Faʻafefea ona aʻafia le mamafa o le inisalini

O le inisalini o le hormone e maua ai le pancreas e tali atu ai i se taumafataga. E fesoasoani i le tino e faʻaaoga ai le malosi mai mea taumafa e ala i le faʻatonuina o meaʻai i sela. A faʻamavaeina e le vaega o meaʻai meaʻai i le kulukose, o le inisalini e taʻitaʻia le kulukose i nofoaga e teu ai - maso glycogen, glycogen i totonu o le ate ma le tino.

Maliliega, o le a sili pe afai e gaʻo o tatou maso mea inu gaʻo, ae o le inisalini e le popole po o fea e taitaia ai i latou. E mafai ona faʻamanuiaina tagata mai lenei mea - ia faʻaleleia lona gaosiga pe'ā maeʻa aʻoaʻoga e fausia ai le musika, ae o le mamafa tele o tagata e tatau ona faʻaalu le tele o le taimi e tausia ai le maualuga o lenei hormones anabolic.

O galuega a le inisalini i le tino

Aua e te fefe i le inisalini, aua e faaopoopo atu i ana anabolic functions (fausiaina o maso ma gaʻo gaʻo), e puipuia ai le malepe o le musika musika, e faʻaolaina ai le faʻaogaina o le glycogen, ma faʻamautinoa le tuʻuina atu o mea amino i maso. O lona autu autu o le faatumauina lea o le saogalemu o le suka i le toto.

Faʻafitauli e amata pe a faʻaitiitia le lagona o le insulin. Mo se faʻataʻitaʻiga, e masani ona 'ai e se tagata laʻau suamalie ma gaʻo. E le mafai ona gaʻo ona o le inisalini, ae ona o le tele o kalori, ae o lona tino o le inisalini e masani lava i le maualuga - e faʻaauau pea ona ia faia i le suka o le toto, e taumafai ai e tuʻu i lalo i se tulaga saogalemu. O le iniseti lava ia e mafua ai se avega i le tino ma suia ai le lipid composition o le toto, ae o le faateleina o le pule o le inisalini e aafia ai le pancreas i se auala e le maua ai e ona sela lo latou lagona. O le auala lea e atiaʻe ai le maʻisuka ituaiga 2. O le mea moni, e le tupu lenei mea i se vaiaso pe lua, ae afai e te fia maua ma e te faʻaleagaina lau suti, o loʻo e lamatia.

O le faateleina o le siakiina o le insulin e poloka ai le malepe o faleoloa o gaʻo totonu. E ui lava o loʻo i ai le tele o mea - o le ae le maua le mamafa. E faʻaitiitia ai foʻi le faʻaaogaina o le gaʻo e avea o se punaoa malosi, e faʻafefe ai le tino i gaʻo. E faʻapefea ona fesootaʻi lenei mea i meaʻai? Seʻio tatou tilotilo.

Laasaga o le insulin ma meaai paleni

O le tino e maua ai le insulin i le tali atu i le taumafa o mea taumafa. E tolu mataupu e fesoasoani e pulea lona tulaga - o le glycemic index (GI), le glycemic load (GN) ma le faasinoupu o le inisalini (AI).

O le faʻamamafa faʻamaonia e iloa ai pe faapefea ona tulaʻi lou toto suka pe a uma ona e 'ai i se meaʻai gaʻo. O le maualuga o le faasinoupu, o le saoasaoa lea o le suka ma le tele o le inisalini e gaosia e le tino. O meaai e maua ai le maualalo o le GI o loʻo faʻaalia e le maualuga o le fiber (fatuga atoa, greens ma fualaau faisua), ma oloa e maua ai le maualuga o le GI e faʻaalia i le maualalo o le fila (diet cereals, potatoes, sweets). O lea la, i le araisa paepae, o le GI e 90, ma le lanu enaena - 45. A o faagasolo le vevela o le vevela, ua faaleagaina le fiber meaai, lea ua faateleina ai le GI o le oloa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le GI o kālati mata e 35, ma ua kuka - 85.

O le Glycemic load e mafai ai e oe ona iloa pe faapefea ona aafia le tino i se vaega faapitoa o meaai gaʻo. Sa iloa e saienitisi mai Harvard o le telē tele o le vaega o carbohydrates, o le maualuga o le maualuga o le inisalini. O le mea lea, pe a fuafuaina meaai, e tatau ona e pulea vaega.

Ina ia fuaina le uta, o le fua faatatau e faʻaaogaina:

(GI / 100) x masini carbohydrate mo le tautua.

Low GN - e oo i le 11, ala - mai le 11 i le 19, maualuga - mai le 20.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o se faʻamaumauga o le oatmeal 50 g o loʻo i ai le 32.7 carbohydrates. GI oatmeal e 40.

(40/100) x 32.7 = 13.08 - fuainumera GN.

E tutusa foi, tatou te fuafuaina se vaega o asikulimi ice cream 65 g. O le glycemic index of ice cream 60, o se vaega 65 g, carbohydrates e ala i le 13.5.

(60/100) x 13.5 = 8.1 - maualalo GN.

Ma afai o le faʻatulagaga tatou te faaluaina vaega o le 130 g, ona tatou maua lea o le 17.5 - latalata i le GN maualuga.

O le inisalini o loʻo faʻaalia mai ai pe faapefea ona tulaʻi lenei hormone i le tali atu i le 'ai o meaʻai protein. Le maualuga AI mo fuamoa, sisi, povi, iʻa, ma pi. Ae e te manatua o lenei hormone e aʻafia ai i le felauaiga o mea inu gaʻo ma le felauaiga o amino acids. O le mea lea, o lenei tulaga maualuga e tatau ona manatuaina e tagata e maua i le maʻisuka. Mo isi, e le taua tele.

O a ni faaiuga e mafai ona tatou maua mai lenei mea?

O oloa e maualalo le faʻaogaina o fuainumera o le a le gata ina faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le inisalini, ae e maua ai foi se lagona umi o le nofo filemu ona o le fiber content. O nei meaai e tatau ona avea ma faavae o se meaʻai mo le paʻu mamafa.

O le faamamaina o fiva ma le vevela togafitiga e faʻalauteleina ai le GI pe a fai o le fiber i le taumafataga ma le i ai o gaʻo e faʻagesegese ai le faʻamalamalamaina o meaʻai. O le faʻagesegeseina o le mimiti, o le faʻaitiitia o le toto toto ma le itiiti ifo o le gaosiga o le inisalini. Taumafai e 'ai faʻasolosolo ma gaʻo, aua nei aloese mai fualaau faisua ma aua nei fefefe i gaʻo.

E taua le pulea o vaega. O le tele o le vaega, o le sili atu lea o le uta i luga o le suauʻu ma le tele o le inisalini e faʻatuʻu ai le tino. I lenei tulaga, o meaʻai paleni e mafai ona fesoasoani. O le 'ai i vaega faʻavae, o le ae aloese mai le maualuga o le mamafa o le avega ma le faʻafefe o mea faʻalogo.

O le sili atu o soʻo se meaʻai e mafua ai le tele o meaʻai, ma le tele o mea e mafua ai le maʻisuka. E tatau ona e fatuina se kalo o le kalori i au mea taumafa, paleni lau meaai ma pulea le lelei ma le tele o carbohydrates i totonu. O tagata e leai se malosi o le inisalini e tatau ona faʻaitiitia ai meaʻai gaʻo, ae sili atu le protein ma le gaʻo e avea o se vaega o lo latou kalori.

E mafai ona e filifilia lou faʻalogo lelei. Afai a maeʻa se vaega tele o mea inu gaʻo e te lagona le mataalia ma le malosi, ona faʻapena lea ona gaosia e lou tino le inisalini. Afai e te lagona le lelava ma le fiaai i le maeʻa o le itula, ona faʻateleina lea o lau pulelaupu - e tatau ona e gauai atili atu i le meaʻai.

E le lava le calorie, meaʻai paleni, o le filifiliga o meaai maualalo GI, vaega o le pulea ma meaʻai gaʻo o le a fesoasoani e faatumauina le maualuga o le inisalini ma faʻaitiitia le mamafa vave. Ae peitai, afai ei ai se masalosaloga o le maʻisuka, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi.

O le a se mea tatou te iloa e uiga i le inisalini?

I fuainumera faasaienisi, o le inisalini ua faavasegaina o hormones peptide (protein). E faia e le pancreas ina ia mafai ai e le tino ona pulea le maualuga o suka (sili atu, kulukose) i le plasma toto. O le suʻesuʻega sili lenei o hormones uma, e ui lava e oʻo lava i le iuga, o ana gaioiga ma aʻafiaga i luga o masini ma sela o le tino atoa e leʻi suʻesuʻeina. O le tele o mataupu ua i ai nei ua toe iloiloina i le taimi nei, o feeseeseaiga e faatatau i lona tulaga i le maʻisuka ma e faatatau i le mamafa o le tupe maua ma le leiloa o le mamafa e le o toe i lalo.

Afai tatou te talanoa e uiga i lona aafiaga autu, e galue o se taʻavale o le kulukose i totonu o sela: e aunoa ma le insulin, glucose, e tusa lava po o le a le tele o le toto, e le mafai ona pasi i totonu o sela. A aunoa ma le kulukose, e matelaina ai sela, ma o lenei mea e matua iloga lava i le maʻisuka, pe a pa'ū le mamafa o le mamafa o le maʻisuka e aunoa ma le talaaga o se mea o le hormone.

E tusa ai ma lenei mea moni, na manatu le au saienitisi: afai, e ese mai i le tulaga o le le lava o le inisalini, e le maua e tagata le mamafa, o lona uiga e talafeagai le manatu e le tusa ai ma le sologa lelei, e mafai ona e toe maua mai

Ole inisalini o se hormone atamai, o lona faʻatupulaia e faʻatuputeleina i le maualuga o le kulūkose o le toto. Ma o lea, e le mafai ai ona faaputuputu le kulukose i le plasma, vave ona auina atu le suka i sulu. E le gata i lea, o le a ia faia lenei mea e oʻo lava i mataupu e le o fiaʻai ai sela.Ona amata lea ona faaputuputuina le kulukose maualuga i totonu o talone, suia i le glycogen o le ate ma maso (o se ituaiga o le kulukose, o se ituaiga o mea e teu ai pe a tupu mai le fiaai), o le glycogen e tusa ma le 24 itula. Pe a faʻatumu le glycogen "oloa" i le gafatia, o latou mea e aofia i totonu o gaʻo.

Afai e tele le inisalini

I totonu o se tino maloloina, o mea uma lava e faapaleniina, o le inisalini e matua faʻamalosia e ala i le tatau ai pe a 'aina fualaau suamalie e fafagaina ai siama uma o le tino i laʻau suamalie. Ae o nisi taimi ei ai faafitauli pe a tele naua le inisalini. Ua taʻua e fomaʻi lenei tulaga "hyperinsulinism." O le faʻaaogaina o le hypoglycemia (o le maualuga o le kulukose) o se fomaʻi mataʻituina i le suka o le toto, e masani lava. I le taimi lava e tasi, e lagona e tagata maʻi le vaivai ma le gasegase, o le gauai atu e le lelei tele, e faigata ona galue. Faʻasagaga o le maualuga o le kulukose, o le toto maualuga e mafai ona osooso vave, o le toto totoga o le mafaufau e mafatia, ua fiaai ma e le lelei. O tagata e maualalo le kulukose plasma e feita ma faʻamalosi, e mafai ona popole.

Afai e maualuga le inisalini mo se taimi uumi, e amata ona alualu i luma le atherosclerosis vascular, ma le "gaʻo" i luga o puipui o le faita. O le paʻu e paʻu tele, o le mea e masani ona faʻaaogaina, o le meaʻai i luga o le ulu, ona maua ai lea o le mamafa o le mamafa, vave oʻo atu i le meaʻai tele, pe afai e le o faʻataunuʻu fua i le taimi. O se tulaga lamatia e tulai mai i le tino - o le insulin resistance, lea o le a avea ai le "kuli" ma sela i le inisalini. Ona faʻaopoopoina lea o le insulin i le gland, lea e maua ai le mamafa o le inisalini.

O fea e sau ai le mamafa?

E masani ona talitonu tagata faasaienisi o le tele o le inisalini ma le mamafa o mea e maua. O le maualuga o le homone e mafua ai le glucose, o le plasma, e tuleia moni lava e le inisalini i totonu o sela e ala i le malosi, ma le malosi tele e mafua mai i le mu o le glucose, ua liua ai siama i gaʻo. O nei gaʻo sili atu ua faaopoopoina i le adipocytes (o le igoa faasaienisi lea mo sosoʻo gaʻo i lalo o le paʻu ma totoga totonu o totoga). O manulele gaʻo uma i mata mata ua tumu i le gaʻo, ma e mafai ona oʻo i le sefulu pe sili atu taimi.

O le tagata autu o le tulaga lea ua manatu o se sili atu o mea inu gaʻo i meaai ma le fiafia i laʻau suamalie. Afai e te mafaufauina ma le mafaufau i le mamafa o le maua ma le tele o inisalini, e pei o lenei:

Manua o suamalie ma meaʻai gaʻo -> o le tino e maua ai le tele o inisalini -> inisalini e faʻapipiʻi mea suamalie i totonu o siama o le tino, o loʻo avea ai suga ma gaʻo -> sili atu le gaʻo i totonu o suauʻu gaʻo pe a tumu, gaʻo gaʻo fou e faʻapipiʻiina -> oʻo mai le mamafa mamafa i itu, tua, foliga ma isi vaega o faafitauli

Afai e te mulimuli i le manatu, faʻaitiitia le faʻaaogaina o mea inu gaʻo (gaʻo ma suamalie), faʻaititia le aofaʻi o meaʻai gaʻo i le taumafa e faʻaitiitia ai le insulin ma le gaʻo gaʻo, lea e fesoasoani e faatumauina ai le fealofani. Ae e taua le faamamafaina e tatau ona faaitiitia meaʻai gaʻo, ae le o le tuulafoaia atoa!

Mo i latou o loʻo toe malosi mai le sili atu o le inisalini, o le faavae o togafitiga o le mea tonu lava lea o le maualalo o meaʻai ma le taʻavale! O le gaioiga faaletino lea e faʻamaʻaina ai le glucose ma puipuia ai gaʻo mai le faia.

