Faʻailoga o le faʻavaivaia o le faʻailoga, faʻavae, togafitiga togafitiga, fualaau faasaina

Faʻasalaga o Renal
ICD-10N 17 17. -N 19 19.
ICD-10-KMN19
ICD-9584 584 - 585 585
ICD-9-KM586, 404.12 ma le 404.13
Faamai26060
MeshD051437 ma le D051437

Faʻasalaga o Renal - o se faʻafitauli o le solia o galuega tau fatuga uma, e mafua ai le le atoatoa o vai, eletise, nitrogen ma isi ituaiga o metabolism. E i ai le le atoatoa o le taʻavale.

E tolu laasaga o le faʻateleina o le matuia o le le atoatoa (lamatiaga, faaleagaina, toilalo) ma le 2 o taunuuga (gau o le gaioiga, toe faʻaaogaina o le tino). Aʻo laʻititi, o le faʻavae mo nei laasaga e pei ona taua i lalo:

Faʻasologa o le faalēaogā taimi

O le gasegase laititi (ARF) atonu o le taunuuga o le faateia (traumatic, mu, toto toto, hemorrhagic, hypovolemic, ma isi), aafiaga oona i luga o fatuga o nisi o mea oona (mo se faataitaiga, mercury, arsenic, fualaau mushroom) poo fualaau oona, siama, gasegase fatu (nephritis, pyelonephritis, ma isi mea), faʻalavelave faʻaleagaina o le pito i luga o le urinary. O faailo autu o le gau tele: oliguria - anuria (o le urine i aso taitasi e itiiti ifo i le 400-500 ml), o le tuai i le tino o toxicene oona, faʻalavelave i le vai-electrolyte ma le paleni o le acid-acid, galuega cardiovascular, anemia, ma isi mea faapena. mataupu e mafai ona faʻaaogaina ma i totonu o le 2 vaiaso (itiiti ifo i le 1-2 masina), toe faʻafoʻi diuresis. O togafitiga e faʻamoemoe e faʻaaogaina ai mafuaʻaga o le le atoatoa o le tino (le mautonu, inisua, ma isi) ma faʻafitauli o le tino. Le puipuia ma le faʻataʻitaʻiina o le mimita, o le vevela poʻo isi metotia o le faamamaina o le toto mai fafo e faʻaaogaina. Toe faʻaleleia i le toe faʻaleleia pe a uma le 3-12 masina.

Faʻamataʻu le faʻaaogaina o le lapoa faʻailoga |Faailoga a le CRF

O le siama o le faaletonu o le taʻavale masani e faia pe afai o le tagata maʻi e tasi le lua o filifiliga mo le faaletonu o le tino mo le 3 masina pe sili atu:

  • Faʻaleagaina o fatugaʻo ma le soliga o latou faʻatulagaga ma galuega, lea e faʻamoemoeina e suʻega faʻanatura poʻo metotia faʻapitoa. I lenei tulaga, o le GFR atonu e faʻaitiitia pe tumau pea le masani.
  • E i ai le faaitiitia o le GFR e itiiti ifo ma le 60 miliuina i le minute i le tuufaatasiga ma le leai foi o le faaleagaina o le fatu fatu. O lenei faailo o le fua faatatau o le filtaiga e fetaui ma le oti o le tusa ma le afa o nephron fatu.

O le a le mea e oʻo atu ai i le faʻavaivai masani o le le atoatoa

Toeitiiti lava o faʻamaʻi masani faʻamaʻi e aunoa ma togafitiga vave pe mulimuli ane e mafai ona taʻitaʻia le nephrosclerosis ma le fatuga o le fatu fatu i le masani. O lona uiga, a aunoa ma se togafitiga talafeagai, o le taunuuga o soʻo se faʻamaʻi fatugao e pei o le CRF ua naʻo se taimi o le taimi. Ae ui i lea, o maʻi fatu cardiovascular, faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi pipisi e mafai ona oʻo atu ai i le faalētonu.

  • Maʻi faʻamaʻi: gasegase glomerulonephritis, chronic pyelonephritic chronic, ulutala nepatitis, fatu fatu fatugao, hydronephrosis, faʻamaʻi fatu fatu fatu, kanesa fatu, nephrolithiasis.
  • Urinary tract pathologies: urolithiasis, maturalral stricture.
  • Paʻi cardiovascular: toto maualuga, atherosclerosis, e aʻafia ai Igoa angiosclerosis.
  • Faʻasologa o maʻi faʻamaʻi: maʻi maʻisuka.
  • Maʻi faʻamaʻi: faʻaaogaina o le amyloidosis, vasopitis hemorrhagic.

O le a le fatuga fatuga?

E lua auala autu o le faʻafitauli o le faʻamaʻi, o le taunuuga o lea o le a le o se atoaga o le leiloa o galuega tau fatuga, poʻo le ESRD. Faʻaleagaina o le Renal o se maʻi lea e mafua ai le faʻalavelave i le faagasologa o gaioiga galue. O le faamai o le mafuaaga autu lea o le le atoatoa o le tele o ituaiga o metabolism i le tino o le tagata, e aofia ai le nitrogen, vai poo le electrolyte. O le faʻamaʻi e lua ituaiga o atinaʻe - e faʻasolosolo ma faʻalavelave, e tolu laasaga o le malosi:

Mafuaaga o le Faʻailoga o le Renal

E faavae i luga o manatu o fomaʻi, o mafuaʻaga autu o le le atoatoa o le tino i tagata e aafia ai na o le lua vaega - toto maualuga ma le maʻisuka. I nisi tulaga, o le maʻi e mafai ona tupu ona o le faʻamaoni po o le faʻafuaseʻi faʻaosofia e mafuaʻaga le iloa. O nei tagata maʻi e liliu atu i le falemaʻi mo fesoasoani i mataupu e sili ona tuai, pe a faigata tele ona faʻatuina le punavai ma faʻamalolo le maʻi.

Tulaga o le le atoatoa

O faʻamaʻi faʻamaʻi faʻapitoa ua matauina i le lima selau o le miliona o tagata gasegase o loʻo togafitia togafitiga, ae ui i lea, o lenei faʻatupulaia o loʻo faʻatupulaia ma le mausali i tausaga uma. Ona o le faamai, o le maliu malie o le tino ma le leiloloa o ana galuega uma e ala i le okeni o loo matauina. O vailaʻau faʻainisinia e iloa vaega e fa o le gasegase masani e le o faʻatasi ma le maʻi o le maʻi:

  1. O le vaega muamua e toetoe lava a le iloa, o le tagata gasegase atonu e le o nofouta i le atinaʻeina o le maʻi. O le vaitaimi o le vaʻaia e faʻaalia i le faʻaititia o le vaivai faaletino. E mafai ona iloa na o le maʻi naʻo se suesuega o meaola.
  2. I le laasaga totogi, o le faateleina o le numera o urination o loʻo mataituina i le talaaga o vaivaiga lautele. O le faʻaleagaina o le faagasologa e mafai ona iloa e le iʻuga o suʻega o le toto.
  3. Mo le taimi le tumau, o se paʻu mataʻutia i le gaioiga o fatugaʻo e masani lava, lea o loʻo faʻatasi ma le faʻaopoopoga o le maualuga o le creatinine ma isi gaosiga o le eletise i totonu o le toto.
  4. E tusa ai ma le tala, o le le atoatoa i le tulaga e mafua ai suiga e le mafai ona suia i le faʻatinoina o mamanu uma o le tino. O le tagata maʻi e lagona le le mautonu o lagona, le mautonu po o le fiamoe, foliga foliga leaga, tuinanau le manava. O se taunuuga o le taimi mulimuli o le faaletonu o le tino le tumau o le maʻi, aphthous stomatitis po o le dystrophy o le muso o le fatu.

