Chickenpo i tamaiti e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2: togafitiga ma faʻamaʻi

Lelei lelei. O ai na te iloa pe faapefea ona alu le moa moa i se tamaititi e iai le maʻisuka ituaiga 1?

    Aso Gafua9454 Ianuari 05, 2016 00:34
    marseilles Ianuari 05, 2016 01:20

ma ou faalogo, e le afaina

    hurra8507 Ianuari 05, 2016 01:23

O le faateleina o le faavae ma le bolus e ono manaʻomia, e pei o soʻo se faʻamaʻi i se tagata e iai le SD, pe a iai le vevela, ona faʻalautele lea o le manaʻomia mo le inisalini

Ma ia mautinoa e tuʻuina atu i lau tama le antihistamines ina ia le soona (sili atu le vevesi i le paʻu, le mamafa)

    ofutino Ianuari 05, 2016 01:27

Sa maʻi o ia i le 14 tausaga talu ai. I le 7 tausaga. Ou te lei inuina soo se vailaau faaopoopo. Ava e lanumeamata ma o le mea lena. Ina ua mavae le 2 vaiaso na o ese mea uma

    peteriaka Ianuari 05, 2016 06:24

Ioe, pei o isi tagata uma)), na o le faʻamautuina o fua, o le eseesega uma lava)

    amata Ianuari 05, 2016 07:48

Sa maʻi o ia i le 12 tausaga.

O le mea na i ai na tutusa.

Na lelei mea uma, o le paʻu na paʻu i le lanumeamata. O le vevela e le oʻo i le 37.5, o lea ou te leʻi inu ai se mea mai ai.

    claudia4540 Ianuari 05, 2016 08:04

O le maʻi i le 5 tausaga, o le aafiaga o le maʻisuka i lena taimi na 1.5 tausaga. E tele naua le vevela ma o le vevela. Latou te leʻi faʻaaogaina ni vailaʻau faʻatele, o loʻo faʻapupulaina tui o le basal ma bolus

    brimstone875 Ianuari 05, 2016 10:10

Sa maʻi o ia i le maʻisuka i le 10 o ona tausaga, sa leai soʻu aʻafiaga i le suka, i le mea lautele sa faigofie lava mea uma.

    povi> Ianuari 05, 2016 10:43

Mamai 3.5 tausaga talu ai i le 6 tausaga, i le taumafanafana. Sa i ai se taimi umi mo le 3D, e tusa ma le 38. Faʻataʻatia tele, vevela i le lauusiusi, inu se mea i lea aso ma lea aso mai se allergy, faʻaopoopo i le chtoli e faʻaitiitia ai le vevela. I le aso 5 na i ai toega o totoe, ma o le mea lena. E sili atu ona faigofie. Sa tutusa lava suga. Ona ou faitau lea e uiga i se vaifofo mo le suamalie i le moa, ae i falemaʻi e le o maua. Ma o se ituaiga o taugata.

    luminance198711 Ianuari 05, 2016 15:08

Faafetai uma lava) a leai o le moa chickpopo e savali i le aʻoga, o mea uma lava e fefefe e maʻi. E sili atu le maʻi i le taimi o le tamaitiiti.

Mafuaaga o le maʻisuka

O a mafuaaga mo lenei suiga i amioga a le tino? Aisea e faamutaina ai le inisalini e gaosia i le tele o mea manaʻomia? Ona o le a se mea e mafai e se tagata ona maua i le maʻisuka?

Muamua, o se tasi o mafuaʻaga autu mo le amataina o le maʻisuka e mafai ona avea ma faʻaumatiaga vave o siama i le pancreas, lea e maua mai ai le homone talafeagai - inisalini.

Lona lua, o se suiga i le lagona o le tino o le tino i le inisalini e faʻasalalau i totonu o le toto e mafai.

O mafuaʻaga mafuaʻaga e le talafeagai ai le faʻaaogaina o vailaau faʻamaʻi ma faʻamaʻi e mafai ona taʻitaʻia saʻo ai le maʻisuka o le ituaiga muamua poʻo le lua:

  1. Le faʻafanoga o sela o le pancreatic ma le faʻagataina o le inisalini ina ua maeʻa le faʻaliliuina o vailaʻau vailaʻau. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le rubella, chickenpox, mumps ma le hepatitis, ma isi mea e mafai ona avea ma faʻamaʻi.
  2. O le agavaʻa o se vaega lea e taʻalo ai se vaega taua. Ua faʻamautuina o le maʻi suka i totonu o aiga o tagata ua leva ona maʻi o loʻo maua i le tele o taimi. Afai o se mea taua o se mea na tupu muamua, ona tatau lea i le tagata ona mulimulitai i le tele o tulafono lea o le a faaitiitia ai le lamatiaga o le maʻi i se tulaga maualalo ma puipuia ai le faateleina o le suka o le toto.
  3. O faʻasolosolo i le Autoimmune o se "osofaʻiga" a le tagata i luga o a latou lava masini. E mafai ona tupu, e aofia ai le fesoʻotaʻiga o suauu pancreatic. Afai e faʻaumatia e le tino o le tino, o le a oʻo atu ai i le maʻisuka.
  4. O le taumafa (ma, o se taunuuga, oona) e mafai foi ona avea ma tasi o mafuaaga o le maʻisuka. O lenei vaega e mafai ona pulea e le 100% o tagata lava ia! E mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le maʻi i se mea maualalo e ala i le faʻaitiitia o le mamafa o le tino i se faʻaaliga e manatu e fai ma masani.

E faʻapea foʻi ma faʻamaʻi o le ate, o le thyroid gland, o le faiʻai (pituitary gland).

O le maʻi suka: faʻavasegaga o le maʻi

E lua ituaiga o maʻisuka ua aloaia aloaia. Sei o tatou mafaufau i ai i auiliiliga auiliili, e aofia ai ona foliga e leʻo aloaia aloaia:

  1. E tusa ai ma taunuʻuga a nisi tagata atamamai, ua iloagofie le tulaga o le laina laina, o le "prediabetes" (latent). E malamalama o le tulaga o le tino o le tagata, lea e maualuga atu ai le kulukose i totonu o le toto nai lo le faʻatagaina masani, ae le o le faia o se faʻamaʻi sili atu ona ogaoga.
  2. O fafine maʻitaga e ono aafia i le maʻisuka faʻamaʻi, o se ituaiga o faʻamaʻi e atiaʻe ma tupu i le taimi o le maʻitaga ma e mou ese atu pe a uma le fanau.
  3. O le maʻisuka ituaiga 1 o se ituaiga o faʻamaʻi o le insulin. O lenei ituaiga o loʻo faʻamaonia i le mea moni e sili atu i le 90% o suauu pancreatic e maua mai ai le hormone - inisalini, ua faʻaumatia mo nisi mafuaaga. I le maʻi, e na o le 10% e maua i le maʻisuka ituaiga 1. O nei tagata maʻi latou te lagonaina le manaʻomia mo le faʻaaoga pea o le inisalini, o le gaoioiga masani a le tino e faalagolago i lenei mea.
  4. Ituaiga 2 o le maʻisuka (e le o le inisalini) -e faaauau pea le faaauau pea o le gaosiga o le inisalini, ae mo nisi mafuaaga, o le faʻaitiitia o le tino i le faʻaitiitia. Ma o le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le aofaʻiga manaomia o le kulukose e le ulu atu i sela tagata.

O mataupu faavae o togafitiga o le maʻisuka

E tatau ona faʻalagolago i le ituaiga ma faʻamalosi - togafitiga faʻapitoa i luga o le faʻalauiloa ma fualaau faʻasaina, ma, aemaise lava mo se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, o le, muamua lava, o se suiga lelei o se tagata i se auala fou, eseʻese o le olaga. I le auala, i atunuu atiaʻe, o le maʻisuka ua taua o se "olaga soifua" eseese. O le mea moni, o suʻesuʻega ua faʻaalia ai o gasegase e mulimulitaʻi i tulafono talafeagai e mafai ona ola i se soifuaga atoatoa, ola maloloina.

O le a lenei ituaiga olaga fou? O le faʻapitoa masani i aso taʻitasi o se togafitiga mo soʻo se ituaiga o maʻisuka e faʻaalia ai mea nei:

  1. faʻaaloalo i se maʻisuka faapitoa ole maʻisuka lea e puleaina ai le suka toto,
  2. gaioiga faifai pea, e masani lava ona fai mai, lea e taua "e aunoa ma le faalumaina",
  3. siaki faifaipea o le kulukose toto (suka),
  4. faʻataʻitaʻiga taimi o togafitiga o le maʻisuka.

Faʻaaloalo i le atinaʻeina o faʻatulagaga o le aso ma meaʻai, mataʻituina vave ma togafitiga, tuʻuina atu masani leaga, ma se faʻamaoniga o le maʻi suka, e mafai ona e ola fiafia ma fiafia i le olaga.

Meaʻai Taumafa - o se tusi taua tele!

Afai tatou te talanoa e uiga i meaai, ona avea lea o le pulea lelei o meaai i le tulaga o le tausia o se "tusi meaai" o le itu sili ona taua i le togafitiga o le maʻisuka. O oloa uma e taumafaina e le tagata gasegase mo le aso, o la latou kalori, o le aofaiga o loʻo faamaumauina i totonu e aunoa ma se faʻafitauli. O le tausia o sea tusi faʻamaonia e mautinoa ai le tausisia lelei o le faigamalo, lea e faʻamaonia ai le tufatufa atu o le suka i totonu o le toto.

Mo tagata maʻi taʻitasi, o le taumafataga o loʻo faʻapipiʻiina eo tatou tagata tomai faapitoa tulaga taʻitoʻatasi! O le tulafono, faʻamatalaina i le auiliiliga itiiti, ua tuufaatasia e se endocrinologist o loʻo togafitia le maʻisuka.

Muamua lava, o le malosi o le oloa ma oloa sauniuni e manaʻomia mo se tagata ua fuafuaina. I lenei tulaga, e tatau ona amanaia ia vaega nei:

  1. tausaga
  2. itupa
  3. mamafa
  4. maualuga o le malosi faaletino.

O le malosi o le taumafa o meaʻai e faʻamoemoeina, e pei o se tulafono, i kilokalo na maua e le tino i le taimi o le faʻamaluina o protein, gaʻo, gaʻololo mai meaai. Mo se tagata maʻi matua o loʻo togafitia togafitiga mo le maʻisuka, o le mea e manaʻomia i aso taʻitasi e manaʻomia ai le kalori e pei ona taʻua i lalo:

  1. mo tamaitai - i le tasi kilokalama o le mamafa o le tino 20-25 kilokaloka,
  2. mo tane - 25-30 kilokalo i le kilokalama o le mamafa o le tino.

