O le taimi tatau o le siakiina o le kulūkose i le maʻisuka ituaiga 2

Na ou iloa ai o loʻo ou maua le maʻisuka i se tulaga faʻafuaseʻi pe a ou faia suʻesuʻega faafomai i le galuega. E leai ni au faitioga, sa ou lagona le atoatoa o le soifua maloloina. O se suesuega o le toto na faaalia ai le faateleina o le suka toto - 6.8 mmol / L. Sa faasino aʻu i se tagata e finau. Na fai mai le fomaʻi e maualuga lenei mea (o le masani e itiiti ifo ma le 6.1 mmol / l) ma e manaʻomia se suʻesuʻega faaopoopo: o le suʻega o le suālaʻau. Na fuaina aʻu i le gaʻo gaʻo (na sili atu i luga o le masani - 6.9 mmol / l) ma na latou aumaia ia te au se ipu malamalama suavai suavai - glucose. I le fuaina o le suka toto i le mavae ai o le 2 itula, sa maualuga foi i luga masani - 14.0 mmol / L (e le sili atu nai lo le 7.8 mmol / L). Na ou faia foi se suʻega toto mo le hemoglobin glycated (faʻaalia se "maualuga" maualuga o le suka mo le 3 masina). E maualuga foi - 7% (ma e sili atu ma le 6% e faatagaina).

Ona ou faalogo ai lea mai le fomaʻi: "E iai lou maʻisuka ituaiga 2" Mo au o se mea faateʻia. Ioe, ua ou faalogo e uiga i le maʻisuka muamua, ae mafai ona i ai ma se isi, ae le o aʻu. I lena taimi sa 55 oʻu tausaga, sa ou umia se tofiga pule, galue malosi, lagona le lelei ma leai se maʻi ogaoga. Ma e moni lava, ia ou faamaoni, ou te lei alu i fomai. I le taimi muamua, na ou ave le siama o se fuaiupu, aua o le maʻisuka e le mafai ona faamaloloina. Na ou manatua mea uma na ou faalogoina e uiga i faafitauli - o se mea mataʻutia ua tupu i fatuga ma mata, o maʻi mai luga o vae ma vae ua tipiina ai o se tagata e maua i le maʻisuka o le a gasegase. Ae e le mafai ona ou faatagaina lenei mea! E i ai soʻu aiga, fanau, se tama teine ​​a le fanau o le a vave fanau mai! Ona ou fesili atu lea i loʻu tagata o le endocrinologist na o le tasi le fesili: "o le a le mea e tatau ona ou faia?" Ma na tali mai le fomai ia te au: "o le a matou aoao e pulea le faamaʻi. Afai e te taofiofi le maʻisuka i lalo o le puleaina, e mafai ona aloese mai faʻafitauli. "Ma i luga o se fasipepa sa ou vali ai lenei ata:


Na matou amata i aʻoaʻoga: e le mafai ona e pulea mea e te le iloa.

Na ou filifilia le ituaiga o lesona taʻitasi (e iai foʻi vasega vasega - aʻoga o "maʻisuka"). Sa matou faataitai mo le 5 aso mo le 1 itula. Ma e oo lava i lenei mea e foliga mai ia te au e le lava; i se faaopoopoga, i le fale ou te faitau ai tusi na tuuina mai ia te au e le fomai. I totonu o le potuaoga, na ou aʻoaʻo ai pe o le a le maʻisuka, aisea e tupu ai, o a gaioiga e tupu i totonu o le tino. O le faʻamatalaga na i ai i le faiga o ata, o mea uma lava e faigofie ona maua ma e manaia. Ona ou aʻoaʻoina lea pe faapefea ona fua le suka o le toto ma se glucometer (e le faigata tele, ma e le afaina), ia tausia se tusi o le pulea e le tagata o ia lava. O le mea e sili ona taua, na ou malamalama lelei pe aisea e tatau ai lenei mea, muamua lava ia te aʻu lava ia. Ma le mea uma, ou te leʻi iloa na maualuga loʻu suka aua na ou le lagonaina se mea. Na fai mai le fomai na ou laki na maua le maʻisuka i se taimi vave, pe a le maualuga tele le suka o le toto. Ae o le gutu malulu, galala, o le faifai pea o le gaʻo, gau o le mamafa - e aliali pe a maualuga le suka o le toto. O le mea aupito sili ona leaga e le iloa e se tagata lona gasegase, e le maua togafitiga, ma faʻaumatia i le tino e tupu ma o le aʻafiaga o faʻafitauli e sili atu, o le mea mulimuli e faia ai le suʻesuʻega. O le mea lea, e taua tele le suʻesuʻeina e le aunoa: afai e sili atu i le 45 tausaga, e tatau ona siakiina le suka toto i le 3 tausaga. Ae e tusa lava pe e te laʻititi nai lo le 45 tausaga, ae o loʻo e mamafa tele, maualalo le tino, o nisi o lou aiga na maua i le maʻisuka, o loʻo i ai lou "limataitai" i le suka o le toto, toto maualuga, maualuga o le cholesterol - e tatau foi ona e faia e le aunoa toto mo le suka.

I le taimi o vasega na ou aʻoaʻoina ai se tasi o manatu taua tele: "maualuga le maualuga o le suka o le toto" E ese mo tagata uma, e faalagolago i tausaga ma le iai o isi faʻamaʻi. O lona uiga, o le maʻisuka, e leai se uiga e tauivi ai mo tulaga masani, ae e tatau ona e nofo i ou "tapulaa" o le sugar sugar, 2 itula i le maeʻa ai ma le maualuga o le hemoglobin glycated. O le sini na filifilia mo au: itiiti ifo i le 7 mmol / l, e itiiti ifo i le 9 mmol / l ma le itiiti ifo ma le 7%, faasologa. I lenei tulaga, o le faʻafitauli o faʻafitauli e tatau ona laʻititi. Na fautuaina au e fua le suka i le aso i taimi eseese ma tasi i le vaiaso - o ni fuataga, ma tusi uma faailoga i totonu o se tusi. Ou te foai atu le hemoglobin glyc i le 3 masina. O nei mea uma e talafeagai e iloilo ai le tulaga e le fomaʻi ma suiga vave o togafitiga pe a tatau ai.

Ona matou faia lea o se lesona i suiga o olaga, meaʻai ma le taua o le faamalositino i le puleaina o le maʻisuka. Ou te ioe, o lenei, ioe, o le mea sili lea ona faigata i mea uma. E masani ona ou faʻaaogaina meaʻai ou te manaʻo i ai, pe a ou manaʻo ma pe fia foʻi loʻu manaʻo. Gaoioiga faaletino: mai le 4th floor e le eletise, i le taavale e lua laasaga, i le taavale e galue ai, i le galuega i se nofoa fafie mo le 8-10 itula, i le taavale i le fale, e le eletise i le 4th floor, sofa, TV, o mea uma lava. O le iʻuga, i le 40 o oʻu tausaga, na avea aʻu ma se "tagata e matua fafagaina" ma se tagavai "beer". Aʻo faʻatulagaina le numera o le numera o le tino, na ou faʻalogo i se isi faʻasalaga le lelei: "o le mea maualuga o le 1 tikeri." E le gata i lea, o le tulaga o le gaʻo i le manava o le mea pito sili ona matautia. Ma o se mea e tatau ona faia i lenei mea. I le lesona, na ou iloa ai o meaai e le na o "meaai lelei ma meaai le lelei," ae e aofia ai vaega, e tofu le mea ma se vaega. O mea pito sili ona taua mo le puleaina o le maʻisuka o gaʻo, o le faʻateleina o le toto suka. O loʻo i ai ni vailaʻau faʻamalosi e vave ona faʻatupulaia - "faigofie": sugar, honey, juices. E manaʻomia ona faʻaumatia (nai lo le suka na amata ona ou faʻaaogaina stevia - o se mea suamalie masani). O loʻo i ai vailaʻau faʻamalosi e faʻagesegese ai le suka - "faigata": falaoa, falaoa, pateta. E mafai ona e 'ai, ae i ni vaega laiti. E le gata i lea, o meaai e aofia ai le tele o gaʻo (gaʻo gaʻo, fuluʻi gaʻo, mayonnaise, suauʻu, sausage, meaʻai vave) na faʻasaina foi. E le faʻaititia le gaʻo susu, ae faʻalautele ai le kalori o meaʻai. E le gata i lea, i le taimi o le suʻega, na maua ai loʻu maualuga o le cholesterol, lea e aveesea mai meaʻai manu. O le Cholesterol e mafai ona teuina i totonu o vaʻa ma tapunia, lea e oʻo atu ai i le osofaia o le fatu, taʻavale, ma faʻaleagaina ai vaʻa o vae. I le maʻisuka, o le atherosclerosis e faʻapupulaina le vave tele, o le mea lea e tatau foi ona "taulaʻi" le maualuga o le cholesterol (maualalo ifo nai lo tagata e leai se maʻisuka!).

O a mea e mafai ona e 'ai?

Ia, o le mea moni, o nei fualaau faisua eseese, lau, laʻau, iʻa ma meaʻai susu. Ma o le mea pito sili ona taua, o se faʻaitiitiga o le tele o fuainumera. A uma, o le pancreas, lea e maua ai le inisalini e faʻaitiitia ai le toto suka pe a uma ona 'ai, e le mafai ona feagai ma le tele o mea inu. O le mea lea, na fautuaina mai ia te au e tele lava vaega laiti. Sa tatau ona ou le ava malosi, aemaise lava pia ma mea uma e faapipii i ai. Alu, o lona uiga, e aofia ai le tele o kalori, faʻatasi ai ma le tele o meaʻai.

