O le hemoglobin glycated i tamaiti: o le masani mo le maʻisuka i totonu o le toto o se tamaititi

O le hemoglobin glycated o le iuga lea o se tali le o le enzymatic o le hemoglobin-glucose compound. O le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le saoasaoa lenei faagasologa, ma e tusa ai ma le aofaiga o le hemoglobin glycated.

E pei ona e iloa, o le hemoglobin e maua i toto mumu mumu. O lo latou soifuaga e tusa ma le 4 masina, o le mea lea, o le tikeri o le "sugar sugar" o le toto ua fuafuaina mo le toeitiiti lava tutusa le taimi ma le suega o le kulukose-toleni.

E tele igoa mo lenei faailo:

  • HLA1c,
  • O le hemoglobin glycated,
  • Hemoglobin A1C,
  • A1C.

I le tautala saʻo, o le i ai o lenei ituaiga porotini o loʻo i totonu foi o le toto o se tagata soifua maloloina. Ioe, e te leʻi sese, o le hemoglobin glycine o se porotini lea e maua i totonu o le toto i le toto mumu mumu - totola mumu mumu, lea na faʻaalia i le kulukose mo se taimi umi.

O se taunuuga o se lagona mafanafana ma le "suamalie" i le suka o loo i totonu o le toto o le tagata (ua taʻua o le tali a le Maillard, mo le faamamaluina o le tagata Farani na muamua suʻesuʻeina lenei filifili kemikolo) e aunoa ma le aafia i soo se enzymes (o le aafiaga malosi lea e taua ai se matafaioi autu) o lo tatou hemoglobin e amata, i le uiga moni o le upu, ia avea ma "moliaga".

O le mea moni, o loʻo taʻua i luga o se faʻatusatusaga matuia ma faʻafaatusa. O le faagasologa o le "caramelization" o le hemoglobin e foliga mai e sili atu ona faigata.

O lenei mea o le mea e iloa ai le toto, o lona uiga o le maualuga o le suka i le 3 masina mulimuli. I totonu o le fale suesue, o le numera o lela mumu, poʻo le hemoglobin, e faʻafesoʻotaʻiina i glucose molekone. O le maualuga o lenei vailaʻau o loʻo faʻaalia i le pasene ma faʻaalia ai le tele o le "suka" e tuufaatasia i le atoa o le toto mumu toto. O le maualuga o le pasene, o le sili atu foi lea o faigata i le ituaiga o le maʻi.

I le maʻisuka, o le maualuga o le glucose e faateleina, faatasi ai ma le faateleina o le hemoglobin glycosylated. I maʻi ma lenei faʻamaoniga, o le tele o le vailaau e ese mai le masani e 2-3 taimi.

Faʻamālōlōina togafitiga, a maeʻa le 4-6 vaiaso, e toe foʻi le fuainumera i numera talafeagai, ae o le tulaga e tatau ona tausia i le olaga atoa. O le suega HbA1c mo lenei ituaiga o hemoglobin e fesoasoani e iloilo le aoga o togafitiga o le maʻisuka.

Afai o le suʻesuʻega na faʻaalia ai le maualuga o le fulatini 'alumini glycosylated, e tatau ona faia le faʻataʻitaʻiga o togafitiga.

O le a le mea e faʻaalia ai le hemoglobin glyc? O lenei auʻiliʻiliga e fuafua ai le tele o le hemoglobin i totonu o se tagata e fesootai i le kulukose. O le tele o kulukose i totonu o le toto, o le maualuga o le fua. O lenei suʻesuʻega e fesoʻotaʻi ma meafaigaluega faʻataʻitaʻi faʻataʻitaʻi ma e talafeagai mo le suʻeina o tamaiti. O le hemoglobin atoa e fuafuaina i le taimi o le suʻega o le toto.

O le faʻaitiitia o hemoglobin glycosylated i le maʻisuka e taʻua o le hypoglycemia. O le mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le tino e masani lava o se maʻi o le pancreatic, lea e faʻaosofia ai le faʻasologa o se aofaiga tele o le inisalini.

Mafuaaga o le hemoglobin maualalo HbA1c, e ese mai i le maʻisuka:

  • faʻaaloalogia mo se taimi umi i se taumafataga maualalo maualalo,
  • faʻamaʻi pipisi, fructose inlerance,
  • togafiti fatugao
  • malosi malosi faaletino,
  • sili atu le mamafa ole inisalini.

Mo le faʻamautinoaina o pathoces e mafua ai le faʻaitiitia o le HbA1c hemoglobin, e manaʻomia ai se suʻesuʻega auiliili o le tino atoa.

O le fua o le fusifusia o le hemoglobin i le kulukose e maualuga atu, o le maualuga o faʻamatalaga glycemic, ie. toto maualuga o suka. Ma talu ai ona o le toto mumu o le ola "ola" i le na o le 90-120 aso, o le tikeri o le glycation e mafai ona matauina mo na o le taimi lenei.

I ni faaupuga faigofie, e ala i le fuafuaina o le maualuga o le hemoglobin glycosylated, o le tikeri o le "moliaga" o se totoga ua fuafuaina mo le tolu masina. I le faʻaaogaina o lenei auiliiliga, e mafai ona e fuafuaina le maualuga o le kulukose o le toto i le tolu masina talu ai.

I le faaiuga o lenei vaitau, o le faʻaleleia faifai malie o lela mumu ua matauina, ma o lea o le faʻamatalaga lea o le a faʻaalia ai le maualuga o le glycemia i le isi 90-120 aso ma isi.

Talu ai nei, na ave ai e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Malo le hemoglobin glycosylated o se faailo lea e mafai ona faamasinoina ai le siama. I se isi faaupuga, afai e faʻamautu e le endocrinologist le maualuga maualuga o le suka ma maualuga lona hemoglobin glycosylated, e mafai ona ia faia se faʻamaoniga o le maʻisuka e aunoa ma ni auala faʻapitoa e suʻesuʻeina ai.

O le mea lea, o le HBA1c fesoasoani e fesoasoani i le siama o le maʻisuka. Aisea e taua ai lenei faailoga mo tagata mamaʻi e iai se maʻi o le maʻisuka?

O se suʻesuʻega i le hemoglobin glycosylated e talafeagai mo tagata mamai i le muamua ma le lona lua o maʻi o le maʻisuka. O lenei suʻega suʻesuʻe suʻesuʻega o le a iloilo ai le aoga o togafitiga ma le le lava o le fuainumera filifilia o le inisalini poʻo se hypoglycemic oral.

O le hemoglobin protein o le vaega autu lea o le toto toto mumu. E nafa ma le masani o le felauaiga o le okesene i totoga ma fusi, ma aveese ai le carbon dioxide mai le tino.

O faʻatulagaga mai le 3.5 i le 5.5 mmol / L o loʻo taʻua o mea masani o le kulukose plasma.

Afai ole faʻateleina o faʻamaumauga, ua faia le siama - maʻisuka. Ole maualuga o le hemoglobin glycated o se faailoilo lea o le spectrum biochimium toto.

O le HbA1c o se oloa o le tuufaatasiga o enzymes, sugar, amino acids. I le taimi o le tali, o le hemoglobin-glucose ua fausia, o lona maualuga e masani ona siitia i le maʻisuka. Latou te fausiaina vave. I le tali o le tali, e mafai ona e fuafuaina le tele o togafitiga faʻapitoa.

O le Hemoglobin e faʻapipiʻi i sela mumu. Latou te galue i le tino mo le 120 aso. O suʻega mo le vailaau e faʻatinoina mo le tolu masina ina ia mafai ai ona pulea le malosi o le faʻasalaga i le plasma ma mataʻituina ai le malosi o le fausiaina.

O le vailaʻau e faʻapipiʻiina o se oloa o le vailaʻau faʻasolosolo o le eletise malosi - glucose, lea e noatia ai Hb i le toto mumu toto. O le masani ona oso i totonu o le kulukose toto e tupu i luga o se vaitaimi, o le maualuga o le pasene o glycogemoglobin.

E pei ona faʻamatala mai e le endocrinologist, e tatau i le maʻisuka ona faia se auiliiliga e faʻamalamalama ai le taua o HbA1C. O le a le mea e faʻaalia ai le hemoglobin glyc? O le suʻega o le suʻega o loʻo taʻu mai ai le matuia o togafitiga o le endocrin ma le maualuga o taui, le aoga o togafitiga faigata.

O le toto mai se tamailima mo le suka ma se suʻega patino mo le kulukose ma se avega e le o se ata atoa o le maʻi, o se suʻesuʻega o le maualuga o le HbA1C o loʻo faʻaalia ai le ala na suia ai le glucose i le tolu masina talu ai.

O le faailo fesoasoani e faʻaalia ai le suka i luga o le tolu masina.

E mafua mai i le mea moni e faapea, o le ola o le toto toto mumu lea e maua ai le hemoglobin e tolu i le fa masina. O le faʻaavanoaina o le atiaʻe o faʻafitauli e faʻapupula i le tuputupu aʻe o faʻamatalaga e maua mai ona o se suʻesuʻega.

Afai o se mea taua e pei o le hemoglobin glyc, o le masani mo le maʻisuka i tamaiti e matua tele atu, e matua faanatinati le amata togafitiga.

HbA1C: o le a? O le hemoglobin glycated o se porotini lea e fesootaʻi atu i le kulukose. Hemoglobin o se vaega o sela mumu, o se fausaga o le protein.

O le taamilosaga o le toto o le toto mumu o le toto e le sili atu nai lo le 3 masina. O le mea lea, o le auʻiliʻili mo le hemoglobin glycated e maua ai se manatu i le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto i luga o se vaitaimi 3-4 masina. O le pasia o le suʻesuʻega e mafai ai ona e masalomia le maʻisuka i le taimi ma mataʻituina le maualuga o le suka pe afai o le maʻi ua uma ona maua.

Faʻalogo! O le metotia e le atagia ai le suiga i le aofaiga o le suka i totonu o le toto pe a uma ona 'ai.

O le taunuuga o le suʻega e mafai ona faʻasese mo le tele o mafuaʻaga:

  • O le suʻesuʻega sa faia i le taimi lava na maeʻa ai le toto poʻo le toto.
  • Pasia o auʻiliʻiliga i totonu o faleʻaʻesuʻe eseese e faʻaaoga auala eseese mo le fuafuaina o le hemoglobin glyc.

Hemoglobin o se vaega tāua lea e faʻatinoina ai le gaioiga o le okesene i le tino atoa. Faatasi ai ma le solia o le tulaga, o loʻo vaʻaia ai eseesega o galuega a le tino.

O le a le hemoglobin? O lenei fesili e fesiligia e le tele o tagata gasegase, aemaise lava pe a faʻaititia pe faʻaititia lenei faailoga. O le tulaga masani o se tagata matua ma se tamaititi e faalagolago i mea eseese.

Mo soʻo se soliga, o faʻamatalaga le lelei e iloa tutusa, lea o le a fesoasoani i le siama. A maeʻa ona maua taunuʻuga o le suʻesuʻega, e tatau ona faʻatalanoa ma se tagata poto faapitoa.

O le matafaioi o le hemoglobin i le tino o le tagata

O le toto e maua ai meaai ma le metabolism i le va o siama i le tino o le tagata. Hemoglobin o se porotini lea e aofia ai i le toto mumu totoga ma e nafa ma le felauaiga o le okesene i totonu o le tino - mai le mama i totoga.

O tagata e maualalo le pigmenti e lagona le leaga, aua o le okesene e le lelei le tuʻuina atu i totonu o masini. O sea solitulafono e afaina ai le soifua manuia lautele, soifua maloloina ma le tulaga o le tino.

E taʻua lenei mea o le anemia. E le gata i lea, o le maualuga o le eletise e mafai ona i ai se aafiaga leaga.

