Faʻamau Fua o le Body Body (BMI)

Talu mai le amataga o le 80, o le numera o le tino (BMI) na faʻaaogaina i nisi o atunuu e faʻasoa ai le oona i le atinaʻeina o tulaga faʻale-soifua maloloina. O le faʻailoga autū autu o loʻo faʻaaogaina.

- Faatumu le fanua.
- Kiliki "Faʻamau."

O se numera o le tino i tagata matutua i le va o le 18-25 e manatu e masani. E tusa ai ma le faʻamatalaga aupito lata mai, o se BMI i le va o le 25 ma le 29.9 ua manatu o se faailoga o le "mamafa tele", ma le 30 pe sili atu - "oona". O lenei faʻamatalaga o loʻo faʻaaoga e le World Health Organization (WHO) o se tulaga faʻavaomalo. O le BMI e le atagia ai le maualuga o le atinaʻeina o le gaʻo o le gaʻo o le gaʻo.

O le a le numera o lou tino?

E tusa ai ma le WHO, o le afa o tagata i luga o le paneta i aso nei e le oti mai faʻamaʻi matautia, pei o le taimi ua mavae. O fili sili o le tagata o meaʻai vave, o meaʻai, popolega, galuega e le masani ai, ma taimi e tafafao ai.

O se augatupulaga atoa o tagata o loʻo mafatia mai le gasegase ma faʻamoemoe e faʻasolo i le maʻisuka, maʻi fatu cardiovascular, osteochondrosis ma le tele o isi faʻafitauli matautia ua uma ona tupu. O le vaitaimi o le asymptomatic o nei maʻi e mafai ona tosoina mo le tele o tausaga, o le taimi lea o le a faʻagesegese ai le malosi o le tino ae mautinoa lava e oʻo i ai. O le faʻaleagaina o se faʻamaʻi natia o le a puipuia foi e le faateleina o le numera tele o le tino.

I le isi itu, o le faaitiitiga o le BMI o le a faʻaalia ai se isi suiga mai le masani - faʻasalaga tiga o se tagata. O lenei tulaga e tatau foi ona avea ma se atugaluga. O le totoga o le tino e le lava le tino o le gaʻo o le tino e le mafai ona feagai ma ana galuega ma tetee atu i faʻamaʻi. O le le atoatoa o le tino e mafai ona avea ma se faailoga o le maʻisuka ituaiga 1, osteoporosis, maʻi oona, faafitauli o le manava po o le psyche.

I soo se tulaga, o le tino o le numera o le a faatagaina ai oe e puʻeina le taimi ma faia le toe faʻaleleia o lau tino faaletino. Ioe, i luga o le ala i le tulaga silisili, o le a manaomia lou tosoina oe lava, lafoai ese uiga leaga, ositaulaga faataumaoi mea leaga. Ae ui i lea, o le taaloga e aoga le moligao, aua o le tau sili ona taugata - o lou olaga.

E faʻapefea ona fuafua le numera o le numera o le tino?

Ina ia iloa lenei faailoga, e tatau ona e fuafuaina lou mamafa (i kilokalama) ma fua lou maualuga (i mita). Ma, o le numera e faʻaalia ai le mamafa e tatau ona vaeluaina e le numera na maua e ala i le sikuea o le faʻamatalaga numera o le tuputupu aʻe. I se isi faaupuga, e tatau ona e faʻaaogaina le fua faʻatatau e faʻaalia ai le fua o le mamafa o le tino i le maualuga:

(M - mamafa o le tino, P - maualuga i mita)

Mo se faʻataʻitaʻiga, o lau mamafa e 64 kilokalama, maualuga le 165 cm, poʻo le 1.65 m. Sui lau faʻamatalaga i le faiga ma maua: BMI = 64: (1.65 x 1.65) = 26.99. O lenei e mafai ona e liliu atu i togafitiga aloaia mo le faʻamatalaina o tulaga taua o le BMI:

Faʻavasegaga
soifua maloloina
Faʻamaumauga o le tino
18-30 tausagasilia ma le 30 tausaga
Tesea le tinoitiiti ifo i le 19.5itiiti ifo i le 20.0
Norm19,5-22,920,0-25,9
O le mamafa23,0-27,426,0-27,9
Maualuga Ou te tikeri27,5-29,928,0-30,9
Maualuga II tikeri30,0-34,931,0-35,9
III tikeri oona35,0-39,936,0-40,9
IV tikeri oona40.0 ma luga41.0 ma luga

