O a fualaau e tatau ona ou inuina i lalo ifo o le cholesterol toto?

O se auala e puipuia ai faamai o le cardiovascular system o vitamini ia o le lower cholesterol. O lona maualuga maualuga o le toto e oʻo atu ai i le fatu fatu ma le taʻavale. Ina ia faʻavasegaina le gasegase o le lipid, e fautuaina e mataʻituina mea o loʻo i totonu o le acid ascorbic, beta-carotene, vitamini B, C, E ma isi i totonu o le tino. E mafai ona e maua mai meaʻai poʻo fualaau.

Faʻapefea ona faʻaaoga?

Laʻu vaivai lipoprotein (LDL) - o se vailaʻau e fua ai le maualuga o le cholesterol i le toto. O lona maualuga maualuga e mafai ona oo atu ai i ituaiga faʻamaʻi: cardiac ischemia, infarction myocardial, stroke, thrombosis o toto toto. Vitamini mo le tuʻuina atu o le cholesterol e faʻaaogaina i togafitiga faʻapitoa, e aofia ai gaoioiga faaletino, meaʻai lelei ma vailaʻau. O tofiga ma fuataga uma e fuafuaina e le fomaʻi pe a maeʻa le suʻega atoa.

O le le lava o vitamini i totonu o le tino e matautia e pei o le televave. Aʻo leʻi faʻaogaina, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi

O a fuamini e mafai ona fesoasoani i le tagata maʻi?

I le faʻaitiitia o le cholesterol, e tatau ona e ave vitamini o vaega nei:

  1. Faʻaopoopoga o le vailaʻau malosi e aʻafia i le vitamini B ole e le gata ina faʻafouina ai le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto, ae faʻatonutonu ai foi le fua faatatau o vaega eseese o lenei vailaau i le toto o le tagata maʻi. I lalo o la latou faatosinaga, o le pasene o LDL (o le lipoproteins maualalo - o se vaega o le cholesterol e afaina i le tino) e pau ma HDL (maualuga maualuga lipoproteins - cholesterol, e talafeagai mo le faagaoioia o totoga o le tino). O le mea lea, fai mai fomaʻi e tatau i tagata ona faʻaaoga nei vitamini cholesterol i aso uma.
  2. O le maualuga o le cholesterol i le toto e mafai ona fetuutuunai e ala i le faaaogaina o le vitamini E, lea e mafai ona faʻaitiitia faʻaititia ai le tele o mea leaga i le toto o le tagata.

E tatau ona e iloa o nisi o vitamini (mo se faʻataʻitaʻiga, E) e le tino o le tagata e masani lava ona le faʻapipiʻiina. O le mea lea, e na o le fomaʻi poʻo le meaai e mafai ona maua.

B vitamini

Faʻatasi ai ma se pasene maualuga i le plasma toto o se tagata maʻi i le LDL cholesterol, e fautuaina e fomaʻi vitamini B3, B5, B12 i maʻi, lea e faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol leaga.

Vitamin B5 ua taʻua o le pantothenic acid (ua faʻaaogaina le fomu galue). E faʻatagaina e le gata ina faʻaititia le pasene o le LDL, ae faʻaititia ai foi le cholesterol atoa. O le pantothenic acid e le maua ai aʻafiaga o aʻafiaga o vailaau vailaʻau faʻasaina, o lea e mafai ona faʻaaogaina i le tulaga o se vaitamini e toetoe lava o aso uma. I le taimi lava lena, e mafai e le B5 ona faʻaitiitia le lamatiaga o le faia o se paʻu poʻo se fatu fatu i se tagata maʻi, talu ai e faʻaitiitia ai le viscosity o platelets. O lenei vailaʻau e fesoasoani e puipuia le tino o le maʻi mai aʻafiaga fafo, faʻaleagaina (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaitiitia le sikaleti asu).

B3 poʻo le kulicotinic acid e siitia ai le maualuga o le HDL. E ave ese pe faʻatasi foi ma isi vailaʻau ua fautuaina e se fomaʻi. E vave ona faʻamautuina le maualuga o le cholesterol i le plasma toto o le tagata maʻi.

Aʻo faʻaalia i le vailaʻau B3:

  • o le pasene o le LDL e pa'ū i le 10-12%,
  • o le aofai o faʻamaʻi mataʻutia e faʻaleagaina e 20-25%,
  • O le maualuga o le HDL e faʻaititia i le 25-29%.

O le faʻaaogaina o le vitamini B12 i aso uma e mafai ai ona faʻavavevave le tulaga o le cholesterol. O lenei vailaʻau:

  • faʻaitiitia le lamatiaga o le atherosclerosis,
  • puipuia le tino cardiovascular,
  • faamamaina faailoga o le vaivai vaivai,
  • lagolagosua i le fatuga tutotonu.

Afai o le B12 o loʻo faʻatonuina i le maʻi, ona lelei ai lea e le tino o lenei vailaau, e tatau ona faʻaaoga faatasi ma fualaau faʻasaina o loʻo iai le vitamini B3.

O mea uma o loʻo taʻua i luga o le vaega B e mafai ona maua mai i meaai, ae ia maua se togafitiga faʻapitoa ina ia mafai ai ona pulea le cholesterol, o fomaʻi e faʻaaogaina nei vailaau i le tulaga o ni meaʻai poʻo ni timu e faaopoopo i meaʻai.

O le fualaau ua faatulaga e le fomaʻi, o togafitiga a le tagata lava ia e le fautuaina.

Faʻaaogaina o le Vitamini E mo Togafitiga

Tocopherol i totonu o le tino o le tagata e le o faʻapipiʻiina, o le mea lea, o le gaosia o le vitamini E e mafai na o na o vailaʻau poʻo meaʻai. Tocopherol e mafai ona faʻaitiitia le maualuga o le LDL, ma faʻateleina le tele o le HDL, talu ai ua tuufaatasia le vitamini E ma gaʻo. I le taimi lava e tasi, e faʻaitiitia ai le avanoa e atiaʻe ai fatu faʻamaʻi ma gasegase vascular with plales cholesterol.

Vitamini o lenei vaega e mafai ona faʻaaogaina i aso uma, ae i se fualaau na faatonuina e se fomaʻi. E masani lava, o lenei aofaiga e le sili atu i le 400-1000 IU i le aso. Pe a faʻaaoga le tocopherol i ni tui e sili atu i le 3000 IU, o le maʻi o le tino o le tagata maʻi ua soona inu:

  • o loʻo maʻi lona ulu
  • faailoga o le maualuga o le toto
  • manava manaia e mafai ona tupu.

Afai ei ai se lagona o le tagata i le tocopherol, o lona toto e ono tulai mai. O le mea lea, ao leʻi faʻaaogaina lenei vailaau, e sili ona lelei le faia o se suʻega faafomaʻi.

E mafai ona e faʻaaoga le tocopherol i le ituaiga o vailaʻau poʻo meaai. O le tele o vitamini E i iʻa ma fua. O se fuainumera tele o elemene o loʻo faamauina i launiu, almonds, peanesi. Mai le iʻa i meaʻai, e sili ona lelei le faʻaaogaina o tuna, o le tele o Tocopherol i le uila ma le sami. O laau totő, saito, sea buckthorn ma rosehips e aofia ai le tele tele o vitamini E. Mo le sili atu o le fufuluina o ipu o nei oloa, e tatau ona e ave i latou i gaʻo, mo se faataitaiga, kuka i le suauu olive. E le fautuaina e 'ai meaʻai falai, talu ai e 95% o le tocopherol ua faʻaumatia.

E le mafai ona e faʻaaogaina le vailaʻau faʻatasi ma le faʻaititia o numera o platelet i totonu o le toto poʻo le taimi o faʻaogaina o mea faʻapipiʻi. Afai o le tagata maʻi e maua i maʻi o le ate e pei o le cirrhosis, ona faʻaaogaina lea o le tocopherol i lalo ifo o le cholesterol e le aoga, talu ai o le a vave ona paʻu, ma o le a maua e le tagata maʻi le vaivaiga.

Pe a ave le tocopherol i meaʻai, e sili atu ona faʻaaogaina e fai ma faʻaopoopoga. Mo lenei mea, o vailaʻau e faʻaaogaina i ni pepa, e faʻaopopo i meaʻai e maua ai le vaitamini E. I le taimi o le maitaga, tocopherol e naʻo le faʻaaogaina e pei ona faatonuina e se fomaʻi, ona e teuina i le gaʻo, ma e mafai ona taʻitaʻia ai le televave ma faʻafitauli eseese.

O a meaai e maualalo ai le cholesterol leaga?

Mo le tele o tausaga le tauivi ma le CHOLESTEROL?

Ulu o le Inisetiute: "O le ae maofa i le faigofie o le faʻaitiitia o le cholesterol e ala i le ave i aso uma.

O le tele o tagata gasegase o loʻo mafaufau pe o loʻo i ai faʻaulu o le cholesterol-lowering. E masani ona tele taimi e tele ai taimi e faalogo ai i le cholesterol leaga. Ma e matua faigata tele mo le toʻatele ona malamalama i le mea. I le malamalama o le toʻatele, o le cholesterol e gaʻo, o lona uiga e naʻo tagata ua mamafa tele e mafai ona maua le maualuga o le cholesterol.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Ae o le pau lenei o le afa saʻo. O le mea moni, o le i ai o le mamafa o le mamafa o se faailoga o le faateleina o le cholesterol i totonu o le toto ma e oʻo lava i le cholesterol i totonu o vaa. Ae o le tele lava o taimi e feagai ai tagata e le mamafa ma le faʻafitauli faapena.

O afea e manaʻomia ai le faʻaititia o le faʻatinoga?

O le a la le cholesterol ma o fea oi ai? O le mea e taʻua o le cholesterol leaga e maua i meaʻai o meaola e maua ai manu: manufasi o mammals, susu, fuamoa. O lenei cholesterol, pe a ulu atu i totonu o le tino, ei ai le meatotino o le pipii atu i puipui o toto toto ma avea ai ma otaota i luga o latou - pusa cholesterol. O nei tupe teu e mafua ai le faʻaitiitia o le tafe toto ona o le faʻaitiitia o le tino vaʻaia ma o lea i le alualu i luma o faʻamaʻi o le cardiovascular system.

I tulaga sili ona maualuga, e tatau ona e togafitiga i le taotoga e aveese ai le cholesterol i totonu o vaa, ae i le amataga o mea e mafai ona e faia i vailaau poʻo le faʻafeiloai atu o le cholesterol-faʻaitiitia meaʻai i totonu o lau'aiga.

Afai e te manatu o ia oloa o se ituaiga o meaola, o lona uiga ua e matua sese lava. O nei oloa e masani ona masani ai malo i lau laulau, ae o lo latou faʻaaogaina mo ni mafuaaga e itiiti lava.

O a meaai e maualalo ai le cholesterol?

E manaʻomia ona e iloa po o fea meaai e maualalo ai le cholesterol toto. O fualaau laʻau lanu meamata ma lau fualaʻau uma:

  • paʻu paepae,
  • broccoli
  • meaʻai
  • meaʻai
  • pasili
  • lanumeamata lanumeamata
  • ituaiga uma o letus lafoaʻi,
  • Savoy kapisi
  • Basil
  • seleni ma sili atu.

E matua fesoasoani lelei lava e aveese le cholesterol ma isi laumei mai le tino: pi, e tusa lava pe mumu, paʻepaʻe po o le kululu, lentils, peas, chickpeas. Quinoa o se vavega lea e fesoasoani i le vave ma le lelei o le faʻamamaina o le tino.

O meaʻai e maualalo i le cholesterol e maualalo ai meaai e masani lava o iʻa uma o iʻa:

  • samani
  • samani
  • taatele ma le nuanua.

I le faʻaopopo atu i le salmon, o se aofaiga tele o omega-3 gaʻo, lea e fesoasoani i le faʻaumatiaina o le cholesterol leaga mai le tino, e aofia ai iʻa e pei o:

  • togafiti
  • meaʻai
  • anchovies ma isi iʻa iʻa.

O le ogaumu o le oat ma le sana o se oloa sili ona lelei mo le faʻaitiitia o le cholesterol toto ma mo le tau o le atherosclerosis. O nei gaioiga e pei o le omomi, o loʻo aʻafia ai le cholesterol, lea e le gata i totonu o vaʻa, ae i totonu foi o le gastrointestinal tract, o lona uiga o le puipuia mai le totoʻa.

Le faʻaaogaina o le 1-2 tbsp. l lala 30-40 minute ao leʻi faia taumafataga, faʻamaʻa i lalo e tusa ma le 1 le vai vai, o le a le gata ina le fesoasoani i le gaosia o le cholesterol ma isi mea leaga, ae o le a faaitiitia foi le tau e 'aina. Ma talu ai ona o le pusi na o le leai o calories, o se auala sili lea ona lelei e foia ai le mamafa o le mamafa.

O gaʻo maloloina, lea e mafai ona suia ai le cholesterol leaga ma aveesea ai mai le tino, e maua i le sunflower ma le pumpkin fatu, faʻapea foʻi ma le tele o nati. Mo se faʻataʻitaʻiga, e pei o launiu, cashews, almonds, peanuts, walnuts, etc., ia aua le galo o nei mea o meaʻai maualuga-kalori ma e tatau ona e faʻaeteete lelei ma latou, e le sili atu i le 10-12 kernels per day . Ma o le tulaga sili ona taua: o fatu e le tatau ona falai, faʻafefe pe faʻafefiloi ma soʻo se lanu ma meaʻai.

Ina ia faʻaitiitia le cholesterol toto, e le tatau ona e 'ai naʻo meaʻai saʻo, ae ia inuina foi meainu malolosi. Muamua i totonu oi latou o le lanu lanumeamata. O le lauti tiiti o se manaia lelei, lea, o le ulufale atu i totonu o le tino o le tagata, e fusifusia ai ma aveesea mea le talafeagai ma le afaina ai. E le gata i lea, o le lanu lanu e tetee i le faʻamaʻiina o gaʻo matautia.

