Pancreatic Langerhans Islands

O le motu o Langerhans na muamua faamatalaina i le 1869. O le na te mauaina nei mea taua o loʻo i totonu o le pancreas (tele lava i le paluga) o se tamaititi aoga a Rudolf Virchow - Paul Langerhans. O ia lea na muamua suesueina i lalo o se microscope se faaputuga o sela lea e ese mai i lo latou tulaga o le natura mai isi mea pancreatic tissues.

Na toe faʻamautuina foi e faia e tamaʻitaʻi o Langerhans se galuega mulimuli. O lenei sailiga na faia e le K.P. Ulezko-Stroganova. I le 1889, o le sootaga i le va o le toilalo o tamaʻitaʻi o Langerhans ma le atinaʻeina o le maʻisuka ua maeʻa ona faʻatuina muamua.

O le a le mea e mafai ona avea ma motu o Langerhans?

I le taimi nei, ua maeʻa ona suʻesuʻe lelei lenei fausaga. O le taimi nei ua lauiloa o lenei faatulagaga e eseese. I le taimi nei, o mea nei e lauiloa:

  • sulu alpha
  • seta peta
  • sene delta
  • pp
  • siama epsilon.

E faʻafetai i lenei eseesega e mafai ai e sene o tamaʻitaʻi o Langerhans ona faʻatino uma tiute ua tofia ia i latou.

Faaulu Aliki

O lenei vailaʻau e tusa ma le 15-20% o tamaʻitaʻi uma o loʻo maua i Langerhans. O le galuega autū o le faila o le alpha o le gaosiga o le glucagon. O lenei hormone ei ai le natura lipid ma o se ituaiga o le tui tui inisalini. Pe a faʻamalolo mai, o le glucagon e alu i le ate, o fea, e ala i le faʻafesoʻotaʻi o masini faʻapitoa, e faʻatonutonu ai le gaosiose gaosia e ala i le malepelepe o le glycogen.

Vae Beta

O motu o Langerhans o lenei meaola e sili ona taatele. E tusa ma le 65-80% o le aofai. Ua uma nei ona faʻamautuina o la latou galuega autu o le faia lea o se tasi o hormones sili ona taua - inisalini. O lenei vailaau o se tagata taufaʻalo. E fesoasoani i le faʻagasologaina o le glycogen ma lona teuina i totonu o le ate ma muso. O se taunuuga o lenei faagasologa, o loʻo i ai se faʻaititia o le aofai o kulukose i totonu o le toto.

Delta sel

O tamaʻi Pancreatic o Langerhans o lenei ituaiga e le masani ai. E na o le 2-10% le aofaʻi. O lea la o la latou galuega faatino ua lauiloa. Na maua ai o nei siama e faʻapotopotoina le somatostatin. O le gaioiga o lenei mea e masani ona galue malosi, o le faʻaitiitia lea o le gaosia o le homone o le tuputupu ae, o le meaola ma le tuputupu aʻe o le homone. O lona uiga, e faia tonu lava i luga o le mafaufau, faapea foi ma le pituitary gland tua.

O ituaiga taʻitasi o lenei ituaiga Langerhans e maua ai le polypeptide pancreatic. Seia oʻo i le iʻuga, e leʻi suʻesuʻeina lana galuega. I le taimi nei, ua faʻatuina atu ia te ia meatotino o le taofiofia o le gaosiga o le vai pani. E le gata i lea, o lona aafiaga e fesoasoani i le malolo o muso mumu o le gallbladder. I tausaga talu ai nei, o le faʻalagolago i le maualuga o le gaosiga o se vailaau tuʻufaʻatasia i le fatuina o neoplasms mamaʻi ua matua suʻesuʻeina lava. O se taunuuga, na maua ai o lo latou atinaʻeina, o le maualuga o le polypeptide pancreatic e tulaʻi mai. O lea la e mafai ona avea lenei vailaʻau faʻasolosolo e avea o se faailoga lelei o neoplasms mama o le pancreas.

Vailaʻau Epsilon

O ia ituaiga o Langerhans e sili ona vaivai. O le aofaiga atoa, o latou numera e itiiti ifo ma le 1%. O le galuega autu o na sela o le aumaia lea o se hormone ua taʻua o le parela. O lenei gaioiga galue e tele naua ana galuega, ae o lona faʻamalosia tulafono i le tuinanau e sili ona suʻesuʻeina.

E uiga i togafitiga a tamaʻitaʻi o Langerhans

O le toilalo o nei tulaga taua e iai se aafiaga matuia matuia i le tino. I le mea e tupu mai ai faʻamaʻi i teineiti o Langerhans, o le aofaʻiga o le alualu i luma o le a faʻaitiitia. O le toilalo o le sili atu ma le 90% o siama e faʻaititia ai le gaosiga o le inisalini i se tulaga sili ona maualalo. O le taunuʻuga o le atinaʻeina o se faʻamaʻi matautia pei o le maʻisuka. E masani lava ona maua mai i tagata talavou gasegase meaola i sela o teineiti o Langerhans.

O le pancreatitis, o se gaioiga mimiti i totonu o le pancreas, e mafai ona matua faaleagaina ai le faitau aofaʻi o nei siama e gaosia ai le hormone.

E faʻapefea ona teu sela o teineiti?

Ina ia faia lenei mea, o le a tatau ona e tausia atoa le pancreas atoa. Muamua lava, e tatau ona lafoaia mea leaga i le ava malosi. O le mea moni, o latou i totonu o mea taumafa uma o loʻo i ai le aafiaga sili ona leaga i luga o le pancreas. I le tulaga o le faaumiumi o le faʻaaogaina o le ava malosi, o se tagata e atiina ae ma alualu i luma pancreatitis, lea e sili atu i le taimi e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaleagaina tele o vaitusi islet.

I le faaopoopo atu i meainu malosi, o le tele o mea taumafa e maua i le gaʻo manu e leai sona aʻafiaga i le paʻu. I lenei tulaga, o le tulaga o le a faateteleina pe a fai e le 'ai le tagata maʻi mo se taimi umi ao lei faia le tausamaaga.

I le tulaga o loʻo i ai se faʻasalaga masani i le tino o le tino, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomai - fomaʻi poʻo se gastroenterologist. O fomaʻi o nei mea faʻapitoa o le a faʻataʻitaʻiina ai se togafiti masani o togafitiga e mafai ona faʻaitiitia ai le faʻaititia o le atinaʻeina o suiga faʻaleaga. I le lumanaʻi, i tausaga taʻitasi, o le a faia se suʻesuʻega ultrasound o le pancreas, lea e faia faʻatasi ma isi totoga o le vevela. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona suʻeina se suʻega o le toto o meaola mo mea o iai le amylase i totonu.

Ina ia fuafuaina le amataga o le atinaʻeina o pancreatitis masani, i le faaopoopo atu i suʻesuʻega falesuesue ma meafaigaluega, o le a fesoasoani foi le falemai. O le autu o lenei faʻamaʻi o le tupuga o le tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium. I le taimi lava e tasi, o lenei tiga o loʻo i ai se uiga fusi ma e masani ona tupu pe'ā uma ona 'aina se tele o meaʻai e maua i le gaʻo manu. E le gata i lea, o le maʻi pe a uma se taumafataga e ono faʻalavelaveina e se lagona faifaipea o le mamafa i totonu o le manava. O nei faʻaʻailoga uma e vave lava ona tuʻuina atu o ia pe faʻaititia ai lo latou malosi i tua o le tagofia o fualaau faʻasaina o loʻo iai le pancreatin. Faatasi ai ma i latou, o fualaau sili ona lauiloa o Creon, Mezim, ma Pancreatin. Afai e tupu se gaioiga mimiti i totonu o le tino oona, e lelei tele le lafoaia atoatoa o le faʻaaogaina o le ava malosi. O le mea moni e faapea e oʻo lava i sina vaega tele e mafai ona faʻamalosia ai le faʻaleagaina o le gaioiga, o lea e matua afaina ai lenei okeni.

O le a le motu o Langerhans: taunuʻuga

O loʻo maua i totonu o le tino ni siama endocrine. O se tasi o nofoaga o lo latou faaputuputu o le pancreas. Langerhans motu o loʻo i totonu o le siʻusiʻu o le okeni. O ni fuifui fufulu e maua mai ai meaola faʻasolosolo - meamoni. O le taua o tamaʻitaʻi o Langerhans e tele. E aofia ai i le gaosia o le aofaʻi masani o hormones e manaʻomia mo faiga faʻasolosolo. O Pancreaticlets o Langerhans o loʻo i ai galuega nei:

  1. Glycemic control.
  2. Tulafono Faatonutonu ole gaoioiga o le enzyme.
  3. Auai i le gaʻo gaʻo.

Ona o le masani ai o le faʻaaogaina o le motu, o tulaga e pei o le maʻisuka ma le hypoglycemia e le tupu. Faʻaleagaina o le siama i faʻalavelave matuia ma le masani - pancreatitis.

Le faʻasologa o talafaasolopito o tamaʻitaʻi

O le motu o Langerhans na maua i le 19 senituri. O se faʻaogaina o elemene endocrin. I tamaiti, o nei faʻavae e aofia ai le 6% o le aofaiga atoa o le okeni. I le matua, o le vaega o le endocrine ua faʻaitiitia ma ua na o le 2%. E tusa ma le tasi miliona motu o Langerhans o loʻo i totonu o le parenchyma siʻusiʻu. Latou te maua a latou lava tele toto ma le innervation. O tamaʻi motu taʻitasi e aofia ai lologa, lea e ufiufi i ni mea faʻafesoʻotaʻi. E le gata i lea, o loʻo tu i tua atu o aʻoga endocrine. O siaki i totonu o tamaʻi motu ua faatulaga i totonu o se mosaic. O gaioiga o le faʻamalosia o le endocrine e maua mai i gasegase oona ma le faʻaalofa. I le ogatotonu o le lobule o siama faʻapitoa. Latou te faʻaitiitia le kulukose o le toto. I totonu o le vaega o le lobules o le alafapeta ma le sima delta. O fua muamua e maua mai i le hormone counterinsular - glucagon. O le lona lua e manaʻomia mo le faʻatonutonuina o le endocrine ma le exocrine.

O a sela o tamaʻi motu o Langerhans?

I tamaʻi motu o Langerhans, e tele ituaiga o siama e maua. O i latou uma lava e aʻafia i le faʻasaʻolotoina o vailaʻau oona-pepides ma hormones. O le tele o tamaʻitaʻi o Langerhans o loʻo faʻatusalia e peta beta. O loʻo i ai i le ogatotonu o lobulum taʻitasi. O nei siama e taua tele aua latou te maua ai le inisalini.

O le mea lona lua e sili ona taua, o vaitusi alpha o le pancreas. Latou te nonofo i le kuata o le motu. O fualaʻau o le Alefa e manaʻomia mo le gaosiga o le glucagon. O lenei hormone o se tagata e tetee i le inisalini.

I le vaega lautele o tamaʻitaʻi o Langerhans, o le PP ma le delta o loʻo maua. O le numera o le muamua e tusa ma le 1/20 o le vaega. O le faʻatinoga o nei faʻatulagaga o le faia lea o se polypeptide pancreatic. E manaʻomia fualaʻau Delta e gaosia ai le somatostatin. O lenei vailaʻau e aofia ai i le faʻatonutonuga o le gaosiga o le gaʻo.