  • O le a le mafai e le BMI ona atagia lelei le tulaga o le soifua maloloina o se tagata e galue i le fausiaina o le gasegase o le gasegase: pe afai na te fuafuaina le numera o le tino e tusa ai ma le faiga o Ketle, ma e tusa ai ma taunuuga o le ai ai o ia i le kamupani o tagata gaogao vaivai,
  • o nei faʻatusatusaga e le fetaui mo tagata matutua: mo le 60-70 tausaga le matutua, e sili atu le mamafa e le mafaufauina e lamatia i le soifua maloloina, o lea o le BMI avanoa mo i latou e mafai ona oʻo mai i le 22 i le 26.

Afai e le o oe o se tagata matua pe o se fausiaina, o lona uiga o le auala o Quetelet o le a matua gafatia atoa le iloiloga o le paleni o au vaega. O le tele o le mea sese i lenei mataupu e le afaina ai le malamalama pe o oe masani pe leai foi.

E tatau ona manatua i le mafaufau o le manatu o le faʻalapotopotoga faʻapitoa e uiga i le masani a le BMI e ono suia i le taimi. O lenei ua oʻo i le pito i tua o le tolu meleniuma, pe a fai e fautuaina le BMI e fomaʻi mai le 27.8 i le 25. Ae ua faamaonia e saienitisi Isaraelu o se tino numera o le 25-27 e sili ona lelei mo alii: o lenei faasinoupu latou te maua ai le umi o le olaga.

Faʻafefea ona fuafua le numera o le numera o luga o le initaneti?

O la matou calculate i le initaneti o le a avea ma au fesoasoani vave ma saʻo i le fuafuaina o le BMI. E te le tau faʻafesoʻotaʻi ma vaevaeina le lima. O le polokalama faʻapipiʻi eletise eletise e laveaʻiina oe mai lenei paso.

O le taʻiala o lona faʻatinoga e faigofie ma manino. E naʻo lou manaʻomia e tolu laasaga:

  1. Faʻailoa atu lau itupa (mo mafuaʻaga faʻapitoa, BMI mo fafine e masani ona maualalo ifo nai lo alii).
  2. Faailoga lau maualuga (i le senitimita) ma le mamafa (i kilokalama).
  3. Ulufale le numera aofaʻi o ou tausaga i le nofoaga talafeagai.

A maeʻa ona faʻatumu le faʻatulagaga atoa o le calculator, kiliki le "Faʻatau" button. I le mauaina o faʻamatalaga mai ia oe, o le polokalama o le a vave tuʻuina atu le tali sao i fautuaga mai tagata atamamai.

O le ae iloa le mea e fai pe afai o lau faasino igoa e mamao ese mai le lelei pe amata ona aluese mai ai. E tusa lava pe iai sau BMI masani, aua e te faʻagaloina manaʻoga o loʻo taʻua i lalo. Ma i le lumanaʻi o le ae le maua ni faʻafitauli o le soifua maloloina.

Auala e fuafua ai

Ina ia faia ia faʻatulagaga e te manaʻomia e ulufale ai i lau faʻamaumauga i totonu o le faʻatatauga o le faʻatatau:

  1. O lau itupa (fafine poʻo le tamaloa).
  2. O lou tausaga (filifili mai vaʻa taimi e tolu).
  3. O lou maualuga (e mafai ona e filifilia i le centimetimita poʻo le vae).
  4. O lou mamafa (kilokalama poʻo pauna ua faʻaalia).
  5. Hip cirference (fua ma faʻaalia i le centimita po o le inisi).

I le isi, kiliki le ata lanumeamata e faatino ai le faʻatusatusaga.

O le a lenei mea

Faʻamatalaga o le 'Oʻesega ma le Faʻamaumauga o Masina o le tino o se faʻatulagaga lea e fesoasoani ai i se tagata e fuafuaina le pasene o le tino i totonu o lona lava tino. E faʻavae i luga o faʻamatalaga, e mafai ona e faʻafetaui lau pulega, faia suiga i le faasologa ma le lelei o meaʻai, ma filifili foi pe e te manaʻomia le gaioiga faaletino ma se olaga ola malosi. Afai o au faailo e masani, pe latalata i ai, ona e i ai lea i luga o le ala sao i se soifua maloloina ma le umi.