O le faʻamaʻapoʻa e tuʻuina mai ma faʻamaoniga nei:

  1. O le vaivai ma vaivaiga lautele.
  2. Faaitiitia le tomai e galue ai.
  3. Manatua le mafaufau.
  4. Faʻaiʻuga faʻapitoa.
  5. Faʻaleagaina o musika, faʻalavelave ma faʻalaulema.
  6. Mamafa.
  7. Pallor o le paʻu.

Mafuaaga mo le sili atu i le masani

O le pasene o HbA1c, lea e sili atu nai lo le masani i luga, ua faailoa mai ai mo se taimi umi ua faateleina le maualuga o le suka i totonu o le toto. O le mafuaaga autu o le solia o le gaosiga o le gaʻo, le atinaʻe o le maʻisuka.

E aofia ai foi le le atoatoa o le kulukose ma le glucose le mama i luga o se manava gaogao (faailoga 6.0 ... 6.5%). O isi mafuaʻaga e aofia ai le inuina o ava malosi e inu ai le ava, sosolo o masima, leai o se tamaʻi maʻi, le faʻauʻuina, ma le uamea le anemia.

O se faʻaopoopoga i faʻamaoniga masani e faʻaalia ai le atinaʻe o le hyperglycemia. O lenei tulaga i tagata e le faʻaalia i taimi uma le i ai o le maʻisuka. O le pancreatic disease e aofia ai pe afai e sili atu le HbA1c i le 7%. O fuainumera mai le 6.1 i le 7 sili atu e masani ona taʻu mai ai le solia o le gaosiga o le carbohydrate ma le faʻaitiitia o le anapogi glucose metabolism.

Faʻamautinoa tonu le mafuaʻaga o le maualuga o le maualuga, lea na faʻamaonia e le auʻiliʻiliga, e mafai lava pe a maea se suʻega auiliili. O le faateleina o le suka o le toto, e pei ona faaalia e le hemoglobin glyc, e le naʻo le pau lea o le mafuaaga. O isi mea e manaʻomia muamua mo le mauaina o sea taunuuga e mafai:

  • Splenectomy - aveeseina o le tamaʻi mamoe.
  • Faʻasalaga o Renal.
  • Pancreas e le lelei.
  • Vaega maualuga o le hemoglobin fetal.
  • Faʻaititia le faʻalaʻau o le uʻamea i le tino.

Afai o le auiliiliga e faʻaalia i lalo ifo o le 4%, o se faailoga leaga lea. O le vaivai, faʻalavelave vaaia o mea, moe, faʻanoanoa, faʻaleagaina - o nei faʻaʻailoga uma e faʻaalia ai ua paʻu le hemoglobin glyc. O mafuaʻaga na mafua ai lenei:

  • Tatalo lata mai i le toto tele.
  • Faʻailoga na mafua ai le faʻaumatia vave o lela mūmū.
  • Hepatic ma le le atoatoa.
  • Pancreas e le lelei.
  • Hypoglycemia.

O suʻega mo HbA1c ua mafai ai ona iloa le maʻisuka i le amataga, mataʻituina lana atinaʻe ma e oʻo lava i le fuafuaina lelei o le atinaʻe o se tamaititi e leʻi fanau mai.

O le isi faʻaaogaina o lenei auala o le faʻamautuina lea o faailoga: e mafai ona e foaʻiina le toto i luma o malulu ma faʻamaʻi viral, pe a uma ona 'ai ma i luga o se manava gaogao. O faʻamaumauga na maua mai o se taunuuga o sea suʻesuʻega e saʻo ma faʻamaonia (o le tulaga e maua mo le 3 masina). Na o le pau lava le mea e le o suʻesuʻega a le laboratory e maua mai le hemoglobin glycini.

O le hemoglobin glycated glycated e mamao ese mai luga. I nisi tulaga, o loʻo i ai se faʻaititia. O faʻafitauli muamua ma le lua o faʻamaʻi pipisi ia e mafai ona aʻafia ai tagata mamaʻi i le maʻisuka. E tusa o le a le mea tonu e mafai ona faʻaosofia ai sea suiga i le tulaga, faitau i lalo.

Maualuluga

O le osooso malosi i le hemoglobin glycosy i le maʻisuka e mafai ona afaina i tulaga nei:

  • leai o le puleaina o le suka toto, e mafua ai le alualu pea i luma,
  • iron deficiency anemia.

O mea e lisiina atonu e lava lea e maua ai faʻamaoniga faʻavasegaina. Ina ia mafai ona taofia faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi i le HbA1c, e tatau i le maʻisuka ona mataʻituina ma le totoʻa o latou toto suka ma mulimuli ma le faaeteete i fautuaga uma a le fomaʻi e uiga i le tagofia o vailaʻau faatonuina.

Tuʻu

O laʻititi maualalo maualalo o aʻafiaga o mafuaʻaga a isi.

Faʻaititia le HbA1c maualuga e manaʻomia foi le faasaʻo. O lona le atoatoa e ono mafua ai le atinaʻeina o se tulaga faʻavaivai, faʻalautele le vaivai, vevela ma isi mea le lelei.

HbA1C maualuga maualuga:

  • o le solia o le metabolism o le carbohydrate e le o taimi uma e faailoa mai ai le auai malosi o le maʻisuka, ae o maualuga maualuga e faamaonia: o le maualuga o le glucose ua faateleina mo se taimi umi,
  • tasi le mafuaʻaga: faʻaleagaina le kulukose o le kulukose,
  • o le isi mea e faʻalavelaveina ai le kulūkose i le taeao, aʻo leʻi 'aʻai.

I le hyperglycemia, o loʻo iai se faʻalavelave faʻapitoa:

  • maʻi le lelei ma le mamafa,
  • faʻafeʻaiga masani o lagona
  • vevela poʻo le faʻateleina o le susu o le paʻu,
  • leai se fia inu
  • urination sili atu nai lo masani
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa
  • oso i le toto maualuga,
  • Tachycardia
  • afaina, popole tele,
  • sulu lauulu, le atinaʻeina o le alopecia,
  • mūmū mucous, membiasis, stomatitis, vaʻa i tulimanu o le gutu.

HbA1C tau ao laʻitiiti:

  • solia - o se taunuuga o le aʻafiaga o se paʻu i totonu o le pancreatic tissues: o loʻo i ai le faʻateleina o le faʻasalaga o le inisalini,
  • o le isi mea e faʻamalosia ai o le faʻaaogaina lea o meaʻai laiti-carb, o se paʻu mataʻutia i le maualuga o le kulukose: o le maualuga o le glycogemoglobin e itiiti ifo i le 4.6%,
  • sili atu le fua o le suka-faʻaitiitia o fualaau faasaina.

Aoao e uiga i galuega o moli o le endocrine ma le gaioiga o gamoni gaosia mo le tino. O togafitiga faʻaleaganuʻu mo le lauroid gland ma foliga o lo latou faʻaaogaina o loʻo faʻamatalaina i luga o lenei itulau. Alu i le http://vse-o-gormonah.com/zabolevaniya/simptomy/amenoreya.html ma faitau e uiga i amene i fafine ma faʻafefea ona togafitia le faʻaleagaina o le hormonal.

Faʻatasi ai ma le faʻaitiitia o le faʻaititia o le A1C, o faʻataʻitaʻiga e atiaʻe:

  • lima lulu
  • tau faʻaitiitia
  • faʻateleina le sosolo
  • vaivaiga
  • tagi
  • vavao
  • vaivaiga maso
  • pulupulu paʻu.

O se manaoga faanatinati e siitia ai le maualuga o le kulukose, pe a fai o le a tulai mai se fomaʻi hypoglycemic. O le maʻisuka e tatau ona i ai pea se fasi sukalati ia te ia ina ia vave ona faateleina le kulūkose.

O se faʻaopoopoga i faʻamaoniga masani e faʻaalia ai le atinaʻe o le hyperglycemia. O lenei tulaga i tagata e le faʻaalia i taimi uma le i ai o le maʻisuka. O le pancreatic disease e aofia ai pe afai e sili atu le HbA1c i le 7%. O fuainumera mai le 6.1 i le 7 sili atu e masani ona taʻu mai ai le solia o le gaosiga o le carbohydrate ma le faʻaitiitia o le anapogi glucose metabolism.

O le faateleina o le tele o le hemoglobin glycosylated e mafai ona matauina e le gata i se "faamai pipisi", ae faapea foi i le talaaga o tulaga nei:

  • maualuga le hemoglobin fetal i pepe fou (o le tulaga e physiological ma e le manaʻomia le faʻasaʻo),
  • faaitiitia le aofaiga o le uʻamea i le tino,
  • e tetee atu i le talaaga o le aveeseina o le taʻavale.

O se faaitiitia i le maualuga o le HbA1c e tupu i ia tulaga:

  • le atinaʻeina o le hypoglycemia (o se faʻaitiitia o le kulukose o le toto)
  • maualuga maualuga o le hemoglobin masani,
  • tulaga i le maeʻa ai o le toto, pe a faʻagaoioia le faiga o le hematopoietic,
  • hémoliotic anemia,
  • o le i ai o le afaina o le toto ma le tafe toto o se natura mataʻutia po o le masani,
  • gaʻo fatugao
  • suauu toto.

Tulaga masani o le hemoglobin glycated i tamaiti: eseesega o faailoga

Ae o se faailoga e pei o le hemoglobin glycosylated, o le masani i tamaiti e mai le 4 i le 5.8-6%.

Afai o nei taunuuga e maua mai o se taunuuga o le auiliiliga, o lona uiga e le mafatia le tamaititi i le maʻisuka. E le gata i lea, o lenei tulafono masani e le faʻalagolago i tausaga o le tagata, itupa, ma le afa o loʻo i ai o ia.

E moni, e tasi lava le mea e tasi. I pepe, i masina muamua oo latou olaga, e mafai ona faateleina le maualuga ole glycogemoglobin. Ua faailoa mai e saienitisi lenei mea moni i le mea moni o le hemoglobin fetal o loo i ai i le toto o pepe faatoa fananau mai. O se mea le tumau lea, ma o le pe tusa ma le tasi le tausaga le matua o tamaiti ua faʻaumatia. Ae o le tapulaa pito i luga e le tatau ona sili atu i le 6%, tusa lava poo le a le umi o le maʻi.

Afai e leai ni faʻalavelave faʻaleagaina o gaʻo, o le a le oʻo i le faailoga o loʻo i luga. I le tulaga pe a maua le hemoglobin glyo i se tamaititi e 6 - 8%, atonu e taʻu mai ai atonu e faʻaititia le suka ona o le faʻaaogaina o vailaau faʻapitoa.

Faʻatasi ai ma se faʻamatalaga glycohemoglobin e 9%, e mafai ona tatou talanoa e uiga i se taui lelei mo le maʻisuka i totonu o se tamaititi.

I le taimi lava e tasi, o lona uiga o le togafitiga o le faʻamaʻi e manaʻomia e faʻafetaui. Ole maualuga o le hemoglobin, lea e amata mai i le 9 i le 12%, e faʻaalia ai le vaivai o le faʻatatauga o fua faʻatatau.

O vailaau faatonuina e fesoasoani na o sina vaega, ae o le tino o se maʻi maʻi e vaivai. Afai o le maualuga e sili atu i le 12%, o loʻo taʻu mai ai le leai o se malosi o le tino e faʻatonutonu ai. I lenei tulaga, o le maʻisuka i tamaiti e le totogiina, ma o togafitiga o loʻo faia i le taimi nei e le maua ai ni taunuuga lelei.

O le fua o le hemoglobin glycated mo le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti e tutusa lava faailoga. I le auala, o lenei maʻi e taua foi o le maʻisuka o le tupulaga: o le tele lava o taimi e maua ai le maʻi i tagata ei lalo o le 30 tausaga.

