Le faasologa o le cholesterol synthesis i le ate

O le suiga o le lanosterol i le cholesterol o loʻo faʻaalia i totonu o membranes o le endoplasmic hepatocyte reticulum. O ni faʻamaufaʻailoga faʻaluaina i le molecule o le vaega muamua. O lenei tali e faʻaaoga ai le tele o le malosi e faʻaaoga ai le NADPH o se tagata foaʻi. A maeʻa le faatosinaga o enzyme transformer i luga o le lanosterol, o le cholesterol e aliali mai.

Felauaiga Q10

O se galuega taua o le cholesterol o le Q10 foi. O lenei tuufaatasiga e nafa ma le puipuia o le membrane mai aafiaga le lelei o enzymes. O se fuainumera tele o lenei tuufaatasiga ua gaosia i nisi o fausaga, ma na o le taimi lava e ulufale ai i le toto. E le o ia te ia le gafatia e alu saʻo ai i totonu o siama na totoe, o lea mo lenei faamoemoe e manaʻomia ai se vaʻa. Cholesterol faʻafetaui ma lenei galuega.

Galuega Faʻatino autu

E pei ona taʻua i luga, e mafai ona aoga lenei mea mo tagata, ioe, pe a tatou talanoa e uiga i le HDL.

E tusa ai ma lenei mea, ua manino ai o le tautinoga o le cholesterol e matua afaina ai tagata o se mea sese.

Cholesterol o se mea e ola i le ola maloloina:

  • o loʻo i ai se vaega i le faʻasalaga o hormones o feusuaiga,
  • faamautinoa le galue masani o le serotonin receptors i le faiʻai,
  • o le vaega autu o le talo, faapea foi ma le vailaʻau D, lea e nafa ma le faʻaaogaina o gaʻo,
  • e taofia ai le faagasologa o le faatamaiaina o fausaga o le intracellular i lalo o le faatosinaga o fualaau saoloto.

Ae faatasi ai ma meatotino lelei, o le vailaau e ono afaina ai le soifua maloloina o le tagata. Mo se faʻataʻitaʻiga, LDL e mafai ona mafua ai le atinaʻe o faʻamaʻi tuga, tele le fesoasoani i le atiaʻe o le atherosclerosis.

I le ate, o le biocomponent o loʻo faʻapipiʻiina i lalo o le malosi o le HMG redutase. O le enzyme autu lea e aofia i le biosynthesis. Faʻasalaga o faʻasalalauga e tupu i lalo ole aʻafiaga o manatu le lelei.

O le faagasologa o le tuufaatasia o se mea i totonu o le ate o loʻo i ai se fesoʻotaʻiga vavalalata ma le fualaau o se kuluma e ulu atu i le tino o le tagata ma meaʻai.

E sili atu ona faigofie, o lenei faagasologa o loʻo faamatalaina i lenei auala. O le ate faʻapitoa e faʻasaʻo ai le maualuga o le cholesterol. O le tele lava o se tagata e taumafa meaai e aofia ai lenei vaega, o le mea itiiti e maua mai i sela o le okeni, ma afai tatou te amanaia o gaʻo o loʻo faʻapala faatasi ma oloa o loʻo i ai, ona taua tele lea o tulafono faatonutonu.

Faʻavae o le faʻaogaina o mea

O tagata soifua maloloina masani e faʻapipiʻi le HDL i le fua faatatau e tusa ma le 1 g / aso ma faʻaaoga pe a ma le 0.3 g / aso.

O se maualuga o le cholesterol i totonu o le toto e taua tele - 150-200 mg / dl. Faʻaaofiofia e ala i le puleaina o le maualuga o le faʻasinomaga o denovo.

E taua le maitauina o le tuufaatasia o le HDL ma le LDL o le tupuaga o le totoga e faʻatulagaina faʻapitoa e ala i taumafa.

