Buckwheat glycemic index ma pe faʻafia ona ou 'ai

O le toʻatele o tagata e 'ai e le o le alofa ona o le alofa i ai, ae naʻo le faʻamoemoe o le faʻamalologa, ina ia mafai ona taofia le faateleina o le toto suka.

O le mea lea, i le taumafa o le maʻisuka uma e mafai ona e mauaina tonu lenei oloa, o lenei mea e mafua mai i le mea moni o le buckwheat o se mea aoga tele i le tau faasaga i le maʻisuka.

Ma o lenei mea moni e moni, ae ui i lea, i se vaega. Buckwheat mo le maʻisuka e le na o le pau lea o le filifiliga saʻo, ma sili atu, e le o se panacea. Ma o lea, e mafai ona 'ai le meaʻai mo le maʻisuka ituaiga 2? E faʻataunuʻu le toto toto i le taowhewheat ma faʻapefea ona aoga?

Mea aoga

Buckwheat e le gata i le vitamini, ae faapena foi i minerale, o lea o se mea taua ma sili ona taua o soo se meaʻai. O lenei cereal e fesoasoani tele i le faateleina o le puipuiga, faʻasaʻoina le toto ma faʻamalosia ai puipui o toto toto.

Puipui le ate mai aafiaga leaga o gaʻo, aveese le tele o cholesterol, toxins, metala mamafa ma e oo lava foi i le pipisi mai le bronchi. Faafetai i meaola oona o loʻo iai i totonu, e faʻaleleia lelei ai le gaogao o tagata.

O le tuufaatasiga o le maʻisuka ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e aoga, ona o le i ai o paluga:

  • maualuga le tau paleni, taua o meaʻai,
  • maualuga i le uʻamea, magnesium, potassium, copper, phosphorus, zinc, iodine, calcium, seleni,
  • maualuga maualuga o vitamini B1, B2, B9, PP, E,
  • maualuga i fualaau faisua, faigofie fua digestible,
  • se tele o fiber (e oo atu i le 11%),
  • gaʻo susu,
  • maualalo le mau o le carbohydrate
  • maualuga digestibility (e oo atu i le 80%).

I le avea ai ma se mea e sili ona aoga ma maloloina, o le buckwheat e tatau ona avea o se vaega taua o le taumafa lelei atoatoa tagata uma, ae o le a sili ona lelei mo tagata ei ai faafitauli faʻalesoifua maloloina, e aofia ai:

  • maualuga le cholesterol
  • mamafa tele
  • toto maualuga
  • siama fatu fatu
  • anaemia
  • leukemia
  • atherosclerosis,
  • vailaau vevela, vailaʻau vascular,
  • faʻatasi faʻamaʻi
  • maʻi ate
  • faamai o le pancreas ma le gastrointestinal tract,
  • afaina o le gasegase pito i luga
  • malamatika
  • gasegase
  • edema
  • maʻisuka
  • ma le tele o isi.

O le a le faʻamatalaga faʻapitoa o le teu?


E faʻateleina le toto toto i le buckwheat? E ui lava i mea lelei uma o lenei cereal, e taua tele, o le auai e tatau ona mafaufau i ai i taimi uma.

E tele naua le paʻu, e le lelei tele. I le 100 gr. O lenei oloa e aofia ai le 36% o le faʻaaogaina i aso taitasi.

O le faʻafitauli o le faʻaogaina o le kulukose, o le masini o le suauu e gaosia i le suamalie suamalie, lea o le a le mafai ona gauai i totonu o le toto ma, o se taunuuga, o le buckwheat e maua ai le suka toto.

O le maualuga o le lamatiaga o le faateleina o le kulukose o le toto mai le 'aiina o meaai e fuafuaina e faʻaaoga le glycemic index, o le maualuga, o le sili atu ona afaina o le meaai e faatatau i le suka o loʻo i ai ma le vave ona ulu atu i le toto. O le fuainumera Buckwheat glycemic, e tusa ai ma le laulau, o le fuainumera, lea e taʻu mai ai o lenei cereal e le o se filifiliga sili mo le maʻisuka. Ae peitai, e tatau ona maitauina o le keke o buckwheat o se tasi o pito sili ona lelei e tusa ai ma lenei faailo i isi meaʻai, ma o se isi itu taua ma le oatmeal e le oi ai.

O le faʻamaufaʻailoga faʻasalalau o le pusa falaoa e 40 iunite. I le taimi lava lea e tasi, o le faʻasalalau glycemic o le falalaʻau ua faʻafefiloi i le vai e maualalo ifo nai lo le falaoa susu i le susu. Ma o le au buckwheat o loʻo i ai se faʻamatalaga manino o le 59 iunite.

O le masani masani o le tao i totonu o fatuga e le naʻo le tasi, o loʻo i ai foi le falaoamata tao ma le cereal, ae o meaʻai e sili ona lauiloa. E masani ona filifilia i latou e pei o le 'aiga o le taeao, talu ai e le tele se taimi e kuka ai, ae e aoga?

O le mea moni, o lenei filifiliga e sili ona lelei pe a faʻatusatusa i meaʻai laiti o le taumafataga o le taeao, ae peitai, e tatau ona malamalama o le glycemic Index of buckwheat flakes, o se tulafono, o se faatulagaga o le maualuga e sili atu nai lo le faigofie o le vevela. O le mea o se togafitiga ogaoga, o se taunuuga o le tele o meaʻai ma mea e manaʻomia mo le tagata ua leiloloa.

O pasese Buckwheat e le mafai ona avea ma sui atoatoa mo cereal masani, ae ui i lea, e mafai ona latou faʻafeeseeseina au mea taumafa, ae tatau ona faia ma le faʻaeteete, ona o le maualuga o lo latou kalori.

Buckwheat mo le maʻisuka ituaiga 2: e mafai pe leai?


Buckwheat porridge i le maʻisuka o se oloa taua tele, e le tatau ona vavae ese mai le taumafataga, ae ui i lea, e tatau i se tasi ona amanaia le mea moni e faapea, o le tikeri o le faateleina o le toto toto e faalagolago, muamua lava, i luga o le aofaiga o meaʻai ua aina.

O le mea lea, o le maʻisuka e tatau ona mataʻitu e le gata i le faʻasalalau faʻasalalau, ae faʻapea foi le aofai o meaʻai latou te faʻaaoga i le aso.

E mafai ona maualuga le suka i le toto pe a uma ona 'ai ma foliga mai e maualalo le GI, o le mea saʻo lea i le tele o mea e' aina. O le Buckwheat ma le suka maualuga e fautuaina i ni vaega laiti ma i taimi uma e mafai ai. O lenei metotia o le 'ai e mafai ai e oe ona faʻaitiitia le mamafa o le mamafa o le mamafa i luga o le tino ma puipuia ai le faateleina o lenei faʻaʻailoga.

Pe a filifilia se meaʻai, e le tatau ona faʻalagolago ia te oe lava, aemaise lava pe a oʻo i se faʻamaʻi. Ma aʻo leʻi faʻaaofia lenei mea poʻo lena mea taumafa i lau taumafataga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi o le a fautuaina le sili atu le lelei o meaʻai paleni mo se ituaiga faapitoa o le maʻisuka.

I le a le ituaiga?

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...


E mautinoa e leai se aoga o le maʻisuka ma le kuka taowhewheat cereal ma isi mea talitutusa faapena.

O le saoasaoa o le kukaina i ia tulaga e le aoga ai le oloa lava ia ma e faaitiitia ai le tele o meaʻai i totonu lea ua leiloloa i le taimi o togafitiga vevela.

E tele taimi latou te faʻaopoopoina ai le tele o suka i na ituaiga o cereals poo cereals, lea e faʻapipiʻi ai foi meaʻai e le o se filifiliga aupito sili lea mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O le taumafaina o na fatu, e le gata ina mafai ona faʻaititia uma aoga o le oloa, ae o le a suia ai foi lou ola maloloina.

O le mea lea, e taua le filifilia na o le cereal e sili ona tutusa ma lona uluai, foliga masani, e sili ona aoga ma i le gasologa o le gasegase e itiiti le tele o vitamini ma minerale.

O se vaega tele o meaʻai e mafai foi ona leiloloa pe a maeʻa le gaosiga o le kuka, o le mea lea, e sili atu le manaia o le buckwheat i le gaioiga laiti, o le faʻaogaina faʻavae e faʻalagolago foi i le faiga o kuka.

O le filifiliga pito sili ona lelei o le kuka o le cereal, e le o le kuka, aua e tumau ai le aoga.

Contraindications

Buckwheat e leai ni faʻalavelave faʻaleagaina; o se mea taumafa leaga tele. Ae ui i lea, e pei lava o isi meaʻai, ei ai lava ona uiga e tatau ona e iloa.

E fautuaina e vavaeeseina le tao mai le meaai a tagata, pe afai oi ai:

  • tasi le le faapalepale,
  • polotini le mama
  • eletise mo le faateleina o le gaosiga o le kesi,
  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • maualuga maualuga poʻo le toto maualuga,
  • ulunua o le manava ma le maʻi ulutala,
  • gastritis
  • maualalo le maualuga o le hemoglobin,
  • maʻisuka faʻatasi ai ma le le atoatoa o le gaʻo.