E mafai ona e faʻaaogaina le lauti lanumeamata e le gata o se meainu, ae faʻapipiʻi foi i le paʻu ma faʻafefiloi i le pepa poʻo soʻo se isi lava mea manogi e pei o se taimi faʻavave mo meaai. I le auala lava e tasi, o le suamalie, e pei o le kelp, e mafai ma e tatau ona faʻaaogaina e pei o le faʻavala. O lenei alga e galue e pei o se cholesterol-mea faʻamalosi. O loʻo i ai le tele o le magnesium, iodine ma isi elemene e tatau mo le tino.

O a oloa e tatau ona lafoai

Ina ia faaitiitia le maualuga o le cholesterol o loo iai i totonu o le tino, o le mea muamua lava e tatau ona lafoai ia paluga manaia, muffins, aemaise lava keke o loo aofia ai le tele o le pata, o le pama pama ma isi meaola oona, lea, pe a nutililiiina ma faamaluina i le taimi o le lomiina, ua liua i le cholesterol leaga .

Ina ia maualalo le cholesterol, e tatau ona faʻaitiitia le taumafa o masima ma faʻalautele le tele o vai, suamalie masani ma fualaau suamalie o fualaau aina ma fualaʻau 'aina i le vitamini C ma le pectin.

Aua le lafoaia atoa le meaʻai masani ma ipu mai ia mea, e tatau lava ona e faia o se tulafono auro mo oe lava ia e le 'ai ma pasta poo pateta, ae i ai leki i foliga o se ipu falala ma le tele o laulaau lanumeamata, fualaʻau laulaʻau ma laau.

Aua neʻi galo e uiga i le manaʻomia ona faʻaaoga i fua faatapulaa o fuālaʻau fuālaʻau, talu ai e leʻi toe aveesea mai vitamin A ma E mai o tatou tino.

O se oloa e pei o fuamoa, o tagata e maualuga le cholesterol e tatau ona faʻaumatia e le silia le 1 taimi i le vaiaso ma i se aofaiga e le sili atu i le 2 fasi vaega. O lona uiga, o le taeao e tatau ona lafoai ma e le sili atu i le tasi i le vaiaso, e tatau ona sui i oloa e pei o le siʻi kuka, ma le faaopoopoina o fatu, fualaau mamago, faapea foi fualaau aina ma fualaau suamalie.

E mafai ona faʻaititia le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto e ala i le taofi le 'ai e le talafeagai mo sina taimi. O le mea lea, o tagata o loʻo mafatia i lenei faafitauli e manaʻomia le toe iloilo lelei oa latou meaʻai ma aʻoaʻo pe faapefea ona ola ma 'ai lelei. E le o lona uiga o lou olaga atoa e tatau ona e nofo i luga o le oatmeal ma fagota i le broccoli vaʻa, ae e le aoga foi le 'aiina vave o meaai, paluga, keke ma meaʻai gaʻo.

E mafai foi ona e maualalo le cholesterol ma teuina i le tulaga sao faatasi ai ma le fesoasoani o vailaau, ae o le ave o se piliki mo lou olaga atoa pe na o le iloiloina o lau meaai o le filifiliga a tagata uma.

O le mea taua o le malamalama o se tagata e faapea, faatasi ai ma le faasaʻoina o le faiga o meaʻai, e le gata na faʻaititia le cholesterol, ae o le metabolism foi, o le toto toto ua faaleleia, o lona uiga o le lamatiaga o le fatu ma le stroke ma le atinaʻe o le maʻisuka ua faʻaitiitia. Ma o se avanoa lenei e le gata ina faʻatuina, ae ia faalautele atu foi lou ola mo ni nai tausaga.

I le maea ai o se suʻega o le toto ma maua ai ni mea le fiafia, e faʻaalia ai le faateleina o le cholesterol toto, aua e te faanatinati atu i le popole ma faʻaaoga papa ma lima. Amata i le faʻalauteleina o lau lisi autu ma faʻalauiloaina meaai maualalo o le cholesterol o loʻo lisi atu i luga. E le gata i lea, e le o ni mea faʻapitoa ma o nisi taimi e sili atu le taugofie nai lo se keke, pisa poʻo se patty fatty.

Anna Ivanovna Zhukova

  • Sitemaʻe
  • Suʻesuʻe toto
  • Iloiloga
  • Atherosclerosis
  • Fomaʻi
  • Togafitiga
  • Faʻatau auala
  • Meaʻai

O le tele o tagata gasegase o loʻo mafaufau pe o loʻo i ai faʻaulu o le cholesterol-lowering. E masani ona tele taimi e tele ai taimi e faalogo ai i le cholesterol leaga. Ma e matua faigata tele mo le toʻatele ona malamalama i le mea. I le malamalama o le toʻatele, o le cholesterol e gaʻo, o lona uiga e naʻo tagata ua mamafa tele e mafai ona maua le maualuga o le cholesterol.

Ae o le pau lenei o le afa saʻo. O le mea moni, o le i ai o le mamafa o le mamafa o se faailoga o le faateleina o le cholesterol i totonu o le toto ma e oʻo lava i le cholesterol i totonu o vaa. Ae o le tele lava o taimi e feagai ai tagata e le mamafa ma le faʻafitauli faapena.

Cholesterol Kuki

O le kulimi ua leva ona susunuina e tagata e avea o se malosiaga mamana faalenatura o le malosi. O lo latou malosi maualuga lea e leʻi leva ona faia ai se tasi masalosalo - pe aoga tele i latou? Latou te fai mai e mafai ona sili atu le lelei mai nai fatu, o lea e sili ai le le 'ai. E i ai ni fatu e afaina pe maloloina? Ma faʻapefea ona faʻapipiʻi fatu ma cholesterol?

I aso nei, e tele ituaiga o nusi o loʻo tuʻuina atu i luga o fale teu oloa. E lava le eseese o le tasi i le isi i le tofo ma i le tuufaatasiga.

O le tuufaatasiga ma le kalori matāʻupu o nati

Afai tatou te talanoa e uiga i le kalori o meaʻai o le nati, ona tatau loa lea ona tatou malilie - o ni nuts e maualuga-kalori, o lo oi ai le tele o gaʻo ma gaʻo, lea e faʻamaonia e le laulau:

Lelo, 100 gCarbohydrates, gPuipuia, gFats, gFaʻafiafiaga kalori, kcal
Peanuts9,926,345,2551
Hazelnuts9,415,061,2651
Laʻau7,015,265,2654
Popo4,83,936,5364
Pine nut19,711,661,0673
Pistachios7,020,050,0556
Pecan4,39,272,0691
Cashew13,225,754,1643
Amene13,018,653,7609

E pei ona mafai ona e vaʻavaʻai, o le tuufaatasiga o kulimi e ese lava, ae o loʻo i ai pea le tele o gaʻo.E tatau ona maitauina o le gaʻo o lo o iai i nusi o fualaau fualaau, o lona uiga, e leai se mea e aafia ai gaʻo manu, o se punavai o le cholesterol leaga. O le mea lea, e leai se cholesterol i nati. Ae o totonu ia i latou e tele mea aoga aoga.

Mea aoga

E oo lava ia Hippocrates, o le ua tatau ona mafaufau i le tama o fomaʻi faʻaonapo nei, na saunoa ma le faʻaaloalo i mea aoga o nati ma manatu ai e taua mo faʻamaʻi o le ate, fatugaʻo ma le manava. I le toetoe lava o pusa uma o le lalolagi, o loo i ai fatu, ma e viia e tagata lo latou tofo ma le soifua maloloina.

O fua uma lava e mauʻoa i gaʻo maloloina, faʻaogaina o palatini, vitamini, minerale ma amino acids.

Vitamin A (Beta Carotene)

O se vailaʻau lelei e mafai ona puipuia le faʻamaʻiina o gaʻo ma lipids i le maualuga o le cellular, i totonu o siama ma i le plasma toto. O le faʻamalosia o le oxidation e oʻo atu ai i le faʻavaeina o faʻamalolo e leai se totogi e faʻaleagaina ai siama faʻamau ma le faʻavaeina o toxins e pei o lipoxins ma aldehydes. Ma o lenei faʻavavevaveina ai le atiaʻe o le atherosclerosis, o le stroke, le osofaʻi o le fatu. O le vitamin A e sili atu ona vave faʻatasi ma E ma selenium. E tele peta-carotene e maua i mea taumafa, aemaise lava i lanu samasama ma mumu fua ma fua. I le taumalulu, e tatau ona faatumuina le toesea o vitamini e ala i meaʻai, meaʻai fuamini.

Laʻau

Walnuts e aofia ai le tele o vitamini ma minerale. O le aʻafia i le tele o atunuu o se vaega o ipu eseese, ona o lona tofo ma meaʻai. Matou te fiafia i ai - pe mafai ona 'ai ni palanisi ma le maualuga o le cholesterol? Afai tatou te lisiina mea aoga o le palapala, tatou te maua le lisi lenei:

  • Latou te faʻateleina le faʻamaʻi, latou te fautuaina faapitoa i le taumalulu-tau malulu ma le maeʻa o faʻamaʻi.
  • Faʻaafu le uʻamea, zinc, cobalt, iodine. Fesoasoani i le faateleina o le maualuga o le hemoglobin.
  • O vitamini A ma E o loʻo i totonu o laʻau e faʻaleleia ai le gaioiga o totoga o le tino, faʻamalosi puipui o toto toto.
  • E puipuia e le palatini le gastrointestinal tract.
  • Ua faʻalauteleina le metabolism, o loʻo galue le faiʻai, ua faʻaleleia le mafaufau.
  • Walnuts e fesoasoani e taulimaina ia setete o neurotic ma depressive.
  • Infusions mai le atigi ma vaega (ae le o le autu) maualalo le toto suka.
  • E aofia ai le tele o omega-3 o gaʻo gaʻo, lea e maua foi i iʻa, faʻataʻitaʻiga, tuna po o le samasami. O suauu gaʻo mama e mafai ona faʻaititia ai le cholesterol. O le aoga aoga o walwuts i luga o le cholesterol ua leva ona lauiloa, ae ua itiiti se suʻesuʻega. Ae ui i lea, o le faatinoga o loʻo faaalia ai o le masani ona faʻaaogaina o palasi i tamai atopaʻu e mafua ai ona maualalo le cholesterol toto.

E i ai tagata o loʻo faʻaseseina e faʻaogaina palasi pe fautuaina e faʻaoga ma le faʻaeteete. Contraindications:

  • Alu allergy,
  • Mafuaaga
  • Eczema, psoriasis, neurodermatitis.

E tatau ona maitauina e naʻo fua maualuga e mafai ona faʻaumatia. Afai e faʻapouliuligia le pusi pe faʻafefeteina foi, o le a le gata ina aoga, ae e mafai foi ona mafua ai le oona, ona o na ituaiga e maua ai se vevela oona.

O aluna i aso anamua na manatu o se faailoga o le fiafia faale-ulugalii, tamaoaiga ma le tamaoaiga. E lua ituaiga almonds - suamalie ma le oona. O almonds paʻu e aunoa ma le vevela o togafitiga o ni mea oona. Ua leva ona 'aina ni almonds manaia. Ona aoga aoga:

  • Faʻafetai i vitamini B, o almonds faʻamalosi le faʻamalosia o le malosi i totonu o le tino ma saofagā i le lelei o le faʻatinoina o le tino. Amene fesoasoani i lauulu lelei, fao ma le paʻu.
  • Vitamin E puipuia malu mai mai le matua, puipuia le atiina ae o le tele o faamai, e aofia ai le atherosclerosis. Puipuia le fausia o le cholesterol plaque i luga o puipui o toto toto, o na aʻa ma le maualuga o le cholesterol e aoga tele.
  • Kalaku, fulukalama, magnesium, potassium, iron - o nei mea uma e taua mo le faʻaogaina o tino uma.
  • O manogi i almonds o loʻo faʻatusalia mai i gaʻo e leʻo faʻamatufaina, lea e matua faʻaleleia ma aoga i le tino.
  • O elemene o loʻo i ai se faʻamaumauga o le faigofie o digestible protein.

O le aina o almonds ia le itiiti ifo ma le faalua i le vaiaso e faaitiitia ai le lamatiaga o fatu ma oso. Amene e aoga i le togafitiga o le anemia, o le maʻi o le peptic, e fesoasoani e aveese ai vailaau ma toxins mai le tino, faʻamamaina. I nai tausaga talu ai, na lomia ai e le lomiga o Circulation ia lipoti a Dr D. Jenkins. O taunuʻuga o suʻesuʻega e pei ona taua i lalo - i tagata na faʻauʻuina le lima o aluni i aso taitasi mo le tolu masina, o le maualuga o le cholesterol ua faʻaitiitia e tusa ma le 10%. E toe faʻamaonia ai e lenei mea pe faapefea ona i ai ni kulutalalū nutupi. O aluma, o le mea e leaga, ei ai foi le faʻasaina - o le mea lea o le polotini ma le mamafa o le mamafa.

O alotini e taua foi o meaʻai fualaʻau, ona o le mea moni e tusa ai ma le tele o le protein o le mea e tutusa ma aano o manufasi. O le tuufaatasiga o launiu, e pei o isi fatu, e aofia ai:

  • Puipuia
  • Oona, e aofia ai le gaʻo susu o le polyunsaturated. O nei mea faʻatau, linoleic, palmitic, myristic ma stearic acid. O nei mea, e manaʻomia mo le tino, e faigata ona maua i ni aofaiga i isi oloa.
  • Antioxidants
  • Vitamini
  • Potassium, calcium,
  • Paclitaxel o se sui e tetee i le kanesa lea e tauivi ma siama o le kanesa i le tino.

O le aoga o palatini mo le tino ua leva ona lauiloa, o le lautele e lautele:

  • Togafitiga o le maʻi cardiovascular,
  • Suʻega faʻamaʻi
  • Puipuiga o le kanesa,
  • Fesoasoani i veins veinose, thrombophlebitis,
  • Faʻaleleia tino
  • Lower cholesterol.

