Mauaina o le maʻisuka: mafuaʻaga o le faʻamaʻi, tusa lava pe mafai ona tuʻuina atu le maʻi

O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona valaʻauina eseese, e aofia ai le mauaina o le maʻisuka. E le manaʻomia e tagata maʻi faʻamaʻi le inulinia o le inisalini. E ui lava ei ai taimi e ese ai, o tagata gasegase o le maʻisuka lona lua e tatau ona tutusa le inisalini o le tagata.

E iloa o le mauaina o le maʻisuka e masani ona tupu i tagata matutua. O le mafuaʻaga autu o lenei faʻamaʻi o se soliga manino i le metabolism o le maʻi. O le faʻamaonia o nisi o faʻamaʻi masani o le pancreas e mafai foi ona faʻaosofia ai le atinaʻeina o le maʻi.

Ae talu ai nei, na matauina ai e fomaʻi ia tulaga e maua ai le maʻisuka e mafai ona aliali mai i gasegase talavou poʻo tamaiti foi. O lenei tulaga e mafua ona o le leaga o tulaga tau le siosiomaga i le lalolagi, faapea foi ma le mea moni o le tele o tupulaga talavou latou te taʻitaʻia ituaiga olaga sese, faʻaleagaina o meaʻai leaga, ma le amanaʻia ai foi tulaga masani o aʻoaʻoga faʻapitoa faaletino.

Mai lenei mea e mafai ona tatou faʻauʻuina e faʻapea lava o soʻo se mea e ono faʻaosoina ai le atinaʻe o le maʻisuka. Mai le le lelei o le taumafa i le mumusu e faʻaaoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se taumafataga faifai pea lea e mauʻoa i totonu o le gaʻo mamā mama e mafai ona amataina ai le atinaʻe o se maʻi.

E faapefea ona faʻaalia se ituaiga o maʻisuka?

Ina ia mafai ona gauai i le taimi i le faʻaalia o faailoga muamua o lenei faʻamaʻi, e tatau ona suʻesuʻe pe oa mea taua o le maʻisuka. O lenei:

  • o le le mautonu i le paʻu (faʻalavelave faifaipea o le manava, fulafula, manava manava, leisa, le faʻavauvau pe a uma ona 'ai lelei poʻo meaʻai vevela),
  • se faʻateleina o le mamafa o le mamafa o le tino,
  • fia inu pea
  • fiaai e tusa lava pe a uma se taumafataga lata mai,
  • malosi oso i le toto maualuga.

Ua naʻo le pau ia o mea iloga faʻapitoa e mafai ona faʻaalia ai le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi. Ae afai e te gauai atu ia i latou i le taimi, o le ae mafai ona aloese mai isi faʻafitauli o le maʻisuka.

E iloa lelei o le pancreas e lua ni galuega taua i le tino o le tagata. O le:

  • o le gaosiga o le sua o le pancreatic, lea e tuusaʻo saʻo i mea uma o loʻo i totonu o le tino,
  • e maua ai le manava o le inisalini, o lenei hormone e nafa ma le tuʻuina saʻo o le kulukose i sene uma o le tino o le tagata.

O le mafuaaga lea o le vave iloagofie o faafitauli i le galuega a lenei tino o le a mafai ai ona aloese mai le tupu malosi o le maʻisuka.

E mafai lenei mea ona o le lelei o taumafa, faamalositino faifai pea, ma vailaʻau e maualalo ai le toto suka.

Muamua manaʻomia mo le atinaʻeina o se maʻi ile tino

E i ai mafuaʻaga autu e mafai ona amataina ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. E pei lava o latou na mafua ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1, ae tasi le eseesega tele i le va oi latou o mea faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le le lava o le gaosiga o le inisalini.

E taua le matauina iinei, i le amataga o le amataga o le maʻi, e faigata ona matauina le vaega muamua, ona o loʻo galue pea le uʻamea ma fua mai le aofaʻi saʻo o le hormone. E masani lava o le mea muamua e amata ona aliali mai pe a oʻo ina leva ona faʻalautele le maʻi. Ae o le mafuaaga autu o le vaega lona tolu. O le mamafa tele e mafua ai ona maua i le maʻisuka ituaiga 2.

O lea la, o a mafuaaga o le maʻisuka i le vaega lona lua:

  1. O le pancreas e le maua ai le insulin leʻo.
  2. O siama o le tino e teteʻe i le homone o loʻo i luga (o lenei mea e faapitoa lava mo le ate, maso ma sela o le tino oona).
  3. O le mamafa.

O le mea pito sili ona matautia o le visceral ituaiga o le oona. O le taimi lenei e maua ai le gaʻo i luga o le manava. O le mafuaʻaga lea e tatau ai i tagata o loʻo taʻitaʻia le ola mama ona aloese mai meaʻai faʻafuaseʻi, fai faʻamalositino masani ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina. I lenei tulaga, o le gaioiga faifai pea o le tino, e le gata i le le 'ai o meaai sese, ma o lenei ituaiga o meaʻai e mafai ona alofia.

E tusa ai ma mea taumafa, o loʻo i ai foi se manatu o le taumafa masani o meaai ma le tele o meaʻai gaʻo, ma o le tele o fiva ma fiber e matua faʻaitiitia i le taumafataga, e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.

Aisea e matautia ai le tetee?

O se manatu e pei o le tetee, o se aganuu le faauigaina o le tetee o le tino o le tagata i aafiaga o le inisalini. O loʻo i lalo o ia tulaga e ono maua ai le maʻisuka ituaiga 2.

A maeʻa ona maua le faʻamaʻi, e taua tele le siakiina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Ina ia puipuia ai le tele atu o faafitauli faʻalesoifua maloloina. Ae peitai, i lenei taimi, latou te taumafai e faia e aunoa ma le tuiina o le inisalini. O le suka toto e faʻaititia i fualaau faapitoa. Afai latou te le fesoasoani, ona mafai loa lea ona e amata faʻalauiloa atu tala o le inisalini o le tagata.

I le faʻaopoopoga i le faʻamaʻi lava ia, e mafai ona e maua isi aʻafiaga le lelei mo le tino. O lenei:

  • se faʻateleina o le faʻateleina (faʻaaogaina),
  • toto maualuga le maualuga i taimi,
  • E mafai ona maua faʻamaʻi faʻamaʻi, ma le atherosclerosis, lea e taua i totonu o vaʻa.

Ona o le mea moni e masani lava, i se tulaga masani, o osofaiga a le tino e osofaia pea e le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le pancreas ua le toe galue lelei. I lenei fesoʻotaʻiga, o le maʻisuka e vave tele ona atiaʻe.

E tusa ai ma fuainumera, o le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu ona tele ona tupu nai lo le muamua. I numera, e pei o lenei: tasi le tagata maʻi mo tagata uma e ivasefulu.

E le gata i lea, o le maʻi o le a oʻo atu ai i ni taunuuga le lelei e pei o:

  • o le oti o le paʻu o le tino,
  • vevela paʻu
  • vaivai o le fao fagu,
  • afaina o lauulu, ma latou paʻu i lalo i fua,
  • atherosclerosis e mafai ona atiae i vaʻa o loʻo i totonu o soʻo se vaega o le tino o le tagata mai le faiʻai i le fatu,
  • faafitauli tau fatuga
  • malosi lagona ile soʻo se faʻamaʻi pipisi,
  • afaina o gaʻo i vae ma pito i lalo e mafai,
  • mata mata.

Ma o nei mea na o taunuuga autu o le faamaʻi.

Ae, ioe, afai e te iloa le faʻamaʻi i le taimi ma pulea le maualuga o suka, e mafai ona e aloese mai le atinaʻeina o le tele oi latou.

Aisea e faigata ai ona iloa e le maʻisuka maʻi?

E le pei o maua i le maʻisuka, e maua ai le gasegase e faʻaaoga togafitiga faʻapitoa. Ua lava le faia o se suʻesuʻega mole mole ma o le a mafai ona iloa pe o iai se fesuiaiga o loʻo iai i genes. Ae i le tulaga o le mauaina, e tatau ona e faʻavasegaina naʻo faailoga o le physiological. Ma ona o le mea moni i le amataga o le atinaʻe, o loʻo latou feoai, o nisi taimi e matua faigata lava ona fai.

O le tele lava o taimi, e iloa e le tagata maʻi lona faʻamautinoaga i le lona tolu, poʻo se taimi mulimuli ane, tausaga o le atiina ae o le maʻi. O le tele, i le mea moni, e mafai e se tasi ona iloa e uiga i lenei siama i le tausaga muamua ina ua maeʻa le atinaʻeina o le maʻi. Ae peitai, i masina muamua e toetoe a le mafai ona faia.

O le mafuaʻaga lea e toetoe lava o tagata uma ua maua i le maʻisuka ua maeʻa ona maua mai faʻamaʻi faʻamaʻi e pei o le retinopathy, o le lino o le mata, faʻapea foi le angiopathy - o se faʻalavelave i le tino faʻatasi ma faʻamaʻi pipisi. Ma, e moni, o loʻo i ai ona faʻamaoniga o nei maʻi.

E pei ona taua i luga, o faailoga autu o le maʻisuka muamua e tutusa lelei lava ma mea e matauina i le i ai o se maʻi muamua. O lenei:

  1. O le fia inu, susu le gutu.
  2. Faʻasolosolo faifaipea ma faʻamalosia ai.
  3. Lava le faʻaaogaina o le tino ma le maʻi e lagona le matua vaivai ma le vaivai.
  4. E seasea lava, ae o loʻo i ai pea le mamafa o le mamafa o le mamafa, e ui lava i le isi faʻailoga e itiiti lona faʻailoa nai lo le muamua.
  5. O se atinaʻe malosi o se mea faʻafefete e mafua ai le paʻu o le paʻu, aemaise lava i le vaega faʻapitoa.
  6. Faʻasolosolo faifai pea o faʻamaʻi paʻu e pei o se anufe po o se fao.

O le mea muamua e tatau ona e gauai i ai pe o iai se tasi i totonu o le aiga o loʻo mafatia i le maʻisuka. Ae maise lava pe a oo mai i le aiga toto. O le tele naua o le toto maualuga e mafai ona avea ma taufaʻailoga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le mamafa o le mamafa e leaga pe afai e iai mo se taimi umi. I le auala, ei ai le manatu e sili atu le mamafa o le tino o le tino, o le sili foi lea e mafai ai ona ia atiae le maʻisuka ituaiga 2. E masani ona matauina e masani lava ona aliali mai le maʻi pe a uma le paʻu pe faʻatasi foi ma le thrombosis masani.

O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona atiae pe a maeʻa ona faʻaaogaina fualaau oona ma corticosteroids.

Puipuia o le Maʻisuka o le maʻisuka

Afai e te mulimulitaia saʻo fautuaga a fomai, ona mafai lea ona e aloese mai le atinaʻeina o lenei maʻi. O le mea moni, o le mea muamua lava e tatau ona e lafoaia uma amioga leaga uma. I le faʻaopoopoga, e oʻo lava ile afi lona lua o le asu e afaina ai le soifua maloloina o tagata. E sili le fesuiaiga i se soifua maloloina lelei. O le mea lea, o le a mafai ona faʻaitiitia le cholesterol toto ma tausisia vela maloloina ma vaʻa toto.

E taua le mataʻituina o le maualuga o le cholesterol toto. O se paleni paleni taumafa e tumu i fiva ma e aofia ai sina kulukose ole fesoasoani. Ia, o le mea moni, e le mafai ona e faatagaina le faateleina o le mamafa o le tino. O le meaai e tatau ona paleni ona e mafai lea ona aloese mai le gaʻo ma le maualuga o le cholesterol. O le tuufaatasiga e tatau ona aofia ai:

  • lanumeamata lanumeamata
  • fualaau suamalie uma
  • kāloti
  • radis
  • paʻu paepae,
  • logo ata.

Ole gaioiga faifaipea o le a fesoasoani e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le insulin. O le iʻuga, ua faʻaitiitia le mamafa o le mamafa, o le maualuga o le suka e faʻasolosolo lelei, o le a atili malosi ai maso. Faʻafetai i le a, o le a mafai ona faʻaitiitia le ono mafai ona atiae le maʻisuka ituaiga 2.

Afai e fautuaina pea e le fomai nisi injections inisalini, i le tulaga o le faavaeina o le suʻesuʻega o loʻo i luga, ona tatau lea ona e faʻalogo i ana fautuaga. I lenei tulaga, o le fualaau e tatau ona fetuutuunai i taimi uma e fesootaʻi ma suiga i le tulaga o le soifua maloloina o le maʻi. E tatau ona manatuaina o le puleaina o le inisalini i le tele o fualaau e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le hypoglycemia. O le mea lea, i nisi tulaga, e le mafai ona e faʻafoʻosaʻoina le suʻega o le insulin o loʻo faʻatonu.

Afai e te mulimuli i fautuaga uma o loʻo lisiina atu i luga, ma e masani ona faia se suʻega faafomaʻi, o le a mafai ona e aloese mai le gasegase o le maʻisuka ituaiga 2, e tusa lava pe tele mea. Ma aemaise lava pe afai o le aiga ua uma ona i ai ni aiga e iai se maʻi faapena. Ia, e le tatau ona galo ia i tatou uma o mea ua fai ma vaisu e mafua ai ona leaga. O se taunuuga, e le gata o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe, ae faʻapea foʻi isi faafitauli faʻalesoifua maloloina.

Elena Malysheva i le vitio i lenei tusiga o le a taʻuina atu ai le uiga o le maʻisuka ituaiga 2.

O le a le mea e iloa e uiga i le Alzheimer's?

O lenei togafitiga na maua lona igoa ona o le fomaʻi psychiatrist mai Siamani Alois Alzheimer i le amataga o le seneturi lona 20.

I le taimi lava, na masalomia ai se tagata maʻi ua i ai sona maʻi mafaufau. O aiga o le 51-tausaga Agatha sa faitio i lona le manatua. E le gata i lea, ua leiloa e le fafine le mafai gafatia i le vanimonimo.O nei suiga i le faiʻai na afaina ai foi le foliga mai o le fafine - Agatha foliga tele atu nai lo lona matua.

Dr. Alzheimer o loʻo siakiina lenei tagata maʻi mo le toeititi 5 tausaga.