Ae ui i lea, e taua le taʻu atu o faʻamaʻiloga uma o loʻo i luga e sili atu le fesoʻotaʻi atu i le taumafataga o le taumafataga nai lo le masani ma le faʻaaogaina tatau.

E tusa ai ma lenei mea, e saogalemu le fai atu o le taumafaina lelei o lenei oloa, faatasi ai ma se paleni paleni ma fua eseese, e le mafai ona faia se afaina, ae, i se isi itu, o le a aoga ai le tagata i le ma le leai o se maʻisuka.

Vitio faʻatalanoa

E mafai ona 'ai le falala i le toto maualuga? E aoga le buckwheat mo le maʻisuka ituaiga 2? Tali i le vitio:

O le mea lea, e le mafai e se tasi ona malilie faatasi ma le manatu e faʻapea o le teu ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o le tuufaatasiga atoatoa lea. Krupa e na o le pau lea o meaai saʻo ma sili ona manaomia mo le maʻisuka, ae e mafai ona e aofia ai ma le saogalemu i lau meaai, pe a tausia e teuina i se auala talafeagai.

Meaʻai ma meaai - Glycemic index of buckwheat ma le tele o taimi e mafai ai ona e 'ai

Buckwheat Glycemic Index ma le Auala E Mafai Ona E Ai Ai - Meaʻai ma Meaʻai

O le faasinomaga o fuainumera o meaai na faamamafaina i le faagasologa o le suesueina o aafiaga o meaai i le lautele i le tino o le tagata. O le saienitisi muamua e amata se suesuega i lenei eria o Tavita Jenkins, e tautalagia ai mafuaaga o le maʻisuka. Mo le 15 tausaga, o ona soo na faʻaputuina laulau, ma faʻatusatusa ai faʻamatalaga glycemic o oloa faʻatau oloa eseese. O le faavae na avea o le kulukose i lona mamanu mamā, o le faasinomaga glycemic o le 100%. E tusa ai ma lenei faailoilo, o le GI o mea na totoe na fuafuaina. O se taunuuga, na vaevaeina i latou i ni vaega se tolu:

  1. Maualuga GI: 55% i le 115%.
  2. Faʻatasi le GI: mai le 40% i le 54%.
  3. Low GI: 5% i le 39%.

O le faʻamatalaga faʻapitoa e faʻalagolago i le fiber content i totonu o se oloa faapitoa: o le laʻititi o lona tulaga, o le maualuga o lenei faailoga o le a avea ma le isi itu. O le faʻamamafa faʻamaonia o loʻo fuafua ai le fua o le vaevaeina o gaʻo i totonu o le porokalamega, o se mea tāua e iloa ai le tele o le kulukose i le tino o le tagata pe a uma ona 'ai. Ma, e pei ona e iloa, o le faateleina o le suka e tau atu ai i faafitauli o le soifua maloloina, i le mamafa, ma e oo lava i le tele o faamai pipisi. O le mea lea, o oloa o loʻo i ai se faʻamaumauga maualuga maualuga e faʻafefe faʻafuaseʻi lava, faateleina le suka o le toto ma faʻaosoina ai se faʻasao tele o le inisalini. E mafua ai taunuuga nei:

  • lagona le le mautonu
  • taumafa mamafa (e oʻo i le tele o meaʻai),
  • loto ma vascular diseases,
  • le faʻaalia o le maʻisuka.

O a mea taumafa ei ai le faasinomaga mataʻitusi?

Faʻafetai i taumafaiga a le tele o saienitisi, o le taimi nei e le faigata ona e iloa le faʻaogaina o fuainumera o le toetoe lava o oloa uma: falala, pateta, persimmons, susu, ma isi mea faapena. E tatau foi ona e iloa pe faʻapefea ona faʻapipiʻi lelei ia oloa ina ia mafai ai ona maua le aofaʻiga sili i le tino.

Buckwheat: faʻamatalaga glycemic ma le kalori

O lenei cereal e sili ona lauiloa i tagata o loʻo taumafai e taʻitaʻia se soifua maloloina ma 'ai saʻo. E tele meaʻai e faʻavae i luga o le paleni faʻaaogaina o le teu, fualaʻau mata ma le aano o manu.

Afai e te tilotilo i le laulau, o le faʻasinomaga glycemic o le vetewheat mata ma le kuka e eseese: i le mataupu muamua, o le faailoga e 55, ma i le lona lua - 40. Aisea ua faʻaitiitia ai le GI, ona e le suia le mea o loʻo iai? O le mea moni, e faigofie mea uma. O le kuka o le cereal, e faaopoopo atu i cereals lava ia, e aofia ai le tele o vai (e oo i le 150%). O le mea lea, e faʻaitiitia ai le GI, pei o isi meaʻai.

O le mea lea, o lenei oloa e maua i le vaega ma le GI toharite. Ae peitai, e tatau ona e faaeteete, aua e le pei o "tuaoi" i le ituaiga (persimon - 45, melon - 43, apricot - 44, ma isi), e mafai ona e faateleina le GI e ala i le susu susu susu mai le falala ma faaopoopo i ai le sipuni ti suka. O fuainumera o loʻo taʻua i lenei tusiga e na o na o pata ua kuka i totonu o le suavai.

E le gata i lea, aua nei galo o lena mea, pei o isi cereals, buckwheat o se oloa gaʻo, e ui lava e na o le 112 kcal / 100 kalama, o lea e le tatau ona e taulai i ai, a le o lea o le a taitai atu ai i isi itu. 100 kalama o lenei oloa e aofia ai 25 kalama o gaʻo. O lea la, muamua, e sili atu le aua le 'ai i le taumafataga mo le' aiga o le afiafi, ma le lona lua, faʻaopopo ni paletini ("lanu paʻepaʻe, iʻa), faʻapea foʻi ma sina gaʻo tele i le taumafataga.

Afai e te 'ai i le tele o meaʻai, aloese mai le' ai, faʻataʻitaʻiga, persimmons, aua e aofia ai le 39 kalama o carbohydrates i le 100 kalama o le oloa. E ui lava i le mea moni o le kalori o meaola o le peimeni e tusa ma le 67 kcal / 100 g, e le mafai ona 'ai naʻo sina tamai mea, o le mea e mafua ai, aemaise lava faʻatasi ai ma le teu, o le ae mauaina se aso sili atu ona tele o fualaau o gaʻo nai lo le fautuaina.

Auala e faʻaititia ai au oloa

Manatua le tulafono faigofie: o le tele o le fiber i totonu o le oloa, o le faʻaitiitia o lona faʻasologa o igoa. E faʻapitoa foi ona faʻaopopoina lenei faʻaaliga o se togafitiga faʻamafanafana. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le glycemic index of carrots raw e 35, ma ua kuka - 85. Ae ui i lea, o le auala e kuka ai e masani ona taua: o masini pateta e maualuga atu le GI nai lo pateta.

Calorie ma glycemic index o persimmon

E te le manaʻomia le taulotoina o se tele o faamatalaga, lolomiina laulau ma GI ma tautau i se nofoaga lauiloa i le umukuka. Faʻaaoga le maketi, faʻamafaʻailoga mea e sili ona i ai i lau taumafataga. O le mea lea, o le mataʻituina o meaʻai e le faigata tele, e tatau lava ona e faʻaaogaina i se olaga fou, ona faatoa avea lea ma se fiafiaga.

O le faʻamatalaga faʻapitoa o le teu ma isi cereals i luga o laulau

O meaai laiti-calorie, lea o loʻo i ai le meaʻai, o loʻo i ai nei e le gata ona o teineiti e saili e aveesea le mamafa, ae ona o le numera o tagata ua maua i le maʻisuka ua faateleina. O tausaga taʻitasi, e sili atu le maʻisuka, ma e leai se fofo mo lenei maʻi ua uma ona faia.

O le faafitauli ogaoga o tagata e maua i le maʻisuka o le le lava po o le le lelei o le iloa o le pancreas o le inisalini, lea e nafa ma le felauaiga o le kulukose mai le toto i siama o le tino. Ona o le mea moni e le lava le hormone, o le faateleina o le suka e faateleina ma ua amata ona malepe ai vaa i totonu o tagata. I le taimi lava e tasi, o le fatuina o se lisi fou e faʻasolosolo ai le maualuga o le suka e le faigofie tele, aua e tatau ona e iloa e le na o le aofai o kalori i se oloa faapitoa, ae o lona glycemic index (GI). O lenei faailoga e nafa ma le tikeri o le taumafa ma maua ai le fua mai le 0 i le 100, pe a 100 le GI o le kulukose.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le faasinomaga igoa o oloa uma ua vaevaeina i ni ituaiga se 3, e pei o le maualalo (agai i le 39), ala (e oo i le 69) ma le maualuga (70 ma luga). I le taimi lava e tasi, o le 'aiina o meaai ma se GI e oʻo atu i le 70, o se tagata e lelei le fafagaina umi, ma o le maualuga o le suka i le tino e le tele naua. I le tulaga o le 'aiina o meaʻai ma le maualuga o le faʻaogaina o faʻamaumauga, o le tagata e vave le malosi ma afai e le faʻaaogaina le malosiaga i le taimi, ona tumau ai lea i le ituaiga o gaʻo. E le gata i lea, o ia ituaiga meaai e le oona ai le tino ma faateleina ai le toto kulukose ma le inisalini gaosiga.