Isi fatu. Ua matou iloa ona o le tutusa o lona fatuga, soo se nusipepa i le tasi tikeri po o le isi o loʻo i ai mea tutusa, tusa lava pe o pine pine po o ni paʻu, pipiʻi poo pekans. O fatu e le mafai ona totoina le cholesterol, ae ia tuu i lalo.

E faʻapefea ona aʻafia le tino i aʻafiaga

O le tele o suʻesuʻega i atunuu eseese, na faia i tausaga talu ai nei, na faʻamaonia ma le mautinoa o aʻa e faia i taimi uma i ni togi laʻititi (1-2 lima) e fesoasoani i le faʻaititia o le cholesterol.

O le a le fatu o le cholesterol maualalo? Ioe, toetoe lava o mea uma. Ae faʻafefea la lenei mea? O le faiga o le aʻafiaga o fatu i luga o le cholesterol e le o malamalama atoatoa, ae o loʻo faaauau pea ona avea ma autu o nisi suʻesuʻega. Ua fautuaina e saienitisi e faapea ona o le vailaau e taʻua o le phytosterol o loo i totonu o fatu o nati i le tino, o le faagasologa o le absorption o le cholesterol leaga e taofia.

Pe o le ioe pe leai, e leʻi manino. Ae o aso nei, o vailaau faʻamalosi e fautuaina ai tagata e maua i le maualuga o le cholesterol ia mautinoa ia aofia ai fatu ia latou meaʻai. E le faatatau i kulumu i le kulimi suka poʻo nati i masima (mo pia). O loo matou talanoa e uiga i ni fatu moni, lea e fautuaina e nisi tagata tomai faapitoa e taofi i latou i sina vai ao lei faaaogaina (manatu e faʻaagaoioi auala e ola ai i totonu o fatu). Ma, e moni, o nei fatu e le tatau ona vevela, o lea e tatau ai ona e filifilia fua saʻo.

Auala e filifili ai ma 'ai ai fatu

O fua maloloina e sili ona lelei ma o le atigi. O le atigi puipuia ma puipui le kulimi e pei o le ofutau. Aua nei faʻatau ni fala falai. Afai e sau mai nusipepa mai atunuu mamao, e faigata lava ona manatu e le o faagasolo i latou. Mo se faʻataʻitaʻiga, e le uluola Pasila i Rusia i lona tulaga masani; e faʻamalosia le togafitiga o le vevela ina ia alofia ai le faʻaleagaina.

Ina ia siaki le lelei o le faatauina mai o fatu, e manaʻomia, pe a uma ona fufulu ni nai fasi vaega, tuu i latou mo ni nai aso i totonu o se ie susű, ma fufulu taimi. Afai e le amata ona ola le kulimi - ua oti ma, e tusa ai ma le leai o se aoga.

Aʻo le i ai ni fatu, e masani lava ona aoga le tuʻuina i totonu o le vai mo le tele o itula, latou te ola maloloina ma sili atu ona lelei.

I le maualuga o le cholesterol, o fua ola ola i ni mea laiti, e tusa lava po o le a le ituaiga, e aoga. E tatau ona e faʻaaoga ma le faʻaeteete ma faʻaauau. E na o le tulaga lenei o le ae manuia ai oe ma faʻaleleia lau soifua maloloina.

Laʻau mo le faʻaitiitia o le cholesterol o le toto: meaʻai ma tapulaa mo le ulufale atu

  1. O le a le taua o mea totino
  2. Vitamini
  3. Faʻasologa o elemene
  4. Pectin
  5. O aʻau e maualalo ifo i le toto cholesterol
  6. Laʻau mo togafitiga cholesterol
  7. Lauga o Laupapa

O le cholesterol matautia e mafai ona faʻaititia e le gata i falemaʻi. Mo tagata ei ai faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le maualuga o le cholesterol, e fautuaina e fomaʻi le gauai atu i le lelei o meaʻai ma faʻaofiina togafitiga vailaʻau i totonu o le meaai. O fualaau mai le cholesterol e faʻamaopoopoina le lipid metabolism, puipuia ai le atherosclerosis.

O le a le taua o mea totino

Soo se fofo, togalaau po o fualaau, ia faatulaga lelei le tulaga e tatau ona umi mo le umi. O vailaʻau faʻamalosi ua i ai se lisi umi o aʻafiaga itu. E ui lava o laau totő e maualalo ai le cholesterol, e galue malie i le faʻamamaina o vaʻa toto ma maua ai se aoga aoga i le gaioiga o totoga i totonu.

O le aoga o soʻo se vailaau faʻasaina o loʻo taoto i lona gafatia e faʻaitiitia pe faʻaaogaina ai le togafitiga faʻaleaga. Paleni o le maualuga o le cholesterol e mafai ona maua ai na laau o loʻo i ai nisi mea aoga.

O atherosclerotic plate i totonu o vaʻa e mafai ona faʻamavae mea elemene e puipuia ai le faʻafefe o gaʻo mai meaai, lea e faʻaitiitia ai le gaosia o le lipoproteins i le ate.

O nei mea e fesoasoani i:

  • Faamalosia o puipui o toto toto,
  • Aveesea o mea faʻaleagaina mai le tino,
  • Toto toto
  • Puipuia toto,
  • Faʻateleina le gaosiga o le gaʻo,
  • Faʻaitiitia o le toto.

I fualaau o togafitiga, o vaega uma e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le cholesterol toto: lau, laʻau, rhizome, fugalaau.

Vitamini e mafai lelei ona fufulu toto toto ma lalo ifo o le cholesterol. O faʻaaogaina o antioxidants o vitamini A ma C e puipuia ai le faʻamaʻiina o faʻamalosi faʻapitoa, faʻalauteleina le faʻaogaina o puipui o le toto, ma faʻaitiitia le avanoa o le thrombosis. Vitamini C ma E i ai se aoga aoga i le fatu ma faʻamalosi ai le maso. O nei vitamini o loʻo maua i laulaau rose, viburnum, currants, oats, nati, ma le la.

Vitamin F e tuʻuina atu ai le tino i mea faʻapitoa polyunsaturated: linoleic, linolenic, arachidonic. Latou te faʻamamaina ipu o mea eleʻele, maualalo le cholesterol, ma faʻaleleia atili le tafe toto. O fatu pi, fatu lili, ma fatu o saito e mauoa i vitamini F.

Vitamin B8 o se vailaʻau sili ona lelei ma le faʻasao. E faʻamaopoopoina le vaʻaia o le cerebral, e puipuia ai le faʻavaeina o sikuea sclerotic. E i ai i totonu o vaomatua ma togalaau fualaau aina, oranran, cereals.

O fualaau B uma (biotin) e maua i le oatmeal. Biotin e nafa ma le lipid masani ma le gaosiga o le gaʻo, faʻaleleia le gaioiga o le muso o le fatu.

Faʻasologa o elemene

Latou te manaʻomia mo vaʻa e faʻamautinoa ai le faʻasolosolo, galuega masani, puipuia ai pupuni toto. Laʻau mo le faʻaitiitia o le cholesterol e aofia ai iodine, calcium, magnesium. O le tele o le calcium i le vai, poppy, plantain, sesame, nettle, rose lap, mamanu.

Iodine e aofia ai beets, garlic, soʻo se pata ma leki. Soya, pea pi, greens ma le pakasili, tamato, nati e mauʻoa i le magnesium.

O meaʻai o le Pectin e aʻafia ai le tafe o le talo, o le galuega o le inumaga. Latou te fusifusia ma aveesea toxins, faamama le toto ma toto toto. Pe a filifili pe o gaʻo e mafai ona faʻaitiitia le cholesterol toto, ia sili atu le fiafia i i latou e aofia ai le pasene aupito maualuga o pectin. Pectins lafoaʻi le tino e le suia ma atoatoa, aʻo tosoina uma mea oona.

Pectini vavae ese mai laau totō o loʻo faʻaaogaina ma le faʻaaogaina i totonu o le alalafaga taumafa e pei o ufiufi ma fausaga fausaga.

O aʻau e maualalo ifo i le toto cholesterol

Laʻau i aso nei o loʻo suʻesuʻe lelei. E faʻaaogaina i vailaʻau ma togafitiga faʻaleaganuʻu e togafitia ai faʻafitauli faʻapitoa, e aofia ai le maualuga o le cholesterol.

O se taunuuga sili ona lelei e maua mai i laau mai cholesterol, e faʻapipiʻi ai vaega uma ua lisiina (vitamini, minerale, pectin):

  1. Kalina. I le viburnum faʻaaoga laʻau, paʻu, fua. O loʻo aofia ai le tele o le maualuga o le suka: malic, ascorbic, citric, valerian. O loʻo i ai se aʻafiaga o le faʻamalosi, faʻalauiloaina le vevela o le talo, faʻaalia ai le tannic, anti-inflammatory, properties bactericidal. Viburnum flavonoids e faʻaaoga atili ai vaʻa, faʻamalosi le muso o le fatu,
  2. Raspberries. O loʻo i ai se tuufaatasiga ma meatotino e tutusa ma viburnum. O meaola oona, potassium, manganese, pectin o loʻo i ai i fua. O le fugalaau e taofia ai le fausia o ni mea papa,
  3. Oats O se tasi o laʻau lelei mo le faʻaitiitia o le cholesterol toto. O le mutia ma fatu o fatu o loo aofia ai le tele o vitamini B, calcium, ma le magnesium. O le laau e fufulu le ate, faʻaleleia le gaʻo gaʻo,
  4. Taleni. O le aʻa o le laau e faʻamamaina ai toto, vavaeese toxins, aveese le talo,
  5. Alfalfa E faʻapitoa mo tagata e maua i le maʻisuka. Faʻaititia le maualuga o le kulukose ma aveese le cholesterol leaga mai le tino. O Alfalfa o loʻo i ai le tele o vitamini vites ma minerale faigofie,
  6. Linden fugalaau. E afaina ai le toto o le toto, aveese toxins. O le taofiofia o le tele o cholesterol e mafua mai i le anotusi o saponins. O le fugalaau o le lime e faʻamaonia ai le cholesterol, faʻaleleia le tulaga o le faʻaleleia o le tino ma le totoga,
  7. Calendula E aofia ai carotenoids ma flavonoids. E faʻaaogaina e avea o se choleretic, anti-inflammatory, anti-sclerotic agent. Mucus puipuia le epithelium o mama, faateleina le puipuiga,
  8. Laisene. O le aʻa i foliga o se decoction o loʻo faʻaaogaina. Faatasi ai ma le faʻagasologa o le faʻaogaina, e maualalo ai le cholesterol,
  9. Fatu laʻau O se meafaigaluega sili mo le tausia o vaʻa toto. Faatasi ai ma le fesoasoani o le paʻu po o le suamalie o fatu e faʻaleleia ai le gaioiga o le fatu, manava, gaʻo.

Pe a filifilia ituaiga laau e inu ai mai le cholesterol, ia manatua e le gata o mea mamago ma mea mama e gaosia, ae o sua foi e afifiina mai laau fou ma fua. Ae ui i lea, o le tele oi latou e aofia ai le tele o pasene o mea aoga ma le vevela, lea e mafai ona matua suia ai isi faʻataʻitaʻiga o le tino. O le mea lea, e sili atu le malie i le fomaʻi.

Laʻau mo togafitiga cholesterol

O fualaau faʻalaʻauʻau e maualalo ai le cholesterol e mafai ona onā e avea ma vaega o totogifuapauina. O faʻasalalauga nei e faʻamaonia e aoga:

  • Laʻau o le mint, motherwort, thyme, rose sipuni ma le hawthorn,
  • Chamomile fugalaau, olaola, yarrow, buds birch,
  • Helichrysum fugalaau, hawthorn, paʻu buckthorn, lipopiphon, rose sipuni,
  • O aʻa o le taulaga tele, wheatgrass, tarelion, birch leaves, mutia ma yarrow fugalaau, o fua o le chokeberry.

Ina ia faʻaitiitia le cholesterol, e mafai ona e faʻaaoga togafitiga faʻamaonia a tagata.

  • E mafai ona faʻaaogaina fugalaʻau linden ma fasi laauainina i tausaga taʻitasi. E tatau ona nutimomoia mea laititi i le falaoamata ma fefiloi, faʻamaʻaina i se sipuni ao le i fafagaina faatolu i le aso. Mo le faigofie, faʻamalosi le paʻu i totonu o sina vaega o vai, ma 'ai le paluga. Mo le 2 vaiaso, e maualuga le maualuga o le cholesterol, o le mamafa ma le mamafa e faʻaitiitia, o le tino ua faʻamamaina mai togami.
  • Oatmeal ma le faʻaopoopoga o apu mapu ma apricots ua mamago o le a le gata ina maua ai le malosi mo se aso, ae o le a fesoasoani foi e faʻavasega tulaga maualuga o le cholesterol. Manatua le fua mo le taumafataga saʻo.
  • O le Rosehip ma le hawthorn o loʻo i ai se tele o vitamini C. Mai fua e saunia ai sitaili suamalie ma fualaau inu suamalie e manaia i le tofo. E lelei tele le inu o meainu mo le aiga atoa. Ia saunia i taimi uma mo se laulau masani e tausia lelei le puipuiga o aiga ma faʻatonutonu a latou lava tulaga cholesterol.
  • Tinomi o le kālele e mafai ona faʻafefe ma aveesea le cholesterol sili atu mai le tino. 300 g gutu mafolafola liligi se ipu vodka. Taofi i se nofoaga pogisa mo le 7 aso. Amata ona ave le 2 mataʻu, faʻaopoopo le 1 le aso i aso uma, ma aumai le numera i le 20. Ona faʻaitiitia ai lea o le numera o lālā e ave malie, ia aumaia i le 2.
  • O le musele auro e faaosofia ai le ola o meaola i totonu o le tino, e afaina ai le gasegase o le lipid. Liligi le laʻau tipi ile vai inu ma tuʻu pea seia maeʻa maeʻa. Ave se sipuni sipuni ao leʻi faia taumafataga taitasi. E umi se taimi e ave ai le susu, e oʻo atu i le 3 masina. Ae o le cholesterol e mafai ona faaitiitia i le lelei tele.