Cholesterol, mai meaʻai ma faʻapipiʻi i le ate, o loʻo faʻaaogaina i le fausiaina o membranes, i le tuʻuina atu o hormones steroid ma le suka. O le tele vaega o le vailaʻau o loʻo faʻaaogaina i le faʻapipiʻi o meaola suamalie.

O le faʻaaogaina o HDL ma le LDL e sela e tausia i se tulaga mausali e tolu auala eseese:

  1. Tulafono Faatonutonu o le HMGR Galuega
  2. Faatonutonuina o le cholesterol ole free intracellular e ala i le gaoioiga o le O-acyltransferase sterol, SOAT1 ma le SOAT2 faatasi ai ma le SOAT2, o le vaega pito sili ona taua i le ate. O le uluai igoa mo nei enzymes o le ACAT mo acyl-CoA: acyltransferase cholesterol. Enzymes ACAT, ACAT1, ma ACAT2 o acetyl CoA acetyltransferases 1 ma le 2.
  3. E ala i le puleaina ole maualuga ile cholesterol plasma e ala i le LDL-mediated receptor uptake ma le HDL-faʻasalalau le faʻaaogaina o femalagaiga.

O le faʻatonutonuina o le HMGR o le auala sili lea e pulea ai le tulaga o le biosynthesis o le LDL ma le HDL.

O le enzyme e pulea e auala eseese e fa:

  • manatu faʻaalia,
  • faʻasologa o faʻamatalaga o fua,
  • fua o le faʻaleagaina o le enzyme,
  • phosphorylation-dephosphorylation.

O uluai masini e tolu e pulea ai mea e gaoioi saʻo i luga o le mea lava ia. Cholesterol e avea o se inhibitor o manatu faaalia mai HMGR muamua, ma mafua ai foi ona vave le faaleagaina o le enzyme. O le iuga o le taunuʻuga o le faʻamalosia o le HMGR ma lona faʻaleagaina i le proteosome. O lenei gafatia o se taunuuga o le senituri-senituri o le HMGR SSD.

I le faaopoopo atu, pe a sili atu le tele o le cholesterol, o le aofaʻi o le mRNA mo le HMGR ua faʻaitiitia ona o le faʻaititia o le faʻamaoniga o le kenera.

Enzymes e aofia i le faʻasinomaga

Afai ole tulafono ole tulafono e ala i fesuiaiga fesuisuiai, o lenei faagasologa o le a faatinoina ona o le phosphorylation ma le dephosphorylation.

O le enzyme e sili ona aoga i se faiga e le faʻamaonia. O le faʻaleleia o le enzyme e faʻaitiitia ai lona gaioiga.

HMGR o le phosphorylated e AMP-activated protein kinase, AMPK. AMPK lava ia o loʻo faʻaaogaina e phosphorylation.

AMPK phosphorylation o loʻo faʻamalosiina e le itiiti ifo i le lua enzymes, e aofia ai:

  1. O le uluaʻi aiga e faʻatonuina le AMPK o le LKB1 (liver kinase B1). LKB1 na muai faailoaina o se gaʻo i tagata o loʻo i ai le faʻaogaina o le sui autasi i le Putz-Jegers syndrome, PJS. LKB1 ua maua foi o le mutun i le tino o le adenocarcinoma.
  2. O le enzyme lona lua o le phosphorylating AMPK o le kineta beta kinase kineta beta (dependence-dependant protein kineta base) (CaMKKβ). CaMKKβ faʻateleina le AMPK phosphorylation i le tali atu i se faʻaopoopoga o le Ca2 + intracellular e mafua mai i le faʻamavaeina o muso.

O le faʻatonutonuina o le HMGR e ala i fesuiaʻiga fesuiaiga e mafai ai ona maua le HDL. HMGR e sili ona malosi i le faʻaphosphorylated state. O le Phosphorylation (Ser872) o loʻo faʻaaogaina e le AMP-activated protein kinase (AMPK) enzyme, o le gaoioiga lea e faʻatonutonuina e le phosphorylation.