O tausaga taʻitasi, e sili atu le leaga o le soifua maloloina o Agatha:

  • Faʻamatalaga vaaia ma le suʻe suʻe suʻega.
  • Na momotu le lauga.
  • Ua leaga le amio.
  • A o lei maliu, na matua le mafai e se tamaitai ona gauai atu ia te ia lava. O nei tomai maua uma ua galo.

Agatha na maliu i le na o le 56 tausaga talu ona taatele le tuinanau. O lona uiga - faʻamaonia atoatoa, pe a oʻo lava ina matua faʻaleagaina tomai uma faalemafaufau e ala i le vavaeeseina o mafaufau.

Ae o Alzheimer, e leʻi mafaufauina mo ia lava, na ia iloa ai o le vavaeeseina o se tagata maʻi faapitoa o se mea ola, ae le o le mafaufau. O le mea lea, o le faiʻai e faigofie lava i le atrophy. I totonu o le faiʻai ia lava, o faʻalapotopotoga ua aliali mai o loʻo taʻua i le taimi nei o fata o Alzheimer. Neurons na faʻaumatia foi.

I le taimi muamua ma mo se taimi umi, o le maʻi na i ai i le natura o le senility, le dementia. I le taimi lava lea, o le fesuiaiga, lea na fausia aʻo lei oʻo i le 60 tausaga, na manatu e sili atu le malosi nai lo maʻi na sili atu i le 60. I le taimi nei, ua faʻamautuina o le aoga ma le fua faatatau o le faʻamaʻi o le maʻi o le Alzheimer e toetoe lava a le ogatasi ma le tausaga.

Mai lenei faʻataunuuga puupuu, e mafai ona e malamalama i uiga autu o le faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma eseesega eseese mai le masani masani o suiga o le tagata. Ae aiseā e ala ai? O le a tatou toe iloilo atili.

O a mafuaaga o le faʻamaʻi o le Alzheimer?

O le mea e leaga ai, o vailaau faʻaonapo nei i aso nei e le o maua ai se tali tonu pe aisea e tupu ai le faʻamaʻi o le Alzheimer, ma faʻaogaina ai faʻatafunaga i totonu o masini o le fatugalemu tutotonu.

Faʻafefea ona togafitia togafitiga e aunoa ma fomaʻi ma vailaʻau?

O nei faʻaleagaga faʻaleagaina o le faiʻai e mafai ona faʻapitoa i tagata tomai faapitoa e tusa lava pe i ai se faʻamatalaga vaaia o tuamusi - o le atrophy atoatoa o tisipesa nerve ua fuafuaina i lalo ole microscope. Ae o le mafuaaga o lenei atrophi e le o iloa.

E tasi le mea ua faʻamautuina: Alzheimer's disease is a multifactorial pathology. Ma o se tasi o matafaioi taua i lona atinaʻe o le genetics. O le mea lea, o le mafuaʻaga autu o le tuinanau e mafai ona taʻua o se mea taua.

O le gaʻo faʻaleagaina e tuʻuina atu i le tamaititi ile manava. Atonu e foliga mai, pe leai foi. O le tele o taimi i lenei maʻi, o le "gau" o le gaʻo ua matauina i le 14th chromosomal link.

O le faʻamaʻi o le Alzheimer e mafai foi ona maua.

O le mea lea, o tagata atamamai e matau mea nei e mafai ona mafua ai le tupuga o le tele o le tuinanau:

  • Tausaga e silia ma le 60 tausaga.
  • Manua i le ulupoʻo, faiʻai.
  • Faʻalavelave faʻalavelave mafaufau.
  • Faavaivai masani.
  • Laititi le mafaufau (leai o aʻoaʻoga).
  • Lalo malamalama.

E maitauina e faʻapea, o fafine o le faʻamaʻi e masani ona maua i le tele o taimi nai lo alii. Ae o le matua, sa talitonu muamua o le faamaʻi o le Alzheimer e tupu i le na o le 65 tausaga. I le asō, ua manino le faʻamautuina o tagata e silia ma le 40 o loʻo lamatia. I le faʻatinoga, e le o se mea e tupu ai ni moliaga i tupulaga talavou e 25-28 tausaga.

O le mea lea, o le faʻamaʻi o Alzheimer e le o se togafiti masani o tagata matutua.

I se tulaga e le masani ai, e tulai mai i le talaaga o le i ai o faʻamaʻi e mafua ai le le lava o le okesene o le faiʻai.

O nei aʻafiaga e aofia ai:

  1. Maualuga maualuga.
  2. Cerebrovascular maʻi.
  3. Ole cholesterol tele i le tino.
  4. O le maʻi suka.
  5. Atherosclerosis o le ua ma le ulu.
  6. Le lava o le okesene i totonu o le toto, masini cardiovascular.

Afai e te togafitia nei maʻi, pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le tino, e mafai ona e taofia le taofiofia atoa i le lumanaʻi.

E mafai foi ona faaititia le tulaga lamatia o le mafai ona atiaeina o le faamai e ala i le matauina o se soifua maloloina lelei, lelei taumafa.O le mea moni, o le le gaoioi, o le mataʻutia, o le i ai o masani leaga, o le faʻaaogaina o kofe, o le vaivai o le mafaufau e mafai foi ona mafua mai i mea moni.

4 vaega o le faʻamaʻi o le Alzheimer

O le faʻamaʻi o le Alzheimer o se faʻamaʻi tumau lea e oʻo atu i ona laasaga o atinaʻe. O tagata tomai faapitoa e matauina se numera ese o nei laasaga, ae o le toʻatele e ioe e 4 o latou.

I le faamatalaina o le 4 vaega i auiliiliga auiliili, e mafai ona e maua le ata sili ona manino o lenei suiga. O laʻasaga taʻitasi ua i ai ona lava uiga taua ma foliga.

Vaega o predecession.

I lenei laasaga, e iloa e le toʻatele le faʻamaʻi o le maʻi o le Alzheimer mo suiga faigofie o vaitau i se tagata, ogaoga faigata.

Ua faʻamautu e fomaʻi o faailoga muamua o le natura o le faʻamaʻi e mafai ona tutupu i le 10-15 tausaga ao lei amataina le atinaʻeina o lenei maʻi. O le mea lea, o le a feagai se tagata ma nisi o faʻafitauli i le faʻaaogaina masani masani masani. O le mea lea e tatau ona faʻamaonia ai le tagata maʻi ma ona aiga.

O le tulaga o le muaʻi olaga o loʻo faʻaalia i le taimi e leiloloa ai le mafaufau. I le taimi lava e tasi, e faigata ona manatua na mea moni na manino le taulotoina.

E le gata i lea, i le tulaga o le muaʻi faia, o ia faailoga o le faamaʻi o le Alzheimer e mafai ona tupu:

  • le mafai ona fuafua
  • faaitiitia le taimi o le mafaufau,
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi mafaufau,
  • faavaivaia o mafaufauga tumau.

E masani lava, aʻo lei atinaʻe Alzheimer, o faʻaalia o le le fiafia ma le faʻavauvau e sili atu ona masani ai i tagata. E leai se faʻalavelave faʻaletonu le mafaufau.

Vaʻaia o teteʻe vave.

I lenei laasaga, o le a amata ona sili atu le manino o faʻamaoniga. O le faaletonu o le mafaufau ua alualu i luma. O le mea lea, o le taimi lenei, o le tele o taimi, o le maʻi o Alzheimer e maua.

Ae o le tele o tagata gasegase latou te le faitio i le leiloloa o le mafaufau, ae o le le tautala tautala, gaioiga. I le vaitaimi o le vave teteʻa, o le a faʻaitiitia le faʻaogaina o le gagana a le tagata, o lana tautalaga e tau le maua.

E mafai foi ona e maitauina le mautinoa o le tautala, lea e tau atu i le le mafai ona manino manino o latou manatu. E faatatau foi lenei i le tautala ma le tusitusi. O le tagata gasegase e mafai pea ona taʻitaʻia i fuaitau masani, manatu i talanoaga. Ae o le tusitusi ma le tusitusiina o tomai e faʻalavelaveina, e pei o le a amata ona pagatia le lelei o tomai tau afi.

Laasaga masani o le tuinanau.

O le faʻamaʻi o le Alzheimer i lenei laasaga o loʻo faʻaauau pea ona alualu i luma. Faʻasaga i tua o suiga vave o le mafaufau, o le tagata gasegase, i le tasi tikeri pe o le isi, ua leiloa le mafai gaioiga tautua.

Faʻafeiloaʻi poloka i upu, o lona uiga o le maʻi e manino le faʻaalia o faʻafitauli tautala. Le mafai ona faitau, tusi.

Talu ai ona o soliga o le faʻamalosi afi, e le mafai e le tagata gasegase ona faia tiute i totonu o le fale, o feau masani ile fale. Ioe, o loo faaauau pea ona faasolosolo pea le leaga o manatua. E masani ona tupu e le amanaʻia e se tagata aiga ma uo. Ua solia foi le manatua o taimi uumi, o le amio a le tagata maʻi ua suia atoa.

I le faʻamaʻi o le Alzheimer i se tulaga talafeagai, e mafai e se tasi ona matauina ia faailoga:

  1. Moe.
  2. Vagrancy.
  3. Faateleina le faʻaleagaina.
  4. Leai se tagi.
  5. Enuresis.
  6. Bullshit.

Tulaga ogaoga o le faamaʻi o Alzheimer.

O le faʻafitauli faigata o le faʻamaʻi o le Alzheimer o le taimi mulimuli lea o le atinaʻeina o le maʻi. E le mafai e le tagata gasegase ona faia e aunoa ma le fesoasoani a isi i mea uma. I le taimi o se talanoaga, e faʻaaogaina e le tagata maʻi upu e tasi, fuaitau - o le mea lea, ua leiloloa tomai o le tautala.

E le fiafia se tagata. Faateleina le osofaʻiga, vaivai, faaitiitia musika ma le masini e matauina. E oo lava i le feoai solo i le fale e te manaʻomia e faia le taumafaiga aupito maualuga.

O se vaega o lenei togafitiga o le maliu o se tagata e le gata i le faʻaleagaina o Alzheimer.

O se taunuʻuga leaga e tupu mai i le talaaga o le atiaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi:

  • anorexia
  • maʻi mai le malosi o le malosi,
  • gangrene
  • pneumonia
  • maʻisuka malosi.

Faailoga o le agavale lemu.

I se taimi faigofie, e amata le alualu i luma o mafaufauga. E mafai e se tagata ona galo le mea na tupu talu ai nei. O se uiga iloga o le maʻi o le le atoatoa lea o le mafaufau, aemaise lava i le fesoʻotaiga i mea tau tupe, ia lava tupe.

E faasolosolo lava, e le maua e le tagata gase le naunau e ola.

Faatasi ai ma le mimita vaivai, e faigata ai i le tagata maʻi ona aʻoaʻoina tomai fou. E amata foi ona aliali mai faafitauli faigata. I le taimi o se talanoaga, e mafai e se tagata ona toe gaosia upu e tutusa foliga ae matua faʻafeagai ma lona uiga. Ina ia aloese mai le maasiasi, feeseeseaiga, o le tagata gasegase na te le toe talanoa i tagata ese.

O faʻamaoniga manino o se laasaga malu o le maʻi o ni faailoilo ia:

  • Leiloloa o le faʻasalaga umi.
  • Le faʻaalia o le osofaʻiga i soʻo se suiga, suiga fou.
  • Le mautonu i mafaufauga talafeagai.
  • Toe fai soo fesili tutusa.
  • Faatofuina i lou lava lalolagi.
  • Faateleina le faʻaleagaina.
  • Manatua (faʻagalo e 'ai, alu i le faletaele, totogi pili).

Faailoga o le faamai i se tulaga talafeagai.

O le faʻamaʻi o le Alzheimer o se faʻavavevave faʻavavevaveina. I le laasaga o le faʻaleagaina o le tino, amioga ua solia, faʻafitauli o le tumama, ma le amio o le amio e sui. E masani lava, e le afaina le moe.

O se faailoga iloga o le faʻaleagaina atoa o se tagata matua e le iloa lona aiga ma uo. O le mea lea, e mafai e se tamaloa ona faʻafememeaʻi lana avā ma se tagata ese, lona atalii-ma lona uso.

Talu ai e tupu le vaomago i le faʻamaʻi o le Alzheimer, e fesiligia le saogalemu o le maʻi. E faigofie lava ona leiloa, pa'ū, 'ai se mea sese.

Ona o le faagaloina, e masani lava ona taʻu mai e se tagata le tala lava e tasi. O mafaufauga o le maʻi e le mautonu, e le mafai ona ia fausia se faasologa talafeagai i ana tala, talosaga.

E masani ona i ai mataupu pe a faaalia e le tagata maʻi osofaiga, faitioga i tagata o le aiga e uiga i le gaoi o meatotino a le tagata lava ia (lea e le o iai i latou). O le gafatia ua leiloloa e le gata i le faʻasalalauga i le vanimonimo, ae i le taimi foi. E le gata i lea, o le tagata gasegase e faʻamalamalamaina le moni ma le talafatu, le ata o le ata tifaga.

I lenei laasaga o le faʻamaʻi, o se tagata ua leva ona manaʻomia le fesoasoani i le taimi o se malaga i le faletaele ma le vai. E faigatā mo le tagata maʻi ona oʻo lava i ona lavalava. E le mafai ona ia filifilia mea e tusa ai ma le tau: i le taumalulu e tuʻuina i luga o mea malamalama, ma i le taumafanafana - mea malulu.

Faailoga o teteʻe ogaoga.

Alzheimer's progressistic pathology ua suia atoa ai le mafaufau o le tagata maʻi. E avea o ia ma tagata sili ona vavae ese mai le lalolagi i fafo. Ae, i le itu lava e tasi, o le tagata maʻi e faalagolago atoatoa i le fesoasoani i fafo, aua e le mafai ona toe auauna ia te ia lava.

O faʻamaoniga o faʻamaʻi ogaoga o le Alzheimer ua lauiloa foi:

  1. Faʻaauau tele le tautala le lelei pe leai.
  2. Le manava le manava.
  3. Paʻu mamafa mamafa, anorexia.
  4. Totoina o le paʻu.
  5. Maualuga maualuga i viral, faʻamaʻi pipisi.
  6. Maʻega maualuga (o le tagata maʻi e faʻaalu le tele o le taimi i le moega).

I le avea ai o se tulafono, pe a maea ona faia se suʻesuʻega saʻo - Alzheimer's disease - ua maʻi le maʻi pe a mavae le 7-8 tausaga.

