Togafitiga o le atherosclerosis e faʻaumatia ai pito i lalo

Ole togafitiga ole gasegase ma le faʻamaʻiina o faʻamaʻi o se galuega e sili ona faigata. E mafai ona faia i luga o se falemaʻi, ae o le saʻo o le siama, o le fuafuaina o le tulaga ma le tikeri o le faaleagaina e taua, e le o falemaʻi uma e iai tulaga talafeagai. I lenei tulaga, o le manatu o le fausiaina o nofoaga tutotonu o taotoga vailaau. O le taimi nei i totonu o pitonuʻu faʻaitulagi taʻitasi ma i totonu o aai tetele o loʻo i ai le matagaluega e feagai ma lenei vaega o tagata gasegase. E i ai foi le fesili o le vaʻavaʻai i le va o matagaluega e ala i ituaiga o togafitiga, o lona uiga. fatufatuina o matagaluega o le faʻavae ma le faʻasologa o togafitiga.

E sili atu i le ono selau metotia ua tuʻuina atu mo togafitiga o gasegase ma le faʻamaʻiina o faʻamaʻi pipisi. I le gasologa o le 30-40 tausaga, e faitau selau vailaʻau eseese ua faʻaaogaina: mai le vavalalata vai i le toto le toto, mai le streptocide i corticosteroids ma curare. I le taimi nei, ua maua e saienitisi i le salafa o le lalolagi le faaiuga e le mafai ona i ai se fualaau mo le togafitiga o le faʻamalosia o faʻamaʻi. E tusa ai ma le fomai o le faʻamaʻi, o togafitiga e tatau ona atoatoa. E leʻo se togafitiga e tasi e togafitiga ai e mafai ona faʻataunuʻuina, e pei lava ona le mafai i le taimi nei ona faʻamatalaina le fatu o le faʻamaʻi i soʻo se mea. Muamua lava, o togafitiga e tatau ona taulai i le faʻaitiitia o aʻafiaga leaga o le siosiomaga (galuega ma le malolo, tulaga ola masani, ulaula tapaa, meaʻai talafeagai, faʻaitiitia le faʻalavelave, faʻamafanafana, ma isi). Pe a faatonuina le togafitiga o fualaau faasaina, o le ituaiga o dyslipidemia (e tusa ai ma le numera WHO) e tatau ona iloiloina.

I le ituaiga I, o se laʻititi laʻititi i le aofaʻi o le cholesterol, o se faʻateleina o le faateleina o triglycerides, o se tulaga masani o le LDL cholesterol, o le sili atu o le chylomicron e matauina i le plasma toto.

II O se ituaiga - o se tulaga masani pe maualuga o le cholesterol atoa, o se tulaga masani o triglycerides, o le faateleina o le maualuga o le LDL cholesterol.

Ituaiga II B - o se faʻaopoopoga i triglycerides, o le tele o le LDL cholesterol ma le VLDL cholesterol.

Ituaiga III - suiga e tutusa ma le ituaiga I, o loʻo i ai se faʻaopoopoga o mea e maua i le cholesterol-lowering steroids (lipoproteins density intermediate density).

Ituaiga IV - atonu o le ai ai sina siitaga laʻititi i le aofaʻi o le cholesterol, o le faateleina o triglycerides ma le sili atu o le VLDL cholesterol.

V ituaiga - le tele o le cholesterol VLDL ma le chylomicron.

E pei ona mafai ona iloa mai faʻamatalaga na tuʻuina mai, o le tele o atherogenic o ituaiga II A ma II B o le dyslipidemia.

Faʻatau togafitiga

O togafitiga faasao e tatau ona atoatoa, tagata taitoatasi, taimi uumi ma taulaʻi i tulaga eseese o pathogenesis:

  • faʻasaʻoina o le lipid metabolism,
  • faaosofiaina o faʻamalosiaga ma le faʻaleleia oa latou galuega,
  • faʻasalaga o angiospasm,
  • faʻasologaina o neurotrophic ma metabolic process in tissues,
  • faaleleia atili microcirculation,
  • faʻasologa masani o le faiga faʻavae,
  • faʻatalanoaina o tulaga faʻafesoʻotaʻi,
  • puipuiga o le alualu i luma o le maʻi autu,
  • toe faʻafouina ma togafitiga faʻatau.

O fualaau oona e mafai ona vaevaeina i vaega nei:

1. O sauniuniga e faʻaleleia ai le microcirculation ma maua ai ni mea e le mafai ai ona faʻataunuʻuina: faʻasolosolo laʻititi, ma maualalo ni mea faʻapitoa (decoliglyukin, reoglyuman, reokhemrodeks, alumaga), pentoxifylline (trental, vasonite, flexital), tikididid, plavica (clopulodexidel) , faʻafetai (xavin, sadamin), leonicol, agapurin, acidic nicotinic, enduracin, chimes (peresetina), aspirin (thrombo ace, aspirin cardio). Trental o loʻo fuafua i le 400-1200 mg i le aso, vasonite - i le 600-1200 mg, tikidid - 250 mg 2 taimi i le aso, aau - 75 mg i le aso. O fualaau nei e mafai ona faʻamatalaina i le aspirin. Ole fua o aspirin o aso taitasi e 100-300 mg, e faalagolago i le tulaga o le falemaʻi ma le fualaau o vailaʻau faʻasaina. O le tuufaatasiga o aspirin ma le ticlide e le fautuaina ona o le gaʻo toto. Sulodexide e faʻapipiʻiina i le 600 LU (2 ml) 2 taimi i le aso mo le 10-24 aso, sosoo ai ma totonu o capsules o le 250 LU 2 taimi i le aso mo le 30-70 aso.

2. Faaaogaina o fualaau faasaina (faʻaaogaina le faiga o reticuloendothelial ma gaioiga oxidative i totonu o masini): tui 8-10 ml o le salcoseryl poo le actovegin i le saline physiologia poo le vailaʻau oona poʻo le 250-500 ml o le Actovegin solution mo le 10-20 aso.

3. Vitamini: Faʻaleleia atili le gaosiga o le acororbic i gasegase i totonu o masini, faʻamalosiina le tino o le tino, vitamini B, o loʻo faʻaalia mo neuraitis neuritis ma faʻafitauli vailaʻau, vitamini B2 faʻaolaina faiga faʻafoeina, vitamini B6 ma B12 e aʻafia ai le metabolism o le toto phospholipids, acidic nicotinic ma ona aʻafiaga o mea eleelea ma mea antiatherogenic ma faʻaleleia le microcirculation, vitamini A ma E o antioxidants malolosi, o le vailaʻau F e lagolagoina le masaniga o le gaioiga o le endocrine, faʻaleleia le mauaina o le okesene i siama, okeni ma tisipesa, e puipuia ai le teuina o le cholesterol i totonu o fua.

4. O faʻamalosi (faʻamalosia le gasegase o le tino ma puipuia ai le gasegase, faʻaitiitia le permeability o le puipui vascular) ma le puipuia o le totoina o lipids i le puipui o le ipu: doxium, vasolastine, parmidin (prodectin, anginin), tanakan, liparoid-200. Parmidin ua faʻamatalaina 1 le laulau 3-4 taimi i le aso (750-1500 mg) mo le 6-12 masina. I le maʻi o le maʻisuka, e fautuaina e faatonuina Doxium 0.25 g 3 taimi i le aso poʻo le 0.5 g 2 taimi i le aso mo 3-4 vaiaso, ona 1 le laulau i le aso mo se taimi umi, e fuafua i le tulaga o le falemaʻi.

5. Faʻateʻa-atherogenic poo lipid-lowering drugs: statins ma fibrates. Tulafono: cholestyramine, lakol (fluvastatin), lipostabil, lipanor, lipostat (pravastatin), lovastatin (mevacor), simvastatin (zokor, vasilip), filifili. O mea aneti-atherogenic o loʻo i ai i le galala (preparations, alisate), carinate, betinate, enduracin e aofia ai le 500 mg o le kulicotic acid (faʻasaina le biosynthesis o le cholesterol ma triglycerides). O tulafono e faatonutonu ai vaega ole lipid, e faaitiitia ai le maualuga o le LDL cholesterol, cholesterol VLDL ma triglycerides (TG) ma faateleina le maualuga o le HDL cholesterol, toe faafoi le masani o le endothelial function, ma saofaga ai i le tali masani ole vasomotor o arteries, ei ai aafiaga e le afaina ai le leaga, puipuia le posthopope thrombocytosis, lea o se tagata vavalo i faafitauli fou o le thrombotic. Fitipela: faʻasalaga (besalip), gemfibrozil (gevilon), faʻamalama (lipantil), micronized fenofibrate (lipantil 200 M), ciprofibrate. Fibrates e sili atu ona faʻaleleia le lipid-faʻaitiitia le malosi nai lo fuainumera i luga o triglycerides; e mafai ona latou faʻaititia le vaega o le anti-atherogenic HDL cholesterol. O tulafono ma fibrates e sili ona aoga i le hyperlipidemia i genetically genetically determined. Ae ui i lea, o le tofiaina o nei tupe e manaʻomia ai le fomaʻi ona iloa faʻamatalaga faapitoa o le fomaʻi o le tino ma le faʻavaeina o fualaau oona. Mo se faʻataʻitaʻiga, e le tatau ona faʻaaogaina fuainumera i le fibrates ma le acidic nicotinic, talu ai o latou faʻatasi faʻatasi e mafai ona mafua ai le myositis. O le faʻaaogaina o fuainumera uma e amatalia i le itiiti ifo o le fua faatatau ua fautuaina. O le lipid-lowering effect e faʻaalia atoatoa i le mavae ai o le 4-6 vaiaso, o le mea lea, e tatau ona faʻataunuʻuina le fualaau i le muamua nai lo le 4 vaiaso. Faatasi ai ma se faaitiitia o le cholesterol atoa i lalo o le 3.6 mmol / L poo le LDL cholesterol i lalo ifo o le 1.94 mmol / L, o le fua o le statin e mafai ona faaitiitia. O fuainumera uma e faʻaaoga i le aso, i le po pe a uma ona 'ai. O fua o fibrates ma le natura o lo latou faʻaoga e ese mo tagata uma. Faʻaleleia o fualaau o le atherogenic dyslipidemia e tatau ona faia mo se taimi umi lava. Mo le tele o gasegase - i le olaga atoa.

6. O le antioxidants e taua tele i le togafitiga o le atherosclerosis e ala i le faʻasaʻoina o le lipid peroxyidation (LPO). E aofia ai vitamini A, E, C, dalargin, cytochrome c, preductal, emoxipin, neoton, probucol. O le sui sili ona taatele o lenei vaega o le vitamini E (alpha-tocopherol acetate), i se fualaau o le 400-600 mg / aso, ei ai le aafiaga o le togafitiga e fesootaʻi ma le pepelo, faateleina le fibrinolysis ma faaleleia atili ai meatotino o le toto, taofia le faagasologa o le faʻamaʻiina ma le faʻafouina o le faʻaoga antioxidant. I le taimi nei, o meaʻai e maua ai mea faʻaleagaina ua atiae ma faʻaofiina i togafitiga faafomaʻi: sauniuniga e faʻavae i luga o omega-3-poly-unsaturated fatty acids (eikonol, dokanol), sauniuniga o le sami kale (clamin), moa (splat, spirulina), fualaʻau o suauu (suauʻu o viburnum, sea buckthorn).