AMPK phosphorylation e mafai ona tupu ona o le itiiti ifo i le lua enzymes:

Dephosphorylation o le HMGR, toe faafoiina atu i se tulaga sili atu ona malosi, e faia i le gaioiga o le protein phosphatases o le aiga 2A. O lenei faasologa e mafai ai e oe ona pulea le gaosiga o le HDL.

O le a le mea e aafia ai le ituaiga cholesterol?

O le PP2A o loʻo i ai i totonu o ni suiga se lua eseese o loʻo faʻapipiʻiina e lua genes ua faʻamaonia e pei o le PPP2CA ma le PPP2CB. O faʻavae autu e lua o le PP2A o le heterodimeric autu o le enzyme ma le holotezyme heterotrimeric.

O le enzyme autu PP2A e aofia ai le mea e faʻaaogaina ai le 'scaffold (na taʻua muamua o le Sub subitit) ma se subimeit catalytic (C). O le vaega catalytic α o loo fauina e le gene PPP2CA, ma o le catalytic β subunit ua feliuai e le gene PPP2CB.

O le faʻatulagaina o le sikuea o le α scaffold o loʻo fesuiaʻi e le gene PPP2R1A ma le subdite β o le gene PPP2R1B. O le enzyme autu, PP2A, e fegalegaleai ma se fesuiaiga o tulafono faatonutonu e faʻapipiʻi i se holoenzyme.

O le PP2A vaega ole pulega e aofia ai aiga e fa (e pei ona taʻua muamua o B-subunits), e aofia ai le tele o siama ua fesuiai e ituaiga eseese.

I le taimi nei, e 15 ituaiga genes mo le tulafono faatonutonu o le PP2A B. O le galuega autu o vaega o tulafono faatonutonu a le PP2A o le taulai lea i le protein phosphoselated substrate proteins i le gaoioiga phosphatase o vaega laiti o le PP2A.

PPP2R o se tasi o le 15 vaega ole tulafono faatonutonu ole PP2A. Hormones e pei o le glucagon ma le adrenaline e aʻafia ai le biosysehesis o le cholesterol e ala i le faʻateleina o le gaioiga o vaega faʻavae tulafono faatonutonu o le PP2A family enzymes.

O le PKA-mediated phosphorylation o le tulafono faatonutonu o le PP2A (PPP2R) e tau atu i le faasaolotoina o le PP2A mai le HMGR, e puipuia ai ona faʻaoga. O le teenaina o aʻafiaga o le glucagon ma le adrenaline, o le inisalini e faʻaolaina ai le aveesea o phosphates ma faʻateleina ai le gaioiga a le HMGR.

O tulafono faatonutonu faaopoopo a le HMGR e mafua mai i le le taofia o manatu faaalia ma le cholesterol, faapea foi ma le faatonutonuina o lona faaogaina e ala i le faateleina o le maualuga o le cholesterol intracellular ma le sterol.

O lenei faʻasologa mulimuli e fesoʻotaʻi ma le faʻailoga SREBP.

E faʻapefea le faʻagasologa o le tino o le tagata?

O le HMGR galuega e toe siakiina e ala i le sainia ma le AMP. O se faʻaopoopoga i le CAMP e faʻaaogaina ai le protein kinase protein, PKA. I le tulaga o tulafono faatonutonu a le HMGR, o PKA phosphorylaina le vaega o tulafono faatonutonu, lea e mafua ai le faateleina o le faasaolotoina o le PP2A mai le HMGR. O lenei mea e taofia ai le PP2A mai le aveesea o phosphates mai le HMGR, e puipuia ai lona toe faʻafouina.

