Faailoga muamua ma faailoga autu o le maʻisuka i fafine pe a mavae le 40 tausaga

O le maʻi suka o se faafitauli ogaoga i le lalolagi. E tusa ma le 400 miliona tagata i luga o le paneta e afaina mai i se maʻi matautia. O le tele o mataupu o tamaitai. Afai e leai se mea e suia, ona oʻo lea i le 2030, o le tino mai le maʻisuka o le a oʻo i le fitu o tulaga i le fua faʻatatau.

Tina ma le maʻisuka

O se faʻamaʻi e le mafai ona mafai ona tupu i soʻo se matua, ae sili atu ona afaina ai tamaitai i taimi o le "toe fetuunaiga" o le tino, faatasi ai ma osofaiga o le hormonal - tausaga o suiga, maʻitaga, masiofo.

E ui lava i le tutusa o le ata o le falemaʻi, o le togafitiga i fafine o vaitausaga eseese o loʻo maua eseese. O mafuaaga e taoto ai i foliga o le metabolism, tulaga o le hormonal, faagasologa o oxidative.

Faʻaipoipo pe a mavae le 40 tausaga o se vaega faʻafitauli faapitoa. I le taimi nei, o le faʻalavelave i le gaosia o meaola olaola e sili atu ona masani. Faʻasologa o mea e le masani ai. O uo le fiafia e foliga mai - o le mago i totonu o le vaʻa, faʻalavelave pipisi, vevela, urogenital pathologies lea e faʻafesuiaʻia ma le atamai i latou lava e pei o le gynnecological problems.

O le le mautonu o faailoga e afaina i le atinaʻeina o se tulaga e lamatia ai le ola.

Lua ituaiga o maʻisuka

E lua ituaiga o maʻisuka ua lauiloa: o le insulin-faalagolago ma le le o le inisalini.

  1. O le ituaiga muamua o le tamaititi e masani ona 5-10% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka oe latou te le maua mai le inisalini i le aofaiga tonu ona o le osofaʻiga o peta peta. O maʻi ogaoga e masani ona afaina ai tamaiti ma tagata talavou. I fafine ina ua mavae le 30 tausaga, o le ituaiga muamua e seasea lava ma e masani lava ona afua mai i taimi faigata, tulaga ogaoga faʻamaʻi, ma aʻafiaga o le oncology. O se taunuuga, o se toilalo o le system endocrine.
  2. I le 90% o mataupu, o le maʻi maʻisuka o le ituaiga lona lua e tupu. O le inisalini i totonu o le tino e gaosia i le tele o mea, ae e le aʻafia e le tino.

O lenei ituaiga o maʻisuka e amata lemu, e faigata ai le siaki. O muamua valaʻau o se lagona faifai pea o le fiainu, faʻaitiitia le galuega vaaia, faʻaogaina faifai pea, ma le vevela paʻu.

E oo lava i meaai masani, o se fafine ua vave ona maua le mamafa. O le epidermis o loʻo faasolosolo malie lava, o faʻalavelave faʻafouina e faʻalavelaveina. O sina mea itiiti lava o le paʻu o le paʻu e mafai ona liua i se ulupo. O le faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa e pagatia. Faʻatasi ai ma se olaga ola solo, o lenei mea e faʻaitiitia ai le muso leo.

O le maualuga o le glucose concentrations e aafia ai le ponaivi. E amata ona pala. O se taunuuga, osteoporosis. O foliga vaaia o se togafitiga o le ituaiga 2 e masani lava ona faʻaalia i le paʻu o le lauulu ma le malulu muta.

O le tapaa, ava malosi, fualaau faasaina ma isi masaniga leaga e sili atu ona ogaoga i le gasegase vaivai ma aafia tuusaʻo le ala o le maʻi.

Eseesega eseese i le maʻisuka i fafine i lalo o le 30, i le 30 ma le 40 tausaga

E oʻo atu i le 30 tausaga, maʻisuka, e pei o se tulafono, tupe maua e tusa ai ma le ituaiga 1, e masani ona faʻasalalauina e le tofi. O le tamaititi e le mafai ona faʻaleleia, ae o le masani ona faʻaaogaina le inisalini, o mea lamatia i le olaga e itiiti lava.

I le vaitausaga o le 30-40-tausaga le matua, o le maʻisuka masani e amataina lemu ma e le mafaamatalaina.

Mo le taimi e iloagofie ai togafitiga o fomaʻi, fomaʻi e iloa ai le tele o uiga e tatau ona iloa e fafine uma pe a mavae le 30 tausaga:

  • Polydipsia. E masani ona amata i se gutu malogo, liliu le taimi i se fiainu tele, ma se mea inu tele e le faamalieina ai le manaʻoga.
  • Polyphagy.Pe a le toe gaioi le tino i le kulūkose, o loʻo i ai pea le lagona o le fiaaai. O tagata gasegase e taumafai e faʻasolosolo le le atoatoa o le malosi ma le faaopoopoina o taumafa. Ae o le lagona o le atoatoa e le oo mai.
  • Polyuria- faʻaauau faifaipea. Faatasi ai ma le faateleina o le aofaiga o le vai, ua faateleina le mamafa i luga o fatuga, saili e aveese se tele o vai i totonu o le uila.