O suʻesuʻega o le matafaioi a le inisalini i le mamafa o tupe mama o loʻo faʻaauau pea, ae o le mea moni e faapea, o le faafitauli na mafua mai muamua ma le le lelei o meaai paleni ua manino nei.

Manatu Taua e Iloa

E toʻatele atonu e manatu o le faʻaaogaina o soʻo se mea inu 'olo e lamatia ai le mamafa ma sili atu le inisalini. Ae e le saʻo lenei mea. Afai o se tagata soifua maloloina lea e lelei ona 'ai, ma e le o taimi uma e ola ai ma le suamalie, e maualuga le maualuga o le insulin i le maeʻa ona' ai (breakfast, dinner or lunch), ae le o le umi. E tatau lenei mea mo le faʻamamaina o le kulukose, o le inisalini o le a fafagaina ai sela ma vave ona aveese.

Faʻasagaga o le faateleina o le inisalini, o gaʻo o loʻo amata amata ona faʻaputuina, ae o le mea mulimuli i le afa itula, ona faʻaititia le gaioiga o le faʻaaogaina gaʻo.I le va o taumafataga, o nei gaʻo ua malepe i totonu o manaoga o le tino, ma e le oʻo mai le mamafa. Afai e te alu i le va o meaʻai, e mafai ona faʻateleina gaʻo. O le mea moni, o le mataupu faavae lenei - ia faʻaalu le tele o kalori nai lo le 'ai!

Afai e te kukaina pea kuki, 'ai, inu se mea suamalie, o le a faʻateleina le maualuga ole inisalini, ona amata ai lea ona mamafa le mamafa

E taua foi le iloa e le gata o le inisalini e nafa ma le gaʻo. O le mamafa o le tupe maua e mafai lava e tusa lava pe maualalo le maualuga o lenei hormone, pe a fai e masani ona faʻalauteleina meaai i gaʻo. O le mea lea, e taua tele o le taumafa e le gata o gaʻo, ae o sina gaʻo foi.

E talitonuina foi o le tele o le inisalini e faʻafefe ai le fiaaai, ae o se mea taua foi. O le ogatotonu o le fiaai o loʻo i totonu o le faiʻai e aʻafia ai le kulūkose. Afai e le lava, matou te mananaʻo e 'ai, pe a tele, matou te mumusu meaai. Afai ei ai le tele o inisalini, o le mea tonu o le a tatou fia 'ai, talu ai ona faʻaitiitia ai le kulukose plasma. Ma o le isi lea mafuaʻaga e ono oʻo mai le mamafa. Meaʻai e lava mo sela, ae o le faiʻai "fia 'ai"!

Faʻapena e aoga, ae i le faʻaogaina lelei!

Na matou fai mai o meaʻai gaʻololosi e mafua ai le faateleina o le inisalini, ae e le na o le pau lea o vaega o meaʻai e mafua ai le gaosia o lenei hormone. O meaʻai o meaʻai e faʻaleleia ai le pancreas e faʻamaopoopoina ai le inisalini, ae o le siʻitia o lona faʻasalaga e le umi. I le tutusa ma le inisalini, vave ona amata ona galue le glucagon - o le homone faʻafeagai i le gaioiga, e oʻo lava ile maualuga o le suka e aunoa ma le fausiaina o gaʻo. O le mea lea, o meaʻai maualuga-protein e le maua ai se tupe maua i le mamafa o le tino, pe afai o le faʻaaogaina o gaʻo ma gaʻo.

O ai e tatau ona popole?

O faʻafitauli mamafa e fesootaʻi ma le tele o le inisalini e faapitoa lava i tagata e maua i le maʻisuka io latou aiga. Latou te manaomia le suʻeina e le fomaʻi e le aunoa, siaki le maualuga o le kulukose o le toto, mataʻituina a latou meaʻai, faʻaitiitia le sipuni ma meaʻai gaʻo. O maʻi o le pancreas e mafua ai le ulaula ma inupia le ava malosi, o lea e tatau ai i tagata o loʻo i ai masani leaga ona mataʻituina lelei a latou mea taumafa.

I le lamatiaga o tagata gasegase ei ai faafitauli ma le duodenum ma le gall sladder, ao fesootaʻi nei okeni ma le paʻu. Afai ei ai le mumū, e alu pea i le pancreas, ona faʻapipiʻi lea o lana galuega i le inisalini.

O i latou e le oi ai se faʻatulagaga masani o meaai paleni e lamatia foi, latou te fafagaina i taimi uma i le tamoe, o latou fiaaai mo se taimi umi, ma latou mafatia i le le lava o vitamini. E le gata i lea, o fafine e fai togafiti faʻamataʻu (fualaau o pepe fananau mai) e maualuga le lamatiaga.

Le aʻafiaga o gaʻo i luga o le mamafa

E le o maʻisuka uma lava e mafai ona iloa le mea e tupu i lona tino i le taimi lava na te 'ai ai sina fasi falaoa paepae paepae o le vasega maualuga. Mafaufau i lenei lomiga, e tatau ona maitauina o le falaoa o le mea muamua lava o le carbohydrate ma le maso o lona fatuga.

E mafai ona vave faʻafefeteina ma liua i le kulukose, lea e avea ma toto suka ma tufatufa atu i totoga uma ma tino.

I le taimi nei, o le tino ua vave ona maua se tulaga o se tasi o laasaga o le hyperglycemia (o se maʻi faʻaleagaina pe a oʻo maualuga le suka i le toto i maualuga, ma e le mafai e le inisalini ona taulimaina).

E taua tele le vaʻavaʻai faʻapea i le taimi nei, o le paʻu o se tagata soifua maloloina e gaoioi i le kulukose ma i le vave lava e mafai ai ona faʻauluina le inisalini i totonu o le toto, lea e mafai ona faia nisi o ana galuega i le taimi e tasi:

  • fatuina se faʻaagaga o le malosi tele, ae ui i lea, o lenei vaitau e matua pupuu lava,
  • Faʻateleina le faʻaitiitia o le maualuga o le suka i totonu o le toto, faʻamalosia e ulufale atu e leʻo totoga uma, ae na o mea e matua manaomia lava.

I le maʻisuka, o nei faagasologa e le atoatoa.

Carbohydrates ma gaʻo

Atiaeina o le autu o le areto, e tatau ona mafaufau i lona faʻaaogaina ma le pata e fai ma faʻataʻitaʻiga o le carbohydrate i gaʻo.E pei ona maitauina, o le falaoa o se vailaʻau faʻamalosi lea e gaosia i le kulukose. O le suauu o se lipid. I le faagasologa o le gaogaina, o le a avea ma se gaʻo gaʻo, lea e pei o le suka, o le a ulufale i le toto. O le maualuga o le suka o le suka o le a vave ona faʻaleleia, ma o le pancreas o le a taofia lenei gaioiga i se taimi vave lava e ala i le gaosia o le insulin.

Afai o lenei okeni o loʻo lelei, o le inisalini o le a gaosia i le mea e tatau ai e faʻaitiitia ai le suka maualuga. A leai (afai ei ai faafitauli i le pancreas ma le maʻisuka ua maua), o le insulin o le hormone o le a le mafai ona gaosia i le tele o le aofaiga nai lo le tatau.

O se taunuuga, o se vaega o le malosi o gaʻo e maua mai i meaʻai e tatau ona teu faʻaagaga, i se isi faaupuga, i totonu o mea gaʻo. I isi laasaga, o lenei faagasologa o le a avea ma mafuaaga autu o le a foliga mai o le a sili atu le mamafa.

O se maʻi maʻi ma faʻavaivaia e mafai ona faʻamatalaina le atinaʻeina o le oona pe naʻo se mea e le manaʻomia i le maʻisuka. Afai o se tagata e maloloina lelei, ona le lelei tele lea o lenei togafitiga mo ia, ona o le a faʻaaogaina atoatoa gaʻo meaʻai gaʻo ma gaʻo e aunoa ma le mafuaʻaga mamafa.

O le faʻaleagaina o le vaʻaia o se uiga o se tagata faapitoa e atiaʻe le oona.

Fua le gaʻo vavaeese mai isi meaʻai

Faʻaauauina o meaʻai faʻataʻitaʻi, e tatau ona e mafaufau i le faʻaaogaina o lipids, e fai ma faʻataʻitaʻiga, o le susu susu. Afai e ulufale atu le gaʻo o le tagata i le tino, o le a le afaina ai le kulukose toto ma le insulin. O le pancreas lava ia o le a le maua ai se aofaiga le lava o le hormone ma o le faagasologa o le liuaina o meaola e sili atu le malosi o le a le amataina.

E ui lava i lea, e le mafai e se tasi ona fai mai i soo se auala e le mafai ona afaina le tino i le lipid e aina. O lenei mea e mafai ona faʻamatalaina i le mea moni e faapea, i le faagasologa o le faʻaogaina o otaota, o le tino o le a faʻapogai mai ai ona elemene uma mai le taumafa taumafa, mo se faʻataʻitaʻiga:

  1. vitamini
  2. elemene taua
  3. suauu minerale.

Faʻafetai i lenei masini, o vailaʻau tāua e manaʻomia mo le tele o le malosi o le malosi o le a maua.

O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e le mafai ona taʻua o le saʻo, aua e faʻafaigofie ma fesuiaʻi. Ae ui i lea, o le aano o le faagasologa ua maeʻa ona tuʻuina. Afai e te malamalama i le natura o le mea ofoofogia, ona e mafai lea ona fetuutuunai lau amio e 'ai. O lenei mea e mafai ai ona aloese mai le mamafa o le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2. O meaai lelei ma maualuga le suka e taua foi iinei.

I le faaiuga, e tatau ona maitau i le mataupu o le mamafa, o le pancreas lea e taʻalo ai se vaega autu. Afai o se tagata e soifua maloloina, ona faʻamaoni lelei lea o ia ma lana misiona ma e le faʻaleagaina ai o ia, aʻo tumau pea lona mamafa.

A leai, ei ai faafitauli ogaoga i le gaosia o le insulini hormone e oo lava i lona le atoatoa. O le pancreas e mafai ona fesoasoani i le tuʻuina atu o gaʻo gaʻo maua mai meaai i totonu o le nofoaga faʻasao. O le iʻuga, o le faʻagasolo malie o le mamafa o le mamafa ma amata ona tupu tele.

Afai o le maʻisuka e le o vaavaaia ana mea taumafa ma faʻaaogaina meaʻai suka, o le a mafai ona avea ma mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o le faʻalavelave o le pani. Mulimuli ane, o lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai le mea moni o le inisalini e le mafai ona gaosia faʻapitoa.

O le ae fiafia foi e faitau e uiga i le aafiaga faaletagata lava ia o le aveesea o le mamafa o se tasi o le au faitau.

O mafuaʻaga autu mo le atinaʻeina o le inisalini

O mafuaʻaga tonu o le faʻamalosia o le inisalini e le o iloa. E talitonu e mafai ona oʻo atu i faʻalavelave e tupu i le tele o tulaga: mai suiga i le mole o le inisalini ma le leai o inisalini e talia ai faafitauli i le faʻasalalau o faʻamaumauga.

O le tele o saienitisi e malilie o le mafuaaga autu o le tulai mai o le insulin resistance ma le maʻisuka o le le lava lea o se faailo mai le insulin molecule i sel o le tissues lea e tatau ona ulu i ai glucose mai le toto.

O gasegase ma le tafe o le a avea o se mea o le taimi ua tuanai

O le maʻisuka o le mafuaʻaga lea o le toeitiiti 80% o tafaoga uma ma toesega. 7 mai le 10 tagata e maliliu ona o le pisa o fatu o le fatu po o le faiʻai. E toetoe lava o mataupu uma, o le mafuaʻaga mo lenei faʻamoemoe matautia e tutusa lava - maualuga le toto suka.

E mafai ma e tatau ona tuʻituʻi le suka, pe leai se mea. Ae e le fofoina ai le faʻamaʻi, ae naʻo le fesoasoani e tau ai le suʻesuʻega, ae le o le mafuaaga o le maʻi.

Na pau lava le vailaʻau e fautuaina aloaia mo le maʻisuka ma faʻaaoga e endocrinologists i la latou galuega o le Ji Dao Diabetes Adhesive.

Le aoga o fualaau faasaina, fuafua e tusa ai ma le auala masani (o le numera o tagata gasegase na toe malosi i le numera o tagata gasegase i le vaega o le 100 tagata na togafitia togafitiga) o:

  • Tulaga masani o le suka - 95%
  • Faʻaitiitia o vein thrombosis - 70%
  • Faʻamamaina o se fatu fatu malosi - 90%
  • Aveesea o le toto maualuga - 92%
  • Faamalosia o le aso, faaleleia o le moe i le po - 97%

O Ji Dao e gaosia oloa e le o se pisinisi faapisinisi ma e faatupeina e le setete. O le mea lea, o nei tagata nofomau uma e maua le avanoa e maua ai le vailaau i le 50% le tau.