Taʻiala o Taʻi Maʻisuka

  1. E tatau ona faʻatapulaa le faʻaaogaina o gaʻo. Faʻalagolago i le tulaga, e filifili le fomaʻi pe faʻatapulaʻa poʻo le faʻamavaeina atoa oloa e pei o sukalati, mea faʻafiafia, sugar, sweets, ice cream, jam ma isi ituaiga selu.
  2. E tatau ona e 'ai e le itiiti ifo ma le 5-6 taimi i le aso.
  3. Mo se togafitiga maualuga o le maʻisuka, e tatau ona faʻaaoga se aofaiga o vitamini.
  4. Ia mautinoa e faʻaititia le kalori o meaʻai.
  5. I le maʻisuka, ua fautuaina e faʻaaogaina le tele o susu ma meaai falaoa, o ipu e saunia mai ia latou.

Togafitiga o le maʻisuka i Isaraelu

O le togafitiga o soʻo se ituaiga o maʻisuka e matua taua tele e puipuia ai le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga. Togafitiga mo le maʻisuka e tatau ona faʻaauau pea ma ia mataituina lelei le maualuga o le suka. O maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona fautuaina e se endocrinologist. Na o le pulea e le tagata lava ia ma le usitai atoatoa i le fuafuaga o togafitiga tusia e mafai ona fetuunai le tulaga masani o le maʻi.

O togafitiga faʻamaʻi e aofia ai

  • meaai faapitoa le suka.
  • togafitiga o inisalini i aso uma.

I Isaraelu, o le auala faʻaonaponei mo le faʻauluina o le inisalini e se masini tui aisa na totoina i lalo o le paʻu e masani ona faia. O le syringe ua faʻapolokalameina mo se tui faapitoa o le insulin i le maea ai o le fuaina vave o le suka o le toto.

Fomaʻi togafitiga

O fomaʻi Isaraelu o loʻo faʻaaoga vailaʻau faʻaonapo nei i le maualuga o le suka, fualaau faʻatau e faʻaitiitia ai le galu glucose, gaosiga o le insulin production, blockers, faʻapea ma fualaau fou fou.

  • se seti o faamalositino.
  • togafitiga faʻapitoa.

O le taotoga e mafai ona faʻaalia i tagata gasegase mo le faʻamalosiga o le mamafa, pe mo le toe gaosia o le pancreas ma le fatugao (i le i ai o le gasegase o fatuga e le mafai ona suia, o ni faʻafitauli o le maʻisuka maualuga).

O nofoaga autu mo togafitiga o le maʻisuka i Isaraelu o:

  • Safra Children's Clinical Center (i le Falemaʻi Falemaʻi i Saba).
  • Endocrinology Department o le Ichilov-Surasky Medical Center.
  • Matagaluega o Endocrinology Medical Centre Rabin.

Mafuaaga o le maʻisuka

O le maʻi suka e salalau i le lalolagi i le saoasaoa o se faʻamaʻi. O lenei faʻamaʻi e fesoʻotai saʻo lava i le leai o le siama o le insulin i le tino. O le le atoatoa, faʻamaoni poʻo le aiga, o le inisalini e mafua ai le faateleina o le suka i le toto, ma o lenei mea uma e mafua ai le faaletonu o le tino i le tino: maʻi faʻaleagaina, faʻaleagaina o le namu, faʻalavelave faʻaleagaina o le cardiovascular, ma isi.

Ituaiga o maʻi suka

Ituaiga o maʻisuka ituaiga 1 O le maʻi maʻi endocrine e mafua mai i le inisalini pe afai o le maʻi o loʻo i ai le le atoatoa o le inisalini e fesootaʻi ma le le atoatoa o le paʻu. O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona atiae i tamaiti ma tupulaga talavou. O le maʻisuka ituaiga 2 o se maʻi e le o le inisalini pe a maʻi le tagata maʻi ile inisalini. O lona uiga, o le tui o le inisalini e maua ai le aofaʻiga tatau, ae mo mafuaaga o le tino, o le kulukose mai le toto e faigata ona ulu atu i totonu o le cell, e maua e le faiʻai se faʻamaoniga e uiga i le leai o le kulukose i totonu o siama, ma o le pancreas e faʻalua le malosi e amata ona maua ai le inisalini. O lenei mea e le maua ai se aafiaga, o le faifai malie o le gaosiga o le inisalini ua matua faʻaititia. O le maʻisuka ituaiga 2 e tupu mai i tagata e sili atu i le ogatotonu, sili atu ma le 40 tausaga.

O le maʻisuka ituaiga 2 e faʻafai ona sili atu ona sili atu taimi faʻaleagaina nai lo le maʻisuka ituaiga 1.

O le mafuaaga autu o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o le uiga o le tino o le tagata maʻi e mafai ai e le tino o le tino ona faʻaleagaina pe a tupu le faʻaogaina o le tino. Ole faasologa o vailaau faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻaosoina lenei toilalo i le maʻisuka ituaiga 1:

  • lapisi
  • moa
  • hepatitis
  • mumup ma isi.

Mo le maʻisuka ituaiga 2, o le mea autu autu e mafua ai le tele o meaʻai: mai le maualuga o le oona, o le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka e faʻatupulaia i le 10 taimi.

O isi faaosoosoga mo le maʻisuka ituaiga 2 o

  • faʻaleagaina le pancreas o ituaiga eseese: pancreatitis, tumo, resection, ma isi,
  • faʻamaʻi faʻamaʻi: Inenko-Cushing syndrome, acromegaly, tufatufaina atu o le toxic guer, pheochromocytoma,
  • le faaaogaina o nisi fualaau faasaina
  • afaina i mea oona.

E le gata i lea, o se aganuʻu le faʻateʻaina o le maʻisuka o fafine maʻitaga ma le maʻisuka o le leai o se meaʻai.

Faailoga o le Maʻisuka

O le faʻalavelave autu o le le lava o le kulukose i totonu o siama o se faʻalavelave faʻaletonu i le tino: o le solia o le gaʻo, protein ma le minerale metabolism.

  • fia inu lema: o se tagata inu i le 5 lita o le vai i le aso,
  • faʻaauau faifaipea i soo se taimi o le aso,
  • faaitiitia le gaosiga o le saliva ma, o le taunuuga, o le gutu malogo,
  • vaivaiga lautele, vevesi, moe, vaivai,
  • manaʻo tele
  • manogi o le acetone mai le gutu,
  • sasaa
  • le manuia o manuʻa
  • paʻu mamafa mamafa i tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1,
  • le i ai o le gaʻo i tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 2.

Tau o faʻataʻitaʻiga ma togafitiga

Totoga o togafitiga ma tau togafitiga
TaualumagaTau, $
Avanoa suʻesuʻe suʻesuʻe suʻesuʻega toto:
  • Fuafuaga o le faʻatonuga o le kulukose: i luga o se manava gaogao i le toto paʻu (mai le tamailima).
  • Fuafuaga o le faapalepale i le kulukose: i luga o se manava gaogao e tusa ma le 75 g o le kulukose, pe a uma le 30-90 minute ona fuafua le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto.
  • fuataga o le hemoglobin glycosylated.
  • fuaina o le maualuga o le inisalini o le peptide IC i totonu o le toto: faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 1, o le maualuga o le insulin o le peptide IC e faʻaitiitia, ae o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona tumau i totonu o taʻaloga masani.
  • suʻesuʻega faʻapitoa mo le faʻamatalaga faaiʻu o le hormones: o le homocysteine, lelopeptide, interleukin 6, faʻasalalau lauroglobulin mRNA, leptin, methanephrine, vaega ninii o hydroxy ma ketosteroids.
450-870
Suʻesuʻeina o suʻesuʻega o le urine. Urinalysis o glucose ma tino ketone: o le i ai o tino o le kontone o le kulukose e faʻamaonia ai le siama o le maʻisuka.95
Ophthalmologist consultation. O le tagata poto faapitoa na te faia fua o mea faitino vaaia, siaki le tupe.570
Iloiloga ata o vaa o fatugaʻo.520
Faʻamatalaga ma suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga o totoga o le tino.490
Fautuaga a tagata sā Nifae.550
Talitonuga Taumafa450
Fomaʻi suʻesuʻega faʻafomaʻi450
O le suʻesuʻega autu a le endocrinologist. O le tagata tomai faapitoa e amataina se polokalama togafitiga e aofia ai le faagasologa o le fetuutuunaiga o metabolism o gaʻo ma le filifilia o se faasologa mo le puleaina o le inisalini. O le togafitiga e faʻamoemoe e puipuia ai le maualuga o le suka ma le hypoglycemia.650

O le a le maʻisuka

O le maʻisuka e telefaeteted. I le mea moni, o le maʻisuka o se vaega atoa o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi e mafua mai ona o le le atoatoa poʻo le le atoatoa o le hormone - insulin. O le gaioiga o le kulukose e maua e le tino ua faʻalavelaveina, faʻaosofia ai le faʻaosoosoina pea o le toto suka. Faatasi ai ma le atinaʻeina o le faamai, o le le atoatoa ua faalautele atu i isi metabolic processes i le tino: masima-masima, protein, gaʻo.

Glucose ia lava e taua mo se tagata. O se faʻapogai lautele o le malosi mo sela. Carbohydrates, o le ulu atu i totonu o le gastrointestinal tract with food, ua vaevaeina i lalo o enzymes i suga faigofie, ma ua maeʻa ona toto i totonu o le toto ma tuʻuina atu i totonu o le tino. O le mea lea, o le kulukose e taʻalo taua tele i le metabolism ma le faʻamalosia o le tino.

Afai o le suka e le o lelei ona gaosia lelei ma faʻaleleia i totonu o le toto, e muamua paga toto toto. Ole maualuga o le kulukose e paʻu ai puipui o toto toto, e mafua ai le leai o se vaʻai, faʻalavelave faʻapitoa, taʻavale, fatu fatuga, gangrenia lautele, maʻi o le maʻisuka ma mafai ai foʻi ona mafua ai le oti.

E leai se tasi e saogalemu mai le amataga ma le atinaʻe o le maʻisuka. E mafai ona tupu se faʻamaʻi i totonu o se tagata o soʻo se matua ma le itupa.

Lotovaivai ma le Faʻateleina Urination

O se tagata e mafatia i le maʻisuka aafiaga, i le isi itu, faateleina le fia inu, ma i le isi itu, o le faanatinati masani e urinate. E foliga mai o le vai e le o aʻafia e le tino. O le kulukose toto maualuga e mafua ai se uunaiga e inu. O le faʻaaogaina o vai mamā i voluma tetele e mafai ona faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le gaioiga o gaʻo o le faagasologa lea o le faʻamamaina o le toto ma le gaosia o le urine. O le toto maualuga o le kulukose e faʻamalosia ai le gaioiga o le gaioiga. Ina ia faʻateleina le faʻaogaina o le faamamaina, latou te manaʻomia le tele o le vai. E aveesea e le fatuga mai le toto lona vaega o le vai, o le plasma, o le mafuaaga lea mo le faatumauina pea o le vevela.