Le mautonu ma tapulaa

Ina ia tusa ai ma WHO, o loʻo faʻamatalaina le faʻamatalaga o faʻamatalaga BMI:

Faʻamaumauga o le tinoFesoʻotaiga i le va o le tele o le tagata ma lona maualuga
16 ma le itiitiTele le mamafa
16—18,5Le lava le malosi (laititi) mamafa o le tino
18,5—24,99Norm
25—30O le mamafa (isesa)
30—35Mafuaaga
35—40Lelei tele
40 ma sili atuPaʻu mataʻutia tele

E tatau ona faʻaaogaina le faʻamaumauga o le tino ma le lapataiga, na o le fua faʻatatau - mo se faʻataʻitaʻiga, o se taumafaiga e iloilo le tino o tagata taʻaalo tomai faʻatasi ai ma lana fesoasoani e mafai ona maua ai se faʻasalaga le saʻo (o le maualuga o le faʻamaumauga i lenei mataupu e faʻamatalaina e le musika). O le mea lea, mo se suʻesuʻega saʻo i le tikeri o le faʻaputuina o gaʻo, faʻatasi ai ma le numera o le tino, e fautuaina e fuafua ni faʻamatalaga o le ogatotonu tutotonu.

Ona o vaivaiga o le metotia mo le fuafuaina o le numera o le numera o le tino, na fausia ai se numera o le tino.

E le gata i lea, o le tele o faʻamatalaga e mafai ona faʻaaoga e fuafua ai le tulaga masani o tino:

  1. E faʻaaogaina le index Broca mo le tuputupu aʻe o le 155-170 cm. O le tino masani o le = (maualuga cm - 100) ± 10%.
  2. Breitman Index. Normal body weight = height cm • 0.7 - 50 kilokalama
  3. Bernhard Index Maea lelei le mamafa o le tino = maualuga cm • vaʻaiga o le pusa cm / 240
  4. Davenport Index. O le tele o le tagata ua vaevaeina e le maualuga cm sikuea. O le sili atu o le faailoilo i luga o le 3.0 o loʻo faʻaalia ai le i ai o le oona (manino lava, o le BMI lava lenei, na o le vaevaeina i le 10)
  5. Noorden index. Normal body weight = height cm • 0.42
  6. Tatonya Index. Normal body weight = height cm - (100 + (maualuga cm - 100) / 20)

I le falemaʻi, o le numera o le tino o loʻo masani ona faʻaaogaina e faʻatusatusa ai le tino.

I le faaopoopo atu i le tuputupu ae ma le mamafa, o le auala e fuafua ai le mafiafia o le paʻu paʻu na fuafuaina e Korovin e mafai ona faʻaaogaina. I le faʻaaogaina o lenei metotia, o le mafiafia o le paʻu o le paʻu e fuafua i le maualuga o le 3 'auʻu (masani - 1.0 - 1.5 cm) ma faʻasolosolo i le maualuga o le pute (i le itu o le muscle abdominis saʻo, masani 1.5 - 2.0 cm).

Le mautonu ma tapulaa faasaʻo | |Ituaiga o Mea Maoae: Malamalama i Faʻamaumauga Faʻamau

E masani ona taʻua lenei mea o le faʻaopoopoga o le lipids i totonu o le tino. O lenei mea matautia e mafua ai le tele o faʻafitauli, ae faʻapitoa i le mamafa. O lea ituaiga o maʻi e aliali mai pe a iai se paleni malosi ole malosi. O lona uiga o le tele o le malosi e faʻaaoga (susunuina) e tele taimi e maualalo ai nai lo mea e mafai ona maua e calorie (meaai).

Soʻo se meaʻai e mafai ona vaevaeina i ni ituaiga ma ni ituaiga eseese: e tusa ai ma nofoaga o le faʻasinomaga o tupe teu, mo mafuaʻaga ma faiga o mea tutupu ma atinaʻe.

E lua auala autu mo le tupu o le tele o masini.