E taua le iloa o tagata tausi meaʻai e fautuaina le faaopoopoina o fualaʻau, mo se faataitaiga, saito ma karite, faʻapea foi ma le keke, araisa, o le karite bela ma le oatmeal (hercules) i au meaʻai, ona e tofu i latou ma se fuainumera laitiiti. Ona o lea mea, ua umi ona latou gauai ma o le lagona o le le mautonu o le a vave ona uma. I se tulaga ese, e tatau ona maitauina le semolina ma le falaoamata sana, talu ai o la latou index index o le 60-70, o le mea lea, e tatau ona faʻaumatia i latou i le lapataiga.

I le faʻaopoopoga i penefiti o le maʻisuka, ma mo le paʻu o le mamafa, o meaʻai e aoga tele mo tagata taʻaalo i le taimi o le faʻamamaina o le tino, pe a manaʻomia le meaʻai, lea e tele naua le gaʻo gaʻo ma le maualalo o le faʻasologa o le maʻisuka ma se aofaiga itiiti o kalori.

O se vaega autū o soʻo se meaʻai o le i ai lea i le faasologa o meaʻai o le cereals i se fuainumera maualalo ma le manino, ona o cereals, lea ua saunia ai le tele o mea aoga mo le tino o le tagata.

I le taimi lava lea e tasi, e mafai ona suʻesuʻeina le faʻaogaina o igoa o ituaiga o cereals i le faʻaaogaina o lenei laulau:

E i ai le tulafono i totonu o tagata o le tele o le cereal, o le itiiti ifo lea o le GI. O le mea moni, o lenei mea moni e sili ona faʻamaoniaina, ae e tele lava ina faalagolago i le auala e fai ai le paolo ma e mafai ona e vaʻavaʻai i eseesega i le faʻamatalaga faʻapitoa i lenei laulau:

E tusa ai ma le GI o sea falaoʻo e pei o le fala, e mai i le 50 i le 60. E tusa ai ma fomaʻi, e fautuaina e faʻaaoga i aso uma e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose ma le cholesterol i le toto. O lenei aafiaga e maua ona o le tuufaatasiga o cereals, aua e tele vitamini, aemaise lava le vaega B, o elemene (calcium, iodine, iron), amino acids (lysine ma arginine) ma antioxidants. E le gata i lea, e aoga tele mo le tino e faʻaleleia ai le metabolism.

E taua le matauina o le glycemic index of boiled buatwheat, ona o le suavai o le faailoga e maualalo ma tutusa i le 40-50. I le faʻaopoopoga, i totonu o cereals uma, buckwheat o le taʻitaʻi i le numera o mea aoga aoga i lona fatuga.

E mafai ona paʻepaʻe le riki (65-70) ma enaena (55-60), ae o tagata fai meaʻai e fautuaina naʻo le ituaiga lona lua o lenei cereal ona o lona maualalo o le glycemic level ma le i ai o ni paʻu, lea o loʻo i ai le maualuga o meaʻai. E le gata i lea, o sea falaoamata e matua faamalieloto, ma e masani ona aofia ai i le taumafataga ma meaai eseese.

O le millet o se ituaiga masani o le cereal, ma o lona fuainumera glycemic, lea e amata mai i le 40 i le 60, e fuafua i le faagasologa o le faagasologa ma le tele o le vai i taimi o kuka. I le uma, o le tele o le vaiinu iina, o le tele o le GI o le a faʻaitiitia. O lenei cereal e lelei mo faʻamaʻi fatu fatu ma mo faafitauli e sili atu le mamafa. I le faaopoopo atu i nei aafiaga lelei ma se faasinoala talafeagai, o le millet porridge o loo i ai mea e faaosofia ai le tuputupu ae ma le atinaega o tamaiti.

Faatasi ai ma cereals uma, o le mea pito sili ona itiiti o le GI e iai le karite ma e tutusa ma le 20-30. O ia fuainumera o le falaoamata na faia i le vai e aunoa ma le faaopoopoina o le meli po o le suauʻu. Muamua lava, e aoga tele i le mafai e le tagata ona uumi mo se taimi uumi, ae o loʻo i ai foi le lysine, lea e avea o se sui fou mo le paʻu.

E ui i le tele o vitamini ma microelements i sana, e le mafai e tagata uma ona 'aina, ma na o ni vaega laiti. Mo lenei mafuaʻaga, e pei o se faasinomaga maualuga, aua i totonu o le sana e tutusa ma le 70 iunite. I le faʻaopoopoga, pe a fai e faʻaopoopoina le faʻataʻitaʻiga, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻalealema poʻo le kemikolo, o le GI o le a tupu atili, aua e tutusa lelei le 85% ma le popcorn e oʻo i le 85. Mo lenei mafuaʻaga, e mafai ona faʻamaunuʻu oloa gaosi, ae i ni mea laiti ae leʻo mo le maʻisuka .

O le fuainumera o le oatmeal o le 55 iunite, o le faailoga lea e talia e tusa lava pe maua i le maʻisuka.

I totonu o sea falaologa e tele mea aoga e mafai ai ona e maua le serotonin (o le hormone o le fiafia), pulea le toto suka ma faʻamalosia ai le tino atoa.

Mo lenei mafuaaga, ua faaopoopo atu i lau 'aiga e le gata i tagata maʻisuka, ae faʻapea foi i le tele o tagata soifua maloloina oe mananao e faʻamaʻoina a latou fualaau oona ma foliga.

O le tele o taimi, o nei ituaiga o meaʻai e maua:

  • Maea vave. E faia i foliga o laumei ma e ese mai i le masani o le oatmeal i le vavalalata o le vavalalata muamua ina ia mafai ai ona kuka i se mataupu o minute,
  • Toa fasia. O le falaoamata e pei o fatu saito ua faatauina atu ma sauniuniga e masani ona faia a itiiti ifo i le 20-30 minute,
  • Oatmeal. Ua faatauina atu i se tulaga atoa ma e sili ona umi e saunia (40 minute),
  • Oatmeal (Hercules). E le pei o cereals vave, latou te le faʻavaveina le gaosiga, o lea latou te kuka ai pe a ma le 20 minute.

O Muesli e masani ona aofia ai le oatmeal, nati ma fualaau mamago, ma ona o le vaega mulimuli ua latou maua ai le maualuga o le GI e 80 iunite. Mo lenei mafuaʻaga, e sili atu le suamalie nai lo le falaoa, o lea e fautuaina ai e vavaeeseina i latou mai le taumafataga. E le gata i lea, o le oatmeal i totonu e masani lava ona faʻasaina muamua i le susulu, o le mea lea e sili atu le maualuga o le kalori.

Semolina o loʻo i ai se maualuga maualuga o le maso e mafua mai i le 80 -85 lona GI. Ae ui i lea, e le o aofia ai se tele o meaʻai, e le pei o isi oloa. I le faaopoopo atu i ai, o le mea e totoe o loʻo maua i le taimi e fufulu ai le saito. Aʻo faagasolo lenei faagasologa, o loʻo totoe ai pea ni fasi fatu, o loʻo i ai semolina.

O fafie paolo, e pei o le karite bela, ua aumai mai le karite ma ua i ai se faasinoupu o le faasinoupu o le 25. E taua le matauina o se oloa maeʻa o lenei lapoa ua gaosia:

I se faaopoopoga, e ese mai le karite palesi, kariota ua na o se auala e sauniuni ai, ae e tutusa lava lona aoga ma e le faigata tele.

Ua leva ona lauiloa le taʻi vine i luga o le fiber, lea e taofia ai le fausia o gaʻo e ala i le faatonutonuina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E le gata i lea, e aofia ai pectin e puipuia ai le pala ma amata ai ona faʻaleleia le tulaga masani o le mucous membrane o le gastrointestinal tract. Ae mo le faasinomaga glycemic, o vine groats o loo i ai se faailoga o le 45.

Pe a tuufaatasia se taumafataga, e tatau i le tasi ona taulai atu i le fuainumera o meaʻai o le cereals, talu ai o le tele o faagasologa, e aofia ai le gasegase, faalagolago i ai, ma mo nisi faamai o lenei faailo o le ki.

Le faʻamatalaga matala o cereals: o le a, o le a le mea e fai ma pe o le a le mea e taʻu mai e uiga i le aoga o meaʻai eseese

O le maʻisuka ma tagata o loʻo i luga o le taumafataga e maualalo i le gaosiga ua faʻamalosia e faʻatautaia pea le GI ma le kalori. O se mea lelei e fatuina, paleni taumafa o le ki lea i le soifua maloloina lelei ma le soifua lelei ma le masaniga o le galueaina o totoga ma tino.