Ituaiga o le maʻisuka

I vailaau faʻasoifua, e tolu ituaiga tino o le maʻisuka, faʻapea foi ma se tulaga e taʻua o le predatebetes. I lenei tulaga, o le maualuga o le maualuga o le hemoglobin glycated e maualuga aʻe nai lo le masani, ae le oʻo atu i faailoga manino o faʻamaoniga. O nei fuainumera e tele mai le 6.5 i le 6.9 pasene.

I le maualuga o le maualuga o le suka, o le maʻi e ono lamatia ai le maʻisuka ituaiga 2. Ae ui i lea, i lenei laasaga, e mafai ona toe faʻafoʻi mai le faailo ile masani e ala i le taʻalo i taʻaloga ma faʻatuina lelei meaʻai.

Ituaiga 1 maʻisuka. O lona mafuaʻaga ua mafua ona o faʻamaʻi faʻamaʻi, ma o le mea lea o le pancreas e faʻapupuʻu ai le inisalini, pe ua le toe gaosia. I le tele o tulaga, ua tusia i talavou.

Faatasi ai ma le alualu i luma o lea maʻisuka, e tumau pea i le pusa i le olaga atoa, ma e manaomia le tausiga faifai pea o le insulin. E aʻafia ai foʻi tagata i se olaga olaola ma se soifua maloloina lelei.

Ituaiga 2 maʻisuka. E masani lava ona aliali mai i tagata e matua tele le matutua. E mafai foi ona atiae i tamaiti, e le o le talaaga o le le lava o le gaioiga. O le tele o lenei ituaiga o maʻisuka ua faamauina (e oo atu i le 90 pasene o mataupu). O le eseesega i le va o ituaiga e lua o le, i le itu mulimuli, o le pancreas e le maua ai le inisalini, pe faʻaaoga saʻo.

I le tele o tulaga, e atiina ae mai i se olaga le talafeagai, mamafa tele ma leai se gaioiga faaletino. Malosiaga e mafai ai ona faʻasalalau le faʻamaʻi i le tofi.

Gesational diabetes. O le maʻisuka ituaiga 3, ma alualu i luma i tamaitai mai le 3 i le 6 masina o le maʻitaga. Faamauina o le maʻisuka i le na o le 4 pasene o tina, mo tamaitai uma ua maitaga. E ese mai isi maʻisuka ina ia mou ese atu pe a mavae le fanau mai o le pepe.

O le maualuga o le hemoglobin glycated limits e taʻu mai ai o loo i ai pea le faateleina o le maualuga o le suka. O loʻo fai mai e uiga i le leai o se aoga o togafitiga o le maʻisuka. O se faailoga foi lea o le faaletonu o le gaosiga o le gaʻo.

O le laulau i lalo o le a fesoasoani e iloilo, e tusa ai ma taunuuga o le auiliiliga, le aofaʻi o le suka i le toto.

Glycohemoglobin (%)Ole aofaiga ole kulukose i le toto mo le 2-3 masina mulimuli (mg / dl.)
54.4
5.55.4
66.3
6.57.2
78.2
7.59.1
810
8.511
911.9
9.512.8
1013.7
10.514.7
1115.6

O le faailo o le avefeʻau, ma taʻu mai ai mo le ivasefulu aso na teuina ai le maualuga ile maualuga.

Glycohemoglobin (%), O le maualuga o le kulukose i le toto mo le 2-3 masina mulimuli (mg / dl.)

54.4
5.55.4
66.3
6.57.2
78.2
7.59.1
810
8.511
911.9
9.512.8
1013.7
10.514.7
1115.6
Glycohemoglobin (%)Ole aofaiga ole kulukose i le toto mo le 2-3 masina mulimuli (mg / dl.)

Tausaga masani mo tamaiti

O fua faatatau HbA1c e tutusa lava mo tagata matutua ma tamaiti. O le mea lea, mo tamaiti ma talavou, o le maualuga o le hemoglobin glycated e tatau ona teuina i totonu o le 6.5%, ae e sili atu foi le faʻaitiitia ile itiiti ifo i le 5%. I lenei tulaga, o le a lamatia le afaina o le maʻisuka.

I se tamaititi soifua maloloina, o le maualuga o le "suka" e tutusa ma le tagata matua: 4.5-6%. Afai o le maʻisuka na maua i le taimi o le tamaitiiti, ona faia loa lea o le tausisia o le tausisia o faailoilo. O lea la, o le masani i tamaiti o loʻo mafatia i lenei maʻi e aunoa ma se lamatiaga o faʻafitauli o le 6.5% (7.2 mmol / l glucose). O se faailoga o le 7% o loʻo faʻaalia ai le avanoa e atiaʻe ai le hypoglycemia.

I le maʻisuka talavou, o le ata atoa o le gasegase o le maʻi atonu e natia. O lenei filifiliga e mafai pe afai latou te pasia le suʻega i le taeao i luga o se manava gaogao.

E pei ona taʻua muamua, mo tamaiti o le masani o le hemoglobin glycosylated e tutusa ma se tagata matua - e oʻo atu i le 6%. O fua faatatau aupito sili ona maualuga o le 4.5-5.5%. I le i ai o le maʻisuka, o le faailoga e tatau ona mataituina ia le itiiti ifo ma le faalua i le tausaga, ma o nisi taimi e manaʻomia ai nisi fua masani.

I le i ai o le maʻisuka, ua faʻamautuina se fausaga faʻapitoa mo le hemoglobin glycosylated. O le maualuga maualuga e maualuga le 6.5% e aunoa ma le i ai o ni faʻafitauli o le maʻi. O lenei vaega e fetaui ma le glycemia e oo atu i le 7.2 mmol / l.

Afai ei ai ni faʻafitauli o le gaioiga, ona suia lea o le maualuga aupito maualuga - e oo atu i le 7%, lea i le fua o le suka e tutusa ma le 8.2 mmol / l. O nei faʻataʻitaʻiga e manatu i ai e tatau ona faʻavae mo le taui o le maʻisuka i pepe.

O le tulaga ma talavou e sili atu ona faigata, ona o lo oi ai se maualuga maualuga o le fuafuaina o faailoga masani o le anapogi glycemia. Atonu e mafua mai i le mea moni e latou te teenaina le tele o oloa e afaina i le maʻisuka i le afiafi o le fua o le suka. Ina ia faigofie ona faʻaalia le ata o le maʻi, e tatau ona faia se suega o le hemoglobin glycated.

Tamaiti laiti, aemaise i latou ei lalo ifo o le tolu tausaga, ma le maʻisuka, e tatau ona tofotofoina i le tolu masina. E manaʻomia lenei mea mo le maualuga o le puleaina o togafitiga. E tatau ona maitauina e faapea, a lava le taui mo le faʻamaʻi, o le togafitiga mo le faʻamoemoe o le ola e le maualalo ifo i tagata soifua maloloina.

O nisi taimi i le tamaitiiti, ituaiga 2 maʻisuka e mafai ona tupu. O se mea e seasea tutupu, o lea e manaʻomia ai le sili atu ona pulea. O loʻo i ai pea se tulaga lamatia o le atiaeina o se tulaga lona lua o le inisalini, lea o lona osofaiga e faasaga i toto toto ma le vevela o le tino e le maualalo ifo i le ituaiga muamua o le maʻisuka.

Afai o le tamaititi e maualuga lona maualuga o le hemoglobin glycated mo se taimi uumi, o se taimi lea e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi mo se fesoasoani. Ae ui i lea, o le faʻaitiitia o le faʻamaumauga o lenei faʻaaliga e le fautuaina.

O le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le hemoglobin glycini e mafai ona mafua ai faafitauli faʻaaliga i totonu o se tamaitiiti, ma o nisi taimi tauaso. E tatau ona faaitiitia le vaega o le vaega e 1% i le tausaga.

Tulaga Faatonuina mo Alii

E tatau i tamaitai uma ona gauai atu i le maualuga o le hemoglobin glycated i le tino. Faʻasesega taua mai tulaga masani ua talia (laulau i lalo) - faʻaalia ai faʻaletonu nei:

  1. Maʻisuka i ituaiga eseese.
  2. Faʻataunuʻu uʻamea.
  3. Faʻasalaga o Renal.
  4. Nofoaga vaivai o vaʻa toto.
  5. O taunuuga o taotoga.

Tausaga Tausaga (tausaga)

Tausaga Tausaga (tausaga)

E le pei o tamaitai, sui o le malosi o feusuaiga, o lenei suʻesuʻega e tatau ona faia e le aunoa. E moni lava lenei mea mo alii e silia i le 40.

O se tupe maua vave vave o lona uiga ua amata ona amataina le maʻisuka. Liliu atu i se fomaʻi i uluaʻi faʻamaoniga e fesoasoani e faʻamaonia ai le maʻi i le vave amata, o lona uiga o le taimi talafeagai ma togafitiga manuia.

I le taimi o le maʻitaga, e tele suiga o le tino o le fafine. E aafia ai le kulūkose. O le mea lea, o le masani i le taimi o le maitaga i se fafine e ese si ese nai lo lona masani masani:

  1. A o laʻitiiti, e 6.5%.
  2. O le averesi e tutusa ma le 7%.
  3. I le "matua" fafine maʻitaga, o le tau e tatau ona 7 7%.

O le hemoglobin glycated, o le masani i le maitaga e tatau ona siaki i le 1.5 masina. Talu ai o lenei auʻiliʻiliga o loʻo fuafua ai le auala e atiina ae ma lagona ai le pepe i le lumanai. O le faʻavasegaina mai tulaga faʻasalalau e aʻafia ai le tulaga e le gata o le "puzozhitel", ae o lona tina foi:

  • O se faailoga i lalo ifo o le tulaga masani e faailoa ai le le lava o le mamafa o le uʻamea ma e mafai ona oʻo atu ai i le faʻasaina o le atinaʻe o tama. E tatau ona e toe iloilo lau ituaiga olaga, ia 'ai atili fualaau aina ma lau fualaʻau.
  • O se maualuga maualuga o le "suka" hemoglobin e iloa ai e ono tele le pepe (mai le 4 kg). O le mea lea, o le fanau mai o le a faigata.

I soʻo se tulaga, ia faia le faasaʻo saʻo, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi.

E tatau ona maitauina o alii, tamaitai ma tamaiti e tutusa le fuataga mo lenei auiliiliga. I se tagata soifua maloloina, o le taunuuga e le tatau ona sili atu i le 6.1%. E tutusa lenei tulaga ma se maualuga o le glycemia e oʻo i le 6.6 mmol / L. Afai ua maualuga le maualuga o le hemoglobin glycosylated, ona i ai lea o se tulaga lamatia o le atiina ae o le maʻisuka, pe ua i ai nei. Le faʻamalamalamaina o le suʻesuʻega, e manaʻomia ni suʻesuʻega faaopoopo.

O le faaitiitia o nei fuainumera e mafai ona tupu i soo se tagata maʻi i soo se tausaga ona o le i ai o le ania, o taimi masani o le hypoglycemia, faapea foi ma le faasologa o le taamilosaga i totonu o tamaitai pe i ai foi i le i ai o le tele o le toto ona o mafuaaga eseese.

I le maitaga, e manaʻomia foi e le fafine lenei suʻega ona o loʻo i ai se lamatiaga o le maʻisuka faʻamaʻi. Ma le isi, e le gata i lea, o le maʻisuka masani e mafai ona atiaʻe. E masani ona tupu lenei mea i le tolu tausaga tolu. O pepe uma e fananau mai i tina e iai na faafitauli e tatau ona suesueina i tausaga taʻitasi.

Ina ia maua le maʻisuka i fafine maʻitaga, e faʻaaogaina se suʻega o le faapalepale kullusese, ma o le faʻasologa o le faʻagasologa o le maʻisaga e fuafuaina. E aofia ai le fuaina o kulū taumafa aʻo leʻi faia le taumafataga, faʻapea foʻi ma pe a maeʻa, ma ao faagasolo le aso.