I le taimi muamua, o nei mea uma sa foliga mai e le mafai ona ou faia, ma e le mafai ona ou fiafia i meaai faatasi ai ma nei mea faasaina. Ae ui i lea, na foliga mai ua matua ese lava. Na tuufaatasia e laʻu fomai se meaai a le tagata lava ia mo au, ma mafaufau i aʻu meaai masani (o meaai faatagaina, ioe) ma na ou aumaia i le fale i loʻu toalua. Na faatulaga e le faletua le itu taua o meaai, lea e faafetai tele ai. O meaai uma na faasaina na mou atu mai le fale, ma sa amata ona ia ai ina ia le faaosoosoina au e ai se mea sese. Ma e te iloa, o meaai tatau lelei e mafai ona suamalie ma e mafai ona e fiafia i ai! O mea uma e afaina ai e mafai ona suia e aoga. E oo lava i le ava - nai lo le pia ma le agaga, ua ou filifilia nei le uaina mūmū, 1 le ipu i le 'aiga o le afiafi. Na sili atu loʻu fiafia pe a oʻo i luga o le fua pe a mavae le 6 masina ma iloa ai ua itiiti loʻu mamafa i le 5 kilokalama! O le mea moni, na ausia lenei mea e le gata i le suia o meaʻai. Sa matou faatauina mai se saofaga i se kalapu taʻalo, ma matou amata amata vasega. Aʻo leʻi amataina ia faʻataʻitaʻiga, sa matou faia se suʻega ma se fomaʻi taʻalo e vavae ese faʻamaʻi lea e mafai ai ona faʻapupulaina le malosi faaletino o le tino e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaleagaina. O le faiaoga ma aʻu sa auai i se polokalame a le tagata lava ia, aua afai e sau se tagata e le i aʻoaʻoina i le faletaalo ma amata ona faia na o ia lava, e le o taimi uma e aoga ma mafai foi ona lamatia ai le ola maloloina. E le gata i lea, ao faʻamatala mai e le fomai ia te aʻu, o le taʻalo i taaloga e mafai ona oʻo atu ai i le hypoglycemia, aemaise lava pe a fai e faʻamaonia e se tagata fualaau faʻamaina. Na matou talanoaina foi auala e aloese ai i le hypoglycemia (o se paʻu tele i le suka o le toto, o se tulaga matautia tele), pe aisea e tupu ai, ma le auala e taulimaina ai.

I le taimi muamua, e faigata ona maua se taimi, pe a maeʻa ona e vaivai, e te fia alu i le fale ma malolo, ae o le sini o le sini. O le mea moni, e faaopoopo atu i le gau o le mamafa, o faamalositino faamalositino e faaitiitia ai le suka (Na ou aoaoina foi i lenei vasega - o maso e faaaoga ai le suka mo le galue, ma le tele o gaioiga, o le sili atu lea o le suka).

I le taimi muamua matou te na o faaiuga o vaiaso, tasi i le vaiaso, ona foliga mai lea o le savali soo, ma o le mea e sili ona ofo, na i ai le taimi. Latou te sao sao mai "o le ai ai se manaʻoga." Ma o vasega e matua siitia ai lagona ma faʻafefe atu ai le popole pe a maeʻa ona sili atu le aoga nai lo le malolo i le fale i luma o le televise. E le gata i lea, na ou teena le elevise i le fale ma i le galuega, e foliga mai o se mea faatauvaa, ae galue foi mo maso.

O le mea lea, i le faatulagaina o meaʻai ma faaopoopo ai taaloga i loʻu olaga, na mafai ai ona ou faaitiitia le mamafa i le 5 kilokalama ma o lea ua ou mafai ona faatumauina le taunuuga ausia.

Ae faʻapefea e uiga i fualaau faʻasaina e faʻaititia ai le toto suka?

Ioe, toetoe lava o se paʻu (pe a uma ona maua iuga o suʻega o loʻo ia te au mea uma i le faasologa ma le ate ma fatuga) Na faatonuina au metformin ma ou ave nei, faalua i le aso, i le taeao ma afiafi faatasi ai ma meaai. E pei ona faamalamalama mai e laʻu fomaʻi ia te au, o lenei fualaau e fesoasoani i siama i loʻu tino ia lagona lelei e uiga ia latou inisalini ma tumau ai pea le maualuga o laʻu suka i totonu o laʻu filifiliga filifilia. E mafai ona faia e aunoa ma fualaau faasaina? I nisi tulaga, ioe, mulimuli i se taumafataga ma taʻitaʻia se olaga ola malosi. Ae e seasea lava ona tupu lenei mea, o le tele lava o taimi, o le metformin e faʻatalanoaina vave lava pe a maeʻa ona faʻamaonia. Sa matou faia foi se lesona i fualaau eseese e tuuitiitia ai le suka o le toto. E tele naua, ma e eseese uma lava. E na o lau fomaʻi e tatau ona filifili po o le a le vailaau e tatau ona e faatonuina e faavae i lau suka ma le hemoglobin glycated. O le mea na fesoasoani i lou tuaoi poʻo le taʻuina atu i se televise polokalame e le o taimi uma e lelei mo oe, ma e mafai ona afaina. Sa matou talanoa e uiga i le inisalini. Ioe, o le inisalini e faʻaaogaina mo le maʻisuka ituaiga 2, ae na o mataupu lava pe afai e le mafai ona fesoasoani le tuufaatasiga o ni laupepa i le tele o doses, pe i ai se tulaga na faʻamalo ai lau paʻu ma e le mafai ona toe gaosia le inisalini. O tagata taʻitasi e iai se "fanua faʻapitoa", ae ui lava i lea, ina ia aua le "gaogao" le gland, e tatau ona mataʻituina le tulafono o meaʻai i le mea muamua, ona o le tele o gaʻo meaʻai tatou te 'ai i le taimi e tasi, o le tele o le inisalini e manaʻomia e ave ai le suka i totonu o sela, o le tele o le malosi o le pancreas e tatau ona galue ai. E i ai nisi tulaga e manaʻomia ai le inisalini: faʻataʻitaʻiga, pe a fai o le siama e faia i le maualuga maualuga o le suka, pe a le fesoasoani papalama, ma o le inisalini e faʻatulagaina mo sina taimi. Ole faʻaaogaina ole inisalini ole taimi e manaʻomia ile taimi ole fuafuaina o galuega i lalo o faʻafitauli lautele. Ae tusa lava pe tatau ona sui i le insulin, ina ia mafai ai ona tumau pea le maʻisuka "i lalo o le pule" ua ou sauni mo lenei mea. Ioe, o le a avea ma se galuega fou, o le a tatau ona e aʻoaʻoina se mea fou, e te maua ai sina faʻafitauli mai le iniseti i aso uma, faitauina le aofaʻi o meaʻai ma le fualaau o le inisalini, ae e le taua tele pe a fesoasoani lenei mea e aloese ai mai le faʻalavelave matuia ma le le lelei o le soifua maloloina.

Na taʻu mai e le fomai ia te aʻu mea faigata o le maʻisuka i la tatou vasega? Ioe, e le gata i lea, i se auala auiliili ma tatala, e le o ni upu le lelei "o se mea leaga ma fatuga, mata, vaʻa toto," aemaise lava le mea e tupu i le tino i totoga eseese ma maualuga le maualuga o le suka. E sili ona faʻalavelave i lenei tulaga, o fatugaʻo ia - o totoga e faʻamamāina ai le toto mai toxins. I le latou toilalo, e leai se lagona e masalomia o se mea e leaga, e oʻo lava i le tulaga pe afai e le mafai ona suia nei suiga ma ua le toe gaoioi gaʻo. I ia tulaga, e manaʻomia e tagata le faʻamamaina o le toto ma se meafaigaluega faapitoa - faʻasalaina i se fale faʻapitoa i le tele o taimi i le vaiaso. E faapefea ona e iloa o loʻo tupu se mea i fatugaʻo? E tatau ona masani ona foai atu le toto mo le creatinine, e tusa ai ma le fomai o le a mafai ona iloilo le aoga o le faamamaina o le toto mai toxins e fatugaʻo. I le leai o ni suiga, e faia lea i tausaga taʻitasi. Le maualuga le maualuga o le creatinine, o le sili atu foi lea o le gaioiga o gaʻo. O suiga e mafai foi ona vaaia i le faʻataʻitaʻiga - e le tatau ona i ai ni polotini i le masani (masani) suʻesuʻega o urine, ma i se suʻesuʻega faapitoa mo le microalbumin - e le tatau ona maualuga i luga o se tulaga. Ou te suʻeina nei suʻega i le 6 masina, ma o mea uma e masani lava.

O le mea lea e le gasegase fatuga, e tatau ona i ai le toto masani (e tusa ma le 130/80 mm RT). E pei ona i ai, na siitia loʻu toto, ma sa ou le iloa foi, aua ou te lei fuaina lava. Na talia au e le cardiologist i vai toto. Talu mai lena taimi, sa ou aveina i latou i taimi uma, ma e saʻo loʻu toto. Ou te sau i se fomaʻi maʻi mo se faʻatalanoaga i lea tausaga ma lea tausaga e iloilo le aoga o togafitiga, o le ECG, ma aumai se tusi o le tagata lava ia. I le taimi na ou matauina ai, sa i ai foi se ultrasound o le fatu, o se ultrasound o vaa o le ua - seia oo ina iloa mea na tutupu. O le isi okeni e mafai ona aafia i le maʻisuka o mata, pe o le, o vaa o le retina. I lenei foi, o le a leai ni lagona, ma e te le tau taulai atu i le auala oe vaai ai i le lelei poo le leaga. O nei suiga e faatoa mafai ona iloa e se tagata faʻafomaʻi pe a suʻesuʻeina le tupe. Ae o se tagata e mafai ona "lagona" na o ia lava na o se tulaga matuia i le faaaliga, e oo lava i le le atoatoa o le mea e tupu ona o le taofiofia o le taoto. O lenei tulaga e togafitia i le faʻamalosia o laser o le retina - "soldering" i le mata. Ae ui i lea, i tulaga alualu i luma, atonu e le mafai, o lea e taua ai le vaai atu o le fomai o oe ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga pe sili atu foi pe afai ei ai ni suiga ina ia mafai ai ona togafitia togafitiga i le taimi ma teu ai lau vaai.

O le faʻalavelave sili ona faigata mo aʻu o le vavaeina o vae ma le atinaʻe o le gangrene. Na taʻu mai e laʻu fomai le mafuaaga e tupu ai lenei mea. Faatasi ai ma le maualuga o maualuga o le suka, o le a faʻagasolo lemu ia neura o vae. I le taimi muamua, o lagona le lelei, susunuina o lagona, "pulumu fufulu" i vae, lea e masani ona le gauai i ai se tagata, atonu e foliga mai. I le aluga o taimi, o le faʻaitiitia o le lagona ma e mafai ona mou ese uma. E mafai e se tagata ona tu i luga o se fao, tu i luga o le vevela, sasa se sana ma le lagona se mea i le taimi e tasi, ma savali ma se manua mo se taimi umi seia oʻo ina ia vaai i ai. Ma o le faʻamaʻi faʻamaʻi i le maʻisuka ua faʻaitiitia, ma e oʻo lava i se manua itiiti, e mafai ona oʻo atu i le ulutala. E mafai ona aloese uma nei mea pe afai e te mulimuli i tulafono faigofie o le tausia o vae ma e faʻamaeʻaina le tausisia o le maualuga o le suka o le toto. I le faaopoopo atu i le siakiina e le tagata lava ia o vae, e tatau ai i le fomaʻi (endocrinologist poʻo le neurologist) ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga e faia ai se iloiloga o le faʻalogo i meafaigaluega faʻapitoa. Ina ia faʻaleleia le tulaga o neura, o nisi taimi e faʻasolosolo ai taimi e taua ai le pata ma vitamini ma antioxidants.