I le tulaga muamua, o le mamafa o le mamafa ona o le faateleina o le tele o suauʻu gaʻo (adipocytes), faapea foi ma le numera o lipids oi totonu oi latou. I le lona lua, o le meaʻai e ono foliga mai e mafua mai i le faateleina o le numera o adipocytes. O le ituaiga telefoni feaveaʻi e masani ona feagai, aʻo le tele lava o tulaga e mafatia ai tamaitai. O le mea lea, e saʻo lava ia i latou o se mea uiga ese e pei o le cellulite e masani lava ona feagai.

Alimentary (primary) oona

Ua taʻua e saienitisi lenei faʻamaʻi sili atu le matautia o le gaʻo o le tulafono. E tele mea e uiga ia te ia i luga o la tatou 'upega tafaʻilagi, o le a le afaina le suʻesuʻeina atili i auiliiliga. I se faaupuga, o le tele o taimi o lenei ituaiga o le mamafa e tupu ona o se taunuuga o le tagofiaina o le tino, faapea foi le faaitiitia o le tino. I le taimi lava e tasi, pe o gaʻo gaʻo o loʻo gaosia i lipids poʻo gaʻo latou te ulufale atu i le tino. E tuʻuina i latou i ni mea leaga i luga ma ituvae.

O mafuaʻaga faaopoopo o meaʻai paleni taumafa e ono avea ma se genetic (predetermined) predisposition, faʻapea foʻi ma faʻafitauli o mea taumafa. E aofia ai le oso i luga o le pusa i luga o le pusaaisa, le gaoia o meaai, le le mafai ona pulea mea na 'aina.

Cerebral

O lenei ituaiga o faʻamaʻi e mafai ona tupu i na gasegase o loʻo le mautonu i le gaioiga o le faiʻai (nofoaga autu o meaʻai) ma le ogatotonu o le tino. O mea nei e mafai ona aʻafia saʻo ai le siʻitia o le tele o masini.

  • Traumatic faiʻai le faiʻai.
  • Tumama o le faiʻai o eseese vailaʻau.
  • Encephalitis ma isi faʻamaʻi o le natura faʻapitoa.
  • Faʻailoga Faʻapitoa.
  • Faʻafitauli o le "nofoaafi Turki nofofua" (faʻaogaina o le subarachnoid avanoa).

Endocrine

I le solia o le faia o nisi o hormones, faapea foi ma le le atoatoa o le hormonal, e mafai foi ona tupu tele le gaʻo o le tino. O lea ituaiga o meaʻai e masani lava ona vaevaeina i nisi vaega laiti.

  • Laʻau faʻafefe. O le tele o taimi, e faʻaalia ai le i ai o se paʻu o le gaʻo faʻaleagaina, lea e aofia ai foi i le gaosia o le cortisol hormone.
  • Pituitary. Soo se ituaiga mea e faaleagaina i le vaʻaia o le hypothalamus e taʻitaʻia ai le tele o le ituaiga hypothalamic.
  • Tofa. E tupu i tamaitai i le taimi o le menopause.
  • Hypothyroid. E mafai ona tupu ona o le le lava o hormones thyroid hormones triiodothyronine ma thyroxine, lea e masani lava ona gaosia e le vevela.

E le gata i lea, o le taua tele o le faʻaaogaina o metabolic process can develop. E faʻaitiitia le faʻasolosolo i le tulaga maualalo, ona o le faʻaopoopoina o le gaʻo e oʻo lava i le saoasaoa. E tupu le tele o mafuaaga e fusia faatasi, ona maua ai lea o le mea e tupu mai ai le faafitauli e mafai ona faigata, faʻapea foʻi ma le filifilia o togafitiga talafeagai.

Fuafuaina le tikeri o le oona

E iai ni auala faigofie e iloa ai pe ua e mamafa. O i latou taitoatasi e lelei i lona lava ala, ae e le o tuuina mai uma uma tali saʻo i fesili uma. E naʻo le fomaʻi e mafai ona taliina. O le a fesoasoani o ia e fuafua le ituaiga, ituaiga, tikeri ma le laasaga o le maʻi, ma faʻamaonia ai foi togafitiga saʻo, lea e maua ai iuga. E mafai ona maua tulaga faʻafaigofie TRP i le tusiga i luga o la tatou 'upega tafaʻilagi.

I le pasene

O le auala pito sili ona faigofie e fuafua ai le maualuga o lipids i le tino o le pasene. O le fua faatatau mo le "faamanino" o le i ai o le tele o gaʻo na faia e se fomai iloga Farani o le anthropologist ma le fomai e igoa ia Paul Pierre Brock.