E tatau ona manatua i le mafaufau faapea o le maualuga o le suka i se fafine maʻitaga, o faʻamaʻi pipisi o le fetal development, o le fananau mai o tamaiti e mafai ona atiaʻe, e mafai e fanau ona atiaʻe le maʻisuka maʻi, pe o iai foi le tele o aʻafiaga. E masani lava o pepe e fananau mai lapoa - mai le 4 kilokalama.

Tulaga masani mo fafine maʻitaga

I le taimi o le maʻitaga, e masani lava ona maualuga le hemoglobin glyc, ma o le suka na faʻaaogaina i totonu o taʻaloga masani. E ui i le tulaga lelei o le soifua maloloina, o lenei tulaga e mafua mai i faafitauli ogaoga o le soifua maloloina mo le tamaitai ma lana tama e lei fanau mai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o lenei mea o loʻo faʻaalia i le mea moni o fanau e fananau mai ma le mamafa o le tino - e tusa ma le 5 kilokalama. O le taunuuga o le a avea ma se fanau faigata, lea e mafua mai i taunuuga:

  1. manuʻa fanau
  2. faateleina le lamatiaga i le soifua maloloina o tamaitai.

Aʻo faia se suʻesuʻega mo le hemoglobin glyc, o le masani mo fafine maʻitaga e mafai ona faʻamalo, ae o le suʻesuʻega lava ia e le mafai ona taʻua o le maualuga. O lenei mea e mafua mai i le mea moni e faapea, o le toto o le toto i le taimi o fanau e fananau mai e mafai ona faateleina le malosi pe a uma ona 'ai, ae i le taeao e ese le eseesega mai le masani.

I le vitio i lenei tusiga, o Elena Malysha o le a faaauau pea ona faʻaalia le autu o le hemoglobin glycated.

Glucose maualuga i fafine maʻitaga:

  • Fai mai o le pepe e mafai ona fanau mai i se lapoa tele, e matua aʻafia ai le fanau mai.
  • E le gata i lea, o le maualuga o le suka e aʻafia ai le tulaga o toto toto, vaʻai, gaʻo, ma isi.

Talu ai o le auʻiliʻiliga mo le HbA1c e tali ma se tuai, e le fetaui mo fafine maʻitaga. O lea, o le auiliiliga o le a maua ai se taunuuga lelei mo le maualuga o le suka pe a tausia i lenei vaega mo le 2-3 masina. O le mea lea, o le maualuga o le suka o fafine maʻitaga e amata ona ola ae na o le 6 masina.

E ui lava i mea lelei uma, e lelei tele le le faia o se suʻega mo le hemoglobin glyc i fafine aʻo maʻitaga. O le maualuga o le suka i le toto o se suʻesuʻega taua mo tina faʻamoemoe, ae o fomaʻi e fautuaina e fuafua i isi metotia pe a ave se tamaititi.

Muamua, e tatau ona taʻua e uiga i le matautia o le suka maualuga mo se fafine maʻitaga ma lana pepe. Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose i totonu o le toto, o le fomaua e amata ona tupu malosi, lea o le a mafua ai ona afaina i le taimi o le fanau mai, aua o le fanauina o se pepe e sili atu i le 4 kilokalama e faigata tele.

E le gata i lea, o le faateleina o le suka e afaina ai le soifua maloloina o se tina talavou, ao mafatia le tamaititi. Ua faʻaleagaina vaʻa, faʻasolosolo faʻamaʻi fatuga, vaʻaia vaaiga, ma isi.

O nei taunuuga e mafai ona tupu pe a uma le fānauga, ona le mafai ai lea e le tina ona tausia atoatoa lana pepe.

Ae ui i lea, o le puleaina o le toto i totonu o fafine maʻitaga e le faigofie tele. O le mea e masani lava i tamaitai i le tulaga, o le kulūkose e tulaʻi pe a uma meaʻai. I totonu o le 3-4 itula e maualuga ai, e faaleagaina e le suka le soifua maloloina o le tina o loʻo faatalitali. Mo lenei mafuaaga, o le foai atu o le toto mo le suka i le auala masani i luga o se manava gaogao i fafine maʻitaga ua leai se aoga. O lenei suʻesuʻega e le mafai ona faʻaalia se ata moni o le tulaga o se fafine.

O se suega mo le hemoglobin glycosylated e le talafeagai foi mo tina maʻitaga. Aisea? Ona o tamaitai e maitaga e masani ona feagai ma le faafitauli o le faateleina o le kulukose i totonu o le toto e leʻi muamua atu nai lo le 6 masina o le gaioiga. I lenei tulaga, o le auiliiliga o le a faʻaalia le faateleina pe a mavae le 2 masina, o lona uiga, latalata i le fanau mai. I le taimi lea, o fua e maualalo ai le suka o le a le toe aumaia ai le manaʻoga.

Pau lava le auala e alu ai i le taimi o le maitaga o le puleaina o le suka pe a uma ona 'ai i le fale. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻatau se suʻega faapitoa i le fale talavai ma faia se suega 30, 60 ma le 120 minute pe a uma se taumafataga.

O le masani i fafine i lenei tulaga e le sili atu i le 7.9 mmol / l. Afai o lau faʻailoga e sili atu i luga o lenei faailoga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

Ina ia maua le atoaga o le ata, e tatau ona faia le suʻega pe'ā maeʻa taʻitasi taumafataga, tusi ia faailoilo i se isi api.

E le lava le auala e maua ai le maualuga o le maʻisuka, e pei o se suega o le hemoglobin glycini, e le talafeagai mo fafine maʻitaga. O le mea o le a faʻapupulaina le maualuga o le hemoglobin-kulukose pe a mavae le 2-3 masina mai le amataina o le faateleina o le toto suka.

I le avea ai o se tulafono, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o se fafine maʻitaga e matauina i le mavae ai o le 6 masina o le gaioiga. O lona uiga o le hemoglobin glycosylated o le a faateleina na o le vavalalata i le fanauina.

Ma ao faagasolo nei masina e tolu, o le a maua e le fafine maʻitaga ni faʻafitauli matuia, ma o le pepe o le a sili atu le saoasaoa nai lo se fafine e maua i le suka toto. O le iʻuga, e tupu aʻe le tamaititi ma le tele o le sili atu i le 4 kilokalama, lea e afaina ai le faagasologa o le fanau mai.

Mo se fafine maʻitaga, o le fua o le manava leʻo o le kulukose e le talafeagai. O se suʻega talafeagai mo le maitaga o le fuafuaina lea o le kulukose 30, 60 ma le 120 minute pe'ā uma ona 'ai meaai, lea e mafai ona faigofie ona fua e faʻaaoga ai le mita o le kulukose toto toto.

E masani ona iloa o le faateleina o le kulukose o le toto i totonu o fafine maʻitaga o loʻo i ai se aafiaga le lelei i le tino o le tina faatalitali ma i luga o le tino o le tama. O le mea lea, mo se fafine, e mafai ona mafua ai le faaleagaina o le toto toto, le faʻaaogaina le gaioiga o gaʻo, mea faitino. Mo le fetus, ua tupu lenei mea i le faateleina o le mamafa ma le fanau mai o se tamaititi laititi e mamafa lona mamafa o le 4-5 kg.

Ona o le faigofie o le suʻega mo le hemoglobin glycosylated, o lenei auiliiliga e mafai ona avea ma se suiga lelei i isi metotia mo le siakiina o le maʻisuka. Ae peitai, e le saʻo lenei mea: o le mea moni o le hemoglobin glycini, e atagia ai le faʻamalosi mo le tele o masina, o loʻo faaalia ai le iuga i se tuai.

O lea, e mafai ona siitia i na o le 6 masina o le maʻitaga, ma ausia le maualuga o le 8-9, ioe. i le faaiuga o le vaitaimi. O le a le mafai e le fomaʻi ona faʻaogaina taimi talafeagai ma puipui ai le le talafeagai.

O le mea lea, i lenei tulaga, o le lelei o le faia o se suʻega toleniga o le kulukose ma le siakiina o le kulukose e faʻaaoga ai se glucometer.

Talu ai ona o suiga ogaoga i le tino o fafine maʻitaga, o loʻo tuʻuina atu se isi laulau o faʻataʻitaʻiga masani mo lenei vaega o tagata gasegase e faia se suʻega talafeagai.

Afai o le taunuʻuga o le suʻesuʻega e le silia ma le 6%, o le aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e itiiti lava.

E mafai e se fafine ona taitaia se olaga masani mo se tina i le lumanaʻi, ma matauina masani masani masani ma meaʻai.

Faʻatasi ai ma se faʻamaoniga o le 6-6.5%, o le maʻisuka e leʻi oʻo i le taimi nei, ae o le tele o le faʻatupulaia o le suka ua matua faateleina. I lenei tulaga, e mafai e tagata tomai faapitoa ona talanoa saogalemu e uiga i le le atoatoa o le kulukose. O lenei tulaga o le tuaoi mo se fafine maʻitaga.

Ina ia le faʻaosoosoina le toto maualuga o le suka, e tatau i le tina faʻamoemoe ona pulea lona mamafa, mulimuli i se taumafataga o le maualalo o le gaosiolosi, faʻateleina ma ia matauina e le endocrinologist seia oʻo i le fanau mai.

O faʻamaoniga o sili atu i le 6.5% e faʻaalia ai le i ai o le maʻisuka maʻisuka. I lenei tulaga, o le maʻi ua faatonuina se suega faaopoopo, o se taunuuga o le a faatonuina ai le tina i le lumanai se auala o togafitiga.

O taunuuga o le auiliiliga mo le hemoglobin glyc i se fafine maʻitaga ma e na o se fafine e ese. I se fafine maʻitaga e aunoa ma ni faʻalavelave faʻaleagaina, o le tele o le hemoglobin glycated e le sili atu i le 6.5%.

O se fafine o loʻo "i le tulaga" ma o loʻo maʻi i le maʻisuka e manaʻomia ona tofotofoina i le 2 masina. O lenei fuataga e manaʻomia e tali vave ai i le oso i le hemoglobin ma tuʻuina atu togafitiga faafomaʻi.

Faailoga o le hemoglobin maualuga maualuga

Afai oi ai i faitioga faitioga e uiga i se tasi o nei faʻamaoniga, atonu e masalomia e le fomaʻi le masalosalo o le maʻi o le maualuga o le hemoglobin glycated ma le maʻisuka:

  • Suafa e le uma
  • O le vaivai o le tino, le mautonu,
  • Laititi faʻamaʻi
  • Gaoioiga faʻavavevave faʻatele, faatasi ai ma le faanatinati,
  • Faʻapupula vave i le mamafa o le tino,
  • Faʻafitauli leaga.

Soo se tasi o faʻamaoniga o loʻo i luga o le a fesoasoani i le fomaʻi e mafaufau i se suʻega toto, e masalomia le maʻisuka.

E taua le aua neʻi fenumiai ia tulaga na sili atu ai le hemoglobin glyc. E mafai ona mafua ai isi faʻamaʻi.

  • I tagata gasegase ua latou aveesea le tamaʻi mamoe,
  • Faatasi ai ma le leai o se uʻamea i le tino,
  • Maualuga hemoglobin fetal i pepe fou.

O nei tulaga o le tino e aafia ai le faateleina o le hemoglobin glycated, ae i le aluga o taimi latou te oʻo mai lava i le masani.

  • Suafa e le uma
  • O le vaivai o le tino, le mautonu,
  • Laititi faʻamaʻi
  • Gaoioiga faʻavavevave faʻatele, faatasi ai ma le faanatinati,
  • Faʻapupula vave i le mamafa o le tino,
  • Faʻafitauli leaga.
  • I tagata gasegase ua latou aveesea le tamaʻi mamoe,
  • Faatasi ai ma le leai o se uʻamea i le tino,
  • Maualuga hemoglobin fetal i pepe fou.