O laau uma ei ai le faʻamalosiaga o le aʻafiaga e i ai se aafiaga lelei i le faʻaitiitia o le toto cholesterol toto. E mafai ona e faʻatau se pili o le choleretic i le fale talavai ma ave i luga o le fautuaga ile pusa.

Lauga o Laupapa

Afai tatou te taʻua fualaau togafitiga, o lona uiga e ono i ai a latou faʻailoga. Ae e te leʻi amataina ni gaʻo i lalo ifo o le cholesterol, maua se fautuaga a le fomaʻi. O le a ia fautuaina le fofo sili ona lelei e faavae i faamai oi ai nei.

Laʻau e mafai ona mafua ai aʻafiaga ma le le faapalepale. O nisi o ia mea e tatau ona faia i se tulaga matuia. O le faʻaaoga tatau e maua ai se faʻamalologa faʻaleagaina i le tino.

I le filifili ai e togafitia i laau, aua e te faamoemoeina se taunuuga vave. O le faʻamaoni o le togafitiga faʻale-aganuʻu o loʻo i ai i se faʻagesegese le aoga o aafiaga i totoga ma faiga.

Ia siakiina e le aunoa ia vaega o mea toto o le toto, aua le solia le tulafono o fualaau. Ma e le gata ina mafai ona e faʻasalalau le cholesterol, ae tumau pea ona faʻasaʻo i isi faʻamaʻi ma mafatiaga.

O aoga o vitamini A ma C i le maualuga o le cholesterol

A oʻo i le vaitamini C ma le maualuga o le cholesterol e fefaʻataʻiʻi le tasi i le isi, o le mea mulimuli e liliu atu e avea ma se tagata le tutusa. E leai se avanoa i le acid ascorbic - o le isi igoa mo lenei vaitamini.

O se vailaʻau mamana tele lea e faʻafoeina ai faiga uma i le tino. Faʻavave vave ma faʻamalosia lelei le cholesterol, e puipuia ai le atherosclerosis, poʻo le itiiti ifo i se tulaga patino e faʻaitiitia ai le lamatiaga o lenei taunuuga mataʻutia o LDL maualuga.

O le aofaiga fautuaina ole vitamini C i le aso e 1g. O le mea moni, o le tele o lea mea o loʻo maua i fualaau suamalie. I le faʻaopopo atu i auʻau e sili ona e fiafia i ai ma tangerines, e mafai ona e 'ai fuamalie fou ma fua o vine - e sili atu ona aoga.

O fualaau suamalie e tosina atu ai foi tamaitai ona o latou gaʻo gaʻo lelei. O le maualuga o le acid ascorbic i strawberries, tomato ma aniani ua maualuga foi, o lea e taua ai le faateleina o le aofaiga i le taumafataga e le gata mo togafitiga ma le puipuia o faafitauli tau le soifua maloloina ua uma ona taua, ae faapea foi mo le faamalolosia lautele o le tino puipuia.

Talu mai le laʻitiiti, na aʻoaʻoina tagata uma o le vitamini A e lelei mo le vaʻai. Ae toaitiiti tagata e iloa e mafai foi ona ia maualalo le cholesterol.

O meaʻai fou o mea taumafa ma le maualuga o mea fiva filo e faʻalavelaveina ai le faʻamalosia o le cholesterol e puipui o le tino.

O le beta-carotene e taofia ai le fausia o le cholesterol, ma o le fiber e faʻaaoga ai mea uma e ono lamatia ma matautia ma aveesea ai mai le tino ma isi otaota.

Vitamin A ma le beta-carotene - o lona muaʻi - e fesoasoani foi i le tino e faʻaumatia faʻamalosi saoloto.

O le tele o lenei vaitamini o loʻo maua i fualaau aina o lanu mumu (lanu mumu ma samasama). E sili atu ona lelei i le tele o le vitamini E ma le seleni i totonu o le tino - o se mea o loʻo maua i laumei, anufe, aano, fatu, fatu ma nisi fua.

Mo se tagata, e 1 mg o le vaitamini A ua manatu o le masani masani.

Vitamin B Benefits for High LDL

E valu ituaiga o vitamini B, o ia mea uma e taua tele i le faʻatinoina lelei o le tino o le tagata.

Faʻatasi, latou te faʻamaopoopoina e le gata o le cholesterol, ae o le toto suka.

E le gata i lea, latou te saofagā i le faʻaleleia o le gaioiga o le vaega o meaʻai ma le fatugalemu o le tino.

Mo nisi auiliiliga e uiga i vitamini taitasi o lenei vaega i lalo:

  1. O le miamine (B1) e aʻafia ai le metabolism, e puipuia ai le atiaʻe o le atherosclerosis, ma avea foi o se faʻaleleia atili o meatotino faʻasao o isi vitamini. Ae ui i lea, o mea aoga uma e mafai ona faʻaaogaina e mafai ona faʻaaogaina e vaisu i masani leaga: kofe, ulaula ma ava malosi e poloka ma e le mafai ona faʻaalia mea aoga. E maua le siama i lemu, pateta, nati ma le paʻu.
  2. Riboflavin (B2) e taua foi i le metabolism. E mafua ai le tele o totola toto mumu i totonu o le toto, ma faʻamautinoaina foi le atoatoaga ma le soifua maloloina o le toto. E masani ona maua i meaʻai e pei o le meaʻai poo le broccoli. O le masani o le riboflavine o le 1.5 mg.
  3. Niacin (B3) e le fegalegaleai ma le LDL, nai lo lena, e fesoasoani i le faateleina o le maualuga o le toto o le HDL - "lelei" cholesterol, lea e tutusa ma le faaitiitia o le "leaga" cholesterol, talu ai ua toe faaleleia le paleni. O lenei vailaʻau o se vaega o togafitiga faʻapitoa o le atherosclerosis, aua o le a alu ma faʻamamaina toto toto. O le maualuga o le aoga o le nicotinic acid e lauiloa mo nati, fualaau mama, togafiti e leʻi faʻasaina, faʻapea foi ma moa ma iʻa. 20 mg o lenei mea e tatau ona faʻaalu i le aso.
  4. Choline (B4) e le gata ina maualalo ai le maualuga ole LDL i le toto, ae o loʻo avea foi ma talipupuni mo siama, faʻaleleia le gasegase ma le soothes. E ui o le tino e faʻapipiʻi le filifiliina naʻo ia lava, ae o lenei aofaiga e laʻititi tele, o lea e tatau ai ona e faʻaaoga faʻapitoa i meaai. O le tamaoaiga i le filifili e aofia ai le moa fuamalie, sisi, tamato, legumes ma le ate. E manaʻomia e le tino le 0.5 g o le choline i le aso.
  5. O le Pantothenic acid (B5) e fesoasoani e faʻamalosi ai le puipuiga o le tino, ma, pei foi o le tele o vitamini o lenei vaega, e tatau mo le metabolism. E faʻaaogaina e togafitia ai le atherosclerosis, faʻapea foʻi ma le puipuia o lenei maʻi. E aofia ai fualaau, laumei, fatuga atoa, ma iʻa. E manaʻomia e se tagata le 10 mg o le pantothenic acid i le aso.
  6. Pyridoxine (B6) e matua aʻafia i le faʻavaeina o auupega ma lela mumu. E manaʻomia foi mo le faʻapipiʻiina o protein ma amino acids. Faaitiitia le lamatiaga o le faaputuga o le platelet, ma puipuia ai le faia o pupuni toto. Faʻaleleia le togafitiga o le atherosclerosis, ua ave mo lona puipuiga. Faʻaaogaina i le fefete, nati, pi, povi ma vine.
  7. Inositol (B8) e aʻafia i faiga faʻapitoa. Faʻafoe le cholesterol, faʻamaonia le faʻasaina o le cholesterol ma o loʻo auai i le amataga o le lipid metabolism. E pei lava o ona "uso", e faʻaaoga mo le puipuia o le atherosclerosis. Mo le tele o vaega, o loʻo faʻapipiʻiina e le tino, ae mo lona faʻatinoga atoa e tatau ona faʻaaogaina le 500 mg o le inositol i le aso.

O le vaega mulimuli e maua i fualaau aina: oranni, melons, peaches, faʻapea foi i le kapisi, oatmeal ma pi.

E i ai se cholesterol i fatu

E foliga mai o fatu, e pei o se meaʻai meaai, sa i ai pea, ma le mausali ua latou ulufale mai i lo tatou olaga ma aganuu. Ae ui i lea, o fatu na tupu i Europa ina ua maeʻa le mauaina o Amerika e Columbus, ma e naʻo le taimi lava na iloa ai le la o se mea teuteu. Na o le seneturi lona 19 na maua ai le suauʻu suauu mata i le lalolagi atoa ona o lona tofo ma tau maualalo.

O nei la, o le mata o se fua tele. O le suauʻu suauʻu o se mea e taugofie ma faigofie tele i le kukaina, ma le gaseina o fatu o se mea e masani ona taatele.

Le tuufaatasiga o fatu

Fai mai tagata popoto e leai se cholesterol i fatu o le sunflower, ma o fatu lava latou ei ai le maualuga o le ola o meaola, maualuga atu nai lo fuamoa po o aano o manufasi. I le taimi lava e tasi, o fatu e sili atu ona faigofie ona ufiufiina e le tino. O le tuufaatasiga o fatu (fatu mago) e aofia ai vaega nei:

  • Suavai - 7.5%
  • Carbohydrates - 10%,
  • Puipuia - 20.5%,
  • Fats - 53%
  • Fiber - 4.9%,
  • Vitamini A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, C, E, K,
  • Potassium, calcium, phosphorus, magnesium, zinc, iron, seleni.

E leai se cholesterol i fatu, talu ai o fatu o fatuga laau, ma o le cholesterol e maua i gaʻo manu. Ae ui i lea, o fatu e maualuga le kalori, 100 g o fatu e aofia ai le 570 i le 700 kilokalo. O le faʻateleina o le faʻaaogaina o fatu e mafai ona mafua ai le mamafa, ma o lenei mea, e pei ona matou iloa, e mafai ona faʻaosoina ai faafitauli i le cholesterol. Ae e le na o le pau lea o le taimi e fesoʻotaʻi ai fatu ma cholesterol. E i ai le isi fesoʻotaʻiga ona o meatotino o fatu.

O aoga ma mea leaga o le oloa

O fua ua leva ona lauiloa mo o latou manuia i le tino. E le gata i lea, o a latou vailaau faʻaleagaina, lea e faʻaaogaina lelei i vailaau ma le cosmetology, ua aloaia.

  • Ona o le tele o vitamin D o loʻo i totonu o fatu, latou te saofagā i le faʻaleleia o le soifua maloloina o le paʻu ma mucous membranes, faʻamaonia le paleni o le acid-base i le tino. I le faaopoopo atu i ai, o le vailaʻau D e faʻaleleia ai le tuputupu ae o le ivi ma faʻamalosia
  • Vitamin E i fatu o loʻo i ai i se aofaiga e 50 g o fatu e aofia ai le masani masani o lenei vailaʻau manaʻomia e le tino. O le vitamin E o le antioxyidant sili ona malosi. E puipuia ai le matua o le tino, tau faasaga i tui, e puipuia ai le lamatiaga o le atinae o le atherosclerosis. Na o le pau lenei o loʻo tautala e uiga i le aoga o fatu mo le maualuga o le cholesterol. Vitamin E e puipuia ai le atinaʻeina o kanesa, fatu ma le toto totoʻa, faʻaitiitia ai le aʻafiaga o faʻafitauli o le maʻisuka, ma e iai sona aʻafiaga faʻaleaga.
  • O le vailaʻau A fesoasoani e faʻamautinoa ai le vaʻaia, ma o vitamini B e faʻamaonia le faʻaogaina o le tino ma saofagā i le faʻamautuina o metabolic processes i totonu o le tino i le telefoni feaveaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le vailaʻau B1 e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le thrombosis ma le maʻi fatu fatu.
  • O minerale o loʻo i totonu o fatu e talafeagai mo le faʻaogaina masani o tino uma. E manaʻomia minerale mo le manava lelei o ponaivi, mo le gaosiga masani o lela mumu, enzymes ma hormones. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le paluka, lea e 5 taimi sili atu i fatu nai lo o eleni, e manaʻomia e faʻamalosia ai le muso o le fatu ma le gaioiga masani o le fatu ma toto toto. O le isi lea faʻamatalaga o le auala e fesoasoani ai fatu o le sunflower i le cholesterol. O le masnesium o loʻo i ai i fatu e aoga i le faʻaitiitia o le toto i le osteoporosis, fomaʻi, migraine, vaivaiga, ma le tiga o musika. Seleniuma puipuia le tino mai le tele o faamai, e aofia ai le kanesa. O le Zinc e matua aʻafia i le faʻamautuina o le gmusmus.
  • O le protein o fatu e aofia ai le tele o mea amino e talafeagai mo le faʻamautuina o le gaʻo gaʻo: linoleic, stearic, oleic ma le tele o isi meaola. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le amino acid arginine e lagolagoina ai le soifua maloloina o le tino cardiovascular, faʻamalosia ai toto toto ma arteries.
  • O fatu e aofia ai le phytosterol. O le phytosterol o se tutusa o le cholesterol i fatu, ae o le laau toto. Pe a ulufale le phytosterol i le tino, e suia le faiga o le absorption o le cholesterol, ma faʻaitiitia ai le faʻagasologa, ona o le faʻaitiitia o le cholesterol. O le mea e fiafia ai e fesoʻotaʻi i le cholesterol ma fatu o le sunflower.