I le faʻaopopo atu i aʻafiaga ua aʻafia, i le atinaʻeina o maʻi vae, o le vashepes atherosclerosis (faʻaaogaina o pusa cholesterol) e taua tele, e mafua ai le faʻaitiitia o le tafe toto i vae. O nisi taimi, e mafai ona tapunia atoatoa le lumenia o le vaa, ma o le a taʻitaʻia ai le gangrene, lea e avea ai le tipi ma auala e tasi.O lenei faagasologa e mafai ona iloa i le taimi i le taimi o le faʻasalaga o aruro o vae. I nisi tulaga, o galuega faʻapitoa e faia i luga o vaa - faʻateleina vaʻa ma le paluni ma faʻapipiʻi siama i totonu - o upega e taofia ai le toe tapunia o le lumen. O le taimi faʻatino e mafai ona faʻasaoina ai oe mai le tosoina. Ina ia faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atherosclerosis (ma o le mea lava lea e tasi o le mafuaaga lea o le afaina ma le fatu fatu: o loʻo i ai foi le totoina o vaʻa toto, ae na o le tuuina atu o le mafaufau ma le fatu), e tatau ona faatumauina le "tulaga" o le cholesterol ma ona vaega "lelei" ma "leaga". O le mea moni, e tatau ona e mulimuli i se meaʻai, ae le mafai ona ou ausia le taunuʻuga i lenei mea, ma na maua e le cardiologist au fualaau e pulea ai le maualuga o le cholesterol. E masani ona ou ave ma ave lipine talatalanoa i le ono masina.

O le a le mea e fai atu i le faaiuga? Ioe, o loʻo ou maua le maʻisuka. Sa ou nofo faatasi ma ia mo le 5 tausaga. Ae ou te pulea o ia! Ou te faʻamoemoe o laʻu faataitaiga o le a fesoasoani ia i latou o loʻo feagai ma lenei faafitauli. O le mea e sili ona taua e le o le atuatuvale, ae le o le fiu, a le o oe, ae o le maʻisuka o le a pulea ai oe, lou olaga, ma fuafua pe o le a lou lumanai. Ma, ioe, e te le manaʻomia le tuua naʻo oe ma le maʻi, vaavaai mo togafitiga togafitiga i luga o le Initaneti, fesili atu i uo ... Fesili mo se fesoasoani mai tagata tomai faapitoa oe iloa a latou galuega, ma o le a latou fesoasoani ia te oe, o le a latou aoaoina oe ia pulea le maʻisuka, ao latou aoaoina au.

Sei o tatou tilotilo po o ai, o anafea, pe faʻafia ma pe aisea e tatau ai ona fuaina le suka toto.

O le tele o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e naʻo le maualuga o le kulukose o le toto i le taeao ao leʻi oʻo i le taeao - i luga o se manava gaogao.

E naʻo o le manava gaogao e naʻo se vaitau itiiti o le aso - 6-8 itula, lea e te moe ai. Ma o le a le mea e tupu i le isi 16-18 itula?

Afai o loʻo e fuaina lou toto toto ao le i momoe ma le aso e sosoo ai i luga o se manava gaogao, ona mafai lea ona e iloilo pe o le maualuga o le kulukose i le toto e suia i le pope a fai suiga, pe faʻapefea. Mo se faʻataʻitaʻiga, e te ave metformin ma / poʻo insulin i le pō. Afai o le mamafa o le suka toto e sili atu le maualuga nai lo le afiafi, ona le lava lea o fualaau oona po o latou fualaau. Afai, i se isi itu, o le maualuga o le kulukose o le toto e maualalo pe sili atu le maualuga, ona mafai lea ona taʻu mai se fualaau o le insulin sili atu nai lo le mea e manaʻomia.

E mafai foʻi ona e fuaina i luma o isi taumafataga - aʻo leʻi faia le aoauli ma ao leʻi faia le 'aiga o le afiafi. E taua tele lenei mea pe afai e leʻi leva ona faʻamaonia mai ai fualaau fou e faʻaititia ai lou toto suka poʻo pe afai o loʻo e mauaina le inisalini togafitiga (both basal and bolus). O lea e mafai ai ona e iloiloina le ala e suia ai le maualuga o le kulukose i le toto i le ao, pe faapefea ona aafia le gaioiga faaletino poo le toesea, meaʻai i le gasologa o le aso ma isi.

E taua tele le iloilo pe faʻapefea ona e galue i le tali i se taumafataga. Faigofie - faaaoga glucometer muamua ma le 2 itula talu ona 'ai. Afai o le taunuuga "pe a uma" e sili atu le maualuga nai lo le taunuuga "aʻo lei" - sili atu i le 3 mmol / l, ona aoga lea ona e talanoaina lenei mea ma lau fomaʻi. Atonu e aoga le faasaʻoina o le meaai poʻo le suia o togafitiga fualaau faasaina.

A i ai se isi taimi e tatau ai ona faaopoopo le fua o le kulukose i totonu o le toto:

  • pe a e lagona le leaga - e te lagona ni faʻamaoniga o le maualuga o le kulukose o le toto,
  • pe ae maʻi, mo se faʻataʻitaʻiga - o loʻo e maualuga le vevela o le tino,
  • ao leʻi aveina se taavale,
  • muamua, i le taimi ma a maeʻa faamalositino. E taua tele lenei mea pe a amata ona e auai i se taaloga fou mo oe,
  • ao le i momoe, ae maise lava pe a uma le inu ava malosi (sili atu i le 2-3 itula pe mulimuli ane).

O le mea moni, o le ae finau o le faia o le tele o suʻesuʻega e le manaia tele. Muamua, tiga, ma lona lua, e taugata tele. Ioe, ma e alu se taimi.

Ae e te le tau fuaina fua 7-10 i le aso. Afai e te tausisi i se taumafataga pe maua ni laupepa, ona mafai lea ona e fua i le tele o taimi i le vaiaso, ae i taimi eseese o le aso. Afai o le taumafataga, ua suia vailaʻau, o le taimi muamua e sili atu ona aoga le fuaina i taimi uma e iloilo ai le lelei ma le taua o suiga.

Afai o loʻo e mauaina togafitiga ma le pulus ma le basal insulin (silasila i le vaega e fetaui), ona tatau ai lea ona iloilo le maualuga o le kulukose o le toto ao le i faia taumafataga ma i le taimi e moe ai.

O a sini o le puleaina o le kulukose o le toto?

O i latou taitoatasi mo tagata taʻitasi ma faʻalagolago i le matutua, i ai ma le malosi o faʻafitauli o le maʻisuka.

I le averesi, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le tino:

  • i luga o se manava gaogao 3.9 - 7.0 mmol / l,
  • 2 itula i le maeʻa o taumafataga ma i le taimi e momoe ai, e oo atu i le 9 - 10 mmol / L.

Ole taimi o le pulea o le kulukose i le taimi o le maitaga e ese. Talu ai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e afaina ai le atinaʻeina o le tamaititi, lona tuputupu ae, aʻo faagasolo le maitaga, e taua tele le tausia ia te ia i lalo o le pule malosi!E tatau ona fai ni fua ao leʻi 'ai, i se itula pe a maeʻa ma aʻo lei momoe, faʻapea foʻi ma le le lelei o le soifua maloloina, o faʻaaliga o le hypoglycemia. O le maualuga o le kulukose o le toto i le taimi o le maitaga e ese foi (tele faʻamatalaga ..).

Faaaogaina o se tusi o le tagata lava ia

O sea tusi o talaaga e mafai ona avea o se api na fuafuaina faapitoa mo lenei, poʻo se api poʻo se api e faigofie mo oe. I totonu o le tusi, ia maitau le taimi o le fuataga (e mafai ona e faʻaalia se ata patino, ae sili atu ona faigofie le naʻo le faia o ni faʻamatalaga "aʻo le i ai taumafa", "pe a uma le 'aiga", "aʻo le i momoe", "pe a uma le savaliga." I lata ane e mafai ona e maka le aoga o lenei vailaʻau, Afai e te tago i ai, o le a le ituaiga meaai e te 'ai, pe a tele se taimi, ia maitau meaʻai e ono aʻafia ai le kulukose toto, mo se faataitaiga, sa e' aina sina sukalati, inu lua ipu uaina.

E aoga foi le matauina o numera o le toto, mamafa, gaioiga faaletino.

O sea tusi o talaaga o le a avea ma fesoasoani fesoasoani mo oe ma lau fomaʻi! O le a faigofie ona iloilo le lelei o togafitiga faʻatasi ma ia, ma afai e talafeagai, fetuunai le togafitiga.

Ioe, e aoga le talanoaina o le mea tonu e te manaʻo e tusi i le tusi faʻataʻitaʻi ma lau fomaʻi.

Manatua e tele mea e faalagolago ia te oe! O le a taʻu atu e le fomaʻi ia oe le faʻamaʻi, faʻamaonia vailaau mo oe, ae ua uma ona e faia le filifiliga e pulea pe tatau ona e pipii i le meaai, ave vailaau faatonuina, ma sili ona taua, o afea ma pe fia taimi e fua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

E le tatau ona e faia lenei mea o se tiute mamafa, o le faanoanoa o le tiutetauave na faafuaseʻi ona paʻu i ou tauau. Vaavaai i ai - e mafai ona e faʻaleleia lau soifua maloloina, o oe o le a mafai ona faʻamalosia lou lumanaʻi, o oe o lou lava pule.

E ese le manaia le vaʻaia o le kulukose toto ma iloa o loʻo e puleaina lou maʻisuka!

Aisea e fuaina ai le suka toto ma aisea e te manaʻomia ai se mataʻitusi o le tagata lava ia e mataituina?

Vitio (kiliki e taʻalo).

Senina Anna Alexandrovna

Ma le mamalu na ia faauu mai le RNIMU ia i latou. N.I. Pirogov (o le Iunivesite a le Setete o Rusia a le Setete o Rusia e igoa ia N.I. Pirogov), lea mai le 2005 i le 2011 suʻesuʻeina i le aʻoaʻoga o le MBF ICTM i le tulaga faʻapitoa o Vailaau Faasaienisi.