Faʻamatalaga Faʻamaonia

I galuega faafomaʻi, o le ituaiga pito sili ona masani ona aliali mai. O le ala saʻo o le metabolism o le carbohydrate o le mea lea e faʻaalia ai le hemoglobin glyc. O lona maualuga o le a maualuga pe afai e sili atu le maualuga o le suka i le masani.

O se suʻega toto mo le hemoglobin glycina e tatau pe afai e te masalomia le maʻisuka ma siaki le tali a le tino i togafitiga mo lenei maʻi. E saʻo lava o ia. I le pasene pasene, e mafai ona e faʻamasino le toto toto i le past 3 months.

Endocrinologists latou te faʻaaogaina lenei faailo i le suʻesuʻeina o ituaiga o le maʻisuka, pe a leai ni faʻamaoniga manino o le maʻi.

O lenei faailo e faʻaaoga foi e fai ma faailoga e iloagofie ai tagata i le lamatiaga mo le atiaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka. O le laulau o loʻo faʻaalia ai faʻataʻitaʻiga e laʻititi tausaga, lea e taʻitaʻia e tagata atamamai.

Le mafai ona atiaʻe le hypoglycemia (glucose deficiency) i le maʻisuka

O suʻesuʻega faʻasolosolo e sili atu lona leaga i ona tuaʻaga. O faʻamatalaga i luga o le HbA1c e sili atu le malamalama ma faigofie.

O le siakiina o sini o le hemoglobin glycated o le a fesoasoani e faaitiitia le ono mafai ona tupu mai faafitauli o le maʻisuka.

Afai latou te fesuisuiaʻi i totonu o tapulaa masani, o le faamaʻi e pulea, e lagona e le tagata maʻi le loto malie, e le o iai ni maʻi faʻalavelave.

O le maʻisuka ua manatu ua totogiina. I le maualalo, maualuga faamaumauga, e fesuiaʻi e le fomaʻi togafitiga. O le auʻiliʻiliga e atagia ai le maualuga o kullukose plasma i luga o le tolu masina.

O le maualuga o le suka, le maualuga o le maualuga o le vailaʻau. O le fua faatatau o lona faʻatulagaga e fesootaʻi ma le tele o le kulukose i le plasma. O le vailaau o loʻo i totonu o le toto o tagata uma, ma sili atu i tulaga faatauaina o se faailo e uiga i le atinaʻe o le maʻisuka.

O suʻega mo lona aofaiga o le a fesoasoani i le faia o se faʻamaoniga i le amataga, vave amata togafitiga, pe faʻafitia lona atinaʻe. O tagata maʻi ua fautuaina e faʻailoa fafa i le tausaga.

Faailoga mo le auiliiliga:

  • masalomia o le maʻisuka
  • mataituina le alualu i luma o le faamai ma le mataituina o le tulaga o tagata gasegase,
  • fuafuaina le tikeri ole taui ole maʻisuka,
  • siakiina o le maʻisuka i fafine maʻitaga.

O le auʻiliʻiliga e faigofie ona tuʻuina atu i soo se vaitaimi, e tusa lava pe faʻaaogaina meaʻai, ave vailaʻau, poʻo le mafaufau o lagona o le mafaufau.

O faʻataʻitaʻiga o loʻo faia i totonu o faletusi lautele ma faʻatasi.

Ua saunia se iloiloga mo le tusa ma le tolu aso. O mea e maua mai se vein.

O toto toto mumu e aofia ai le hemoglobin A. O ia lea, pe a faʻapipiʻi ma le kulukose ma tuʻuina atu se faasologa o gaioiga, ona avea ai lea o le hemoglobin glycosylated.

O le saoasaoa o lenei "liua" e faʻalagolago i fua faʻatatau o le suka i le vaitaimi aʻo ola le toto toto mumu. O le taamilosaga o le toto o le toto mumu e oʻo atu i le 120 aso.

O le taimi lea ua fuafuaina ai numera HbA1c, ae o nisi taimi, ina ia mafai ai ona maua saʻo sili ona saʻo, latou te taulai atu i le afa o le lio o le toto mumu - 60 aso.

Taua! O le vaega lona tolu lea e aoga tele, aua e sili atu lona malosi nai lo isi ituaiga. Na filifili e iloilo le HbA1c i se suega o le hemoglobin glyc.

E tusa ai ma fuainumera, o le maualuga o le suʻega mo lenei faailoilo e le sili atu i le 10% o mataupu tau suʻesuʻega, e le moni mo lona manaʻoga aloaia. E mafua lenei mea ona o le le lava o le faʻamatalaga o mea o loʻo gasegase e uiga i le aoga o le auʻiliʻiliga, o le faʻaogaina o tagata suʻe suʻe ma le maualalo o le gaosiga ma le le lava o le diagnostics i se tasi vaega, lea e faʻaititia ai le le talitonuina o tagata tomai faapitoa i le suʻega.

Ua faʻamaonia le faʻamaonia o suʻesuʻega faifai pea i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e faʻaititia ai le ono maua o faʻafitauli, talu ai e mafai ona siaki ona toe faasaʻo lea o le taui.

Faʻatasi ai ma le ituaiga insulin-faalagolago, o le aʻafiaga o le retinopathy e faʻaititia i le 25-30%, polyneuropathy - e 35-40%, nephropathy - e 30-35%. Faʻasalaga ile inisalini, o le lamatiaga o le atinaʻeina o ituaiga o angiopathy e faʻaititia i le 30-35%, o le aʻafiaga o aʻafiaga ona o faʻalavelave o le "maʻi mama" - e ala i le 25-30%, faʻaleagaina o le myocardial - e 10-15%, ma o le tino atoa - e 3-5%.

E le gata i lea, o le auiliiliga e mafai ona faia i soo se taimi, e tusa lava po o le a le meaʻai. O faʻamaʻi faʻamaʻi e le afaina ai le amio o le suʻesuʻega.

Taua! O le suʻega e mafai ai e oe ona fuafua le i ai o togafitiga e oo lava i lona amataga, pe afai e leai ni faailoga faʻapitoa. O le metotia e le umi se taimi, e faʻaalia ai le saʻo.

O le a le auiliiliga e sili atu ona sao

Ole suega ole toto, pe a faʻatusatusa ile suʻega o le kulukose o le manava ole tino, ei ai ni tulaga taua tele. O le mea na aoina e faigofie ona tuʻuina i totonu ole suʻega faʻataʻitaʻiga seia oʻo i le taimi o le suʻesuʻega, e leai se manaʻoga e foaʻi naʻo le toto i luga o se manava gaogao, lea e faʻaitiitia ai le ono tulai mai o se taunuuga sese ona o le i ai o faʻamaʻi pipisi ma le atuatuvale.

O le isi mea faʻatasi ma lenei suʻesuʻega o le mafai lea ona faʻamaonia le faʻaleagaina o le pancreatic i se taimi vave. O se auiliiliga i luga o se manava gaogao e le faatagaina ai lenei mea, o le mea lea o le togafitiga e masani ona tuai, o faafitauli e tupu.

O le le lelei o se suʻega toto e tatau ona aofia ai:

  1. taugata tele
  2. i tagata mamaʻi i le ania, o le a mafai ona faʻasalalau taunuuga o le suʻega,
  3. i nisi itulagi e leai se mea e fai ai le auiliiliga.

A oʻo i se tagata maʻi e faʻaateleina fua o vitamini E, C, hb faʻamauaina e mafai ona faʻaitiitia le taufaasese. E le gata i lea, i le maualalo o lemoni o le thyroid, o le faateleina o le hemoglobin glycated, ae o le glucose e tumau lava i totonu o le masani.

I le taimi nei, o le tau mo lenei ituaiga suʻesuʻega e sili atu le maualuga nai lo se suega o le kulukose o le toto. O le mafuaaga lea e le lautele ai le suega mo le HbA1c i le faitau aofaʻi, e ui lava e sili atu ona sao. Afai tatou te talanoa e uiga i le tau tonu, ona suia lea mai le 400 ruulu maualuga.

Talu mai le 2011, ua fuafuaina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi e faapea o le maualuga HbA1c o le 6.5% o le faavae lea mo le togafitia o le maʻisuka i se tagata maʻi.

Afai o le i ai o lenei faʻamaʻi ua uma ona faʻatūina, ona faʻaalia lea o lenei faʻaaliga e amata ai:

  • Togafitiga o togafitiga
  • Fuafuaga tatau o le fualaau o fualaau ma le inisalini,
  • O le iai o se faʻafitauli o faʻafitauli eseese (tele e uiga i lenei mea i le laulau i lalo) o le tulaga masani lava mo le hemoglobin glycated i le maʻisuka malosi.
FaʻaiʻugaTupulaga talavouTausaga laʻititiTuai
Leai se faʻalavelave ogaoga ma se aʻafiaga o le hypoglycemia ogaoga˂ 6,5%˂ 7,0%˂ 7,5%
O aʻafiaga ogaoga ma aʻafiaga o le hypoglycemia ogaoga o loʻo i ai.˂ 7,0%˂ 7,5%˂ 8,0%

O le suega o le faapaleni o le kulukose e fuafuaina e fuafua ai mea nei:

  • Le i ai o le maʻisuka
  • O le lamatiaga o se tagata e faʻatuina lenei faʻamaʻi,
  • E mafai tele e le maʻisuka ona faʻalagolago le tumau o le kulukose toto
  • Le aoga o le togafitiga.

E pei ona taua i luga, o le maʻisuka e mafai ona maua i tagata e ala i le suʻeina o le kulūkose. E pei ona faʻamautuina, o lenei faailo e le maluelue. E mafua lenei mea i le mea moni o le toto toto e mafai ona paʻu lemu pe oso maualuga.

Ona oʻo mai ai lea o taunuʻuga o suʻesuʻega e le mafai ona faʻatuatuaina, faʻapea foʻi ma le suʻesuʻega atoa. Aʻo suʻesuʻeina le HbA1c, o le maualuga o le suka e sui i le tolu masina o loʻo suʻesuʻeina, lea e fesoasoani e faʻataunuʻu ai faaiuga sili atu. O se tasi lenei o mea lelei o lenei ituaiga auiliiliga.

E iai nisi:

  • Totoina toto e tusa lava pe o le a le meaʻai,
  • Mauaina saʻo o le maʻisuka i le amataga,
  • Taimi vave mo le suʻesuʻega,
  • O faʻamaʻi, faʻamaʻi vailaʻau e le afaina ai taunuuga,
  • Ua maua e fomaʻi le avanoa e iloa ai le lelei o le maʻisuka onosaʻi tausia le kulukose masani,
  • O le toto na mafai ona mafai ona teuina i totonu o se suʻega faʻataʻitaʻiga mo sina taimi.

E taua foi le taʻua o mea le lelei o lenei ituaiga auiliiliga:

  • Tau maualuga o le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycated,
  • E mafai ona faʻaseseina aʻafiaga ona o se tagata maʻi e iai faʻamaʻi e pei o le anemia poʻo le hemoglobinopathy,
  • HbA1c e mafai ona sili atu ona maualuga i se tulaga maualalo o hormones thyroid,
  • E i ai le masalosalo o le maualuga o le HbAc e faaitiitia pe a faia ni tui tele o vitamini o vaega C, E.

Ua faʻamaonia e le o aʻafiaga o suʻesuʻega:

  • Le taimi e ave ai le toto
  • Na 'ai le tagata pe leai
  • Aveina o fualaau (sei vagana ai mea ua faatonuina mo le maʻisuka),
  • Gaoioiga faaletino
  • Le i ai o faʻamaʻi pipisi ma isi faʻamaʻi,
  • Le tulaga faʻalagona o se tagata.

E faʻafia ona tuʻuina atu le auʻiliʻiliga:

  1. I le maitaga - tasi i le 10-12 vaiaso.
  2. I le i ai o le maʻisuka ituaiga 1 - tasi i le 3 masina.
  3. I le i ai o le maʻisuka ituaiga 2-tasi taimi i le ono masina.