O se aiga tele o tulafono faatonutonu o le protein phosphatase subunits e faatonutonu ma / pe taofia le gaioiga o le tele o phosphatases, e aofia ai sui o le PP1, PP2A, ma le PP2C aiga. I le faaopoopo atu i PP2A phosphatases e aveesea phosphates mai le AMPK ma le HMGR, o phosphatases o le protein phosphatase 2C aiga (PP2C) e aveesea ai phosphates mai le AMPK.

A oʻo i lalo ifo o nei tulafono faatonutonu le phosphorylate PKA, o le gaioiga o fuamini e puipuia, e faʻaitiitia, e mafua ai le AMPK o totoe i le phosphorylated ma le malosi o le setete, ma le HMGR i le phosphorylated ma le toʻaga. Aʻo aveesea le mea faʻaolaina, e mafua ai le faateleina o le gaosiga o le CAMP, o le fua o le phosphorylation e faʻaitiitia, ma o le maualuga o le dephosphorylation ua faʻalauteleina. O le iuga o le toe foʻi i se maualuga maualuga o le HMGR. I le isi itu, o le inisalini e taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le CAMP, lea, i le isi itu, e faʻaaogaina ai le faʻasologa. O le iuga o le toe foʻi i se maualuga maualuga o le HMGR.

I le isi itu, o le inisalini e taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le CAMP, lea, i le isi itu, e faʻaaogaina ai le cholesterol synthesis. O le iuga o le toe foʻi i se maualuga maualuga o le HMGR. O le inisalini e taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le CAMP, lea e mafai ona faʻaaogaina e faʻaleleia ai le faagasologa o le tuʻufaʻatasiga.

O le malosi e faaosofia ai le inisalini ma faʻalavelave ai le glucagon, o le gaoioiga a le HMGR e ogatusa ma le aafiaga o nei hormones i isi metabolic metabolic processes. O le galuega autu a nei hormones e lua o le pulea lea o le faʻaogaina ma le felauaiga o le malosi i siama uma.

O le mataʻituina umi o le HMGR o loʻo faʻatinoina e ala i le puleaina o le faʻasalalauga ma le faʻaleagaina o le enzyme. A maualuga le maualuga o le cholesterol, o le maualuga o le faʻalauiloaina o le faʻalauiloa o le HMGR e faʻaitiitia, ma i se isi itu, o laʻasaga maualalo e faʻaalia le faʻaalia o le gene.

O faamatalaga e uiga i le cholesterol o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

O le a le ute o le faagasologa o le gaosia o kulūlūlū mole?

O le tele o meaʻai e tumu ai le tino i le cholesterol - o mea nei o meaola mai manu, faʻapea foʻi ma gaʻo gaʻo, lea e maua i le tele o mea taumafa, faʻapea foʻi ma meaʻai vave (meaai vave).

Afai e te faʻaaogaina na oloa, o le a maualuga le faʻaogaina o molelaʻau o le cholesterol i totonu o le toto ma e tatau ona e faʻaaogaina se tali faafomaʻi i le hypercholesterolemia.

Cholesterol, lea e ulu atu i le tino ma meaʻai, e maualalo le palapala mole mole, lea e oʻo atu ai i le tuʻuina atu o ia cholesterol i totonu o le toto toto o totonu, lea e faʻaosofia ai le atinaʻe o le cholesterol ma le pathology o le atherosclerosis.

O le faateleina o le igoa o le cholesterol i le toto e le gata ona e sau mai fafo, ae mai foi i le solia o le faagasologa o le synthesizing molecules molecule e alala i le ate.

Cholesterol synthesis e aofia i le ↑

Sini o le cholesterol i le ate

O le tuufaatasiga o le cholesterol i le tino e tusa ma le 0.50-0.80 kalama i le aso.

O le faʻasologa o molelaʻau o le cholesterol i le tino e tufatufa atu:

  • 50.0% e gaosia mai i luga o nila,
  • 15.0% - 20.0% - e matagaluega o le tootoo laiti,
  • 10.0% - o loʻo faʻapipiʻiina e le siama faʻamaʻi ma le paʻu o le paʻu.