Mai le 2011 i le 2013 nofo i le falemai o le endocrinology i le MGMU Muamua. I.M. Sechenov.

Talu mai le 2013 sa ou faigaluega i le lala Numera Numera 6 Numera 6 (o le SOE Numera 21) muamua i le CAO.

Ua maua oe i le maʻisuka. Pe atonu na e ola faʻatasi ma lenei faʻamaʻi mo se taimi umi ma e le lelei le faitau lelei o le suka i le toto? A e sau i le fefaʻatauaiga a le fomaʻi, na te fautuaina oe e te tausia se faʻataʻitaʻiga a le tagata lava ia, tuʻuina atu se ituaiga polosiua ma se numera o taulaʻi ma tuʻuina atu le lalolagi e ola ai ma lenei polosiua, lea e te le iloa pe faapefea ona faʻaaoga.

E leai se vitio faʻasalalau mo lenei tusiga.
Vitio (kiliki e taʻalo).

E le gata i lea, o loʻo feagai nei i tatou ma se faʻaopoopoga o tau o pepa faʻataʻitaʻiga, o le faaitiitia o le tele o taimi o la latou faʻasalaga saoloto i faleoloa o le taulaga, poʻo lo latou toesea i totonu o se falemaʻi e aunoa ma se totogi. Faʻamatala mai pe aisea tatou te manaʻomia ai se tusi o le tagata lava ia, auala e galulue faatasi ai ma i le taimi lava e tasi laveai pusa sikola.

E tusa ai ma fuainumera, o tagata e siakiina e le aunoa a latou toto suka sili atu le glycemia. E masani lava ona o tagata ua lava le amio pulea ina ia mafai ai ona latou tosoina pea o latou tamatamailima i le toto, ia i ai le tulaga tutusa o le amio pulea i le olaga masani, ina ia le mafai ai ei latou lava ona 'ai mea latou te mananao i ai, ae leai. I le uma, latou te iloa le tele o lenei "le mafai" o le a faateleina ai le maualuga o le suka o le suka.

Ma ua lava le tulaga o le amio pulea ina ia mafai ona auai i gaoioiga faaletino, lea, ao latou vaaia mai le siakiina o le tagata lava ia, e faaitiitia ai le suka o le toto.

I le tulaga lautele, fuainumera, o se mea, e moni, e lelei, ae e le o amanaia nisi o uiga o le natura faaletagata. O le maualuga o le suka o le toto e faalagolago lava i mea e te 'ai, o le a le tele o lau gaioiga ma pe faʻapefea ona e faʻaaoga lelei fualaau o le suka. O le faʻaauau pea o le pulea o le tino e fesoasoani ia te oe e iloa ai le tele o mea e te faia e aafia ai lou suka toto.

O ai e manaʻomia le puleaina o le toto ma e faʻafia?

Tusa 2 i le maʻisuka i luga o papa poʻo luga o se meaai

O le pulea e le tagata o ia lava e taua tele i le amataga. Afai ua na o oe ua maua i le maʻisuka pe afai e le lelei tele suga. Faʻaauau (1 le aso i le aso poʻo le 1 taimi i le 3 aso) fua o le suka toto o le a mafai ai e oe ona siaki le tali a lou tino i ni meaʻai faapitoa ma gaioiga faaletino.

O tagata taitoatasi i luga o le taumafa tutusa gaosi oloa o le a faateleina i lona lava auala. E faʻalagolago lava i le tele o sela o le tino e puipuia mo galuega galue, o le a le tele o le maso ma le gaʻo, o le a le maualuga o le cholesterol, ma isi. E taua tele le le na o le fuaina o suka i taeao uma, ae ia faʻalogo lelei i lenei faiga.

E faapefea ona pulea le suka suka?

- Siaki ma lau fomaʻi pe o le a le maualuga o le maualuga o le suka i le toto (faapitoa ile maualuga ole toto). E faʻatatau taʻitoʻatasi, e faʻatatau i le matua, tikeri ma numera o faʻalavelave ma faʻamaʻi tutusa e te mafatia ai.

- Fua le suka i le aso 2-3 taimi i le vaiaso ma i tulaga e te lagona ai le le fiafia pe lagona le ese. E manaʻomia lenei mea e faʻaoga ai ma talafeagai le faʻaaogaina o fasi siaki.

- Fua le suka i taimi eseese. O le taimi nei i luga o se manava gaogao, ona fai lea o le aoauli, a maeʻa le 'aiga o le afiafi, ona 2 itula lea pe a uma ona' ai. Tusi i lalo au suga.

O nei faʻaʻailoga uma e taua. O le a latou faʻatagaina oe ma le fomaʻi e sili atu le iloiloga o faʻamalosi o fesuiaiga o le suka, fetuunai tulafono ma fua o sauniuga o le suka, ma faʻaumatia atoa pe suia i latou i auala eseese o le togafitia o le maʻisuka. Afai e te le iloa pe mafai ona 'aina se tasi poʻo se isi oloa, ia' ai e pei ona e manaʻo ai, ona fuaina lea o le suka i le 2 itula pe a uma le taumafataga.

Afai o le glycemia o loʻo i totonu o fua faʻatatau, ona mafai lea ona e 'ai i lenei meaʻai. Afai e te vaʻai i fuainumera e sili atu ma le 10 mmol / l, ona ou manatu o oe lava ia o le a malamalama i mea uma e ala i le lagona le mautonu.

Fua le suka aʻo leʻi savali. Savalivali i se fua faatatau saʻo pe a ma le 1 le itula. Fua le suka pe a uma ona savali. Fuafua pe faʻapefea ona faʻaititia. O le a mafai ai e oe ona faʻaaogaina le gaioiga faaletino i le lumanaʻi e avea o se ki sili ona lelei mo le faʻaitiitia o le suka o le toto. E le gata o se savaliga, ae faʻamalositino, fufulu mamā, alu i le faleoloa ma isi.

Faʻaalu pe a ma le 1-2 masina o lou olaga i luga o le siakiina oe lava ia. Faamaumau le toto toto, gaoioiga faaletino. Faamaumau au tali i meaʻai, popolega, maʻi, ma isi. O lenei mea o le a mafai ai e oe ona sili atu lou iloa o lou lava tino ma, atonu, i se mea e sui ai lou olaga soifua poʻo meaʻai. Ae, e le ona o le fomaʻi na taʻu atu ia te oe lenei mea, ae ona o oe lava na e iloa pe faʻafefea ona afaina oe i se oloa faapitoa poo se gaoioiga faaletino. Ma le isi, o le a mafai ai e oe i le lumanaʻi ona fua le suka 1 le taimi i le 7-10 aso.

"Aisea e tatau ai ona ou faamaumauina aʻu faailoga pe afai e mafai ona ou tilotilo atu ia i latou i se glucometer?" - e te fesili.

Aua o le a mafai ai e oe e le gata ona feutagai ma lau fomaʻi pe a tupu se mea, ae o le a fesoasoani foi e faʻatusatusa iuga o lau fua mo le tele o masina, pe a faʻafuaseʻi ona amata ona "faʻafefe" le suka. Malamalama i le mafuaʻaga o ia suiga, manatua pe na faapefea ona e ola ma mea na e faia pe a lelei suga ma suʻesuʻe le mea na e tuʻuina atu oe lava.

"Aisea e fua ai le suka pe afai ua uma ona ou iloa mea uma na ou faia?" - e te fesili.

E taua lenei mea e pulea ai le saʻo po o le le saʻo o au amioga ma masani. O lenei mea o le a mafai ai i le amataga o le suʻeina o suiga e leʻi fuafuaina i le tino ma fetuunai togafitiga poʻo le olaga.

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻamauina i luga ole insulin ma fualaau antidiabetic

Afai e te tago i fualaau suka ma tui inisalini 1-2 taimi i le aso, e manaʻomia le faʻasaina o le toto i le taimi e tasi 2-3 aso.

O le a lenei mea mo?

- O nisi taimi e afaina ai ni nila pe faʻapipiʻi faʻapipiʻiina ma e le afaina le inisalini, e ui lava e foliga mai ua e tuiina. I lenei tulaga, ma le pulea o oe lava, o le a e vaai i le maualuga o fua o le suka. Ma o lenei mea o le a avea o se faailo e siaki ai lau peni.

- Iloiloga o le tagata lava ia 1 taimi i aso taʻitasi e manaʻomia pe afai e te fetuʻunaʻi le fua o le insulin e faʻatatau i gaoioiga faʻaletino (faigaluega i le atunuʻu poʻo le toleniga malosi i le falemaʻi). Ole manava e manaʻomia mo le faʻatusatusaina o le fua ole inumaga ole inisalini.

- Afai o lou olaga e le maluelue, o aso uma e aumaia ai se ituaiga fou o gaoioiga, meaai le talafeagai, o le tele o fesuiaiga i le taumafataga, fua o le suka 1, poo le 2 taimi i le aso.

Fua le glycemia i taimi eseese (pe i luga o se manava gaogao, ona aʻo leʻi faia le aoauli, ao leʻi faia le 'aiga o le afiafi, lua itula pe a uma ona' ai). E manaʻomia lenei mea ina ia mafai ai e le tagata lava ia ona fetuutuunai le fua o le insulin. Faʻateleina le maualuga o le suka ma faʻaititia i le maualalo. O lau fomaʻi o le a aʻoaʻoina oe i le auala e tatau ai ona tuʻu saʻo lau tui o le inisalini.

Tusa 2 i le maʻisuka i luga o le inisalini gaʻo-gaʻo

O iniseti-gaioiga e aofia ai: Novomix, HumalogMiks 25 ma le 50, Humulin M3, RosinsulinMiks. O le faʻafefiloi lea o atigi vavalaʻau puupuu e lua / vavalalata ma gaʻo umi.

E masani lava ona sasaina faʻalua i le aso. Ina ia iloilo le aoga ma le fetuunaiga o fualaau, e tatau ai ona fua le suka i le aso ao leʻi faia le taeao ma ao le i faia le taumafataga o le taumafataga. Mo le maualuga o le sukū ao leʻi faia le 'aiga o le afiafi - o le ao o le insulin i le taeao.