7. O le Antispasmodics (papaverine, no-shpa, vaʻoshpanol) e mafai ona faʻatulaga mo vaega I ma le II o le faʻamaʻi, pe a tupu mai le spasm.

8. O tuusao tuusao ma le tuusaʻo ua faʻataʻitaʻiina e tusa ai ma faʻamatalaga ma le ogaoga o le tui.

9. I se isi vaega e tatau ona aofia ai vazaprostan (prostaglandin E,). O le fualaau faasaina e iai mea e puipuia ai le toto, faʻaleleia le toto e ala i le faʻalauteleina o toto toto, faʻamalosia le fibrinolysis, faʻaleleia le microcirculation, toe faʻafoʻi le gaosiga o le tino i siama o le siama, e taofia ai le faʻaaogaina o neutrophils, e puipuia ai le aʻafiaga o le faaleagaina o le tino, ei ai lona aʻafiaga antisclerotic. Vazaprostan o loʻo faʻaalia mo ni faʻalavelave matuia o le faʻamaʻapeʻaina o faʻamaʻi o gaʻo lautele o vae. E faia i se vavalalata poʻo le faʻamalosolo malie i le fua o le 20-60 μg i se faʻafefe o le 100-200 ml o le 0.9% NaCl solution i aso uma po o isi aso uma. O le taimi o le folasaga e 2-3 itula. O le umi o le vasega e 2-4 vaiaso. O le fualaau faasaina e mafua ona o le faateleina o le togafitiga, lea e mafai ona faaauau mo le tasi i le lua vaiaso pe a uma ona faalēaogāina. O le aafiaga e mafai ona maua i le gasologa o le tausaga.

O se mea tāua o le filifilia e le tagata o fualaau faasaina ma lo latou faʻaaoga faʻaogaina ma se iloiloga o le lelei o se vailaʻau faʻamalosi. O se faataitaiga togafitiga faafomaʻi: prodectin + trental, prodectin + ticlide, prodectin + plavica, prodectin + aspirin, vavica + aspirin, vasonite + prodectin, aspirin trenta, sulodexide, etc. faatasi ai ma le faʻaopoopoga i tulaga uma o vailaʻau anti-atherogenic. E fautuaina le suia o nei mea poʻo isi faʻavaega o fualaau faʻasaina i le 2-3 masina. I taimi mulimuli ane ma i totonu o le falemai, pe a faʻaaogaina le polokalame o loʻo taua i lalo: faʻaaogaina faʻasalaga reopoliglyukin 400 ml + trental 5-10 ml + acidic nicotinic 4-6 ml poʻo le tausisia 4-6 ml, solcoseryl poʻo le meaola 10 ml mo le 200 ml o le suka, i mo 10-15 aso pe sili atu. O faʻamalosi uma ua taua i luga o loʻo faʻamaopoopo faʻamaoniga o togafitiga. O togafitiga faʻapitoa ma togafitiga o faʻamaʻi pipisi e faʻamalosia ma e le faʻamalosia.

Barotherapy (hyperbaric oxygenation - HBO) faʻaleleia tulaga o le okesene i le masini e ala i le faia o se maualuga maualuga o le faʻavevesi o le okesene i totonu o masini ma faʻalautele le aofaʻi o le okesene e pasi atu i totonu o masini i minute. O le tulaga taua o le faʻaleleia o le aofaʻiga o le okesene i totonu o masini ma le faʻaitiitia o le toto toto e mafua ai le HBO o se auala faʻaleagafesa ma sili ona taua i le tau faasaga i le hypoxia o le itu faʻaitulagi. O le aʻafiaga e faʻalagolago i le setete o hemodynamics. O se faailoga o se faʻaleleia atili i le okesene o le gaosiga o masini pe a maeʻa se vasega o le HBO o se faʻaopoopoga i laina o le toto totoga tutotonu ma faʻaitulagi (V.I. Pakhomov, 1985). I le maualalo o le gaioiga o le cardiac, e tusa lava pe o suiga i le toto faʻaitulagi toto, o le faʻasalaga o le okesene e le aoga tele. Ou te lei maua le masini lautele lautele e faaaoga ai mea faigaluega a Kravchenko ma Shpilt.

O le metotia o le ultraviolet irradiation o le toto (UV) ua salalau, na amataina e le fomai tipitipi Czech o Gavlicek i le 1934, na ia faaaogaina mo le peritonitis. O le faʻaogaina o le faʻaaogāina o lālā o le UV o loʻo taʻoto i le faʻaleleia o se tagata o loʻo ola pea i taimi o le faʻasalalau o le la. O le aafiaga lelei o le UFO i le aveesea o faʻamaʻi o arteries na muamua faatuina i le 1936 e Kulenkampf. UFO e tusa ai ma le masani masani a Knott o loʻo faia e pei ona taʻua i lalo: 3 ml o le toto mo le 1 kg o le mamafa o le tino o le tagata maʻi e maua mai se vein. O le toto e pasia i se meafaigaluega ma se punavai o le moli UV-mercury-quartz ma se uumi o le 200-400 nm. Faaalu le 5-7 sauniga ma se vaeluaga o le 2-6 aso. O le toto o le UFO e maua ai siama, faʻamaonia ma faʻamalosia ai le faʻamalosia o le toto.

O le auala a Wisner e pei ona taua i lalo: 45 ml o le toto e ave mai se vein, ua palu ma le 5 ml o se vaifofo vai o le citrate i se quartz cuvette ma faʻafefe mo le 5 min ma se moli HN 4-6 UV ma le umi o le uumi o le 254 nm ma ua toe faʻaoʻoina le toto i le tino o le tagata maʻi.

O loʻo i ai se metotia o le faʻasologa o togafitiga o le hematogenous - GOT (Verlif). I le tutusa ma le vevelaina o le toto ma se moli xenon ma le uumi o le 300 nm, ua faʻamaoaigaina i le okesene. I lenei itu, e le o aofia ai le okesene: 300 cm 3 i le 1 minute i totonu o se fagu toto. O le vasega o loʻo faʻatulagaina 8-12 taualumaga.

Gavlicek (1934) na faamatalaina le aafiaga o le radiation ultraviolet e ala i le tutupu o metabolites, lea, pe a toe foi mai i le tino, galue e pei o fualaau faasaina. E faʻaitiitia le faʻasolosolo, faʻaleleia le microcirculation, o le homeostasis-vai electrolyte e faʻapitoa.

O se faʻaaogaina lautele i le togafitiga o tagata gasegase na mauaina le auala o le faʻamalolo. O le paionia o le faʻaofiina o lenei metotia i le 1970 o le fomai atamai o le Academy of Medical Sciences Yu.M. Lopukhin. E le pei o le afaina o le toto, lea e na o mea e gaosia ai le suavai, e mafai ona aveeseina e le hemosorption toetoe lava o le toxin, talu ai o loo i ai le fesootaiga tuusao o le toto faatasi ma le maaleale.

Yu.M. Lopukhin i le 1977 na faʻatulai mai ai le faʻaofiina o le hemosorption i le togafitiga faʻapitoa o le atherosclerosis ma le sini o le decholesterolization. Faʻaleagaina o le lipid homeostasis e tupu i lalo o le aʻafiaga o aʻafiaga o le xenobiotics - vailaʻau faʻasaga i le tino e faʻaleagaina ai le tino o le ate. O le faaputuputuina o le xenobiotics e tupu i le matua, ma le oona tele, i tagata ulaula malosi. Tusa lava pe o le hypercholesterolemia ma le hyperbeta-lipoproteinemia o mafuaaga ia o le atherosclerosis e tusa ai ma le manatu o N.N. Anichkova poʻo se taunuuga o le faʻaleagaina o le lipid peroxyidation, dyslipoproteinemia ma le atherosclerosis e tupu. E faʻamaonia e le hemosorption, ma faʻaitiitia ai mea o loʻo maua i le lipoproteins atherogenic o le maualalo (LDL) ma le maualalo tele (VLDL).

Ole tolu vaega o le hemosorption e aveesea ai le cholesterol mai le puipui o le toto e 30% (Yu.M. Lopukhin, Yu.V. Belousov, S.S. Markin), ma mo sina taimi ua ausia ai le puleaina o le atherosclerotic, o le microviscosity o membranes decreases, ion exchange normalizes, le gafatia o lela mumu, faʻaleleia microcirculation.

Aʻo faagasolo le vaitaimi o le taua tele, o le tele o vailaau oona oona, o mea e pei o histamine, o oloa o le gasegase o le metabolism ma le necrobiosis telefoni e faʻaputu i totonu o le tino. O le faʻamalologa e mafai ai e oe ona aveese albuminotoxin, lipazotoxin mai le tino ma faia ai le vaega o le togafitiga o le immunocorrective. O le faʻamalamalamaga faʻatasi ma le SKN-4M sorbent ua faʻaitiitia ai le anotusi o le immunoglobulins G e 30%, o le vasega A e 20% ma le vasega M e 10%, o loʻo faʻasalalau ai immunocomplexes (CEC) faʻaititia i le 40%.

E tusa ai ma le S.G. Osipova ma V.N. Titova (1982), na faʻaalia e faʻapea e faʻaleaga le atherosclerotic i vaʻa pito i lalo, e le afaina ai le puipuiga. I le taimi lava lea e tasi, o suauu immunocompetent - T-suppressors, faatasi ai ma le faʻamalosia o le B-cell ma le faʻateleina o le immunoglobulins ua taofiofi, lea e oʻo atu ai i nisi faʻaleagaga i le vasothelium vascular.

O faʻafitauli (e tusa ai ma le E.A. Luzhnikov, 1984) o loʻo matauina i le 30-40% o tagata gasegase.O nei mea e aofia ai: faʻalavelave i sela o le toto, faʻasaʻo faʻatasi ma le toxins o le okesene ma le tino ma mea e manaʻomia e puipuia ai le tino. I le taimi o le taotoga, faʻavasegaga, vavao, thrombosis o le tino, mea faʻapitoa faʻatasi ai ma puluʻalaʻau e mafai (e mafai ona maua (3-33 microns) le tele i totonu o le mama, toto, gaʻo, mafaufau). O sorbents pito sili ona lelei o le malulu ma moli faʻamaʻafi. O le numera tele o lela toto mūmū e faʻaititia, ae o latou uiga agavaa e sili atu ona atoatoa. O le mea lea e afaina ai le hypoxemia, o le mea lea, o le okesene e faaopoopoina i le taimi o le hemoperfusion. O loʻo faʻaalia foʻi le okesene faʻamaʻi. E iloa o le 3% o vaifofo o le hydrogen peroxide e aofia ai le 100 cm 3 o le okesene, ua lava lea e sili atu i le 1.5 lita o le toto vevela. E.F. Abuhba (1983) na folasia atu le 0.24% vaifofo o H2Oi2 (250-500 ml) i le lala o le sisia ma maua ai le lelei o le okesene.