O faʻasologa e le mafai ona faʻaleleia, o le mea lea e leai ni mataupu patino o togafitiga, fualaau. E mafai ona e faʻamautinoa le setete, ia faʻagesegese lemu le faiga o le leiloloa.

Alzheimer maʻi. O le a lenei mea

Faailoga ma togafitiga o le maʻi

O le a se isi mea e sili atu le taua o le iloa e uiga i Alzheimer's?

E tusa ai ma fuainumera, o le faʻamaʻi ua taʻua o togafitiga taatele e aʻafia ma le faʻaleagaina - 45% o mataupu uma o teteʻe. I aso nei, o le togafitiga e toetoe lava o faʻafitauli o le tino.

I tua i le 1992, na valoia ai e fomaʻi mai Ausetalia le televave o le atinaʻe o togafitiga a Alzheimer. O le mea lea, na manatu o le 2040 o le numera o tagata gasegase i le atunuu o le a faateleina mai le 47,000 i le 118,000. Ae o lenei tapulaa o le 118,000 tagata gasegase ua ausia i le 2006.

I le taimi nei, e 26.4 miliona tagata i le lalolagi atoa na mafatia mai Alzheimer's. Ua valoia e faapea i le 2045 o lenei fuainumera o le a faateleina fa taimi!

Fuainumera faamaumauina o loʻo taʻu mai ai foi o le gaʻo atoatoa ua maua i tagata o loʻo nonofo i atinaʻe atinaʻe, nofoaga o loʻo nonofo ai. E mafua mai i le mea moni o le tele o auala faigofie e faia e masini: o fua faʻatatau e le oi totonu o le mafaufau, ae i le calculator, e faia e le komepiuta toesega mamafa, o le avetaʻavale e faʻapipiʻi faʻamaopoopo. O le mea lea, o galuega faʻaleafaufau e faaitiitia, lea e mafai ona oʻo atu ai i le tuinanau.

O ia faʻamatalaga e uiga i le faʻamaʻi o le a manaia:

  1. O le tele o le tuinanau o le mafuaaga lona fa lea o le soifuaga faaletino i le matua.
  2. E naʻo le 3% o tagata gasegase e mafai ona ola i le 13-15 tausaga talu ona faʻatuina togafitiga.
  3. O tagata ua sili atu le sili atu ma le 2 gagana mai fafo ua mafatia i se togafitiga i le 2-3 taimi e itiiti ifo i taimi uma.
  4. I totonu o falemaʻi i Peleseuma, e faatagaina le euthanasia mo ni faʻalavelave ogaoga o le faʻamaʻi o le Alzheimer.
  5. Ina ia puipuia oe lava mai maʻi ina ua maeʻa le litaea, e tatau ona e aoaoina lau faiʻai e ala i le foia o paso, fetalaiga.

A maeʻa ona faitauina lenei mea, e mafai ona matou tauaofai mea nei: O le maʻi o le Alzheimer o se maʻi e le mafai ona togafitia e mafua mai i le tuinanau atoa.

E mafai ona e puipuia oe mai se maʻi faapena i le matua. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e aoaoina i taimi uma lau faiʻai e ala i le aoaoina o gagana ese, faitauina o fuainumera faasaienisi, foiaina faafitauli o le matematika.

Mea aoga? Aua nei misia ia mea fou!

Ulufale i lau i-meli ma maua ni tala fou i le meli

O masani masani o faʻamaʻi faʻasolo

I le ogatotonu ma luga atu o tagata mamaʻi, o faʻamaʻi pipisi e masani lava ona maua. O faʻamaʻi pipisi e mafai foi ona iloa i tupulaga talavou.

Eseesega o gasegase masani e masani ona masani ai:

  • O le malepelepe o le tino o le tino - o le ulu ulu, o le malosi tele, le maualuga o le toto maualuga, ma isi mea e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le atinaʻeina.
  • O le gasegase o le matelaina - e masani ona faʻaalia ia lava i tagata matutua, o nisi taimi e maua mai mai le fanau mai. O le faʻasolosolo o le alualu i luma o le alualu i luma, faʻaitiitia le faʻaitiitia o le tino. O le tele o faʻamaʻi e mafai ona faʻaosofia ai le dystrophy o le retina: myopia, maʻi o le maʻisuka, faʻamaʻi fatu.
  • Faʻaleagaina o Macular - faʻaleagaina le vaai ona o le faʻaleagaina (faaleagaina o sela) o le fuataga. I le lamatiaga o le atiaʻe o faʻafitauli o sui ia o le Caucasian race, tagata o loʻo i ai irisi mumu, tagata maʻi ma le maʻi cardiovascular ma isi.
  • Faʻalavelave faʻamaʻi - o se tulaga e masani ona taʻitaʻia. I le amataga, e mafai ona faʻaolaina se vaaiga mamao pe a fai o le taotoga e faia i le taimi.
  • O le gasegase o le tino o le tino - o le manua o le mata, iritis, myopia, tela tiga, tino o le intraocular ma isi mea e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le maʻi.

O nei faʻamaʻi uma e manaomia togafitiga talafeagai, aua e mafai ona latou oʻo atu ai i le le mafaamatalaina o se faʻaaliga.

Uiga faʻapitoa

  • tele le tele o le suavai
  • lafoaʻi vai inu i totonu o le auala faʻafefe o le mata

O le mata e faʻaauau pea ona maua mai se vai faapitoa faapitoa, lea e fufuluina ai le mata mai totonu ma tafe atu i totonu o le alavai i totonu o vaʻa vevela (aua le faʻalavelaveina le vai i le loimata: o le loimata e maua mai i le lacrimal glands, e fufulu le mata mai le pito i fafo ma alu atu i totonu o le tulimanu o le mata). E manino, e tele meaʻai ma le okesene. E tusa ma le 4 ml o le suavai e gaosia i le mata i le aso. O le auala autu o le tafe mai o le vai inu o le pito lea o le potu pito i luma o le mata. O le paleni i le va o le tele o le suavai e maua mai i mata ma le vai o loo tafe mai i mata e mautinoa ai le mamafa o le tino (masani IOP fuainumera o tagata taitoatasi, ae o le fua masani o le fluctuate i le va o le 16-25 mmHg pe a fuaina i le tonometer Maklakov).Faʻatasi ma le glaucoma, o lenei paleni ua faʻalavelaveina, ma ua amata ona tuʻuina le malosi i luga o puipui o le mata. O le faateleina o EDC e faʻaleagaina le toto i le retina ma le nail opic, o loʻo galue i luga o le atigi pito i fafo o le mata, o le mea pito sili ona leaga i le itu e alu ese mai ai le nerve opic. O lenei vaivaiga vaivai e pipiʻi ma faʻamalosi ai filo namu. Afai ole nerve opic i totonu o lenei setete mo se taimi umi, e vaʻaia ma vaʻaia le vaʻai. Afai e le togafitia, o le a faʻaauau pea le faʻamaʻi ma e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le vaʻai.

Le vavalalata faʻaitiiti o le vaʻaiga o le faʻaaliga mo le glaucoma

Faailoga o Glaucoma

O Glaucoma e faʻailoaina e tolu faʻamaoniga autu:

  • faateleina le mamafa o le toto,
  • atrophic opic,
  • suiga i le vaaiga.

Faailoga o le faateleina IOP o loʻo taua i lalo:

  • faanenefu le vaʻai, foliga vaaia o se "laina" i luma o mata,
  • o le i ai o "nuanua nuanua" pe a tilotilo i se punavai malamalama (faatusa, o se pulu matala),
  • le toʻa i le mata: o se lagona o le vaivai ma le le mautonu,
  • itiiti le tiga i le mata,
  • se lagona o le faamamaina o mata,
  • le mautonu le vaaiga mamao
  • laiti tiga i le mata.

Ina ia iloa le glaucoma i le taimi, e taua le iloa o ona uiga ma lagona loloto o le maʻi. O ituaiga eseese o le glaucoma e faʻailoaina i le tele o faailoga.

Faʻatasi ai ma le glaucoma matala-lautele, o le tagata gasegase mo se taimi umi atonu e le o nofouta i se atinaʻeina o faʻamaʻi, e leai ni faʻaaliga manino manino. Faatasi ai ma lenei ituaiga o glaucoma, o le vaaiga lautele o le vaaiga muamua ua faalavelaveina (ua vaapiapi le vaaiga o le vaaiga), ma o le vaaiga tumau o loo faaauau pea ona masani mo sina taimi. A o agai i luma le maʻi, o le tagata maʻi ua leiloloa uma le vaʻaiga ma le vaʻaiga tutotonu.

O se osofaiga mataʻutia o le kesi-tapuni tapuni o le glaucoma ei ai faailoga taua: o le faateleina o le mamafa o le mamafa (e oo i le 60-80 mmHg), ogaoga tiga i le mata, ulu tiga. E masani lava i le taimi o se osofaiga, taoto, vomia, o vaivaiga lautele e ono aliali mai. O le vaʻai i mata mataʻa ua faʻaitiitia. O se osofaiga mataʻutia o le tau-tapunia le glaucoma e masani ona sese mo le migraine, tootai, gasegase gastric, maningitis, ma le maʻi. I lenei tulaga, e mafai ona tuua o ia e aunoa ma le fesoasoani e tatau ai i itula muamua o le amataga o le osofaiga.

O le Glaucoma e maua i maʻi mamafatu (faʻaitiitia) le faʻaogaina o le toto i luga o le mopia, e mafua mai i le gasegase o le toto i le mata, aemaise lava i mea faʻaleleia, ma le nerve opic. Faatasi ai ma lenei ituaiga o glaucoma, o se faaitiitia o le vaaia o mea vaaia, o le faaitiitia o tuaoi o le vaaiga vaaia, o le atinaeina o le atrophic opics e tupu mai i tua o le IOP masani.

Mafuaʻaga o Glaucoma

O mafuaʻaga o le mauaina o le glaucoma atonu e:

  • suiga o tausaga-matua (glaucoma matua),
  • mata o le mata, o aafiaga o le mumū ma maʻi ua mavae (lua glaucoma).

O aʻafiaga o aʻafiaga e faʻatele ai le glaucoma e aofia ai:

  • myopia
  • matua
  • maʻisuka malosi
  • maʻi faʻamaʻi
  • manatu faʻapitoa.

O se matafaioi taua i le tupuga o le glaucoma e taʻalo i le faʻamaoni. Afai o lou aiga ei ai le glaucoma, e tatau ona e mataala tele ma suʻesuʻeina e se fomaʻi maʻi. O le asiasia e le fomaʻi ma le fuaina o le mamafa o le toto e le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga o le a mafai ai ona iloagofie taimi ma togafitiga lelei le faamaʻi.

E maua mai le maʻisuka?

O maʻisuka uma e vave ona sili atu pe fiafia ile taimi e maua ai le maʻisuka? E le gata i lea, e fesili tagata ia i latou lava i lenei fesili, ma o latou aiga ua leva ona maua i le maʻisuka, poʻo ulugalii e fia maua se pepe. O le ae mauaina le tali i lenei fesili atili ... (faitau foi le vaega aoao e uiga i mafuaaga o le maʻisuka)

Mai matua i le pepe, o le maʻisuka e le faʻasalalauina e avea o se faʻamaʻi, ae pei o se faʻasologa. O le tulaga o le tupu e faalagolago i le tele o mea:

  • ituaiga o maʻisuka
  • tasi e iai sona matua poʻo uma uma
  • ola ma le siosiomaga
  • paʻu o le olaga
  • eletise

E maua mai le maʻisuka - ituaiga 1

O se tamaititi o ona matua ei ai le maʻisuka ituaiga 1 e itiiti lava le maʻi nai lo le tasi o ona matua e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

O le lamatiaga o le fatuina o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻalauteleina i se tamaititi o loʻo maʻi uma ona matua, o le tulaga e ono mai i le 15 i le 20%.

Atonu o le a maʻi foi le tamaititi pe afai o le tasi matua e maua i lenei faʻamaʻi e le sili atu i le 5%.

Fomaʻi fautuaina oe mafaufau lelei ao leʻi amataina se tamaititi i totonu o se aiga o loʻo i ai se fafine ma se tamaloa e mafatia i le maʻisuka ituaiga, o se tasi o le fanau e toafa a lenei ulugalii o le a mautinoa lava e mamai. Afai e filifili le ulugalii e faia se laasaga matautia, ona tatau lea ona e taumafai e puipuia lenei faʻamaʻi i le pepe.

Auala e puipuia ai le maʻisuka i se tamaitiiti

  1. E leʻo iai ni auala faʻalagolago mo le puipuia o le maʻisuka.
  2. Pau lava le mea e fai o le vaʻaia ma le totoʻa o le toto o le tamaititi.
  3. O le vave lava ona iloagofie muamua faailoga o le maʻi, o le faigofie ona taofia.
  4. O le musuina o selu ma le faʻamapulaʻaina o meaʻai i le taumafa a le pepe o le a le mafai ona taofia le amataina o le maʻisuka.
  5. Mai le fanau mai, e manaʻomia le vaavaaiga a se fomaʻi mo tamaiti na o latou matua e maʻi i le maʻisuka ituaiga I. O le suʻeina o le toto mo le suka e tatau ona faʻaalu tasi i le ono masina.

Le ono mafai ona maua le maʻisuka ituaiga 2

I le tulaga pe a mafatia matua i le maʻisuka ituaiga 2, o le avanoa e maua ai le maʻi i le taimi o le pepe o le pepe e sili atu, e oʻo atu i le 80%.

E masani lava, i aiga e maua i le maʻisuka ituaiga II, o le faʻamaʻi e tuʻuina atu i tagata uma o le aiga ua oʻo i le 50 tausaga.

Tulaga lamatia o le felauaiga o ituaiga o maʻisuka masani

Afai tatou te talanoa e uiga i le ono mafai ona faʻalauiloa ituaiga ituaiga o maʻisuka e seasea ona tupu, ona le maua lea o nei fuainumera. E tele ituaiga o maʻisuka ua faailoaina lata mai nei (mo ituaiga o maʻisuka, tagaʻi i ituaiga o le maʻisuka).

Peitai o le tele o saienitisi o finau e faapea o le tulaga e ese mai le muamua i le ituaiga lona lua, e faalagolago lava i uiga taatele o le maʻi. O lona uiga, o ituaiga o le insulin i le mea e ono tulaʻi mai e tutusa ma le maʻisuka ituaiga 1, ma o ituaiga e le o le insulin e tutusa ma le lona lua.