Afai o lau lisi o mea e aofia ai le tutusa o le aofaʻi o meaʻai gaʻo mo le 'aiga o le taeao,' aiga o le aoauli ma le 'aiga i aso uma, e mafai ona e pulea le suka i le aso. A o lei faia le taumafataga o le taeao, ao leʻi faia le aiga o le afiafi Afai e te iloa o suga e mausali, ma e le fuafua e suia soo se mea i le taimi e tasi, ona mafai lea ona fuaina le suka i le 2-3 aso, i taimi eseese. A o lei faia le taumafataga o le taeao, ao leʻi faia le aiga o le afiafi Ia mautinoa e tusi i lalo au suga i se tusi o le pulea o oe lava ia ma faʻaalia i lau fomaʻi ia le itiiti ifo ma le tasi i le 2 masina e fetuutuunai le fualaau o le insulin pe a tatau ai.

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻamauina i le faʻamalosia o le insulin

O le malosi o le inisalini o togafitiga o le 1 pulega o le inisalini umi faaumiumi poʻo le 2 le umi o inisalini inisiua PLUS 2-3 injections o le inisalini pupuu poʻo le siakiina aʻo leʻi faia taumafa. A uma, e faalua ona 'ai e se tagata i le aso, e le o fautuaina, ae o loʻo i ai se aia tatau e ola ai. E tusa ai ma lea, ole inisalini puupuu e tatau ona tuiina e le 3 taimi, ae 2.

Ia mautinoa e tusi i lalo au suga i se tusi o le pulea o oe lava ia ma faʻaalia i lau fomaʻi ia le itiiti ifo ma le tasi i le 2 masina e fetuutuunai le fualaau o le insulin pe a tatau ai. Ole taimi o fuataga e faalagolago i lou olaga.

- E te 'ai e tutusa lelei i aso uma. Manaʻo le suāuʻu e manaʻomia i le aso. I taimi eseese. O le taimi nei i luga o se manava gaogao, ona fai lea o le aoauli, a maeʻa le 'aiga o le afiafi, ona 2 itula lea pe a uma ona' ai.

- O au meaʻai e suia tele i aso uma.

E taʻi 2-3 taimi i le aso le suāuʻu. A o le i ai meaai autu. Ae i lenei tulaga, e tatau ona e ole atu i le fomaʻi e aʻoaʻo oe pe faʻapefea ona e suʻeina le inisalini o se gaioiga pupuu pe faʻataʻitaʻiina e oe lava, e fuafua i le maualuga o le suka o le toto.

Afai e faigata lenei mea ma e le manino mo oe, e mafai e le fomai ona tusi i lalo le aofai o iunite e tatau ona faaopoopo ma pe fia le faaitiitia i nisi o faailoga o le toto suka.

- Ua e faʻateleina le umi poʻo le malosi o le gaioiga faaletino.

- Puleaina o le suka i luma o le tino fuafuaina fuafuaina.

- I le faagasologa o gaoioiga faaletino, ma le le lelei o le soifua maloloina.

- A o le i ai pe a uma le gaioiga faaletino.

Afai o le gaioiga faaletino e le i saunia i le taimi muamua, a maeʻa e masani ona manaʻomia ai nisi o gaʻo (o nisi taimi e mafai ai ona e maua se mea manaia), pe tui i se siʻosiʻomaga laʻititi o le inisalini e fai pupuu.

Afai o le gaioiga faaletino (umi poʻo le malosi) o loʻo faʻamatalaina i le taimi muamua, tui i se siʻosiʻomaga laʻititi o le inisalini e faʻamaʻi umi. E faʻaitiitia lava le tui - o lau fomaʻi o le a taʻu atu ia te oe e faʻatatau i ou uiga. E te iloa le faitauina o iunite falaoa ma e te iloa le manaʻomia o le inisalini i le 1 XE.

E manaʻomia le suʻaina o suāuʻu ao lei faia taumafataga mo le saʻo saʻo o fua o le inisalini puupuu pe faʻasolosolo. E fautuaina e tuʻuina atu i le fomaʻi se tusi faʻataʻitaʻi i nai masina uma lava, lea i le 2-3 aso o le a faamaumauina:

- O lau suka aʻo le i faia taumafataga taitasi.

- 1-2 sugars 2 itula i le maea ai o se taumafataga (pe a maeʻa le taeao pe a uma le 'aiga o le afiafi, mo se faʻataʻitaʻiga).

- O le a le mea na e 'ai, ma le fia iunite falaoa o loʻo i ai, i lou manatu (e talafeagai lenei mea e iloilo ai le saʻo o lau faʻatulagaina o XE).

- O tui o le inisalini na e tuiina (faʻapuupuu ma le umi).

- Gaioiga faʻale-tino, pe a fai e le o se tulaga faʻasalalau pe leai foi

Ituaiga 1 maʻisuka

O iinei, o le tele o le pulea e le tagata o ia lava, o le sili atu lea. Ae maise lava ile amataga. I le isi itu, o le mamanu e aoga foi: o le itiiti ifo o le pulea e le tagata o ia lava, o le leaga o le maualuga o le suka o le toto. E taua tele lenei mea mo i latou o loʻo taʻitaʻia se olaga e le o se tulaga masani, ma ola malosi. O le suālaʻau toto e tatau ona faʻatinoina a o leʻi oʻo i le 'aiga taʻitasi.

Maʻeu, i le faʻaopoopoga - faʻaletonu le soifua maloloina. O nisi taimi - ma faʻamaoniga o le hypoglycemia, ina ia faʻaesea ai le "pseudohypoglycemia", lea e taofi ese le agavaa. E le gata i lea, o le pulea e manaʻomia mo le le mafaʻauina o le faʻalavelave ma le faʻalauiloaina faaletino.

O le tele lava o lou fuaina o le suka toto, o le sili atu foi lea o lau glycemia ma lou ola. E te faia lenei mea mo oe lava, ae le mo le fomaʻi. E taua lenei mea mo oe.

Ma o tagata, afai o iai lau pumpulin insulin, o lona uiga e le mafai ona fuaina le suka. O le pamu e manaomia le faʻavasegaina masani mo le faʻatinoina lelei. O le mea lea e tatau ona le itiiti ifo i le 4-6 taimi i le aso.

O le fuaina o le suka toto i le taimi nei e tatau ona togafitia lelei. Aua le fuaina 3 taimi i le aso pe afai o loʻo e aveina Metformin. "Ona o le fiailoa", "mo loʻu lava filemu o le mafaufau" ma le "pei lava o lena" ua sili atu nei ona le mafai ona faalavelave i le tamaoaiga. O i latou e mauaina le inisalini togafitiga e le tatau ona lafoaia le fua o le suka. O lenei mea o le a lelei atili ai le maualuga o le glycemia.

Manatua, taulaʻi le maualuga o le suka i le toto, o lou soifua lelei ma le ola umi e aunoa ma ni faʻafitauli o le maʻisuka. E taua tele lenei mea mo i latou o loʻo amata la latou malaga ma le maʻisuka.

E te manatu saʻo lava - e mafai ona e tausia se tusi talaʻai i se api masani. I le tusi o meaai e te faʻaalia ai le aso, taimi ma mea na e 'ai (mea + tele). E lelei foi le matauina o le gaioiga faaletino i le tusi, i le faatulagaga tutusa - i le taimi (o le a tonu le mea na e faia + le umi o le uta).

Tasi e aunoa ma le suka i totonu o le tusi o talaaga e mafai ona faʻaaogaina, ae tatau ona e faʻaalia le aofaiga o le vai e te inu i le aso.

Ma le faamaoni, Nadezhda Sergeevna.

Faʻaalia le tele o meaʻai e tatau. O le a le mea e te tusia, mo se faataitaiga, "buckwheat"? O loʻo i ai se tasi o loʻo i ai le taumafataga - 2 sipuni tele, o le isi - uma lava 10. E le mafai ona faʻaalia i le kalama, ae i le punetini, tama, tioata, ma isi.

E uiga i "Pe o se olaga tumau tumau leaga mo au i lenei tulaga? "- mo le a le mafuaʻaga na e feutagai ai ma se suʻega faʻauʻu? O le a le "tulaga"? E te leʻi faʻaalia lenei mea, tau lava o fesili e uiga i le tusi. Afai ua uma ona e pasia ni suʻega, ona faʻapipiʻi lea o la latou ata i le savali, o lea o le a faigofie ai ia te au ona ou malamalama i le tulaga.

Ma le faamaoni, Nadezhda Sergeevna.

Afai e te leʻi maua le faʻamatalaga e te manaʻomia i tali i lenei fesili, pe afai o lau faafitauli e ese si ese mai le tasi na tuʻuina atu, taumafai e fesili i le fomaʻi se fesili faaopoopo i luga o le itulau lava e tasi pe afai oi ai o ia i le autu o le fesili autu. E mafai foi ona e faia se fesili fou, ma a mavae sina taimi o le a tali mai a matou fomaʻi. E leai se totogi. E mafai foi ona e saili mo faamatalaga talafeagai i luga o mataupu tali tutusa i luga o lenei itulau pe ala mai i le itulau sailiiliga a le saite. Matou te matua faʻafetai lava pe afai e te fautuaina i matou i au uo i luga o fesoʻotaiga vavave.

Medportal 03online.com tuʻuina atu fautuaga faafomaʻi i fesoʻotaʻiga ma fomaʻi i luga o le saite. O iinei e te maua ai tali mai tagata moni i lau matata. I le taimi nei, e mafai e le saite ona tuʻuina atu fautuaga i vaega e 45: o le tagata maʻi, venereologist, gastroenterologist, hematologist, geneticist, gynecologist, homeopath, dermatologist, fediatric gynecologist, neurologist pediatric, fomai tipitipi pediatric, endocrinologist pediatric, nutritionist, immunologist, cardiologist, infectiologist, fomaʻi maʻi, cardiologist, cosmetologist o le fomaʻi, o le fomaʻi, o le fomaʻi, o le fomaʻi, o le fomaʻi, o le fomaʻi, o le fomaʻi, o le fomaʻi, o le fomaʻi, o le fomaʻi, o le fomaʻi, psychiatrist, psychologist, pulmonologist, fomaʻi, fomai tipitipi, fomai tipitipi, fomai tipitipi, fomai tipitipi, fomai tipitipi, fomai tipitipi, endocrinologist.

Matou te tali 95.56% o fesili..

O le faʻatulagaga o le fuafuaina o le XE ua fuafuaina faapitoa e fesoasoani ai i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. E taua le iloa o le maʻi o lana lava fomaʻi!

Aua e te piilima pe a uma ona e faʻalogo i le siama o le maʻisuka. E naʻo se faʻamaoniga, e le o se faasalaga. Taumafai e togafitia le tulaga i le filosofia ma mafaufau o loʻo i ai ni mea e sili atu ona fefefe ma leai se faamoemoe. O le mea taua, o le taimi nei ua e iloa e uiga i lou tulaga, ma afai e te aʻoaʻo lelei, faʻapipiʻi ma (e taua lenei mea). Faʻasalalau le tulaga, o le a tumau le lelei o lou olaga i se tulaga maualuga.

