o le maʻisuka.

Faʻamatalaga le manino: suʻega glucose o le waha. 3 aso, e 'ai e le tagata maʻi mea e manaʻo ai. Taulaga anapogi. Ona aumai lea o se avega kullukose. A maeʻa le 2 itula, e tatau ona pa'ū le suka i lalo ifo o le 7.8 mmol / L, ma i latou e maua i le maʻisuka 11.1 mmol / L. I mataupu pe afai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto 2 itula i le maea ai o le suʻega o le va o tulaga masani masani o le maʻisuka (7.8-11.1 mmol / l.), Ona matou talanoa lea i le vaivai o le kulukose.

Glucosuria ua iloa ma le faateleina o le kulukose i le urine e sili atu i le 8.8 mmol / L.

Faʻaaogaina foi e fuafua ai mea o loʻo iai i le insulin ma le kulukose i le toto, faʻapea foi le C-peptide, hemoglobin glycated.

Faiga Faʻavae Faʻamaumauga:

Faʻasologa o le pancreas

O le suʻesuʻeina o le toto i luga o le pito i lalo (o faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega o laau toto: Panchenko, Gulflamma, ma isi) ma le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga.

Afai e iloa ni faʻafitauli, o le ultrasound of the kidneys, ua maeʻa le fatu.

Iloiloga o vaʻa o mata.

90. Faailoaina o le kulukose i totonu o le toto, i le urine, acetone i le urine. Glycemic curve poʻo le talafaʻi suka.

Glucose e fuaina i le toto i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai. O le toto anapogi e ave i le taeao, ma se tagata soifua maloloina poʻo se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e le tatau ona 'ai mo le 12 itula .. fua i le valu i le taeao, ona oʻo lea i le sefululua, sefulu ono ma le luasefulu itula, lua itula pe a uma le' aiga o le taeao, aoauli ma le 'aiga o le afiafi (o maʻi taʻitasi e fuaina i le taimi e tatau ai, fetaui ma tulaʻi ma meaʻai). Faʻafoeina atoa le kulukose o le toto (fa faʻataʻitaʻiga i le aso) e tatau ona faʻatautaia taʻitasi pe faalua i le vaiaso. E taua tele lenei mea mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, pe a manaʻomia ona e pulea le fua o le insulin ma le tele o meaʻai gaʻo.

Aʻo leʻi fuaina le anapogi kulūkose, aua le ulaula:

Fua o le glucose o le toto = 3.3-5.5 mmol / L i luga o se manava gaogao.

SD: i luga o se manava gaogao = 6.1 mmol / L poʻo sili atu + o faʻamaoniga o le maʻi.

I le toto e sili atu i le 11.1 mmol / L. 100% suʻesuʻeina o le maʻisuka.

Faʻamatalaga le manino: suʻega glucose o le waha. 3 aso, e 'ai e le tagata maʻi mea e manaʻo ai. Taulaga anapogi. Ona aumai lea o se avega kullukose. A maeʻa le 2 itula, e tatau ona pa'ū le suka i lalo ifo o le 7.8 mmol / L, ma i latou e maua i le maʻisuka 11.1 mmol / L. I mataupu pe afai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto 2 itula i le maea ai o le suʻega o le va o tulaga masani masani o le maʻisuka (7.8-11.1 mmol / l.), Ona matou talanoa lea i le vaivai o le kulukose.

Glucosuria ua iloa ma le faateleina o le kulukose i le urine e sili atu i le 8.8 mmol / L.

2. Fuafuaga o le kulukose i totonu o le uila: Ole masani masani ole kulukose urinary ole 0.2 g / l e le maua ile suʻega masani. O foliga vaaia o le kulukose i le urine e mafai ona avea ma se taunuuga o le hyperglycemia physiological (meaai, lagona, fualaau faasaina) ma suiga faalenatura.