Faʻamatalaga e aʻafia ai le faʻatupulaʻia o le le mafai

I le faaopoopo atu i se togafitiga faʻavae, e iai isi mea e faʻapupulaina ai le maʻisuka.

  1. Meaʻai. O le 'aiʻese ma le le maloloina o mea taumafa e faʻateleina ai le ono maua o le maʻisuka e 10-15%.
  2. Aga masani leaga. Alcoholism e fesoasoani i le amataina o le maʻisuka, ona e faʻaumatia le pancreas. O le tulaga maualuga e mafai ona siitia i le 5-10%.
  3. Tulaga ola. O vailaʻau faʻamaʻi ma vailaau matautia e faʻaititia ai le ono mafai ona maua se faʻamaʻi e 5%.
  4. Manatua. O se taimi pisi o le galue ma se olaga e "vaivai" e faateleina ai le lamatia o le maʻisuka e 3-5%.

E i ai foʻi mafuaʻaga o le maʻisuka e le fesoʻotaʻi ma le agavaʻa, ae e mafai ona faateleina le ono mafai, pe afai ei ai, o le mea e te ono maua.

Mo mafuaʻaga uma o le maʻisuka, faitau le tusiga.

O le a le mea e fuafua ai se faʻamaʻi maʻoti

I le taimi nei, o mea nei e faʻamautu lelei.

1. O faʻamaʻi uma lava, e tusa lava poo fea le nofoaga, e amata i se faʻaopoopoga i le mafai ona gafatia o le vaʻaia epithelial o le intestinal.

2. O le a le ituaiga faʻamaʻi e mafai e le tagata ona faalagolago i lona genetic predisposition, pe afai ei ai. O le gasegase o le gasegase o le taunuuga lea o se masini o le evolusione, lea e mafai ai pea ona faasaoina le siosiomaga o se totoga i se suiga o siosiomaga i fafo.

Suiga ma le atinaʻeina o meaola uma, mai siama i tagata, e masani lava ona tupu i le maualuga. Pe a vaevaeina sela, o se vaega o genes e kopiina le saʻo. O se mea sese lea ua fuafuaina i le genome, lea e mafai ai ona faasaoina le fesuisuiai ma, e tusa ai, le fetuunaiga o le tino.

3.I le taimi nei, ua faʻamautuina o le natura o faʻamaʻi o le autoimmune o le polygenic, o lona uiga, o faʻamaʻi taitasi e le faʻalagolago i se tasi o le gaʻo fesuiaʻi, ae i nisi. E le gata i lea, o faʻalapotopotoga eseese o genes suia e mafua ai faʻamaʻi eseese. Mo le tele o faʻamaʻi o le autoimmune, o le vaega patino o le masini tuusao i totonu o le faʻamaʻi e le o manino, o lona uiga, o suʻesuʻega eseese e faʻaalia ai ituaiga eseese ma vaega o sene.

Ole fesuiaiga ole kenera (pito i luga agavale) e aʻafia ai meaola ole mole mole, aofia ai le gafa, DNA-DNA interaction, faʻamaufaʻailoga tusitusi, suiga ole histone, methylation DNA, mausali mRNA ma faʻaliliuga, vaega ole protein ma poloka-protein (interactions) (pito i luga). O nei faiga faʻapitoa e fesoʻotai ma faʻamaʻiʻopopole, e pei o se faʻamaoniga faʻaalia, ituaiga o le ituaiga ma le gaosiga o le cytokine (pito i lalo). Immunophenotypes, i le itu, e aafia ai le faʻaaliga ma le eseesega o faʻamaʻi o le autoimmune. I le ata: DC o se cellular dendritic, MHC o le autu histocompatibility complex, TCR o se talipupuni T-cell, TH o se cell, T cell o se fesoasoani fesoasoani, T Reg o se T-cellula faatonutonu.

Pe a solia le faiga o tulafono faatonutonu a le tagata lava ia, ona tupu ai lea o maʻi mai le autoimmune. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le maʻisuka ituaiga 1, o le tino puipuia e tali atu i suauu β-pipisi. I le tino lupus erythematosus, autoreactivity o DNA ma chromatin proteins e mafai ona tupu i le tele o ituaiga o meafaitino, e aofia ai le paʻu, fatu, mama ma toto toto. E mafai foi ona atiaʻe e le tagata lava ia le siama faʻamaʻi i totonu o le manava, lea e oʻo atu ai i faʻamaʻi pipisi o le inumaga lava ia ma isi maʻi mama.

O faʻamaʻi eseese i totonu oa latou autoantibodies e faʻavae i luga o le faʻapitoa o le okeni poʻo le metiological mechanism. Mo se faʻataʻitaʻiga, mo le faʻamaʻi o le vai, synovial fibroblasts, mast cells, poʻo mea uma e aofia ai i le taimi o le maʻi. I se faaopoopoga, o le ituaiga o sela e mafai ona aofia ai vaega eseese o le cell: E mafai ona vaevaeina sela i le cytotoxic ma Th (t-fesoasoani), ma o le a toe vaeluaina i vaega eseese o le cell: Th-1, Th-2, Th-9 , T-17, tulafono faatonutonu T-reg ma isi. I le tele o le sclerosis, na muaʻi talitonuina o le 1-o le suauu e aofia ai i le atinaʻeina o le maʻi, ae o taunuuga mulimuli e faailoa mai ai o le i-17 masini e sili atu lona taua.

E le gata i lea, o tagata taʻitasi o se vaega o sela e mafai ona faia i luga o fuainumera eseese o fesoʻotaʻiga i le tali atu i fuamoa i fafo ma le siosiomaga. O le mea lea, seia oʻo nei i le taimi nei, e oʻo lava i se taimi umi na suʻesuʻeina faʻamaʻi pipisi i totonu o le sosaiete faʻasaienisi e leai se ata manino i le faʻamatalaga o avetaavale faʻaleaga.

O a tatou faiga faʻafomaʻi e mafai ona tatalia le faatosinaga o pathogens mai le siosiomaga, ae oʻo i se mea. O le tele o vailaʻau faʻamalosi e te ave i totonu o lou tino, o le tele lava o taimi e tupu ai lenei mea, o le tele foi lea o le toilalo o le polokalama puipuia. Ma o le a le ituaiga o faamai mimimune e mafua ai se faaletonu - ua uma ona faalagolago i le uiga o le genome. Manatua o foliga vaaia o le kenera e le o lona uiga soo se togafitiga, ae o le evolusione o se suiga masani o le genome, a aunoa ma lea, i lalo o tuutuuga o se suiga faifaipea i le siosiomaga, e le o se tino ola se tasi o le a ola. Pau lava le mea na e "le mautonu" ina ia maua tonu ai lenei vaega o le genome.

E maua mai le maʻisuka?

Faʻailoga faʻapitoa - maʻi mamisuka - e mafua ona o le le lelei o le inu o le kulukose e le tino. O le mea lea, o le suka e maua ai le tele o taimi. E i ai se faʻamaʻi masani lava i totonu o se vavalalata vavalalata o tagata, o le a mautinoa lava o le a mafai ona gasegase i lenei maʻi. A leai, o le toʻatele na faʻalogo i uiga o le maʻisuka ma ona aʻafiaga.Ina ia aloese mai lona tupuga, e toatele o loo mafaufau pe o le maʻisuka ua faʻatoʻa. Fai mai tagata popoto o loʻo i ai le avanoa, ae naʻo faʻatasi ai ma faʻamatalaga o loʻo tuʻuina mai.

E aofia ai:

  • o taimi faifai pea ma le popole tele,
  • autoimmune faaletonu
  • faaaliga o le atherosclerosis,
  • isi pauna
  • faʻafeiloaʻi i nisi faʻamaʻi
  • masani ona faʻaaogaina ava malosi ma oloa tapaa.

O nei mea uma, faʻapipiʻi ma se vailaau faʻasolo, e aʻafia ai le atinaʻe o le maʻisuka, lea e oʻo atu ai i faʻalavelave matautia ma le faʻalagolago i le taua o togafitiga.

E maua mai le maʻisuka faʻatasi?


Toeitiiti lava iloa e tagata uma se maʻi e pei o le maʻisuka.

I le taimi nei, o lenei maʻi ua matua taatele lava ma e mautinoa lava o tagata taitoatasi uma o loʻo masani ai o le ai ai le itiiti ifo ma le tasi o mafatiaga mai sea solitulafono.

Ma afai e leai, ona faʻalogologo ai lea o tagata uma e uiga i le i ai o sea ituaiga o siama. O le le manaʻo e maʻi i se faʻamaʻi tasi, e fesili tagata ia i latou lava i le fesili lenei: ole tuʻuina atu o le maʻisuka? Matou te mautinoa e faʻamaonia oe - leai.

Fuainumera Faamauina

O le tele o saienitisi latou te tuʻuina atu a latou sailiga i suʻesuʻega maeʻaeʻa o le natura o genetics o le maʻisuka, o lona uiga, pe faapefea ona tuʻuina atu le faʻamaʻi, ma pe o le faʻamaoni o se mea taua tele lea. O le gasegase mamai e tuʻuina atu mai matua i tamaiti e tusa ma le 30% le ono. Afai e sili atu nai lo le tasi o matua, o le taimi ole fonotaga e tutusa ma le vaeluaga mai le 6 i le 10%.

Afai tatou te tusia se faʻatusatusa faʻatusatusa, o le aʻafiaga o maʻi i tamaiti mai matua soifua maloloina e itiiti ifo i le pasene, e tusa ma le 0.6.

E taua le iloa afai e maʻi le tina, ona maua loa lea o le tofi i le 2 pasene mataupu, pe afai o le tama e tusa ma le 6% o aʻafiaga mo le pepe.

O le faalagolago o le kenera e faʻamaonia e le ono mafai ona faʻaaogaina le gasegase o le gaioiga i masaga i le i ai o le mea moni o matua uma e mafai ona aʻafia i le maʻi. I mataupu e naʻo le tasi o le masaga e maʻi, ona mafai lea ona faʻapipiʻi atu i le lona lua ma le 50 pasene le ono mafai.

O le genis predisposition o loʻo i totonu o le II.

Ua faamaonia lenei mea e ala i le tele o faʻamatalaga o le maʻisuka lea e mafatia ai matua mai le faʻamaʻi, faʻatasi ai ma aiga vavalalata. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻateleina o masaga o le mafuaaga lea o le gasegase o le pancreatic gland e toetoe lava 90%.

Afai e tasi le matua, o le faailoga e tusa ma le 30% i le mataupu sili ona leaga, 10 i le sili. I tina mamaʻi, o tamaiti e mafatia i ni taimi e sili atu nai lo le taimi e togafitia ai ma tama.

O le maʻisuka 1 e maua i le maʻisuka

O le ituaiga muamua, poʻo le igoa foi o le insulin-faalagolago, e faʻaaogaina i tagata aʻo talavou. O le faaupuga o loʻo faʻamatalaina lelei le tulaga o le maʻi. O lona mea e tupu ma e leai se taimi, o le uiga o le vaitau o le vaitau mai le 0 i le 21 tausaga. E aliali mai o ia lava o ni tiga matuia, aemaise lava pe a mavae faʻamaʻi faʻamaʻi poʻo le popole.

O le mafuaʻaga autu o le faʻalavelave o le faaleagaina i sela o le gland (beta), lea e faavae i le tele o mataupu i luga o genetics. I se gasegase vave, o faʻamaʻi poʻo faʻasalalau e faʻasaʻolotoina i totonu o le toto i se tulaga saoloto e mafua mai i le faʻaleagaina o amioga, o le puipuiga - o le puipuiga malu e amata ona galue malosi. O meaola faʻapitoa i mea mai fafo e maua i le saoasaoa tele.

Afai o le taunuʻuga e manuia, o le malosi o le faʻaaogaina o fomaʻi e muta pe a maea le maeʻa manuia o le galuega e manaʻomia. Ae peitai, e le tupu lenei mea, ua amata ona latou salalau atu i sela o le pancreas, o se taunuuga, o le a fano mulimuli, ma o le gaosiga o le hormone foi e taofi.

I se tulaga soifua maloloina, o le mea na tupu e pei ona taua i luga e toetoe lava a le tupu, ma afai e te nofo i le maʻisuka e ala i le vavalalata, e mafai ona amataina le masini i taimi na faatoa maua ai e le tamaititi se malulu.

E mafai ona aloese pe faʻaitiitia le tulaga lamatia e ala i le matauina o le pulega sao, faʻamautinoa le paleni o le mafaufau ma le faʻaaogaina auala e faʻamalosia ai le tino e ala i le faʻamalosia.

E mafai ona e taumafai e faʻataʻamilo i lenei ituaiga o maʻisuka i le naʻo le mataʻituina o lou soifua mālōlōina ma faʻasolosolo atu i se vaitau o tausaga.

Mai le tele o mea e fesoasoani i le atinaʻe malosi o le faʻamaʻi, na tuʻuina atu e le fomaʻi le faʻailoga i le mea muamua. O le ituaiga muamua e faigofie i le 7% o le gasegase o le tina, 10% - i luga o le tama matua. Faatasi ai ma le fesiitaiga tutusa, o le tulaga o le lalolagi e faateleina i se pasene pasene o le 70.

Tusa 2 faʻamaʻi pipisi pe leai

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka-o le inisalini-tutoʻatasi - ua faʻatuʻatasi ma se vaega e tusa ma le 80% i laina uma o tina ma tama. Afai uma i le taimi e tasi, ona e mautinoa lava e le tatau ona e talanoa e uiga i le leai o le maʻisuka. O le tamaititi o le a mautofi i le manua tiga. E tatau ona amanaia lenei mea pe a filifili le faaipoipo ma le fausiaina o se aiga.

Faatasi ai ma le vave aʻoga o se tamaititi, e tatau ona faʻasaʻoina o ia mai tulaga matautia e mafai ona vave oʻo atu ai i se faʻafitauli i lona tulaga. O le:

  • popole tele,
  • le lava o faamalositino masani, faia o gaoioiga faaletino,
  • sese meaai
  • le mafai ona faia ni togafitiga talafeagai.

I le i ai o le 15-20% o le mamafa o le mamafa, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. E taua le mafaufau pe a fuafua pe o le maʻisuka e faʻatoʻaina, e le o lona uiga o le maʻi lava ia, ae na o se predisposition.