O lenei soliga tulafono e mafai ona tupu ona o se tasi poʻo le sili atu foi itu:

  1. Mafuaaga - faʻatasi ma le inisalini i le 75% o mataupu. Fuainumera faamaumauina o le faateleina o le mamafa o le 40% mai le masani e tau atu i le pasene tutusa o le faaitiitia o le lagona o le inisalini. O se aʻafiaga patino o le faʻafitauli o le gasegase o loʻo i ai ma le tele o le manava, o lona uiga. i le manava. O le mea moni, o le tino o le tino, lea e faia i luga o le paʻu o le abdominal tua, o loʻo faʻamatalaina i le gasegase maualuga o gaioiga, o lona uiga o le tele tele o gaʻo gaʻo e ulufale atu i le toto.
  2. Genetics - O le gaioiga o se vailaʻau o le inisalini faʻasaina ma le maʻisuka. Afai e iai le maʻisuka vavalalata, o le ono mafai ona maua ni faʻafitauli i le inisalini e sili atu le maualuga, aemaise lava i se ituaiga olaga e le mafai ona e valaʻau i le soifua maloloina. O loʻo talitonuina o le teteʻe muamua na faʻamoemoe e lagolago ai le faitau aofai o tagata soifua. I le taimi na fafagaina ai, na faasaoina e tagata le gaʻo, oe fiaaai - na o i latou e sili atu faʻaagaga, o tagata taitoatasi e iai le inisalini, na ola. O le tele o mea taumafa i nei aso e mafua ai le tele o meaʻai, toto maualuga ma le maʻisuka.
  3. Le lava gaioiga faaletino - e taʻitaʻia ai le mea moni o maso e manaʻomia ai meaʻai laiti. Ae o le tino maso e fufulu ai le 80% o le kulukose mai le toto. Afai e manaomia e sela maso se vaega tele o le malosi e lagolago ai a latou galuega taua, latou te amata ona le amanaiaina le inisalini e ave ai le suka.
  4. Tausaga - I le mavae ai o le 50 tausaga, o le ono mafai ona faʻamalosia le inisalini ma le maʻisuka e 30% le maualuga.
  5. Meaʻai - o le taumafaina tele o mea taumafa e maua i le gaʻo, o le alofa o suga mama e mafua ai le tele o le kulukose i totonu o le toto, galue malosi o le inisalini, ma o se taunuuga, le naunau i sela o le tino e faailoa ai ia mea, lea e mafua ai le togafitia ma le maʻisuka.
  6. Fomaʻi - o nisi vailaʻau e mafai ona mafua ai faafitauli i le tui o le inisalini - corticosteroids (togafitiga o le rheumatism, foma, leukemia, hepatitis), beta-blockers (arrhythmia, infarction myocardial), thiezide diuretics, vitamini B

Faailoga ma faʻaaliga

A aunoa ma ni auʻiliʻiliga, e le mafai ona faʻalagolago ma le faʻalagolago e amata ona iloa e siama o le tino le leaga o le inisalini e ulufale i le toto. O faʻamaoniga o le faʻamalosia o le inisalini e mafai ona faigofie ona mafua i isi faʻamaʻi, telefoni, aʻafiaga o le le lelei o taumafa:

  • faateleina le 'ai
  • vavaeesega, faigata le manatuaina o faʻamatalaga,
  • faateleina le tele o le kesi i totonu o le manava,
  • vaivai ma le moe, aemaise lava pe a uma se vaega tele o le meaai,
  • o le faateleina o le tele o gaʻo i luga o le manava, o le faʻavaeina o le so-called "olaola",
  • faanoanoaga, lagona atuatuvale,
  • taimi faʻafuaseʻi e tulaʻi i le toto maualuga.

I le faʻaopopo i nei faʻaʻailoga, e iloilo e le fomaʻi faailoga o le inisalini aʻo leʻi faia se faʻamaoniga. O se tagata maʻi masani o loʻo i ai lenei maʻi poʻo le maʻi tigaina, ei ai ona matua poʻo nai ou tei ole maʻisuka, o fafine e iai le ovary polycystic poʻo.

O le faailoga autu o le i ai o le insulin resistance o le maualuga o le manava. O le mamafa o tagata latou te iloiloina le ituaiga o mea lilo. O le gynecoid (o le gaʻo e maua i lalo o le puimanava, o le aofaʻi tele i totonu o sifo ma papa) e sili atu ona saogalemu, o maʻi faʻaleagaga e le masani ai. O le ituaiga Android (gaʻo i luga o le manava, tauau, tua) e fesootaʻi ma se maualuga maualuga o le maʻisuka.

O faailoga o le gasegase o le inisalini le mama o le BMI ma le fua o le pulou i le pito (OT / V). Faatasi ai ma le BMI 27, OT / OB> 1 i le tane ma le OT / AB> 0.8 i le fafine, e foliga mai o le maʻi o loʻo i ai le faʻafitauli o le inisalini.

Le faailoga lona tolu, lea e 90% le avanoa e mafai ai ona faia ni soliga - o le acanthosis uliuli. O vaega nei o le paʻu e faʻaleleia atili ai le faʻamalosi, masani ona vevela ma faʻamalosi. E mafai ona tu i luga o tulivae ma tulivae, i tua o le ua, i lalo o le fatafata, i luga o sooga o tamatamailima, i totonu o le pusa ma le pusa.

Ina ia faʻamaonia le faʻamaonia, o se tagata maʻi e iai faʻamaoniga o loʻo i luga ma faʻamaumauga o loʻo faʻamaonia ai se suʻega o le inisalini, e faʻavae i luga ole mafuaʻaga o le maʻi.

Suʻega

I totonu ole fale suesue, o le auʻiliʻiliga e manaʻomia ai le iloa o le lagona o sela i le inisalini e masani ona taʻua o le "Iloiloina o le Resulin Resistance."

E faʻapefea ona foaʻiina toto e maua ai tali mautinoa:

  1. Pe a maua se faʻamatalaga mai le fomaʻi, talanoa ma ia le lisi o vailaau, mea faʻamaʻi ma vitamini na ave e faʻaesea ai i latou e ono afaina ai le toto.
  2. O le aso ao lei faia le auiliiliga, e tatau ona e faalēaogāina aʻoaʻoga, taumafai e aloese mai tulaga faʻalavelave ma le faʻamalositino, aua le inuina mea inu oona. E tatau ona fuafua le taimi o le 'aiga o le afiafi ina ia muamua le toto 8 i le 14 itula ua pasia .
  3. Fai le suʻega i luga o se manava gaogao. O lona uiga o le taeao e faasaina le fufuluina o ou nifo, siaki le kesi e le aofia ai le suka, inu soo se mea inu, e aofia ai ma le le faʻasalaina. E mafai ona e ulaula na o le tasi le itula ao leʻi asiasi i le fale .

O ia manaʻoga faʻapitoa e sauniuni ai mo le auʻiliʻiliga e mafua mai i le mea moni e oʻo lava i se kofe kofe, inu i le taimi sese, e mafai ona matua suia ai le kulūkose.

A maea ona tuʻuina atu le auʻiliʻiliga, o le insulin resistance Index e fuafuaina i totonu o le fale suesue e faʻavae i faʻamaumauga i luga o le kulukose toto ma le inisalini i le plasma toto.

  • Aoao atili: - aisea e fai ai tulafono.

Faʻamaumauga o le faʻamalosia o insulin

Talu mai le faaiuga o le 70 o le seneturi talu ai, o le suega o le patinsulinemic clamp na mafaufauina o le tulaga auro mo le iloiloina o le gaioiga o le inisalini. E ui i le mea moni e faapea, o taunuuga o lenei auʻiliʻiliga na sili ona saʻo, o lona faʻatinoina o le galue malosi ma manaʻomia mea lelei faʻapitoa faʻapitoa a le fale suesue. I le 1985, na faʻatautaia ai se auala faigofie, ma na faʻamaonia le faʻalagolagoina o le faalagolago o le maualuga o le faʻamalosia o le inisalini ma faʻamaumauga o le tui. O lenei metotia e faʻavae i luga ole mamanu matata o le HOMA-IR (faʻataʻitaʻiga homeostatic mo le fuafuaina o le inisalini).

O le faʻaaogaina o le insulin resistance e fuafua e tusa ai ma le fuafua e manaʻomia ai le laʻititi laʻititi - o le maʻa (anapogi) glucose o loʻo faʻaalia i le mmol / l ma le insalini basal i μU / ml: HOMA-IR = glucose x insulin / 22.5.

O le maualuga o le HOMA-IR, lea o loʻo faʻamaonia ai le faʻaleagaina o le tino, ua fuafuaina e faavae i luga o faʻamaumauga faʻamaumauga.O faʻataʻitaʻiga na maua mai i se vaega tele o tagata ma tau aofaʻi o faʻamaumauga na fuafuaina mo i latou. O le uiga masani o le 75th pasene o le tufatufaga i le faitau aofaʻi. Mo le tele o kulupu o tagata, o faʻamaufaʻailoga e eseese. O le auala mo le fuafuaina o le inisalini i totonu o le toto e aafia ai foi i latou.

O le tele o fale gaosi fale na tuʻuina se avanoa mo tagata e 20-60 tausaga o le 2.7 iunite masani. O lona uiga o le faateleina o le insulin resistance index i luga aʻe o le 2.7 o loʻo taʻu mai ai le solia o le lagona o le insulin pe afai e le maʻi le tagata i le maʻisuka.

Faʻapefea ona puleaina e le inisalini le gataifale

Inisalini i le tino o le tagata:

  • faaosofia le fesiitaiga o le kulukose, amino acids, potassium ma magnesium i totonu o masini,
  • faateleina faleoloa glycogen i maso ma le ate,
  • faʻaitiitia le faʻavaeina o le kulukose i totonu o le ate,
  • faʻaleleia le faʻapipiʻi o le protein ma faʻaitiitia ai lo latou faʻaleagaina,
  • faʻaosofia le faʻavaeina o meaʻai gaʻo ma puipuia le malepelepe o gaʻo.

O le galuega autu o le insulin i le tino o le felauaiga o le kulukose mai le toto i siama maso ma le gaʻo. O le tagata muamua e nafa ma le manava, gaioiga, tafe toto, o meaʻai e sili ona teu mo meaai. Mo le glucose e ulufale ai i totonu o masini, e tatau ona sopoia le paʻu kela. O le inisalini e fesoasoani ia te ia i lenei mea, i se uiga faafaatusa, na te tatalaina le faitotoa i le pa.

I luga o le paʻu o le cell o se polotini faapitoa, e aofia ai vaega e lua, ua atofaina a ma e. E taʻalo ai le avea o se faʻamaumauga - e fesoasoani e iloa ai le inisalini. Pe a latalata atu i le siama o le cellula, o le insulin molecule e fusifusia i le a-vaevaega o le nusipepa, ma mulimuli ane e suia ai lona tulaga i le mole moletini. O lenei faagasologa e mafua ai le gaoioiga o le b-subunit, lea e tuuina atu ai se faailo e faʻaagaoioia ai le enzymes. O i latou, i le isi itu, e faaosofia ai le gaioiga o le polotini GLUT-4, na te siitia atu i manoa ma felagolagomaʻi ma i latou, lea e mafai ai e le glucose ona pasi mai le toto i totonu o le masini.

I tagata e maua i le inisalini faʻamaʻi maʻi ma le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o lenei faagasologa e taofi i le amataga - o nisi o le atigipusa ua le mafai ona latou iloaina le insulin i le toto.

Tina ma le Insulin Resistance

O le faʻamalosia o insulin e mafua ai le maualuga o le suka o le toto, lea e mafua ai le faateleina o le pancreatic function, ona sosoo ai lea ma le maʻisuka. O le maualuga o le inisalini i le toto e faateleina, lea e saofaga i le faʻaopoopoga o le faʻavaeina o le tino. O le tele o le gaʻo e faʻaititia ai le lagona o le insulin.

O le mea e malie ai, o le faʻamalosia o le inisalini i le taimi o le maʻitaga o le masani lea, o le tino atoa lava. O le faʻamatalaga lea i le mea moni e faapea o le kulukose o le meaai autu mo le pepe i le manava. O le umi o le taimi e faʻasolo ai, o le tele foi lea e manaʻomia. Mai le tolu tolu masina o le kulukose, o le a amata le leai o se fatu, o le placenta o loʻo aofia ai i le tulafono faatonutonu o ona tafega. Na te faʻamalamalamaina aʻafiaga o cytokine, lea e maua ai le faʻamalosia o le inisalini. A uma le fānauga, e vave ona toe foʻi mea uma i lona nofoaga ma toe faʻaleleia le lagona o le insulin.

I fafine e sili atu le mamafa o le tino ma maitaga o le maitaga, o le faʻamalosia o le inisalini e mafai ona tumau pea pe a uma ona fanauina, lea e faʻapupulaina atili ai le lamatia o le maʻisuka.

Fomaʻi o Fomai Faʻafomai, Ulu o le Inisetiute o Taʻafia - Tatyana Yakovleva

Sa ou suesue i le faafitauli o le maʻisuka mo le tele o tausaga. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ou te faanatinati e taʻu atu le tala fiafia - o le Endocrinology Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ua mafai ona faʻatuina se vailaau faʻamalosi e puipuia atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei fualaau faasaina ua lata i le 98%.

O le isi tala fou: ua faʻamautinoa e le Matagaluega o le Soifua Malōlōina le faʻatagaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau maualuga o le fualaau faasaina. I Rusia, maʻisuka seia oo i le aso 17 Aperila (aofia ai) mafai ona maua - E na o le 147 rubles!

O aʻafiaga o le faateleina o le inisalini

O le inisalini maualuga i totonu o le fomaʻi e taua o le hyperinsulinemia.O ia lea e taʻitaʻi atu i le vave tele, i le atinaʻeina o maʻi o le fatu ma toto, ma o nisi taimi i le kanesa. O le faateleina o le tele o lenei hormone i totonu o le toto e masani ona taitai atu ai i le mea moni e faapea, o siama o le tino o le tagata e matua le atoatoa lava i lona aafiaga.

O le taimi lava e amataina ai lea tulaga, o le a amata ona maua e le gland le sili atu o lenei elemene. O le mea lea, o se liʻo mataʻutia o aʻafiaga leaga i luga o le tino ua faia, lea e oʻo atu ai i faafitauli ogaoga, i se faʻaopoopoga taua o le mamafa. O lea, pe faʻapefea ona vave faʻaitiitia le faʻaititia o le inisalini, pe faapefea ona ola maloloina?

Faʻaitiitia le inisalini ma faʻaumatia ese pauna

Afai o se tagata e sili atu ona tauivi ma tauʻafe leaga, o lona uiga, afai na te faia mea uma e manaʻomia e le maua ai le mamafa, ae le lava, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma suʻe suʻega e fuafua ai le maualuga o le inisalini. Masalo o suʻega o le a faʻaalia ai o le maualuga o le hormone e matua maualuga tele.

I le va o mataupu e pei o le inisalini ma le gau, o se mafutaga tuusaʻo ua faʻamautuina. Afai e 'ai e se tagata le tele o meaʻai i aso uma, ma mafua ai le faateleina o le aofaʻi o le kulūkose ma le inisalini, o le a otometi ona maua nisi pauna. E le gata i lea, o le siitia o le a vave tele.