Faʻafitauli matuia laititi

O le faʻagasologa o le faʻaleagaina o le tino o le fatu ua iloa o se faaletonu laititi. E mafai ona faia le filifiliga o le le atoatoa o le tino e ala i le faasino atu i faailoga o le faaletonu o fatugao i tagata, lea o loo faailoaina i le maeʻa atoa pe leai foi o le urination. O le faʻaauau pea o le maʻi ole tulaga o le maʻi i le tulaga ole taimi ole a aʻafia ai ma le le fiafia, inu, vomiting, ma isi faʻamaʻi tiga. O mafuaʻaga o le maʻi o mafuaʻaga nei:

  • faʻamaʻi pipisi
  • tulaga fou
  • o loʻo faʻaleagaina le toe faʻafouina o hemodynamics,
  • urinary obstruction
  • le soona inu,
  • gasegase o le fatu fatu.

E faʻapefea ona atiina ae le toilalo tumau?

O le faagasologa o le suia o le glomeruli e aafia o le fatugaʻo ma le ie siva o loʻo faʻatasi i le taimi lava e tasi ma faʻatasi ai ma suiga o galuega totogi i mea o loʻo totoe. O le mea lea, o le faaletonu masani o le faʻalauteleina o le tuputupu ae e amataina malie ma le tele o vaega i lona ala. O le mafuaʻaga autu o suiga faʻapitoa i le tino o se faʻaitiitia o le fua o le faamamaina o le toto i le glomerulus. O le fua faatatau o le filtration lautele e masani lava 100-120 ml i le minute. O se faʻaaliga faʻaalia e faʻamasino ai GFR o le toto creatinine.

  • O le taimi muamua o le faaletonu o le tino le tumau-muamua

I le taimi lava lea e tasi, o le fua o le filtration o loʻo tumau i le maualuga o le 90 ml i le minute (masani). E i ai faʻamatalaga o faʻamaʻi fatuga.

O loʻo fautua mai ai faʻamaʻi faʻamaʻi ma le maualalo o le GFR i le va o le 89-60. Mo tagata matutua, i le leai o se faʻaleagaina o le tino i fatugaʻo, o ia faailoga ua manatu o le masani.

I le tulaga lona tolu, o le GFR e faʻaitiitia i le 60-30 ml i le minute. I lenei tulaga, o le gaioiga e tupu i fatugaʻo e tele lava ina natia mai mata. E leai se falemaʻi malamalama. E ono mafai ona tupu i luga o le fuamoa o le toto, o le faaitiitia o le numera o le toto mumu ma le hemoglobin (anemia) ma le vaivaiga e fesootai ai, le faaitiitia, faaitiitia le faatinoga, paʻu paʻu ma mucous membranes, fao fao, paʻu o lauulu, paʻu vevela, faaitiitia le manaʻo. E tusa ma le afa o tagata gasegase e maualuga le maualuga o le toto (e masani lava o le diastolic, o lona uiga o lalo ifo).

E taua lea mea e le mautonu, aua e mafai ona taofiofia e fualaau faasaina ma, e pei lava o le muamua, e le manaomia ai le faamamaina o le toto e faaaoga ai metotia o auala (masini). I lenei tulaga, o le faamamaina sili atu o loʻo tumau i le maualuga o le 15-29 ml i le minute. Faailoga faʻamaʻi o le le atoatoa o le tino e foliga mai: ogaoga vaivaiga, faʻaititia le mafai gafatia e galue faasaga i le anemia. Faʻateleina le faʻaaogaina o le urine, o le taua tele i le po ma le faʻaosoosoina o le po (nocturia). Pe a ma le afa o tagata gasegase e maua i le toto maualuga.

O le lima lona lima o le le atoatoa o le igoa ua faaigoaina o le tele, o lona uiga. le mea sili. Faatasi ai ma le faaitiitia o le faamamaina i lalo ifo o le 15 ml i le minute, o le aofaiga o le mimilo ese (oliguria) e pauu seia oʻo ina le atoa le toesea i le taunuuga (anuria). O faailoga uma o le inuina o le tino i le vevela (urea) oona e foliga mai i luga o le tulaga o faalavelave i le vai-electrolyte paleni, faaleagaina i totoga uma ma tino (e masani lava o le tino atuatuvale, fatu o le fatu). Faatasi ai ma lenei atinaʻe o mea na tutupu, o le soifua o le tagata maʻi e faʻatatau saʻo lava i le paʻu o le toto (faʻamamaina e aloese ai fatu gaʻo). A aunoa ma le hemodialysis poʻo se gaosiga o fatugaʻo, e mate ai gasegase.

Faʻaalia o tagata gasegase

O le foliga e le pagatia seia oʻo i le taimi e matua faʻaitiitia ai le faamamaina.

  • Ona o le ania, pallor foliga, ona o le vai-electrolyte faalavelave, paʻu vevela.
  • A o faagasolo le gasologa, o le samasama o le paʻu ma foliga mucous o loʻo aliali mai, ma ua faʻaitiitia le latou gala.
  • E mafai ona aliali mai ni faʻavauvau ma faʻavauvau faʻafuaseʻi.
  • O le viliina o le paʻu e mafua ai le sasaina.
  • O le mea e taʻua o le igoa o le edema ma le faalialiavale o foliga, e oo atu i le lautele o le anasasa, o le uiga lea.
  • O maso o le a leiloloa foi lo latou leo, avea ai ma faletua, lea e mafua ai le vaivai e faateleina ma le malosi e galue ai tagata gasegase e pau.

Faamatalaga lautele

Faʻasologa o le faalēaogā taimi (CRF) - o se soliga e le mafai ona faʻaseseina o le filtration ma le fiafia o galuega a gaʻo, seia oʻo i le maeʻa, ona o le maliu o le tino. O le CRF o loʻo i ai se alualu i luma, i le amataga o lona faʻaalia o ia lava o se malaise lautele. Faʻateleina le faaletonu o le gasegase masani - o aʻafiaga ogaoga o le inisua: vaivaiga, leai o le manaʻo, gase, vomiting, fulafula, paʻu - faʻamago, pale samasama. Faʻafuaseʻi, o nisi taimi i le leai, e faʻaitiitia ai le diuresis. I laʻasaga mulimuli ane, o le fatu le fatu, o le edema pulmonary, o le gasegase o le toto, gasegase, ma le siama. O le hemodialysis ma le gaosiga o fatugaʻo ua faʻaalia.

Mafuaʻaga o le CRF

O le faaletonu laititi o le lapoa e mafai ona tupu i le gasegase o le glomerulonephritis, o le gasegase o le gasegase o le tino, gasegase o le gasegase, o le plonlonephritic chronic, diabetic glomerulosclerosis, renal amyloidosis, faamaʻi fatu o le fatu polycystic, nephroangiosclerosis ma isi faamaʻi e aafia ai fatugaʻo po o se fatuga tasi.

O le pathogenesis e faʻavae i luga o le maliu faifai pea o nephrons. I le taimi muamua, o laʻasaga fou e fai si laʻititi le aoga, ona toe faʻavaivaia ai lea o galuega. O le ata o le morphology ua fuafuaina e le maʻi maualalo. O le suʻesuʻeina o talaʻaga o loʻo taʻu mai ai le maliu o le parenchyma, lea ua suia i le fesoʻotaʻiga o le tino. O le atinaʻeina o le faʻasolosolo o le taʻavale faʻapitoa e muamua atu i se vaitaimi o mafatiaga mai maʻi faʻamaʻi tumau e tumau ile 2 i le 10 tausaga pe sili atu. O le gasegase o faamaʻi fatu fatu ao lei amataina le CRF e mafai ona vaevaeina i ni vaega. O le faʻamatalaga o nei laasaga e aoga, aua e afaina ai le filifiliga o togafitiga togafitiga.