Na iloa e fomaʻi o Eleni anamua se ituaiga o faailoga, ae talu ai e leʻi suʻesuʻeina le maʻisuka i na aso, na talitonuina ai e le mafai e le tino ona taofia le vai ona o maʻi.

Toa maualuga

Faʻasologa i le saienisi faʻaonapōnei e faigofie ai ona fuafua le i ai o le maualuga o le toto - e aofia ai i le fale. Ae mo le taimi muamua, na maua ai le glucose maualuga i le urine: i le amataga o le seneturi lona 17, ua maua e saienitisi e faapea o le maʻisuka, o le urine e suamalie.

Ae, e tusa lava pe le oi ai le suka i le urine, e le o lona uiga e le maʻi se tagata. O loʻo i ai le manatu o le "maʻi pipisi" -o se faʻamaʻi e fesootaʻi ma togafiti o gaʻo poʻo le pituitary gland.

Manava malosi

Tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona masani i vaivaiga. O le kulukose ma se ituaiga o togafitiga e le maua ai le malosi e gauai ai i sela, o le mea lea, e le mafai ona avea o se tino malosi. O se taunuuga, o le maʻi na faʻapupulaina le vaivai, vaivaiga, ma le maualalo o le gafatia galue.

Manuia faaletino

E masani lava, talu ai ona o le faʻafitauli o le tino i le tino, o se maʻi o le maʻisuka e maua ai se lagona faifaipea o le fiaʻai. Ou te fia taumafa tele e le mafai ona tetee. O mafuaʻaga mo lenei tulaga - o mea uma lava e tutusa ma le le mafai ona maua i sela e gaosi ma gaosia ai le kulukose, lea e maua i le tele o le toto.

O loʻo maʻi le maʻi suka i se tamaitiiti. Faailoga, togafitiga, meaʻai

Ina ia mafai e le tino ona galue ma faataunuu ana galuega, e manaʻomia le malosi. O le auala pito sili ona faigofie e maua ai le malosi o le talepeina lea o le kulukosese (sugar) molumule i totonu o ona eletise.

I lenei tulaga, o le tele o le malosi e faia, lea e faʻaaluina mo manaoga o le tino.

Afai ei ai se soliga o le faʻaaogaina o le kulukose i totonu oo tatou tino, o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka e atiae.

Ina ia mafai ona maua le suka (glucose) i totonu o le tino e ulufale ai i le masini, lea e liua ai i le malosi, e manaʻomia se tagata faufautua. O lenei puluvaga io tatou tino o le inisalini, lea e fausia i ni motu faapitoa o le pancreas.

O nei siama e aoina i vaega laiti ma e taʻua o "motu o Langerhans." Ole tele o le inisalini i totonu oo tatou tino e le maluelue ma suia toetoe lava minute uma. O le faagasologa o le faʻaaogaina o taumafa e fesoasoani i le gaosiga o le inisalini, ma o le moe e faʻaitiitia ai lona gaosiga.

E le gata i lea, o nisi fualaau faasaina e mafai ona taofia ai le gaosiga o le inisalini e sulu o le pancreas.

A oʻo mai le kulūkose i le tino, o lona faʻamuamua o le toto na amata maualuga, lea o se faʻaaliga o le masani, ona maua lea o le inisalini e sulu o le pancreas, lea e fesoasoani i le faʻaaogaina o le kulukose e sene o le tino ma le faʻaitiitia o le suka o le toto. O le taimi lava e amata ai ona faʻaitiitia le maualuga o le suka i totonu o le toto ma ausia le masani (3.3 - 5.5 mmol / l), e muta ai le gaosiga o le inisalini. O le faagasologa atoa, e tusa ma le 2 itula.

Mafuaaga o le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi masani lea e faigata ona togafitia. Faʻasolo le ituaiga 1 maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2.

I le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le insulin-faʻalagolago, e faʻaleagaina ai siama e maua ai le inisalini. Ona o lenei mea, o le tele o le inisalini e tafe i totonu o le toto ua faaitiitia, ma o le suka e ulu mai i totonu o le tino ma meaai e tumau pea i le toto ma e le o faʻaumatia.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka pe leai foi-inisalini, o le aofaiga o le inisalini e maua i totonu o le tino, ae o le namu o loo i luga o sel o lo tatou tino e le iloa le inisalini ma e le aʻafia ai le suka mai toto toto.

E tele mafuaaga mo le atinaʻe o le maʻisuka.

1. Aiga. O le tele o taimi, o matua e maua i le maʻisuka latou te fananau mai i tamaiti e tutusa lava le maʻi, ma o le maʻi e mafai ona faʻaalia i le taimi lava e fanau ai, ma i le tele o tausaga (20-30, poʻo le 50 tausaga).

O le fuainumera o siama e maua ai le inisalini ua faʻapipiʻiina i la tatou DNA, o lea afai o matua uma e maua i le maʻisuka, i le 80% o mataupu ua fanau mai se tamaititi ma le maʻi tutusa. O le faateleina o le suka toto i totonu o se fafine maʻitaga o se mea matautia foi.

I lenei tulaga, o le kulukose e pasi lelei i le placenta i totonu o le toto o le tamaititi, ma talu ai e le tele le manaomia o le kulukose i le tamaititi, o lona sili atu o loʻo teuina i totonu o le gaʻo o le tamaititi i le gaʻo. O ia pepe e masani ona fanau mai ma le mamafa o le mamafa o le 5 kg pe sili atu.

2. Fafagaina. O le taumafaina o le tele o meaʻai gaʻo (gaʻo, sukalati, falaoka, falaoamata) e oʻo atu ai i se avega mamafa i luga ole sel o le pepe e maua ai le inisalini i le paʻu. O nei siama e vave ona faʻaaogaina a latou faʻaagaga ma taofi le galue, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le inisalini i totonu o le toto.

3. O le mamafa.

A oʻo mai le suka i le tino o le tamaititi, lea e sili atu lona telē nai lo le taimi nei e manaʻomia ai tupe faʻaalu, e le o faʻamavaeina le sili atu mai le tino, ae o loʻo teuina e avea ma faʻaagaga i le ituaiga o gaʻo.

E maua mai i totonu o le kulūsese siama le faʻamaʻiina o le insulin i le kulukose. Ona o lenei mea, faatasi ai ma le tele o le inisalini, e le faaitiitia ai le suka toto.

4. O amioga le lelei. Muamua, e taʻitaʻia ai le mamafa o le tino. Ma lona lua, o le gaioiga faaletino e faʻaleleia ai le galue o sela e maua mai ai le inisalini, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le suka o le toto.

5. O le malulu tele. O a tatou faiga faʻafomaʻi e tau ai faʻamaʻi pipisi e ala i le faia o faʻamaʻi e faʻaumatia ai siama ma siama. Afai e faʻaosofia pea le faʻaogaina o le tino, o le fegalegaleaiga i le va o faiga o le faʻafouina o le tino puipuia ma le taofiofia e faʻalavelaveina.

I le taimi lava e tasi, e amata ona maua e le tino lo tatou gaosia o meaola, lea, afai latou te le maua siama po o viruses e fasioti ai, amata ona osofaia a latou lava siama, aemaise lava, o masini e fai ai le inisalini, lea e mafua ai le faaleagaina o le pancreas ma le faaitiitia o le aofaiga o le inisalini.

Suʻega o le maʻisuka

Ina ia faamanino le maʻi, e tatau ona pasia se suʻega toto mo le suka. O le masani o le suka toto e 3.3 - 5.5 mmol / L. Afai o le tamaititi ei ai le suka toto o le 7.6 mmol / L poʻo le maualuga, ona faʻaalia lea o le i ai o le maʻisuka. Faatasi ai ma le faateleina o le suka i le 7.5 mmol / l, e ono masalomia ai le maʻisuka o le maʻisuka.

Le faʻamalamalamaina o le siama, e manaʻomia se suega o le faapaleni kullukose. Mo lenei mea, e ave e le tama le toto mai le tamatamailima i luga o se manava gaogao, pe a maeʻa ona inu e le tamaititi le 75 g o le kulukose i totonu o le vai (i tamaiti ei lalo ifo o le 12 tausaga le matua, o le faʻaaogaina o le afa o le 35 g faatagaina). Toe iloiloga pe a uma le 2 itula.

I le taimi lea, ia lava le inisalini e tatau ona faia i totonu o le tino ina ia mafai ona faʻaaogaina lenei kulukose. Afai o le aofaiga o le kulukose i totonu o le toto e mai le 7.5 i le 10.9 mmol / l, ona mafai lea ona taʻu mai ai se faagasologa o le maʻisuka, ma o ia tamaiti e manaʻomia le mataituina lelei.

Afai o le maualuga o le kulukose o le toto e 11 mmol / l pe sili atu, o le mea lea e faʻamaonia ai le siama o le maʻisuka.

E taua foi le faia o se ultrasound o totoga o le tino ma se suesuega o le pancreas e le aofia ai le i ai o le mumū i le pancreas.

Polyneuropathy o le maʻisuka

O le maualuga o le toto suka e afaina ai le tulaga o le tino. Neuropathy e tupu malie. O faailoga muamua e mafai ona iloa 5 tausaga talu ona amata le maʻisuka. E masani ona osooso i le suka i le toto toto, e faʻalavelave i le tuʻuina atu o siama namu ma vitamini, okesene ma elemene. I le gasologa o tausaga, o le lagona o aʻafiaga namu e faʻaititia atili ai pea. O le tagata gasegase, e le iloa e ia lava, e manua. O le faamaloloina o maʻi i le i ai o le neuropathy o le maʻisuka o se faagasologa uumi.

E lagona e le tagata maʻi le faʻalavelave, tingling in the limbs. I le aluga o taimi, o le vaivai o musika e atiina ae, o le mea lea, i le tele o mataupu, o maʻi o le maʻisuka e aliali i luga o vae.

Ituaiga 1 maʻisuka

Mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 (masani ona maua i le pediatric practice, toetoe o le 98% o mataupu uma), e faʻaaogaina le togafitiga. Talu ai ona o le tele o suauu o le pancreatic e maua mai ai le insulin pe leai foi, e tatau ona toe faʻatumu le aofaiga o le inisalini i totonu o le toto.

E tatau ona manatua i le mafaufau o le inisalini i totonu o le tino e faia i galu, e tusa ai ma le taumafaina o mea taumafa ma o le aofaiga o lona faʻatulagaga e le tutusa i vaitau eseese.

E taua tele lenei mea i le faiga o tamaiti, talu mai le faʻalauiloaina o le tele o inisalini e mafai ona taʻitaʻia ai le tino o le tamaititi e faʻaaluina uma toto faasao toto, ma e mafua ai ona matelaina le tino.