Pe a 'aina e se tagata meaai leaga poʻo le faʻaaogaina o le hormonone artificial, o le aofaʻi atoa o le kulukose i le toto atoa o le a faʻafuaseʻi ona siitia. Afai e taumafaina e se tagata se poloaiga o le sili atu le tele o kalori nai lo le mea e manaʻomia mo le olaga ma le maualuga o gaoioiga i aso taitasi, e maua vave lava e siama le kulukose i se aofaiga sili atu nai lo le tulaga faatonuina. O lenei vailaau, pe a faʻaaogaina le atoatoa, amata ona vave faʻatupulaia i le tino, na liua muamua i le gaʻo.

Faʻaaliga o le faateleina o le insulin

O le tetee i le hormone ma lona aofaiga tele e le mafua ai ni faʻaaliga faʻapitoa faʻapitoa, aemaise lava i le amataga o le faʻamaʻi. O le toʻatele o tagata e sili atu le malosi o le insulin i le tele o tausaga ma e masani ona le iloa le maualuga o le kulūkose seia oʻo ina tofotofoina.

O aʻafiaga e amata ona faʻaalia i totonu o se tagata pe afai o le atinaʻeina o le maʻisuka e amata i tua o le faaletonu o le inisalini. Faatasi ai ma faʻamaoniga autu o lenei faʻamaʻi e mafai ona maitauina:

  • O se lagona faifaipea o le fiainu
  • O le fiaai tele e le alu ese pe a uma ona 'ai,
  • Uiga masani
  • Tingling sensing i vae ma lima
  • Tumau i le vaivai, lea e faʻaalia ai ia te ia lava e sili atu ona umi ma sili atu nai lo le mea masani.

I nisi o tulaga, i le i ai o se faʻamautinoaga faapitoa o le inisalini i totonu o se tagata, faʻapouliuli e aliali i luga o le ua, faʻapena foi i totonu o le pito i lalo ma le paʻu.

Afai ei ai ni au faʻaʻailoga, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi faʻatasi se tagata poto faapitoa mo le suʻega ma faʻamaonia le siama. Afai o le toto ua faʻaalia ua maualuga le faateleina o le inisalini, afai e leai se ituaiga ituaiga maʻisuka e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi, e aoga le faia o ni fuafuaga. O le mea lea, pe faapefea ona faʻaitiitia le aofaʻi o le hormone na o oe i tulaga masani ile fale? E tele filifiliga ma e tatau ona iloiloina ia mea taitasi i auiliiliga.

Faailoga o le inisalini ma le faʻafitauli

E ono masalomia oe i le iai o le inisalini pe afai o au faailoga ma / poʻo suʻega o loʻo faʻaalia ai o loʻo ia te oe. E aofia ai:

  • meaʻai i le sulugatiti (manava),
  • suega o le toto mo cholesterol ma triglycerides,
  • siakiina o le polotini i le urine.

O le lapisi o le resdominality o le faailoga taua. I le nofoaga lona lua o le maualuga o le toto maualuga (toto maualuga). O le mea e masani ai, e leʻi maua e le tagata le gaʻo ma le toto maualuga, ae o le suʻega toto mo le cholesterol ma gaʻo ua leaga.

O le suʻesuʻeina o le faʻamalosia o inisalini e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga o se faafitauli. Talu ai o le faʻateleina o le inisalini i le plasma toto e mafai ona matua fesuisuiaʻi, ma o le mea masani lenei.Aʻo suʻesuʻeina le inisalini plasma anapogi, o le masani mai le 3 i le 28 mcU / ml. Afai o le inisalini e sili atu nai lo le masani ai i le anapogi o le toto, o lona uiga o le maʻi e iai le hyperinsulinism.

O le faateleina o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e tupu pe a tupu mai le pancreas ia sili atu ona tele ina ia mafai ai ona totogi le faʻamalosia o le inisalini i totonu o masini. O lenei suʻesuʻega o loʻo taʻu mai ai o le tagata maʻi o loʻo i ai se tulaga lamatia tele o le maʻisuka ituaiga 2 ma / poʻo le maʻi cardiovascular.

O le auala tonu mo suʻesuʻega mo le suʻesuʻeina o le inisalini e taua o le hyperinsulinemic insulin. E aofia ai le faʻaauau pea o le inisalini ma le kulukose mo le 4-6 itula. O se auala galue, ma e seasea lava ona faʻaaogaina. E faʻamapulaʻaina i le anapogi o suʻega toto mo suʻega insulin.

Ua faaalia i suʻesuʻega e faʻapea o le inisalini o loʻo maua:

  • 10% o tagata uma e leai ni faʻafitauli faʻaleaga,
  • i le 58% o tagata gasegase o le toto maualuga (toto maualuga i luga 160/95 mm Hg),
  • i le 63% o tagata e maua i le hyperuricemia (o le serum uric acid e sili atu i le 416 μmol / l i alii ma sili atu i le 387 μmol / l i tamaitai),
  • i le 84% o tagata e maua i le toto maualuga (triglycerides sili atu i le 2.85 mmol / l),
  • 88% o tagata e maualalo le maualuga o le "lelei" cholesterol (i lalo o le 0.9 mmol / L i tane ma lalo o le 1.0 mmol / L i tamaitai),
  • i le 84% o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2,
  • 66% o tagata e le atoatoa le kulūkose toleni.

A e suʻeina se suʻega toto mo le cholesterol - aua nei siaki le cholesterol atoa, ae eseese "lelei" ma le "leaga".

Mafuaaga faʻavae o le faʻamalosia o le inisalini

O le faʻamalosia o insulin o le faʻafitauli o se pasene tele o tagata uma. E talitonuina e mafua mai i kenera na avea ma autu i le taimi o le evolusione. I le 1962, na i ai le talitonuga o lenei mea o se soifua maloloina i le umi o le fiaai. Aua e faʻaleleia ai le faʻaputuina o gaʻo i totonu o le tino i taimi o le tele o taumafa.

Sa fia aai le au saienitisi mo se taimi umi. O tagata pito sili ona ola o tagata na maua na latou maua le faʻamalosia o le inisalini i le faʻafesoʻotaʻi. Ae paga lea, i tulaga faʻaonapo nei, o le masini e tasi e "galue" mo le atinaʻeina o le oona, toto maualuga, ma le maʻisuka ituaiga 2.

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ei ai o latou faaletonu o le tino i le faailoina o moli pe a uma ona fesoʻotaʻi le inisalini ma a latou suimeni. O lenei mea ua taʻua o faaletonu o le postbeceptor. Muamua, o le faʻaaogaina o le glucose transporter GLUT-4 ua faʻalavelaveina.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le faʻaaogaina o faʻamatalaga o isi genes e maua ai le metabolism o le kulukose ma lipids (gaʻo). O fuatini ia mo le glucose-6-phosphate dehydrogenase, glucokinase, lipoprotein lipase, fatty acid synthase ma isi.

Afai ei ai i se tagata se gasegase faʻapitoa i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, ona mafai lea ona iloa pe leai se mafuaʻaga o le maʻisuka. E faalagolago i le olaga. O mea taua e ono lamatia ai le tele o mea taumafa, aemaise lava le taumafaina o gaʻo (gaʻo ma le falaoamata) faamamaina, faapea foi le maualalo o le tino.

O le a le lagona o le inisalini i tino o tino

Mo le togafitiga o faʻamaʻi, faʻapitoa ile insulin i le muscle ma le tino o le tino, faapea foi ma le ate, o le mea sili ona taua. Ae o le tikeri o le faʻamalosia o le inisalini o nei mea e tutusa? I le 1999, o suʻega na faʻaalia ai leai.

E masani lava, ia taofia le 50% o le lipolysis (gaʻo gaʻo) i le tino, o le maualuga o le insulin i le toto e le silia le 10 mcED / ml ua lava. Mo le 50% le faʻamavaeina o le tuʻuina atu o le kulukose i totonu o le toto e le ate, e tusa ma le 30 mcED / ml o le inisalini i le toto ua uma ona manaʻomia. Ma ina ia faateleina le glucose e ala i le 50%, o le toto o le inisalini o le 100 mcED / ml ma le maualuga e manaʻomia.

Matou te faʻamanatu atu ia te oe o le lipolysis o le malepelepe o le tino. O le gaioiga o le inisalini e taofia ai, pei o le gaosia o le kulukose i le ate. Ma le gasegase o le kulukose i le inisalini, i le isi itu, ua faʻateleina.Faamolemole ia matau o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o tulaga ua faailoaina o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto ua suia i le itu taumatau, o lona uiga, agai i le faateleina o le malosi o le inisalini. O lenei gaioiga e amata i se taimi umi ao leʻi maua le maʻisuka ia lava.

O le lagona o le tino o le tino i le inisalini e faaitiitia ona o se genetic predisposition, ma sili ona taua - ona o se olaga le lelei. I le faaiuga, ina ua mavae le tele o tausaga, ua le toe gafatia e le pancreas le faateleina o le atuatuvale. Ona latou iloa lea o le maʻisuka moni "ituaiga". E sili atu le manuia i le maʻi pe afai e vave amata togafitiga o le gasegase metabolic i le vave e mafai ai.

O le a le eseesega i le va o le faʻamalosia o le inisalini ma le maʻi faʻasolosolo

E tatau ona e iloa o le inisalini o loʻo maua foi i tagata ei ai isi faʻafitauli o le soifua maloloina e le aofia i le manatu o le "syndabal syndrome". O lenei:

  • polycystic ovary i tamaitai,
  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • faʻamaʻi pipisi
  • glucocorticoid togafitiga.

O le faʻamalosia o insulin i nisi taimi e tupu i le taimi o le maʻitaga, ma pasi pe a uma le fanau. E masani lava ona tulaʻi ma le matua. Ma e faʻalagolago lava i le a le olaga e taʻitaʻia e se matua matua, pe o le a mafua ai le maʻisuka ituaiga 2 ma / poʻo le cardiovascular problems. I le tusiga "" o le ae maua ai le tele o faamatalaga aoga.

Le mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 2

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o le faʻamalosia o le inisalini o tino maso, ate ma le tino o le tino e sili ona tāua tele. Ona o le leai o se lagona i le inisalini, e itiiti ifo le kulukose ma "mu" i totonu o maso maso. I le ate, mo le mafuaʻaga lava e tasi, ua faʻaaogaina le glycogen i le glucose (glycogenolysis), faʻapea foʻi ma le faʻaogaina o le kulukose mai amino acids ma isi "mea gaosia" (gluconeogenesis).

O le faʻamalosia o le inisalini o le tino o le tino e faʻaalia i le mea moni o le aʻafiaga o le inisalini o le inisalini. I le taimi muamua, o lenei mea ua faʻaleagaina i le faateleina o le gaosiga o le inisalini pancreatic. I taimi mulimuli ane o le faʻamaʻi, o le tele o le gaʻo o loʻo malepe i totonu o le glycerin ma gaʻo gaʻo maualalo. Ae i le vaitaimi lea, o le leiloa o le mamafa e le maua ai le fiafia tele.

Glycerin ma gaʻo gaʻo maua fua i totonu o le ate, lea e maualalo ai le lipoproteins mai latou. O vaega nei e afaina ai i luga o puipui o toto, ma alualu i luma le atherosclerosis. O le tele o le kulukose, lea e aliali mai o se taunuuga o le glycogenolysis ma le gluconeogenesis, e ulu atu foi i le toto mai le ate.

Faailoga o le maʻi gasegase i tagata i luma o le atinaʻe o le maʻisuka. Talu ai o le faʻamalosia o le inisalini mo le tele o tausaga, ua totogiina e le tele o le gaosiga o le inisalini e pulou peta o le pancreas. I se tulaga faapena, ua matauina ai le faateleina o le inisalini i totonu o le toto - hyperinsulinemia.

Ole tui vaʻaia ma le toto kullukose masani o se faailoga lea o le faʻamalosia o le inisalini ma o se faʻalavelave o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2. I le aluga o taimi, e le toe mafai ona faʻafeiloaʻi ia pene o peta o le pancreas, ma e tele taimi e maualuga atu nai lo le masani. Latou te maua mai le inisalini ma le itiiti ifo ma le itiiti, o le tagata gasegase o le toto maualuga ma le maʻisuka.

Muamua lava, o le vaega lona 1 o le inisalini e faʻanoanoa, o lona uiga, o le vave faʻasaʻoina o le inisalini i totonu o le toto e tali atu i se mea taumafa. Ma o le basal (pito i tua) o le puleaina o le inisalini e tumau pea le tele. Pe a tulaʻi le maualuga o le suka i le toto, o le a atili faʻaleleia atili le faʻamalosia o inisalini ma faʻalavelave ai le gaioiga o suauu peta i le manava o le inisalini. O lenei faiga mo le atiinaʻeina o le maʻisuka ua taʻua o le "glucose toxicity."

O le lamatiaga cardiovascular

O loʻo iloa e faʻapea, i maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le soifua maloloina o le cardiovascular e faʻatupulaia i le 3-4 taimi, faʻatusatusa i tagata e leai ni faʻafitauli faʻaleaga. O le taimi nei ua sili atu le tele o saienitisi ma fomaʻi ua talitonuina o le inisalini ma, faatasi ai, o le hyperinsulinemia o se tulaga lamatia matautia mo le osofaia o le fatu ma le taʻavale.E le gata i lea, o lenei lamatiaga e le faʻalagolago i le atiaeina o le maʻisuka pe leai foi.

Talu mai le 1980, o suʻesuʻega ua faaalia ai o le inisalini ei ai le atherogenic i luga o puipui o toto toto. O lona uiga o mea o le atherosclerotic ma le vavalalata o le lumenia o le vaa e alualu i luma i lalo o le gaioiga a le inisalini i totonu o le toto e tafe atu i ai.

O le inisalini e mafua ai le faateleina ma le femalagaaʻi o sela maso masi, o le fatuga o lipids i totonu ia i latou, o le faʻalauteleina o fibroblasts, le faʻafouina o le tino o le toto, ma le faʻaitiitia o le fibrinolysis. O le mea lea, o le hyperinsulinemia (o le faateleina o le maualuga o le insulin i le toto ona o le inisalini) o se mafuaaga taua o le atherosclerosis. E tupu lenei mea ao lei oʻo i le maʻisuka ituaiga 2 i se tagata maʻi.