Ole tele o sel ile Islet e faigata ona faʻafouina. O le mea lea, pe a faʻaleagaina nei fausaga, e masani lava ona le mafai ona toe faʻafoisia a latou galuega.

Gaoioiga Hormonal o tamaʻitaʻi o Langerhans

E ui i le mea moni o le tamaʻitaʻi o Langerhans e laiti ma e na o se vaega itiiti o le pancreas e nofo ai, e taua tele le taua o lenei vaega. I totonu, o le faʻavaeina o hormones sili ona taua e aafia i faiga faʻavavelaʻau. Langerhans motu e maua ai le inisalini, glucagon, somatostatin ma le polypeptide pancreatic.

O uluai 2 hormones e tatau mo le olaga. O le inisalini e mafua ai le gau o le kulukose i ni vaega laiti mole mole. O se taunuuga, ua faʻaitiitia le maualuga o le suka toto. E le gata i lea, o le inisalini e aofia i le metabolism o gaʻo. Ona o le gaioiga a lenei hormone, o le glycogen e faʻapipiʻi i le ate ma le musika. O le inisalini ei ai lona aʻafiaga i luga o le metabolism lautele, o lona uiga, e faʻavaveina ai faiga uma.

Glucagon ei ai le faʻafeagai. O lenei hormone e gaosia i se vaega laʻititi faʻatusatusa i le inisalini. E aofia i le gluconeogenesis. E manaʻomia le suka i le tino, aua o se punavai o le malosi.

O le somatostatin e faʻafoeina le gaosia o enzymes digestive ma hormones. I lalo o le aafiaga o lenei mea, o le gaosiga o le glucagon ma le insulin e faaitiitia. E i ai ni nai vailaau HP i tamaʻitaʻi o Langerhans, ae o le polypeptide pancreatic e manaʻomia mo le tino. O loʻo aofia ai o ia i le faʻatonutonuga o le faʻamalositino o glands digestive (ate, manava). Faatasi ai ma le leai o se mea e tupu ai faʻamatalaga, ua tupu ai faʻamaʻi tetele.

Faʻaleagaina i le finocrine pancreas

O le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le gaioiga o teineiti teine ​​e mafai ona tupu mo mafuaaga eseese. E masani lava o le toilalo o nei fausaga e faatatau lea i faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi (faʻamaʻi pipisi). O faʻamaʻi faʻamaʻi o tamaʻitaʻi o Langerhans e faʻaolaina ona o vailaʻau faʻamaʻi ma siama, faʻamaʻi pipisi o le inupia, faʻamaʻi maʻi.

Le le atoatoa o le insulin e taʻitaʻia ai le maʻisuka ituaiga 1. O lenei faʻamaʻi e tupu i le laʻititi ma talavou. O le faateleina o le kulukose o le toto e taʻitaʻia ai le faaleagaina o vaʻa toto ma neura. Faʻatasi ai ma le le lava o isi vaʻaiga teine, o loʻo faʻavaeina se tulaga o le hypoglycem, faʻalauteleina le gaosiga o le suamalie. O le faateleina o le gaosiga o hormones e tupu mai i le ogatotonu o le paʻu o le pancreas.

Langerhans motu laʻau totoina

O se auala e togafitia ai le maʻisuka o le togafitiga o le inisalini. I tausaga talu ai nei, ua fausia ai isi metotia. O nei mea e aofia ai le faʻaofiina o le pancreas ma le gaosiga o vaitusi motu. I le faatinoga, na foliga mai o aʻafiaga o gaosiga e maua aʻa i totonu o le tino fou. I lenei tulaga, e mafai ona toe faʻafouina atoatoa le metabolism o le carbohydrate. O le suia o tamaʻitaʻi o Langerhans e leʻi faʻaaogaina lautele i le faiga.

Pancreatic Islands (Langerhans)

O le pancreas e aofia ai vaega o exocrine ma endocrine. O le vaega o le exocrine o loʻo faʻamatalaina i le vaega "totoga gaʻo". O le vaega o le endocrine o loʻo faia e vaega o tamaʻitaʻi o le pancreatic (o motu o Langerhans), lea e faia i fusi ninii e mauoa i capillaries. O le aofaiga atoa o motu e eseese i le va o le 1-2 miliona (1-2% o le mamafa o le gland) atoa, ma le lautele o le tasi o loʻo i totonu o micron. O lenei mea o se faʻalavelave faʻapitoa e aofia ai fusi o vaʻa o endocrine o ituaiga eseese: o le hormonone glucagon, o se pulepulega o le gaʻoina o le gaʻolaʻau ma le gaʻo gaʻo (faʻavae foi i le gastrointestinal tract) o loʻo faia i vavalaʻau o le alpha, ma o le inisalini o se faʻatonutonu o le metabolism carbohydrate i suauu beta, polotini gaʻo ma le gaʻo gaʻo, i totonu o sela (D-cell), e foliga mai, e tolu hormones o loʻo faʻapipiʻi - somatostatin, pancreagastrin ma secretin. O loʻo iai le tele o vailaʻau faʻamaʻafi. Vailaʻau Beta (60-80%), suka alpha mai le 10 i le 30%), S-sela - e tusa ma le 10%) e sili atu.

O tamaʻitaʻi Pancreatic e nafa ma lana galuega endocrine e faʻataʻapeʻapeina i le parenchyma pancreatic. O motu taʻitasi taʻitasi, e faaopoopo atu i le alpha, beta, ma le sel delta, o loʻo i ai pusa PP (maua ai le polypeptide pancreatic).

O ituaiga uma o sela e maua mai ai le tele o isi peptides biologically active.

O le atinaʻeina o motu e aofia ai ni mamanu e leai se mama e faʻamalosi ai le tele o hormones peptide faaopoopo, e aofia ai gastrin, VIP, ACTH.

E mafai ona tulaʻi mai se maʻi mai soo se ituaiga o lela.

O mumū mai le telefoni o le teineitiiti e masani ona faʻamalosi se tasi pe sili atu o homone ma faʻaalia ai syndromes (laulau 95.2).

O a tamaʻi motu o Langerhans

O tamaʻitaʻi o Langerhans o loʻo i totonu o le pancreas o se faʻaputuina o sela o le endocrine e nafa ma le gaosia o hormones. I le ogatotonu o le XIX senituri, na maua ai e le saienitisi o Paul Langerhansk vaega uma o nei siama, o lea sa faaigoa ai vine i ona tua.

I le gasologa o le aso, e maua ai e tamaʻitaʻi le 2 mg o le inisalini.

Vailaʻau o Islet e faʻapitoa i le paluga o le pancreas. O le maualuga o le 2% o le mamafa o le gland. O le numera o tamaʻitaʻi i le parenchyma e toetoe lava.

O se mea manaia e faapea, i pepe faatoa fananau mai, o le toʻatele o tamaʻitaʻi e nofo i le 6% o le mamafa o le paʻu.

I le gasologa o tausaga, o le tele o fausaga o le tino e maua ai le endocrin activity o le pancreas ua faaitiitia. I le 50 tausaga o le soifuaga o tagata, e na o le 1-2% o motu e tumau

O a ni siaki o fusi ua faia?

O le gagana Langerhans o loʻo i ai ni siaki e eseese a latou galuega ma le faʻaogaina.

O le pancreas endocrine e aofia ai:

  • glucagon-producing galala alala. O le hormone o se tagata e tetee i le inisalini ma faʻalautele ai le maualuga o le toto. O faila ole Alepi e maua ai le 20% o suauu na totoe,
  • O peta beta e nafa mo le faʻasologa o le ameline ma le inisalini, latou te nofo 80% o le mamafa o le tamaʻi motu,
  • o le gaosiga o le somatostatin, lea e mafai ona taofia ai le mealilo o isi totoga, e maua mai i vaimea delta. O a latou masini e mai le 3 i le 10%,
  • O vailaau PP e talafeagai mo le gaosia o le polypeptide pancreatic. O le hormone e faʻaleleia ai le galuega faalilolilo o le manava ma taofia ai le pulelasi a le parenchyma,
  • o le mumrelin, lea e nafa ma le tupuga o le fiaai i totonu o se tagata, e gaosia mai i siama siama.

E faʻapefea ona faʻatulagaina motu ma pe o le a le latou mea

O le galuega autu o loʻo faia e tamaʻitaʻi o Langerhans o le tausisia pea lea o le maualuga o le gaʻo i totonu o le tino ma le pulea o isi gaioiga endocrin. O motu e fafagaina e ni tiga faʻalagona ma vaʻavaʻa ma e tele lava meaʻai e maua i le toto.

O tamaʻitaʻi o Langerhans i le pancreas o loʻo i ai se fausaga faigata. O le mea moni, oi latou taʻitoʻatasi o se aoga galue malosi atoatoa. O le fausaga o le motu e maua ai se fefaʻatauaʻiga i le va o meaola o meaola o le parenchyma ma isi vaʻa. E manaʻomia lenei mea mo le faʻamalosi faʻatasi o le inisalini.

O loʻo faʻafefiloi ia filati ile vaʻalele, o lona uiga, ua faatulagaina i foliga o se mosaic. O le tamaʻitaʻi matua i le pancreas o loʻo i ai le faʻatonuga saʻo. O le tamaʻitaʻi e aofia ai lolone e siʻosiʻomaga ai le mea e fesoʻotaʻi ai, o le ulu toto e pasia i totonu o sela.

O peta Beta o loʻo i le ogatotonu o lobelu, aʻo iai fatugala ma le delta o loʻo i totonu o le vaega lautele. O le mea lea, o le fausaga o tamaʻi motu o Langerhans e faʻalagolago atoa lava i la latou tele.

Aiseā ua faia ai faʻamaʻi e faasagatau i motu? O le a le latou galuega o le endocrine? E aliali mai o le faiga faʻafesoʻotaʻi o 'au peleti e atiina ae ai se masini faʻalauiloa, ona oʻo ai lea o nei siama e aafia ai isi siama o lata ane.

  1. Inisalini e faʻaosoina le gaioiga o suauu beta ma faʻalavelaveina ailala fatula.
  2. O faila o Alefa e faʻaaogaina le glucagon, ma latou gaoioi i luga o potu vavalalata.
  3. O le somatostatin e faʻalavelave ai i le galuega a lelaʻau ma peta.

Taua! I le tulaga o le leai o se auala puipuia, o tino puipuia e faʻatautaia e faasaga i vaʻa beta ua faia. Ua faʻaumatia ia siama ma taʻitaʻi atu i se faʻamaʻi matautia e taʻua o le maʻisuka.

O le a le mea e gafa ma pe aisea e manaʻomia ai

O se isi mea taua i le suia o se parenchyma o le gland o le faʻavasegaina o se tamaʻi motu. I lenei tulaga, e le manaʻomia le faʻapipiʻiina o se okeni. O se gaioiga e tuʻuina atu ai i le maʻisuka se avanoa e toe faʻaleleia ai le fausaga o suauu beta ma e le manaʻomia atoa le faʻapipiʻiina o le pancreas.

E tusa ai ma suʻesuʻega a le falemai, na faʻamaonia ai o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le na foaiina atu ia cellules, o le tulafono faatonutonu o le maualuga o gaʻo. Ina ia puipuia le teenaina o le tagata foai, na maua ai e nei tagata gasegase le malosi o le togafitiga o le immunosuppressive.