I le tautalagia o meatotino aoga, e le mafai e se tasi ona toilalo e taʻu atu le leaga e mafai ona maua mai le faʻaaogaina o fatu:

  • O le faʻateleina o le faʻaaogaina o fatu e mafai ona taʻitaʻia ai faafitauli mamafa ona o le maualuga o kalori o lenei oloa.
  • O fatu o le a afaina i le pepatic ulcer o le manava ma duodenum.E le gata i lea, o le a le afaina ai isi faʻamaʻi o le gastrointestinal tract.
  • O fatu paluga e aofia ai le tele o le sodium, lea e mafua ai le toto maualuga.
  • Faatasi ai ma le le pulea lelei o le 'aiina o fatu, o le maualuga o vitamini B6 e mafai ona tupu, lea e faʻaalia i le tingling of the extremities ma le faʻavaivaia o muso.
  • I fualaʻau suamalie, o le tele o aoga aoga e mou atu.
  • O le faʻaoga faifaipea o fatu e ono mafua ai le faaleagaina o nifo.

Faʻaaoga talafeagai

E le fautuaina le faʻaaogaina o fatu fried na teuina i ato, tuʻuina i luga o fata oa matou faleoloa. I le faaopoopo atu i le tofo, e leai lava se mea oi ai. Peeled fatu, lea e faʻapisinisi foʻi, e mafai foʻi ona lamatia. Afai o fatu i totonu o le peel e lelei ona teuina mo se taimi umi ma faasao le tele oo latou mea aoga, ona vave amata lea o le gaʻo o le gaʻo gaʻo i fatu pupuʻu, lea e ono afaina tele ai le tino.

O lea e maua ai e le fatu i le tino a latou mea aoga uma, e sili ona lelei ona 'ai. O le isi auala e faʻaaoga ai fatu mo le cholesterol o se teuteuga. O le suka e saunia mai fatu laulaʻau matala. E tatau ona ave le 0.5 kilokalama o fatu ma faʻapipiʻi i le 2 lita o le vai mo le 2 itula i luga o le vevela vevela, mulimuli ane e tatau ona faʻamamaina le gauga. E tatau ona e inuina lenei vai mo le 2 vaiaso i tamai sipuni i le aso atoa. Ma le isi, e tatau ona e faia se malologa lima aso, pe a maeʻa le toe faia o le vasega.

E mafai foi ona e saunia mai le sunflower halva mai fatu, lea o le a fesoasoani i tagata e maualuga le cholesterol e faamalieina ai lo latou manaoga mo sitaili e aunoa ma le afaina ai o le tino. O le upega tafaʻilagi e aofia ai se fuainumera tele o fualaʻau mo le sauniaina o lenei meaai i le fale.

Fualaau o le sunflower, ona oa latou mea uiga ese, fesoasoani i le maualalo o le cholesterol toto. O le mea lea, o le faʻaaoga lelei ma le tatau o fatu e mafai ona fesoasoani lelei e foia faafitauli i le cholesterol. Taumafa saʻo, mataituina le fua, ia maloloina!

Cholesterol ma le suāuu

Le maualuga le cholesterol low oil? E i ai le manatu o le faaaogaina o le 10 kalama o lenei mea e tusa ma le 5 taimi e faʻaitiitia ai le ono mafai ona atinaʻe faʻamaʻi faʻamaʻi o le cardiovascular system. Ma o le faafetai i le faʻamautuina o le cholesterol maualalo. O lenei mafuaʻaga ona o lona sili atu, o le toto ma ua faʻapipiʻiina i totonu o vaʻa, ma o le leo o le faʻavae o le tino o le tino ua faʻaleagaina. E faapefea la ona aafia le tino i le suauʻu iʻa? E mafai moni lava ona faʻasaʻo le LDL cholesterol faʻatasi?

Se otootoga puupuu o le tuufaatasiga o le suauʻu

O le mea lea, o le suauʻu iʻa e aofia ai:

  • Vitamin A
  • Vitamin D
  • Omega-3 -ona gaʻo-polyunsaturated,
  • calcium
  • iodine
  • uʻamea
  • magnesium.

O le fea o nei mea e iai sona aoga aoga i luga o le gaioiga o le tino cardiovascular? Muamua, vitamini A (retinol). E tatau foi mo le faʻaaogaina masani o micronutrients, aemaise lava o le calcium. Vitamin D e taua mo le tuputupu ae o le ponaivi. O le leai o se mea e mafai ona faʻaosofia ai faʻamaʻi tuga e pei o salu (o le mea lea e mafua ai ona maua se fualaʻau i foliga o pa'ū mo tamaiti ei lalo ifo o le 1 le matua).

Ae o le vaega sili ona taua o le suauʻu o iʻa o le omega-3 polyethsaturated fatty acids. O lenei mea e mafai ona faʻafoeina ai le maualuga o le cholesterol. E le gata i lea, o le maualuga o le HDL (aoga o le cholesterol) i lenei tulaga e maualuga, ma LDL - faʻaititia. Faatasi ai ma lenei mea, ua i ai le faateleina o le maualuga o le C-reactive protein (ua taʻua o le CRP) i le toto, lea e faatonutonu ai le gaosia o le cholesterol i le ate.

O le American Association of Cardiology ua faʻamaonia ai aʻafiaga o le suauʻu i luga o cholesterol. E tusa ai ma se ripoti ua lomia, o le faaaogaina o le 1000 milligrams o le DHA ma le EPA (o mea e maua mai omega-3 polyunsaturated fatty acids) e maua ai le tusa ma le 82% puipuiga mai le atinae o soo se faamaʻi o le cardiovascular system.E tatau ona manatuaina o loʻo tatou talanoa e uiga i le puipuia, o lona uiga, pe afai o le faʻafoega o loʻo faia ao le i amataina faʻamaʻi faʻamaʻi.

E faʻapefea ona ave le suāuʻu iʻa?

O le a le tele o le suāuʻu manogi e tatau ona ou faʻaogaina ina ia vave faʻavasega ai laʻu cholesterol? O le togafiti togafiti e mai le 2 i le 4 kalama i le aso. E le tatau ona toe tupu, talu ai o le faʻaitiitia o le LDL e mafai foi ona afaina, ona o le masani masani o le toe faʻafouina o sela fou ua faʻalavelaveina (vaeluaina le cholesterol o se vaega o siama, lea na maua talu ai nei e saienitisi).

Ma afai e fesoasoani le suauu iʻa e maualalo ai le cholesterol, pe fesoasoani ia togafitiga o faʻamaʻi masani o faʻamalositino? Afai o loʻo tatou talanoa e uiga i le faʻaititia o le toto e mafua mai i le faʻaitiitia o le vascular tone, ona ioe. Ae afai o se faaletonu e tupu mai i le talaaga o se maʻi le atoatoa (o lona uiga, pe a fai o le faiʻai, mo nisi mafuaaga, le pulea lelei le galuega a le loto), ona ono le mafai lea. O laʻasaga taʻitasi e iloiloina taʻitoʻatasi, i le mafaufau i le physiology o se maʻi.

E fia le cholesterol i totonu o le suāuʻu iʻa? LDL e le oi ai, ae HDL e 85%. E tatau ona manatuaina o lea gaʻo e le faʻaaoga i fualaʻau, ae i meaola. Ae i le taimi lava e tasi, maualuga le cholesterol e le afaina ai le tagata gasegase i soo se auala, talu ai e faigofie lava ona paʻu i totonu o faʻamaʻi le faʻamamaina ma mulimuli ane gauaʻiina e le tino.

Ma i le avea ai o se faʻasologa mo le maualuga o le cholesterol e aunoa ma le tuʻuina atu o faʻamaoniga o le maʻi maʻi cardiovascular, ua fautuaina e ave le 1-1.5 kalama o suāuʻu i aso uma. O lenei mea o le a tuʻuina atu ai i le tino le aofaiga talafeagai o le C-reactive protein and omega-3. O le mea lea, i totonu o le masina e tasi o le a mafai ona faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol e tusa ma le 0.2 mmol / lita.

E faʻapefea ona ave le gaʻo? O le auala e sili ona talafeagai o loʻo i ai i foliga o capsules ua gaogao. O nei mea e faʻatau atu i falemaʻi ma e taugofie. O le tele o le tasi capsule e tusa ma le 0.5 kalama. E tusa ai ma lea, 2-3 faʻasalaga o le a lava. E sili le lelei le suʻeina o le suāuʻu ao leʻi 'ai, pe a faʻapitoa ona faʻapalapalaina meaola e ala i le faʻalauteleina o le faʻafefe i le sua oona.

O aʻafiaga o le fagotaina o iʻa

E ui lava i le mea moni o le suauu iʻa e faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol maualalo, o lona soona taumafa e mafai ona afaina ai le soifua maloloina. Mo le tele o vaega, o lenei mafuaʻaga ona o se fua maualuga maualuga o vitamini A. E matua lava, ae e matautia mo le tino! Aemaise lava pe a oo i teine ​​maitaga. Afai latou te maua le vevela maualuga o le vaitamini A, ona avea lea ma mea e tupu ai le faaletonu o le tino o le pepe e leʻi fanau mai (masani ona afaina ai le fatu).

Ma o le suauʻu iʻa e faʻateleina ai le faʻaogaina o nisi vaega o hormones, e mafai foi ona afaina ai le ala o le maʻitaga. Ua matauina foi e saienitisi le mea moni e faapea o le vailaʻau A e sili atu e mafua ai le alualu i luma o faamaʻi o se poloaiga mai le neuralic. O lona uiga, mo se faʻataʻitaʻiga, afai o se maʻi na muamua ona paʻu, ona mafai lea e ia ona suʻe le suāuʻu iʻa, ae le o le matauina o le togafitiga fautuaina. I lenei tulaga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi, faʻapea foi ma suʻe suʻega e fuafua ai le maualuga o le cholesterol i le toto (LDL ma HDL) ma le retinol. Afai i le lumanaʻi o le ai ai le faʻalauiloaina o le maualuga o le vitamini A, o lona uiga e tatau ona e lafoaia le faʻaaoga atili o le suāuʻu.

I le aotelega, o le suāuʻu iʻa e faʻamaonia ai le maualuga o le cholesterol leaga i le tino. Ae e le tatau ona e faʻaaogaina e aunoa ma le tuusaʻoga a lau fomaʻi. Ma e sili ona lelei le suʻeina ole suʻega toto ina ia mafai ai ona suʻe le suiga i le masani. E sili atu le aoga o le suauʻu iʻa e avea o se faʻasolosolo, ae le o togafitiga o faʻamaʻi faʻasalaga masani o le cardiovascular system.

Cholesterol toto: taua, auʻiliʻili ma mea e le masani ai, mea e fai ma le maualuga

I tagata nei, o le cholesterol ua avea ma fili autu, e ui i le tele o tausaga talu ai, latou te le o taua tele i ai. O le aveʻesea e le fou, e le o se taimi umi talu ai nei mea na gaosia, e masani lava i la latou fatuga e mamao ese mai mea na faʻaoga e o tatou augatama, ma le le amanaiaina o meaai, e masani ona le malamalama tagata i le vaega autu o le tuuaiga mo le tele o le cholesterol ma ona vaega leaga. O le "valea" o le ola lea e mafua mai i le le atoatoa o le gataifale ma le teuina o mea e sili atu le gaʻo i luga o puipui o vaʻa tulafale e le fesoasoani e tau le cholesterol.

O le a se mea lelei ma leaga i totonu?

I le "faifai pea" i lenei mea, ua galo i tagata e taua mo se tagata, talu ai e aumaia ai le tele o faamanuiaga. O le a le lelei o le cholesterol ma aisea e le mafai ai ona aveesea mai o tatou olaga? O lea la, o ona manatu silisili o le:

  • O le ava maualuga monohydric, o le mea-gaʻo pei o le cholesterol, i lona tulaga saoloto, faatasi ai ma phospholipids, o se vaega o le lipid structure o siama siaki ma faamautinoa lo latou mautu.
  • Pe a pa'ū le cholesterol i totonu o le tino o le tagata, o se punavai o le faʻavaeina o hormones o le tino o le tino (corticosteroids), vitamini D3 ma meaola suamalie, o lona uiga, o se vailaʻau o meaola ola malosi.

Ae i le isi itu, o le cholesterol e mafai ona avea ma mafuaʻaga o faʻafitauli eseese:

    O le Cholesterol o le tagata solitulafono o cholelithiasis, pe afai o lona maualuga i le gallbladder e sili atu i le tapulaa taliaina, e le lelei le solu i totonu o le vai ma, i le taunuu atu i le tulaga o le teuina, fai ni polo polo - o gallstones e mafai ona tafe le alalele ma taofia ai le auala ole talo. O se osofaiga o le tiga e le mafai ona faʻaaogaina i le taumatau saʻo (cholecystitis) e mautinoa, e le mafai ona faʻatuina se falemai.

O se tasi o vaega sili ona le lelei o le cholesterol ua avea o se sao tuusao i le fausia o ni atherosclerotic plate i luga o puipui o vaa vaʻa (atina o le atherosclerotic process). O lenei galuega e faia e le sola-called atherogenic cholesterol poʻo le lipoproteins e maualalo ma maualalo le maualuga (LDL ma le VLDL), o le tala mo le 2/3 o le aofaiga atoa o le plasma cholesterol toto. E moni lava, o le lipoproteins maualuga-atherogenic (HDL) e puipuia ai le puipui vascular e taumafai e tetee i le "leaga" cholesterol, ae e 2 taimi e itiiti ifo (1/3 o le aofaiga).

O tagata masani e masani ona talanoaina mea leaga o le cholesterol i totonu ia i latou lava, fetufaai faʻamatalaga ma fautuaga i auala e faʻaitiitia ai, ae e mafai ona leai se aoga pe afai e faia i soo se mea. O taumafataga, togafitiga faʻataʻitaʻi ma se olaga fou e taulai i le faʻaleleia atili o le soifua maloloina o le a fesoasoani i le faʻaitiitia o le toto cholesterol (toe - a?) Mo se fofo manuia o le mataupu, e tatau ona le gata ina ave atoa le cholesterol e fai ma faavae, ia suia ona tulaga faatauaina, e tatau ona fuafua pe o fea o vaega e tatau ona tuu i lalo ina ia toe foi mai ai isi ia masani.