O se tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona faatapulaaina lo latou faʻaaogaina o gaʻo, aemaise lava i mea faigofie, faʻapea foʻi le le aofia ai le taumafaina o gaʻo, ulaula meaʻai, falai ma meaʻai. E tatau ona malamalama o le taumafataga saʻo o se vaega taua o le taumafataga. Ma e aunoa ma se faaletonu, o le taumafa o le maʻisuka e tatau ona i ai fatu ma cereals, aemaise lava: keke, bela, oati, karite, ma pea.

O nei oloa e aoga mo le tino o le tagata, ona o lo latou tamaoaiga i filo laau, micro-macro elemene e fesoasoani e faatumauina le tino i foliga lelei. Ae ae e te leʻi faia se meaai, e tatau ona e suʻesuʻeina le faʻasologa o fualaau aina. O luga o lenei faʻamaoniga e faalagolago le kulūkose i totonu o le toto.

I lalo o le faasologa o fualaau o gaosiga ma isi mea e gaosia, o lona uiga o se faailoga o le aʻafiaga o mea eseese i luga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le maualuga o le faailoilo, o le saoasaoa lea o le malepelepe o gaʻo, ma, o le mea lea, o le taimi o le faateleina o le kulūkose ua faʻavave. O le maualuga o le GI e lamatia mo le maʻisuka.

Laititi maualalo ma, o le mea lea, e le afaina ai le maʻi, pe a 0-39. Numera 40-69 molimau i le maualuga GI ma maualuga - sili atu ma le 70.

Faʻasaʻo ma fuafua le faʻasologa o fualaau o cereals, e le na o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, ae faʻapea foi tagata o loʻo taʻitaʻia se soifua maloloina ma tausisia se meaʻai.

E mafai ona e vaʻai Gup croup i le laulau:

O le faʻamatalaga faʻapitoa o cereals o se faailo taua mo le maʻisuka. O le laulau ua faaalia ai o le faʻaaogaina o le semolina ma le falaoamata sana, faʻapea foʻi le araisa paepae e le manaʻomia, talu ai o lenei oloa e maualuga lona GI.

O lenei oloa e sili ona lauiloa i tagata e filifili e aveesea le mamafa pe na o le 'ai saʻo. O le oloa e maua ai le amino acids, vitamini, protein protein, antioxidants. Buckwheat o se vaega ma o le vaega autū o se tele o mea taumafa. O le vetewheat ua vela ma le lanu e ese i GI. I le fua o le oloa - 55, i le kuka - 40. I le taimi lava e tasi, o le a le mou atu vitamini ma minerale, ma o le faasinoupu e suia ona o le i ai o le vai i totonu o meaai.

O le vai, a leai se kuka e le mafai, fesoasoani e faʻaititia le faʻamaufaʻailoga o soʻo se cereal. Afai e te faaopoopo le susu po o se sipuni o suka, o le taunuuga o le a matua ese lava. Ona o na mea faaopoopo, o le a faʻafeiloaʻi fua o le pata i le vaega o oloa faʻateleina le GI.

Talu ai o loʻo i ai ni meaʻai e maua ai le gaʻo, ua fautuaina e mumusu e 'ai meaʻai mo le' aiga o le afiafi. E le o fautuaina foi le tuufaatasia o cereal ma isi oloa gaosi i gaʻo. O le tuʻufaʻatasiga atoatoa o le faʻailo i iʻa, moa ma fualaʻau.

O le fuainumera o oloa e eseese i le vasega. I le laisa paepae (fufulu ma susulu), o le GI e 65 (vaega ogatotonu), ma mo le lanu enaena (e le faʻaaogaina ma e le faʻaaogaina) o le index o le 55 iunite. E mulimuli mai o le laisa enaena e saogalemu ma e le afaina mo tagata o loʻo mafatia i maʻi suka.

O lenei oloa e maua ai le tele o elemene ma elemene, o mea taua ole amino, vitamini E ma B. O nei mea e fesoasoani e puipuia le tuputupu aʻe o faʻafitauli o faʻamaʻi suka, aemaise lava e pei o: pathologies o le urinary system and kidneys, polyneuropathy, retinopathy.

Brown laisi i taimi e sili atu ona maloloina nai lo le paepae. E itiiti ifo kalori, ua maua i le tele o meaʻai ma, sili atu ona taua, e itiiti ifo le GI. Naʻo le toe foʻi mai o le oloa o lona ola puupuu.

O le Millet o le vaega lea o oloa e maualuga lona GI - 65-70. O le mamafa o le falaoloa e aafia ai lenei faailo - o le mafiafia o le ipu, o le maualuga o lona saturation i le suka.

Ae faʻaaoga le falaoamata, a itiiti mai o taimi, ae e tatau, talu ai ona o le mea o loʻo i ai le tamaoaiga e fesoasoani ai:

  • normalization o galuega ole,
  • faamautuina o le toto maualuga,
  • faʻasologaina o le metabolism,
  • faʻavavevave le gaosiga o le gaʻo,
  • puipuia le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi o le CVS,
  • faʻatalanoaina o le faʻatinoga o le tino cardiovascular,
  • sili atu le faʻalaumalie
  • fufulu le tino o toxins ma toxins.

O le faasino igoa o ia oloa e 40-65. O le sili ona aoga e aofia ai le sipela, arnautka, bulgur, couscous. E ui o nei oloa e taua o meaai maualuga-kalori, o la latou taumafataga e fesoasoani i le faaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, faaosofia ai le gaioiga o le gastrointestinal tract, ma le faʻafouina o le toe faʻafouina o paʻu ua afaina ma mucous membranes.

  • Arnautka o le oloina o le saito o le tautotogo. O loʻo i ai le tele o microelements, amino acids ma vitamini e fesoasoani i le faʻateleina o mea puipuia o le tino, faʻamaonia le faagaioia o le tino o le tino, faʻapea foʻi ma le faʻamaoniaina o galuega a le CVS. Faʻafetai i le faʻaaogaina o mea faʻaletagata, o faʻamalologa o siama ma siakous membranes e televavevavevave, lea e matua talafeagai mo maʻi suka.
  • Aʻe le taʻavale fatu saito (ma toe faʻamago ma olo) o le a avea ma se oloa e iloa e le toʻatele - bulgur. O le fua o le cereal o le 45. O lenei oloa e aofia ai le tele o filo, mea eleʻele, tocopherol, vitamini B, carotene, mineral aoga, vitamini K ma gaʻo susu. O le taumafa o le falaoa e fesoasoani i le faʻasaʻoina o metabolic processes, faʻaleleia le faʻatinoina o le mea e gaogao ma toe faʻaleleia ai le setete o le fatugalemu.
  • GI sipela 40. O fatu o lenei cereal e tele ma puipuia e se ata vevela. O lenei oloa e sili atu ona maloloina nai lo le saito. O le fafagaina o le falaoa e fesoasoani tele i le faʻaleleia o mea puipuia o le tino, tausia o le maualuga masani o suka i totonu o le toto, faʻamaonia le faʻatinoga o le endocrin system, CCC ma le totonugalemu o le tino.
  • Faasino Upu tausoga 65. O le tuufaatasiga o cereals i se taua tele e aofia ai le kopa, lea e tatau mo le lelei o le faagaoioia o le masukalokelet, faapea foi ma le fesoasoani e taofia le atinae o le osteoporosis. O loʻo i totonu o le falaoamata ma le vaitamini B5 - fesoasoani i le faʻamautuina o le faʻaogaina o le tino.

Le fua faʻamatalaga o cereals ma le tulafono mo le sauniuniga o fua o le maʻisuka mai ia i latou

Oatamela e lelei mo le tino. O le faʻamatalaga faʻamalosi o le oat porridge o le a faʻalagolago i le auala e saunia ai le ipu. Oatmeal o se oloa taua mo le maʻisuka. O le glycemic index of porridge e tunu i le susu e 60, ma i totonu o le vai - 40. A maua le suka i le oatmeal i le susu, GI e oʻo atu i le 65. GI o faʻatoʻa faʻatoʻaga e 40.

Oatmeal e mautinoa lava o se meaʻai maloloina, ae o tagata popoto e fautuaina le lafoaia o le faʻaaogaina vave o cereals ma le granola. O ia oloa o loʻo aofia i le vaega maualuga (80). E le gata i lea, o le tuufaatasiga e masani ona mauoa i fatu, fualaau mamago ma suka, ma e le aoga atoatoa mo le maʻisuka.

O le GI o le karite kariota o le ala, i totonu o gaʻo - 35, o mea e saunia-50. O le oloa e maua ai le Ca, phosphorus, vitamini B, manganese, gaʻo susu, iodine, molybdenum, copper, tocopherol, carotene.

O le taumafaina o falaolo fesoasoani i le:

  • aveese le tele o cholesterol mai le tino,
  • faaitiitia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto,
  • faateleina ai mea puipuia o le tino,
  • le faʻamautuina o le faʻaogaina o le tino.

O le oloa e mauʻoa i fiva laau, o lona uiga ua tumu le tino mo se taimi umi.