O le foliga mai o le kulukose i le urine e faalagolago i lona faʻaoʻoina i totonu o le toto, i luga ole faagasologa o le filtration i le glomeruli ma luga o le faʻamautuina o le kulukose i totonu o tubules o le nephron. O glucosuria Pathological ua vaevaeina i pancreatogenic ma extrapancreatic. O le maʻi pito sili ona taua ole pancreatogenic o le maʻisuka glucosuria. O le glucosuria o Extrapancreatic e matauina i le ita o le fatugalemu o le tino, hyperthyroidism, Itsenko-Cushing synd syndrome, ate ma togafiti fatu. Mo se iloiloga saʻo o le glucosuria (aemaise lava i tagata gasegase), o le urine e aoina i le aso e tatau ona suesueina mo le suka.

Glucosuria ua iloa ma le faateleina o le kulukose i le urine e sili atu i le 8.8 mmol / L.

3. Fuafuaga o le acetone i le urine: ketone bodies e aofia ai le acetone, acetoacetic acid ma le beta-hydroxybutyric acid. O tino o Ketone i le urine e maua faatasi, o le mea lea, o se faʻamatalaga ese o latou aoga aoga e leai. E masani lava, o le 20-50 mg o ketone bodies i aso taitasi e televave i le urine, lea e le o iloa i le masani masani, ae o le faateleina o tino o le ketone i le urine, o gaioiga agavaʻa ia i latou e avea ma mea lelei Le mataupu faavae o le siakiina o tino o le ketone i le urine. Suauu nitroprusside i totonu o se ala o le alcalin e gaoioi ma tino o le ketone, e fai ai se faʻalavelave lanu i le lanu piniki-lilac, lilac poʻo le lanu violē. O tino o le Ketone e maua i le urine pe a faʻalavelave faʻafitauli o gaʻo, gaʻo ma proteins, ma o le faateleina o le ketogenesis in tissues and the accumulation of body ketone in the blood (ketoneemia).

Glycemic curve - pupuni e atagia ai suiga i le toto kullukose pe a maeʻa uta.

Glucose o le anapogi anapogi

O se faʻataʻitaʻiga lea o le toto e fuaina ai lou suka toto. O faʻamanuiaga i tagata matutua matutua ma tamaiti e 3.33-5.55 mmol / L. I tulaga maualuga e sili atu nai lo le 5.55, ae le itiiti ifo i le 6.1 mmol / L, o le faapalepale o le kulukose e vaivai, ma e mafai foi ona i ai se setete. Ma o tulaga maualuga i luga aʻe o le 6.1 mmol / l e faʻaalia ai le maʻisuka. O nisi o fale suʻesuʻe e taʻitaʻia e isi tulaga faʻavae ma tulafono, lea e tatau ona faʻaalia i le pepa mo le suʻega.

O le toto e mafai ona foai uma mai se tamatamailima ma mai se vein. I le tulaga muamua, e manaʻomia se toto itiiti, ma i le lona lua, e tatau ona foai i se lapoa tele. O faailoilo i itu e lua e mafai ona eseese mai le tasi ma le isi.

Tulafono mo le saunia mo le auiliiliga

E manino lava, afai e maua le auiliiliga i luga o se manava gaogao, ona le mafai lea ona e 'aina le taeao ao lei pasia. Ae o loʻo i ai isi tulafono e tatau ona mulimulitaia ina ia taunuʻu ai taunuuga:

  • aua le taumafaina i se taimi e sili atu nai lo le 8-12 itula ao leʻi faia le foai toto,
  • i le po ma i le taeao e mafai ona e inu naʻo vai,
  • ua faasaina le ava malosi mo le 24 itula mulimuli,
  • e faʻasaina foi i le taeao ona faʻamaʻi komi ma le pulumu nifo ma le tofo fulunifo ina ia le aʻafia le toto i le suka.

Faʻasologa mai le masani

E le gata i tulaga maualuga, ae o tagata maualalo foi e matataʻu i taunuuga o lenei suʻesuʻega. Le faʻaleleia o le glucose concentration E faaopoopo i le maʻisuka, latou te tuuina mai isi mafuaaga:

  • le tausisia o tulafono faatonutonu,
  • lagona faalelagona po o le faaletino
  • faʻafitauli i le endocrin system ma pancreas,
  • o fualaau oona oona, corticosteroid, drug drugure.

A maualalo le suka mafai ona talanoa e uiga i:

  • solia o le ate ma le paʻu,
  • vailaau oona e le lelei le galue - taimi o le postoperative, enteritis, pancreatitis,
  • gasegase vascular
  • o taunuuga o se paʻu,
  • feusuaiga le talafeagai
  • anapogi.