Mo le toe faʻafoʻisia o tamaʻi motu, o loʻo i ai se isi mea e maua - siama sima. Talu ai e le faʻamapulaaina le faʻaagaga o teuga tupe foaʻi, o sea suiga e matua taua tele.

E taua tele mo le tino le toe faʻafoʻiina o le faʻafitauli o le tino, pe a le o le toe faafouina o sela o le a teena pe faʻaumatia pe a mavae sina taimi.

O aso nei o loʻo faʻalauteleina le faʻaleleia o togafitiga, o loʻo ofoina mai ai ni auala fou i vaega uma. O le Xenotransplantation o loʻo folafola mai foʻi - o se mea e faʻaleleia ai le tagata.

O faʻataunuʻu o le paigyma o le pig na faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka aʻo leʻi maua le inisalini. E aliali mai o eseesega o tagata ma puaa e ese i le tasi le amino acid.

Talu ai ona o le maʻisuka e atiae ona o le faaleagaina o tamaʻitaʻi o Langerhans, o la latou suʻesuʻega ua i ai faʻamoemoega lelei mo le togafitiga lelei o le maʻi.

Galuega ma togafitiga a tamaʻitaʻi o Langerhans: le mafai ona faʻamaloloina hormones 🏥💉

O le pancreatic tissue o loʻo faʻatusalia mai e lua ituaiga o masini vailaʻau: o le acinus, lea e maua ai enzymes ma auai ai i le fualaau oona, ma le motu o Langerhans, o lana galuega autu o le tuufaatasia o hormones.

E i ai nai tamaʻitaʻi i totonu o le gland lava: latou te faia le 1-2% o le aofaiga atoa o le okeni. O siamupini o tamaʻi motu o Langerhans e fesuisuiai ma fesuiaiga. E 5 ituaiga o latou. Latou te faʻamaonia mea gaioiolosi e faʻasaʻo ai le gaosiga o le gaʻo, masini gaʻo, ma mafai ona auai i le tali atu i faʻafitauli faʻafitauli.

Ituaiga ituaiga o motu ma a latou galuega

Ole televise ole OL e eseese i le faʻatulagaga o meaola, galuega faʻatino, ma le faʻatinoina. I totonu o atumotu o loʻo i ai la latou faatulagaga mosaic. O teineiti taʻitasi o loʻo i ai se faʻatulagaga faʻatulagaina. I le ogatotonu o sela lea e faʻamautu ai le insulin. I le pito i tua - faila i luga, o le fuainumera e faalagolago i le tele o le OL. E le pei o le acini, o OL e le o aofia ona alavai - omoni e ulufale saʻo i totonu o le toto i totonu o capillaries.

E 5 ituaiga autu o cellule OL. Latou te faʻapipiʻiina se ituaiga o hormone, faʻatonutonuina le 'ailaina o meaai, carbohydrate ma le protein metabolism:

Pancreaticletotu o Langerhans. Langerhans Islands: ituaiga toto, foliga ma fausaga

O le pancreas ua avea o se tasi o totoga taua. E le gata ina auai o ia i le faagasologa o le faaseeina o meaʻai, ae o loʻo i ai foi galuega i le endocrine. Faʻatonuga i le lotoifale o loʻo faʻatinoina faʻafetai i faʻapitoa faapitoa o loʻo i totonu o le siʻusiʻu o lenei faʻatulagaga faʻaanatura. O le nofoaga e maua ai hormones pancreatics o loʻo taʻua o le motu o Langerhans. O lenei faʻatulagaga faʻapitoa e taua tele lona taua. Faʻafetai i ai, ua maua ai le metabolism carbohydrate.

O a aʻafiaga e tulaʻi mai i totonu o le tamaʻi motu?

O le toʻatele oa tatou au faitau e fiafia i le suiga ina ua uma ona latou manumalo i le pancreatitis! O le mea lenei na fai mai ai Galina Savina: "Pau le fofo aoga i le pancreatitis o se fofo masani: Na ou faia 2 sipuni tele mo le po ..."

O le faʻatoʻilaloina o cellula a le OL e oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga Faatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻaaogaina o le autoimmu ma le atinaʻeina o fomaʻi (AT) i cellule OL, o le numera o nei faʻavae elemene ua faʻaitiitia faʻaitiitia. O le faʻatoʻilaloina o le 90% o siama e faʻatasi ma le faʻaitiitia o le faʻateleina o le inisalini, lea e oʻo atu ai i le maʻisuka. O le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafefete i 'au peleti o le pancreas e tupu i tupulaga talavou.

O le pancreatitis, o se gaioiga e le afaina ai i gasegase pancreatic, e tau atu i ni taunuuga matuia e fesootaʻi ma le faaleagaina o tamaʻitaʻi. E masani ona tupu i se tulaga ogaoga i le tino o le pancreatic necrosis, lea o loo i ai le oti atoa o sela o okeni.

Fuafuaga o faʻamalosi i tamaʻitaʻi o Langerhans

Afai, mo nisi mafuaʻaga, o le faaletonu i totonu o le tino e tupu ma le gaioiga gaosiga o faʻamaʻi e faasaga i ona lava masini amata, o le a taʻitaʻia ai iʻuga leaga. A oʻo ina maua mai i le peta pupuʻu i faʻamaʻi, faʻafesoʻotaʻi loʻu maʻi suka e fesoʻotaʻi ma le le lava o le gaosiga o le inisalini. O ituaiga taʻitasi o le aniteti e aʻafia ai e faasaga i se ituaiga o porotini. I le tulaga o tamaʻitaʻi o Langerhans, o nei vaega o le beta-cell e nafa ma le faʻasiga o le inisalini. E faasolosolo le alualu i luma le faagasologa, o le a mate atoa ia sela, o le gaʻo o le carbohydrate e faʻalavelaveina, ma faatasi ai ma meaai masani, e mafai ona mate le tagata maʻi ona o le matelaina ona o suiga e le mafai ona suia i totonu o totoga.

O metotia faʻamalositino ua atinaʻe e fuafua ai le i ai o mea faʻapitoa i le inisalini i le tino o le tagata. O faʻamatalaga mo sea suʻesuʻega o:

  • talafaasolopito o aiga o le oona,
  • soʻo se togafitiga o le pancreas, e aofia ai manuʻa,
  • ogaoga faʻamaʻi pipisi: tele viral, lea e mafai ona amataina ai le atinaʻeina o se faagasologa o le autoimmune,
  • ogaoga ogaoga, mafatiaga faalemafaufau.

E tolu ituaiga o auupega e mafua mai i le ituaiga o maʻisuka ua maua:

  • glutamic acid decarboxylase (tasi o mea taua o le amino i totonu o le tino),
  • i le atinaʻeina o le insulin,
  • i le cell cell OL.

O faailoga taua faapitoa ia e tatau ona aofia ai i le fuafuaga o suʻega o tagata gasegase ei ai aʻafiaga o loʻo i ai nei. Mai le lisiina o suʻesuʻega, o le faʻamaoniga o mea faʻamaʻi i le kulutamine amino acid o se faʻamaoniga vave o le maʻisuka. Latou te aliali mai pe o loʻo misi pea faailoga o le faʻamaʻi. O loʻo faʻamoemoe tele lava i le laʻititi ma e mafai ona faʻaaogaina e iloa ai tagata ei ai le vavave i le atinaʻeina o le faʻamaʻi.

Faʻafeiloaʻiga o le Islet cell

O le toe suia o sela o le OL o se mea e sui ai i le totoina o le pancreas poʻo lona vaega, faʻapea foi le faʻapipiʻiina o se okeni. E mafua lenei mea ona o le maualuga o le maaleale ma le agavaivai o le tino paʻu i soʻo se aafiaga: e faigofie ona manuʻa ma e le toe faʻafoʻisia ana galuega.

O le gasegase o Islet i aso nei ua mafai ai ona togafitia le ituaiga I o le maʻisuka i tulaga na togafitia ai le togafitiga o le inisalini ma le aoga ai. O le metotia muamua na faʻaaogaina e tagata tomai faapitoa i Kanata ma e aofia ai le faʻaofiina o siama e tuʻuina atu ai siama endocrine maloloina i totonu o le faitotoa o le portal vein o le ate e faʻaaoga ai se pusa. E faʻamoemoe e faʻaaogaina au lava peta peta.

Ona o le gaioiga o le totoina, o le tele o le inisalini e manaʻomia e faʻamautinoa ai le maualuga o le kulukose o le toto e faʻapipiʻiina. O le aafiaga e vave ona tupu: faatasi ai ma se taumafaiga manuia, a maeʻa le lua vaiaso o le a amata le faaleleia o le maʻi, toe suia le togafitiga, o le pancreas e amata ona tutoatasi le inisalini.

O le lamatiaga o taotoga o le teenaina o suauu ua suia. E faʻaaogaina mea faʻaoga, e filifilia ma le faaeteete e tusa ai ma vaega uma o fesoʻotaʻiga. Talu ai e tusa ma le 20 na tulaga, o mea faʻapipiʻi o loʻo i totonu o le tino e mafai ona oʻo atu ai i le faʻamaogaina o meaola palacreatic. O le mea lea, o se matafaioi tāua e faia i vailaau talafeagai e faʻapitoa i le faʻaitiitia o tali puipui. O fualaau faasaina ua filifilia i se auala e mafai ona poloka ai nisi o na mea, e aafia ai le gaosiga o auupega, i sela o ulugalii o Langerhans. O lenei mea e faʻaitiitia ai le lamatiaga i le pancreas.

I le faʻatinoga, o le totoina o suauu pancreatic i le ituaiga I o le maʻisuka na mafua ai le lelei o taunuuga: e leai ni maliu na maeʻa pe a maeʻa sea taotoga. O nisi numera o tagata gasegase na faʻaititia ai le toto o le inisalini, ma o nisi o tagata gasegase ua le toe manaʻomia. O isi galuega faʻalavelave o le okeni na toe faʻaleleia, ma ua faaleleia le tulaga o le soifua maloloina. O se vaega taua ua toe foi mai i se olaga masani, lea e mafai ai ona tatou faʻamoemoe mo se isi faʻamatalaga lelei.

E pei o le suia o isi totoga, o le taotoga o le pancreatic, e faaopoopo atu i le teenaina, e matautia ma isi aafiaga itu ona o le solia o tikeri eseese o le secretory activity o le pancreas. I mataupu ogaoga, e mafua ai ona:

  • i le pancreatic manava,
  • e gaoi ma vili
  • i le faʻamalaina tele,
  • i isi faʻamaʻi pipisi,
  • i le vaivai tele.

A maeʻa le faʻataʻitaʻiga, e tatau i le tagata gasegase ona faʻaauau pea ona ia maua fualaau faʻasaina i lona soifuaga atoa e puipuia ai le teenaina o sela mai fafo. O le gaioiga a nei fualaau oona e taulai i le faʻaitiitia o tali puipui - o le gaosia o auupega. I le isi itu, o le le lava o le puipuiga o le tino e faateleina ai le lamatiaga o le faatupuina o soo se mea, e oo lava i le faigofie faigofie, lea e mafai ona faigata ma afaina ai taunuuga ogaoga.

Suesuega i le gaosia o le pancreas mai se puaa o loʻo faaauau pea - xenograft. Ua iloa o le anatomy o le gland ma le porcine inisalini e sili ona vavalalata i tagata ma e ese mai i le tasi amino acid. Aʻo le i maua le inisalini, na faʻaaogaina ai le meaʻai i le maʻisuka.