O loʻo i ai galuega e aotele ai le aafiaga o le gasegase i togafitiga o le faʻamalosia o faʻamaʻi o pito i lalo. Mo le gasegase e faaaoga:

  • non-specific carbons (IGI, SKT, AUV),
  • fetuunaiga faapitoa o resin fesuiaiga o ion,
  • o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa matitiva e faʻavae i luga o glycosides o loʻo faʻataʻitaʻiina le tele o cholesterol.
  • Lua i le tolu aso o le inisosorption e tutusa lelei i le tasi o le taimi o le tasi o le hemosorption. A oʻo ina maua le inisorption:
  • fesuiaʻi suiga o mea oona mai le toto i le manulele ma isi mea e pipii atu i le tagata valea,
  • fufulu mama suamalie o le gastrointestinal tract, lea e tauaveina se tele o toxins,
  • se suiga i le lipid ma le fusi o le amino acids o mea iniseti,
  • aveeseina o mea oona ua fausia i totonu o le inumaga lava ia, lea e faaitiitia ai le avega i luga o le ate.

Tomai togafitiga

E mafai ona vaevaeina auala faʻavae i ni vaega se lua: 1) taotoga i luga o le tino, 2) taotoga i luga o vaa.

Na maua e Claude Bernard (Claude Bernard, 1851) le aafiaga vasoconstrictor o le tino popole popole i luga ole tafe toto. Ona lipotia mai ai lea e M. Zhabuley (M. Jaboulay, 1898) le togafitiga manuia o maʻi o le vae o le vae faatasi ai ma se malologa o le le fiafia o le vaa. I le 1924, na atiina ae ai e J. Diez se metotia mo le sympathectomy lumbar e ala i le tufatufaina o ganglia mai le lua lumbar agai i le lona tolu o taulaga. I le tele o tagata gasegase, na maua ai se aafiaga lelei: vasodilation ma faʻaleleia atili i le falemaʻi o le maʻi. I Rusia, o le uluai sympathectomy lumbar na faia i le 1926 e le P.A. Herzen. O lenei taotoga o loʻo i ai faʻamaoniga manino, e pei o paresis o toto toto e mafai ona faʻavaivai ai le gaʻo ma faʻaleagaina ai le tulaga o le maʻi.

a) le tuufaatasiga o le ogalaau o laina laina ma se faasologa o nifo alofa i se umi umi,

b) e le o gatasi - o le vavalalata o le laina tuaoi i le va o ni ganglia alofa,

c) ganglioectomy - aveeseina o le tagata agaalofa.

E ala i le faʻaaloalo, o le malologa e mafai ona maua i le centripetal manaʻoga e afua mai i le leona ma mafua ai le fiafia pea i le vaʻai ma le faiʻai, ma le faʻaosoosoina o lagona e mafua ai poʻo le faʻaleleia atili o vaʻalele, mea faʻatau ma le vasomotor i le sono. Faʻamālōlōina spasm vascular, o le faʻaaloalo tele e faʻatupulaʻia ai le gaosiga o faʻamalama. A maeʻa le faʻamalofa, o le numera o capilali vaaia e faʻatupulaʻia leotele. Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi, o le faʻaleagaina o le mea e le talafeagai le faʻaalia o le manaʻoga mai le leona e taua, ma ua leai se aʻoga, o le togafitiga o le alofa faʻaleagaina e le faʻaauau. I le faaleagaina o vaʻa o pito i lalo, e masani lava ona aveeseina le lua ma le tolu o ganglia. Aʻo le i faia le taotoga, e fautuaina e suʻeina faʻatalanoaga e leai ni aisa o na ganglia alofa ua fuafua e aveese.

B.V. Ognev (1956), i luga o le faavae o le data o le ontogenesis, na talitonu ai o le agaalofa o le i lalo ifo o le pito i lalo e faia i le laina tauagavale tauagavale, o lona uiga o le aveeseina o le tuatusi lona tolu o le tuatusi tigaalofa e lava. E tele fomaʻi tipitipi e le usitaia lenei tulafono ma faia taotoga i autafa o vaa ua afaina. Le manatu e faʻapea e tatau ona toe faʻafeiloaʻi le agaalofa i le mea e sili ona leaga. O loʻo i le amataga ma le le atoatoa o le toto e maua ai le agalelei i taimi vave ma taimi umi.

O le faʻataʻitaʻiga o le Lumbar o loʻo faʻaalia mo tagata mamaʻi i se faʻalavelave faʻaleagaina o le faʻaleagaina, pe a toe faʻaleleia le vaʻaia i luga o vaa e le mafai ona le mafai ona le mafai ona faʻafanoina e le natura o faʻamaʻi pipisi. I le i ai o suiga o le necrotic uluaʻi, e fautuaina ai le faʻaaloalo e faʻapipiʻi faʻatasi ma faʻasolosolo taimi masani o fualaau faʻasaina ma le faʻaaogaina o le tamaoaiga. O le Sympatectomy o se faʻaopoopoga taua i le taotoga toe fausia. O le faaitiitia o le tetee o le tino ma le faateleina o le tafe toto ona o le aveeseina o le arteriospasm o le puipuiga lea o le retrombosis i le alatoto toefuataiina. Faʻatasi ai ma le retrombiosis, o le lumbar sympathectomy e fai ai le itiiti o le ischemia e faʻailoaina ma faateleina ai le ono mafai ona faatumauina le totogiina o totoga.

O taunuuga le lelei ma le tigaalofa e mafai ona faamatalaina i foliga vaaia o le tino popole popole, o le natura o le gasegase o le faamaʻi, o le faʻaaogaina o mea leaga i vaʻa autu ma suiga e le mafai ona suia i le tulaga o le microcirculation.

Faʻatasi ma le faʻaaloalo, o faʻafitauli nei e mafai ona tupu:

  • gasegase mai arteries ma veins (0.5%),
  • faʻataʻitaʻiga i maʻa o pito i lalo ma atherosclerotic plate mai le aorta (0.5%),
  • uʻamea, faʻamaʻi faʻaalia i le tiga i luga o le ogavae o le taligatala (10%), lea e mou atu i le maeʻa o le ono masina,
  • faʻafitauli o le gaioiga pe a maeʻa le faʻaaloalo a le malo (0.05%),
  • olaga faaletino (itiiti ifo i le 1%, e tusa ai ma le A.N. Filatov - e oʻo i le 6%). O le taotoga na faʻafaigofie ona o le faʻaofiina o le metotia endoscopic.

O R. Lerish na fuafua e faatino le le fiafia o tamaloloa masani a le fafine, aveeseina o le faʻasalaga ma faʻaleagaina ai le leo o gaʻo o faʻalavelave faʻalavelave. O le pama (Palma) na maua ai le faʻasaʻolotoina o le fausua o le femoral mai i le mea o loʻo siomia ai ma fusi i le Hunter Canal.

O gaoioiga nei e faia i luga o neura o le gataifale:

  • shin denervation (Szyfebbain, Olzewski, 1966). O le autu o le taotoga e aofia ai le vavave o lala afi o le nerve sciatic o loʻo o atu i le manulele ma le gaʻo povi, lea e fesoasoani i le tapeina o le gaioiga o se vaega o muso aʻo savali, ma faʻaitiitia ai le manaomia o le okesene,
  • gaioiga i gasegase o le gaʻo (A.G. Molotkov, 1928 ma le 1937, ma isi).

O le taotoga o togafiti na faia ma faia e le V.A. Oppel (1921). O talanoaga e uiga i le faufautua o le faʻaaogaina o taotoga o gasegase i tagata gasegase ma le faʻamalosia o faʻamaʻi ua tele atu i le 70 tausaga.

O le tele o togafitiga i le togafitiga o lenei vaega o tagata gasegase ua tuuina atu i le faaumiumi o le faʻaaogaina o fualaau oona i faʻalapotopotoga eseese. E faʻafeiloaʻi faʻafefiloi: saline, reopoliglukin, heparin, trental, acidic nicotinic, ATP, solution novocaine, painkillers, antibiotic. I le taimi nei, mo le faʻalavelave faʻaleagaina ma le faʻaleagaina, e faʻaogaina ai pepe. Mo le tele o aso o le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina, faʻamalosia o le faʻavae pito i lalo poʻo se tasi o lala o le fausua o le femoral.

O isi metotia mo le togafitia o le limite o le ischemia ua fuafuaina:

  • faʻasologa o musika tuusao (S. Shionga et al., 1973),
  • le faʻamautuina o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o fistulas arterio-osus (R.H. Vetto, 1965),
  • o le gaosiga o le microvascular o le tele omentum (Sh.D. Manrua, 1985),

O nei metotia, ua mamanuina e faʻaleleia atili ai le faʻasalalauga, e le mafai ona ausia le vave faʻafouina o mea faʻataʻitaʻiga ma e le mafai ona faʻaaogaina i le tulaga IV o le le atoatoa o le tino.

Ua faia taumafaiga e faʻailogaina le vaega o le estheticic e ala i le faʻaaogaina o se fistulavenous fistula i le ogavae (San Martin, 1902, M. Jaboulay, 1903). Mulimuli ane, e toʻatele na amata ona vaavaai mo isi auala. I le 1977 TA. O le Shell (A.G. Shell) na faʻaaogaina le ufiufi o le pito i tua o le vae. Na ausia e le tusitala 50% o taunuuga lelei i le taua tele o suʻesuʻega. O faʻatulagaga faʻapitoa sa faʻalauiloaina e B.L. Gambarin (1987), A.V. Pokrovsky ma A.G. Horovets (1988).

O faʻamatalaga mo le toe faʻaleleia o faʻatulagaga e faʻamoemoeina e fuafua i le mamafa o le ischemia o le limo, tulaga faʻapitonuʻu o le faʻatinoga, ma le maualuga o le lamatiaga o le taotoga. O loʻo faʻatulagaina tulaga faʻalotoifale e faʻavae i luga o faʻamatalaga aortoarteriography. O le tulaga sili ona lelei mo le taotoga o le faatumauina lea o le faʻamalo o le moega faʻasa. O faʻamatalaga faʻapitoa e faʻamaonia ai i matou e le mafai ona faia se taʻaloga lautele mo lenei faʻamaʻi, ae tatau ona taʻitaʻia e auala o se filifiliga a le tagata lava ia o le auala e faʻaaogaina ai. O faʻamaoniga mo le faʻaogaina o auala faʻaleleia taʻitasi e fuafua e faʻatatau i le natura ma le lautele o le faʻatofiga, o le matua ma le tulaga o le maʻi, o le i ai o tulaga lamatia mo taotoga ma le faʻafefiloi. O le faʻagataina o faʻamatalaga mo togafitiga faʻapitoa ma faʻapogai ai se faʻalavelave faʻafuaseʻi o taotoga o: faʻamaʻi faʻamaʻi o le fatu o le heart, cerebrovascular insufficiency, hypertension, pulmonary and failure failure, gastric et ulcer ulcer, diabetes complications, processes oncological, and senile age. Faʻamataʻu mataʻutia o le faʻamavaeina o le vaega maualuga, o le tele o le lamatiaga o le taumafai e toe faia se taotoga e taliaina, talu ai e oʻo lava i le maualuga o le gaogao, o le tino i maʻi e sili atu ma le 60 o le 21-28% pe sili atu.