Faʻavasegaga

O laʻasaga nei o le faʻavaivaia o le le atoatoa o le tino ua iloga:

  1. Latent. E maua e aunoa ma ni faʻaʻailoga matuia. E masani lava ona iloa na o taunuuga o suʻesuʻega o suʻesuʻega loloto. O le faʻamamaina o le glomerular e faʻaititia i le 50-60 ml / min, o le proteinuria taimi e matauina.
  2. Faʻamaonia. O le tagata maʻi e popole i le vaivai, o se lagona o le gutu malulu. O se faʻaopoopoga o le volumine o le urine ma se faʻaitiitia i lona mamafa tele. Faʻaitiitia le fufulu faʻapipiʻi i le 49-30 ml / min. Faateleina le creatinine ma le urea.
  3. Faʻatonu. O le ogaoga o faʻamaʻi faʻamaʻi e tupu. O faʻafitauli e tulaʻi mai ona o le faʻateleina o le faaletonu o le tino. O le tulaga o le maʻi e suia i galu. Faʻateʻaina le faʻamamaina o le glomerular i le 29-15 ml / min, acidosis, faʻateleina le alualu i luma i le maualuga o le creatinine.
  4. Faʻaiʻuga. O loʻo faʻaalia i le faʻaitiitia faʻaitiitia o le vailaʻau, o le faateleina o le edema, solia matuia o le mea-vai ma le masima vai masima. E i ai ni mea faʻalavelave o le le atoatoa o le fatu, faamaʻi i totonu o le ate ma le mama, o le ate dystrophy, polyserositis.

Faailoga o le gasegase le masani ai

I le piriota na muamua atu i le atinaʻeina o le faʻasolosolo o le faʻaaogaina o le tino, o loʻo faʻaauauina pea faiga faʻavae. O le maualuga o le filtration ma le faʻamautuina o le tubular e le faʻavaivaia. Mulimuli ane, faʻaitiitia le faʻaitiitia o le filtuls filtration, ua galo ai fatugaʻo lo latou gafatia e taulai atu i le urine, ma amata ona pagatia le gaioiga. I lenei laasaga, e le o faʻavaivai le homeostasis. I le lumanaʻi, o loʻo faʻaauau pea ona faʻaitiitia le numera o nephron o loʻo galue, ma o le faʻaitiitia o le filiga i le 50-60 ml / min, o faailoga muamua o le CRF o loʻo faʻaalia i le tagata maʻi.

O tagata maʻi faʻatasi ma le faʻagasologa o le gasegase masani o le le masani ona le faʻaalia ni faitioga. I nisi o tulaga, latou te maitauina se vaivaiga vaivai ma faaititia ai le faatinoga. O tagata maʻi e maualalo le faʻalogo i le lafoaʻi o loʻo popole i le faʻaititia o le faʻatinoga, faʻalautele le vaivai, ma se lagona faʻavaitaimi o le gutu malulu. Faatasi ai ma se taimi le tumau o le gasegase taatele, o faailoga e sili atu ona logoina. Ua tupu le vaivai, o faitioga e faitio i le fia inu ma le susu. Ua faʻaititia le manaʻo. E paʻu le paʻu, mago.

O tagata maʻi faʻatasi ma le CRF ua maeʻa le mamafa, o le a paʻu lanu samasama la latou paʻu, o le paʻu. O le tigaina o le paʻu, faʻaitiitia ai le muscle, le maofa o lima ma tamatamailima, o manua laiti musika o uiga ia. Ua matua faateleina le manava ma le susu. O tagata maʻi e le faʻalavelave, moe, le mafai ona taulai atu.

Faatasi ai ma le faateleina o le inupia, o se manogi manogi o le amonia mai le gutu e aliali, afu ma vomia. O vaitaimi o le le fiafia e suia i le fiafia, o le tagata maʻi ua taofia, le lava. Dystrophy, le maalili o le maalili, uʻamea, le lava o le fiaai, o le papaʻi stomatitis o uiga ia. Faʻalūlūlū, faʻafefeteina pea, manava. O le nofoa e pouliuli, fetid. O tagata gasegase e faitioina le paʻu o le paʻu o le paʻu ma le faʻaogaina o musika masani. O loʻo faʻateleina le faʻamaʻi, maʻi o le hemorrhagic ma le osteodystrophy o le tino. O faʻaalia masani o le faaletonu o le taʻavale masani i le tulaga o le myocarditis, pericarditis, encephalopathy, o le edema pulmonary, ascites, gastrointestinal bleeding, puremic coma.

Faʻaiʻuga

O le CRF o loʻo faʻaalia i le faateleina o le faaletonu o totoga ma totoga uma. O suiga o le toto e aofia ai le anemia ona o le taofia o le hematopoiesis ma le faaitiitia o le toto toto toto. O loʻo faʻaalia le le mautonu o faʻafitauli: o le faateleina o le toto toto, thrombocytopenia, o le faʻaitiitia o le aofaʻi o le prothrombin. Mai le itu o le fatu ma le mama, ua matauina le maualuga o le maualuga o le toto maualuga (i le sili atu i le afa o tagata gasegase), faaletonu fatu fatu, pericarditis, myocarditis. I laʻasaga mulimuli ane, e tupu aʻe ai le pneumonitis.

O le suiga o le neurological i le amataga, e aofia ai le faalavelave ma le faʻalavelave i le moe, i taimi mulimuli, o le le mautonu, fenumiai, ma nisi o tulaga, faʻaʻoleʻole ma le faʻalogo. Mai le faʻalavelave faʻapitoa, e iloa ai le polyneuropathy lautele. Mai le gastrointestinal tract i le amataga, o se faʻaitiitia o le manava, o le gutu malogo. I se taimi mulimuli ane, salu, leu, vomiting, stomatitis. O se taunuuga o le ita i le mucosal, o le excretion of products metabolic e atiina ae ai le enterocolitis ma le gastritis atrophic.Ua matua afaina le manava o le manava ma le fatu, e masani ona avea ma punavai o le toto.

I le vaega o le maskloskeletal system, o ituaiga eseese o osteodystrophy (osteoporosis, osteosclerosis, osteomalacia, ostebrous osteitis) o uiga ia o le faaletonu o le taʻavale masani. O faʻamatalaga faʻapitoa o le ostodystrophy o le tino, o ni faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le gasegase o le skeletal, o le vevesi o le vertebrae, the arthritis, pain in bones and muscles. I le vaega o le puipuiga o le tino, o le lymphocytopenia chronic e tupu i le faaletonu masani o le le atoatoa. O le faʻaitiitia o le faʻamaʻi puipuia e afua ai le tele o faʻalavelave faʻafitauli.

Faʻailoga

Afai e te masalomia le atinaʻeina o le gasegase masani, o le tagata maʻi e manaʻomia ona feutagai ma se nephrologist ma faʻataʻitaʻi suesuega suʻesuʻega: suʻesuʻega o le toto ma le urine, suʻesuʻega a Reberg. O le faavae mo le siakiina o se faaitiitia o le faamamaina atoatoa, o se faateleina o le creatinine ma le urea.

I le taimi o le suega a Zimnitsky, ua iloa ai le isohypostenuria. O le faʻasologa o fatugaʻo o loʻo faʻaalia ai se faʻaitiitia o le mafiafia o le parenchyma ma le faʻaitiitia o le tele o fatugaʻo. O le faʻaitiitia o le vaʻaia ma le totoga o le toto i luga o le toto e iloagofie ai i luga o le gaosiga o vaʻa. X-ray eseese le urography e tatau ona faʻaaogaina ma le faʻaeteete ona o le aʻafiaga o le tele o vailaʻau faʻatusatusa. O le lisi o isi faʻataʻitaʻiga ua fuafuaina e le natura o togafitiga na mafua ai le atinaʻeina o le le atoatoa o le faʻailoga.

Togafitiga o le gasegase le masani ai

O tagata faapitoa i le faʻaaogaina o urology faʻasolosolo ma nephrology o loʻo i ai le tele gafatia i le togafitiga o le gasegase masani. O le togafitiga vave e faʻamoemoe i le mauaina o le faʻamagaloga faʻasaʻo e masani lava ona faʻatagaina oe e faʻaitiitia le faʻaitiitia o le atinaʻeina o togafitiga ma faʻatuai ai le amataina o faʻamaʻi ogaoga. Pe a faia le togafitiga i se tagata maʻi i se amataga vave o le faaletonu o le tino, o le gauai faapitoa e totogi i ni auala e puipuia ai le alualu i luma o le maʻi maualalo.

Togafitiga o le faʻamaʻi pipisi e faʻaauau pea e tusa ai ma le faʻaaogaina o gaioiga, ae o le vaitaimi lenei o le faʻamalosia o togafitiga faʻapitoa e faʻateleina. Afai e manaʻomia, o vailaau faʻasaina ma antihypertensive ua faʻataʻitaʻiina. Faʻaalia le togafitiga mo togafitiga. Puleaina o le faamamaina o le tino, galuega faʻatonu o fatugaʻo, faʻalautele toto, maualuga le elea ma le creatinine. I le tulaga o le solia o le homeostasis, o le faasaʻoina o le acid-base composition, azotemia ma le paleni vai masima o le toto ua faia. O togafitiga faʻapitoa e aofia ai le togafitiga o faʻamaʻi o le anemic, hemorrhagic and hypertensive, faʻamausali le gaioiga masani o le fatu.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le osteodystrophy, o le vitamini D ma le gluconate o le calcium ua faʻamatalaina. Manatua le lamatiaga o le faʻavasegaga o totoga o loʻo i totonu ole gaʻo tele ole vitamin D ile hyperphosphatemia. Ina ia faʻaitiitia le hyperphosphatemia, ua faʻatulagaina le sorbitol + alumini hydroxide. I le taimi o le togafitiga, o le maualuga o fulukalama ma le calcium i le toto e pulea. O le faʻamaʻoina o le acid-base composition e faʻatinoina ma le 5% o le fofo o le sodium bicarbonate ma le vavalalata. Faatasi ai ma le oliguria, o le furosemide ua faatonuina i se vailaau lea e maua ai le polyuria e faateleina ai le tele o le mimilo ua aluese. Ina ia faʻamautinoaina le toto maualuga, o vailaʻau faʻamalosi e masani ona faʻaaogaina faʻatasi ma furosemide.

I le tulaga o le anemia, o sauniuniga uʻamea, androgens ma gasegase o loʻo fautuaina, faatasi ai ma se faʻaitiitia o le hematocito i le 25%, o loʻo faʻaaogaina ai le faʻaaogaina o le toto mumu toto. O le fua o chemotherapeutic drugs and antibiotic ua fuafuaina e fuafua i le auala o le excretion. O meaola o sulfanilamides, céphaloridine, methicillin, ampicillin ma le penicillin ua faʻaititia e 2-3 taimi. Pe a oʻo le polymyxin, faʻaleagaina o le tino, monomycin ma streptomycin, e oʻo lava i nai tootoo, faʻalavelave (suʻega namu neuritis, ma isi) e mafai ona atiaʻe. O faʻataʻitaʻiga o le namu o le fomaʻi o loʻo faʻaseseina i tagata gasegase e le masani ai.

Faʻaaogā glycosides i le togafitiga o le faʻavaivai o le fatu e tatau ona faʻaaoga ma le faʻaeteete. Ua faʻaitiitia le fua, aemaise lava i le atinaʻe o le hypokalemia. O maʻi ma le faʻavave taimi o le gasegase masani i le taimi o le vevela o loʻo faʻamatalaina i le toto. A maeʻa ona faʻaleleia le tulaga o le maʻi, e toe tuʻuina atu i latou i togafitiga faʻasao. O le tofiaina o vasega faifai pea o plasmapheresis e aoga.

A oʻo i le amataga o le tulaga faʻasolosolo ma le leai o se aʻafiaga o togafitiga faʻamaʻi, o le tagata maʻi e faʻasolosolo ile taimi (2-3 taimi i le vaiaso). Faʻasalaga i le maʻi o le maʻi e fautuaina ma se faʻaitiitia o le faʻamaonia o le creatinine i lalo o le 10 ml / min ma le maualuga o lona maualuga ile plasma i le 0.1 g / l. Pe a filifilia togafitiga togafitiga, e tatau ona manatua i le mafaufau o le atinaʻeina o faʻafitauli i le faaletonu masani o le malepelepe e faʻaitiitia ai le aʻafiaga o le maʻi o le tino ma faʻasaʻo ai le mafai ona gaosia fatuga fatu.

Forecast and Prevention

O le fomaʻi mo le le faʻaaogaina o le lapopoʻa e masani ona ogaoga. Faʻaauau le toe faʻaleleia ma se faʻaopoopoga tele o le olaga e mafai ona maua i le taimi talafeagai o le vevela poʻo se gaosiga fatu. O le faaiuga i le mafai ona faia nei ituaiga togafitiga e faia e le transplantologists ma fomai o nofoaga autu o hemodialysis. Puipuiga e maua ai le taimi e iloagofie ai ma togafitiga o faʻamaʻi e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le faʻalaʻau.

O le a le mea o loʻo tupu?

I le fomaʻi o le faʻamaʻi, o le taʻitaʻia o le solia lea o le toto i totonu o fatugaʻo ma le faʻaitiitia o le maualuga o le okesene na tuʻuina atu ia i latou. O se taunuuga, o loʻo i ai se soliga o galuega taua uma - filiga, fiafia, faalilolilo. O se taunuuga o lenei mea, o mea o loʻo maua i le gaosiga o le gaosiga o le gaosiga o le gaosiga o le tino i totonu o le tino ua tupu maualuga, ma o le metabolism ua matua faʻaleagaina.

I le tusa ma le 60% o mataupu, o faʻamatalaga o le le atoatoa o le tino e matauina pe a uma le taotoga poʻo le manuʻa. E tusa ma le 40% o mataupu ua faʻaalia i togafitiga o tagata gasegase ile falemaʻi. I tulaga le masani ai (tusa o le 1-2%), o lenei maʻi e atiae i tamaitai i le taimi o maitaga.

Eseese maai ma masani laasaga o le le atoatoa. O le falemaʻi o le tino vaivai e le mafai ona atiaʻe mo le tele o itula. Afai o le suʻesuʻega e faʻatinoina i se taimi talafeagai, ma ua uma ona faia fuafuaga uma e puipuia ai lenei tulaga, ona toe faʻafoisia atoatoa lea o galuega tau fatuga. O le tuʻuina atu o togafitiga togafitiga e na o se tagata poto faapitoa e faia.

O nisi o ituaiga o le faʻaaogaina o le tino vaivai ua faʻamoemoeina. Faʻavaeo le le atoatoa o le atinaʻe ona o le afaina o le toto i gaʻo. Renal o le le atoatoa o le taunuuga o le faaleagaina o le palanyma tele. Faʻasalalau o le le atoatoa o se taunuuga o le solia tele o le vevela o le urine.

O le atinaʻeina o faʻalavelave faʻalavelave tele e tupu i le taimi o le faʻalavelave faʻafuaseʻi, lea e faaleagaina ai le tino. E le gata i lea, o lenei tulaga e atiae i lalo o le aafiaga o le taufaamatau, le faaitiitia o le aofaiga o le felafolafoai o le toto ona o le mu, ma le tele o le leiloa o le toto. I lenei tulaga, o le setete ua faauigaina ofaateʻa fatu. E tupu lenei mea pe a oʻo i ni faʻalavelave ogaoga, faʻalavelave faʻapitoa tau taotoga, manuʻa, faʻaleagaina o le myocardialpe a liua toto e leai ni faʻalavelave.

Tulaga ua taua gaʻo tuʻa, faʻaalia o se taunuuga o le oona i mea oona, inu o le tino ma vailaau, faʻamauaina o le ava, faʻaaogaina o vailaʻau, faʻamalositino.

Gasegase Toma - mafuaʻaga o faʻamaʻi pipisi - fiva vevela, leptospirosis. E mafai foi ona tupu i le taimi o faʻalavelave ogaoga o faʻamaʻi pipisi, lea e vave ona faʻavaveina ai le maʻi.

O le faaletonu laititi o le toilalo ua amata ona tupu ona o le taofia o le urinary tract. E tupu lenei mea pe afai o le tagata maʻi e maua le kuluma, maʻa, thrombosis, faʻamalologa o gaʻo, ma se manuʻa faʻamaʻi. E le gata i lea, o nisi taimi e avea ai leuria ma se faʻalavelave tele pyelonephritis ma maʻila glomerulonephritis.

I le taimi o le maʻitaga, o le tele o le le aoga e masani ona matauina i le muamua ma le tolu o le tolu. I le uluaʻi masina, e mafai ona tupu lenei tulaga pe a uma faapaʻu pepeaemaise lava le faʻataunuʻuina i lalo ole tulaga e leai ni faʻamaʻi.

O le faaletonu o le Renal ua tupu foi ona o se taunuuga o le afaina o le tina failele, faapea foi ma le matua i vaiaso mulimuli o le maitaga.

Ole numera o mataupu o loʻo faʻamaonia foʻi pe afai e le mafai ona manino le fuafuaina o mafuaʻaga e atiaʻe ai e le maʻi se gasegase tele. O nisi taimi e mataʻituina lenei tulaga pe a tele ni mea e aʻafia ai le atinaʻe o le faʻamaʻi i le taimi e tasi.

I le taimi muamua, o le maʻi e leʻo faʻaalia tonu ia uiga o le faʻailoga, ae o faʻamaoniga o le faʻamaʻi lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le anuria. O nei mea e ono mafai ona avea ma faailoga o le teʻi, mea oona, tuusaʻo tuusaʻo o le maʻi. E le gata i lea, o faʻamaoniga i tamaiti ma tagata matutua e faʻaalia i le faʻaitiitia o le aofaʻi o le urine. I le taimi muamua, o lona aofaiga e faaitiitia i le 400ml i aso taitasi (o lenei tulaga ua valaauina oligouria), mulimuli ane o le tagata maʻi ua atofaina e le sili atu ma le 50 ml o le urini i le aso (fuafuaina toa) O le tagata gasegase e faitio i le nausea, ua i ai foi le vomiting, ua le toe fia ai.

O se tagata ua avea ma mea e le aoga, gaogao, ua ia taofia le malamalama, ma o nisi taimi e afaina ai ma gaioiga.

O le tulaga o le paʻu e sui foi. E matua vevela lava, liliu mai le paʻu, fulafula ma le afaina ai. O se tagata e manava e masani ona loloto lona manava; Tachycardia, o le pao o le fatu ua afaina ma ua maualuga le toto. Laei vavae ma fufulu.

Ua faamaloloina Anuria pe afai na amataina le togafitiga o le anuria i se taimi talafeagai ma faia saʻo. Mo lenei mea, e tatau i le fomaʻi ona faʻamalamalama manino le mafuaaga o le anuria. Afai e saʻo le togafitiga, o le a le pine le mou ese atu o faailoga o le auria ma amata loa le taimi e toe faʻafoisia ai le diuresis. I le vaitaimi o le faʻaleleia atili o le tulaga o le maʻi, o le asuria o loʻo faʻamatalaina i meaʻai o aso taitasi o le 3-5 lita. Ae peitai, ina ia mafai ai e le soifua maloloina ona toe faaleleia atoa, e te manaʻomia mai le 6 i le 18 masina.

O le mea lea, ua vaevaeina le vaega o le maʻi i ni vaega se fa. I le taimi muamua, o le tulaga o se tagata e tuusaʻo tonu lava i le mafuaʻaga na mafua ai ona le toe faʻaaoga. I le lona lua, tulaga maualuga o le eletise, o le tele o le urine e faʻaitiitia le mamafa, pe atonu foi o le a matua leai lava. O lenei laasaga e sili ona matautia, ma afai e umi le umi, ona mafai loa lea ona maua se paʻu ma e oʻo lava i le maliu. I le lona tolu, tulaga o le diuretic, o le maʻi e faʻaititia ai le tele o le mimilo ua maeʻa. Ona sosoo ai lea ma le lona fa o tulaga - toe faʻaleleia.

Faʻalavelave Faʻalavelave Faʻafitauli

O lenei mea e faʻaalia e ala i le le mautonu, o le moe i le po ma le moe i le ao. Faʻaitiitia le mafaufau, mafai ona aʻoaʻoina. Aʻo faʻatupulaia e le CRF, faʻamaonia ma le le mautonu le mafai ona tauloto ma mafaufau.

O faʻasalaga i totonu o le vaega o le faʻalavelave faʻalavelave e aʻafia ai le vaivai o le tino, lagona tingling, tafega papa. I le lumanaʻi, o fesoʻotaiga faʻamaʻi i lima ma vae e auai.

Makushin Dmitry Gennadevich

O tagata gasegase o loʻo i ai faʻamaoniga o le gasegase lapopoʻa e tatau ona faʻanatinatiina i le falemaʻi pe a fai o togafitiga ma togafitiga mulimuli ane o loʻo faia i totonu o le potu maʻi tigaina poʻo le ofisa o le nephrology. O le taua tele i lenei tulaga, o le amataga lea o le togafitiga o le faʻamaʻi faʻamaʻi i le vave e mafai ai, ina ia faʻaaoga uma ai mafuaʻaga na mafua ai ona faaleagaina le fatu fatu. O le mea moni e faapea, o le pathogenesis o le faʻamaʻi e masani ona fuafuaina e le aʻafiaga o le tino o le teʻi, e tatau ona vave faia mea e teteʻe ai. O le faʻavasegaga o ituaiga faʻamaʻi e taua tele i le filifilia o togafitiga togafitiga. Ma, faatasi ai ma le faaletonu o le tino na mafua ona o le gau o le toto, o lona taui e faia e ala i le faʻaofiina o toto. Afai o le mea oona e muamua ona tupu, e tatau ona faʻamalosia le fufuluina o otaota e aveese ai mea oona. I le faaletonu ogaoga o le tino, o le maʻi vevela poʻo le diathsis tatau e tatau ai.

O se tulaga sili ona ogaoga e afua mai i le tulaga o le faaletonu masani o le faaletonu. I lenei tulaga, o gaioiga o le gaioiga ua matua leiloloa uma lava, ma ua faaputuputu ia toxins i le tino. O se taunuuga, o lenei tulaga e mafua ai le ogaoga o faafitauli. O le mea lea, e le tatau ona togafitia lelei le faʻavaivai masani ole fanau ma tagata matutua.

O le togafitiga o le le atoatoa o le tino, e faʻatinoina le faasolosolo malie, ma mafaufau i nisi vaega. I le taimi muamua, o le fomaʻi na te fuafuaina mafuaʻaga na taʻitaʻia ai le mea moni e faapea o le tagata maʻi na i ai ni faʻailoga o le le atoatoa. O le isi, e tatau ona fai ni auala ina ia mafai ai ona maua se voluma e masani ona masani ai o le urine lea o loʻo i totonu o tagata.

O togafitiga faasao e faia e faʻatatau i le tulaga o le le toe faʻaaogaina. O lona sini o le faʻaititia o le aofaʻi o le nitrogen, vai ma eletise e ulu atu i le tino ina ia tutusa lenei aofaiga ma le aofaʻiga e alu ese mai le tino. E le gata i lea, o se itu taua i le toe faaleleia o le tino gaosiga o le fatu fatu, siakiina pea o lona tulaga, faʻapea foi ma le mataʻituina o mea faʻasolosolo. Ole togafitiga faʻaeteete faʻapitoa e tatau ona iai pe a fai o le le amanaiaina o tamaiti e matauina.

O le isi laasaga taua i le togafitiga o le malosi faʻamaʻi pipisi. I nisi tulaga, o togafitiga o le dialysis e faʻaaogaina e puipuia ai faʻafitauli i le amataga o le faʻamaʻi.

O le faʻamaoniga maʻoti mo togafitiga o le faʻamaʻi o le faailoga lea o le siama, o le faʻaputuina o le suavai i le tino o le tagata maʻi, lea e le mafai ona faʻaaogaina e faʻaaoga ai togafitiga faʻasaʻo.

E taua le taua i le soifua maloloina o tagata gasegase. O le mea moni o le fiaaai ma fiainu e mafai ona matua faʻateteleina le tulaga o se tagata. I lenei tulaga, ua faaalia maualalo meaʻai taumafa, o lona uiga, gaʻo, gaʻo gaʻo e tatau ona puleaina i le taumafataga. Afai e le mafai e se tagata ona 'ai na o ia, o le kulūkose ma mea faʻafefiloi paleni e tatau ona faʻatonuina i se auala vavalalata.

Puipuiga

Ina ia puipuia le atinaʻeina o se tulaga matautia o le tino, muamua lava, e tatau ona tuʻuina atu le tausiga faʻapitoa i na gasegase o loʻo i ai se tulaga lamatia tele i le atiaʻeina o le le atoatoa. O tagata nei o manua ogaoga, mumu, oi latou ua faatoa faia se gasegase ogaoga, o gasegase e pipili, malalala, ma isi mea. Faʻaaoga ma le faʻaeteete na vailaau e nephrotoxic.

Ina ia mafai ona taofia le atinaʻeina o le le atoatoa o le tino, lea e atiina ae ona o se numera o faamaʻi fatugaʻo, e tatau ona puipuia ai le vevela o le pyelonephritis, glomerulonephritis. E tāua tele mo faʻasologa masani o nei faʻamaʻi e mulimuli i se taumafa malosi e pei ona faatonuina e se fomaʻi. O maʻi e maua i faʻamaʻi gaʻo tumau e tatau ona siaki e le fomaʻi e le aunoa.

Faamatalaga lautele

O le galuega autu o fatugaʻo o le faʻavae ma le excretion o le urine mai le tino. E le afaina ai le tino i le gaioiga faʻapitoa, ma e aʻafia ai foi i se suiga i le faʻasalaga o ions i le toto ma le tele o hormones e gaosia.

O le maʻi o loʻo iloiloina e atiaʻe pe a uma faʻafitauli i faʻamaʻi tuga. O faʻamaʻi e tatau ona afaina pe leai foi le paipaʻau. O le faaletonu o le Renal e tupu mai ona o le solia o le homeostasis, poo le mafai gafatia uma o le lotoifale mo tulafono faatonutonu a le tagata lava ia ma tausia le paleni malosi o le tino.

Le mafuaʻaga o le faʻamaʻi i tamaiti

I tamaiti, o le fatu fatu o fatuga e atiina ae mo mafuaaga tutusa.I le taimi lava e tasi, e tatau ona faaopoopo mea nei:

  • vase o ituaiga eseese,
  • tonsillitis, fiva vevela, tonsillitis,
  • fomaʻi rheumatic pathologies,
  • genis predisposition
  • faʻalavelave i le atinaʻeina o fatugaʻo.

O le ono tulai mai o le toilalo fatuga i nai tausaga muamua o le olaga e matua maualalo lava. O le maʻi e maua i le tusa ma le 5 tamaiti mai le 100,000 tagata suʻesuʻe na suesueina.

Ata faʻaleleia

O le natura o faʻamaoniga i le le atoatoa o le faʻalagolago i le tino o le syndrome ma le laasaga o le atinaʻe. Faailoga masani e faʻaalia ai le afaina o le okeni e pei o:

  • faʻaitiitia i aso taʻitasi o gaioiga faʻavave,
  • vaivai
  • faʻafefe
  • vaivaiga lautele
  • malaise
  • puupuu le manava
  • osofaiga a le faʻala
  • tiga o le tino.

I le tulaga lautele o le falemai, o faʻamaʻi o le faʻamaʻi na mafua ai le toilalo fatuga na oʻo mai muamua. I lenei itu, i le togafitiga faafomaʻi, o se aga masani le iloa o vaega e 4 o le atinaʻeina o le tino o le syndrome. O faʻamaʻi o le fatuga o fatugaʻo e le eseese i alii ma tamaitai.

Tulaga o le atinaʻeina o le faamai

I le laasaga muamua, e vave ona tupu le toilalo. O lenei vaitau e tusa ma le 2-4 aso ma e faʻaalia i le leai o ni faʻamaoniga e faʻaalia ai le faʻaleagaina o le okeni ua tuʻuina. I le taimi muamua, o loʻo taua i lalo:

  • tagi
  • lanu
  • fiva
  • Tachycardia
  • le faʻaitiitia le tumau o le toto.

O le vaitaimi lona lua, e lauiloa foi o oligoanuria, e tusa ma le 1-2 vaiaso. A o faagasolo lea vaitaimi, o le tele o aso o le urine na mafua ai ona faʻaititia, ona o le faateleina o le faʻaogaina o vailaʻau faʻamaʻi ma mea faʻasolosolo i le tino. I le vaega muamua o oligoanuria, o le tulaga o le tele o tagata gasegase e faaleleia. I le lumanai, latou te maua faitioga e uiga i:

  • tolopo i taga,
  • vaivaiga lautele
  • leai se manaʻo
  • afu ma le vomiting,
  • maso maso (ona o se suiga i le maualuga o leona i totonu o le toto),
  • faʻamaʻaloga ma faʻailoga.

I le taimi o le oligoanuria, e masani lava ona tatalaina le toto i totonu o tagata gasegase i maʻi gastrointestinal tract.

O le mea lea, faatasi ai ma oligoanuria, o le a sili atu ona faigofie le gasegase i siama pipisi. O le lona tolu, poʻo le polyuric, o loʻo faʻaalia i le faʻaleleia malie o le tulaga o le maʻi. Ae ui i lea, o nisi tagata gasegase ei ai ni faʻamaoniga e faʻaalia ai le le lelei o le soifua maloloina

I le taimi o le polyuric, o loʻo i ai se toso malosi i le mamafa i se talaaga o le faateleina o le 'ai. I le taimi lava lea e tasi, ua toe faʻaleleia le galuega o le totoga ma le totonugalemu ole tino.

I le taimi lona fa, o le maualuga o le vevela o le urine ma le maualuga o le gaʻo i totonu o le toto e faʻapitoa. Ole vaitaimi lenei e tusa ma le 3-22 masina. I le taimi lona fa, ua toe faʻaleleia galuega faavae o fatugaʻo.

Faailoga o se foliga masani

O le maʻi e faʻapipiʻiina mo se taimi umi. O faailoga muaʻi o le leai o se okeni e tupu pe a oʻo i le faʻaleagaina o le maʻi e oʻo atu i le 80-90% o masini. O faʻamaoniga o le faʻagasologa o le maʻi pipisi e pei o:

  • vevela paʻu
  • faaitiitia galuega faatino o le urine,
  • solo le mucous membrane o le vavagana o waha,
  • manava manava
  • i totonu ma fafo atu o le toto.

I tulaga ogaoga, o le faaletonu o le faʻailoga masani e faigata tele i le vavao ma le leiloa o le foafoaga.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

Afai ei ai se masalosaloga o le le atoatoa, o mea ua fuafuaina e faʻatatau i le faʻamaonia o le uluaʻi suʻesuʻega ma le faʻamaonia o togafitiga na mafua ai lenei tulaga. O nei taualumaga e aofia ai:

  • faʻataʻitaʻiga
  • suʻesuʻega o le faʻamaʻi o le urine,
  • suesuega lautele ma le toto o le toto,
  • Ultrasound, CT ma MRI o okeni o le polokalama urinary,
  • Faatalanoaga o le ata,
  • chest-ray
  • fatuga o fatugao.

E le gata i lea, o le electrocardiography o loʻo faatino, e faʻaalia ai le tulaga o loʻo i ai nei o le fatu. I le taimi lava e tasi i nei fuataga, o se suesuega a Zimnitsky ua faʻamaonia, lea e faʻamalamalamaina ai le tele o aso o le urine.

Togafitiga metotia

O togafitiga o togafitiga mo le faalumaina o le matua o le aveeseina lea o le mafuaʻaga o lenei tulaga. E le gata i lea, o le faʻatulagaga ma le ituaiga o togafitiga faʻasolosolo e faʻalagolago i le laasaga o loʻo i ai nei o le atinaʻeina o le faʻaleagaina.

I le tulaga o le le atoatoa o le faʻasolosolo faatasi ma le mamafa o le toto, ua faatonuina:

  • suauu toto
  • le faʻaofiina o saline ma isi mea e faʻaleleia ai le plasma,
  • fualaau oona lea e fesoasoani e faʻaitiitia ai faʻasalaga,
  • microcirculation toe faʻaleleia fualaau faasaina.

Faʻasalaina le faʻamaʻi oona, gastric ma le tui ile va. I le faaopoopoga i lenei metotia, o le faamamaina o le tino o mea leaga e faaaoga:

O faʻamaʻi pipisi e togafitia e:

  • antibacterial drugs
  • antiviral drugs.

I le togafitiga o maʻi o le autoimmune, o mea nei e faʻaaogaina:

  • glucocorticosteroids, toe faʻaleleia o laufanua,
  • le puipuia o cytostatics.

Afai e tupu le faaletonu ona o le taofiofia o alavai, ua faia fuafuaga e aveese ai le mafuaʻaga e mafua ai: maa, tui toto, pus, ma isi mea.

Afai e sili atu le taua o le taua o le urea (e oo atu i le 24 mol / l) ma le pailani (sili atu i le 7 mol / l), ua faatulaga mai le toto. I lenei faagasologa, e faia ai le faamamaina o toto mai fafo.

A o faagasolo le vaega o le oligoyanuria, o meaola diuretics ma furosemide ua faʻaalia e faaosofia ai le gaosiga o le urine. A o faagasolo lea vaitaimi, o loʻo faʻatulagaina foi se taumafataga, lea e maua ai le teenaina o le taumafaina o le popo.

I le togafitiga o le le atoatoa o le tino, e masani lava ona faʻaaogaina le maʻi o le tino, lea e faia e tusa ai ma se taimi faatulagaina ile falemai poo le fale. Afai e tulaʻi mai se manaʻoga, e faʻatulagaina le totoina o le okeni aʻafia.

O le faʻataʻitaʻiina o le ola e faʻalagolago i foliga o le le atoatoa. I le maʻi pipisi, e oo atu i le 25-50% o tagata mamaʻi ua maliliu. O le maliu e masani ona tupu mo mafuaʻaga nei:

  • coma
  • ogaoga faʻalavelave toto,
  • sepsis.

O le fomaʻi mo se faʻagasologa masani o le le atoatoa o le faʻalagolago i mea ua taua:

  • mafuaʻaga o le fatuina o fatugaʻo,
  • tino
  • onosai tausaga.

Faʻafetai i tekonolosi faʻaonapo nei e mafai ai ona faʻaaogāina totoga o aʻafiaga e aʻafia ma le faʻamamaina o toto i fafo, o le a mafai ona faʻaitiitia le oti i le faʻasolosolo taimi masani o le vaivai.

Puipuia faʻamaʻi

O le puipuia o se tulaga faʻaleagaina o le togafitiga vave o faʻamaʻi e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o lenei maʻi.

O le faaletonu o le Renal o se maʻi matautia lea e faʻalavelaveina ai le gaioiga o totoga o le tino ma tino. E aʻafia i le talaaga o le tele o faʻamaʻi ma taʻitaʻia ai faʻaleagaina le tino. Togafitiga o le maʻi e faʻaaogaina i le taofiofia o faʻamaʻi faʻamaʻi ma toe faʻaleleia le gaioiga.

Vai masima masima

  • o le le lava o le masima e faaalia i le faateleina o le galala, gutu malogo
  • vaivaiga, faapogisaina o mata ma se oso malosi (ona o le gau o le sodium)
  • sili atu papalalalalalalalalalalalalalalalalalalaʻese le muso
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • fatu fatu, arrhythmias, faʻalavelave faʻapipiʻi e oʻo atu i le faʻamalosi o le loto.

I le lotolotoi o le faateleina o le parathyroid hormone production, o le parathyroid hormone e foliga mai maualuga maualuga o le phosphorus ma le maualalo o le calcium i totonu o le toto. E mafua ai le faamaluluina o ponaivi, o le gau, le paʻu o le paʻu.

Nitrogen Imbalance

Latou te mafua ai le tuputupu ae o le toto creatinine, uric acid ma le Urea, ona o se taunuuga o:

  • ma le GFR e itiiti ifo i le 40 ml i le minute, o le enterocolitis e atiina ae (faʻaleagaina le totini laʻititi ma le ogaoga i le tiga, afaina, taʻavale masani)
  • ammonia manava
  • ogaoga lona lua o le ituaiga o gout.

Polokalama cardiovascular

  • muamua, e tali atu i le faateleina o le toto maualuga
  • lona lua, o le fatu (muso - myocarditis, sacs pericarditis)
  • faʻavauvau tiga i totonu o le loto, faʻalavelave o le fatu, faʻavave o le mānava, fula i luga o vae, faʻalautele le ate.
  • faʻatasi ai ma se ala le lelei o myocarditis, e ono maliu le tagata maʻi i le talaaga o le le atoatoa o le fatu.
  • e mafai ona tupu i le gaʻo o le pericarditis ma le faʻapipiʻiina o tioata uric acid i totonu, lea e faaopoopo atu i le tiga ma le faʻalauteleina o tuaoi o le fatu, pe a faʻalogo i le pusa e maua ai se uiga ("maliu").

O le amataga o le tau faasaga i le le masani ai o le le atoatoa o le taʻavale o taimi uma lava o tulafono faatonutonu o taumafa ma paleni vai masima

  • E fautuaina tagata maʻi e 'ai ma le faʻaaogaina o le protein i totonu o le 60 kalama i le aso, o le faʻaaogaina o fualaau o fualaau faisua. Faatasi ai ma le alualu i luma o le faaletonu masani o le le atoatoa i le tulaga 3-5, o le polotini e gata i le 40-30 g i le aso. I le taimi lava e tasi, latou te siʻitia le siʻitia o meaola o meaola, e sili ona manaʻo i lafumanu, fuamoa ma iʻa maualalo. O le fuamoa ma le pateta meaai e lauiloa.
  • I le taimi lava e tasi, o le faʻaaogaina o oloa e aofia ai le phosphorus e faʻatapulaʻaina (legumes, mushrooms, susu, falaoa paʻepaʻe, fatu, koko, araisa).
  • O le maualuga o le potassium e manaomia ai se faʻaititia o le faʻaaogaina o falaoa paʻu, pateta, faʻi, aso, vine, pasili, fig).
  • O maʻi e tatau ona faia i le inu ava i le maualuga o le 2-2.5 lita i le aso (e aofia ai palu ma inu pia) i le i ai o le ogama ogaoga poʻo le maualuga ole toto maualuga.
  • E aoga le teuina o se tusi o mea taumafa, lea e faafaigofie ai le fuaina o le polotini ma elemene o meaʻai.
  • O nisi taimi o mea faʻapitoa faapitoa e faʻamamafa i gaʻo ma maua ai se aofaiga tumau o le soya sola ma micronutrient paleni ua faʻaofiina i totonu o le taumafataga.
  • Faatasi ai ma le taumafataga, e mafai foi ona faaali atu i tagata gasegase se sui o le amino, Ketosteril, lea e masani ona faaopoopo i le GFR e itiiti ifo i le 25 ml i le minute.
  • O le maualalo o le palatini o meaai e le o faailoa mai mo le vaivai, faʻalavelave faʻalavelave o le vaivai o le tino, le faʻasaina le maualuga o le toto, ma le GFR e le itiiti ifo ma le 5 ml i le minute, faʻalauteleina le palatini, pe a maeʻa galuega, maʻi tigaina o le nephrotic, maʻi faʻamaʻi ma le faʻaleagaina o le fatu ma le popolega,
  • O le masima e le faatapulaaina i tagata gasegase e aunoa ma le ogaoga o le maualuga o le toto ma le edema. I le iai o nei syndromes, e gata le masima i le 3-5 kalama i le aso.

Anemia Togafitiga

Ina ia taofi le anemia, ua faʻafeiloai Erythropoietin, lea e faʻaosofia ai le gaosia o lela mumu. Ole maualuga o le maualuga o le toto maualuga e avea ma se tapulaa i lona faaaogaina. Talu ai ona o le faaletonu o le uʻamea e ono tupu i le togafitiga ma le erythropoietin (aemaise lava i le faʻasagaina o fafine), o le togafitiga e faʻapipiʻiina i sauniuniga o uʻamea (Sorbifer durules, Maltofer, ma isi mea faʻapitoa).

Vaʻaia o le maualuga

Sauniuniga mo le togafitiga o le maualuga o le maualuga o le toto: Aitia o le ACE (Ramipril, Enalapril, Lisinopril) ma sartan (Valsartan, Candesartan, Losartan, Eprozartan, Telmisartan), faapea foi Moxonidine, Felodipine, Diltiazem. i faʻatasi ai ma le salvetics (Indapamide, Arifon, Furosemide, Bumetanide).

Faʻasaʻoina o faʻalavelave-vai-electrolyte

faia i le auala lava lea e tasi e pei o togafitiga o le le atoatoa o le tino. O le mea taua o le taofiofia o le tagata maʻi mai le faʻamaʻavaʻaina i le tulaga o se tapulaa i le taumafa vai ma le sodium, faʻapea foʻi ma le faʻamamaina o le faʻaleleia o le toto, lea e mafua mai i le le lava o le mānava ma vaivaiga. O faʻafitauli e faʻaofi mai i bicarbonates ma citrates, sodium bicarbonate. E faʻaaogaina foi le 5% glucose solution ma le Trisamine.

Tomaʻi

Faʻatasi ai ma le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le filtration, o le faʻamamāina o le toto mai le gaosiga o le eletise o vailaʻau e faʻatino e le fuamatika, pe a oʻo atu tui i totonu o le fofo i totonu o le paʻu. E masani ona faʻaaogaina le masini o le fatu fatu, o le dialysis e le masani ona faia pe a sasaa le fofo i totonu o le lua, ma o le peritoneum e taʻalo i le gaʻo. O le siama i le gasegase faifai pea o le toilalo e faia i se tulaga masani. Mo lenei mea, o le a alu atu tagata maʻi mo le tele o itula i le aso i se nofoaga faapitoa po o se falemai. I lenei tulaga, e taua le vave saunia o le shunt, lea ua saunia ma GFR 30-15 ml i le minute. Talu ai o le GFR e pa'ū ifo i lalo o le 15 ml, e amataina le maʻi pipisi i tamaiti ma tagata gasegase e maua i le maʻisuka, faatasi ai ma le GFR e itiiti ifo ma le 10 ml i le minute, e faia le dialysis i isi gasegase. E le gata i lea, o faʻamatalaga mo le faʻamaʻi o le a avea ma:

  • Tele le inu i oloa gaosi: gaioiga, vomiting, enterocolitis, toto le toto.
  • Lafoaʻi ma le faʻamalositino e faʻafefeteina. O le edema Cerebral poʻo le edema pulmonary.
  • Fuaina o le faʻamalolo toto.

O faʻamaoniga i le maʻi o le tino:

  • gasegase pipisi
  • faʻasalaga ogaoga ogaoga
  • fomaʻi ma gasegase
  • faʻasalaga o le maʻi cardiovascular
  • malosi le afaina
  • maʻi o le mafaufau.

Totoina o fatu

O se fofo taua lenei i le faafitauli o faʻamaʻi masani fatugaʻo. A maeʻa lenei mea, e tatau i le tagata maʻi ona faʻaaogaina cytostatics ma hormones mo le olaga. E i ai tulaga o le toe faʻaaogaina, pe afai o nisi mafuaaga e teena ai le fusi. O le faaletonu o le tino i le taimi o le maitaga ma se fatuga ua suia, e le o se faailoga mo le faalavelaveina o le gaioiga. maʻitaga e mafai ona faʻatinoina aʻo leʻi oʻo i le taimi manaomia ma faʻatagaina, e fai ma tulafono, i le caesarean vaega i le 35-37 vaiaso.

O le mea lea, o faʻamaʻi masani o le fatu fatu, lea na suia ai le manatu o le "faaletonu o le taimi masani," e mafai ai e fomaʻi ona vave iloa le faafitauli (e masani lava pe a le o iai ni mea i fafo) ma tali atu i le amataga o togafitiga. O togafitiga talafeagai e mafai ona faaumiumi pe faʻasaoina foi le soifua o le tagata maʻi, faʻaleleia lona faʻataʻitaʻiga ma le lelei o le olaga.

Tuua Lau Faamatalaga