O le tagata autu o le malosi i totonu oo tatou tino o le faiʻai. Afai e le lava le malosi mo lana galuega, ona avea lea o se tulaga ogaoga e pei hypoglycemic coma.

O lenei tulaga e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi, ma, i nisi tulaga, e oʻo lava ile falemai mo le tamaititi i le potu maʻi tigaina.

O le mea lea, i le faaopoopo atu i le faʻaaogaina o le inisalini, e tatau foi ona 'ai lelei le tamaititi, e le taliaina le anapogi, ma i le va o meaai autu e tatau ona iai ni fualaau (fualaau faisua ma fualaau aina).

Inisalini, lea e faʻaaogaina i tamaiti mo togafitiga toe sui, e tatau ona na o se mea puupuu. O le mea aupito sili ona manuia i lenei tulaga, o vaʻavaʻa ma agavaʻa. O le inisalini e tui i lalo o le paʻu e faaaoga ai peni tui faapitoa, lea e matua faigofie lava ona faʻaaoga, talu ai ona mafai e le tamaititi ona faʻatumu faʻapitoa, faatulaga le fualaau o le pulega ma pulea le vailaʻau.

O le faʻatagaina o le siaki i aso uma o le kulukose toto e faʻaaoga ai glucometers. E taua le tausia o se tusi o loʻo latou atagia ai: o meaai e 'ai e le tamaititi, mea faʻalavelave, ao latou saofaga i le faateleina o le kulukose toto, ma le kulukose toto. Ole mea lea e fesoasoani i le fomaʻi e filifili ai le sao o le inisalini, lea e tatau ona faia i fualaau taʻitasi.

I totonu foi o se taga po o se taga a se tamaititi e tatau ona avea ma lole koko sukalati. E tatau lea mea pe a fai o se tamaititi na te faia se gaʻo laʻititi nai lo le taimi nei, ma faʻaititia le aofaʻi o le suka i totonu o le toto i lalo o le faʻatagaina masani, e mafai ona vave faʻatumu le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma puipuia ai le atinaʻe o le hypoglycemia.

E tatau foi ona mulimuli i se taumafataga e faʻagata ai le faʻaaogaina o le carbohydrate.

O le isi auala e togafitia ai le maʻisuka ituaiga 1 o le suia lea o se paʻu. Talu ai o le tele lava o le faʻaitiitia o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le pancreas ma, aemaise lava, sela e maua mai ai le inisalini, o le gafa o le pancreas e mafai ona faʻasaʻo lenei tulaga.

Ituaiga 2 maʻisuka

Mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, o le autu autu o le meaai. I lenei tulaga, o le inisalini o loʻo i ai i le tino, ae e leai sona aʻafiaga, o lea e tatau ai e le maua le tamaititi i luga o le suka toto.

O masini gaʻo faʻafefete (gaʻo, sukalati, falaoamata) e tatau ona vaʻavaʻavaʻai mai le taumafa ma le aofaʻi o isi gaʻo. Mo lenei mea, o se manatu e pei o se falaoa ua faʻalauiloaina i vailaau. O se areto falaoa o se aofaiga o oloa e aofia ai le 12 g o meaʻai. E tasi le falaoa e faateleina ai le suka i le 2.2 mmol / L.

Maʻisuka Angiopathy

O le isi faʻateleina o le maʻisuka o le maʻi o le maʻisuka. Faatasi ai ma se umi faaumiumi o le maʻi, o le sili atu o le suka e paʻu i puipui o toto toto. O le ulugalii o le capillaries e taʻua o le microangiopathy, ma le faaleagaina o capillaries e maua ai le retina, e tau atu ai i le maʻisuka retinopathy ma le leai o se vaaiga mamao. O le faʻaleagaina o vaʻa tetele e taʻua o le macroangiopathy, i le tele o tulaga e aafia ai le fatu ma vae.

Tetoacidosis o le maʻisuka

I mataupu e le mafai ai ona faʻaaogaina le kulukose e avea ma punavai o meaʻai, o le tino e faʻaaogaina le gau o gaʻo. I lenei tulaga, o tino o le ketone e gaosia lelei, ma o le eletise o le toto e faateleina. Afai e tele ni konesones e aoina, e le maua e le gaʻo se taimi e aveese ai mea leaga mai le tino. E maua e le tagata maʻi vaivaiga ma le gaioiga, o le manogi o le acetone poʻo le togi o apu mai lona gutu. Afai e leai se gaioiga e faia, e pa'ū le maʻi ile maʻi suka.

Maʻisuka Nutrition Nuances

Mo soʻo se faʻaaliga o le maʻisuka, e tatau ona e mulimuli i se meaʻai. O le a se mea e mafai ona ou 'ai ma le maʻisuka? I le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, o le meaai Nu.9 ua saunia. O lona sini autū o le faʻaitiitia o le gaosiga o le carbohydrate, faʻaleleia galuega faʻapitoa ma faʻaleleia lagona o le tino i le inisalini.

O le manatu autu o le faaitiitia o le faaaogaina o suga, pastries, sugary drinks and store juices. O le mea e ave i ai le faamuamua o fualaau faisua fou, o fualaau e le o le suamalieina, o pia ma se gaʻo oona e oo atu i le 30%, susu susu, susu susu.

E tatau ona e 'ai e le aunoa, ae o sina mea itiiti. E masani ona vaeluaina le masani ile 5-6 aso. E manaʻomia le taeao. I le taeao e tatau ona e faia se taumafataga lelei. O meaʻai uma lava e faapaleniina, e tatau ona vaeluaina le ipu ile 2 vaega. O le afa o le ipu mafolafola e tatau ona avea ma fualaʻau. O le afa lona lua e tatau ona faʻatumu i faʻamaʻi faʻatasi ma iʻa poʻo aano o manufasi.

Aua nei faanatinati ao e ai. O le taumafataga e tatau ona tumau pe a ma le 15 minute mo le faiai e auina atu ai se faailo o le nofo fiafia i le fua o meaʻai. O lenei mea e faigofie ai ona foia le faateleina o le fiaaai.

O le a se mea e mafai ona ou 'ai ma le maʻisuka:

  • fualaau aina (e le o le pala, ma le maualalo o le faasinomaga),
  • fou pe vevela faʻaleleia fualaʻau
  • greens
  • totoʻa aano o manu, iʻa,
  • musika
  • oloa susu,
  • araisa, pata,
  • vine
  • fualaau faisua ma fualaau suamalie, e sili ona suamalie, faʻafefe i le vai.

Mea e le mafai ona e 'ai ma le maʻisuka:

  • mea e gaosia ai, sugar, pastry,
  • gaʻo gaʻo, pato, mea ulaula,
  • fuālaʻau suamalie, fulufulu vela, kulimi mamafa, asikulimi,
  • ituaiga o iʻa, meaʻai faʻatasi ma le suauu, iʻaʻai,
  • mufui fou, falaoa paʻepaʻe,
  • semolina ma pasta,
  • fualaau aina ma suamalie,
  • meaola manu
  • suamalie suamalie, fualaau mamago, meainu suamalie,
  • ava malosi

E tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o pateta, beets, kāloti, pi, falaoa ma fua suamalie.

Ole fua ole taumafa o le maʻisuka e 150 g i le aso.

O le taumafataga mo le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai le faʻaaogaina o le 1.5 lita o le suavai saoloto, masima e le sili atu i le 12 g, e oʻo atu ile 100 g porotini, e tusa ma le 50 g o gaʻo manu ma le 30 g o gaʻo fualaʻau, 300-350 g o gaʻo.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le faʻaaogaina o le lauti ma le kofe ma le suka, fuālaʻau suamalie ma isi oloa e aofia ai le tele o suka e matua faasaina.

I mataupu o le maʻisuka malosi, e tatau ona iloa pe faʻapefea ona faitauina vaega ole falaoa ma faʻaaogaina e le sili atu ma le 8 ni keke falaoa i le taimi.

Mo tagata e maua i le maʻisuka, o loʻo iai se laina ole sisi suka. I la latou gaosiga, e faʻaaogaina ai le fructose.Peitai, o se fuataga e talafeagai foi i le faʻaaogaina o le fructose, mo le tino e le afaina.

Aisea e tupu ai le maʻisuka pe a uma le moa?

Ina ia malamalama i le mafuaaga e amata ai ona maua le maʻisuka pe a mavae ni gasegase viral, e tatau ona mafaufau i ni mafuaaga eseese, lea e masani ona fesoʻotai tasi i le tasi itu. Muamua lava, e taua le iloa o loʻo i ai tagata i le faʻalavelave lamatia o ona aiga o loʻo maʻi i le maʻisuka.

O fuainumera ua faaalia ai i le itu o le tina, o avanoa e maua ai le maʻisuka e 3-7%, ma luga o le matua, 10%. Afai e maua uma e matua le maʻisuka, ona oʻo lea i le 70%. I lenei tulaga, o le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu ona tele ona tupu nai lo le muamua, o lona uiga o le pasene e faateleina i le 80-100%.

O le isi mea e faʻapupulaina ai avanoa o le maʻisuka o le oona tele. Ma le mea uma, o le toʻatele o tagata ei ai nei ituaiga faʻamaʻi e mafatia foi i le mamafa o le mamafa. E le gata i lea, o nei tagata gasegase e sili atu ona faigofie i le faʻaalia o pathoces cardiovascular.

O le lona tolu o mafuaʻaga o le hyperglycemia masani o vailaau faʻamaʻi pipisi, lea e aofia ai le guisa, rubella, hepatitis, ma le moa. O nei faamai pipisi e mafua ai le faagasologa o le autoimmune, mafua ai le faaletonu o le tino.

Ae peitai, e le o lona uiga o tagata uma e maua i le moa poo le maʻi o le a mulimuli ane mauaina le maʻisuka. Ae o le genetic predisposition ma le mamafa, o le tele o avanoa o le hyperglycemia tumau e matua faateleina.

E taua le mafaufau i le faiga o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 pe a mavae faʻamaʻi pipisi i nisi auiliiliga. E pei ona taʻua i luga, o le moa moa o se maʻi faʻamaʻi. O lona uiga, i le faagasologa o lona tulaga, o le puipuiga e amata ona tauivi ma ona lava sela i le auala lava lea e tasi e tatau ona tau ai faʻamaʻi.

Na maua i totonu o le tino o le tagata o loʻo i ai kenera e nafa ma le eseesega i le va oa latou lava i fafo, e aofia ai suauu-o le pancreas. Ae ui i lea, atonu latou te toilalo, ona o le a faʻaleagaina ai e le tino puipuia mea e le gata o sooupu i fafo, ae o ona lava filifili, lea e le mafai ona toe faʻaleleia. O le mea lea, i lenei tulaga, e oʻo lava i le faʻaaogaina o le paʻu o le a leai se uiga, aua o le toilalo na tupu tonu lava i totonu o le polokalama puipuia.