Afai o loʻo i ai le gasegase i le gafa, o lona uiga e le o se 100 pasene le faʻamautinoaga o le tamaititi e faigofie foi i ai. E ono mafai ona aloese mai lamatiaga pe afai o le taimi e taitaia le ituaiga olaga manaomia.

O le atinaʻeina e faʻamoemoeina pe a maeʻa ona oʻo i le fasefulu tausaga i le leai o ni puipuiga.

O se vaega o le 40-60 tausaga ua i ai mo le salalau o le maʻisuka e le sili atu ma le 8%, ua sili atu i le 60 - ua leva ona faailoga le 10, i le 65 le aofai o tagata maʻi e 25%.

I nisi tulaga, o tagata i le talavou e mafai foi ona maua i le maʻi ma le ituaiga 2, ma o tausaga taʻitasi e sili atu ona maitauina ma faʻalautele le faagasologa. E tusa ai ma suʻesuʻega i nisi o vaega o Europa ma le Iunaite Setete, o le numera o le maʻisuka na sili atu nai lo le ituaiga faʻaaliga 1.

O le a se mea o le a ou tuʻuina atu i laʻu fanau. Maʻisuka:

TALANOAGA mo tagata asiasi uma o le MedPortal.net! Pe a fai se taimi atofaina ma soʻo se fomaʻi e ala i la matou ofisa tutotonu, o le ae mauaina se tau taugofie nai lo oe alu sao i le falemaʻi. MedPortal.net e le fautuaina lau lava vailaau ma, i uluai faailoga, fautuaina oe e vaʻai vave i se fomaʻi. O tagata sili ona lelei e tuʻuina atu i luga o la matou upega tafailagi iinei. Faʻaaoga le fua faʻatatau ma faʻatusatusaga auaunaga pe na o le tuʻuina atu o se talosaga i lalo ma o le a matou filifilia oe o se tagata tomai faapitoa.

Uo! Afai na aoga le tusiga ia te oe, faamolemole faasoa atu i au uo pe tuu se faamatalaga.

O le maʻi suka: e faʻasalalau mai tama poʻo tina

O le maʻi suka e le masani ai i aso nei. Toeitiiti lava o tagata uma ei ai a latou uō poʻo aiga o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi. Ona o le salalau lautele o lenei faamaʻi masani lea e toatele e fiafia i le fesili talafeagai: e faapefea ona maua e tagata le maʻisuka? I lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i le amataga o lenei maʻi.

O aʻafiaga o le maʻisuka i le tino

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tumau lea e faʻatasi ma le faateleina o le kulukose o le toto, ona e le toe gauaiina e le tino. O mafuaaga o le maʻisuka e mafai ona eseese.

O le taatele o le le atoatoa o le tino. O le inisalini e gaosia, e le o gaosia le kulukose i le malosi, ma o le tino ma le tino e leai se meaʻai mo le masani ai. I le taimi muamua, e faʻaaogaina e le tino lona malosi mo le faʻaaogaina masani, ona amata ai lea ona maua le mea o loʻo i totonu o le tino.

Ona o le gau o gaʻo i totonu o le tino, ua faateleina le aofai o le acetone. E pei o se mea oona, e faʻaumatia ai fatugaʻo. E salalau solo i sē uma o le tino, ma o le tagata gasegase e i ai sona uiga lelei mai le afu ma le pala.

O le a le maʻisuka

O lenei faʻamaʻi ua vaevaeina i ni vaega se lua:

  • inisalini-faalagolago (o le pancreas e maua mai ai le mea itiiti),
  • inisalini-faʻasaʻo (o le paʻu paʻu e galue lelei, ae e le faʻaaoga e le tino le kulukose mai le toto).

Faatasi ai ma le ituaiga muamua, o le metabolism e matua aʻafia lava. O le mamafa o le maʻi e pa'ū, ma o le acetone na faʻamalolo i le taimi o le malepelepe o le gaʻo e faʻapupulaina ai le mamafa i fatugaʻo ma faʻafuaseʻi ona vavao i latou. E le gata i le maʻisuka, o le faʻapipiʻi o le polotini e gafa ma le polokalama faʻafesoʻotaʻi e taofi. Le leai o le inisalini e totogiina i tui. O le taʻeina o vailaʻau e mafai ona taʻitaʻia ma maliu ai.

I le 85% o mataupu, o siama e maua i le maʻisuka ituaiga 2. Faʻatasi ai, o le tino maso e le faʻaaogaina le kulukose mai le toto. Talu ai ona o le fesoasoani o le inisalini e le mafai ona avea ma malosiaga. I le tele o tulaga, o lenei ituaiga o maʻisuka e maua i luga o le mamafa.

E maua mai le maʻisuka?

Fomaʻi e malilie e mafai ona muaʻi fuafua se tamā poʻo se tina maʻi e atiaʻe le maʻisuka. E le o lona uiga o le ae le mafaʻatasi ma oe. E masani lava o lenei faʻamaʻi faʻavaivai e mafua mai i mea moni e le o fesoʻotaʻi ma le agavaʻa:

  • ava malosi
  • afaina
  • faʻalavelave masani
  • faʻamaʻi (atherosclerosis, autoimmune, maualuga maualuga),
  • ave ni vaega o fualaau faasaina.

Kenera e fesoʻotaʻi le tofi o le maʻisuka ma lona ituaiga. Afai o le tina po o le tama e iai le maʻisuka ituaiga 1, o nisi taimi e mafai ona aliali mai i le tauleʻaleʻa o se tamaitiiti. O le maʻisuka faʻalagolago i le insulin e le masani ai, i na o le 15% o mataupu, o le mea lea e matua itiiti le avanoa e maua ai:

  • afai o maʻi le tama, o le maʻi e maua i le 9% o mataupu,
  • tina e tuʻuina atu le faʻamaʻi i pepe ma le 3% le ono mafai.

I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le predisposition e tele lava ina maua. O nisi taimi e tuusaʻo mai tuusaʻo mai matua, ae i tausaga talu ai nei, ua tele ina maua e fomaʻi le maʻisuka i tamaiti oe na maua le faʻamalosia o le inisalini e ala i se augatupulaga mai matua matutua poʻo isi aiga toto. Ina ia mafai ona mataʻituina le tulaga o le tamaititi mai lona fanau mai, ua tuufaatasia se faʻasologa o fuainumera pe a faamauina le pepe fou i le falemaʻi.

Puipuiga o le maʻisuka

Ua fai mai tagata popoto o le pepelo e le o se faasalaga. Mai le laʻitiiti, e tatau ona e tausisi i mataupu faavae o taumafa lelei ma faʻaitiitia nisi mea faʻalavelave.

O fautuaga sili ona taua o:

  • taumafaina o se aofaiga faatapulaaina ole falaoamata ma suamalie,
  • faʻamaʻaʻa mai pepe.

O mataupu faavae o le soifua maloloina o le aiga atoa, lea e maua ai le aiga e maua i le maʻisuka, e tatau ona toe iloiloina. Manatua o lenei mea e le o se mea le tumau, ae o se suiga i le olaga soifua masani. E tatau ona e puipuia se seti o isi pauna, ma faʻaititia ai le 'ai:

Taumafai e aua nei faʻatau mai ni faʻalavelave faʻaleagaina e pei o taʻavaʻava paʻu, pipiʻi, mea meataalo ma fusi. E tele a latou kaloli e maua ai, o loʻo fesoasoani i le maua o le gaioiga, aemaise lava pe afai e tele taimi e te maua ai se meaʻai i tafatafa o le komepiuta ma taʻitaʻia ai le tele o ituaiga olaga.

Afai ei ai sau tulaga e faʻaleleia le suka o le toto, e sili lava le faʻaitiitia o le masima e faʻaalu e tusa ma le tolu poʻo le afa. I le aluga o taimi, o le a faʻaaogaina oe i meaai mama, o lea e le tatau ona e amata e faʻaopopo le masima i au meaʻai pe a uma le suʻega muamua, e pei o muamua. E seasea lava ona 'aina le togafiti faʻamalolo po o isi iʻa, nati ma isi meaʻai.

Aoao e taulima le atuatuvale. Ia mautinoa e asiasi i le vaitaele pe faʻafeʻe mafanafana. O le teu pe a maeʻa le aso faigaluega o le a fesoasoani ia te oe e le gata ina faʻaumatia ai le vaivai, ae ia faʻafilemu ai foi le tino.Fai ni nai tafaoga gymnastic faigofie i taimi uma ma musika malolo. I le taimi nei, e mafai ona e maua ni aogā faapitoa o musika mo le malologa, lea e fesoasoani e toʻafilemu e tusa lava pe a uma le aso sili ona faigata.

O le mea e leaga ai, e le faʻamaonia e le au atamamai o le suia o le meaai ma le faʻaitiitia o le popolega o le a fesoasoani ia te oe e aua nei maua i le maʻisuka ma se mea e maua mai, ia muamua asiasi i se endocrinologist ma foaʻi toto e suʻeina ai le maualuga o le suka. E mafai ona e amata se glucometer i le fale, ma afai e te lagona le le lelei, fai se auʻiliʻiliga ma ia. O lenei mea o le a fesoasoani ia te oe e iloa ai le maʻi i se taimi vave.

Pe o le maʻi na maua?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga lea e leai ni tamaiti poʻo ni tagata matutua o loʻo inisiua. E mafai ona faʻaalia ma mauaina. E masani lava, o matua o loʻo mafatia i se faʻamaʻi faapena latou te fesiligia i latou lava le fesili: pe faapefea ona iloa pe o maua le gasegase e fanau.

E faʻapefea ona tuʻuina atu le maʻisuka?

O le faʻamaʻi ua mafua ona o le solia o le tino o le tino o le gaʻo. O ia togafitiga, faʻasalalau i isi mataupu e ala i le tofi, e mafai ona eseese ituaiga. O le ituaiga taatele 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e iloiloina. 1 ituaiga ei ai se natura faʻatoʻateleina. O le ituaiga 2 e sili ona maua, i le 90% o mataupu. E faʻamalosia lenei mea e ala i le le amanaʻiaina o se soifua maloloina soifua maloloina, meaai faʻanoanoa, mea tau le siosiomaga. O nisi fualaau oona, aemaise lava o hormones synthetic, e maua ai le maʻisuka. O le ava malosi e ono lamatia ai le faʻamaʻiina o lenei maʻi e tatau ona taofi. O le maʻi pancreatic o se faʻafitauli matautia o se predisposition i le faʻamaʻi. Afai e le lava le insulin, ona e alu lea i le maʻisuka.

Afai tatou te talanoa pe o le a le matua e ono aʻafia ai le lamatiaga o le gasegase o le maʻisuka i se tamaititi, ona oʻo lea i le 9% o mataupu pe a oʻo mai se tamaititi e maua i le maʻisuka ituaiga 1, e "nofosala" le tama, ma e na o le 3% le tina. I le avea ai o se tulafono, o le maʻisuka e tuʻuina atu e ala i se augatupulaga. Ma afai o ou matua ua maua i le maʻi suka, ae e te le maua, atonu o le a maua e lau fanau se maʻi e leʻi fananau mai. O lenei faaiuga e mafai ona maua mai tulafono o le tofi.

E tatau i matua ona gauai atu i uiga nei:

  1. O le fausiaina o le fiainu. E mafai ona avea lenei mea ma se mea faʻalavelave pe afai e le inu tele le tamaititi muamua, ma o lea ua fia inu.
  2. Faʻavaʻa vave i soo se taimi o le aso.
  3. Leʻa le mamafa.
  4. I tamaiti matutua - vaivai, vaivaiga.

I lenei tulaga, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo fautuaga.

Ae ui i lea, e le mafai e se tasi ona faʻavaivai, aua e oʻo lava i lona leaga, e mafai e tagata uma ona gafatia le aloese mai le maʻisuka ituaiga 2 poʻo le itiiti foi le tolopoina.

Muamua, e tatau ona e mafaufau e uiga i au lava meaai. I le i ai o se fatuga matautia, e tatau ona e mataʻituina ma le totoʻa le tele o mea gaʻofale e ulufale atu i lou tino. O le mea moni, e leai se mea e manaʻomia e lafoai uma keke, pusa ma isi suamalie. E taua le faʻaaogaina faʻatau. E le gata i lea, ia gauai i le tele o masima e alu i totonu o lou tino. Le aofaʻi o le aso - e le silia le 3 g.

Faʻaaofia gaoioiga faʻaletino i au masani masani. O auala i fafo e faapitoa lava le aoga. O le afa itula e savali i le aso o le a faʻaolaina ai oe mai le tino vaivai.

Tausia le faʻataʻitaʻiga o lau faʻalavelave popole. I le taimi nei, o tagata e sili atu ona faigofie i le atuatuvale nai lo se isi taimi. E le mafai ona e tuleia oe i le atuatuvale, aua o le maʻisuka e sili ona matautia. E iloa e tagata uma o le tele o tagata e taumafai e "faoa" o latou tulaga, o lea na o le faʻateleina ai. E le faigata ona feagai ma le atuatuvale: ua lava le faateleina o le mamafa faaletino i luga o le tino, mo se faataitaiga, lesitala i se vaitaele pe alu i le faletaalo.

O le mea lea, o le maʻisuka e sili atu ona taatele i tamaiti o loʻo mafatia o latou matua i lenei maʻi ogaoga, ona o lona tofi.Ae ui i lea, e le o taimi uma lenei.

Ma e tusa lava pe maua oe poo lau tama i le maʻisuka, meaʻai talafeagai, faʻamalositino, faʻaaogaina faʻatapulaaina o laʻau suamalie, taaloga o le a fesoasoani e faatumauina le masani.

A uma, o le tagata, pe a manaʻomia, e mafai ona fausia lona olaga e tusa ai ma ona lava manatu.

Faatalanoaga a le hepatologist ma le gastroenterologist

Alu i faʻamatalaga i le initoneti: 1). feutagaʻiga a se fomaʻi-gastroenterologist, 2). fomaʻi faʻatalanoaga, 3). feutagaʻiga a le urologist, 4). feutagaʻi tamaititi, 5). suʻesuʻega dermatologist, 6). feutagaiga a se fomaʻi, 7). feutagaiga o se otolaryngologist, 8). fomaʻi faufautua, 9). faiaʻoga faufautua

E le o se fomaʻi, ae o leoli.