O suʻesuʻega e faʻaalia ai se faʻamalamalamaga manino i le va o le inisalini ma le aʻafiaga o aʻafiaga mo le maʻi fatu. O le faʻamalosia o insulin e mafua ai le:

  • faateleina le lapisi o le manava,
  • o le toto o le cholesterol toto e mamafa, ma pepa mai le "leaga" cholesterol o loʻo i luga o puipui o toto toto,
  • o le a ono faateleina le pipisi o toto i totonu o vaa,
  • o le puipui o le carotid o le a faasolosolo mafiafia (o le lumanaʻi o le ogatotonu e faʻamalamalamaina).

O lenei mafutaga mausali ua faʻamaonia i maʻi uma e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma i latou e aunoa ma le maʻisuka.

O se auala lelei e togafitiga ai le inisalini i uluaʻi amataga o le maʻisuka ituaiga 2, ma sili atu ona lelei aʻo leʻi atiaʻe, o loʻo i totonu o le taumafataga. Ina ia saʻo, e le o se metotia o togafitiga, ae na o le pulea, toe faʻafoʻisia le paleni i le tulaga o le gasegase o le gataifale. Meaʻai maualalo ole tino gaʻo ma le faʻamalosia o le inisalini - e tatau ona tausisia mo le olaga.

A maeʻa le 3-4 aso o le suiga i se taumafataga fou, o le toʻatele o tagata e matauina se faʻaleleia atili o lo latou manuia. A maeʻa le 6-8 vaiaso, o suʻega e faʻaalia ai o le "lelei" cholesterol i le toto e tulaʻi ma o le "leaga" e pau. O le maualuga o triglycerides i le toto e pau i le masani. E le gata i lea, e tupu lenei mea i le mavae ai o 3-4 aso, ma faʻamalositino ai suʻesuʻega o le cholesterol mulimuli ane. O le mea lea, o le lamatiaga o le atherosclerosis e faaitiitia i le tele o taimi.

Recipes mo se mea maualalo ole gaʻo gaʻo e aʻafia ai le tui ile inisalini

E leai ni togafitiga moni mo le faʻamalosia o le inisalini. O tagata faʻapitoa i le itu o genetics ma biology o loʻo galulue i lenei mea. E mafai ona e puleaina lelei lenei faafitauli e ala i le mulimuli i se taumafataga e maualalo-carbohydrate. Muamua lava, e tatau ona e taofi le 'aina o gaʻo paluga faamamaina, o lona uiga, suka, suamalie ma falaoamata paʻepaʻe.

O le vailaʻau e maua ai ni faʻamanuiaga lelei. Faʻaaoga i le faaopoopo atu i le taumafataga, ae le o lea, ma talanoa muamua i lau fomaʻi e uiga i le ave o fualaau. O aso uma matou te mulimuli ai i le tala fou i togafitiga o le faʻamalosia o le inisalini. O gaioiga faʻaonaponei ma vailaʻau o meaola ninii e galue ai i mea moni. Ma ei ai le faʻamoemoe o tausaga o lumanaʻi o le a mafai ai ona latou foia lenei faafitauli. Afai e te fia iloa muamua, ia e nofo aitalafu i la matou nusipepa, e leai se totogi.

I Setema, na ou toe alu ai i Saina, ma o iina e le mafai ona mulimuli i le keto. E le afaina ona o le mauaina o meaʻai e le itiiti ma le suka e mafai ona faigata. Keto ma le LCHF mo aʻu o faiga faʻaletogo, pe a muamua le soifua maloloina, tatou te mataʻituina le lelei o oloa. Fafagaina o povi, olive olive ma ghee o se tau e le mafaatusalia mo China. E naʻo le lita o le pipi, e faʻamalosi lava.

Sa ou solomuli malosi mai le masani masani, e ui lava sa masani ona ou anapogi ma faamama foi le moa falai mai saumalie suamalie.

E lei leva lava le vaivai, moe, fiaai - Sa ou manatu o le mea lea e tatau ona ou mafaufau i gagana e tolu ma tautala fa. Ia, o aʻu o se manu gaʻo, e saʻo.

Ia Ianuari, na ou taunuu ai i Kazan ma amata ona ou sailia ma le naunautai le galuega. O lenei la o au o se tagata suʻesuʻe i le nusipepa i luga o le initaneti "Realnoe Vremya", a maeʻa le galuega o le a ou tamoe e suʻesuʻe, lea e oʻo i le valu i le afiafi. Meaʻai i totonu o se atigipusa, o le fiaai i le po ma le leai o se moe e aofia ai.

E leʻi leva ae ou matauina o laʻu masani masani o le taeao - lua fuamoa ma fualaau faisua ma le siisi / keke - faʻaputuina aʻu pei o le oatmeal i luga o le vai. A uma le 'aiga o le aoauli, e i ai saʻu vao vao, e ui lava o laʻu faatulagaga masani: o le saurekraut + isi fualaau faisua, e pei o le eseese, e kuka i le pata / ghee, ma le pipi, e le o ni puaa. O le matelaina na "taofia" e desserts - kokolati koko, nati po o se apu, ae sa le sili atu ona lelei. I le taimi lava e tasi, sa ou taumafai i le mea sili ou te le mafai ona 'ai. Taumafa, lea sa ou faanatinati e foloina i le va o ulugalii, na na ona faatumulia loʻu fiaai.

Na toe foi mai faafitauli faaletonu, na amata ona le lava. Na ou faʻafesoʻotaʻi lenei mea i sina vaega o mea inu gaʻo ma se avega mamafa, o lea na amata ai ona ou faaopoopo atu i ai laʻu taumafataga i aso uma i le tolu i le fa aso. Na fesoasoani, e ui lava na te leʻi tuuina mai ia te aʻu le mautonu. Ina ua ou taunuu i le pito i lalo o le atuatuvale, na maua e Katy Young @ wow.so.oung se pou mo le tapeina o le fua. E ese lava le le mautonu e tusi atu ia te ia.

Faaiuga: o le faailo sili ona mataʻutia o le fiaai i le 'ai. Tau lava ia mautinoa o loʻo ia te oe ni vaega lelei e faʻamaeʻa ai oe muamua. O le a ou faamatalaina lenei lagona e pei ona taua i lalo: "Sa ou 'ai lelei, ae o iinei o se mea e le fiafia ai se anufe e fesili mo lole, tuu mai, ona ou mautinoa ai lea."

I le maualuga o le inisalini, e matua faigata lava le leiloa o le mamafa, o lea afai e te 'ai se meaai lelei ma mamafa le mamafa, o se logo manaia lea.

E tatau i tamaʻitaʻi ona gauai atu i le toilalo i le taamilosaga.

O le faʻamalosia o insulin e fesoʻotaʻi foi ma le ulu o le ulu, vaivai ma le vevela, le lava le moe, faʻafitauli ma le faʻamalosi.

O le suauʻu Soya o se suauu gaosi suamalie ma o lona lauiloa o loʻo tupu i le lalolagi atoa. Ae o le tamaoaiga i gaʻo susu, aemaise lava le linoleic acid, o le suauu soya e mafua ai le oona, diabetes, insulin resistance, ma le leʻo faʻamaʻi i le ate i le maunu.

Mea ma metotia suʻesuʻe

Na suʻesuʻeina e le au suʻesuʻe i le Iunivesite o Kalefonia i Riverside le suāuʻu (GMO) o le suauu, na tuʻuina atu e DuPont i le 2014. O loʻo i ai se vaega maualalo o le linoleic acid, ma o le mea lea o le suauu, e foliga tutusa i le suauu olive, o le faavae lea o le taumafa i le Mediterranean ma e manatu lelei o le soifua maloloina. Ua faʻatusatusa e tagata suʻesuʻe le suauu kulupu masani ma le suāuʻu popo o loʻo faʻapipiʻiina gaʻo gaʻo i le GMO soya.

Tali o galuega faasaienisi

"Na matou iloa o nei suauu e tolu e gaosia ai le cholesterol i le ate ma le toto, faʻateʻa ese ai le talatalanoa lauiloa o le suauu pisapia e maualalo ai le toto cholesterol," na fai mai ai Frances Sladek.

"I la matou suesuega, o le suauʻu olive e mafua ai le sili atu o le manogi nai lo le suauu popo, e ui lava e itiiti ifo nai lo le suauu popo masani, lea e maofa talu ai o le olive olive e sili atu ona maloloina i fuālaʻau uma," o le tala lea a Poonamjot Deol. O nisi o aʻafiaga le lelei o le gaʻo manu e mafua mai i maualuga maualuga o le linoleic acid, ona o le tele o manu faifaatoaga e fafagaina le falaoamata. O le mafuaʻaga lea e sili atu ona tutusa meaʻai e maua i le gaʻo o meaola e maua mai i manu.

E talitonu tagata suʻesuʻe o le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o le suauu pisapisao e mafai ona avea ma sao i le faʻamaʻi pipisi. E tusa ai ma Centres for Disease Control and Prevention, o le 35% o tagata matutua e pagatia ona o le maʻisuka, fatu fatu, ma le kanesa.

"O a matou sailiga e le popole i isi oloa soya, e pei o soya soga, tofu ma susu susu," o le tala lea a Sladek. "O le tele o suʻesuʻega e manaʻomia ile aofaiga o le linoleic acid i nei mea ma isi oloa."

Linoleic acid o se gaʻo taua tele. E tatau i tagata uma ma meaola ona maua mai a latou meaʻai. "Ae le o lona uiga e tatau ona sili atu a tatou meaʻai," o le tala lea a Deol."E na o le 1-2% le linoleic acid tatou tino e manaʻomia, ae o nisi tagata e maua le 8-10% linoleic acid."

Ua fautuaina e tagata suʻesuʻe le taumafaina o le suauu popo masani. Fai mai Sladek: "Na ou faaaogaina faapitoa le olive olive, ae o lenei ua ou suitulaga i le niu. O suauʻu uma ua uma ona tatou suʻesuʻeina, o le suauʻu popo na maua ai aafiaga le talafeagai i le tino, e ui lava e aofia uma ai gaʻo tumu. O le suauu popo e mafua ai le cholesterol, ae e le sili atu nai lo le suauu suauu masani. "

Deol, Poonamjot, et al. "O Omega-6 ma omega-3 oxylipins e aafia i le suauu e gaosia mai le suauu i totonu o fualaau faisua." Lipoti faasaienisi 7.1 (2017): 12488.

Fesili: E leai se mea e le manino i totonu o le tusi UD2, Lyle e talanoa e uiga i le gau o le mamafa ma o le inisalini tetee e mafai ona aoga i lenei itu. E mafai ona e faʻamatala mai ia te au lou manatu i lenei mataupu, talu ai o au o se tagata e fai meaʻai ma e masani ona mafaufau ma faitau e leai se aoga. Ou te matua fiafia lava i se vaaiga fou.

Tali: O lenei mea e feteenai ma le manatu masani ma e le ogatasi ma mea e talitonu i ai tagata (ma sili atu le faigata nai lo mea ua tusia i aʻu tusi poo luga). E pei ona masani ai, o le a ou manaʻomia ona taʻu atu ia te oe se mea.

E faapefea ona galue hormoni

O le hormone o soʻo se mea i totonu o le tino lea e mafua ai se mea i isi mea (faʻamaonia vailaau e gaosia e sulu o le tino ma aʻafia ai sela o isi vaega o le tino). I le tulaga faʻapitoa, e mafai ona e vaʻavaʻavaʻaina le neurotransmitters (lea e galue i le lotoifale) ma hormones (lea e galue i se isi mea po o le tino atoa), ae o ni faʻamatalaga uiga ese. O le hormone e faʻamalolo mai soʻo se tino poʻo se tino (e pei o thyroids mai le thyroid gland, inisalini mai le pancreas), i se mea o loʻo fusifusia i le nusipepa ma o loʻo i ai se faʻavae faatonutonu.

O se loka ma se ki e toetoe lava o se faʻalapotopotoga lautele e faʻamatalaina pe faapefea ona galue hormones. O le hormone o le ki, ma o lona siaki patino o le loka. O le mea lea, o se ki o loʻo faʻapipiʻiina i le loka ma faʻataʻitaʻiina ai le faʻasalaga faatonutonu. O siama taʻitasi e iai lona lava faʻamaumauga faapitoa (pei o se ki e fetaui i totonu o se loka faapitoa), ae atonu ei ai se mea e taʻua o le cross reactivity, pe afai o se ituaiga o meaola e tasi e fetaui i totonu o le isi hormone. Leai se mea e te popole ai.

O le mea lea, o le inisalini e maua ai le insulin resptor. Pe a tui le inisalini i lenei sosoʻo, ona tupu ai lea o se tulafono faatonutonu (o le tasi lea o loʻo faamatalaina iinei). Ma o nei suimeni insulin e mafai ona maua i le tino atoa, i totonu o le faiʻai, i le musele skeletal, i le ate, ma i totonu o sima gaʻo. O mea mulimuli e tolu o vaega autu ia e popole i ai.

I le taimi nei, o le tele o itu e iloa ai le lelei o le hormone (o lona uiga, o le a le tele o tulafono faatonutonu e tupu). O vaega taua e tolu o le aofaʻi o lenei hormone (i se uiga lautele, o lona uiga e sili atu le faʻaaogaina), o le a le maaleale o le talipupuni (pe o le a le tele o le tali i le hormone) ma le mea e taʻua o le mafutaga. Aua e te popole i lenei mea, o loʻo aofia ai aʻu le lona tolu o aʻafiaga autu mo le atoatoa.

O le mea lea, afai ei ai le tele o le hormone i le tino, ona taumafai lea e auina atu le sili atu o le faailoilo nai lo le itiiti, ma le isi itu. O le tele o testosterone, mo se faʻataʻitaʻiga, e fausia atili ai le musika nai lo le itiiti. Ae le saʻo lenei mea, ma o iinei o le a oʻo mai ai le lagona faʻalogo (pe tetee). O lenei mea e faʻaalia ai le lelei pe le lelei foi le tali a le tali ile hormone. O le mea lea, afai o le senitise e nofouta, e le o se aofaiga tele o le hormone e tele sona aafiaga. Afai e teteʻe le namu, o lona uiga o se aofaiga tele o le hormone e ono leai se aoga.