Manka, e le pei o isi ituaiga o cereals, o se taʻitaʻi i le maualalo o mea e manaʻomia mo le tino. O le faʻasalalau faʻasalalau o le pusa tioata o le 70-80, o faʻamaʻi oona - 60, ipu ua saunia i le susu ma le suka faaopoopo - 95. E sili le sui o le semolina ma se isi mea e sili atu ona aoga.

O Barley o se oloa e le afaina. O le faasinomaga o le kuka kuka e aunoa ma le suauʻu e 20-30. O le oloa e mauʻoa i palatini ma fila, Ca, phosphorus ma Fe. O Porridge foi e mauoa i mea e aofia ai le faaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Ua fautuaina e tagata faapitoa le togafitia o lenei oloa ma le faʻaeteete, talu ai ona o le vaega e maualuga GI (70). Ae o le kulimi sana e tatau ona i ai i le taumafataga, ona o le tamaoaiga i: vitamini, elemene, amino acids, magnesium, carotene, vitamini B, zinc.

O le mea autu o le kukaina o ipu i luga o le vai, e aunoa ma le faaopoopo o le suka. O le taumafataga o le falaoa o le a fesoasoani i le faʻamautuina o le galuega a le CVS, puipuia o le faʻalavelave o le anemia, faʻaleleia o le mea e gaosi ai meaʻai, faʻalauteleina o mea puipuia, toe faʻafoisia le gaioiga o NS, puipuia le atinaʻeina o faʻafitauli o le suka.

I le taimi o le sauniuniga o le taumafataga, e tatau ona amanaia le faasologa o fualaau aina, ona e aafia ai le kulūkose i totonu o le toto, ma, o le mea lea, o le tulaga lautele ma le soifua manuia, ma le galuega a totoga ma gaʻo uma.

O le mea autu o le kuka lelei lea o le pulu. O le faaopoopo o le suka ma le susu i ipu e tatau ona le aofia ai.

I le faʻaitiitia o le GI o le ipu, faʻapea foʻi ma le faʻagesegese o le vaevaega, ua fautuaina:

  • faaopoopo ai gaʻo fualaʻau (sipuni),
  • tuuina atu le fiafia i meaʻai, faapea foi ma le le totogia,
  • 'alo le faʻaaogaina o meaai ma le GI maualuga,
  • faʻaaogā se masini faʻavela afi e lua mo le faia o ipu,
  • le aofia ai le suka i cereals (sui le suka i le suamalie masani).

E le o se mea faalilolilo e taua aoga. E tusa lava pe maua i le maʻisuka, pe a faʻatusatusa uma gaʻo gaʻo. O fualaau e tuʻuina atu ai le tino i le 50% o le masani i aso uma o minerale aoga uma ma vitamini. O le mea lea, e le mafai ona e faafitia oe lava i se vaega o le falaoloa ona o lona gaʻo.

E tatau ona e iloa le numera o meaʻai o le cereals ma filifili na o cereals i se fua maualalo.

A uma ona e tilotilo i le tuufaatasiga o fualaau eseese, e faigofie lava ona e vaevaeina ia oloa i ni vaega se lua - ua gaosia ma leai. Faʻatinoga e aofia ai:

  • Laʻau faʻasusu ma falai
  • Maea vave
  • Faʻamamaina ma faʻamaina eleele

O gaosiga o le gasegase e itiiti mea e maua ai mea taumafa, sili atu calories, ma o le faasinomaga o le fatu o na cereals e sili atu le maualuga, o le mafuaʻaga lea ua avea ai o latou tagata e le puipuia.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le buckwheat o se cereal aoga tele mo le maʻisuka. GI o le fried fried buckwheat - 50, ma le lanu meamata - 15.

Lalo o laulau o le glycemic index of cereals. Ia faʻaeteete, ma filifili na o na meaʻai o loʻo i ai le GI e itiiti ifo ma le 55. O le a le mea o faitau i ai le GI iinei.

Glycemic index of cereals - o a meaʻai e mafai ona 'ai e le maʻisuka?

O le maʻi suka o se gasegase tuga e manaomia ai togafitiga uumi ma tausisia e le aunoa le tele o meaʻai.

O le lisi o tagata o loʻo togafitia poʻo togafitiga o loʻo i ai faʻamaʻi eseese, ae pe a fai o le siama o le maʻisuka, e taua le le na o le tilotilo i le suka i totonu o le tuufaatasiga, ae ia aofia ai foi faʻamatalaga e pei o le kalori ma le glycemic index of cereals.

O le faʻamaʻi e aʻafia ai faʻaoga uma ma okeni, faʻamalosia se tagata e mulimuli i tapulaʻa mulimuli. O le mafuaaga lena e tatau ai ona iloa le taua o le faasino igoa, aemaise i le amataga o se taumafataga.

O le fua o le tino o le faʻaaogāina o gaʻo vailaʻau ma le faagasologa mulimuli ane o le faʻalauteleina o le toto suka o loʻo taʻua o le numera o le glycemic index.

Mo le faigofie o le siakiina o oloa sili ona aoga mo tagata, ua faia ai ni laulau eseese. Latou te aofia ai faʻamatalaga e mafai ai e oe ona fatuina le lisi sili ona lelei. O se fuataga ma vaevaega mai le 0 i le 100 ua seti. O le fuainumera 100 o loʻo faʻasino ai le faasinoupu o le kulukose mama. O le mea lea, o le taʻitaʻia e nei laulau, o le a mafai ai e se tagata ona faʻaititia lenei faʻaaliga.

E tatau lenei mea ina ia:

  • tausisia le maualuga o fua faatatau ole metabolic,
  • faatonutonu le suka o le toto
  • mataʻituina le faʻafaigaluegaina poʻo le faʻaititia o le tele o le mataupu.

Buckwheat po o peni paleti, ma le tele o isi, o se punavai o fiva, vitamini ma micronutrients, ae o la latou fuainumera i le maʻisuka e tatau ona matua faʻapitoa.

O le faʻataʻitaʻiga e le o se faʻaauau pea ma le le suia.

O le faasinomaga ua fausia mai nisi o faailoga:

  • vailaau kemisi o le oloa,
  • togafitiga o le vevela (kuka, taʻavale),
  • le tele o fibre
  • tele le fiber content.

Faataitaiga: tusiga tapaa paddy - 50 iunite, afaina ai araisa - 70 iunite.

O lenei tau aogā e aʻafia foʻi i mea e pei o:

  • tuputupu aʻe faʻaleaga,
  • vasega
  • ituaiga o meaola o ituaiga,
  • lanu.

O le aafiaga i le tino o le tino o oloa eseese e le tutusa - o le maualuga o le faasinoupu, o le sili atu o le suka o le a ulufale atu i le toto i le taimi o le gaogao ma le gau o fiva.

O se mea saogalemu saogalemu o le 0-39 iunite - o ia cereals e mafai ona faʻaaogaina i meaai e toetoe lava leai ni tapulaa.

O le fuainumera e 40-69 iunite, o lea o ia oloa e tatau ona aofia ai i meaai i se aofaiga faatapulaa. Afai o le faailoga e 70 ma le maualuga, ona mafai lea ona faʻaaogaina ia cereals i le lisi o aso taʻitasi pe a uma ona feutagai ma se tagata tomai faapitoa.

Ina ia mafai ona faia se lisi e talafeagai mo se tagata, e tatau i se tagata ona faʻatalanoa laulau o le GI, aua e taua le taulai atu e le gata i le vailaʻau o le vailaʻau, ae o luga foi o meatotino o oloa e siitia ai le toto kulukose. O le maualuga o le suka e mafai ona mafua ai le hyperglycemia, ma mafua ai foi ona afaina ai totoga i totonu, ao faateleina le mamafa i luga.

O nei meaʻai e tatau ona faʻaaoga lelei.

O Porridge oi latou e tatau ona kuka i luga o le vai, talu ai e faʻaitiitia ai le faʻailoga, ae o le aofia ai i le lisi e mafai ona naʻo le faʻatagaga a le fomaʻi i le maea ai o suʻega talafeagai.

Lisi o meaʻai e iai faʻataʻitaʻiga GI maualuga:

O se tasi o ituaiga ituaiga o saito e faatatau i oloa ma se maualuga maualuga (65 iunite) e tausoga. O le tuufaatasiga o cereals, faapea foi ma fatu mai ai, e taua i se maualuga maualuga o le kopa. O lenei vaega e tatau mo le faʻatinoina o le faʻaogaina o le masukalokeletal, o loʻo mafatia mai le maʻisuka i le 90% o mataupu.

O le faʻaaogaina o lenei falaoa e mafai ai mo le puipuia lelei o le osteoporosis. O le Croup e mauʻoa i vitamini B5, lea e faʻamautuina ai le gaioiga o le tino.

E le mafai ona aofia i totonu o le faasologa i aso uma o le maʻisuka, e ui lava i le tele o meaʻai, talu ai e mafai e le faasinomaga ona tulaʻi i le 70 iunite. E sili ona lelei le faʻaaogaina o le vai masani i le faiga o kuka, e le aofia ai le faʻaopoopoga o le suka, aua nei faaopoopo le susu. Fructose poʻo le syrup sulu e tatau ona faʻaaoga e avea o se mea suamalie.