Aisea latou te maua ai se gaioiga?

E le toe faʻaleleia le mea e faaleagaina ai le tino. I mataupu o le maʻi maʻisuka faigata, pe a maʻi le tagata maʻi ile inisalini, o le togafitiga faʻapitoa e faasaoina ai le maʻi, maua ai se avanoa e toe faʻafoisia ai le fausaga o peta peta. I le tele o suʻesuʻega faʻataʻitaʻi, o nei siama sa faʻavasegaina mai tagata foai. O se taunuuga, ua toe faʻaleleia tulafono faatonutonu o le gaosiga o le gaʻo. Ae le gata i lea, o gasegase e tatau ona faia le malosi o le immunosuppressive togafitiga ina ia le teena ai le tino foai.

E leʻo tagata gasegase uma e maua i le maʻisuka o le maʻisuka o loʻo faʻaalia ai le suia o sela. E iai faʻamaoniga manino:

  • leai ni faʻamatalaga mai togafitiga faʻatonutonu togafitiga,
  • inisalini tetee
  • faʻailoga faʻafitauli i le tino,
  • ogaoga faigata o le faamai.

O fea oi ai le taʻaloga e fai ma o le a le tele?

O le faiga o suiga o le motu o Langerhans e tele lava ina faia i totonu o le Iunaite Setete - o lea e togafitia ai soo se ituaiga o maʻisuka i le amataga. O loʻo faia lenei mea e se tasi o aʻoga mo suʻesuʻega o le maʻisuka i Miami. E le mafai ona fofoina atoatoa le maʻisuka i lenei auala, ae o se lelei togafitiga lelei e ausia, ma le faʻaitiitia o aʻafiaga o faʻafitauli matuia.

O le tau o sea ituaiga osofaiga e tusa ma le $ 100,000. Faʻafouina le toe faʻaleleia ma le faʻaleleia o le immunosuppressive e mai i le 5 i le 20,000. O le tau o lenei togafitiga pe a uma le taotoga e faalagolago i le tali atu a le tino i sene na gaosia.

Toeitiiti lava a maeʻa le faʻamalosi, e amata ona galue tutoatasi le pancreas, ma faasolosolo lava ona faʻaleleia ana galuega. O le toe faʻaleleia o le faagasologa e tusa ma le 2 masina.

E FAAPEFEA ONA TAGATA TAGATA PANCREATIS PEA I LE TAGATA?

Mo le puipuia ma le togafitiga o faʻamaʻi pipisi, e faitau e le au faitau le tea Monastic. O se tulaga uigaese, e aofia ai vailaʻau togafitiga e 9 e aoga mo le pancreas, o ia mea e le gata ina fetaui, ae e faʻaleleia ai foi le gaioiga a le tasi. I le faʻaaogaina, e le gata ina e faʻaaogaina uma faailoga o le mumu o le gland, ae faʻaumatia foi le mafuaʻaga o lona tupu e faʻavavau.

  • tuu le ava malosi ma le ulaula tapaa,
  • le faʻaaogaina o meaʻai leaga
  • gaoioiga faaletino
  • faʻaitiitia le mamafa o le atuatuvale ma le mamafa o mafaufau.

O le mea aupito sili ona afaina i le pancreas e mafua mai i le ava malosi: e faʻaleagaina ai le tino o le tino, e oʻo atu ai i le pancreatic necrosis - o le oti atoa o ituaiga uma o okeni e le mafai ona toe faʻaleleia.

O le tele o le taumafaina o meaʻai ma gaʻo e tau atu i taunuuga tutusa, aemaise pe afai e tupu lenei mea i luga o se manava gaogao ma masani ai. O le mamafa i luga o le pancreas e faʻapupulaina tele, o le numera o enzymes e tatau ai mo le faʻapalaina o le tele o le gaʻo ma faʻaititia ai le okeni. O lenei mea e mafua ai le fibrosis ma suiga i toe o totoe o le gland.

O le mea lea, i se tasi o faailoga o le faʻaogaina o fualaau oona, e fautuaina e faʻatalanoa se gastroenterologist poʻo le fomaʻi faʻatasi ma le sini o le faʻasalaga vave o suiga ma le vave puipuia o faʻafitauli.

O le le amanaiaina poo le le talafeagai o togafitiga ole pancreatitis e mafai ona oo atu ai i taunuuga matautia:

  • maʻisuka malosi
  • ate ma le fatu fatu,
  • oncology, lea e lamatia ai le vaeluaina pe maeʻa atoa o le pancreas.

E le o le taʻua, o meaʻai malosi, o le faʻaauau pea o le faʻamalosia o enzymes ma taimi o le faʻavavevave, pe a leai se malosi e ola ai. "Ae o le galo e uiga i pancreatitis e faavavau lava," o le tala lea a le alii sili gastroenterologist o le Russian Federation.

Tala faasolopito

O Paul Langerhans, i le avea ai ma se fomaʻi maʻi, o galue ma Rudolf Virchow, i le 1869 na ia faamatalaina ai tautau o sela i le pancreas e ese mai i mea lalata ane, mulimuli ane faaigoa ia te ia. I le 1881, na faʻamuamua ai e le K.P. Ulezko-Stroganova le galuega o le endocrine o nei siama. O le gaioiga o le pancreatic incremental sa faʻamaonia i Strasbourg (Siamani) i le falemai o le diabetetist tele Naunin Mering ma Minkowski i le 1889 - na maua ai le maʻi suka i le pancreatic ma o le vaega o le pancreas i lona pathogenesis na muamua faamaonia.O le saienitisi Rusia o L. V. Sobolev (1876-1919) i lana tusi "I le natura o le pancreas ma le totoina o lona tino i le maʻisuka ma isi tulaga" na faaalia ai o le liua o le manava o le pancreas e taitai atu ai i le matafaga (exocrine), ae faʻaauau pea ia motu o pancreatic. E tusa ai ma suesuega, na oʻo mai ai L. V. Sobolev i le faaiuga: "o le galuega a tamaʻitaʻi pancreatic o le faʻatonutonuina o le gaʻo gaʻo i totonu o le tino. O le oti o tamaʻi faʻataʻavalevale ma le leiloa o lenei galuega e mafua ai se tulaga tiga - o le maʻisuka. "

I le lumanaʻi, faʻafetai i le tele o suʻesuʻega na faia e physiologists ma pathophysiologists i atunuu eseese (pancreatectomy, suauu peta-cell necrosis e le chemical chemical alloxan), na maua mai ai faʻamatalaga fou i luga o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino.

I le 1907, na faaalia ai e Lane & Bersley (Iunivesite o Chicago) le eseesega i le va o ituaiga lua o vaitusi teine, lea na latou faaigoa o le A A (aluma alpha) ma le ituaiga B (peta beta).

I le 1909, na fuafua ai e le tagata suʻesuʻe Belgian, Jan de Meyer, le telefoni i le gaosia o peta beta o motu o Langerhans insulin (mai le lat. insula - teineiti). Ae ui i lea, o faʻamaoniga tuusaʻo o le gaosia o le hormone e aʻafia ai le gaʻo o le gaʻofale e le mafai ona iloa.

I le 1921, o le fomai tipitipi a Kanata o Frederick Bunting ma lona fesoasoani faafomai o Charles Best na mafai ona vavaeeseina le insulin i le fale suesue a le polofesa J. Macleod i le Iunivesite o Toronto.

I le 1962, na iloa ai e Marlin et al e mafai ona faʻapupulaina le glycemia o vai mai le pancreas. O le vailaʻau e mafua ai le hyperglycemia na taʻua o le "glycogenolytic mea maualuga." O le glucagon - o se tasi o le autu autu o le inisalini o le inisalini.

I le 1967, na maua ai e Donatan Steiner et al. (Iunivesite o Chicago) se tamaʻi insulin precursor protein. Na latou faaalia o le tuufaatasiga o le inisalini e seta peta e amata i le fausia o se mole o le proinsulin, mai le mea mulimuli ane, pe a talafeagai ai, o le C-peptide ma le mole o le inisalini ua vavaeeseina.

I le 1973, o Ioane Ensik (University of Washington), faapea foi ma le tele o saienitisi mai Amerika ma Europa, sa faia galuega i le faamamaina ma le tuufaatasia o le glucagon ma le somatostatin.

I le 1976, na maua ai e Gudworth & Bottaggo se faaletonu o le gaʻo i se mole mole insulin e ala i le mauaina o ituaiga o hormone e lua: masani ma le le masani. o le tagata mulimuli o se tagata tetee i le inisalini masani.

I le 1979, faafetai i le suʻesuʻega a Lacy & Keemp ma le au tusitala, na mafai ona vaʻaia tamaʻaiga taʻitasi ma peta sela, na mafai ona vavaeeseina ia motu mai le exocrine o le pancreas ma le totoina i se suʻega. I le 1979-1980 ao faagasolo le gaosiga o vela beta, na manumalo ai se ituaiga o meaola (o suauu o meaola falesuesue maloloina ua totoina i se manu mamai o ituaiga eseese).

I le 1990, na faʻataunuʻu muamua ai le faʻapipiʻiina o le cellular celllet for a patient with diabetes.

O a hormones e maua e le pancreas?

O le pancreas e matua aafia lava i le gaosia o sua oona, e aofia ai elemene mamana. Enzymes ua faʻamalolo i totonu o le togafiti laʻititi pe'ā uma ona 'ai e faʻatau meaʻai.

O le uʻamea e maua ai foʻi hormones eseese e pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le gland e maua mai ai hormoni mai le fiva endocrin - o nei siama ua faʻapotopotoina i ni fuifui ua taʻua o ni tamaʻitaʻi o Langerhans ma pulea ai ma a latou fesoasoani le mea e tupu i le toto.

E mafai e siama ona tuusaʻo saʻo homone i le toto pe a tatau ai.

Aemaise lava, pe a oʻo i luga le suka toto, o le a maua mai ai siamoni, e faapitoa ile inisalini.

O le mea lea, o le pancreas e maua ai le insulin i le hormone.

O lenei hormone e fesoasoani i le tino e maualalo le kulūkose o le toto ma taʻitaʻia le suka i le gaʻo, muso, ate ma isi tino o le tino, i mea e mafai ona faʻaaogaina e gaosia ai le malosi pe'ā manaʻomia.

O sela o le meli i tamaʻi motu o Langerhans e maua ai se isi hormone taua, glucagon. E iai le faʻafeagai o le inisalini, fesoasoani e faʻasaʻo le malosi i totonu o le toto, faʻaleleia le suka toto.

Glucagon ma le insulin e galulue faatasi e pulea le paleni o le kulukose i totonu o le toto.

Tulaga lautele

O le galuega autu o le pancreas o le gaosiga o enzymes pancreatic. E faʻamalosia ai ma la latou fesoasoani le faʻaogaina o meaʻai.

Latou te fesoasoani e talepe i lalo mea e puipuia, gaʻo ma gaʻo gaʻo e sau ma meaai. E sili atu ma le 97% o sene gland e nafa mo la latou gaosiga.

Ma e na o le 2% o lona voluma o loʻo nofoia e tisipese faapitoa, e taʻua o "motu o Langerhans." O vaega laiti ia o siama e maua mai ai homone.

O nei fuifui o loʻo i ai i totonu o le pancreas.

O laumei finocrin gland e maua ai ni hormoni taua. E iai a latou faʻapitoa faʻapitoa ma physiology.