O siama uma i le tino o le tagata ua i ai le gafatia e faʻapipiʻi lipoproteins.

Faatasi ai ma meaai, e oo atu i le 20.0% o le aofaʻi atoa o le kululalūlū molumule e ulufale i totonu o le tino - e tusa ma le 0.40 kalama i le aso.

O lipoproteins ua faʻamalosi i fafo atu o le tino ma le fesoasoani a le sukala, ma o le aso e le sili atu i le 1.0 kalama le faʻaaogaina o molelaʻau o le cholesterol i le bile.

Le biosynthesis o le lipoproteins i le tino

O le biosynthesis o lipid molecules e tupu i totonu o le matagaluega endoplasmic - o le mea faʻapitoa. O le faavae mo ituaiga uma o molekone o le acetyl-SCoA, lea e ulu atu i le endoplasm mai le mitochondria i totonu o alalaʻau palapala.

I le taimi o le biosynthesis o molimula lipoprotein, e 18 pulou mole ATP e avea ma vaega, ma 13 molemoa o le NADPH e avea ma sui i le tuufaatasiga.

O le faagasologa o le faʻaaogaina o le cholesterol e aʻafia ai le itiiti ifo i le 30 laasaga ma faʻaalia i le tino.

E mafai ona vaeluaina le faʻaogaina o le lipoproteins i vaega:

faʻaofi le malosi o le malosi o le suka

  • O le tuufaatasiga o le mevalonic acid e tupu i le taimi o le ketogenesis o uluaʻi reactions muamua, ma i le maea ai o le lona tolu, o le 3-hydroxy-3-methylglutaryl-ScoA e gaoioi ma le molimula HMG-ScoA reductase. Mai lenei tali, ua faʻapipiʻiina Mevalonate. O lenei tali e manaʻomia ai le tele o le kulukose i totonu o le toto. E mafai ona e faia mo le fesoasoani i mea suamalie ma meaʻai,
  • O le faʻasologa o le isopentenyl diphosphate e tupu pe a maeʻa le faʻapipiʻi o le phosphate i molevalami o meaola ninii ma lo latou faʻamalaina,
  • O le faʻasologa o le farnesyl diphosphate e tupu pe a maeʻa le tuʻufaʻatasiga o mole mole tolu isopentenyl diphosphate,
  • O le squalene synthesis o le fusifusia lea o le 2 molikulu o le farnesyl diphosphate,
  • O le tali o le suiga o le malaka i le lanosterol molecule e tupu,
  • A maeʻa ona aveeseina vaega ole methyl e le manaʻomia, ua liua le cholesterol.

Tulafono faatonutonu o le tuufaatasia o lipoproteins

O le tulafono faatonutonu i le faagasologa o le tuufaatasiga o le enzyme hydroxymethylglutaryl-ScoA reductase. O le gafatia o lenei enzyme e suia ai le gaoioiga e silia ma le 100 taimi.

O le tulafono faatonutonu o le gaoioiga o le enzyme e tupu e tusa ai ma le tele o mataupu faavae:

  • Faʻatonuga o mea faʻapitoa i le maualuga o le metabolic. O lenei mataupu faavae e galue "mai le faafeagai", o le enzyme e taofia e le cholesterol, lea e mafai ai ona faatumauina se initaneti intracellular tumau,
  • Faʻasalaga faʻasolosolo.