Faʻamatalaga: Faʻapitoa, atonu e iai se mea e taʻua o le numera ma le teteʻe, o ni mea e ese si ese, ae, i le mea moni, e le afaina tele iinei. O le auala lena e galue ai hormoni. Le isi autu.

O le a le mea e faia e le inisalini?

E tele mafaufauga valea e uiga i le inisalini e felelei solo solo (e foliga mai, o homoni o lo o faataamilo solo?), Ae latou te mafaufau i le inisalini e pei o se hormone oona.Faʻasalaga e tali atu i le faʻaaogaina o gaʻo ma pulu (ae le o le tali i gaʻo, lea e mafai ona aʻafia ai le faʻamalosia o le inisalini i isi auala), o le inisalini e tuʻuina ai le tino i le tulaga e teu ai le malosi. Ae aua e te manatu o lona uiga o le gaʻo meaʻai e le mafai ona e faʻamaonia.

I le maso o le skeletal, o le inisalini e faʻaleleia ai le teuina ma / poʻo le mu o meaʻai gaʻo mo le fafie. I le ate, e taofi le gaosiga o le kulukose. I fualaʻau gaʻo, e faʻaolaina ai le faʻaopoopoga o kalori ma faʻalavelave ai le tuʻuina atu o gaʻo (e aʻafia le lipolysis). O le mea lea na maua ai le igoa leaga o le inisalini.

Ioe, o le inisalini o se tasi foi o faailo i totonu o le faiʻai e tatau ona faʻaitiitia ai le fiaai, e ui lava e manino lava e le lelei le lelei. E iai foʻi faʻamaoniga e faʻapea e tali atu tagata i le inisalini nai lo tamaitai (o ē tali atu i le leptin). O tamaitai foi e foliga mai e sili atu le malosi o le inisalini nai lo alii.

O le a le malosi o le inisalini?

O le mea moni, o loʻu uiga o aʻafiaga o le malosi o le insulin. O le tui ole insulin o le musika o lona uiga e le mafai e le inisalini ona teuina fatu gaʻo e pei o le glycogen pe faʻamalosia le mu o le kulukose. I le ate, o le tui o le inisalini o lona uiga o le faateleina o le inisalini e le mafai ona taofia le faʻamaʻiina o le kulukose i le ate. O le faʻamalosia o insulin i le faiʻai o lona uiga o le inisalini e le faia lana galuega e faʻaitiitia ai le fiaaai.

Ae pe a oʻo ina faʻamalosia le inisalini o le gaʻo, o lona uiga o le inisalini e le gata na te faʻaopoopoina calories, ae e le mafai foi ona taofia le faʻatuina o gaʻo gaʻo. Faitau lenei fuaiupu seia oo ina manino, aua o le ki lea i le fesili.

E le gata i lea, pe a amata ona faʻamalosia le inisalini, ma o le inisalini e sili atu le leaga, e taumafai le tino e faʻasaʻo le tele o inisalini e totogi ai. O le mea moni lenei (o lauiloa) i le tino, pe afai e teteʻe le talipupuni, ona faʻamalosi atili lea o le tino, taumafai e faʻamalosia ia lava e galue lelei. Ae e le o taimi uma e galue ai. E le gata i lea, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le homone e masani lava ona mafua ai le tetee o le talipupuni. O le mea lea, e avea ma se vaega o se taamilosaga mataʻutia.

O le a le mafuaʻaga o le faʻamalosia o le insulin

Ia, o le tele o mea. O le mea moni, o le mea moni, o se tagata sili, ae e le mafai ona tatou pulea, o lea tatou te le amanaiaina ai. O le faʻamalosia e faʻaitiitia ai le lagona o le insulin, ma o gaoioiga masani e faʻatupulaia (ou te le alu i mafuaʻaga). Pe a tumu se masini i meaʻai, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a faʻatumu se maso i le glycogen poʻo le intiguscular triglyceride (IMTG o le ituaiga o gaʻo o loʻo teuina i totonu o le maso skeletal), e faʻamalosia ai le inisalini. Mafaufau i ai o se tanuma atoa o le kesi, o se taumafaiga e faʻaaogaina le tele o fafie i totonu o le a mafua ai le vevela, aua e leai se nofoaga.

O mea taumafa e aafia ai le tetee, mo se faataitaiga, faatasi ai ma le maualuga o meaʻai o gaʻo vailaʻau ma gaʻo, e mafua ai le faʻamalosia o le inisalini. I le mea mulimuli, o le faʻaaogaina o gaʻo tumu e mafai ona suia ai le fausaga o le membrane, lea e mafua ai faafitauli. Fructose excessive (tele fuainumera) e ono aʻafia ai le inisalini.

Na ou taʻua i luga e faapea, o le faateleina o le maualuga o le elemene e mafai ona mafua ai le tetee o le talipupuni. O lea la, afai e le o galue se tasi, faʻaaogaina le tele o gaʻo, gaʻo, ma isi mea, o le ai ai le maualuga o le inisalini ma o le a mafua ai le tetee. O le tele lenei o tagata i le lalolagi nei.

O le inumaga i totonu o le tino e aʻafia ai foi le faʻamalosia o inisalini. E le o se mea lautele; e mafai ona e maua ni tagata vaivai o loʻo inosia le inisalini ma e sili atu le gaʻo o tagata e nofouta ile inisalini. Ae o loʻo i ai se fetaui lelei lelei.

E tatau foi ona e malamalama i se isi mea autu e amata ona faasolosolo malie lava ona maua le insulin.O le musele o le skeletal (pe o le ate, e le mafai ona ou manatuaina) e faʻamausali muamua, ona fai ai lea o le ate (poʻo le uaua skeletal, pe afai o le ate o le muamua). E mafua ai le tino e le mafai e le tino ona taofi le gaosiga o le kulukose i totonu o le ate (o le mea lea, o le kulūkose i totonu o le toto e tumau pea le maualuga). Ma i se taimi muli- muli ane, o siama gaʻo e puipuia ai le inisalini.

Pe a tupu lenei mea, o le mea e mafai ona e vaʻaia, o le toto e aofia ai le maualuga o meaʻai o le gaʻo (hypertriglyceridemia), tele cholesterol, tele glucose, ma isi mea, e leai se mea e alu i ai. E le mafai ona teuina i maso, e le mafai ona teu i le ate, e le mafai ona teuina i suauʻu gaʻo. O lenei mea e mafua ai le tele o isi faafitauli.

Le aʻafiaga o le faʻamalosia o le insulin i le tino.

O le fea, i le faaiuga, e aumaia aʻu i le mataupu autu. E masani ona talitonu o le faʻamalosia o le inisalini e mafua ai le faʻaleleia o gaʻo, aʻo ou finau e fesoasoani i le gaʻo. O ia mea uma, ma le isi - o le mea moni. O nisi tagata latou te faʻasaʻoina le tele o le inisalini e tali atu ai i le taumafaina o mea taumafa. Afai e faʻaopoopoina lenei mea i le genetic or respiratory resistance i le muso o le skeletal, ona le mafai lea ona teuina calories i maso, ae o le a latou o atu i gaʻo gaʻo (pe a mafai ona galue pea le inisalini). Ioe, o le insulin resistance e mafua ai le gaʻo.

Ae mafaufau pe o le a le mea e tupu pe a oʻo ina faʻasaʻo atoa le inisalini. Po o se tulaga masani i mea e mafai ai ona e gaʻo gaʻo gaʻo e puipuia i le inisalini. Ole taimi nei ole inisalini e le mafai ona faʻaputuina kalori i suauʻu gaʻo ma e le mafai ona faʻaitiitia ai le gaosia o gaʻo. I le tulaga o le gaʻo, e tatau ona lelei. Afai e le mafai ona e teuina le gaʻo i gaʻo gaʻo pe a 'ai ma e sili atu ona faigofie le maua o gaʻo gaʻo, o lona uiga o le gaʻo e sili atu ona faigofie le leiloa.

E foliga mai o le tino o loʻo taumafai e tulei ese le gaʻo mai gaʻo gaʻo (lea e faʻatumuina uma) e puipuia ai le faʻaopoopoga o le gaʻo o le tino. Ma o le mea tonu lava lena o loo ia taumafai e fai. E i ai le tele o fetuutuunaiga mo taimi e gaʻo ai tagata, lea e tatau ona puipuia ai le faateleina o le gaʻo o le tino, ma o le tetee o se tasi oi latou. O nei fetuutuunaiga e le lelei le aoga.

Ma mafaufau nisi o mea moni nei. O loʻo i ai se vasega o fualaau oona ua taʻua o thiazolidinedione poʻo glitazones lea e masani ona faʻaaogaina e faʻaleleia atili ai le inisalini i le gasegase po o le maʻi gasegase. O le maualuga o le kulukose o le toto ma gaʻo gaʻo e mafua ai le faaleagaina o le tino, ma e manaʻo fomaʻi e aveese. Ae o nei fualaau oona e galue e ala i le faateleina o le insulin i le gaʻo gaʻo. Ma o le gaʻo e amata ona ola.

E i ai foi nisi faʻamaoniga (ae le o mea uma) o le inosia o le inisalini e valoia ai le maua o le mamafa ma le gaʻo o le gaʻo i le faʻamalosia o le inisalini. O loʻo faʻamatalaina ai foʻi le māfuaaga e faʻamalosia ai le inisalini, ae o tagata vevela e teteʻe i le mamafa o le gaioiga, ae aua le faʻasaoina calories i suauu gaʻo.

Mafaufau i le taimi pito sili ona faigofie e toe maua ai le mamafa e avea o se mutaaga o lau meaai pe a maualuga le lagona o le inisalini. Ma o le taimi pito sili ona faigofie e galo ai le gaʻo o le taimi e tele ai le gaʻo i le tino, ma e masani ona faʻasaina le inisalini. Ou te manatu e te maua le manatu.

Mafaufau pe a amata ona e aʻoga ma le oona, aemaise lava le faʻaleaogaina o le mamafa (lea e faʻavaivaia le glycogen musika ma faʻapupulaina le musika matala i le inisalini), aemaise lava pe a faʻaitiitia mea inu gaʻo, e foliga mai e mafai ona latou matauina lenei tulaga ofoofogia pe a gaʻo gaʻo ma maua ai le malosi.

Mafaufau i ni meaʻai e lua e sili ona mamana-vaivai, Clenbuterol ma Growth Hormone, lea e mafua ai le faʻamalosia o le inisalini. Ae pe a aʻoaʻoina tagata i le mamafa, o le malosi o le inisalini e tumau pea i totonu o masini.E gaosi e musipo calories e le mafai ona teuina i isi vaega o le tino (mo le tele o vaega).

E peiseai i totonu o se tino o calories na faʻafeiloaʻi mai gaʻo gaʻo i maso. Ma ou te manatu o le mea tonu lea o loʻo tupu. O gaioiga, faʻaogaina o le glycogen e faʻapupulaina ai lagona o musika skeletal ile inisalini. Afai e tumau pea le tumau o le insulin i le tino, e alu atu calories i maso ma tuu le gaʻo gaʻo.

O le mea moni o le faʻamalosia o le inisalini.

O le mea e leaga ai, sei vagana ai se tasi tulaga ma le oona (poʻo le faʻaaogaina o fualaau oona), o le malosi o le inisalini e taumafai e faʻaleleia i le isi itu o loʻo atiina ae ai. Aʻo galo le gaʻo o gaʻo, o gaʻo gaʻo e sili atu ona nofouta i le insulin (o se vaega lenei o le mafuaaga e sili atu ai ona faigata ona faʻaosoina le gaʻo gaʻo), na o le ate (po o le maso), ona o maso (poʻo le ate).

Ioe, o toleniga e mafai ona suia lena mea. O le mea moni lenei, o le mea aupito sili lea ona mamana e mafai ona tatou faʻaaoga e faʻaleleia atili ai lagona o le inisalini. Ma seʻia oʻo ina oʻo ina faʻaitiitia le gaʻo o le insulin (toe fai, mea latou te faia, pe faapefea ona faʻaitiitia le gaʻo i totonu o le tino), e mafai ona e maua ai sina lelei o le faʻamalolo o le malosi mai sosoʻo gaʻo i le muso o le skeletal.

Ma, faʻamoemoe, o le tali lenei i mea na taʻu mai i laʻu Ultimate Diet 2.0.

Le aso lelei! Faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o le soifua maloloina, faʻamatalaga ma manatu fou.

O le asõ o le a ou talanoa e uiga i le gasegase o le insulin resistance poʻo le tetee atu o sela ma masini i le gaioiga o le inisalini, o le fuaina o le homa index, oa mafuaaga, faailoga ma togafitiga.

O lenei faaupuga e faʻaaogaina e le gata i le endocrinology, ae faʻapea foi i isi mea faʻapitoa, faʻataʻitaʻiga, gynnecology ma le fatu fatu.

O le a le malosi o le inisalini (IR)

O le upu insulin resistance (IR) e aofia ai upu e lua-inisalini ma le tetee, o le inisalini o le iniseti. Mo le tele o tagata e le o manino le upu "insulin resistance", ae o le a foi le uiga o lenei faaupuga, o le a lona tulaga lamatia ma mea e tatau ona faia e aloese ai. O le mea lea, na ou filifili ai e taitaia se polokalama faʻaleaoga laitiiti ma taʻu saʻo ia ou tamatamailima e uiga i lenei tulaga.

I laʻu tusiga, na ou talanoa ai e uiga i mafuaaga o le maʻisuka, ma i totonu ia i latou o le tui o le inisalini. Ou te fautuaina e te faitau i ai, e matua lauiloa lava.

Atonu e te ono mateina, o le inisalini e faʻamalosia i le toetoe o tino uma o le tino, talu ai o le kulukose e pei o se eletise malosi e manaʻomia i soo se pu o le tino. E i ai, o le mea moni, nisi o mea e gaosia ai le kulukose e aunoa ma le i ai o inulin, e pei o sela o faiʻai ma mata o mata. Ae masani lava o totoga uma e manaʻomia le inisalini e faʻaaogaina ai le kulukose.