O nei vaega o le gland o loʻo i ai tamaʻitaʻi o Langerhans e le oi ai ni mea e fiafia ai. E naʻo le tele o vaʻa toto, i le mea na maua sao ai hormones, siosiomia i latou.

Faatasi ai ma le tele o maʻi o le pancreas, o nei fuifui o fiva endocrin e masani ona faaleagaina. Ona o lenei mea, o le aofaʻi o hormones produced atonu o le a faʻaitiitia, lea e afaina ai le tulaga lautele o le tino.

O le fausaga o tamaʻi motu o Langerhans e eseese lava. Sa vaevaeina e saienitisi ia sela e fausia ai i latou i le 4 ituaiga ma iloa ai e tofu lava ia ma nisi o hormones:

  • pe tusa ma le 70% o le numera o tamaʻitaʻi o Langerhans o loʻo nofoia e suauu peta e faʻapipiʻi ai le inisalini,
  • i le nofoaga lona lua o le taua, o faila alpha, lea e maua ai le 20% o nei tisipenesa, latou te maua ai le glucagon,
  • fualaʻau delta e maua ai le somatostatin, latou te le itiiti ifo ma le 10% o le itumalo o tamaʻitaʻi o Langerhans,
  • o le mea aupito itiiti lava, o loʻo i ai suauu PP e nafa ma le gaosia o le polypeptide pancreatic,
  • I se faaopoopoga, i se vaega itiiti, o le vaega endocrine o le pancreas e tuufaatasia ai isi hormones: gastrin, thyroliberin, amylin, c-peptide.

Faʻamatalaga ono faʻaleagaina

I le va o taumafataga, o le pancreas e le maua ai le inisalini, ma o lenei mea e mafai ai e le tino ona faasolosolo malie le faasaoina o le malosi e teuina i le toto pe a manaʻomia.

O le kulūkose o le toto e tumau mausali i soo se taimi, lea e mafai ai e le tino ona i ai pea le malosi o le malosi. O lenei malosi e tatau mo ia mo le gasegase, faamalositino ma i le tulaga o le "suauu" mo le faiʻai, lea e "galue" i luga o le kulukose.

O lenei mea e mautinoa ai e le matelaina le tino i le va o taumafataga.

E le gata i lea, o hormones faʻasaʻolotoina i taimi o faigata, e pei o le adrenaline, taofi le faʻasaʻoina o le inisalini, e mafua ai le faateleina o le kulukose toto.

A oʻo ina le aoga le tele o suauu pancreatic e maua ai le inisalini, pe taofi le galue atoa, ma le lava le insulin, e mafua ai le maʻisuka.

O le tino sili lea o le hormone o loʻo i ai se aafiaga ogaoga i le gaʻo gaʻo i le tino. O ia lea e nafa ma le faʻamautuina o le kulūkose ma le fua o le faʻasalaina o le kulūkose ma siama eseese. Atonu e le o se tagata masani, e mamao mai vailaau, iloa mea o hormones e maua mai i le pancreas, ae iloa e tagata uma le taua o le inisalini.

O lenei hormone e gaosia e peta beta, lea e tele naua i motu o Langerhans. E le gaosia i se isi mea i totonu o le tino. Ma i le avea ai o se tagata matua, o nei siama e faasolosolo ina mate, o lea o le aofai o le insulin e faaitiitia. E mafai e lenei mea ona faʻamatalaina le mea moni o le aofaʻi o tagata e maua i le maʻisuka e faʻateleina i le matua.

O le inisalini o le hormone o se protein protein - o se polypeptide poto. E le maua i taimi uma i le auala lava e tasi.

E faʻaolaina ai le gaosia o le faateleina o le suka o le toto. O le mea moni, e aunoa ma le inisalini, e le mafai ona galo le kulukose i sulu o le tele o totoga.

Ma o ana galuega tauave autu e saʻo lava ina ia mafai ai ona faatelevave le fesiitaiga o kulukose molekone i sela. O se faiga faʻalavelave lenei, e faʻamoemoe i le mautinoa o le kulukose e leʻo i totonu o le toto, ae e alu i le mea e matua manaomia - ia mautinoa le faagaoioiga o sela.

Le matafaioi o hormones

O le inisalini, o le hormone autu o le pancreas, e faʻamautuina lelei i totonu o se tino soifua maloloina ina ia paleni taumafa taumafa ma manaʻoga gasegase o le tino.

O le inisalini e faʻatonutonu ai le metabolism, faʻateleina le faʻaleleia o gaʻo. O le kulukose o loʻo faʻaaogāina e fulufulu ua liua i le glycogen e ala i glycogenesis, poʻo gaʻo (triglycerides) e ala i le lipogenesis.

O le gaioiga o le hormoni i le tulaga o le gataifale e aofia ai:

  • faʻateleina le faʻaaogaina masani o le telefoni, mea e sili ona lauiloa i le faʻaaogaina o le kulukose e musele ma le tino o le tino (e tusa ma le lua vaetolu o tino uma),
  • faateleina le faia o DNA ma le mamanuina o le protein e ala i le pulea o le amino acid,
  • suiga i le gaoioiga o le tele o enzymes.

O gaioiga o le inisalini, tuusaʻo ma le faʻaalatua:

  • osofia o le gasegase - o le inisalini e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ona o le induction o le kulukose i le cell,
  • faʻaosoina le glycogen synthesis - pe a maualuga le kulukose, o le inisalini e faʻaaogaina ai le glycogen e ala i le faʻamalosia o le enzyme hexokinase. E le gata i lea, o le inisalini e faʻaosoina ai le enzymes phosphofructokinase ma glycogen synthases, e nafa ma le faʻasologa o le glycogen,
  • faʻalauteleina le gasegase - faʻamalosia o sela e faʻalautele ai mea o loʻo iai i le vai intracellular,
  • faaitiitia i le gluconeogenesis ma le glycogenolysis, lea e faaitiitia ai le gaosiga o le kulukose mai mea e le o le carbohydrate, i le ate,
  • faʻateleina le lipid - o le inisalini e mafua ai le gaʻo gaʻo e ave i le toto kulukose, lea e liua i le faʻamaʻi, o le faʻaitiitia o le inisalini e mafua ai le faʻafeagai,
  • le faʻateleina o le esterification o mea gaʻo - faʻamalosia le tino o le tino e faʻapipiʻi ai gaʻo le fua (e fai ma faʻataʻitaʻiga, triglycerides), o le faʻaitiitia o le inisalini e mafua ai le faʻafeagai,
  • faaitiitia le lipolysis - o le faagasologa o gaioiga vavae i totonu o latou eletise gaʻo gaʻo e ala i le gaioiga a le lipase enzyme,
  • faʻaititia le proteolysis - faʻaitiitia le palatini,
  • faaitiitia i le autophagy - faaitiitia i le tulaga o le faatamaia o gaioiga faaleagaina
  • faʻalauteleina le faʻaaogāina o mea amino faʻamalosi - faʻaosofia ai siama e faʻaaogaina ai le faʻasalalau o vailaʻau amino, o le faʻaitiitia o le inisalini e faʻaleagaina ai le faʻafefe,
  • Totoga o le muscle - e mafai ona faʻamalosi ai maso o le puipui pito i tua, faʻalauteleina le toto, aemaise lava i totonu o fua ninii, o le faʻaitiitia o le inisalini e mafai ai e le musika ona malilie,
  • faateleina le pulelaa o le suauu o le chlorhydrate o suauu parietal i le manava,
  • faʻaitiitia le faʻamalosi o le sodium.

O le inisalini e afaina ai foi isi galuega a le tino, e pei o le gaioiga lautele ma le gafatia o le mafaufau. O le taimi lava e ulu atu ai le inisalini i le faiʻai o le tagata, e faʻaleleia ai aʻoaʻoga ma aoga o le mafaufau o tagata.

O le hormone foi e iai sona aafiaga faʻaosofia i le tatalaina o le hormone gonadotropin mai le hypothalamus, lea e fiafia i le gaioiga o le toe gaosia.

O hormones pancreatic polypeptide ma le somatostatin e gaosia e le pancreas e manatu e taua i le tulafono faatonutonu ma le faʻaleleia lelei o le inisalini ma fualaʻau gaosia o le glucagon.

O le lua pito sili ona taua o le hormone. E maua ai selalala, lea e tusa ma le 22% o le numera o tamaʻitaʻi o Langerhans. I le fausaga, e talitutusa lava ma le inisalini - o ia foi o se polypeptide puupuu. Ae o le galuega e faia tonu lava le itu. E le faʻaitiitia, ae faʻaleleia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, faʻamalosia lona alu ese mai nofoaga e teu ai.

O le pancreas e faʻamaonia le kulupuka pe a faʻaititia le aofai o kulukose i totonu o le toto. I le uma, o le mea, faatasi ai ma le inisalini, e taofia ai lona gaosiga. I le faʻaopoopoga, faʻalauteleina o le glucagon e faʻalautele pe afai ei ai se faʻamaʻi i le toto poʻo se faʻaopoopoga i tulaga cortisol, faʻatasi ai ma le faʻatupulaia o le gaioiga faaletino poʻo le faateleina o le aofaʻi o le protein.

Pancreatic Polypeptide

E oʻo lava i le taua o hormones pancreatic, lea e gaosia tele lava. O se tasi oi latou o le polypeptide pancreatic.

Na maua talu ai nei, o lona uiga o ana galuega tauave e leʻi malamalama atoatoa i ai. O lenei hormone e na o le pancreas - o ona lipine PP e maua, faapea foi i totonu o le gaʻo.

E na te faalilolilo pe a 'ai le tele o meaʻai po o le gaʻo, faʻateleina le malosi faaletino, matelaina, faʻapea foʻi ma le maʻi maualuga o le hypoglycemia.

Pe a oʻo mai lenei hormone i le toto, o le gaosiga o enzymes pancreatic e puipuia, o le faʻasaʻolotoina o talo, trypsin ma bilirubin e faʻagesegese, faapea foi le malolo o maso o le gallbladder. E aliali mai o le polypeptide pancreatic e laveaiina ai enzymes ma taofia ai le leiloa o le talo.

E le gata i lea, e faʻasaʻo ai le aofaʻi o glycogen i le ate. E maitauina e faapea o le gaʻo ma nisi o faʻamaʻi faʻaleagaina, o le leai o lenei hormone e matauina.

Ma o le siʻitia i lona tulaga e mafai ona avea ma faailoga o le maʻisuka o le maʻisuka poʻo le toto o le toto.

Faʻaleagaina o le tino

O faʻamalositiga inflammatory ma isi faʻamaʻi o le pancreas e mafai ona faʻaleagaina ai siama na maua ai hormones. O lenei mea e mafua ai le faʻaalia o ituaiga faʻamaʻi pipisi e fesootaʻi ma le faʻafitauli o le tino. O le tele o taimi, ma le faʻaleagaina o sela o le endocrin, o le le lava o le inisalini e matauina ma o le maʻisuka na te faʻaleleia. Ona o lenei mea, o le maualuga o le kulukose i le toto e tulaʻi mai, ma e le mafai ona gauai i sela.

Mo le faʻamautinoaina o maʻi o le pancreatic endocrine, o le toto ma le urine test mo le kulukose o loʻo faʻaaogaina. E taua tele le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo se suʻega i sina masalosaloga o le faʻaleagaina o lenei okeni, talu ai i le amataga, e sili atu ona faigofie le togafitia o soʻo se faʻamaʻi.