E tusa ai ma taunuʻuga o lenei suʻega, o le siama o le maʻisuka ua na o le taimi muamua lava, pe afai e leai ni faʻailoga manino. O isi suʻega, e aofia ai le suʻega o le toleniga o le kulukose, e manaʻomia e faʻamaonia saʻo ai.

Glucose toleni test

O le suʻega o le toleniga o le kulukose e sili atu ona faʻamaonia nai lo le muamua. Ae na te faʻaalia foi le maualuga o le maualuga o le glucose ma le toleniga o le tino. Mo se suʻesuʻega ma se suʻesuʻega umi, e le talafeagai.

O lenei auʻiliʻiliga e leaga le afaina ai o le pancreas. O le mea lea, e le fautuaina e ave e aunoa ma ni faʻamatalaga faʻapitoa, e aofia ai le taimi e le toe i ai se masalosaloga o le maʻisuka.

O le suʻega e faia i le taeao. E aofia ai le gaosia o se vaifofo o le kulukose i lona mamanu (75 g) i le vai (300 ml). 1 ma le 2 itula mulimuli ane, ua ave le toto. O le faʻatonuga o le kulukose e fuafuaina i le mea na aoina. Faʻailoga e oʻo atu i le 7.8 mmol / L, o le faʻapalepale o le kulukose e faʻamatalaina masani. O le vavalalata ma le prediabetes state ua manatu o le maualuga o le 7.8-11 mmol / L. I faʻamoemoega e sili atu i le 11 mmol / l, o le i ai o le maʻisuka ua uma ona setiina.

Afai e toesea isi faʻailoga, ma o le suega e faʻaalia ai tulaga maualuga, ona toe fai lea o le auʻiliʻili 1-2 taimi i aso e sosoo ai.

Sauniuniga sauniuni

Aʻo leʻi pasia lenei suʻega, ua fautuaina:

  • anapogi mo le 10-14 itula,
  • tuu le ulaula ma le ava malosi,
  • faaitiitia gaoioiga faaletino,
  • 'aua le faʻaaogaina fualaau faʻasaʻo, fuamone ma caffeine.

Tulaga o le hemoglobin glycated

O se tasi o suʻega sili ona faʻatuatuaina, talu ai o loʻo suʻesuʻeina le faʻaogaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le past 3 months. O le taimi tonu lava lea e ola ai mūmū mūmū taʻitasi, o ia mea uma e 95% hemoglobin.

O lenei palatini, lea e tuʻuina atu ai le okesene i masini, e pipii ai i le kulukose i le tino. O le numera o ia faʻamau saʻo e faalagolago ile aofaiga o le kulukose i le tino. O ia hemoglobin ua taua o le glycated poo le glycosylated.

I le toto na faia mo le auʻiliʻiliga, o le fua o le hemoglobin uma i le tino ma lona tuufaatasiga ma le kulukose e siakiina. E masani lava, o le fuainumera o mea faʻateleina e le tatau ona sili atu i le 5.9% o le aofaiga atoa o le porotini. Afai o le mea e sili atu ona maualuga nai lo le masani, ona faailoa mai ai lea i le past 3 months, ua faateleina le maualuga o le suka i totonu o le toto.

Faʻasologa mai le masani

E le gata i le maʻisuka, siitia o le tau o le hemoglobin glycini e mafai ona:

  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • maualuga le cholesterol
  • maualuga maualuga o bilirubin.

  • toto le toto
  • ogaoga mama,
  • afaina poʻo faʻaleagaina lea e le tupu ai le faʻalauiloa o le hemoglobin,
  • hémoliotic anemia.

Suʻega o le Urine

Mo se faʻamaoniga o ausilali o le maʻisuka, e mafai foi ona siakiina siama mo le i ai o le kulukose ma le acetone. E sili atu le lelei o le siakiina o aso uma o le maʻi. Ma i le uluai suʻesuʻega latou te manatu e le mafai ona faʻatuatuaina, ae faigofie ma taugofie, o lea e masani ona faʻataʻitaʻiina o se vaega o le suʻega atoa.