O le faʻamaoniga o le inisalini o lona uiga o le le mafai o le inisalini ona faʻaaogaina le suka toto, o lona uiga, ua faʻaitiitia lona faʻaitiitia o le suka. Ae o le inisalini ei ai foi isi galuega e le fesoʻotaʻi ma le gasegase metabolism, ae o loʻo faatonutonuina ai isi gaioiga faʻasolosolo. O nei galuega e aofia ai:

  • gaʻo ma le porotini
  • tulafono faatonutonu o le tuputupu ae o le tino ma auala eseese
  • auai i le DNA faʻasologa ma le gafa

O le mafuaʻaga lea e le faʻaitiitia ai le faʻagasolo nei o le IR i tulaga faʻataʻitaʻiina o le gaosiga o gaʻo, ae aofia ai foi suiga i le metabolism o protein, gaʻo, galuega o le endothelial sel, faʻamaga o le gutu, ma isi.

O le a le inisiua o le inisalini?

Faatasi ai ma le manatu o le "tetee i le insulin" o loo i ai se manatu o le "inisalini resistance resistance". O le igoa lona lua o le maʻi pipisi. E faʻafefiloi ai le solia o ituaiga uma o metabolism, oona, diabetes, hypertension, faʻateleina le faʻamalosia, maualuga le lamatiaga o le atherosclerosis ma le fatu fatu).

Ma o le faʻamalosia o le inisalini e tāua tele i le atinaʻe ma le alualu i luma o lenei maʻi.O le a ou le nofo i luga o le maʻi gasegase, ao ou sauniuni se tusiga e uiga i lenei autu. O le mea lea, ou te fautuaina oe ia e le misia.

Mafuaaga o le tetee atu o le tino i le inisalini

Ole inisalini ile insulin e le o taimi uma e fai ai togafitiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le maitaga, i le po, ao talavou, o loʻo faʻaalia i le fanau le faʻamalosia o le inisalini. I fafine, o loʻo i ai i le vaega lona lua o le taʻamilosaga o le insulin i le vaega lona lua.

O se tulaga faʻaleagaina o le tino maliu e masani lava ona maua i tulaga nei:

  • Ituaiga 2 maʻisuka.
  • Tauvaʻaina o le maʻisuka ituaiga 1.
  • Tetoacidosis o le maʻisuka.
  • Tele le le paleni.
  • Alcoholism

O le faʻamalosia o insulin e mafai foi ona atiae i tagata e leai se maʻisuka. O se mea e maofa ai foi le le mafuli o le insulin i le tagata e aunoa ma le oona, e tupu lea i le 25% o mataupu. Ae, o le mea moni, o le manuʻa o se soa tumau o le faʻamalosia o le inisalini.

I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o lenei tulaga e aʻafia ai faʻamaʻi pipisi e pei o le:

  1. Thyrotoxicosis.
  2. Hypothyroidism
  3. O le maʻi o Herenko-Cushing.
  4. Acromegaly.
  5. Pheochromocytoma.
  6. PCOS (polycystic ovary syndrome) ma le leai o se pepe.

Taimi o le IR

  • I le maʻi suka - i le 83.9% o mataupu.
  • Ma le faʻavaivaia o le kulukose - i le 65.9% o mataupu.
  • I le maualuga maualuga - i le 58% o mataupu.
  • Faʻateleina le cholesterol, i le 53.5% o mataupu.
  • Faatasi ai ma se faateleina o le triglycerides, i le 84.2% o mataupu.
  • Faʻaititia ai le maualuga o le lipoproteins (HDL) - i le 88.1% o mataupu.
  • Faʻateleina le maualuga o le uric acid - i le 62.8% o mataupu.

I le avea ai o se tulafono, o le malosi o le inisalini e tumau pea le le amanaiaina seia oʻo ina amataina suiga faafomaʻi i le tino. Aisea e faʻaleagaina ai le aafiaga o le inisalini i le tino? O lenei faagasologa o loʻo suʻesuʻe pea. O le mea lea ua iloa nei. E i ai le tele o togafitiga o le faʻaalia o numera, lea e faia i vaega eseese o le inisalini i aʻafiaga.

  1. A iai se inisalini le masani, o lona uiga, o le pancreas lava ia e faʻamaonia ai le inisalini ua le atoatoa, lea e le mafai ona faʻaaogaina se tulaga masani.
  2. Pe'ā iai se faʻaleagaga poʻo se faʻaitiitia o le aofaʻi o suʻega insulin i totonu o masini.
  3. A iai ni faʻalavelave faʻafuaseʻi e tutupu i totonu o le siaki lava ia pe a maeʻa le tuʻuina atu o le inisalini ma le talini (faʻafitauli o le postbeceptor).

O faʻafitauli o le inisalini ma le faʻaleleia e seasea lava, e tusa ai ma tusitala, o le faʻamalosia o le inisalini e mafua mai i faʻafitauli o le iniseti o le inisalini. Atonu o le a e mafaufau pe o le a se mea e mafai ona aafia ai lenei polokalama, o a mea e aʻafia ai.

I lalo ifo ou te lisi mea sili ona taua e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le meli:

  • Tausaga.
  • Fuʻa.
  • Laititi gaioiga faaletino.
  • Gao gaʻo
  • Oʻa tele, aemaise lava o le manava.
  • Togafitiga ma corticosteroids, beta-blockers, acicoticic acid, ma isi.

Aisea e tetee atu ai i le maʻisuka ituaiga 2

Faʻafouina nei aʻoaʻoga fou o le atinaʻeina o le insulin ile atinaʻe. Tagata faigaluega a le Iunivesite o Tula State, na taʻitaʻia e Myakisheva Raushan, tuʻuina atu se talitonuga e tusa ai ma le faʻamalosia o le inisalini o se mea e faʻafetaui ai.

I se isi faaupuga, o le tino patino ma le faamoemoe e puipuia ai siama mai le tele o le inisalini, e faaitiitia ai le aofaʻi o le atigipusa. O nei mea uma e tupu ona o le faagasologa o le faʻamaʻiina o le kulukose e le kela ma le fesoasoani a le inisalini, o isi mea e oso i totonu, e lofia ai. O le iʻuga, o le televise e pulapula ma gase. E le mafai e le tino ona faʻatagaina le oti tele, ma o le mea lea e le faatagaina ai le inisalini e fai lana galuega.

O le mea lea, o le mea muamua i nei tagata gasegase o se faʻaitiitia o le kulukose ona o meaʻai, gaioiga faaletino ma vailaʻau e faʻaitiitia ai le tetee. O le faʻamaoniaina o vailaau faʻasaina ma le faʻamalosia o aʻafiaga ma inisalini e na o le faʻaleagaina o le tulaga ma le atiaʻeina o faʻafitauli o le hyperinsulinism.

O le a le lamatiaga o le le mautonu o le cell

O le iniseti o insulin e mautinoa lava e taʻitaʻia ai le faateleina o le inisalini i le toto - hyperinsulinism. O lenei aʻafiaga e mafua mai i le talileleia le lelei, pe a leai se inisalini, o le pancreas e amata ona maua atili le inisalini, ma e tulai mai i le toto. E ui lava o loʻo i ai se faʻafitauli i le masani ai o le kulukose i le insulin resistance, atonu e leai se faʻafitauli i isi aʻafiaga o le inisalini.

Muamua lava, o le aafiaga le lelei o le tele o le inisalini i le cardiovascular system, poo le, i le alualu i luma o le atherosclerosis, ua faamaonia. E mafua lenei mea ona o nisi auala. Muamua, o le inisalini e mafai ona i ai se aafiaga tuusaʻo i luga o toto toto, ma mafua ai ona malepe o latou puipui ma saofagā i le tuʻuina atu o atherogenic faʻamau i totonu.

Lona lua, o le inisalini e mafai ona faateleina le vasospasm ma puipuia lo latou malolo, lea e taua tele mo vaʻa o le fatu. Lona tolu, o le inisalini i le tele o mea e mafai ona aʻafia ai le faʻaogaina o le tino, faʻateleina le faʻamalosia ma faʻalavelaveina le faiga o le anticoagulation, o se taunuuga, o le lamatiaga o le thrombosis e faateleina.

O le mea lea, o le hyperinsulinism e mafai ona fesoasoani i faʻamatalaga vave o le fatu fatu fatu, fatuga o le myocardial, strokes, ma le faaleagaina o vaʻa pito i lalo.

O le mea moni, o tagata e iai le inisalini o loʻo i ai le maualuga tele o le aʻafia o le maʻisuka. O lenei tulaga o se ituaiga o mea e totogi ai le tino. O le tino muamua na te maua atili inisalini ina ia mafai ai ona faatumauina le maualuga o le kulukose, o lea e foia ai le teteʻe. Ae e le o toe umi ae faʻaumatia nei malosiaga ma e le mafai e le pancreas ona maua le aofaʻi saʻo o le inisalini e taofi ai le suka o le toto, ma o le mea lea o le a amata lemu ai le maualuga o le kulukose.

I le taimi muamua, o lenei mea e faʻaalia i le soliga o le faapalepale o le kulukose, lea na ou tusia e uiga i laʻu tusiga, ou te fautuaina oe e faitau, ona faʻamaonia lea o le maʻisuka. Ae e mafai ona aloese mai lenei mea i le amataga lava.

O le faʻamalosia o insulin o se tasi o mafuaaga taua ma le taua mo le atinaʻeina o le maualuga o le tagata. O le mea moni o le inisalini i le tele o mea e iai le malosi e faʻaosofia ai le popolega o le popole, ma faʻapupulaina ai le maualuga o norepinephrine i totonu o le toto (o le puluvaga sili ona malosi e mafua ai spasm vascular). Talu ai ona o le faateleina o lenei vailaau, o toto toto e totogo ma ua maualuga le toto. E le gata i lea, o le inisalini e faʻalavelaveina ai le faʻagasologa o vaʻa toto.

O le isi auala mo le faateleina o le mamafa o le taofia o le suavai ma le sodium ma le tele o insulin i totonu o le toto. O le mea lea, o le maualuga o le faasalalauina o le toto e faateleina, ma pe a maeʻa le mamafa.

Aua le galo le aafiaga o le hyperinsulinemia i luga o le toto toto. O le sili atu o le inisalini e mafua ai le faateleina o triglycerides, o le faʻaitiitia o le lipoproteins maualuga (HDL - antiatherogenic lipids, o lona uiga, puipuia o le atherosclerosis), o se laʻititi laʻititi i le lipoproteins maualalo (LDL). O nei auala uma e faʻaleleia ai le alualu i luma o le atherosclerosis vascular, lea e oʻo atu ai i taunuʻuga leaga.

I fafine, o le aga masani le tuʻuina o se faailoga tutusa i le va o le polycystic ovary syndrome ma le faʻamalosia o le inisalini. O lenei faʻamaʻi e mafua ai le solia o le oviti, mafua ai le le fanau mai, faapea foi ma le faateleina o le vaivai o le torogens, e mafua ai le faʻaalia o le hyperandrogenism.

Le mea e fai

Afai ua e faitauina le tusiga e oo i le iuga, o lona uiga o loʻo e feagai moni ma lenei faafitauli ma e te manaʻo e aʻoaʻo auala e foʻia ai lenei tulaga faʻaleagaina ma toe maua ai le soifua maloloina. O laʻu seminar i luga o le initaneti "O le insulin resistance o se tau lemu," lea o le a faia i le aso 28 o Setema i le 10:00 i le Moscow, o le a tuuto atu i lenei lava mataupu.

O le a ou talanoa e uiga i metotia o le faʻamalologa ma mea faalilolilo e le iloa e fomai mai le falemaʻi. O le ae mauaina ni fuafuaga sauniuni mo togafitiga, ua mautinoa e tau atu i se taunuuga. E le gata i lea, ua saunia sauniuniga mo oe: faʻamalosi "KETO-diet" ma le webinar "Dietary strategies for disease endocrine", lea o le a fetaui ma mea autu.

O tagata auai uma o le a tuʻuina atu avanoa i le pueina ma mea uma faaopoopo mo le 30 aso. O lea la, afai e le mafai ona e auai i luga o le initaneti, e mafai ona e vaʻavaʻai i mea uma i le pueina i soo se taimi talafeagai.

Le tau o le auai i le webinar + entry + manual training ma togafitiga togafitiga + GIFTS total 2500 r

Kiliki le ki lalo e totogi ma ave lou nofoaga i le webinar.

P.S. E na o le 34 20 15 7 nofoaga na totoe

Faatasi ai ma le mafanafana ma le tausiga, endocrinologist Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Laʻu meaʻai laiti

O vaega autu e tolu e manaʻomia e faʻamautinoa ai le ola o le tagata, o mea ia e gaʻo ai le gaʻoina atoatoa o le homone. O le mea lea, o se mea taumafa e maualalo ai le tele o meaʻai e avea ma se tasi o metotia aoga e fesoasoani e le gata ina paʻu ai le mamafa, ae e oʻo lava ina foia ai le amataina o le maʻisuka.

E lua vaiaso o sea ituaiga o meaai e lava e faʻaitiitia ai le lapisi o le homone i le tele e mafai ai ma faateleina ai le gasegase o le insulin.

Ia mautinoa e faitau: O le a le umi e te pipii atu ai i le ipu ipu e 10 '' ai ma le paʻu '?

Afai e te tausia se mea e mafaufau lelei i le taumafataga o meaʻai laiti, o le ae mafai ona faʻaitiitia le mamafa o le tino, faʻaitiitia le gaʻo, toe faʻafeiloaʻi lou vavao i le masani. E le gata i lea, o le tutusa o meaʻai e faʻamaonia ai le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto ma faʻamalosia ai le faʻasaina o le toto. O nei mea uma e faʻamaonia ai le maualuga o le lelei o le taumafa e faatatau i le hormone.

Apple cider vinegar

O le kulimi apple cider vinegar o le tino atoatoa lea i soʻo se taumafa poʻo se meaʻai maloloina, maloloina. E taua lenei mea pe afai e tuusaʻo faʻatasi ma le faʻamamaina lelei o le tino ma le faʻavave o le mamafa.