O le tolu o faʻamaoniga o le tolu "P" o loʻo i ai i tagata gasegase uma lava i se faʻamaʻi "suamalie". Le tikeri o le solia o le gaosiga o le gaosiga o le gaʻo tuusao e aʻafia ai le malosi ma le mamafa o faʻamaoniga.

O le maualuga o le maualuga o le kulukose o le toto, faʻavaveina o le faʻaleagaina o le tino o le tino ma le faʻamaʻaina e aʻafia ai le mafaufau.

O se taunuuga, o le faʻaalia o uluaʻi faʻamaoni e le o patino le maʻisuka o le vaivai, faʻanoanoa, faʻafefe o lagona.

I le suʻesuʻeina o faʻafitauli i le amataga, o le togafitiga e mautinoa e faʻamautuina le faagasologa. O le mea lea, e taua le mataʻituina o faʻalavelave faʻafitauli ma faia suʻega faʻaletausaga.

Tuʻu le parakalafa

I le tino o fafine pe'ā uma le 40 tausaga le matutua, o suiga faʻavavega e tutupu:

  • faʻagesegeseina le sifi ma le metabolism o le kulukose,
  • suiga i le tulaga gaosia ma le maualuga o le hormonal,
  • faaitiitia i le gaosiga o hormones thyroid,
  • solia o le vevela.

O tagata maʻi e masani ona fenumiai muamua faailoga o le maʻisuka i le oʻo mai o le misa. O le toʻatele o fafine e le mafaufau e uiga i le maʻisuka, faʻamatalaina le moe, vaivai, valevala, tuai poʻo le mamafa o le galue.

E leiloa e le siama lo latou lagona lelei i le inisalini, o le mamafa po o le tele o le meaola e faʻavaveina ai le faʻalavelave leaga. E le faʻavaivaia, o sina mea itiiti e maalili ai le mafuiʻe e taʻitaʻi atu ai i vailaau faʻamaʻi pipisi o le tino, faʻalaʻi ma e le mafai ona faia e aunoa ma ni faʻalavelave.

O le tulaga o le paʻu e sili atu ona leaga, o le a faʻapupulaina le maoaʻe. E mafai ona maua ni fusi i luga o le paʻu, e afaina fao i le manoa.

O faʻalogona "suamalie" faʻaalia e faʻatasi ma le faateleina o le cholesterol, alualu i luma atherosclerosis, ma le faʻavaeina o lipoma.

Faailoga ina ua mavae le 40 tausaga e manaʻomia ai le tosina atu:

  • sasaina i totoga tino fafo,
  • fiainu
  • malulu masani
  • faateleina le 'ai
  • tupe mama
  • tamaʻi manoa manu,
  • moe pe a uma ona 'ai,
  • le faʻavaeina o lanu samasama i luga o le paʻu,
  • faanenefu vaaiga
  • umi faʻamalolo o manua laiti,
  • afaina o le tino paʻu
  • faaitiitia le lagona lelei
  • numera i vae.

Suesuega Laboro

Ina ia faʻamaonia le maʻisuka i fafine pe a mavae le 30 tausaga, e faʻaaogaina se faiga faʻavae e faʻaaoga ai suʻesuʻega masani:

  • suega toto mo le faʻatonu o le kulukose,
  • Glucose toleni test
  • auʻiliʻili mo le siakiina o le hemoglobin glycosylated,
  • faʻataʻitaʻiga.

O le faʻataʻitaʻiga o se taimi faigata mo le tino e fesootaʻi ma le gaosiga o le hormonone, le faʻaleagaina o le lauroid. Mo feusuaʻiga vaivai, pe a uma le 40, e matua tatau lava ona siaki le toto i le ono masina, ae le o le faatagaina o le suka e ola.

Faʻailoga faʻagata

I nisi o gasegase, o le maʻisuka o loʻo i totonu o se malo malolo mo se taimi umi. E mafai e fomaʻi ona faʻafetaia se togafitiga e maua ai le "tele" poto masani.

Faʻateʻaina nisi faailoga o faʻamaʻi suka e aofia ai:

  • numera o tamatamailima i pito, o se faʻaitiitia o le lagona maʻaleʻale.
  • faʻaititia le faʻaaliga ma le faʻaleagaina o mea.
  • ua le atoatoa le aoga.
  • dermatitis, eczema.

Taʻiala o togafitiga ma le puipuiga

E tatau ona puipuia le soifua maloloina i le olaga atoa. O gaioiga faʻale tino, meaʻai lelei, aloese mai tulaga faʻalavelave e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le tele o maʻi, e aofia ai le maʻisuka.

Ole inisalini faifaipea ile inisalini e manaʻomia ai naʻo nisi ituaiga o le maʻi.

O se olaga ola malosi ma se meaʻai taumafa maualalo-galulolo e ofo ai e fesoasoani i le faʻagasolo o le kulukose ma faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o oloa.

I le avea ai o se vaega o le puipuiga, e taua tele le faʻatapulaaina o le taumafa o laʻau suamalie, lafoai meaʻai gaʻo ma falai, sodas, tea mafe.

O taeao uma, e fautuaina e amata i se ipu vai mama ma ia aua neʻi galo i le aso, inu pe tusa ma le 1.5 lita. O lea, compote, sou ma isi meainu e leʻo aofia ai i lenei aofaiga.

E aoga tele le inu o meaʻai, totogifuapauina ma le lanu lanumeamata, saunia i luga o le faʻavae o fualaau aina suamalie.

Tuua Lau Faamatalaga