Ma e iai le poto masani o tagata suʻesuʻe, ma le tele o suʻesuʻega e faʻamaonia ai se mea se tasi: o le maʻi SD e mafai ona ola e pei o se tagata soifua maloloina, aʻo iai se maualuga maualuga o le ola, ae tatau ona mataʻituina ni tulaga taua: pulea le maualuga o le suka, tausia se soifua soifua ola maloloina ma tausisia se meaʻai. O le mea mulimuli lea, matou te talanoa.

O le a saʻo le fai atu o se meaʻai mo le maʻisuka o le vaega sili lea ona taua o togafitiga. Ma le isi, o lenei tulaga taua e tatau ona mataituina mo soʻo se ituaiga o maʻisuka, e tusa lava po o le a le matua, mamafa, itupa ma le maualuga o gaoioiga faaletino a se tagata. O le isi mea, o le taumafa mo tagata uma o le a mama aʻiaʻi ma e tatau i le tagata lava ia ona pulea le tulaga ma lana meaai, ae le o se fomaʻi poʻo se isi tagata. E taua le manatua o le tiute o se tagata mo lona soifua maloloina e taoto faʻatasi ma ia.

E fesoasoani i le puleaina o meaʻai ma, e tusa ai ma ia, fuafua le fuainumera manaomia ole inisalini pupuu mo folasaga taʻitasi, le faʻatulagaina o le falaoa. XE o se iunite faʻapitoa lea na atiaeina e tagata Siamani ma e faʻaaogaina e faʻatusatusa le aofaʻi o meaʻai. E talitonuina o le tasi XE o le 10-12 kalama o gaʻo. E manaʻomia le 1 XE, 1.4 iunite. inisalini puupuu.

O le tele o tagata e muamua maua le suka maualuga o le toto ua fesiligia lenei fesili. Endocrinologists Tali pei o lenei:

"Sei o tatou manatuaina le ala e galue ai le paʻu o se tagata soifua maloloina. A maeʻa taumafataga taʻitasi, e alu aʻe le toto toto ma tali mai le pancreas e ala i le faateleina o le inisalini lea e tuʻuina atu i le toto. I se tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka, o lenei faiga e le galue - o le pancreas e le faʻamaunuuina lona aoga, e le pulea le maualuga o le suka i totonu o le toto. O le mea lea, e manaʻomia e se tagata ona faia e ia lava, ma sili atu i mea uma, faatasi ai ma le fesoasoani a meaʻai. E taua mo se tagata gasegase i le maʻisuka ia malamalama i le tele o meaʻai gaʻo e fesoasoani i le faateleina o le suka o le toto na ia maua i taumafataga taʻitasi. O lea o le a vavalo ai se tagata i le faateleina o le suka o le toto. "

O meaai e aofia ai gaʻo, proteins ma gaʻo, faʻapea foʻi vai, vitamini ma minerale. Naʻo gaʻo gaʻo e aafia ai le maualuga o le suka i le toto, o lea e taua ai le iloa pe o le a le tele o latou i totonu o se oloa. O le mea e masani ai, e tasi le taumafataga e tatau ona iai le tusa ma le 5 XE, ae i se tulaga masani, e manaʻomia e le tagata le faʻamaopoopoina le aofaʻiga tatau ole XE ma le fomaʻi, talu ai o lenei tagata e toʻatasi ma e faalagolago i le mamafa o le tino, gaioiga faaletino, itupa ma tausaga.

E le gata i lea o le tulaga o loʻo i lalo:

Igoa o tagata gasegase e masani (poʻo latalata i mea masani) mamafa o le tino.

O le siakiina o le tagata lava ia mo le maʻisuka o se punavai o faʻamatalaga talafeagai mo le tagata maʻi, tagata o loʻo tausi ia te ia, faapea foʻi ma le fomaʻi. Ua leva ona faʻamaonia o le ola ai ma lenei faʻamaʻi e lelei tele, talu ai e mafai ona pulea le maʻisuka.

Aoaoina le auala e saʻo ai le togafitiga, lea e aofia ai gaoioiga faaletino, meaai, fua o sauniuniga ile inisalini, ma ia suʻesuʻe saʻo lou tulaga - o galuega ia o le pulea e le tagata o ia lava. Ioe, o le matafaioi autu i lenei faagasologa ua tofia i le fomai, ae o le tagata gasegase, o loo pulea lelei lona maʻi, ausia taunuuga lelei, e masani lava ona pulea le tulaga ma lagona atili le mautinoa.

O le faʻatumu ma le le faʻamaonia o le tusi o le maʻisuka poʻo se tusi o le siakiina o le tagata lava ia mo le maʻisuka o le a aʻoaʻoina i aʻoga faapitoa, o loʻo iai i falemaʻi uma i totonu o le aai. E aoga tele mo tagata mamaʻi i soo se ituaiga faʻamaʻi. Faʻamaʻaina, e tatau ona manatua e le o se galuega faifai pea lea e manaʻomia ai le taimi, ae o se auala e puipuia ai faʻafitauli ogaoga. E leai ni tulaga faʻapitoa mo le tusia i totonu, ae ui i lea, o loʻo i ai nisi o manaʻoga mo le tausiga. E fautuaina ina ia tausia se tusi faʻamaumauga i le taimi lava e maeʻa ai le faʻamalosi.

E tatau ona faʻaleleia le faʻamatalaga, o le auiliiliga o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli pe faʻaleleia le tulaga o le maʻi. O le mea sili ona taua o manatu nei:

  • kulūkose. O lenei faailo ua maeʻa muamua ma pe a uma ona 'ai. I nisi tulaga, e fesili fomai i tagata gasegase e faailoa mai se taimi patino,
  • le taimi o le puleaina o sauniuniga o inisalini,
  • afai e tulai mai le hypoglycemia, ona mautinoa lea
  • i nisi tulaga, o togafitiga faʻamaʻi vai antidiabetic e mafai ona maua i le maʻisuka ituaiga 1.

E tele filifiliga mo le tausia o faʻamaumauga o le siakiina e le tagata o ia lava mo le maʻisuka:

  • api masani po o se api i kalafi,

Tausiga o le Mate-Suʻe Online Online

I le taimi nei, o loʻo i ai le tele o polokalame mo lenei vaega o tagata gasegase. E ese i latou i galuega ma e mafai ona totogi ma leai se totogi. O tekonolosi faʻaonapo nei e mafai ai ona faafaigofie le tusi o le siakiina e le tagata lava ia mo le maʻisuka, ma, pe a tatau ai, feutagai ma se fomaʻi togafitiga e ala i le auina atu ia te ia o faamatalaga mai le tusi ata i se faiga faaeletoroni. Ua faʻapipiʻi polokalame i luga o se telefoni, laupepa poʻo le komepiuta a le tagata lava ia. Sei o tatou mafaufau i nisi oi latou.

O se faʻamaumauga i luga o le initaneti o le tausiaina o le tagata lava ia ma le hypoglycemia. O le telefoni feaveai e aofia ai mea nei:

  • mamafa o le tino ma lona faasinoupu,
  • kalori taumafa, faʻapea foʻi ma a latou faʻatatau e faʻaaoga ai se calculator,
  • glycemic index of food
  • mo soʻo se oloa, o le tau o meaʻai e maua mai ma o le vailaʻau faʻasolo o loʻo faʻaalia,
  • se tusi talaaga e maua ai e oe le avanoa e iloa ai le aofaʻi o proteins, lipids, carbohydrates, ma faitau ai kalori.

O se faʻataʻitaʻiga o le siakiina o le tagata lava ia mo le maʻisuka e mafai ona maua i le upega tafaʻilagi a le gaosiga.

O lenei polokalame aoao e maua ai avanoa e faʻaaogaina ai mo soʻo se ituaiga o maʻisuka:

  • i le muamua - e fesoasoani i le fuafuaina o le fualaau o le inisalini, lea e fuafuaina e faʻavae i luga o le maualuga o le glycemia ma le aofaʻi o meaʻai gaʻo maua i le tino,
  • i le lona lua, ia iloa ai mea sese i se taimi vave.

O se tusi faʻataʻitaʻi o le maʻisuka maʻisuka le mataʻituina o oe

Afai ua faʻaalia e se fafine maʻitaga lenei faʻamaʻi, ona manaʻomia lea o le siakiina o ia lava, lea o le a fesoasoani i le faailoaina o itu nei:

  • E lava le malosi faaletino ma mea taumafa e pulea ai le glycemia,
  • E iai se manaʻoga mo le faʻaofiina o sauniuniga o le inisalini ina ia puipuia le pepe mai le kulukose maualuga.

O siata nei e tatau ona maitauina i le tusi faʻamaumauga:

  • le aofaʻi o meaʻai gaʻo,
  • fua o le insulin o loʻo faʻatonutonuina
  • suauu toto toto,
  • mamafa o le tino
  • toto maualuga toto
  • ketone body in urine. E maua i latou e faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, togafitiga e le talafeagai le inisalini, poʻo le matelaina. E mafai ona e filifilia i latou e faʻaaoga togafitiga faafomaʻi (pulu faʻataʻitaʻiga faapitoa). O le foliga mai o tino o le ketone e faʻaitiitia ai le tuʻuina atu o le okesene i masini ma totoga, lea e aʻafia ai le fetus.

I le tele o fafine, o le maʻisuka faʻaseʻi e mou atu pe a uma ona tuʻuina. Afai, a uma ona fananau, o le manaomia mo le inisalini o sauniuniga e tumau pea, ona sili atu lea o le maʻisuka o le ituaiga muamua na atiina ae i le taimi o le gaioiga. O nisi fafine ei ai le maʻisuka ituaiga 2 i nai tausaga talu ona fanau le pepe. O le faʻaitiitia o le lamatiaga o lona atinaʻe o le a fesoasoani i le gaioiga faaletino, meaʻai ma pulea le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto ia le itiiti ifo i le taʻitasi i le tausaga.

O le galuega autu i lenei faʻamaʻi o le faʻamautuina lea o le kulukose i totonu o le toto. E le mafai e le tagata gasegase ona lagona ona fesuisuiai, o le mea lea e naʻo le faʻaeteete lava oe e pulea ai oe o le a mafai ai oe e siaki le faʻaogaina o lenei togafitiga ogaoga.