E tusa ai ma fuainumera, o le vailaau o le apple cider o se oloa tulaga ese i itu uma ua fuafuaina e puipuia ai suiga faafuaseʻi i le aofaiga o le inisalini ma le aofaiga atoa o le suka.

I nai tausaga talu ai, na faamaonia ai e saienitisi e faapea, o se lagona o le atoaga e fesootai tonu foi ma le maualuga o le acetic acid. Ua uma ona faamaonia o fualaau faisua ma fualaau kuka o ituaiga eseese e lelei mo se soifua maloloina ma le soifua maloloina, i le itu, mo le lelei o le gau o le mamafa.

Tulafono o taumafa

E mafai e le pancreas ona maua mai le tele ole inisalini. E le gata ina faʻalagolago i le ituaiga o meaʻai na faʻaaogaina, ae faʻapea foi i luga ole taimi ole taumafa. O le faʻaaogaina o sina calorie itiiti i le taimi e tasi ma sili atu nai lo le mea masani, e mafai ona e faʻatupulaia atili le maualuga o le faʻalogo i hormones ma otometi ona faʻaititia lona voluma. O lenei faiga e lelei mo tagata ua mamafa tele.

E le afaina po o le a le meaai a le tagata e masani ai, e taua le 'ai i ni vaega laiti ma maeʻa pe a uma le 2-3 itula.

Faʻamalieina atoa le suka

Ua leva ona iloa o le suka o se tasi lea o mea sili ona leaga i le soifua maloloina o tagata. E fautuaina e aloese mai ai mo tagata uma o loʻo taumafai e faʻaititia le maualuga o hormones i le toto ma e manaʻo e faʻaumatia nisi centimita. E le gata i lea, e tatau ona lafoina le oloa mo i latou e mananao e faʻaleleia le tino ma taumafai e taʻitaʻia se soifua maloloina lelei.

Afai o le aofaiga atoa o le suka i totonu o le toto ua matua faateleina i se tulaga taua, e tatau ona e lafoaia e le gata o oloa mama, suti ma sukalati, ae faatapulaaina foi le fuainumera o fua. O nei oloa o loʻo i ai le fructose, lea, e tusa lava pe itiiti ifo, ae e faʻapupulaina pea le inisalini ma afaina ai soʻo se taumafa.

Taaloga ma faamalositino

Ole taimi masani e faʻamalositino ai vasega o le a fesoasoani i le vave faʻaitiitia o le insulin, fesoasoani ai, o lea, o le tagata e vave ona le maua le mamafa i le vave e mafai ai ma faʻaumatia ia tusi. E pei ona faʻaalia i le tele o suʻesuʻega, o faʻatinoga lelei ma faʻatinoina le faʻatinoina o se auala e sili ona lelei e faʻaleleia ai le maualuga o le lagona o le inisalini.

O le gaioiga o le tino e taua tele mo tagata gasegase ua leva ona maua i le maʻisuka poo le maʻisuka ituaiga 2. O nei tagata ua faʻamalosia e tuʻu faʻatasi ni aʻoaʻoga mamafa mamafa ma le faʻaosoosoina o faʻamalositino. O lea e mafai ai ona faʻaitiitia le aofaʻiga o le insulin ma amata ai le paʻu o le mamafa.

Onamamoni

Ina ia faʻaitiitia le tele o le inisalini, e tatau ona e faʻaopopo le kinamoni i au meainu ma ipu i aso uma. O se mea manaia, mea manogi, ma se mea aoga tele. E tele antioxidants i le kinnamona e faʻamalolo lelei ai le tino ma puipuia mai le ono mafai ona maua i le kanesa. E lava le faʻamalosi e oʻo i le lua kalama o le faʻavasegaina i aso uma ma e mafai ona e maua ai ni aoga aoga tele mo le tino.

Teʻena o meaʻai gaʻo

O meaai faʻaonaponei faʻaonaponei, tumu i vave, non-carbohydrates, o se vaega tele o meaʻai lelei mo le tele o tagata. O ia oloa leaga e tatau ona lafoai.

O le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo e mafai ona taʻitaʻia ai se tagata i ni tuga matuia i le tino.

Ia mautinoa e faitau: Faʻaiʻuga o se paʻu o le susu i le taimi o le paʻu mamafa. Ni auala lelei e faʻafefe ai se vevela

I le latou faʻaaogaina, o le tele o voluma ma le inosia o le inisalini matautia e le mafai ona alofia. I le taimi lava e tasi, o oloa gaosia o le carbohydrate ua faʻamamaina e se faʻamaufaʻailoga sili ona maualuga.

GI o se fua faʻapitoa lea e fua ai le mafai gafatia o soʻo se oloa ina ia i ai se aafiaga tuusaʻo i luga o le maualuga o le suka ma le maʻisuka. Ina ia lelei le aloese mai lenei mea, e tatau ona e aveesea mai le lisi o meaʻai mea uma e mafai ona fai, keke keke. O nei oloa e mafai ona suia lelei i fua faigofie.

O se olaga ola solo o se auala tuusaʻo e faʻaleleia ai le suka

Ua uma ona taʻua i luga, ina ia vave faʻaitiitia le maualuga o le inisalini, e manaʻomia le aumaia o le sili ona aoga, masani masani i le faiga o aso uma. Afai e le mafai, pe afai o loʻo i ai i le tagata maʻi le galuega faʻapitoa, e taua le faʻaofiina o se mea e le itiiti ifo. O se filifiliga atoʻatoa le asiasi atu i le nofoaga autu o le soifua maloloina, e lava tele le alu e uila ma faia ni taʻaloga laiti mai lea taimi i lea taimi.

Anapogi ma Anapogi Anapogi

Afai e te faʻalauteleina lau anapogi i taimi uma, e mafai ona e maua vave le mamafa o le mamafa o le mamafa ma le faʻaitiitia o le maualuga o le hormone. O le mataupu o le anapogi e tatau ona talanoaina ma lau fomaʻi. O le a ia faia se suʻesuʻega faʻaletoma laʻititi ma fuafua po o a pou ma pe fia le taimi e teu ai ina ia faʻamalolo ai le tino. E tatau ona manatuaina o le faʻasolosolo taimi umi ma le maualalo o kalori meaai paleni e mafai ona faʻavaivaia ai le soifua maloloina o se tagata. O le mea lea, o le faʻatalanoaga a se fomaʻi e matua talafeagai.

Pe a matauina pou, e taua tele le tausia tatau, ae ia mafai foi ona alu ese mai tapulaa, ae maise lava i se tulaga na matua umi ai le taofiga.

Fiber i le taumafataga

O le fiva o se elemene e masani lava ona le maua i le tino o le tagata. Amata ona faʻaaoga meaai e tumu i fiva, o le a faʻaalia e aunoa ma le tele o taumafaiga e faʻaitiitia le mamafa.E faapefea ona galue le fiber? O le aoga lelei o lenei elemene e faʻavae i lona gafatia e faʻafefe ai le vai ma i luga o le gafatia e liua i se ituaiga gel pe a faʻapala. E faʻateleina ai le faʻanatinatiina o le meaʻai e ala i le manava ma le fatu. O lenei mea e faʻaitiitia ai le lagona o le fiaai tele ma faʻamautinoa atoatoa le maualuga o le insulin. Afai e te manaʻo e faʻatumu lau mea taumafa i le fiber, e tatau ona e ulu atu i le lisi meaʻai aoga e pei o:

  • Lanu lanu meamata ma ituaiga uma o vine ma fua o le taimi,
  • Eseese le fuaina o meaʻai atoa o le sana. Latou te manaʻomia le suia o le faʻamalosia ma faʻamalosi mama,
  • Fualaau faisua eseese
  • Legumes e lelei mo le tino, faʻapea foʻi ma fatu ma fatulala.

E mafai ona faʻaititia le tele o le inisalini i totonu o le toto, faʻavave ona faʻamalosia ma toe faʻafoʻisia le galuega o le fatu ma toto toto ma faʻaleleia le gaioiga o le vaega o meaʻai.

Inuina le lauti lanumeamata

O lenei vaiinu fou e matua taua ma aoga mo tagata uma. Tea e aofia ai se antioxidant faapitoa e lauiloa o le catechin. E tusa ai ma suʻesuʻega, o lenei elemene o loʻo tuʻuina atu ai fesoasoaniga taua i le tau faasaga i le atinaʻeina o inisalini.

O iʻa ma gaʻo maloloina

E tele mafuaʻaga e 'ai ai meaʻai gaʻo. E leʻo lenei mea e uiga i meaʻai falai, ae o iʻa e maloloina i le tulaga o le gaʻo o meaʻai ma nisi meaʻai. O se tagata o loʻo i ai le maualuga o le inisalini e manaʻomia ina ia aofia ai meaai nei i aso uma:

  1. Vaovao, gaʻo gaʻo, faila, rare sardines,
  2. Avaka
  3. Fatu ma fatu,
  4. Suauu Olive Lelei,
  5. Greek yogurt.

O nei oloa e tamaoaiga i le Omega-3 ma le maualuga o le protein. O le a latou maua se aafiaga taua moni i le tino.

Ia mautinoa e faitau: Filifiliga mo le faʻaaogaina o cloves pe afai e te manaʻo e aveesea le mamafa

E tusa ai ma le tele o suʻesuʻega, o tagata e mafatia i faafitauli ma le inisalini ma le faʻaaogaina o gaʻo maloloina e vave lava ona faʻaitiitia ai lo latou tetee tele i ai. O meaai mama e i ai se aafiaga lelei tulaga ese i le tino.

Fafagaina o le Puipuiga Saʻo

O le faʻaaogaina i aso uma o fuatini faʻasaina lelei e mafai ai e le gata ina lelei le pulea lelei o le mamafa ma tino o le tino, ae faʻapea foi le maualuga ole inisalini. E mafai ona maua se porotini talitutusa mai oloa o loʻo lisi atu i luga, faʻapea foʻi ma moa fua ma meaʻai i le vaomago. E fautuaina foi le 'ai o aano o manufasi masani.

E taua le manatuaina e le o mea uma e maua ai le protein ma e le o soʻo se aofaiga e aoga tele mo tagata.

Afai e te faʻaaogaina le tele o porotini, e ono mafua ai le faʻafeagai tonu. E tutusa foi le taunuuga e maua i le tele o le taumafaina o le uila ma le masaniin casein, o loo i ai i le susu, faapea foi ma le pipi. Afai e te faʻaaogaina se masini tele o lenei oloa, e mafai ona e maua se osofaʻiga o le hormonal, lea e matauina i se tagata maloloina pe a uma ona 'ai le areto. E taʻu mai ai e manaʻomia lou faʻaeteete i puipuiga.

Fautuaga Lautele ma Lapataiga

Faatasi ai ma fautuaga ma fautuaga uma o loʻo lisi atu i luga, e fautuaina oe e le fomaʻi e moe atili. Afai e leai se auala e faʻaleleia atili ai le taimi atoa ma le umi o le moe, ona tatau loa lea ona faia mea uma e faʻamautuina ai le maualuga. O le tele o le moe ma le malolo o le ai ai i le olaga o se tagata, o le sili atu ona mausalī o le maualuga o le hormone i lona tino. Afai e te tausia pea lenei hormone i lalo o le faʻaeteete ma le faʻaeteete, o le a mafai ona e pulea lau mamafa e le itiiti ifo le lelei.

Afai e te manaʻo e maua se sao vave i le toesea o le mamafa, o lenei metotia o le a sili ona aoga.

E le gata i le faʻavaeina o lau moe, malologa ma meaʻai, e tatau ona e faʻalogo i fautuaga faaopoopo nei:

  • E taua le taulai atu i le manuia ma le faamaumau o mea na ausia.
  • E fautuaina le faia o se lisi faʻapolopolo faapitoa mo aso taʻitasi. E tatau ona tusi i lalo tulafono ma foliga o le taumafa i totonu, faʻapea foi ma le faiga o le taumafataga.
  • E aoga le faia pea o faʻamatalaga e uiga ia te oe lava, faʻapea foi ma mea e te manaʻomia e galue ai i aso uma, sui ma faʻamalolo lou tino.
  • Afai e itiiti le talitonu o le tagata ia te ia lava, e fautuaina e ole atu i se tasi o le aiga e pulea lelei le faagasologa o le tausisia lelei o meaai paleni ma tausia se olaga ola maloloina.

I le taimi lava e tasi, e tatau ona totogi le tausiga faʻapitoa i le taimi atoʻatoa o togafitiga. Leai se mea e te taumafai e vave suia au masaniga, e tatau ona e faia ma le faasolosolo ina ia aua neʻi faʻalauiloaina le tino i ni ogaoga ogaoga. Soo se suiga e alu ai le taimi, lea e sili ona taua i le tulaga o lou lava soifua maloloina.

Aua nei vave suia lau meaai, i le faagasologa o le faaitiitia o le mamafa ma le maualuga o le homone, o le faifai malie e taua. E tatau ona e amata i le faʻaaogaina o nisi o meaai mai le lisi, ona faʻalauiloa malie lea o fiber masani ma gaʻo maloloina i totonu o le meaai.

I le toe faʻaleleia o le faagasologa, e te le manaʻomia le faʻatagaina o le televave o fiber ma gaʻo kulū maloloina. O nei oloa e tatau ona tufatufa atu i vaega ma 'aina i vaega i le aso atoa. E le gata i lea, aua nei galo e uiga i mea eseese. E taua le tufatufa atu o le faʻaaogaina o protein, fuamoa maloloina ma fualaʻau, ae le o taulai atu i soʻo se oloa.

Faaiuga

E faʻavae i luga o nei mea, e mafai ona faʻamauina e faateleina le inisalini e masani ona mafua ai le faalēaogāina o taumafaiga uma e faʻatatau i le paʻu mamafa. E taua le amanaʻiaina o suʻesuʻega faʻaonapo nei ma 'ai meaʻai maloloina e fesoasoani e faʻaititia le maualuga o le insulin. O lenei mea o le a aveesea ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka mataʻutia ma faʻaleleia lelei le tino.

Tuua Lau Faamatalaga