O gutu o kulima e faatatau foi i mea taumafa ma le maualuga o fuainumera, ae i le taimi e tasi, o cereal e aofia ai le tele o ituaiga vitamini ma minerale.

Lisi o meaʻai i totonu o gutu vine:

Lisi o meaʻai e mafai ona faʻaaoga i meaai e toetoe lava leai se tapulaa:

Faʻaauau, e tusa ma le 2-3 taimi i le vaiaso, o le faʻaaogaina o le falalelele tileti, e kuka i le vai, faʻaleleia:

  • tulaga o le popolega ma fatuga o le tino,
  • tala faʻasolopito
  • Hematopoiesis.

Faatasi ai ma se faʻaopoopoga faʻaopoopoga i le taumafataga, o le a maua ai e se tagata se faʻaleleia atili o le soifua manuia ma le faʻamautuina o le maualuga o le suka.

Faʻaopoopoga faʻaopoopo o le karite tila:

  • faamamaina le tino o mea leaga,
  • faateleina le puipuiga
  • ponaivi malosi
  • faaleleia atili o le paʻu ma mucous membranes,
  • faʻasologa o le faʻaaliga.

E tatau ona manatuaina o lenei cereal e tele ni tapulaa, o le mea lea e mafai ona aofia ai i meaʻai pe afai e le o maua i lalo nei faʻasolega:

  • afaina i le ate,
  • masani ai
  • faateleina le malosi o le manava.

E sili atu le le faʻaaogaina o karite pela mo le 'aiga o le afiafi. Ina ia faʻaleleia atili le tofo, e mafai ona e faʻaopopoina se atigi falaoa ua vevela i le falala.

E fesoasoani le kuka e faʻaititia le index. Ae ui i lea, e tatau ona faia faapitoa ile vai. Faʻaopoopoga o suka, susu, pata e le faatagaina. O le filifiliga o cereals mai fatuga atoa e saofaga ai foi i le faaitiitia o lenei faailoga; e tusa ai ma lea, o penisini paisa nai lo le falaoamata saito o le a sili atu ona aoga.

I le averesi, o le kuka lelei o le a faʻaititia le faasinoupu ile 25-30 iunite. O le isi auala e faʻaititia ai le iunite - vai inu. E mafai ona faia lenei mea i le oatmeal poʻo le falala.

O na gaʻo, ia e sili atu ma le 70% o le gaʻo, e masani lava ona gaui i le kulukose. O le mafuaaga lena, o le sili atu ona malosi o le faagasologa o lea vaeluaina, o le sili atu ma le saoasaoa o le toto toto i tagata e faateleina. E tele auala e faʻaititia ai le GI ma faʻaitiitia ai aʻafiaga mo tagata gasegase.

  • o le faaopoopoga o le 5-10 ml o le gaʻo fualaʻau,
  • le faʻaogaina o fatu atoa pe leai foi.

E lelei tele le kukaina o le falaoʻo i totonu o se fafie faʻalua.

Ata vitio e uiga i le taua o le tausitusi mo le glycemic index of products:

O le mea lea, o le faʻasinomaga glycemic o se faʻaaliga sili ona taua ma taua lea e tatau ona amanaia pe a fai o se siama o le maʻisuka ua faia. E taua le faʻaaogaina o cereals i lalo ifo o le faasologa i luga o le lisi, talu ai e le mafai ona faʻatapulaaina, o le mea lea, e le faʻafitauli i le fiaai. Soo se aofia i totonu o le taumafataga o cereals mai cereals e iai se maualuga faʻamaumauga e tatau ona malilie i le fomaʻi.

Le fua faʻamatalaga o cereals: o le a le mea ma pe faʻapefea ona faʻaaogaina?

Mo se tagata faatauvaa faigofie, o le fuaitau flycemic index, masalo, e fai mai itiiti. Ae o tagata atamamai i le vaega o meaʻai, faʻapea foʻi ma tagata o loʻo ola i meaʻai maloloina, ua masani lelei i lenei manatu. O lenei faailo e taua foi pe a fuafuaina le lisi o aso taʻitasi o tagata o loʻo mafatia i se maʻi pei o le maʻisuka.

O le faailo, ua taʻua o le glycemic index (faapuupuuina le GI), ua aiaia ai le aafiaga o lenei oloa i luga o le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata. I lenei tulaga, o le filifili o mafuaʻaga e mafai ona faʻatusalia e pei ona taua i lalo: maualuga GI - maualuga maualuga o le faʻamaʻavale o le gaʻo - faateleina le faʻatonu o le kulukose. O le mafuaaga lena e faʻasaina ai meaai (e aofia ai cereals) i le maualuga o le GI mo tagata e maua i le maʻisuka.

O se gaʻo e maualuga le GI e tuʻuina atu le malosi i le tino i le tele o taimi nai lo cereals i lalo ifo o le GI. O le gaʻo GI maualalo e aofia ai le fiva ma maua ai le sosoʻo lemu o le oloa. Afai e te faʻaaogaina fua meaai ma GI maualuga, e ono mafai ona faʻalavelave faʻasoesa, lea o le a aʻafia ai le toto toto.

O se oloa ei ai se faasinomaga maualuga GI e fesoasoani i le atiina ae o se fiaai faifai pea i se tagata. O taunuʻuga o lenei tulaga o mataupu o le faʻavaeina o le gaʻo i totonu o nofoaga faʻafitauli.

O numera numera nei e maua e fua ai le tulaga o se faailo:

  • pe afai o le faailo o loʻo iai i le laina mai le zero i le tolusefulu iva, e manatu e laʻititi,
  • o le tau aofaʻi o loʻo iai i le va o le fasefulu i le onosefulu iva,
  • o se faailoga maualuga maualuga e taʻu mai ai se tau e sili atu i le fitusefulu.

Mo tagata e maua i le maʻisuka, faʻapea foi ma tagata e pipii i meaai, fai ni laulau faʻalauiloa. Mai ia i latou e mafai ona e mauaina faʻamatalaga e uiga i le GI o se oloa faapitoa. Lalo o se fesuiaiga o le laulau o loʻo i ai faʻamatalaga e uiga i le GI o faʻatoʻa masani. Ua maualuga le maualuga ole maualuga o meaʻai mai le cereal ma le GI maualalo. Ona sosoo mai ai lea o igoa o oloa gaosi, o lona fua faasolosolo ua faasolo ina faateleina.

Faʻailoga e faʻamaeʻa ai le croup ma le GI maualuga:

  • rice bran - 19,
  • pea groats - 22,
  • penina penina - 20-30,
  • lūlū - 35,
  • spel - 40,
  • Bulgur - 45,
  • falemalaga atoa - 45-50,
  • karite karite - 50-60,
  • Oat groats oona - 55-60,
  • lanu enaena - 55-60,
  • buckwheat - 50-65,
  • tausoga - 65,
  • laisa paepae - 65-70,
  • grits corn - 70-75,
  • muesli - 80,
  • semolina - 80-85.

E manaʻomia le Buckwheat i latou o loʻo faʻatutu se sini e 'ai lelei pe filifili foi e leiloa ni nai pauna faaopoopo. O tagata faʻapitoa i le vaega o meaʻai meaʻai e fautuaina e aofia ai lenei oloa i le taumafataga mo i latou e fia avea ma sima. O le togafiti o le buckwheat GI i se foliga masani e 55, ma mo masini paluga o lenei faailoga o le 15 iunite le itiiti ifo, o lona 40 lea. O le tau o le tau o igoa, o le mea lea, ona o le i ai o le vai i totonu o le ipu. O se mea taua o le mea moni lena o le faaitiitia o le faasinomaga o le faasinomaga e le mafua ai le leiloa o vitamini, protein, minerale, antioxidants.

E taua le manatuaina pe a faʻavevela i le vai (o le faagasologa o le falaoa po o se ipu falaoa i soʻo se tulaga e maua ai mo lenei laasaga), o le a faʻaitiitia le faasinomaga. O le isi mea, pe a faaopoopoina le susu poʻo le sukalalaina i le ipu: i lenei tulaga, o le oloa ua i ai se faasinomaga o fuainumera.

E le fautuaina le faʻaaogaina o falala ma meaʻai gaʻo-mauoa. O le mea aupito sili ona lelei o le tuʻufaʻatasia lea o le tao o le moa ma le moa. E le manaʻomia le kukaina o keke falaoa mo le 'aiga o le afiafi ona o le i ai o mea uma lava e tasi.

E pei ona mafai ona iloa mai le laulau i luga, o le maualuga maualuga o loʻo i totonu o le araisa paepae. Ua faʻamamaina, faʻalelei. O lona GI e 65 iunite. E ui lava i le lanu enaena (lea e le lamolemole ae le poli) o le fuainumera e 10 iunite e itiiti ifo ma e 55. E faavae i luga o lenei mea, e mafai ona tatou manatu e sili atu le aoga o araisa enaʻi nai lo le araisa paepae. O loʻo i ai ni calories e itiiti ifo, e mauoa i mea e gaosia ai meaʻai ma elemene, amino acids, vitamini B ma E. O lona le atoatoa e na o le olaga puupuu.