O se filifiliga faigofie o le aofaiga ole kulukose i totonu o le toto e le o taimi uma e faailoa ai le atinaʻe o le maʻisuka. Afai e masalomia lenei maʻi, o le suʻega ole siama, suʻesuʻega o le faapaleni kulukose ma isi.

Ae o le i ai o le kulukose i le urine o se faailoga lea o se maʻi ogaoga o le maʻisuka.

Le leai o isi hormones pancreatic e le masani ai. O le tele o taimi e tupu ai lenei mea i le i ai o tumema e faalagolago i le hormone poʻo le maliu o se numera tele o sosoʻo endocrin.

O le pancreas e faia ai galuega taua i le tino. E le gata ina maua ai le manava masani. O hormones e maua mai i ona sela e manaʻomia e faʻamaonia ai le aofaʻi o le kulukose ma faʻamautinoa le metabolism o le carbohydrate.

I totonu o lenei tusiga o le a matou taʻuina atu ia te oe fea o vaega o vaega o tamaʻitaʻi pancreatic? O le a la latou galuega ma oa meamoni latou te faʻamalosi?

Se vaega o le anatomy

I totonu o le pancreatic tissue e le gata o le apalai, ae o motu foi o Langerhans. Ole suauʻu o nei faʻavae e le maua ai ni enzymes. O la latou gaioiga autu o le aumaia o hormones.

O nei fiva endocrin na maua muamua i le 19 seneturi. O le saienitisi o lona mamalu na faaigoa ai nei faalapotopotoga ua avea pea ma se tamaititi aoga.

E le tele ni motu i totonu o le uʻamea. Faatasi ai ma le atoa o le okeni, o lanu Langerhans e aofia ai le 1-2%. Ae peitai, o la latou matafaioi e maoae. O siama o le vaega o le endocrin o le gland e maua ai ituaiga o hormones e faatonutonuina ai le nutimomoia, gaosiga o le carbohydrate, ma le tali atu i faʻafitauli mamafa. Faatasi ai ma togafitiga o nei vailaau malolosi, o se tasi o faamai masani o le 21st seneturi o loo atiae - o le maʻisuka. E le gata i lea, o togafitiga o nei siama e mafua ai le syndrome Zollinger-Ellison, inisalini, glucoganoma ma isi maʻi e le o maua.

I aso nei, ua iloa ai o tamaʻitaʻi o le pancreatic e 5 ituaiga o sela. Matou te talanoa atili e uiga ia latou galuega i lalo.

O a ni siaki o tamaʻi?

Ole motu ole Pancreatic e le o se faaputuga o fale tutusa, e aofia ai ni elemene e eseese i galuega ma le morphology. O le pancreas o le endocrine e aofia ai peta beta, o le mamafa o le mamafa o le mamafa e tusa ma le 80%, latou te faʻasaoina le ameline ma le inisalini.

O paki pikalama Pancreatic e maua ai le glucagon. O lenei vailaau e galue e pei o se inisinia insulin, e fesoasoani i le faateleina o le kulukose i totonu o le tino toto. E tusa ma le 20% e tusa ai ma le numera atoa.

Glucagon e tele ana galuega faatino. E afaina ai le gaosiga o le kulukose i le ate, e faʻaosofia ai le malepelepe o le tino o le tino, faʻaititia le maualuga o le cholesterol i le tino.

E le gata i lea, o lenei vailaʻau e faʻaleleia ai le toe faʻaleleia o suauu ate, fesoasoani i le insulin e tuua ai le tino, ma faʻaleleia ai le toto i totonu o fatugaʻo. Inisalini ma glucagon e eseese, ma faʻafeagai galuega. O isi mea e pei ole adrenaline, hormone tuputupu aʻe, cortisol fesoasoani e faʻatonutonu lenei tulaga.

O vailaau Pancreatic Langerhans e aofia ai fusi nei:

  • O le faaputuputuina o le "delta" e maua ai le pulelasi o le somatostatin, lea e mafai ona taofia ai le gaosiga o isi vaega. O le aofaiga atoa o lenei vailaau oona e tusa ma le 3-10%,
  • Vailaʻau PP e mafai ona faʻasaʻo le peptide pancreatic, lea e faʻaleleia ai le puleaina gaosia ma taofia ai le tele o gaoioiga o le totoga o le tino,
  • Ole tuufaatasiga o le Epsilon o se mea faapitoa e nafa ma lagona o le fiaaai.

Langerhans Islands o se mea ninii ma multifunctional microorgania e iai lona tele, foliga, ma le tufatufa lelei o vaega o endocrin.

O le faʻafiafiaga telefoni feaveaʻi e aʻafia ai fesoʻotaʻiga intercellular ma tulafono faatonutonu paracrine, lea e fesoasoani i le inisalini ina ia faʻasaʻoloto.

O le fausaga ma le gaioiga o tamaʻitaʻi pancreatic

O le pancreas o se okeni faigofie lava i tulaga o le fausaga, ae o lona gaioiga e matua lautele lava. O le totoga i totonu e maua ai le insulin, lea e puleaina ai le toto toto. Afai e mataʻituina lona aiga poʻo le le atoatoa, ona maua ai lea o togafitiga - ituaiga 1 o le maʻisuka.

Talu ai o le pancreas e aʻafia i le faʻaogaina o meaʻai, e tatau ona avea ma vaega malosi i le atinaʻeina o enzymes pancreatic e fesoasoani i le malepelepe o gaʻo, gaʻo ma protein mai meaʻai. I le solia o lenei galuega, ua maua ai le pancreatitis.

O le mea sili ona taua o tamaʻi pancreatic o le faatumauina lea o le manaʻomia o le gaʻo ma le pulea o isi totoga i totonu. O le faaputuputuina o sela e tele meaʻai e maua mai i le toto, o loʻo nofoia i latou e namea agaalofa ma vavae.

O le fausaga o motu e faigata tele. E mafai ona tatou fai atu o faʻaputu taʻitasi o siaki o se faʻavae atoatoa ma lona lava gaioiga. Faʻafetai i lenei fausaga, o le fefaʻatauaʻiga i le va o vaega o le parenchyma ma isi vaʻaiga ua mautinoa.

O siaki o tamaʻitaʻi ua faatulagaina i le ituaiga o mosaic, o lona uiga, faʻafuaseʻi. O se tamaʻitaʻi matutua e faʻamatalaina i le faʻatonuga lelei. E aofia ai lolone, o loʻo siosiomia i latou i mea e fesoʻotai ai, o le toto pito i lalo e pasia i totonu. O peta Beta o loʻo i le ogatotonu o lobelu; o isi o loʻo i luga o le pito i tua. O le tele o motu e faalagolago i le tele o fuifui mulimuli.

A amata ona fegalegaleai vaega o atumotu, o le a atagia mai i totonu o isi siama o lo o latalata ane. E mafai ona faamatalaina lenei mea e ala i nuanuga nei:

  1. O le inisalini e faʻamalosia ai le faila faalilolilo o sela peta, ae i le taimi lava lea e faʻalavelaveina ai le galue galue o faʻalaʻau alpha.
  2. I le isi itu, o le fatufoni o le pika "gluconagon" i le leo, ma e galue ai i luga o sene vavala.
  3. O le somatostatin tutusa foʻi le faʻalavelaveina o le gaioiga o peta ma pene alpha.

Afai i totonu o le natura o le filifili o se gasegase ua iloa e fesootaʻi atu i le faaletonu o le tino, ona osofaʻia ai lea o peta beta e le latou lava puipuiga.

Ua amata ona faʻaitiitia, lea e mafua ai se maʻi matautia ma matautia - maʻisuka.

Suiga o le masima

O se faʻamaʻi tumau ma le faʻamalolo. O le Endocrinology e leʻi oʻo mai ma se auala e faʻamalolo ai se tagata e faʻavavau. E ala i togafitiga ma se olaga ola maloloina, e mafai ona e maua se taui tumau mo le maʻi, ae leai.

O sene Beta e le mafai ona toe faʻaleleia. Ae ui i lea, i le lalolagi faʻaonaponei, ei ai auala faapitoa e fesoasoani ai ia i latou e "toe faʻafoʻi" - suia. Faatasi ai ma le totoina o le pancreas poʻo le faʻavaeina o se totoga i totonu o le tino, ua faʻapipiʻiina ai suauʻu pancreatic.

Ua na o le pau lea o avanoa mo tagata maʻisuka e toe faʻaleleia ai le fausaga o motu ua faaleagaina. E tele suʻesuʻega faasaienisi sa faia i le taimi na gaosia ai beta-sela mai se tagata foaʻi e faʻafesoʻotaʻi aʻu le maʻisuka.

O taunuʻuga o suʻesuʻega ua faʻaalia ai o togafitiga faʻapitoa e fesoasoani e toe faʻafoʻisia ai le faʻasalaga o gaʻo i le tino o le tagata. I se isi faaupuga, o loʻo i ai se vaifofo i le faafitauli, o se mea tele tele. Ae ui i lea, o le ola faʻasolosolo o le immunosuppressive i le olaga atoa o se faʻaitiitia - le faʻaaogaina o fualaau faasaina e puipuia ai le teenaina o meaola ola foaʻi.

I le avea ai ma se isi mea i se puna foaʻi, e mafai ona faʻatagaina siama. O lenei filifiliga e fetaui lelei, talu ai o tamaʻitaʻi o le foacesa o tagata foaʻi tupe e iai se faʻaagaga faapitoa.

Toe faʻaleleia togafitiga faʻasolosolo vave, ae manaʻomia ona e iloa pe faapefea ona le naʻo na o mea e faʻaaogaina, ae ia taofia ai foi le faʻaleagaina mulimuli ane, lea e tupu i soo se tulaga i le tino o le maʻisuka.

E i ai se faʻamatalaga manino i togafitiga faʻasolosolo o le pancreas mai se puaa. Aʻo le i maua le inisalini, o mea na maua mai le vao manu na faʻaaogaina mo. E pei ona e iloa, o le eseesega i le va o le insulin i le tagata ma le porcine i se tasi amino acid.

O le suʻesuʻega o le fausaga ma le faʻatinoga o tamaʻi pancreatic o loʻo faʻamatalaina i ni faʻamoemoe sili, talu ai ona o le "suamalie" faʻamaʻi e tulai mai ona o le faaleagaina o latou fausaga.

O le pancreas o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Pancreatic girlslets, e taʻua foi o le motu o Langerhans, o ni tamai pulou o sela na salalau solo solo i le pancreas. O le pancreas o se okeni ei ai lona umi umi 15-20 cm le umi, lea o loʻo i tua o le pito i lalo o le manava.

O pancreatic tinlets e aofia ai ituaiga ituaiga siama, e aofia ai peta beta e maua ai le insulin. O le pancreas foi e faia ai enzymes e fesoasoani ai i le tino e eli ma fafaga meaai.

A oʻo i luga le kulukose toto pe a uma ona 'ai, e tali le pancreas e ala i le tuʻuina atu o le inisalini i totonu o le toto. Ole inisalini e fesoasoani i siama i totonu o le tino e toso le kulukose mai le toto ma faʻaaogaina e gaosia ai le malosi.

O le maʻi suka e tupu pe a le maua le insulin i le pancreas, e le faʻaaogaina e le tino selase lenei fuamoa ma le atoatoa lelei poʻo mafuaaga uma e lua. O se taunuuga, o le kulukose e faʻapupulaina i totonu o le toto, ma e le o aʻafia mai i siama o le tino.