O tulafono faatonutonu i le tulaga o le hormonal e tupu i tulaga nei:

  • O le faateleina o le insulin i le tino e faʻaosoina ai le protein phosphatase, lea e faʻaosofia ai le faʻatupulaia o le gaioiga o le enzyme autu HMG-ScoA reductase,
  • O le hormone glucagon ma le hormonone adrenaline e iai le malosi e faʻaaogaina ai le elemene o le protein kinase A, lea e phosphoryla le enzyme HMG-ScoA reductase ma faʻaititia ai a latou gaioiga,
  • O le gaoioiga o le cholesterol synthesis e faalagolago i le faʻamalosia o se pusa oloa faʻatau oloa i totonu o le toto, lea e faʻamalosia vave ai gaioiga vavave o metabolites.
Faatonutonuina o le gaoioiga o le hydroxymethylglutaryl-S-CoA reductasee aofia i le ↑

Tino cholesterol

O le cholesterol e faʻapipiʻiina i totonu o suauu ate e manaʻomia mo le tino mo auala taua tele:

  • O loʻo tuʻuina i totonu o siama taʻitasi, o kulūlūlūlūlūlūlū e faʻamalosi ai i latou ma faʻaogaina ai,
  • Faatasi ai ma le fesoasoani a le lipoproteins, o cellular choroid e faateleina lo latou gafatia, lea e puipuia ai i latou mai aafiaga mai fafo,
  • A aunoa ma le fesoasoani a le lipoproteins, e le maua ai e le gland slander le ituaiga steroid o hormones o feusuaiga,
  • I le faʻaaogaina o lipids, o le gaosiga o le bail beli e tulaʻi mai ma taofia ai le vevela mai le fausiaina o maʻa i totonu,
  • Lipoproteins e fusifusia faatasi ai sela sela i totonu o le taulaʻau ma i totonu o le faiʻai,
  • Faatasi ai ma le fesoasoani a le lipoproteins, ua faʻamalosia ai le afaina o fiva namu,
  • Faatasi ai ma le fesoasoani a le cholesterol, o le gaosia o le vitamini D, e fesoasoani e gaosi ai le calcium ma puipuia le faʻaumatia o le ponaivi.

Cholesterol e fesoasoani i laʻau o loʻo faʻapipiʻiina nei vaega o homone:

  • Corticosteroid group
  • Glucocorticoid hormone group,
  • Vaega o mineralocorticoids.
Cholesterol fesoasoani e maua ai le faʻasalalauga o vaega o hormone

O nei hormones o loʻo maua ai le faʻagasologa o le faʻasalaga o hormonal o totoga a le tagata.

Molecules o le cholesterol pe a uma ona faʻasolosolo i totonu o le ate le ate i totonu o le okeni endocrine o le slander gland ma saofagā i le gaosia o hormones ma faʻaauau le paleni i le vailaʻau.

O le metabolism ole fuamini vitamin D i le tino

O le gaosia o fuamini vitio D e sau mai le la, lea e ulu atu i le cholesterol i lalo o le paʻu. I le taimi lea, o le tuufaatasiga o le vailaʻau D, e taua tele mo le tino e gauai ai minerale o le calcium.

O ituaiga uma o le lipoproteins, pe a uma ona tuʻufaʻatasia, o loʻo feaveaʻia e le tino i le toto toto.

O le vailaʻau D e mafai ona liua na o lipoproteins eleʻele maualuga, ma o le maualuga o le mamafa o le molécula e mafua ai le atinaʻe o atherosclerosis pathology, ona o loʻo i ai le gafatia e faʻafesoʻotaʻi i totonu totonu o laʻau i le ituaiga o cholesterol, lea e tupu ma faʻaosoina lenei maʻi.

O nisi taimi o pusa cholesterol e mafai ona matauina i tagata i lalo o le paʻu o lima.

Vitamin D Metabolism e aofia i le ↑

Faʻalavelave i le fatuga o lipoproteins

I le tele o metabolic processes i le tino, o le toilalo ma le faʻalavelave e mafai ona tupu. O faʻafitauli faapena e mafai ona tupu i le lipid metabolism. E tele mafuaʻaga ma o loʻo i ai a latou mea e sili ona manaia ma faʻalogo.