Mo le toe faʻaleleia o gaioiga, o le tele o prosthetic prosthesis, na taʻua i luga, ma faʻaaogaina ai autogenes. O isi ituaiga o gaioiga e masani ona faʻaaoga.

O ituaiga eseese o faʻamatalaga (tatala, semi-open, upsion, ma le gas carbodissection, ultrasound) e faʻaaogaina e le gata o ni faʻasalalauga tutoatasi mo le faʻamalosia ma le faʻaogaina, ma o se faʻaopoopoga tatau i le shunting or prosthetics. O le tele o fomaʻi tipitipi e manatu e fetaui le tuʻufaʻatasia o le taʻaloga toe faʻafouina ma le sympathectomy lumbar.

I le syndrome Leriche, o le avanoa i le aorta o le laparotomy median poʻo se vaega faʻatasi ma Rob (C.G. Rob). O le vaega a Rob e amata i le nonoa o le XII ma faaauau pea i le ogaoga o le 3-4 cm i lalo ifo o le umbilicus, ae o le maso o le abdominis saʻo e vaeluaina pe maeʻa uma foi, o le musila o le puipui o le aneterolateral e vaevaeina pe vavae ese i le peritoneum, ma o le peritoneum e faʻamalosia ma aveeseina faatasi ai ma le manava. Mo se vateatea tele o laʻau iliac i le isi itu, e mafai ona faʻalauteleina le faʻavae ma le vaeluaga o se isi maso o le abdominis sao. O lenei avanoa e itiiti le faʻalavelave, e toetoe lava a le mafua ai ona maua i totonu o le intestinal paresis, maua ai le avanoa vave vave o le maʻi pe a uma le taotoga. Avanoa i faʻataʻotoga o femoral e auala mai i le itu i luga o le laina i luga o le faʻaogaina o le toto. O le pito i luga pito i luga e 1-2 cm i luga aʻe o le lafu o le fatu. E fautuaina e vavae faʻamalosi sui o le lymph (i luga o le faʻaaliga) e aunoa ma le pasia.

Faʻailoga maualuga o le aorta abdomina e faʻatasi ma le faʻaleagaina o le ogaoga poʻo le visceral, e faʻaaogaina le thoracophrenolumbotomy.

Pe a na o le tuanaʻi o le iliac i fafo, e faʻaaogaina le taotoga poʻo le faʻasalaga. O le tele lava o le faʻataunuʻuina o faʻataʻitaʻiga o le vaega femoral segment e gata mai i le aofia ai o le loloto o le fausua o le femoral i totonu o le toto. I le 4-10% o tagata gasegase, o le toto faʻalelei i le loloto o le faʻavae o le femoral e le totogiina mo le limasele o le limb, i ia tulaga e faʻaalia ai le toe fauina o le femoral-popliteal. Ina ia faʻafoʻi le toto i le vaega femoral-popliteal, o le autovein e masani ona faʻaaogaina. Toe faʻafouina gaioiga i le vaega o femoral-popliteal mo le 60-70% o ituaiga uma o gaioiga i luga ole gaʻo (Nielubowicz, 1974). Mo le avanoa i le vaega vaʻavaʻa o le faʻalauiloa poplite ma le vaega o lona faʻalaʻau (trifurcation), e masani ona faʻaaogaina se faʻaogaina o le medial (faʻafeiloaʻiga i luga o le fale e tusa ai ma M. Conghon, 1958). O le faʻaalia o le vaega pito i totonu po o le faʻavae uma o le poplite, o le faʻaogaina o le medial faatasi ai ma le faʻaogaina o tendons pes ansevinus (togitogi) ma le ulu medial m.gastrocnemius (A.M. Imperato, 1974) ua fuafuaina.

Faʻaaogaina lautele o le faʻaaogaina o le profundoplasty. I le tele o tagata gasegase e faʻaleagaina le vaʻa o le vae, toe faʻafouina o le loloto o le femoral brater, na o le pau lea o le gaioiga e mafai ona laveaʻiina ai le vaevaega mai le toesea. O le taotoga e mafai ona faia i lalo o le faʻaleagaina o le fale poʻo lalo o le faʻamaʻi o le faʻala. Polokalame faʻapitoa e faʻaitiitia ai le mamafa o le suʻesuʻega, ae le faʻamavaeina le faʻaogaina o le faʻataunuʻu. Faʻaleleia le toto toto e lava e faʻamālōlō ai maʻi pipisi ma manuʻa pe a maeʻa le faʻaaogaina o mea tau tupe. O le toe faʻafouina o le loloto o le fausua o le fafine i le ogaoga o le siama, e maua ai le faʻaleleia saʻo o le toto i vae i le 65-85% o maʻi (J. Vollmar et al., 1966, A.A. Shalimov, N.F. Dryuk, 1979).

I tagata gasegase o le matua o le matutua ma ni maʻi tuga faʻamaʻi, o faʻatonuga tuusaʻo i luga o le aorta ma le iliac arteries e fesoʻotai ma se tulaga lamatia maualuga ma maualuga. I lenei vaega o tagata gasegase, faʻasalaga femoral-femoral suprapubic ma axillary-femoral soli le gaosiga e mafai ona faʻaaogaina. O le tulaga sili ona lamatia o le gasegase o le thrombosis e tupu i le ono masina muamua ma ausia le 28%.

I le mavae ai o le 5-7 tausaga, o le vaega o le suauʻu o le fomaʻi o le femoral-popliteal seʻi o loʻo i ai i le 60-65%, ma pe a uma le faʻamalosaga, o le gaʻo i le 23% o tagata gasegase. O loʻo i ai le faʻamaoniga e faapea, ina ua mavae le 5 tausaga, o le feusuaʻiga faʻafeusuaʻiga-o le popliteal shunt na pasia i le 73% o mataupu, ma le faʻasolosolo gaosia i le 35% o maʻi (D.C. Brewstev, 1982).

O se laasaga fou i le atinaʻeina o taotoga fou o arteries o le popliteal-tapuvae o le faʻaaogaina o taotoga toe faʻafouina e faʻaaogaina ai masini microsurgical. O le lavelave o gaioioiga i luga o le labial arteries ma le lautele o le 1.5-3 mm, faʻalavelave faʻalavelave ma e oʻo lava i le vaivai o le vaevaega pe a faʻatusatusa i le taimi o le taimi muamua, o se pasene maualuga o faʻalavelave vave ma le tuai o faʻalavelave faʻafuaseʻi o le thrombosis ma le suppuration o le mafuaaga lea mo manatu o le tele o fomai tipitipi e faʻaalia i na mataupu o le ogaoga o le ischemia, faatasi ai ma le taufaamatau o le toesea. O ia gaioiga e taua o "gaoioiga mo le faʻavaeina o le tino". E ui lava i le umi, o nei gaioiga e le o se faʻalavelave. O le soifuaga faʻafuaseʻi o le tino e laʻititi lava - mai le 1 i le 4%, ae i le maualuga o le amputation o le tino e oʻo atu i le 20-30%. O le mea taua i le fuafuaina o faʻamaoniga mo togafitiga faʻapitoa e masani lava e le o ni aʻafiaga o aʻafiaga, ae o tulaga faʻaletonu o le gaioiga, o lona uiga. tausisia o le laiga o le itiiti ifo ma le tasi o le tolu galala tibial ma tulaga lelei mo le toto e tafe mai i le gataifale ma le gaʻo fafine.

I tausaga talu ai, faʻatasi ai ma le atherosclerotic stenosis o aʻau autu, ua faʻalauteleina ai le auala o le faʻasalaga endovascular ma le pipisi. I le 1964, mo le taimi muamua, o se auala o le togafitiga e le o se taotoga o le ileo-femoral segment occlusion e faʻamatalaina ai le faʻataʻitaʻiga (Ch. Dotter ma M. Yudkins). O lenei metotia ua taua o le "fesuiaiga o le pala," "angioplasty transluminal", endovascular plastic, etc. I le 1971, na fautuaina ai e E. Zeitler (E. Zeitler) le aveesea o ni mai le mautonu e faaaoga ai se pusi Fogarty. I le 1974

A. Gruntzig ma X. Hopt (A. Gruntzig ma N.Hopt) na faʻatulagaina se pulou pusa paʻu-lumen, lea na mafai ai ona faafaigofie lenei "gaioiga" ma faʻaalia ai le angioplasty i le toetoe lava o vaituloto vavalalata ma se vaega maualalo o faʻafitauli. I le taimi nei, ua maua ai le tele o aafiaga i le tigaina o le gasegase o leona. O se taunuuga o le angioplasty paluni, o le maualuga o le faga ua faateleina ona o le toe tufatufaina atu o mea e le o iai le atheromatous e aunoa ma le suia o le mafiafia o le puipui. O le puipuia o le spasm o le uaea vaevaeina ma le faasaoina umi o lona lumen, ua tuu i ai le tui o le nitinol i totonu o le aluga. Faia le so-called end prostasics endovascular. E sili atu le lelei o faʻamanuiaga i le faʻamaʻiina o le vaega ma le umi o le sili atu i le 10 cm i vaega o le aorto-iliac ma femoral-popliteal, e aunoa ma le fuafuaina o puipui o le faita, e tusa lava po o le a le tulaga o le maʻi. O se suʻesuʻega o taimi uumi, o loʻo faaalia ai e le mafai ona tauva lenei metotia ma le toe faʻafouina o vascular operations, ae i nisi o tulaga e matua faamalieina ai.

I le 10 tausaga ua tuanaʻi, o galuega na faʻaalia i le atinaʻeina ma le faʻatinoga i togafitiga faʻapitoa o taotoga o taotoga i luga o ponaivi o pito i lalo - osteotrepanation ma le osteoperforation (F.N. Zusmanovich, 1996, P.O. Kazanchan, 1997, A.V. . Samples, 1998). O le faʻaaogaina o le osteotperpanation (ROT) ua fuafuaina ina ia faʻamalosia ai le toto o le toto, ma faʻaalia ma faʻaleleia le galuega o le tala, musika ma le paʻu o meaola, ma ua faʻamaonia mo tagata mamaʻi na faʻaleagaina, pe a leai se taotoga e mafai ona faia. O le taotoga e faia i lalo o le faʻalapotopotoga poʻo le faʻasolosolo faʻavae. O pupuni faʻapitoa e i ai le diamita o le 3-5 mm i se aofaiga o le 8-12 pe sili atu e faʻaaogaina i le suilapalapa, vae vae ma vae i vaevaega o meaola. O taunuuga aupito sili na maua mai i tagata mamaʻi i le tulaga II II ma le maʻi III III.

Taʻaloga faʻasalalau

O le galuega autū o le taimi muamua o le vaʻaia o le puipuia o le thrombosis, le totoʻa ma le suppuration o le manua. O le faatumauina o tulaga maualuluga lautele ma le lotolotoi autu o se tulaga taua mo le puipuia o le thrombosis. E oʻo lava i le paʻu o le toto i taimi pupuu i lenei vaitau e mafai ona taʻitaʻia ai le thrombosis. Aua o le puipuia o le mamafa o le mamafa e taua:

  • resitala ma toe faʻaleleia o le suavai ma le toto na leiloa i le taimi o taotoga,
  • taimi talafeagai ma le faʻamaonia lelei o le gasegase metabolic, aemaise lava pe a uma ona aofia ai se vaega o le ischemic i le toto.