Ua faʻalogo tagata uma e uiga i aoga o lenei oloa. Ae o le GI o le oatmeal, o le auala sauniuni e aʻafia ai lenei vaega.

Afai e faʻavela le falaoʻo i luga o le vai, o le index o le a 40. I le tulaga o le susu, o le index o le a sili atu ona maualuga - 60. Ma afai e faaopoopo atu i le susu, pe a faaopoopo le suka, o le faailoga e oʻo i le 65.

GI o le oatmeal o le 40. O le maualuga maualuga o le faailo o loʻo i totonu o mea e pei o muesli ma vave cereals. O i latou, e pei o se tulafono, ua maeʻa faʻaopoopoga i mea e aofia ai le suka, fualaau mamago, nati, fatu. Mo ia ituaiga meaai, o le GI e 80. O le mea lea, e fautuaina e le au fai meaʻai paleni e le aofia ai i latou i le taumafataga o le maʻisuka ma i latou oe saili e faatulaga se taumafataga maloloina.

O le Croup ua manino ona faailoa mai mo meaʻai ma le sini o le aveesea o le mamafa, ma le lagolagoina o na mafatiaga mai le maʻisuka. E mauʻoa i fiva laau, polotini, elemene ma macrocells, faʻapea foʻi mea e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le faasinomaga o le falaoamata mai le pele o le pine e le sili atu i le 20-30 iunite, lea e maua ai le aia tatau e taʻu atu ai i le vaega i se fua maualalo ma e masani ona faʻaaogaina mo le faʻatinoga o canni o le soifua maloloina faʻapea foʻi ma mea taumafa.

O le aiga o le saito o le saito i le tau o le GI e faatatau i oloa e i ai le tau o lenei faailoga. O le sipelaga (40) e sili ona taua, o le tausoga (65) sili.

O Porridge e faia mai fatu o saito ua taʻua o le maualuga o kalori. Ae peitai, o le isi itu o le tupe siliva o la latou 'ai o le mafai lea ona faʻaitiitia le kulukose o le toto. E pei foi o le saito o le saito - o fesoasoani muamua i le foia o faafitauli e fesootaʻi ma le gaioiga masani o le gastrointestinal tract. E mafai ona latou faʻasaina faiga faʻavae. Latou te tuʻuina atu le faʻamautinoaina o le toe faʻafoʻisia o le faʻaleagaina o le paʻu, mucous membrane.

O nei meaʻai e taua tele ina ia mautinoa le atoatoa o le faʻaogaina o mea e pei o le endocrin, cardiovascular, mautotogi tutotonu.

GI mo lenei cereal o le averesi. Mo le oloa i se foliga masani, e tusa ma le 35, i le tulaga saunia (pe a uma le kukaina o le falaoa) - 50.

O le oloa e aofia ai le taua tele o elemene ma elemene. E le gata i lea, e mauʻoa i fiva laau, lea e maua ai le saturation o le tino mo se taimi umi. O se uiga taua o le mafai lea ona faʻaitiitia le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata. O vailaʻau o loʻo i totonu o le oloa e fesoasoani e aveesea le cholesterol sili atu mai le tino. Ma e latou te fesoasoani foi e faateleina le malosi puipuia o le tino, faʻamaonia ai galuega a le tino.

O le kulimi o se cereal ma se GI maualuga. Mo ia, o lenei faasinomaga o le - 65-70 iunite. O le a le uiga: o le saturation ma le suka o le a sili atu le maualuga ma sili atu le maualuga o le mea ua maeʻa. O le mea lea, e fautuaina le faʻaaogaina o le oloa mai lea taimi i lea taimi, talu ai e aoga tele. Fesoasoani e faʻamausali le toto maualuga, e mafai ona faʻaaogaina e avea ma se puipuiga e tusa ai ma le atinaʻe o faʻamaʻi o le cardiovascular system. O le oloa e mafai ona faʻaleleia faiga o fualaau aina, faamama le tino o toxins ma toxins, faʻavave le gaosiga o le gaʻo. Faʻamaʻosaʻo le galuega o le ate ma le metabolism.

Mo cereals na faia mai gutu o sana, o se maualuga maualuga e 70 o uiga ia. E le o lona uiga o le oloa e tatau ona lafoai atoa. A uma, o le falaoʻo mai grits o sana e mauʻoa i vitamini, amino acids, macrocells ma microelements. Ae ui i lea, o lona faʻaaoga e tatau ona tuʻuina. O le tulaga autu o le kukaina o le oloa i le vai. I lenei tulaga, o le ai ai faamanuiaga mo le cardiovascular system, ma mo le gastrointestinal tract. E le gata i lea, o le oloa o se meaola lelei i le anemia.

Ae mo semolina, e mafai ona tatou mafaufauina ma le saogalemu o se tagata e umia faamaumauga mo le maualalo o le aoga o mea aoga o lo o aofia ai i le oloa. O le GI o cereal oona e 60 iunite, ae o le falaoamata na faia i luga o le vai o le ai ai se faailo o le 70, ma o le suamalie i le susu ma le suka o le a maua ai se faasino igoa pe a ma le 95.

I lenei itu, e le tatau ona e faʻaaogaina sea oloa i aso uma, e sili atu le faia i lea taimi ma lea taimi, poʻo le lafoaia atoa foi, suia i fualaau sili ona aoga.

O le avanoa e maua ai se mea taumafa e faʻatasi ma lana sauniuniga tatau. Afai e te manaʻo e faʻaaoga se oloa maualalo i le GI, e tatau ona e usitaia fautuaga nei:

  • aloese mai le faaopoopoina o le susu ma le sugar granulated faatasi ai ma se faasinoala maualuga i le falaoamata, talu ai ua faia se uta maualuga,
  • faʻaaoga suauu masani mo cereals,
  • faaopoopo le gaʻo, tuu atu le fiafia i fuālaʻau fuālaʻau,
  • ia manatua o fatu faʻasalaina, faʻapea foʻi ma fatu vevela, o loʻo faʻaitiitia lemu nai lo oloa na faʻataunuʻuina le faʻaaogaina o masini (faamamaina, oloina),
  • afai e mafai, faatapulaaina pe vavaeese atoa ia ipu ma le GI maualuga mai le taumafataga,
  • faʻaaogā se masini faʻavela afi i le taimi o le sauniuni o cereals.

Vaʻai pe faʻapefea ona faʻaaoga le lisi o fuainumera faʻamatalaga i le isi vitio.


  1. Balabolkin M.I. Endocrinology. Moscow, lolomiina fale "Vailaau Faasaienisi", 1989, 384 itu.

  2. Harman M. Diabetes sa lagolagoina. Faatoilaloina metotia. SPb., Fale Lomiga "Respex", 141 itulau, faasalalauga o le 14,000 kopi.

  3. Smolyansky B.L., Livonia VT. O le maʻi suka o se filifiliga o meaʻai. Moscow-St. Petersburg. Fale Tala Fou Neva Publishing House, OLMA-Press, 2003, 157 itulau, faasalalauga 10,000 kopi.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia mafai ona faʻamatala atu le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Aisea ua faitauina ai le faasino igoa?

Ina ia iloa le sootaga i le va o mea taumafa ma le aofaʻi o suka i totonu o le toto, o le manatu o le "glycemic index" na folasia mai.

O le faitauina o le glycemic index e maua ai se manatu pe o le kulūkose o le a faʻavave i totonu o le toto vave pe faʻagesegese pe'ā uma ona faʻatau se oloa faapitoa. O se faasinomaga maualuga o le faasinomaga e tau atu ai i le faʻalavelave faʻaleagaina, faʻapitoa i le le lelei o metabolic processes in the body, lea e afaina tele ai le toto toto.

Mo le maʻisuka, mataʻituina ma le faitauina o lenei faailo e sili ona taua, talu ai o se meaʻai filifilia lelei o le soifua maloloina lelei ma le masani ai o le tino.

FaipuleGlycemic index
White rice65
Brown rice55
Laʻau mamago38
Atoatoa Fua Oatmeal58
Buckwheat50
Millet45-50
Barley30-35
Rye flakes55
Bulgur48
Quinoa40-45
Fuga o gutu70
Semolina60
Sueina55

Fualaau oona o cereals

O oloa gaosi o se vaega tele o mea taumafa i le tele o atunuu. O fatugato atoa e aofia ai le endosperm, germ ma le pala. I le faagasoloina o cereals, ua aveeseina le masini i le gaosiga.

O meaai faamamaina e faateleina ai le lamatiaga o le maʻisuka ona o le maualuga o le faasino igoa.

Sa iloiloina e saienitisi aafiaga o le maualalo o meaʻai ma meaai maualuga-fiber i luga o le pulea lelei, faapea foi ma le cardiovascular system. I se suʻega, e 210 tagata gasegase na maua i le maʻisuka ituaiga 2 na faʻaaogaina fualaau faʻasaina.