O mafuaʻaga e mafua mai i le lipoprotein synthesis disorders e aofia ai:

  • Le matua o se tagata. I le mavae ai o le 40 tausaga i le tino o le tagata, o le gaosiga o hormones o loʻo toesea ma le tala o le hormonal ua faʻalavelaveina, ma e oʻo atu i le 45 - 50 tausaga, o laʻasaga uma o metabolic ua faʻagesegese, lea e mafai foi ona mafua ai le malepelepe i le lipid metabolism,
  • Itupa - E sili atu ona faʻapitoa tagata i le cholesterol faʻatasi nai lo tamaitai. O tamaitai aʻo leʻi faia ni taʻavale ma ni moapo e puipuia i le gaosia o hormones o feusuaiga, mai le faaputuputu o lipoproteins,
  • Faʻasologa o mea faʻapitoa. Le atinaʻeina o le faʻamalolopalalemia aiga.

O mafuaʻaga ogaoga o le aʻafia o le lipid e aofia ai mea e faʻalagolago i le soifuaga o le tagata maʻi, faapea foʻi ma pathologies faʻapitoa lea e fesoasoani i le solia o le tuufaatasiga o fualaʻau o le cholesterol:

  • Natura i Nicotine,
  • Faʻasologa ole ava malosi,
  • Le lelei o mea taumafa e mafai ona taitai atu ai i le faateleina o le cholesterol i le tino ma lona faaputuputuina e le gata i le toto,
  • O se olaga e le masani ai, e mafua ai ona tuai ona faʻaaogaina metabolic ma le lipoprotein synthesis,
  • O le maualuga maualuga - o le maualuga o le toto i totonu o le toto e maua ai mea e manaʻomia muamua mo membranes vascular e tatau ona tumu i gaʻo lipid, lea e mulimuli ane avea ma se pulu cholesterol,
  • O le Dyslipidemia o se maʻi i lipid metabolism. Faatasi ai ma togafitiga, o le le atoatoa e tupu i le va o le VP lipoproteins, lipine NP, faapea foi ma le maualuga o triglycerides i le toto,
  • Totoina o meaʻai,
  • O le maʻi suka. I le hyperglycemia, o le metabolism ma le lipid metabolism ua faʻalavelaveina.
Faʻasologa o meaʻaie aofia i le ↑

Le lava le tino i le tino o fualaʻau o le cholesterol aoga

O loʻo i ai faʻamaʻi e faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol o le mamafa o le molécula i totonu o le toto ona o le faʻaitiitia o le faʻasalalauga o molini mole HDL.

O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i pathoces i le vevela, e mafai ona aʻafia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto ma le faʻamaʻiina o le maʻisuka, faʻapea foʻi le mafuaʻaga o le tele o faʻamaʻi o le toto ma le tino o le fatu.

O taunuuga o le maualalo o le maualuga o le mamafa o le cholesterol weight weight e mafai ona:

  • O togafitiga o rickets, lea e atiae i le tamaitiiti ona o le faaitiitia o le tuufaatasiga o le vitamini D ma le digestibility o molelauminika,
  • Tuai le matua o sela o tino. A aunoa ma le taimi e tuʻuina atu ai le cholesterol i siama, o le a faʻaumatia ma amataina le faasologa o tausaga,
  • O le faaitiitia o le mamafa o le tino, lea e tupu mai i le le lava o le synthesis o molelaʻau o le cholesterol, ma le faaleagaina o lipid metabolism,
  • Lela i le tino maso mai le le lava o sela maso lipid,
  • Paʻa i totonu o le fatu o le fatu e mafai ona afaina ai se fatu fatu.

E mafai ona e faʻasaʻo le fuainumera o le cholesterol maualuga maualuga i fualaau taumafa, lea e aofia ai iʻa iʻa, ituaiga o fuālaʻau fuālaʻau, faʻapea ma meaʻai susu.

Ma aua nei galo e uiga i fualaau fou, laau aina ma fualaʻau - e tatau ona latou manumalo i le taumafataga.

Tuua Lau Faamatalaga