O le aofaʻi o le toe faʻaleleia o le suavai e tatau ona 10-15% le maualuga nai lo lona gau (sei vagana ai le toto). E taua le mataʻituina ma le faatumauina o le gaioiga o gaioiga (pulea o diuresis, folasaga o le dextrans, moleophylline), e faasaʻo ai le faʻalavelave o le paleni o le acid-base (ASC), paleni-masima ma le acidosis metabolic.

O le fesili i le faʻaogaina o mea e faʻaogaina ai le tino e filifilia i le tagata lava ia, e faʻalagolago i foliga o le taotoga toe fausia. O le faʻaleleia atili o le toto, totoga ma le puipuia o faafitauli i le thrombotic, o loʻo faʻataʻitaʻiina ai sui o le antiplatelet: reopoliglyukin, faʻamaoni, trental, fluvide, ticlide, etc. O le faʻaaogaina o vailaau faʻamaʻi ma togafiti faʻamaʻi e le mautonu. Ina ia mafai ona puipuia le pala o le intestinal pe a uma ona faia i luga o le aorta ma le iliac arteries i le 2-3 aso muamua, e fautuaina le tausiga o matua.

O faʻafitauli o le taimi vave e faʻasalalau ai, o loʻo matauina: totoga - 12%, thrombosis - 7-10%, faʻamaʻi pipisi - 1-3% (Liekwey, 1977). Faʻatasi ai ma le maualuga o le vavalalata o le vaʻalele a le fafine, o le olaga faaletino e oʻo i le 33-37%, faʻamavaega - 14-23% (A.A. Shalimov, N.F. Dryuk, 1979).

O faʻalavelave faʻapitoa e matauina i le taimi o le toe faʻafouina o galuega (H.G. VeeY, 1973) e mafai ona vaevaeina i:

  • faʻaleagaina totoga o le tino o le manava, gaʻo maualalo ma iliac, mama,
  • faaleagaina o vaa i le taimi o le fausia o le alavai mo le taliga,
  • faʻasolosolo faʻasaʻo i le taimi o le pipiʻi o le aorta,
  • faʻataʻitaʻiga
  • totoga e mafua mai ona o le uaina o le hemostasis,
  • aʻafiaga o le neurological (faʻaleagaina o totoga o le pelvic e mafua mai i le uaina o le vavaela).

2. Faʻamatalaga faʻapitoa i taimi e leʻi maeʻa ai:

  • totoga
  • faʻalavelave faʻalavelave (mimita i totonu o le 48 itula),
  • thrombosis o le tui ma toto toto,
  • ulutala o le intestinal,
  • tui o le intestinal ma le maʻi ona o manuʻa ma le thrombosis mesenteric,
  • lymphorrhea ma le suppuration o manuaga mulimuli.

3. Faʻaiʻuga faʻapipiʻi mulimuli:

  • thrombosis o vaʻa ma le faʻaaloalo ona o le alualu i luma o le maʻi (atherosclerosis),
  • sese faʻamaʻi o anastomoses (faʻamaʻi pipisi poʻo le eseʻesega o fiva prosthetic),
  • fistulas aortic intestinal
  • maʻi pipisi
  • vaivai.

O le puipuia o faafitauli o le purulenti e taua. O faʻalavelave faʻalavelave pe'ā uma ona toe faʻaleleia galuega e maua i le 3-20% ma le fuainumera o le tino o le 25-75%. O le siʻitia o le numera o le suporation postoperative e fesoʻotaʻi ma:

  • le faʻapipiʻiina o faʻalavelave fou ma faʻaaoga taimi,
  • tausaga o maʻi
  • ogaoga faʻamaʻi (faʻataʻitaʻiga, maʻi o le maʻisuka),
  • anaemia, hypoproteinemia, le fua o le vine,
  • hypercoagulation
  • siama muamua o le hormone
  • lē faamalieina (le lava) alavai o manua,
  • o se fusi faʻamalosi i ofu e le masani ai, sili atu le fiafia i vailaau faʻamaʻi ma le tulaʻi mai o ituaiga faʻamalosi o meaola ninii,
  • o se faʻaopoopoga o le faʻaaogaina o staphylococcal i le aufaigaluega ma tagata gasegase,
  • faavaivai o le mafaufau o fomai tipitipi i tulafono masani o le telepsis ma antiseptics. G.V. Le Alii (G.W. Lord, 1977) e vaevaeina le suppuration o prostheses e tusa ai ma le loloto o le faamai:
    • Ou te tikeri - lino paʻu,
    • II tikeri - faaleagaina le paʻu ma le tino,
    • III tikeri - faʻaleagaina le vaega o le faʻavaeina o le tu.
E tolu vaega o puipuiga puipuia e iloga:

1. Fuafuaga faʻasaʻo: faʻamaloloina o manuʻa ma le tui o le pusa, togafitiga o le anemia, tumama o fofo o faʻamaʻi, tumama o le gastrointestinal tract 2-3 aso aʻo leʻi faia taotoga.

2. Faʻaaogāina: faʻamalositino maeʻa togafitiga, faʻasologa o le gaosiga, suiga o totigilima i vaega taʻitasi o le taotoga, faʻavaivai afaina.

3. I le taimi na maeʻa ai: toe faʻaleleia o le pa'ū toto, vailaau faʻasaʻi o le spectrum mo le 7-10 aso, faʻasologa talafeagai o togafitiga.

Faatasi ai ma le susulu ma le faʻaalia o le tui, e tatau ona faʻamaʻaʻaʻa lelei, toe faʻaleleia le manua ma tapunia ma le faʻagasolo ma se fusi mumu-paʻu. Afai e le manuia le togafitiga, e tatau ona faia se pasese mamao ma le aveesea o le tui. O se togafitiga tuga ma le mafaufau lelei-e sili atu nai lo le faʻanoanoa, le mautonu ma le leai o se fesoasoani. I le mataupu o le vave faʻaaogaina o vailaau faʻamaʻi, e tatau i le tasi ona taulai atu i le osofia o le taotoga, o le i ai o maʻi o le gaʻo ma le tufatufa. Faʻatoagaina mai o gasegase e faalagolago ile tulaga lautele ma le tele o togafitiga faʻapitoa. O le savali e masani lava ona faatagaina i le 3-5 aso, ae peitai, o lenei mataupu e filifilia taitoatasi i tulaga taitasi.

A maeʻa soʻo se taotoga toe faʻaleleia, e tatau i tagata gasegase ona faʻaaoga soo se vailaau faʻasolosolo o vailaʻau ma anti-atherogenic fualaau, togafitia togafitiga faʻafesoʻotaʻi, ma ia mataʻituina pea e se angiosurgeon.

O le mea lea, i le taimi nei, o le tele o le poto masani ua faʻaputuina i le siakiina ma le togafitiga o le faʻamalosia o faʻamaʻi o mea tau, lea e mafai ai i tulaga taʻitasi ona faia le faʻamaonia saʻo ma filifili le auala sili ona togafitia.

Filifilia lauga i le angiology. E.P. Kohan, I.K. Zavarina

Atherosclerosis e faʻaumatia faʻamaʻi: faʻamaoniga ma togafitiga

O le amataina o le atherosclerosis o pito i lalo e ō mai faatasi ma faʻafitauli masani, lea e masani ona aʻafia ai tagata e silia ma le 40 tausaga. Faatasi ai ma sina taofiofia o vaʻa o vae, o faailoga o le hypoxia e aliali mai - o le numera o vae, o le leai o se lagona, o le muscle tiga pe a savali.

Faʻaauau le puipuiga e mafai ona puipuia le atinaʻeina o maʻi faʻapitoa o le uluaʻi maʻi, ae o le tele o tagata gasegase e iai aʻafiaga lamatia:

  • Mafuaaga
  • Faateleina le faʻatupulaia o le gaʻo,
  • Faʻaleagaina o le toto i pito i lalo ona o veins varicose.

O le atherosclerosis e faʻaumatia ai lima o le tino

O suiga ile Ischemic i le fausua o femoral e le gata ina maua ile atherosclerotic plate. Faʻailogaina o totoga o le pelvic, faʻataʻitaʻiga, vailaʻau vevela e tuʻuina mai ma le lē paleni o meaai, faʻamalosia o le puipui o le vaa. Ina ia puipuia le gasegase atherosclerosis, e manaʻomia le togafitiga faʻapitoa o maʻi gaosia.

O le maualuga o pine i totonu o le fusi o le femoral e mafua mai i le i ai o le fausiaina i luga o le aorta latalata ane i lenei vaa, le nofoaga o le vaeluaina i totonu o le 2 kusi. I lenei itu, o le toto e vevela pe a faimalaga, lea e faʻapupulaina le ono mafai ona afaina ai le puipui. Muamua, o gaʻo gaʻo e tupu i le aorta, ona pau ai lea i lalo.

Faʻalogo manino i le atherosclerosis o le fusi o femoral

O le faʻailoga sili ona taatele o le ischemia o le limite o le faʻamalamalamaina lea ole taimi. O aʻafiaga e taʻitaʻia ai foliga o le tiga, numera o vae. O le afaina o fiva musika e mafua ai le leai o se tiga.

Faʻatasi ai ma togafitiga, o loʻo i ai i tagata se uiga faʻaleaga. O le tulaga e mafua mai i le le mautonu, tiga.

Faʻamatalaga faʻapitoa, o faʻafitauli faʻapitoa e aliali i totonu o le tasi vae. E faasolosolo malie ona maua e le nosology le faʻamaoniga, lea o loʻo tuʻuina atu ma faʻamaoniga o faʻalapotopotoga faʻavaomalo faʻatasi. Pe a savali, o le tiga o le musika e aliali mai i le musumu o le tamai povi, muamua i le tasi itu, ona sosoo ai lea ma le lua.

O le mamafa o le tulaga e fuafua i le mamao e savali ai se tagata ao leʻi amataina le tiga. I tulaga ogaoga, o le tiga e aliali mai nai lo le taimi e feoai solo ai le laufanua e le silia le 10 mita.

E faʻatatau i le faʻatonuina o le tigā, o le vavalalata faʻasalalauga e vaevaeina i ni vaega se tolu:

Faʻatasi ai ma se vaega maualuga, o le tiga o le tiga e maua tonu i totonu o maso. Nosology e masani ona tuʻufaʻatasia ma le syndrome Lerish (faʻatasi ai ma le faʻamau i le vaega o le vailaʻau faʻasa).

Laititi vaivai o loʻo faʻaalia e le paga o le povi. E tupu i se atherosclerotic taulaʻi i le suʻesuʻeina o le pito i lalo o le suilapalapa, tulivaevae.

O le suʻeina o faʻamatalaga e le faʻaaogaina e faigofie. I le faaopoopo atu i faitioga a le tagata maʻi i tiga o le tamaʻi povi ao savali, o loʻo i ai le faʻamalologa o le leai o se pulupulu i le nofoaga o le vaa ua afaina - o le iliac ma le femoral motion, ma ipu o le vae pito i lalo.