E faʻapefea ona vave faʻaalia le maʻisuka ituaiga vailaʻau faʻamaʻi e mafua ai le maʻisuka ituaiga 1. Ae ui i lea, o fuainumera ua faailoa mai ai mo le tele o tagata gasegase, o ia ituaiga o siama ua faia i le maea ai o faʻamaʻi viral eseese e mafai ona i ai aafiaga eseese i luga o le masini o le maʻisuka.

Ua iloa o nisi o siama e fasi pe faʻaleagaina se vaega tele o suauʻu popo. Ae e tele taimi e faaseseina ai e le pathogen le faiga o le tino.

O aʻafiaga na maua e le Varicella-Zoster virus e talitutusa lava ma suauu na faia e le insulin.

Ma i le faagasologa o le faʻaumatia o sooupu tetee, o le tino puipui o le tino ua amata faʻaleagaina le tino o le tino, lea e mafua ai le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.

Iloiloina o falaoa

I Europa, toetoe lava o oloa uma o loʻo faʻaalia mai nei le tele o iunite falaoa o loʻo i ai. E fesoasoani lea i tagata e maua i le maʻisuka e taitaia se soifuaga atoa ma aunoa ma ni faafitauli e filifili ai meaai e fetaui ma i latou.

A tatou o mai i le faleoloa, e mafai ei tatou lava ona faʻatusatusa le areto falaoa. O oloa uma e faʻaalia ai le aofaʻi o gaʻo i le 100 g o oloa.

Ole aofaʻiga lenei e tatau ona vaeluaina 12 ona tatou iloa ai lea o le tele o iunite falaoa e aofia ai i le 100 g o le oloa, ona tatau ai lea ona tatou toe fuatia le mamafa o loʻo i totonu o le afifi.

O lea, afai o se taga ma marshmallows o loo faailoa mai ai e 100 g o le oloa e aofia ai le 72 g o gaʻo, o le pepa e tusa ma le 100 g ma e aofia ai vaega e tolu o le marshmallow, ona 72 lea e vaevaeina i le 12, o le a maua le 6, ma 6 e tatau ona vaevaeina i le 3 ma o le a tatou maua lena marshmallows e lua areto falaoa.

O tagata e maua i le maʻisuka e matua amio pulea, aua latou te iloa o mea sese i mea taumafa e toetoe lava o taimi uma e oʻo atu ai i se faʻafitauli.

Fediatrician Litashov M.V.

Chickenpox i le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti: faailoga ma togafitiga

O le maʻisuka meli e tupu i le toilalo i le system endocrine, pe a maualuga le maualuga o le kulukose toto o le tagata maʻi. O lenei tulaga e taʻua o le hyperglycemia, o lona atinaʻe e aʻafia ona o le le lava o le inisalini poʻo mea e faʻalavelave ai le gaioiga o le hormone o le pancreas.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o ituaiga eseese o metabolic process (fat, protein, carbohydrate) e faʻalavelaveina. E le gata i lea, o le gasegase o lenei faamai e aafia ai le gaioiga o ituaiga eseese ma okeni - o le fatu, gaʻo, mata, toto toto.

E iai ituaiga maʻisuka eseese: 1 ituaiga - inisalini e faalagolago, 2 ituaiga - e le o le inisalini. E iai foi le ituaiga lona tolu o faʻamaʻi, lea o loʻo tuʻuina mai ma isi faʻamaʻi ma mafuaʻaga, o se tasi o ia mea o se faʻalavelave e le mafai ona puipuia e tupu mai i tua o faʻamaʻi pipisi e pei ole moa. O le mea lea, e aoga le mafaufau i nisi faʻamatalaga auiliiliga o le faʻaalia o le hyperglycemia masani.

Chickenpox: faʻamaoniga

O le poi pepe e matautia aua e pipisi ai. O le mea lea, afai o se maʻi e aliali mai i le tagata e toatasi, ona oʻo lea i se taimi o le a ia afaina ai se vaega tele o tagata o loʻo siomia ai o ia, aemaise lava i latou e leʻi feagai ma lenei faʻamaʻi.

Chickenpox e masani lava ona atiae aʻo leʻi 15 ona tausaga. A maeʻa ona tuʻuina atu lenei faʻamaʻi, e maua e le tagata maʻi le faʻamaʻiina i le pathogen. O le mea lea, o le toʻatele o tagata latou te maua lenei faʻamaʻi i le olaga atoa.

O le pock chicks e faigofie lava ona iloa ona o ona uiga lelei. O faʻamaoniga muamua o le maʻi e tupu pe a mavae le 1-3 vaiaso talu ona ulu le siama i le tino.

O le faʻamaoniga sili ona mautinoa o se viral infection o le foliga mai o le faʻafefe i le tino. I le taimi muamua, o le vevela o se tamai lanu piniki mafolafola lea e moni lava i le tasi tamaitiiti e avea ma nusipepa ua tumu i le suavai. I le ala, e masani lava o se faʻavevesi i le maʻisuka o le faailoga muamua lea.

O ia pimples e mafai ona ufiufi ai e le gata le paʻu, ae faapena foi i le mucous membranes. I le aluga o taimi, ua amata ona malepelepe afifi. E masani lava o lenei faagasologa e le sili atu i le tasi le vaiaso.

Isi faailoilo o moa moa:

  1. tiga i le manava po o le ulu
  2. vevela vevela,
  3. aue ma gatete.

O le faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi o le vevela (e oo atu i le 39.5 tikeri) faʻatasi foʻi ma le moa. O loʻo i ai tagata i le aso muamua o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ma o loʻo i ai i lenei vaitau o le maʻi o se salalau o siama.

Peitai, e tusa ai ma lenei faailoga, e le mafai ona fuafua le i ai o le faamai, talu ai ona o le vevela e mafai ona o faatasi ma isi faʻamaʻi, mo se faataitaiga, fomaʻi.

Togafitiga ma le puipuiga

A oʻo mai le muamua muamua o le maʻi, e tatau ona tuuese. Ma i le tulaga o le vevela, e valaauina le fomaʻi i le fale. I le avea ai o se tulafono, e leai se manaʻoga mo falemaʻi, ae i le i ai o ni faʻafitauli matuia e mafai ona tuʻu le tagata maʻi ile falemaʻi.

O faʻavae o togafitiga o suiga masani ia o laei ma moega. O togafitiga faʻapitoa e faʻaaoga i fuga. Ma e faʻaitiitia ai le vevela, e mafai ona e faia le taele taʻau.

Mo se vave vave toe faʻaleleia, e manaʻomia e le maʻi maʻi le malolo ma ave sauniuniga o le suka. O nei mea e taua e tatau ona puipuia ai le puipuiga, lea o le a aloese ai mai le toe faʻafoʻi ma puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

Ae o le a le mea e fai i le maʻisuka ua pisia i le moa. Inisiua e faʻalagolago i le insulin e tatau ona faaauau pea ona tuiina le inisalini. Afai e mulimulitaʻia tulafono uma, o le a le afaina tele ai le siama, ae faʻamalosi e le mafai ona e pipisi i le maʻi pipili, talu ai ona o le maʻisuka ua sili atu le loloto o le tino.

O i latou ua faʻasaina ona maua mai le moa (faʻatasi ai ma le le faʻamaonia, maʻi faʻasolosolo) ole tui ole tui. Afai e faia i luma o le 13 tausaga, ona lava lea e maua ai le faʻamausaliina, i le matua o le matutua o le a manaʻomia ona e faia ni inisiua se lua mo le puipuiga atoatoa.

E le gata i lea, afai ei ai se tasi o moa moa i totonu o le aiga, o siaki nei e tatau ona matauina:

  • ufiufi se fusi gau,
  • fufuluina o lavalava o se tagata maʻi e ese mai i tagata maloloina o le aiga,
  • faʻaaogaina o se moli matala quartz,
  • le faʻaaogaina o mea e tumama ai mea taitasi ma ipu mo maʻi,
  • o le vaʻaia masani o le potu ma le faʻaaogaina o le faʻamamaina susu,

I le faʻaopoopoga, e tatau i le tagata maʻi ma tagata uma o le aiga ona ave vitamini (Oligim, Vitrum, Complivit), lea o le a faʻamalosiina ai le tino puipuia. E taua foi le toe iloiloina o le taumafa ma aofia ai meaai maloloina, pulu, mea umi gaʻo ma gaʻo fualaʻau.

O faailoga ma ituaiga o moa moa o le a aofia i le vitio i lenei tusiga.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Sailiga e leʻi maua. Faʻaalia. Sailia. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Chickenpo i tagata matutua - faʻamaoniga, togafitiga ma tui

  • Ina ia faʻaumatia faʻamaʻi malulu, inu se ipu malamalama ao lei moe ...

O le chickick pox ua faatoa mafaufauina o se maʻi o tamaiti. O le faʻafetaia o lenei maʻi i tagata talavou poʻo tagata matutua e toetoe lava a le mafai.

I le taimi nei, o le tulaga na suia tele. Ona o le le lelei o le siʻosiʻomaga, faʻalavelave masani ma le faʻamalositino, o le faʻaogaina o le tino o se tagata matua e faʻavaivai vaivai, lea e mafai ai e siama ma microbes ona gaoioi.

E mafai faʻapefea e se tagata matua ona maua le chickenpox?

Chickenpox i se tagata matua e faʻauluina e toetoe tutusa lava le masini e pei o tamaiti laiti. Naʻo le malosi ma le faʻafitauli o le faʻamaʻi lava ia e eseese lava. O faʻafitauli faʻapitoa e ono aliali mai i le mavae ai o maʻi muamua e sili ona matautia.

O lenei faʻamaʻi e mafai ona tuʻuina atu i auala nei:

  • E ala i vaʻalele vaalele.
  • I le taimi o le tale.
  • I le taimi o le talanoaga.
  • A o seneezing.
  • I le faʻafesoʻotaʻi ma se tagata maʻi muamua.

E le o se mea moni le puʻeina o le tanesusu i se isi auala, aua e le ogatasi ma tulaga o le siosiomaga.

E tatau foi ona iloa e le mafai ona maua le masini moa mai se isi vaega. E na o le tagata maʻi e faʻasalalauina. I lenei tulaga, o loʻo maʻi le tagata i le taimi o le faʻalavelave (pe a le faʻaalia mai le paʻu i luga o le paʻu). E masani lava e oʻo i le tele o aso.

O se tagata o le a mafaufauina ua afaina seia oo i le taimi e le o toe i ai se fou fou. E mafai ona taʻua o le soifua maloloina i le tulaga pe a aliali mai ni mea manogi. E sili ona lelei le vaʻaia mo le itiiti ifo i le 2 vaiaso.

E tusa ai ma faʻamatalaga faafomaʻi mo se tagata matua ua oʻo i le 18 tausaga, o le faʻafitauli o le faʻamaʻi lava ia ma ona aʻafiaga talafeagai o le a tutusa lava, i le luasefulu ma le 50 tausaga. Peitai, e ui lava i lea, o tagata matutua o loʻo i ai se tulaga lamatia tele, o ona faʻamaʻi ua faʻavaivaia ma ua le mafai ona teena le tele o faʻamaʻi.

Faailoga o le moa moa i tagata matutua e pei ona taua i lalo:

  • Le tiga le fiafia i musele ma sooga.
  • Faʻaleleia o le vevela o le tino i le maualuga o le 37.3 - 37.5.
  • Vaivaiga i le tino.
  • Faʻasalaʻi masani.

I le muai foliga mai o piniki piniki, o foliga nei e aliali mai:

  • O le vevela o le a oʻo atu i le 40 tikeri. O le a gasegase le maʻi, o le a faʻavaivaia le tino atoa.
  • O se vevesi o le a aafia uma ai paʻu ma mucous membranes. O le a mafua ai le sasa. E masani foi ona masani ona tupu mai nei oso i luga o le tino. O lenei mea e taʻitaʻia ai le mea moni e faapea, i le taimi o le faʻasolosolo, e iai se tiga matuia.
  • Laʻau pipili.
  • E mafai ona faʻapupula pe faʻaitiitia le faʻafefe i le 10 aso.
  • Faʻamataʻu foliga mai o fasiasi, abscesses ma nisi taimi e mafai ai.
  • Faʻalavelave masani ma vili.
  • Fefe i le malamalama ma leo.
  • Telefoni masani, le faʻamalosia o le faʻamaopoopoina o gaioiga.

Vaega o lamatiaga

O poick chick is a great danger for people who did not get this disease, ma e le i vave togafitia muamua mai le moa. I le tulaga lamatia foʻi o tagata:

  • Nofo faʻatasi ma se tagata ua pisia.
  • Latou i totonu o se avanoa tapuni mo le silia ma le itula i se tagata maʻi.
  • Faʻatasi ai ma se faʻafitauli faʻavaivaia.
  • O loʻo i totonu o le falemaʻi oi ai tagata mamaʻi ma le moa.
  • Tagata faigaluega a le falemaʻi e vaavaaia ma tausia tagata mamai.
  • Fafine o loʻo fuafuaina se maʻitaga poʻo ua uma ona fanauina se pepe. E mafai ona tupu ai se faʻanoanoa po o ni faʻalavelave i le tamaititi (toe foʻi i le mafaufau, le lelei le vaʻai, o le tino le mama). E taua tele le vaʻai i se fomaʻi mo le 9 masina. Afai e le i faia muamua se tui, ona tatau lea ona faia.

E faigofie lava ona malamalama i le ala e amata ai le paʻu pepe i tagata matutua: tamai lanu o se paʻu piniki piniki i luga o le tino. I lenei tulaga, o le ae manaʻomia vave se fesoasoani faafomaʻi.

O le ā le lamatiaga o le moa moa i tagata matutua?

O le mea e leaga ai, o lenei faʻamaʻi ua afaina i ni aʻafiaga ogaoga. O le tele lava o taimi latou te tupu ai i le mataupu o faiga faʻalauiloa lautele. O lenei mea o le a mafua ai le faʻavevesiina o totoga o le loto, endocrine ma le popole.

Mo tagata matutua, o faʻafitauli e mafai ona faia i le natura nei:

  • Faʻateleina le ate ma le fatu fatu. I luga o lenei tulaga, o le hepatitis oona, o le a tupu aʻe ai le nephis ma le ate.
  • O le siama e ulufale i totonu o le manava, lea e mafua ai le atinaʻeina o faʻamaʻi e pei o le niumonia, tracheitis, laryngitis ma le le atoatoa o le respiratory.
  • Vaʻa afaina ma loto. O le myocarditis, thrombophlebitis ma le hemorrhagic syndrome e mafai ona atiaʻe.
  • O le faʻamaʻi pipisi e mafai foi ona aʻafia ai ponaivi ma maso (vasthis, myositis ma synovitis).
  • A aʻafia le siama i le siama, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le atinaʻe o le edema. E mafai foi ona fatufatu o okeni. O le tagata gasegase o le a tupu aʻe i le tino atoa, maningitis poʻo le encephalitis.
  • E sili ona lamatia i le tolu masina muamua o le maitaga. E mafai ona mafua ai le maliu o se tamaititi aʻo lei fanau mai o ia. O le tele o taimi, e fananau mai tamaiti ma le faʻaleagaina o mea leaga i le atinaʻeina ma le fausiaina o totoga i totonu.
  • O faʻafitauli manino o se suiga i le masani ona faʻamaopoopoina o gaioiga, ogaoga vevela i luga o le paʻu, paʻu o le paʻu ma mea e le mafai ona faʻafefeteina ma le faʻaaogaina o le filtration.

E toafia tagata matutua na maua le moa. O se fesili masani. Seʻi mavae ni nai vaiaso o le a amata ona faʻamalosi le afaina, ma pe a mavae le 1-1.5 masina o le a faasolosolo malie lava ona toe foi le paʻu i lona tulaga muamua.

Chickenpo i tamaiti e maua i le maʻisuka - togafitiga o le maʻisuka

Le lava le malosi, vaivai - o aʻafiaga o le maʻisuka. Ua puipuia le puipuiga o le tino, ma o se taunuuga o lea ua matua gasegase ai se tagata i siama ma faamaʻi eseese.

Faʻataʻitaʻiina e le vailaau o aso nei lenei faafitauli e ala ile tui ole maʻisuka.

O le polokalame faʻamaonia mo le faʻaaogaina o tui mo se vaega o tagata gasegase e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai le mataʻituina ma le mataʻituina e le fomaʻi, ma le faʻamalosia e usitai i fautuaga o meaʻai ma se soifua maloloina.

Mai le siama siama

Mo le maʻisuka, e fautuaina e te maua se pulufana i taimi uma. O aʻafiaga i lenei vaega o tagata gasegase mai le pipisi e tele. O lenei tui puipui ua faʻaalia foi mo fafine maʻitaga. O le tui puipui e sili atu ona lelei i le ogatotonu o le autumn: Oketopa - Novema. O faʻamaʻi pipisi e le tatau ona taofi le tagofia o vailaʻau na faʻamatala e le endocrinologist.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, ua fautuaina malosi fomaʻi ina ia tui e faasaga i faʻamaʻi pneumococcal. E tatau ona taulai totoa i le tali atu pe a uma le tui i tagata maʻisuka o latou tausaga e silia ma le 65 tausaga. Sinusitis, pneumonia ma le maningitis o nisi o faʻamaʻi i le itu i lenei vaega o gasegase e mafai ona tupu ona o se faʻamaʻi pipisi i le pneumococci.

O tagata e iai faʻamaumauga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o loʻo faʻaalia o loʻo tui i le hepatitis B. O le tosoina o lenei tui na tusia i le 2 mataupu: i tagata e silia ma le 60 tausaga.O sea tui puipui e mafai ona faia i le faitalia a le fomaʻi maʻi ma le tagata maʻi. E mafua ona o le maualalo o le faʻaalia o le tui i lena tausaga. E i ai faafitauli i le faitau aofai o tagata.

E silia i le 50% o tagata mamaʻi ma lenei faʻamaʻi o loʻo i ai faafitauli mamafa. O se vaega eleʻele o le gaʻo e puipuia ai le nila o le tui e fai ai le saʻo i luga o le maso.

O le maʻisuka o se taunuuga talafeagai o tui tui i tamaiti.

O le gaioiga a le tino i le tui o le faateleina lea o le gaosiga o le inisalini faatasi ai ma le faaitiitia o le pancreas, o lona uiga, o motu o Langrens, o loʻo faʻapipiʻiina lenei hormone. O taunuʻuga atonu o le 2 faʻamaʻi: hypoglycemia ma le maʻisuka.

O faʻafitauli pe a uma lenei faʻamaʻiloga e mafai ona maua ai le toto kullusese maualalo. Ole vailaau lenei e aofia ai le toxin pertussis. E i ai i mea oona. E mafai ona aafia ai le tino i se auala e le mafaamatalaina.

O le mea lea, na filifili ai fomaʻi e suʻe le fesootaʻiga o tui puipui o le perisussis ma le maʻisuka.

MMR o se tasi o igoa faafomaʻi. O loʻo i ai vaega, e pei o le afaina, e aafia ai le tino o le tama e pei o se maʻi moni. Mumps ma rubella e iloa e afaina ai le maʻisuka ituaiga 1.

Afai o le tamaititi ua pisia i le manava, lea na maʻi i le lapisi i le taimi o le gaioiga, mulimuli ane ina ua uma ona tuuina atu le tui, e mafai ona tupu le maʻisuka ona o le fegalegaleaiga a le siama vaivai ma le mea ua i ai nei i le tino o le tamaititi.

Talu ai o le pancreas o le siama autu o le sui o le carnus, o le avanoa e atiaʻe se maʻi suka e maualuga.

O le vaega o mumps (mumps), e pei o se siama moni, e mafai ona afaina ai le pancreas ma le faʻavevesi pancreatitis. I le faʻavaivaia o le okeni, o le tulaga lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka o loʻo tumau i se tulaga maualuga. I le taimi lava e tasi, o aʻafiaga e pei o puaʻa e aʻafia ai aʻafiaga o peta paneta, osofaia i latou.

Hemophilus influenzae ma le hepatitis B tui

I le tali atu i le faʻafefefeiloaʻi saoloto, o le tino o le tamaititi e amata ona faʻaumatia ia sela o le tino.

O le tui o le Hib e mafua ai le suka. O loʻo i ai faʻamaoniga lagolago e faapea o tamaiti na mauaina 4 inumaga o le tui nai lo le tasi e aafia i le maʻisuka ituaiga 1. O le tui o le Hepatitis B e mafai foi ona amata le maʻisuka ituaiga 1. E tupu lenei mea ona o tagata saoloto. O le puipuiga o le tino e tali atu i nei fesootaiga e pei o se meaola ma osofaia ana lava mea.

Upu mulimuli

O faʻamalologa e faʻateleina ai le puipuiga i faʻamaʻi eseese. O le aoga o togafitiga e mafai ona maua pe afai e amanaʻia e le fomaʻi le talafaʻasolopito a le tagata, le faʻasologa o ana tui mo le taimi atoa.