E tasi le kulupu e faʻatagaina pi, pi, lentils, pasta, vaisini faʻamaʻalo, fatu o le oatmeal atoa ma le paranesi. O le isi o meaai maualuga fiber: falaoa atoa o falaoa ma falaoa o le taeao, alalaʻau enaena, pateta pateta. E le gata i lea, o le lisi na aofia ai le tolu tautua o fualaau aina ma le lima o fualaau faisua ma se fuainumera maualalo maualalo.

FaipuleGlycemic index White rice65 Brown rice55 Laʻau mamago38 Atoatoa Fua Oatmeal58 Buckwheat50 Millet45-50 Barley30-35 Rye flakes55 Bulgur48 Quinoa40-45 Fuga o gutu70 Semolina60 Sueina55

Isi vela

O le falaoa uliuli e le o se mea e le lelei le fuaina o meaʻai, talu ai o le suamalie ei ai se fuainumera maualalo maualalo ona o le pasene o fiva. Rye flakes e masani ona i totonu o le granola, faʻatasi ai isi fatuga atoa. O Rye e maualalo le kulutena, ma o le falaoa mai le falaoamata o loʻo i ai se fuainumera maualalo o le 55.

O le Bulgur o le saito saito i le tulaga o le paluga, vavao, mago ma le nutimomoia. Porridge ma se fuainumera faʻamamafa o le 48 o le maualalo o kalori, faalua pe sili atu ile tele o le fiber.

Ona o le maualuga maualuga o le faasinomaga, o le lauiloa o le sana ma le semolina na pa'ū, ae na aliali mai isi auala.

O le fiafia i fua o fatu o fatuga atoa na toe faaolaolaina le gaosia o le sipelaina o fatu, o le fatuga o saito.

Mai fualaau aina mai fafo, o quinoa, o se agavaʻa o fatuga mai le aiga e le mautonu, e pa'ū i luga o fale teu oloa.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

O le a lenei mea

O le faʻamatalaga mataʻitusi o se faʻataʻitaʻiga e faʻaalia ai le maualuga o le kulukose o le toto e fuafua i le aofaʻi o meaʻai gaʻo e faʻatautaia i meaai.

O le faasinomaga o le glycemic index of glucose = 100 iunite.

O le vaega atoa o oloa gaosia ua vaevaeina i ni vaega se tolu e tusa ai ma le fuainumera faasinomaga:

  • maualalo i le anotusi (e oʻo i le 39),
  • ma le averesi (e oʻo i le 69),
  • maualuga (sili atu i le 70).

Mo le tele o mea taumafa, o le glycemic index may differ based on the method of processing process and further preparation. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le lanu lanumeamata, o le glycemic index guscemic ua sili atu le maualalo i lo le fagu vela. O le vaega sili o oloa mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e fautuaina e kuka i luga o le kuka, taʻavale poʻo le uila. E faʻaitiitia le leaga, ma o le aofaʻi o fualaʻau e teuina e faʻaleleia.

E faapefea ona aafia le tino i le GI?

O le faʻamatalaga faʻamalosi e afaina ai le toto toto, faʻapea foʻi ma faʻamaoniga o le malosi. O le taumafaina o meaai ma se GI o le itiiti ifo ma le 70 e manatu lelei. O nei oloa e maua vave ai le tino, faateleina le tumau, ma mautinoa ai le malosi o le malosi. I le taimi lava lena, o le maualuga o le suka i totonu o le toto e masani lava e le suia.

Afai e te 'ai meaʻai ma se faasinomaga maualuga (sili atu i le 70), ona tatau loa lea ona faʻaaoga le malosi e maua ai. Afai e le mulimuli le tau o le malosi i se taimi puupuu, o le a taʻitaʻia ai le gaosiga o mea taumafa i le gaʻo o meaʻai, lea e mafua ai le mamafa o le mamafa.

O le faʻafeteʻaiga, o ia meaʻai e le faʻapipiʻi lelei ai le tino, ae faʻaleleia maualuga le kulūkose ma faʻateleina le gaosiga o le inisalini. I le tulaga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e manaʻomia le inisalini faaopoopo e faʻaalia ai le maualuga o kulukose.

O meaai maualuga maualuga GI e taua o gaʻo vailaau vave. O le maualalo o le faasinomaga o le faasinomaga, o le faagesegese o le gau o gaʻo, o lea e sili atu ai le saturating o le tino ma faaitiitia ai le gaʻo o le tino.

GI e taua e le gata mo le maʻisuka. Mo tagata taʻitoʻatasi, e taua tele lenei parakalafa e tusa ai ma le faʻaogaina o le kalori, lea e fesoasoani e puipuia ai le meaʻai.

O le faatosinaga o le auala e kuka ai meaʻai i ona aoga aoga

I totonu o faleoloa, e masani ona e maua le falalati, lea na muai falai. O le gasologa o le gaosia o masini vaʻaia e mafua ai le leiloa o ana meatotino aoga. Ae e tatau ona e amanaia o le fuainumera o le mea e kuka ai le suamalie e sili atu ona maualalo - na o le 40, ae o le GI o le anufe masani ao le i kukaina le 55. E mafua mai i le mea moni o le faguina o le sua e tele se vai ao faagasolo le kuka.

O le a le faʻamatalaga faʻapitoa o le teuina o meaʻai e le faʻalagolago i lona ituaiga. Mo soʻo se cereal, o le a avea ma tulaga masani. Ae i le taimi muamua, pe a faʻatau, e sili atu ona lelei le tuʻuina atu o le fiafia i le lanu meamata (e lei faʻanua muamua). O le faʻamatalaga mataʻitusi o le vevewheat lanumeamata o le 50 muamua lea. I le faʻaitiitia o nei mea, aʻo tumau pea le faʻamanuiaina o mea e sili ona aoga o cereals ma vitamini, e sili atu le manava. Ina ia faia lenei mea, sasaa le cereal i le vai inu i le fua faatatau o le 1: 2, afifi i se palanikeke ma tuu ai mo le afa itula. A maeʻa lenei mea, ua uma ona sauni le buckwheat mo le faʻaaogaina, ae o elemene talafeagai uma o loʻo teuina ona o le mea moni e le faʻaogaina atu i le malosi o le vevela i le taimi o le kuka.

Mo le maʻisuka ituaiga 2, o suʻega o meaʻai e tatau ona faʻavaeina e le gata i luga o oloa e iai le faʻamaufaʻailoga lelei, ae faʻapea foʻi i luga o kalori. O le mafuaʻaga e mafua ai le mamafa o le mamafa i luga o le tino, ae maise lava i luga o vae (e masani lava o aʻafiaga maualalo e aʻafia i maʻi suka i le maʻisuka). Ina ia aloese mai lenei mea, e taua le pulea ma le faʻaeteete o le mamafa, puipuia le inosia. Ina ia faia lenei mea, ia mafaufau i le numera o kalori o oloa e faʻaaoga i le kuka mo le maʻisuka.

Laulau faʻatatau

Soo se pusa falaoa e aofia ai le tele o vaega aoga, o lea e tatau ai ona latou fausia le faavae o le taumafa o le maʻisuka. Ae e tatau ona tuʻuina atu i le cereals i se fuainumera maualalo maualalo poʻo se faʻalapotopotoga.

O faʻamatalaga GI o cereals e pei o lenei:

  • buckwheat: 50-60. I totonu o le faʻailoga, o le faʻamatalaga faʻapitoa i luga o le laulau e tele naua mo le mafuaaga e ese ai, faʻalagolago i le auala o sauniuniga ma le gaosia muamua o cereals,
  • oat: 45-60,
  • penina penina: 20-30,
  • araisa: 55-70,
  • vine vine: 60-65,
  • karite: 50-70,
  • sana: 70-75,
  • semolina: 80-85.

E faavae i luga o lenei mea, e mafai ona tatou faaiuina: buckwheat - porridge, i le laulau o loʻo fai e le maualalo. Buckwheat glycemic index e laʻititi, ae ona o ona aoga aoga ua fautuaina e faʻaaoga tatau. E tatau foi ona aofia i totonu o le lisi meaʻai ma falaoamata paʻu. Ae e sili atu le teena o le sana ma le semolina porridge. O le faʻaaogaina o nei cereals i soo se ituaiga e mafai ona faʻaosoina ai le faateleina o le kulukose toto.

Ina ia lelei ma manaia le falaoamata, e mafai ona e faaopoopo ni fualaau suamalie e maualalo ile kulukose. Pistachios, almonds, peanuti ei ai se fuainumera maualalo, o fualaau mai vine, o fualaau e aoga. E ui lava o fualaʻau e tutusa le GI, o loʻo aofia ai elemene taua ma vitamini; o le mea lea, o lo latou taumafaina i fua talafeagai e mafai ona faatagaina. O le maualuga maualuga o faʻamaumauga e iai vine, apu, faʻi. Ina ia le faʻaosofia ni faʻalavelave, e fautuaina e le o aofia ai nei oloa mai le taumafa o le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga