Uiga o seevae faʻamalosi mo le maʻisuka

Oloa gaosi oloa

mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka

O.V. Udovichenko1, V.B. Bregovsky6, G.Yu. Volkova5, G.R. Galstyan1, S.V. Gorokhov1, I.V. Gurieva2, E.Yu. Komelyagina3, S.Yu. Korblin2, O.A. Levina2, T.V. Gusov4, B.G. Spivak2

Endocrinology Research Center RAMS, 2 Ofisa Sili o le Soifua Maloloina ma le Soifua Maloloina o le Matagaluega o le Soifua Maloloina ma le Atinae o Tagata lautele, 3 Endocrinology Dispensary of the Department of Health in Moscow, 4 Moscow Medical Academy named after I.M. Sechenova, 5 Nofoaga mo le mamanu o seevae faapitoa-faʻamoemoe "Ortomoda", Moscow,

6 Nofoaga Tutotonu o le Maʻisuka, St. Petersburg

Vaega 1. Manaoga lautele mo seevae

O ituaiga o lupe laiti i le maʻisuka malosi (DM) e matuai eseese lava. O le leai o se iloiloga o uiga o se tagata maʻi faapitoa e taʻitaʻi atu ai i le mea moni o seevae faʻasolosolo faʻasolosolo e masani ona le faʻamalieina ai tagata maʻi poʻo fomaʻi. Soo se seevae, e aofia ai le faʻamalosi, e mafai, pe a fai e le lelei ona gaosia, e mafua ai le faaleagaina o vae o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka. O le mea lea, o le faʻamalosia lelei o le puleaina o seevae gaosia ma lo latou tausisia o faafitauli o lenei maʻi e taua tele. I lenei tulaga, o sui o faalapotopotoga eseese o faʻamatalaga mulimuli i le endocrinological ma le faʻasolosolo na faia ni fautuaga tuʻufaʻatasia e uiga i le gaosia o seevae faʻasolosolo, ma mafaufau i faafitauli eseese ile falemaʻi i tagata mamaʻi.

I le taimi nei, o seevae faapitoa mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka e faʻapitoa o se fomaʻi togafitiga (e tutusa ma vailaʻau), e tatau ai ona faʻaaoga le tulafono lava e tasi mo le iloiloga o le lelei ma le lelei i vailaau faʻataʻitaʻi, e aofia ai faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiina. K. Wfc E. E. Cb1e1ai e taʻu mai ai o faataitaiga taitasi o seevae o le "maʻisuka" faapitoa e manaomia ai ni tulaga faigata e faamaonia ai se faaitiitia o le lamatiaga ole maʻi o le maʻisuka. O se numera tele o suʻesuʻega i totonu o le lotoifale ma tagata ese mai lafoaʻi faʻasolosolo mo le maʻisuka ua faʻasalalau, ma o nei galuega na faʻavaeina foi le faavae o nei fautuaga.

Vaega o le setete o pito i lalo

i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka

5-10% o tagata mamaʻi uma e maua i le maʻisuka latou te atiina ae le maʻi pipisi o le maʻisuka (SDS), ma o latou faʻaaliga autu e le o faʻamaloloina (manua o gaʻo), gangrene, vavae. O le faʻamatalaga o loʻo i ai nei o VTS

"Infection, ulcer and / or destruction of tissues deeps associated with disorders neurological and decreasing blood flow in arteries of lower levels of varying intensity" (International Working group on the Diabetic foot,). O maʻi mauaʻi i le pito i lalo ona o le maʻisuka, o le tulaga e le fetaui ma lenei faʻamalamalamaga, ua tuʻuina atu i ai le faʻamaoniga o le "vaega lamatia mo le maʻisuka" poʻo le maʻisuka neuropathy poʻo le angiopathy o pito i lalo.

Neuropathy, faʻaleagaga angiopathy ma vae (o mea mulimuli e le mafua ona o le maʻisuka) o mea taua ia e taʻitaʻia ai le TAS. O le neuropathy o le maʻisuka e tupu i le 30-60% o tagata gasegase, e solia ai le lagona lelei o vae ma faia ai paʻu o le paʻu e leai se tiga ma e le mafai ona iloa, ma o le faʻamalosi o vae i seevae e le mafai ona tupu. O le angiopathy e tupu i le 10-20% o tagata mamaʻi, ae e matua faʻalavelaveina ai le faʻamaloloina o nai paʻu o le paʻu, ma e fesoasoani i le liua i le necrosis. Totoga (Manua o Hallux, o le soloia o ulu o ponaivi metatarsal, coracoid ma hammer e pei o tamatamailima, faapea foi ma taunuuga o le tosoina i totonu o le vae ma le faaletonu o le tino ona o le maʻi o le maʻisuka) e taitai atu ai i se tufatufaina tele o le uta i luga o le vae, o foliga vaaia o vaega o le maualuga o le mamafa, faavasegaina o vae i seevae, lea e oʻo atu ai i le faʻaleagaina ma le gasegase o masini mumu o le vae.

Ua faʻamaonia o seevae aloaʻia maualuga (2-3 taimi) faʻaititia le tulaga lamatia o VDS 9.18-o lona uiga. o loʻo i ai se faʻamatalaga sili atu ona lelei le puipuiga nai lo le tele o vailaau faʻasaina ua faʻatulagaina mo lenei faamoemoe Ae i le gaosiga o seevae, e tatau i se tasi ona manatua le faateleina o le paʻu o le paʻu o vae i le maʻisuka ma le lagona le lelei, o le mafuaʻaga lea e le lagona ai e le tagata maʻi le lagona le toʻa, e tusa lava pe o le seevae poʻo le faamanualia o le vae. Seevae mo tagata mamaʻi

O le uo ma le maʻisuka e matua ese lava mai seevae faʻamalosi e faʻaaoga mo isi faʻamaʻi.

Ituaiga o seevae faʻamalosi mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka

O seevae Orthopedic e taʻua o seevae, o le mamanu ua mamanuina e amanaʻia ai suiga faʻale-maʻi i le vae i nisi faʻamaʻi. E ui lava o seevae uma mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e faʻapitoa tele tekonolosi, mai le falemaʻi o se mea taua tele le vaʻavaʻai i le va o: a) seevae faʻasolo e tusa ai ma poloka poloka, ma b) seevae e faia e tusa ai ma poloka taitasi (suia mo lenei tagata maʻi, poloka maeʻa poʻo le pepa lafo / tutusa tutusa). Talu ai e leai ni faʻauigaga faʻamaonia mo nei ituaiga o seevae (o le faaupuga "faigata" ma le "faigata" o loʻo i ai le uiga o le tekinolosi), e fautuaina e faʻaaoga le faaupuga "seevae i luga o se poloka poloka" ("seevae ua maeʻa") ma "seevae i luga o poloka taitasi," e tutusa ma " fuʻa (muamua-tuai) seevae "ma" seevae masani ". Ole numera o tagata atamamai e fautuaina le faia o seevae i se poloka maeʻa "puipuia" (aemaise lava, ina ia faʻaleleia le iloa o tagata gasegase), ae o lenei manatu e le taliaina lautele.

Talu ai o seevae faʻasolosolo ma sooga e le fesoʻotaʻi vavalalata, e tatau ona mafaufau faatasi, lea e atagia mai ai foi i le fausaga o nei fautuaga.

Faailoga mo ituaiga o seevae o loʻo i luga

I "seevae i luga o le poloka maeʻa": o se vae e aunoa ma se mamafa mamafa + o ona itu e fetaui lelei i poloka o loʻo i ai (i le amanaia o la latou lapisi ma le atoatoa).

I le "tagata": o le mamafa tele o mea leaga + e le fetaui ma pusa masani. E pei o faʻataʻitaʻiga, faʻaalia

(Hallux valgus III - IV seneturi ma isi), faʻaleagaina ona o le maʻisuka osteoarthropathy ("vae-rocking" ma le mea e tasi), o le vavaeina o le I poʻo le V o le tamatamailima, o le tipiina o tamatamailima (e ui lava e talitonu nisi tagata atamamai i le leai o ni faʻafitauli matuia, seevae i luga o le poloka maeʻa "faʻatasi ai ma se mea faʻataʻitaʻitele).

E faʻavae i luga o le setete o pito i lalo (o le i ai o le faʻaleagaina, atchémia, neuropathy, ulia ma le tosoina i totonu o le gasegase), o vaega eseese o tagata gasegase eseese manaoga mo oloa faʻapitoa 1,2,6,7,14 e iloga. Le ituaiga o seevae faʻasolosolo ma atsoles ua filifilia e faʻavae i luga o le fea vaega o le maʻi e afaina. E le gata i lea, o le faʻamatalaga o nei vaega i nei fautuaga o loʻo tuʻuina atu i se faiga faigofie ma e masani lava ona faʻavae i luga o le tulaga o le faʻaleagaina o vae (pe a leai se faʻamaumauga i luga o le neuropathy / angiopathy, e tatau ona mafaufau le tagata maʻi i nei faʻafitauli).

Category 1 (laʻititi le lamatia o le VDS - 50-60% o tagata gasegase): vae e aunoa ma ni faaletonu. 1a - ma le lagona masani, 16 - ma le lagona le lelei. E mafai (1a) ona faʻatauina ni seevae faia i totonu o se faleoloa masani, ae i lalo o le tulafono i tulafono filifilia mo le filifilia o seevae poʻo (16) latou te manaʻomia "seevae seevae-seevae" faʻatasi ai ma se faʻalavelave masani.

Category 2 (faʻaleagaina tulaga lamatia o le SDS - 15-20% o tagata uma): faʻafitauli le lelei (Hallux valgus i-II tikeri, coracoid ma le hammer fingers, footfoot, sosolo laʻitiiti o ulu o ponate metatarsal, ma isi) 1. Latou te manaʻomia "seevae i luga o se poloka maeʻa" (e masani lava o le loloto) faʻatasi ma se mea na faia i totonu o le fale.

Category 3 (maualuga le lamatia o le TAS - 10-15% o tagata gasegase): faʻafitauli matuia, suiga muamua o le paʻu, maʻi o le gaʻo (e aofia ai le mamafa o vae pe a savali) i le taimi ua tuanaʻi, toso i totonu o le vae. Latou te manaʻomia "seevae taʻitasi" faʻapitoa taʻitasi.

Category 4 (5-7% o gasegase): gaʻo manu ma manuʻa i le taimi o le suʻega. O seevae o Orthopedic e le aoga, o mea e lafoaʻi ai ("seevae seevae", Total Contact Cast (TCC)) e manaʻomia aʻo lei faʻamalolo manuʻa, i le lumanai - seevae faʻasolosolo mo le vasega 2 poʻo le 3.

1 O le faitioga mo le "faʻaogaina" o le faʻaogaina iinei o le fetusiaiga o vae uma i vae o loʻo i ai nei.

O le le atoatoa o le mafaufau ma le maualuga o le afi (faapea foi ma faailoilo o le le atoatoa o gaosia gaosi) e masani ona manaomia le tagata maʻi ina ia tofia i se vaega maualuga atu.

Faʻatinoga o gaioiga o seevae faʻamalosi / faʻaoga

Gaoioiga o seevae faʻamalosi i tagata gasegase

• O le galuega autu: ia faʻaitiitia le faʻamalosi i vaega vaeluaina o le laufanua (lea atonu ua uma ona suia muamua). O lenei galuega e manaʻomia ai se mamanu faʻapitoa o seevae faʻasolosolo. O isi galuega e mafai ona foia e ni seevae e leai ni faʻasologa.