I isi tulaga, e tatau i se tagata ona fuafua le manaʻomia mo suʻesuʻega. O le mea lea, o le galala e le mafaamatalaina e masani ai, o le gasegase masani, tiga o le manava, o lona uiga, i faailoga muamua o le maualuga o le suka i totonu o le tino, o le suega sili ona lelei.

E pei ona taʻua i luga, o le toto i HbA1c e mafai ona foai i soo se taimi talafeagai. I lenei tulaga, o se meaʻai muamua e le manaʻomia mai se tagata. O le mea moni na 'ai e le tagata ao le i tuʻuina atu le toto pe leai o le a le afaina ai taunuuga.

Afai e iloa le hemoglobin glycated, e tatau lava muamua, muamua ona saili le fesoasoani a se fomaʻi.

E na o se fomai faapitoa e mafai ona saʻo le fuafuaina le ituaiga o togafitiga, lea e masani ona aofia ai:

  • Meaʻai talafeagai
  • O nisi o gaoioiga faaletino,
  • Fomaʻi

E tusa ai ma meaʻai, o loʻo i ai fautuaga:

  • Fualaau faisua ma fualaau aina e tatau ona sili ona taua i meaai. O le a latou fesoasoani e faatumauina le maualuga ole kulukose.
  • Legumes ma bananas e maua i le fiber, o lea e aoga tele ai mo le maʻisuka.
  • Yogot ma le susu susu. Ona o le maualuga o le vitamini D ma le calcium, latou te fesoasoani e faamalosia le skeletal system. O nei oloa e sili ona aoga mo le maʻisuka ituaiga 2.
  • O iʻa ma nati e tele i le omega-3 ma faʻasaʻo maualuga le kulukose e ala i le faʻaitiitia o le faʻamalosia o le insulin.
  • Faʻasaina faasaina: sukalati, meaʻai falai, meaʻai vave, mea inu gaʻo, lea e mafua ai le maualuga o le kulūkose.

O gaioiga faʻale-tino, aemaise lava i le papa, e mafai ona maualalo le maualuga o le suka i se taimi umi, o lea e tatau ai ona i ai i le olaga o tagata uma.

E manatu lelei o se isi mea lelei i se suʻega masani o le kulukose o le toto. O le naunautaiga o le glycohemoglobin e tele ona lelei, talu ai o le taunuuga e le suia e fuafua ile gaioiga faaletino, o le lelei o meaai paleni i le afiafi ma le lagona faalelagona.

O se tasi taimi e suʻe ai le kulukose e mafai ona faʻaalia lona faateleina o le faʻatupulaia, ae e le o taimi uma e taʻu mai ai le gasegase o le suka. I le taimi lava e tasi, o le tulaga masani o le kulukose i le suʻega e le aofia ai le 100% le toesea o le maʻi.

O le Hemoglobin o se uʻamea uʻamea e uʻamea, o loʻo i ai le malosi e fusifusia ai i le okesene, lea e mautinoa ai le fesiitaiga i totonu o masini. O le Hemoglobin e faʻapipiʻi i sela mumu mūmū - vela toto mumu.

O se taunuuga o se tali lemu o le le o le enzyme, o se mafutaga e le mafai ona suia o le hemoglobin ma le suka. O taunuuga o le glycation o le fausia lea o le hemoglobin glycosylated.

O le fua faatatau o lenei faʻafitauli e faʻalagolago i le tele o le suka i totonu o le toto. O le maualuga o le glycation e faʻatatau mo le 3-4 masina.

O se taimi tele lea e alu ai le lio o le toto toto mumu. O lona uiga, o le auiliiliga o le hemoglobin glycated e mafai ai ona e iloa le maualuga o le glycemia i le 90-120 aso.

Taua! E leai se mea e tatau ona auiliiliina i le tele o taimi nai lo le 3-4 masina, talu ai o le faasologa o le olaga o se erythrocyte e alu tonu lava lenei taimi.

O le tino o le ituaiga hemoglobin lea e tupu i totonu o le tino o pepe faatoa fananau mai i vaiaso muamua o le olaga.O lona eseesega mai le hemoglobin matua o le sili atu lea o le gafatia e ave ai le okesene e ala i le tino o le tino.

E faʻafefea ona aʻafia le aʻoga i le hemoglobin oti? O le mea moni e mafua ona o le faateleina o le faʻaogaina o le okesene i totonu o le toto, o faʻamalositino auala i le tino o le tagata ua faʻavavevaveina. O le iʻuga, o le vaevaeina o le kaponi i le kulukose e tupu i le saoasaoa o le saoasaoa, lea e mafua ai le faateleina o le toto suka.

O lenei mea e aafia ai le gaioiga o le pancreas, o le gaosia o le insulin, ma, o le taunuuga, o taunuuga o le auiliiliga mo le hemoglobin glyc.

O le aoga sili o le iloiloga a le HbA1c o le leai o se sauniuniga, o le mafai ona faia i soo se taimi o le aso. O se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa mo suʻesuʻega e mafai ai ona e maua ni faʻamoemoega lelei e ui lava i le faʻaaogaina o vailaʻau, meaʻai, le i ai o le malulu ma isi mea e faʻaosofia ai.

Ina ia faia le suʻega, e tatau ona e alu i le falemai i le taimi atofaina mo le samplesina o le toto. Ina ia maua saʻo faʻamatalaga, e fautuaina pea e lafoai le taumafataga o le taeao. E masani ona saunia iʻuga ile 1-2 aso.

O le Hemoglobin o se fomaʻi faʻapitoa e maua i le toto mumu mūmū lea e fusifusia i le okesene i totonu o le toto ma tuʻuina atu i totonu o masini. Ae ui i lea, i le faaopoopo atu i le meatotino o le faʻafefiloi ma le okesene, e mafai foi ona ulu atu i se gaioiga tuusaʻo ma le kulukose, lea e salalau i totonu o le toto.

O lenei gaioiga e maua e aunoa ma ni enzymes, ma o le taunuuga o se mea e le faʻafefeteina pei o le hemoglobin glyc. I lenei tulaga, o loʻo i ai se faʻamalamalamaga tuusaʻo i le va o le hemoglobin glycosylated ma le kulukose i totonu o le toto, o lona uiga. o le sili atu lona maualuga, o le maualuga o le pasene o le ai ai i se tulaga faʻamaʻi ma le hemoglobin.

O le iunite o fua o le hemoglobin glycated o le sao tonu lea o le pasene.

O le ola erythrocyte e 120 aso, o le mea lea, o le auiliiliga mo le hemoglobin glycina e atagia mai ai le suka i totonu o le toto mo le tusa ma le 3 masina, talu mai le taimi o le fua, o toto o le toto mumu o le eseesega o "matutua" i totonu o le toto.

  • Muamua maua le maʻisuka poʻo le NTG (faʻavaivaia le glucose toleni),
  • Vaavaai le fua o le kulukose toto i tagata gasegase i le ituaiga I poʻo le ituaiga II o le maʻisuka,
  • Iloilo le sao o le togafitiga ua faatonuina mo le maʻisuka,
  • I tagata soifua maloloina - faʻatasi ai ma se faʻamoemoega puipuia mo le vave iloa o togafitiga.
  • O le auiliiliga mo le hemoglobin glycese e le manaʻomia se sauniuniga maoti; e mafai ona ave uma i luga o se manava leʻo ma pe a uma se taumafataga.
  • O le tuʻuina atu o le auʻiliʻiliga e le manaʻomia ai le soloia o fualaau oona na ave e le tagata maʻi.
  • O le toto toto e masani ona fai mo le suʻega, ae mafai ona toso mai le toto mai le tamatamailima (ulu ulu).
  • O le toto toto e masani lava ona suesueina e ala i le faaaogaina o le maualuga o le chromatography o le cation.
  • Iʻuga e masani ona saunia i le aso e tasi (e oo i le maualuga o le 3 aso) e faalagolago i le fale suesue.
  • Ole taimi o suʻesuʻega e 2 taimi i le tausaga (sili atu ile 4 taimi) i tagata mamaʻi ma le maʻisuka, ma 1 taimi i le tausaga i tagata soifua maloloina.

O se maʻisuka masani, poʻo matua o le pepe o loʻo vaʻaia ma le totoa ia faʻataʻitaʻiga faʻamaonia, ia fesili i taimi uma pe aisea e manaʻomia ai lenei suʻesuʻega. A maeʻa, o taunuuga o le talaaga faʻapitoa e mafai ona i totonu o tapulaa masani. Ae, e tusa lava pe masani ona maua i le suka o le toto, e mafai ona e faʻafefe ia vaevaega pe a tulaʻi, lea e faʻaalia i le maualuga o le hemoglobin glycosylated.

O le taimi o le aso pe a pasia le suʻega e le faia se vaega, e pei o mea na e 'ai ma inu i le aso na muamua atu ma aʻo leʻi faia le auiliiliga. Pau lava le tulaga e te le manaʻomia ona e faʻatinoina faaletino oe lava ae leʻi pasia le suʻega.

O loʻo i ai se lisi o fautuaga mo le auʻiliʻiliga o le taimi faatulagaina:

  • Mo tagata soifua maloloina, e tatau ona faia le suʻega i le tasi taimi i le tolu tausaga,
  • O le toto e ofoina i tausaga taʻitasi ma se faʻasalaga muamua o le 5.8 i le 6.5,
  • I le ono masina - ma le 7 pasene le iʻuga,
  • Afai e le lelei le puleaina o le hemoglobin glyc, o lona uiga o faʻamatalaga mo le faʻatagaina o le taimi e tasi o le taʻi tolu.

I le ofoina atu o meaola faʻapitoa i le hemoglobin glyc, o le toto sampling e mafai ona faia e le gata mai tamatamailima, ae mai le vein. O le nofoaga e aoina mai ai le toto o le a fuafuaina e faalagolago i le tagata suʻesuʻe na faʻaaogaina.

O le auala mo le fuafuaina o le HbA1C i nisi auala e sili atu lona malosi nai lo isi auala talitutusa. O ona lelei o loʻo faʻaalia i manatu nei:

  • iuga sili ona lelei i le amataga o se maʻi matautia,
  • faamaoni i le manava o le maʻi: 'aua neʻi e matelaina ao lei faia le faʻatinoga,
  • umia o se vave ma faigofie,
  • o le saʻo o iuga ma o latou uiga e le aʻafia i aʻafiaga mai fafo, e pei o siama ma faʻamaʻi pipisi,
  • fesoasoani i fomaʻi e fuafua pe na mulimuli le tagata maʻi i tulafono mo le mataʻituina o lona toto i le 90 aso talu ai.

E iloa e maualuga le maualuga ole maualuga o le suka. Ma e aoga lenei i tagata soifua maloloina ma le maʻisuka.

E mafai ona e tuʻuina atu ni faʻataʻitaʻiga e le mafaitaulia e ala i le i ai o tulaga tutusa, ae o loʻo maua pea totoa eseese. E mafai ona avea ma taimi eseese o le tausaga, tulaga paleni, mea malulu, vevela ma le tele o isi. isi

Mo lenei mafuaʻaga, o le auʻiliʻiliga e faʻaaogaina mo le mataituina vave o le maʻisuka ma le faʻamoemoe o le filifilia o nifo o le insulin i le ituaiga muamua poo se meaai faapitoa ile lua.

E pei ona taʻua i luga, o le taua o HbAlc e le faalagolago i le aso po o le po, o meaʻai e faʻaaogaina e le tagata maʻi i le taumafataga ma le faasologa o mea taumafa.

I le lautele, o le faailo o loʻo faʻaalia ai le tikeri o le faʻamaʻi pipisi: faatasi ai ma le faateleina o le tasi pasene - sugary mea e faateleina i le 2, ma faʻapena i luga o le alu aʻe pe alu ifo le faasologa.

O le faʻalagolago e saʻo tonu.

O se numera maualuga e faʻaalia ai se lamatiaga o faʻafitauli i le cardiovascular system, retinopathy, pe ua i ai se aafiaga le lelei. O mea na oso i ai i le aso e tasi, na maitauina i tagata na le o manatu i lenei mea, o lona uiga, faatasi ai ma faailoga lelei, o le faailoga na tutusa ma le sili atu i le 5 mmol.

O le taimi o le aso pe a pasia le suʻega e le faia se vaega, e pei o mea na e 'ai ma inu i le aso na muamua atu ma aʻo leʻi faia le auiliiliga. Pau lava le tulaga e te le manaʻomia ona e faʻatinoina faaletino oe lava ae leʻi pasia le suʻega.

  • Mo tagata soifua maloloina, e tatau ona faia le suʻega i le tasi taimi i le tolu tausaga,
  • O le toto e ofoina i tausaga taʻitasi ma se faʻasalaga muamua o le 5.8 i le 6.5,
  • I le ono masina - ma le 7 pasene le iʻuga,
  • Afai e le lelei le puleaina o le hemoglobin glyc, o lona uiga o faʻamatalaga mo le faʻatagaina o le taimi e tasi o le taʻi tolu.

O lenei faiga e manaʻomia ile lua mataupu:

  • ina ia mafai ona luʻitau pe faʻamautinoa masalosaloga o le maʻisuka malosi, faʻapea foi le aʻoaʻoina e uiga i le tulaga o le lamatiaga o lona tupu,
  • oi latou o loʻo togafitia mo lenei faʻamaʻi - ia iloa ai le aoga o nei fua.

O le suʻesuʻega e faʻamaonia e nisi tulaga lelei. E tumau le saʻo e tusa lava pe a uma ona 'ai, o lona uiga la e le manaʻomia le faia o se auʻiliʻili i luga o se manava gaogao.

O le naunautaiga o le hemoglobin glycated e sili atu le vave ma sili atu ona faigofie nai lo le suʻega o le toleniga o le glucose. E faʻavae i luga o iuga, e mafai ona fai atu ma le saʻo pe o le maʻi o loʻo osofaʻi i le faʻamaʻi pe leai foi.

O nisi taimi o faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega e aʻafia ai i ia ituaiga o faʻalavelave e pei o le ogaoga o le faʻafitauli o le mafaufau, le tino, ma se faʻamaʻi viral. O le taunuuga o le auiliiliga mo le hemoglobin glyc e tutoatasi lava mai eseesega taimi puupuu i le tulaga o le tagata.

E tatau ona faʻatatau e faʻatatau i uiga taʻitasi o le tino, faʻapea foʻi ma fautuaga a le fomaʻi. I taimi taʻitasi, e fautuaina le siakiina e toe faia.

Afai o le hemoglobin glycini hba1c o loo iai i le lautele e oo atu i le 5.7% - o le tulaga lamatia e itiiti, e le mafai ona e mataʻituina ma le totoa lenei faailoga. Faʻatasi ai ma le tele o aʻafiaga o se faʻamaʻi, e manaʻomia le toe faia o suʻesuʻega i tausaga taʻitasi.

Ua uma ona faia le suʻesuʻega, ae e te vaʻaia lelei lou tulaga? O faʻamatalaga e manaʻomia muamua i le ono masina. Ma afai o loʻo e amata amata ona tau le faʻamaʻi, pe ua faia e le fomaʻi suiga i togafitiga, siaki le faʻailoga i le tolu masina.

O le tau o le auiliiliga e amata mai i le 290 i le 960 rubles. E faʻalagolago lava i le itulagi ma le taulaga o lou fale, faʻapea foi ma le filifilia o se potu suʻesuʻe falemaʻi, lea e mafai ona e tuʻuina atu le pule i lou lava soifua maloloina. I soo se tulaga, o le tau o sea auaunaga o le a avea o se saofaga talafeagai ma talafeagai i le tausia o oe lava, ma o le a fesoasoani e puipuia ni faafitauli ogaoga ma faafitauli i le lumanai.

E pei ona e iloa, o le maualuga o le toto i totonu o tagata soifua maloloina ma le maʻisuka o loʻo faifai pea. E tusa lava pe tutusa tuutuuga o le auiliiliga, mo se faataitaiga, i luga o se manava gaogao, ona eseese lea o faailo i le tautotogo ma le autumn, ma le malulu, pe a uma ona popole se tagata, ma isi.

O le mea lea, o le suʻeina o le toto e faʻaaogaina tele mo le suʻesuʻeina ma le faʻavavevaveina o le maʻisuka - e filifili ai inumaga o le inisalini mo le maʻisuka ituaiga 1, meaʻai po o le suālaʻau palapala mo le maʻisuka ituaiga 2. Afai e ave le toto mai se tamatamailima, anapogi glucose

Āiga ma Faʻamanuiaga

Mo le maʻisuka, o se auala sili lea e mataʻituina ai lou tulaga, siaki vave lou suka, ma fetuunai lou olaga pe a manaʻomia.

O le hemoglobin glycated (HG) ua manatu o se suʻega talafeagai mo fomaʻi ma a latou gasegase. E tusa ai ma ona uiga ma gafatia, e sili atu i metotia suʻesuʻe tutusa, o lona uiga, o se suʻega mo le faapalepale ma i luga o se manava gaogao. O faʻamanuiaga nei:

  • O le tuʻuina atu o le GG e le manaʻomia ai le fiaai, o le mea lea, e mafai ona ave faʻataʻitaʻiga i soo se taimi ae le o luga o se manava gaogao,
  • GG e itiiti se taimi ma e faigofie tele pe a faʻatusatusa i se suʻega o le faapalepale lua itula,
  • e sili atu ona sao, e mafai ona iloa le maʻisuka i le amataga,
  • tuʻuina atu se tali patino e uiga i le i ai poʻo le leai o le maʻisuka,
  • ma le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, e mafai ona e fai atu le tele o le tagata e pulea ai suka, ma pe i ai ni suiga ogaoga i le 3 masina mulimuli,
  • eseʻese tulaga i fafo ma totonu o le lotoifale e le aʻafia ai taunuuga.

O le mea lea, afai e te masalomia o loʻo iai sau suka maualuga poʻo se faʻaitiitia o le faʻaitiitia e tusa ai ma le masani, ae leʻi faʻataʻitaʻiina mo le maʻisuka, matou te fautua atu e sili atu le aveina o le GG pe a fai se suʻega masani o le toto.

O lenei ituaiga o suʻesuʻega hemoglobin e faʻaaogaina e faʻamaonia ai ituaiga maʻisuka e lua ma ia mataʻituina togafitiga faifaipea e faʻamaonia ai le siama.

O isi ituaiga ituaiga o suʻega e aʻafia i le tele o mea e mafai ona faʻaaogaina ai iuga faaiu, faʻaititia le numera ma faʻaalia ai se tulaga maualalo, e ui o le mea moni o le suka ua faʻalauteleina. I le tulaga o le hemoglobin glyc, e toetoe lava a le tupu. O mea nei e le afaina ai le iuga:

  • taimi faʻapitoa (e mafai ona fai faʻataʻitaʻiga i soo se taimi o le aso),
  • muamua na lafoina atu mea faaletino,
  • ave fualaau (o fualaau e faʻaaogaina togafitiga o le maʻisuka ua manatu o se tuusaunoaga),
  • ao leʻi oʻo pe a uma ona 'ai, na e faia se auiliiliga,
  • malulu, eseese faʻamaʻi pipisi,
  • tulaga o le mafaufau-mafaufau o se tagata i le taimi na tuʻuina atu ai faʻataʻitaʻiga.

Ae o loʻo i ai pea lava se mea e teteʻe ai e oʻo lava i metotia sili ona mataʻituina. O le mea lea, mo le faʻamaoni, matou te mafaufau i ni faaletonu e mafua mai i le hemoglobin glycina o se meafaigaluega mo le suʻesuʻeina o le suka o le toto.

O faʻafitauli o lenei suʻega e aofia ai:

  • suʻesuʻega e sili atu le taugata nai lo isi auala o suʻesuʻega,
  • i nisi o tagata, o le faʻamaogaina i le va o taʻaloga GH ma le maualuga o le kulukose e mafai ona faʻaititia
  • e talitonuina pe a oʻo i le tele o vitamini C poʻo E, o faʻamaoniga e taufaasese (e leʻo faamaonia le mea moni),
  • ma le faʻamaʻi ma nisi faʻamaʻi, o le auiliiliga o loʻo faʻaalia ai ni faʻafitauli laiti,
  • pe a faʻaitiitia le maualuga o le hormonal o le thyroid gland, o le maualuga o le GH e maualuga, e ui lava o le suka e moni lava e le tupu i le toto,
  • i nisi o itulagi, o le tomai faʻapitoa mo le faʻatinoina o lenei ituaiga o hemoglobin toto test e taua.

Afai ua faʻaalia e se tagata ni fua masani masani, e le o lona uiga o le taimi nei e mafai ona faʻamalo atoa ma faʻagalo le manaoga e pulea ai lona ola maloloina. O le maʻisuka e amataina lemu, i lalo o le faatosinaga o le tele o mea faʻavevesi, meaʻai ma le olaga.

E i ai tulaga pe afai, o le i ai o le maʻisuka i le tagata gasegase, e faateleina le hemoglobin pe afai o le taunuuga e faaitiitia pe faaitiitia. E talitonuina o le faʻaleagaina, o togafitiga e naʻo le faʻaititia o le maualuga o le hemoglobin. I le faʻatinoga, o nisi tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona faʻatupulaia le tele o fuainumera. E mafua ona o le iai o se faʻamaoniga e pei o le anemia, lea e tupu i le tutusa ma le maʻisuka.

O lenei maʻi e mafua ai le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le maualuga o le hemoglobin i lalo o tulaga masani. Ma o iinei o loʻo i ai se manaʻoga ia malamalama pe faʻapefea ona faateleina le hemoglobin i le maʻisuka. E fautuaina e fai lenei mea i le feutagaʻi ma le fomaʻi.

Muamua, filifili pe faʻaitiitia pe maualuga lou hemoglobin. O lenei mea o le a mafai ai e oe ona fai se faʻamautinoaga ma atiina ae nisi auala mo au gaioiga. Muamua, tatou te aʻoaʻo e uiga i faʻataʻitaʻiga masani e sili ona lelei mo se tagata.

Faailoga masani

O le siakiina o le maualuga o le hemoglobin glyc, o le tagata e foia ni faafitauli taua se lua.

  1. Fuafua le i ai o le maʻisuka malosi. O le lagonaina o le le mautonu e le o taimi uma e fesootaʻi ai ma le le lava i le galuega poʻo taunuuga o aʻoaʻoga faʻaauau, e pei ona talitonu le toʻatele o matou tagata faʻaaloalo. O nisi o faʻaʻailoga e taʻu mai ai suiga le lelei ma faagasologa i totonu o le tino. O nisi oi latou e faailoa mai le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka. Ole suʻesuʻeina o le GH e mafai ai e oe ona faʻamautinoa masalosaloga pe faʻamautinoa oe lava e leai se faailoga o le maʻisuka. Ma le isi, o lenei suʻega e faʻaalia ai le maualuga o le ono mafai ona atiaʻe se faʻamaʻi faapena.
  2. Mataitu le ala o le faamai. Afai o le maʻisuka ua uma ona maua muamua, o se iloiloga GG e fesoasoani e fuafua pe faapefea ona saʻo ma saʻo le tulaga o le maʻi. Afai ei ai ni mea sese, e mafai ona e vave fetuutuunai le faailoga hemoglobin ma le suka e ala i le suia o le auala i meaʻai, ituaiga olaga poʻo le toe amataina o fualaau.