Urine glucose e mafai ona iloa na o le tele o le maualuga o le suka o le toto - pe a uma 9.9 mmol / L. E aoina i aso uma Urine, ma o le kulukose e le tatau ona sili atu nai lo le 2.8 mmol / L. O lenei suiga e aʻafia ai e le gata i le hyperglycemia, ae faapena foi i tausaga o le maʻi ma lona olaga. E tatau ona faʻamaonia faʻamaumauga ole suʻega e talafeagai, faʻamaonia atili toto.

O le i ai o le acetone i le urine e faʻaalia manino ai le maʻisuka. Ona o lenei faʻamaoniga, ua faʻalavelave ai le metabolism. O se tasi o faafitauli e ono tulai mai atonu o le atiina ae o le ketoacidosis, o se tulaga lea e faaputuputu ai i totonu o le toto ia vailaau eletise o oloa gaosiga o gaʻo gaʻo.

Afai e tutusa ma le i ai o tino o le ketone i le urine, o le tele o le kulukose i totonu o le toto e matauina, ona faʻaalia ai lea o le leai o se insulin i totonu o le tino. O lenei tulaga e mafai ona tupu i ituaiga uma o le maʻisuka ma e manaʻomia togafitiga faʻatasi ai ma vailaʻau inisalini.

Suʻega o le toto mo le inisalini

O lenei suʻega o loʻo faʻamalamalamaina i tagata mamaʻi e leʻi oʻo i le inisalini-faʻamaʻi togafitiga, ae ua faateleina le glycemia ma le faʻavaivaia o le kulukose.

O le faʻamoemoe o lenei auʻiliʻiliga:

  • faamauga po o le taliina o masalomia o le maʻisuka,
  • filifiliga o togafitiga
  • faʻamaoniga o le ituaiga o maʻisuka pe a iloa.

O le inisalini e faʻasaʻolotoina mai ni peta patino o le pancreas pe a uma ona faʻapalaina meaai. Afai e le lava i le toto, ona le mafai lea e le kulukose ona alu i totonu o sela, lea o le a mafua ai le faʻalavelave i le galuega o totoga eseese. O le mafuaʻaga lea e taua ai le faʻatūina o se fesoʻotaʻiga i le va o suʻega insulin ma glucose.

O le maualuga o le inisalini i totonu o le tino e suia pea lava pea, o le mea lea, o faaiuga saʻo e faʻavae i luga o lona faʻatonuga e le mafai ona faia. E faʻamoemoe i le toto na aveesea mai se vein, faʻatasi ma le suʻesuʻeina o le kulukose ma le faapalepale i ai.

O tulaga masani o lenei auiliiliga ua fuafuaina e le fale suesue lea na ave ai, ma faamaumauina i luga o le pepa. E leai ni tulaga faʻavaomalo, ae o le fua faatatau o le aofaʻi e oʻo ile 174 i le aoauli / l. I le maualalo o le maualuga o le maʻisuka, o le maʻisuka ituaiga 1 e masalomia, ma le faateleina o le maʻisuka ituaiga 2.

O lenei vailaau o le porotini o loʻo maua i molini o le proinsulin. A aunoa ma le aveese, e le mafai ona faia le inisalini. I lona maualuga i le toto, e mafai ai e se tasi ona faʻamasino le le lava o le faʻasaʻolotoina o le inisalini. E le pei o nisi faʻataʻitaʻiga, o taunuuga o lenei suʻesuʻega e le afaina i le faʻaaogaina o le inisalini sauniuniga, talu ai ona o le C-peptide e le o aofia ai i le pepa faʻatumu.

E masani lava, o se suʻesuʻega e faʻatusatusa ma se suʻega o le toleniga o le kulukose. Faʻaopoopoina o faʻamasinoga e fesoasoani:

  • faailoa mai le faamagaloga o le faamaʻi,
  • fuafua le lagona o le tino i le inisalini,
  • filifili le saʻo togafitiga
  • ia iloa le mafuaʻaga o faʻalavelave i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

I le maʻisuka malosi, aemaise lava le ituaiga 1, o loʻo i ai se faaitiitia i le C-peptide, lea e taʻu mai ai le leai o le inisalini i le tino.