• Taofi le faʻasaina o le taʻavale (faʻamalosi), aua le solo le paʻu o le vae. I le maʻisuka, o le lagona e masani lava ona faʻavaivaia, o le paʻu e faigofie tele. O le mea lea, o le vavalalata o le savali pe a savali e masani lava o le mafuaaga o le atinaʻeina o le maʻi suka.

• Aua nei faʻapalapala le vae, e tusa lava pe faʻaleagaina (masani lava o le Hallux valgus), aua le afaina i luga

• Puipui le vae mai luma ma isi taʻavale (e ui lava o le masani i aso uma o ia faʻalavelave e taʻitaʻi atu ai i le atinaʻega o VTS e seasea lava ona tupu).

• Faʻaopoopoga i mea mama faʻapitoa-ia maua ai le lava alavai o vae, mafanafana, faigofie pe a tuʻu ma aveese, le mafai ona fetuunai le voluma i le ao.

O se taunuuga, o le sini autū o seevae faʻamalosi o le puipuia o le vae mai le faʻavaeina o le maʻi suka. E tatau ona toe faamamafa atu e le o ni seevae faʻamalosi (lea e le aoga i lenei tulaga) e faʻaaogaina e togafitia ai maʻi o le maʻisuka, ae o masini e faʻaleleia ai le maʻisuka.

E faʻapefea ona foia e seevae le faafitauli ogaoga - e faʻaitiitia ai le mamafa o vaega taʻitasi o le mea totino? O elemene faʻatulagaina nei ua faʻamatalaina e ausia ai lenei mea.

1. Faʻamasaga tasi (soli faʻatasi) faʻatasi ai ma le lisi o igoa. Faaitiitia le avega pe a savali i luga o vae, ma faateleina - i luga ma tua.

Fig. 2. Vaevaevae ma solo mafolafola ma solo.

Fig. 3. O le uʻu Metatarsal (MP i le faʻatulagaga).

O faailoga e faailoa ai ulu o ponaivi metatarsal, o le mamafa lea e faʻaitiitia i lalo o le gaioiga o le aluga metatarsal.

Fig. 4. O le taʻavale Metatarsal (faʻatalanoa).

O faailoga e faailoa ai ulu o ponaivi metatarsal.

Fig. 5. Faʻaaogāina mamanu o mea vaivai i totonu o le mafiafia o le peleni (1) ma le soʻo o le seevae (2).

2. O le metatarsal pad (metarsal pad) "e sii" ai ponaivi metatarsal, e faaitiitia ai le uta i luga oo latou ulu.

3. O le pa o le metatarsal (metatarsal bar) e tutusa lelei lava, ae e lautele lona lautele - mai le pito i totonu o le lalata i le pito i fafo

4. Matala, toe fai le foliga o le vae ma faia ni mea mataʻutia (faʻafefeteina). Ina ia faʻaitiitia le mamafa i vaega vavalalata, faʻapipiʻi mai mea laiti i nei atunuʻu (fesoasoani i totonu) fesoasoani.

5. I lalo o le vaega televave, e mafai ona faia se tootoo i totonu o le paluga, faʻapipiʻi foi i mea vaivai (masini mimiti) (tagai Ata 5).

E tatau ona maitauina o le tele o metotia (e fai ma faʻataʻitaʻiga, aluga metatarsal) e le mafai ona faʻaaogaina i soʻo se maʻi, faʻamaoniga ma le faʻailogaina ia i latou o loʻo talanoaina i lalo).

Manaoga lautele mo seevae faʻamalosi

mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka

O nei manaʻoga na toe faʻatulagaina i le galuega a F. Tovey i luga o le faʻavae o faʻamatalaga faʻapitoa, na faʻamautu mulimuli ane i faʻataʻitaʻiga faʻapitoa o seevae faapitoa ma o aso nei e talia lautele2.

• Laititi numera o faʻamau ("leai se mea").

• O le lautele o le seevae e le itiiti ifo nai lo le lautele o le vae (aemaise lava i totonu o metatarsophalangeals).

• Faʻaopoopoga le maualuga i seevae (mo le faʻapipiʻiina o faʻailoga faʻapitoa).

• Le toe maua le toega o le toelaʻau: mea e mafai ona faʻaaogaina (faʻalaʻau) o le pito i luga ma le faʻalanu.

• Toe faʻasolosolo, toe aapa i ulu o ponaivi metatarsal (e totogi ai le le maua o le malosi ma le mautu e fesootai ma le leai o se pulou pulou).

• Faʻaleleia le voluma (faatasi ai ma laua po o Velcro i le mea e tupu ai le fulafula i le afiafi).

O mamanu faʻaopoopo e faʻapipiʻiina foi e fai ma faʻamaonia mo ituaiga uma o seevae mo le maʻisuka:

• Faʻailoa (faʻamaoni) faʻatasi ma se lisi (roll rocker or roller) - silasila i lalo). I le tele o ituaiga taʻavale ese mai fafo mo le maʻisuka (Lucro), o se tamaʻi laʻititi4 o loʻo i luga o faʻataʻitaʻiga o seevae o le maʻisuka, e ui lava, e foliga mai, e le talafeagai mo tagata uma.

• Lalaga faʻatasi ma le pito i luma o le mulivae (faʻaaogaina le va i le va o le pito i luma o le mulivae ma le pito i lalo e faʻaitiitia le lamatiaga o le pa'ū).

Manaoga lautele mo insoles mo le maʻisuka

• Gaosiga o mea e faʻafefe ai meaʻai (plasterzot, fofo polyuréthane) ma le elasticity i le pito i luma o le 20 ° gataifale (tusa lava pe tutusa ma le elasticity o le suauu pipiʻi), i le tua - e tusa ma le 40 °. Cork ma le palasitisi e le o ni mea e teʻi ma e sili atu ona maoaʻe ma e le tatau ona faʻaaoga e tusa lava pe lagolagoina le uumi umi o le vae ma o le faavae (pito i lalo) o tua o le faʻasalalauga. Mo le mafuaʻaga lenei, o loʻo faʻaaogaina mea e faʻaaogaina (mea e faʻafefeteina, papia, ma isi).

• Mafiafia faʻasalalau mo vasega o tagata gasegase 2 ma le 3 - ia le itiiti ifo ma le 1 cm, e oʻo lava i le pito i tua5.

• Lava le faʻaogaina o le meafaitino.

• O le faʻamafanafana lelei o le mafiafia e mafai ona faʻaitiitia ai le mamafa i vaega o loʻo faʻasaina i tagata gasegase e iai le faʻafitauli ogaoga (ma o lenei faʻasalalauga e faʻaaogaina i seevae ese mai fafo o le tele o faʻataʻitaʻiga). Ae ui i lea, i le maualuga o laau

a - faʻaataʻoti faʻatalanoa i le lanumoana. b - foliga tulaga ese o seevae e aunoa ma le toe faʻavaa (pulou luga).

le faʻasolosolo o le 'iniseti, lea e faʻafeiloaʻi ai foliga o le vae ma lagolago ai ona atigipusa, sili atu ona lelei le faʻaitiitia o le mamafa e tusa ai ma le faʻataʻitaʻiga nai lo se faʻavae 4.7.

• Faufautua mai atunuu i fafo R. Zick, P. Cavanagh 6.7 mafaufau i le auala masani e taliaina e faʻaaoga ai mea faʻapipiʻi lemu i le mafiafia o le sulu i lalo ifo o vaega tetele o vae. O lenei mea faʻapipiʻi e mafai ona faʻalolotoina i totonu o le mafiafia o le seevae (masini mūmū), ae ui i lea, o suʻesuʻega faʻasolosolo suʻesuʻega i lenei mataupu e matua le lava lava.

• O le maualuga o le soifuaga o le faʻalavelave i totonu o le 6-12 masina. O le tagata maʻi e tatau ona lapataia e uiga i le manaʻomia ona faia ni fou fou (poʻo se vaega o le sui o le mea e gaosia) mea ia e le itiiti ifo i le 1 taimi i le tausaga.

E tusa ma le 1 tausaga o le faʻaaogaina taitoatasi o le "seevae faʻataʻavaleina" (Lucro), e 45% le faʻaititia o le lamatiaga o le faʻasolosolo o le maʻi o le ulcers, o le numera o tagata maʻi e tatau ona faʻatulagaina lenei togafitiga e puipuia ai le 1 mataupu o le ulutala) e 2.2 maʻi i le tausaga. O vaega iloga o lenei faʻataʻavae seevae o: a) se kulupu faʻamalosi ma se pepa taʻavale, b) o se mea vaivai i luga e aunoa ma se pulou toe faʻaleleia, c) se mea faʻapipiʻi matala (e aunoa ma le faia o se tasi) ma le mafiafia o le 9 mm i vaega uma o vae.

2 O nei manaʻoga e faʻamalosia i le gaosia o seevae faʻamalosi o soʻo se vasega mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, ae o la latou lava gaioiga e le o faia lelei ni seevae i le puipuia o maʻi suka. Ina ia foia lenei faafitauli, e tatau ona faia seevae i le amanaʻiaina o faafitauli patino ile falemaʻi, e pei ona faamatalaina i lalo.

3 Toe pulou - o se vaega faigata ole vaega ole vaega o le seevae, o loʻo i totonu ole pito o le seevae ma tautua e puipui ai tamatamailima mai aafiaga mai fafo ma tausia le foliga o seevae. I se suʻesuʻega (Presch, 1999), o le i ai o se pulou toe faʻaleleia o se tasi lea o mafuaʻaga autu e tolu mo le atinaʻeina o le faʻaaogaina o ni seevae pe a fai laei seevae (faʻatasi ai ma le masani ai ona fai seevae masani ma le tosoina o le tala o le seevae ma le foliga o le vae i se faʻalavelave matuia)

4 I le seevae o Lucro, o le taʻavale o se mea muamua na suia muamua ("mua-beam roll"), o le mamao o le "vavaeesega" mai le mulivae e 65-70% o le umi le umi, o le maualuga o le maualuga e tusa ma le 1-2 cm. faamatalaina i le vaega lona lua o le tusitusiga).

5 O na mea e toetoe lava a manaʻomia i taimi uma ni seevae e sili atu ona loloto - o ni seevae faʻasolosolo ona faia.

O le gaosia o togafitiga

seevae na faia na o mea masani?

E masani ona talitonuina e na o mea masani lava e tatau ona faʻaaogaina ona o mea sili ona maloloina (hygroscopicity, permeability air, etc.). E ui i lea, pe a uma ona faʻaalia mai mea gaosi mea e sili atu nai lo le natura i mea e mafai ona faʻaogaina (latex foamed) poʻo le faʻaogaina o le gaosiga (plasterzot, siloprene mo le gaosiga o insoles), o le mea e faʻaaogaina e teena ai gaosiga gaosia mo mea masani e leai se mafuaaga.

E mafai ona taliaina faʻasalalauga Orthopedic

e aunoa ma ni seevae faapitoa?

Aumai le laʻititi aupito maualalo o le faʻasalalauga faʻasalalau e faʻamautinoa ai se aafiaga o le 1 cm i le pito i luma, faʻapipiʻi mea taʻitasi i totonu ole seevae e le faʻaaogaina e le tagata maʻi e le taliaina, aua masani ona mafua ai le fatuina o le maʻi suka. O le gaosiga o ia mea e mafai ona mafai pe afai o le tagata maʻi e iai ona seevae o le loloto (faia e tusa ai ma le mea ua maeʻa poʻo poloka taitasi), e fetaui ma le tele i nei insoles.

I se vaega taua o gasegase (aemaise lava le matua), o le tele o laasaga i le aso e ave i le fale, ae le o luga o le auala, o le mea lea, i le maualuga o le lamatia o le maʻi suka, le lauina o "tulaga lamatia" i luga o le vae e tatau ona faia i le fale. I le taimi lava e tasi, o le fesuiaʻiga o solo i totonu o solo sima e le aoga foi. I totonu o le fale, e fautuaina e fai ni laei e tatala afa (e pei o seevae), lea o loʻo tuʻuina ai faʻamau faʻalelei ma mautu lelei. Ae e tatau ona manatua o le taimi malulu, e le tatau ona faʻamafanafanaina vae o le maʻi. O ia seevae e mafai foi ona i ai se kulupu mama ma se lisi. E mafai foi ona faʻaaogā se uila vevela o seevae faʻamalosi i le fale.

Tulaga Aupito Manaomia ma Iloiloga Agalelei

E le mafai ona faʻatuina ni seevae faʻamalosi solo e aunoa ma le faʻaauau (e ala i le mafutaga faaleaoaoga lava ia) ma fafo (mai le itu o fomaʻi, mafaufau i manatu o tagata gasegase) lelei ma le lelei o le pulea o seevae na gaosia.

E ala i le lelei o lona uiga o le faʻamaonia o seevae i tulaga faʻataʻatitia (fautuaga) faʻaopopo i faafitauli tau falemaʻi o lenei maʻi.

Faʻaleleia o le seevae o lona gafatia e puipuia ai le atinaʻeina o maʻi pipisi e aʻafia ma manuʻa vae

pe a savali. Le aoga o seevae e mafai ona faʻatusatusa i auala nei:

1) Faʻaaogaina faʻataʻitaʻiga i totonu o le seevae (in-shoe pressure measurement),

2) ia faʻaitiitia suiga muamua i uluaʻi suiga i "nofoaga e ono lamatia ai",

3) e faʻaitiitia ai le taimi ole uluaʻi ulugalii (faʻaaogaina o mea e le fesootai i seevae) tuʻuina atu o loʻo ofuina i taimi masani.

Metotia Numera 2 e sili ona aoga mo le iloiloga o taunuuga o le ofuina o seevae i se tagata maʻi faapitoa, auala Numera 3 - mo faamasinoga faʻapitoa faʻataʻitaʻiina. E tatau foi ona manatua i le mafaufau o le aʻafiaga o loʻo i totonu o le falemaʻi e faalagolago i le uluaʻi tikeri o le lamatia o le maʻi o le maʻisuka i maʻi na aofia ai i le suʻesuʻega. O le mea lea, o le aʻafiaga faʻamalosi o seevae faʻapitoa na faʻamaonia i galuega e aofia ai tagata mai le vaega maualuga (faʻamaʻi maʻi i le talafaasolopito) 3,5,12,13,15, ae leʻi faʻamaonia i vaega laʻititi 12,17,19. E taua tele i suʻesuʻega e tatau ona amanaʻiaina e le gata i le numera atoa o ulia fou, ae faʻapea foi le aofaʻi o maʻi suka e mafua ona o le le lava o seevae (seevae e fesootai i le seevae).

I mataupu faigata, o seevae e le o se mea e manaʻomia, e tusa lava pe "ua saʻo." O le tagata gasegase e mafai ona ofuina ni seevae e sili ona maualuga ma taugata, e le talafeagai i lenei tulaga. I lenei tulaga, e talafeagai le faasaʻo o seevae gaosia e ausia ai le mea e manaʻo i ai (faʻaaogaina o le tele o pitonuʻu i le taimi o le faʻataʻitaʻiga + le leai o ni gaʻo fou). I se tagata gasegase e le masani ai (o le maualuga o vae i fafo), o le ulupanifo na tupu mai i le vaega o le ulu o le ponaivi muamua o metatarsal, e ui lava i seevae ma se solo mama ma se taʻavale. O ata ma ata ua faaalia ai, pe a savali ai, o loʻo i ai se "taavale e taʻavale" e ala i le vaega o le ulutala. O le gaosia o seevae ma le pito i luga o le taʻavale i le itu i le pito o le seevae (e tutusa lelei ma le axis o le gaoioi o le vae i le taimi o le tuuga) e taofia ai le toe toe foʻi mai o le ulutala.

Aoao le tagata maʻi i le ofuina lelei

O se tasi lea o aiaiga mo lona faʻaaogaina faifai pea (faʻalogo mausali). Pe a tuʻuina ni seevae faʻamalosi, e tatau ona manatua:

- e faʻamanuiaina naʻo le ofuina e le aunoa (> 60-80% o le taimi o le savali) Chantelau, 1994, Striesow, 1998,

- seevae ma faʻamafanafanaga - o se iunite tasi: e le mafai ona e faʻafeiloaʻi faʻasolosolo solo i isi seevae,

- e tatau ai ona faʻatulaga se fale fou fou ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga (faʻatasi ai ma le maualuga o le mamafa o vailaʻau - tele taimi),

- Faʻaaogaina seevae faʻapitoa i le fale. E moni lava lenei mea mo tagata mamaʻi e maualuga le mamafa o laau ma i latou o loʻo i ai sina vaega o le savaliga i fafo atu o le fale (o le toʻatele o tagata matutua).

O le i ai o seevae faʻamalosi e le fesoasoani ai i le tagata gasegase e tatau ona mulimulitaʻi i le "Tulafono mo le Puipuiga o le Maʻisuka o le Maʻisuka," aemaise lava le siakiina o seevae i aso taitasi e iloa ai mea mai fafo o loʻo paʻu i totonu, lapisi faʻanoanoa, solo, ma isi.

O se suʻega masani i le falemaʻi o le maʻisuka, e tatau lava, aemaise lava mo le vave aveeseina o le 'hyperkeratoses lea e mafai ona faia e tusa lava pe a ofuina ni seevae e sili ona maualuga (aua o nisi taimi e maua ai seevae / afaina e mafai ona faʻaitiitia, ae le faʻaitiitia, luga o vae).

O le faʻaaogaina o se kulupu mausali faʻatasi ma se pepa taʻavale e manaʻomia ai se aʻoaʻoga faaopoopo mo le tagata maʻi. E tatau ona lapatai mamao atu o se auala tutusa o le pulea lelei pe a faʻatau ni seevae e pei o le mafai ona galo faʻatasi ma ou lima e le talafeagai i lenei tulaga. O le savali i totonu o ia seevae e manaʻomia ai se siʻosiʻese auala eseese (ua faʻaitiitia le vaega o le tuleia) ma ua faʻaitiitia le laasaga.

O mea matagofie o seevae faʻamalosi

O nei mataupu e tatau ona amanaia i taimi uma. O le le fiafia o le tagata maʻi (maʻi) ma le foliga mai o seevae na matua faʻaleagaina -

Tausisia e tusa ai ma lona faaaogaina. O nisi o auala ua faʻatulagaina e faʻaleleia ai le iloa o seevae e tagata gasegase (ma, sili atu ona taua, e tagata gasegase) 7.11. O le maliega a le tagata maʻi i le ofuina o seevae faʻamalosi e mafai ona ausia i mea teuteu (seevae vavalalata mata), filifiliga a le tagata maʻi i le lanu, auai ma le onosai i le mamanu o seevae, ma isi mea. Afai e te manaʻomia ni seevae maualuga, e oʻo lava i le taumafanafana, ia faʻaogaina se fofo e pei o le lautele (1.5-2 cm) pu ile pito i luga. A aunoa ma le aʻafiaga o le maualuga o le faʻamalosi o le vae, latou te faʻalanoa seevae i le "vevela", ma faʻateleina le mafanafana pe a ofuina. I le gaosiga o seevae ma le lisi o le faasologa o le faasologa o le tau e faʻaititia ai le maualuga o le mulivae e faʻaitiitia ai le mafiafia o le soʻo. O le tumu o le toevae o le seevae i le taimi o le tipiina o le vaega vavae o le vae, faatasi ai ma isi mea, e foia ai foi le faafitauli o le faaleleia o mea tau le mafaufau.

O le tausisia o tulafono ua taua i luga e taua i le gaosiga o seevae mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Ae e tusa lava pe taʻua o le seevae o le faʻailoga (ma o le tulaga masani lava), e le o lona uiga ua saʻo le faia e foia ai faafitauli o se tagata maʻi. Ina ia foia nei faafitauli, e tatau ona malamalama i tulafono ole biomechanics e faavae i luga o taunuuga o le suʻesuʻega, lea o le a talanoaina i le vaega lona lua o le tusiga.

1. Spivak B.G., Guryeva I.V. Faʻaaliga o le faʻafitauli o le tino i suiga o tagata o loʻo maua i le maʻisuka ma mataupu faavae o lagolago faʻapitoa / Prosthetics and prosthetics (Galuega Tueina TsNI-IPP), 2000, leai. 96, i. 42-48

2. FGU Glavortpomosch o le Matagaluega o Leipa a le Rusia. Fautuaga Nu. 12 / 5-325-12 "I le faailoagofieina, faasino ile gaosiga o gasegase ma togafitiga (atinaʻe) ma faia ni seevae faʻamalosi mo tagata mamaʻi e maua i le maʻi suka.". Moscow, Setema 10, 1999

3. Baumann R. Industriell gefertigte Spezialschuhe fur den diabetischen Fuss./ Diab.Stoffw, 1996, v.5, itulau 107-112

4. Bus SA, Ulbrecht JS, Cavanagh PR. Faʻasalaga o le malosi ma le tufatufaina atu o faʻatoʻaina e ala i aganuʻu ua faia i totonu o tagata mamisuka e leai se maʻi ma le faʻaleagaina o vae./ Clin Biomech. 2004 Iulai, 19 (6): 629-38.

5. Busch K, Chantelau E. Lelei o se ituaiga 'siama o le maʻisuka' fou e puipuia ai mai le maʻisuka vae o le maʻi suka. Se suʻesuʻega a le au suʻesuʻega. / Medicine Medicine, 2003, v.20, p.665-669

6. Cavanagh P., / Soosoo poʻo tagata e maua i le maʻisuka (lauga). Tauaofiaga Faavaomalo "Taʻi o le Maʻisuka". Moscow, Iuni 1-2, 2005

7. Cavanagh P., Ulbrecht J., Caputo G. O meaola ninii o vae i le maʻisuka / In: The Diabetic Foot, 6th edition. Mosby, 2001., i. 125-196

8. Chantelau E, Haage P. / A suʻeina o seevae o le maʻisuka ua afaina: sootaga i le tausisia o le maʻi./ Diabet Med, 1994, v. 11, p. 114-116

9. Edmonds M, Blundell M, Morris M. et al. / Siitia le ola o le vae o le maʻisuka, o le tulaga o le falemaʻi faʻapitoa faapitoa. / Quart. J. Med, 1986,

f. 60, Nu232, i. 763-771.

10. Vaega faʻavaomalo faʻavaomalo ile vae o le maʻi suka. Maliega Faʻavaomalo Faʻavaomalo i luga ole vae o le maʻisuka. Amsterdam, 1999.

11. Morbach S. Suesuega, togafitiga ma le puipuia o le maʻi o le maʻisuka vae. Hartmann Medical Edition, 2004.

12. Reiber G, Smith D, Wallace C, et al. / Aafiaga o seevae faʻapitoa i vaevaega o vae i tagata gasegase. O se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa faʻataʻitaʻiina ./ JAMA, 2002, v.287, p.2552-2558.

13. Samanta A, Burden A, Sharma A, Jones G. O se faatusatusaga i le va o "LSB" seevae ma see "avanoa" i le maʻi o le maʻisuka ulceration./ Pract. Diabet.Intern, 1989, v. 6, itulau 26

14. Schroeer O. Vaega o seevae faʻamalosi mo le maʻisuka (lauga). Kolisi Orthopedic mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka (Semina faʻasaienisi ma aoga). ESC RAMS, M., Mati 30, 2005

15. Striesow F. Konfektionierte Specialschuhe zur Ulkusrezidivprophylaxe beim diabetischen Fusssyndrom. / Med. Klin. 1998, vol. 93, i. 695-700.

16. Tovey F. O le gaosiga o seevae o le maʻisuka. / Medicine Medicine, 1984, vol. 1, i. 69-71.

17. Tyrrell W, Phillips C, Tau P, et al. O le matafaioi o le togafitiga faʻasolosolo i le faʻaitiitia o le lamatiaga o le paʻu i le vae o le maʻisuka. (Abstract) / Diabetologia, 1999, v. 42, Faletusi 1, A308.

18. Uccioli L., Faglia E, Monticone G. et al. / Gaosia o seevae i le puipuia o le maʻi suka. / Tausiga o le maʻisuka, 1995, v. 18, Nu.10, p. 1376-1378.

19. Veitenhansl M, Hierl F, Landgraf R. / Ulkus- und Rezidivprophylaxe durch vorkonfektionierte Schuhe bei Diabeticm mit diabetisches Fusssyndrom: eine prespektive randomisierte Studie. (Abstract) ./ Diabetes & Stoffwechsel, 2002, v. 11, Faletusi 1, p. 106-107

20. Zick R., Brockhaus K. Maʻisuka: Fußfibel. Leitfaden fur Hausa'rzte. - Mainz, Kirchheim, 1999

Vaega 2. Vaʻavaʻalata auala i vaega eseese o tagata gasegase

O seevae Orthopedic mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona masani ona ausia manaoga o loʻo tuʻuina atu i le vaega muamua o le tusiga. Ae ui i lea, o faafitauli o le pito i lalo o le maʻisuka e eseese, ma eseese vaega o tagata maʻi e manaʻomia ni seevae o suiga eseese ma mamanu. I le suʻeina o vae o le tagata maʻi aʻo leʻi faia seevae (sili atu i le auai o se fomaʻi), e tatau ona malamalama i le mafuaʻaga e faʻaoga ai lenei tagata maʻi i le faia o seevae. Eseesega faʻaleagaga e mafua ai le mamafa o vaega eseese o le vae. O le mea lea, o fofo lelei i le gaosiga o seevae atonu e le tutusa mo tagata uma. E tatau ona faʻapitoa le lafoaia o nei nofoaga e mafai ona iloa ai le paʻu o le paʻu (hyperkeratoses ma le afaina, hyperkeratosite tiga i luga o le laufanua, cyanosis ma le paʻu o le paʻu i tua). O auala nei e puipuia ai nei "vaega o aʻafiaga" mai le mamafa ma le faʻavaeina o maʻi pipisi i le tele o tulaga faʻapitoa.

1. Faʻafeiloaʻi alofilima (faʻaogaina o ulu o ponaivi metatarsal), suiga muaʻi uluaʻi i le vaega o ulu o le II, III, IV o le metatarsal.

O le mamafa o le mea totino i luga o le muavae ma vae laugatasi e sili atu ona aʻafia e isi faʻalavelave faʻanatura i le maʻisuka - faʻatapulaʻaina le gaoioi o sooga o le toso ma le tapuvaevaevae, le uʻamea o le tapuvaevaevae (ona o le faʻapuupuuina o le gaʻo o le tamaʻi povi). O le galuega a le seevae o le toe tufatufa atu lea o le avega, faʻaitiitia ai le mamafa i vaega e vaeluaina.

Auala e toe vavae ai le uta

Faʻasalaga faʻatasi ma se lisi. O se taʻavale moni e faʻaleleia le faʻaaogaina e matua ese lava mai le masani masani o le toe vaega o loʻo tuʻuina i totonu o le seevae (lea e masani lava e oʻo i le 1.5 cm mo seevae maualalo). O le eseesega o loʻo taoto i le vaʻaiga fesuisuiaʻi o le kuluma i luma ma le maualuga o le toe (2.25-3.75 cm). Fautuaga i luga o le faaaogaina o lenei auala e faavae i luga o le tele o suʻesuʻega 9,17,25 e faamatalaina auiliiliga e P. Cavanagh et al .:

• Filifili se tasi o le Rocker (talafaʻasolopito o le lola i le tulaga o le gau) ma le tuatusi (faʻailoga i le pito i lalo). O le filifiliga muamua e sili atu ona aoga (faʻaopoopoga o le mamafa o 7-9%, e tusa ai ma le faʻataʻitaʻiga i totonu o le seevae).

Fig. 7. Ituaiga o le faasologa laau toto.

b - Rocker (faʻamatalaga i le tusitusiga).

O le aū o loʻo taʻu mai ai le nofoaga o le "vavaeesega".

• E tusa ai ma suʻesuʻega, o le mamao aupito sili ona lelei o le "vavaeesega" mai le mulivae e 55-65% o le tasi le uumi (latalata i le 55 pe afai e te manao e aveese le ulu o ponaivi metatarsal, lata i le 65 mo le lokaina o tamatamai vae).

• O le lelei o le tufatufaina atu o avega ua fuafuaina e le maualuga o le maualuga o le pito i luma (lea i se tulaga patino e tutusa ma le maualuga o le pito i luma o le pito i luga o le fola ma le "tulaga" atoa le umi). O le maualuga o le maualuga o le "faatulagaga" o le 2.75 cm (ma se seevae e 10 (30) cm). O lenei faailoilo e mafai ona oʻo mai i le 2.25 (laʻititi) i le 3.75 cm (faʻaaoga mulimuli i le maualuga o le lamatiaga, faʻatasi ma le faʻasologa).

O le tele o auala ua faamatalaina e faʻaleleia atili ai mea faʻapitoa ma le iloa o seevae e tagata gasegase (faʻaitiitia le maualuga o le mulivae e faʻaitiitia ai le mafiafia o le peleni, ma isi).

Tueina o le solasolo (folasusu polyaméthan, plast-zot). O faʻasologa ma / poo silikoni faʻapipiʻi i totonu o le peleni e mafai i le suʻesuʻega o ulu o ponaivi metatarsal.

O le metatarsal cushion (= lagolago o le pito i lalo o le vae = faasaʻo o le alofilima agavale) e mafai, ae faʻamautinoa ma na o le faʻatasi ma isi metotia o le fesiitaiga o le uta. E tusa ai ma tagata atamamai, "Aumai i le pito i luga o le paʻu, e mafai ona faʻaogaina se uʻu metatarsal i le tulaga o le vaʻavaʻa

("Faʻamaonia") o le pito i tua o le vae (fuafuaina e le fomaʻi i le taimi o suʻesuʻega). I le tele o tagata gasegase i suiga muamua i le ulu o le ponaivi metatarsal, o le lafoaʻiina o lenei sone e aunoa ma se matai metatarsal o le a le lava. " E le tatau ona afaina ai le maʻi, e tatau ona saʻo, o le siʻitia o le maualuga o lona maualuga e mafai. E tatau ona manatuaina o le pito i tua o vae i tagata mamaʻi ma le TAS e masani lava e le mafai ona faʻamaonia.

O loʻo i ai ni mea faʻalavelave faʻafuaseʻi o lo o ofuina i le vae (e aofia ai le silicone), ia le itiiti ifo ma le 3 ituaiga eseese. E mafai ona faʻaaogaina faʻatasi ma seevae (ae o seevae e tatau ona iai se avanoa faaopoopo mo i latou). O nisi o au atamamai latou te masalosalo o latou faigofie mo le tagata maʻi (o le numera o tagata maʻi o loʻo ofuina i latou i taimi uma e ono itiiti).

2. O le alofilima umi, suiga muamua (hyperkeratoses) i luga o le laufanua o le I metatarsoplangelange joint.

Sini o le seevae: togiina mai le pito i luma-totonu o le vae ile pito i tua ma tua.

Auala e faʻaaogaina ai faʻalavelave faʻafitauli

Lagolago (lagolago lagolago) mo le uumi umi o le vae,

Faʻasalaga faʻatasi ma le lisi (tagai i le Fig.1),

Faʻapipiʻi mea matamata (vaai vaega 1).

3. O tamatamailima o le fatu ma hammer, o suiga muaʻi uluaʻi i luga o le lagolago (pito i luga o tamatamailima) ma i tua o le sooga faapalepale e masani lava ona faʻapipiʻiina ma le papa eleʻele.

Tasks of shoes: I - faaitiitia le mamafa i luga o tamatamailima; ma II - faaitiitia le mamafa o le pito i luga o le seevae i tua o le sooga faapalepale.

Fofo I

Faʻasalaga faʻatasi ma le lisi (faʻaitiitia le avega i luga o le muavae atoa - vaai i luga),

Faʻasalaga meatotino o le faʻasalalauga (silasila vaega 1),

Ole numera o fomaʻi e faʻamaonia faʻamaumauga o tamatamailima (Gevol, Scholl, ma isi) mo le faʻamoemoe o le loli. O le metotia e faʻamaonia e talia (pe a fai e saʻo le tulaga o le tamatamailima, e ave le lapataiga, o le tagata gasegase e lelei ona faatonuina ma e leai se faʻaiuga faʻalauiloa). O le faʻamaʻi, lea e faʻatulaga mo le lua poʻo le tolu tamatamailima faatasi ai ma le fesoasoani a le tagata faʻamalosi, e sili atu le saogalemu nai lo "ata-silicone" uma, pe a tuʻuina le tamatamailima i totonu o le lua o le paʻi.

Fofo II

Mea e mafai ona faʻaogaina (pito i luga o le tamatamailima poʻo le paʻu vaivai), leai se toe faʻaofuofu. O le faʻaaoga masani o le pulou faʻavae (luga poʻo le pito i luma) i seevae faʻapitoa faʻavae e faʻavae i le manatu o le aʻafiaga o le manua o le tamatamailima i le taimi muamua o le aafiaga o le seevae (o le mea moni lava) ma le fausiaina o fusi paʻu o le seevae e aunoa ma se pulou, e mafai ona afaina ai tua o le vae. O le fofo i faafitauli o le foga: se mea e tasi ma se uumi e puipuia ai le vae mai luma o aʻafiaga pe a savali, o le palu mafiafia o le pito i luga o le seevae (puipuia le vae ma fesoasoani i le seevae tumau), mama o le tino (taofia le punou o luma o seevae pe a savali).

4. Faʻamamaga o le potu, suiga i le muaʻi ulugalii i le vaega o le mea na tupu mai i le fusuaga faʻatasi ma luga o luga o le I ma II tamatamailima o feagai ma le isi. Masalo o se tuufaatasiga faatasi ai ma le vaivai o le tamailima muamua (hyperkeratosis i luga o le laau toto).

Fofo: seevae e lava le lautele, faatasi ai ma se pito i luga e faia i mea e faʻaaogaina (o le paʻu vaivai, o le latex foam). O le vaeluaina o le mea e mafai ona fai (silicone) e mafai, ae naʻo le tulaga o le "saʻo" o le tulaga o le tamatamailima muamua (fuafuaina e le fomaʻi).

Faatasi ai ma le vaivai o le tamailima muamua:

Faʻasalaga faʻatasi ma le lisi (silasila i luga),

Faʻafefe o mea e faʻaaogaina o le faʻasalalauga (silasila vaega 1).

5. Faʻasalaga o otaota i totonu o le vae, soʻo se "toʻalaiti" 1 toesea e oʻo atu ai i se suiga faʻapitoa i le biomechanics o vae, lea e faʻaalia i foliga vaaia i luga o vaega o mea e matua le maualuga le mamafa, i le sui o sooga o le vae faatasi ai ma le atinaʻeina o a latou gasegase, faapea foi i le faateleina o le uta i luga o le vae .

O le localization o suiga muamua aʻo leʻi amataina e faʻalagolago i le ituaiga o le tipi. O ituaiga o le faʻamavaega e eseese, o aʻafiaga biomechanical o faʻalavelave eseese na suesueina auiliili e H. Schoenhaus, J. Garbalosa. E tatau ona maitauina le tele o suʻesuʻega i le lotoifale 1,2,12,13, e faʻavae uma i luga o faʻamatalaga faʻamalamalamaga ma luga o le 4 tausaga e ono mafai ona mataituina ai tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka oe na maua ni toesega laiti. I le faapuupuuina o foliga, o le tele o taunuuga o le aveeseina i totonu o vae ua faaalia i luga o le laulau. Ae ui i lea, o le amanaʻiaina o fesuiaiga i le auala o le vavaeina ma le gaioiga o le tele o isi mea (faʻataʻitaʻiga, o le i ai o ni faaletonu o vae ao le i faia le vaʻaia), le tikeri o le tele o na mea

1 Toesea laiti - toesea i totonu o vae, lapisi maualuga - luga aʻe o le maualuga o le tapuvaevaevaevae (i le maualuga o le vae vae po o le ogavae).

Faʻafitauli pe a uma ona toso i totonu o vae

Ituaiga o le toesega Faʻaleaga aʻafiaga

1. Vavalalata (toso) o le tamatamailima e aunoa ma le vavalalata o le ponaivi metatarsal (e sili atu le leaga o taunuuga o meaola e pei o le toesea o le tamatamailima i le va o le metatarsal head) • Aveesea o le metatarsal agai i le itu laau faatasi ai ma le fausia o se vaega o le faateleina o le mamafa i le tui o le ulu. E faapitoa lava le faʻamaonia o suiga muaʻi uluaʻi i le ulu ulu i le taimi o le vavaeina o le I poʻo le V o le tamatamailima • Faʻasaga o tamatamailima e lata ane i le itu o le toesea • Pe a tosoina le tamatamailima - faʻafitauli o le coracoid II.

2. Faʻamamaina o se limatusi i le va o le metatarsal head • II, III poʻo le IV tamatamailima • I poʻo V tamatamailima • O taunuuga e laʻititi, ae o loʻo i ai le tele o ulu o ponaivi metatarsal e lata ane • Faʻasalaga o le fausaga o pito i luga ma tua o vae (ae o taunuuga le lelei o sea osofaiga e itiiti ifo nai lo faʻatasi ai ma le faʻamalosia o nei tamatamailima)

3. "Faʻafesoʻotaʻi solo" o vae (faʻasalaga o le transmetatarsal, faʻasalaga i le sooga o le Lisfranc poʻo le Chopard) • Faʻaititia ma le vevesi o le pito i luga ma le pito i lalo-lalo. O mafuaʻaga mo lenei mea: o le faʻafitauli o le paʻu i le mea o loʻo i ai le taulasea, faʻamalosi i le vae i le pito i luga o le seevae poʻo le faʻailoga o le ufiufi, faʻaitiitia i le mea o loʻo i ai le pou, mea leaga, ma le sui o le vae i le pito i tua aʻo savali i seevae e le puʻeina le tapuvae) Mo otaota e tusa ai ma Shopar ma Lisfranc - fesuiaiga o le vae i totonu po o fafo (igoa / supination)

poʻo isi vaega o vae atonu e eseese, o lea e fautuaina ai e faia faʻataʻitaʻiga e faʻamalamalama ai vaega e sili ona vaʻaia. O le faatosinaga o seevae faʻasolosolo i luga ole vaevaega o meaola i tagata gasegase i totonu o le vae na suʻesuʻeina e le Mueller 15,16, o fautuaga mo le gaosia o seevae e fuafua i le umi o le vaevae vaevaega ma le gasegase ole gaioiga ole Cavanagh 7,8.

I le faaopoopo atu i nei taunuuga, o "iti" amputation e tau atu ai foi i le faʻamalosi o le vae faʻasaga. I le faʻaopoopoga, o seevae i luga o le taʻavale (muamua, pe a maeʻa faʻasalaga, pe a mavae le tosoina o tamatamailima e 4 poʻo le lima) e faʻaleagaina i se auala faapitoa: ona o le soona gaogao o le seevae i luga o le pito pito i luma o le pou, o le pito i luga o seevae ua faia e afaina ai le pito i luga.

O se tulaga faʻapitoa o le vavaeeseina o se vaega o le tamatamailima (i le maualuga o le tuufaatasiga faʻatasi). Masalo o le feeseeseaʻi o le 'aʻau i luga o le tamatamailima e sosoo ai, e mafua ai le maʻi pipili i luga o le agavaʻa po o le tamatamailima. Ae ui i lea, o lenei faafitauli e sili atu ona foia i le ofuina o silikoni ma mea e tutusa lelei, nai lo seevae faʻamalosi, o le mea lea e le o auʻiliʻili auiliili i lenei pepa.

O galuega o seevae faʻamaʻi pe a maeʻa ni toesega laiti e iai le tele o eseesega mai galuega o seevae faʻamalosi mo le maʻisuka lautele ma o loʻo mulimuli mai.

1. Sueina o le tele o laufanua o loʻo aliali mai pe a uma le faʻamavaeina i luga o le eleele (valoʻaga

localization lea e mafai ona faʻavae i faʻamatalaga o le laulau).

2. Faaitiitia le lamatiaga o le vevesi i le pito i lalo o le pou o le vae (ona o le faaleagaina o tamatamailima pe a uma le tosoina ma ona o le fauina o laupepa o le toe i le toe).

3. Faʻalagolago ma saogalemu le faʻapipiʻiina o le alo o le vae, lea e puipuia ai le alu ese mai totonu o le seevae pe a savali.

4. Puipuiga o le faaleagaina o le vae (naʻo le vave amata, faasaʻoina o mea leaga e faigata ma e le taliaina!): A) faamautuina o tua o le vae e puipuia ai le faaleagaina (igoa po o le supination) - aemaise lava i pupu pupuu (Lysfranc, Chopar operations), b) toesea o le ulu o le ponaivi o le I poʻo le V - puipuia o le paʻu o le pito i lalo o le vae, c) faʻamaʻiina o le II, III, poʻo le IV tamatamailima - puipuia o le faʻagasolo o le ulu o le ponaivi metatarsal talafeagai (i le solia o le pito i lalo o le vae), d) schenie tuaoi tamatamai lima i le taitaiga a le o loo misi (latou).

5. Faʻitiʻitia le mamafa i luga o vaega vavae o le isi itu.

O le fofo i nei faafitauli e maua ona o le telefoni feaveaʻi o seevae.

1. O se kulupu mausali ma le lisi e manaʻomia mo le suʻeina o le muavae, faʻapea foʻi ma le puipuia o le faʻavae i le pito i luga o le seevae.

2. E tatau ona faia le taʻavale e tusa ai ma le lagona o vae ma toe fai o latou fao e aunoa ma le taumafai e faasaʻo i le itu o le tipi. Afai e le lava mea e faʻaogaina ai le faʻasalalauina e faʻaitiitia ai le mamafa i luga o vaega o loʻo i lalo o le eleele, e manaʻomia se mea faʻapipiʻi vaivai i lalo o nei vaega mo le faʻaogaina atili.

3. Faʻasuina o vailaʻau vaivai ma le faʻaogaina o mea e sui ai mea o loʻo misi. I le leai o tamatamailima e tasi, e mafai ona maua lea i le tuiina o se "pulupulu tamatamailima" ma puipuia ai le feoai o tamatamai lima tuaoi e toesea ai. Faʻatasi ai ma vae o le vae (leai o tamatamailima uma), o le faʻafefe e puipuia ai le faʻaputuina o luga o seevae ma puipuia le taofiofia o le vae pe a savali. E mafai ona ausia lenei mea e ala i se fulufulu lamolemole i luma o le faletusi. Faʻasolosolo umi o le vae (faʻamavae o le tasi pe lua i le tolu tamatamaivae ma ponaivi metatarsal), o le faatumuina o le gaʻo e matautia (faʻatupulaʻia le tulaga lamatia). O le fesili o le tatau ma le aoga o le faatumuina o le vavao e le mafai ona faʻaaogaina ma e le lelei le suʻesuʻeina. I le galuega a M. Mueller et al. suʻesuʻe suʻavaʻavae seevae e tele mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka pe'ā maeʻa fesoʻotaʻiga o vae. Vaevaega o le umi faʻasolosolo ma se kulupu mausali ma le faatumuina i luma o le sili lea ona faigofie ma talia mo maʻi. I le isi itu, seevae o le faʻaitiititi o le uumi mo le vae o le vae, seevae ma le pito i lalo ma le vae (e faʻaitiitia ai le mamafa i luga o le paʻu) ma seevae o le umi e aunoa ma le faatumuina o le vavaega. Faʻamaʻa (pe a faʻaaogaina mea vaivai ma tuʻuina le pou) e fesoasoani e taofi le vae mai suiga o anteroposterior, ae o le pito pito i luma o le pou e faigofie lava ona manuʻa. O le mea lea, e tatau ona taofiofia le aʻau i se tulaga maualuga atu i seevae tietie nai lo le faʻatumu.

4. O le gagana o seevae i tagata gasegase i luga o vae o vae e tatau ona faʻamavaeina, aua a le o lea, o le suture i le laulau e fesoʻotaʻi ai le laulaufaiva e faʻapogai ai le faʻaleagaina ma le faʻaauau o le maila i le vaega anteroposterior o le pou.

5. Faatasi ai ma se "tala puupuu" (toesega e tusa ai ma le Lys-franc ma le Chopard), o seevae i luga aʻe o le sooga vae e manaʻomia e toe faaleleia ai le vae. Mo nisi faʻaopoopoga o le paʻu o nei maʻi, e mafai ona fai se mea faʻapipiʻi mama i le laulaufaiva o le seevae (faʻatasi ai ma se faʻalanu vaivai i luga o le itu i lalo). O se isi fofo o le vailaʻau malosi pito i luma i luga o le faʻasalalauga (amata mai le faʻatumu o le puʻupuʻu) faʻatasi ma se faʻalanu vaivai i luga o le itu. Ina ia puipuia le faʻailoga / supination, o nei tagata gasegase e manaʻomia se tuatusi malosi (faʻataʻaloga faigata), ma e tatau ona i ai se ipu loloto loloto i totonu o le peleni.

6. E iai se "tala puupuu" ona o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le faʻavae o vae

maʻi pipili i luga o le laau toto i luga o le paʻu e ui lava i taumafaiga uma e faʻaititia le avega i seevae ma faʻavae. E le gata i lea, o le leai o se tele o vae e maua ai ni faigata ogaoga pe a savali. I nei tulaga, o le tuʻufaʻatasiga o seevae faʻataʻitaʻi ma mea faʻapitoa e faʻaalia ai se vaega o le avega i le vae pito i lalo (faʻasolosolo i luga o le vae ma le vae pito i lalo o seevae o loʻo ofuina, poʻo seevae ma se vaevaega vaevaega faʻasolosolo 7.8).

O togafitiga saʻo e mafai ona faʻaitiitia ai aʻafiaga o aʻafiaga o mea laiti o gasegase laiti. I nisi tulaga, o le manaʻoga e faatumauina le maualuga o vailaau e mafai ona faʻaaogaina e mafua ai le fatuina o se paʻu o le tino (o se faʻataʻitaʻiga masani o le tosoina o se tamatamailima e aunoa ma le vavalalata o le ulu metatarsal). E le gata i lea, faatasi ai ma le atinaʻe o le paʻu o le paʻu equinus faatasi ai ma le maʻi faʻapipiʻi i le pito i luma o le eleele, e mafai ona faʻaogaina le faʻalauteleina o le tendon Achilles (Tendo-Achilles lenthening, TAL). O le aoga o lenei taualumaga ua faʻamaonia i le tele o suʻesuʻega 3-5, 14-16. O lenei metotia e talafeagai foi mo le mamafa o le muaʻi vae ona o le sili atu le malosi o le tendon Achilles (e le gata ina ua mavae ni toesega laiti).

6. O le maʻisuka osteoarthropathy (OAP, Footcot's Foot)

O le localization o suiga muaʻi uluaʻi suia e faalagolago i le nofoaga o le liona ma le mamafa o le faʻaleagaina. Suauu o Charcot - faʻaumatiaga o le ponaivi ole tino ma sooga ona o le neuropathy o le maʻisuka, e aʻafia ai le itiiti ifo i le 1% o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka (i totonu o matagaluega "O le maʻi suka" o le fuainumera o tagata gasegase i le OA e oo atu i le 10%). E tatau ona iloa le vaevae o le Charcot mai le tele o le osteoporosis o ponaivi vae, o le gasegase o sooga o vae ma le faʻaumatia o le ponaivi (osteomyelitis, pullent arthritis). O meatotino talafeagai o seevae faʻasolosolo ma le OAP e matua fesuisuiai faalagolago i le tulaga ma le tulaga o le gaioiga.

Ituaiga ituaiga o OAP faʻapitoa. E masani ona taliaina e vaevaeina i ni ituaiga se 5.

Laasaga o le OAP (faʻafaigofie): gasegase (6 masina pe mulimuli ane - e aunoa ma togafitiga o loʻo i ai se faʻamafunaga maeʻa o ponaivi vae, o se mea ua faaleagaina, o se tulaga sili ona maualuga o le gaʻo pe a fai laei seevae masani). I le gaioiga laititi, o le vae ua afaina e maualuga lona vevela, o le eseesega o le vevela (pe a fuaina i le thermometer infrared) e sili atu i le 2 ° C. O se tasi o faʻavae autu mo le faʻataunuʻuina o le gaioiga mamafa o le tutusa lea o le vevela o vae uma.

Tuai togafitiga - faʻaaogaina le faʻaaogaina o le Contact Cast poʻo analogues - e faʻatagaina ai oe e taofi le gaioiga i totonu o le laʻititi laʻititi, e puipuia ai le faʻavaeina o vae vaivai. O vailaau faafomai e le taua tele nai lo le tuuina atoa. O le mea lea, i totonu o le laʻititi laʻitiiti (lea e matua taua lava

Fig. 8. Lotogatasi o le OAP (faʻavasega Sanders, Frykberg) e faʻaalia ai le taimi o le faʻaleagaina (ia lava faʻamaumauga).

I-metatarsophalangeals, II - faʻavaʻa-metatarsal joints, III - sooga faʻavae, IV - tapuvaevaevae,

V - calcaneus.

e fai ma sui o le tele o gau o ponaivi o vae) o le tagata maʻi e le manaʻomia ni seevae faʻamalosi, ae lafo ma seevae i luga o le lafo, pe a uma ona alu ese le laasaga laititi, seevae faʻasolosolo.

O manaʻoga mo seevae / faʻavae e faʻalagolago i le tulaga patino (silasila i lalo). O seevae e manaʻomia i luga o poloka taʻitasi, pe afai ei ai se faʻaogaina o le vae.

Nofoaga faʻatagaina mo le OAP

• Faʻataunuʻu atoa taumafaiga e faʻasaʻo ai le faaletonu o vae e ala i alalaʻau metatarsal, pa, etc.

• I le tulaga o le atiaʻeina o le vae, e tatau ona faia taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi, toe faia atoa le toomaga o le mea totino, o le taumatau ma le agavale e le tutusa ma le tutusa i foliga o vae.

• Afai ua uma ona faʻaleagaina, e tatau ona faʻasolosolo le peleni, ae le vaivai tele (pe a iai se tulaga lamatia o le toe faʻaaogaina o ponaivi o le ponaivi), o le malosi malosi e tusa ma le 40 ° matafaga. I lenei tulaga, o se mea faʻapipiʻi vaivai, o se taotoga i lalo ifo o vaega tetele o loʻo tafe i le ogatotonu o le vae (aemaise lava i suiga muamua!), O le faʻafesoʻotaʻiina o le fesoʻotaʻiga e mafai ona faʻaitiitia ai le mamafa i luga o nei vaega.

Vaʻaia tulaga faʻapitoa i maʻi i le OAP

I le leai o se faʻafitauli

A. O le faagasologa o soʻo se faʻasalalauga, e taofi i se taimi vave: nofoaga faʻasalalau ma le araisa

com e leai se ulutala, ae e tatau ona faʻaitiitia le gaioiga i sooga o vae pe a savali e puipui ni vaega o le ola o le OAP. Faʻamatalaga: o se kuluma faʻamalosi ma se pepa taʻavale, o se solasolo e toe fai fao o vae, e aunoa ma se taumafaiga e faasaʻo. Faʻasoa le tapuvae mo lino o le vavaevaevaevae.

Faʻataunuʻuina o mea leaga

B. Pese I (metatarsophalangeal and joint joint): o le le atoatoa ma le lamatia o maʻi suka e laiti. Vaevaega: suʻeina o le muavae (taʻavale + mea o loʻo taʻua i luga o faʻamalosi mo le OAP).

B. Vaega II ma le III (faʻasalalaʻau-metatarsal joints) ma faʻasolosolo faʻamalosi: Faʻasologa ogaoga o le le atoatoa ("vae-rocking") ma le maualuga o le lamatiaga o maʻi i le ogatotonu o vae. Sini o le seevae: ia faʻaitiitia le avega i le ogatotonu o le vae + e faʻagata ai le gaioiga i sooga o le vae pe a savali (o le a taofia ai le tuputupu ae o le faʻaogaina o le ituaiga "vae-rocking"). Faʻamatalaga: faʻamafanafana faʻatasi ma le lisi. O le lisi pito i tua o loʻo maua foi e faigofie ai ona savali. Faʻasalaga (faia e tusa ai ma tulafono ua faʻamatalaina ma le tausiga faapitoa). I le tulaga lelei, siaki iuga e ala i le faʻaaogaina o ata i totonu o le seevae (Pedar, Diasled, etc.), pe a tatau ai, faʻaleleia le siʻosiʻu seʻia oʻo i lalo o le 500-700 kPa le mamafa i luga ole vaega o loʻo iai.

Afai e le lava le malosi o mea e faʻamatalaina (o le mamafa e tumau pea i luga o le tapulaʻa poʻo le toe foʻi mai o se uligilima i le ogatotonu o le vae e tusa lava pe iai ni seevae i le fale ma fafo), e faaopoopo atu i seevae, o se vaega o le avega i le vae pito i lalo (pito i lalo ma vae). E tusa ai ma le Cavanagh (2001), Mueller (1997), o seevae ma se ituaiga o manatu e sili ona lelei i le aveesea o le tele o "tulaga lamatia" i luga o le vae, ae o lona faaaogaina e faatapulaaina ona o le le fiafia i le tagata maʻi.

G. Vaʻa IV (faʻaleagaina le sooga vae). Faʻafitauli: fesoʻotaʻiga tuʻufaʻatasia (ulupia i luga o le pito i luga) + atili faʻaumatiaga faʻatasi, faʻapuʻupuʻuga o limo. Fofo: seevae e puipuia ai manua i le tapuvae, taui mo le faʻapuupuuina o le vae. E ui lava o taumafaiga e fai seevae ma le maualuga i tua ma ni faanoanoaga3 (ae o loʻo i ai se mūlū vaivai i totonu), e masani lava e le foia ai le faafitauli o manuʻa.O le tele lava o nei tagata gasegase e manaʻomia se tuʻuga tumau i luga o le susulu ma le vae (faʻapipiʻi pe ofi i seevae).

I le maʻisuka osteoarthropathy, o togafitiga faʻapipiʻi e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le faʻaleagaina 19,22,23 - fegalegaleaiga faʻasolosolo o ponaivi ponaivi, arthrodesis, reposition

2 E tusa ai ma suʻesuʻega sa faia e Hsi, 1993, Wolfe, 1991, o le mamafa o le mamafa o le 500 kPa ua lava mo se maʻi o le gaʻo i nisi tagata gasegase. Ae ui i lea, e tusa ai ma taunuuga o Armstrong, 1998, na fuafua e iloilo se tau o le tapulaa e 700 kPa ona o le fua faatatau lelei o le lagona ma le tulaga maoti i lenei mataupu.

3 Faʻanoanoa o le mea e faʻalavelave ai - o se vaega faapitoa i le vaega faʻavae o le seevae pito i luga e faʻagata ai le gaoioi i le tapuvae ma lalo ole sooga, e ufiufi ai tua ma pito i luga o le vae ma le pito tolu o le vae pito i lalo.

ponaivi o le ponaivi e faaaoga ai le meafaigaluega Ilizarov, lea e faaitiitia ai le lamatiaga o le maʻi pipili ma faafaigofie ai le gaosia o seevae. I le taimi muamua, sa masani lava ona faʻaaogaina le faʻaogaina o le tino poʻo le arthrodesis (faʻapipiʻi o fasi mea i sikilima, mea uamea, ma isi mea), o le auala autu o le reposition o le faʻaogaina mai fafo (Ilizarov apparatus). O nei togafitiga e manaʻomia ai le tele o le poto masani i le fomai tipitipi ma fefaʻasoaʻiga faʻapitoa (fomai tipitipi, tagata tomai faapitoa i le talaaga o le Maʻisuka Foot, orthopedists). O nei faʻasalalauga e fautuaina mo le toe foʻi mai o maʻi suka, e ui lava i se faʻasalaga atoatoa.

D. Tusia V (vavae ese le calcaneus) e seasea lava. I le taimi masani, faatasi ai ma le atinaʻeina o faʻafitauli, e fautuaina e taui mo le faʻapuʻupuʻuina o le lima, ma tuʻuina atu se vaega o le uta i le vae pito i lalo.

7. Isi faʻasologa

O isi ituaiga o mea e le masani ai, e mafai ona fai, faapea foi ma le tuufaatasiga o le maʻisuka ma isi i lalo o le pito i lalo (faapuupuuina ma le faaleagaina ona o le lavelave o le tino, pipili, ma isi). I nei tulaga, o le "maʻisuka" o le seevae faʻamalosi e tatau ona tuʻufaʻatasia ma algorithms ua faʻaaogaina i isi vaega o togafitiga faʻasolosolo ma tekonolosi faʻasolosolo.

O le mea lea, o se malamalamaʻaga o mamanu faʻavae, e faʻavae i luga o taunuʻuga o suʻesuʻega, e mafai ai ona e faia se seevae mo se tagata maʻi faapitoa e aoga tele i le puipuia o maʻi o le maʻisuka. Ae ui i lea, o le tele o galuega e manaʻomia e tuʻuina atu ai lenei malamalama ma faʻatulafonoina.

1. Bregovsky VB et al. Liona o pito i lalo o le maʻisuka. St. Petersburg, 2004

2. Tsvetkova T.L., Lebedev V.V. / Polokalame faʻapitoa mo le vavalalataina o le atinaʻeina o maʻi mama i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. / VII St. Petersburg International Conference "Regional Informationformics - 2000", St. Petersburg, Tesema 5-8, 2000

3. Armstrong D., Peters E., Athanasiou K., Lavery L. / E i ai se tulaga taua o le mamafa o le taʻavale e iloagofie ai tagata gasegase e ono lamatia ai le ulugalii o le neuropathic? / J. Foot Ankle Surg., 1998, vol. 37, i. 303-307

4. Armstrong D., Stacpoole-Shea S., Nguyen H., Harkless L. / Faʻaopoʻopoina o le tendon Achilles i tagata maʻisuka o loʻo maualuga le lamatiaga mo le gasegase o vae. / J Bone Joint Surg Am, 1999, vol. 81, i. 535-538

5. Barry D., Sabacinsky K., Habershaw G., J. Giurini J., Chrzan J. / Tendo Achilles taualumaga mo ulugalii masani i tagata mamisuka ma le gasegase o otaota. / J Am Podiatr Med Assoc, 1993, vol. 83, i. 96-100

6. Bischof F., Meyerhoff C., Turk K. / Der diabetische Fuss. Diagnose, Therapie und schuhtechnische Versorgung. Ein Leitfaden fulu Orthopedic Schumacher. / Geislingen, Maurer Verlag, 2000

7. Cavanagh P., Ulbrecht J., Caputo G. / O le biomechanics o vae i le maʻisuka / In: The Diabetic Foot, 6th edition. Mosby, 2001., i. 125-196

8. Cavanagh P., / Soosoo poʻo tagata e maua i le maʻisuka (lauga). Tauaofiaga Faavaomalo "Taʻi o le Maʻisuka". Moscow, Iuni 1-2, 2005

9. Coleman W. / Le toomaga o le faʻaaogaina o seevae i luga o le seevae e tasi na o suiga. I: Patil K, Srinivasa H. (eds): Taualumaga a le Konafesi Faavaomalo i luga o Biomechanics ma Kinesiology Falemai o lima ma vae. Madras, Initia: Inisitituti Institute of Technology, 1985, p. 29-31

10. Garbalosa J., Cavanagh P., Wu c. et al. / Tausiga o vae i tagata maʻisuka ina ua maeʻa ona vaeluaina. / Valosologa o le Taʻavale, 1996, vol. 17, i. 43-48

11. Hsi W., Ulbrecht J., Perry J. et al. / Faʻasaina o le mamafa o fualaau toto mo le faʻaleagaina o le ulugalii i le faʻaaogaina o le EMED SF. / Maʻisuka, 1993, Faletusi. 1, i. 103A

12. Lebedev V., Tsvetkova T. / Polokalame faʻavae faʻavae mo le vaʻaia le lamatiaga o le uluaʻi ulugalii i le maʻisuka ma gasegase. / Faʻataʻitaʻiga faʻasaienisi a le EMED. Munich, Siamani, 2-6 Aokuso 2000.

13. Lebedev V., Tsvetkova T., Bregovsky V. / Faʻatonuina o le maʻisuka i le fa tausaga. / Faʻataʻitaʻiga faʻasaienisi a le EMED. Kananaskis, Kanata, 31 Jul-3 Aug 2002.

14. Lin S, Lee T, Wapner K. / Muamua uluaʻi vae i le muaʻi vae ma le pala o le tapuvae o le maʻisuka: o le aafiaga o le tendo-Achilles le faʻalauteleina ma le faʻafesoʻotaʻiga uma. / Ortopedics, 1996, vol. 19, i. 465-475

15. Mueller M., Sinacore D., Hastings M., Faʻailoa M., Johnson J. / Aafiaga o le Achilles le faʻasolosolo i le neuropathic plantar ulcers. / J Bone Joint Surg, 2003, vol. 85-A, i. 1436-1445

16. Mueller M., Strube M., Allen B. / O seevae togafitiga e mafai ona faʻaitiitia ai aʻafiaga o laau i tagata mamaʻi ma le gasegase o le maʻisuka ma le transmetatarsal. / Maʻisuka Care, 1997, vol. 20, i. 637-641.

17. faʻamalosi aʻafiaga i luma. / J. Am. Vaiaso. Med. Assoc., 1988, vol. 78, i. 455-460

18. Presch M. / Protektives schuhwerk beim neuropathischen diabetischen Fuss mit niedrigem und hohem Verletzungrisiko. / Med. Oe. Tekinolosi,

1999, vol. 119, i. 62-66.

19. Resch S. / Tausiga faʻamaoni i le maʻisuka vaevaega o le tino. / Suesuega o le Maʻisuka Metabolism Research and Reviews, 2000, vol. 20 (oloa 1), i. S34-S36.

20. Sanders L., Frykberg R. / Mate neuropathic osteoartropathy: o le Chaocot foot./In: Frykberg R. (Ed.): O le tulaga lamatia o le maʻi i le maʻisuka malosi. New York, Churchill Livingstone, 1991

21. Schoenhaus H., Wernick E. Cohen R. Biomechanics o le maʻisuka vae.

I: O le maualuga maualuga o tulaga lamatia i le maʻi suka. Ed. saunia e Frykberg R.G. NewYork, Churchill Livingstone, 1991

22. Simona S., Tejwani S., Wilson D., Santner T., Denniston N. / Arthrodesis o se vave vave i le le faia o le puleaina o le Chacot arthropathy o le maʻi suka. / J Bone Joint Surg Am, 2000, vol. 82-A, Nu. 7, i. 939-950

23. Stone N, Daniels T. / Midfoot ma le footsteps in the diabetic Charcot arthropathy. / Can J Surg, 2000, vol. 43, Nu. 6, i. 419-455

24. Tisdel C., Marcus R., Heiple K. / Triple arthrodesis mo le maʻisuka perrolr neuroarthropathy. / Taʻavale Ankle Int, 1995, vol. 16, Nu. 6, i. 332-338

25. van Schie C., Becker M., Ulbrecht J, et al. / Tulaga lelei pito i tua o seevae vaevae. / Abstractbook o le 2nd International Symposium on the Diabetic Foot, Amsterdam, Me 1995.

26. Wang J., Le A., Tsukuda R. / O se auala fou mo le toe fausia o vae o Charcot. / J Am Podiatr Med Assoc, 2002, vol. 92, Nu. 8, i. 429-436

27. Wolfe L, Stess R., Graf P. / Iloiloina o le mamafa o le maʻisuka Charcot vae. / J. Am. Vaiaso. Med. Assoc., 1991, vol. 81, i. 281-287

Manaoga muamua mo seevae faʻamalosi mo le maʻisuka

O le sini autu o seevae faʻamalosi mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka (DM) o le puipuia lea o le maʻi o le maʻisuka vae (DIABETIC STOP SYNDROME).

DIABETIC FOOT SYNDROME - o lenei mea e fesoʻotai ma le neurology (diabetic neuropathy, vae o Charcot) ma vailaʻau vailaʻau (diabetic angiopathy), faʻaleagaina ai mea papaʻu ma loloto o le vae.
O le DIABETIC FOOT SYNDROME ua faʻaalia i maʻi le tumau, le faʻaleagaina ma le oti o le tino, lea e faigata ona togafitia ma se maʻi faʻafefe.
DIABETIC FOOT SYNDROME, o le mea e leaga ai, e masani lava ona faaiʻu i le gangrene ma le tipi.

O le paʻu o vae e maua ai le maʻi o le maʻisuka (10-20% o tagata mamaʻi) o loʻo faʻaitiitia, ua faʻalauteleina le aʻafiaga, o loʻo i ai le faʻamalolo umi o manuʻa laʻitiiti, oti, maʻi. O le vevela, o le paʻu ma le vevela o loʻo faʻaosofia ai tulaga mo faʻamaʻi paʻu ma faʻamaʻi. Faʻasalaga vevela, thrombosis, thrombophlebitis, o le fatu, le fulafula ma le cyanosis ua aʻafia. Edema o le tino o le tino e le mafaamatalaina, i nofoaga o le vaivai o le tino, o le sili atu ona faʻailoaina.
I le neuropathy o le maʻisuka (30-60% o tagata gasegase), o le tiga, o le mafaufau ma le vevela o le maualuga o vae e faʻalavelaveina. E masani ona le matauina e tagata maʻi le foliga mai o vaʻavaʻa, o le au faipule, o mea e afaina ai ma manuaga laiti, latou te le lagona e fai peʻa pe a afaina le vae.
O se ituaiga faapitoa o le neuropathy o le maʻisuka e tau atu i le osteoarthropathy (OAP) (vae o Charcot) - o le skeleton o le vae e vaivai, e le mafai ona taofiofia tulaga masani o aso uma, faʻalavelave faʻafuaseʻi pe a savali, e mafai ona tupu microtrauma.

O le mea lea, o le tele o tagata maʻi e maua i le maʻisuka o loʻo faʻaalia ni seevae faʻapitoa, lea e mafai ona maeʻa pe suisu i luga o se poloka faʻapitoa.
O seevae na faia e tusa ai ma se faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia i le leai o ni faʻafitauli matuia o le vae, pe a fetaui lelei lona mamafa e aunoa ma le mamafa i le fua o se poloka faʻatapulaʻa, i le amanaia o le atoatoa ma alauni.
O seevae e faia e tusa ma se seevae faʻapitoa o loʻo faʻaaogaina i le i ai o ni mea leaga, pe afai e le fetaui le maualuga o le vae i le tulaga masani.

O le faʻaogaina o vae o tagata mamai e maua i le maʻisuka e mafai ona fesootaʻi ma le maʻisuka malosi (Charcot's foot - diabetic osteoarthropathy) ma faʻafeiloaʻiina le toesea, poʻo le le fesoʻotaʻi - valgus deformity o le tamatamailima muamua (Hallux Valgus), faʻasolosolo faʻasalaga o alofilima ulutala metatarsal, fesuiaiga eseese o le tamaʻi tamatamai lima (faʻaleagaina o le Taylor), vili poʻo le valgus faʻapipiʻiina o le ogatotonu ma le mulivae o vae, tapuvaevaevae, faʻasalaga umi o le vae (longitudinal sima vae, valgo valve), ma isi.

O faʻafitauli o le maʻi ma le faʻaleagaina o vae e mafua ai le tufatufaina atu o le mamafa, o foliga mai o vaega o le tele o le mamafa, pe a suia le pathologically ma le le lava o le totoina o tui i le toto.
O le mea lea, i le mamanu o le peleni, mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e tatau ona aofia ai elemene talafeagai mo le faasaʻoina o tulaga faʻaleagaina ma le lafoaia o mea leaga, ma le tufatufaina o le avega i luga o le vae.
Talu ai o faʻasologa ma mea e fai mo le tagata lava ia, o le mea faʻapipiʻi (insoles) e tatau ona taʻitasi, faʻasolosolo ona toe faia le vae, e fetaui ma faʻafitauli taʻitasi.
O nofoaga e iai uluaʻi ulugalii suiga e pei o le hyperkeratoses ma le afaina, afaina loloto loloto i luga o le eleele, cyanosis ma le hypremia o le paʻu i luga o le pito i lalo o le vae e tatau ona faʻaleleia ma le totoa.
O mea e faʻafesoʻotaʻi ma le vae e tatau ona faʻamalūlū ma e mafai ona faʻaaogaina, faʻafeusuaʻi i ponaivi o ponaivi ma pulupulu o vae, o le peleni e tatau ona mafiafia ma vaivai. Pe a tipi le seevae, e tatau ona faʻaaogaina tekinolosi, pe fuafua le nofoaga o le sima i vaega e faʻafesoʻotaʻi ai le va o le faʻalanu ma le vae ma le ono mafai ona solo. O totonu o le lotoifale ma le lauina o le uta e tatau ona lava, aʻo taofi pea seevae seevae i luga ole vae e puipuia ai manuʻa ma solo.