Faʻapefea ona vavae le auʻiliʻiliga?

O le masani o le cholesterol i totonu o le toto e le tatau ona sili atu i le 5.2 mmol / l, peitaʻi, e oʻo lava i se faʻamoemoe maualuga e oʻo atu i le 5.0 e le mafai ona tuʻuina atu le talitonuga atoatoa o mea uma e lelei i totonu o se tagata, talu ai o mea o loʻo i le aofaʻi o le cholesterol e le o se faʻamaoniga mautinoa o le soifua manuia. O le tulaga masani o le cholesterol i se vaega patino e faia i faailoga eseese, lea e le mafai ona fuafuaina e aunoa ma se iloiloga faapitoa o le lipid spectrum.

O le tuufaatasiga o le LDL cholesterol (atherogenic lipoprotein), e faaopoopo atu i le LDL, e aofia ai le lipoproteins maualalo maualalo (VLDL) ma "toega" (o mea e taʻua o residues mai le suiga o le VLDL i LDL). O nei mea uma atonu e foliga mai e faigata tele, ae peitaʻi, afai e te tilotilo i ai, ona mafai lea e soʻo se tasi e fiafia ona faʻamaonia le faʻailoaina o le fusi o le lipid.

E masani lava, a oʻo ina faʻataʻitaʻiina suʻesuʻega o meaola mo le cholesterol ma ona vaega, o loʻo iai:

  • Aofaʻi cholesterol (masani e oo i le 5.2 mmol / l pe itiiti ifo ile 200 mg / dl).
  • O le "taavale" autu o esters cholesterol o le lipoproteins maualalo (LDL). O i latou i se tagata soifua maloloina ei ai a latou lava 60-65% o le aofaiga atoa (poʻo le LDL cholesterol (LDL + VLDL) e le sili atu i le 3.37 mmol / l). I na gasegase ua uma ona afaina i le atherosclerosis, o le maualuga o le LDL-C e mafai ona faateleina, e mafua ona o le faaitiitia o mea e maua i le lipoproteins anti-atherogenic, o lona uiga, o lenei faailoga e sili atu le malamalama e uiga i le atherosclerosis nai lo le maualuga o le cholesterol atoa i le toto.
  • O le maualuga o le lipoproteins (HDL cholesterol poʻo le HDL-C), e tatau ona sili atu i le 1.68 mmol / L i fafine (mo tagata, o le pito i lalo e eseese - i luga atu o le 1.3 mmol / L). I nisi auala, e mafai ona e mauaina ni numera eseese eseʻese (i tamaitai - e sili atu i le 1.9 mmol / l poo le 500-600 mg / l, i alii - luga aʻe o le 1.6 poo le 400-500 mg / l), e faʻalagolago i uiga o le reagents ma le metotia tauaveina le tali. Afai o le maualuga o le HDL cholesterol e itiiti ifo nai lo tulaga taua, e le mafai ona latou puipuia atoatoa ia vaa.
  • O se faailoga e pei o le atherogenicity coefficient, lea e faailoa mai ai le tikeri o le atherosclerotic faagasologa, ae le o le iloiloga autu o le diagnosis, ua fuafuaina i le fua faatatau: KA = (OX - XL-HDL): HDL-C, o lona masani masani mai le 2-3.

O suʻega o le cholesterol e fautuaina ai le tuʻueseeseina o vaega ninii uma. Mo se faʻataʻitaʻiga, e faigofie ona faʻatulagaina le VLDLP mai le faʻasalaga o triglycerides e tusa ai ma le faʻatulagaga (XL-VLDLP = TG: 2.2) pe mai le cholesterol atoa, toesea le aofaiga o le lipoproteins maualuga ma maualalo le LDL-C. Masalo o le a maua e le au faitau nei faʻatusatusaga e le manaia, aua e na o faamoemoega tau aʻoaʻoga e maua ai (ia i ai se manatu e uiga i vaega o le fusi o le lipid). I soʻo se tulaga, o le fomaʻi o loʻo auai i le faʻaiʻuga, ua ia faia foi faʻatatauga talafeagai mo avanoa o le tului ia te ia.

Ma e uiga i le fua o le cholesterol i le toto

Masalo na feagai le au faitau ma faamatalaga e faapea o le masani o le cholesterol i le toto e oo atu i le 7.8 mmol / L. Ona mafai lea ona latou mafaufau i le mea o le a fai mai e le cardiologist pe a uma ona ia vaai i se iloiloga. Tino - o le a ia fautuaina le fusi o le lipid atoa. O le mea lea, toe foʻi: e oo atu i le 5.2 mmol / L (tau faʻatulagaina), laina laina e oo atu i le 6.5 mmol / L (faʻafitauli o le atiaʻe o le maʻi fatu fatu) E manatu o se tulaga masani o le cholesterol, ma o mea uma e maualuga e maualuga maualuga (cholesterol fuainumera ma masalo o le atherosclerotic faagasologa o loʻo faʻaaogaina atoa).

O le mea lea, o le maualuga o le cholesterol atoa i le lautele o le 5.2 - 6.5 mmol / L o le faavae lea mo se suega e fuafua ai le maualuga o le cholesterol o le lipoproteins antiatherogenic (HDL-C). O suʻesuʻega mo le cholesterol e tatau ona faʻatinoina pe a uma le 2 i le 4 vaiaso e aunoa ma le tuʻuina atu o le taumafataga ma le faʻaaogaina o vailaʻau, e toe faia le suʻega i le 3 masina.

E uiga i le pito i lalo

E iloa ma talanoa tagata uma e uiga i le maualuga o le cholesterol, latou te taumafai e faaitiitia i auala uma, ae toetoe lava a le amanaia le tapulaa maualalo o le masani. E pei o ia e le oi ai iina. I le taimi nei, o le cholesterol toto maualalo e mafai ona i ai ma faʻatasi ma tulaga ogaoga:

  1. Faʻaauau le anapogi seia oʻo ina vaivai.
  2. Neoplastic processes (faʻaleagaina o se tagata ma le faʻaaogaina o le cholesterol mai lona toto e se neoplasm leaga).
  3. Faʻaleagaina o le ate matua (o le vaega mulimuli o le cirrhosis, suiga o le degenerative ma lupe faʻaleagaina o le parenchyma).
  4. Faamai o le mama (tuberculosis, sarcoidosis).
  5. Hyperthyroidism.
  6. Anemia (megaloblastic, thalassemia).
  7. Liona o le totoga tutotonu (ogatotonu tutotonu).
  8. Faʻavave le fiva.
  9. Typhous.
  10. E susunuina tele le paʻu i le paʻu.
  11. Faʻamafana i totonu o masini mūlū ma le suppuration.
  12. Sepsis.

Ae o vaega o le cholesterol, e i ai foi a latou pito i lalo. O se faʻataʻitaʻiga, o le faʻaitiitia o le lipoprotein cholesterol i luga aʻe o le 0.9 mmol / l (anti-atherogenic) e fesoʻotaʻi ma tulaga lamatia mo maʻi fatu fatu (hypodynamia, amioga le lelei, mamafa, maualuga), o lona uiga, e atiae e tagata le tulaga masani aua oa latou ipu toto e le puipuia, aua o le HDL e faʻasaina le itiiti.

O le cholesterol maualalo maualalo, o le lipoproteins maualalo (LDL), o loʻo matauina i tulaga tutusa faʻapitoa e pei o le cholesterol atoa (vaivai, tino, ate, ate, anemia, ma isi).

O le toto cholesterol e maualuga

Muamua, e uiga i mafuaʻaga o le maualuga o le cholesterol, e ui lava, atonu, na lauiloa i latou uma mo se taimi umi:

  • O a tatou meaai, ma sili atu i mea uma, meaola manu (aano o manufasi, susu gaʻo susu, fuamoa, fulufulu o ituaiga uma) o loʻo aofia ai gaʻo gaʻo ma cholesterol. O le manava mo tupe meataalo ma ituaiga uma o meaʻai vave, suamalie, faamalieina meaʻai vave e tumu i gasegase eseese ma e le lelei foi le paʻu. Faaiuga: o ia cholesterol e matautia ma e tatau ona aloese mai lona taumafa.
  • O le mamafa o le tino e faateleina le maualuga o le triglyceride ma faaitiitia ai le maualuga o le lipoproteins (anti-atherogenic).
  • Gaoioiga faaletino. O le hypodynamia o se tulaga lamatia.
  • Tausaga pe a ma le 50 tausaga ma alii.
  • Aiga. O nisi taimi o le maualuga o le cholesterol o se faafitauli faaleaiga.
  • O le ulaula e le o le tele naua o le maualuga o le cholesterol, ae e faʻaitiitia ai le maualuga ole vaega ole puipuiga (cholesterol - HDL).
  • Aveina o vailaʻau (hormones, diuretics, beta-blockers).

O le mea lea, e le faigata le mate po o ai na muamua faʻamatalaina se auiliiliga mo le cholesterol.

Maualuga o le Cholesterol

Afai e tele mea ua taʻua e uiga i le matautia o le maualuga o le cholesterol maualuga ma le mafuaʻaga o se mea uiga ese, atonu o le a aoga le matauina i lalo o le a le tulaga o le a faateleina ai lenei faailo, talu ai e mafai foi ona mafua ai le maualuga o le cholesterol i le toto i se tulaga:

  1. Faʻasologa o le gasegase faʻaleagaga (eseesega o le aiga ona o maʻi faʻaleagaina). I le avea ai o se tulafono, o nei faʻafitauli matuia, o loʻo faʻaalia e ala i se vave faʻaaliga ma teteʻe faapitoa i togafitiga faʻamalosi,
  2. Maʻi maʻi fatu lilo
  3. O faʻafitauli eseese o le ate (hepatitis, jaundice e le o le mafuaʻaga o le hepatic, jaundice obstructive, primilia biliary cirrhosis),
  4. Osega faʻamaʻi tuga ma le le atoatoa ma le edema:
  5. O le faʻaaogaina o le thyroid gland (hypothyroidism),
  6. O faamaʻi inflammatory ma tumo o le pancreas (pancreatitis, kanesa),
  7. O le maʻi suka (e faigata ona mafaufau i se maʻisuka e aunoa ma le maualuga o le cholesterol - o le mea lautele, e seasea),
  8. O tulaga le lelei o le pituitary gland ma se faaitiitia i le production o le somatotropin,
  9. Mafuaaga
  10. Alcoholism (i le ava malosi e inu ae leai se meaʻai, ua siitia aʻe lo latou cholesterol, ae le atherosclerosis e le masani ona tupu)
  11. O le maʻitaga (o le tulaga e le tumau, o le a faʻaleleia e le tino mea uma pe a maeʻa le vaitaimi, ae o le meaʻai ma isi faʻasologa e le faʻalavelave i le fafine maʻitaga).

O le mea moni, i ia tulaga, e le o toe mafaufau le au gasegase i le faʻaitiitia o le cholesterol, o taumafaiga uma lava e faʻaaoga i le tetee atu i le faʻamaʻi o le tino. Ia, oi latou e le o le leaga tele ua i ai se avanoa e faʻasaoina a latou toto toto, ae o le toe faafoi atu i latou i lo latou uluai setete o le a le aoga.

Pule o le Cholesterol

O le taimi lava na iloa ai e se tagata ona faafitauli i le fusi o le lipid, na ia suesueina ia tusitusiga i luga o le autu, faalogo i fautuaga a fomai ma na o tagata malamalama, o lona manao muamua o le faaitiitia o le tulaga o lenei mea matautia, o lona uiga, ia amata togafitiga mo le maualuga o le cholesterol.

O tagata e sili ona le onosai e talosagaina e faʻatau vave togafitiga, o isi e filifili e fai e aunoa ma le "kemisi". E tatau ona maitauina o tagata tetee i fualaau faasaina e tele lava ona sao - e tatau ona suia oe lava.I le faia o lenei mea, e fomaʻi tagata maʻi i le taumafa o le hypocholesterol ma avea ma ni tagata fai laʻau laiti ina ia mafai ai ona latou faʻasaʻoina o latou toto mai vaega leaga ma le puipuia mai fou mai meaʻai.

O le a le mea e manaʻomia mo le manuia?

Faatasi ai ma isi mea, i le sailia o fofo sili ona lelei e faasaga i faafitauli o cholesterol, e toatele tagata e fiafia i le faamamaina o vaa mai na faatulagaga ua uma ona mafai ona faamautu i luga o puipui o arteries ma faaleagaina ai i nisi o nofoaga. O le Cholesterol e matautia i se ituaiga (cholesterol - LDL, cholesterol - VLDL) ma o lona leaga e mafua ai le fausia o ni atherosclerotic plate i luga o puipui o vaʻa. O ia mea na tupu (pulepule), e le masalomia, ei ai se aafiaga lelei i tulaga o le faamamaina lautele, e puipuia ai le tele o mea leaga e tutupu, ma taofi le atinaʻe o le atherosclerotic faagasologa. Ae ui i lea, e tusa ai ma le aveeseina o pusa o le cholesterol, o iinei o le ae faʻafefeteina ai le tagata faitau. I le taimi lava e fausia ai, latou te le toe alu i se mea. O le mea autu o le taofia lea o le fausia o ni mea fou, ma o lenei mea o le a manuia.

A oʻo i le mamao, o le a faʻavae le togafiti a tagata faʻatasi, ma e le toe fesoasoani le taumafataga, o le fomaʻi e faatonuina ai faʻamaʻi e maualalo le cholesterol (atonu o nei fuainumera).

