E mafai ona afaina le ate ona o le maʻisuka?

O le maʻisuka e aafia ai le galuega a le tele o okeni. E mafai e Hormones ona faʻafaigofie le galuega a le tino atoa. O le ate e pulea ai le tele o hormones, e aofia ai le glucagon, lea e aʻafia ai le kulūkose. O le toilalo o lenei okeni e mafai ona atiaʻe ma soo se ituaiga faʻamaʻi. Ma, afai e maua i ni galuega le lelei o le tino, ona amata loa lea ona sui suiga i kulukose.

Le aʻafiaga o le maʻisuka

Afai e maualuga le maualuga o le suka i se vaitaimi umi, ona sili atu lea ona tufatufaina atu le kulukose i le tino. I gaioiga, o le gaioiga e le lelei.

E tatau i le pancreas ona faʻamautu le suka, ae ona o le tele o latou mea, o le aofaʻi o carbohydrates e liua i gaʻo. I se itu, o le tele o mea ua faʻaaogaina ua tufatufaina i le tino atoa. Oona e pasi i le ate e iai sona aʻafiaga leaga. O le mea lea, o loʻo i ai se avega mamafa i luga o lenei okeni. I lenei talaaga, o le tele o homoni ma enzymes e afaina ai okeni o loʻo gaosia.

O lenei tulaga e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le lamatia matautia. Afai e afaina le ate i le maʻisuka, ona tatau loa lea ona e talanoa i se fomaʻi, a leai o le a amata ona salalau le leona.

O nisi o hormones e nafa ma le faʻasaoina o le suka. I le taimi o taumafataga, o le ate e faʻasaʻo ai le kulūkose, ma teu ai toega mo le faʻaaoga atili. I so o se tino, e gaosia, pe a manaʻomia. I le taimi o le moe, pe a le 'ai se tagata, o le faagasologa o le tuufaatasia o lona lava glucose e amata. Afai e afaina le ate i le maʻisuka, i le tele o tulaga, togafitiga e amata i se toe iloiloga o le meaai.

  • i le tulaga o le gau o le glycogen, o le kulukose o loʻo faʻaauau pea ona salalau atu i totoga e sili ona manaomia - i le mafaufau ma fatugaʻo,
  • o le uta i luga o le ate o le a faateleina pe a amata ona maua mai ketones,
  • ketogenesis e amata ona o se faʻaitiitia o le inisalini. Ua mamanuina e teu ai toega o le kulukose. Glucose i le taimi nei e na o na totoga e maua ai,
  • pe a fai le ketones, o le a sili atu ona tupu i le tino. Afai e afaina le ate i le maʻisuka, atonu o le a faateleina lo latou maualuga. O le tulaga e lamatia ma faʻafitauli, o lea e tatau ai ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

E faʻapefea ona iloa ma puipuia faʻamaʻi pipisi?

Muamua, afai ei ai lou ate lautele ua maua i le maʻisuka pe ua leva ona iai maʻi faʻamaʻi, ona i ai muamua lea o faailoga o se tulaga faʻaleagaina e tatau ona e ilia le faailo.

Afai, a maeʻa le pasia o suʻega, o le vavaeese mai le masani o le cholesterol, kullukose poʻo le hemoglobin maualuga e maua, e fautuaina le faia o se suʻega ma le fomaʻi e fautuaina se togafitiga fou.

E faʻapea foi i le lamatiaga o tagata o loʻo mafatia i le mamafa ma le mamafa o faafitauli. Latou te aofia ai i latou e faʻaleagaina le ava malosi, ma e le mulimuli i se taumafataga faʻapitoa-laiti.

Ina ia puipuia le faʻamaʻi, soʻo se maʻisuka e fautuaina e suʻe faʻalua 2 taimi i le tausaga, e tusa lava pe leai ni mafuaaga manino mo le le lelei o le soifua maloloina ua matauina. E tatau ona e suʻeina lau suʻelaʻau i taimi uma ma aloese mai oso oso faafuaseʻi.

Faʻaauau togafitiga, muamua lava, faʻatasi ai ma le faʻamautuina o le mamafa o le tino. E taua foi le faʻaleleia o le gaioiga faaletino ma mulimuli i se taumafataga faʻapitoa-maualalo. O sea ituaiga meaai e tatau ona aofia ai se numera faatapulaaina o mea taumafa ma le maualuga o le cholesterol ma gaʻo.

E tele fualaau oona ua faia mo togafitiga o ituaiga ituaiga o faʻamaʻi ate. Ua taʻua i latou o le hepatoprotectors. O vailaau faafomai e eseese i le tuufaatasiga ma le togafitiga. O vailaʻau faʻaaogaina e faʻaaogaina ai laau ma meaola, faʻapea foʻi ma vailaʻau faʻasaina. Afai ua atiaʻe le maʻi i se tulaga ogaoga, ona mafai loa lea ona faʻaaogaina ia ituaiga vailaʻau.

Afai ua tulai mai se faamaʻi gase o lenei okeni, o le mea lea e taua ai le phospholipids. Faʻafetai i lo latou aʻafiaga, ua faʻaitiitia le faʻaitiitia o le faʻamalolo, ma ua amata ona toe faʻaleleia siaki ate. Faʻaleagaina le faʻaleagaina ma faʻaitiitia le faʻaleagaina o le tino. O ia tupe e taofia ai le atinaʻeina o le tele o faʻafitauli.

E mafai e fomaʻi ona faʻatonuina fualaau faʻataʻitaʻi e faʻavae i le ursodeoxycholic acid. Latou te faʻamautuina faʻamalo, ma puipuia ai siama mai le faʻaumatiaga. E i ai sona aʻafiaga, ona o le tele o le cholesterol sili atu ua faʻateleina faatasi ma le talo. E tele lava ina faʻasalaina pe afai e iloa se gasegase metabolic.

Tuua Lau Faamatalaga