E i ai tulaga faʻapitoa e talafeagai mo maʻi o soʻo se matua. E tusa ai ma i latou, o le tagata o loʻo taʻitaʻia, faʻataʻitaʻiga o le galala, suia o se ituaiga olaga poʻo le tagofia o fualaau eseese.

  1. O se faailoilo i lalo ifo o le 5.7% o loʻo faʻamaonia ai e lelei mea uma ma le auʻiliʻiliga, o le maʻi o le maʻi e masani, ma e naʻo le itiiti lava le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.
  2. Faatasi ai ma fua faatatau mai le 5.7 i le 6%, o le maʻisuka ua toesea, ae o lona tulaga lamatia ua faasolo ina faateleina. Lenei e tatau ona e fesuiaiga i meaʻai talafeagai ma se taumafa maulalo. Ua faia lenei mea e puipuia ai togafitiga.
  3. Faʻamatalaga faʻamaonia mai le 6.1 i le 6.4% e faʻaalia ai le maualuga o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka i se tagata maʻi. E taua le fesuiaiga i se soifua maloloina atoatoa, e 'ai mea taumafa e maualalo i le gaʻo ma tausisia fautuaga a lau fomaʻi.
  4. Afai o le faailoga e tutusa pe sili atu i le 6.5%, ona faʻamaonia lea o le maʻisuka ile maʻi. O se suʻesuʻega faaopoopo e manaʻomia e faamanino ai le tulaga.

Afai e maualalo le hemoglobin glyc, o loʻo taʻu mai ai le taui lelei i nai masina talu ai nei. Ae o se mafuaʻaga ogaoga e mafai ona faʻaalia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi matautia, e pei o le anemia. O le mea lea, e tatau ona faʻamalamalama le faʻamautinoaga ma, pe a manaʻomia, ia faia ni auala e faʻaleleia ai le maualuga o le hemoglobin.

Suauu toto

Ina ia fuafua le maualuga o le suka poʻo le puleaina o le togafitiga, e tatau ona faia se suʻega toto talafeagai e faʻaaoga ai se glucometer poʻo le masani, auala suʻesuʻe. E mafai ona faia le sampling toto mai le limatusi lima po o vein. I le tulaga muamua, o le toto ua taʻua o le capillary, aua e ave mai i vaʻa laiti - capillaries, ma i le tulaga lona lua - vevela. E tatau ona tuʻuina atu i luga o se manava gaogao.

Ua faamaonia e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Faalapotopotoga le maualuga o le suka i le toto toto ma faalagolago i le toto na ave mo le auiliiliga: capillary or venous. O nisi faʻamatalaga i lenei mataupu o le toto capillary.

Tagata matutua

  • toto capillary: 3.5-5.5 mmol / l (e tusa ai ma le isi faiga - 60-100 mg / dl).
  • toto vevela: 3.5-6.1 mmol / L.
  • O le samisi o le toto pe a maeʻa le taumafataga o le a faʻaalia ai le maualuga maualuga o le suka. O le masani e manatu o se taunuuga e oʻo atu i le 6.6 mmol / l, e le maualuga.

Taua! O mea taua nei e le fesoʻotaʻi ma tulaga faʻaleagaina o le tino e aʻafia ai le taunuʻuga:

  • le tumau le moe,
  • popole
  • faʻavavevaveina o faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • maʻitaga
  • ulaula - i le lautele ma i le taimi lava lea aʻo leʻi oʻo i le toto sampling,
  • faʻamaʻi i totonu.

Toto

E manaʻomia le puleaina o le suāsusu aua e mafai ai e oe ona mataʻituina le tulaga o se fafine ma le atinaʻe o pepe. A o faagasolo le gaioiga, o le a maua e le au o masini a le fafine maʻitaga le nofouta tele i le inisalini, o lona uiga o le maualuga o le maualuga ole maualuga o le toto suka o le toto e sili atu le maualuga: 3.8-5.8 mmol / L. Afai o le tau e sili atu i le 6.1 mmol / l, o le suʻega "Faʻapalepale i le kulukose" e manaʻomia.

O nisi taimi o le maʻisuka faʻamalosi e amata i le ono masina o le maitaga, lea e le aʻafia ai le inisalini o se fafine maʻitaga i le inisalini na faia e la latou lava paʻu. I nisi tulaga, o le maʻisuka ituaiga e mafai ona mou ese pe a uma le fanauina, ae o nisi taimi e tupu aʻe ai i se maʻi atoatoa, aemaise lava i le gaʻo po o se gasegase faʻatoʻateleina. I lenei tulaga, e tatau ona pulea e le fafine le suka toto ma ia togafitia.

Tofa

O le taimi lea, o suiga matuia o suiga faʻafuasei e tutupu i totonu o le tino o le endocrine, o le mea lea, o fua o le suka toto atonu e maualuga le taua.

Faʻasologa masani i le matua:

  • 2 aso - 1 masina - 2.8-4.4 mmol / l,
  • 1 masina - 14 tausaga - 3.3-5.5 mmol / l,
  • silia le 14 tausaga - 3.5-5.5 mmol / l.

Taua! O le faʻatulagaga mo le galulue faatasi ma le mita

  1. Liliu le masini ('aua neʻi galo e teu maa ia sauni e suia ma faigofie pe a manaʻomia).
  2. Fufuluina lima i le fasimoli ma solo ese. Fufulu le tamailima i le ava malosi, faʻagogo ma toso.
  3. Fai se pupu i le itu o le ogatotonu poʻo le mama tamatamailima e faʻaaoga ai le nila, lea e faʻapipiʻiina i le masini pe faʻatau faʻatau eseese i le fale talavai.
  4. Aveese le mataua muamua o le toto ma le fulufulu mamoe, ma tuu le isi mataua i luga o se siaki.
  5. Faʻaofi i totonu o le mita e fuafua ai le iuga (o fuainumera i le scoreboard o le aofaʻi o le suka, o lona uiga, kulukose o loʻo i totonu o le toto).
  6. Faamaumau le taunuuga i le "Tusi o le siakiina o le malosi o le faamaʻi ma togafitiga faifai pea." Aua e te amanaia: o faitauga o le glucometer o le a fesoasoani i le pulea o le maʻi.

Fuaina o fua i le taeao, i le taimi lava e maeʻa ai. E le tatau ona e 'ai i le taeao, fufulu ou nifo ma faʻamalositino, pe a faʻavasegaina e le tino le faʻaitiitia o le suka.

E tatau ona manatuaina o tulaga faatauaina o glucometers e eseese e fuafua i le atunuu o gaosia o le glucometer. I lenei tulaga, o laulau o loʻo faʻapipiʻi i ai, fesoasoani i le faʻaliliuina o tau o loʻo maua i totonu o faʻasalalauga taliaina i Rusia.

O foliga vaaia o glucometers o se taimi tāua mo le maʻisuka: o le puleaina o le inisalini e faʻasaina e aunoa ma se malamalamaga mautinoa o le maualuga o le suka. I le maualuga o le kulukose, e mafai ona oti.

O le maʻisuka e aʻafia ai le faaleagaina o ipu laiti - capillaries - i totoga eseese. O se taunuuga, o lo latou toto e maua ai le faʻalavelave, o lona uiga o meaʻai. O lenei mafuaaga e mafua ai ni faafitauli ogaoga:

  • o le faʻafitauli o le tino: o le afaina o le toto, o le pisipisaitis, o le faʻasalaga, o le glaucoma ma le tauaso,
  • toe faʻaleagaina: faʻalavelave faʻalaʻau ma le siama,
  • faʻalavelave e fesootaʻi ma pito pito i lalo: gangrene o tamatamailima ma vae, faʻapea foi le gangrene,
  • faʻataʻavaleina i totonu o vaʻa tetele (aorta, arthur coronary arteries and arthbral arteries),
  • polyneuropathy - o se soliga o le gaioiga o neura lautele. E lagona e tagata maʻi le numera, fetolofi fetolofi, gaogao, tiga o le vae, aemaise lava i le malologa, o lea latou te faʻaitiitia pe a savavali. O nisi taimi, o fesoʻotaʻiga e fesoʻotaʻi ma le faʻasolosolo o le tuputupu ae, ma alii e popole i faafitauli ma le malosi.

Le masani i tamaitai i tausaga

Ina ia tausia le tulaga masani o le tino, e tatau i se tamaitai masani ona mataʻituina le maualuga o le hemoglobin glycosylated i le toto. O le masani o lenei faailoga mo tamaitai o le 5.7%. O mea taua taua mai nei faailoilo i fafine e taʻuina ai na soliga i le tino:

  • maʻisuka malosi, e fuafua i le tikeri o le suiga, o lona foliga ua iloa,
  • leai se uʻamea i le tino,
  • taunuuga o taotoga
  • toe le manuia
  • vaivaiga o puipui o vaʻa, lea e oʻo atu ai i totonu o le sami.

O le mea lea, afai e le maua ni mea e le masani ai, e tatau i tamaitai taitoatasi ona suʻe atoa le suʻesuʻega faafomaʻi e iloa ai le mafuaʻaga o lenei faafitauli.

Le masani i alii i le matutua: laulau

I tane, e pei o tamaitai, o le mea e maua i le hemoglobin glycina i le toto e le tatau ona sili atu i le 5.7%.

E manaʻomia e tagata ona tofotofoina e le aunoa mo le suka o le toto, aemaise pe a uma le 40 tausaga. O le faateleina o le mamafa o le tino i alii i lenei tausaga e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻe o le maʻisuka. O le mea lea, e manaʻomia le faʻamaonia vave i le vave e mafai ai ina ia amata ai togafitiga vave.

Tulaga masani mo le maʻisuka

Afai o le tagata gasegase o se taunuuga o lenei suʻesuʻega na maua ai se faʻaopoopoga o le hemoglobin glycated, e tatau ona pulea lenei faailoga. Faʻalagolago i le tikeri o le suiga, o le taimi o le auiliiliga e faapenei:

  1. Afai o le maualuga e tusa ma le 5.7-6%, o le lamatiaga o le maʻisuka e leai se aoga. O le mataituina o lenei faailoilo e manaʻomia ina ia faʻatinoina 1 le taimi i le 3 tausaga.
  2. O le faailoga e oʻo atu i le 6.5% - e manaʻomia le faia o suʻesuʻega faʻatasi i le tausaga. Ona o le lamatiaga o le atiinaʻeina o le maʻisuka ua faʻalautele. O le a aoga foi i se tulaga faapena e pipii ai i se paleni paleni taumafa, lea e aofia ai le faʻaaogaina o le maualalo o le gaʻo.
  3. O le maʻisuka ma le maualuga o le hemoglobin glycated o le itiiti ifo ma le 7% mo se taimi uumi e mafai ona tofotofoina i le ono masina. Ua lava lenei mea e iloa vave ai mea e le masani ai ma faia fetuunaiga i togafitiga lagolago.
  4. I le amataga o le togafitiga o le maʻisuka, e manaʻomia le pulea o lenei faailo i le 3 masina. O lenei mea e fesoasoani e iloilo ai le aoga o togafitiga faʻasolosolo, faʻapea foi ma le faia o fetuunaiga talafeagai pe afai o le togafitiga e le aoga.

Mo suʻesuʻega, e sili atu le faʻafesootai o se fale suʻesuʻe tutoʻatasi, ma o loʻo i ai ni iloiloga lelei. O lenei mea o le a fesoasoani e maua ai le saʻoga saʻo i se taimi puupuu. Ona, afai e tatau ai, e mafai ona e amata togafitiga. E taua tele le aua nei galo o le filifilia o iuga e tatau ona faia e le fomaʻi aoga. O le mea lea, e le tatau ona faia le suʻega a le tagata lava ia ma le faʻamalositino. Sili atu le faʻalagolago i se tagata tomai faapitoa.

Tuua Lau Faamatalaga