O se auala ogaoga eo mai faatasi ma le solia o maso o gaʻo, lea e faʻaalia i le faʻaitiitia o la latou voluma, cyanosis o le paʻu, cyanosis o tamatamai vae. O le vaega o loʻo aʻafia e malulu i le paʻi.

Faʻaleagaina o Ischemic i pito pito i lalo e faʻatasi ma le faʻaleagaina o ogalaau, o le fula o le vae, vae. I togafitiga faʻapitoa, o tagata gasegase ua faʻaulufaleina le malosi - latou te tuʻuina o latou vae i se setete vevesi.

Faʻavasegaga o le faʻamamaina o le atherosclerosis:

  1. Paʻu pe a siitia atu i le sili atu i le 1 kilomita. O loʻo i ai le tiga na o le malosi malosi o le tino. O mamao mamao e le fautuaina ona o le ogaoga o vae vae,
  2. O le Vaega 1 o loʻo faʻaalia mai i le faʻaalia mai o le faʻapipiʻi mai ole taimi ole a alu ese mai le 250 mita i le 1 kilomita i le umi. I aai faʻaonaponei, o ia tulaga e seasea lava ona fatuina, o lea e le lagona ai e se tagata le faʻamafanafanaina o le igoa. O tagata i nuʻu i tua e sili atu ona mafatia i le atherosclerosis,
  3. O le Vaega 2 o loʻo faʻaalia i le tiga pe a savali i luga o le 50 mita. O le tulaga e taʻitaʻia ai i le faʻamalosi pe taofiofia le tulaga o se tagata pe a savali,
  4. Vaega 3 - suʻesuʻega taua, faʻapenaina ma se faʻamaonia vavalalata o le auga o vae. O faʻataʻitaʻiga e faʻaalia i le tiga pe a alu i luga atu o mamao mamao. O le tulaga e mafua ona o le le atoatoa ma le le atoatoa. O le momoe o le moe e afua mai i le tiga i le po,
  5. O le Vaega 4 o le faʻafitauli o le gasegase e faʻaalia e ala i le fausiaina o fofo faʻamalosi, o le faʻamaonia o le solia o le toto ma le alualu i luma o le gangrene o pito pito i lalo.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi, o loʻo i ai se faʻaaogaina o le vaega o le aorto-iliac, faʻaleagaina i le popliteal-tibial region. O tagata faʻafesoʻotaʻi ma faʻamaʻi e latou te maitauina le faʻaleagaina o le tele o tala. I le mafiafia atoa o le mea na suʻesuʻeina, o ata o le cholesterol ua faʻamauina.

O le faʻaogaina o le atherosclerosis obliterans e vaeluaina i vaega:

  • Vaevaeina o vaega - e na o le tasi le vaevaega e pa'ū mai le nofoaga o le microcirculation,
  • Faʻasologa masani (vasega 2) - o se poloka o le faʻavaʻa o le femoral superficial,
  • Faʻasaʻoina o faʻasolosolo faʻasalalauga ma faʻaipoipolo ma gasegase vaivai o le nofoaga e faʻasili ai,
  • Faʻatūina atoa le faʻaogaina o le microcirculation i le popliteal ma le femoral brateries - 4 tikeri. Faʻatasi ai ma togafitiga, o le tuʻuina atu o le toto i le tino o le loloto o laupepa femoral e faʻasaoina,
  • Faʻaleagaina i le loloto o le fausua o fafine ma le faʻaleagaina o le femoral-popliteal area. O le vasega 5 o loʻo faʻaalia i le maualuga o le hypoxia o le pito i lalo ma le necrosis, o le gangrene o le gapene. O le tulaga ogaoga o se maʻi pepelo e faigata ona faasaʻo, o lona uiga, o togafitiga e na o se faailoga.

O ituaiga o faʻamaʻi pipisi i le atherosclerosis e tolu ituaiga:

  1. Faʻaleagaina i le vaega vaʻavaʻa o le tibia ma le faʻasologa o popliteal, lea e teuina ai le toto i le vae pito i lalo,
  2. Faʻalavelave masani o le vae pito i lalo. O le maʻi ile tabia ma le popliteal arteries e puipuia,
  3. Faʻaaogaina o vaʻa uma o le ogavae ma le vae pito i lalo ma le faʻaauau pea ona vaʻaia i luga o lala eseese o laʻau.

Faailoga o le taofiofia o le atherosclerosis o vaʻa pito i lalo

O faʻamaoniga o le faʻamamaina o pito i lalo e telefaeteted. Faatasi ai ma faʻaaliga uma i le mea muamua, faʻamalamalamaina le vavalalata, o se faailoga lea o togafitiga.

O faʻamaoniga uma o le atherosclerotic faʻaleagaina o vaʻa o vae o loʻo vaeluaina vave ma tuai. Faailoga muamua o le gaʻo susu i totonu o vaʻa o vae:

  • O le gasegase i le gaioiga o le malulu. Faʻasalaga o le feʻaveaʻi, vaivai, susunuina, sasaina, tiga i totonu o le tamai povi,
  • Lerish's syndrome e faʻatasi ma le tiga i maso o le gutu, o le pito i tua ma le faʻasalalau o le papa i le vaega aortic-iliac,
  • Atrophy o le gaʻo o le gaʻo, gaʻo maso,
  • Lulu mata o le vae ma le ogavae,
  • Hyperkeratosis o fao,
  • Faamamaina o papatusi,
  • Falemaʻi e leai se faʻamalolo pipisi,
  • Le faʻavaeina o sana i le foci o le paʻu o le paʻu.

O le amataina o le atherosclerosis o loʻo faʻaalia i le ogaoga o le faalavelaveina ma se suiga i vae o vae e oʻo i le gangrene.

I le 45% o tagata gasegase, ua afaina ai le tiga ona o faʻalavelave faifai pea i le maea ai o le faʻaaogaina o togafitiga faʻamalosi ma le fesuiaiga i faiga faʻapitoa. O togafitiga faʻapitoa mo togafitiga e fautuaina mo tagata e masani ona toe foʻi.

Faʻailoga

Afai o faʻamaoniga o loʻo taʻua i luga o loʻo faailoaina, e tatau i le tagata maʻi ona saili le fautuaga a se angiosurgeon, o le a faʻasalaina o ia i le suʻeina o le suʻega o se suʻega o suʻega. Ina ia faʻamaonia lenei maʻi, o ituaiga o suʻesuʻega ma meafaigaluega e mafai ona faʻataʻitaʻiina:

  • suesuega o le toto mo le fausaga o lipids, le maualuga o fibrinogen, glucose,
  • auiliiliga e fuafua ai le umi o le faamaligi toto,
  • Faʻasalalauina o vaa faʻatasi ai ma faʻataʻitaʻiga,
  • angiography ma se sui faʻatusatusa,
  • rheovasography
  • MRI
  • CT faʻataʻitaʻi ma le sui faʻatusatusa.

A maeʻa ona fuafuaina le tulaga o le maʻi, e ofoina atu e le tagata gasegase se togafitiga atoatoa.

O togafitiga o le togafitia o le atherosclerosis e faʻaumatia ai vaʻa pito i lalo e faʻalagolago i le laasaga o le atinaʻeina o togafitiga faʻaleagaina ma e mafai ona aofia ai togafitiga faʻasolosolo poʻo taotoga.

I le amataga o togafitiga, o mea e fesoasoani i le alualu i luma o le maʻi ua soloia:

  1. Faʻasaoina o le mamafa.
  2. Taofi le ulaula ma isi masaniga leaga.
  3. Le taua faasaga i le le atoatoa o le tino.
  4. Le musu e faʻatau meaai ma le maualuga o le cholesterol ma gaʻo manu (meaai Nu 10).
  5. Taofiofia o le toto ma le faʻamamaina o le toto maualuga.
  6. Faʻaitiitia le maualuga o le "leaga" cholesterol.
  7. Faʻaauauina pea le siakiina o maualuga o suka i le maʻisuka.

O tagata maʻi ei ai uluaʻi laasaga o le togafitiga atonu e fautuaina e suʻe ia vailaʻau:

  • fualaau mo le tuuitiitia o le cholesterol - Lovastatin, Quantalan, Mevacor, Cholestyramine, Zokor, Cholestid,
  • fualaau faasaina e faʻaitiitia ai triglycerides - faʻafefiloi, faʻafefeteina,
  • sauniuniga mo le faʻamautuina o le microcirculation ma le puipuia o le thrombosis - Cilostazol, Pentoxifylline, Clopidogrel, Aspirin, Warfarin, Heparin,
  • fualaau mo le faʻaitiitia o le toto - Atenolol, Betalok ZOK, Nebilet,
  • fualaau faasaina e faaleleia atili ai meaola o manu - Nicotinic acid, Nikoshpan, B vitamins,
  • multivitamin complexes.

O togafitiga o le tino (microcurrents, laser therapy), o le balneotherapy ma le televave o le okesene e mafai ona faatonuina mo le togafitiga o arteriosclerosis obliterans o pito i lalo.

O faʻamatalaga mo taotoga atonu e aofia ai:

  • faailoga o gangrene
  • ogaoga tiga i le malologa,
  • thrombosis
  • televave le alualu i luma poʻo le laʻasaga III-IV o le atherosclerosis.

I uluaʻi laʻasaga o le maʻi, e mafai e le tagata gasegase ona faia se taotoga malosi:

  • angioplasty o le paluni - o se pulou faʻapitoa faʻatasi ma se paluni ua faʻaofiina i totonu o le alalaupapa e ala i se pupuʻu, pe a oʻo atu le ea i totonu o le paluni, puipui saʻo puipui o le faga,
  • cryoplasty - o lenei togafitiga e talitutusa ma le angioplasty balloon, ae o le faʻalauteleina o le faga o loʻo faia i le faʻaaogaina o pulufana, lea e le gata ina faʻalauteleina ai le lumenia o le vaa, ae faʻaumatia ai foʻi atherosclerotic deposits,
  • faʻamaʻiina - o siama faʻapitoa e faʻalauiloaina i totonu o le lumena o le faga, lea e aofia ai sauniuniga eseese mo le faʻaumatia o papa.

A faʻaaogaina se faʻalavelave osofaʻiga, e faʻaaogaina le angiography e faʻatautaia ai le faʻatinoga o faʻatinoga. O nei faʻasalalauga e mafai ona faia i falemai faapitoa. A maeʻa le taotoga, o le maʻi o loʻo i lalo o le vaavaaiga faafomai mo se aso, e mafai ona alu i le fale i le aso e sosoo ai.

Faʻatasi ai ma se faʻapuʻupuʻu tele o le lumanaʻi o le aluga mo togafitiga faʻapitoa, o ia auala faʻaaogaina e faʻaaogaina:

  • aloese - ao faagasolo le taotoga, o se vaa fausaga e fausia mai meafaitino gaosia pe mai vaega o isi mea na gaosia mai le maʻi,
  • faʻamalosaga - i le taimi o le taotoga, o le vaega o le faga o loʻo aʻafia e le atherosclerotic plate ua aveesea.