O le tele o suʻesuʻega o le kulukose e faʻalagolago lava i le togafitiga o le suka e maua ai le suka o loʻo faʻamatalaina mo le maʻi ma le maualuga o le glycemia i le aso. I tulaga faatapulaaina masani, o le toto toto e fuafuaina i taimi eseese o le aso i ni aso i le vaiaso. Afai e sui lou olaga masani, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻateleina le gaioiga faʻaletino, tulaga faʻalavelave, faʻalavelave sili atu o se maʻi faʻalavelave poʻo le tupu mai o se maʻi faʻapitoa, o le taimi e siakiina ai le glucose ile siakiina o loʻo faia i se maliega ma le fomaʻi. Afai o le maʻisuka ua tuʻufaʻatasia ma le mamafa, ona tatau lea ona faʻamaumauga i lalo i le tusi faʻamaumauga:

  • suiga o le mamafa
  • le aoga o le malosi o le taumafataga,
  • siakiina o le toto maualuga pe a ma le faalua i le aso,
  • ma isi matāʻupu ua fautuaina e le fomaʻi.

O le faʻamatalaga o loʻo i totonu o le tusi o le siakiina o le maʻisuka mo le maʻisuka, o le a mafai ai e le fomaʻi ona iloilo lelei le tulaga lelei o togafitiga ma talafeagai le fetuunaiga o togafitiga poʻo le tuʻuina atu o fautuaga talafeagai i meaʻai, faʻatonuina le physiotherapy. O le mataʻituina o le faʻamaʻi ma togafitiga faifaipea o lenei maʻi o le a fesoasoani e tausia le tino o le tagata i le tulaga manaomia, ma afai e tatau ai, ia faia ni mea faanatinati e faatulaga ai le tulaga.

Aiseā e manaʻomia ai iunite falaoa ma pe faapefea ona faʻatatau le lisi mo le maʻisuka

E le tatau i tagata gasegase ona faʻaaogaina atoatoa mai meaʻai o le gaʻo. O sea manatu i mea taumafa e pei o se "falaoa o meaʻai" o le a fesoasoani e fuafua saʻo le aofaʻi o meaʻai gaʻo taumafa ma paleni paleni.

I le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o le maʻi gasegase e le galue i se mea e pei o se tagata soifua maloloina. A maeʻa ona 'ai, toto maualuga le kulukose toto. O le pancreas e amata ona maua ai le inisalini, lea e fesoasoani ai i le glucose. A toe faʻaitiitia le suka o le toto, o le inisalini e gaosia i ni vaega laiti.

I se tagata soifua maloloina, o le kulukose e le sili atu i le 7.8 mmol / L. O le pancreas e faʻaalia ai le saʻo saʻo ole inisalini.

I le maʻisuka, o lenei masini masiʻi e le galue, ma e tatau i le tagata gasegase ona fuaina le aofaʻi o meaʻai gaʻo ma faʻamalosi ile inisalini.

E tatau i le maʻisuka ona manatua: na o le carbohydrates e maualuga le maualuga ole kulukose. Ae e ese i latou.

O meaola o loʻo i ai i le natura e vaevaeina i:

O nei vaega e lua ua vaevaeina i ni ituaiga se lua:

Mo le gaʻoina ma le tausisia o le suka toto masani, e taua tele gaʻo faʻamalosi tino. E aofia ai lau laʻau. O vailaʻau 'oloʻo aofia ai i totonu o loʻo iai uiga taua:

  • faamalieina le fiaai ma fatufatu se lagona o le mautonu,
  • aua le faateleina le suka
  • faʻamaonia le galuega o le manava.

E tusa ai ma le fuataga o le faʻasili, e vaevaeina gaʻo i le:

  • digestible (falaoa pata, fua suamalie, ma isi),
  • telegese-eli (e aofia ai mea taumafa ei ai le maulalo ole igoa, mo se faataitaiga, buckwheat, falaoa atoa).

Pe a sauniuni le lisi, e aoga le mafaufau e le gata o le aofaʻi o gaʻo, ae o latou uiga lelei foi. I le maʻisuka, e tatau ona e gauai atu i suauʻu masini e leai ni digestible (o loʻo i ai se laulau faapitoa o ia oloa). Latou faʻamamafa lelei ma e itiiti ifo le XE i le 100 g o le mamafa o oloa.

Ina ia sili atu ona faigofie le fuaina o meaʻai i le taimi o taumafataga, na o mai ai le aufailotu a Siamani ma le manatu o le "areto o le falaoa" (XE). E masani ona faʻaaogaina e faʻapipiʻi ai se lisi o le maʻisuka ituaiga 2, peitai, e mafai ona faʻaaoga lelei mo le maʻisuka ituaiga 1.

O se areto falaoa ua taua ona o le fuaina o le falaoa. I le 1 XE 10-12 g o meaʻai gaʻo. O le aofaiga tutusa e aofia ai le afa afa fasi falaoa 1 cm lefiafia, vavae ese mai se falaoa masani. Peitai, faʻafetai i le XE, gaʻo gaʻo i soʻo se oloa e mafai ona fuaina i lenei auala.

Muamua e tatau ona e sailia le tele o le carbohydrate i le 100 g o oloa. E faigofie ona fai lenei mea i le tilotilo i le afifi. Mo le faigofie o le faʻatusatusaga, tatou te avea o se faavae 1 XE = 10 g o le suka. Seʻi faapea o le 100 g o le oloa tatou te manaʻomia e aofia ai le 50 g o gaʻo.

Matou te faia se faʻataʻitaʻiga i le maualuga o le aoga: (100 x 10): 50 = 20 g

O lona uiga o le 100 g o le oloa e aofia ai le 2 XE. E totoe na o le mamafa o meaʻai kuka kuka e fuafua ai le tele o meaʻai.

I le taimi muamua, o aso uma o le XE e foliga mai e faigata, ae o le faasolosolo lava e avea ma masani. E taumafaina e se tagata le seti lava o meaai. E faʻatatau i le masani a le tagata maʻi, e mafai ona e faia se lisi o aso taʻitasi mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

E i ai oloa, o lona tuufaatasiga e le mafai ona iloa e ala i le tusitusi i luga o le afifi. I le aofai XE i le 100 g o le mamafa, o le a fesoasoani le laulau. O loʻo aofia ai meaai sili ona lauiloa ma faʻaalia le mamafa e faavae i le 1 XE.

Po o le a lava le siakiina ua faia i se tagata maʻi, o le lelei o togafitiga o le a faalagolago tonu lava i le pulea e le tagata o ia lava. Ae o se faʻamaʻi lava lea e pei o le maʻisuka lea e sili ona manaʻomia le mataʻituina e le aunoa mai le tagata poto faapitoa endocrinologist mai le maʻi.

O le ola i lalo o le faʻailoga o le maʻisuka o se galuega faigata lava mo tagata maʻi uma lava. O lenei faʻamaʻi e pei o se galuega tumau-clock-clock, lea e le iloa ni vaiaso poʻo aso malolo. E ui i le mea moni e faapea, mo le numera lofituina o le maʻisuka, o le mulimuli i fautuaga a le fomaʻi e avea o se galuega faigata, e ui i lea e tatau i le tagata gasegase ona iloa lelei le puleaina e le gata o ona togafitiga, ae o lona olaga atoa.

Ina ia tausia lo latou ola maloloina i se tulaga talafeagai, e tatau ona faalagolago le tagata e le gata i vailaau ma mulimuli le mulimuli i fautuaga a se fomaʻi, e tatau ona pulea le pulea e le tagata o ia lava i le maʻisuka. E naʻo le faʻatasi ma le pulea e le tagata o ia lava o togafitiga e maua ai taunuuga lelei.

O le autu o le pulea e le tagata o ia lava lea o le mauaina o tomai o le a fesoasoani i le suʻesuʻe saʻo ma faasao saʻo (pe'ā tatau) le togafitiga ua faʻamatalaina e se fomaʻi.

E le gata i lea, na o se fomaʻi atamai e iai le aiā tatau e faʻamaonia ai togafitiga togafitiga i le atoatoa, ae tusa ai ma le poto masani o le tele o le maʻisuka, o le togafitiga o le maʻi o le faʻamaʻi lea e mafai ai e ia ona faʻaauau le togafitiga ma le maualuga o le talitonuga.

I le siakiina o le vasega ma le togafitiga o togafitiga mo tagata mamai o loo maua i le maʻisuka, o le a fesoasoani se tusi tala faapitoa - o se tusi o le pulea e le tagata o ia lava. I le faʻaaogaina o le tusi faʻataʻitaʻi, o le tagata gasegase o le a mafai ona ia faʻatonu lelei le tulaga, lea o le a avea ai o ia ma sui auai atoatoa i lana togafitiga.

Ina ia mafai ona fetuunai ia tui o le inisalini pe a tatau ai, ia faia faaiuga talafeagai e faatatau i mea taumafa ma le tele o gaoioiga faaletino, e tatau ona i ai se tele o faʻamatalaga ma se malamalama i le auala e faia ai lenei mea. E maua e tagata maʻi le malamalama masani mai fautuaga a le fomaʻi aoga ma aʻoga i aʻoga mo le maʻisuka.

O le togafitia o le pule e aofia ai mea nei.

  1. Taofiofia le tausisia o le tulafono mo se aso atoa, o lona uiga, e aofia ai le moe, gaioiga faaletino, le tulafono o le 'ai ma vailaʻau.
  2. Mataituina o le kulukose toto (2-4 taimi i le aso).
  3. Faʻasologa o fua o le acetone ma le suka.
  4. Aoina mai ma le tusia o faʻamatalaga tāua i le tusi o le pulea e le tagata o ia lava.
  5. Vaitaimi o le hemoglobin (glycated) toto.

Ina ia mafai ai ona sili atu ma le tauvaga le faia o le siakiina o oe lava ia ma ulu atu i faamatalaga taua i totonu o le tusi, o le ae manaomia ni meafaigaluega e pei o:

  • glucometer - o se masini e mafai ai e oe ona fuafua le maualuga o le suka o le toto,
  • suega vave e fuafua ai le maualuga o le suka ma le acetone i le urine,
  • le siakiina o le toto - o se masini e faʻaaogaina e fuafua ai le toto,
  • se tusi o talaaga, api poʻo se pepa na saunia e fai ai faʻamatalaga taua i luga o le maʻisuka, o le togafitiga e faʻaaogaina ma le taumafa ma le gaioiga faaletino o le a tusia.

O le tusi lenei. E tatau foi ona tusia i lalo nei fesili uma o le a fesiligia i le fomaʻi i le tofiga.