  • Faatasi ai ma se fua o le tuputupu aʻe (e oo i le 165 senitimita), e tatau ona ave saʻo le selau selau mai lenei fuainumera. O lea e te maua ai se mamafa e le mafai ona sili atu.
  • Afai o le tuputupu ae e itiiti ifo i le 175, ae silia ma le 165 senitimita, ona 105 manaʻomia lea e ave ese.
  • Mo tagata matutua, 110 e tatau ona toesea.

Mo na tagata ua iloga e ala i le faʻaleleia o le fausiaina ma le maualuga o le tuputupu ae, o se aga masani le toesea o le isi 10% o le iuga. Afai o le faʻaopoopoga e faʻasolosolo, ona tutusa lea o le sefulu pasene e tatau ona faaopoopo i le numera mulimuli. I le faʻamuamua, o lenei filifiliga o le a aoga lava. Faʻailoga e fetaui lelei i lenei tulaga masani, e masani ona lagona e le tagata lagona lelei.

I le numera o le tino (BMI)

O le a le tele o le mea e tatau ona mamafa i ai se tagata ina ia mafai ai ona fai atu e le o se fomaʻi i le lalolagi e mafai ona fuafua. O tagata uma lava e eseese uma lava, aua o faailoga o le a avea ma tagata taitoatasi i mataupu uma lava. Ae ia mafai ona iloa le tikeri ole obesity i le mamafa ma le maualuga.

O le fua mo le fuafuaina o le numera o le tino (Index quetelet) e matua faigofie lava. O le faʻatulagaga o taunuuga e le faigata.

M / Hx2 = O aʻu

M - mamafa o le tino (i kilokalama).

H - maualuga (i mita).

O aʻu - numera numera o le tino.

I le mauaina o faaiu faaiu, e mafai ona sili atu ona e iloa lelei le tikeri o le oona.

Vaega BMI (oona i luga o le numera o le tino)

Faʻamaumauga o le tinoFaamatalaina o taunuuga
seia oʻo i le 16Anorexia (faalētonu le tele)
16-18.5I lalo ifo
18.5-24.9Tau masani masani
24.9-30O le mamafa (mamafa tele)
30-34.9Uluai tikeri oona
35-39.9Lua tikeri oona
40 pe sili atuPaʻu palapeti (tolu tikeri)

Eseese tikeri mai le ata e le mafai ona fuafuaina i soo se auala, ma o lea na faia ai se laulau faapitoa. O le a fesoasoani ia te oe e faʻatautaia taunuuga e faʻatatau i le fua faʻatatau i luga.

Faʻataʻitaʻi le BMI, faʻapea foʻi ma le faʻatusatusa ma le faʻamatalaina o taunuʻuga i le vaveao, sili atu aʻo leʻi oʻo i le taeao. O le mea lea o le a latou sili atu ona moni, faatuatuaina. Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina o sea ituaiga e le talafeagai mo tagata uma. Mo se faʻataʻitaʻiga, mo i latou o loʻo i ai ni musika na atiaeina, o se faʻatusatusaga o le a le "fesoasoani". E tusa ai ma faʻatusatusaga tutusa, e mafai e tagata taʻaalo ona faʻaalia le oona, pe a leai se faʻamatalaga. Ona mafai lea ona e faʻaaogaina se eseesega.

  • Faʻataʻitaʻi le vaʻaiga o le sulugatiti (WHR).
  • Vaʻai foʻi le fua o le vavaega o le puimanava i le pito i luga o le suilapalapa (afu o le vaevaevae, WTR).
  • E tatau ona faʻatusatusa le fua o le vavao o le puimanava i le maualuga (maualuga le maualuga, WHTR).
  • O le a tatau foi ona e fuafuaina le fua faatatau o le vavao o le puimanava agai i le faasolosolo vavao (vavae-arm ratio, WAR).

E le gata i lea, o fuainumera o le a eseese mo ituaiga eseese. Aua nei galo e fai se tau faʻaitiitia i luga o le matua, ona o le maualuga o faʻamaumauga mamafa mo tagata matutua o le a maualuga atu nai lo le tupulaga talavou. O le laulau i lalo o loʻo faʻaalia ai le auala e fuafua ai le tikeri o le oona i fafine ma alii.