I le maʻisuka ituaiga 1, o peta paneta o peta e taofia ai le gaosiga o le inisalini, ao osofaʻia ma faʻaumatia e le tino le tino. O le puipuiga o loʻo puipuia ai tagata mai faʻamaʻi pipisi e ala i le sailia ma le faʻamaʻiina o siama, siama, ma isi mea e ono lamatia ai fafo. O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona ave insulin i aso uma mo le olaga.

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona amata i se tulaga e taʻua o le inisalini, lea e le mafai ai e le tino ona faʻaaogaina le inisalini lelei. I le aluga o taimi, o le gaosiga o lenei hormone ua faʻaitiitia foi, o le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o le a iu lava ina ave insulin.

O le a le mea e faʻapipiʻi ai le motu o le tamaʻi?

E lua ituaiga o gafa (transplantation) o tamaʻi pancreatic:

O le faʻasalaina o tamaʻitaʻi o Langerhans o se faʻataʻitaʻiga lea e faʻamamaina ai, faʻaleleia ma faʻapipiʻiina i le isi tagata ia tamaʻitaʻi mai le paʻu o se tagata ua maliu. I le taimi nei, o le tufatufaina o tamaʻi pancreatic is considered a procedure experimental procedure, talu ai e le o lava le manuia o le tekinolosi o lo latou gaosiga.

Mo faʻataʻitaʻiga faʻapitoa o le palacreatic tinlet, o saienitisi latou te faʻaaogaina ni enzymes faʻapitoa e aveʻesea ai mai le pancreas o se tagata ua maliu. Ona faamamaina ai lea o teine ​​ma faitauina i le fale suesue.

O le mea masani, e maua e tagata e mauaina ni faʻasalaga se lua, e aofia uma ai le 400,000 i le 500,000 tamaʻitaʻi. A maeʻa faʻapipiʻiina, ona amata lea ona maua mai vaʻa peta o nei tamaʻitaʻi ma faʻamalosi le insulin.

Langerhans islet allotransplantation ua faia mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 oeo loʻo maua le maualuga o le kulukose o le toto. O le faʻamoemoe o le toe faʻaaogaina o le fesoasoani lea i nei tagata gasegase ia maua le maualuga o le kulukose o le toto i le i ai poʻo le leai foi o tui inisalini i aso taitasi.

Faʻaitiitia pe faʻaitiitia le lamatiaga o le le iloa o le hypoglycemia (o se tulaga matautia lea e le lagona ai e le tagata maʻi ni faʻaaliga o le hypoglycemia). A lagona e se tagata le auala o le hypoglycemia, e mafai ona ia faia ni fua e siitia ai le maualuga o le kulukose i le toto i tulaga masani mo ia.

O le pancreatic islet allotransplantation e naʻo totonu o falemaʻi ua maua le faʻatagaga mo faʻataʻitaʻiga o falemaʻi o lenei auala togafitiga. O suʻega e masani lava ona faia e le au failaʻau - fomaʻi e faʻapitoa i faʻataʻitaʻiga faafomai. E faʻaaogaina e le tagata faʻalogo eleʻele le x-ray ma le ultrasound e taʻitaʻia ai le faʻapipiʻiina o se fusi faʻapipiʻi e ala i se laʻititi laʻititi i le pito i luga o le abdomina wall i le vein portal o le ate.

O le portal vein o se ipu toto tele e tafe toto i le ate. O loʻo faʻaosoosoina malie ia atumotu i totonu o le ate e ala i se pusa ua tuʻuina i totonu o le vete vevela. I le avea ai o se tulafono, o lenei faiga e faia i lalo o le faʻalapotopotoga faʻapitonuʻu poʻo lautele.

E masani ona manaʻomia e tagata maʻi le lua pe sili atu faʻaopoopoga ina ia lava le gaioiga o le islet e faʻaitiitia pe faʻaitiitia le manaʻoga mo le inisalini.

O le autotransplantation o le pancreaticletlet e faia pe a maeʻa le pancreatectomy - aveeseina o le tino atoa - i tagata mamaʻi e ogaoga pe palacreatitis, e le mafai ona faʻaaogaina i isi auala togafitiga. O lenei faiga e le o se mea faʻapitoa. Ole motu ole Langenhans autotransplantation e le o faia i tagata mamaʻi ile maʻisuka ituaiga 1.

O le faʻataʻitaʻiga e faia i se falemai i lalo o faʻamaʻi lautele. Muamua, e aveese e le fomai tipitipi le pancreas, lea e maua mai ai le tamaʻi pancreatics. I totonu o le itula, e faʻafeiloaʻi mai ile motu ole mama e ala i se pusi ile ate ole maʻi. O le sini o se mea e faʻafeiloaʻi ai o le tuʻuina atu lea o le tino faʻatasi ma teineiti Langerhans ia maua ai le insulin.

O le a le mea e tupu pe a uma le faʻavasegaina o tamaʻi pancreatic?

O tamaʻitaʻi o Langerhans e amata ona faʻasaʻo le inisalini i se taimi pupuu pe a uma le gafa. Ae ui i lea, o lo latou galulue atoa ma le tuputupu ae o toto toto fou e faʻaalu se taimi.

E ao i le au faipisinisi ona faʻaauau pea le inisalini aʻo leʻi amataina le faʻatonuga o tamaʻitaʻi ua gaosia. E mafai foi ona latou faia sauniuniga faʻapitoa ao leʻi amataina ma pe a uma le faʻavasegaga lea e fesoasoani i le gaosiga lelei ma le umi o galuega a tamaʻitaʻi o Langerhans.

Ae ui i lea, o se tali a le autoimmune e faʻaumatia ai ia lava peta peta e ono osofaia ai tamaloloa ua toe suia. E ui lava o le ate o se nofoaga faʻapitoa mo le faʻaaogaina o le teineitiiti foai, o saienitisi o loʻo suʻeina isi nofoaga, e aofia ai le tino maso ma isi totoga.

Langerhans Islands: galuega mulimuli i le endocrine ma auupega i vela pancreatic

E pei ona e iloa, o le galuega autu a tamaʻitaʻi pancreatic o Langerhans o le iloa lea o le galuega endocrine o le pancreas. Muamua lava, o le pulefaʻatonu lenei o hormones autu e taua o le inisalini ma le glucagon, e faʻamoemoe i le puleaina o le suka o le toto. O le mea lea, o le inisalini e faʻaitiitia ai lona aofai pe afai o faʻamaufaʻailoga e sili atu i le masani, ma le glucagon, i se isi tulaga, e faʻatupulaia.

E taua le manatua e faapea i le mea e tupu ai o le siama o le endocrine o le pancreatic tiny e le o feagai ma le galuega i le atoatoa, ma e tusa ai ma lea, o mea e le manaomia e le tino e le o faʻamalosi i le aofaʻi tatau, ona sili atu lea ona tupu le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e tupu ona o le tele o suka i totonu o le tino, ma mo togafitiga, e manaʻomia le faʻaauau pea o le inisalini. O le ituaiga 1 o lenei faʻamaʻi e sili ona lamatia, talu ai i lenei tulaga o loʻo maua ai le tele o le tino o le maʻi o le endocrine o le pancreas, ma, e tusa ai ma lea tulaga, o le maʻi o le maʻi e le o faasolosolo malie, ae vave, ma e manaʻomia le togafitiga faʻafuaseʻi. E tele mafuaʻaga mo lenei mea, mo se faataitaiga, o le gaosia o auupega e le tino mai faʻamaʻi faʻamaʻi.

E taua tele, o loʻo i ai se metotia o togafitiga ma toe faʻaleleia galuega o le endocrine o le pancreas e ala i le totoina o sene o motu o Langerhans. Ae i lenei tulaga, o le a tatau ona muamua faia se auʻiliʻiliga i luga o faʻalavelave faʻamaʻi i lipocate endocrin o le pancreas, talu mai le faʻaaogaina o le metotia o le a aoga mo na o se ituaiga o maʻisuka. Ae faʻatasi ai ma le kanesa poʻo isi maʻi o le pancreatic, e le maua ai le mea e manaʻomia.

Langerhans cell cell transplant with type 1 diabetes

I aso nei, o tamaʻitaʻi o Langerhans e maua ai le avanoa e togafitia ai le maʻisuka ituaiga 1, faafetai i lo latou gafa. O lenei auala na maua e le au atamamai Kanata talu ai nei, ma e ui lava e manaʻomia ai le tau tele o tupe, ma o le faʻatinoga lava ia e matua faigata ma matautia, e moni ma e maua ai se avanoa mo le toe faʻafouina o le galuega o le endocrin o le pancreas, ma, e tusa ai ma le laveaʻiina o maʻi mai se maʻi matautia.

O le aʻafiaga o le gasegase ole suauʻu endocrin maloloina e maua mai se tagata foaʻi e faʻaofiina i le tino o se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e ala i se pusi, ona o le mea na mafua ai, ona o la latou aafiaga, o le aofaiga o le inisalini e manaʻomia mo le faatumauina o le kulukose i le toto e amata ona gaosia totonu o tapulaa masani. E taua le malamalama o tamaʻitaʻi o Langerhans mo le gaosigaina e se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ua naʻo se tino maliu e fetaui ma mea uma e manaʻomia, e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le teenaina, aemaise lava talu ai o aʻafiaga o loʻo i totonu o le tino e faʻamoemoe e faʻaumatia tino mai fafo. O le mea e taua o le fesuiaiga o suauʻu endocrin o tamaʻi pancreatic e maua ai le vave aʻafiaga, ae talu ai pe a maeʻa nai vaiaso, o le maʻi o le maʻisuka ituaiga 1 e vave amata ona faʻaleleia.

E taua tele le malamalama o tamaʻi gafa o Langerhans o se tulaga lamatia o siama i totonu o le tino o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka o le a taʻitaʻia ai le teenaina o gland pancreatic. O le mafuaʻaga lea, i le manuia o le faʻatinoga, o le matafaioi e sili ona taua e faia i togafitiga fualaau faasaina, e faʻamoemoe e punitia mo sina taimi le gaioiga o nisi faʻamaʻi ma faʻamaʻi, lea e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaumatia.E le gata i lea, o fualaau mo le togafitia o se tagata maʻi e filifilia i se auala e le atoatoa, ae na o le vaeluaina o nisi o mea e puipuia ai le tino, aemaise lava i latou e maua mai ai siama i sulu o tamaʻi motu o Langerhans, lea e mafai ai ona faaitiitia le lamatiaga mo le finocrine pancreatic function.

I le faʻatinoga, o le metotia na maua ai le lelei o taunuuga mo tagata mamaʻi, aemaise lava talu ai e leai ni maliu na mafua mai i le totoina o suauu gland pancreatic ma lo latou lafoaia mulimuli ane i lalo o le aafiaga o auupega. E le gata i lea, o nisi numera o tagata mamaʻi ua le toe manaʻomia le puleaina o le inisalini, ae o nisi e manaʻomia pea, ae o le tele o faailo e uiga i le galuega endocrine o le pancreas ua faʻaleleia atili, lea na mafai ai ona faʻamoemoe mo se faʻataʻitaʻiga lelei i le lumanaʻi.