O le faʻaogaina o mea e faʻaaogaina e taua tele. O le tupuga o se mea e afaina ai le afaina o le tino e afaina atili ai le meaʻai o le tino ma o se mea e mafua ai le faʻamaʻi.
Ina ia mafai ona puipuia mai manuʻa ma aafiaga i fafo i seevae, mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e tatau ona faʻaaoga mea e umi, ma faʻafefe, e tatau ona tuʻuina atu elemene mūmū e le fesoʻotaʻi ma le vae.
O le faʻaaogaina o se pulou faʻavae i seevae faʻamalosi e fesoʻotaʻi ma le manatu o le puipuia o mea lamatia mai se tuusaʻo tuusaʻo ma le faia o laupepa pito i luga o le seevae, lea e ono afaina ai le tua o le vae. O le pulou toe foʻi, e puipuia mai i manua ma tausia le foliga o seevae, e le tatau ona fesootaʻi ma fusi o vae ma e tatau ona naʻo le pito i luma o le seevae (e pei o se pumper). O le faʻaaogaina o mea fou fou o le pito i luga ma le seevae seevae ma se kulupu malupuipuia e puipuia ai le punou o le pito i luma ao le savali e taofia ai le fausiaina o laupepa.
O le seevae seevae e tatau ona faʻamaluluina, lautele, e tatau ona tufatufaina atu i luga o se nofoaga tetele.

I le neuropathy o le maʻisuka, o le malosi ma le gaioiga-lagona o vae ua tigaina, o le faamaopoopoina o gaoioiga ua le atoatoa, tumau ma le mafai ona faatumauina le paleni ua faaitiitia. Ole seevae faʻamalosi mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona maualalo le mulivae, lautele, tuʻuina atu le lagolago maualuga ma le mautu.

O seevae faʻapitoa e faʻalagolago i le tele o vae, o latou faaletonu, o le malosi ole maʻi o le maʻisuka, tausiga lelei ile taimi talafeagai, ma fautuaga a le fomaʻi e mafai ona faʻaititia le lamatiaga ole atiaʻe o le maʻi suka i le 2-3 taimi.

O mea uma o loʻo taua i luga ma foliga o loʻo faʻatatauina i le gaosiga o seevae faʻapitoa i le Perseus Orthopedic Centre.

Faʻamatalaga Persian mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e mafai ona maua iinei.

Mate o le maʻi suka

O mafuaʻaga o faafitauli o vae o:

  1. Faʻafitauli o le gasegase i totonu o le masini, teuina o pusa cholesterol i vaʻa - le atinaʻe o atherosclerosis, veins veinsose.
  2. Faʻateleina le suka o le toto - hyperglycemia - e oʻo atu ai i suiga faʻapitoa i aʻafiaga namu, le atinaʻe o le neuropathy. O le faaitiitia o le amio e mafua ai le leai o se lagona i le pito i lalo, faateleina ai manuʻa.

Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o faʻafitauli o le faʻalavelave faʻapitoa o le tino e foliga mai.

Faailoga o faʻaleagaina o vae o:

  • faaitiitia lagona o le vevela, malulu,
  • faateleina le mago, paʻu o le paʻu,
  • suiga fesuiaiga,
  • o le le mautonu i taimi uma, lagona o le le mautonu,
  • le mautonu le tiga, malosi,
  • fulafula
  • lauulu lauulu.

O le vaivai o le toto e mafua ai le faʻamalolo umi o manuʻa, faʻafeiloaʻi i faʻamaʻi pipisi. Mai nai nai manua, o le purulent inflammation e atiina ae, lea e le alu ese mo se taimi umi. O le paʻu e masani ona pala, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le gangrene.

O le le lava o le mafaufau e mafua ai le gau o tamai ponaivi o vae, o tagata gasegase e faaauau pea ona savavali e aunoa ma le matauina. Ua faʻasolosolo le vae, maua mai se faʻalapotopotoga e le masani ai. Ole maʻi vaivai e taʻua o le maʻisuka vae.

Ina ia puipuia le galanrene ma le toesea, e tatau i le maʻisuka maʻi ona faʻalagolago i le lagolagoina o togafitiga, togafitiga, ma le pulea o le suka. Le fesoasoani i le tulaga o vae e fesoasoani i seevae faʻasolosolo filifilia faapitoa.

Uiga o seevae faapitoa

O le endocrinologists, o se taunuuga o le tele o tausaga o le mataʻituina, na talitonuina o le faia o seevae faapitoa e le na o le fesoasoani i tagata gasegase e sili atu ona faigofie ona latou gaoioi. E faʻaititia ai le numera o manuʻa, o le tui o le gaʻo ma le pasene o le le atoatoa.

Ina ia ausia manaoga o le saogalemu ma le talafeagai, o seevae mo ogavae vae e tatau ona i ai mea nei:

  1. Aua le i ai se toso malosi. Nai lo le puipuia o tamatamailima mai tuʻituʻa, o se isu mausali e maua ai se avanoa faaopoopo mo le tui, faʻaleagaina, ma puipuia ai le toto. O le galuega autu o se isu mausali i seevae o le mea moni o le faʻateleina o le ola auaunaga, ma le le puipuia o le vae. E le tatau i le maʻisuka ona faia ni seevae matala, ma o le a maua ai se puipuiga talafeagai mo se maʻi vaivai.
  2. Aua nei i ai ni faʻavaʻai totonu e ono afaina ai le paʻu.
  3. Afai e talafeagai le faʻaaogaina o vavae, e manaʻomia ni seevae tetele ma ni seevae. E tatau ona mafaufau lenei mea pe a faʻatau.
  4. O se malosi malosi o se vaega tatau o le seevae sao. O ia lea o le a puipuia mai auala tetele, maa. O se mafanafana vaivai e le o se filifiliga mo se maʻisuka. Mo le saogalemu, e tatau ona filifilia se tasi faʻamafanafana. Faʻafeiloaʻiga pe a oʻo i le gaioiga e tuʻuina atu ai se faʻaoga faapitoa.
  5. Filifilia o le saʻo - o le feeseeseaiga i itu uma e lua (laʻititi laʻititi pe tele) e le taliaina.
  6. O mea lelei e sili ona lelei le paʻu moni. O le a mafai ai mo le faʻaleleia o le ea, e puipuia ai le vevela ma le faʻamaʻi.
  7. Suia le siʻosiʻomaga i le gasologa o le aso ma laei umi. E maua e ala i fusi uʻamea.
  8. O le saʻo saʻo o le mulivae (maua le pito o le pito i luma) poʻo se soli faʻatasi ma sina mea itiiti e fesoasoani e aloese ai mai le pa'ū ma puipuia ai le taina.

O le ofuina o seevae masani, e le faia i tulaga taʻitasi, o loʻo faʻamaonia mo tagata mamaʻi e leai ni faʻafitauli ma faʻafitauli. E mafai ona maua mai e se tagata maʻi i le tino masani o lona vae, atoatoa e aunoa ma ni faafitauli ogaoga.

Afai e tatau ai, o foliga o vae e mafai ona fetuutuunai taʻitoʻatasi taʻitasi. A e faʻatau, e tatau ona e mafaufau i le numera faaopoopo mo i latou.

O seevae mo le maʻisuka foot (Charcot) e faia i ni tulaga faʻapitoa ma ia matua gauai atoatoa i mea leaga uma lava, aemaise o laʻau. I lenei tulaga, o le faia o faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga e le mafai ma matautia, o lea e tatau ona e faʻatonuina seevae taitoatasi.

Filifiliga filifilia

Ina ia aua le faia se mea sese pe a filifilia, e tatau ona e tausisi i tulafono nei:

  1. E sili atu le fai o se faʻatau i le leva o le aoauli, pe a fulafula le vae i le mafai.
  2. E tatau ona e fua aoe tu, nofo, e tatau foi ona e savali faataamilo e talisapaia le tulaga talafeagai.
  3. Ae e te leʻi alu i le faleoloa, liʻo le vae ma ave le otootoga otooto faʻatasi ma oe. Faʻaofi i totonu o seevae, pe a fai o le pepa, o le faʻasolosolo o le a lolomiina ma solo ai vae.
  4. Afai oi ai ni faʻailoga, e tatau ona e fuaina seevae ma i latou.

Afai e laiti lava seevae, e le mafai ona e ofuina, e tatau lava ona e suia. E le tatau ona e alu mo se taimi uumi i seevae fou, e 2-3 itula e lava e siaki ai le fetaui lelei.

Vitio mai le tagata tomai faapitoa:

Eseesega

O gaosi oloa e maua ai le tele o oloa e fesoasoani ai i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e faʻamalosia ai le gafatia e gaoioi ma puipuia o latou vae mai aʻafiaga.

I le laina o faʻataʻitaʻiga o le tele o kamupani o loʻo i ai ituaiga o seevae nei:

  • ofisa:
  • taʻaloga
  • fanau
  • vaitau - taumafanafana, taumalulu, afa-vaitau,
  • meaaoga.

O le tele o faʻataʻitaʻiga o loʻo faia i le uiga e le talafeagai, o lona uiga, talafeagai mo alii ma tamaitai.

E fautuaina e fomaʻi e fai ni seevae faʻamalosi i le fale, o le tele o tagata gasegase e faʻaaluina le tele o le aso iina ma e manunua i solo solo.

O le filifilia o le faʻataʻitaʻiga talafeagai e faia e tusa ai ma le maualuga o suiga o vae.

E vaevae tagata maʻi i vaega nei:

  1. O le vaega muamua e aofia ai le afa o tagata gasegase e naʻo le manaʻomia o seevae faʻalelei e faia i mea lelei, faʻatasi ai ma ni mea faʻapitoa, e aunoa ma ni manaʻoga taʻitasi, faʻatasi ai ma se tulaga faʻasalalau.
  2. Lona lua - e tusa ma le lima o tagata gasegase e amata ona faʻaleagaina, vae mafolafola ma se tagata faʻasalalau taʻitoʻatasi, ae o se faʻataʻitaʻiga masani.
  3. O le vaega lona tolu o gasegase (10%) o loʻo i ai ni faʻafitauli matuia o le maʻisuka vae, maʻi o le tino, faʻailoga tamatamailima. E faia i se poloaiga faapitoa.
  4. O lenei vaega o tagata gasegase e manaʻomia ni masini faʻapitoa mo le fesuiaiga o se tagata, lea, pe a uma ona faaleleia le tulaga o le vae, e mafai ona suia i seevae o le vaega lona tolu.

Sueina o seevae na faia e tusa ai ma manaoga uma o orthopedists fesoasoani:

  • saʻo le tufatufa atu o le uta i luga o le vae,
  • puipuia mai aafiaga mai fafo,
  • Aua le suʻu le paʻu
  • E faigofie le tuʻu ese ma faʻaauau.

O seevae faʻamafanafana mo le maʻisuka e maua mai e le Faamafanafana (Siamani), Sursil Orto (Rusia), Orthotitan (Siamani) ma isi. O nei kamupanī e faʻapupulaina ai foi oloa e maua mai ai - insoles, oso, soks, creams.

E taua foi le tausia lelei o seevae, fufuluina, mago. E tatau ona e togafitia i taimi uma ia pito i luga ole vailaau faʻasao e puipuia ai le faʻamaʻi o le paʻu ma fao i le malie. E masani ona atiaʻe e Mycosis tagata mamaʻi i le maʻisuka.

O ata faʻalelei matagofie i aso nei ua gaosia e le tele o gaosi oloa. Aua e te faatalale i lenei auala faatuatuaina o le faafaigofieina o feoaiga. O nei oloa e taugofie, ae o le a latou puipuia le soifua maloloina o vae ma faaleleia le tulaga lelei o le olaga.

Tuua Lau Faamatalaga