ItupaWHRWTRWHTRWAR
AliiE itiiti ifo i le 1.0E oo i le 1.7E oo i le 0.5E oo i le 2.4
TamaitaiE itiiti ifo i le 0.85E oo i le 1.5E oo i le 0.5E oo i le 2.4

I fafine (gynoid fatality)

I se isi faaupuga, o lenei ituaiga o siama e taua o se foliga foliga tutusa. O lona uiga e sili atu le tele o gaʻo e maua mai i le tino maualalo. O lona uiga, o le "fanua faʻapitoa" e aoina i le pito i lalo, i luga o sipuni, vae, papa.

O le tele naua o le gaʻo o le gaʻo e sili atu ona lamatia mo fafine, talu ai e le o faʻamatalaina ni faʻalavelave faʻafuaseʻi faapitoa. I lenei tulaga, o lipids e faʻaputu i le taimi lava lea i lalo o le paʻu, o le mea lea, latou te le o se lamatiaga i le gaioiga o totoga o le tino seia oʻo ina taua tele. O le i ai o lenei ituaiga faʻamaʻi, o le tele o fafine, ma tamaʻitaʻi, e malilie i le faʻaaogaina o le liposuction (aveeseina o gaʻo), lea e masani ona i ai se faʻamatalaga lelei.

I tane (manava manava)

O lenei ituaiga e masani lava ona maua i alii, ae o fafine foi e mafatia ai. Faʻatasi ai ma lenei faʻamaʻi, o faleoloa gaʻo uma lava e faʻaputuina i le tino pito i luga - i luga o le manava, tauau, lima, pusa, tua, nofoaga faʻailo.O se ituaiga matautia lea o faamaʻi, talu ai ona o le gaʻo matua o le a tupu i le vaega tonu o le tino o le tino.

O se taunuuga, e mafai ona tupu taunuuga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le gaʻo o le ate, faʻapea foʻi ma isi totoga. E le gata i lea, o le taufaamatau e mafai ona i ai e tusa lava pe itiiti ifo le tele o le tele. O se fesili manaia o le tele lea o le tele o tagata e le oi totonu o le taua. E i ai se tali maoti - e na o le 3 tikeri o le a avea ma mafuaaga taua e "faʻafefe" ai mai le tautua. Ae ui i lea, ina ia taʻua lenei mea talafeagai o le a le aoga, e sili atu le maualuga o le aʻoga.

Paʻu ma sulu

Iloiloga o lenei ituaiga o meaʻai e faigofie. O le mea e lelei ai, o le puʻu o le tamaloa e le sili atu ma le 80 sene i le liʻo, ma e le tatau i le fafine ona sili atu i le 90. Ae peitaʻi, e le lava lea, pe a sili atu i le tasi poʻo le 0.8 le tamaʻi tamavae-to-hip. vave lava.

Faailoga ma tikeri o le matua tele i tamaiti

O le mea aupito sili ona le fiafia, o le fefefe o lona uiga o le mea moni e masani ona laʻititi. O lona uiga, afai na o tagata matutua e mafatia i lenei faʻamaʻi, o le taimi nei o le faafitauli o le mamafa o le mamafa na afaina ai tamaiti. O loʻo i ai se mea tele e uiga i le mamafa, o ona siama ma togafitiga i pepe, o le a le afaina ai le faitau. E taua le faʻaalu puupuu o faailoga.

  • Tauvalea, naunau e momoe, malolo, vaivai.
  • Le mautonu ma le faʻaitiitia o le gauai.
  • Faʻitiitia le gaoioiga a le moto.
  • Umi le manava.
  • Tigā toto maualuga.
  • Tausiga masani, allergies, faʻamaʻi pipisi.

O nei mea uma e mafai ona avea o se logo faʻafefe. Afai e te vaʻai i se mea pei o lenei, e tatau ona e mafaufau i tulaga masani o le mamafa ma le tino mo tamaiti ma tamaiti, ona fuafua ai lea o le maualuga o le oona.

  • Ou te tikeri. O le faʻateleina o le 14-24%.
  • II tikeri. 24-50%.
  • III tikeri. 50-98%.
  • IV tikeri. 100% pe sili atu.

Tuua Lau Faamatalaga