O lenei faailoga e mafai ona faʻamoemoe uma i le toto ma i aso uma. O le toto e ave i le taeao, i luga o se manava gaogao, pe a uma le 10-12 itula o le anapogi. Na o le vai e aunoa ma le kesi e mafai ona faatagaina.

O le tulaga masani i totonu o le toto ua manatu o se maualuga e oʻo atu i le 1.47 nmol / L. Ma i urine i aso uma - e oʻo atu i le 60.3 nmol / l. Ae i totonu o potu eseese suʻesuʻega, e ono eseese nei taʻiala mai le tasi.

O le faateleina o le polotini e mafai ona maua mai i le galala, gaʻo, maʻitaga, maʻisuka ituaiga 2, le atinaʻe o insulinoma, faaletonu o le fatu fatu.

Leptin o se hormone e nafa ma le faʻatonutonuina o le malosi o le tino ma le manava. O nisi taimi e taua foi o le hormone o le tino o manu, aua e maua mai i gaʻo gaʻo, po o le hormone o le manifinifi. E mafai ona faʻaalia le suʻesuʻega o lona faʻasalaga i le toto:

  • predisposition e faʻamaʻi le maʻisuka ituaiga 2,
  • eseese faʻafitauli o le tino.

O le toto e ave mo le auʻiliʻili mai se vein i le taeao, ma o le suʻesuʻega e faia e ELISA (faʻaopoopoina le reagent i le mea na aoina ma ua siaki ona lanu). Tulafono mo le sauniuniga mo le suʻesuʻega:

  1. Faʻaaogaina o le ava malosi ma meaʻai gaʻo 24 itula ao leʻi faia le suʻega.
  2. Aua nei ulaula mo le itiiti ifo i le 3 itula aʻo leʻi ave le toto.
  3. Anapogi 12 itula aʻo leʻi faia se suʻega.

Tulaga masani o le leptin mo tamaitai matutua - e oo atu i le 13.8 i / ml, mo alii matutua - e oʻo i le 27.6 i / ml.

Tulaga maualuga i luga masani talanoa e uiga i:

  • le ono mafai ona i ai le maʻisuka ituaiga 2 poʻo le vavalo i ai,
  • afaina.

Afai ei ai le hormone i le maualalo maualalo, ona mafai lea ona taʻu mai:

  • umi le matelaina poʻo le mulimuli i se taumafataga ma tele calories maualalo,
  • masima po o le anorexia,
  • gasegase o le gaosiga o lona gaosiga.

Suʻega mo auupega i pancreatic beta (ICA, GAD, IAA, IA-2)

O le inisalini e maua mai i vailaʻau peta pancreatic beta. I le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1, o le tino lava ia o le tino e amata ona faʻaumatia nei siama. O le tulaga lamatia o le muamua muamua o faʻamaʻi faʻamaʻi o le maʻi naʻo le taimi e sili atu i le 80% o siama ua faʻaumatia.

Ole suʻega o le aneti e mafai ai e oe ona iloa le amataina poʻo le predisposition i le maʻi 1-8 tausaga aʻo lei amataina ona faʻaʻailoga. O le mea lea, o nei suʻega e taua tele le faʻaogaina o le taua i le faʻamalamalamaina o le setete ma le amataina o togafitiga.

O faʻasolosolo i le tele o tulaga e maua i aiga vavalalata o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. O le mea lea, e tatau ona latou faʻaalia le fuataga o auiliiliga o lenei vaega.

E 4 ituaiga o auupega:

  • i siama o tamaʻitaʻi a Langerhans (ICA),
  • glutamic acid decarboxylase (GAD),
  • i le inisalini (IAA),
  • ia tyrosine phosphatase (IA-2).

O se suega e fuafua ai nei faailoga e faia i le metotia o le enzyme immunoassay of blood venous. Mo se faʻamaoniga mautinoa, e fautuaina e faia se suʻesuʻega e fuafua ai ituaiga uma o auupega i le taimi e tasi.

O suʻesuʻega uma o loʻo taua i luga e taua i le siama muamua o le maʻisuka o le tasi ituaiga poʻo le isi. O se faʻamaʻi taimi faʻamaʻi poʻo le predisposition i lea tulaga e faʻapupulaina ai le lelei o le taunuʻuga o togafitiga faʻatulagaina.

Tuua Lau Faamatalaga