Faʻafetai i faʻamaumauga o loʻo i ai i le tusi faʻataʻitaʻi, e mafai e se tagata ona faʻavasegaina le tikeri o le maʻi, o lona uiga o le a mafai ona faʻafoʻosaʻoina le siama o le inisalini poʻo lau meaai.

O le tusi faʻataʻitaʻi e mafai ona i ai i soo se ituaiga, o le mea pito sili ona taua o le faʻamaumauga sili lea. O faʻamatalaga o le a atagia i le tusi faʻataʻitaʻi e faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka ma le ituaiga o togafitiga. Ae sili ona lelei le faʻatau mai o se tusi faʻataʻitaʻitusi na faia ma o loʻo i ai koluma talafeagai ma laina e faʻatumu. O lana faataitaiga lenei mo le ituaiga lona lua o le maʻisuka.

Ae o se tagata faʻaonaponei e le manaʻo e faʻalavelave i api ma faʻamatalaga, e faigofie atu ia te ia ona taulimaina gaioiga, o lea e mafai ai ona e tusia se tusi tala i luga o lau telefoni. O se faʻataʻitaʻiga lea o se tusi faʻataʻitaʻi.

O se tagata gasegase maua togafitiga malosi ile inisalini e tatau ona tusia mea nei i le tusi faʻamaumauga:

  • faʻasologa saʻo ma le taimi ole pulega ole inisalini,
  • fuaina o le kulukose o le toto,
  • le taimi tonu na mataituina ai le kulukose o le toto,
  • le aofaʻiga o le XE faʻaumatia (vaevaeina ma aso uma),
  • o taunuuga o le siakiina e le tagata lava ia o le urine acetone ma le glucose,
  • faamatalaga e uiga i le soifua maloloina lautele.

Tagata mamai e maua i le maʻisuka ituaiga 1, a maua e latou te maua togafitiga masani ile inisalini ma mulimulitaʻia mulimuli le faasologa o faʻatulagaga, atonu e le tusia i lalo aso o inisalini ma le taimi ole pulega i le tusi. O maʻi faʻamaʻi ma ia ituaiga tulafono e manaʻomia ona faʻamaumau faʻamatalaga faʻamatalaina i luga ae 3 taimi i le vaiaso. E fautuaina le fuaina o le suka toto i luga o se manava gaogao pe 3 itula pe a uma ona 'ai. E taua le matauina o faʻamatalaga e uiga i le soifua manuia lautele e tatau ona auiliili ma masani.

O maʻi suka faʻatasi ma le ituaiga faʻamaʻi lona lua, lea e tuʻuina atu i le maualuga ma le gaʻo, e tatau ona faaopoopo i le tusi faʻasologa:

  • lona mamafa tonu ma le lelei o le faasaʻoga,
  • faʻamatalaga faʻamatalaga e uiga i le aoga caloric (ia le itiiti ifo i le tasi i aso lua),
  • saʻo faamatalaga e uiga i le toto maualuga (faalua i le aso),
  • pe afai o le togafitiga e tuʻufaʻatasia ma le faʻaaogaina o fualaau oona lea e maualalo ai le maualuga o le suka, ona tatau lea ona faʻaalia le taimi ma le fuainumera i le tusi,
  • iuga o le siakiina e le tagata lava ia o kulūkose.

E le gata i lea, pe a manaʻomia, e mafai ona e faamaumauina iuga o suʻesuʻega o le metabolism lipid. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻamalamalama atili ai le ata o le falemaʻi.

O se tagata ua maua i le maʻi suka e tatau ona nofouta o le manaʻoga e tausia se tusi faʻataʻitaʻiga e le o se fomaʻi, o se manaoga ogaoga e mafai ona sili atu le lelei o le togafitiga, ma le masani lelei.

O le tusi o le a fesoasoani i le aoina mai o faʻamatalaga taua e uiga i le gasegase o le faamaʻi, e uiga i le aoga o togafitiga, e tusi ai i lalo fesili mo le tagata tomai faapitoa. Ma e le afaina pe o se api poʻo se polokalama ile telefoni. I le taimi muamua, o le manaʻoga e tusi i lalo au mea uma i se tusi faʻataʻitaʻi o le a foliga mai o se galuega faigata, ae o le a tele le taimi o le a faafaigofieina ai le soifua o le tagata maʻi ma musuia ai le mautinoa i le manuia o le maʻi.


  1. "Vailaau ma lo latou faaaogaina", tusi tusitusi. Moscow, Avenir-Design LLP, 1997, 760 itulau, felafolafoaiga o le 100,000 kopi.

  2. Bulynko, S.G. Meaʻai ma le soifua maloloina mo meaʻai ma le maʻisuka / S.G. Bulynko. - Moscow: SINTEG, 2004 .-- 256 p.

  3. C. Kilo, J. Williamson "O le a le maʻisuka? Faʻamatalaga ma fautuaga. " M, Mir, 1993

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Aisea e tatau ai ona ou maua se suʻe sugar?

O le tele o taimi, o tagata gasegase e le oi ai se suʻi sugar. I le fesili: "Aisea e te le faamaumauina ai le suka?", Tali mai se tasi: "Ua uma ona ou manatua mea uma", ma se tasi: "Aisea e tusitusi ai, e seasea ou fuaina i latou, ma e masani lava ona lelei." E le gata i lea, "masani ai suga lelei" mo tagata mamaʻi e 5-6 ma le 11-12 mmol / l sugars - "Ia, na ou gau, ma e le tupu." Ioe, e toatele e le malamalama o le masani ai o le le atoatoa o mea taumafa ma le suka e maualuga atu i luga aʻe o le 10 mmol / L e faaleagaina ai puipui o toto toto ma neura ma taitai atu ai i faafitauli o le maʻisuka.

Mo le umi e mafai ai ona faʻasaoina vaʻa maloloina ma namu i le maʻisuka, O suga uma e tatau ona masani - e le gata aʻo le i ai ma a maeʻa - Aso TAIMI. O sugarsi lelei e mai le 5 i le 8-9 mmol / l. Suga lelei - mai le 5 i le 10 mmol / l (o fuainumera ia tatou te faailoaina o le maualuga o le maualuga o le suka toto mo le tele o tagata gasegase).

A tatou mafaufau hemoglobin glyc, e tatau ona e malamalama o le ioe, o le a ia faaali mai ia i matou le suka i le 3 masina. Ae o le a le mea taua e manatua?

O le hemoglobin glycated e maua ai faʻamatalaga e uiga i lona lua sugars mo le 3 masina mulimuli, e aunoa ma le tuuina atu o faʻamatalaga e uiga i le fesuiaʻiga o suga. O lona uiga, o le hemoglobin glycated o le 6.5% i se tagata maʻi i suga 5-6-7-8-9 mmol / l (totogi mo le maʻisuka) ma se maʻi i suga 3-5-15-2-18-5 mmol / l (maʻisuka faʻamaʻi) O lona uiga, o se tagata e iai le suka e oso i itu uma - ona sosoo ai lea ma le hypoglycemia, sosoo ai ma le maualuga maualuga o le suka, e mafai foi ona maua ai le hemoglobin glycated, talu ai o le numera o le sugars mo le 3 masina e lelei.

O le mea lea, i le faʻaopoopoga i suʻega masani, o maʻi e maua i le maʻisuka e manaʻomia le teuina o le suka i le aso. O le mea lea i le taimi e talia ai e mafai ona tatou iloiloina le ata moni o le metabolism o le carbohydrate ma faʻafetaui saʻo le togafitiga.

Afai tatou te talanoa e uiga i tagata aʻoga amio pulea, ona avea lea o nei tagata gaosi ma se suʻi sugar mo le olaga, ma i le taimi o togafitiga togafitiga latou te tausia foi se tusi talavai (mafaufau i le tele o meaai i le taimi o le aso latou te aai ai, mafaufau i le XE), ma i le taliga tatou te iloiloina uma ia tusi ma suga , ma meaʻai.

O ia tagata gasegase e sili atu le vave nai lo isi e totogi ai le maʻisuka, ma o loʻo i ai ma tagata gasegase e mafai ona maua ai suga lelei.

O tagata maʻi latou te tausia se suʻi sugar i aso uma, ma e faigofie mo i latou ona pulea lelei i latou lava, ma tatou te le faʻaaluina se taimi i le sailia o sugars.

E faʻapefea ona tausia se tusi tala suka?

Taimi e faʻataʻitaʻitūina ai i le suʻe sugar:

  • Le aso na fuaina ai le glycemia. (Matou te fuaina le suka i aso uma, o le mea lea i totonu o faʻamaumauga e masani lava ona i ai se laina e 31 mo le 31 aso, o lona uiga, mo le masina).
  • O le taimi mo le fuaina o le suka toto o loʻo i luma poʻo le maeʻa foi o meaai.
  • Tusia o le Maʻisuka (E masani lava ona i ai se nofoaga mo le siakiina o togafitiga i le tusi o talaaga. I nisi o talatalanoaga, matou te tusia le togafitiga i le pito i luga po o le pito i lalo o le itulau, i nisi i le itu tauagavale o le faasasala - sugar, i le taumatau - togafitiga).

E faʻafia ona e fuaina le suka?

I le maʻisuka ituaiga 1 tatou te fuaina le suka pe tusa ma le 4 taimi i le aso - aʻo leʻi faia meaai autu ('aiga o le taeao,' aiga o le aoauli, 'aiga o le afiafi) ma ao lei momoe.

I le maʻisuka ituaiga 2 fua o le suka ia le itiiti ifo ma le 1 le aso i le aso i aso uma (i taimi eseese o le aso), ma ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le vaiaso, matou te faatulagaina se faʻamatalaga manino - fua o le suka 6 - 8 taimi i le aso (muamua ma le 2 itula i le maea ai o taumafataga), aʻo lei alu i le moega ma i le po.

I le taimi o le maitaga E fuaina suauu i luma, tasi itula ma le 2 itula pe a uma se taumafataga.

Faʻamaʻo togafitiga tatou te fuaina le suka i taimi uma: muamua ma le 2 itula i le maeʻa o taumafa autu, aʻo lei momoe ma tele taimi i le po.

Pe a faasaʻo togafitiga, faʻaopopo i le suʻe sugar, e manaʻomia ona e tausia se tusi talaʻai (tusi i lalo mea tatou te 'aʻai ai, o afea, pe fia ma faitau XE).

O ai la e leai se tusi talaaga - amata ona tusitusi! Faia se laasaga i le soifua maloloina!

Tuua Lau Faamatalaga