E ui i lea, e taua le matauina i lenei mataupu ei ai ni mea le lelei e tatau ona amanaia. O le mea lea, i lalo o le faatosinaga a fomaʻi i teineiti o Langerhans, o loʻo i ai se tulaga lamatia tele o ituaiga uma o aʻafiaga i tagata mamaʻi, e pei o le le mautonu i le gaosiga o le sua pancreatic, manava, faamalalauina, ma faʻalavelave matuia tele. I le faʻaopoopoga, e tusa lava pe a uma le faʻataʻitaʻiga, e manaʻomia i le gasologa o le olaga e ave ai na vailaʻau e tatau ai, ina ia le amataina i le tino le teenaina o sela masusu. Ma ona o le mea moni, o nei vailaau o loʻo faʻaogaina e taofia ai mea e le afaina, aemaise lava o auupega faʻapitoa, o lo latou faʻaleleia e faʻateleina ai le lamatiaga o ituaiga uma o faʻamaʻi pipisi.

O le mea lea, o tamaʻitaʻi o le pancreatic e faia se galuega endocrine e tāua mo le tino atoa, e maua ai le gaosia o hormones e manaʻomia mo le gataifale ma le puleaina o le kulūkose o le toto. O le mafuaʻaga lea mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1, i nisi o tulaga, o le faʻavasegaga o fualaau o le endocrine e mafai ona talafeagai, lea e faasolosolo malie ai le gaioiga o le tino, ma e tusa ai, o le inisalini e manaʻomia tele i le aofaiga talafeagai.

O a tulaga lelei ma le le lelei o le pancreatic islet allotransplantation?

O faʻamanuiaga o le Langerhans island flotplantplant e aofia ai le faʻaleleia o le kulūkose o le toto, faʻaititia pe faʻaitiitia le inisalini o inisua mo le maʻisuka, ma le puipuia o le hypoglycemia. O se isi mea i le totoina o meaola o le pancreatic islets o se gaioiga o le pancreas atoa, lea e masani ona faia i se gaosiga o fatugaʻo.

O aoga o le totoina o le pancreas uma e itiiti ifo ile insulin e faalagolago ma umi le gaioiga o le okeni. O le mea le lelei o le faʻaaogaina o le pancreas o le faʻalavelave tele lea o se faʻalavelave maualuga o faʻalavelave ma oʻo lava i le oti.

E mafai foi e le pancreatic islet allotransplantation ona fesoasoani e aloese mai le le iloa o le hypoglycemia. Ua faaalia i suʻesuʻega faasaienisi e faapea, e tusa lava pe o nisi vaega o loʻo galue i tua pe a uma le gafa e mafai ona puipuia lenei tulaga matautia.

O le faʻaleleia atili o le puleaina o le kulukose o le toto e ala i le vaeluaga o le motu e mafai foi ona faʻagesegese ai poʻo le puipuia o le alualu i luma o faafitauli o le maʻisuka, e pei o le fatu ma fatu fatugaʻo, namea ma le leaga mata. Suesuega e faʻaauau pea ona suʻesuʻeina lenei avanoa.

O le le lelei o le pancreatic islet allotransplantation aofia ai aʻafiaga e fesootaʻi ma le faʻatinoga o ia lava - aemaise lava, totoʻa poʻo le thrombosis. O tamaʻitaʻi liua ua faʻaaogaina e mafai ona faʻamavae pe leai foi le aoga. O isi lamatiaga e fesootaʻi ma aʻafiaga o faʻamaʻi faʻamalositpressive e faʻamalosi ai tagata mamaʻi e ave ina ia taofia ai le puipuiga mai le teenaina o tamaʻitaʻi ua liua.

Afai o le tagata maʻi ua i ai se gaʻo ua gaosia ma ua uma ona ia inuina fualaau faasaina, na o le pau lava le mea lamatia e afaina ai le afaina ma le aʻafiaga o togafitiga o le immunosuppressive o loo taitaia i le taimi o le seleselega. O nei vailaʻau e le manaʻomia mo le autotransplantation, talu ai o loʻo faʻapipiʻi mai i le tino o le tagata gasegase siaki.

O le a le lelei o le faʻavasegaga o tamaʻitaʻi o Langerhans?

Mai le 1999 i le 2009 i le Iunaite Setete, o le tufatufaina o tamaʻi pancreatic na faia i le 571 tagata gasegase. I nisi o tulaga, o lenei faiga na faia i le fesootaʻi ma se gaosiga o fatugaʻo. O le tele o tagata na gasegase maua se tasi pe lua vaʻalele. I le faaiuga o le sefulu tausaga, o le aofaʻi o numera o teine ​​na maua i le taimi e tasi e tasi e 463,000.

E tusa ai ma fuainumera, i le gasologa o le tausaga talu ona faʻauluina, e tusa ma le 60% o tagata na mauaina le tutoatasi mai le inisalini, o lona uiga o le taofia o inisuala mo le itiiti ifo i le 14 aso.

I le faaiuga o le lona lua o tausaga talu ona faʻauluina, 50% o tagata na maua mai e mafai ona taofia ni inisiua mo le itiiti ifo ma le 14 aso. Ae ui i lea, o le tutoatasi o le t-inisalini e faigata ona faatumauina, ma o le tele lava o gasegase ua faamalosia e toe inuina le inisalini.

O aʻafiaga e fesoʻotaʻi ma le sili tufatufaina o le tufatufaina atu o mea e iloa ai:

  • Tausaga - 35 tausaga ma luga atu.
  • Laasaga maualalo o triglyceride i totonu o le toto aʻo leʻi toe totoina.
  • Laasaga maualalo o le inisalini aʻo lei toe totoina.

Ae ui i lea, o suʻesuʻega faasaienisi e taʻu mai ai e tusa lava pe na o le galueaina o ni mailei o le Langerhans e mafai ona faaleleia atili le kulukose toto ma maualalo ifo i lalo le tui o le inisalini.

O le a le matafaioi a le immunosuppressants?

O fualaau faʻamaonia e tatau ona puipuia ai le teenaina, o se faafitauli taatele i soo se mea e suia.

Ua ausia e saienitisi le tele o tulaga faamanuiaina i le tulaga o le gaosia o tamaʻitaʻi o Langerhans i tausaga talu ai nei. I le 2000, na lolomi ai e saienitisi Kanata a latou gaioiga o le gafa (Edmonton Protocol), lea na suia e nofoaga faafomaʻi ma suesuega i le salafa o le lalolagi ma faaauau pea ona faaleleia.

O le Edmonton Protocol ua faʻaalia ai le faʻaaogaina o se tuufaatasiga fou o fualaau faʻasaina, e aofia ai daclizumab, sirolimus ma tacrolimus. Sa faaauau pea ona atiae ma suesue e saienitisi ni suiga i lenei faiga, e aofia ai le faaleleia atili o togafitiga e fesoasoani e faateleina le alualu i luma o le gaosiga. O nei polokalama i nofoaga eseese e mafai ona eseese.

Faataʻitaʻiga o isi immunosuppressants o loʻo faʻaaoga i le Langerhans motu o loʻo aofia ai antithymocyte globulin, belatacept, etanercept, alemtuzumab, basaliximab, everolimus, ma mycophenolate mofetil. O loo suʻesuʻe foi e saienitisi fualaau faasaina e le o se vaega o le immunosuppressants, e pei o le vevesi ma le sitagliptin.

O fualaau faʻamalosi e faʻamaonia ai aʻafiaga ogaoga, ma o latou aʻafiaga uumi e leʻi malamalama atoatoa. O aʻafiaga o aʻafiaga lata mai e aofia ai faʻamaʻi pipisi ma faʻaoga o meaʻai (pei o le ita ma le manava). E mafai foi e tagata maʻi ona atiina ae:

  • Faateleina le cholesterol toto.
  • Tigā toto maualuga.
  • Anemia (o le faaitiitia o le numera o lela mumu ma le hemoglobin i totonu o le toto).
  • Vaivai
  • Faʻaitiitia le faitau o le toto paʻepaʻe paʻepaʻe.
  • Toe faʻaleagaina le galuega.
  • Faʻateleina le faʻafitauli i vailaau faʻamaʻi ma viral.

O le aveina o le immunosuppressants e faʻapupulaina ai foi le lamatiaga o le atiaeina o nisi o ituaiga o tuma ma le kanesa.

Sa faaauau pea ona sailia e saienitisi ni auala e maua ai le faapalepale o le puipuiga o le puipuia o tamaʻi teine, lea e le o amanaʻia ai i latou e le puipuiga o le tino.

O le a le mafai e le faapalepale ona lagolagoina le gaioiga o tamaʻitaʻi ua gaosia e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tasi metotia o le tosoina o islets e faʻapipiʻiina i totonu o se mea faʻapitoa e mafai ona fesoasoani e puipuia ai le teteʻe.

O a faʻalavelave e feagai ma le vavaeina o tamaʻi pancreatic?

O le leai o ni foaʻi talafeagai o le faʻalavelave autu lea i le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o le tufatufaina o tamaʻitaʻi o Langerhans. I le faʻaopoopoga, e le o fesoasoani uma e faʻaaogaina mo le faʻaaogaina o le islet, talu ai latou te le ausia uma tulaga filifilia.

E tatau foi ona manatua i le taimi o le sauniuniga a tamaʻitaʻi mo le gafa, e masani lava ona faaleagaina. O le mea lea, e tele naua gaioiga e faia i tausaga taʻitasi.

Sa suesue e saienitisi auala eseese e foia ai lenei faafitauli. Mo se faʻataʻitaʻiga, na o se vaega o le pancreas mai se tagata foaʻi ola e faʻaaoga;

Sa faasaʻosaʻo e saienitisi islets o puaa i isi meaola, e aofia ai manuki, faʻamalosi i latou i se mea faʻapitoa poʻo le faʻaaogaina o fualaau faasaina e puipuia ai le teenaina. O le isi auala o le fatuina o tamaʻi mai sela o isi ituaiga - mo se faʻataʻitaʻiga, mai sima.

E le gata i lea, o paleni tau tupe e taofiofia ai le lautele o le motu. Mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o le Iunaite Setete, o le tekonolosi o loʻo faʻaaogaina faʻapitoa, o lona uiga e faʻatupeina mai i suʻesuʻega, ona o le inisiua e le aofia ai ia auala.

Meaʻai ma Meaʻai

O se tagata na ia faia le gaioiga o tamaʻitaʻi pancreatic e tatau ona mulimulitai i se meaʻai na atiaʻe e fomaʻi ma tagata e faia meaʻai. O vailaʻau faʻamalosi faʻamalosi e ave pe a uma le gaosia e mafai ona mafua ai le maua o le mamafa. O se taumafataga maloloina e taua tele mo le puleaina o le mamafa o le tino, toto toto, totola cholesterol toto, ma le kulukose o le toto.

Matou te taumafai e tuʻuina atu le faʻamatalaga sili ona aoga ma aoga mo oe ma lou soifua maloloina. O mea o loʻo i luga o lenei itulau e mo faʻamatalaga faʻamatalaga ma ua fuafuaina mo faamoemoega faʻaleaʻoaʻoga. E le tatau i tagata asiasi ona faʻaaogaina e avea ma fautuaga faʻapitoa. O le faʻamoemoeina o le siama ma le filifilia o togafitiga togafitiga o loʻo tumau pea le aia tatau a lau fomaʻi! E le aʻafia i matou i soʻo se taunuuga leaga e mafua mai i le faʻaaogaina o faʻamatalaga ua lafoina i le upega tafaʻilagi

Tuua Lau Faamatalaga