Aiga ma le maʻisuka

Sugar e faasino i faʻamaʻi faʻamaʻi tumau o le endocrine. O le mafuaʻaga o lona faʻaalia o se faʻafitauli i le tino o le galuega e aʻafia ma le toesea poʻo le le lava o le puleaina o le insulin poo le leai foi o se mea e le mafai ona maua mai i totonu o masini totonu. E lua ituaiga o maʻisuka ma o se vailaau i le faʻamaʻi e mafai ona maua.

E mafai e tagata uma ona maua le maʻisuka, i le faʻataʻitaʻiga, i lalo o se tulaga faʻapitoa o tulaga aliae mai, ae o loʻo i ai tulaga taua e matua faateleina ai le avanoa o le faʻaalia o le maʻi.

O le maʻi suka i le taimi o le maʻitaga

Talofa, o loʻo ou maua le maʻi o le maʻisuka talu mai le 2007, ou te inuina fualaau minirin i le 0.

2/2 taimi i le aso, na fanau mai le tamaititi muamua i le 2010, e lei oʻo i le aso e gata ai, na fanau mai i le masina na muamua atu, talu ai ona o le ultrasound na iloa ai le ate ma fatuga o le tamaititi na tuputupu ae ((na fanau mai le tama i le tino maloloina) Na latou faaosofia le vaiaso atoa, fanau mai, 2 cm, o le tulaga na taua, e tatau ona ou faia se caesarenia. Ina ua ou oti, i totonu ia te aʻu (sei vagana ai le vai o le amniotic) e 5 lita o le vai lea na felelei mai ai totoga i totonu, na fai mai fomai latou te lei vaai i ai ma e afaina uma i le maʻisuka.

O le faʻamaʻi e faʻapipiʻi i le maʻisuka 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e ala i le tofi - faʻaleagaina o le maʻi

Inisal-faalagolago faalagolago (ituaiga I) e taua foi o le tamaititi. O lenei aʻoaʻoga e le o suʻesuʻega e faʻamatala manino ai le atinaʻeina o le maʻi. E tupu faʻafuaseʻi ma le faʻafuaseʻi, faʻaalia mai o ia lava i lona talavou (mai le fanau mai i le 20 tausaga). E tuʻuina atu ma ni faʻaʻailoga matuia, e masani lava pe a mavae se faʻamaʻi viral poo se faʻalavelave matuia.

O le mafuaʻaga autu o lenei faʻamaʻi o le faʻaleagaina lea o suauu peta pancreatic, ma o le genetic predisposition lea e tuuai ai, o lona uiga.

Mauaina o le maʻisuka: mafuaʻaga, togafitiga

O le maʻi suka o le ituaiga lona lua o loʻo i ai le isi igoa - mauaina, insulin-tutoatasi. O lenei ituaiga o le faʻamaʻi e le aofia ai le tuiina o le hormonone. O nisi tagata gasegase atonu e manaʻomia pea le insulin, ae e mamao ese mai le auala autu o togafitiga.

O le mauaina o le maʻisuka, i le avea ai o se tulafono, e atiina ae i le matua. O lona mafuaʻaga o se soliga o faiga faʻasolosolo ma faʻasalaga o gasegase masani o le pancreas. Ae ui i lea, i le taimi nei, ua matauina e fomaʻi se tulaga e faʻafefe ai le faʻavae o le maʻisuka.

O le faʻaogaina o le faʻailoga lona lua o le faʻamaʻi i tamaiti ma le tupulaga ua faateleina ona matauina. O lenei mea moni e faigofie ona faʻamatalaina e le gata i se faʻaleagaina o le siʻosiʻomaga, ae faʻapea foi i le maualalo o le lelei o mea taumafa faʻamalosi i mea mama gaʻo ma le le lava o aʻoaʻoga tau taaloga mo tagata talavou. O mafuaʻaga ia e mafua ai ona maʻi le maʻi i tausaga uma.

E manaʻomia e tagata uma ia iloa uiga autu o le maʻisuka. O lenei mea e mafai ai ona e vave iloa se maʻi o le pancreatic ma faʻaitiitia ai le ono tulai mai o faʻafitauli o le maʻisuka.

O le pancreas o loʻo i totonu o le lua o le manava e faia ai galuega taua e lua i le taimi e tasi:

  • o le gaosiga o le sua o le pancreatic, lea e aʻafia ai i fualaau oona,
  • eletise o le inisalini o le hormone, lea e nafa ma le tuʻuina atu o le kulukose i le masini.

Muamua manaʻomia mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2

E tele mafuaʻaga mo le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi ma e foliga tutusa lava ma le mafuaaga o le aano o le faʻamaʻi muamua. O se eseʻesega taua o le faʻafitauli ole gasegase ma le le lava o le inisalini gaosiga.

O lea la, o le amataina o le faʻamaʻi e faafaigofie e:

  1. le atoatoa le gaosiga o le inisalini o le pancreatic,
  2. o le tetee o le tino i luga o aafiaga o le hormone (aemaise lava i le gaʻo, gaʻo ma maso),
  3. mamafa tele.

O le amataga o le mauaina o le maʻisuka e mafua mai i le iloa o maualuga maualuga o le inisalini, aua o loʻo mafai pea e le tino ona faʻasaoina. I le aluga o taimi, o le gaosiga o le hormone e faasolosolo malie le faʻaitiitia ma e leai se mea.

O le mamafa o le mamafa e mafai ona taua o se vaega autu i le atinaʻeina o le ituaiga lona lua o le maʻisuka. E le gata i lea, o le sili atu ona leaga o tupe teu i luga o le manava (visceral type of obesity), lea e saofaga i se olaga le mautonu ma le vave ona ola i luga ole alu.

O meaʻai e le taua ma le tele o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o fiva ma le fiber e mafai foi ona taua o se mea e manaʻomia mo faafitauli i le inisalini.

O le a le mea e tatau ona malamalama i ai o le tetee?

O le tetee (tetee) o le tetee o le tino o le tagata i aafiaga o le insulin i le hormone. O lenei faiga faʻaleagaina ei ai le tele o taunuuga le lelei:

  • faateleina i le toto maualuga
  • toto maualuga
  • faʻaauau o le alualu i luma ole maʻi fatu fatu ma le atherosclerosis vascular.

O peta Beta e maua ai le inisalini e osofaia e le faʻafitauli o le tagata maʻi (e pei o le maʻisuka ituaiga 1), ae o le a faasolosolo malie ona le toe mafai ona mafai ona faʻapipiʻi le tele o le homone.

O se taunuuga o le faʻaosofia faifai pea i maualuga maualuga o le kulukose, ua maeʻa ai sela o le pancreatic, o latou faʻamaoniga ma le sili atu ona faigata o le maʻisuka.

Afai ua maua oe i le maʻisuka ituaiga 2, e taua le siakiina pea o le maualuga o le kulukose i lou toto. Afai e tatau ai, o le faʻaaogaina o tui e tatau ona aʻoaʻo e faia e aunoa ma se fesoasoani.

O le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e tele lava ina matauina nai lo le muamua. Afai tatou te mafaufau i fuainumera, ona tatou talanoa lea e uiga i le 1 maʻi mo tagata uma e 90.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 2

Faailoga o lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona agamalu ma faʻavave. Mo le tele o tausaga, o le maʻi e maua i se foliga le tumau ma lagona ai ua le o toe tuai.

O le auala asymptomatic o uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi lea e sili atu ona faigata ai le foafoaga mo ana suʻesuʻega muamua ma togafitiga. Pe tusa ma le 50 pasene o tagata gasegase i lenei maʻisuka mo le tele o masina e leʻi masalomia lona i ai i totonu oo latou tino.

I le taimi o le siakiina o le faamaʻi, ua leva ona latou mafatia i le retinopathy (mata mataʻutia) ma le angiopathy (faafitauli tau lapopoʻa) ma o latou uiga iloga.

O faʻamaoniga autu o le faʻamaʻi e talitutusa ma faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 1:

  • e tumau pea le susu ma le fiainu,
  • telefoni masani,
  • vaivaiga o le musika, e le o le vaivai o le tino ma e oo lava i le gaioiga mai le masani faaletino,
  • o nisi taimi e mafai ona maitauina le leiloa mamafa (peitai e le o faʻamaonia nai lo le ituaiga muamua o le maʻisuka), ae e le o le uiga lea
  • sasaina o le paʻu, ae maise lava i le tino (o se taunuuga o le atinaʻe malosi o se faʻasologa o le fefete),
  • toe faʻaleagaina o maʻi paʻu o le paʻu (anufe, alosi).

O le a se mea e tatau ona ou suʻeina?

Afai i totonu o le aiga a itiiti ifo ma le tasi le tagata ua mafatia i se gasegase o le maʻisuka ituaiga 2, o le mea moni o lenei mea moni e faateleina ai le ono tulai mai o le maʻi lava e tasi i aiga vavalalata.

O le maualuga o le mamafa ma le maualuga o le toto maualuga e taua foi mafuaaga mo le atinaʻeina o le maʻi, e mafai ona faapea o le inisalini ma le mamafa mamafa e fesootai saʻo. Toeitiiti o ituaiga uma o gasegase e mafatia mai nisi pauna.

O le maualuga o le mamafa, o le sili foi lea o le mauaina o le maʻisuka. Faʻasaga i tua o se maʻi na natia, o le thrombosis o le coronary poʻo le stroke e mafai ona atiaʻe.

Afai e faʻaaogaina e se tagata ia togafitiga ma corticosteroids, ona tatau lea ona ia nofouta o nei vailaʻau e mafai ona faʻaititia atili ai le lamatiaga o le totoina o le maʻisuka ituaiga 2.

E faapefea ona puipuia se maʻi?

Faʻataʻitaʻi mai fomaʻi togafitiga e puipuia ai le puipuia o le faʻamaʻi. E tāua le taumafai e taʻitaʻia se olaga ola maloloina ma lafoai vaisu. E oʻo lava ile ulaula lona lua e leaga ai le soifua maloloina.

Fesuiaiga i meaʻai maloloina lelei o se fautuaga lelei. O lenei mea o le a fesoasoani i le tausia o velesi maloloina ma gaʻo, faʻapea foi ma le tausia o le cholesterol i totonu o faʻatapulaʻa talafeagai.

O se paleni paleni taumafa ma fiber, maualalo i le kulukose ma gaʻo kulū faigofie lea o le a fesoasoani e faʻaititia le mamafa ma faʻaitiitia ai mea e manaʻomia muamua mo le maʻisuka ituaiga 2.

O tagata o loʻo lamatia i le maʻisuka poʻo ua uma ona feagai ma faafitauli e tatau ona toe iloilo a latou masaniga taumafa ma aofia ai i a latou meaʻai:

  • kāloti
  • lanumeamata lanumeamata
  • fualaau suamalie
  • kapisi
  • radis
  • logo ata.

E tatau ona e faʻaeteete e uiga i soʻo se suiga i le tulaga o le soifua maloloina, faailoilo o le maualuga o le toto maualuga. Aua le galo e uiga i le pasia o suʻesuʻega taimi faʻasaga ma saili i taimi uma fesoasoani fesoasoani fomaʻi pe a e lagona le le fiafia. Ole a fesoasoani lenei mea e aloese mai le tele o faʻafitauli o le faʻamaʻi o le maʻisuka.

Pe ou te manaʻomia se gaoioiga faʻaletino?

Afai e te faʻaauau i le gaioiga faaletino, o le a fesoasoani e faʻaitiitia le mamafa o le teteʻe atu i le inisalini, lea, o le mea moni, e faʻaitiitia ai mafuaʻaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2.

Afai ole togafitiga ole inisalini fautuaina ole fomaʻi, ona tatau lea ona fetuunai lelei le fua o le vailaʻau e faʻatonutonuina (faʻalagolago i le tikeri ole gaoioiga ole tino).

Faʻatasi ai ma le faʻalauiloaina o voluma tetele o inisalini (e ese mai i le tikeri o le umi), e mafai ona atiaʻe le hypoglycemia ogaoga, o le mafuaʻaga lea e taua tele ai le togafitiga i le maʻisuka.

Pe a taʻalo taʻalo, o le maʻisuka e mumu gaʻo gaʻo. I lenei tulaga, o le mamafa o le mamafa o lau paʻu i le tele o le manaʻomia, ma o siama maso o loʻo tumau i se tulaga malosi.

O le kulūkose o le toto e le faʻavaivai, e tusa lava pe sili atu lona tele.

Vaʻai le maʻisuka ituaiga 2

E oo lava i le taimi e maua ai togafitiga ma togafitia togafitiga o le maʻisuka (faapea foi ma le gasegase) e mafai ona faigata i le tele o faafitauli tau le soifua maloloina. E le gata e le gata i le leaga o le paʻu o fao ma le paʻu vevela, ae o le alopecia, mea ania, poʻo le thrombocytopenia.

I le faaopoopo atu i nei mea, atonu e iai ni faʻafitauli i le ituaiga lona lua o le maʻisuka:

  • arteriosclerosis o arteries, lea e mafua ai le faʻalavelave i le taamilosaga o le toto i pito i lalo, fatu, ma e oʻo lava i le faiʻai,
  • maʻisuka nephropathy (faʻatoʻa fatuga),
  • maʻisuka retinopathy (mata o le tino),
  • maʻisuka neuropathy (maliu o le nerve tissues),
  • gaʻo ma le pipisi o vae ma vae,
  • sili atu le lagona i faʻamaʻi pipisi.

Afai ei ai ni nai faʻafitauli o le soifua maloloina, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi mo fautuaga. O lenei mea o le a le mafai ai ona amata se maʻi faʻafefe.

E faʻapefea ona faaitiitia le aʻafiaga o le maʻisuka maua?

Afai e te mulimulitai i faʻasologa o le fomaʻi, ona mafai lea e le gata ona faʻaitiitia le faʻaleagaina o le maʻi, ae ia faʻaleleia atili ai le lelei o le olaga.

E masani lava ona tatau ona manatua o le maʻisuka e le o se faʻasalaga, pe maua pe faʻatasi.I le taimi nei, o le maualuga o a tatou vailaau e mafai ai e tagata o loʻo i ai foliga tutusa e taʻitaʻia se ala e ola malosi ma e le o ese.

O mafuaʻaga mo lenei mea o le puleaina o faʻamaʻi ma le fesoasoani o vailaʻau talafeagai ma taumafa faʻalauiloa faapitoa e faʻamoemoe e faʻaitiitia le aofaʻi o meaʻai gaʻo.