I le usitaia lelei o tulafono, meaʻai, ma le inu vailaʻau, o tui puipui o loʻo i luga, o aʻafiaga leaga e le mafua ai le maʻisuka. I tamaiti soifua maloloina, e tutusa lava le tulaga: e tatau i le fomaʻi ona mafaufau i itu uma ma tulaga lamatia ao le i faia se togafitiga fuafuaina.

Ae afai ua iai ni soliga, e mafai ona toe faʻafoʻi faiga faʻavae e ala i tui puipui i le maʻisuka.

Chickenpo i tagata matutua - faʻamaoniga, faailoga, tui, ata, auala e togafitia ai

Chickenpox na mafua mai i le heretic Varicella Zoster virus e mafua mai i le faʻamaʻi pipisi o tamaiti laiti (faʻamaʻi pipisi e sili ona tele le faʻaaogaina o le eletise).

E seasea ona maua e tagata matutua le mai, talu ai o le maualuga o le tupuga o loʻo matauina mai le 3 i le 6 tausaga.

I le 14 o ona tausaga, o le toʻatele o tagata e atiaʻe le faʻamausali, ma o le moa chickpopo i tagata matutua e seasea lava.

Ae ui i lea, o le faʻamaʻi, lea e masani lava ona maua vave i tamaiti, i tagata matutua e masani ona oʻo mai le ogaoga ma o loʻo faʻatasi ma le atinaʻeina o faʻafitauli eseese. Chickenpox e sili ona lamatia mo fafine maʻitaga, talu ai o le siama e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻamaʻi pipisi o le fomaʻi, faatasi ai ma le fausiaina o le moa.

Laʻau moa i tagata matutua

O le "chickenpox" e fai soo i tagata matutua e masani ona faʻaalia e pei o ni maʻa. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le pathogen e faʻaalia i se tulaga taua o le vevela i le tino o le tino ma le ola pea i le tino. I lalo o tulaga lelei, o le toe faʻafouina o le siama e mafai.

O le tuusaunoaga o tagata gasegase ma le le atoatoa, atonu e foliga mai o shingles pe a maeʻa le feiloaiga muamua ma le siama.

O nisi taimi, o le moa moa i tagata matutua e mafai ona faʻaauau ona atinaʻe faifaipea. O lenei ata o loʻo matauina i tagata gasegase oe na maʻi i le taimi o le tamaitiiti ma se mea ua tapeina pe vaivai. Ae ui i lea, o ia tulaga e seasea lava, i le avea ai o se tulafono, pe a uma le moa, o le faʻamausaliga faʻamausali e faia mo le ola.

E faʻapefea ona amata le moa moa i tagata matutua?

O le chickenpox i tagata matutua e amata pei o tamaiti, pe a maeʻa le vaitaimi o le faʻalavelave (i tagata matutua, o le vaitaimi o le faʻamalosia o le siama e tele lava ina amata mai i le 11 i le sefulufitu aso), o le vaitaimi ole tausaga amata, e tasi i le lua aso.

Chickenpox i tagata matutua e masani ona o mai faatasi ma se vaitaimi faʻapitoa faʻapitoa. O faailoga muamua o le moa moa i tagata matutua e faʻaalia i vaivaiga lautele, vaivaiga, faʻateleina o uiga oona, ma fiva. O foliga vaaia o erythema laiti e mafai ona mafai.

A maeʻa le faʻagasologa o le vaitaimi, o le a amataina se taimi leaga.

Faailoga o moa moa i tagata matutua

O se faʻatagaga faʻatagaina o le moa moa i totonu uma o tagata matutua ma tamaiti o se vevela tele.

I tamaiti, e mafai ona tupu le faamaʻi i ni pepa ua uma ona ufiufi, faatasi ai ma foliga vaaia o se tamai numera o vesicles (moli e maualuga aʻe i luga o le paʻu ma puipui tetele ma se vai manino i totonu). Chickenpox i tagata matutua e masani lava ona faʻatasi ma se faʻavevesi tele o le paʻu ma mucous membranes.

Ata o le uluai laasaga o le moa moa i tagata matutua

Rashes i le moa

Ata o le tanesusu i tagata matutua:

Faʻasolo i luga o le moa chickenpox

O le umi o le taimi vevela e faalagolago i le ogaoga o le maʻi ma mafai ona oʻo atu i le sefulu aso. Ae ui i lea, i le tele o tagata gasegase, e aliali i totonu o le tolu i le lima aso.

O elemene elemene e aliali mai i luga o le paʻu o le maaleale, mucous membranes, conjunctiva, e ufiufi foliga ma le tino o le maʻi. Chickenpox i tagata matutua e masani lava ona o mai faatasi ma foliga vaaia o elemene eletise o le vevela, pe a maeʻa ai sikula faapitoa i luga o le paʻu.

O le vevela vevela o loʻo faʻaalia i le vevela tele, o nisi taimi e mu ma tiga o rashes e mafai ona maitauina. E le mafai ona e seluina vailaʻau, talu ai o loʻo i ai i le vai se tele o siama. O le aveesea o vesicles e mafua ai le foliga mai o se numera sili atu o vesicles ma faateleina ai le lamatiaga o le faʻamaʻiina o le siʻi.

maʻila pe a uma le moa

O le moa moa faʻalavelave e faʻaalia i le i ai o se vai manino i totonu o mata. I se faʻalavelave faigata, o mea o loʻo i totonu o vesicles e mafai ona avea ma purulent (pustular forms) poʻo le toto toto i le natura (filifiliga o le hemorrhagic). O pepa faʻalavelave o le tanesusu e tatau ona togafitiga i se falemaʻi.

O le faʻamalosia o le feʻaveaʻi o tagata matutua (suiga o mea i totonu o papules, vesicles (o nisi taimi i totonu o pustules)) ma e le ese mai i le malosi o tamaiti. Mo le faʻafefeteina o uiga mataga. Talu ai ona o lenei mea, ua faia ai se polymorphism sese o le oona pe a maua uma paluga ma vailaau fou i luga o le paʻu o le tagata maʻi.

Laasaga i luga o lea laasaga ma le moa

O le pisapisao faʻatasi ai ma le moa moa i tagata matutua e tumau lava pei o tamaiti (o aso mulimuli e lua o le taimi o le faʻavavega + 5 aso talu ona aliali mai le vevela mulimuli).

O galu taitasi o le vevela vevela fou eo mai faatasi ma foliga o fiva, faʻalautele vaivai, ulu o le tino, musele tiga ma sooga.

E mafai ona fufuluina aʻu lava ile moa?

E mafai ona e fufuluina pe a maeʻa uma togavao tuai ma o mea fou e le toe faʻaalia. O le taele e tatau ona i ai i le vai mafanafana. Aua le faʻaaoga se solo taele ma solo le paʻu. A uma le taele, susu lou paʻu i se solo vaivai ma togafitia i se vailaʻau faʻapipiʻi poo se kulimi (Calamine, Tsindol, Flotseta, PokSklin gel).

Chickenpox i le taimi o le maitaga i le 1st, 2nd, 3rd trimester

Chickenpox i le taimi o le maʻitaga, tolopoina seia oo i le luasefulu vaiaso, e mafai ona mafua ai ona maua e le pepe se moa vao. O le faʻamaʻi e oʻo atu ai i le faʻaleagaina tele o le tino, mata (congenital cataract) ma vae o le tamaitiiti, le atinaʻeina o le aplasia o le faiʻai. E le gata i lea, o le faaleagaina o le paʻu, e pei o le zigzag scars, e mafai.

Afai na maʻi le tina i le tanesusu i taimi mulimuli, e mafai ona tupu le moa moa a le pepe faatoa fananau mai, masani ona alu i totonu o se faʻailoga lautele (visceral).

O le faʻamaʻi o loʻo iai faatasi ma le tele o rashesular rashes i luga o totoga o le pepe. O le ate, fatugaʻo, faiʻai, paʻu paʻu, aafia ai le neurotoxicosis.

E faʻapipiʻi le fofoni o le necrotic i gaʻo aʻafia. I le avea ai o se tulafono, o le faamaʻi e afaina.

E faʻafefea ona togafitia le tanesusu i tagata matutua?

O mataupu faavae o togafitiga o moa moa i tagata matutua ma tamaiti e le eseese. O le tagata maʻi e vaʻaia mo le taimi atoa o le pipisi. I totonu o le potu o loʻo i ai, e tatau ona fufuluina le fufuluina pea o le faamama, e fautuaina le faʻaleleia. E tatau ona malamalama o le aofaʻi atoa o le faʻamaʻi i tagata gasegase o le tagata lava ia ma o le a le vave galue e fofo le moa.

O le tagata gasegase o loʻo faʻamatalaina se taumafa faʻaitiitia ma le tele o meaʻai inu. Togafitiga o le moa moa i tagata gasegase e maualalo le laumei (e aunoa ma ni faʻafitauli) e mafai ona faʻatino i le fale. O gasegase matuia, faapea foi ma tina maitaga ma i latou e le atoatoa le maʻi, leukemia, hemoblastosis, maʻi mama, maʻi suka, ma isi, e tatau ona togafitiga i se falemaʻi.

O le tofiaina o le acyclovir ma le moa moa i tagata matutua e fautuaina i mataupu ogaoga o le maʻi.

O fagu e faʻafefeteina i lanu lanumeamata lanu meamata. E le faʻaaogaina se vaifofo lanu mo le tanesusu, talu ai o togafitiga faʻamalamalama lanu meamata e faia e le gata ina faʻamago ai vailaau, ae ia pulea ai se fou fou ma faitauina le iuga o le vaitaimi o le gasegase.

Afai e manaʻomia, e mafai ona faʻamaonia sauniuniga ma faʻamaʻi (faatasi ai ma le faʻaopoopoga o le fugalaau).

Faʻasalaga tele le togafiti o le moa, o le togafitiga o le moa ole gasegase e faaopoopo i le filifilia o antihistamines (Diazolin, Erius, Loratadin, Suprasin, ma isi).

Faʻamataʻu i le mucous membranes o totoga faʻapitoa, e faʻaaoga ai le Epigen Intim spray. Mo togafitiga o paʻu, gel PoxClean, e mafai ona faʻaogaina le lotion Tsindol.

A maeʻa ona paʻu, e mafai ona togafiti le paʻu i le panthenol poo le suauu o Bepantene.

O tui tuila mo tagata matutua

Puipuiga o le moa moa i tagata matutua ma se tui e faʻamaonia mo tagata mamaʻi e ono lamatia (HIV, leukemia, faʻaaoga umi o cytostatics, immunosuppressants, ma isi mea) e tusa ai ma faʻamaʻi faʻamaʻi.

Mataupu ua saunia
faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi A. Chernenko

Faitau i luga: Chickenx i tamaiti - faʻamaoniga ma togafitiga, faʻaʻailoga, faʻafitauli, tui

Tuuina atu lou soifua maloloina i tagata tomai faapitoa! Fai se taimi atofaina ma le fomaʻi sili i lau 'aʻai i le taimi nei!