Faʻailoga faigata

O tulafono (lovastatin, fluvastatin, pravastatin, etc.), faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol na maua e le gaʻo o le tagata maʻi, faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻasaina o le cerebral (stroke) ma le myocardium, ma fesoasoani i le tagata maʻi e aloese mai le oti mai lenei maʻi. E le gata i lea, o statine tuufaatasi (vitorin, advikor, cadova) e le gata ina faaitiitia ai le anotusi o le cholesterol na gaosia i le tino, ae faapena foi ona faatino isi galuega, mo se faataitaiga, o le toto maualuga, e aafia ai le fua o le "leaga" ma le "lelei" cholesterol.

O le avanoa o le mauaina o fualaau faasaina i le taimi lava e uma ai le fuafuaina o le fusi o le lipid e faateleina ai tagata mamaʻi i le maʻisuka, toto maualuga, faafitauli ma vaʻa e mate ai maliu, ona o le lamatiaga o le faʻaleagaina o le myocardial e sili atu le maualuga.

E leai se tulaga e tatau ona e mulimuli i fautuaga a uo, Web Wide Web ma isi punaoa faʻavae. O vailaau faafomai i lenei vaega ua faatonuina e na o se fomai! O tulafono e le o faʻatasi ma isi vailaʻau e faʻamalosi ai le tagata maʻi e faʻaauau pea ona i ai i faʻamaʻi faʻamaʻi, o lona uiga o lona tutoatasi o le a matua le talafeagai lava. E le gata i lea, ao faagasolo le togafitiga o le maualuga o le cholesterol maualuga, e faaauau pea e le fomai ona mataʻituina le tulaga o le maʻi, siaki le talaaga o le lipid, faaopoopo pe toilalo le togafitiga.

Vitamini C (Ascorbic Acid)

E tatau ona faʻamalosi puipui puipui. Afai e le lava le vaitamini, o le fausaga lelei-fiber o nisi gaʻo o loʻo faia i totonu o le toto, lea e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le faʻaogaina o masini i vaʻa toto. I nei nofoaga, e mafai loa ona faaputuputuina le LDL i le fausiaina o plaques. Faatasi ai ma le tele o meainu gaʻo, e faʻaitiitia ai le faʻafitauli. O le antioxidant e faʻamaopoopoina faiga faʻalelei. O le tau sili atu ona taugofie o vitamini C o le suamalie. E maua foi i le strawberries, aniani, tamato. Faʻateleina le puipuiga a le tino, faʻasaʻo le mumū.

Faʻamatalaga o le togitogi (E)

E faʻaaogaina mo le puipuia o le kanesa ma faʻamaʻi pipisi. E taofia le foliga mai o le cholesterol faʻasaʻo. E le faʻaitiitia ai aʻafiaga saoloto i totonu o le toto. Faʻavaivaia le faʻavaeina o faʻamalo. O le vitamin E e sili ona manaʻomia e le tino i le taumalulu. O le sili o le aofaiga o loʻo maua i vine, fatu, buckthorn o le sami, suauu o sana.

Polyunsaturated Fat Acid Group (F)

E aofia ai gaʻo gaʻo (arachidonic, linolenic ma le linoleic). Lower cholesterol, fesoasoani i lona metabolism.O le puipuia o le thrombosis, faʻamaʻi o le tino cardiovascular, faʻasalaina o mea laʻau ma sikle scletrotic. E mafai ona maua mai gaʻo manu ma fuālaʻau fuālaʻau: sana, olive, soya.

Menachinone poʻo Vitamin K2

Faafetai i le oxidative phosphorylation, e maua mai ai le malosi mai fua. Faia ai vaʻa toto e leai se faʻafitauli, faʻalavelave atherosclerosis ma maʻi fatu fatu. E fesoasoani e faʻapipiʻi le puipuiga ma faʻateleina le totoina o le toto. E aʻafia ai le fausaga ma le gaioiga o siama. O le isi igoa o Menaquinone. Faʻaaogaina i piko, sisi, laumei, lauti lanumeamata. O le tino e gaosia e siama i totonu o le manava.

Pharmacy oloa

E tatau ona filifilia ma le faaeteete togafitiga faʻamaʻi. O le tauvaga mo le le lava o se tasi mea, o le maualuga o le isi mea e mafai ona tupu.

O mea aoga i le maualalo o le cholesterol o le toto e mafai ona maua mai e le gata mai meaai, ae mai foi i falemaʻi faʻapitoa. O le tuufaatasiga o ia ituaiga sauniuniga e mafai ona aofia ai le 1 po o le 2 vaega, o se polyplex o minerale ma vailaau oona. E mafai ona avea ma faʻaopoopoga meaʻai mo le puipuia o le maualuga o le cholesterol. Fautuaina: "Vezugen" (peptide complex), "Faiga faʻamalosi" (faatasi ai ma vitamini B, E, C ma le magnesium), "Ia ola maloloina" (faatasi ai ma le B, foliki acid, seleni, chromium), "Ovodorin-D" mo le faamamaina o vaʻa , vitamini masani, mo se faataitaiga, C ma bioflavonoids.

Vitamin E ma F mo le maualuga o le cholesterol

O se tasi o antioxidants sili ona malolosi. I le faaopoopo atu i le puipuia ma le togafitiga o le atherosclerosis, e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le kanesa. Tuuina atu le tuuitiitia o tuusao saoloto i le toto o le tagata.

O lona eseesega taua mai vitamini B e faapea e le o gaosia e le tino, o le mea lea, e tatau ona ulufale atu i fafo le tino o le tagata mai fafo i se aofaiga ua fuafuaina ina ia faafaigofie ai lona atoatoaga galue. O fatu o le saito e aofia ai le tele tele o vitamini E, o lea e taua ai le faaaofiaina oi latou i lau meaʻai, faʻapea foi le tao buckthorn, o fuālaʻau fuālaʻau, nati, fatu ma le letus. Afai e le lava lenei mea, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina se isi fualaau o fualaʻau mo faʻamaʻi e manaʻomia ai lenei mea.

O le Vitamin F o se vaega o le tele o suauu gaosia. O loʻo i ai le malosi e faʻaitiitia ai le cholesterol toto, faʻalavelave ai le atiaʻe o le atherosclerosis ma le faʻavaeina o toto i totonu o toto toto. O le faaaofiaina o soya, sunflower ma fuālaʻau o loʻo i le taumafataga o le a fesoasoani i le saturate o le tino i lenei vailaʻau ma faia se isi laasaga i le tau faasaga i le maualuga o le cholesterol.

O le a le mea e tutusa ai le vailaʻau D ma le cholesterol? E leai se mea, pe a tatou talanoa e uiga i le faʻamautuina o le cholesterol i totonu o le toto. E fesoʻotaʻi i se isi auala: cholesterol e fesoasoani i le tino e maua ai lenei vaitamini, o nisi taimi o le maualuga o le lipid e mafai foi ona fuafua e ala i lona aofaiga i le tino o le tagata.

O le a se isi mea e mafai ona faia i le faʻaitiitia o le cholesterol?

I le faaopoopo atu i vitamini, o le tele o isi mea ma elemene e mafai ona faʻaititia le LDL i le toto.

I le faʻaaogaina o metotia uma talafeagai mo se tagata maʻi faapitoa, e tatau ona e faʻasalaga muamua i se fomaʻi. Ae mo le sili atu le mautinoa, e mafai ona sili atu lau lanu moana, lanu mumu ma le lanu viole, iʻa ma omega-3 gaʻo, meaai e aofia ai le magnesium, tīlati sukalati ma le hibiscus, faapea foi le faʻaititia o le suka.

Ae ui i lea, o le mea moni e faigofie ma itiiti le lamatiaga e puipuia ai le faateleina o le cholesterol ma le atiaʻe o le atherosclerosis e le mafaamatalaina nai lo le tau mo se taimi umi ma le eseesega manuia. O a mafuaaga mo le siitia o le LDL cholesterol?

O mafuaʻaga sili ona taatele e pei ona taua i lalo:

  • ulaula
  • mamafa poʻo le tele o meaʻai,
  • amio le taua
  • leai se paleni paleni taumafa,
  • faaumiumi le ava malosi,
  • ate ma fatu fatu,
  • maʻisuka malosi.

E maitauina o le tele o nei mafuaʻaga o se taunuuga o le olaga sese ma le iuga o le filifiliga a se tagata.

O le tagata lava ia e filifili le auala e ola ai, o le a le mea e 'ai ma le ituaiga malologa e tatau ona fai.

O le mea lea, e le gata na te nafa ma lana cholesterol maualuga, ae mafai foi ona faasaʻo le tulaga o ia lava ao lei tuai, ma le puipuia e le aunoa o lenei faafitauli o loo i ai pea i lona pepe.

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e 'ai, gaoioi, ma faʻatalanoa se fomaʻi i le taimi pe a iai se mea e faʻalavelave ai oe. O lenei faiga o le a faʻavaeina ai le gata i le faafitauli i le cholesterol, ae i le tele o faafitauli tau le soifua maloloina.

E faʻapefea ona faʻamautuina le metabolism lipid o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

O ai le muamua i le laina mo le auiliiliga?

E le mafai e se tasi ona faʻamoemoe i le fusi o le lipid i totonu o le lisi o suʻesuʻega faʻatekonolosi e faʻaaogaina i tamaititi. O se auiliiliga mo le cholesterol e masani lava ona tuuina mai e tagata ei ai ni aafiaga i le olaga, o le tele lava o tane ma le fafagaina o le tino, mafatia i le i ai o tulaga lamatia ma uluai faaaliga o le atherosclerotic faagasologa. Faatasi ai ma mafuaʻaga mo le faʻatinoina o suʻega talafeagai e:

  • O gasegase cardiovascular, ma le mea muamua, o le maʻi fatu fatu (o maʻi e maua i maʻi o le gaʻo e sili atu ona malamalama i le lipid profile nai lo isi),
  • Faʻasaʻo maualuga,
  • Xanthomas ma xanthelasms,
  • O le maualuga o le serum uric acid, (hyperuricemia),
  • O le i ai o masani leaga i le tulaga o le ulaula tapaa,
  • Mafuaaga
  • Le faʻaogaina o hormones corticosteroid, diuretics, beta-blockers.
  • Togafitiga ma fualaau faasaina e maualalo ai le cholesterol (statins).

O se auiliiliga o le cholesterol e ave i luga o se manava gaogao mai se vein. I le aso e sosoo ai o le suʻesuʻega, e tatau i le tagata maʻi ona pipii atu i se taumafa o le hypocholesterol ma faʻalautele le anapogi i le po seia aulia le 14-16 itula, ae peitai, o le a logoina e le fomaʻi lenei mea.

O le faailo o le aofaʻi o le cholesterol e faʻamoemoeina i le toto toto pe a uma le centrifugation, o le triglycerides foi, ae o le vaʻaia o vaega ninii o le a tatau ona galue, o se suʻesuʻega sili lea ona umi, ae i soo se tulaga lava, o le a iloa e le tagata maʻi ona taunuuga i le faaiuga o le aso. O le a le isi mea e fai - faʻasolosolo numera ma le fomaʻi.

Faamatalaga lautele

O le toʻatele oi tatou ua faʻalogo e le lelei le cholesterol. Mo se taimi umi, o fomaʻi, tagata fai mea faʻapitoa, ma tagata faʻapitoa faʻakomepiuta ua faʻamaonia tagata i le salafa o le lalolagi o le cholesterol o se faailo taua o lo latou soifua maloloina.

I nisi o atunuu, mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o Amerika, o le faʻasalaga tele i lenei mea "oti" na oʻo atu i ni tulaga e le masani ai. Sa talitonu malosi tagata o le "autu" mafuaʻaga oo latou maʻi (oona, fatu fatu, faanoanoaga, ma isi) o le "leaga" cholesterol.

Sa amata ona tatalaina faleoloa o meaola maloloina i soo se mea, lea na faatauina atu ai meaʻai e maualalo i luga o meaʻai i le atoa ai o tau o tupe. Aemaise lava le lauiloa o taumafa o le cholesterol, e oo lava i fetu o le muamua tele na tumau.

I le lautele, o le paranoia e uiga i le cholesterol na faia ai le togafiti. O gaosiga o fualaau faasaina, meaʻai, ma meaʻai e maua ai le tele o tupe i luga o le fefefe lautele. Ma o le a le aoga mai nei mea uma na maua e tagata masani? E le o se mea faanoanoa le iloa o lenei, ae le o tagata uma e iloa le mea o le cholesterol, ma pe tatau ona faia soo se mea e faʻaititia ai lona maualuga.

O le a le cholesterol, ma pe faapefea ona taulimaina?

Matou te manatu e tofu i tatou taitoatasi ma se tasi e mafaufau pe faʻafefea ona aveesea le cholesterol i le toto. A o leʻi talanoa e uiga i le matautia o le cholesterol mo le tino o le tagata, sei o tatou vaavaai i manatu faavae.

O lea, cholesterol poʻo cholesterol (faʻasolo faʻasolosolo - C 27 H 46O) o le lipophilic (fatty) ava malosi, o lona uiga. o se tuufaatasiga masani lea o loo i ai i totonu o sela o meaola ola.

O lenei vailaau e le mafai ona fofo i le vai, pei o isi gaʻo.I totonu o le toto o le tagata, o le cholesterol o loʻo i ai i le tino o mea faʻalavelave faʻapitoa (e aofia ai pusa o gaosiga poʻo apolipoproteins), o loʻo taʻua o lipoproteins.

Ata o pusa cholesterol

E i ai le tele o kulupu autu o palatini e feaveaveaveaʻi e tuʻuina atu le cholesterol i totoga ma gaʻo eseese:

  • maualuga maualuga o le mamafa (faʻapuʻupuʻu pei o le HDL poʻo le HDL) o lipoproteins maualuga, o le lipoprotein vasega o le plasma toto, e masani ona taʻua o le "lelei" cholesterol,
  • mole maualalo mole molemole (faʻapuʻupuʻu e pei o le LDL poʻo le LDL) - o lipoproteins maualalo ia, o latou foi o se vaega o le plasma o le toto ma o le mea lea e taʻua o le "leaga" cholesterol,
  • mamafa maualalo mole mole mole (faʻapuʻupuʻu e pei o VLDL poʻo VLDL) o se lalolalo o lipoproteins maualalo maualalo,
  • chylomicron o se vasega o lipoproteins (o aʻafiaga) lea e gaosia e le intestine e mafua mai i le gaosia o lipine oona (o se vaega o gaʻo o meaola), e eseese i la latou lapopoa (mai le 75 i le 1.2 micron).