Afai e afaina le tamaititi i le ituaiga lona lua, ona tatau loa lea i ona matua ona iloa auala autu o le togafitiga ma ia mulimuli i faatonuga a le fomaʻi.

Ona o le mea moni o le maʻisuka ma le suka maualuga o le suka o mafuaʻaga ia o le faateleina o le maualuga o le maʻi o le fatu ma le sclerosis, e taua le pulea o faʻamaʻi toto ma faʻaitiitia le maualuga o le toto o le cholesterol toto.

Matou te vavae ese tala: faʻafefea ona tuʻuina atu le maʻisuka ma mafai ona afaina e se isi tagata?

O nisi tagata, ona o le valea, e matua popole lava i le fesili: o le maʻisuka ua lafoina? E pei ona iloa e le tele o tagata, o se maʻi sili ona matautia, lea e mafai ona faʻatau ma maua. E faʻaalia i faʻalavelave i le endocrine, lea e mafai ona oʻo atu ai i faʻafitauli matuia i le gaioiga o le tino atoa.

Faʻamautinoa e fomaʻi: o lenei maʻi e matua le pipisi lava. Ae, e ui i le tulaga o le salalau o lenei faʻamaʻi, e taufaamatau. O le mafuaʻaga lenei e tatau ai ona taulaʻi faapitoa i auala e ono tupu ai.

I le avea ai o se tulafono, o le a fesoasoani lea e puipuia ai lona atinaʻe ma puipui oe lava ma e pele ia te oe mai se tulaga lamatia matautia. E lua vaega o tuutuuga e faʻaosofia le faʻaalia o se maʻi: fafo ma genetic. O lenei tusiga o le a talanoa pe faʻapefea ona maua le maʻisuka.ads-pc-2

E mafai ona tuʻuina atu le maʻisuka?

O a la tulaga o loʻo aʻafia ai le tuʻuina atu o le maʻisuka i se isi auala? Ina ia maua le tali sao i lenei fesili mumū, e tatau ona suʻesuʻe ma le totoʻa mea e manaʻomia mo le atinaʻeina o lenei maʻi ogaoga.

O le mea muamua lava e mafaufau i ai o mea autu ia e aʻafia ai pe aʻafia ai le atinaʻe o le maʻi o le endocrine i le tino.

I le taimi nei, e tele mafuaaga mo le atinaʻe o le maʻisuka:

E vave lava ona e iloa o le maʻi e le pipisi. E le mafai ona tuʻuina atu pe faʻafeusuaiga pe i se isi lava auala. O tagata o loʻo siosiomia le maʻi atonu e le popole pe mafai ona tuʻuina atu ia i latou le faamai.

E faʻapefea ona tuʻuina atu le maʻisuka? I le aso, o lenei lomiga e faaosofia ai le toatele o tagata.

O fomaʻi e iloagofie ia ituaiga autu o lenei maʻi faamai: le insulin-e faalagolago (pe a manaʻomia e se tagata se tui masani o le inisalini) ma e le o le inisalini (e le manaʻomia ni inisiua pancreatic). E pei ona e iloa, o mafuaʻaga o nei fomaʻi o le faʻamaʻi e matua ese lava .ads-mob-1

Lotogatasi - e mafai?

E i ai le tulaga e mafai ai ona faʻasalalau le faʻamaʻi mai matua i tamaiti.

E le gata i lea, afai e mafatia matua uma i le maʻisuka, o le avanoa o le faʻaliliuina atu o le faʻamaʻi i le pepe ua na o le faateleina.

I lenei tulaga, o loo tatou talanoa e uiga i ni nai pasene taua tele.

Aua nei tusia i latou. Ae, o nisi fomaʻi e finau e faapea ina ia maua e le pepe fou lenei maʻi, e le lava mo tina ma tama ona maua.

Na o le pau lava le mea e mafai ona ia fai ma tofi o se vailaau lea i lenei faʻamaʻi. E tusa lava pe foliga mai o ia pe leai foi, e leai se tasi e mautinoa mautinoa. E foliga mai o le maʻi o le endocrine o le a lagona ai e ia lava i se taimi mulimuli ane.

I le avea ai o se tulafono, o mea nei e mafai ona tuleia ai le tino i le amataina o le maʻisuka:

  • faʻalavelave faʻafitauli
  • masani ona taumafa ava malosi,
  • afaina o le tino i le tino,
  • le i ai o isi maʻi mama i le maʻi,
  • taua tele le faaleagaina o le pancreas,
  • le faʻaaogaina o vailaʻau maʻoti
  • le lava le malologa ma faʻaosoosoga faaletino faʻaosooso.

Suesuega na faia e saienitisi ua faʻaalia ai o tamaiti uma lava e iai matua e toʻalua o loʻo soifua lelei atoatoa e maua le maʻisuka ituaiga 1. E mafua mai i le mea moni e faapea o le faʻamaʻi e iloiloina o loʻo faʻaalia i le masani ona tuʻuina atu i le tasi augatupulaga.

Afai e iloa e tina ma papa o soʻo se tasi o latou aiga vavalalata na mafatia mai lenei faʻamaʻi o le endocrine, ona tatau lea ona latou faia taumafaiga uma ma faigata e puipuia ai le la tama mai le amataga o faailo o le maʻisuka.

E mafai ona maua lenei mea pe afai e te faatapulaa le faʻaaogaina o lau sipuni i lau tama. Aua nei galo e uiga i le manaomia o le ita pea i lona tino.

I le umi o suʻesuʻega, na fomaʻi ai fomaʻi e faapea o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 i augatupulaga na muamua atu na i ai o latou aiga o loʻo i ai se faʻafitauli tutusa.faʻasalalauga-faʻapotopotoga-2

O le faʻamatalaga mo lenei mea e faigofie tele: i totonu o nei tagata gasegase, o nisi suiga e tupu i nisi vaega o gafa e nafa ma le fausaga o le insulin (o le hormone o le pancreas), o le fausaga o sela ma le faatinoga o le okeni e maua ai.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o loʻo maʻi le tina i lenei faʻamaʻi matautia, ona oʻo lea i le 4% o le avanoa e tuʻuina atu ai i le pepe. Ae peitai, afai o le tama o loʻo i ai lenei faʻamaʻi, ona oʻo lea i le 8%. Afai o le tasi o matua ei ai le maʻisuka ituaiga 2, o le tamaititi o le a sili atu lona muaʻi i ai (pe a ma le 75%).

Ae afai o le gasegase o le ituaiga muamua e aʻafia uma i le tina ma le tama, o le avanoa o le a mafatia ai le la tama e tusa ma le 60%.

I le tulaga o gasegase o matua uma ma le ituaiga faʻamaʻi lona lua, o le avanoa o le felauaiga e toetoe lava 100%. O lenei mea e taʻu mai ai o le pepe atonu o le a iai se foliga fou o lenei maʻi o le endocrin.

E i ai foi nisi o vaega o le faasalalauina o le faamaʻi i le tofi. Fai mai fomaʻi e tatau i matua o loʻo i ai muamua le faʻamaʻi ona mafaufau lelei e uiga i le manatu o le maua o se pepe. O le tasi i le ulugalii ulugalii e fa o le a mautofi i le maʻi.

E taua tele le faʻatalanoa ma lau fomaʻi aʻo leʻi tuusaʻoina oe, o ia o le a lipoti atu i tulaga lamatia uma ma ono aʻafiaga.

Pe a filifilia ni mea lamatia, e tatau i se tasi ona amanaʻia e le gata o le i ai o le maʻisuka i faʻamaoniga i totonu o aiga vavalalata.

ads-mob-1ads-pc-4 O le tele o numera o faʻasalalauga, o le sili atu lea e mafai ona maua le faʻamaʻi.

Ae, e taua le maitauina o lenei mamanu e fetaui lelei lava pe afai o le ituaiga ituaiga o faamai na maua i aiga.

Faatasi ai ma le matua, atonu e faaitiitia le faaitiitia o lenei faalavelave o le endocrine o le ituaiga muamua. O le mafutaga i le va o tama, tina ma pepe e le malosi e pei o le sootaga i le va o masaga le mautonu.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le gasegase o le maʻisuka ituaiga o le maʻisuka na tuʻuina atu mai se matua i se masaga, seʻi oʻo i le 55% le mafai ona maua se faʻamaʻi tutusa i se pepe lona lua. Ae afai o se tasi oi latou o loʻo i ai se faʻamaʻi o le ituaiga lona lua, ona oʻo lea i le 60% o mataupu ua tuʻuina atu le maʻi ile tamaititi lona lua.

O le gasegase o le gasegase i le faateleina o le maualuga o le kulukose i le plasma o le toto e mafai foi ona tupu i le taimi o le gaioiga a le tamaititi e se fafine. Afai o le tina o loʻo faʻamoemoe o loʻo i ai se tele o tagata o loʻo vavalalata faʻatasi ma lenei faʻamaʻi, o le mea lea, atonu o le a maua lona pepe i le maualuga o le kulukose o le toto i le 21 vaiaso o le gaioiga.

I le tele o mataupu, o faʻamalologa e le manaʻomia e alu ese atu i latou lava pe a uma le fanau mai o se tamaititi. E masani lava ona mafai ona latou atiaʻe se maʻisuka matautia o le ituaiga muamua.

E faʻasalalau feusuaʻiga?

O nisi tagata latou te manatu sese o le maʻisuka o feusuaʻiga i feusuaiga. Ae peitai, o le mea sese lenei.

O lenei faʻamaʻi e leai ni aʻafiaga. I le avea ai o se tulafono, o tagata ei ai le gasegase o le gasegase e lamatia.

Ua faamatalaina lenei mea e pei ona taua i lalo: afai o se tasi o matua o le tamaititi na mafatia i lenei faʻamaʻi, o lona uiga e ono maua e le pepe.

O le mea lautele, o se tasi o mafuaʻaga autū mo le atinaʻeina o faʻamaʻi o le endocrine o se faʻafitauli o le tino i totonu o le tino o le tagata, ma o se taunuuga o le maualuga o le suka i totonu o le toto.

E faʻapefea ona puipuia le faʻaalia o le faʻamaʻi i tamaiti i se vavave i ai?

Muamua lava, e tatau ona e mautinoa o loʻo lelei le fafagaina o le pepe, ma o ana meaʻai e le faʻamaualugaina i gaʻo. E taua le lafoai atoa o mea taumafa, lea e faʻateleina ai tupe maua vave.

E fautuaina e vavae ese sukalati, vailaʻau suamalie, meaʻai vave, siama, meaʻai ma gaʻo gaʻo (puaa, ponaivi, kusi) mai le taumafataga.

E tatau ona e savali i le ea fou i taimi uma lava e mafai ai, lea e mafai ai ona faʻaalu calories ma fiafia i se savaliga. E tusa ma le tasi le itula i le auala e lava i le aso. Ona o lenei mea, o le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka i se tamaititi o le a matua faʻaititia.

E lelei foi le ave o le tamaitiiti i le vaitaele. O le mea pito sili ona taua, 'aua le soona galue i le tino tuputupu ae. E taua le filifilia o se taaloga e le faʻaumatia ai o ia. I le avea ai o se tulafono, o le mamafa ma le faʻateleina o le malosi faaletino e mafai ona faʻaleagaina ai le soifua maloloina o le pepe.

Le vave maua le maʻisuka, o le sili atu lea. O lenei mea o le a fesoasoani i le tofiaina o se taimi talafeagai ma talafeagai le togafitiga o le maʻi.

O le fautuaga mulimuli o le aloese lea mai tulaga faigata. E pei ona e iloa, o se mea taua faʻafitauli mo le faʻaalia o lenei maʻi endocrine o le lona lua o le mafatiaga tumau.ads-mob-2

E pipisi le maʻisuka? Tali i le vitio:

E taua le manatua pe afai na amata ona faʻaalia e le tamaititi le faʻamaonia o faʻamaoniga o le faʻamaʻi, ona e le tatau lea ona e taumafai e aveese oe lava ia.

O se faʻamaʻi matautia faʻapea e tatau ona togafitia i totonu o le falemaʻi e ni tagata tomai faapitoa agavaa ma le fesoasoani o vailaau faʻamaonia.

I le faaopoopo atu, e masani lava, o isi vailaau o le mafuaʻaga lea o le faʻaalia o gasegase malosi o le tino.

O le a le maʻisuka?

O le atinaʻeina o togafitiga faʻapitoa e fesoʻotaʻi ma le gasegase o le inisalini o gaosia i totonu o le pancreas. O lenei suʻesuʻega e le o se faasalaga. E faitau miliona tagata i le salafa o le lalolagi o loo faaauau pea ona ola i se olaga malosi ma faamalieina, na o le mulimuli i fautuaga a se fomaʻi.

Ae i lenei tulaga, e tatau ona saunia mo tau ogaoga tau tupe, o asiasiga masani i fomaʻi ma le toe faʻaleleia atoatoa o le olaga i lalo o tulaga e faʻasolo mai ai le faʻamaʻi.

E le mafai ona togafitia le maʻisuka - o se mea lea e tatau ona malamalama ma manatuaina, ae e mafai ona faalauteleina lou ola i le fesoasoani o vailaʻau faʻaonapo nei ma faʻaleleia lona lelei, o le malosi lea o tagata uma.

O le faʻavasegaga o le maʻisuka o lona uiga o le i ai o ni fomu e fuafua ai le ala o le maʻi, ona uiga. I le taimi nei, ua iloa e tagata atamamai ituaiga autu e lua o le faamai:

  • Ituaiga 1 (maʻisuka e faalagolago i le insulin) - ua maua i tagata gasegase e le o gaosia le inisalini pe ua gaosia i le le lava o mea (itiiti ifo i le 20%). O le maʻisuka ituaiga 1 e le o se tofi masani, ae ui o lea o se autu faanatinati o talanoaga,
  • Ituaiga 2 (le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka) - O le inisalini i le tino o le tagata maʻi e gaosia i le tele o mea, o nisi taimi o le fua o le gaosiga e mafai ona maualuga le maualuga, ae ona o nisi o auala e le o aʻafia ai le tino o le tino.

O ituaiga autu ia o le faamai, ua maua i le 97% o mataupu. O le faʻalavelave o le maʻisuka o loʻo taoto i le mea moni e tusa lava pe lelei atoatoa le tagata soifua, e taʻitaʻia le olaga saʻo, i lalo o le aʻafiaga o nisi tulaga e mafai ona maʻi.