I le faaopoopo atu i nei galuega toe faʻaleleia, e mafai ona faʻaaogaina isi faʻalapotopotoga faʻapitoa tau taʻavale:

  • toe faʻaleagaina o le tino o le tino - o le tuputupu ae o le toto fou toto e afaina i ponaivi ponaivi,
  • 'alofaga - o le faʻaogaina o faʻamaʻi faʻamamaina lea e faʻaosoosoina ai le faʻaleagaina o le gaʻo, e faia faʻatasi ma le faʻatulagaina o fusi o loʻo i ai i le gaʻo.

Faʻatasi ai ma le faʻasolosolo o le faʻasolosolo o le faʻamaʻi faʻamalolo poʻo le faʻamaʻi o le gangrene, o le taotoga palasitisi e mafai ona faia i le paʻu lelei o le paʻu pe a maeʻa ona faʻaaogaina vaega o le tino poʻo le vavaeina o se vaega o le pito i lalo.

O faʻamatalaga mo togafitiga o le faʻamaofuina o le atherosclerosis o vaʻa o pito i lalo e lelei i le togafitiga o le maʻi muamua e se angiosurgeon. I totonu o le 10 tausaga o le atinaʻeina o lenei maʻi, o le atinaʻe o le thrombosis poʻo le gangrene o loʻo matauina i le 8% o tagata mamaʻi.

Puipuiga

Ina ia taofia le atiina ae o le atherosclerosis o laʻau o pito i lalo, o auala nei e mafai ona faia:

  1. Taimi vave togafitiga o faʻamaʻi faʻamaʻi.
  2. Faʻaauauina le mataituina o le ola maloloina i le mavae ai o le 50 tausaga.
  3. Faʻalēaogāina masani leaga.
  4. Lelei lelei.
  5. Le taua faasaga i le le atoatoa o le tino.
  6. Faʻasalaga o tulaga faigata.
  7. Feteenaʻi le mamafa.

O le a lenei mea

Atherosclerosis obliterans o se ituaiga o atherosclerosis. Faatasi ai ma lenei faamaʻi, o papala cholesterol o loo i luga o puipui o le gaʻo, latou te faaleagaina ai le masani ai o le toto, mafua ai le vasoconstriction (stenosis) poo lona afaina atoa, ua taʻua o le occlusion po o le soloia, o lea latou te talanoa ai e uiga i lela o le tino o le vae vae.

E tusa ai ma fuainumera, o le aia tatau o le i ai o togafitiga o tagata e sili atu i le 40 tausaga. O le amataina o le atherosclerosis o pito i lalo e tupu i le 10% o le faitau aofaʻi o le lalolagi, ma o lenei numera o loʻo faʻaauau pea ona tupu.

Mafuaaga o mea tutupu

O le mafuaaga autu o le atherosclerosis o le ulaula. O le Nicotine o loʻo i totonu o le tapaa e mafua ai gaʻo i le pipili, ma puipuia ai le toto mai le feʻaveaʻi i totonu o vaa ma faateleina ai le ono aʻafia ai o toto i totonu oi latou.

Isi mea e faʻaosofia ai le atherosclerosis o laʻau o pito i lalo ma oʻo atu ai i se taimi muamua ma le ogaoga o le maʻi:

  • maualuga le cholesterol ma le faʻateleina o taumafa 'aina i meaola manu,
  • maualuga le toto maualuga
  • mamafa tele
  • faʻasologa o togafitiga
  • maʻisuka malosi
  • leai se gaoioiga faaletino atoatoa,
  • faʻalavelave masani.

O le vavave poʻo le faaumiumi o le malulu o vae, faʻafeiloaʻi i se tausaga talavou o le malulu, e mafai foi ona avea ma se mea e ono aʻafia ai.

Atinaʻe Atinaʻe

O le tele o taimi, o le atherosclerosis o vaʻa pito i lalo e faʻaalia ai lava ia i le matua ma e mafua mai i le lipoprotein le atoatoa i le tino. O le atinaʻeina o masini e aofia ai vaega nei.

  1. O le cholesterol ma triglycerides e ulufale i totonu o le tino (lea o loʻo aʻafia i totonu o le puipui o le intestinal) e puʻeina e fesuiaiga faʻapitoa-proteins - chylomicrons ma faʻafefe i totonu o le toto.
  2. E faia e le ate le mea e tupu ai mea ma gaosia ai gaʻo faʻapitoa faapitoa - VLDL (o le maualuga o le cholesterol).
  3. I le toto, lipoproteidlipase enzyme e galue i luga o mole mole mole VLDL. I le taimi muamua o le gaioiga o le vailaʻau, VLDLP e oʻo atu i lipoproteins vavalalata vavalalata (poʻo STLPs), ona sosoo ai lea ma le vaega lona lua o le tali, VLDLP ua liua ile LDLA (low cholesterol). LDL o le mea lea e taua o le "leaga" cholesterol ma o le sili atu o le atherogenic (o lona uiga, e mafai ona faatupuina ai le atherosclerosis).
  4. O vaega ninii e ulu atu i le ate mo le toe gaosia. O iinei, o le cholesterol maualuga (HDL) e faia mai le lipoproteins (LDL ma le HDL), lea ei ai le isi itu ma e mafai ona fufulu puipui o toto toto mai luga o le palapala cholesterol. O le mea lea ua taʻua o le "lelei" cholesterol. O se vaega o le ava malosi o loʻo faʻaaogaina i meaʻai suamalie o le bale, lea e talafeagai mo le gaosia masani o mea taumafa, ma auina atu i le inumaga.
  5. I lenei laasaga, e mafai ona toilalo le siama ole tino (genetically pe mafua mai i le matua), o se taunuuga o lea ae le o le HDL i fafo, o le a tumau pea le le suia o vaega ninii o le gaʻo ma ulufale i le toto.

Le itiiti, ma atonu e sili atu i le atherogenic, e faʻafefete pe suia ai lipoproteins. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻamaʻiina i le faʻaaloalo i H2O2 (hydrogen peroxyide).

  1. Laititi eletise gaʻo eletise (LDL) e faʻapipiʻi i luga o puipui o arã o pito i lalo. O le faaumiumi o le i ai o mea mai fafo i totonu o le toto o le toto e mafua ai le mumū. Ae peitai, e le mafai e ni macrophages poʻo ni leukocytes ona taulimaina vaega o le cholesterol. Afai e faʻagasolo le gaioiga, o loʻo tuʻuina i luga papa o gaʻo gaʻo - pipi. O nei pusa o loʻo i ai se maualuga tele ma faʻalavelave i le masani masani o le toto.
  2. Tupe faʻaalu o le "leaga" cholesterol e faʻamalosi, ma o le toto e afaina i taimi o le malepelepe poʻo le faʻaleagaina o le paʻu. O toto o le toto e i ai se aafiaga faʻapitoa ma faʻafesoʻotaʻi atili ai fausaga.
  3. E faasolosolo lava, o le vaega o le cholesterol e faʻatasi ma fusi toto e faia i luga o se fausaga faigata, ona o le lafoaia o sima calcium. O puipui o arteries e le maua ai lo latou faʻaogaina masani ma avea ma mea e faʻavaivaia, e mafua ai ona malepe. I le faaopoopo atu i mea uma, o le siakiina o le siakiina ma le gasegase o mea vavalalata latalata ane ua mafua ona o le hypoxia ma le leai o ni meaʻai.

I le taimi o le taofiofia o le atherosclerosis o pito i lalo, o laasaga nei e iloga:

  1. Laasaga I (uluaʻi faʻaaliga o le vevela) - o se lagona o goosebumps, faʻapipiʻi o le paʻu, lagona o le malulu ma le malulu, le soona inu, vave le vaivai pe a savali,
  2. II O se laasaga (faʻapipiʻi le vavalalata) - o se lagona o le vaivai ma le mausali i musika o le tamai povi, faʻapipiʻi tiga pe a taumafai e savali e tusa ma le 200 m,
  3. II B tulaga - tiga ma le lagona o le mausali e le mafai ai ona e alu i le 200 m,
  4. Laasaga III - o faʻamaʻaloga tiga i totonu o muso o le tamai povi e sili atu ona malosi ma foliga e oʻo lava ile malologa,
  5. IV - i le pito o le vae o loʻo i ai faailoilo o faʻalavelave o gaʻo, o maʻi le tumau ma faʻamalologa o gangrene.

I tulaga alualu i luma o le atherosclerosis o pito i lalo, o le atinaʻeina o le gangrene e masani lava ona oʻo atu ai i le maeʻaeʻa pe leai foi o le lima. O le leai o se taotoga talafeagai i ia tulaga e mafai ona oʻo atu ai i le maliu o le maʻi.

O le faʻaogaina o le atherosclerosis obliterans e vaeluaina i vaega:

  1. Vaevaeina o vaega - e na o le tasi le vaevaega e pa'ū mai le nofoaga o le microcirculation,
  2. Faʻasologa masani (vasega 2) - o se poloka o le faʻavaʻa o le femoral superficial,
  3. Faʻasaʻoina o faʻasolosolo faʻasalalauga ma faʻaipoipolo ma gasegase vaivai o le nofoaga e faʻasili ai,
  4. Faʻatūina atoa le faʻaogaina o le microcirculation i le popliteal ma le femoral brateries - 4 tikeri. Faʻatasi ai ma togafitiga, o le tuʻuina atu o le toto i le tino o le loloto o laupepa femoral e faʻasaoina,
  5. Faʻaleagaina i le loloto o le fausua o fafine ma le faʻaleagaina o le femoral-popliteal area. O le vasega 5 o loʻo faʻaalia i le maualuga o le hypoxia o le pito i lalo ma le necrosis, o le gangrene o le gapene. O le tulaga ogaoga o se maʻi pepelo e faigata ona faasaʻo, o lona uiga, o togafitiga e na o se faailoga.

O ituaiga o faʻamaʻi pipisi i le atherosclerosis e tolu ituaiga:

  1. Faʻaleagaina i le vaega vaʻavaʻa o le tibia ma le faʻasologa o popliteal, lea e teuina ai le toto i le vae pito i lalo,
  2. Faʻalavelave masani o le vae pito i lalo. O le maʻi ile tabia ma le popliteal arteries e puipuia,
  3. Faʻaaogaina o vaʻa uma o le ogavae ma le vae pito i lalo ma le faʻaauau pea ona vaʻaia i luga o lala eseese o laʻau.

O faʻamaoniga o le OASNK i le amataga, e pei o se tulafono, e matua lubilia pe le o atoa. O le mea lea, o le faʻamaʻi ua manatu o se mea faʻaʻoleʻole ma le le mautonu. O le faʻaleagaina lea o faʻamau o loʻo faʻaleleia le alualu i luma malie, ma o le mamafa o faailoga o le falemaʻi o le a faalagolago tonu i le tulaga o le atinaʻeina o le maʻi.

O faailoga muamua o le taofiofia o le atherosclerosis o pito i lalo (vaega lona lua o le maʻi):

  • vae e amata ona faasee i taimi uma
  • vae e masani ona paʻu
  • osofaʻi o le vae
  • afai o le faʻamaʻi e aafia ai le tasi vae, e sili atu ona vaivai nai lo se mea maloloina,
  • tiga i totonu o vae pe a maeʻa se savaliga umi.