E tusa ma le 80% o le cholesterol o loʻo i totonu o le toto o le tagata e maua mai e le glands sex, o le ate, o le grenesland, intestines, and kidneys, ma na o le 20% o loʻo faʻaaogaina.

Cholesterol metabolism

Cholesterol e taua tele i le olaga o meaola ola. O lenei tuufaatasiga o loʻo aofia ai i le gaosiga e ala i vailaʻau oona (hormones) (estrogen, cortisol, progesterone, aldosterone, testosterone ma isi mea), faapea foi ma le suka.

O le masaniga o le galueaina o le tino ma le popolega e le mafaia e aunoa ma le cholesterol. Faʻafetai i lenei mea, o le vailaʻau D o loʻo faʻapipiʻiina i le tino, lea e taua mo le konisini-phosphorus metabolism.

Lelei ma le leaga cholesterol

Cholesterol (cholesterol) e talitutusa lava ma le wax, faʻapipiʻi meatotino o mea e pei o le gaʻo (lipids) ma ava malosi, e le mafai ona faʻaaogaina i le vai. O loʻo faia ai se puʻu o siama, e aofia ai i le gaosiga o hormoni ma le faʻafeusuaiga, ma le faʻapitoa o le vailaʻau D.

O le toto o loʻo i ai isi mea e pei o le gaʻo:

E le mafai ona fofo i le vai, e pei o le gaʻo, e maua mai i le ate ma le gaʻo i le taimi o le malepelepe o meaʻai gaʻo. Auai i tali o le oxidative e maua ai le tino ma le malosi. I le avea ai o se vaega o gaʻo gaʻo, latou te puipuia mai le malulu. Puipuia totoga o le tino mai le faaleagaina o masini, e pei o se mea e teu ai.

Phospholipids e mafai ona suauu i totonu o le vai, pulea le viscosity o silasila faʻamau, lea e talafeagai mo fefaʻatauaiga faʻalua.

A oʻo mai i le toto, o mea inu e pei o le gaʻo e maua ai le atigi popo, fai lipoproteins (complexes protein-complexes).

E maualalo le maualuga o le lipoproteins (VLDL) i le ate. E aofia ai faʻamaʻi (e oʻo atu i le 60%), faʻapea foi cholesterol, phospholipi, protein (pe tusa ma le 15% i latou taʻitasi).

  • O le tasi ituaiga o VLDL e faʻaaogaina faʻamaʻi i le tino o le tino, i le mea o loʻo malepe ai ma teuina, ma o le ate e faʻaaogaina le toega.
  • O le isi ituaiga o VLDL e aumaia gaʻo gaʻo i masini. Latou te paʻu i lalo i le toto, avea ma lipoproteins vavalalata. O le tele oa latou mea e laiti, e latalata i le LDL ona o le maualuga o le cholesterol matāʻupu.

O vaega laiti o le VLDL e taʻua o le "matautia" cholesterol, e tatau ona faaitiitia i le masani, talu ai o lenei ituaiga e mafai ona aafia ai puipui o maʻa.

Lafoʻa vaivai lipoproteins (LDL) e iloga i luga o le maualuga o le cholesterol mea e oʻo i le 45%. LDL e tuʻuina atu i masini lea e tupu ai le tuputupu ae o le tino ma le vaevaega. I le noatia ai o se particulari LDL e faʻaaoga ai se atigipusa, o le siaki e puʻeina, talepe i lalo, ma maua mea e fausia.

O le maualuga o le toto o le LDL pe a uma ona 'ai meaʻai gaʻo.

O lenei "leaga" cholesterol e mafai ona aʻafia ai pa puipui, ma e tatau foi ona faaitiitia pe a sili atu le masani.

O maualuga lipoproteins (HDL) e aofia ai le 55% o le protein, 25% phospholipids, 15% cholesterol, ma nisi o triglycerides.

HDL e le mafai ona ulu atu i totonu o le cell; o le "cho" o le cholesterol e aveesea mai luga o le membrane. I totonu o le ate, e faʻamaʻi, faʻapipiʻi siama ole pati, lea e faʻasalaina ile talo.

O lenei ituaiga lipoprotein ua taua o le "lelei" cholesterol, e taofia ai le fausia o ni atheromatous plaques.

Tulaga masani o le cholesterol i le toto

O le ate ma puipui o le tootoo laiti e maua ai le 80% o le cholesterol, o le totoe 20% e tatau ona sau mai meaʻai. Afai o meaʻai gaʻo e sili ona taua i le taumafataga, e taofia e le ate lona gaosiga.

O aso uma lava, e maualalo ai le ate i le ate cholesterol, faʻamaʻo le 0.45g mo le suka. E tutusa lava le tutusa ma feces, e oo atu i le 0.1 g - faatasi ai ma sebum, e itiiti lava se mea e faʻaaluina i le gaosia o hormones ma le vitamini D.

Afai e le faʻalavelaveina faiga o le metabolic, o le cholesterol e masani lava.

O le masani o le aofaiga o le cholesterol i le toto e 3.0-6.0 mmol / l.

O le masani o le "lelei" HDL e 1.0 mmol / l.

  • i alii - 0.7-1.73mmol / l,
  • i fafine - 0.86-2.28mmol / l.

Ole fua ole "leaga" LDL e 3.0 mmol / l.

  • i alii - 2.25-4.82mmol / l,
  • i fafine - 92-4.51 mmol / l.

O le fua o le triglycerides o lalo ifo o le 1.7 mmol / l, o le tau o le masani e faalagolago ile matua:

Laulau 1. O le fua o le triglycerides (mmol / l) e faalagolago ile tausaga

AgeWomenMen e oo i le 15 tausaga0,4 – 1,480,34 – 1,15 lalo o le 25 tausaga0,4 – 1,530,45 – 2,27 lalo o le 35 tausaga0,44 – 1,70,52 – 3,02 e oʻo atu i le 45 tausaga0,45 – 2,160,61 – 3,62 e oo i le 55 tausaga0,52 – 2,630,65 – 3,71 e oʻo atu i le 60 tausaga0,62 – 2,960,65 – 3,29 e oʻo atu i le 70 tausaga0,63 – 2,710,62 – 3,29

Atenerogenicity coefficient (CA) fesoasoani e fuafua le tikeri o le lamatiaga o le atherosclerosis:

KA = (aofaʻi cholesterol - HDL) / HDL.

O le taua o le itiiti ifo i le 3 o loʻo taʻu mai ai o le toto ei ai se maualuga maualuga o le "lelei" cholesterol.

A oʻo i le 40 i le 60 tausaga, o le tau o CA e tatau ona 3.0-3.5, i luga o tagata matua e maualuga atu.

O le faʻaitiitia o lauroid function (hypothyroidism) e mafua ai le faateleina o le cholesterol. I se isi itu, faatasi ai ma le hyperthyroidism, o tulaga faatauaina e sili atu ona masani ai.

O le a le cholesterol matautia

O nisi taimi, ona o uiga faʻaletausaga, o le tino e maua mai ai vaega tele o le LDL. Latou te le mafai ona ulu i le va o sulu o puipui o maʻa, o le mea lea e ono le aʻafia ai le faʻaogaina o le papa i le atheromatous.

Laititi ma le maualalo le lipoproteins (VLDL, LDL) e fausia ai ni atheromatous plaques.

  1. O vaega o le LDL e "sili atu ona mata", "fefefe" o le susu. O le maualuga o luga o luga ole vaega ole mea e pipii faʻatasi ma le puipui e le lelei ona faʻaaogaina o arteries, o latou sel e masani ona "faʻaaogaina" vaega o le LDL.
  2. I totonu o nofoaga pupuʻu, i nofoaga o le fausiaina ma le suluina, lea e faʻatupulaʻia ai le vevela, vortices - o le mea e sili ona taua i le fatu o le fatu o le fatu - o le toto e paʻu le afaina o le totonugalemu o le toto, lea e faʻateleina e le toto maualuga. O se taunuuga, o vaega o VLDL ma LDL o loʻo faʻamautu i le nofoaga ua faaleagaina.
  3. I se tulaga faigata, o hormones adrenaline, serotonin, angiotensin o loʻo i totonu o le toto. Latou te faaitiitia le tele o sela e fausia ai puipui o maʻa, o le mamao i le va oi latou e faateleina, o "mea leaga" e ulu atu i ai.
  4. O vaega o le "leaga" cholesterol e vave ona faʻamautuina, aemaise lava i lalo o le aʻafiaga o faʻamalolo saoloto. Macrophages, fufulu mama, e masani ona tuleia vaega ninii oxidized e ala atu i puipui o le uaea, e tau atu ai i le faʻavaeina o faʻamau.
  5. Afai e maua e le tino ni vaega laiti laʻitiiti o le LDL, e oʻo lava i sina laʻititi laʻititi i lo latou maualuga i le toto e mafai ona afaina ai puipui. O le tele o vaega leaga "leaga" e fuafua ai le lisi, ituaiga olaga, gaoioiga faaletino.
  6. O le atheromatous plaque e mafai ona atiaʻe mai le mea e taʻua o lipid spot (strip), e maua i tamaiti. O le pisia lava ia e le afaina ai le toto.

O fafo, o pusa o ni mea fesoʻotaʻi, i totonu o loʻo i ai se vaega o musika o totoe o filolagen, filatirol crystals.

O pito sili ona lamatia o le atheromatous plates ma se mea e pipii ai. Pe a faʻaumatia, faʻapipiʻi toto. E faʻaleleia, faʻalavelave uma le tafe toto.

O le faaitiitia o le toto i gaioiga ma fusi na gaosia e ala i le ua afaina ua afaina ai le faagasologa o metabolic (ischemia), ma mafua ai le matelaina o le okesene (hypoxia).

O le vave faʻaleagaina o le papa ma le faʻavaeina o se tui toto e mafai ona mafua ai le paʻu, faʻalavelave fatu.

E le gata i lea, o puipui o le afaina ua afaina ai le mafai ona faalauteleina, ae vave foi ona toe foi atu i lo latou uluai setete ina ua uma se spasm.

O le tuʻuina atu o le cholesterol mo se taimi uumi e mafai ai ona e aveese se pisia lipid.

E sili atu le faigata ona faʻafetaui i le atheromatous plaque, e ui o le faʻaitiitia o le maualuga o le VLDL ma le LDL e taofia ai le faateleina o le toto toto, ma fesoasoani e faʻaititia lona tele. A maeʻa ona aveese le faʻailoga, e tumau se siʻi mai le mea faʻafesoʻotaʻi.

E taua le faʻaitiitia o le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto i se mea faigata - o le a le toe faʻaleleia tulaga taua mai le faʻaaogaina o nisi o oloa, faʻasologa faʻasalalau ma fale aʻo tausia pea se olaga ola solo.

Le faʻaitiitia o le cholesterol

Faʻaitiitia le popole. I se tulaga faigata, e le gata i hormones e galue ai i luga o sela o puipui o maʻa. E tele taimi e tiga ai le fatu, e malosi tele le manava, o muso e sau mai le leo. O le maualuga o meaʻai gaʻo i le toto e tulaʻi, talu ai o le gaioiga o le "lavea poʻo le taʻavale" e manaʻomia ai le malosi.

Ae, i le avea ai o se tulafono, o le lafoaia o lagona vevesi e ala i faatinoga patino e le tupu.

O se taunuuga, o le ate o gaioiga o gaioiga gaʻo i totonu o triglycerides, ona oʻo atu ai lea i le "VLDL" mataʻutia, lea e faʻaititia le tele, ma avea ma vaega o le "leaga" LDL.

O le mea lea, ina ia faʻaitiitia le cholesterol toto, e tatau ona vavae ese le gaosiga o gaʻo gaʻo, e mafua ai le atuatuvale.

O le taulimaina o le mamafa o le mafatiaga e fesoasoani e taulima ai le le mautonu. E taua le iloa o le tau o le soifua maloloina, o soʻo se manuia e maua ai le faʻailoga.

O le ausiaina o sini aupito sili ona taua e tatau ona faatapulaaina. E tusa lava pe i ai se manaʻoga ma le malosi e galue ai, e le tatau i se tasi ona faʻalale i isi, tuʻuina atu afiafi, aso alu, aso malolo e galue ai.

Faatapulaa sati. O metabolic process of fat and carbohydrates e fesoʻotaʻi. Faʻatasi ai ma le maualuga o le kulūkose, o se vaega taua o lea mea e avea ma faʻamaʻi ma VLDL. O le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o suti e fesoasoani i le maualalo o le cholesterol, e faʻaumatia ai se tasi o aiaiga mo le faaputuputuina o gaʻo i totonu o le tino.

Lese le mamafa. O le VLDLs "mataʻutia" e laveaʻi faʻamalosi i le tino o le tino e fatu ai le malosi. Faatasi ai ma le tuputupu ae o le tino o le tino, ua faamalosia le tino e faateleina le maualuga o VLDL i le toto mo lona "tausiga". I le isi itu, o le faʻaitiitia o le tino o le tino e faʻaitiitia ai le "leaga" ma le "matautia" cholesterol.

Aoaoga faaletino. Taʻaloga Taaloga faʻaitiitia le gaosia o le "leaga" ma le "mataʻutia" cholesterol e le ate ma faʻaosofia lona malepelepe i le toto. O le mafuaaga o le mamafa ma le oona tele e masani lava o se suiga i le olaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, ina ua maeʻa le litaea, ua faʻaitiitia le faʻaaogaina o le malosi, ma o le tele o le mamafa na totoe na tumau.

Tuua Lau Faamatalaga