E manaʻomia le inisalini ina ia mafai ai ona tuʻuina atu le kulūkose i siama ma masini o le tino o le tagata. O le isi itu, o se oloa o le vaevaeina o meaai. O le punavai o le gaosiga o le inisalini o le pancreas. E leai se tasi e puipuia mai le solia o lana galuega, o le taimi lena e amata ai faafitauli ma le le atoatoa o le inisalini. E pei lava o soʻo se faʻamaʻi, o le maʻisuka e leai se mafuaʻaga.

O mea nei e mafai ona faateleina ai le ono tulai mai o se faʻaaliga o se maʻi:

  • uiga faʻamaoni
  • mamafa tele
  • afaina o le pancreatic e mafua ai le le atoatoa o le gasegase,
  • amio le taua
  • tulaga faigata e mafua ai se osofaʻiga,
  • inu tele
  • faʻamaʻi e faʻaititia ai le gafatia o fusi e gauai ai inisalini,
  • faʻamaʻi viral, lea na mafua ai ona paʻu i mea puipuia o le tino.

Maʻisuka ma le faʻamaoni

E taua tele le autu mo tagata uma i luga o le paneta. E oʻo mai i le taimi nei, e leai se tali saʻo ma le le mautonu i le fesili pe o le maʻisuka e fai ma tofi.

Afai e te suʻeina i lenei lomiga, e manino lava le tuʻuina atu o se vailaau i le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi i lalo ole aʻafiaga o mea e taʻua o mea lamatia.

I lenei tulaga, o ituaiga o faamaʻi e mafai ona ese, ma o le a atiina ae i auala eseese.

O le kulupu e nafa ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi e masani lava ona faʻasalalauina saʻo e ala i le laina o le matua. Ae ui i lea, e leai se 100% o aʻafiaga.

E masani ona taliaina o le maʻisuka ituaiga 1 o se faʻamaʻi pipisi, ma o le maʻisuka ituaiga 2 e maua i le 90% o mataupu.

E ui lava o le tele o suʻesuʻega ua faʻaalia ai o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ei ai tagata mamaʻi maʻi, e mamao lava. O le mea lea o loʻo faʻaalia ai le avanoa o le gafa.

E i ai se mafuaaga e popole ai

Ina ia mafai ona suʻesuʻeina le ono ono mafai ona maua i le siama ma le tulaga o le muaʻi fuafuaina i le atinaʻe o le maʻisuka, e tatau ona e iloa le talafaasolopito o lou aiga atoa.

E faigata ona taʻu manino le faʻamaʻi o le maʻi, ae o le vavalalata e manino lava le faʻasalalau i totonu o le aiga, e masani lava i le itu o matua.

Afai o le aiga o se tagata ua i ai pe iai foi ni tagata e tutusa ma le maʻi, o ia ma lana fanau e tulaga ese lava i tulaga lamatia, ua iloa i luga o le faavae o le tele o mamanu:

  • O le maʻisuka ituaiga 1 e sili ona taatele i alii nai lo tamaitai,
  • O se ituaiga o le insulin-faalagolago e mafai ona tuʻuina atu e ala i se augatupulaga. Afai e mamaʻi matua matua, e mafai ona lelei a latou fanau, ae o fanau a lau fanau o loʻo lamatia,
  • O le tulaga o le faʻasalalau o le T1DM i le tulaga o gasegase o se tasi o matua e tusa ma le 5%. Afai e maʻi le tina, o lenei fuainumera e 3%, pe afai o le tama e 8%,
  • Faatasi ai ma le matua, o le tulaga lamatia o le atinae o T1DM ua faaitiitia, i le faasologa, i le tulaga o se vailaau malosi, o le a amata ona maʻi mai le tamaitiiti,
  • O le tulaga o le T2DM i se tamaititi pe afai o maʻi o le itiiti ifo i le toatasi o matua e oʻo i le 80%. Afai e maʻi le tina ma le tama, ona tupu ai lea o le avanoa. O aʻafiaga o aʻafiaga e mafai ona avea ma mea oona, o se olaga e le talafeagai ma amio le talafeagai - i lenei tulaga, o le tuʻuina atu o le maʻisuka i le tofi e toetoe lava a le mafai ona vavaeeseina.

O le tulaga o le maʻi o le tamaititi

Ua uma ona matou iloa i le tele o tulaga, o le gutu mo le maʻisuka ua maua mai le tama, ae o le predisposition, ae le o le maʻi lava ia. Ina ia puipuia lona atinaʻe, e tatau ona pulea le tulaga o le pepe, o le maualuga o le suka i totonu o le toto, faʻaitiitia uma tulaga faʻalavelave.

E masani lava, e mafaufau matua i le lumanai pe mafai ona maua le maʻisuka e ala i le toto. E tatau ona manatuaina e le o se faʻamaʻi viral, o lea o lenei tulaga e leʻo faʻamavaeina.

Metotia o tauiviga

Afai o le tali i le fesili pe o le maʻisuka ua faʻatoʻaina e le mautonu, ona i ai lea i le tulaga o le avanoa e togafitia ai, o loʻo manino manino mea uma.O aso nei o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia.

Ae o le matauina o fautuaga faavae a se tagata tomai faapitoa, e mafai ona e ola i se olaga umi ma faamalieina.

O galuega autu na faia e le fomaʻi mo ia lava o le toe faʻafoisia le paleni o le inisalini, puipuia ma faʻasaga i faʻafitauli ma faʻafitauli, faʻamaonia le mamafa o le tino ma aʻoaʻoina le tagata maʻi.

Faʻalagolago i le ituaiga o faʻamaʻi, injections inisalini poʻo fualaau oona e maualalo ai le toto suka o loʻo faʻatulagaina. O se mea e manaʻomia muamua o se meaʻai malosi - a aunoa ma lea, e le mafai ona toe totogi le metabolism gaʻo. O le siakiina e le tagata lava ia o le suka i le toto o se tasi lea o auala autu e faatumauina ai le tulaga sili ona lelei o le maʻi.

Ituaiga ituaiga o gasegase oona

Faʻalagolago i le auala e maua ai le maʻi ma lona umi, e lua ituaiga o fomaʻi e iloga:

  1. Auala faʻaogaina. O loʻo faʻamaonia i le mea moni e faapea, a mavae le 1-2 masina o le soifuaga o le pepe fou, e mou ese atu lava ia e aunoa ma le togafitiga o fualaau. E tusa ma le 50-60% o mataupu uma o le gaosiga o le gaʻo gaʻo. Masalo ona o le togafitia i le gaʻo o le chromosome lona ono, lea e nafa ma le faagasologa o le matua matua o vaega B o le pancreas.
  2. Tisuka tumau. E afaina ai le isi afa o tagata gasegase. Nofo faʻatasi ma le tamaititi mo le ola ma e manaʻomia le toe fesuiaiga o togafitiga faʻatasi ma se mea faʻafefiloi o le homone. Faʻaauau le alualu i luma vave, tumau. Me faʻatasi ma faʻafitauli vave ona o le faigata i le togafitia o se tamaitiiti.

Vaʻaiga faʻapitoa

O le ono tulai mai o le tuputupu aʻe o le maʻisuka (DM) e faʻapupulaina e sili atu ma le 6 taimi pe afai o aiga e vavalalata aiga o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi. Ua maua e saienitisi ni meaola ma ni meaola puipuia e fausia ai se predisposition i le amataga o lenei maʻi. O se tuufaatasiga faapitoa o ia ituaiga antigens e mafai ona matua faateleina ai le ono tulai mai o se maʻi.

E tatau ona malamalama o le faʻamaʻi lava ia e le o se tofi, ae o se vailaau faʻapitoa. O le maʻisuka ituaiga uma e lua e faʻaliliuina faʻamalosi, o lona uiga e aunoa ma le i ai o isi mea faʻafitauli, e le mafai e le maʻi ona faʻaalia.

O le predisposition e taʻi 1 le maʻisuka e faʻasalalauina e ala i se augatupulaga, i luga o se auala e solomuli. Ina ia pasia le maʻisuka ituaiga 2, o le vailaʻau e sili atu le faigofie ona tuʻuina atu - i luga o le ala iloga, o faʻamaoniga o le maʻi e mafai ona faʻaalia i latou i le isi augatupulaga.

O se totoga na maua mai ia ituaiga uiga e taofia ai le inisalini, pe amata ona gaosia i ni vaega laiti. Ua faʻamaonia foi o le lamatiaga o se tamaititi e faʻapipiʻi le faʻamaʻi pe a faʻamaonia e le aiga matua.

Ua faʻamaonia o le atinaʻeina o le faʻamaʻi i sui o le Caucasian race e sili atu le maualuga nai lo Latin Latin, Asians poʻo pole.

O le mea sili ona taatele e mafua ai le maʻisuka o le gaʻo. O le mea lea, o le tikeri muamua o le manuʻa faateleina le avanoa e maua ai le maʻi 2 taimi, le 2nd - 5, le 3 - 10 taimi.

Ae maise faʻaeteete e tatau ona sili atu i le 30 tagata o loʻo i ai le tino numera.

E taua le mafaufau o le gasegase o le manava e taatele
o se faʻamaʻi o le maʻisuka, ma e le gata i fafine ae faapena foi i alii.

E i ai le faʻamaonia saʻo i le va o le tulaga lamatia o le maʻisuka ma puʻu lapoa. O le mea lea, mo tamaitai e le tatau ona sili atu i le 88 cm, mo alii - 102 cm.

I le oona, o le gafatia o sela e fegalegaleai ai ma le inisalini i le maualuga o masini pipisi e le afaina, lea e mulimuli ane oʻo atu ai i la latou vaega poʻo le faʻamausali atoa.

E mafai ona faʻaitiitia le aʻafiaga o lenei vaega ma le mafai ona atiaʻe le maʻisuka pe afai e te amataina se tauiviga malosi e sili atu i le mamafa mamafa ma lafoaia se olaga le taua.

Ese faʻamaʻi

O le mafai ona maua mai le maʻisuka e matua faateleina i le i ai o faʻamaʻi e fesoasoani i le faʻamaʻi pipisi. O nei
faʻamaʻi e aofia ai le faʻaumatia o ni peta peta e fesoasoani i le gaosiga o le inisalini.

E mafai foʻi ona faʻalavelaveina le gaʻo le faʻaleagaina o le tino.

O le faʻalauiloaina o le eletise e mafua ai foʻi ona faʻalavelaveina le tino o le endocrine, o se taunuuga, o tagata faʻamaʻapeina muamua o le faʻalavelave a Chernobyl e lamatia le maʻisuka.

Faʻaitiitia le lagona o le tino i le inisalini e mafai ona: fatu faʻamaʻi o le fatu, atherosclerosis, toto maualuga.

Ua faamaonia ai o suiga fesuisuiai i totonu o vaa o le pancreatic apparatus e saofagā i le leaga o lona taumafa paleni, lea o le a mafua ai le leaga o le gaosia ma le felauaiga o le inisalini.

O faʻamaʻi pipisi e mafai ona fesoasoani i le amataina o le maʻisuka: gasegase tumau o le cortex ma le autoimmune thyroiditis.

O le maualuga o le maualuga o le toto ma le maʻisuka e taua o pathologies fesootaʻi. O le faʻaalia o se tasi faamai e masani ona aofia ai faailoga o foliga vaaia o le lona lua. O faamaʻi Hormonal e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le maʻisuka lona lua: faʻasalalauina le toso oona, Itsenko-Cushing syndrome, pheochromocytoma, acromegaly. O le syndrome o Herenko-Cushing e sili atu ona taatele i tamaitai nai lo alii.

O faʻamaʻi viral (mumps, chickenpox, rubella, hepatitis) e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻe o le maʻi. I lenei tulaga, o le siama o le malosi lea mo le amataina o le maʻisuka.

O le aʻafia i totonu o le tino, o le faʻamaʻi pipisi e mafai ona mafua ai le faʻalavelaveina o le pancreas poʻo le faʻaumatiaina o ona siama. O lea la, i nisi o siama, o siaki e pei lava o selatini pancreatic.

I le taimi o le taua faasagatau i faʻamaʻi, e mafai e le tino ona amata sese ona faʻaleagaina sela sela. O le siaki lapopo na faʻaopoopoina ai le 25% o se faʻamaʻi.

Aveina o fualaau

O nisi fualaau e maua ai le maʻisuka.
Faailoga o le maʻisuka e mafai ona tupu pe'ā maeʻa ona:

  • vailaʻau faʻasaina
  • glucocorticoid hormones synthetic,
  • vaega o fualaau faasaina,
  • togafitiga, aemaise lava togafitiga thiazide.

O fualaau umi mo le maʻisa, rūmatism ma maʻi paʻu, glomerulonephritis, coloproctitis ma le maʻi o Crohn e mafai ona oʻo atu ai i faʻamaoniga o le maʻisuka. E le gata i lea, o le faʻaalia o lenei faʻamaʻi e ono faʻaosoina ai le faʻaaogaina o meaʻai e aofia ai le tele o seleni.

Toto

O le aveina o se tamaititi o se popolega tele mo le tino o le tino. I lenei vaitaimi faigata mo le tele o fafine, o le maʻisuka faʻapitoa e mafai ona atiaʻe. O himoni o le maʻitaga na gaosia e le placenta e fesoasoani i le faateleina o le maualuga o le suka. O le mamafa i luga o le pancreas e faʻapupulaina ma ua le mafai ai ona lava le insulin.

O faʻaʻailoga o le maʻisuka faʻafeusuaiga e talitutusa ma masani masani o le maitaga (foliga o le fiainu, vaivai, faʻaauau faifai pea, ma isi). Mo le tele o fafine, e le amanaiaina seia oo ina oʻo atu i ni taunuuga ogaoga. O le maʻi e afua ai le afaina o le tino o le tina ma le tamaititi faatalitali, ae, i le tele lava o tulaga, e vave pasia pe a uma ona fanau.

A maeʻa le maitaga, o nisi o fafine e iai le tele o aʻafiaga o le maʻisuka ituaiga 2. O le vaega aʻafia e aofia ai:

  • fafine e maua i le maʻisuka
  • oi latou e sili atu le mamafa o le tino nai lo le faʻatagaina masani i le taimi o fanau,
  • fafine ua fanauina se pepe e sili atu i le 4 kilokalama,
  • tina latou te maua fanau e iai maʻi le atoatoa
  • oi latou na i ai se maitaga tioisa po o le pepe na fanau mai ua oti.

Tuua Lau Faamatalaga