O nei faʻaaliga o loʻo faʻaalia i le vaega lona lua. I lenei laasaga o le atiaʻe o le atherosclerosis, e mafai e se tagata ona savali 1000-1500 mita e aunoa ma se tiga.

E masani ona le faʻapipiʻiina e tagata le tele o faʻamaoniga e pei o le malulu, faʻavave taimi, tiga pe a savali mamao. Ae leai se aoga! I le uma, amata togafitiga i le taimi lona lua o le togafitiga, e mafai ona e 100% puipuia ai faʻafitauli.

Faailoga e aliali mai i le 3 vaega:

  • fao e faasolosolo malie lemu nai lo le taimi muamua
  • vae e amata ona paʻu
  • tiga e mafai ona tupu i se taimi le tumau i le ao ma le po,
  • tiga e tupu pe a uma ona savali mamao (250-900 m).

A maua e se tagata le laasaga 4 faʻamalo le atherosclerosis o vae, e le mafai ona savali 50 mita e aunoa ma se tiga. Mo ia ituaiga o gasegase, e oo lava i se faatauga faatau e avea o se galuega e lofituina, ma o nisi taimi e na ona alu atu i totonu o le fanua, ae o le aea i luga ma lalo ifo o faasitepu e avea ma se maasiasi. E masani lava, o tagata gasegase e iai faʻamaʻi pipisi 4 e mafai ona gaoioi faataamilo ile fale. Ma aʻo faʻalauteleina faafitauli, latou te le toe tulaʻi i luga.

I lenei laasaga, o le togafitiga o le faʻamaʻi e faʻaleagaina ai le atherosclerosis o pito i lalo e masani lava ona leai se malosi, e mafai ona naʻo le faʻamaloloina o faʻamaʻi mo sina taimi puupuu ma puipuia ai isi faʻafitauli, e pei o le:

  • faʻapouliuli o le paʻu i vae,
  • maʻi pipili
  • gangrene (faatasi ai ma lenei faʻalavelave, o le vavaega o le lima e tatau ai).

Vaega o le vasega

O faʻamaoniga uma o le faʻamaʻi e tupu malie, ae i se mea e seasea tupu, o le taofiofia o le atherosclerosis o vaʻa pito i lalo e iloa ai lava ia i le tino o le thrombosis. Ma, i le nofoaga o le vevela, o le a oso mai se thrombus, lea o le a vave ona tapunia le lumena o le faga. O se togafitiga faʻapitoa mo le maʻi e atiaʻe e aunoa ma se faʻafuaseʻi, ua ia lagona le matuia tele i le soifua lelei, o le paʻu o le vae ua liu paʻu, ua malulu. I lenei tulaga, o se talosaga vave (faitauina o le taimi i mea e le mafai ona faʻafitia - mo itula) i le fomai tipitipi vascular e faʻataga ai oe e teu le vae o se tagata.

Faʻatasi ai ma maʻi faʻamaʻi-maʻisuka, o lona uiga o le taofiofia o le atherosclerosis ei ai ona lava uiga. O le talafaasolopito o ia ituaiga o maʻi e le seasea, ae o le maʻi e vave ona tupu (mai le tele o itula i ni nai aso) i se taimi puupuu e tau atu ai i le necrosis poo le gangrene i le itulagi o pito i lalo. O le mea e leaga ai, o fomaʻi e masani ona i ai se tulaga faʻapitoa i le vavaeeseina o vae - ua na o le pau lea o le mea e mafai ona laveaʻiina ai le ola o se tagata.

Faamatalaga lautele

Atherosclerosis obliterans - o se faʻamaʻi masani o faʻasolosolo o gataifale, o loʻo faamatalaina e la latou leona faʻamalosi ma mafua ai le siakiina o pito i lalo. I le cardiology ma le taotoga vascular, o le atherosclerosis obliterans e taua o le taʻiala autu o le atherosclerosis (lona tolu sili ona taatele i le IHD ma le mafaufau masani o le mafaufau). O le amataina o le atherosclerosis o pito maualalo maualalo e maua i le 3-5% o mataupu, aemaise lava i alii e sili atu i le 40 tausaga. Laʻau faʻapitoa-stenotic e tele lava ina afaina ai vaa tetele (aorta, iliac arteries) poʻo laʻau tetele (popliteal, tibial, femoral). Faʻatasi ai ma le atherosclerosis e faʻaumatia ai le gaʻo o pito i luga, e masani lava ona aʻafia le uaea subclavian.

Mafuaʻaga o le faʻamalosia o le atherosclerosis

O le amataina o le atherosclerosis o se faʻaaliga o le atherosclerosis, o lona uiga o lona tupuga e fesoʻotaʻi ma le faiga e tasi o le etiological ma pathogenetic lea e mafua ai atherosclerotic faiga o soʻo se isi localization.

E tusa ai ma manatu faʻaonapo nei, o le atherosclerotic vascular damage ua faʻamalosia e le dyslipidemia, o se suiga i le setete o le lapisi vascular, galuega le lelei o le masini eletise, ma se mea na mafua mai. O suiga autu o le pathological i le aveesea o le atherosclerosis e aʻafia ai le gaogao o le gaʻo. I luga o le foo o le lipoidosis, o le fesoʻotaʻiga o meaola e tupu ma faʻateleina, lea o loʻo tuʻuina atu ma le faʻavaeina o laupepa felafolafoaʻi, tuʻuina o platelets ma ufiufi fibrin i luga ia i latou.

Faʻasalaga faʻasalaga ma le necrosis plaques, ua tumu ai le fale i mea e gaosia ai le tino ma atheromatous masses. O le mea mulimuli, o le alu ese atu i totonu o le lumena o le faga, e mafai ona ulu atu i le toto masaa, e mafua ai le faʻalavelave faʻavave.O le tuʻuina atu o suauu calcium i laupepa faʻafefeteina faʻafefeteina ua maeʻa ai le gaoia o le leona o vaa, e mafua atu ai i le latou faalavelaveina. O le siakiina o le sili atu i le 70% o le fua masani masani e mafua ai se suiga i le natura ma le saoasaoa o le tafe toto.

Faʻamatalaga e mafua mai i le faʻaleagaina o le atherosclerosis o le ulaula, inu ava malosi, toto maualuga o le cholesterol maualuga, faʻasologa o le gafa, le lava o gaioiga faʻaletino, telefoni luga, maleopause. O le atherosclerosis obliterans e masani ona atiina ae i le talaaga o maʻi faʻamaʻi - toto maualuga, maʻi o le maʻisuka (maʻisuka macroangiopathy), oona, hypothyroidism, tuberculosis, rheumatism. O mea i totonu o le lotoifale e mafua ai i le gasegase o le gaʻo o le ogatotonu e aofia ai le kiona muamua, o manuʻa manua. I le toetoe lava o tagata uma na maua i le atherosclerosis obliterans, ua iloa le atherosclerosis o vaʻa o le loto ma le faiʻai.

Faʻavasegaga o le faʻamamaina o le atherosclerosis

I le taimi o le taofiofia o le atherosclerosis o pito pito i lalo, e 4 vaega e iloga:

  • 1 - o le savali e leai se tiga e mafai ona mamao i le sili atu ma le 1000 m. O le tiga e tupu naʻo le ogaoga o le tino.
  • 2a - savali e aunoa ma se tiga i le 250-1000 m.
  • 2b - savali e aunoa ma se tiga i le mamao e 50-250 m.
  • 3 - laasaga o suʻesuʻega taua. O le mamao o le savali le tigaina e itiiti ifo i le 50 mita. O le tiga foi e tupu i le malologa ma i le po.
  • 4 - laasaga o faʻafitauli pipisi. I luga o le vaega o taʻavale ma luga o tamatamailima o loʻo i ai vaega o necrosis, lea i le lumanaʻi e mafai ona mafua ai le gangrene o le lima.

Talu ai ona o le localization o le faagasologa o le occlusal-stenotic, o le mea lea e mafai ona iloga: atherosclerosis o loo taofia le vaega o le aorto-iliac, vaega femoral-popliteal, vaega popliteal-tibial, faaleagaina o le uaga multistory. E ala i le natura o le leona, faʻamaʻaloga ma le faʻaogaina e iloga.

O le faʻaogaina o le atherosclerosis e faʻaumatia ai le faʻataʻitaʻiga o le femoral ma popliteal e faʻamaonia ai ituaiga V o vaʻa o le gasegase o le tino:

  • I - faʻatapulaʻaina (segmental) le faʻatonuga,
  • II - o se leona taatele o le tino o le fausua o le femoral,
  • III - faʻalauteleina o le faʻaaogaina o le feterale femoral and popliteal arteries, o le vaega o trifurcation o le upega poplite e vaʻavaʻa,
  • IV - faʻaleagaina atoa o le fausiaina o le femoral and popliteal artery, faʻaleagaina o le faʻaipoipoina o le faʻavae o le poplite, o le vaʻaia o le loloto o le femoral brace e le faʻavaivaia,
  • V - occlusal-stenotic leions o le vaega femoral-popliteal ma le loloto o le fausua o femoral.

Variants o liana occlusal-stenotic o le popliteal-tibial vaega i le aveesea o le atherosclerosis o loo suitulaga i ituaiga III:

  • O le faʻaumatiaina o le faʻavae o le poplite i totonu o le vaega vavalalata ma gaugala tibial i uluai matagaluega, o le vaʻaia o le 1, 2 poʻo le 3 vae o le a puipuia,
  • II - soloia o mea taua o le vae pito i lalo, o le vaega vavalalata o le popliteal ma tibial arteries e mafai ona vaʻaia,
  • III - faʻaumatiaina o gaʻo popupal ma tibial, o vaega taʻitasi o le ogatotonu o le vae ma vae vae e le mafai ona pasia.

Faʻailogaina ma le puipuia o le taofiofia o le atherosclerosis

Atherosclerosis obliterans o se faʻamaʻi tuga e aofia ai le 3 nofoaga i le fausaga o le tino mai le maʻi cardiovascular. I le taofiofia o le atherosclerosis, o loʻo i ai se tulaga lamatia tele o le atinaʻeina o le gangrene, e manaʻomia ai le faʻamavae maualuga o le lima. O le suʻesuʻega o le taofiofia o faʻamaʻi o le pito i tua, e tele lava ina fuafua i le i ai o isi ituaiga o atherosclerosis - cerebral, coronary. O le taofiofia o le atherosclerosis, o se tulafono, e le lelei i tagata e maua i le maʻisuka.

Ole puipuiga lautele e aofia ai le aveeseina o mea lamatia mo le atherosclerosis (hypercholesterolemia, gaʻo, ulaula, le gaioiga faaletino, ma isi). E taua tele le puipuia o manuʻa vae, togafitiga ma le puipuia o le tausiga o vae, ma le ofuina o seevae lelei. Faʻasalaga faʻasolosolo o togafitiga faʻasao mo le faʻamalosia o le atherosclerosis, faʻapea foi le taotoga faʻasolosolo taimi, faʻatagaina oe e faʻasaoina le tino ma faʻaleleia atili le lelei o le olaga o tagata gasegase.

Tuua Lau Faamatalaga