O se fomaʻi lelei o se tagata tomai faʻapitoa e, e faʻavae i luga o au faʻaʻailoga, o le a faia le faʻamaonia saʻo ma faʻatonu togafitiga lelei. I luga o le matou faʻailoga e mafai ona e filifilia se fomaʻi mai falemaʻi sili ona lelei i Moscou, St. Petersburg, Kazan ma isi aai o Rusia ma maua se faʻaitiitiga e oo atu i le 65% mo tofiga.

Saili se fomaʻi lata ane ia oe

* O le lolomiina o le faamau o le a taitai atu ai oe i se itulau faapitoa o le 'upega tafaʻilagi i le sailiga ma le ulufale atu i le faʻailoga faʻapitoa e te fiafia i ai.

O a mea e taʻitaʻia ai le maʻisuka ituaiga 1 i totonu oa tatou fanau?

Pancreas - O lenei mea o se okeni o le digestive system, lea o loʻo i totonu o le avanoa toe retipperitoneal i luga o le puipui pito i lalo. O loʻo i ai le galuega o le exocrine ma le fale.

O le pancreas o loʻo faʻapotopotoina le inisalini. Afai e tupu se faaletonu i totonu o le okeni, ona tupu ai lea o le polotini pe leai foi. O se taunuuga, o le maʻisuka faamamaluina (DM) e atiina ae. O lenei mea e le mafai ona togafitia, lea e aʻafia ai tamaiti faatoa fananau mai.

O se tasi o ona foliga o le ituaiga 1 suka o le maʻisuka, pe, e pei foi ona taua, o le ituaiga o le insulin. E masani ona maua i tamaiti.

O le faʻataʻitaʻiga e mate, pe afai e te masalomia se mea e tupu, e tatau loa ona e talanoa i se fomaʻi.

O le ituaiga muamua o le maʻisuka i totonu o se tamaititi e aliali mai mo nisi mafuaaga:

Aiga. O le faʻamaʻi i le gataifale e tuʻufaʻatasia mai matua i tamaiti e iai le 100% o le avanoa.

Aloese mai togafitiga i lenei tulaga e le aoga, e mafai ona e tolopo le amataina o le maʻi.
Fafagaina meaʻai.

O le polotini o le Cow, o se vaega o fuainumera pepe, e taofia ai le inisalini ma le fomaʻi e amata mai i lenei mea.

Vailaʻau Vitamin D E masani lava ona tupu i le tautoulu po o le taumalulu, pe a fai o le tau e tele lava ina le mautonu. Ina ia aloese mai lenei mea, ua faatonuina tamaiti ia vitamin D.
Faʻaaogaina o mea taumafa faʻatasi ai ma gaʻo faʻamalosi ma gaʻo. O lenei mea e mafua ai se faʻaopoopoga o le mamafa i luga o le pancreas ma o se taunuuga, o le maʻisuka e atiina ae.

O le malulu tele. O ia faʻamaʻi, pe afai latou te gasolo pea, faʻaumatia le faʻalavelave puipuia. O gasegase e gaosia e aunoa ma se taufaamatau i le tino ma faʻalavelave ai le hormone o le pancreas.
O faʻamaʻi pipisi i le Autoimmune e mafua ai le maʻisuka ituaiga 1

Rubella, chickenpox, lupus, ma isi patho tutusa e mafua ai le faʻaalia o le maʻipe afai ei ai se vavave i ai. Faatasi ai ma le faʻafuaseʻi o nei faʻafitauli, ua manua le pancreas. Ona o lenei mea, o le inisalini e le o faʻapipiʻiina i le tele o le aofaiga, lea e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1.

Faailoga i pepe

E mafai ona fanau se pepe ma se fomaʻi. E seasea lava ona tupu lenei mea pe afai e le pulea e le tina le kulukose i le taimi o le maitaga.

O faʻaʻailoga o le a fesoasoani e malamalama o loʻo faʻavaeina e se pepe lenei maʻi:

  • e leai se mea e maua ai le mamafa ma se manaʻoga lelei o le pepe,
  • tagi ma alaga ae lei inu
  • pe a uma le faʻamagoga, faʻapipiʻi vavalo i luga o le pepe,
  • e masani lava ona aliali mai le vevela i le tino, lea e faigata ona faʻaumatia,
  • afai e faʻafuaseʻi ona pa'ū le urine i luga o se mea lamolemole, ona oʻo mai ai lea o se fasi mea pipii i luga,
  • pepe pepe tele,
  • faʻamaina ma vili.

Faailoga i se tamaititi 5-10 tausaga

Tamaiti mai le 5 i le 10 tausaga le matutua e faigofie ona maua i le maʻisuka ituaiga 1. O faʻasolosolo e tupu vave ma e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o faʻafitauli, o lea e taua ai le aua neʻi misi le amataina o le maʻi.

Faailoga o le maʻi:

  • taoto ma vili
  • mumusu e 'ai ma faʻamaonia,
  • le mautonu ma le momoe e tusa lava pe ua uma se malologa lelei,
  • le mautonu, lea e mafua ai le le mautonu ma le faifai pea.

Faailoga o se talavou

I le taimi muamua, o togafitiga i totonu o se talavou e le o faaalia mai i soo se auala lava. Atonu e tasi le masina, pe ono ono masina, ae leʻi oʻo ia te ia lava.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 1 i se talavou:

  • faʻalauteleina le 'ai ma se manaʻoga faifaipea e' ai le selu, ae i le taimi lava e tasi, faʻaititia le mamafa o le tino,
  • osofaʻiga o se uiga eseese i luga o le epidermis,
  • faʻaleagaina masini i le paʻu e le mafai ona togafitiga mo se taimi umi,
  • vevela ma le fulufulu, tiga o le manava, se manogi manogi o acetone mai le vavau o tautala,
  • o le galala ma le mago i le gaioiga o le tino e tusa lava pe ua uma ona inu, o le tele o le suavai e faʻateleina e faʻateleina le sefulu,
  • e masani ona faʻamalosi i le po.

Faʻailoga

E faapefea ona le fefe?

Afai e masalomia e matua o loʻo maua e le tamaititi le maʻisuka, o le mea sili mo i latou o le tumau lea i le toʻa. I le togafitiga talafeagai, o le a leai ni faafitauli i le gaioiga o le tino.

Afai e aliali mai faailoga o maʻi, e tatau loa ona e sailia se fesoasoani mai se fomaʻi. O le mea muamua lava e faia e le fomaʻi o le suʻeina lea o le tamaitiiti ma faia se suʻesuʻega a matua.

E tatau ona ia malamalama pe o le a le umi na aliali mai ai faailoga ma le mea na mafua ai lenei mea. Ona tuʻuina atu lea e le fomaʻi se faʻamatalaga mo suʻesuʻega.

Mo le faʻamaoniga o togafitiga, e tele ituaiga o auiliiliga e faʻaaogaina:

  • iloiloga lautele o le toto ma le urine,
  • se suega o le kulūkose anapogi
  • suega o le faapalepale o le glucose,
  • suega mo le hemoglobin glycosylated A1C,
  • Faʻaipoipoina o le manava.

E faavae i luga o faʻamaumauga mai nei suʻesuʻega, e tuʻuina atu e le fomaʻi lona manatu ma, pe a faʻamaonia le faʻamaonia, faʻamaonia togafitiga.

Fomaʻi togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻavae i luga ole tui ole inisalini. A aunoa ma lenei fualaau faasaina, o le ola masani o se tamaititi e le mafai. E taua foi le faamalosia o le puipuiga o le pepe ma faʻamaonia le faiga o le tino.

Meaʻai talafeagai
- O se vaega tāua o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1.

E tatau ona lafoai le suka ma faatapulaaina le taumafaina o meaʻai e maua ai gaʻo manu. E le tatau ona faʻatagaina le tamaititi e fafaga. O meaʻai e tatau ona faʻasolosolo - ia 'ai meaai i ni vaega laiti 5-6 taimi i le aso. I se tasi taimi, ua fautuaina e le sili atu i le 300 kalama o meaai. Fua fou, fualaau faisua ma fualaʻau ua faʻaofiina i totonu o le taumafataga.

E fautuaina foi le faʻaaogaina o se oloa e aofia ai vailaʻau faʻamalosi.

Gaoioiga faaletino o se vaega foi o togafitiga. Faʻaaloalo i masaniga masani, taʻalo taʻalo - o le mea lea e te manaʻomia e aʻoaʻo lau tama. Savalivali i le ea fou, asiasi i le falemaʻi, taʻavale i le taeao - e le mafai ona e faia e aunoa ma le maʻi pe afai o le tamaititi e maua lona maʻisuka ituaiga 1.

Faʻalavelave ma faʻasologa

O le leai o se taimi talafeagai ma togafitiga faʻapitoa, faʻapea foʻi ma le lē tausisia o le meaʻai e faʻaosofia ai le faʻafuaseʻi o faʻafitauli:

Tetoacidosis o le maʻisuka
.

Faatasi ai ma lenei faʻalavelave, o le maʻi e amata le nao, vomiting, o se manogi malosi o le acetone mai le vaʻa tautala. O loʻo i ai foi se tiga matuitui o le manava. O lea faʻalavelave e mafai ona oʻo atu i le maliu o le tamaititi.

Maʻi faʻamaʻi
.

O le faʻalavelave e fesootaʻi ma le leai o se mafaufau. E mafai ona mafua ai le oti pe afai e te le o maua le fesoasoani taimi i le tamaititi.

Isi faʻalavelave faʻafitauli:

  • fausiaina o feusuaiga,
  • le televave o le atinaʻe o le masukalokelet system,
  • vaaiga le lelei, lea e mafai ona taitai atu ai i le atoatoa o le tauaso,
  • le atinaʻeina o maʻi masani,
  • faamai o totoga i totonu.

E faʻapefea ona ola pe afai e maua le maʻi suka i le vitio:

O le mea e leaga ai, o le maʻisuka e le o faatoilaloina, ae o se uiga ogaoga i le olaga ma mataupu faʻavae togafitiga o le a fesoasoani e aloese ai mai faʻalavelave faigata.

O matua o se tamaititi ua maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona manatua ni nai tulafono. E le mafai ona e faʻafefe le faʻaofiina o le inisalini ma e manaʻomia lou aoaoina o lau tama e faʻaaoga le fualaau faasaina, faʻapea foʻi ma se glucometer. O le tamaititi e le tatau ona avea ma se tagata e faʻasala i le sosaiete.

O ona togafitiga e mafai ai e oe ona taitaia se olaga masani ma fesootai ma au uo. E tatau i mātua ona mataʻituina le meaʻai a le tamaitiiti, ma, mai lona laʻitiiti, masani ai o ia i le pulea o ia lava.

Tuua Lau Faamatalaga